Лора и Стоян от Бон Апети: Черпакът ни сприятели, но не сме гаджета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457593

Черпакът ни сприятели, но не сме гаджета, казват Лора и Стоян от Черпакът ни сприятели, но не сме гаджета, казват Лора и Стоян от "Бон Апети" в интервю за новия брой на "Всичко за семейството". Често пътешестват заедно, но най-вече с кулинарна цел. Събират в книга несготвените си рецепти в предаването по "Нова", разделят ги по сезони, за да е по-удобно на феновете им.

Лора и Стоян от Бон Апети: Черпакът ни сприятели, но не сме гаджета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457598

Черпакът ни сприятели, но не сме гаджета, казват Лора и Стоян от "Бон Апети" в интервю за новия брой на "Всичко за семейството".
Често пътешестват заедно, но най-вече с кулинарна цел. Събират в книга несготвените си рецепти в предаването по "Нова", разделят ги по сезони, за да е по-удобно на феновете им. Черпакът ни сприятели, но не сме гаджета, казват Лора и Стоян от "Бон Апети" в интервю за новия брой на "Всичко за семейството". Често пътешестват заедно, но най-вече с кулинарна цел. Събират в книга несготвените си рецепти в предаването по "Нова", разделят ги по сезони, за да е по-удобно на феновете им.

Одобряват срока и начина за възстановяване на средствата по сметки и депозити на бюджетните организации в КТБ

http://www.cross.bg/organizatzii-sredstvata-byudzhetnite-1442190.html

София /КРОСС/ Правителството ще разгледа на утрешното си заседание промени в Наказателния кодекс, които ще предложи на Народното събрание за окончателно приемане. Основната част от промените са свързани както със създаването на нови престъпни състави и разширяване обхвата на съществуващите по отношение на сексуалните посегателства срещу деца, така и със завишаване на санкциите по отношение на някои от тежките форми на този вид престъпления. За първи път в Наказателния кодекс се предвижда и възможност за съда да налага на извършителя на престъпления от сексуален характер срещу деца наказание лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност или да се упражнява определена професия или дейност. По този начин ще бъде предотвратена възможността осъдените да извършват дейности, които предполагат контакт с деца.Изменение в още един закон - за собствеността, ще бъде предложено на Народното събрание. То се отнася до удължаване с три години на мораториума върху придобиването по давност на държавни и общински имоти. Целта е да се защитят в максимална степен държавният и общественият интерес, като в преходния период се предприемат действия за пълно установяване на неактувани и безстопанствени държавни и общински имоти и за тяхното актуване.Предстои министрите да одобрят срока и начина за възстановяване на средствата по сметки и депозити на бюджетните организации в КТБ, чийто лиценз беше отнет. Предвижда се това да стане в срок до 1 февруари 2015 г

Предвиждат две данъчни преференции за семейства с деца от догодина

http://www.moreto.net/novini.php?n=272701

От 2015 г. се предвиждат две данъчни преференции за семействата с деца. Те се залагат в промените на Закона данък върху добавената стойност, които бяха приети на второ четене от парламентарната бюджетна комисия. Първата преференция предвижда, че един от родителите в семейство с деца може да намали облагаемата си данъчна основа с 200 лв.

Рашидов: Моята мисия е да защитавам българските творци

http://www.cross.bg/bulgarskite-tvortzi-rashidov-1442189.html

София /КРОСС/ Министърът на културата Вежди Рашидов коментира случая с назначаването на Слави Бинев за шеф на комисията по култура и медии. Пред БНТ той каза, че страна в този спор не може да вземе, но винаги е заставал и ще застава зад българските творци."Няма как да взема отношение. Всички си давате сметка, че българската държава се управлява от парламента, ние сме парламентарна република и решенията на българския парламент едва ли аз имам правото да го обсъждам, но моята мисия и работа като министър е да защитавам интересите на българските творци. Мен, освен българските творци и техните интереси, нищо друго не ме интересува", каза Рашидов.

Дончев постави под съмнение разчетите на Путин за загубата на България

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/12/02/2431069_donchev_postavi_pod_sumnenie_razchetite_na_putin_za/?ref=rss


Вицепремиерът Томислав Дончев постави под съмнение разчета на президента на Русия Владимир Путин, който вчера предположи, че от спирането на проекта "Южен поток" България ще губи по 400 млн. евро годишно и предложи на българските управляващи да търсят компенсации  за пропуснати ползи от Брюксел.

На пресконференция  в Министерския съвет Дончев каза, цитиран от БТА, че "дори при случване на проекта, при хоризонт от десет години, подобен приход няма как да бъде реализиран по много...

Още пет дни за гласуване в спортните анкети

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457608

Спортните журналисти имат точно 5 дни, за да дадат своя вот в традиционните анкети - за най-добър спортист и треньор №1. 
 “Труд” организира за 31-ви път допитването за най-добър наставник, а 57-ата анкета за идеалната десетка на спортистите се прави от “Нове холдинг” АД. Срокът за гласуване изтича в понеделник. 
Журналистите вече гласуват онлайн Спортните журналисти имат точно 5 дни, за да дадат своя вот в традиционните анкети - за най-добър спортист и треньор №1. “Труд” организира за 31-ви път допитването за най-добър наставник, а 57-ата анкета за идеалната десетка на спортистите се прави от “Нове холдинг” АД. Срокът за гласуване изтича в понеделник. Журналистите вече гласуват онлайн

Ходорковски: Решението да се спре проекта "Южен поток“ не е окончателно

http://www.mediapool.bg/hodorkovski-reshenieto-da-se-spre-proekta-yuzhen-potok-ne-e-okonchatelno-news227890.html

Решението да се спре проектът "Южен поток“ не е окончателно, каза руският дисидент Михаил Ходорковски.   "Днес от сутринта се интересувам от този въпрос – чрез различни хора, и засега не смятам, че решението е окончателно – защото алтернативните варианти няма да издържат от икономическа гледна точка", каза Ходорковски пред БНР. Ходорковски говори във вторник пред Европейския парламент за човешките права в Русия.

Пострадали от наводненията в Бургас получиха строителни материали

http://www.cross.bg/byrgas-materiali-stroitelni-1442188.html

Бургас /КРОСС/ Община Бургас организира раздаването на строителни материали на пострадали при наводненията хора. 155 семейства от рибарското селище "Ченгене скеле", вилна зона "Черниците" и местността "Трите кланденчета" получиха цимент, латекс, блажна боя, каменит и др. С тях те ще извършат неотложни ремонти в домовете си.След наводненията Община Бургас спешно сформира експертна комисия, която извърши оглед и прецизира реда за получаване на най-необходимите строителни материали, с които да се подпомогнат пострадалите. Средствата за това бяха осигурени след внасянето на аргументиран проект в Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет.

Русия се отказва от газова връзка с ЕС за сметка на доставки за Турция

http://e-vestnik.bg/21806/rusiya-se-otkazva-ot-gazova-vrazka-s-es-za-smetka-na-dostavki-za-turtsiya/

Стивън Бирман
Иля Архипов
Елена Мазнева

Русия се отказа от планиран газопровод, натъкнал се на съпротива от Европейския съюз, защото би заобиколил Украйна, и вместо това се захвана по-сериозно с планове за доставка на повече гориво за Турция.

Решението за изоставяне на проекта “Южен поток” на стойност 45 милиарда долара е поредният признак, че икономическите връзки на Русия с Европа продължават да се влошават на фона на продължаващата криза в Украйна. Трасето под Черно море щеше да осигури на руската компания Газпром по-пряк път за задоволяване на газовите нужди на континента. Европейският съюз се противопостави на този план, защото той би намалил възможностите за влияние на Украйна върху нейната съседка.

Президентът Владимир Путин се мъчи да не позволи Русия да изпадне в рецесия във време на поевтиняване на петрола и продължаващи санкции заради извършеното от страната анексиране на Крим. Вместо “Южен поток” Русия ще се съсредоточи върху доставяне на газ за Турция по различен тръбопровод през Черно море, каза вчера Путин след среща с турския си колега в Анкара.

Решението е “класически случай на размяна на енергиен достъп срещу политическо и икономическо сътрудничество”, заяви Крис Уифър от консултантската фирма “Макро адвайзъри” в Москва. “Путин очевидно се надява, че с разширяване на отношенията с Турция ще се компенсират по някакъв начин трудните търговски връзки с ЕС”, каза той.

Решението гарантира, че тръбопроводите през Украйна ще продължат за имат съществено значение за енергийните доставки за Европа в идните години. ЕС поиска държавите членки да спрат изграждането на части от тръбопровода, свързващи Русия с България. Русия не може да започне да изгражда подводен тръбопровод и да спре при България, каза Путин след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Ненужни разходи

“Проектът е закрит”, заяви вчера пред репортери в Анкара шефът на Газпром Алексей Милер. През последните три години Газпром похарчи 487,5 милиарда рубли (9,4 милиарда долара) за “Южен поток” и модернизиране на руските тръбопроводи, които щяха да го снабдяват, показват налични данни. Част от тази инфраструктура може да бъде използвана за отделна връзка към Турция.

Спирането на проекта може да спести на Газпром ненужни разходи, защото и без това има достатъчен капацитет за доставки за Европа, каза бившият анализатор на газовото министерство на някогашния Съветски съюз Михаил Корчемкин.

“Няма да има никакъв нов тръбопровод към Европа”, каза Корчемкин, който е основател на фирмата “Ийст Юръпиън газ аналисис” в Малвърн, Пенсилвания. “В крайна сметка това може би не е най-лошата новина за компанията”, заяви той.

Русия ще се съсредоточи върху доставяне на газ за Турция по тръбопровода “Син поток”, като увеличи доставките с 3 милиарда кубически метра на година и понижи цената с 6 процента от 1 януари, каза той.

“Пренасочване на потока”

“Ако Европа не иска да го осъществи, тогава това значи, че той няма да бъде осъществен”, каза Путин за “Южен поток”. “Ние ще пренасочим потока на нашите енергийни ресурси към други райони на света”, заяви той.

Русия планира да подготви алтернатива за компаниите, подписали договори за тръбопровода “Южен поток”, каза енергийният министър Александър Новак. Договорите за доставка и междуправителствените споразумения във връзка с проекта остават сила, каза той. Страната също така ще ускори други проекти за износ на втечнен природен газ, каза Путин. Партньори на Газпром в участъка от тръбопровода в Черно море бяха ЕНИ, “Електрисите дьо Франс” (Е Де Еф) и “Винтерсхал”.

Турска тръба

Вместо “Южен поток” Газпром и турската компания “Бору хатларъ иле петрол ташъма” планират да изградят тръбопровод, който да може да доставя 63 милиарда кубически метра на година от Русия за Турция. Инфраструктурата, построена при подготовката за “Южен поток”, ще бъде използвана за тази тръба, ...

Три фирми се състезават за сертифициращ орган на фонд „Земеделие“

http://econ.bg/Новини/Три-фирми-се-състезават-за-сертифициращ-орган-на-фонд-Земеделие-_l.a_i.618708_at.1.html

Три фирми са подали оферти за извършване като Сертифициращ орган на сертифициращ одит на Държавен фонд „Земеделие“ за финансовата година, включваща...

Военният министър е впечатлен от биографията на заместника си Исмаилов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/02/2431067_voenniiat_ministur_e_vpechatlen_ot_biografiiata_na/?ref=rss


Министърът на отбраната Николай Ненчев няма да освободи заместника си Орхан Исмаилов от поста, защото няма нито един основателен аргумент за това. Това каза той в интервю за Би Ти Ви и добави, че е впечатлен от биографичната справка на зам.-министъра на отбраната Исмаилов.

Военният министър каза още, че продължават разговорите с Патриотичния фронт. "Доколкото разбирам, те имат нужда от малко време, за да вземат своето решение. Ние настоявахме да има ясно и категорично мнозинство,...

Превес на губещите акции на БФБ

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/preves-na-gubeshtite-akcii-na-bfb-184891/

Двуцифрени спадове отчетоха Фонд имоти АДСИЦ, Българска холдингова компания и БГ Агро

Сърбия се надява Москва да преразгледа решението си за "Южен поток"

http://www.cross.bg/surbiya-potok-yuzhen-1442187.html

/КРОСС/ Сърбия се надява, че с допълнителни разговори Русия и Европейският съюз ще успеят да се споразумеят за изграждането на газопровода "Южен поток". Това заяви министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич."Гражданите на Югоизточна Европа имат същите права като хората от Централна и Северна Европа, сключили подобно споразумение с Русия, и ние искаме равноправно отношение", подчерта Дачич. Сърбия призова още веднъж да се преразгледа решението за изграждането на "Южен поток", тъй като е инвестирала много в този проект и не може просто така да се откаже от алтернативен път за доставка на газ.

ПФ гроб за подкрепата, Каракачанов закъса по летищата

http://www.bnews.bg/article-123373

Всички въпроси за подкрепата към властта - остава или пада, лидерът на НФСБ отхвърли. А за капак заяви: Живи и здрави, цветя и рози…, каза Валери Симеонов и влезе в партийната стаичка.

ИУ-Варна дари легла на приюта за бездомни

http://www.moreto.net/novini.php?n=272674

На 25 ноември 2014 година Икономически университет – Варна направи дарение за варненския приют за настаняване на бездомни и социално слаби лица към Община Варна, съобщиха от учебното заведение за Moreto.net. Поделение „Общежития и столове” към Икономически университет – Варна предостави на Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица 30 легла, 50 одеала и 10 мокета, които ще помогнат да се подобрят условията в приюта.

СКАНДАЛ

http://www.zapernik.com/krimi/skandal_36196/

Шефката на първо и шефът на полицията имат много тесни отношения.Пернишката милиция се тресе от интимни връзки. За работа някои мисли ли?

Румен Овчаров: Справедливо е - Борисов забърка кашата с Южен поток, сега ще поеме негативите от спирането му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457577

Кабинетът на Пламен Орешарски и министър Драгомир Стойнев не успяха да защитят интересите на България по казуса с газопровода „Южен поток”, те се поддадоха на американския натиск и след посещението на трима американски сенатори обявиха, че спират работата по проекта. Това каза бившият енергиен министър Румен Овчаров в студиото на bTV. Кабинетът на Пламен Орешарски и министър Драгомир Стойнев не успяха да защитят интересите на България по казуса с газопровода „Южен поток”, те се поддадоха на американския натиск и след посещението на трима американски сенатори обявиха, че спират работата по проекта. Това каза бившият енергиен министър Румен Овчаров в студиото на bTV.

Георги Марков: "Лудогорец" управлява футбола, а играчите им са като дрогирани

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/02/2431051_georgi_markov_ludogorec_upravliava_futbola_a_igrachite/?ref=rss


Изпълнителният директор на "Локомотив" (София) Георги Марков атакува остро "Лудогорец" след глобата, която "железничарите" получиха от Българския футболен съюз (БФС) след двубоя между двата отбора в неделя, спечелен от шампионите с 5:1. 

Столичният тим беше наказан от дисциплинарната комисия да плати 10 000 лева за "нанасяне на обида на длъжностно лице от ръководител". 

Марков заяви, че докладът на съдийската бригада е "пълен с глупости", а думите, които го обвиняват, че е...

Служителите на затворите пак на протест?

http://society.actualno.com/Slujitelite-na-zatvorite-pak-na-protest-news_63747.html

Предвидените средства за затворите в проектобюджета за следващата година отново разпалиха недоволството на служителите на тези институции. Надзирателите дори заявиха, че може да се стигне до нови прот...

Румен Овчаров: Страницата Южен поток е окончателно затворена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457572

Кабинетът на Пламен Орешарски и министър Драгомир Стойнев не успяха да защитят интересите на България по казуса с газопровода „Южен поток”, те се поддадоха на американския натиск и след посещението на трима американски сенатори обявиха, че спират работата по проекта. Това каза бившият енергиен министър Румен Овчаров в студиото на bTV. Кабинетът на Пламен Орешарски и министър Драгомир Стойнев не успяха да защитят интересите на България по казуса с газопровода „Южен поток”, те се поддадоха на американския натиск и след посещението на трима американски сенатори обявиха, че спират работата по проекта. Това каза бившият енергиен министър Румен Овчаров в студиото на bTV.

КАТ спира от движение бъгито на 81-годишната баба Яна (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457449

КАТ спира от движение бъгито на 81-годишната шофьорка баба Яна. След репортаж на bTV обаче органите на реда се самосезираха и провериха дали възрастната жена има необходимите документи.
По обяд днес бабата е открита от пътните полицаи да пасе козите край главен път Е-79 и заведена до дома й. След като поискали да покаже свидетелство за КАТ спира от движение бъгито на 81-годишната шофьорка баба Яна. След репортаж на bTV обаче органите на реда се самосезираха и провериха дали възрастната жена има необходимите документи. По обяд днес бабата е открита от пътните полицаи да пасе козите край главен път Е-79 и заведена до дома й. След като поискали да покаже свидетелство за

Сидеров: Ако аз съм премиер, ще направя "Южен поток"

http://www.cross.bg/bulgariya-siderov-ydar-1442186.html

София /КРОСС/ България отново си нанесе сама самоубийствен удар, лишавайки се от 400 милиона евро годишно. Това заяви лидерът на „Атака" Волен Сидеров по повод решението на Русия да спре изграждането на „Южен поток". Според него послушанието спрямо Брюксел и Вашингтон не носи ползи, а напротив - вреди за страната ни.„България отново си нанесе самоубийствен удар, лишавайки се от 400 млн. евро годишно, като добавим още 350 млн. евро годишно загуби от санкциите, значи 1,5 млрд. лв. България сама си нанася удар, защото е послушна. Спирането на "Южен поток" е зле за България, посочи той и отбеляза, че от "Атака" винаги са казвали, че проектът е полезен за страната ни. Ако аз съм министър-председател на България, ще го направя", заяви Сидеров.„Води се война, САЩ водят война срещу Русия, те няма да спрат", категоричен бе Сидеров. По думите му САЩ са получили тежък удар от икономическия съюз на Владимир Путин.Волен Сидеров отправи и съвет към премиера Бойко Борисов - когато американците ползвали политици, понякога ги убивали, защото ставали свидетели на мръсните им игри. Послушанието спрямо Вашингтон изобщо не е гаранция за задържане във властта, смята Сидеров.Този път България трябва да вземе правилната позиция, смята лидерът на националистите. По думите на Сидеров печеливш от ситуацията е Турция, която получава нов подарък. Предишният е „Син поток" от кабинета на Иван Костов.

Екскурзоводи вземат от 60 до 100 евро на ден

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455598

От 60 до 100 евро на ден получават екскурзоводите с чужди езици в България, съобщи пред “Труд” Николай Миндов, шеф на Асоциацията на екскурзоводите в България (АЕБ). Тази професия се оказва с най-висока почасова ставка измежду всички сезонни дейности, свързани с туризма, показа проучване на “Труд”.
Далече по-скромно е заплащането за готвачи и От 60 до 100 евро на ден получават екскурзоводите с чужди езици в България, съобщи пред “Труд” Николай Миндов, шеф на Асоциацията на екскурзоводите в България (АЕБ). Тази професия се оказва с най-висока почасова ставка измежду всички сезонни дейности, свързани с туризма, показа проучване на “Труд”. Далече по-скромно е заплащането за готвачи и

До 50 метра е видимостта на прохода Шипка

http://pik.bg/до-50-метра-е-видимостта-на-прохода-шипка-news256624.html

До 50 метра е видимостта на прохода Шипка

До 50 метра е видимостта на прохода Шипка. Това каза за Радио „Фокус” дежурният в Областно пътно управление – Габрово.

Температурата на въздуха тама е 3 градуса. Пътните настилки са мокри. „Отстранени са нападалите клони. Поради замръзването им, обстановката беше тежка и движението беше затруднено. Три пъти екипи на ОПУ разчистваха прохода”, обясни дежурният. Към момента движението там се осъществява нормално, остава забраната за движение на тежкотоварни автомобили над 10 тона.

При нова падане на клони екипите на ОПУ - Габрово имат готовност да ги отстранят. На територията на област Габрово пътните настилки са мокри. Температурите са в интервала между 1 и 3 градуса. Видимостта е добра. Път III-5004 след пътен възел „Поповци” до кв. „Чехлевци”-ул. „Малина” е затворен за движение. Обходният маршрут е път II-44 и път III-4404 през град Габрово. На път Габрово-Дебел дял- в участъка от разклона за к.к. „Люляците” до с. Дебел дял се ограничава движението на моторни превозни средства заради пропадане на пътното платно. Обходният маршрут е Габрово-Гъбене-Музга-Дебел Дял.

Провалът на Путин с "Южен поток"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/12/02/2430972_provalut_na_putin_s_jujen_potok/?ref=rss


"Дневник" препечатва статията от личния сайт на Николай Слатински. Оригиналното заглавие е "Провалът на Путин с "Южен поток" има не само икономически и енергийни, но и цивилизационни и трансформационни измерения". Преди този коментар Слатински публикува и мнението си (мнение на не-специалист) за геоенергетическата новина номер 1 - отказът на Путин от "Южен поток".

Разбира се, България е периферия на стратегическата игра и от нея зависи малко. Но така разбирам нещата, че винаги се...

България и Румъния обсъдиха общо кандидатстване за европейски спортни проекти

http://www.moreto.net/novini.php?n=272696

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев прие в кабинета си посланика на Румъния Н. Пр. Антон Пъкурецу. Двамата обсъдиха идеята България и Румъния съвместно да кандидатстват за европейско финансиране по общи проекти, свързани със спорта.

Бюджетната комисия отхвърли увеличението на данък лихва и той остава 8%

http://www.mediapool.bg/byudzhetnata-komisiya-othvarli-uvelichenieto-na-danak-lihva-i-toi-ostava-8-news227889.html

Данъкът върху доходите от лихви по депозити да остане 8 процента, решиха депутатите от парламентарната бюджетна комисия, която във вторник прие на второ четене промените в Закона данък върху добавената стойност.   Законопроектът на финансовото министерство предвиждаше данъкът да се увеличи на 10 процента, но бе прието предложението на Реформаторския блок размерът на данъка да се запази на същите нива.   "Ние сме против всички данъчни увеличения", заяви Мартин Димитров от Реформаторския блок.   "Няма нужда от покачване на данъците, когато ние търсим растеж и превръщане на спестяванията в инвестиции, каза Димитров. Той отбеляза, че увеличение на който и да е данък дава много лош сигнал, а в конкретния случай и потенциалните приходи в бюджета са минимални.   Директорът на данъчната дирекция в Министерството на финансите Людмила Петкова съобщи, че от увеличението на данъка върху доходите от лихви по депозитите са се очаквали допълнителни приходи от 17.5 млн. лева.   "Не очаквахме данъкът да остане 8 процента, но за нас е много важно, че се прие разширяването на данъчната основа", заяви тя.   Според нея по-притеснително е, че доходите от лихви на чуждестранни юридически лица се облагат с 10 процента данък и се създава дискриминация спрямо тях.Тя добави, че не е коментирана възможността тяхната ставка да се намали на 8 процента, но по принцип те трябва да се уеднаквят. Петкова поясни, че съгласно сега действащите разпоредби се е предоставяла възможност от налагането на данъка да се изключат някои влогове и депозити и банките са предложили на клиентите си точно такива продукти, които да не попадат в обхвата на определението и сега това се променя.   Окончателното решение за данъка ще бъде взето на второ четене в пленарна зала.  

Ненчев: Ще продължа да се боря за повече пари за отбрана

http://www.cross.bg/nenchev-armiyata-ministurut-1442185.html

София /КРОСС/ Още нямам основания да оттегля кандидатурата на Орхан Исмаилов. Това каза пред bTV министърът на отбраната Николай Ненчев. Срещнахме се със съпредседателите на Патриотичния фронт. Не получих друга информация освен тази, която видях в медиите. Аргументът им е, че е част от една протурска партия, близка до Ердоган. Това обаче се оказа, че не е истина. Той никога не е бил член на тази партия, подчерта Ненчев. Военният министър бе категоричен, че правителството не е в риск и има своята подкрепа. Допускам, че ПФ ще преосмислят своето поведение и ще вземат решение, каза още Ненчев. Що се отнася до бюджета за армията за следващата година, министърът заяви, че ще продължи да се бори за повече пари. Търсят се възможности. Много унижение претърпяха хората в армията. Искам да ги уверя, че техният министър е на тяхна страната и ще отстоява правата им, изтъкна той.

Пеле излезе от интензивното отделение

http://www.bnews.bg/article-123366

Здравословното състояние на Пеле с всеки изминал ден е по-добро, но ще остане още няколко дни в отделението за долекуване.

Moгерини: ЕС трябва да укрепи енергийната си сигурност след края на "Южен поток"

http://www.investor.bg/evropa/334/a/mogerini-es-triabva-da-ukrepi-energiinata-si-sigurnost-sled-kraia-na-iujen-potok-184885/

Hеобходимо е да се диверсифицират не само каналите, но и източниците на енергия, посочи върховният представител за външната политика на Съюза

Спадащите цени на петрола притискат още повече Владимир Путин

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/spadashtite-ceni-na-petrola-pritiskat-oshte-poveche-vladimir-putin-184884/

Руският президент няма друг избор, освен да продължи с агресията спрямо Украйна и конфронтацията със Запада, смята президентът на Eurasia Group

500 000 евро за Ромпьой, за да не прави нищо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457519


ЛОНДОН - Бившият президент на ЕС Херман ван Ромпьой ще получи през следващите 3 години от ЕС над половин милион евро, за да не прави нищо, пресметна британският в. “Телеграф”.
Става въпрос за сумите, полагащи му се като на бивш висш еврослужител, за които няма да полага труд. Ромпьой има право до декември 2017 г. ЛОНДОН - Бившият президент на ЕС Херман ван Ромпьой ще получи през следващите 3 години от ЕС над половин милион евро, за да не прави нищо, пресметна британският в. “Телеграф”. Става въпрос за сумите, полагащи му се като на бивш висш еврослужител, за които няма да полага труд. Ромпьой има право до декември 2017 г.

След разрива с ЕС, Газпром гледа към Китай

http://www.bnews.bg/article-123372

Газпром и китайската компания CNPC ще си сътрудничат в подземното съхранение на газ, за да се гарантират доставките на от Русия за Китай.

Любо Ганев короняса Мис Волейбол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457533

Любо Ганев короняса първата Мис Волейбол в класацията на специализирания сайт bgvolleyball.com. Номер 1 в гласуването на феновете стана състезателката на ЦСКА Кристиана Петличка. Тя изпревари Силвана Чаушева и Ивана Боянова. Легендата и вицепрезидент на федерацията връчи на победителката и подгласничките й спортна екипировка. Любо Ганев короняса първата Мис Волейбол в класацията на специализирания сайт bgvolleyball.com. Номер 1 в гласуването на феновете стана състезателката на ЦСКА Кристиана Петличка. Тя изпревари Силвана Чаушева и Ивана Боянова. Легендата и вицепрезидент на федерацията връчи на победителката и подгласничките й спортна екипировка.

Мачът на Рурк бил уговорен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457505

Боксовият мач между Мики Рурк и Елиът Сеймур е бил договорен, въпреки че имаше демонстративен характер. Близки до съперника на холивудската звезда разкриха, че той е трябвало да “падне” в 4-ия рунд.
Британското издание “Дейли Мейл” разкри, че Сеймур всъщност е бездомник, който живее предимно от подаяния. Боксовият мач между Мики Рурк и Елиът Сеймур е бил договорен, въпреки че имаше демонстративен характер. Близки до съперника на холивудската звезда разкриха, че той е трябвало да “падне” в 4-ия рунд. Британското издание “Дейли Мейл” разкри, че Сеймур всъщност е бездомник, който живее предимно от подаяния.

Седем язовира във Варненско се изпускат контролирано за осигуряване на свободен обем

http://www.moreto.net/novini.php?n=272682

Седем язовира във Варненска област, които са на територията на Басейнова дирекция за Черноморски район – Варна, се изпускат за осигуряване на свободен обем. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Галина Цонева, главен експерт в дирекция „Контрол” при Басейнова дирекция.

ЦСКА затваря сектор В за мача с "Локомотив" (Пловдив), ще прави замазки

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/02/2431053_cska_zatvaria_sektor_v_za_macha_s_lokomotiv_plovdiv/?ref=rss


Сектор В на "Българска армия" няма да бъде отворен за домакинството на ЦСКА с "Локомотив" (Пловдив), съобщиха червените. Информацията беше вмъкната в новина за цените на билетите, които обичайно са между 5 и 10 лева.

"Сектор В на стадиона няма да бъде отворен поради технически причини за този двубой. Всички картодържаттели от сектор В ще бъдат настанени в сектор А, ложа 16, като ще влизат през вход №4", е единствената информация в сайта на клуба.

От ЦСКА обявиха пред...

Овчаров: Страницата с "Южен поток" е окончателно затворена

http://www.cross.bg/potok-yuzhen-ovcharov-1442184.html

София /КРОСС/ Има нещо справедливо в цялата тази работа и то е, че този, който забърка кашата с „Южен поток", сега ще трябва да поеме негативите от неговото прекратяване. Това заяви пред bTV Румен Овчаров от БСП, коментирайки решението на Русия да се откаже окончателно от реализирането на проекта. Не зная от какво са разочаровани сегашните управляващи, защото по време на правителството на ГЕРБ проектът бе направен неузнаваем. За един проект, за който се знаеше всичко - колко газ, каква ще е таксата, за колко време ще се изплати, се пусна една неизвестно откъде тройно по-висока цена.Българската част трябваше да се изгражда от фирми, близки до правителството на ГЕРБ и още една след това, приближена до двойната коалиция, дошла на власт след Борисов, каза бившият министър на икономиката. Според него, тези фирми са спечелили без прозрачен и ясен търг обект за над 2 милиарда лева.Проектът „Южен поток" бе преди всичко политически, не финансов, а нашите управляващи се занимаваха само как едни пари да се раздадат на едни фирми, посочи той. Овчаров подчерта, че Борисов ще остане в историята като човека, провалил четири стратегически за страната ни енергийни проекта - петролопровода „Бургас-Александруполис", АЕЦ „Белене", „Набуко" и „Южен поток"

Овчаров: ГЕРБ остава в историята с провалените стратегически проекти

http://pik.bg/овчаров-герб-остава-в-историята-с-провалените-стратегически-проекти-news256618.html

Овчаров: ГЕРБ остава в историята с провалените стратегически проекти

"България се показа като единствената държава, която не защити националния си интерес. Това даде повод на руският президент Владимир Путин да посочи България като виновна страна. Донякъде това е справедливо, защото Борисов се опита да ни убеди, че това е прекалено скъп проект."

Това каза бившият министър на икономиката и депутат от БСП Румен Овчаров в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Вина за провала на проекта носи правителството на ГЕРБ. По времето им проектът "Южен поток" беше показан неузнаваем и скъп. Президентът също има вина за това", посочи Овчаров.

Според него близки фирми до Бойко Борисов са спечелили проекта за изграждането на газопровода. "Това не е тайна за никого", коментира Овчаров.

"Фирми близки до Драгомир Стойнев и Пламен Орешарски също са в този списък. Грешно беше, че проектът не беше разгледан като политически проект, а като икономически", смята бившият министър.

"Правителството на ГЕРБ ще остане в историята с това, че провали огромни стратегически проекта - "Набуко", "Южен поток", АЕЦ "Белене", посочи Румен Овчаров.

Той припомни, че през 1998 г. отново политиците са смятали, че Русия ни извива ръцете със "Син поток". Страната е построила тръбата с нашите пари.

Военният министър Ненчев: Няма основателен аргумент да оттегля кандидатурата на Орхан Исмаилов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457516

"Още нямам нито един основателен аргумент да оттегля кандидатурата на Орхан Исмаилов за зам. министър на отбраната", обяви воедният министър Николай Ненчев в предаването „Лице в лице“ по bTV.
„Фактите не говорят за нищо обезпокоително. Разговорите с Патриотичния фронт продължават. Доколкото разбирам, те имат нужда от малко време, "Още нямам нито един основателен аргумент да оттегля кандидатурата на Орхан Исмаилов за зам. министър на отбраната", обяви воедният министър Николай Ненчев в предаването „Лице в лице“ по bTV. „Фактите не говорят за нищо обезпокоително. Разговорите с Патриотичния фронт продължават. Доколкото разбирам, те имат нужда от малко време,

Герой на име Владимир Путин е злодей в нова холивудска пародия

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/02/2431004_geroi_na_ime_vladimir_putin_e_zlodei_v_nova_holivudska/?ref=rss






Герой на името на руския президент Владимир Путин е едно от основните действащи лица в пародията Iron Sky: The Coming Race, съобщи Hollywood Reporter. Той ще бъде един от злодеите в продължението на научнофантастичния филм, чиято първа част разиграваше конспиративен сценарий за тайна нацистка база на Луната от 1945 г. В тийзъра на филма продуцентите показват героя Владимир Путин, чиято роля се изпълнява от финландския актьор Кари Кетонен.

В краткото видео...

Краунакис: В Северна Гърция са говорили български

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/kraunakis-v-severna-gyrciia-sa-govorili-bylgarski-6028371

Нова Демокрация приканиха лидера на опозиционната СИРИЗА да уточни дали изказването на композитора е позиция на партията.

Човечеството си пийва от 10 милиона години

http://offnews.bg/news/n_1/n_425422.html

Последни проучвания, публикувани в бюлетина на Националната академия на науките на САЩ, показват, че човечеството си е пийвало много по-отдавна, от колкото се смяташе досега. Всъщност нашите предци са се опиянявали още преди 10 милиона години - като похапвали ферментирали плодове. Проучване под ръководството на проф. Матю Кериган от Колежа на Санта Фе във Флорида показва, че ADH4 е първият ензим, който предвижда преработката на етилов алкохол в храносмилателната система. Той е функционирал 70 млн. години. Учените са установили, че единственият ген, позволяващ на нашия вид да разлага етанола в храносмилателната си система, се е появил преди около 10 милиона години в резултат на мутация. Според проф. Кериган, мутацията съвпада с времето, когато поради недостиг на храна прадедите ни са били принудени да слязат от дърветата и да ядат гниещите плодове по земята, в които се съдържа значително количество етилов алкохол. "Ясно е, че геномите на Хомо Сапиенс, шимпанзетата и горилите са се адаптирали към умерената консумация на етанол, който вече е признат за полезен за здравето на хората" - обобщи Кериган.

Инж. Милков: Държава, която не уважава армията си, не уважава себе си

http://www.cross.bg/armiyata-yvazhava-pari-1442183.html

София /КРОСС/ Министерството на отбраната отхвърли орязания бюджет за следващата година. За армията шокът от намалените средства е много ясно изразен. Догодина тя ще разполага със 67 милиона лева по-малко. Това неминуемо ще доведе до съкращения. Според Тодор Воденов от синдикат "Подкрепа" могат да се съкратят незаетите бройки. Подозренията му обаче са свързани с това, че някои искат да вземат от парите за армията и те да се насочат към други дейности. Иван Милов от легия "Раковски" поиска да види каква е стратегията за съкращения на военнослужещите. Надявам се сегашният министър да напарви всичко възможно и бюджетът на МО да бъде положително реализиран.Според инж. Петьо Милков, съпредседател на сдружение "Българска отбранителна индустрия" и директор на завод "Черно море", Варна /производител на радио-локационни системи/ държава, която не уважава армията си, не уважава себе си.Непрекъснато повтаряме, че в България има един основен проблем и това е неработещата икономика. Това, което правят развитите страни, дори и когато има криза е да инестират във военно-промишлените си комплекси, каза той пред БНР. Милков коментира идеята на съветника на министър Лукарски - Владимир Каролев да се раздържавят предприятия от ВПК като "Кинтекс", ВМЗ-Сопот.Разбирането на г-н Каролев го знаем отдавна. Но тези предприятия, които останаха, не толкова важно да ли са частни или държавни.Затова се прави стратегия за приватизация

Овчаров: Справедливо е Борисов да поеме негативите за "Южен поток"

http://business.actualno.com/Ovcharov-Spravedlivo-e-Borisov-da-poeme-negativite-za-Ujen-potok-news_63735.html

Този, който забърка кашата с "Южен поток", ще трябва да поеме негативите от неговото прекратяване - това е справедливо. Това заяви бившият министър на енергетиката Румен Овчаров по повод сп...

Тийзърът на седмите "Междузвездни войни" - най-гледан за годината

http://cinema.actualno.com/Tijzyryt-na-sedmite-Mejduzvezdni-vojni---naj-gledan-za-godinata-news_63738.html

Първото открехване на завесата за седминия епизод на "Междузведни войни", а именно тийзърът на лентата, стана най-гледаният тийзър за 2014 г. в YouTube. Това съобщи Hollywood Reporter. Първ...

Най-търсените коли втора ръка - до 5000 лв.

http://business.actualno.com/Naj-tyrsenite-koli-vtora-ryka---do-5000-lv--news_63740.html

Българите най-много купуват автомобили втора ръка, които са на цена до 5000 лв. Миналата година се търсеха повече такива в класа до 10 000 лв., но сега отново има известно затишие. От автобор...

Парламентът на Франция подкрепи признаването на Палестина

http://europe.actualno.com/Parlamentyt-na-Francija-podkrepi-priznavaneto-na-Palestina--news_63741.html

Френските депутати гласуваха за признаването на Палестина като държава. Подобни гласувания имаше и във Великобритания и Испания. Символичният вот в долната камара на Националното събрание не е обвър...

Арестуваха една от съпругите на лидера на "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/Arestuvaha-edna-ot-syprugite-na-lidera-na-Isljamska-dyrjava-news_63745.html

Ливанската армия арестува съпругата и една от дъщерите на лидера на джихадистката групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Двете са били задържани, докато се опитвали да минат през...

Нетаняху разпуска парламента на Израел

http://asia.actualno.com/Netanjahu-razpuska-parlamenta-na-Izrael-news_63746.html

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху ще разпусне парламента на страната в най-скоро време с цел провеждане на предсрочни избори. Това стана ясно от негово изказване след края на срещата м...

Бюджетът на НЗОК орязан тихомълком с 80 млн. лева

http://www.mediapool.bg/byudzhetat-na-nzok-oryazan-tihomalkom-s-80-mln-leva-news227888.html

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е бил орязан тихомълком от правителството с 80 млн. лева спрямо приетия от надзора й миналата седмица. Според внесения в Народното събрание законопроект догодина касата ще разполага с 3 075 534 000 лева, а не с 3 155 534 000 лева, какъвто бе първоначалният вариант. Въпреки направените корекции обаче правителствената информационна служба пусна заблуждаващо съобщение след заседанието на кабинета преди ден, според което бюджетът на касата е приет в първоначалния му вариант й е 3 155 534 000 лева. Във вторник нито от финансовото, нито от здравното министерство пожелаха да обяснят какво е наложило корекцията. Основната промяна е, че държавата намалява своя трансфер за покриване на недостиг в касата от 98 млн. лева на 18 млн. лева и така приходната част на бюджета се намалява с 80 млн. лева, което води до орязване и на разходи. Така, ако отново има дефицит в касата, ще се наложи актуализация на бюджета й, каквато през тази година беше направена на два пъти. Не е ясно дали намалението на бюджета има нещо общо с предлаганите от здравния министър Петър Москов мерки за икономии в системата, от които се очаква да бъдат спестени 80 млн. лева. Парите за болниците догодина също са намалени спрямо първоначалния вариант. За тях според приетия от надзора на касата миналата седмица бюджет бяха предвидени 1 424 916 000 лева, но в крайна сметка от внесения в парламента проект става ясно, че са предвидени 1 282 916 000 лева. Според правителствената информационна служба пък болниците ще разполагат със съвсем друга сума – 1 347 916 000 лева. Парите за лекарства за домашно лечение са намалени с 10 млн. лева, а средствата за онкомедикаменти с 5 млн. лева. Така бюджетът, който допреди дни беше хвален от хора в системата като щедър, тъй като се отпускат същите пари като тази година, заедно с направените актуализации, добива други измерения. Орязването на парите на касата веднага предизвика негативна реакция от страна на Лекарския съюз, откъдето предупредиха за дефицит в бюджета на касата. Възможно е част от орязаните от касата пари да отидат в бюджета на здравното министерство, тъй като отново според внесения в парламента проектобюджет, то се оказва с 65 млн. лева повече спрямо публикуваните миналата седмица от финансовото министерство. Според първоначалния проект министерството трябваше да разполага с 370.2 млн. лева, но последно получава 435.2 млн. лева. Както става ясно от стенограмата на правителственото заседание в понеделник, здравният министър Петър Москов се оплаква, че на неговото министерство е даден 60% от нужния бюджет. От внесения в парламента законопроект за бюджета на здравната каса се разбира още, че е предвидено намаление на разходите за заплати с 10 на сто спрямо тази година. Разходите за персонал през следващата година ще бъдат 31 млн. лева. Освен това в преходните и заключителни разпоредби е залегнало ограничението НЗОК да не работи с болници, получили лиценз след 31 декември 2014 година, както и да не сключва договори за нови дейности с вече съществуващите болници, ако са получили разрешение за това след Нова година. Това е и една от мерките на здравния министър, която се очаква да спести пари от бюджета на касата догодина.

КАТ спира от движение бъгито на 81-годишната баба Яна

http://pik.bg/кат-спира-от-движение-бъгито-на-81-годишната-баба-яна-news256615.html

КАТ спира от движение бъгито на 81-годишната баба Яна

КАТ спира от движение бъгито на 81-годишната шофьорка баба Яна. След репортаж на Би Ти Ви обаче органите на реда се самосезираха и провериха дали възрастната жена има необходимите документи.

По обяд днес бабата е открита от пътните полицаи да пасе козите край главен път Е-79 и заведена до дома й. След като поискали да покаже свидетелство за правоуправление и талон и застраховка, които баба Яна не открила, полицаите я предупредили повече да не се качва на бъгито, съобщи БГНЕС.

Военният министър: Нямам основания да оттегля кандидатурата на Орхан Исмаилов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457504

"Още нямам нито един основателен аргумент да оттегля кандидатурата на Орхан Исмаилов за зам. министър на отбраната", обяви военният министър Николай Ненчевв предаването „Лице в лице“ по bTV. „Фактите не говорят за нищо обезпокоително. Разговорите с Патриотичния фронт продължават. Доколкото разбирам, те имат нужда от малко време,

Ирак и кюрдското правителство се споразумяха да поделят добива на петрол

http://www.moreto.net/novini.php?n=272583

Ирак постигна споразумение с кюрдското правителство за размяна на петрол от автономния северен регион срещу близо 20% от бюджета на страната, предаде Wall Street Journal. По този начин се разрешава продължилото с месеци безизходно положение подкопало целостта на страната пред заплахата от „Ислямска държава".

"Ранобудните студенти" на бунт срещу Бинев, Рашидов, Сидеров и Пеевски

http://www.mediapool.bg/ranobudnite-studenti-na-bunt-sreshtu-binev-rashidov-siderov-i-peevski-news227887.html

"Ранобудните студенти" ще протестират в петък с искане за оставките на министъра на културата Вежди Рашидов и председателя на комисията за култура и медии Слави Бинев, кинодейците също се готвят за демонстрации. Това е равносметката от поредния кризисен за управляващите ден покрай назначаването на архонта Слави Бинев за шеф на парламентарната комисия за култура и медии. Активистката група "Ранобудните студенти", възникнала по време на протестите срещу кабинета "Орешарски", настоя още Волен Сидеров да подаде оставка като зам.-председател на комисията по външна политика, а Делян Пеевски изобщо да напусне парламента. "Ранобудните студенти" са насрочили своя протест за 18.30 часа в петък, а сборният пункт е на стълбите на официалния вход на ректората на Софийския университет. "Ранобудните" настояват в държавния бюджет да бъдат отделени 1% от БВП за култура. Те смятат, че властите демонстрират пренебрежително отношение към тази област, което е "огромно разочарование". Макар да е адресирано до Бойко Борисов и Цецка Цачева, писмото на "Ранобудните" завършва с въпрос към Радан Кънев и Меглена Кунева: "Това ли е реформаторското ви отношение към културата?" Междувременно нови гилдии се включиха в протеста срещу избора на депутата от Патриотичния фронт за председател на комисията по култура и медии. След протестната декларация на БНТ, към която се присъедини БНР, заявката за ефективен протест от страна на Младежкия театър и Малък градски театър "Зад канала", както и публичните позиции на редица авторитетни режисьори, артисти и общественици, с отворено писмо във вторник излязоха кинодейците и журналистическата организация "Мрежа за свободно слово". Под писмото на кинодейците са се подписали 74 от най-известните сценаристи, режисьори, кинооператори, актьори и продуценти. "Г-н Славчо Бинев никога не е притежавал каквито и да е компетенции, знания и умения в областта на културата. Той никога не е проявявал публично дори елементарен интерес по отношение на проблемите на българската култура, свързани с финансови и административни тежести, с липсата на стратегия и визия за управлението. Дълбоко се съмняваме, че г-н Славчо Бинев има познание за ситуацията и възможност да предложи както обща концептуална рамка за нова културна политика", се казва в декларацията. Те смятат, че назначаването на Славчо Бинев е удар върху онези парламентарни партии и групи, предложили и одобрили кандидатурата му. "Оставаме с очакването, че направеният и очевидно необмислен избор, ще бъде преразгледан и в българския парламент ще се намери човек, значително по-достоен и далеч по-ангажиран с проблемите на културата у нас. Ако това не се случи, културно изразеното от нас несъгласие може да прерасне в шумен протест", се казва в декларацията на хората от филмовите среди. "Мрежа за свободно слово" определя избора на Бинев като решение "безотговорно и демотивиращо за журналистите". "Медиите са в криза, което се признава вече не само от гражданското общество, но и от европейски експерти, дори и от някои български политици. Затова сме изумени от този избор, който е допълнителен риск както за медийната ситуация, така и за българската култура", пише в декларацията. Мрежата напомня, че от парламентарната комисия за култура и медии зависят не само бюджетите на обществените медии, но и тяхната независимост. "Медиите са скачени съдове и изчезне ли свободата в обществените медии, ще изчезне във всички медии", се казва в отвореното писмо. Първият протест срещу назначаването на Слави Бинев ще проведе в сряда от 14.30 часа в градинката на Кристал в София.

Скандалът се разгаря! Драгомир Стойнев отговори на Теменужка Петкова: ЕС не е спирал "Южен поток"!

http://pik.bg/скандалът-се-разгаря-драгомир-стойнев-отговори-на-теменужка-петкова-ес-не-е-спирал-южен-по-news256610.html

Скандалът се разгаря! Драгомир Стойнев отговори на Теменужка Петкова: ЕС не е спирал "Южен поток"!

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви днес на пресконференция, че реализацията на "Южен поток" е важна за България от гледна точка на диверсификацията на доставките на природен газ, както и заради новите работни места.

"Имаме обаче стартирана процедура срещу нас от Брюксел по повод на газопровода и несъответствията между подписаните документи и европейските директиви", заяви тя. Думите й веднага предизвикаха отговора на бившия министър на икономиката и енергитиката Драгомир Стойнев, който изпрати до медиите уточнение по цитираните факти.

Ето какво пише в писмото, изпратено до медиите от пресцентъра на БСП:

Във връзка с проекта Южен поток и цитираните от министъра на енергетиката на Република България Теменужка Петкова по време на редовен брифинг след заседанието на МС, писма от 12 юни 2014 г. и 8 юли 2014 г., подписани от министър Драгомир Стойнев правим следните уточнения: 

1. Двете писма имат за цел да информират ръководството на БЕХ за полученото от ЕК писмо за стартирала наказателна процедура и за формулираната в него препоръка българската страна да „преустанови възлагането по всички тръжни процедури, свързани с проекта южен поток, както и да се въздържи от сключването на договор, тъй като те трябва да отговарят на законодателството на ЕС”: 
Никъде в писмата не се съдържа формулировката „да преустанови всички дейности, свързани с проекта.” 
Писмата не могат да бъдат разглеждани като акт, който спира проекта Южен поток, а касаят единствено елементи от изграждането на газопроводната система. 

2.
 Точната формулировка в писмата е следната:
Писмо от 12 юни 2014 г. 
„БЕХ ЕАД следва да предприеме необходимите действия за преустановяване на възлагането по тръжни процедури, свързани с изграждането на газопровода „Южен поток”, сключването на договори по тях”. 
Писмо от 8 юли 2014 г. 
„да преустанови възлагането по всички тръжни процедури, свързани с проекта „Южен поток”, както и да се въздържи от сключването на договори, тъй като те трябва да съответстват на законодателството на Европейския съюз.”
„В компетентността на „БЕХ” ЕАД, в качеството му на акционер, съобразявайки се с официалното уведомително писмо от Европейската комисия е да предприеме на корпоративно ниво необходимите действия, съвместно с другия акционер в проектната компания, като има предвид и задълженията на страната ни по Междуправителственото споразумение между Република България и Руската федерация за сътрудничество при създаване на газопровод за транзит на природен газ”
„Министерството на икономиката и енергетиката отчита необходимостта от осигуряване на необходимите условия за осъществяване на проекта и възможно най- добро прилагане на горецитираното Междуправителствено споразумение, като полага всички усилия да разреши повдигнатите от Европейската комисия въпроси в процеса на наказателната процедура.”

3. След подписването на двете писма продължават подготвителните работи за стартирането на проекта – прието е инвестиционното предложение, увеличен е капиталът на дружеството „Южен Поток – България”, което позволява да бъдат продължени подготвителните работи по него. Единствената последица от двете писма е неподписването на договор за строителен надзор. 

4. След тези писма служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на БЕХ ЕАД, разглежда въпроси от компетентността на Общото събрание на дружеството и постановява следното решение за БЕХ ЕАД: 
Да не участва в увеличаването на капитала на „Южен Поток България” АД, за което е дадено разрешение от министъра на икономиката и енергетиката с протокол № РД – 21 – 171/ 11.12.2013 година;

В качеството си на акционер в „ Южен Поток България” АД да направи необходимото дружеството да не предприема други действия, свързани със започване на изпълнението на договора за инженеринг, реализация и строителство на газопровода.

По официална информация на МИЕ, в същия ден, изпълнителният директор на БЕХ изпраща нарочно писмо до г-н А.Б. Милер, председател на управителния съвет на ОАО "Газпром", с копие до ръководството на "Южен поток България", с което изрично се разпорежда ръководството на "Южен поток България" да не предприема стъпки към увеличаване на капитала си и да не предприема действия свързани със започване изпълнение на договора за инженеринг, реализация и строителство на газопровода.

По-късно от МИЕ официално обявяват, че увеличаването на капитала на проектната компания "Южен поток България" въпреки решението на Щонов, ще бъде предадено на прокуратурата. Министерството на икономиката и енергетиката вярва, че действията на ръководството на "Южен поток България" не защитават интересите на Българския енергиен холдинг (който държи 50% в дружеството) и възнамерява да отнесе случая към правоохранителните органи, съобщиха от ведомството. От кабинета на вицепремиера Екатерина Захариева потвърждават, че това означава, че ще бъде сезирана прокуратурата.

Данъкът върху доходите от лихви по депозити остава 8%

http://econ.bg/Новини/Данъкът-върху-доходите-от-лихви-по-депозити-остава-8-_l.a_i.618721_at.1.html

Данъкът върху доходите от лихви по депозити остава 8%. Това решиха депутатите от парламентарната бюджетна комисия, като приеха на второ четене...

Бившият ни посланик в Москва: Решението на Путин не е изненадващо

http://www.cross.bg/bulgariya-potok-yuzhen-1442181.html

София /КРОСС/ Решението на Путин да прекрати строежа по проекта "Южен поток" в България за мен не е изненадващо. Това заяви пред ТВ7 Илиян Василев, бивш посланик на България в Москва.Това трябваше да се случи тези дни, защото такава шизофрения не можеше да продължава. От една страна, да се твърди, че проектът върви и от друга, да няма решение по темата за българския участък, допълни енергийният експерт.Презумпцията на този проект беше, че България няма да инвестира никакви пари, а се оказа точно обратното. Да не говорим за другите рискове, свързани с проекта, категоричен е Василев.Приказките, че "Южен поток" ще стигне до Западна Европа, са пълен абсурд, смята специалистът.Путин трябва да намери обстоятелства извън себе си, които да обясни пред руската публика. Затова той използва Европа като оправдание за неосъществяването на "Южен поток", който беше считан за приоритетен проект. Той сам си е виновен за създаването на този негативен геополитически фронт, смята Василев.Заради флирта с геополитиката през енергийния шлем, България загуби около 3,5 млрд. лв. Така че, е редно да сменим приоритетите си и да се ориентираме към проекти, които да ни донесат много повече ползи, категоричен е дипломатът.

Кънев: Ако сме виновни, че защитаваме своите интереси и закони, да, поемем тази вина

http://www.cross.bg/interesi-kunev-poemem-1442182.html

София /КРОСС/ Ако сме виновни, че защитаваме своите интереси и закони, да, поемем тази вина. Това написа във Фейсбук лидерът на ДСБ Радан Кънев по повод твърденията на руския президент Владимир Путин, че пречката пред реализирането на проекта е България. „Твърдението на президента Путин е, че България е пречката пред "Южен поток". А днешното българско правителство има две условия - законност по Европейското право и стопанска изгода за България.  Разбирам изявлението на руската страна като признание. Признание, че правителството на Путин няма интерес от ‪#‎ЮженПоток‬, ако той е законен и изгоден за нас. Има други - политически и имперски интереси. Ако сме виновни, че защитаваме своите интереси и закони, да, поемем тази вина ...", написа Кънев.

Кметът на Варна Иван Портних награди изявени студенти

http://www.moreto.net/novini.php?n=272697

Кметът на Варна Иван Портних връчи Годишните поименни награди на изявени студенти от варненските висши учебни заведения. Отличия получиха и победителите в общинската инициатива – конкурс „Най-добра дипломна работа 2014“. „За мен е чест да се съберем по такъв чудесен повод.

Шофьорите най-често търсят втора ръка коли за 5 000 лева

http://pik.bg/шофьорите-най-често-търсят-втора-ръка-коли-за-5-000-лева-news256614.html

Шофьорите най-често търсят втора ръка коли за 5 000 лева

Автомобилите на цена до 5000 лева отново са най-търсени по автоборсите, твърди “24 часа”. След като до миналата година се търсеха повече в класа до 10 000 лв., сега отново има известно затишие. От автоборсата в Горубляне обясниха, че в момента няма почти никакви продажби. Очакват около Коледа да има раздвижване.

В ценовия клас до 5000 лева най-много се търсели германски и италиански модели.

За около 3500 лв. може да се намерерят сравнително запазени 14-15-годишни Opel Astra, Volkswagen Golf или по-високият като клас Ford Mondeo. По традиция италианските коли излизат по-изгодно като съотношение между цена, година на производство и екстри. За под 5000 лева се срещат и добри версии на Alfa Romeo 147 с дизелов двигател на 9-10 г. или пък еквивалентен като параметри Fiat Stilo. През последните месеци най-слабо вървели шведските Volvo и Saab.

Един от големите търговци на употребявани коли в София разкри, че в последно време при джиповете най-много се котирали корейските модели.

Сред актуалните всъдеходи е например KIA Sorento, като за около 8000 лева може да се намери приличен вариант на десетина години с дизелов двигател и автоматична скоростна кутия. Малко по-евтин (с около 1000 лв.) излиза друг известен модел - Hyundai Santa Fe.

Според търговците корейските джипове вече са изместили японските като продажби на пазара втора ръка.

“Причината е, че дизайнът и качеството им се подобриха значително в последните 10 г. Всъщност тази тенденция се наблюдава и на пазара на новите коли”, коментира Антон Стоименов. Според него обаче феновете на японските джипове могат да извлекат дивиденти, тъй като заради заниженото търсене има по-добри оферти. Например за под 10 хил. лева се продават 12-13-годишни Mitsubishi Pajero, Honda CR-V, Toyota Rav-4 или Nissan X-Trail.

През последните години автоборсите пласираха известна част от стоката си към чуждестранни клиенти. У нас често пазаруваха македонци, албанци и дори представители на бившите съветски републики. Напоследък обаче този поток значително е намалял, оплакаха се вносители. Отделно автокъщите в София получили тежък удар от градушката в началото на юли. Специално на борсата в Горубляне са се запазили изцяло само паркираните под моста на “Цариградско шосе” коли. Тези автомобили не са застраховани и съответно ремонтът е бил за сметка на търговците.

“По-скъпите ги поправихме, защото там може да се компенсира нещо от печалбата. На евтините просто им свалихме цената с около 1000 лева, което означава, че ги продаваме на загуба”, добавя Стоименов.

Дългогодишният търговец е категоричен, че почти всички в бранша вече работят с минимална печалба. Общо взето, маржът бил в рамките на 400-500 лева за колите до 5000-6000 лв. и около 1000, максимум 1500 за класа над 15 000 лв.

Близо 70% от внасяните у нас употребявани автомобили идват от Италия.

Там дават пакетна цена за автовоз и офертите са най-добри. При покупката на 9 коли едната може да излезе без пари. Освен това автомобилите над 10 г. били по-запазени спрямо тези от Германия и Австрия, защото като цяло зимата в Италия е по-мека. Пакетната покупка на коли обаче си е на сляпо и крие рискове.

На тържищата, откъдето пазаруват българските прекупвачи, няма как да се проверяват двигатели, ходова част и дори каросерия. Те ги вземат на собствен риск и в България ги обслужват. Много рядко обаче някой ще ви даде гаранция за кола на 14-15 г., която по всяка вероятност е на над 300 000 реални километра. Затова задължително прегледайте автомобила в специализиран сервиз, преди да платите.

Специални съдебни състави ще гледат дела за деца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455752

Специализирани съдебни състави за деца, в които да се разглеждат дела не само за извършени престъпления от тях, а да се изслушват пострадали и нуждаещи се от закрила, обмислят юристи. Създаването им е част от законодателни промени, включени в Проект за укрепване на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие. Той трябва да приключи до юни Специализирани съдебни състави за деца, в които да се разглеждат дела не само за извършени престъпления от тях, а да се изслушват пострадали и нуждаещи се от закрила, обмислят юристи. Създаването им е част от законодателни промени, включени в Проект за укрепване на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие. Той трябва да приключи до юни

Бъгито на 81-годишната баба Яна спряно от движение от КАТ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457482

КАТ спира от движение бъгито на 81-годишната шофьорка баба Яна. След репортаж на bTV обаче органите на реда се самосезираха и провериха дали възрастната жена има необходимите документи.
По обяд днес бабата е открита от пътните полицаи да пасе козите край главен път Е-79 и заведена до дома й. След като поискали да покаже свидетелство за КАТ спира от движение бъгито на 81-годишната шофьорка баба Яна. След репортаж на bTV обаче органите на реда се самосезираха и провериха дали възрастната жена има необходимите документи. По обяд днес бабата е открита от пътните полицаи да пасе козите край главен път Е-79 и заведена до дома й. След като поискали да покаже свидетелство за

Йън Райт искал да участва в „Междузвездни войни”

http://www.cross.bg/mezhdyzvezdni-voiini-raiit-1442180.html

/КРОСС/ Бившият нападател на националния отбор по футбол на Англия Йън Райт разкри, че е искал да участва в снимките на новия епизод от сагата "Междузвездни войни", но заради ниския си ръст не се е явил на кастинга. "Исках да играя щурмовак в " Междузвездни войни ", но изискването бе хората да са високи 180 см., а аз съм по-нисък. Двама от приятелите ми минаха кастинга", каза Райт, цитиран от Metro.

Варненската опера се бори за приза „Емблематична сграда на България за 2014“

http://www.moreto.net/novini.php?n=272687

Театрално-музикалния продуцентски център във Варна е един от 12-те участници в надпреварата „Емблематична сграда на България за 2014 година“. Поради големия интерес към инициативата, която е на организаторите на конкурса „Сграда на годината“, срокът за гласуване е удължен до 12.

Даниел Митов обсъди с Джон Кери двустранните отношения

http://www.mediapool.bg/daniel-mitov-obsadi-s-dzhon-keri-dvustrannite-otnosheniya-news227886.html

Министърът на външните работи Даниел Митов се срещна в Брюксел с държавния секретар на САЩ Джон Кери, съобщи пресцентърът на МВнР.   Двамата обсъдиха проблеми, свързани с последните развития в международните отношения, както и въпроси от двустранен характер. В контекста на провеждащата се среща на външните министри на НАТО бяха засегнати и теми от дневния ред на организацията.   Министър Митов и американският държавен секретар констатираха отличното състояние на двустранните отношения и изразиха желание за по-нататъшното им активизиране в близко бъдеще.

Левски отнесе глоба от близо 40 бона от ДК

http://www.bnews.bg/article-123371

Расистките скандирания към футболисти на Литекс по време на срещата между двата отбора стана причина Дисциплинарната комисия към БФС да накаже Левски с 37 500 лева. Освен това клубът ще трябва да плати и още 2000 глоба за нерегламентирано използване на пиротехнически изделия.

Децата ме питат говедо ли съм и още десет цитата на Слави Бинев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/02/2431029_decata_me_pitat_govedo_li_sum_i_oshte_deset_citata_na/?ref=rss


"Направо да хванем бика за рогата" - така депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев започна днешната си пресконференция в парламента, на която се опита да защити избора си за председател на Комисията по култура и медии. Той посочи три варианта, при които подава оставка - да му я поиска лидерът на НФСБ и съпредседател на Фронта Валери Симеонов, да се оттеглят назначените от Народна партия "Свобода и достойнство" зам.-министър на отбраната Орхан Исмаилов и областен управител на София-град...

Крис Фрум ще участва в "Тур дьo Франс" въпреки малкото часовници

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/02/2430962_kris_frum_shte_uchastva_v_tur_dyo_frans_vupreki/?ref=rss


Миналогодишният шампион в "Тур дьо Франс" Крис Фрум заяви, че и през следващия сезон френската обиколка ще бъде основният му приоритет, въпреки че след обявяването на маршрута възнамеряваше да я пропусне.

Заради наличието само на две кратки бягания по часовник - индивидуално в първия етап и отборно в деветия, и цели седем планински отсечки, пет от които с финал на изкачване, британецът обмисляше да концентрира усилията си върху спечелването на испанската "Вуелта" и италианското...

Топ 10 изпълнения на Григор Димитров (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_425373.html

Mr. Hot Shot. Такъв прякор си спечели първата българска ракета Григор Димитров заради нестандартните си, трудни и понякога много неочаквани удари на корта. Димитров е едва на 23 години, но вече направи своя пробив в топ 10 на мъжката ранглиста на ATP. Понастоящем Гришо е на 11-та позиция с 3,645 точки - с 400 зад 10-ия Давид Ферер.  Мястото на нашенеца обаче в класацията за най-нестандартни играчи в световен мащаб със сигурност е призово. През последната година той се отличи със страхотни отигравания срещу Надал, Гулбис, Сок и много други тенисисти.  Представяме Ви видео, включващо десет от най-добрите удари на най-добрия българския тенисист - не само от тази година, но като цяло в кариерата му дотук.

Хиновски: Със спирането на "Южен поток" Путин отмъщава на България

http://offnews.bg/news/n_1/n_425252.html

Това, което Путин се опитва да прави с България по т.нар. проект "Южен поток", не е просто извиване на ръце. Това дори ми прилича на гавра. И за да бъда съвсем точен - Путин си отмъщава на България заради стремежа на страната ни да води самостоятелна политика, която в никакъв случай не е проруска. Това заяви за OFFNews председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски по повод решението на руския президент Владимир Путин да спре проекта "Южен поток" . "Откъде накъде ще ни сочат с пръст? Първо - България е първата държава на границата на Европейския съюз, която би могла да участва в този проект, но в същото време е задължена и да спазва законодателството на съюза. Второ - същият този проект "Южен поток" е изключително неясен. Това е все едно да тръгнеш да градиш къща, без да знаеш нито колко етажа ще има, ще има ли покрив, двор, какво ще се вижда през прозорците", продължи Хиновски. Според него необмислени и некомпетентни изказвания на български политици допълнително утежняват ситуацията. "Слушам го този гений Румен Овчаров, че и много други, какви ги говорят и че сме щели да загубим не знам колко си милиона. Това са глупости на квадрат, защото уравнението "Южен поток" още не е съставено. Това е нещо имагинерно, в което няма почти никаква конкретика. Всичко са само приказки. А на всичкото отгоре Русия не може да осигури тези 63 млрд. кубика газ, които обещава да пусне по трасето. С тези си приказки и упражнения за някакви си загуби разни български политици допълнително унижават страната ни", категоричен е Хиновски. Според него твърденията на Путин, че Москва щяла да търси по-голям пренос на газ през Турция, са чиста спекулация. "И в момента тръбата по "Син поток" е наполовина празна, но те щели да строят ново трасе. Това е губещ проект. Кого будалкат? Такива изявления са още един опит за унижение на българските енергетици. Колкото до прословутия "Южен поток", Русия няма пари да изгради тръбата по-далеч от Черно море. И сега просто си търси извинение", е мнението на експерта.  Той подчерта още, че по "Южен поток" са потънали напълно безсмислено куп пари, защото и до момента няма нищо черно на бяло. А още по-лошото е, че се оказахме между шамарите на Брюксел и Москва. Причината е, че от една страна донякъде не сме спазили правилата на съюза, а от друга - Кремъл ще ни съди за пропуснати ползи, коментира Хиновски. "Мисля, че сега България спокойно може да направи крачка встрани и просто да излезе от проекта. Също съвсем спокойно можем да оставим "Газпром", и който друг иска, да си плаща и да строи, но без ние да даваме повече излишни пари. "Енергийната харта" ни дава това право - тръбата може да мине оттук, но не задължава страната ни да инвестира. Друг вариант е да пуснем нашето участие в проекта на международните борси и който има интерес, да дойде и даде парите. Това обаче са само теории, защото пак подчертавам, по този проект не е ясно абсолютно нищо и той все още е на етап празни приказки", заяви още Иван Хиновски. 

Филип Киркоров помага на своя българска племенница, болна от алкохолизъм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457446

Племенницата на Филип Киркоров – Евгения Каравачева, която преди време бе сред участниците в родния X Factor се нуждае от скъпоструващо лечение от алкохолна зависимост. Този факт е бил скриван от певеца дълго време и едва когато проблемите станали нетърпими, Каравачева информирала своя роднина, пише lifenews.ru. Племенницата на Филип Киркоров – Евгения Каравачева, която преди време бе сред участниците в родния X Factor се нуждае от скъпоструващо лечение от алкохолна зависимост. Този факт е бил скриван от певеца дълго време и едва когато проблемите станали нетърпими, Каравачева информирала своя роднина, пише lifenews.ru.

Филип Киркоров спасява своя българска племенница от алкохолизъм

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457427

Племенницата на Филип Киркоров – Евгения Каравачева, която преди време бе сред участниците в родния X Factor се нуждае от скъпоструващо лечение от алкохолна зависимост. Този факт е бил скриван от певеца дълго време и едва когато проблемите станали нетърпими, Каравачева информирала своя роднина, пише lifenews.ru. Племенницата на Филип Киркоров – Евгения Каравачева, която преди време бе сред участниците в родния X Factor се нуждае от скъпоструващо лечение от алкохолна зависимост. Този факт е бил скриван от певеца дълго време и едва когато проблемите станали нетърпими, Каравачева информирала своя роднина, пише lifenews.ru.

Дончев призова политиците за единна позиция на България за "Южен поток"

http://www.moreto.net/novini.php?n=272686

Ако на ниво Европейска комисия ситуацията предизвиква загриженост, в България ситуацията предизвиква тревога, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на специална пресконференция в Министерски съвет по повод изявленията на президента на Русия Владимир Путин за спиране на проекта "Южен поток".

Политически скандал в Гърция след изказване на композитор, че в Северна Гърция говорят български

http://www.cross.bg/gurtziya-grutzki-severna-1442179.html

/КРОСС/ Известният гръцки композитор Стаматис Краунакис направи шокиращо за гърците изказване, че жителите в Северна Гърция говорят български език.В Северна Гърция говорят гръцки от 100 години. Преди това са говорели български. В районите над град Ламия не разбират гръцки, казва композиторът.Изказването на Краунакис би си останало лично мнение, ако не беше популярната му позиция, че симпатизира силно на опозиционната партия СИРИЗА. От централата на Нова Демокрация веднага публикуваха съобщение, с което приканват лидера на опозицията Алексис Ципрас да уточни дали изказването на композитора е позиция на партията.Всички гръцки медии атакуваха яростно мнението на Краунакис и го приканиха публично да се извини на гърците.Негови колеги дори споделиха, че той никога вече няма да изнася концерти в Северна Гърция и кариерата му за тази част на страната е прекратена завинаги.

След публикация на "Труд": Започна проверка на продаденото от армията оръжие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457265

Спешна проверка в дружество „Снабдяване и търговия - МО” ЕООД е разпоредил военният министър Николай Ненчев. Той е бил възмутен от изнесената от „Труд” информация, че администрацията във ведомството не знае подробности какво оръжие на коя фирма и за какви пари е продадено. За първите 10 месеца на 2014 г. дружеството е продало 535 танка и различни в Спешна проверка в дружество „Снабдяване и търговия - МО” ЕООД е разпоредил военният министър Николай Ненчев. Той е бил възмутен от изнесената от „Труд” информация, че администрацията във ведомството не знае подробности какво оръжие на коя фирма и за какви пари е продадено. За първите 10 месеца на 2014 г. дружеството е продало 535 танка и различни в

Коли до 5000 лева най-търсени на пазара втора ръка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455153

Автомобилите на цена до 5000 лева отново са най-търсени по автоборсите, показа проучване на “24 часа”. След като до миналата година се търсеха повече в класа до 10 000 лв., сега отново има известно затишие. От автоборсата в Горубляне обясниха, че в момента няма почти никакви продажби. Очакват около Коледа да има раздвижване. Автомобилите на цена до 5000 лева отново са най-търсени по автоборсите, показа проучване на “24 часа”. След като до миналата година се търсеха повече в класа до 10 000 лв., сега отново има известно затишие. От автоборсата в Горубляне обясниха, че в момента няма почти никакви продажби. Очакват около Коледа да има раздвижване.

Мирослав Боршош е новият шеф на НДК

http://www.bnews.bg/article-123370

Мирослав Боршош официално е новият шеф на Националния дворец на културата. Това стана ясно след вписването му в Търговския регистър днес.

Русия изчисли 2,5 млрд. евро преки загуби за ЕС от спирането на „Южен поток“

http://offnews.bg/news/n_1/n_425420.html

Преките загуби на европейските компании от спирането на проекта „Южен поток“ възлизат на не по-малко от 2,5 млрд. евро, съобщиха от South Stream Transport, цитирани от ТАСС. Германската компания Europipe беше определена за доставчик на 50% от тръбите за първата линия на „Южен поток“ за сумата 500 млн. евро. Японските компании пък ще се лишат от поръчки за 320 млн. евро. Японският консорциум Marubeni-Itochu и Sumitomo са получили поръчка за 40% от доставките на тръби за втората линия на „Южен поток“. През март компанията South Stream Transport C.V. подписа договор за монтаж за първата линия на „Южен поток“ с италианската Saipem, дъщерна на ENI, която беше изпълнител на проектите „Син поток“ и „Северен поток“. Договорът беше на стойност 2 млрд. евро. През април South Stream Transport B.V. сключи договор за строителството на втората линия на „Южен поток“ с швейцарската Allseas Group и с италианската Saipem. Цената на договорите не беше разкрита. По изчисления на руската компания спирането на проекта ще предизвика загуби на международни компании за не по-малко от 2,820 млрд. евро.

Варненските търговци най-често мамели с грамажа на никулденските шарани

http://www.moreto.net/novini.php?n=272691

Варненци и гостите на града да не слагат на трапезата си риба, купена от улични търговци. За това апелират и тази година от Агенцията по храните в морския град, дни преди Никулден. Най-малкото, което може да предизвика консумацията на продуктите с неустановен произход е стомашно неразположение, коментира пред репортер на Moreto.

Митов се срещна с държавния секретар на САЩ

http://www.cross.bg/sekretar-mitov-sreshta-1442178.html

София /КРОСС/ Министърът на външните работи Даниел Митов проведе среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери днес в Брюксел. Двамата обсъдиха проблеми, свързани с последните развития в международните отношения, както и въпроси от двустранен характер. В контекста на провеждащата се среща на външните министри на НАТО бяха засегнати и теми от дневния ред на организацията.Министър Митов и американският държавен секретар констатираха отличното състояние на двустранните отношения и изразиха желание за по-нататъшното им активизиране в близко бъдеще.    

Ранобудните студенти с нова акция - срещу назначенията тип Слави Бинев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457421

Протест „срещу поредните абсурдни назначения в държавата” организират „Ранобудните студенти” в петък от 18:30 часа пред Софийския университет, съобщи bTV.
В своя декларация, адресирана „специално” до председателите на ПГ на Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и ДПС, младежките активисти се обявяват против назначенията на Волен Сидеров, Протест „срещу поредните абсурдни назначения в държавата” организират „Ранобудните студенти” в петък от 18:30 часа пред Софийския университет, съобщи bTV. В своя декларация, адресирана „специално” до председателите на ПГ на Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и ДПС, младежките активисти се обявяват против назначенията на Волен Сидеров,

Енергийният министър също проговори за "Южен поток", вижте какво каза

http://pik.bg/енергийният-министър-също-проговори-за-южен-поток-вижте-какво-каза-news256607.html

Енергийният министър също проговори за "Южен поток", вижте какво каза

В програмната декларация на правителството ясно е посочено, че строителството на „Южен поток” ще продължи, но само при спазване на европейското законодателството. Това каза на извънредна пресконференция в Министерски съвет по повод отказа на Русия да реализира проекта „Южен поток” енергийният министър Теменужка Петкова.

„Реализацията на проекта е важна от две гледни точки – от една страна във връзка с осигуряване на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ и от друга – този проект ще осигури безспорно едно икономическо съживяване на страната с осигуряването на работни места”, заяви Петкова.

По думите й, в момента има стартирала наказателна процедура срещу България във връзка с реализацията на този проект, което прави невъзможно правителството да предприеме каквито и да било действия оттук нататък по стартирането и изпълнението на проекта.

Тъстът на Брендо гори с 1,9 млн. лв. в КТБ

http://www.bnews.bg/article-123365

Тъстът на сочения за наркобос Евелин Банев – Брендо ще загуби парите си в КТБ. Бизнесменът Александър Добринов има 1 907 238 лева в КТБ, установи проверка на BPost.bg.

Изчезна пазачът на парламента

http://www.cross.bg/roni-parlamenta-slyzhiteli-1442177.html

София /КРОСС/ Изчезна Рони - пазачът на парламента. С идването си на работа днес сутринта служители на Народното събрание установили, че колибката на кучето пред служебния вход е празна. В парламента се съмняват, че Рони е откраднат, тъй като през нощта го оставяли вързан. Днес намерили само каишката. Рони стана звезда още с появата си в първия ден на новия парламент. Опитомиха го служители, след като предишното парламентарно куче Мими почина от старост. Сега събранието отново остана без куче пазач. Все пак служителите се надяват, че жалостиви хора са прибрали кучето за зимата и ще го върнат напролет.

Progress Software приключи сделката за "Телерик"

http://www.investor.bg/web/456/a/progress-software-prikliuchi-sdelkata-za-telerik-184877/

Основателите на българската компания се присъединяват към топ мениджмънта на американския концерн

Ранобудните студенти се вдигат на протест срещу назначението на Слави Бинев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457406

Протест „срещу поредните абсурдни назначения в държавата” организират „Ранобудните студенти” в петък от 18:30 часа пред Софийския университет, съобщи bTV.
В своя декларация, адресирана „специално” до председателите на ПГ на Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и ДПС, младежките активисти се обявяват против назначенията на Волен Сидеров, Протест „срещу поредните абсурдни назначения в държавата” организират „Ранобудните студенти” в петък от 18:30 часа пред Софийския университет, съобщи bTV. В своя декларация, адресирана „специално” до председателите на ПГ на Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и ДПС, младежките активисти се обявяват против назначенията на Волен Сидеров,

Wall Street e на зелено в началото на сесията*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-e-na-zeleno-v-nachaloto-na-sesiiata-184883/

Ключът днес са автомобилните продажби, като те следва да дадат тласък на икономиката в правилната посока, посочи експерт

Небрежна маневра довела до катастрофата на Costa Concordia

http://www.cross.bg/ostrova-sketino-concordia-1442176.html

/КРОСС/ Небрежна маневра е довела до катастрофата на круизния лайнер Costa Concordia. Това призна самият капитан Франческо Скетино по време на разпит в съда за първи път.„Началото на бедствието беше глупава грешка", казал Франческо Скетино пред съда. Капитанът разказа, че се е приближил до остров Джилио по три причини:„Приближаването до острова има търговски предимства за привличане вниманието на пътниците. Исках да зарадвам и Антонело Теволи, член на екипажа, който е родом от острова, както и бившия капитан на Costa Concordia Марио Паломбо, също роден на острова. „Като се има предвид и икономическите ползи за круиза, реших да убия с един куршум три заека. Командирът на кораба има право да прави промени в маршрута без да предупреди за тази компанията-собственик", отбеляза Скетино. „Не смятайте, че не се измъчвам от трагедията, която се случи", каза още той.

Михаил Крутихин: Новият "поток" пак ще мине през България

http://www.moreto.net/novini.php?n=272679

Вчера руското правителство и "Газпром" обяви закриването на "Южен поток" - газопровод, който трябваше да достигне Европа през Черно море, заобикаляйки Украйна. Изискванията на Европейската комисия за проекта не успяха.

САЩ и ЕС ще обсъдят нови санкции за Русия, ако боевете в Източна Украйна не спрат

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/02/2431023_sasht_i_es_shte_obsudiat_novi_sankcii_za_rusiia_ako/?ref=rss


Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще обсъди със страните от ЕС налагането на още санкции срещу Русия, при условие че проруските сепаратисти в Украйна не спрат бойните действия, съобщи служител на Държавния департамент, цитиран от "Ройтерс".

САЩ и ЕС наложиха санкции върху финансовия, отбранителния и енергийния сектор на Русия заради анексирането на полуостров Крим и подкрепата, оказвана от Москва на сепаратистите в Източна Украйна.

"Продължаваме с разговорите с ЕС за...

Блъснаха 18-годишно момиче в Благоевград, има счупена ключица

http://pik.bg/блъснаха-18-годишно-момиче-в-благоевград-има-счупена-ключица-news256602.html

Блъснаха 18-годишно момиче в Благоевград, има счупена ключица

18-годишно момиче бе блъснато от автомобил в района на кръстовището на булевард "Дж. Баучер и бул. "Васил Левски", съобщава struma.com.

Инцидентът станал преди минути. Момичето е закарано в Спешно приемно отделение на МБАЛ Благоевград, където се правят прегледи. Има счупена ключица установи първоначалния преглед, в момента тя е качена за скенер.

ГЕРБ не успя да прокара увеличение на данък лихва

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/gerb-ne-uspia-da-prokara-uvelichenie-na-danyk-lihva-6028369

Не очаквахме данъкът да остане 8%, но за нас е много важно, че се прие разширяването на данъчната основа, коментира Людмила Петкова, директор Данъчна дирекция в Министерството на финансите

В Бургас осъдиха четирима гърци за нелегален улов на бяла мида

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457391

Четирима гърци бяха осъдени днес от районния съд в Бургас за незаконен улов на бяла мида.
Рамадан Рамадан, Ерджан Ниазиоглу и Тайфун Аладжа от област Ксанти и Хасан Бабасали от община Керамоти са признати за виновен в това, че на 11.02.2014 г. в Бургас са ловили „пясъчна мида“ в количество, надхвърлящо значително нормите за любителски риболов – 37 Четирима гърци бяха осъдени днес от районния съд в Бургас за незаконен улов на бяла мида. Рамадан Рамадан, Ерджан Ниазиоглу и Тайфун Аладжа от област Ксанти и Хасан Бабасали от община Керамоти са признати за виновен в това, че на 11.02.2014 г. в Бургас са ловили „пясъчна мида“ в количество, надхвърлящо значително нормите за любителски риболов – 37

НДК е с нов шеф

http://www.vesti.bg/bulgaria/ndk-e-s-nov-shef-6028367

Председател на Борда на директорите на НДК става Валентин Кръстев

ЕНП си отмъщава за назначението на Московиси

http://www.euinside.eu/bg/news/epp-is-taking-revenge-for-the-appointment-of-moscovici

Новата/стара гъвкавост на Пакта за стабилност и растеж (ПСР) на ЕС вече е факт. Тя беше приложена от новата ЕК при представянето на мнението й за бюджетните планове на страните-членки на еврозоната. Според анализа на проектобюджетите на 16 страни от еврозоната (без Гърция и Кипър, които са под с ...

Митов: Русия не иска да се съобрази със законите на ЕС

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-iuzhen-potok/mitov-rusiia-ne-iska-da-se-syobrazi-sys-zakonite-na-es-6028363

България е суверенна държава и парламентът и правителството решават кое е най-добро за нея и гражданите ѝ

България иска да се продължи „Южен поток“, но според правилата на ЕС

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-iska-da-se-prodylji-iujen-potok-no-spored-pravilata-na-es-184881/

Страната ни не може да провежда „сепаративни действия“ и да води сама преговори с Русия, заяви вицепремиерът Томислав Дончев

Кънев: Путин призна, че няма интерес от "Южен поток", ако е изгоден за България

http://offnews.bg/news/n_1/n_425395.html

Признанието на Путин, че България е пречката пред "Южен поток", е признание, че правителството на Путин няма инерес от проекта, ако той е изгоден и за България. Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев във Фейсбук по повод решението на руския президент Владимир Путин да спре проекта "Южен поток". Според него Владимир Путин има и други интереси - политически и имперски. "Ако сме виновни, че защитаваме своите интереси и закони, да поемем тази вина", категоричен е Кънев. Путин обяви решението си за спиране на проекта "Южен поток" след среща с туския президент Реджеп Тайип Ердоган. По-рано днес вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев  заяви, че България не е била официално уведомена за спирането на "Южен поток" .

Приеха данъчни преференции за семейства с деца

http://www.cross.bg/petkova-detza-polzvat-1442175.html

София /КРОСС/ От 2015 г. се предвиждат две данъчни преференции за семействата с деца. Те се залагат в промените на Закона за данък върху добавената стойност, които бяха приети днес на второ четене от парламентарната бюджетна комисия. Първата преференция предвижда, че един от родителите в семейство с деца може да намали облагаемата си данъчна основа с 200 лв. за едно, с 400 лв. за две и с 600 лв. за три и повече деца, обясни пред журналисти Людмила Петкова, директор Данъчна дирекция в Министерство на финансите. Тя посочи, че до 2007 г. също е имало подобна преференция и идеята е да се започне с тази първа стъпка и при възможност сумата да бъде увеличена. Другата преференция, която за пръв път се предоставя, предвижда възможност един от родителите на дете с увреждания да приспадне от годишния си облагаем доход 2000 лв. В отговор на въпрос Петкова каза, че общият ефект за бюджета от двете преференции, ще е около 25 млн. лв. - тоест тези пари ще останат в българските семейства, вместо да бъдат удържани от хазната. По данни на НСИ децата са около 1 млн. 086 хил., но не за всички тях може да се предостави преференцията, защото някои от тях живеят в социални домове, а на други и двамата родители са безработни, коментира Петкова и изчисли, че около 800 - 900 000 деца ще могат да се ползват от преференцията и това ще средно около 25 лв. за семейство. Данъчните преференции за деца могат да се ползват с подавате на данъчните декларации, каза Петкова

Има ли полза от новите мерки на МВР срещу корупцията ?

http://www.zapernik.com/obshtestvo/ima-li-polza-ot-novite-merki-na-mvr-sreshtu_36195/

Има ли полза от това да се бори корупцията в МВР , като се забрани на служителите да работят?

Какво става с войната по пътищата ?

С пияните шофьори ?

С тези без книжки?

С престъпността ?

и т.н.

Корумпираните в затвора, а тези дето работят съвестно да работят!

това е истината

Откраднаха метална каса с над 2000 лв от обществена сграда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272648

На 1 декември е подаден сигнал от служител в обществена сграда, намираща се в ж.к. "Младост", за това, че е извършена кражба на метална каса. Неизвестно лице е проникнало в сградата, през незаключен прозорец, и е извършило кражба на метална каса, закрепена за стената, съдържаща сумата от 2040 лв, съобщиха от полицията за Moreto.

10 г. не може да разчитаме на транзитни такси от Южен поток, докато не си платим дела

http://www.bnews.bg/article-123356

Около 10 години не можем да разчитаме на никакви транзитни такси от Южен поток, докато не изплатим своя дял, който е 50% от общото дружество, допълни вицепремиерът.

Даниел Митов: С отказа от "Южен поток" Русия показва, че не е склонна да се съобрази с ЕС

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/02/2431015_daniel_mitov_s_otkaza_ot_jujen_potok_rusiia_pokazva/?ref=rss


Министърът на външните работи Даниел Митов изрази учудване от обявеното от руския президент Владимир Путин намерение за прекратяване на проекта "Южен поток" и заяви, че страната ни очаква да види дали такива действия ще се предприемат и не само на думи.

"Отказът от реализиране на проекта "Южен поток" в рамките на Европейския съюз е показателен за това, че Русия не е склонна да се съобрази със законите, функциониращи на територията на ЕС", заяви Митов, цитиран от агенция "Фокус". Той...

София настоя ЕК да се оправя с Русия след спирането на "Южен поток"

http://www.mediapool.bg/sofiya-nastoya-ek-da-se-opravya-s-rusiya-sled-spiraneto-na-yuzhen-potok-news227885.html

София не е единствената силно изненадана европейска столица от решението на Владимир Путин да прекрати проекта "Южен поток", но се оказа сред малкото, които побързаха да реагират на новината, очевидно поддавайки се на целенасочената провокация на руския президент, който назова България като виновна за провала на проекта и я посъветва да си търси многомилионни компенсации от ЕК за загубите, които щяла да претърпи. Путин обяви решението си късно в понеделник в Анкара, посочвайки, че България не дава разрешение за строежа заради оказвания й от Брюксел натиск. Във вторник Европейската комисия отказа какъвто и да е коментар на съобщението на Путин за прекратяване на проекта, тъй като не е официално уведомена. България също не е уведомена, заяви на извънредно свикана пресконференция вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той допълни, че коментарът на България идва по-рано от този на ЕК, откъдето "до момента имаме по-скоро реакция, а не толкова позиция, но поради огромната значимост на проекта, не можем да си позволим да чакаме повече”. Проблемът със спирането на "Южен поток" може да бъде решен само от Европейската комисия, България няма да води отделни разговори с Москва, а ще чака от Брюксел "силна и нееднозначна позиция", настоявайки да бъдат защитени интересите на страната ни, която е "уязвима не само от енергийна гледна точка", каза Дончев. В същото време България ще продължава да защитава позицията, че се нуждае от "Южен поток" и неговото спиране ще й донесе загуби не само в геополитически и икономически план, но и риск срещу страната да бъдат предявени съдебни претенции от Москва, че проектът е провален по нейна вина. Вицепремиерът изпадна в противоречия за загубите Вицепремиерът изпадна в противоречие за загубите, които, по думите му, ще претърпи България. Той каза, че те трудно могат да бъдат изчислени, но коментира цитираните от Путин пропуснати ползи в размер на 400 млн. евро годишно като нереални. Дончев изрази притеснение, че проектът на наша територия поскъпнал до 5 млрд. евро при планирани 3.7 млрд. Той припомни намерението "Българският енергиен холдинг" да вземе заем от "Газпром" за осигуряване на своята част от финансирането на строежа на българското трасе и да го изплаща поне десет години с приходите от транзитни такси, които до момента не са договорени и крайно неясно дали и кога България ще успее да си възстанови инвестициите. Вместо да говори конкретно за евентуални реални пропуснати ползи, вицепремиерът предпочете да държи политически речи. Той коментира, че с всяка газова връзка по-малко България губи. "Губи от диверсификация, губи от липсата на самата инвестиция. Това са разходи за строителство. Нали се досещате, че няма как изпълнителите и инвеститорите да си докарат цялата механизация. Това е работа и за българския строител, и за българските работници. Ако проектът го няма, това е загуба за България. Допълнително това е загуба на публични приходи, предвид очакваните постъпления за осигуряването на трасе, през което да минава тръбата", каза още вицепремиерът. Както е известно, консорциумът, определен да изгражда българското трасе, се оглавява от компания на "Газпром" и в него участват няколко големи български строителни фирми, за част от които има съмнения, че са на депутата от ДПС Делян Пеевски, макар той да не фигурира като собственик. Министърът на икономиката Божидар Лукарски, който е от Реформаторския блок, сподели изцяло казаното от вицепремиера на ГЕРБ. Неговото единствено включване по време на пресконференцията се състоеше в следното изречение: "Отношението ни продължава да е същото. Оставаме "за" "Южен поток", ще има загуби, това ще е удар върху инфраструктурни и секторни отрасли". Дончев призова България да формулира единна позиция по Южен поток", което не е много ясно как ще стане при положение, че Реформаторският блок, който е коалиционен партньор на ГЕРБ, е против руския проект и защитава позицията на ЕС, газопроводът засилва зависимостта на Европа и в частност на България от руски енергийни ресурси. Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че няма основания за притеснение за руските газови доставки за България през зимата, отбелязвайки, че страната ни има търговски договор с "Газпром" и е платила ноемврийските си доставки и предстои да внесе скоро аванс и за декемврийските. "Не може да сме разменна монета" "България не може да бъде разменна монета в тази сложна геополитическа ситуация", продължи с патос Томислав Дончев по повод решението на Русия. "Южен поток" за нас е важен заради диверсифициращото трасе и очакваното икономическо съживяване на страната", посочи той и припомни, че проектът е записан сред приоритетите на правителството "Борисов", но заради стартираната в началото на юни наказателна процедура от Брюксел относно избора на изпълнител на строежа и неосигурения достъп на трети лица до тръбата, България нищо не може да предприеме, докато ЕК не се произнесе. По думите на Дончев ситуацията е сложна, но ако ЕС има ясна позиция по въпроса, това би ни дало сила, макар и да не обясни за какво. От Еврокомисията отдавна и неведнъж са заявявали, че газопроводът може да получи одобрението й, само ако се съобразява с европейските изисквания. При това положение не е ясно как България очаква сега Брюксел да промени мнението си и да го ревизира. Макар и, по думите на Дончев, при разговори преди две седмици в ЕК да е станало ясно, че Брюксел може да преговаря с Русия по "Южен поток" за постигането на взаимно приемливи условия, след вчерашния ход на Путин не е сигурно, че тази опция продължава да стои. Брюксел да преговаря с Русия Дончев каза, че вече е провел разговори с представители на ЕК заради тревожната ситуация с изявлението на Путин. "Обясних, че това не е абстрактен проблем, а има много измерения – те не само политически и икономически, а свързани с доставките, както и юридически, тъй като по проекта има сключени договори", каза вицепермиерът. Той също така обяснил пред Брюксел, че доколкото споровете и разногласията за "Южен поток" са между Русия и ЕК, от другата страна на преговорите трябва да стои ЕК, а не България. Дончев поискал от Брюксел да преговаря с Русия за "Южен поток", защитавайки България. В отговор от Брюксел казали, че ще бъдат въздържани в позицията си за "Южен поток", докато не бъдат уведомени документално за решението на Русия. Това е ясен знак, че Еврокомисията няма да предприеме първата крачка, още повече че Русия е тази, която ако иска да строи газопровода си на европейска територия, трябва да се съобразява с изискванията на нейното законодателство най-малкото като поиска временно изключение от правилата. Москва обаче не прави това, а в отговор на въпрос на Mediapool дали българското правителство е готово да поиска такава дерогация за газопровода, Дончев коментира, че това е техническа подробност, преди която трябва да се постигне политическо съгласие дали ще го има проектът. ЕК ни предлага съдействие за газови връзки с Гърция Еврокомисарят по енергийните въпроси Марош Шефчович уверил Дончев, че България "може да разчита на съдействие за изграждането на алтернативно трасе за доставки на газ от Гърция, в това число и финансиране за междусистемната газова връзка или връзки". "Аз приех с благодарност това уверение, но категорично обясних, че един подобен ход, една помощ от европейска страна, в никакъв случай не може да бъде считана за алтернатива на "Южен поток". То може да е само една първа крачка, не и алтернатива", заяви вицепремиерът. Дончев коментира още, че България няма да води отделни преговори с Русия за "Южен поток", а енергийният министър Теменужка Петкова припомни, че предшественикът й от правителството на Пламен Орешарски – Драгомир Стойнев, вече е делегирал права на Европейската комисия да преговаря с Русия по проекта от името на България. "Сепаративни действия от една държава не може да направят възможен или невъзможен проекта. Търсенето на изход от ситуацията не предполага сепаративни действия на България, ще настояваме за силна и нееднозначна позиция на Брюксел по въпроса "Южен поток", заяви Дончев. "Солово отиграване на ситуацията е невъзможно", допълни той.

България търси помощ от ЕС срещу руските претенции за "Южен поток"

http://www.mediapool.bg/bulgaria-tarsi-pomosht-ot-es-sreshtu-ruskite-pretentsii-za-yuzhen-potok-news227885.html

"България не може да бъде разменна монета в тази сложна геополитическа ситуация", заяви вицепремиерът Томислав Дончев по повод решението на Русия да спре проекта "Южен поток" заради България, която не е дала разрешение на строеж. България официално не е уведомена с документи за спирането на "Южен поток”, каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика на извънредна пресконференция във вторник. "До момента имаме по-скоро реакция, а не толкова позиция. Поради огромната значимост на проекта, не можем да си позволим да чакаме повече”, заяви още Томислав Дончев. България ще иска от Брюксел да излезе с ясна позиция за "Южен поток", тъй като проектът е важен за страната и тя ще понесе загуби в много аспекти, включително има опасност Русия да ни съди заради това, че проектът не се е реализирал, стана ясно от думите на Дончев. От Еврокомисията отдавна и неведнъж са заявявали, че газопроводът може да получи одобрението й, само ако се съобразява с европейските изисквания. При това положение не е ясно как България очаква сега Брюксел да промени мнението си и да го ревизира само за да отиграе подадената й чрез България топка от страна на Русия. Дончев каза, че вече е провел разговори с представители на ЕК заради тревожната ситуация с изявлението на Путин. "Обясних, че това не е абстрактен проблем, а има много измерения – те не само политически и икономически, а свързани с доставките, както и юридически, тъй като по проекта има сключени договори", каза вицепермиерът. Той също така обяснил пред Брюксел, че доколкото споровете и разногласията за "Южен поток" са между Русия и Европейската комисия, от другата страна на преговорите трябва да стои Европейската комисия, а не България. Дончев поискал от Брюксел да преговаря с Русия за "Южен поток", защитавайки България като "уязвима страна не само от енергийна гледна точка". В отговор от Брюксел казали, че ще бъдат въздържани в позицията си за "Южен поток", докато не бъдат уведомени документално за решението на Русия. Дончев коментира още, че България няма да води отделни преговори с Русия за "Южен поток", а енергийният министър Теменужка Петкова припомни, че предшественикът й от правителството на Пламен Орешарски – Драгомир Стойнев, вече е делегирал права на Европейската комисия да преговаря с Русия по проекта от името на България. "Сепаративни действия от една държава не може да направят възможен или невъзможен проекта. Търсенето на изход от ситуацията не предполага сепаративни действия на България, ще настояваме за силна и нееднозначна позиция на Брюксел по въпроса "Южен поток", заяви Дончев. "Солово отиграване на ситуацията е невъзможно", допълни той и отбеляза, че страната ни не може да е разменна монета в подобна сложна геополитическа ситуация. Вицепремиерът каза още, че загубите за България от спирането на проекта не може да бъдат изчислени, но коментира цитираните от Путин пропуснати ползи в размер на 400 млн. евро годишно като силно завишени. По думите му, в краткосрочен план тази сума не е реалистична. "Щетите трудно биха могли да бъдат изчислени като конкретна сума. Ако проектът го няма, това е загуба за България", каза Дончев. Очаквайте подробности

Видео: Феновете избраха изпълнение на Григор Димитров за номер 1 през 2014 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/02/2431009_video_fenovete_izbraha_izpulnenie_na_grigor_dimitrov/?ref=rss


Григор Димитров е всеобщ любимец на феновете на тениса заради атрактивната си игра и непринуденото си поведение на и извън корта. Освен това е абониран всяка седмица (а понякога дори по-често), когато е на корта, за първото място в класацията за удар на деня - Hot Shot. 

Затова едва ли е голяма изненада, че изпълнение на българския тенисист беше избрано от любителите на тениса за номер 1 през 2014 г. При това той спечели първото място в анкетата на TennisTV с огромна преднината. ...

Екатерина Йосифова получи голямата годишна награда на СУ

http://www.cross.bg/nagrada-golyamata-iiosifova-1442174.html

София /КРОСС/ Голямата годишна награда на Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше връчена днес на поетесата Екатерина Йосифова. Самобитността на поезията и свободният дух на творчеството на поетесата отбеляза в словото си проф. Миглена Николчина. След като получи голямата награда Екатерина Йосифова сподели, че едно от призванията на поезията е, че подсеща човека, че е повече отколкото сам си мисли."Бъдещето не беше дошло, но ние бяхме и живелите преди нас бяха. Срещаха се нашите копнежи с техните. Бъдещето не идваше на срещи. Ние ще продължаваме да идваме и тези, които са били преди нас ще продължават да идват на срещите", сподели поетесата.13 са лауреатите на голямата награда за литература на Софийския университет досега. Сред тях са писателите Йордан Радичков, Ивайло Петров, Вера Мутафчиева, Валери Петров и Иван Цанев.

Камерън към Борисов: Надявам се, че ще обмислите внимателно Южен поток

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457376

Дейвид Камерън се надява Бойко Борисов внимателно да обмисли проекта „Южен поток”. Това стана ясно от писмо на британския премиер до неговия български колега, което беше разпространено от Министерския съвет.
Ето пълния текст на писмото:
Уважаеми Бойkо,
Поздравявам Ви за изборната победа и за сформирането на нов кабинет. Дейвид Камерън се надява Бойко Борисов внимателно да обмисли проекта „Южен поток”. Това стана ясно от писмо на британския премиер до неговия български колега, което беше разпространено от Министерския съвет. Ето пълния текст на писмото: Уважаеми Бойkо, Поздравявам Ви за изборната победа и за сформирането на нов кабинет.

18-годишно момиче бе блъснато на кръстовище в Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457371

18-годишно момиче бе блъснато от автомобил в района на кръстовището на булевард "Дж. Баучер и бул. "Васил Левски" в Благоевград, съобщи struma.com. Инцидентът стана преди минути.
Момичето е закарано в Спешно приемно отделение на МБАЛ Благоевград, където се правят прегледи. Има счупена ключица установи първоначалния преглед, 18-годишно момиче бе блъснато от автомобил в района на кръстовището на булевард "Дж. Баучер и бул. "Васил Левски" в Благоевград, съобщи struma.com. Инцидентът стана преди минути. Момичето е закарано в Спешно приемно отделение на МБАЛ Благоевград, където се правят прегледи. Има счупена ключица установи първоначалния преглед,

Камерън към Борисов: Надявам се, че ще обмислите внимателно Южен поток

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457364

Дейвид Камерън се надява Бойко Борисов внимателно да обмисли проекта „Южен поток”. Това стана ясно от писмо на британския премиер до неговия български колега, което беше разпространено от Министерския съвет.
Ето пълния текст на писмото:
Уважаеми Бойkо,
Поздравявам Ви за изборната победа и за сформирането на нов кабинет. Дейвид Камерън се надява Бойко Борисов внимателно да обмисли проекта „Южен поток”. Това стана ясно от писмо на британския премиер до неговия български колега, което беше разпространено от Министерския съвет. Ето пълния текст на писмото: Уважаеми Бойkо, Поздравявам Ви за изборната победа и за сформирането на нов кабинет.

Бюджетната комисия отново вкара в действие измерването на акцизните стоки

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/02/2430996_bjudjetnata_komisiia_otnovo_vkara_v_deistvie/?ref=rss


Нова концепция за облагане на акцизните стоки се залага с промените на Закона за акцизите и данъчните складове, които бяха приети днес в преходните и заключителни разпоредби на промените в Закона за данък върху добавената стойност. Промените бяха гласувани на второ четене от депутатите от парламентарната бюджетна комисия, като промените в облагането на акцизни стоки бяха предложени между първо и второ четене.

В Закона за акцизите и данъчните складове се включват всички средства за...

Кола блъсна 18-годишна на кръстовище в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457357

18-годишно момиче бе блъснато от автомобил в района на кръстовището на булевард 18-годишно момиче бе блъснато от автомобил в района на кръстовището на булевард "Дж. Баучер и бул. "Васил Левски" в Благоевград, съобщи struma.com. Инцидентът стана преди минути. Момичето е закарано в Спешно приемно отделение на МБАЛ Благоевград, където се правят прегледи. Има счупена ключица установи първоначалния преглед,

В OMV изненадани от спирането на "Южен поток"

http://www.cross.bg/spiraneto-proekta-yuzhen-1442173.html

/КРОСС/ Австрийската петролна компания OMV не е очаквала спирането на проекта "Южен поток", съобщава ТАСС.""Газпром" не е обсъждал с OMV спирането на проекта", каза ръководителят на OMV Герхард Ройс, отбелязвайки, че подобни разговори трябва да се проведат. "Газът не трябва да се използва като политическо оръжие", каза той. Той също така напомни необходимостта да се гарантира енергийната сигурност на доставките на газ, които в момента зависят само от Украйна.

Бюджетна комисия остави 8% данък върху лихвите по депозитите

http://www.moreto.net/novini.php?n=272678

Бюджетната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ данъкът върху лихвите по депозитите отново да бъде повишен на 10%. Предложението бе отхвърлено от мнозинството в бюджетната комисия, която разглежда на второ четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност.

30 села в страната без ток заради студа

http://pik.bg/30-села-в-страната-без-ток-заради-студа-news256593.html

30 села в страната без ток заради студа

Седем електропровода в областите Видин и Монтана излязоха от строя заради обледяване на жиците, съобщиха от електроснабдителното дружество. От вторник сутрин 9100 абоната са без електричество. Те са от 25 села на видинските общини Белоградчик, Бойница, Грамада, Димово, Кула, Видин и Макреш. Без ток са и 3 села от община Георги Дамяново и 2 от община Чипровци от област Монтана.

Ледът е прекъснал не само електропроводите, но е съборил и електрически стълбове. 32 аварийни групи на дружеството работят за отстраняване на авариите. Нощта срещу сряда обаче повечето от селата останаха без ток.

Заради заледяване от дърветата са нападали много клони. Аварийни екипи на областната служба за пожарна безопасност и защита на населението ги разчистват от вторник сутрин.

 

Eрдоган иска нови учебни програми: Учениците знаят Айнщайн, но не и Авицена

http://www.mediapool.bg/erdogan-iska-novi-uchebni-programi-uchenitsite-znayat-ainshtain-no-ne-i-avitsena-news227884.html

Турските ученици знаят кой е Алберт Айнщайн, но не могат да посочат нито един мюсюлмански учен или изследовател. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган и призова за нова учебна програма в училищата. "Ако ги попитате кой е Айнщайн, всеки млад човек може да каже по нещо за него. Ако попитате кой е Ибн Сина, ще установите, че децата никога не са чували за него", каза Ердоган по време на форум на учителите в южния град Анталия. Ибн Сина, по-известен с името Авицена, е ислямски философ, лекар и учен от 11 век. Персийският математик е смятан за един от най-видните мислители на ислямския Златен век през Средновековието, когато в халифатите се правят различни научни постижения. Ердоган полага усилия да затвърди образа на исляма в страната си. Неговата крайно религиозна кампания предизвика страхове у противниците му, че иска да преобърне установените от дълги години светски принципи в Турция.   Миналия месец турският президент предизвика смут, като заяви, че мюсюлманите са пътували до Америка 3 века преди Христофор Колумб. Макар че това твърдение бе осмяно в Турция и по света, той отвърна на критиките, че мюсюлманското "откритие" трябва да бъде преподавано в турските училища. Според него критиките се дължат на "комплекс на егото", защото се отрича неговото твърдение. Ердоган каза, че турските ученици трябва да познават турските музиканти, също толкова, колкото знаят за чуждестранните композитори.   "Нашите ученици трябва да учат, да знаят и да слушат Итри и Деде Ефенди, също както знаят за Бетовен", каза той, като спомена класическите композитори от османската епоха наред с големия германски композитор. "Нашите студенти трябва да познават езика и думите си, творбите и изкуството на техните предци без всякакви комплекси, също както познават другите култури и езици. Не трябва да забравяме, че който имитира или следва другите, изостава една стъпка назад", добави Ердоган, цитиран от БГНЕС.

10 изумително странни закона по света

http://www.vesti.bg/sviat/10-izumitelno-stranni-zakona-po-sveta-6028365

В Оклахома (САЩ) е строго забранено магаре да спи във ваната след 19:00 ч., а в британския парламент е недопустимо да... умреш

10 изумително странни закони по света

http://www.vesti.bg/sviat/10-izumitelno-stranni-zakoni-po-sveta-6028365

В Оклахома (САЩ) е строго забранено магаре да спи във ваната след 19:00 ч., а в британския парламент е недопустимо да... умреш

Скандал в съда между детеубиеца Атанас Асенов и баща му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457342

Скандал се разрази в съда между детеубиеца Атанас Асенов и баща му. Асенов обжалва в Апелативния съд присъдата от 26 г. затвор за това, че на Банго Васил м.г. в Казанлък е пребил до смърт детенцето на приятелката си - 1,6 г. Мария, съобщи Марица.
"Не съм убил аз детето, страх ме беше от баща ми Стоян, затова мълчах. Скандал се разрази в съда между детеубиеца Атанас Асенов и баща му. Асенов обжалва в Апелативния съд присъдата от 26 г. затвор за това, че на Банго Васил м.г. в Казанлък е пребил до смърт детенцето на приятелката си - 1,6 г. Мария, съобщи Марица. "Не съм убил аз детето, страх ме беше от баща ми Стоян, затова мълчах.

Войната в Сирия е взела над 200 хиляди жертви

http://www.mediapool.bg/voinata-v-siriya-e-vzela-nad-200-hilyadi-zhertvi-news227883.html

Над 200 000 души са загинали в Сирия за близо четири години, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес. "Преброихме от март 2011 г. 202 354 жертви, от които над 130 000 са воюващи от двете страни", съобщи организацията, която се ползва с широка мрежа от активисти и лекари в цялата страна. Според нейния директор Рами Абдел Рахман 63 074 от жертвите са цивилни, от които 10 377 деца. "След бойците срещу режима 37 324 са сирийски бунтовници и 22 624 са джихадисти, които не са сирийци", уточни той. Броят на жертвите "със сигурност е по-висок от преброените 200 000, защото е невъзможно да се работи в някои области, контролирани от режима или от джихдистите от групировката "Ислямска държава" (ИД)".

Валежи от дъжд през следващото денонощие

http://www.vesti.bg/bulgaria/valezhi-ot-dyzhd-prez-sledvashtoto-denonoshtie-6028364

По-интензивни и на повече места ще са валежите в централните и източни райони на Южна България

Детеубиецът Атанас: В полицията ме съблякоха гол и ми биха серум на истината

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457334

Скандал се разрази в съда между детеубиеца Атанас Асенов и баща му. Асенов обжалва в Апелативния съд присъдата от 26 г. затвор за това, че на Банго Васил м.г. в Казанлък е пребил до смърт детенцето на приятелката си - 1,6 г. Мария, съобщи Марица.
Скандал се разрази в съда между детеубиеца Атанас Асенов и баща му. Асенов обжалва в Апелативния съд присъдата от 26 г. затвор за това, че на Банго Васил м.г. в Казанлък е пребил до смърт детенцето на приятелката си - 1,6 г. Мария, съобщи Марица. "Не съм убил аз детето, страх ме беше от баща ми Стоян, затова мълчах.

Танов вбеси бизнеса, Булгартабак плаши със затваряне

http://www.bnews.bg/article-123353

Лично Ваньо Танов, чието връщане в Митниците доведе дори и до протести, дойде да защити идеите си да се възстанови контрола върху големите производители на акцизни стоки.

БФС глоби Левски с близо 38 бона

http://www.cross.bg/leva-sofiya-lokomotiv-1442172.html

София /КРОСС/ Дисциплинарната комисия към БФС глоби Левски с 37 500 лева за скандирания на дискриминационни думи за цвят и раса от страна на публиката по време на двубоя с Литекс."Сините" отнасят и още 2000 лева глоба за нерегламентирано използване на пиротехнически изделия, с което общата сума се увеличава на 39 500 лева. Наказания отнесоха още и ЦСКА, Берое, Локомотив София и Локомотив Пловдив, както и Хасково, както и няколко играчи от различни клубове.Дисциплинарната комисия аложи глоба от 10 хиляди лева на Локомотив София „за нанасяне на обида на длъжностно лице от ръководител на ПФК „Локомотив" София, на основание чл.36, ал.1, т.1, б.А и във връзка с чл.36, ал.1, т.1 б. Б от ДП на БФС 2014/2015."Глобата е факт, след двубоя с Лудогорец, който "железничарите" загубиха с 1:5.Санкциониран бе и футболистът на Лудогорец Ешпиньо, който ще плати 3000 лева за неприличния си жест в двубоя срещу ЦСКА. Полузащитникът посочи среден пръст към "червената" пейка на стадион "Българска армия", в драматичния двубой.Това бе последният казус от мача ЦСКА-Лудогорец, след като Дисциплинарната комисия вече наложи останалите санкции.Интересното е, че със същата сума бяха глобени и "армейците", след като феновете им хвърлиха няколко камъка срещу играчите на разградчани след гола на Фабио Ешпиньо.

Кейтлин Луск пред Actualno.com: LORD OF THE RINGS IN CONCERT е едно невероятно преживяване

http://interview.actualno.com/Kejtlin-Lusk-pred-Actualnocom-LORD-OF-THE-RINGS-IN-CONCERT-e-edno-neverojatno-prejivjavane-news_63698.html

Само няколко дни преди най-очаквания концерт на годината LORD OF THE RINGS IN CONCERT, разговаряме с любимото сопрано на композитора Хауърд Шор. Тя ни разказа за участието си в Lord Of The Rings in C...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване