Мартин Димитров е обезпокоен от кандидатурата за нов шеф на фонда за влоговете

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/11/19/2422596_martin_dimitrov_e_obezpokoen_ot_kandidaturata_za_nov/?ref=rss


"Обезпокоителна е кандидатурата на Радослав Миленков за шеф на "Фонда за гарантиране на влоговете в банките", защото той не е с безспорна репутация, заради работата му в Общинска банка", коментира пред "Дневник" депутатът от "Реформаторския блок" Мартин Димитров. Той допълни, че кандидатурата не е била консултирана с блока.

Това прави номинацията изненадваща", допълва Димитров. Той допълни, че "Реформаторите" ще внесат законопроект, според който фондът трябва да представя доклади...

Обжалвано е отнемането на лиценза на КТБ

http://www.mediapool.bg/obzhalvano-e-otnemaneto-na-litsenza-na-ktb-news227397.html

Мажоритарният акционер на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) – дружеството "Бромак" на Цветан Василев, други собственици на акции и вложители в банката са подали жалби до Върховния административен съд (ВАС) чрез БНБ срещу решението й от 6 ноември за отнемане на лиценза на КТБ. Това се твърди в изпратен в сряда следобед до медиите неподписан от никого мейл, позоваващ се на запознати. От БНБ заявиха пред Mediapool, че на този етап не могат за кажат дали това е така и повече информация по въпроса ще има в четвъртък. Най-вероятно обаче неофициалните данни за подадените жалби е вярна и тя не е изненадваща, тъй като неведнъж докато КТБ бе под особен надзор и се коментираше отнемането на лиценза й, акционери, облигационери и други кредитори, каквито се явяват собствениците на влогове в банката, заявиха, че ще съдят държавата, ако започне дело по несъстоятелността на КТБ. Такова производство бе открито и първото му заседание е насрочено за 24 ноември, когато се очаква и избирането на синдици, които да се разполагат с активите на банката. Жалбите пред ВАС сигурно наистина са факт и те по закон спират производството по търговското дело в Софийския градски съд (СГС), образувано по искане на БНБ за откриване производство по несъстоятелност на КТБ, до приключване на административно правния спор във ВАС. Все пак е възможно и ВАС да допусне продължаване на несъстоятелността до вземането на своето решение по жалбите, коментират адвокати. Според изпратилите информацията за жалбите обаче, поради оспорването на решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ се очаква да не бъде проведено насроченото за идния понеделник открито заседание по делото, тъй като съдът по несъстоятелност вероятно ще спре производството по делото в закрито заседание преди тази дата. Във внесените жалби са посочени груби нарушения от БНБ и назначените от нея квестори в КТБ на повече от 30 разпоредби, правила и процедури, предвидени в над десет нормативни акта, пише в мейла.

"Нетфликс" спира шоу на Бил Козби заради обвинения в сексуално посегателство

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/19/2422568_netfliks_spira_shou_na_bil_kozbi_zaradi_obvineniia_v/?ref=rss


Стрийминг компанията "Нетфликс" задържа старта на подготвяно стенд-ъп шоу на комика Бил Козби заради обвиненията в сексуално посегателство срещу него, съобщава "Ройтерс".

Твърденията, че 77-годишния комик е дрогирал и злоупотребил сексуално с няколко млади жени преди години придобиха нова актуалност след като комикът Ханибал Бюрес го нарече "изнасилвач" в шоуто си миналия месец, а в радио интервю преди няколко дни Козби отказа да коментира този въпрос. той никога не е бил осъждан....

Потвърдено: Убиецът на банкерката ще лежи 20 г.

http://www.bnews.bg/article-122245

Апелативният съд в Бургас потвърди 20-годишната присъда на убиеца на банкерката.

Тодор Янчев със специална награда за принос към футбола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435949

Отказалият се през лятото Тодор Янчев беше награден за цялостен принос към играта от Асоциацията на професионалните футболисти. Сега той е помощник-треньор в ЦСКА, с който стана три пъти шампион на България, спечели купата и суперкупата на страната.Отказалият се през лятото Тодор Янчев беше награден за цялостен принос към играта от Асоциацията на п Отказалият се през лятото Тодор Янчев беше награден за цялостен принос към играта от Асоциацията на професионалните футболисти. Сега той е помощник-треньор в ЦСКА, с който стана три пъти шампион на България, спечели купата и суперкупата на страната.Отказалият се през лятото Тодор Янчев беше награден за цялостен принос към играта от Асоциацията на п

НС даде мандат на кабинета за подготовка за поемане на нов външен дълг

http://www.moreto.net/novini.php?n=271289

Парламентът даде мандат на правителството за подготовка за поемане на външeн държавен дълг в размер до 3 млрд. лева. Размерът на дълга е същият, който е заложен в актуализацията на държавния бюджет. Тя предвижда поемане на нов дълг до 4.

Търси се кандидат за нов управител на БНБ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/tyrsi-se-kandidat-za-nov-upravitel-na-bnb-184106/

Спряганият за поста Стоян Мавродиев няма да оглави централната банка, категоричен е финансовият министър Владислав Горанов

Парадокс! Клошарите изкарват по 170 лева дневно

http://pik.bg/парадокс-клошарите-изкарват-по-170-лева-дневно-news251511.html

Парадокс! Клошарите изкарват по 170 лева дневно

Клошари изкарват до 170 лева дневно и крадат 25 на сто от съдържанието в боклукчийските кофи, алармират фирми за оползотворяване на отпадъците. Със създаването на системата за рециклиране на опаковките от хартия, пластмаса, стъкло и метал е било заложено фирмите да събират 70% от тези отпадъци от кофите за смет. Реално обаче от контейнерите компаниите съ­­бират само 16 на сто. За да изпълнят поставените от закона цели за оползотворяване на опаковки, фирмите с такава дейност трябва да купуват смет. “Купуваме от пунктовете отпадъците, които са били взети от клошарите от нашите контейнери. Оказва се, че плащаме двойно”, твърди изпълнителният директор на “Екопак” Тодор Бур­гуд­жиев.

Според него хората, които ровят в кофите за смет са организирана група, която успява да си докара доста добри доходи, пише "Монитор". 

“Има клошари, които продават по 1 тон хартия на ден. В момента хартията струва 160-170 лева за тон”, твърди Бургуджиев.

От няколко месеца обаче най-желаният от клошарите отпадък е пластмасата, заради високата изкупна цена от 850 лв. за тон. Само до преди няколко месеца пластмасата е били с 200 лв. по-евтина.  Причината за рязкото увеличение според представители на бранша е появата на нови предприятия у нас и в Румъния, които работят с този вид материал. Новите заводи се нуждаят от повече пластмаса, което автоматично е довело до скок на изкупната цена на суровината.

От бранша са категорични, че за да бъде пресечена дейността на клошарите, трябва да бъдат закрити всички незаконни пунктове за изкупуване на отпадъци. Оказва се, че дори мерки като контейнери тип “иглу” не могат да спрат набезите на скитниците. Това са съдове, които са по-високи от останалите и имат малък отвор, през който да се изхвърлят боклуците.

“Намериха начин как да взимат боклука и оттам. Събарят ги и си вземат каквото им трябва.

Тези контейнери се отварят със специална система, но и на нея и намериха начин”, заяви още шефът на “Екопак”. Той е категоричен, че дейността на клошарите демотивира хората да изхвърлят сметта си  разделно. “Сутрин ме чака пред контейнера, за да ми вземе торбите с боклук от ръцете. Оказва се, че аз работя за клошаря”, признава още Бургуджиев.

Заменяме хартиените двулевки с метални

http://frognews.bg/news_80626/

Заменяме хартиените двулевки с метални. Управителният съвет на Българската народна банка утвърди дизайна на разменна монета с номинална стойност 2 лева, емисия 2015 г.

Председателят на ВКС пак ще се избира с компрометираната електронна система

http://www.mediapool.bg/predsedatelyat-na-vks-pak-shte-se-izbira-s-komprometiranata-elektronna-sistema-news227396.html

Мнозинството във Висшия съдебен съвет реши в четвъртък следващият вот за председател на Върховния касационен съд да се проведе пак с компрометираната електронна система за гласуване. Няколко членове на съвета предложиха гласуването да се проведе с бюлетини, но предложението им бе отхвърлило. Така се затвърди впечатлението, че колкото повече се компрометира система, толкова повече мнозинството започва да държи на нея.   Основният проблем на системата е, че гласуването при повече от един кандидат не се провежда едновременно. Така членовете на ВСС могат да ориентират вота си за втория и третия кандидат според резултата на първия. Извън това те са показвали неведнъж, че неморално обръщат своя вот.   Последният случай бе в началото на този месец, когато се избираше председател на Варненския районен съд. При първото гласуване единственият кандидат Ерна Павлова не бе избрана, защото събра недостатъчните 12 гласа в своя полза. Тогава членът на ВСС Димитър Узунов обясни, че се бил объркал. При повторното гласуване се оказа, че цели петима членове са се “объркали” и тя бе избрана. Скандали около системата имаше и при избора на Сотир Цацаров за главен прокурор.   Мнозинството във ВСС обаче не обърна внимание всички доказателства в полза на гласуването с бюлетини.   Ясен Тодоров излезе отново със спорния аргумент за високите морални качества на членовете на ВСС, които не злоупотребявали със система. Той пропусна да отбележи явните доказателства в полза на обратната теза. Соня Найденов, която преди месец допусна възможността да се променят правила за избор на шеф на ВКС, отново бе против бюлетините.   Камен Иванов обясни на колегите си, че гласуванията с електронната система оставят у него и други магистрати “чувство за горчивина”. “Това ни компрометира”, обясни той.   Тогава се обади Милка Итова. Тя каза на Камен Иванов, че не е хубаво да прави такива внушения за разни “горчивини”. Итова посъветва малцинството във ВСС, което защитава гласуването с бюлетини, да уважава мнението на мнозинството, колкото и да не му е приятно.   В този контекст тя дръпна и една гръмка похвала към новия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.   “И на г-н Борисов не му е било да създава такава широка четворна коалиция, но в името на държаността я направи”, каза Итова. Тя не е избрана във ВСС през парламентарната квота с подкрепата на ГЕРБ, а е представител на съдиите в съдебния съвет.   В края на октомври пък пред Mediapool тя даде забележителното със своята откровеност обяснение, че членовете на ВСС първо трябва да се договорят помежду си за успешния кандидат за председател на Върховния касационен съд и тогава да открие процедурата за избор.

Председателят на ВКС пак ще бъде избиран с компрометираната електронна система

http://www.mediapool.bg/predsedatelyat-na-vks-pak-shte-bade-izbiran-s-komprometiranata-elektronna-sistema-news227396.html

Мнозинството във Висшия съдебен съвет реши в четвъртък следващият вот за председател на Върховния касационен съд да се проведе пак с компрометираната електронна система за гласуване. Няколко членове на съвета предложиха гласуването да се проведе с бюлетини, но предложението им бе отхвърлило. Така се затвърди впечатлението, че колкото повече се компрометира система, толкова повече мнозинството започва да държи на нея.   Основният проблем на системата е, че гласуването при повече от един кандидат не се провежда едновременно. Така членовете на ВСС могат да ориентират вота си за втория и третия кандидат според резултата на първия. Извън това те са показвали неведнъж, че неморално обръщат своя вот.   Последният случай бе в началото на този месец, когато се избираше председател на Варненския районен съд. При първото гласуване единственият кандидат Ерна Павлова не бе избрана, защото събра недостатъчните 12 гласа в своя полза. Тогава членът на ВСС Димитър Узунов обясни, че се бил объркал. При повторното гласуване се оказа, че цели петима членове са се “объркали” и тя бе избрана. Скандали около системата имаше и при избора на Сотир Цацаров за главен прокурор.   Мнозинството във ВСС обаче не обърна внимание всички доказателства в полза на гласуването с бюлетини.   Ясен Тодоров излезе отново със спорния аргумент за високите морални качества на членовете на ВСС, които не злоупотребявали със система. Той пропусна да отбележи явните доказателства в полза на обратната теза. Соня Найденов, която преди месец допусна възможността да се променят правила за избор на шеф на ВКС, отново бе против бюлетините.   Камен Иванов обясни на колегите си, че гласуванията с електронната система оставят у него и други магистрати “чувство за горчивина”. “Това ни компрометира”, обясни той.   Тогава се обади Милка Итова. Тя каза на Камен Иванов, че не е хубаво да прави такива внушения за разни “горчивини”. Итова посъветва малцинството във ВСС, което защитава гласуването с бюлетини, да уважава мнението на мнозинството, колкото и да не му е приятно.   В този контекст тя дръпна и една гръмка похвала към новия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.   “И на г-н Борисов не му е било да създава такава широка четворна коалиция, но в името на държаността я направи”, каза Итова. Тя не е избрана във ВСС през парламентарната квота с подкрепата на ГЕРБ, а е представител на съдиите в съдебния съвет.   В края на октомври пък пред Mediapool тя даде забележителното със своята откровеност обяснение, че членовете на ВСС първо трябва да се договорят помежду си за успешния кандидат за председател на Върховния касационен съд и тогава да открие процедурата за избор.

Мис Хондурас и сестра й са открити убити

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435952

Мис Хондурас 2014 Мария Хосе Алварадо и сестра й София са били открити мъртви седмица след като бяха обявени за издирване, съобщава Би Би Си. За убийството им са задържани двама мъже - Плутарко Руиз, който твърди, че е гадже на София и негов приятел Арис Малдонадо.
19-годишната миска и 23-годишната София Тринидад изчезнаха в четвъртък като за Мис Хондурас 2014 Мария Хосе Алварадо и сестра й София са били открити мъртви седмица след като бяха обявени за издирване, съобщава Би Би Си. За убийството им са задържани двама мъже - Плутарко Руиз, който твърди, че е гадже на София и негов приятел Арис Малдонадо. 19-годишната миска и 23-годишната София Тринидад изчезнаха в четвъртък като за

Овчаров: Решаваща за кабинета ще е следващата пролет

http://frognews.bg/news_80622/

Кажете ми една причина, поради която точно Теменужка Петкова ще оправи нещата в енергетиката, тя вече беше там, заяви по БТВ Румен Овчаров. На нея й беше възложена задача, тя я изпълни. Последната проверка след други 3 преди това за Белене, показа, че нямало договор, т.е. тя изпълни поръчка, смята Овчаров.

Трифон Иванов: Не само Любо е виновен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435946

Легендарният защитник Трифон Иванов защити Любослав Пенев, който сигурно ще бъде освободен в четвъртък като национален селекционер. "Не само Любо е виновен - каза железният бранител на Пеневата чета. - Ако се стигне до смяна, следващият треньор и националите трябва да играят за името на България! Трябва да милеят за родината."
Иванов участва в наг Легендарният защитник Трифон Иванов защити Любослав Пенев, който сигурно ще бъде освободен в четвъртък като национален селекционер. "Не само Любо е виновен - каза железният бранител на Пеневата чета. - Ако се стигне до смяна, следващият треньор и националите трябва да играят за името на България! Трябва да милеят за родината." Иванов участва в наг

Откриха убити мис Хондурас Мария Алварадо и сестра й

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435939

Мис Хондурас 2014 Мария Хосе Алварадо и сестра й София са били открити мъртви седмица след като бяха обявени за издирване, съобщава Би Би Си. За убийството им са задържани двама мъже - Плутарко Руиз, който твърди, че е гадже на София и негов приятел Арис Малдонадо.
19-годишната миска и 23-годишната София Тринидад изчезнаха в четвъртък като за Мис Хондурас 2014 Мария Хосе Алварадо и сестра й София са били открити мъртви седмица след като бяха обявени за издирване, съобщава Би Би Си. За убийството им са задържани двама мъже - Плутарко Руиз, който твърди, че е гадже на София и негов приятел Арис Малдонадо. 19-годишната миска и 23-годишната София Тринидад изчезнаха в четвъртък като за

Три варианта за ранното пенсиониране от следващата година

http://www.mediapool.bg/tri-varianta-za-rannoto-pensionirane-ot-sledvashtata-godina-news227395.html

Подготвени са и са обсъждани три варианта за решаване на висящия въпрос с ранното пенсиониране на работещите в тежки условия от началото на следващата година. Първият е хората от първа и втора категория труд е да получават две пенсии – една от частните фондове и една от НОИ. Вторият вариант е да се избере само едно място в зависимост от това къде пенсията е по-висока. Третата възможност е да се запази за още една година сегашното положение, при което пенсионирането става през НОИ. Това коментира пред Mediapool Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие" и член на управата на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Трите варианта са предложени и обсъждани в консултативния съвет към служебния социален министър Йордан Христосков, но след сформирането на новото правителство по тях не са водени разговори. Пенсионните дружества се надяват на приемственост, защото и трите варианта били в интерес на хората. Според сега действащия закон от 1 януари 2015 година при ранно пенсиониране работещите от първа и втора категория труд трябва да получат пенсиите си изцяло от професионалните фондове. Става въпрос за срочни пенсии, които се изплащат няколко години, докато човекът не навърши редовната възраст за пенсия в най-масовата трета категория труд. Този вариант трябваше да бъде задействан още през 2011 г., но в края на 2010 -а под заплахата някои хора да получат нищожни или никакви пенсии, мнозинството на ГЕРБ набързо и на парче прие отсрочка, като записа, че категорийните работници ще се пенсионират през НОИ, като в държавното осигуряване постъпят и парите им от партидите в частните фондове. Тази отсрочка изтича в края на тази година и търсенето на решение отново е на дневен ред. Основният проблем произтича от това, че една част от хората имат стаж в тежки условия на труд още преди 2000-та година, когато започват да функционират професиноланите фондове и категорийните работници започват да се осигуряват в тях. "Затова няма как да се очаква те да получават пенсия само от професионалните фондове", обяснява Петкова. Две пенсии – от НОИ и от професионалните фондове Вариантът, който пенсионните дружества предлагат, е тези хора да получават две пенсии – една от НОИ и една от професионалните фондове, като размерът на пенсиите е според това колко дълго е осигуряван човек само от държавата и какви средства са натрупани в индивидуалната му партида. Петкова коментира, че това е била и първоначалната идея на пенсионните дружества, но някак заради множество законови промени през годините, тя е останала нереализирана. "Прогнозата, която е правена през 2000-та година за броя на хората, които ще се пенсионират рано през НОИ, е била да се изчерпат през 2012 година, което към днешна дата се оказва съвършено несвързано с действителността", посочи Петкова. Според предложението, едва когато се стигне до момента целият трудов стаж на категориен работник да е след 2000-та година, пенсията му ще се изплаща изцяло от професионалните фондове. "Ако започне да се изплаща втора пенсия, това ще доведе до намаляване разходната част на бюджета на НОИ и съответно на публичните разходи за пенсии", заяви Петкова. Според прогнози става въпрос за около 4000-5000 души и изплащането на пенсиите им не било проблем нито за държавата, нито за частните фондове. Част от категорийните работници пък никога не са се осигурявали в професионален фонд, тъй като не са имали стаж в тежки условия след 2000-та година. "А ние няма как да плащаме на някой, който не ни е клиент", обясни Петкова. За тези хора пенсиите ще се изплащат изцяло от НОИ. Според това кой дава по-високата пенсия Второто предложение, обсъждано в съвета към социалния министър, което фондовете също приемат за работещо, е човек да получава или само пенсия от професионален фонд или само пенсия от НОИ, като задължително се преминава към изплащането на по-високата от двете пенсии. "Изборът на пенсия няма да е на самия човек, а автоматично ще му се отрежда по-високата от двете пенсии. Това предложение се появи, тъй като вече има доста хора, на които макар не целият им стаж да е след 2000 година, имат очевидно по-високи доходи, парите в индивидуалните им партиди са вече значителни и срочната им пенсия от професионален фонд би била по-висока от държавната. Тези хора ще се увеличават с времето и за да не се пренебрегват техните интереси, се предлага да си получават по-високата срочна пенсия, след което държавата да продължи да си им изплаща пожизнена пенсия", обясни Петкова. Още година отсрочка Има и трети вариант, който е принудителен и само за следващата година – да се удължи отсрочката с още една година, докато се постигне политическо съгласие за ново законодателно решение. "При всички варианти ще продължи да действа параграф 4 в Кодекса за социално осигуряване, според който натрупаните сумти по индивидуалните партиди на хората, които или нямат достатъчно пари за минимална пенсия от нас, или нямат изгода да получават пенсия само от нас, натрупаните пари ще се прехвърлят в НОИ. Тези, които обаче останат при нас, ще могат да се ползват от наследствените си права, защото това са капиталови схеми. При тях, ако животът на човек се стече така, че не използва пълната сума по партидата си, остатъкът ще го получат наследниците", заяви Петкова. При толкова чисти варианти за решавана на проблема Петкова не мисли, че държавата има интерес от национализация и се радва, че Министерството на финансите е опровергало появилите се информации за подобна стъпка. "Не мисля, че държавата има интерес, защото при съществуващата демографска картина в страната, при наложилото се съотношение между работещи и пенсионери, което е основен фактор, влияещ върху дефицитите на НОИ, които достигнаха до суми от 5 млрд. лева годишно, единственият начин да се плащат по-високи по размер пенсии е възможността, която дава капиталовото пенсионно осигуряване. Защото е доказано, че 1 лев, вложен в капиталова схема, при равни други условия произвежда по-висока пенсия, отколкото вложен в солидарния фонд", коментира тя. "Затова се обсъждат само разумни варианти, които са в интерес на хората. Всички пенсионни фондове сме противници на това да се тревожат хората. Който и вариант да се приеме, няма да бъдат ощетени техните интереси. Ние няма да се съгласим на това", посочи Петкова.

МП: Четвъртият зам.-министър е назначаван неправомерно, но не по негова вина

http://www.mediapool.bg/mp-chetvartiyat-zam-ministar-e-naznachavan-nepravomerno-no-ne-po-negova-vina-news227394.html

Четвъртият зам.-правосъден министър Атанас Славов, който предстои да бъде назначен на поста от премиера Бойко Борисов, е поел неправомерно експертен пост във ведомството през 2012 г., но не по негова вина. Това става ясно от прессъобщение на правосъдното министерство, разпространено до медиите по повод публикации по тази тема. От хронологичните данни, изнесени от ведомството, става ясно, че Славов е назначен в МП на 1 юни 2012 г. със заповед на бившия министър Диана Ковачева. В началото на т.г. обаче ведомственият инспекторат установява, че той не е трябвало да бъде допускан до конкурса, тъй като няма задължителния стаж от 5 години. От министерството обаче подчертават, че преценката за назначаването на Славов е извършена от конкурсната комисия с председател тогавашният главен секретар на МП Елена Петкова, която е освободена от служебния министър Драгомир Йорданов, защото самата тя не е отговаряла на изискванията. Настоящият правосъден министър Христо Иванов пък назначава Славов за свой съветник, след като встъпва в длъжност като служебен ръководител на ведомството на 21 август. "За тази длъжност няма специални законови условия за стаж и професионален опит. Назначаването на г-н Атанас Славов е с оглед на неговата квалификация като преподавател по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" с десетки научни публикации в наши и чужди издания", обясняват от министерството. "Доколкото разбирам нарушението при конкурсната процедура е допуснато от министерството, а не от Славов. Как това поставя неговата кандидатура в лоша светлина", попита риторично самият министър Иванов в сряда. "Издигането на Славов за зам.-министър е инициатива на Реформаторския блок и вчера (вторник – бел.ред.) те ме помолиха да оттеглим тази точка от заседанието на Министерския съвет, тъй като имат да правят допълнителни обсъждания", каза още министърът, допълвайки, че "това е тема, която те трябва да си обсъдят по коалиционните канали".

Горанов: Чакаме отговор за заем от 19 големи чужди банки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435940

Правителството на Бойко Борисов ще има достатъчно време да договори кредит от чуждите пазари, който да гарантира допълването на Фонда за гарантиране на влоговете и изплащането на всички гарантирани депозити от КТБ в срок.
Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след решението на Народното събрание, Правителството на Бойко Борисов ще има достатъчно време да договори кредит от чуждите пазари, който да гарантира допълването на Фонда за гарантиране на влоговете и изплащането на всички гарантирани депозити от КТБ в срок. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след решението на Народното събрание,

Фирмата на Василев обжалва пред ВАС фалита на КТБ

http://www.cross.bg/nesustoyatelnost-spira-proizvodstvo-1440415.html

София /КРОСС/ Решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ е обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС) от фирмата на Цветан Василев - „Бромак", която е мажоритарен акционер в затворената кредитна институция, твърдят запознати.Подаването на тези жалби спира по закон производството по търговското дело в СГС, образувано по искане на БНБ за откриване производство по несъстоятелност на КТБ, до приключване на административноправния спор във ВАС.В жалбите са посочени груби нарушения от БНБ и назначените от нея Квестори на повече от 30 разпоредби, правила и процедури, предвидени в над 10 нормативни акта - Директиви/Регламенти на ЕС, Закони, Наредби, МСС и други.Мажоритарните акционери в КТБ са подали и молби за встъпване по търговското дело в СГС, образувано по искане на БНБ за откриване производство по несъстоятелност на КТБ, за което вече е уведомена и БНБ.Поради оспорването на Решението на УС на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ, се очаква да не бъде проведено насроченото за 24.11.2014 г. открито заседание по делото, тъй като съдът по несъстоятелност вероятно ще спре производството по делото в закрито заседание преди тази дата.Това не спира изплащането от ФГВБ на гарантираните по закон влогове на гражданите и други лица.

Wall Street отстъпва в очакване на протокола на Фед*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-otstypva-v-ochakvane-na-protokola-na-fed-184105/

Липсата на важни макроданни насочва инвеститорските погледи изцяло към американската централна банка

Министър Ненчев: Няма да оттегля кандидатурата на Орхан Исмаилов

http://pik.bg/министър-ненчев-няма-да-оттегля-кандидатурата-на-орхан-исмаилов-news251507.html

Министър Ненчев: Няма да оттегля кандидатурата на Орхан Исмаилов

"Няма да оттегля кандидатурата на Орхан Исмаилов." Това коментира Николай Ненчев министър на отбраната относно казуса за неговия заместник.

"Нямам нито едно основание да оттегля кандидатурата на този достоен човек", каза министър Ненчев, пише novini.bg.

"Не мога да оттегля кандидатурата на заместник-министър заради името му", допълни той."Ако имаше каквото и да е съмнение за този човек, аз щях да бъде уведомен." 

"Той е мой осъзнат избор", каза Ненчев. "Смятам, че противно на всичко моят заместник – министър ще обедини Реформаторския блок."



Румънската революция 2.0 или как социалните мрежи и гражданската мобилизация доведоха до избирането на Клаус Йоханис

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435864

Усещането за свобода и надеждата, която е обхванала хората, са същите, твърди той. Във вторник в Унгария и Чехия имаше големи демонстрации в подкрепа на демокрацията – може би 25 години по-късно отново сме свидетели на промени в тази част на Европа, добавя Бикан. “Това е революция версия 2.0”, дочувам три дни по-рано сред еуфоричното множество. Усещането за свобода и надеждата, която е обхванала хората, са същите, твърди той. Във вторник в Унгария и Чехия имаше големи демонстрации в подкрепа на демокрацията – може би 25 години по-късно отново сме свидетели на промени в тази част на Европа, добавя Бикан. “Това е революция версия 2.0”, дочувам три дни по-рано сред еуфоричното множество.

Две учителки представиха Варна в CERN

http://www.moreto.net/novini.php?n=271278

В CERN – Женева се проведе първата Национална учителска програма за квалификация на учители по професионална подготовка от областта на образование „Техника“, която беше организирана от Министерството на образованието съвместно с образователния офис в CERN.

Депутатите разрешиха на кабинета да подготви външен заем до 3 млрд. лв.

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/11/19/2422577_deputatite_razreshiha_na_kabineta_da_podgotvi_vunshen/?ref=rss


Народното събрание даде съгласие правителството да подготви тегленето на външен заем до 3 млрд. лв., с който да се покрие недостигът на средства във Фонда за гарантиране на влоговете за изплащане на гарантираните депозити в останалата без лиценз Корпоративна търговска банка, както и нарасналият дефицит.

С одобреното днес решение правителството получава възможност да подготви и средносрочна програма за емитиране на дълг на международните пазари, която, за разлика от стандартната форма...

Проф. Георгиев: Живеем в една перманентна предизборна кампания

http://frognews.bg/news_80624/

Очевидно това правителство и този парламент се усещат като с не особено далечни времеви перспективи. Нищо чудно кампанията да продължава. Това заяви проф. Людмил Георгиев по БНР. Според него живеем в една перманентна предизборна кампания. За случая с Орхан Исмаилов той каза:

Ангелкова представи пред бранша проекта за Устройствен правилник на министерството

http://www.cross.bg/tyrizma-direktziya-ministerstvoto-1440414.html

София /КРОСС/ Министърът на туризма Николина Ангелкова представи на втората си официална среща с бранша проекта за Устройствен правилник на Министерството на туризма. Тя изпълни обещанието, което даде миналата седмица на първата си дискусия с бизнеса и организациите в туризма проектодокументът да е готов в максимално кратки срокове и да бъде обсъден с тях.С правилника се уреждат функциите и структурата на Министерството на туризма. То се структурира в 1 главна дирекция, 6 дирекции, инспекторат, звено "Вътрешен одит" и финансов контрольор, съобщи министър Ангелкова. Специализираната администрация включва 4 дирекции. Министърът подчерта, че нов момент в работата на ведомството ще бъде трансформацията на дирекция „Туристическа политика" в главна дирекция, която ще се занимава с разработването на политиката в областта на туризма. Запазва се дирекция "Маркетинг, реклама и информация в туризма" и се създават две нови дирекции: "Международно сътрудничество и инвестиции в областта на туризма" и „Програми и проекти в туризма".Министър Ангелкова заяви категорично, че новата структура на Министерството на туризма няма да е за сметка на допълнителен финансов ресурс и се осъществява в рамките на съществуващата численост на администрацията. Постигнахме това чрез вътрешна реорганизация и оптимизация на мегаминистерството, каза още тя

Хотелиерската асоциация раздаде годишните си награди

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435535

На официална церемония в "София хотел Балкан" тази вечер Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация ще връчи за 18-ти път своите Годишни награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта. Ето кои са отличените обекти за 2014 г. в отделните категории:
? „Петзвезден ваканционен хотел на 2014 На официална церемония в "София хотел Балкан" тази вечер Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация ще връчи за 18-ти път своите Годишни награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта. Ето кои са отличените обекти за 2014 г. в отделните категории: ? „Петзвезден ваканционен хотел на 2014

Освобождаването на Исмаилов под натиск ще е заплаха за националната сигурност, смята военният министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/19/2422582_osvobojdavaneto_na_ismailov_pod_natisk_shte_e_zaplaha/?ref=rss


Нямам нито едно основание да освободя Орхан Исмаилов от поста на мой заместник, каза по Би Ти Ви министърът на отбраната Николай Ненчев. Според него подобно решение, взето под натиск, може и да е опасно за националната сигурност, защото застрашава етническия мир.

Ненчев посочва, че няма сигнал от нито една служба, че Исмаилов е турски агент, както твърди лидерът на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов. Военният министър уточни, чее въпрос на време да се срещне със Симеонов и да...

SOFIX отново пое надолу

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofix-otnovo-poe-nadolu-184103/

Близо две трети от търговията с акции се дължеше на Софарма и Адванс Терафонд АДСИЦ

Горанов: Росен Николов е добър експерт, но няма да е шеф на БНБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435931

Правителството на Бойко Борисов ще има достатъчно време да договори кредит от чуждите пазари, който да гарантира допълването на Фонда за гарантиране на влоговете и изплащането на всички гарантирани депозити от КТБ в срок.
Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след решението на Народното събрание, Правителството на Бойко Борисов ще има достатъчно време да договори кредит от чуждите пазари, който да гарантира допълването на Фонда за гарантиране на влоговете и изплащането на всички гарантирани депозити от КТБ в срок. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след решението на Народното събрание,

Рекордна от 40 години студена вълна покри САЩ (видео)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/19/2422575_rekordna_ot_40_godini_studena_vulna_pokri_sasht_video/?ref=rss


Температурите във всичките 50 щати на САЩ паднаха във вторник под нулата заради необичайно студена вълна, преминала през страната. Дори на Хаваите, далеч в Тихия океан, термометрите слязоха под 0 градуса.

Южните щати чак до Флорида също се подготвят за рекордни студове от спускащата се от Арктика вълна, превалила през Скалистите планини в края на седмицата.

Това е най-студената ноемврийска утрин в цялата държава от 1976г. насам, съобщиха от консултантската компания Weather...

Ще наказват волейболисти заради националния отбор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435784

Волейболистите в националния отбор ще бъдат наказвани, ако нарушат новите изисквания при повикване в тима. Българската федерация по волейбол (БФВ) публикува на сайта си решение на Управителния съвет по въпроса. 

В него се казва, че “всеки състезател, повикан в националния отбор, трябва да се явява в максимално добро кондиционно и физическо състо Волейболистите в националния отбор ще бъдат наказвани, ако нарушат новите изисквания при повикване в тима. Българската федерация по волейбол (БФВ) публикува на сайта си решение на Управителния съвет по въпроса. В него се казва, че “всеки състезател, повикан в националния отбор, трябва да се явява в максимално добро кондиционно и физическо състо

Информационна кампания ще ни запознава с асансьорите

http://society.actualno.com/Informacionna-kampanija-shte-ni-zapoznava-s-asansiorite-news_61269.html

В началото на следващата година започваме кампания, с която ще запознаем хората, какво трябва да има в един асансьор и как трябва да изглежда той. Информацията съобщи председателят на Държавната агенц...

Овчаров с остра атака срещу министъра на енергетиката

http://politics.actualno.com/Ovcharov-s-ostra-ataka-sreshtu-ministyra-na-energetikata-news_61274.html

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е назначена заради прекратяването на проекта АЕЦ „Белене“. Това заяви бившият ресорен министър Румен Овчаров. Според него ако в проекта...

Потресаващи факти за пилешкото месо, което ядем

http://curious.actualno.com/Potresavashti-fakti-za-pileshkoto-meso-koeto-jadem-news_61275.html

Пилешкото месо присъства непрекъснато на трапезата ни и всички здравословни режими на хранене включват приема му в големи количества. Колбасите, кренвиршите и всички пушени меса са сред най-коментира...

Отново не избраха председател на Софийския апелативен съд

http://politics.actualno.com/Otnovo-ne-izbraha-predsedatel-na-Sofijskija-apelativen-syd-news_61276.html

Висшият съдебен съвет (ВСС) отново не успя да избере председател на Софийския апелативен съд (САС). За единия от кандидатите - Веселин Пенгезов - подкрепата си даде само един от съдебните кадровици,...

Ненчев: Няма да оттегля кандидатурата на Исмаилов

http://www.cross.bg/ismailov-nenchev-kandidatyrata-1440413.html

София /КРОСС/ Няма да оттегля кандидатурата на Орхан Исмаилов. Това заяви пред bTV военният министър Николай Ненчев. По думите му няма нито едно друго основание да се иска оттегляне на кандидатурата на „този достоен човек" Исмаилов, не е дошла информация от нито една служба за негова принадлежност или намерения, каквито твърдят от Патриотичния фронт. „Не считам, че Народна партия „Свобода и достойнство" е протурска. Работя с тях повече от 2 години", каза още министърът на отбраната. Той дори смята, че скандалът около Орхан Исмаилов може да обедини Реформатотрския блок.Ненчев е обсъдил въпроса и с премиера Бойко Борисов. „Той споделя моето мнение", обясни той. „Ако подобни постове поставят под заплаха кабинета, това е много голяма заплаха за националната ни сигурност въобще", заяви Ненчев. Той каза още, че ако има друго основание за смяната на Исмаилов, освен името му, то той очаква от Валери Симеонов да го убеди в това. Ще търсим всякакви гъвкави подходи да вземем най-добрите предложения, за да направим армията и въоръжението спрямо изискванията на НАТО. Нямаме възможност за купуване на нови самолети. Има обаче и други подходи. Водим сериозни разговори, търсим възможност със забавено плащане, изплащане в годините, посочи той. Що се отнася до оградата по границата с Турция, министърът заяви, че тя е само едно временно средство. Надявам се да я направим до края на мандата, каза още той.

Ралица Василева се разделя със CNN

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/ralica-vasileva-se-razdelia-sys-cnn-6027734

В "Туитър" българският журналист публикува снимки от последния си работен ден в СNN и благодари на зрителите за оказаната подкрепа през годините

Кремъл: Искаме 100% гаранция, че Украйна няма да влезе в НАТО

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/19/2422564_kremul_iskame_100_garanciia_che_ukraina_niama_da_vleze/?ref=rss


Русия иска 100% гаранция, че Украйна няма да се присъедини към НАТО, заяви прессекретарят на президента Владимир Путин, цитиран от РБК. Според него Москва иска да е сигурна, че НАТО "ще прекрати приближаването си към границите на Русия и няма да опитва да нарушава баланса на силите".

Към Песков се присъедини и министърът на външните работи Сергей Лавров, който определи разширяването на алианса като "безрасъдно" и го нарече "заплаха за сигурността в Европа".

"Смятаме, и...

Пулев: Честито на Кличко, късметлия е! Искам реванш!

http://frognews.bg/news_80623/

Кубрат Пулев благодари на феновете си за подкрепата, която му оказаха преди, по време и след мача с Владимир Кличко. Кобрата направи изявление пред почитателите си на официалната му страница във фейсбук.

Парламентът не прие лотарийните и бинго игрите да бъдат облагани с годишна такса

http://www.moreto.net/novini.php?n=271281

Парламентът не прие лотарийните хазартни игри, бингото и други, организирани он- или офлайн, също да бъдат облагани с годишна такса. Вносителят на промените в закона за хазарта - Георги Кадиев от левицата, обясни, че ако лотото и бингото са офлайн вноската е 15% от данъка върху оборота, а онлайн - 20% от разликата между получените приходи и изплатените печалби.

Член на ВСС: И на Борисов сигурно не му е било приятно да прави такава широка коалиция, но я е направил

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/19/2422554_chlen_na_vss_i_na_borisov_sigurno_ne_mu_e_bilo/?ref=rss


Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) и председател на комисията по атестиране Милка Итова изпадна в неочаквано откровение по време на заседанието на съвета, на което като допълнителна точка се обсъждаше за пореден път правилата за избор на тримата големи - главният прокурор и председателите на върховните съдилища.

Отново беше внесено предложението гласуването да става с бюлетини, а не чрез електронната система. Това отново предизвика участие да вземат вечните участници в този дебат -...

Част от централната част на Варна остава без вода до 23 часа

http://www.moreto.net/novini.php?n=271291

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникналa авария, без вода ще останат абонатите в част от централната част на града. Очаква се водоподаването да бъде възстановено до 23 часа, уточняват от водоснабдителното дружество.

Имами четоха молитва за проклятие пред сградата на ВСС

http://pik.bg/имами-четоха-молитва-за-проклятие-пред-сградата-на-всс-news251503.html

Имами четоха молитва за проклятие пред сградата на ВСС

Имами произнесоха молитва за проклятие пред сградата на Висшия съдебен съвет, предадоха БГНЕС, БНР и "Дарик". Зрелищната форма на протест се случи непосредствено преди редовното заседание на кадровия орган, на който се очакваше да бъде избран председател на Софийския апелативен съд, пише "Преса". 

Група мюсюлмани начело с бившия главен мюфтия Недим Генджев обясниха, че насочват най-тежката си молитвата за проклятие към онези членове на ВСС, които подкрепят кандидатурата на единия от двамата кандидати съдия Стефан Гроздев. Причина е негово решение от преди три години, с което той регистрира Мустафа Алиш Хаджи за главен мюфтия.

Имамите заклеймиха Гроздев, като "човек нанесъл сериозни поражения на вярващите, на исляма и на религиите в България". Недим Генджев дори обясни, че ако Гроздев бъде избран членовете на ВСС ще разберат до месец, как действа тежката молитва.

България осъди терористичния акт в синагога в Ерусалим

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/19/2422560_bulgariia_osudi_teroristichniia_akt_v_sinagoga_v/?ref=rss


Министърът на външните работи Даниел Митов изрази загриженост от ескалиращата ситуация в Ерусалим, която след терористичния акт от 18 ноември заплашва да придобие междуетнически и междурелигиозен характер.

В изявление министърът осъжда жестокото убийство на израелски граждани, което бе извършено по време на сутрешна молитва в синагога в Еерусалим. "Стоим твърдо на позицията, че подобни терористични актове не могат да бъдат оправдани с никаква кауза", се посочва в съобщението на...

Ралица Василева си тръгва от CNN

http://www.cross.bg/ralitza-vasileva-si-trugva-ot-cnn-1440412.html

/КРОСС/ Водещата на СNN Ралица Василева се раздeля със световния новинарски канал. Това обяви самата тя в Туитър.В социалната мрежа българският журналист публикува снимки от последния си работен ден в СNN и благодари на зрителите за оказаната подкрепа през годините. Ралица Василева е първата българка, пробила в медийния гигант. Тя става част от екипа на телевизията преди 23 години, през които е не само водещ, но и репортер. Все още не е ясно какво е причината за раздялата.

Владимир Кличко поиска титлата на Световен боксов съвет

http://web.barometar.net/65818/

Владимир Кличко пожела да се бие и за титлата на Световен боксов съвет (WBC). Украинецът притежава поясите на Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова организация (WBO) и Световната боксова асоциация (WBA), а на 15 ноември защити титлата си на IBF срещу Кубрат Пулев.  В момента носителят на титлата във версия WBC е канадецът Бърмейн Стивърн, [...]

Двулевовите монети ще са с лика на Паисий като банкнотите

http://www.mediapool.bg/dvulevovite-moneti-shte-sa-s-lika-na-paisiy-kato-banknotite-news227393.html

Българската народна банка е утвърдила дизайна на новата монета с номинал от 2 лева, която ще влезе в обращение от 2015 г. и ще замени постепенно сегашната двулевова банкнота. Металната двулевка ще използва лика на Паисий Хилендарски, с който сега е украсена банкнотата със същия номинал. Същият подход е използван и при определянето на дизайна на монетата от 1 лев, емисия 2002 г., като е запазена темата и изображението на Св. Иван Рилски от дизайна на банкнотата от 1 лев, емисия 1999 г. Техническите характеристики и точното описание на новата разменна монета ще бъдат допълнително обявени от страна на централната банка и обнародвани в Държавен вестник преди пускането й в обращение през следващата календарна година. Точната дата, от която монетата от 2 лева ще стане законно платежно средство, ще бъде определена с отделно решение на Централната банка през 2015 г. Банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство, включително и след пускането в обращение през 2015 г. на новата разменна монета от 2 лева. За нуждите на производството на разменната монета с номинал 2 лева, емисия 2015 г., БНБ ще открие обществена поръчка за доставка на монетни заготовки съгласно Закона за обществените поръчки, като самото отсичане ще бъде възложено на "Монетен двор” ЕАД.

Н. Ненчев: Няма да оттегля кандидатурата на Орхан Исмаилов

http://frognews.bg/news_80619/

Няма да оттегля кандидатурата на г-н Исмаилов, той е и мое предложение, заяви по БТВ министърът на отбраната Николай Ненчев по повод зам.-министър Орхан Исмаилов. Нямам нито едно основание да оттегля кандидатурата на този достоен човек, добави той.

Обжалва се решението за отнемане на лиценз на КТБ

http://frognews.bg/news_80621/

Решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ е обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС) от фирмата на Цветан Василев - „Бромак", която е мажоритарен акционер в затворената кредитна институция, твърдят запознати.

Как Орешарски като премиер спря интервю заради неудобни въпроси (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/19/2422550_kak_oresharski_kato_premier_spria_intervju_zaradi/?ref=rss


Бившият премиер Пламен Орешарски спира интервю за предаването "Лице в лице" на Би Ти Ви заради неудобни въпроси. Записът от 3 юли тази година е качен в платформата за споделяне на видеосъдържание Youtube от профила на сайта "Биволъ".

От записа се вижда, че неуверен и изнервен, Орешарски прекратява интервюто (в последната част на видеото), като кулминацията е  неудобен въпрос за отпуската на здравния министър и риска от фалит на болницата в Стара Загора.

Бившият шеф на...

Франция изпраща шест изтребителя Mirage в Йордания

http://www.cross.bg/iztrebitelya-mirage-shest-1440411.html

/КРОСС/ Франция изпраща в Йордания шест изтребителя Mirage за борба с джихадистите от „Ислямска държава". Това съобщи „Ройтерс", позовавайки се на френския министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан. "Ние вече Сме изпратили девет изтребителя Rafale в ОАЕ и те ще бъдат засилени с шест изтребителя Mirage, които ще подкрепят усилията ни в региона", каза льо Дриан на заседание на парламента.

Десет кораба са задържани в България по Морската трудова конвенция

http://www.moreto.net/novini.php?n=271266

Десет кораба са били задържани в български пристанища по разпоредбите на Морската трудова конвенция (MLC 2006). Това сочат данните на ИА “Морска администрация”, година след влизането в сила на конвенцията, поставяща минимални глобални стандарти за условията на труд и за живот на морските лица.

Проверка: Атанас Славов е назначен в нарушение

http://frognews.bg/news_80620/

Повторна проверка на Инспектора на Министерство на правосъдието потвърждава, че през 2012 г. Атанас Славов е бил назначен във ведомството в нарушение на трудовото законодателство.

ЯНАКИЕВА ПРИЗНА БОМБАТА НА ZAPERNIK.COM! АБВ посягат на областната администрация на Перник

http://www.zapernik.com/pernik/yanakieva-prizna-bombata-na-zapernik-com-abv-posyagat-na-oblastnata-administraciya_35906/

Часове, след като zaPernik.com обяви в 12 часа, че Росица Янакиева е обещала да парцелира сред своите постове от областната администрация на Перник, самата тя потвърди новината ни и направи бомбастично изказване, че АБВ има апепити към областната управа на града.

"АБВ води преговори областната управа в Перник да попадне в нейния портфейл", каза Росица Янакиева пред журналисти.

"Поставили сме като искане Перник да бъде в портфейла на АБВ",...

Продължава

Кубрат Пулев: Благодаря на българите, които дойдоха от всички краища на света

http://web.barometar.net/65817/

Кубрат Пулев благодари на феновете си за подкрепата, която му оказаха преди, по време и след мача с Владимир Кличко. Кобрата направи изявление пред почитателите си на официалната му страница във фейсбук. В него спортистът отново казва, че не изпитва уважение към Кличко и заявява, че се надява да получи шанс за реванш. „Благодаря на [...]

Ами ако Барби имаше целулит, стрии и акне?

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/ami-ako-barbi-imashe-celulit-strii-i-akne-6027732

Лепенки, които предизвикват пъпчици по челото, бенка на скулата, стрии по коремчето и целулит по задната част на бедрата, представят Барби като една най-нормална 19-годишна тийнейнджърка

Цитат на деня: Футболистите ни ще реанимират със седмици, ако тренират като гимнастичките

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/19/2422553_citat_na_denia_futbolistite_ni_shte_reanimirat_sus/?ref=rss


"Футболът не е художествена гимнастика", заяви Боби Михайлов. "Боксът не е художествена гимнастика", каза Кубрат Пулев. Ами да, не е! Че ако трябваше футболистите да издържат нашите тренировки, трябваше да реанимират с по седмици!"

Това написа бившата състезателка от ансамбъла по художествена гимнастика Симона Пейчева в личния си профил във Facebook в отговор на сравненията между двата спорта с художествената гимнастика.

"А ако случайно (футболистите) се научат, могат и да...

Пулев: Би направило чест на Кличко, ако ми даде реванш

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435890

Кубрат Пулев благодари на феновете си за подкрепата, която му оказаха преди, по време и след мача с Владимир Кличко. Кобрата направи изявление пред почитателите си на официалната си страница във фейсбук.
В него спортистът отново казва, че не изпитва уважение към Кличко и заявява, че се надява да получи шанс за реванш. Кубрат Пулев благодари на феновете си за подкрепата, която му оказаха преди, по време и след мача с Владимир Кличко. Кобрата направи изявление пред почитателите си на официалната си страница във фейсбук. В него спортистът отново казва, че не изпитва уважение към Кличко и заявява, че се надява да получи шанс за реванш.

ДДС за храни и лекарства остава, няма да се изравняват ставките в хазарта

http://www.mediapool.bg/dds-za-hrani-i-lekarstva-ostava-nyama-da-se-izravnyavat-stavkite-v-hazarta-news227392.html

Ставката на данък добавена стойност (ДДС) от 20% върху храни и лекарства остава. Няма да се изравняват и ставките в хазарта при онлайн и офлайн залаганията като се въведе единна такса. Това реши Народното събрание, който отхвърли двата законопроекта, внесени за първо четене от депутати от опозицията. Лидерът на ДПС Лютви Местан призова новото правителство да демонстрира приемственост и да запази възстановяването на ДДС на бизнеса независимо от политическата му ориентация. Различни ставки при залаганията Ставките в хазарта при залаганията офлайн и онлайн остават различни. Така и занапред залаганията при бинго и лото игрите ще се облагат с данък от 15% върху оборота, докато при онлайн залаганията данъкът е 20% от разликата между получените приходи и изплатените печалби. Заради разликата в ставките, това означава 5 млн. лв. по-малко постъпления в държавния бюджет, сочат сметките на депутата от БСП Георги Кадиев. Той предлагаше изравняване на данъчното облагане при различните хазартни игри чрез плащане на годишна вноска. В случай, че организаторът на хазартна игра не я плати, беше предвидено да му бъде отнет лиценза. Предлаганите от Кадиев промени предвиждаха още удължаване на срока за внасяне на сумите от 31 март на 31 май на текущата година. Предлага се също срокът за лицата, получили лиценз след тази дата, да е едномесечен от обявяване на решението на Комисията по хазарта. С поправките трябваше да се отмени и понятието "развлекателни автомати", както и да се наложи забрана за приспособяването на развлекателно оборудване за хазартно игрално оборудване, както и неговото използване. Храните и лекарствата ще се облагат с данъци Парламентът отхвърли и предложението за нулева ставка на ДДС върху лекарствата, учебниците и храните българско производство. Вносител на законопроекта е Илиан Тодоров от "Атака". "В Кипър ДДС върху лекарствата е 5%, в Малта е 0%, в Австрия е 10%, в Полша е 8%, в Португалия е 7%, в Румъния е 9%. В момента смъртността в България е по-висока от тази в Сиера Леоне и Либерия, където има епидемия от ебола. Редица лекарства, произведени у нас, са по-скъпи от съседна Македония или Гърция и хората ходят да си ги купуват оттам", аргументира се Тодоров. Ако предложението бъде одобрено, това означава с 1.2 млрд. лв. по-малко приходи в бюджета, сочат разчетите на финансовото министерство, припомни Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Според Тодоров тази сума може да се осигури като се спрат партийните субсидии. От Патриотичния фронт (ПФ) обвиниха "Атака" в популизъм и копиране на тяхната програма. "Няма правни основания да мине един такъв законопроект като вашия. Вие копирате програмата на ПФ. Това е изпреварващо мероприятие на добре изготвения законопроект, който в момента подготвяме", заяви Валери Симеонов, председател на парламентарната група на ПФ. Според него няма как да се дели производството на родно и европейско, както предлага "Атака". Според социалиста Георги Кадиев може да се помисли за отпадането на ДДС за лекарствата. Този данък наистина е голям проблем за лекарствата и хората пътуват до съседни страни, за да си купят по-евтини, каза Кадиев. Според лидера на ДПС Лютви Местан най-важният въпрос ,свързан с ДДС, е начинът, по който се възстановява данъка на бизнеса. В "недалечно бъдеще" това е ставало на принципа на политическата лоялност на фирмите, което е порочна практика, каза Местан. По думите му тази практика е била променена от кабинета на Пламен Орешарски.

Банка "Виктория" отваря на 12 декември

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/banka-viktoriia-otvaria-na-12-dekemvri-6027731

БНБ съобщи, че от тази дата вложителите в дъщерната на КТБ банка ще имат неограничен достъп до парите си, а част от кредитния й портфейл ще бъде разпродадена

Пулев във фейсбук: Благодаря на българите, които дойдоха от всички краища на света

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435863

Кубрат Пулев благодари на феновете си за подкрепата, която му оказаха преди, по време и след мача с Владимир Кличко. Кобрата направи изявление пред почитателите си на официалната му страница във фейсбук.
В него спортистът отново казва, че не изпитва уважение към Кличко и заявява, че се надява да получи шанс за реванш. Кубрат Пулев благодари на феновете си за подкрепата, която му оказаха преди, по време и след мача с Владимир Кличко. Кобрата направи изявление пред почитателите си на официалната му страница във фейсбук. В него спортистът отново казва, че не изпитва уважение към Кличко и заявява, че се надява да получи шанс за реванш.

Ето как ще изглежда монетата от 2 лева!

http://www.bnews.bg/article-122242

Утвърден е дизайнът на нова разменна монета с номинал 2 лева, емисия 2015 г., съобщиха от БНБ.

Повторна проверка установи: Атанас Славов е назначен в нарушение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435850

Повторна проверка на Инспектора на Министерство на правосъдието потвърждава, че през 2012 г. Атанас Славов е бил назначен във ведомството в нарушение на трудовото законодателство.
Това става ясно от съобщение на пресцентъра на Министерството на правосъдието във връзка със служебния статус на Атанас Славов и издигането на кандидатурата му за Повторна проверка на Инспектора на Министерство на правосъдието потвърждава, че през 2012 г. Атанас Славов е бил назначен във ведомството в нарушение на трудовото законодателство. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на Министерството на правосъдието във връзка със служебния статус на Атанас Славов и издигането на кандидатурата му за

Народното събрание подкрепи тегленето на нов външен дълг

http://econ.bg/Новини/Народното-събрание-подкрепи-тегленето-на-нов-външен-дълг_l.a_i.610904_at.1.html

Народното събрание подкрепи тегленето на нов външен дълг. Депутатите гласуваха със „за“ Министерство на финансите да стартира преговорите за заем в...

МС с мандат за преговори за 3 млрд. лв. нов външен дълг

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/ms-s-mandat-za-pregovori-za-3-mlrd.-lv.-nov-vynshen-dylg-6027730

Така правителството ще започне преговори с банки преди приемането на актуализацията на държавния бюджет, с която се определя размера на дълга

Утвърден е дизайнът на нова разменна монета с номинал 2 лева, емисия 2015 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=271285

Днес Управителният съвет на Българската народна банка (УС на БНБ) утвърди дизайна на разменна монета с номинална стойност 2 лева, емисия 2015 г. При изработване на двете страни на разменната монета е пренесена темата и изображението на Паисий Хилендарски от банкнотите в обращение с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г.

Школата на Теодосий Теодосиев получи сграда за провеждане на заниманията си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435842

Правителството предостави на Община Казанлък безвъзмездно двуетажен учебен корпус, който не се ползва от местната гимназия „Иван Хаджиенов”, за създаването на школа по физика. Това съобщиха от Министерския съвет. 
Материалната база ще бъде ползвана от уникалната школа по физика, създадена от учителя Теодосий Теодосиев. Правителството предостави на Община Казанлък безвъзмездно двуетажен учебен корпус, който не се ползва от местната гимназия „Иван Хаджиенов”, за създаването на школа по физика. Това съобщиха от Министерския съвет.  Материалната база ще бъде ползвана от уникалната школа по физика, създадена от учителя Теодосий Теодосиев.

Правителството даде сграда на школата на Теодосий Теодосиев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435870

Правителството предостави на Община Казанлък безвъзмездно двуетажен учебен корпус, който не се ползва от местната гимназия „Иван Хаджиенов”, за създаването на школа по физика. Това съобщиха от Министерския съвет. 
Материалната база ще бъде ползвана от уникалната школа по физика, създадена от учителя Теодосий Теодосиев. Правителството предостави на Община Казанлък безвъзмездно двуетажен учебен корпус, който не се ползва от местната гимназия „Иван Хаджиенов”, за създаването на школа по физика. Това съобщиха от Министерския съвет.  Материалната база ще бъде ползвана от уникалната школа по физика, създадена от учителя Теодосий Теодосиев.

Не избраха председател на Апелативния съд, ходжи проклинаха гласуването

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435843

Висшият съдебен съвет (ВСС) не успя да избере председател на Софийския апелативен съд (САС). Нито един от двамата кандидати – Веселин Пенгезов и Стефан Гроздев не можа да събере необходимите 13 гласа в своя полза, съобщи БГНЕС.
Kандидатурата на Пенгезов бе подкрепена само от един от членовете на ВСС, а тази на Гроздев от 11. Висшият съдебен съвет (ВСС) не успя да избере председател на Софийския апелативен съд (САС). Нито един от двамата кандидати – Веселин Пенгезов и Стефан Гроздев не можа да събере необходимите 13 гласа в своя полза, съобщи БГНЕС. Kандидатурата на Пенгезов бе подкрепена само от един от членовете на ВСС, а тази на Гроздев от 11.

Вижте как ще изглеждат новите 2 лева

http://offnews.bg/news/n_1/n_419839.html

Как ще изглеждат новата монета с номинална стойност два лева показа днес БНБ, след като днес Управителният й съвет утвърди дизайна на монетата, емисия 2015 г. На гърба на монетата е пренесено изображението на Паисий Хилендарски от банкнотата с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г. Такъв подход е използван и при определянето на дизайна на монетата от 1 лев, емисия 2002 г., като е запазена темата и изображението на Св. Иван Рилски от дизайна на банкнотата от 1 лев, емисия 1999 г.  Както беше оповестено през есента на 2013 г., необходимостта от замяната на банкнотата от 2 лева с монета се определя от бързото изхабяване на двулевовите банкноти, което налага честата им подмяна и по този начин увеличава разходите за поддържане на наличнопаричното обращение, уточняват от БНБ. Точната дата, от която монетата от 2 лева ще стане законно платежно средство, ще бъде определена с отделно решение на УС на БНБ през 2015 г. Банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство, включително и след пускането в обращение през 2015 г. на новата разменна монета от 2 лева. За нуждите на производството на разменната монета с номинал 2 лева, емисия 2015 г., БНБ ще открие обществена поръчка за доставка на монетни заготовки съгласно Закона за обществените поръчки, като самото отсичане ще бъде възложено на „Монетен двор” ЕАД. Ето как ще изглежда монетата:

Нови дарители се включиха в спасяването паметника на Петрова нива

http://pik.bg/нови-дарители-се-включиха-в-спасяването-паметника-на-петрова-нива-news251497.html

Нови дарители се включиха в спасяването паметника на Петрова нива

Трима нови дарители се присъединяват към инициативата за спасяване на паметника на Петрова нива. За благотворителната кауза са събрани още 1000 лв., а общата сума на даренията е 10 630 лв. Новите благодетели са областният управител на Бургас Павел Маринов, народният представител от БСП Петър Кънев и бизнесменът Ангел Ангелов.  Откупени са картината на Радослав Нейчев – „Созопол”, пластиката на Огнян Петков – „Богородица” и един от постерите на Димитър Трайчев, пише Флагман.

Благотворителната изложба с над 60 произведения на изкуството на именити художници и скулптори от цялата страна остава още 20 дни в БХГ „Петко Задгорски” на ул. „Митрополит Симеон” 24 в Бургас. Творците предоставиха безвъзмездно свои картини за спасяването на една българска светиня. Интересът към откриването на изложбата бе огромен, а броят на откупените произведения на изкуството – рекорден.

Творбите са вдъхновени от Странджа по време на Международните живописни пленери в Малко Търново. Сред тях има живопис – маслени платна, акрил, акварел; различни видове графични техники, както и скулптура. Всички художници даряват целия приход от  закупените творби за възстановяване на паметника на Петрова нива. Цените на предметите са от 200 до 1000 лв., а целта е всеки да се включи в благотворителната инициатива според възможностите си.

Общо 27 000 лв. не достигаха за ремонта на историческия паметник на Петрова нива, който е в окаяно състояние, цепи се на две и всеки момент може да рухне. Пукнатината е на път да го разполови, отворена е и огромна фуга. Монументът в историческата местност е построен през 1958 година с дарения от родолюбиви българи и до момента не са отделяни средства за поддръжката и реконструкцията му. На търга  досега са събрани 10 630 лева, остават още 16 370, а всеки, който иска да купи картина и да помогне, все още може да го направи, тъй като експозицията ще остане в бургаската галерия в продължение на 20 дни.

Още на откриването на изложбата благодетели станаха почетният консул на Русия Тонко Фотев, строителният предприемач от София Пламен Пенев, бизнесменът Николай Филипов, изпълнителният директор на ВиК– Бургас Ганчо Тенев, бизнес дамата Диана Иванова, инвеститорът от вилното селище в село Маринка Светозар Арнаудов, Пламен Дишков, строителният предприемач Николай Николов, Мишо Жеков от Югоизточното държавно предприятие по горите, общинските съветници от ГЕРБ Карамфилка Апостолова и Димитър Людиев, Драгомир Попов от АБВ, известният бургаски адвокат Яни Николов, общинският съветник от Малко Търново Владимир Павлов, изобретателят на годината Величко Янков. Лидерът на СЕК и общински съветник в Бургас Георги Манев откупи пластика на Цветослав Христов – Цупи.

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев, който е двигателят на инициативата за спасяването на паметника на Петрова нива, също стана и благодетел, като избра картината на Калина Николова „Пейзаж”.  Редакцията на Флагман.Бг откупи картината на Георги Динев и Пламен Монев „Ден и нощ”.


Желаещите да помогнат могат да направят това с кратко съобщение DMS PETROVA NIVA на номер 17 777 на стойност 1 лв. към всички мобилни оператори.

Дарителската сметка е:

ПОЛУЧАТЕЛ:   ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ “ПРОФ. АЛ. ФОЛ”
БУЛСТАТ:  102826129
IBAN:  BG05UNCR70003119850362
BIC: UNCR  БАНКА
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

Горанов: Росен Николов няма да е новият управител на БНБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_419809.html

Росен Николов няма да е новият управител на БНБ в случай, че Иван Искров подаде оставка, увери финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти днес. Председателят на Фонда за гарантиране на влоговете Росен Николов днес бе освободен от поста по негово желание от Министерския съвет. „В министерски съвет беше депозирана оставката на шефа на Фонда за гарантиране на влоговете. Той обаче ще бъде използван и занапред“, каза Горанов и допълни, че Николов е подготвян за пост в банковата сфера. Горанов за пореден път подчерта, че Искров трябва да подаде оставка. Той не може да бъде свален от поста нито с решение на МС, нито на НС. Относно кой би го наследил Горанов каза: „Когато политическите банки получат съгласие по въпроса кой трябва да наследи Искров, ще се разбере”. Той коментира и решението ТБ "Виктория", дъщерна на КТБ, да бъде спасена и да отвори на 12 декември. "По същество там съществуваше само ликвиден проблем. Приключването на квестурата означава, че банката се връща в нормалния си живот като действащо предприятие, управлявано от УС. По този начин банката ще отвори и ще започне да работи нормално“, каза Горанов. Отварянето на банката означава, че вложителите спокойно ще могат да изтеглят парите си, без никакви ограничения, или да ги оставят на влог и да разполагат с тях по всяко време.

Премиерът "възложи" на МВР да снима проверките на пътя

http://www.mediapool.bg/premierat-vazlozhi-na-mvr-da-snima-proverkite-na-patya-news227391.html

Пътните полицаи да бъдат задължени да правят проверки на шофьори с работеща камера, която да снима действията им. Тази идея лансира по време на заседанието на Министерския съвет в сряда премиерът Бойко Борисов, става ясно от огласена част от стенограмата. Поводът е заснетия преди дни служител на столичния КАТ, който взима подкупи от шофьори на джипове, които е спрял за проверка. СДВР образува дисциплинарно производство по случая, прокуратурата се самосезира, а униформеният бе освободен от работа. "И тонове кокаин да задържите, каквото и да направите, когато, прибирайки се вкъщи хората биват спирани и им се търси кусур, и им се подмята, че нямат пари (а като гледам колко пари даваме – над милиард, за МВР и все не стигат), аз мисля, че трябва да направим едно кардинално решение там. Казвам го и от опит – в случая и като бивш секретар, от опита си говоря", обръща се към вътрешния министър Веселин Вучков премиерът. Борисов директно "възлага" на МВР шефа да "да съобрази със закона и да издаде една заповед (повтарям, внимателно я огледайте да е съобразена със закона) на улицата да имат правото да извършват проверка със съставяне на акт само квалифицирани хора и само под непрекъснатото заснемане с камера на цялата процедура". От думите му става ясно, че държавното ръководство е готово дори да сведе патрулиращите коли на пътната полиция до 10 – 20, само и само те да са оборудвани с камери. Другата идея на Борисов е: "там, където няма (камера в служебната кола – бел.ред.), проверките ще се правят под стационарна камера". Гореща линия във Фейсбук за полицейски операции Премиерът, който през последната година и половина е особено активен във Фейсбук, предлага още в случаите на операция, когато на пътя има полицейски блокади, осъществявани от униформени без камери, "да се отвори една отворена линия или през Фейсбук, ако трябва. Всеки, който бива спиран с думите: "Провежда се полицейска операция", да напише след това: "В еди колко си часа бях спрян за полицейска операция". "Ще ангажираме цялото общество, след като обществото е подпалено. И с право! Не го ли пресечем това по този начин, каквото и да направите, колкото и пари да даваме, това обществото няма да го приеме", обобщава аргументите си Борисов. По този повод икономическият министър Божидар Лукарски също взима думата, съобщавайки, че във ведомствената му Държавната агенция по метрологичен и технически надзор "има получени доста сигнали за използване на несертифицирани или направо казано – частни радари и дрегери, масово от пътни полицаи". "Изважда дрегера, който си е купил частно, несертифициран, използва него, радари също масово. Ще организираме проверка и съответно ще дадем сигналите на министър Вучков за използването на тези несертифицирани методи", пояснява той. Тази вметка отприщва нов гневен изблик от страна на премиера, който вече нарежда на Вучков и Лукарски "плюс тази агенция и извикайте, ако трябва, Вучков, всички областни началници плюс СДВР и всички останали. Вземете го на ръчен контрол. Ако вие не се справите с това, ще си отидеш като провален министър, защото хората няма да ти вярват". "Мисля, че това не се ли направи – със заповеди, с убеждение, с приказки – абсолютно. Тя е така смазана схемата и вече са свикнали на това, че трябва или да се отреже като с нож… И контрол възлагаш, вертикален, на големите началници, избирателно да отиват внезапно и да проверят всичко това, за което говорят. Отиваш ти лично! В края на краищата, още ме избират хората за това, което правих като главен секретар, още заради това, не заради друго. Отиваш сутринта ти преди смяната спираш колите в "Х" дирекция: "Дайте дрегерите!", а до теб е Лукарски с метрологията: "Дайте дрегерите и дайте радарите!" Само няколко часа по-късно от икономическото министерство съобщиха, че Лукарски е разпоредил на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор да предприеме серия от внезапни проверки на радарите и дрегерите, използвани от катаджиите. От корупцията в КАТ към здравната реформа След като изяснява и въпроса с проверката на измервателните уреди в МВР, премиерът продължава с детайлен анализ на това как ширещата се сред пътните полицаи корупция, всъщност, възпрепятства социалната и здравната реформа. Повод за разсъжденията му е минаване по новата част на Околовръстното шосе. "Вчера минах на околовръстното – щест платна сме направили, Москов (Ивайло Московски – бел.ред.), с теб, няма една здрава мантинела. Катастрофа след катастрофа! Какво беше едно време – дупки, две платна само, много дупки, едва пълзят колите – няма катастрофи. Дали спукана гума, счупен амортисьор, а сега се избиват. То и да не строим – на шест платна им е тясно. Но това е именно, защото вземат лесно книжки, пият и карат. Знаят, че като ги спре, си носят готови пари. И това след това отиват при Калфин да плаща за болни и нетрудоспособни. Колко инвалиди имаме вследствие на катастрофи – средно по десет хиляди на година произвеждаме. Москов нека да направи една справка в Министерството на здравеопазването за лечението от катастрофи. Аз съм сигурен, че стотици милиони, не десетки, а стотици милиони се харчат за това, стотици", възмущава се Борисов. Той не пропуска да спомене и битовата престъпност, давайки на Вучков поредната заповед – МВР да изпрати полиция в малките населени места и да монтира камери – "като сложите три камери на трите ъгъла на селото и като мине колата утре, ще ги намерите, така както намерихте тези, за които ви поздравяваме всички ние – за тези, които бяха измъчвали бабата и дядото". "Това са нещата, които очакваме, защото Вежди Рашидов сутринта дойде и ми каза: "Докога МВР ще ни е галеното дете и такива огромни милиарди ще даваме там, а пет милиона не ми давате за култура". Разбра ли ме Вучков? Това са нещата – ако някой колега има против, ние сме един кабинет. Ние искаме да имаме успехи в здравеопазването, искаме да имаме успехи в сигурността, искаме в отбраната и искаме във всяка една сфера. Тези три неща не направи ли МВР...", не успява да довърши Борисов, прекъснат от културния министър. "Нищо против към МВР, г-н премиер, но аз само се аргументирах, че ние имаме с висше образование хора по библиотеки и читалища в цялата страна с по 350 лева заплата. Това са хора с образование и ценз. Вие сте прав и Ви подкрепям за това, което казахте. Не може хората да остават с впечатление, че след като осигуряваме дрехи, храна и всичко на МВР и да демотивират обществото с вземане на рушвети. Това дестабилизира всичко в страната. Хората от малкото се дразнят повече, затова ви го казах", подкрепя тезата на премиера Вежди Рашидов. "Вучков, ще кажеш ли нещо в твое оправдание?" Следва подканяне от Борисов към Вучков – да се включи в дискусията: "Вучков, ще кажеш ли нещо в твое оправдание?" "Няма нужда да се оправдавам, нито да се правим на изненадани от това, което излезе като клип онази вечер, защото не е тайна, че е ежедневие. Тук наистина напълно споделям тази идея да има видео заснемане на абсолютно всички проверки от страна на "Пътна полиция", защото дори да намалим броя на проверките, ако те са видео заснети очевидно елиминираме изобщо елемента корупция и корупционно поведение на служителите. Така че, по-добре да предприемем този риск и да ги сведем до по-малко тези проверки, но да са видео заснети", демонстрира, че е разбрал повелите на премиера вътрешният министър. Дори опитва да изпъкне със самоинициативност, съобщавайки на кабинета, че ще разпореди "една 100% проверка на професионалните умения и квалификация на всички, които работят в началото по линия на пътна безопасност". "Вероятно ще определим срок около месец и половина от средата на януари, да видим как ще проработи такава форма на последващ контрол, дали са способни и имат ли способности да го правят и какви изводи да направим въз основа на една такава комплексна проверка, защото наистина това поведение корупционно на пътя всъщност подрива абсолютно всички останали успехи, които може да постигне МВР. Например, вчера се срещаме с директора на ОЛАФ и чертаем планове да борим измамите с еврофондове, но всичко това потъва на фона на 20-те лева на този катаджия, който отгоре на всичко е поискал и да напусне и да си вземе обезщетенията. Нещо, което, разбира се, няма да се случи", добавя Вучков. Впоследствие разговорът се отклонява към новия Закона за МВР, който регламентира заплащането на извънредните и нощните часове, в които работят униформените, без за това да има финансови разчети и реално предвидени пари. "Разбира се, с министър Горанов ще намерим начин да не забавим заплатите за ноември месец (какъв хубав старт ще бъде само за нашето управление, ако забавим заплатите на пожарникарите и полицаите!), след това с актуализацията да си планираме нещата така, че декември и следващата година да има пари за заплати, но имайте предвид, че има много извънредни разходи в момента, които не касаят само МВР. Бежанският натиск е огромен, а идва зима и разходите ни са огромни и трябва солидарност. Без пари ние не можем да го удържим", обяснява МВР шефът. След кратко напомняне от страна на Борисов, че няма човек "който да обича повече полицаите от мен, камо ли пожарникарите", той нарежда на Вучков още след края на заседанието на правителството да каже на "всеки човек, да знае, че ако не се заснема от началото до края вземането или неговото нарушение, няма право да му съставят акт – няма право". "Да извика, ако някой е в нарушение – например, спират министър пиян, а нямат право да го санкционират по нашата с теб заповед, защото трябва да се заснема. Тогава викат, оборудваният автомобил идва, спира, заснема цялата проверка, издаването на акта и си заминават. В смисъл – когато е видно, че някой криволичи или е извършил престъпление или е крадец, задържат го и вече си действат по другата процедура", заключва Бойко Борисов, добавяйки нови щрихи в наказателната политика на държавата.

Утре температурите падат още

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435840

През нощта в западните райони валежите ще спрат, но в останалата част от страната ще продължи да вали и в Източна България количествата ще са значителни. Това съобщиха за Фокус от НИМХ към БАН.
Утре в западните райони ще е почти без валежи, ще има и временни разкъсвания на облачността. В Източна България все още ще превалява. През нощта в западните райони валежите ще спрат, но в останалата част от страната ще продължи да вали и в Източна България количествата ще са значителни. Това съобщиха за Фокус от НИМХ към БАН. Утре в западните райони ще е почти без валежи, ще има и временни разкъсвания на облачността. В Източна България все още ще превалява.

Ходжи проклинат избора за председател на Апелативния съд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435824

Висшият съдебен съвет (ВСС) не успя да избере председател на Софийския апелативен съд (САС). Нито един от двамата кандидати – Веселин Пенгезов и Стефан Гроздев не можа да събере необходимите 13 гласа в своя полза, съобщи БГНЕС.
Kандидатурата на Пенгезов бе подкрепена само от един от членовете на ВСС, а тази на Гроздев от 11. Висшият съдебен съвет (ВСС) не успя да избере председател на Софийския апелативен съд (САС). Нито един от двамата кандидати – Веселин Пенгезов и Стефан Гроздев не можа да събере необходимите 13 гласа в своя полза, съобщи БГНЕС. Kандидатурата на Пенгезов бе подкрепена само от един от членовете на ВСС, а тази на Гроздев от 11.

Злоупотреби с дрегери и радари на „Пътна полиция”

http://frognews.bg/news_80617/

След постъпили множество сигнали от граждани, в които се твърди, че в автомобили на Пътна полиция се използват нерегламентирани уреди за установяване на съдържание на алкохол в дъха на водачите и на скоростта на моторните превозни средства, министърът на икономиката Божидар Лукарски нареди на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор внезапни проверки.

Утре температурите падат още

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435816

През нощта в западните райони валежите ще спрат, но в останалата част от страната ще продължи да вали и в Източна България количествата ще са значителни. Това съобщиха за Фокус от НИМХ към БАН.
Утре в западните райони ще е почти без валежи, ще има и временни разкъсвания на облачността. В Източна България все още ще превалява. През нощта в западните райони валежите ще спрат, но в останалата част от страната ще продължи да вали и в Източна България количествата ще са значителни. Това съобщиха за Фокус от НИМХ към БАН. Утре в западните райони ще е почти без валежи, ще има и временни разкъсвания на облачността. В Източна България все още ще превалява.

Бездомници със средно и висше образование живеят по улиците на София

http://www.bnews.bg/article-122146

Столичните райони "Възраждане" и "Триадица" са най-населени с бездомници. Оказва се, че в централните части на София хората, живеещи на улицата, са по-малко.

Крисия, Хасан и Ибрахим готвят общ албум

http://offnews.bg/news/n_1/n_419713.html

Крисия Тодорова, Хасан и Ибрахим Игнатови ще издадат общ албум, съобщи бащата на пианистите Дениз Игнатов. Това се случи по време на тържественото посрещане на Хасан и Ибрахим в СОУ "Сава Доброплодни" в Шумен, където учат двете деца. Бащата обясни, че се очаква песните да стигнат до публиката до средата на 2015 г. Той обясни, че Евгени Димитров, който беше заедно с децата на детската Евровизия, изпратил Хасан и Ибрахим от София с обещанието, че веднага започва да пише песни за тях. По време на тържеството се наложи Ибрахим да излезе малко на чист въздух, защото момчето пребледняло. Така детето пропуснало част от дълга реч на областния управител Петко Шаренков, съобщава "Сега". Директорът на учебното заведение Донка Иванова подари на братята техен портрет с Крисия. Близнаците Игнатови получиха и две торти във формата на пиано. По-рано днес кметът на Шумен Красимир Костов подари на двете момчета по един чисто нов лаптоп. Шаренков и началникът на Регионалния инспекторат по образованието Върбан Върбев също връчиха подаръци на децата. 

Испанската прокуратура ще съди лидера на Каталония

http://europe.actualno.com/Ispanskata-prokuratura-shte-sydi-lidera-na-Katalonija-news_61272.html

Лидерът на автономната област Каталония Артур Мас ще бъде съден от испанската прокуратура заради проведения референдум за независимост. "Прокуратурата ще предприеме необходимите правни действия ...

Кола помете четирима на автобусна спирка в квартал "Надежда"

http://crime.actualno.com/Kola-pomete-chetirima-na-avtobusna-spirka-v-kvartal-Nadejda-news_61273.html

Автомобил „Ауди” се вряза в спирка на градския транспорт на бул.”Ломско шосе” и ”Бели Дунав” в столичния квартал „Надежда&rdqu...

Новата монета на БНБ ще е с лика на Паисий

http://www.cross.bg/moneta-leva-emisiya-1440410.html

София /КРОСС/ Утвърден е дизайнът на нова разменна монета с номинал 2 лева, емисия 2015 г.Днес Управителният съвет на Българската народна банка (УС на БНБ) утвърди дизайна на разменна монета с номинална стойност 2 лева, емисия 2015 г. При изработване на двете страни на разменната монета е пренесена темата и изображението на Паисий Хилендарски от банкнотите в обращение с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г. Такъв подход е използван и при определянето на дизайна на монетата от 1 лев, емисия 2002 г., като е запазена темата и изображението на Св. Иван Рилски от дизайна на банкнотата от 1 лев, емисия 1999 г. Както беше оповестено през есента на 2013 г., необходимостта от замяната на банкнотата от 2 лева с монета се определя от бързото изхабяване на двулевовите банкноти, което налага честата им подмяна и по този начин увеличава разходите за поддържане на наличнопаричното обращение. Техническите характеристики и точното описание на новата разменна монета ще бъдат допълнително обявени от страна на централната банка и обнародвани в Държавен вестник преди пускането й в обращение през следващата календарна година. Точната дата, от която монетата от 2 лева ще стане законно платежно средство, ще бъде определена с отделно решение на УС на БНБ през 2015 г. Банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство, включително и след пускането в обращение през 2015 г. на новата разменна монета от 2 лева

Община Варна плаща 1.5 млн. лева за пътна маркировка

http://www.moreto.net/novini.php?n=271283

Община Варна открива обществена поръчка за избор на фирма, която да извършва възстановяване, опресняване, изтриване и полагане на нова хоризонтална пътна маркировка на територията на община Варна в 3-годишен период. Това става ясно от обявление на сайта на Агенцията по обществените поръчки, научи Moreto.

Хиляди семейства остават без детски надбавки заради отсъствия от училище

http://www.zapernik.com/obshtestvo/hilyadi-semeistva-ostavat-bez-detski-nadbavki-zaradi-otsustviya-ot-uchilishte_35905/

Хиляди семейства остават без детски надбавки за ноември заради несериозно отношение към учебния процес.

Наказателната мярка се налага при направени над пет неизвинени отсъствия от училище или детска градина. Санкцията ще засегне най-вече семействата от ромски произход. В едно от училищата в Благоевград учениците от ромски произход са десетки. Сред тях е и второкласникът Алберто. Детето не идва редовно на училище, затова когато дойде всички му се притичват на помощ. Ако...

Продължава

Лана Дел Рей записа две парчета за новия филм на Тим Бъртън

http://www.cross.bg/lana-margaret-burtun-1440409.html

/КРОСС/ Лана Дел Рей записа две песни за новия филм на Тим Бъртън „Big Eyes", съобщава NME. Специално за лентата певицата е написала парчето Big Eyes."Песента на Лана толкова точно изразява чувствата на Маргарет, сякаш това е вътрешен монолог" , коментира продуцентът Лари Карасевски. Другото парче на певицата е озаглавено I Can Fly.„Big Eyes" ще излезе по кината в края на годината. Сюжетът е изграден около историята на художничката Маргарет Кийн. Главните роли са поверени на Кристоф Валц и Ейми Адамс.

Органите на мъж в мозъчна смърт дадоха живота на трима

http://frognews.bg/news_80615/

За три нови трансплантации през последното денонощие съобщиха от министерството на здравеопазването.

Кубрат Пулев: Ако Кличко има чест, да ми даде реванш

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/19/2422526_kubrat_pulev_ako_klichko_ima_chest_da_mi_dade_revansh/?ref=rss


Българският боксьор Кубрат Пулев призова световния шампион Владимир Кличко да му даде реванш, за да покаже доблест.

33-годишният Пулев за първи път честити успеха на своя съперник, който го нокаутира в петия рунд на двубоя им на 15 ноември, но за пореден път заяви, че украинецът не заслужава уважение.

Българинът, който допусна първа загуба след 20 поредни победи на професионалния ринг, отново отдаде поражението си на късмета.

"Честито на Владимир Кличко!...

Секс-скандал! Директор прави орална любов на учителка, ученици ги заснеха с телефоните си

http://www.zapernik.com/krimi/seks-skandal-direktor-pravi-oralna-lyubov-na-uchitelka-uchenici-gi-zasneha_35904/

Благоевград се тресе от срамен скандал.Ученици хванали на калъп директор и учителка, като ги заснели с мобилните си телефони.

 

Директорът на училището задоволява орално учителката, пише Struma.com, като обещава да изнесе повече подробности около скандала.

 

Секс-скандал! Директор прави орална любов на учителка, ученици ги заснеха с телефоните си

http://www.zapernik.com/pernik/seks-skandal-direktor-pravi-oralna-lyubov-na-uchitelka-uchenici-gi-zasneha_35904/

Благоевград се тресе от срамен скандал.Ученици хванали на калъп директор и учителка, като ги заснели с мобилните си телефони.

Директорът на училището задоволява орално учителката, пише Struma.com, като обещава да изнесе повече подробности около скандала.

Треньорът-педофил се отърва с условна присъда, родителите бесни

http://www.bnews.bg/article-122239

Футболният треньор от детско-юношеската школа на ПФК Черно море Венцислав Маринов бе осъден за педофилия с две малолетни момчета, но получи фрапиращо ниска присъда - 3 г. условно с 5 годишен изпитателен срок.

Боровец събира бегачи от 36 страни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435803

Бегачи от 36 страни ще стартират на eвропейското първенство по крос кънтри, което ще е на 14 декември в Боровец.

Точният брой на лекоатлетите ще стане ясен 10 дни преди състезанието. Към момента заявените за участие спортисти са 560, разделени в няколко възрастови групи.

Надпреварата ще е в местността Широка поляна над Боровец. За първи път в Бегачи от 36 страни ще стартират на eвропейското първенство по крос кънтри, което ще е на 14 декември в Боровец. Точният брой на лекоатлетите ще стане ясен 10 дни преди състезанието. Към момента заявените за участие спортисти са 560, разделени в няколко възрастови групи. Надпреварата ще е в местността Широка поляна над Боровец. За първи път в

Владимир Путин: С Ердоган търсим нови по-високи хоризонти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435799

Руският президент Владимир Путин ще посети Анкара през декември, съобщават турските медии.
"С президента на Турция Реджеп Ердоган ще договорим нови измерения на двустранното ни сътрудничество и нови по-високи хоризонти. Целта е да постигнем още по-качествени връзки, особено в енергетиката, както и в други стратегически области", Руският президент Владимир Путин ще посети Анкара през декември, съобщават турските медии. "С президента на Турция Реджеп Ердоган ще договорим нови измерения на двустранното ни сътрудничество и нови по-високи хоризонти. Целта е да постигнем още по-качествени връзки, особено в енергетиката, както и в други стратегически области",

Европейският парламент ще гласува по вот на недоверие срещу председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

http://www.moreto.net/novini.php?n=271225

През следващата седмица в ЕП предстои да бъде гласуван вот на недоверие срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Вотът бе поискан от еврофобската група "Европа на свободата и пряката демокрация" с председател лидерът на британската ЮКИП на Найджъл Фараж.

НС даде зелена сетлина за нов външен дълг

http://frognews.bg/news_80613/

Народното събрание даде мандат на Министерство на финансите да преговаря за нов външен дълг до 3 млрд. лева още преди да е приета актуализацията на държавния бюджет.

Путин: С Ердоган търсим нови по-високи хоризонти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435792

Руският президент Владимир Путин ще посети Анкара през декември, съобщават турските медии.
Руският президент Владимир Путин ще посети Анкара през декември, съобщават турските медии. "С президента на Турция Реджеп Ердоган ще договорим нови измерения на двустранното ни сътрудничество и нови по-високи хоризонти. Целта е да постигнем още по-качествени връзки, особено в енергетиката, както и в други стратегически области",

Часове след препоръка на Борисов, Лукарски нареди внезапни проверки на радарите и дрегерите на КАТ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/19/2422529_chasove_sled_preporuka_na_borisov_lukarski_naredi/?ref=rss


Министърат на икономиката Божидар Лукарски реагира светкавично на препоръка на премиера Бойко Борисов от днес и нареди Държавната агенция за метрологичен и технически надзор да започне извършването на внезапни проверки за използваните от Пътна полиция анализатори на алкохол в дъха и скоростомери, съобщиха от агенцията. На дискусия в Министерски съвет днес, по повод корупцията в КАТ, Лукарски казва, че има сигнали, за служители на пътната агенция ползват "частни радари" и "дрегери", които не са...

Американският Сенат блокира законопроект, който би сложил край на масовото следене

http://www.mediapool.bg/amerikanskiyat-senat-blokira-zakonoproekt-koito-bi-slozhil-krai-na-masovoto-sledene-news227390.html

Американският Сенат блокира законопроект, който би сложил край на масовото подслушване на американски телефони от Агенцията за национална сигурност (АНС), предаде Асошиейтед прес.   Законопроектът беше подкрепен от необичайна коалиция от демократи и консервативни републиканци, загрижени за неприкосновеността на личния живот на американците, но те не осигуриха необходимите за прокарването на проекта 60 гласа.   Вотът до голяма степен отрази двете партийни линии - повечето демократи застанаха зад законопроекта, а повечето републиканци гласуваха против него.   Според висши републикански представители от него биха се ползвали враговете на САЩ, включително джихадистите от "Ислямска държава", отбелязва Ройтерс. Белият дом подкрепи мярката, отхвърляйки твърденията, че той ще облагодетелства терористичните групировки.   Камарата на представителите прие по-малко ограничаваща версия на проекта по-рано тази година.   Малко вероятно е мярката скоро да стане закон, тъй като републиканците ще имат мнозинство в Сената от 1 януари.   Това е първата законодателна мярка, обсъдена от Сената във връзка с опасенията за правото на личен живот, породени от разкритията на бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън, че американското разузнаване събира и съхранява огромно количество комуникационни данни, като записите от милиони телефонни разговори на американските граждани.   Проектът предвижда АНС да иска разрешение от комуникационните компании да ползва данни за определено лице, когато разследва случаи на тероризъм, вместо да ги ползва неограничено и безразборно.

БНБ: Банка „Виктория” отваря на 12 декември

http://frognews.bg/news_80612/

Управителният съвет на БНБ даде задължителни предписания на квесторите да създадат необходимата организация на работа така, че на 12.12.2014 г. да започне обслужване без ограничения на вложителите в банката, съобщиха от БНБ.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/11/19/2422464_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 17 часа:
Депутатите отхвърлиха предложенията за премахване на плоския данък на първо четене.

Търговска банка "Виктория" ще започне изплащане на влоговете от КТБ на 12 декември

Екипите  на КАТ да издават актове, само ако проверката се записва. Идеята дойде лично от премиера Борисов.

Имами се събраха...

И негарантираните вложители във "Виктория" ще получат парите си, три банки купуват кредитите

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/11/19/2422522_i_negarantiranite_vlojiteli_vuv_viktoriia_shte/?ref=rss


Управителният съвет на БНБ задължи квесторите в търговска банка "Виктория" да започнат да обслужват всички вложители в банката без ограничения от 12 декември, се казва в съобщение на централната банка. 

Банката беше поставена под специален надзор на 22 юни, два дни след банката майка КТБ. Междувременно КТБ загуби лиценза си, докато анализът на одиторите показа, че състоянието на "Виктория е добро, се напомня в съобщението. 

В средата на август БНБ разпореди на квесторите...

Тео: Не работя за признание, а за удовлетворение

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/teo-ne-rabotia-za-priznanie-a-za-udovletvorenie-6027729

На днешното заседание правителството реши да предостави на Община Казанлък безвъзмездно двуетажен учебен корпус, който да се ползва от Професионалната гимназия "Иван Хаджиенов" в града, за създаването на школа по физика

Митов: Израел и палестинците да направят всичко за незабавното овладяване на напрежението

http://www.cross.bg/iierysalim-ysiliya-mitov-1440408.html

/КРОСС/ България изразява сериозна загриженост относно драматично ескалиращата ситуация в Йерусалим, която, след терористичния акт, извършен на 18 ноември, заплашва да придобие междуетнически и междурелигиозен характер.Още веднъж категорично осъждаме жестокото убийство на израелски граждани, по време на сутрешна молитва в синагога в Йерусалим. Стоим твърдо на позицията, че подобни терористични актове не могат да бъдат оправдани с никаква кауза. Абсолютно недопустими и осъдителни са също така изявленията и действията, които пряко или косвено подкрепят или подстрекават към агресия, се казва в изявлението на министъра на външните работи Даниел Митов."Призоваваме и Израел, и палестинците да преосмислят случващото се през последните седмици и да направят всичко възможно за незабавното овладяване на напрежението. Палестинското правителство на националното единство следва да положи максимални усилия за поставяне под контрол на екстремистки фракции и кръгове, чиито действия застрашават мира и сигурността в региона.Подчертаваме, че мирният процес е сериозно застрашен и при тези обстоятелства изгледите за неговото възобновяване драстично намаляват.Призоваваме всички регионални лидери да положат усилия за прекратяване на насилието и връщане на двете страни към преговорния процес

Путин зове за вечна дружба между Русия и Северна Корея

http://offnews.bg/news/n_1/n_419796.html

Владимир Путин призова днес за задълбочаване на връзките между Русия и Северна Корея с цел подобряване на регионалната сигурност, съобщи Корейската централна новинарска агенция (КЦНА) към Демократична народна република Корея. Изявлението идва само ден след посещението на пратеника на Ким Чен Ун - Чхуе Рьон-ха, в Москва, където той се срещна с президента на страната. По време на срещата между двамата посланикът е дал на Путин писмо, лично написано от Ким Чен Ун. Путин дълбоко се е трогнал и е благодарил за жеста, пишат от КЦНА. Повече подробности от срещата не са известни, но Владимир Путин днес заяви, че двете страни поддържат приятелски връзки и че задълбочаването на политическите и търговските отношения и на икономическото сътрудничество несъмнено е в интерес на народите на двете държави, на регионалната стабилност и сигурност. Комисията по правата на човека на ООН одобри резолюция, която предлага Съветът за сигурност да изправи Северна Корея пред МНС по обвинение в предполагаеми престъпления срещу човечеството след доклад, свидетелстващ за сериозни нарушения на правата на човека, които се извършват в Северна Корея. КНДР отхвърли резолюцията заради подозрения, че тя е част от конспирацията на САЩ срещу нея. Смята се, че съюзникът на Северна Корея - Китай, ще наложи вето върху предложението Пхенян да бъде изправен пред МНС, а Русия сигурно ще подкрепи китайската позиция.

Столичен куклен театър представя българско изкуство на Европейските културни дни

http://www.cross.bg/teatur-stolichen-kyklen-1440366.html

София /КРОСС/ Столичен куклен театър ще бъде специален гост на Европейските културни дни във Франкфурт със спектакъла „Златка - златното момиче". Събитието, което се организира от Европейската централна банка (ЕЦБ), бе открито на 15 октомври 2014 г., и включва поредица от събития, представящи културния живот на България, като държава членка на Европейския съюз. Пред публика, която е основно от Франкфурт на Майн и региона Рейн-Майн, ще има множество концерти, изложби и театрални спектакли. Представлението, което е по мотиви от българска народна приказка, ще се играе на английски език на 22 и 23 ноември (събота и неделя) в залата на Кукления театър във Франкфурт. Непосредствено след това, децата, които гледат представлението, ще могат да се включат в уъркшоп, заедно с артистите от Столичен куклен театър и да изработят модели на куклите, участващи в „Златка - златното момиче". По този начин, Столичен куклен театър провокира детското въображение и кара приказката продължи, защото така малчуганите не само ще помнят магията на кукления театър, но и ще се почувстват част от нея. ЗЛАТКА - ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ Режисьор: Тодор Вълов Сценография: Стефка Кювлиева Музикална картина: Елена Методиева, Теодора Шипковенска Участват: Галина Савова, Нелла Хаджиева, Венцислава Асенова, Христо Димитров  

Проверяват дрегерите и радарите на „Пътна полиция”

http://www.cross.bg/alkohol-duha-putna-1440407.html

София /КРОСС/ По препоръка на министъра на икономиката Божидар Лукарски Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще започне извършването на внезапни проверки за използваните от Пътна полиция анализатори на алкохол в дъха и скоростомери (т.нар. дрегери и радари). Причината са постъпили множество сигнали (по телефон и мейл) от граждани, в които се твърди, че в автомобили на Пътна полиция се използват нерегламентирани уреди за установяване на съдържание на алкохол в дъха на водачите и на скоростта на моторните превозни средства, за които председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) инж. Стафан Цанков информира министър Лукарски. В момента служителите на Пътна полиция използват новите електронни анализатори на алкохол в дъха, които имат вградена памет и всяко измерване се запаметява. Това води до предприемане на задължителни санкции срещу проверявания водач при установяване на наличие на алкохол над допустимите норми.В сигналите, обаче се твърди, че в някои автомобили има повече от един дрегер или радар. С цел злоупотреба може да се използва втори уред, който предварително е настроен да показва наличие на алкохол в дъха. По този начин се вменява вина на водача. Също има сигнали за радари, които според гражданите отчитат по-висока превишена скорост от тази, с която се е движил водачът

Унгария ще строи "Южен поток"

http://frognews.bg/news_80611/

Унгария планира да започне изграждането на участъка от газопровода "Южен поток" по територията на страната през идната година въпреки съпротивата на ЕС и САЩ. Това заяви днес в интервю за Ройтерс държавният секретар по енергийните въпроси Андраш Арадски.

Назначаването на четвърти зам.-министър на правосъдието отложено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435767

Назначаването на Атанас Славов за заместник-министър на правосъдието е било отложено. Това съобщава пресцентърът на ведомството.
Както "Труд" днес писа, Славов, който е готвен за четвърти заместник-министър на правосъдието, е спечелил през 2012 г. конкурс в същото ведомство, до който не е трябвало да бъде допуснат. Назначаването на Атанас Славов за заместник-министър на правосъдието е било отложено. Това съобщава пресцентърът на ведомството. Както "Труд" днес писа, Славов, който е готвен за четвърти заместник-министър на правосъдието, е спечелил през 2012 г. конкурс в същото ведомство, до който не е трябвало да бъде допуснат.

Хиляди ямболлии се включват в най-мащабното залесяване в града

http://www.cross.bg/yambol-park-obshtogradska-1440406.html

Ямбол /КРОСС/ Над 1000 ямболлии до момента са потвърдили участие в обявената от общината общоградска залесителна кампания на парк „Боровец". Залесяването е насрочено за тази събота - 22 ноември и е най-мащабното от създаването на парка през 30-те години на миналия век.Съгласно изготвения проект е предвидено югоизточната част на хълма да бъде залесена с над 10 000 нови дръвчета. Част от тях вече са посадени. Залесителните дейности ще продължат и след 22 ноември до пълното изпълнение на проекта.Настоящата общоградска инициатива има за цел да направи жителите на Ямбол съпричастни на усилията на общината към цялостно възстановяване на парка.Намиращият се в североизточната част на града хълм е най-голямата зелена зона в града. Тотално занемарен след промените от 1989 г. насам, някогашният парк се бе превърнал в пущинак, дървесните видове унищожени от летни пожари и непрестанни набези от незаконна сеч, което доведе до почти изцяло оголване на хълма. С цел възраждане на емблематичния за Ямбол парк, от две години общината предприема редица стъпки - първоначално бе обновена югозападната част от подножието на „Боровец" със средства по европейски проект. Бяха засадени нови дървесни видове, обособени кътове за отдих, възстановено парково осветление. Впоследствие бяха изкоренени изгорелите от опустошителния пожар през 2013 г. дървета и храсти

Шест жертви на студа, обхванал всичките 50 щата на САЩ

http://www.mediapool.bg/shest-zhertvi-na-studa-obhvanal-vsichkite-50-shtata-na-sasht-news227389.html

Най-малко шест са до момента жертвите от рязкото застудяване и силните снеговалежи в източните щати на САЩ. В три от шестте случая причина за смъртта е сърдечен пристъп при шофьори, на които не е била оказана навременна помощ поради транспортния срив и невъзможността "Бърза помощ" да пристигне навреме.   Температурите във всичките 50 американски щата спаднаха рязко след необичайна за сезона студена вълна, предаде Ройтерс. На някои места заради обилните снеговалежи бе обявено извънредно положение, например в западната част на щата Ню Йорк. В американския Юг бяха регистрирани рекордни студове за този период от годината.   Дори на Хавайските острови бяха измерени 0 градуса по Целзий, а на хавайския спящ вулкан Мауна Кеа беше регистрирана температура от минус 1 градус по Целзий.   Според метеоролозите вчера е била най-студената ноемврийска сутрин в САЩ от 1976 г. Обикновено такава студена вълна има през втората половина на декември, посочват експертите.   В западната част на щата Ню Йорк снежната покривка достигна 1,5 метра. Снеговалежите продължават, снежната покривка се увеличава с по 13 сантиметра на час и за 24 часа може да достигне 178 сантиметра. Ако това стане, ще е рекорд за населено място в САЩ.   Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви извънредно положение за 10 окръга на щата. Националната гвардия помага на населението. На много места в западен Ню Йорк се очакват от 0,9 до 1,2 метра сняг, а за други места има прогнози за 1,8 метра сняг.   Обилните снеговалежи, продължаващи в редица щати, причиниха закриването на над 200 км от основната магистрала в щата Ню Йорк. Властите предприемат мерки за спешната евакуация на шофьорите и блокираните по пътищата транспортни средства. Те настоятелно съветват хората да не излизат от автомобилите си дори и ако бензинът им е свършил и отоплението не може да работи.   Във Флорида също бяха измерени рекордно ниски температури, а хората разказват, че никога не им е било толкова студено.

Студена вълна обхвана всичките 50 щата на САЩ

http://www.mediapool.bg/studena-valna-obhvana-vsichkite-50-shtata-na-sasht-news227389.html

Температурите във всичките 50 американски щата спаднаха рязко след необичайна за сезона студена вълна, предаде Ройтерс. На някои места заради обилните снеговалежи бе обявено извънредно положение, например в западната част на щата Ню Йорк. В американския Юг бяха регистрирани рекордни студове за този период от годината.   Дори на Хавайските острови бяха измерени 0 градуса по Целзий, а на хавайския спящ вулкан Мауна Кеа беше регистрирана температура от минус 1 градус по Целзий.   Според метеоролозите вчера е била най-студената ноемврийска сутрин в САЩ от 1976 г. Обикновено такава студена вълна има през втората половина на декември, посочват експертите.   В западната част на щата Ню Йорк снежната покривка достигна 1,5 метра. Снеговалежите продължават, снежната покривка се увеличава с по 13 сантиметра на час и за 24 часа може да достигне 178 сантиметра. Ако това стане, ще е рекорд за населено място в САЩ.   Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви извънредно положение за 10 окръга на щата. Националната гвардия помага на населението. На много места в западен Ню Йорк се очакват от 0,9 до 1,2 метра сняг, а за други места има прогнози за 1,8 метра сняг.   Във Флорида също бяха измерени рекордно ниски температури, а хората разказват, че никога не им е било толкова студено.

Горанов категоричен: На КТБ няма да й даваме пари

http://www.cross.bg/mlrd-fonda-knizha-1440405.html

София /КРОСС/ Малко под 3,7 млрд. лв. по предварителни данни е размерът на гарантираните влогове в банката с отнет лиценз. На нея няма да й даваме никакви пари. Това заяви относно КТБ финансовият министър Владислав Горанов по време на обсъждането на проекторешението за започване на подготовка за поемане на нов външен държавен дълг. Парите са за временен заем за Фонда за гарантиране на влоговете в банките, уточни Горанов. По думите му, във фонда към момента има около 2,2 млрд. лв. активи, които са структурирани като парични наличности и ценни книжа. „Ценните книжа са около 1 млрд. и те са неликвидно дотолкова, доколкото за да се превърнат в пари трябва да бъдат или продадени, което би довело преди падежа им до потенциална загуба, или изкупени от други финансови институции", каза още финансовият министър. „За държавата и обществото е по-добре да не създаваме напрежение и да караме фонда да прави операции, които биха довели до допълнителна загуба за него", заяви министърът. Според него, най-малко щети ще бъдат нанесени, ако се помогне с цялата липсваща ликвидност на фонда, която максимално би достигнал 2,2 млрд. лв. „Ако фондът прецени, че няма да загуби от разпореждането с ценните книжа в неговия портфейл, ресурсът, който ще се отпусне от правителството към фонда, ще бъде редуциран в тази си част, обясни министърът. „Поемането на дълг е инструмент за финансиране на бюджетния дефицит

Премиерът назначи двама заместници на Ивайло Калфин

http://www.mediapool.bg/premierat-naznachi-dvama-zamestnitsi-na-ivailo-kalfin-news227388.html

Премиерът назначи двама заместници на социалния министър Ивайло Калфин в сряда. Това са Зорница Русинова и Лазар Лазаров. Русинова беше зам.-министър на социалната политика и в първото правителство на Бойко Борисов, а Лазар Лазаров е заемал този пост в правителствата на Сергей Станишев и Пламен Орешарски.

Без ток във Варненска област утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=271255

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 20 ноември - четвъртък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:30 ч. - гр. Варна - жилищен комплекс "Ботаника" - от 09:30 ч.

НС разреши на Горанов да преговаря за нов външен дълг

http://www.cross.bg/dulg-vreme-mandat-1440404.html

София /КРОСС/ Народното събрание даде мандат на Министерство на финансите да преговаря за нов външен дълг до 3 млрд. лева още преди да е приета актуализацията на държавния бюджет. Решението за предоставяне на мандат на министъра на финансите Владислав Горанов и Министерски съвет да водят преговори за поемане на нов дълг бе последна точка от дневния ред на парламента за днес. Депутатите дори удължиха работното си време, за да го приемат."За" предоставянето на мандат на Горанов гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и независимата Ана Баракова, а "против" гласуваха БСП и "Атака". Представителите на ДПС се въздържаха."Народното събрание дава съгласие Министерски съвет да води преговори и да предприема всички други необходими действия за подготовка за поемане на външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, както и на средносрочна програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, чиито размер в рамките на 2014 година не може да надвишава 3 млрд. лева или тяхната равностойност в друга валута при условия на последващата ратификация", гласи точният текст на приетото решение.По време на дебатите Йордан Цонев обяви, че "предишното правителство няма никаква вина за това, че един собственик на една банка я е окрал и я е превърнал в пирамида", както и че е "изхарчил парите на вложителите"

Включваме лампата, докато се прибираме към вкъщи

http://www.bnews.bg/article-121048

27 са отличените проекти от научната сесия на Ученическия институт при БАН

ТБ „Виктория“ започва изплащане на всички депозити от 12 декември

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/tb-viktoriia-zapochva-izplashtane-na-vsichki-depoziti-ot-12-dekemvri-184097/

Получените оферти за кредитни портфейли от банката ще са достатъчни за изплащане на задълженията по влоговете, очаква БНБ

Най-добрите нови приложения за Android и iOS

http://econ.bg/Новини/Най-добрите-нови-приложения-за-Android-и-iOS_l.a_i.610890_at.1.html

Смарфоните са част от ежедневието на всеки от нас, напоследък често са свързани дори с нашата работа. Без значение дали го отричате или подкрепяте,...

Йордан Лечков: Любо Пенев трябва да подаде оставка

http://frognews.bg/news_80609/

Храня добри чувства и като колега, и като приятел към Любо Пенев, но липсват резултати – трябва да подаде оставка. Това каза футболистът Йордан Лечков по „Фокус”.

Хакнаха сайта на ВиК Перник

http://www.zapernik.com/pernik/haknaha-saita-na-vik-pernik_35903/

Официалната интернет страница на водоснабдителната фирма в Перник е срината днес, съобщи БНР. В момента сайтът е възстановен и функционира нормално.

На сайта вместо информацията за клиенти, която дружеството публикува, излизало снимка на силует в черно яке. Пред нея стоял надписа „Веси това е твоя подарък”.

Сайтът на ВиК е втората страница на официална институция в Перник, хакната тази година. През януари хакер срина и сайта на Областната администрация. На него пък се появи...

Продължава

Рекорден студ в Хавай, температурите под нулата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435778

Съединените щати са в снежен ад. Температурите паднаха под нулата, дори на топлия остров Хавай. Обилни снеговалежи блокираха много райони в Северните и Западни части на щата Ню Йорк, съобщават американските медии.
Снежната покривка достига метър и половина и продължава да се увеличава. Много вероятно е да бъде достигнат рекорда за Съединените щати Съединените щати са в снежен ад. Температурите паднаха под нулата, дори на топлия остров Хавай. Обилни снеговалежи блокираха много райони в Северните и Западни части на щата Ню Йорк, съобщават американските медии. Снежната покривка достига метър и половина и продължава да се увеличава. Много вероятно е да бъде достигнат рекорда за Съединените щати

Audi Prologue демонстрира новия дизайнерски език на марката

http://cars.actualno.com/Audi-Prologue-demonstrira-novija-dizajnerski-ezik-na-markata-news_61228.html

Дългоочакваният концептуален Prologue най-после бе разкрит, за да ни покаже в каква посока ще поеме дизайнът на марката. Prologue е елегантно купе, което е малко по-късо от А8. Тъй като автомобилът...

В горелия цех край Несебър не е открита запалителна течност

http://nessebar.actualno.com/V-gorelija-ceh-kraj-Nesebyr-ne-e-otkrita-zapalitelna-technost-news_61270.html

Бившият цех по роботика по пътя между Равда и Несебър се подпали снощи. Складовете се простират на десетки декари земя между Равда и Несебър. Извършените полицейски действия са показали, че в бившия ...

Банка "Виктория" отваря на 12 декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_419813.html

Търговска банка "Виктория" ще осигури пълен достъп на вложителите си до средствата им от 12 декември 2014. Това съобщи пресцентърът на БНБ, позовавайки се на решение на Управителния съвет на БНБ от днес, 19 ноември. С него УС дава задължителни предписания на квесторите да създадат необходимата организация за работа така, че на 12 декември да започне обслужване без ограничения на вложителите. ТБ "Виктория", собственост на КТБ, бе поставена под специален надзор на 22 юни заради опасност от неплатежоспособност. И в момента банката не разполага с ликвидни средства, но те ще бъдат осигурени чрез продажба на обособена част от кредитния портфейл на банката, съгласно решение на УС на БНБ от 16 септември 2014 г. Кредитният й портфейл беше разделен на пет групи по видове продукти. До крайния срок за подаване на оферти - 14 ноември - предложения са постъпили от седем банки. След сравнителен анализ на представените оферти, извършен от „Ърнст и Янг България“ ЕООД, като най-добри за ТБ “Виктория“ ЕАД са посочени офертите на Токуда банк за „малък бизнес“ и „потребителски кредити с ипотека“, на СЖ Експресбанк за „ипотечни кредити“ и на ЦКБ за „потребителски кредити и кредитни карти“. Тези оферти покриват почти 100 % от балансовата стойност на съответните кредитни портфейли. За портфейла от „големи и средни корпоративни клиенти” постъпи само една оферта, при това не за всички кредити, уточняват от БНБ. Целесъобразно е да се пристъпи към продажба на посочените видове кредитни портфейли, без този на големите и средни корпоративни клиенти, като сделката може да приключи за около три седмици, пишат още от централната банка и прогнозират, че в резултат може да се очаква осигуряване на ликвидни средства общо в размер на около 180 млн. лева, които ще са достатъчни за пълно изплащане на задълженията по влогове (гарантирани и негарантирани), които са общо в размер на 160 млн. лв. Ето конкретните решения на УС на БНБ от днес, 19 ноември: • Дава задължително предписание на квесторите да пристъпят към продажба на кредитните портфейли за „малък бизнес“, „потребителски кредити с ипотека“, „ипотечни кредити“ и „потребителски кредити и кредитни карти“ на банките, чиито оферти са посочени като най-добри за продавача след сравнителен анализ на представените оферти извършен от „Ърнст и Янг България“ ЕООД, като до 10.12.2014 г. да бъде извършено плащане от банките купувачи по сметките на ТБ „Виктория” ЕАД в БНБ. Портфейлът от „големи и средни корпоративни клиенти“ да не се продава. • Дава задължително предписание на квесторите да създадат необходимата организация, така че на 12.12.2014 г. да може да започне обслужване на вложителите в ТБ „Виктория“ ЕАД за сметка на постъпилите в БНБ средства от продажбата на кредитните портфейли. • С цел изпълнение на посочените задължителни предписания, удължава до 22.12.2014 г. включително срока, за който ТБ „Виктория” ЕАД е поставена под специален надзор. • Удължава до 22.12.2014 г. включително срока, за който е спряно изпълнението на задълженията на ТБ „Виктория“ ЕАД, наложено с Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ и Решене № 115 на УС на БНБ от 16.09.2014 г., с изключение изпълнението на задълженията към вложители на банката, които започват да се изпълняват, считано от 12.12.2014 г. • Удължава до 11.12.2014 г. включително наложената с Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ и Решене № 115 на УС на БНБ от 16.09.2014 г. забрана ТБ „Виктория“ ЕАД да извършва всички дейности, съгласно лиценза си. Считано от 12.12.2014 г., ТБ „Виктория“ ЕАД ще може да извършва всички дейности съгласно лиценза си за извършване на банкова дейност. • Считано от датата на настоящето решение, отменя наложеното с Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ и Решене № 115 на УС на БНБ от 16.09.2014 г. лишаване от право на глас в Общото събрание на банката на „Корпоративна търговска банка“ АД, притежаваща 100 % от капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД. • На основание чл. 107, ал. 3 от Закона за кредитните институции (ЗКИ) дава на квесторите на ТБ „Виктория“ ЕАД задължително предписание в срок до 12.12.2014 г. да организират провеждане на Общо събрание на акционерите на банката, на което да бъдат приети решения за: изменение на устава на банката с цел по-ефективно и икономично управление чрез преминаване от двустепенна към едностепенна система за управление; избор на Съвет на директорите на банката и освобождаване от длъжност на досегашните членове на Управителния и Надзорния съвет; избор на регистрирано одиторско предприятие, което да извърши проверка и заверка на финансовите отчети на банката за 2014 г. • До вписване в Търговския регистър на освобождаването от длъжност на членовете на Надзорния и Управителния съвет на ТБ „Виктория“ ЕАД и избирането на членове на Съвета на директорите й, съгласно решенията на Общото събрание на акционерите, което ще бъде свикано съгласно настоящото решение, да продължи отстраняването от длъжност на членовете на Надзорния и Управителния съвет на ТБ „Виктория“ ЕАД, наложено с Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ и Решене № 115 на УС на БНБ от 16.09.2014 г., и да продължат да упражняват правомощията си квесторите на ТБ „Виктория“ ЕАД Христина Стамова и Божидар Аршинков. Считано от 12.12.2014 г., ТБ „Виктория“ ЕАД ще може да възобнови изпълнението на задълженията си към своите вложители, като от същата дата ще отпаднат и наложените й ограничения за извършване на банкова дейност. По този начин от събраните чрез частична продажба на кредитния портфейл ликвидни средства, най-напред ще получат изцяло средствата си вложителите на банката, независимо дали влоговете им са гарантирани или не. Изпълнението на задълженията към други кредитори (банката-майка КТБ) следва да бъде възстановено след 22.12.2014 г., когато изтича максимално разрешеният срок на специалния надзор. Активите на банката са достатъчни за покриване на задълженията й, поради което след изтичане на срока на специалния надзор на 22.12.2014 г., тя би следвало да възобнови дейността си. В случай че след посочената дата банката не изпълнява свои изискуеми задължения или нейните финансови и регулаторни отчети покажат отклонение от нормативните изисквания, към нея ще бъдат приложени съответните предвидени в ЗКИ мерки.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване