Георги Иванов-Гонзо скри тренировките на "Левски" преди мача с "Ботев"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/19/2422369_georgi_ivanov-gonzo_skri_trenirovkite_na_levski_predi/?ref=rss


Старши треньорът и спортен директор на "Левски" Георги Иванов-Гонзо реши да закрие тренировките на отбора преди мача срещу "Ботев" (Пловдив).

Двата отбора се срещат в неделя от 13.45 часа в "Коматево" в двубой от 16-ия кръг на А група.

Иванов е планирал две занимания преди заминаването на сините - в петък от 11.00 часа и в събота от 12.00 часа. На тренировките няма да бъдат допускани представители на медиите.

Преди срещата "Ботев" и "Левски" разделят четвъртата...

Старица се изгуби в гората край кърджалиското село Рани лист

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4434981

Полицаи със следово куче, жандармеристи, спасители от РД “Пожарна безопасност и защита на населението” и жители на село Рани лист откриха след 10-часово издирване 75-годишна жена.
Спасителната акцията стартира в нощта на вторник срещу сряда, съобщиха от МВР Кърджали. Сигналът, че жената е изчезнала, постъпил в полицейското управление малко след Полицаи със следово куче, жандармеристи, спасители от РД “Пожарна безопасност и защита на населението” и жители на село Рани лист откриха след 10-часово издирване 75-годишна жена. Спасителната акцията стартира в нощта на вторник срещу сряда, съобщиха от МВР Кърджали. Сигналът, че жената е изчезнала, постъпил в полицейското управление малко след

Калфин си избра двама заместници

http://pik.bg/калфин-си-избра-двама-заместници-news251453.html

Калфин си избра двама заместници

Министър-председателят Бойко Борисов издаде заповеди за назначаване на двама заместник-министри на труда и социалната политика по предложение на вицепремиера Ивайло Калфин.

Това са Зорница Русинова и Лазар Лазаров.

И двамата са изпълнявали тези длъжности в предишни правителства, съобщи пресслужбата на кабинета.


ЦЕРН откри два нови бариона

http://www.cross.bg/kolaiider-chastitzi-adronen-1440391.html

/КРОСС/ Учени, работещи в един от експериментите на Големия адронен колайдер - детектора LHCb, са открили две нови частици в семейството на барионите. Изчисленията, довели до откриването на частиците Xi_b'- и Xi_b*-, са направени на базата на данни, получени от Големия адронен колайдер през 2011-2012 г.  През 2012 г. в експеримент на ЦЕРН - детектора CMS, беше открита друга нова субатомна частица - барион Xi_b*0. Откриването й беше приветствано от учените, тъй като има принос за по-доброто разбиране на силното ядрено взаимодействие - една от четирите фундаментални сили във физиката, определящи структурата на материята. Подобно на добре познатите протони, които ускорява Големият адронен колайдер, новооткритите частици са бариони, съставени от три кварка, свързани помежду си от силно ядрено взаимодействие. Различни при тях са типовете кварки. За разлика от барион Xi_b*0, който съдържа горен, странен и дънен, и двете нови частици съдържат чаровен, странен и дънен кварк. Благодарение на тежките b кварки, новооткритите бариони са над шест пъти по-масивни от протон.  

Унгария: "Южен поток" е единственият начин за гарантиране на газовите доставки

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/19/2422393_ungariia_jujen_potok_e_edinstveniiat_nachin_za/?ref=rss


Унгария иска да започне изграждането на своята отсечка от газопровода "Южен поток" следващата година и смята, че проектът е единственият начин да се гарантират енергийните доставки. Това заяви пред агенция "Ройтерс" Андраш Арадски, държавен секретар по енергетиката.

Брюксел и Вашингтон твърдят, че тръбата на стойност 40 милиарда долара ще затегне хватката на Кремъл около Източна Европа и че подкрепата на Будапеща е сигнал, че Унгария се насочва към орбитата на Русия.
...

Изпускат язовир "Тича"

http://pik.bg/изпускат-язовир-тича-news251452.html

Изпускат язовир "Тича"

В момента обемът на язовир „Тича” е малко под 278 млн. куб. м, като планово допълнително се изпускат 2 куб. м/сек. Това каза Георги Георгиев, ръководител на „Напоителни системи”-Шумен, предаде агенция "Фокус".

Целта е увеличаване на свободния обем, с оглед на очакваните валежи. „Язовирът има достатъчно обем, който да поеме евентуално водите от итензивни дъждове”, заяви той. Оранжен код за дъжд и гръмотевици е обявен в област Шумен за днес, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Кодът е валиден и за още 6 области, сред които Силистра, Търговище и Разград.

През нощта на 19 срещу 20 ноември ще има интензивни валежи с гръмотевици. Очакват се значителни валежи с количества 30-50 л/кв.м, но валежите ще продължат и през деня на 20 ноември.

Параграф 22 за сирийските бежанци в Гърция

http://www.grreporter.info/Paragraf_22_za_siriyskite_bezhanci_v_Grciya/16425

250 бездомни бежанципризоваха гръцкото правителство да им предостави подслон и прехрана или да им позволи да заминат за други европейски държави.

прочети повече

От 2016 г. цигарите поскъпват поетапно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435514

Парламентът прие предложение за поетапно увеличение на акцизната ставка на цигарите и времеви график за достигане на минималните нива на облагане от 90 евро за 1000 къса до 31 декември 2017 г.
Това стана с гласуването на първо четене промени в Закона за ДДС, с която се изменя Закона за акцизите и данъчните складове. Парламентът прие предложение за поетапно увеличение на акцизната ставка на цигарите и времеви график за достигане на минималните нива на облагане от 90 евро за 1000 къса до 31 декември 2017 г. Това стана с гласуването на първо четене промени в Закона за ДДС, с която се изменя Закона за акцизите и данъчните складове.

Огняр се размаза от покрив в Хасково, трябвало му битум за вкъщи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435495


Огняр загина след падане от 9-метрова височина в Хасково, съобщиха от полицията. "Проверяваме случая, но още не е ясно за злополука при изпълнение на служебните задължения ли става дума, или за нещастен случай извън тях", коментира шефът на областната инспекция по труда Петър Андреев.
Садула Юмер (61 г. Огняр загина след падане от 9-метрова височина в Хасково, съобщиха от полицията. "Проверяваме случая, но още не е ясно за злополука при изпълнение на служебните задължения ли става дума, или за нещастен случай извън тях", коментира шефът на областната инспекция по труда Петър Андреев. Садула Юмер (61 г.

Изненада: Кадиев подарява 5 млн. на ГЕРБ, те отказват!

http://www.bnews.bg/article-122232

Депутатите отхвърлиха промените на Георги Кадиев в закона за хазарта, които предвиждаха томболите и лотариите да се облагат с данък като останалия хазарт.

Цигарите поскъпват поетапно от 2016 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435494

Парламентът прие предложение за поетапно увеличение на акцизната ставка на цигарите и времеви график за достигане на минималните нива на облагане от 90 евро за 1000 къса до 31 декември 2017 г.
Това стана с гласуването на първо четене промени в Закона за ДДС, с която се изменя Закона за акцизите и данъчните складове. Парламентът прие предложение за поетапно увеличение на акцизната ставка на цигарите и времеви график за достигане на минималните нива на облагане от 90 евро за 1000 къса до 31 декември 2017 г. Това стана с гласуването на първо четене промени в Закона за ДДС, с която се изменя Закона за акцизите и данъчните складове.

Съдът отмени най-ниския данък в страната

http://www.cross.bg/administrativen-litza-sliven-1440389.html

Сливен /КРОСС/ Сливенският административен съд отмени данък сгради от 1,3 на 1000, който бе приет за физически и юридически лица в града под Сините камъни. Решението връща старите данъци от 1,6 промила за физически лица и 1,9 промила за юридически лица, научи "Стандарт"."Да, така е. Решението е излязло на 18 ноември", заяви пред "Стандарт" Владимир Първанов, преседател на административен съд - Сливен. На практика съдът отменя решение на общинския съвет от 30 май тази година, с което местните депутати свалиха драстично данъка и го направиха най-ниския в страната. Според запознати по този начин съветниците искаха да "накажат" кмета Кольо Милев. Градоначалникът обаче обжалва и съдът отмени ниските налози.Решението на административен съд Сливен не е окончателно и то може да бъде обжалвано от общинския съвет. Все още не е ясно обаче дали това ще се случи.Копирано от standartnews.com

Откриха мъртви Мис Хондурас и сестра ѝ, убити са!

http://www.bnews.bg/article-122233

Кралицата на красотата на Хондурас Мария Хосе Алварадо е открита мъртва.

Обединение на двете Кореи би струвало 500 млрд. долара

http://www.investor.bg/aziia/336/a/obedinenie-na-dvete-korei-bi-struvalo-500-mlrd-dolara-184085/

БВП на човек в Южна Корея е 40 пъти по-висок от този в Северна, показват данни на южнокорейския орган за финансов надзор

Образователното министерство: За тоталитарния режим се учи още в прогимназията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/19/2422262_obrazovatelnoto_ministerstvo_za_totalitarniia_rejim_se/?ref=rss


Двадесет и петата годишнина от началото на прехода в България изведе на преден план една отчетлива и тревожна тенденция - спомените за комунизма (съвсем естествено) избледняват, обаче не се заменят от знания. Представително проучване на "Алфа рисърч" показа, че младите хора у нас не знаят какво наистина се е случвало в онова време, а единствените впечатления, които имат, са от битовите разкази на родителите си и техните родители, които и за, и без изненада, са оцветени с носталгия. Така в...

МОСВ предупреждава: Възможни са внезапни локални наводнения

http://www.cross.bg/vodosbora-valezhi-lkvm-1440388.html

София /КРОСС/ По данни и прогнози на НИМХ днес над цялата страна ще има валежи от дъжд. Най-късно ще завали в източните райони. По-значителни валежи се очакват привечер в Централна и Южна България, а през нощта и в Източна. Утре в западните райони ще е почти без валежи, но в източна България все още ще вали. Очакваното сумарно количество за дъжд днес и утре ще бъде между 3 - 10 л/кв.м. В западните райони за същият период се очаква количествата да бъдат между 20 - 40 л/кв.м. В Централна и Източна България, на отделни места в източните райони е възможно да достигнат и до 50 л/кв.м. В петък се очакват превалявания в цялата страна, но вече слаби - до 5 - 6 л/кв.м. С понижението на температурите, през нощта срещу петък и в петък, на места по високите полета и в Предбалкана е възможно дъждът да се примесва със сняг. В събота почти не се очакват валежи.   Утре на база на метеорологичната и хидрологична обстановка в страната, речните нива ще се повишават, в резултат на прогнозираните валежи. Значителни ще бъдат повишенията във водосборите на реките:   • Черноморски басейн: - Черноморски добруджански реки; - Водосбора на р. Провадийска; - Водосбора на р. Камчия; - Водосбора на р. Двойница; - Водосбора на р. Хаджийска; - Водосбора на р. Ахелой; - Водосбора на р. Айтоска; - Водосбора на р. Сънърдере; - Водосбора на р. Чакърлийска; - Водосбора на р

Николай Василев: Дефицитът е наркотик, трябва да се освободим от тази зависимост

http://www.moreto.net/novini.php?n=271267

Бюджетният дефицит е наркотик. Когато една държава и нация се пристрастят към живеенето на дефицити, то става навик и продължава десетки години, докато накрая държавата не катастрофира. Примери в това отношение са Гърция и Италия, която е на ръба на финансовото оцеляване, заяви в интервю за Дарик Варна бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев.

Борисов иска всяка проверка на КАТ на видео

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/borisov-iska-vsiaka-proverka-na-kat-na-video-6027720

По думите на премиера, както и да работи МВР, ако този проблем не се реши, все едно нищо не е направено

Шестима загинаха, 200 са ранени в сблъсъците в защита на самозван гуру в Индия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435489

Най-малко 6 души са загинали и 200 ранени при продължаващите втори ден сблъсъци между полицията и последователите на самозвания гуру Рампал Махаражи в индийския град Хисар, пише Times of India.
Сред загиналите са 4 жени и едно дете. В началото на ноември Върховният съд на щатите Пенджаб и Харяна предяви обвинения към Рампал Махаражи за Най-малко 6 души са загинали и 200 ранени при продължаващите втори ден сблъсъци между полицията и последователите на самозвания гуру Рампал Махаражи в индийския град Хисар, пише Times of India. Сред загиналите са 4 жени и едно дете. В началото на ноември Върховният съд на щатите Пенджаб и Харяна предяви обвинения към Рампал Махаражи за

Гласят Живко Коцев за шеф на полицията

http://frognews.bg/news_80596/

Бившият директор на ОДМВР- Велико Търново Живко Коцев се спряга за шеф на полицията. Това научи Фрог нюз от три източника в МВР.

7 банки кръв преляха на катастрофиралия на Е-79

http://pik.bg/7-банки-кръв-преляха-на-катастрофиралия-на-е-79-news251449.html

7 банки кръв преляха на катастрофиралия на Е-79

7 банки кръв преляха на 46-годишния Ивайло Иванов, който катастрофата вчера на главен път Е-79 в района на пернишкото село Студена. Мъжът е стабилизиран, но е с политравми по цялото тяло и състоянието му е тежко. Екипът на болницата е направил всичко необходимо и много бързо за спасяване на пострадалия, съобщи директорът на пернишката болница д-р Иван Евлогиев.

Както struma.bg  първи писа, зверската катастрофа стана вчера около 18.15 часа.  Лек автомобил „Форд Мондео“, управляван от дупничанина Ивайло Иванов, се забил в товарен автомобил „Мерцедес“.

Пострадалият е с множество счупени ребра в лявата част на гръдния кош, тежки са и счупванията на двата му крака и е поставен на екстензия. Още вечерта след като е докаран в болницата му е отворен коремът, за да се установи дали няма поражения и на вътрешни органи. Мъжът има проблем и с бъбреците, в урината му има кръв.

Ивайло е в съзнание, но състоянието му е шоково, твърдят от болницата. Засега е стабилизиран, но от нараняването му не са минали и 24 часа и е рано да се каже категорично какъв ще е изходът.

Шумахер парализиран, има и проблеми с говора и паметта

http://offnews.bg/news/n_1/n_419733.html

Седемкратният световен шампион на Формула 1 Михаел Шумахер е парализиран и има проблеми с говора и паметта. Това съобщи бившият автомобилен състезател Филип Стрейф в интервю за френски медии, цитиран от агенция ТАСС. Шумахер се чувства по-добре, но всичко е относително. На него сега му е много трудно, защото не може да говори. Той се намира в инвалидна количка и е парализиран, има проблеми и с паметта и говора, обясни Стрейф. Михаел Шумахер получи тежка травма при ски инцидент във френските Алпи през декември миналата година. Шумахер беше в кома в продължение на месеци.  Френският лекар Жан-Франсоа Пайен, специалист от болницата в Гренобъл, заяви, че Шумахер ще се възстанови напълно до три години.

Шестима загинаха, 200 са ранени в сблъсъците в защита на гуру в Индия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435451

Най-малко 6 души са загинали и 200 ранени при продължаващите втори ден сблъсъци между полицията и последователите на самозвания гуру Рампал Махаражи в индийския град Хисар, пише Times of India.
Сред загиналите са 4 жени и едно дете. В началото на ноември Върховният съд на щатите Пенджаб и Харяна предяви обвинения към Рампал Махаражи за Най-малко 6 души са загинали и 200 ранени при продължаващите втори ден сблъсъци между полицията и последователите на самозвания гуру Рампал Махаражи в индийския град Хисар, пише Times of India. Сред загиналите са 4 жени и едно дете. В началото на ноември Върховният съд на щатите Пенджаб и Харяна предяви обвинения към Рампал Махаражи за

Първият мол в Русе фалира

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/19/2422379_purviiat_mol_v_ruse_falira/?ref=rss


Първият мол, който отвори врати в Русе - "Мега Мол Русе", е обявен в неплатежоспособност и окръжният съд в града открива процедура по несъстоятелността му, съобщи БТА.

За начална дата на неплатежоспособността на търговския център съдът обяви 18 април 2013 г. Назначен е временен синдик до провеждането на първото събрание на кредиторите на дружеството. То е насрочено за 16 декември и на него ще бъде определен постоянен синдик.

Молът бе открит преди четири години и бе...

Руски дизайнер увеличи лицето си с 20 см, иска да прилича на птицечовка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435462

Руски дизайнер разшири осем части на лицето си с общо над 20 см, за да заприлича на птицечовка, пише в. "Дейли мейл". Женя Болотов, който е на 26 години, е посветил на идеята си седем години. Той е разширил меката част на ушите си, ноздрите, устните и горната част на носа си, за да стане "човек-птицечовка".

Звездите от детската Евровизия започнаха да припадат

http://www.mediapool.bg/zvezdite-ot-detskata-evroviziya-zapochnaha-da-pripadat-news227382.html

Един от близнаците – пианисти, които акомпанираха на Крисия по време на детската Евровизия, се почувства зле на поредното тържество организирано в тяхна чест. По време на посрещането в СОУ "Сава Доброплодни“ в Шумен, на Ибрахим му стана зле. Момчето пребледня и се наложи да го изведат на чист въздух. Малко по-късно то се върна на тържеството, съобщи "Сега". Ибрахим не издържа дълга реч на областния управител, който се обръщаше към децата с "г-н Игнатов и г-н Игнатов". Кметът на Шумен връчи на близнаците по един чисто нов лаптоп. Децата, които три дни стояха в София за да се видят с тях президента, депутатите и един куп общественици, са поканени отново в София в четвъртък, за да се видят с министъра на образованието проф.Тодор Танев. Близките им са помолили Евгени Димитров-Маестрото да отложи тази среща. Близнаците Игнатови бяха посрещнати от съучениците им с бурни аплодисменти и с торти с формата на роял – бял и черен. В сряда те се срещнаха с кмета на Шумен Красимир Костов и с председателя на Общинския съвет проф. Георги Колев. При пристигането им в кметството там се беше събрала цялата общинска администрация, съобщават местни медии. Кметът им подари лаптопи. Братята и тяхната преподавателка ще бъдат удостоени и със "Златна значка на Шумен" и така ще влязат в почетната книга на града, ще бъдат канени на тържествени сесии като видни гости, дори ще имат право на безплатен паркинг. Фондацията на Димитър Бербатов е инициирала събиране на средства за професионален роял на близнаците. Сега те имат две пиана у дома - Ласточка и Ернст Гьорике, и свирят на тях ежедневно часове наред. Областният управител на Шумен Петко Шаренков подари на талантите атласи "Стоте чудеса на света" и заяви, че виртуозите Хасан и Ибрахим са 101-то.

7 важни причини да ядем по ябълка на ден

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/7-vazhni-prichini-da-iadem-po-iabylka-na-den-6027717

Ябълките са богати на витамини и минерали, а и са отличен източник на фибри. Плодът лесно може да се включи в почти всяка диета

Имами прокълнаха ВСС

http://www.cross.bg/molitva-gendzhev-veroizpovedanie-1440387.html

София /КРОСС/ Имами произнесоха молитва за проклятие пред сградата на Висшия съдебен съвет. Зрелищната форма на протест се случи преди редовното заседание на кадровия орган, на който се очаква да бъде избран председател на Софийския апелативен съд. Представители на мюсюлманското вероизповедание на доктор Недим Генджев произнесоха най-тежката молитва срещу съдията, който преди три години е регистрирал Мустафа Алиш Хаджи за главен мюфтия.Целта на тази молитва е да доведе до тежка прокоба над този кандидат. Причината е, че като е регистрирал Мустафа Алиш Хаджи, съдия Стефан Гроздев на практика е ощетил Мюсюлманското вероизповедание и 350 джамии, според Генджев, са останали затворени, а служещите вътре са останали без хляб.Недим Генджев дори обясни, че ако Гроздев бъде избран, членовете на ВСС ще разберат до месец как действа тежката молитва.

Главните улици в Сноп и Градини ще бъдат рехабилитирани по трансграничен проект

http://dobrudjatv.net/%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b2-%d1%81%d0%bd%d0%be%d0%bf-%d0%b8-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d1%89%d0%b5-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b0/

Главните улици в селата Сноп и Градини ще бъдат рехабилитирани в рамките на трансграничен проект, който се изпълнява от общините Генерал Тошево и Негру Вода. Двете пътни отсечки са с обща дължина 3 километра и 240 метра, а освен асфалтовите работи ще бъдат рехабилитирани и […]

Ще се обжалва отмененото спиране на ремонта на Зимния дворец в София

http://www.mediapool.bg/shte-se-obzhalva-otmenenoto-spirane-na-remonta-na-zimniya-dvorets-v-sofiya-news227381.html

Държавното дружество "Академика 2011" ще обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което тя отнеми решението за спиране на обществената поръчка за ремонт на Зимния дворец. Прекратяването на процедурата по време на служебното правителство на Георги Близнашки бе протестирано от избрания изпълнител на ремонта – Обединение "София Спорт", който спечели с оферта за над 41 млн. лв. при предвидени само 30 млн. лв. Именно това, че стойността на поръчката надвишава финансовите възможности на дружеството, бе мотивът и на "Академика 2011" за спиране на процедурата, но от КЗК не видяха нарушение в обявената завишена цена и отмени  прекратяването на поръчката http://www.mediapool.bg/kzk-otmeni-spiraneto-na-remonta-na-zimniya-dvorets-v-sofiya-news227329.html. Решението на антимонополния орган обаче може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) и юристите на "Академика 2011" вече работели по иска. "Ние смятаме, че правото е на наша страна и вярваме, че ВАС ще постанови решение, което да защити държавния интерес", коментира пред журналисти спортният министър Красен Кралев, който е принципал на "Академика 2011". Според него, ако се потвърди решението на КЗК, има опасност дружеството да изпадне в несъстоятелност, защото трябва да подпише договор, за който няма осигурени средства. "Другият вариант е "Академика 2011" да разпродаде част от активите си, за да изпълни въпросния договор", каза Кралев. Според становище  на ръководството на държавното дружество, според което решението на КЗК е неправилно и недостатъчно аргументирано. Независимият орган неправилно е приел, че по отношение на формиране прогнозната стойност на обществената поръчка, възложителят не следва да се съобразява с предварителни проучвания, налични статистически данни и пазарни аналози. Приемайки подобна теза, в търговския оборот, свързан с възлагането и изпълнението на обществени поръчки, се създава риск от установяването на опасна практика. Последната би довела до оформяне на силно завишени прогнозни стойности, зависещи единствено от усмотрението и произволното решение на еднолични или колективни органи, чиято добросъвестност невинаги отговаря на общоприетите критерии за професионализъм и етика, пише в разпространеното мнение на "Академика 2011". Дружеството посочва като порок в решението позоваването единствено и само на стойностите, предвидени в документацията по обществената поръчка,  като правно релевантна фактология. Игнорирането на реалната обстановка, касаеща финансовото състояние на възложителя, е чуждо явление не само за сферата на обществените поръчки, но и за практиката на самата КЗК. "Намираме, също така, за неправилно и несправедливо обстоятелството, че независимият орган се позовава на цели пасажи от жалбата на жалбоподателя, докато аргументите на "Академика 2011" ЕАД остават без анализ и отражение в решението", се казва още в становището на дружеството.

Осъдиха сина на Пеле на 33 години затвор

http://offnews.bg/news/n_1/n_419666.html

Синът на футболната легенда Пеле Единьо бе осъден на 33 години затвор за пране на пари, придобити от трафик на наркотици. 44-годишният бивш вратар Едисон Шолби Насименто, както е пълното му име, бе осъден на 33 г. затвор през юни 2014 г. Той обжалва присъдата и беше пуснат под гаранция. Във вторник, 18 ноември, съдия Сузана Перейра потвърди 33-годишната присъда и постанови, че Единьо трябва да влезе в затвора. Той може да обжалва пред по-висша инстанция, която евентуално да намали присъдата, но този път той ще трябва да изчака решението на съда в затвора. Бразилската легенда Пеле все още не е коментирал последния арест на Единьо, който е третият му син от първия му брак. За първи път той е бил арестуван по обвинения за трафик на наркотици през 2005 г. Самият Единьо казва пред Би Би Си, че е вземал наркотици, след като излязъл от професионалния футбол и дори казва, че е бил пристрастен. Той отрича да е бил замесен в трафик. Тази теза обаче бе отхвърлена от съдия Перейра. Все още не е ясно след колко време ще има окончателна присъда в случай, че Единьо реши да обжалва. По същото дело бяха осъдени още четири души, сред които е и ръководителят на един от най-големите картели в региона Роналдо Дуарте Барсоти - Налдиньо.

Борисов нареди видеонаблюдение на катаджиите (Стенограма)

http://frognews.bg/news_80595/

Няма по-неприятно усещане, когато служител на реда ти подмята "Дай за кафе, дай за цигари или да почерпиш", заявява премиерът Бойко Борисов в края на днешното заседание на кабинета, става ясно от стенограма, публикувана на сайта на Министерски съвет.

Риъл Булленд ще увеличава капитала си петкратно

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/riyl-bullend-shte-uvelichava-kapitala-si-petkratno-184086/

Компанията ще опита да привлече 2 млн. лв., като увеличението ще е успешно при набирането на 150 хил. лв.

Руски дизайнер разшири лицето си с 20 см, за да прилича на птицечовка (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435445

Руски дизайнер разшири осем части на лицето си с общо над 20 см, за да заприлича на птицечовка, пише в. "Дейли мейл". Женя Болотов, който е на 26 години, е посветил на идеята си седем години. Той е разширил меката част на ушите си, ноздрите, устните и горната част на носа си, за да стане "човек-птицечовка".

Зорница Русинова и Лазар Лазаров стават заместници на Калфин

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/19/2422372_zornica_rusinova_i_lazar_lazarov_stavat_zamestnici_na/?ref=rss


Министър-председателят Бойко Борисов издаде заповеди за назначаване на двама заместник-министри на труда и социалната политика по предложение на вицепремиера Ивайло Калфин.
 
Един от тях е Лазар Лазаров, който заемаше същия пост при управлението на тройната коалиция, когато министър беше Емилия Масларова, а след това и в кабинета "Орешарски" с министър Хасан Адемов.
 
Другият заместник на Калфин е Зорница Русинова. Тя също си връща поста, заеман при управлението на ГЕРБ,...

Фестивал на червенокръстките филми става традиционен за Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=271258

Международният фестивал на червенокръстките филми ще стане традиционен, като догодина ще се проведе през първата седмица на септември. Това заяви председателят на Областния съвет на БЧК-Варна Илко Раев по време на днешната пресконференция по повод приключилото наскоро 15-то издание на фестивала.

Цигарите поскъпват по график от 1 януари 2016 г.

http://pik.bg/цигарите-поскъпват-по-график-от-1-януари-2016-г-news251448.html

Цигарите поскъпват по график от 1 януари 2016 г.

Парламентът прие предложение за поетапно увеличение на акцизната ставка на цигарите и времеви график за достигане на  минималните нива на облагане от 90 евро за 1000 къса до 31 декември 2017 г.

Това стана с гласуването на първо четене  промени в Закона за ДДС, с която се изменя Закона за акцизите и данъчните складове. Предлага се ставката на специфичния акциз да е 101 лв. на 1000 къса, а пропорционалният акциз от 1 януари 2016 година да е 25  на сто, от 1 януари 2017 - 27 на сто и от 1 януари 2018 г. 28 на сто. Размерът на акциза не трябва да е по-малък от 161 лв. за 1000 къса от 1 януари 2016 г., 168 лв. за 1000 къса от 1 януари 2017 г. и 177 лв. за 1000 къса от 1 януари 2018 г.

В предложения от правителството законопроект за изменение на Закона за ДДС се правят промени и в редица други закони - в  Закона за корпоративното подоходно облагане, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, в Закона за  местните данъци и такси и в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Вносителите посочват, че тези изменения се налагат, за да бъдат въведени европейски изисквания.

Парламентът отхвърли предложение на "Атака" за промени в Закона за ДДС, с което се предлага да се въведе нулева ставка на ДДС  за стоки, които са произведени в България, като хранителни продукти, лекарства, учебници и учебни помагала. Илиан Тодоров от "Атака" посочи, че гражданите на най-бедната страна в Европа не трябва да плащат един от най-високите ДДС на храни и лекарства.

Целта ни е да намалим цената на лекарствата за български граждани, каза той и добави, че редица лекарства, произведени в България, са по-скъпи отколкото в Гърция, Македония, Турция и Сърбия. Лъчезар Иванов /ГЕРБ/ каза, че това предложение ще струва на държавния бюджет 1,2 млрд. лв. Той уточни, че към 2020 г. то може да бъде въведено. Валери Симеонов /ПФ/ каза, че законопроектът е изключително непрофесионално подготвен. Правите предложението за промяна на  закона само, за да не мине, посочи той.

Симеонов посочи, че не може да се толерират местните производители, защото това  противоречи на европейските изисквания. Според него законопроектът не отговаря на Закона за нормативните актове, защото няма финансова аргументация как ще повлияе върху държавния бюджет. Георги Кадиев /БСП/ посочи, че предложенията в законопроекта на "Атака" в този им вид ще предизвикат определени проблеми като  загуба на приходи; трудно администриране; данъчни измами. Той допълни, че лично не бих подкрепил предложението в частта за  нулева ставка за храните, и би го подкрепил за лекарствата, като обаче предлага ставката да е намалена, а не нулева. Лютви Местан отбеляза по повод проекта на "Атака", че ДПС се отнася с резерви към опита да се провежда социална политика през данъци.

BitLendingClub – платформа за заеми в биткойн

http://www.vesti.bg/pari/biznes/bitlendingclub-platforma-za-zaemi-v-bitkojn-6027718

Сийд фондът LAUNCHub инвестира 200 хил. евро в платформата, основана през май 2014 г.

Депутатите отхвърлиха два законопроекта за промяна в подоходното облагане

http://econ.bg/Новини/Депутатите-отхвърлиха-два-законопроекта-за-промяна-в-подоходното-облагане_l.a_i.610830_at.1.html

Депутатите оставиха плоския данък. По време на заседание в парламента народните представители отхвърлиха два различни законопроекта за въвеждане за...

Установиха самоличността на измръзналите бежанци

http://www.cross.bg/siriiiski-samolichnostta-telata-1440386.html

/КРОСС/ Един от откритите мъртви бежанци край видинското село Киряево до българо-сръбската граница е иракчанин, а останалите трима са сирийски граждани, като едно от телата е на 16-годишно момче, коментира говорителят на Видинската окръжна прокуратура Владислав Влашев. "Първият намерен е иракски гражданин. Установена е самоличността и на другите 3-ма. Те са сирийски граждани - на 44, 37 и 16 години. Двама от загиналите са баща и син", добави още Влашев.Аутопсията е показала, че причината за смъртта на четиримата имигранти е тежка хипотермия (измръзване). По телата на бежанците няма следи от насилие, съобщава  "Конкурент".

Тежка хипотермия е причинила смъртта на бежанците край българо-сръбската граница

http://pik.bg/тежка-хипотермия-е-причинила-смъртта-на-бежанците-край-българо-сръбската-граница-news251445.html

Тежка хипотермия е причинила смъртта на бежанците край българо-сръбската граница

Установена е причината за смъртта и самоличността на 4-мата бежанци, намерени мъртви край българо-сръбската граница.

Направената аутопсия е показала, че смъртта е настъпила вследствие тежка хипотермия /измръзване/. По телата на бежанците няма следи от насилие, пише konkurent.bg.

„Първият намерен е иракски гражданин. Установена е самоличността и на другите 3-ма. Те са сирийски граждани - на 44, 37 и 16 години”,  заяви говорителят на окръжна прокуратура Владислав Влашев.

Двама от загиналите сирийци са баща и син, допълни още той.

Йордан Цонев: От ДПС сме дълбоко убедени в правотата на плоския данък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435438

"Гласувах против двата законопроекта така, както и цялата ПГ на ДПС не само защото сме дълбоко убедени в правотата на плоския данък, но и защото без нашите гласове плоският данък вече щеше да е в историята". Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Йордан Цонев след гласуването на двата законопроекта за изменение и допълнение на "Гласувах против двата законопроекта така, както и цялата ПГ на ДПС не само защото сме дълбоко убедени в правотата на плоския данък, но и защото без нашите гласове плоският данък вече щеше да е в историята". Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Йордан Цонев след гласуването на двата законопроекта за изменение и допълнение на

Семейството на БОБ МАРЛИ основа световен бранд МАРИХУАНА

http://frognews.bg/news_80594/

Наследниците на БОБ МАРЛИ основаха нова марка, която самите те наричат "първия в света глобален бранд канабис".

Парламентът одобри графика за увеличение на акциза на цигарите

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/11/19/2422358_parlamentut_odobri_grafika_za_uvelichenie_na_akciza_na/?ref=rss


Парламентът одобри на първо четене новия график за промени при акциза на цигарите, предлаган от Министерството на финансите, съобщи БТА. Той предвижда догодина ставката да остане непроменена, а да нараства през следващите две докато достигне минималното ниво, определено от ЕС. 

С приетите текстове  България се ангажира да достигне минималното ниво на облагане от 90 евро за 1000 къса към 31 декември 2017 г.

Предлага се ставката на специфичния акциз да е 101 лв. на 1000...

Земеделското министерство ще бори незаконната сеч

http://www.cross.bg/myarka-kontrol-nezakonnata-1440384.html

София /КРОСС/ Един от приоритетите на Министерството на земеделието и храните е ограничаването на незаконната сеч на дървесина и в тази връзка МЗХ следва пакет от различни мерки за справяне с проблема, разписани в програмната декларация на правителството. Първата мярка е свързана с транспорта на дървесината и внедряването на електронна система за отчитане на движещите се превозни средства с дървесина. Друга мярка е насочена към нарушения, извършвани в горите. В тази част се предвижда увеличаване на вътрешния контрол на държавните горски предприятия чрез отделянето на допълнителни човешки и финансов ресурс. Третата мярка е засилен контрол върху крайните точки, до които достига дървесината.    

Калфин си избра двама заместници

http://www.bnews.bg/article-122230

Двама заместници ще има социалният министър Ивайло Калфин.

Йордан Цонев: От ДПС сме дълбоко убедени в правотата на плоския данък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435415

"Гласувах против двата законопроекта така, както и цялата ПГ на ДПС не само защото сме дълбоко убедени в правотата на плоския данък, но и защото без нашите гласове плоският данък вече щеше да е в историята". Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Йордан Цонев след гласуването на двата законопроекта за изменение и допълнение на

Атанас Скатов покори и най-високия връх на Австралия и Океания - Пунчак Джая

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435413

Сливенският алпинист Атанас Скатов покори поредния континентален първенец. На 19 ноември той съобщил по телефона на свои близки от родния си град, че е изкачил най-високият връх на Австралия и Океания - Пунчак Джая (4884м).
В кратките разговори обяснил, че преодоляването на разстоянието до базовия лагер му отнело седмица през джунгли и скалисти Сливенският алпинист Атанас Скатов покори поредния континентален първенец. На 19 ноември той съобщил по телефона на свои близки от родния си град, че е изкачил най-високият връх на Австралия и Океания - Пунчак Джая (4884м). В кратките разговори обяснил, че преодоляването на разстоянието до базовия лагер му отнело седмица през джунгли и скалисти

Автомобил с данъчни служители излетя от пътя заради мъгла

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435432

Автомобил на дирекция „Фискален контрол“ към националната агенция по приходите изхвърча от обходния път на Враца, съобщава "Конкурент".
Возилото на инспекторите, чиято работа е да се борят с измамите, е с великотърновска регистрация. Най-вероятните причини за катастрофата са гъстата мъгла и хлъзгавият път. Инцидентът е станал рано сутринта. Автомобил на дирекция „Фискален контрол“ към националната агенция по приходите изхвърча от обходния път на Враца, съобщава "Конкурент". Возилото на инспекторите, чиято работа е да се борят с измамите, е с великотърновска регистрация. Най-вероятните причини за катастрофата са гъстата мъгла и хлъзгавият път. Инцидентът е станал рано сутринта.

Пушков: За Русия еднополюсния свят е неприемлив

http://www.cross.bg/pyshkov-ednopolyusen-zapazyat-1440385.html

/КРОСС/ Ръководителят на комитета на Държавната дума по външните работи Алексей Пушков заяви, че Русия не може да съществува в рамките на еднополюсен свят, какъвто се опитват да запазят САЩ, предаде ТАСС. Той отбеляза, че дестабилизационните моменти, които са заложени в еднополюсната система доведоха до нейната дълбока криза. „На всички е ясно, а дори и на американците, че светът вече не може да бъде както преди, въпреки че те се опитват да го запазят еднополюсен", заявил Пушков.    

Депутатите запазиха плоския данък

http://frognews.bg/news_80593/

След близо два часа дебати Народното събрание отхвърли два отделни законопроекта за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, внесени от БСП и "Атака". И двата законопроекта бяха сходни и по същество отменяха плоския подоходен данък от 10% и въвеждаха различни прогресивни скали за данъците върху доходите на физическите лица.

Камъни падат върху коли и жилища от хълма Трапезица във Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435399

Камъни се сипят върху автомобили и къщи във Велико Търново. Причината е, че при всеки по-силен дъжд неукрепените археологически разкопки на хълма Трапезица падат върху жилищните сгради, в подножието на хълма, съобщава   Камъни се сипят върху автомобили и къщи във Велико Търново. Причината е, че при всеки по-силен дъжд неукрепените археологически разкопки на хълма Трапезица падат върху жилищните сгради, в подножието на хълма, съобщава  "Труд". Отломките се откъсват от скалния скат и се свличат на пътя, който свързва Арбанаси и Горна Оряховица.

Кола с данъчни служители излетя от пътя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435417

Автомобил на дирекция „Фискален контрол“ към националната агенция по приходите изхвърча от обходния път на Враца, съобщава Автомобил на дирекция „Фискален контрол“ към националната агенция по приходите изхвърча от обходния път на Враца, съобщава "Конкурент". Возилото на инспекторите, чиято работа е да се борят с измамите, е с великотърновска регистрация. Най-вероятните причини за катастрофата са гъстата мъгла и хлъзгавият път. Инцидентът е станал рано сутринта.

Четири жертви на снежни бури в САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=271204

Необичайни снежни бури, придружени от гръмотевици причиниха смъртта на четирима души в американския град Бъфало. На места натрупаният сняг стигна метър и половина и блокира множество хора по домовете им, както и коли по улиците. Трима души са починали от инфаркт, докато са чистели сняг пред къщите си, а един - докато разрявал от снега автомобила си.

Киев изключи преки преговори с проруските сепаратисти

http://www.mediapool.bg/kiev-izklyuchi-preki-pregovori-s-proruskite-separatisti-news227380.html

Украинският министър-председател Арсений Яценюк изключи възможността за преки преговори между правителството в Киев и проруските сепаратисти за спиране на конфликта в Източна Украйна. "Няма да водим преки преговори с руски терористи", каза Яценюк на правителствено заседание. Той призова Русия да се придържа към мирната формула, договорена през септември в Минск, и да спре да "играе игри" с цел да се осигури правен статут на сепаратистите. В същото време руският външен министър Сергей Лавров каза, че Киев се опитва да принуди Запада да признае Русия за страна в украинския конфликт. "Партията на войната в Киев се стреми да изключи Донецката и Луганската народни републики от преговорния процес и да накара Запада да настоява за съгласието на Русия да действа като страна в конфликта", каза Лавров. "Това е абсолютно контрапродуктивна и провокационна линия, която няма никакви шансове да успее", добави той. Безперспективни са опитите вината за украинската криза да бъде прехвърлена върху Русия, а "противоправните едностранни санкции" не доближават решението й ни най-малко, изтъкна руският първи дипломат, цитиран от РИА Новости. Минските споразумения за Украйна "наистина не се изпълняват. За да се изпълняват, трябва двете страни да взаимодействат помежду си", посочи Лавров. Според него "всеки момент ще приключи" договарянето на разделителни линии между силите на Киев и на сепаратистите, след което ще може "незабавно" да започне изтегляне на тежките въоръжения от зоната и между позициите на двете страни да бъдат разположени наблюдатели на ОССЕ. "Това ще осигури възможност да се въведе наистина траен режим за спиране на огъня. Сега това е най-актуалната задача, защото всеки ден загиват хора от всички страни", заяви Лавров. Крим е неразделна част от Русия и Москва носи изцяло отговорността за него като субект от Руската федерация, изтъкна той. В организациите, създавани от Русия, федерацията обаче не принуждава своите партньори да приемат напълно оценките й и "не ги поставя в неловко положение", посочи руският министър. С предприетата от тях икономическа блокада на Югоизточна Украйна киевските власти може би целят "да подготвят почвата за поредното военно нахлуване", предположи той, цитиран от Интерфакс. Проектът за доставка на газ от Туркменистан за Украйна през бъдещия транскаспийски газопровод засяга интересите на Русия, посочи руският министър. Азербайджан и Туркменистан разбират според него позицията на Русия, според която трябва да се приключи съгласуването на правния статут на Каспийско море и да се преценят екологичните последици от проекта.

Йотова организира конференция, посветена на Международния ден за борба с насилието срещу жените

http://www.cross.bg/zhenite-nasilieto-bulgariya-1440383.html

/КРОСС/ Всяка четвърта жена в света е жертва на домашно насилие. Според УНИЦЕФ в последните няколко десетилетия повече от 60 милиона жени са убити от член на семейството си. В Германия около 50 000 жени и деца годишно търсят убежище в специализирани центрове. В България един милион българки са били насилвани физически, сексуално и психически, сочат последните изследвания.Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените е инициатива на ООН. 25 ноември е денят избран от Общото събрание на ООН на 17 декември 1999 година. Активисти от различни организации отбелязват 25 ноември, като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо.Темата за насилието срещу жените не слиза от дневния ред на различни европейски и международни институции, но все още не е намерено адекватно общо законодателство в тази посока. Илияна Йотова, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и член на комисията по правата на жените и равенство между половете организира конференция "Немият вик на насилието" в град Ямбол, където ще бъде разискван проблема в България и Европа

Започва борба на религиите, притеснени в Израел

http://news.ibox.bg/news/id_878744616

Крайният ислям получава мощ и се просмуква в различни краища по света

Някои неща, които може да видите само в Дубай

http://curious.actualno.com/Njakoi-neshta-koito-moje-da-vidite-samo-v-Dubaj-news_61245.html

Дубай е известен с много неща, особено когато става въпрос за лукс. Обединените Арабски Емирства притежават най-големият изкуствен остров в света, най-високата сграда в света и единствения 7-звезден х...

ООН предложи Северна Корея да бъде съдена за нарушения на човешките права

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/19/2422367_oon_predloji_severna_koreia_da_bude_sudena_za/?ref=rss


Комисията по човешки права към Генералната асемблея на ООН призова Съвета за сигурност да обмисли изправянето на Северна Корея пред Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството, съобщи агенция "Ройтерс".

Причина за гласуването стана публикуван в петък доклад на ООН, който описва нарушенията на човешките прав в Северна Корея, в това число трудови лагери, мъчения, глад и убийства, сравними с тези на нацисткия режим.

Резолюцията, приета от Трета комисия на...

Третия "Хобит" среща феновете си премиерно в среднощен киномаратон

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/19/2422355_tretiia_hobit_sreshta_fenovete_si_premierno_v/?ref=rss


Десетчасов маратон с филмите от поредицата "Хобит" ще даде шанс на феновете да видят първи последната част от трилогията "Битката на петте армии" предпремиерно на 19 декември в кината на Cinema City из цялата страна, съобщават разпространителите от "Форум филм". 

Приключението в Средната земя, продължило 13 години, ще започне от 18.30 ч. с Хобит: Неочаквано пътешествие и ще завърши с предпремиерното показване на заключителната част от 1 ч. през нощта на 20 декември. 
...

Ебола ще струва на засегнатите африкански страни 3-4 млрд. долара

http://econ.bg/Новини/Ебола-ще-струва-на-засегнатите-африкански-страни-3-4-млрд-долара_l.a_i.610813_at.1.html

Около 3-4 милиарда долара се очаква да струва епидемията от ебола на засегнатите икономики на страните, разположени южно от Сахара, прогнозира...

Калфин – с двама заместници

http://www.cross.bg/kalfin-s-dvama-zamestnitzi-1440381.html

София /КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов издаде заповеди за назначаване на двама заместник-министри на труда и социалната политика по предложение на вицепремиера Ивайло Калфин. Това са Зорница Русинова и Лазар Лазаров.И двамата са изпълнявали тези длъжности в предишни правителства.

Путин разкритикува руските сериали

http://offnews.bg/news/n_1/n_419715.html

Руският президент Владимир Путин разкритикува руските сериали, като ги нарече „не толкова добри“, съобщи агенция ТАСС. Някои са по-сполучливи, някои са по-зле, но според мен не са добри, посочи Путин в отговор на въпрос на участници във форума Общоруски народен фронт. По думите на Путин руските сериали не са много по-добри от латиноамериканските. При тях има винаги някаква страшна, луда любов, а при нас са детективи. Имаше един детективски сериал, който ни подари Станислав Сергеевич Говорухин - „Мястото на срещата да не се променя“. Това, независимо от жанра, действително беше направено майсторски, коментира Путин. В същото време руският президент посочи, че се появяват и доста интересни неща, а не само сериали за детективи – за историята, за културата. Но засега са малко. Надявам се, че техният брой ще се увеличава, подчерта Путин.

Спортният директор на "Байерн" Матиас Замер преподписа до 2018 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/19/2422359_sportniiat_direktor_na_baiern_matias_zamer_prepodpisa/?ref=rss


Спортният директор на "Байерн" (Мюнхен) Матиас Замер подписа нов договор. 47-годишният специалист удължи контракта си с три години до 2018 г., обявиха баварците в сряда.

Замер се присъедини към клуба през 2012 г. от Германския футболен съюз, където също свърши отлична работа като спортен директор.

"Тези две години и половина, в които съм в Мюнхен, бяха изключително интензивни, но и също толкова успешни. Чувствам се отлично в клуба и за мен е чест да продължа да му служа",...

Осъдиха наш футболен треньор за педофилия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435377

Треньорът в Детско-юношеската школа на ПФК Треньорът в Детско-юношеската школа на ПФК "Черно море" Венцислав Маринов се размина с условна присъда за педофилия спрямо две деца от клуба. В закрито заседание и в процедура по съкратено съдебно следствие 48-годишният спортист се призна за виновен по всички обвинения на прокуратурата. Варненският районен съд обаче му наложи наказание под

NASA показа как въглеродните емиисии обикалят планетата (видео)

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/11/19/2422364_nasa_pokaza_kak_vuglerodnite_emiisii_obikaliat/?ref=rss




Компютърен модел, създаден от американската аерокосмическа агенция, демонстрира нагледно кой пуска в атмосферата най-много въглероден оксид и как емисиите обикалят планетата.

На визуализацията се откроява не само как въздушните потоци разнасят газа, смятан за опасен за глобалния климат, но и открояват огромните разлики между Северното и Южното полукълбо и ефекта от сезонния цикъл на растителността.

За целта е използван компютърен модел, известен като GEOS-5....

Москва обвинява Париж заради "Мистрал"

http://www.cross.bg/mistral-parizh-pyshkov-1440379.html

/КРОСС/ В ситуацията с вертолетоносачите "Мистрал" Франция действа не като самостоятелна държава, заяви днес председателят на комитета по международните въпроси в Руската Държавна дума Алексей Пушков, цитиран от ТАСС. На всички е ясно какъв е интересът на Франция. Но също така е ясно, че по споменатия въпрос Париж действа не като самостоятелна държава, подчерта Пушков. Договорът за изграждането на два вертолетоносача "Мистрал" за руския ВМФ на сума 1,12 милиарда евро беше подписан през юни 2011 г. и първият от тях - "Владивосток", беше спуснат на вода през октомври 2013 г. През септември т.г. същото стана, но с руски екипаж. Корабът трябваше да бъде предаден на руската страна на 14 ноември, но в последния момент Париж отложи церемонията за неопределено време. Френският президент Франсоа Оланд нееднократно заяви, че доставката на първия "Мистрал" зависи от "пълното съблюдаване" на режима за прекратяване на огъня в Украйна. Премиерът Манюел Валс също подчерта, че не са налице условията за предаването на кораба.  

В Индия се роди момче с осем крайника /снимка/

http://www.cross.bg/chetiri-indiya-kraiinitzi-1440380.html

/КРОСС/ В Индия се роди дете с осем крайника. Момченцето, чието име е Момче Бог (God Boy) има четири ръце и четири крака. Според медиците допълнителните крайници новороденото е наследило от неразвития ембрион на неговия брат-близнак, съобщава dailymail.co.uk. Местната преса съобщава, че родителите са много щастливи, че синът им има допълнителни крайници. Съседи на семейството смятат, че бебето е въплъщението на Върховното същество. Местното население пък е малко притеснено, тъй като появата на детето може да е предвестник на предстоящия край на света.Въпреки опасенията, хора от близки и далечни градове и села се тълпят пред дома на новороденото, за да го зърнат.

Гуцанов иска ново обществено обсъждане за заема на Община Варна от 43 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=271264

Община Варна да направи ново обществено обсъждане по повод намерението си да тегли 43 млн. лева заем. За това призова председателят на Градския съвет на БСП Борислав Гуцанов, предаде репортер на Moreto.net. В понеделник общината организира обществено обсъждане по темата в следобедните часове.

Група тийнейджъри краде дрехи в Бургас

http://pik.bg/група-тийнейджъри-краде-дрехи-в-бургас-news251443.html

Група тийнейджъри краде дрехи в Бургас

Петима тийнейджъри от квартал "Победа" в Бургас са задържани за кражба, съобщиха от полицията.

Обирът е осъществен от микробус "Пежо Джъмпер", с пловдивска регистрация, паркиран на ул. "Индустриална" № 21. Отнети са 25 комплекта нови работни дрехи /гащеризони и якета/, собственост на 32-годишен бургазлия. В резултат на бързите полицейски действия са установени извършителите на деянието: 13-годишния Г.С., 14-годишната С.С., 15-годишния й брат - М.С., 15-годишния С.Щ. и 20-годишната Е.И. Част от откраднатите вещи са иззети от извършителите.

Работата по цялостно документиране на престъпната им дейност продължава от служители на Полицейски участък "Победа" към Първо Районно управление "Полиция" - Бургас.

 

Затвор за наш футболен треньор, признал се за педофил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435393

Треньорът в Детско-юношеската школа на ПФК "Черно море" Венцислав Маринов се размина с условна присъда за педофилия спрямо две деца от клуба. В закрито заседание и в процедура по съкратено съдебно следствие 48-годишният спортист се призна за виновен по всички обвинения на прокуратурата. Варненският районен съд обаче му наложи наказание под Треньорът в Детско-юношеската школа на ПФК "Черно море" Венцислав Маринов се размина с условна присъда за педофилия спрямо две деца от клуба. В закрито заседание и в процедура по съкратено съдебно следствие 48-годишният спортист се призна за виновен по всички обвинения на прокуратурата. Варненският районен съд обаче му наложи наказание под

Предоставяме хуманитарна помощ на Украйна

http://frognews.bg/news_80592/

България предоставя на Украйна хуманитарна помощ в размер на 50 000 евро, беше решено днес на заседание на Министерски съвет (МС). Средствата се осигуряват в рамките на планираните в централния бюджет за официална помощ за развитие и са предназначени за облекчаване на тежката социално-икономическа и хуманитарна обстановка в Украйна.

ГЕРБ с помощта на ДПС спаси плоския данък

http://offnews.bg/news/n_1/n_419700.html

Плоският данък върху доходите остава благодарение на подкрепата на ДПС. Само Реформаторския блок и ДПС подкрепиха ГЕРБ в пленарна зала срещу законпроекта на БСП с предложение да се върне прогерсивното подоходно облагане. Проектът на левицата беше подкрепен от БСП, БДЦ, АБВ, Патриотичния фронт и "Атака". Без гласовете на ДПС, които бяха против, законопроектът щеше да мине и плоският данък да бъде отменен. Подобен законопроект за връщане на прогресивното подоходно облагане беше внесен и от "Атака", но той получи дори по-слаба подкрепа, защото от ПФ гласуваха против него. Проектът на Волен Сидеров предвижда 7 ставки за годишните доходи, като тези до 4800 лв. на година да са необлагаеми. БСП пък предлага доходите до минималната работна заплата - 340 лв., да не се облагат, а 10-процентната ставка да се запази за доходите от 340 лв. до 1000 лв. за горницата над 340 лв. За доходите от 1000 до 2000 лв облагането да е 66 лв. плюс 12 на сто за горницата над 1000 лв., което на практика означава по-нисък данък от 10-процентната ставка в момента. За доходите от 2000 до 5000 лв. – 186 лв. плюс 15 на сто за горницата над 2000 лв., за над 5000 лв. - 636 лв. плюс 20 на сто, предвижда разработената от БСП скала. Социалистите предлагат още месечната данъчна основа да се определя като облагаемият доход се намалява с удържаните от работодателя задължителни социални и здравни осигуровки. В миналия мандат докато бяха управляващи социалистите не успяха да се разберат с партньорите си от ДПС за премахването на плоския данък, въведен при управлението на Тройната коалиция. След гласуването Йордан Цонев от ДПС заяви, че той и колегите му са гласували против не само защото са дълбоко убедени в правотата на плоския данък, но и защото без техните гласове плоският данък вече щеше да е в историята. „Ако ДПС следваше опозиционния рефлекс и искането да не подкрепя, първата реформа щеше да бъде факт. Тя щеше да бъде реформа не в посока, която ГЕРБ и Реформаторския блок са заявили политика. Ще ви припомня думите на Лютви Местан при откриването – без ДПС ценностно мнозинство в това Народно събрание не може да има“, каза още Цонев.

Разгорещени дебати за данъчното облагане. Плоският данък остава

http://www.cross.bg/danuk-ploskiya-mikov-1440382.html

/КРОСС/Депутатите влязоха в разгорещен спор при обсъждането на първо четене на два проекта за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Единият е предложен от „Атака", а другият от Министерския съвет. В крайна сметка, след близо два часа обсъждания, Народното събрание отхвърли и двата законопроекта, които по същество отменяха плоския подоходен данък от 10% и въвеждаха различни прогресивни скали за данъците върху доходите на физическите лица, бяха отхвърлени. Срещу предложенията на БСП и "Атака" гласуваха депутатите на ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок, а "за" бяха народните представители от вносителите и тези на Патриотичния фронт, "Български демократичен център" и АБВ. Веднага след гласуването Йордан Цонев обяви, че въпреки отказа на ГЕРБ от подкрепа на ДПС, днес именно неговата парламентарната група е направила така, че това гласуване да не бъде успешно. От дълги години усещането за несправедливост се налага като постоянно отношение към властта, към държавата, независимо кои партии са на власт. Данъчното облагане е част от усещането за несправедливост, заяви по време на обсъжданията председателят на ПГ на „БСП - лява България" Михаил Миков. „Разсъждението за бюджета като цел, за фискалната стабилност като цел за бюджетния дефицит, като цел в крайна сметка кара хората да смятат, че по-справедливият живот на хората не е цел за властта", каза още Миков

Народното събрание запази плоския данък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435382

Народното събрание отхвърли два отделни законопроекта за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, внесени от БСП и "Атака".
След близо два часа дебати и двата сходни законопроекта, които по същество отменяха плоския подоходен данък от 10% и въвеждаха различни прогресивни скали за данъците върху доходите на физическите лица, бяха отхвърлени. Народното събрание отхвърли два отделни законопроекта за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, внесени от БСП и "Атака". След близо два часа дебати и двата сходни законопроекта, които по същество отменяха плоския подоходен данък от 10% и въвеждаха различни прогресивни скали за данъците върху доходите на физическите лица, бяха отхвърлени.

Бившият главен мюфтия прокле съдия и „поколенията му“, бил зависим от „Кой“

http://offnews.bg/news/n_1/n_419711.html

Бившият главен мюфтия Недим Генджев заедно с мюсюлмански ходжи произнесоха най-тежката клетва в исляма "Ляанет дуа" срещу съдията от Софийския апелативен съд Стефан Гроздев, който е и единият от двамата кандидати за поста председател на Софийския апелативен съд (САС).  Пред сградата на ВСС днес, където се провежда изборът, Генджев и имамите заклеймиха съдията, като човек "нанесъл сериозни поражения на вярващите, на самия ислям и на религията в България". Те се зарекоха над "предизвестения избор на съдия Стефан Гроздев за председател на съд" да тегне "тежка прокоба".  Гневът на имамите е решение, произнесено от съдията, с което той определил като легитимен главен мюфтия не Генджев, а Мустафа Алиш Хаджи. Според тях съдия Гроздев взел 350 хиляди евро, за да впише Мустафа Хаджи като главен мюфтия. Според имамите и Генджев: "Личното му вмешателство в решаването на редица мюсюлмански казуси, престъпвайки закона, ще му донесе проклятието и справедливия гняв на Аллах. То ще сполети и всички, които го подкрепят в този му избор". Имамите разпространиха и текста на най-страшното проклятие в исляма: О, мой Аллах, вземи моето право от него.  О, Аллах, той ми показва неговата сила върху мене, искам да показваш твоята сила върху него. Аллах е мой господар и мой покровител. О, мой Аллах, покажи ми твоите чудеса върху него.  И кой е по-голям угнетител от онзи, който измисля лъжа за Аллах и неговите последователи? Тези ще бъдат доведени при своя господ и свидетелите ще рекат: "Тези са, които лъжеха за своя господ, преследваха вярващите и лъжеха за тях". Да, проклятието на Аллах е над угнетителите. Според имамите съдия Гроздев е "олицетворение на магистратската зависимост от модела "КОЙ?". Според Генджев кариерното развитие на магистрата започва от полицейската школа в Симеоново, "минава в пряката зависимост от ДПС, прокарва интересите на Доган в ЦИК".  "Съдията ще получи проклятието за това, че се меси грубо в съдебните решения за регистрацията на мюсюлмански духодник, при подаряването на 990 юридически лица на протурското мюфтийство на Мустафа Хаджи, при решаването на спора за имотите на изповеданието в конфликт с държавата и общините. Проклятието, произнесено от искрено вярващи, ще тегне над него и поколенията му, справедливият гняв на Всевишния раздава правосъдие тук и сега и никога не забавя. Участта му ще последват всички безпринципно продкрепили угнетителя Гроздев", се казва в декларация на мюсюлмански ходжи.  Генджев е внесъл сигнал до ВСС, в който съобщава за "тежки пороци" в работата на съдия Гроздев. Той обяснява, че магистратът манипулирал системата за случайно разпределение на делата. "За съжаление не е тайна сред служителите на Съдебната палата, че именно съдия Стефан Гроздев е лицето, от което зависи при постъпване на конкретно дело в системата на Софийски апелативен съд, на кой съдия ще бъде разпределено", описва Генджев.

Депутатите запазиха плоския данък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435379

Народното събрание отхвърли два отделни законопроекта за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, внесени от БСП и Народното събрание отхвърли два отделни законопроекта за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, внесени от БСП и "Атака". След близо два часа дебати и двата сходни законопроекта, които по същество отменяха плоския подоходен данък от 10% и въвеждаха различни прогресивни скали за данъците върху доходите на физическите лица, бяха отхвърлени.

Кандидатките за полицията в Индонезия минават през "тест за девственост"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/19/2422282_kandidatkite_za_policiiata_v_indoneziia_minavat_prez/?ref=rss


Всяка жена, която иска да стане полицейски служител в Индонезия, е длъжна да мине "тест за девственост". 

Това е задължително условие за кандидатстването, обявено официално на сайта на националната полиция. "Проверката" се извършва ръчно, като част от медицинския преглед на жените, разказва лондонският "Гардиън", цитирайки правозащитни организации.

Освен да са девствени, от бъдещите полицайки се очаква и да не сключват брак, докато не навършат определени години служба....

Температурите продължават да се понижават

http://www.vesti.bg/bulgaria/temperaturite-prodylzhavat-da-se-ponizhavat-6027715

През нощта в западните райони валежите ще спрат, но в останалата част от страната ще продължи да вали и в Източна България количествата ще са значителни

Метеорологът Петър Янков: Сняг ще има в началото на декември, чака ни топла зима

http://www.moreto.net/novini.php?n=271261

Последните прогнози за Балканите са за топла първа половина на зимата и по-валежна, с нормални температури, втора половина на зимата. Това каза пред Фокус метеорологът Петър Янков. Той обясни, че сериозни валежи от сняг се очакват в началото на декември.

Орхан Исмаилов: Оставката ми не е проблем, постовете не ме интересуват

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435366

За мен не е никакъв проблем да си подам оставката. Оставката на един министър, зам.-министър или човек от изпълнителната власт винаги трябва да е в джоба му. Това не е проблем. Проблемът е, че в 21-ви век в една демократична страна излизат политици и недоумявам тези нападки и тези обвинения Това заяви пред БНР зам. За мен не е никакъв проблем да си подам оставката. Оставката на един министър, зам.-министър или човек от изпълнителната власт винаги трябва да е в джоба му. Това не е проблем. Проблемът е, че в 21-ви век в една демократична страна излизат политици и недоумявам тези нападки и тези обвинения Това заяви пред БНР зам.

Путин: Русия и САЩ носят особена отговорност за поддържането на международната сигурност

http://www.cross.bg/rysiya-pytin-poddurzhaneto-1440378.html

/КРОСС/ Русия и САЩ носят особена отговорност за поддържането на международната сигурност. Това заяви руският президент Владимир Путин днес в Кремъл, където държавният глава прие акредитивните писма на 15 нови посланика на чужди държави, в това число и на представителя на американското дипломатическо ведомство Джон Тефт. Мястото на американския посланик в РФ бе вакантно от февруари тази година. В обръщение към дипломатите руският президент отбеляза, че Русия е заинтересована в развитието на сътрудничеството, както с Изтока, така и със Запада. „Нашата стратегическа задача е неизменна и се състои в създаването на перспектива за единно икономическо пространство от Атлантика до Тихия океан”, подчерта Путин. Руският държавен глава заяви също, че Русия е готова за взаимодействие със САЩ в различни насоки на принципите на равенството, уважаването на интересите и ненамесата във вътрешните дела. „Ние сме готови за практическо взаимодействие с американските партньори в най-различни насоки – на принципите на уважаването на интересите, равноправието и ненамесата във вътрешните дела”, заяви президентът. Путин подчерта също, че САЩ искат да подчинят Русия на своето влияние и за нейна сметка да разрешат проблемите си. „Никога и на никого в историята по отношение на Русия не се е отдало това, и никога няма да се отдаде”, каза Путин

Волейболната федерация затяга мерките в националните отбори с мисъл за Рио 2016

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/19/2422348_voleibolnata_federaciia_zatiaga_merkite_v_nacionalnite/?ref=rss


Българската федерация по волейбол (БФВ) обяви, че основната цел пред националните отбори през следващите две години е класирането за летните олимпийски игри в Рио де Жанейро 2016.

Ръководителите на волейбола обсъдиха на заседание на Управителния съвет във вторник представянето на мъжкия и женския състав през изминалия сезон и го определиха като незадоволително. Председателят на БФВ Данчо Лазаров обяви, че са направени изводи и ще бъдат взети мерки. Един от изводите е, че слабото...

Задържаха българин за незаконен хазарт в Кипър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435355

Българин бе арестуван от полицията в Пафос за притежание на компютри и устройства, които се използвал като игрални автомати, съобщи Кипърската информационна агенция, цитирани от в. "Български новини".
Колата, управлявана от българина, е била спряна за проверка във вторник следобед в Пафос. В негово притежание са установени 19 твърди диска, Българин бе арестуван от полицията в Пафос за притежание на компютри и устройства, които се използвал като игрални автомати, съобщи Кипърската информационна агенция, цитирани от в. "Български новини". Колата, управлявана от българина, е била спряна за проверка във вторник следобед в Пафос. В негово притежание са установени 19 твърди диска,

Търси се политически консенсус за новия шеф на БНБ

http://www.mediapool.bg/tarsi-se-politicheski-konsensus-za-noviya-shef-na-bnb-news227379.html

Новият шеф на БНБ ще е ясен, след като партиите постигнат консенсус по въпроса. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов в парламента в сряда, след като по-рано през деня в сутрешното предаване на Нова телевизия депутати и от управляващото мнозинство, и от опозицията се изказаха благосклонно за възможността следващият управител на БНБ да бъде избран чрез международен конкурс. Във вторник управителят на Централната банка Иван Искров и премиерът Бойко Борисов имаха около 20-минутна среща в Министерския съвет, но нака и не стана ясно за какво са си говорили. Въпреки многобройните призиви към Искров да си подаде оставка такава до момента няма. По неофициална информация се очаква това да стане до десетина дни, според едни източници, докато други твърдят, че това няма да се случи до края на годината. Оставката на гуверньора на БНБ остава на дневен ред, но не е коментиран срокът, в който да бъде подадена, каза Владислав Горанов пред журналисти и отрече възможността председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев и подалият оставка в сряда директор на Фонда за гарантиране на влоговете в банката Росен Николов да станат шефове на БНБ. Името на Мавродиев като наследник на Иван Искров беше лансирано в медийни публикации заедно с тези на бившия шеф на Сметната палата Валери Димитров и на подуправителя на БНБ Калин Христов. Напускането на Росен Николов от Фонда за гарантиране на влоговете пък даде повод за подозрения, че е готвен да оглави БНБ. По повод имената на Мавродиев, Димитров и Христов като бъдещи управители на Централната банка депутатът от ГЕРБ Делян Добрев каза по-рано през деня, че всеки от тримата има своето положителни черти и няма да коментира кой е неговият фаворит. "Ако ГЕРБ искат да постигнат това, което ние постигнахме с назначението на Делян Пеевски като отвращение в обществото, нека да номинират Стоян Мавродиев. Калин Христов също не е подходящ, защото е подуправител на БНБ в момента, а според мен цялата управа трябва да бъде сменена. Най-добре е да се направи международен конкурс”, коментира от своя страна Георги Кадиев от БСП. По думите му Комисията за финансов надзор (КФН) е проспала изцяло случая с КТБ, а и не само него. Според него кризата с банката е показала, че няколко институции са се сринали – БНБ, КФН и ДАНС. "Радвам се, че колегите от БСП са възприели нашето предложение да се проведе международен конкурс и да се избере по възможност чужденец, който да оглави БНБ. Имаме нужда от една такава дисциплинираща фигура, която да въведе ред”, заяви Гроздан Караджов от Реформаторския блок. Той отбеляза, че международният конкурс не предрешава избора на чужденец и че управител на БНБ може да стане и българин. Делян Добрев каза, че идеята за такъв конкурс е дискутирана в ГЕРБ, но до конкретни предложения не се е стигнало. Той косвено защити шефа на КФН Стоян Мавродиев, като каза, че функциите на комисията в случая с КТБ са много лимитирани и че най-голяма вина трябва да се търси в Централната банка.

Нов управител на БНБ да бъде излъчен с международен конкурс

http://www.mediapool.bg/nov-upravitel-na-bnb-da-bade-izlachen-s-mezhdunaroden-konkurs-news227379.html

Депутати от различни парламентарни партии – и от управляващото мнозинство, и от опозицията – се изказаха благосклонно за възможността следващият управител на БНБ да бъде избран чрез международен конкурс. Повод за това станаха медийни публикации, в които се правят спекулации за възможните кандидати за поста, в случай че сегашният управител Иван Искров реши да подаде оставка, за което настояват практически всички партии. Публикация в "Труд", например, твърди, че кандидатите на управляващите за нов управител са бившият шеф на Сметната палата Валери Димитров, председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев и подуправителят на БНБ Калин Христов. Няма как да коментирам кой от тримата е мой фаворит, всеки един от тях има своите положителни черти. Срокът за избор на управител на БНБ е три месеца, така че има достатъчно време, след като се подаде оставката, ако тя е факт, защото все още нямаме такъв акт”, коментира Делян Добрев от ГЕРБ. "Ако ГЕРБ искат да постигнат това, което ние постигнахме с назначението на Делян Пеевски като отвращение в обществото, нека да номинират Стоян Мавродиев. Калин Христов също не е подходящ, защото е подуправител на БНБ в момента, а според мен цялата управа трябва да бъде сменена. Най-добре е да се направи международен конкурс”, коментира от своя страна в същото предаване Георги Кадиев от БСП. По думите му Комисията за финансов надзор (КФН) е проспала изцяло случая с КТБ, а и не само него. Според него кризата с банката е показала, че няколко институции са се сринали – БНБ, КФН и ДАНС. "Радвам се, че колегите от БСП са възприели нашето предложение да се проведе международен конкурс и да се избере по възможност чужденец, който да оглави БНБ. Имаме нужда от една такава дисциплинираща фигура, която да въведе ред”, заяви Гроздан Караджов от Реформаторския блок. Той отбеляза, че международният конкурс не предрешава избора на чужденец и че управител на БНБ може да стане и българин. Делян Добрев каза, че идеята за такъв конкурс е дискутирана в ГЕРБ, но до конкретни предложения не се е стигнало. Той косвено защити шефа на КФН Стоян Мавродиев, като каза, че функциите на комисията в случая с КТБ са много лимитирани и че най-голяма вина трябва да се търси в централната банка.

Олигарсите в дърводобива се появиха при първия мандат на Борисов

http://www.bnews.bg/article-122227

Трябва да има коренна промяна в отношението на държавата към горското стопанство - или да се закрият тези горски стопанства, които превърнаха шепа хора в олигарси, или приходите от горите да си отиват в държавата и да отиват на проектен принцип с бюждет. Това заяви по време на трибунка в парламента Стефан Кенов от „Български демократичен център“ по повод мерките на БСП за промени в горското стопанство.

Магистралата "Егнатия" става платена

http://www.grreporter.info/Magistralata_Egnatiya_stava_platena/16424

Министерското постановление бе публикувано в понеделник в Държавен вестник и влиза в сила поетапно, първият платен участък ще е от април 2015

прочети повече

ДКЕВР: Парното няма да поскъпва заради блокираните в КТБ пари на „Топлофикация-София“

http://econ.bg/Новини/ДКЕВР-Парното-няма-да-поскъпва-заради-блокираните-в-КТБ-пари-на-Топлофикация-София-_l.a_i.610792_at.1.html

От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отрекоха твърдението за поскъпване на парното и топлата вода заради блокираните пари на...

Арестуваха българин в Кипър за незаконен хазарт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435351

Българин бе арестуван от полицията в Пафос за притежание на компютри и устройства, които се използвал като игрални автомати, съобщи Кипърската информационна агенция, цитирани от в. Българин бе арестуван от полицията в Пафос за притежание на компютри и устройства, които се използвал като игрални автомати, съобщи Кипърската информационна агенция, цитирани от в. "Български новини". Колата, управлявана от българина, е била спряна за проверка във вторник следобед в Пафос. В негово притежание са установени 19 твърди диска,

Сменят името на клубния стадион на Реал

http://www.cross.bg/bernabey-imeto-peres-1440377.html

/КРОСС/ Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес заяви, че името на клубния стадион „Сантяго Бернабеу" ще бъде променено. Към него ще бъде прибавено името на един от новите спонсори на отбора. Преди дни кралският клуб подписа договор за партньорство с International Petroleum Investment Company (IPIC). „Ще кръстим стадиона IPIC Бернабеу или както те решат. Може да бъде „CEPSA Бернабеу" например", каза Перес и добави, че е разговарял по темата и с министъра на спорта Мадрида Люси Фигар.

Акцизът на цигарите няма да бъде променян догодина

http://business.actualno.com/Akcizyt-na-cigarite-njama-da-byde-promenjan-dogodina--news_61233.html

Акцизът на цигарите ще остане същия през 2015 г., но ще започне поетапно да расте от 2016 г. Това решиха депутатите в сряда, одобрявайки на първо четене предложението на Министерството на финансите ...

МОСВ: Има риск от наводнения

http://society.actualno.com/MOSV-Ima-risk-ot-navodnenija-news_61234.html

Над цялата страна вали дъжд. По-значителни валежи се очакват привечер в Централна и Южна България, а през нощта и в Източна България, предупредиха от МОСВ. На 20 ноември в западните райони ще е поч...

Издирват 81-годишна жена в Бургас

http://burgas.actualno.com/Izdirvat-81-godishna-jena-v-Burgas-news_61237.html

ОДМВР – Бургас издирва 81-годишната ЕЛЕНКА ЙОРДАНОВА СЛАВОВА, която на 08.11.т.г. около 16:00 ч. напуснала социалния дом в с. Славянци, общ. Сунгурларе, където била настанена и оттогава е в ...

Тенис, английски и WIBLEDON през ваканцията

http://kidssport.actualno.com/Tenis-anglijski-i-WIBLEDON-prez-vakancijata-news_61240.html

Тенисът е един от най-практикуваните и популярни спортове в Европа. Родителите често се спират именно на него, когато решават какво да тренират хлапетата. Неслучайно Summerly International Learning са...

Река Вардар притеснява Скопие

http://balkani.actualno.com/Reka-Vardar-pritesnjava-Skopie-news_61241.html

Равнището на река Вардар при Скопие рязко се е вдигнало, алармира македонската телевизия "Телма", предаде Агенция "Фокус". Съгласно информацията на отделни места водата е на макси...

Босненка: Аркан и хората му ме изнасилваха и режеха части от тялото ми

http://balkani.actualno.com/Bosnenka-Arkan-i-horata-mu-me-iznasilvaha-i-rejeha-chasti-ot-tjaloto-mi--news_61242.html

Войните около разпадането на Югославия приключиха преди близо 20 години, но ужасяващите събитията оттогава още съпътстват жертвите. "Няма думи, с които може да се опише тази болка, унижението, ...

Френският президент вече може да бъде импийчнат

http://europe.actualno.com/Frenskijat-prezident-veche-moje-da-byde-impijchnat-news_61244.html

Френските депутати вече има правото да гласуват импийчмънт на президента съгласно нов закон, приет днес. Държавният глава на Франция досега разполагаше с една от най-силните правни защити на Запад, ...

"Бързи и яростни" ще продължи без Пол Уокър

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/byrzi-i-iarostni-shte-prodylzhi-bez-pol-uokyr-6027707

"Смятаме, че имаме опции за минимум три ленти. Пол беше, е и винаги ще бъде неизменна част от историята", казва президентът на "Юнивърсъл пикчърс" Дона Лангли

Орхан Исмаилов: За мен не е никакъв проблем да си подам оставката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435348

За мен не е никакъв проблем да си подам оставката. Оставката на един министър, зам.-министър или човек от изпълнителната власт винаги трябва да е в джоба му. Това не е проблем. Проблемът е, че в 21-ви век в една демократична страна излизат политици и недоумявам тези нападки и тези обвинения Това заяви пред БНР зам. За мен не е никакъв проблем да си подам оставката. Оставката на един министър, зам.-министър или човек от изпълнителната власт винаги трябва да е в джоба му. Това не е проблем. Проблемът е, че в 21-ви век в една демократична страна излизат политици и недоумявам тези нападки и тези обвинения Това заяви пред БНР зам.

XV Коледен музикален фестивал се провежда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=271198

Коледната музикална традиция във Варна с името на Коледния музикален фестивал достигна своето XV издание. То започна на 17 ноември с блестящото представление на най-новата оперна постановка „Андре Шение” от Умберто Джордано, диригент Вилиана Вълчева, режисьор и сценограф Кузман Попов, с великолепните изпълнения на солистите на Държавна опера Варна Валерий Георгиев, Димитринка Райчева и Пламен Димитров в главните роли и ще завърши на 23 декември с най-новата балетна постановка, операта-балет „Carmen Dance” по Жорж Бизе, авторски спектакъл на з.

Ева Паунова: С цифрова революция България може да стигне западните страни

http://offnews.bg/news/n_1/n_419660.html

Цифровата революция е тази, която ще движи нашия континент. Именно дигиталните технологии могат също да помогнат на страни-членки като България да достигнат развитието на своите западни партньори, заяви българският евродепутат от ЕНП Ева Паунова. Държавите-членки трябва да припознаят дигиталните технологии като най-прекия път към растеж и развитие, подчерта Паунова. В Европейския парламент в Брюксел представители на европейските институции, международни организации и бизнеса обсъдиха политиките в областта на цифровите технологии, развитието на предприемачеството и създаването на екосистема от иновации в Европа. Изкушаващо е да измерваме успеха на ЕС в приемането на закони или плащането на сметки. Но в действителност това, което трябва да направим за стартиращите компании, е да създадем благоприятна среда и свобода за тяхното развитие, каза още Паунова.

Спорове между ГЕРБ и Реформаторите спъват създаването на парламентарните комисии

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/19/2422333_sporove_mejdu_gerb_i_reformatorite_spuvat_suzdavaneto/?ref=rss


Управляващите се заканват с удължени заседания в четвъртък и петък да приемат новия правилник на Народното събрание, за да може да бъде обнародван в Държавен вестник следващия вторник, а в сряда да бъдат създадени 22-те постоянни парламентарни комисии.

На председателския съвет днес на Народното събрание формациите са се разбрали в петък да няма парламентарен контрол, съобщи в началото на днешното заседание парламентарният шеф Цецка Цачева. Днес заседанието беше удължено, за да може...

Напоителни системи с дългове за 24 млн.лв., служителите без заплати

http://www.bnews.bg/article-122222

Изпълнителният директор Димитър Методиев иска увеличение на изкупната цена към ВИК дружествата, от ДКЕВР се дърпат

Снимат филм за Guns N'Roses

http://www.cross.bg/kantur-nroses-film-1440375.html

/КРОСС/ Снимат филм за Guns N'Roses. Това съобщава The Guardian, позовавайки се на писателя Марк Кантър. В основата на лентата ще бъде биографичната книга Reckless Road, която излезе на пазара през 2008 година. В нея Кантър разказва за създаването на дебютния албум на бандата „Appetite for Destruction". По думите на писателя, в проекта ще се снима известен холивудски актьор. "Когато узнаете кой ще работи над филма, ще разберете, че ще е много готин", написа Кантър на официалния уебсайт на групата. Той изрази надежда, че филмът ще помогне да се привлекат нови фенове на рок банда.    

България ще предостави хуманитарна помощ за Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-pomosht-hymanitarna-1440376.html

/КРОСС/ Страната ни ще предостави на Украйна хуманитарна помощ в размер на 50 000 евро. Това решение е било взето на днешното заседание на Министерски съвет (МС). Средствата се осигуряват в рамките на планираните в централния бюджет за официална помощ за развитие и са предназначени за облекчаване на тежката социално-икономическа и хуманитарна обстановка в Украйна. Отпуснатите помощи ще бъдат предоставени чрез Международния комитет на Червения кръст. Помощта ще бъде обявена официално по време на Донорската конференция за Украйна, която ще се проведе през декември. Включването на България е израз на ангажираността ни към общите усилия на ЕС и международната общност за подпомагане на Украйна. От следващата година средствата за официалната помощ за развитие и хуманитарна помощ ще се предвиждат по бюджета на Министерството на външните работи със закона за държавния бюджет. Това предвижда одобрено днес от кабинета допълнение на постановление № 234 на МС за политиката на България на участие в международно сътрудничество за развитие, което е от 1 август 2011 г. С допълненията в постановлението се създават условия за планиране и програмиране на дейностите.    

В силовите ведомства да има минимална възраст при пенсиониране, предлага Калфин

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2014/11/19/2422305_v_silovite_vedomstva_da_ima_minimalna_vuzrast_pri/?ref=rss


Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин е на мнение, че работещите в силовите ведомства трябва да се пенсионират не само когато натрупат съответния стаж, но и да се въведе изискването за определена възраст.

Изпълнението на двете условия е валидно за пенсиониращите се при най-разпространената - трета категория труд, докато военните и полицаите се пенсионират само според стажа - 27 години, 18 от които в системата на съответното министерство. Така средната...

Янаки Стоилов: Господа в дясно, земята не е плоска

http://offnews.bg/news/n_1/n_419645.html

"Когато мнозина са смятали, че земята е плоска, че слънцето се върти около земята и дори се е наказвало, ако бъде оспорено. Вие господа отдясно сте на нивото на това късно средновековно мислене. Мина времето, в което се смяташе, че земята е плоска. Тя не е такава и ако искате да промените плоската политика на плоското мислене, защото това е път към развитието на страната". Това обяви социалистът Янаки Стоилов по време на дебатите в парламента по повод внесени законопроекти на БСП и на "Атака", в които се предлага отмяна на плоския данък и връщане на прогресивното подоходно облагане. "Сегашният плосък данък беше сегашния начин на облагане, въведени през 2008 г. показват, че когато левицата отстъпи от отличителни за нея леви политики, след това е трудно да се върне на пътя на прогресивните решения. Тази политика трябва да се смята за напълно изчерпана", коментира Стоилов. По думите му през 2008 г. е имало известна логика за въвеждането на единната данъчна ставка върху доходите заради процес на икономическо оживление, но това е довело до задълбочаване на неравенствата и те вече достигат критични стойности. Не може общество, което е раздирано от дълбоки социални различия да бъде солидарно, да понася тежестите на кризата и да бъде мобилизирано за излизане от дълбоката криза, предупреди социалистът. Според него е спекулативно твърдението на Министерството на финансите, че с въвеждането на плоския данък са се увеличи приходите от данъци, но според социалиста причина за това е, че няма необлагаем минимум и повече бедни хора са започнали да плащат налог. По думите на Стоилов БСП не може да бъде упреквана, че не е опитала да промени данъчната система в миналия парламент, в който беше част от управляващото мнозинство, но успели да прокарат само нулева данъчна ставка за хората на минимална работна заплата. "Тогава либералната партия ДПС не пожела тогава да направи и другата стъпка (въвеждането на прогресивно облагане)", уточни социалистът. Заявяваме, че носим своята отговорност за съхраняването на плоския данък през 42-ро НС и това бе проява на наша политическа отговорност и последователност, отговори на упрека лидерът на ДПС Лютви Местан . „Въпросът се предшества от въпроса за политическата отговорност за въвеждането му. Плоският данък за доходите на физически лица е въведен от лявоцентристкото управляващо мнозинство на Тройната коалиция в 40-то НС с министър на финансите Пламен Орешарски , министър-председател Сергей Дмитриевич Станишев и мандатоносител ДПС.  Ако плоският данък е продукт на плоско политическо мислене, определихте мисленето на тройната коалиция като плоско. Смятам, че плоският данък не беше продукт на плоско политическо мислене, а на модерно либерално мислене. Добре е тази политика на приемственост да продължи и от 43-то НС“, контрира Местан.

Лекари препоръчват на възрастните жени да носят високи токчета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435342

Британски лекари твърдят, че възрастните жени трябва да носят високи токчета, защото така подобряват равновесието си и намалява опасността от падане, пише в. "Дейли мейл".
Най-големият дял от смъртните случаи на хората над 75 години се дължи на падане. Това се случва на всеки трети човек над 65 години. Британски лекари твърдят, че възрастните жени трябва да носят високи токчета, защото така подобряват равновесието си и намалява опасността от падане, пише в. "Дейли мейл". Най-големият дял от смъртните случаи на хората над 75 години се дължи на падане. Това се случва на всеки трети човек над 65 години.

Отмяна на орязаните цени на двете "американски" ТЕЦ отпушва преговорите по дългосрочните договори

http://www.mediapool.bg/otmyana-na-oryazanite-tseni-na-dvete-amerikanski-tets-otpushva-pregovorite-po-dalgosrochnite-dogovori-news227378.html

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е отменила решението си от края на юни 2014 г., с което оряза драстично цената на продаваната електроенергия от двете американски ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 и вмени на правителството задължение да предоговори условията за дългосрочното изкупуване на тока на двете въглищни мощности. Това съобщи в сряда след заседание на регулатора неговият председател Светла Тодорова. По думите й на НЕК и на двете електроцентрали са дадени указания да започнат преговори без това ограничение, което им дава възможност да променят цени, както и да излизат на свободния пазар с част от блоковете си. И двете централи, собственост на американските "Ей И Ес" (AES)  и "КонтурГлобал" (ConturGlobal), поставиха отмяната на административното орязване на цените им като условие за сядането им на масата на преговорите за намаляването на цените им по 15-годишните договори за изкупуване на тока. Контрактите с НЕК бяха нужни на двете компании, за да гарантират финансирането за строежа на изцяло новата "AES Гълъбово" на мястото на бившата ТЕЦ "Марица Изток 1" и модернизацията и екологизацията на ТЕЦ "КонтурГлобал МарицаИзток 3". Общо в двете мощности бяха вложени над 2 млрд. евро. Тяхната скъпа енергия в комбинация с преференциалните цени и за възобновяемите източници и когенерациите, която задължително трябва да се купува от обществения доставчик НЕК, обаче натежава както на държавната компания, така и на домакинствата, заради което ДКЕВР търси варианти да изведе част от тези мощности извън регулирания пазар. Отмяната на решението за орязаните цени на двете американски топлоцентрали трябва да доведе реципрочно до оттегляне на техните жалби пред Върховния административен съд срещу ДКЕВР и да се започнат конструктивни разговори за намаляване на цената на тока от "Марица Изток" 1 и 3 и извеждане на част от мощностите им на свободния пазар. Двете компании още през май са предложили на Министерството на икономиката и енергетиката да им се разреши да ползват един от далекопроводите на "Електроенергийния системен оператор" за съвместен износ на половината от електроенергията им за Турция. Това ще облекчи значително както плащанията на НЕК, така и балансирането на вътрешните мощности, посочват от двете централи.   Светла Тодорова обясни още, че токът и парното няма да поскъпнат заради блокираните пари на енергийните дружества в "Корпоративна търговска банка", каквато теза изказаха преди дни столични общински съветници от БСП заради затворените 80 млн. лв. на софийската топлофикация. "Не мисля, че подобна ситуация трябва да води до повишаване на цените, в никакъв случай. Трябва да се търси някакъв начин за финансиране, но не сме разглеждали подобен въпрос. Дружествата имат свободата да разполагат с паричните си средства по начин, който е намерен за добре. Ако те имат затруднения, би трябвало да се обърнат към комисията с конкретни предложения", каза регулаторният шеф. Тя посочи още, че няма причина за промяна на начина за изчисляване на отдадената в сградната инсталация топлоенергия.  "Към днешна дата няма законови основания разходите за сградна инсталация да се изчисляват по някакъв друг начин от този, който е приет и се прилага”, заяви Тодорова.

IBM представи социалната електронна поща IBM Verse

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/11/19/2422096_ibm_predstavi_socialnata_elektronna_poshta_ibm_verse/?ref=rss


IBM представи новата си услуга IBM Verse. Компанията я определя като социална електронна поща, която ще улесни работата на служителите във фирмите.

IBM Verse обединява облачни, социални и аналитични технологии в имейл услуга. В нея потребителите могат да си изпращат както традиционни имейли, така и бързи съобщения, да споделят файлове, календари със задачи. Има възможност за провеждане на видеоразговори.

Компанията заявява, че Verse е първата система, която разполага с...

Проблемният зам. министър: Оставката е в джоба ми , не членувам в партия

http://frognews.bg/news_80591/

Орхан Исмаилов заяви, че оставката му от поста заместник-министър на отбраната не е проблем за него. По думите му тя е възможна, ако от това зависи съдбата на правителството. България в момента има нужда от стабилно правителство и кабинет, трябва да се направят реформи. Аз не се чувствам чак толкова значим и важен фактор, че да разтърсим държавата, добави той.

Нова чернодробна трансплантация извършиха във ВМА

http://offnews.bg/news/n_1/n_419682.html

Нова чернодробна трансплантация е била извършена във Военномедицинска академия – София, съобщиха от лечебното заведение. Чернодробната трансплантация е извършена по спешност на 42-годишна жена в последен стадий на цироза от екипа на началника на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия проф. Никола Владов. Донорът е 50-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт. Трансплантацията на черния дроб е извършена за около три часа. Пациентката в момента се намира в Клиниката по анестезиология и реанимация, контактна е и диша самостоятелно. Това е 42-та трансплантация на черен дроб за екипа на проф. Владов от 2007 г. насам и девета поред за 2014 г. През 2013 г. бяха извършени общо 5 чернодробни трансплантации, обясниха от ВМА.

Пореден допинг скандал с колоездач на "Астана"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/19/2422331_poreden_doping_skandal_s_koloezdach_na_astana/?ref=rss


Виктор Окишев стана поредният колоездач на казхстанския отбор "Астана", който е уличен в употреба на забранени стимуланти, обяви Международният колоездачен съюз (UCI) във вторник.

20-годишният състезател е дал положителна проба за анаболни андрогенни стероиди на 24 май 2014 г. по време на колоездачното първенство на Азия.

Окишев е част от екипа на Astana Continental, който представлява младежки отбор на елитния Astana World Tour.

Случаят обаче ще бъде взет под...

Валери Симеонов: Ще подкрепим законопроекта на Михаил Миков

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435327

"Парламентарната група на „Патриотичен фронт” ще подкрепи на първо четене законопроекта на Михаил Миков". Това каза Валери Симеонов по време на обсъждането на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, внесени от „БСП- Лява България и Атака, за премахването на плоския данък върху доходите на "Парламентарната група на „Патриотичен фронт” ще подкрепи на първо четене законопроекта на Михаил Миков". Това каза Валери Симеонов по време на обсъждането на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, внесени от „БСП- Лява България и Атака, за премахването на плоския данък върху доходите на

Носенето на високи токчета е полезно за възрастните жени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435303

Британски лекари твърдят, че възрастните жени трябва да носят високи токчета, защото така подобряват равновесието си и намалява опасността от падане, пише в. Британски лекари твърдят, че възрастните жени трябва да носят високи токчета, защото така подобряват равновесието си и намалява опасността от падане, пише в. "Дейли мейл". Най-големият дял от смъртните случаи на хората над 75 години се дължи на падане. Това се случва на всеки трети човек над 65 години.

Валери Симеонов: Ще подкрепим законопроекта на Михаил Миков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435319

"Парламентарната група на „Патриотичен фронт” ще подкрепи на първо четене законопроекта на Михаил Миков". Това каза Валери Симеонов по време на обсъждането на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, внесени от „БСП- Лява България и Атака, за премахването на плоския данък върху доходите на

Строителството в България със солиден ръст в началото на есента

http://econ.bg/Новини/Строителството-в-България-със-солиден-ръст-в-началото-на-есента_l.a_i.610782_at.1.html

Строителството в България бележи солиден ръст в началото на есента на фона на влошаване на сектора в Европейския съюз (ЕС) и в еврозоната. Последните...

ДДС-ставката за храните и лекарствата се запазва

http://www.moreto.net/novini.php?n=271259

Депутатите отхвърлиха предложението на Атака за премахване на ДДС-то върху храните, лекарствата и учебниците, които са произведени в България. Предложението породи скандал в пленарната зала между Атака и Патриотичния фронт. Започнаха и обвинения коя от двете националистически сили се е сетила първа да предложи гъвкаво облагане с ДДС.

Витошка пада в класацията на главните търговски улици в света

http://www.mediapool.bg/vitoshka-pada-v-klasatsiyata-na-glavnite-targovski-ulitsi-v-sveta-news227377.html

Въпреки ръста от 10% на наемите на магазините по столичния булевард "Витоша" през изминалата година, България отстъпва с едно място и заема 60-а позиция в света в изследването "Главните търговски улици по света". Проучването е на международната компания за недвижими имоти "Кушман и Уейкфилд" (Cushman&Wakefield) и се прави за 26-та поредна година, като в него участват 330 дестинации от 65 държави. Данните са от септември 2014 г. Изследването се представя у нас от "Фортън", които са стратегически партньор за България и Македония на "Кушман и Уейкфилд". През последната година наемите на столичния бул. "Витоша" нарастват, но това не е достатъчно за по-високо място в класирането. Миналата година България заемаше 59-а позиция, а през тази щеше да е 58-а, ако класацията не беше разширена със столиците на Катар и Сърбия – съответно Доха и Белград. Най-челното място на страната ни в класацията е от 2006 г., когато бул."Витоша" достигна 26-та позиция с наем от 120 евро/кв.м/месечно. Днес средният наем е 44 евро/кв. м месечно, като по-евтини дестинации от тази в София са търговските улици на Скопие и Талин, където наемите са съответно 40 евро и 30 евро/кв.м/месечно. "Наемите на бул."Витоша" започнаха да растат тази година за първи път от десетилетие. Интересът към главните търговски улици се възвръща, тъй като те все още имат няколко ключови привлекателни характеристики за търговците – ограничено предлагане на площи и съответно ниска конкуренция в съчетание със стабилен трафик", коментира Росен Генев, партньор и мениджър "Търговски площи" във "Фортън". Според него това позволява на много от тях да останат печеливши дори при по-високи номинални наеми и по-неблагоприятни търговски условия в сравнение с новопостроен търговски център. Бул."Витоша" е най-престижната търговска улица у нас, където през последите две години новооткритите ресторанти и кафенета привличат нарастващ поток от посетители. Направения ремонт на булеварда, както и освобождаването на подходящи като размер помещения дадоха отлична възможност за  международните марки да отворят свой магазин в столицата, при едни от най-изгодните наеми в Европа, посочи Генев. Незаетите площи на бул."Витоша" са едва около 6% от общо 22 хил. кв.м в основната търговска зона на булеварда, което е по-добра заетост спрямо търговските центрове, сочи последното проучване на "Фортън". Столичните улици "Леге" и  "Съборна" привличат лукс бутиците За разлика от много други европейски столици София не се отличава с голям пазар на луксозни стоки и високият клас мода и бижута са малка част от пазара. В същото време  новите търговски центрове продължават да се конкурират за потребителите и големите марки. Така през тази година Frey Wille и Versace Collection се преместиха от центъра на София в най-големия търговски център "Парадайз мол". Въпреки изместването на част от магазините, луксозните бутици остават фокусирани предимно на централните улици в София. Предпочитаните места за магазини от най-високия ценови сегмент са тези в района между площад "Света Неделя" и Градската градина и по-специално улиците "Съборна", "Леге", източната част на "Алабин", "Княз Александър I" и "Цар Калоян", долната част на бул. "Витоша". Наемите на тях са по-високи от тези на бул."Витоша" и достигат нива от 60-70 евро/кв.м/ месечно. Без промяна на наемите в големите градове Няма промяна в наемните нива на магазините по търговските улици в градовете Пловдив, Варна и Бургас през изминалата година, сочат данните на "Кушман и Уейкфилд". Извън столицата най-скъпата търговска улица е "Княз Борис Първи" във Варна, където месечните наеми са 30 евро/кв.м. За магазин на улиците "Александър Батенберг" в Пловдив и на "Александровска" в Бургас търговците дават по 20 евро/кв.м. Ню Йорк отново е номер едно в света В световен мащаб като най-скъпата търговска улица се завърна Пето Авеню в Ню Йорк, където наемите за година са се увеличили с над 13% достигайки до 2485 евро/кв.м на месец. Районът на "Коузуей Бей" в Хонконг отстъпва на второ място след спад на наемите с близо 7% и достигане на нива от 2180 евро/кв.м. Световният топ три се затваря от "Шанз-Елизе" в Париж, където наемите остават без промяна през изминалата година и възлизат на 1104 евро/кв.м/месечно.  Като цяло наемите на основни търговски улици по света са нараснали средно с 2.4 % през последната година, което е по-малко спрямо предходната, когато поскъпнаха с 3.2%. Условията в Европа, Близкия Изток и Африка се подобряват и стабилизират след период на спад в нивата на наемите. Все пак растежът от 1.3 % в този регион е теглен назад от значителния спад на цените в Близкия Изток. "Водещите градове в Европа продължават да просперират, а подобно на тях развиващите се пазари се радват на все по-голямо търсене", коментира Джъстин Тейлър, директор "Търговски площи" в "Кушман и Уейкфилд" за региона на Европа, Близкия Изток и Африка. След резките спадове на наемите на търговските улици в Португалия, Ирландия, Испания и Гърция през последните 12 месеца (до септември), площите в тези страни отчетоха силен ръст, допълни той. В същото време добре развитите водещи пазари като Великобритания, Франция и Германия продължават да се радват на силна активност сред наемателите, особено що се отнася до първокласни търговски площи. Търсенето на луксозни търговски площи в градове като Париж и Лондон, в съчетание с ограниченото предлагане, продължава да поражда натиск за повишаване на наемите на най-добрите места, отчитат от "Кушман и Уейкфилд". Водещата тенденция сред основните търговски марки е да експериментират с дизайн, оформление, съдържание и вид услуги, с цел преосмисляне на концепцията на водещите им магазини, което се очаква да остане ключов фактор за растежа и през следващата година. "Въпреки все още несигурната икономическа ситуация в някои части на света, особено в Азиатско-Тихоокеанския регион и в Еврозоната, активността на пазара се очаква да нарасне през следващата година. Първокласните търговки площи и локации за пазаруване ще останат сред водещи за търговците заради желанието им да поддържат присъствието си и да подсилят имиджа си, но предлагането, както и досега, ще остане ограничено", казва Мартин Махмути, старши инвестиционен анализатор в "Кушман и Уейкфилд".

Миков: Хората мислят, че по-справедливият живот не е цел на властта

http://offnews.bg/news/n_1/n_419675.html

„Разсъждението за бюджета като цел, за фискалната стабилност като цел за бюджетния дефицит, като цел в крайна сметка кара хората да смятат, че по-справедливият живот на хората не е цел за властта”. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков по време на обсъждането на законопроекта за прамахването на плоския данък върху доходите и замяната му с прогресивно-подоходен. По думите му от дълги години усещането за несправедливост се налага като постоянно отношение към властта, към държавата, независимо кои партии са на власт. Според него данъчното облагане е част от усещането за несправедливост. Той заяви, че 10% ниска ставка е била въведена в момент, когато икономиката на страната е била в „горната точка” на растеж и посочи може би това е отложило за около година ефектите от кризата в България. „Такива решения обаче може да са краткосрочни”, посочи Миков. „Доказателство за тази несправедливост е справката за изпълнението на приходите за тази година”, заяви Миков. Според думите му, българският народ живее с усещането, че болен- здрав носи – че най-ниско доходните групи носят тежестта на всички финансови, икономически и стопански неудачи с безработицата. Миков посочи, че България освен, че е от изключенията в ЕС с плосък данък, е страна която е на първо място по бедност в ЕС и е с най-висок процент бедни работещи. „Без да се стимулира потреблението не може да има стопанско икономическо развитие”, коментира Миков.

Бойко Борисов бесен от подкупните катаджии: Искам всички проверки да се записват (стенограма)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435317

Премиерът Бойко Борисов настоя да се предприемат такива мерки, които да прекратят рекета от страна на пътни полицаи по улиците. Въпросът беше обсъден в края на днешното правителствено заседание, съобщиха от Министерски съвет и публикуваха частта от стенограмата, която отразява изразените позиции от членовете на кабинета. Премиерът Бойко Борисов настоя да се предприемат такива мерки, които да прекратят рекета от страна на пътни полицаи по улиците. Въпросът беше обсъден в края на днешното правителствено заседание, съобщиха от Министерски съвет и публикуваха частта от стенограмата, която отразява изразените позиции от членовете на кабинета.

Защо Япония изпадна в рецесия при положение, че данъците в Европа са по-високи?

http://www.investor.bg/aziia/336/a/zashto-iaponiia-izpadna-v-recesiia-pri-polojenie-che-danycite-v-evropa-sa-po-visoki-184063/

Поуката е, че планираните увеличения се оказват твърде много, идват твърде рано, докато действия с малки стъпки биха били по-благоразумни

Премиерът Борисов спира подкупите в КАТ. Иска всички проверки да се записват (стенограма)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435293

Премиерът Бойко Борисов настоя да се предприемат такива мерки, които да прекратят рекета от страна на пътни полицаи по улиците. Въпросът беше обсъден в края на днешното правителствено заседание, съобщиха от Министерски съвет и публикуваха частта от стенограмата, която отразява изразените позиции от членовете на кабинета. Премиерът Бойко Борисов настоя да се предприемат такива мерки, които да прекратят рекета от страна на пътни полицаи по улиците. Въпросът беше обсъден в края на днешното правителствено заседание, съобщиха от Министерски съвет и публикуваха частта от стенограмата, която отразява изразените позиции от членовете на кабинета.

Нулевото ДДС за храни, лекарства и учебници не мина

http://www.cross.bg/stavka-hrani-stoki-1440374.html

/КРОСС/Депутатите не приеха проектозакона на "Атака", който предвижда нулева ставка за храни, лекарства, учебници и учебни помагала, произведени в България. Едва 13 народни представители го подкрепиха. Заедно с десетте депутати в залата "за" гласуваха по един от БСП, Реформаторския блок и от Патриотичния фронт. Георги Кадиев от "БСП - лява България" предварително обяви, че подкрепя идеята за диференцирана данъчна ставка за различните стоки. "За "Атака" - въпросът е много важен - дали да има единна ставка или не. Политиката от години е единна ставка поради две причини - приходи в бюджета и по-лесно администрирането. Първо - наистина не се казва откъде ще дойдат приходите. Администрирането - детски стоки ли са 36 номер обувки или ако аз отида да си купя видео игра? Не казахте нищо за опасностите. Друга опасност - отварянето на вратата. Една или две стоки с преференциални ставки - веднага и други искат. Друг проблем - намалявате ставката за всички храни, но има хора, които нямат нужда. Поради тази причина не бих го подкрепил в частта му "храни". Бих го подкрепил обаче в частта за лекарствата. Те наистина са голям проблем у нас и наистина хора пътуват до съседни страни, за да купуват по-евтини лекарства. При тях е достатъчно ясно казано каква е надценката, която могат да си сложат и би трябвало логично при намаление да падне цената, склонен съм за намаление с цел една единствена - облекчаване

Нов „трейлър“ от стенограма на МС: Размислите на Борисов за корупцията сред катаджиите

http://offnews.bg/news/n_1/n_419644.html

Само часове след приключилото заседание на правителството, от пресслужбата на Министерски съвет разпространиха извадка от стенограмата, в която са включени разсъжденията на премиера за корупцията в МВР и при катаджиите. От текста става ясно, че Борисов променя дневния ред на заседанието и излага своите впечатления от подкупните полицаи, заявявайки, че "няма по-неприятно усещане, когато служител на реда да ти подмята „Дай за кафе, дай за цигари или да почерпиш”.  Искам за няколко минути да поставя една тема на вашето внимание, започва Борисов, защото това е един бич в обществото, който, както и да работи МВР, не се ли реши – все едно нищо не е направено. И тонове кокаин да задържите, каквото и да направите, когато, прибирайки се вкъщи хората биват спирани и им се търси кусур, и им се подмята, че нямат пари (а като гледам колко пари даваме – над милиард, за МВР и все не стигат), аз мисля, че трябва да направим едно кардинално решение там. Казвам го и от опит – в случая и като бивш секретар, от опита си говоря. Той обяснява, че подобни ситуации създават неувереност у хората, че в "държавата има система, която да пази". "Буквално рекетира е точната дума", пояснява премиерът.  За да бъдат затегнати мерките, Борисов дава преки указания към вътрешния министър какво трябва да се направи. Една от заръките е актове за нарушение на пътя да се издават само от квалифицирани хора и под "непрекъснатото заснемане с камера на цялата процедура".  Ако трябва, първоначално ще бъдат 10 коли в София, 20 коли, ще си сложим план на месец по пет да оборудваме. Там, където няма, проверките ще се правят под стационарна камера. В София вече имаме много камери. С GPS колите са ни оборудвани още от мое време, както се казва. Излиза от гаража полицейската кола, отива и застава под камерата, където се снима защо спират, какво проверяват и как проверяват, а тези, които са на трасе – спира, излиза и заснема цялата проверка, издаването на акта, тръгването на автомобила и всичко останало. Борисов пояснява, че така в Естония въпросът с корупцията по пътищата е решен напълно. Той предлага и въвеждането на граждански контрол чрез откриване на телефонна линия или "през Фейсбук, ако трябва". И пояснява: Всеки, който бива спиран с думите „Провежда се полицейска операция”, да напише след това: „В еди колко си часа бях спрян за полицейска операция”. Ще ангажираме цялото общество, след като обществото е подпалено. И с право! Не го ли пресечем това по този начин, каквото и да направите, колкото и пари да даваме, това обществото няма да го приеме. Премиерът дава думата на министрите и пръв се включва министърът на икономиката Божидар Лукарски, който казва, че в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор има подадени сигнали за използване на "частни радари и дрегери" от полицаи. "Изважда дрегера, който си е купил частно, несертифициран, използва него, радари също масово. Ще организираме проверка и съответно ще дадем сигналите на министър Вучков за използването на тези несертифицирани методи", пояснява Лукарски. В отговор Борисов дава нова порция нареждания какво трябва да бъде свършено и положението да бъде взето "на ръчен контрол", защото "ако вие не се справите с това, ще си отидеш като провален министър, защото хората няма да ти вярват".  Като те видят вечер по телевизията да им обяснявате, че сме задържали 150 килограма хероин на турската граница - за нас това е огромен успех, какъв успех е, като сега, преди малко дойдоха тези да ме изнудват да ми вземат 5 лева, 10 лева?! И ресто връщат! „Имам едни…”, а те казват: „Ще ти върнем, дай”. Разбирате ли, просто от това ме обзема бяс като го слушам . Мисля, че това не се ли направи – със заповеди, с убеждение, с приказки – абсолютно. Тя е така смазана схемата и вече са свикнали на това, че трябва или да се отреже като с нож… И контрол възлагаш, вертикален, на големите началници, избирателно да отиват внезапно и да проверят всичко това, за което говорят. Отиваш ти лично! В края на краищата, още ме избират хората за това, което правих като главен секретар, още заради това, не заради друго. Отиваш сутринта ти преди смяната спираш колите в „х” дирекция: „Дайте дрегерите!”, а до теб е Лукарски с метрологията, „Дайте дрегерите и дайте радарите!”. Според Борисов хората очакват сериозни ходове на правителството, което е дало амбициозни заявки за реформи, една от които е в областта на сигурността. Той взима отношение и по въпроса с войната по пътищата като дава указания за взимане на мерки от страна на транспортното министерство: Подобни неща стават на улицата и за това се избиват. Вчера минах на околовръстното – шест платна сме направили, Москов, с теб, няма една здрава мантинела. Катастрофа след катастрофа! Какво беше едно време – дупки, две платна само, много дупки, едва пълзят колите – няма катастрофи. Дали спукана гума, счупен амортисьор, а сега се избиват. То и да не строим – на шест платна им е тясно. Но това е именно, защото вземат лесно книжки, пият и карат. Знаят, че като ги спре, си носят готови пари. И след това отиват при Калфин да плаща за болни и нетрудоспособни. Колко инвалиди имаме в следствие на катастрофи – средно по десет хиляди на година произвеждаме. Москов нека да направи една справка в Министерството на здравеопазването за лечението от катастрофи. Аз съм сигурен, че стотици милиони, не десетки, а стотици милиони се харчат за това, стотици.  Следващото, за което Борисов иска да се вземат мерки, е битовата престъпност. Той пояснява, че трябва да се обърне внимание на проблемите на хората, които не се интересуват от заловените количества наркотици.  В същото време на един са откраднали козата, на друг му взели телевизора, на човека му е мъчно, криво му е. Направи и изпрати по селата хора. Ако особено отидем на вариант да задържим с новия закон, който приеха и тези пари, които се дават, направете и изпратете хора, като във всяко село да има. Второто, сложете камери. В тези села като сложите три камери на трите ъгъла на селото и като мине колата утре ще ги намерите, така както намерихте тези, за които ви поздравяваме всички ние – за тези, които бяха измъчвали бабата и дядото. Това са нещата, които очакваме, защото Вежди Рашидов сутринта дойде и ми каза: „Докога МВР ще ни е галеното дете и такива огромни милиарди ще даваме там, а пет милиона не ми давате за култура”. Разбра ли ме Вучков? Това са нещата – ако някой колега има против, ние сме един кабинет. Ние искаме да имаме успехи в здравеопазването, искаме да имаме успехи в сигурността, искаме в отбраната и искаме във всяка една сфера. Тези три неща не направи ли МВР… На последното реплика прави Вежди Рашидов. Той пояснява, че няма нищо против МВР, но ведомството давало лош пример. "Не може хората да остават с впечатление, че след като осигуряваме дрехи, храна и всичко на МВР и да демотивират обществото с вземане на рушвети. Това дестабилизира всичко в страната. Хората от малкото се дразнят повече, затова ви го казах", пояснява министърът на културата, след което Борисов се обръща към вътрешния министър : "Вучков, ще кажеш ли нещо в твое оправдание?" Министърът отговаря, че е изцяло съгласен с аргументите на премиера и пояснява, че следобед събира "голям екип". Той обявява и намерението си да проведе проверка на професионалните умения и квалификацията на всички, които работят в началото по линия на пътна безопасност. Той пояснява, че не иска у другите министри да се създава усещането, че МВР взима приоритетно пари, в сравнение с другите министерства. Вучков припомня ситуацията, при която новият Закон на МВР, приет от правителството на Пламен Орешарски, не е финансово обезпечен и полицаите можело да останат без заплати. Той обаче припомня, че има и много други обективни фактори, които повишават харчовете на МВР, един от които е бежанският поток.  Разбира се, икономии ще направим, ще направим преструктуриране на щатовете. Това, което казахте за видеонаблюденията в малките населени места, е много важно. Аз след две седмици ще открия един такъв проект в една малка община като Червен бряг. На две пътни артерии в малки общини да сложим видео наблюдение, това решава 30 на сто от масовата престъпност. Това се отнася, разбира се, и за полицаите в малките населени места. След разясненията на министъра, думата отново взима Борисов:  Надали тук има някой, който да обича повече полицаите от мен, камо ли пожарникарите. Аз искам тази професия да се носи с чест. Надали им е приятно на полицаите като гледаха сутринта по телевизиите и коментарите на всички по тази тема. Ние не говорим, че не ги обичаме. Въпросът е, че трябва да си заслужат парите, така както им е по призвание и затова – с масова медийна кампания. Затова като слезете, ще помолите всеки човек да знае, че ако не се заснема от началото до края вземането или неговото нарушение, няма право да му съставят акт. Няма право. Да извика, ако някой е в нарушение – например, спират министър пиян, а нямат право да го санкционират по нашата с теб заповед, защото трябва да се заснема. Тогава викат, оборудваният автомобил идва, спира, заснема цялата проверка, издаването на акта и си заминават. В смисъл – когато е видно, че някой криволичи или е извършил престъпление или е крадец, задържат го и вече си действат по другата процедура.

Golf R Variant с 300 к.с.

http://www.cross.bg/variant-golf-zadnata-1440373.html

/КРОСС/ Новият Golf R Variant ще отпразнува премиерата си на изложението в Лос Анджелис (21-30 ноември). Там компанията от Волфсбург ще представи потентното комби с двойно задвижване и обем за товари от 605 литра. 19-цолови джанти по желание на клиента Отвън то се различава от стандартните версии по задната броня с R-Design, дифузьор в черен гланц и четири хромирани ауспухови тръби. Към това се добавят т.нар. Aeroflaps отстрани на задния капак, вишневочервени задни светлини и LED-осветление за регистрационната табела. Отпред специалният Variant има броня с големи въздуховоди, нова радиаторна решетка и биксенонови фарове с вградени дневни светлини. Праговете с R-Design са издържани в цвета на каросерията, а капаците на огледалата са боядисани в сребрист мат. Серийните джанти са 18-цолови, като опция клиентите могат да поръчат и „19-ки". Спортните седалки в Golf R Variant са облечени в микс от текстил и алкантара, синьото амбиентно осветление е серийно, както и CD-радиото Composition Touch и автоматичният климатик. В списъка с екстрите откриваме пакет от напа, карбон и кожа. В кокпита има много елементи, изработени от карбон, а педалите и опорите за краката са направени от стомана. Както и при стандартния Golf Variant, подът на багажника е гъвкав, а облегалката на задната седалка се дели в съотношение 60:40. DSG е серийна Топмодификацията е задвижвана от 4-цилиндров двигател с 300 к.с

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване