Американски военни загубиха контейнер с радиоактивен стронций

http://www.cross.bg/flot-strontziii-konteiiner-1442209.html

/КРОСС/ Военнослужещи от Пети флот на Военноморските сили на САЩ случайно са загубили контейнер с един от най-опасните радионуклиди - стронций 90. Инцидентът е станал на 13 ноември.По данни на Комисията за ядрено регулиране на САЩ (NRC), в зоната на действие на Пети флот случайно е потънал контейнер с радиоактивен стронций 90. Контейнерът е паднал от борда на кораб. Екипажът не е успял да го изтегли от водата заради голямата дълбочина на мястото, където е потънал. Координатите на местопроизшествието не се съобщават. Известно е обаче, че в зоната на действие на Пети флот влиза западната част на Индийския океан и Персийския залив.Стронций 90 е сред най-опасните радиоизотопи. Използва се и за военни цели. Веществото може да предизвика рак на костния мозък.

До 20 декември превеждат парите за агроекология

http://www.cross.bg/do-dekemvri-prevezhdat-parite-za-agroekologiya-1442210.html

/КРОСС/ До 20 декември парите за агроекология ще бъдат преведени по сметките на производителите. Това стана ясно след среща на представители на Българската асоциация Биопродукти със земеделския министър Десислава Танева и нейните заместници Васил Грудев и Цветан Димитров.Фермерите могат да разчитат на изплащане на сумите до 20 декември и през 2015 г. Така няма да се загубят пари по мярката от ПРСР за периода 2007-2013 г. На ниво Европейски съюз България ще продължава да гласува против ГМО, стана ясно още по време на срещата.

Бинев с три условия за оставка

http://www.monitor.bg/article?id=452485

Избраният миналата седмица за председател на парламентарната комисия по култура и медии Слави Бинев от ПФ посочи вчера три условия, за да се откаже от поста, който се разклати още от първия ден.

Бюджетът на НЗОК бил орязан тихомълком

http://pik.bg/бюджетът-на-нзок-бил-орязан-тихомълком-news256665.html

Бюджетът на НЗОК бил орязан тихомълком

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е бил орязан тихомълком от правителството с 80 млн. лева спрямо приетия от надзора й миналата седмица.

Това се вижда от внесения в Народното събрание законопроект, според който догодина касата ще разполага с 3 075 534 000 лева, а не с 3 155 534 000 лева, какъвто бе първоначалният вариант, съобщи mediapool.bg. Основната промяна е, че държавата намалява своя трансфер за покриване на недостиг в касата от 98 млн. лева на 18 млн. лева и така приходната част на бюджета се намалява с 80 млн. лева, което води до орязване и на разходи.

Така, ако отново има дефицит в касата, ще се наложи актуализация на бюджета й, каквато през тази година беше направена два пъти. Не е ясно дали намалението на бюджета има нещо общо с предлаганите от здравния министър Петър Москов мерки за икономии в системата, от които се очаква да бъдат спестени 80 млн. лева. Парите за болниците догодина също са намалени спрямо първоначалния вариант.

За тях според приетия от надзора на касата миналата седмица бюджет бяха предвидени 1 424 916 000 лева, но в крайна сметка от внесения в парламента проект става ясно, че са предвидени 1 282 916 000 лева. Парите за лекарства за домашно лечение са намалени с 10 млн. лева, а средствата за онкомедикаменти с 5 млн. лева.

Орязването на парите на НЗОК предизвика негативна реакция от страна на Лекарския съюз, откъдето предупредиха за дефицит в бюджета на касата. Според първоначалния проект министерството трябваше да разполага с 370,2 млн. лева, но последно получава 435,2 млн. лева. Както става ясно от стенограмата на правителственото заседание в понеделник, здравният министър Петър Москов се оплаква, че на неговото министерство е даден 60% от нужния бюджет.

От внесения в парламента законопроект за бюджета на здравната каса се разбира още, че е предвидено намаление на разходите за заплати с 10% спрямо тази година. Разходите за персонал през следващата година ще бъдат 31 млн. лева. Освен това в преходните и заключителни разпоредби е залегнало ограничението НЗОК да не работи с болници, получили лиценз след 31 декември 2014 г., както и да не сключва договори за нови дейности с вече съществуващите болници, ако са получили разрешение за това след Нова година.

Какви са алтернативите на "Южен поток" за Югоизточна Европа?

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/kakvi-sa-alternativite-na-iujen-potok-za-iugoiztochna-evropa-184876/

В много страни вниманието се насочва към въпроса как може да се покрие недостигът на газови доставки, пише Ройтерс

Арест за агрочиновничка за афера с рушвети

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457531

Старши експертката от регионалния инспекторат на фонд “Земеделие” във Варна Йорданка Георгиева влиза за постоянно в ареста. Това реши Варненският апелативен съд, пред който прокуратурата обжалва решението на окръжните магистрати за домашен арест на Николова. На 19 ноември тя, колежката  Надя Вълчева-Манчева и бившият служител на ДФ “Земеделие”... Старши експертката от регионалния инспекторат на фонд “Земеделие” във Варна Йорданка Георгиева влиза за постоянно в ареста. Това реши Варненският апелативен съд, пред който прокуратурата обжалва решението на окръжните магистрати за домашен арест на Николова. На 19 ноември тя, колежката Надя Вълчева-Манчева и бившият служител на ДФ “Земеделие”...

Започват масови проверки за качеството на рибата заради Никулден

http://econ.bg/Новини/Започват-масови-проверки-за-качеството-на-рибата-заради-Никулден_l.a_i.618720_at.1.html

Агенцията по храните започва масови проверки на качеството на рибата в цялата страна заради наближаващия празник Никулден. Инспекциите ще се...

4 г. по-късно: Фукушима се радва на туристи!

http://www.bnews.bg/article-123378

4 години след аварията в атомната централа в японската префектура Фукушима външни хора получават възможност да видят отблизо мащаба на тази трагедия Първото нещо, за което те питат, е нивото на радиационния фон.

Унищожават хиляди бутилки с алкохол заради нови бандероли

http://pik.bg/унищожават-хиляди-бутилки-с-алкохол-заради-нови-бандероли-news256663.html

Унищожават хиляди бутилки с алкохол заради нови бандероли

Хиляди литри алкохол са пред риск да бъдат унищожени. Причината е, че от догодина всички бутилки трябва да са с нов бандерол, а шишетата със старата маркировка предстои да бъдат унищожени от държавата. От Асоциацията на производителите и търговците на спиртни напитки са категорични, че ако от догодина държавата признава само алкохол с нови бандероли, бизнесът ще търпи загуби за милиони, съобщи Нова телевизия.
Държавата търси начин да реши проблема. Предложението е алкохолът със стария бандерол да може да се продава и догодина. . От бранша приветстват предложението.

Окончателното решение трябва да бъде взето до дни от Министерството на финансите.

Бинев: Аз съм единственият, който е правил пари от култура

http://offnews.bg/news/n_1/n_425458.html

Трябва да е ясно - единственият, който е правил пари от култура, съм аз. Говоря за депутатите в Комисията по култура, с изключение на Стефан Данаилов. Там, където аз се появя, винаги нещата във финансово отношение се оправят. Това заяви пред БНТ председателят на Комисията по култура и медии в парламента Слави Бинев. Той каза, че не е Любомир Пипков, но и не е нужно да бъде, защото проблемът на културата е в нейното управление и липсата й на финанси. "Трябва да превърнем културата в нещо доходно", категоричен е архонтът. Не мутра, а герой "Публичното пространство сложи клише върху мен. Не знам какво означава това да съхраниш семейството си, да съхраниш себе си, да си готов на всичко, за да застанеш срещу престъпленията, от които държавата не може да те опази. И да те нарекат мутра. В другите страни - в приказките, които съм чел - това е героят. Това не е престъпникът, това е героят и него го аплодират", защити се Бинев. Доказаните му успешни бизнес проекти били доказателството, че той е подходящият човек за комисията, ако "искаме да се свърши работа". БИАД е бизнес проект, преди него има много други бизнес проекти като "Библиотека", "Дали", "При кмета", където бяха всички български звезди, които по това време бяха изгонени от голямата сцена, и намериха "тих пристан". Бинев определи културните дейци като "наивни, емоционални и лесно манипулируеми". Артистите обаче трябвало да го съдят по делата му и по това, което "тепърва ще направи" за родната култура. "За да имаш мнение за някого, трябва да го познаваш. Останалото означава, че или си повлиян от тълпата, или си подлъган от авторитетите в нея, или имаш някакви мисли други, или имаш лична мъст, или някой е купил твоето мнение ", коментира Бинев. Архонтът оценява високо качествата на Стефан Данаилов като артист, но не мисли, че той би се справил с поста на чисто мениджърско и административно ниво. Освен това би било в конфликт на интереси артист да е председател на комисията, защото "целият сектор е на гилдии и е нормално една да е по-привилегирована за сметка на друга". Именно защото Бинев не е в тази сфера, той смята себе си за безпристрастен съдник. Война или мир Бинев обеща да постави в парламента въпроса за бюджета за културата през 2015 г., като го определи за обидно малък. Колкото до медиите, патриотът призна, че в миналото е имало грешки "и от негова страна, и от страна на системата на отразяване на новините у българските медии", но поиска миналото да бъде загърбено. В желание да "зарови томахавката" с БНТ Бинев подари на телевизията фигурка на бял гълъб , която в западните страни символизира мира. Архонтът обаче предупреди да не се забравя, че на изток гълъбът е символ на войната, а той самият идвал от европейските институции и източните бойни изкуства .

Над 559 000 декара с пшеница са засети до момента във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=272637

Продължава есенната сеитба във Варненска област. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Даря Велинова, експерт в Областната дирекция „Земеделие” във Варна. До момента са засети общо 559 161 декара с пшеница, 110 971 декара с ечемик, 69 666 декара с маслодайна рапица.

200 000 коли карат с безплатни винетки

http://www.monitor.bg/article?id=452480

Проверка на собствениците на коли, които ползват безплатни винетки, е инициирало Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Право на такива имат социално слаби българи и хора с увреждания. Проверката е поискана от строителното ведомство заради непрекъснатото нарастване на исканията на техния брой година след година.

Американски хотелиери идват "на лов" за работливи пловдивски студенти

http://pik.bg/американски-хотелиери-идват-на-лов-за-работливи-пловдивски-студенти-news256662.html

Американски хотелиери идват "на лов" за работливи пловдивски студенти

Среща на американски работодатели с пловдивски студенти редовно обучение ще се проведе в града на тепетата на 13 декември. Американците ще представят своите свободни работни позиции за лято 2015 и ще интервюират кандидати за участие по програмата Work and Travel за САЩ. Организатор на срещата е пловдивска фирма.

Предварително регистрираните за участие в програмата студенти, ще имат възможност да разговарят с бъдещия си работодател и да изберат най–подходящата оферта.

По информация на управителя Илко Запрянов работодателите са известни хотелски вериги, ресторанти, като не липсва плувна комапния и други. Работните позиции в американските фирми са спасители на басейни с подсигурена и втора работа, сервитьори, продавачи в магазини, работник кухня, хотелски персонал. Заплащането за изброените позиции е от 5 до 12 долара на час.

Местата, където студентите ще се трудят през четирите летни месеца, са предимно Източната част на Америка и Флорида . Работодателите обещавали за някои от офертите допълнителен бонус в края на сезона, бакшиш или платени извънредни часове за работа. Студентите ще имат възможност да  си потърсят и втора работа.

По думите на Запрянов като участници на програмата в САЩ младежите имат осигурена квартира и нормални условия на труд.

По време на лятната ваканция от 1 май до 30 септември спонсорите на програмата осигуряват на участниците разрешително за легален престой и право на работа в САЩ, Оказват им и пълно съдействие по време на престоя им там.

Work and Travel е програма за културен обмен, която се администрира от Държавния Департамент на САЩ. Всяка година повече от 10 000 студента от България заминават с виза в САЩ.

Изискванията за участие в програмата към студентите са да са редовно обучение в акредитирани университети или колежи, включително 1-ви курс и магистратури, трябва да са на възраст до 26 години, да владеят английски език на добро разговорно ниво .

Заминаването на студентите по тази програма възлиза около 3500 - 4000 лв. Сумата  включва работно разрешение за САЩ, държавни такси, медицинска застраховка за времето на престоя, двупосочен самолетен билет и джобни пари. Topnovini.bg

Директорът на туризма в Камбоджа говори на български в “Сървайвър”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457456


Директорът на туризма в Камбоджа Кейф Уонг проговаря на български, докато се запознава с двама участници от “Сървайвър”. Срещата им е в красивия храмов комплекс Ангкор Ват. Това е и наградата на двама от шоуто, които успяват да победят в поредната игра.
Бившият футболист Ваня Джаферович празнува 31-ия си рожден ден на 9000 километра от своите Директорът на туризма в Камбоджа Кейф Уонг проговаря на български, докато се запознава с двама участници от “Сървайвър”. Срещата им е в красивия храмов комплекс Ангкор Ват. Това е и наградата на двама от шоуто, които успяват да победят в поредната игра. Бившият футболист Ваня Джаферович празнува 31-ия си рожден ден на 9000 километра от своите

Бивш кръчмар убит за 7 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457543

Бившият кръчмар Тодор Атанасов от карнобатското село Невестино е убит заради 7 лева. Това съобщиха разследващи вчера.
Тялото на 74-годишния мъж бе открито в началото на миналата седмица в пристройка към къщата му. Пенсионерът бил с размазан от удари череп.
По-късно криминалисти съобщиха, че убиецът е нанесъл 14 удара със сап в главата на... Бившият кръчмар Тодор Атанасов от карнобатското село Невестино е убит заради 7 лева. Това съобщиха разследващи вчера. Тялото на 74-годишния мъж бе открито в началото на миналата седмица в пристройка към къщата му. Пенсионерът бил с размазан от удари череп. По-късно криминалисти съобщиха, че убиецът е нанесъл 14 удара със сап в главата на...

Съдия от ВАС влиза в битката за шеф на Върховния касационен съд

http://www.mediapool.bg/sadiya-ot-vas-vliza-v-bitkata-za-shef-na-varhovniya-kasatsionen-sad-news227894.html

Съдията от Върховния административен съд Лозан Панов ще бъде конкурент на Павлина Панова за шефското място във Върховния касационен съд, научи Mediapool.във вторник. Номинацията му ще бъде официално внесена в сряда преди заседанието на Висшия съдебен съвет, когато изтича срокът за предложения. Развоят на събитията около ключовия избор е изненадващ, тъй като до последно съдия Таня Райковска се спрягаше като най-вероятен конкурент на Панова. По информация на Mediapool кандидатурата на Лозан Панов е решена окончателно от мнозинството в съвета в днешния ден. Лозан Панов е завършил право в Софийския университет през 1995 година. Последователно работи в Софийски окръжен съд, Софийски градски съд и Софийски районен съд, сочи неговата биография. Специализирал е Европейско административно право и управление на съдебната система в Австрия и Германия. От 2007 г е председател на Административен съд - Софияград. През 2012 година печели конкурс и е назначен за съдия във Върховния административен съд. Той е съдия в седмо отделение на ВАС, което се занимава с делата за конфликта на интереси, достъпа до обществена информация, движение по пътищата, комуникации, защита от дискриминация, защитени територии и правата на потребителите. Панов нашумя като докладчик по тълкувателното решение, с което ВАС постави извън закона мобилните камери на пътна полиция. Решението да бъде номиниран е взето във вторник сутринта на среща между главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев и членове на Висшия съдебен съвет от мнозинството, научи още Mediapool. Решението да се издигне Лозан Панов би спомогнало за по-голяма консолидация на съдиите от Върховния касационен съд около кандидатурата на Павлина Панова, която сега е заместник-председател на ВКС.

Лукарски съдейства за изплащане на задълженията на ВМЗ към Община Сопот

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/lukarski-sydeistva-za-izplashtane-na-zadyljeniiata-na-vmz-kym-obshtina-sopot-184895/

Надяваме, че ще бъдат предотвратени публичните продажби на имоти, собственост на общината, заяви икономическият министър

Оценка на ценностите

http://offnews.bg/news/n_1/n_425520.html

Омръзна ми всевъзможни професионални, полупрофесионални и чисто битови анализатори да се упражняват по темата „европейски ценности“. Ето, преди време в някакъв град решили да поставят педерастка пиеса с голи мъже в еротични ситуации. Здравите сили веднага скочиха. Обаче не скочиха срещу педерастките сеири, а срещу „еврогейските“ ценности, както духовито обичат да се изразяват. А между двете няма нищо общо. Ако два манафа в Анадола се обичат, пак ли е виновна Европа със своите ценности? Толерирането на „различните“ във всяка тяхна форма на проявление е част от същия обществен процес, който позволява на критиците на „еврогейските“ ценности да ругаят по-най-груб начин, с най-войнствени и просташки изрази, без да очакват за себе си никакви последици. Всъщност, тези ценности не са нито европейски, нито атлантически. Те са социалистически. Произтичат пряко от доктрината за „социалната държава“ (welfare state), в която всеки би трябвало да има право не само да получава блага, без да ги е произвел, не само да изисква от обществото да се грижи за благоденствието му, без сам да дава нещо за благоденствието на другите, но и с шумни крясъци да изисква за себе си всевъзможни права, включително и правата на „самоопределяне“, „самоизтъкване“ и „изразяване на собствената неповторимост“. Много хора се научиха грубо да настояват за „политическа коректност“, без да им минава през ума, че и те я дължат на онези, от които я изискват. Да, изнервящо е. Съгласен съм. Но нека великоруските фенове и кандидати за евразийския съюз си дадат сметка, че буйното им развихряне из социалните мрежи е възможно благодарение на същите (малко сбъркани според мен) мисловни нагласи, които правят възможно и безнаказаното парадиране с всякакъв вид странности. В държави, в които не се допускат гей прайдове, обикновено са ограничени и достъпът до интернет и свободата на словото. Свободата е ценност, но нейното извращаване не е. Свободата винаги е целенасочена и никога стихийна. В свободата винаги има смисъл, безсмислената свобода не е свобода. Добре би било авторите и потребителите на термина „еврогейски ценности“ да си спомнят кои са истинските ценности на европейската цивилизация. Истинските европейски ценности са християнските ценности, сред които има две, които определят общественото мислене на целия съвременен свят: хуманизмът и свободата . Защо хуманизмът и свободата да са християнски ценности? Ето защо. Християнството е уникална доктрина, защото е единствената, която поставя човека наравно с Бога. Смисълът и целта на живота на християнина не са просто да стане като Христос, а да стане Христос, да се обожи, да повтори за себе си чудото на Боговъплъщението, да умре в този свят на грехопадението и да се роди в Царството Божие. Това е основата на християнския хуманизъм , който понякога наричат и „ренесансов хуманизъм“ – човекът е ценност No. 1, защото е образ и подобие Божие, роден като образ и призван да осмисли живота си като стане и подобие. В този свят по-голяма ценност няма. От това схващане произтича и схващането за неотменимите права и свободи на човека, върху което се градят в частност и демократичните ценности. Но тези права и свободи не биха били неотменими, ако не бяха природни. Тоест, те са неотменими, защото са обективни и не зависят от условности, договорки, дефиниции и трактовки. Тези права и свободи са част от естествения нравствен закон, който за мнозина философи и теолози е тъждествен с Бог. Ето я християнската, а оттам и европейска ценност хуманизъм . Свободата . Тя е дар и предизвикателство. Фундаментална ценност на християнството. Човекът може да се обожи и сам да стане Христос единствено доброволно. Бог допуска съществуването на злото в този свят, за да може човекът да има възможност за духовен избор. Не е подвиг да живееш в Доброто, Истината и Красотата, ако си нямал друг избор. Изкушението е необходима част от изкуплението. Човекът трябва да отиде при Бога не по принуда и не от страх. Той трябва да отиде след осъзнат избор и с любов. А за да направи избора, нужда му е свобода . Ето я и другата християнска, а оттам и европейска ценност. Ето как с разбиранията си за хуманизма и свободата християнството създава тази цивилизация, която днес прави човеците по цял свят по-сити, по-здрави, по-дълголетни и по-сигурни. Също и по-многобройни. Днес всички народи, всички раси и всички вярвания по света ползват микропроцесора, двигателя с вътрешно горене и антибиотиците. Всички имат някаква правосъдна система и всички очакват от нея справедливост. Ето това са европейските ценности. Гей парадите и популизмът, както е модерно да се нарича социализмът днес, не са. Те са само извращение, шум в ефира и алергия, която прекрасното цвете може да предизвика като страничен ефект. Добре е тези, които се упражняват да плюят по европейските ценности, да се замислят преди да започнат да го правят. После, ако все още не ги харесват, евразийският съюз е отворен за тях – сигурно и там ще има оперативна програма „Човешки ресурси“, но мерките в нея ще бъдат съвсем различни. Всъщност, има една европейска ценност, която и най-ревностните ругатели приемат с удоволствие – еврото. Вероятно мнозина от тях даже получават хонорарите си именно в тази ценност, а не в рубли, донги или тугрици. Да са живи и здрави! И освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Унищожават хиляди бутилки с алкохол заради нови бандероли

http://www.cross.bg/alkohol-dogodina-durzhavata-1442208.html

/КРОСС/ Хиляди литри алкохол са пред риск да бъдат унищожени. Причината е, че от догодина всички бутилки трябва да са с нов бандерол, а шишетата със старата маркировка предстои да бъдат унищожени от държавата. От Асоциацията на производителите и търговците на спиртни напитки са категорични, че ако от догодина държавата признава само алкохол с нови бандероли, бизнесът ще търпи загуби за милиони. Държавата търси начин да реши проблема. Предложението е алкохолът със стария бандерол да може да се продава и догодина. Всяка бутилка обаче ще трябва да бъде описана. От бранша приветстват предложението.Окончателното решение трябва да бъде взето до дни от Министерството на финансите, съобащва Нова телевизия.

Стивън Хокинг: Създаването на мислещи машини е опасно за човечеството

http://www.moreto.net/novini.php?n=272705

Създаването на мислещи машини е опасност за съществуването на човечеството. Това мнение сподели един от най-видните учени в световен мащаб Стивън Хокинг, цитиран от Би Би Си. „Развиването на истински изкуствен интелект може да доведе до края на човешката раса", заяви той.

Михайлов: Съдията сбърка тъч - Боби е виновен! Когато някой падне - пак той

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457895

„Нормално е да има президенти в Изпълкома, преди пак имаше президенти, винаги е имало президенти. Това е несериозно. Тези президенти представляват клубовете. На последния конгрес всички те бяха предложени от клубовете. Ако играят два тима с президенти в Изпълкома - съдията винаги е виновен. Тогава като и двамата са в Изпълкома кой е виновен? „Нормално е да има президенти в Изпълкома, преди пак имаше президенти, винаги е имало президенти. Това е несериозно. Тези президенти представляват клубовете. На последния конгрес всички те бяха предложени от клубовете. Ако играят два тима с президенти в Изпълкома - съдията винаги е виновен. Тогава като и двамата са в Изпълкома кой е виновен?

И в Унгария бедстват без ток

http://europe.actualno.com/I-v-Ungarija-bedstvat-bez-tok--news_63757.html

След като днес в Чехия железопътният транспорт спря заради лошото време и остави хиляди блокирани, части от Унгария също изпаднаха в бедствено положение заради студа. Около 40 000 домакинства в Будап...

Британските власти хванаха рекордно количество кока

http://europe.actualno.com/Britanskite-vlasti-hvanaha-rekordno-kolichestvo-koka--news_63759.html

Във Великобритания бяха иззети 300 кг кокаин - едно от най-големите количества, залавяни някога. Цената му на черния пазар достига 63 милиона долара, съобщи телевизия ITV. Полицията уточни, че нарко...

Сашо Морфов напусна Народния театър в знак на протест

http://scene.actualno.com/Sasho-Morfov-napusna-Narodnija-teatyr-v-znak-na-protest--news_63767.html

Протесът на режисьора Александър Морфов срещу случващото се в държавата в последните дни не остана само на думи - той напусна Народния театър "Иван Вазов". Това е потвърдил самият той пред ...

Лукарски: Спасяваме 18-те семейства, останали без жилища в Сопот

http://pik.bg/лукарски-спасяваме-18-те-семейства-останали-без-жилища-в-сопот-news256658.html

Лукарски: Спасяваме 18-те семейства, останали без жилища в Сопот

Общинските жилища в Сопот, които бяха обявени за публична продан и имаше опасност 18 семейства да останат без покрив над главите си, няма да се продават. Това съобщи във ВМЗ-Сопот министърът на икономиката Божидар Лукарски. Решението идва, след като днес премиерът Бойко Борисов привика на разговор кметът на общината Веселин Личев.

Министър Лукарски обясни, че са водени финансови преговори и се е стигнало до споразумение ВМЗ да изплати на община Сопот 2 млн. 784 хиляди лева за шест месеца.

Сопот изпадна в инфарктна ситуация, тъй като фирмата, която строи пречиствателната станция, си иска дължимите 3, 5 млн. лева, които с лихвата от 2006 досега са набъбнали на 6, 7 млн. лева. Поради тази причина съдия изпълнителите започнаха да описват общинско имущество, сред са и скандалните блокове. Веднага от сметката на ВМЗ на сметката на съдия изпълнителя ще бъдат преведени 325 хиляди лева, необходими за жилищата. По този начин ще се стопира публичната продажба. Проблемът идва оттам, че ВМЗ няма пари и също е със запорирано имущество. Затова сделката е сключена по сложен начин, чрез контрагенти на предприятието. 

Лукарски обясни още, че е взето решение през следващата година да се осигурява нормална работа със съдействието на държавата и „Кинтекс“. На въпрос на БЛИЦ ще се намерят ли пари и за останалите блокирани общински имоти в Сопот, Божидар Лукарски отговори така: „Това е въпорс към съдия изпълнителите, не мога да отговоря.“

Попитан каква е позицията на държавата за приватизацията на ВМЗ и останалите оръжейни предприятия в страната, икономическият министър отговори, че се разглеждали договорите във вече приватизираните такива предприятия, но към момента за ВМЗ няма такова решение.

Лукарски коментира също и това какви са сметките на оръжейното предприятие в КТБ, както и авоарите на „Кинтекс“. По думите му ВМЗ имал пари в рамките на гарантирания депозит. По-сложно било положението с „Кинтекс“, чиито средства вътре били по-голямо.

Въпреки всичко обещано от държавата в лицето на министъра инициативният комитет обяви, че в четвъртък от 11 часа ще блокира пътя София – Бургас в рамките на едночасов предупредителен протест. Оттам обявиха още, че са недоволни, защото смятат, че наложената от МОСВ през 2006 г. финансова корекция на проекта за пречиствателната станция в размер на 3, 5 млн. лева е неправомерна и тя трябва да бъде платена в случая от държавата, а не от парите на общината.

На пазара в Благоевград вече се предлага риба за предстоящия Никулден

http://pik.bg/на-пазара-в-благоевград-вече-се-предлага-риба-за-предстоящия-никулден-news256656.html

На пазара в Благоевград вече се предлага риба за предстоящия Никулден

За предстоящия Никулден шаранът по търговските обекти в Благоевград струва 6 лева за килограм, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин.

В областния град най-търсената риба за никулденската трапеза се продава на цени от 4,50 лв. на едро и между 5,50 и 6 лева за килограм на дребно. Толстолобът е по-евтин. Цената му варира между 2,50 и 3,50 лева. Тази година в Благоевград на сносна цена се предлага и белият амур. Тя е от семейство шаранови. Цената му варира между 4 и 5 лева за килограм. За Никулден освен шаран, на пазара в Благоевград се предлага и африкански сом. Цената е като тази на шаранът или с лев-два по-висока. През последните години африканският сом влиза в челната тройка на най-търсената риба за трапезата на Никулден. В следващите дни благоевградчани могат да намерят риба, която се продава във временни обекти на открито, както и в търговските вериги. От Областна дирекция по безопасност на храните-Благоевград съветват купувачите да следят в какви условия се продава рибата. Продуктите, които се продават във временните обекти на открито, трябва да се съхраняват в съдове с лед, като разтопеният лед не трябва да остава в контакт с продуктите.

Боби Михайлов: Нормално е да има президенти в Изпълкома, ще се разберем с Любо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457876

„Нормално е да има президенти в Изпълкома, преди пак имаше президенти, винаги е имало президенти. Това е несериозно. Тези президенти представляват клубовете. На последния конгрес всички те бяха предложени от клубовете. Ако играят два тима с президенти в Изпълкома - съдията винаги е виновен. Тогава като и двамата са в Изпълкома кой е виновен? „Нормално е да има президенти в Изпълкома, преди пак имаше президенти, винаги е имало президенти. Това е несериозно. Тези президенти представляват клубовете. На последния конгрес всички те бяха предложени от клубовете. Ако играят два тима с президенти в Изпълкома - съдията винаги е виновен. Тогава като и двамата са в Изпълкома кой е виновен?

Това ли е краят на "Южен поток" (обобщение)

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/12/02/2430919_tova_li_e_kraiat_na_jujen_potok_obobshtenie/?ref=rss


Дойде ли краят на газопровода "Южен поток" - последния от българо-руските енергийни проекти от т. нар. Голям шлем на президента Георги Първанов, които бяха рекламирани шумно през 2008 г., но днес са все така неосъществени.  След заявения вчера от руския президент Владимир Путин отказ от строителство по вина на България, днес се разбра, че властите в София не са получили официално уведомление за променената позиция на Москва, не е коментиран размерът на евентуални плащания към подизпълнители в...

Украйна се отказва от партньорството с Русия

http://www.cross.bg/ykraiina-yuriii-rysiya-1442207.html

/КРОСС/ Във Върховната рада на Украйна е внесен проект за отмяна на "Договора за приятелство, сътрудничество и партньорство между Украйна и Русия". Това се съобщава на страницата на парламента в интернет. Инициатори на законопроекта са Юрий Левченко, Олег Осуховски, Андрей Иленко, Юрий Бублик, Александър Марченко и Михаил Головко. Депутатите не принадлежат към нито една фракция.По-рано депутатите изготвиха проект за решение за излизане на Украйна от ОНД.

София поиска ясна позиция от ЕК за “Южен поток” (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457744

Ако станем разменна монета между Брюксел и Русия, ЕС трябва да ни помогне, отсече Томислав Дончев. Няма официален документ за спиране на проекта че газопроводът се спирa.
Блъфира ли Путин, или не със спирането на “Южен поток”. Губим ли от това като държава и точно с колко. На тези въпроси категоричен отговор не бе даден в София вчера. Ако станем разменна монета между Брюксел и Русия, ЕС трябва да ни помогне, отсече Томислав Дончев. Няма официален документ за спиране на проекта че газопроводът се спирa. Блъфира ли Путин, или не със спирането на “Южен поток”. Губим ли от това като държава и точно с колко. На тези въпроси категоричен отговор не бе даден в София вчера.

Успех: Инвалид осъди съда в Севлиево за 10 бона, нямал достъп до него!

http://www.bnews.bg/article-123358

Инвалид със 100-процентово намалена трудоспособност осъди за 10 00 лв. Севлиевския районен съд за дискриминация.

Златна рибка изпълнява желания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457360

На варненската рибна борса се продават уникални екземпляри, които изпълняват желания в навечерието на Никулден. Търговци предлагат златни рибки, които са с големината на малко шаранче. Цената на рядката риба е 3 лева за килограм. 
Във вторник инспектори провериха стоката на борсата. Продавачите обаче бяха подготвени, тъй като инспекциите На варненската рибна борса се продават уникални екземпляри, които изпълняват желания в навечерието на Никулден. Търговци предлагат златни рибки, които са с големината на малко шаранче. Цената на рядката риба е 3 лева за килограм. Във вторник инспектори провериха стоката на борсата. Продавачите обаче бяха подготвени, тъй като инспекциите

Варненският районен съд наложи наказания на двама пияни шофьори

http://www.moreto.net/novini.php?n=272692

В бързо производство, Районен съд - Варна одобри споразумение и наложи условно наказание за шофиране след употреба на алкохол, научи Moreto.net. 58-годишният К. Лазаров бе осъден на 3 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок.

Москва ни заобикаля по 2 тръби през Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457711


Проектът за газопровода “Южен поток” е закрит. Това обяви ръководителят на “Газпром” Алексей Милер в турската столица Анкара малко след като руският президент Владимир Путин съобщи решението си след 3-часова среща с турския си колега Реджеп Ердоган.
С оглед на това, че до момента не сме получили разрешение от България, смятаме, Проектът за газопровода “Южен поток” е закрит. Това обяви ръководителят на “Газпром” Алексей Милер в турската столица Анкара малко след като руският президент Владимир Путин съобщи решението си след 3-часова среща с турския си колега Реджеп Ердоган. С оглед на това, че до момента не сме получили разрешение от България, смятаме,

Звездите се простиха със Средната земя на световната премиера на "Хобит"

http://www.cross.bg/dzhaksun-premiera-poslednata-1442206.html

/КРОСС/ В първия ден на месец декември Лондон бе домакин на световната премиера на последната част от трилогията „Хобит" - „Битката на Петте армии". Лентата завършва историята на Средната земя. На бляскавата премиера в Odeon Leicester Square присъстваха главните действащи лица и любимци на публиката: Мартин Фрийман (Билбо Бегинс), Йън Макелън (Гандалф), Орландо Блум (Леголас), Еванджелин Лили (Тауриел), Ричард Армитаж (Торин Дъбощит), Бенедикт Къмбърбач (Смог), Люк Евънс (Стрелецът Бард) и др. На премиерата присъства и режисьорът на лентата Питър Джаксън, придружен от дъщеря си Кейти Джаксън. Той обеща последната част на "Хобит" да порази зрителите. "На бойното поле ще се сблъскат хора, джуджета, елфи и орки. Всеки от тях си има собствена култура, оръжия и щитове. Но ние се придържа към едно просто правило: не повече от два или три кадъра с незначителни персонажи, без връщане към главните герои, иначе публиката може да се умори", каза Джаксън. Основната битка във филма ще трае около 45 минути. Официалната продължителност на лентата е едва 144 минути. Филмът тръгва по кината на 12 декември. Премиерата му у нас ще бъде на 19 декември.   video:http://www.youtube.com/watch?v=IzQ5R0H_wlw

Въпреки счупения глезен Рони О'Съливан продължава напред в UK Championship

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/02/2431113_vupreki_schupeniia_glezen_roni_osulivan_produljava/?ref=rss


Въпреки че счупи глезена си в навечерието на UK Championship, а участието му и оставането му в състезанието бяха под въпрос, Рони О'Съливан продължава победния си ход в Йорк. 

Петкратният световен шампион спечели убедителна победа с 6:2 срещу Бен Уластън и се класира за осминафиналите на втория най-значим и престижен турнир в снукъра. 

О'Съливан срещна трудности единствено преди 15-минутната почивка. Той открадна първия фрейм със серия от 64 точки, след като Уластън беше...

Балотели се моли за прошка след нов гаф

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457844

Марио Балотели е пред угрозата да бъде наказан за 5 мача заради антисемитско съобщение в социалните мрежи. Нападателят на „Ливърпул“ се извини, но това едва ли ще му помогне.

В инстаграм голмайсторът написа: „Не бъди расист - бъди като Марио. Той е италеанец, направен от японци, който говори английски и изглежда като мексиканец.“

Това оба Марио Балотели е пред угрозата да бъде наказан за 5 мача заради антисемитско съобщение в социалните мрежи. Нападателят на „Ливърпул“ се извини, но това едва ли ще му помогне. В инстаграм голмайсторът написа: „Не бъди расист - бъди като Марио. Той е италеанец, направен от японци, който говори английски и изглежда като мексиканец.“ Това оба

Радан Кънев: Всички искаме мнозинството да остане

http://pik.bg/радан-кънев-всички-искаме-мнозинството-да-остане-news256653.html

Радан Кънев: Всички искаме мнозинството да остане

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев очаква до края на седмицата да бъде намерено решение с Патриотичния фронт. Всички искаме мнозинството да остане, коментира той пред журналисти в парламента. Кънев посочи, че ще се търси решение, при което да останат и заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов, и областният управител на София-град Веселин Пенев.

Срещу назначенията възразиха от Патриотичния фронт и заплашиха да оттеглят подкрепата си за правителството. До края на тази седмица този въпрос ще бъде затворен, посочи съпредседателят на ПГ на РБ. Той коментира, че има много голямо напрежение сред националистките организации.

Той посочи, че има голямо напрежение и в редиците на Реформаторския блок заради избора на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по културата и медиите. Моментът е неподходящ за такива напрежения с оглед на политическия календар, посочи той и добави, че предстои приемането на един от най-тежките бюджети на държавата. Конфигурацията на мнозинството до голяма степен беше идея на Реформаторския блок, така че си носим отговорността, коментира още Радан Кънев по повод на думи на премиера Бойко Борисов.

„Икономедиа“ цензурира гласa на „Грийнпийс“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457886

И петнадесет минути не можа да се задържи в сайта на “Дневник” блестяща статия на световноизвестния еколог и съосновател на “Грийнпийс” д-р Патрик Мур препечатана на 29 ноември от  TheAustralian.com под заглавие “Трябва ни повече въглерод”. Материалът е изхвърлен светкавично от страницата на електронното издание, влизащо в групата “Икономедиа”. И петнадесет минути не можа да се задържи в сайта на “Дневник” блестяща статия на световноизвестния еколог и съосновател на “Грийнпийс” д-р Патрик Мур препечатана на 29 ноември от TheAustralian.com под заглавие “Трябва ни повече въглерод”. Материалът е изхвърлен светкавично от страницата на електронното издание, влизащо в групата “Икономедиа”.

Дете и мъже загинаха заради студа (ОБЗОР)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457337

Студът, обхванал страната, взе жертви. 4-годишно момче загина при пожар в дома си в Асеновград. Детето било оставено само вкъщи и се задушило от дима. Инцидентът е предизвикан от неправилно ползване на печка на дърва и въглища, която родителите оставили запалена, за да топли детето. 
По същата причина в пожар загина и 41-годишен мъж Студът, обхванал страната, взе жертви. 4-годишно момче загина при пожар в дома си в Асеновград. Детето било оставено само вкъщи и се задушило от дима. Инцидентът е предизвикан от неправилно ползване на печка на дърва и въглища, която родителите оставили запалена, за да топли детето. По същата причина в пожар загина и 41-годишен мъж

Вижте порасналия син на Весела Тотева и Топузаков

http://www.bnews.bg/article-123359

Весела Тотева показа порасналото си момченце. Скоро малкият Виктор ще навърши 9 месеца.

"Ранобудни студенти" на протест срещу "абсурдни назначения в държавната администрация"

http://www.moreto.net/novini.php?n=272708

Протест „срещу поредните абсурдни назначения в държавата” организират „Ранобудните студенти” в петък от 18:30 часа пред Софийския университет. В своя декларация, адресирана „специално” до председателите на ПГ на Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и ДПС, младежките активисти се обявяват против назначенията на Волен Сидеров, Делян Пеевски и Слави Бинев в парламентарните комисии по външна политика, икономика и култура.

Звездата на Кристоф Валц изгря на Алеята на славата

http://www.cross.bg/valtz-kristof-slavata-1442205.html

/КРОСС/ Австрийският актьор Кристоф Валц стана 2536-ата знаменитост, удостоена със звезда на Алеята на славата в Лос Анджелис."Сърцето ми не просто е изпълнено с гордост, струва ми се, че е готово да се пръсне. Аз съм обикновен човек от Виена, дори не съм мечтал за това", призна 58-годишният актьор по време на церемонията. Валц е двукратен носител на награди „Оскар", „Златен глобус" и БАФТА с два филма на Куентин Тарантино - „Гадни копилета" и „Джанго без окови".

Полицаите у нас намалели с 11 000 за четири години

http://society.actualno.com/Policaite-u-nas-namaleli-s-11-000-za-chetiri-godini--news_63752.html

Броят на полицаите у нас се е смалил с 11 000 за последните четири години. Това съобщи Добромир Добрев от Синдикалната федерация на служителите в МВР след среща с вътрешния министър Веселин Вучков, пр...

Американка поема финансите на Украйна

http://europe.actualno.com/Amerikanka-poema-finansite-na-Ukrajna--news_63753.html

Новият финансов министър на Украйна - Наталия Яреско - е от американски произход. По-рано днес парламентът на страната утвърди състава на новото правителство. Върховната Рада на Украйна утвърди Павел...

Григор Димитров грабна приза за "Удар на годината"

http://tennis.actualno.com/Grigor-Dimitrov-grabna-priza-za-Udar-na-godinata-news_63755.html

Първата българска ракета Григор Димитров спечели класацията на TennisTV за "Удар на годината. Димитров взе наградата за удара си зад гърба срещу Ернест Гулбис в сблъсъка им на Мастърса в Индиън У...

Над 50 000 българи ще бъдат с по-високи осигуровки от Нова година

http://business.actualno.com/Nad-50-000-bylgari-shte-bydat-s-po-visoki-osigurovki-ot-Nova-godina--news_63754.html

52 000 българи ще посрещнат 2015 г. с увеличени осигуровки. Ръстът ще е 4,5%. Става дума за хората, наети на трудов договор за по-малко от пет дни в месеца и до 40 часа. Те ще трябва да платят от дж...

Социално слабите в Сопот няма да останат без жилище

http://business.actualno.com/Socialno-slabite-v-Sopot-njama-da-ostanat-bez-jilishte--news_63756.html

Общинските жилища на социално слабите жители на Сопот, които са под запора на съдия изпълнител, няма да се обявяват за продан. Това обяви икономическият министър Божидар Лукарски след среща с ръководс...

Борисов и вицепремиерите на блицконтрол утре

http://pik.bg/борисов-и-вицепремиерите-на-блицконтрол-утре-news256651.html

Борисов и вицепремиерите на блицконтрол утре

Депутатите ще обсъдят на второ четене промени в Закона за ДДС и в Закона за хазарта. Това предвижда седмичната  проектопрограма на Народното събрание.

Предлага се заседанието утре да започне с прекратяване на пълномощията на народен представител. На 28 ноември е постъпила  оставка от Николай Нанков от ГЕРБ, защото е назначен за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. От 12.00 часа е предвиден блицконтрол с участието на премиера и заместниците му.

В проектопрограмата е още първото четене на изменения в Закона за пътищата. Като първа точка за четвъртък е предвидено депутатите да разгледат проекторешение за избиране на член на Комисията за  публичен надзор над регистрираните одитори. В седмичната проектопрограма е още второто четене на промени в Закона за държавната собственост. В петък е предвиден редовен парламентарен контрол.

Ромпуй получава 631 000 евро, за да не прави нищо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457841


Досегашният председател на Европейския съвет Херман ван Ромпуй ще получава стотици хиляди евро, за да не прави нищо, съобщи “Дейли телеграф”. Британският вестник е изчислил, че белгиецът ще получава през следващите три години 631 000 евро.
След оттеглянето си от поста Ромпуй ще взема до декември 2017 година по 168 105 евро на година, Досегашният председател на Европейския съвет Херман ван Ромпуй ще получава стотици хиляди евро, за да не прави нищо, съобщи “Дейли телеграф”. Британският вестник е изчислил, че белгиецът ще получава през следващите три години 631 000 евро. След оттеглянето си от поста Ромпуй ще взема до декември 2017 година по 168 105 евро на година,

Нетаняху ще разпусне парламента

http://www.cross.bg/predsrochni-pravitelstvoto-livni-1442204.html

/КРОСС/ Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще разпусне парламента в най-кратки срокове, за да могат да се проведат предсрочни избори. Това съобщи във вторник самият той след среща с министъра на правосъдието Ципи Ливни, по време на която бе обсъдена кризата в коалицията. Преди това той проведе среща с финансовия министър Яир Лапид, а след разговора с Ливни разпореди уволнението и на двамата. "Няма да търпя противодействие в правителството", отсече той. "През последните седмици, включително и в последните дни, министрите Лапид и Ливни атакуват воденото от мен правителството. Аз няма да толерирам противодействие в правителството и атаки от отделни министри по кабинета и политиката на неговия лидер", каза Нетаняху и обеща предсрочни избори, ако министрите продължат с критиките към политиката му.Той съобщи още, че ще обяви разпускането на Кнесета и провеждането на предсрочни парламентарни избори в най-кратки срокове "за получаване на ясен мандат от народа на Израел".    

Нови винетки на стари цени от 15 декември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457776

Новите винетки за 2015 година ще бъдат пуснати в продажба от 15 декември и ще се продават по старите цени, които не са променяни от 6 години. Това съобщиха регионалният министър Лиляна Павлова и шефът на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) Лазар Лазаров.
Винетки може да се купят от бензиностанциите на големите вериги, пощите, Новите винетки за 2015 година ще бъдат пуснати в продажба от 15 декември и ще се продават по старите цени, които не са променяни от 6 години. Това съобщиха регионалният министър Лиляна Павлова и шефът на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) Лазар Лазаров. Винетки може да се купят от бензиностанциите на големите вериги, пощите,

Военният министър: Нямам нито един аргумент да махна Исмаилов

http://offnews.bg/news/n_1/n_425476.html

Аз все още нямам нито един основателен аргумент да отстраня господин Орхан Исмаилов от поста му на заместник-министър на отбраната. Това каза в интервю пред bTV министърът на отбраната Николай Ненчев. Той е "впечатлен от биографичната справка" на заместника си Исмаилов. Фактите не говорят за нищо обезпокоително. Разговорите с Патриотичния фронт продължават. Доколкото разбирам, те имат нужда от малко време, за да вземат своето решение. Ние настоявахме да има ясно мнозинство, което по най-категоричен начин да направи така, че правителството и управлението на България да бъдат стабилни в тези изключително тежки за страната ни дни. В дни като тези е хубаво да разчитаме един на друг, каза още министър Ненчев. Ще ви кажа една тайна. Снощи пихме по една чаша вино с министъра на финансите Владислав Горанов и си говорихме неформално. Търсят се всякакви възможности, искам да успокоя хората в армията, да им дам малко кураж и да ги уверя, че техният министър е на тяхна страна, каза Ненчев. Той потвърди заявеното си намерение да осветли досиетата на военното разузнаване: "Това е закон, приет от НС, който съм длъжен да изпълнявам. Приет с голямо мнозинство с гласовете на БСП, ДПС, НДСВ по това време. Вярвам в парламентаризма". На въпрос дали ще поиска оставката на шефа на военното разузнаване, министърът заяви, че му предстоят разговори с него, но „всичко е възможно”.

Служителите в затворите готвят протест

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/02/2431110_slujitelite_v_zatvorite_gotviat_protest/?ref=rss


Всички предложения относно социалния пакет за служителите на затворите не са финансово обезпечени нито с актуализацията на бюджет 2014, нито са предвидени средства за изпълнението им в проекта за държавен бюджет за 2015 година. Това се казва в разпратено до медиите съобщение от синдиката на служителите в затворите в България. Днес негови представители са си тръгнали крайно неудовлетворени от проведена среща с ръководството на Министерството на правосъдието.

Дискутираните предложения...

Патриотичният фронт пак не успя да реши минава ли в опозиция

http://www.mediapool.bg/patriotichniyat-front-pak-ne-uspya-da-reshi-minava-li-v-opozitsiya-news227893.html

За пореден ден Патриотичният фронт не успя да реши минава ли в опозиция на кабинета "Борисов", подкрепян от ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ. Очакваше се във вторник на заседание парламентарната група на националистите да реши дали ще продължи да гласува с управляващите, а по-късно тази седмица и коалиционния съвет на фронта да определи окончателно за отношението си към правителството. Подобно нещо обаче не се е случило, тъй като лидерът на ВМРО и съпредседател на фронта Красимир Каракачанов не е в България. Пред журналисти шефът на НФСБ Валери Симеонов даде станалите традиционни в последните три седмици обяснения, че настояват за оттеглянето на двете номинации на НПСД, но всички трябва да бъдат "спокойни", тъй като не било в възможно с лека ръка да се зачеркне фактът, че 70% от програмата на националистите и тази на кабинета съвпадали. Кога ще бъде взето окончателно решение дали ПФ минава в опозиция не е ясно. Националистите смятат за провокация към себе си номинацията на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната и назначението на Веселин Пенев като областен управител на София-град. И двамата са от квотата на НПСД на Корман Исмаилов, която е част от Реформаторския блок.

БСП настоява за изслушване на премиера за "Южен поток"

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-iuzhen-potok/bsp-nastoiava-za-izslushvane-na-premiera-za-iuzhen-potok-6028374

Готови сме да окажем всякакво съдействие по отношение на план, предложен от министър-председателя и политическите партии, които желаят изграждането на "Южен поток", коментира Михаил Миков

Депутатите защитиха армията от съкращенията

http://www.cross.bg/sukrashteniya-armiyata-ofitzeri-1442202.html

София /КРОСС/ Намалението с 10% във военния бюджет и предстоящите съкращения в силовия сектор бяха критикувани от депутатите в бюджетната комисия още преди документът да е влязъл за обсъждане там.„Само със съкращения няма да се решат. Не съкращенията представляват фискалната политика на една държава", подчерта Румен Гечев от БСП-Лява България.И Мартин Димитров от РБ се възпротиви срещу свиването на разходите: „Има опасност от нова Студена война на портата ни и не може армията да се намалява с един човек".Председателят на комисията по отбрана също се е застъпил за военния бюджет, но съкращения не са изключени.„Борим се за максимума. Имам голяма подкрепа и от президента и от парламента. Негативният план се състои в това че ще трябва да се направят съкращения в администрацията и в никакъв случай не ми се мисли че ще пипнем личния състав на армията", заяви категорично министър Николай Ненчев.Днес министърът е опитвал да разубеди офицери да напускат. От септември 200 офицери са подали рапорти заради безпокойство от пенсионната реформа, съобщи bTV.Все още няма окончателно решение. Предстои да видим дали президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов, които са на различни позиции за парите за сектор „Сигурност", ще се разберат.

НС решава дали да ограничи педофилите при заемането на постове

http://pik.bg/нс-решава-дали-да-ограничи-педофилите-при-заемането-на-постове-news256649.html

НС решава дали да ограничи педофилите при заемането на постове

Утре правителството ще разгледа промени в Наказателния кодекс, които ще бъдат предложени на Народното събрание за окончателно приемане, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Основната част от промените са свързани както със създаването на нови престъпни състави и разширяване обхвата на съществуващите по отношение на сексуалните посегателства срещу деца, така и със завишаване на санкциите по отношение на някои от тежките форми на този вид престъпления. За първи път в Наказателния кодекс се предвижда и възможност за съда да налага на извършителя на престъпления от сексуален характер срещу деца, наказание лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност или да се упражнява определена професия или дейност.

По този начин ще бъде предотвратена възможността осъдените да извършват дейности, които предполагат контакт с деца. Изменение в още един закон – за собствеността, ще бъде предложено на Народното събрание. То се отнася до удължаване с три години на мораториума върху придобиването по давност на държавни и общински имоти. Целта е да се защитят в максимална степен държавният и общественият интерес.

Повишения за европейските акции

http://www.investor.bg/evropa/334/a/povisheniia-za-evropeiskite-akcii-184893/

Известното стабилизиране в цената на петрола и надеждите за още стимули в Китай повдигнаха инвеститорските настроения

673 килограма от декар е средният добив на царевица във Варненска област до момента

http://www.moreto.net/novini.php?n=272608

673 килограма от декар е средният добив на царевица във Варненска област до момента. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Даря Велинова, експерт в Областната дирекция „Земеделие” във Варна. Засетите площи с царевица общо за областта са 161 100.

Ирак и автономния Кюрдистан сключиха сделка за петрола

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/02/2431105_irak_i_avtonomniia_kjurdistan_skljuchiha_sdelka_za/?ref=rss


Иракското правителство е сключило временна сделка с кюрдски власти, която прекратява спора за износа на петрол и за бюджета за автономния регион, съобщи агенция "Ройтерс".

Съгласно споразумението 300 000 барела петрол на ден от град Киркук ще бъде експортиран през територията на Кюрдистан до Турция. Те са допълнителни към другите 250 000 барела на ден, които Кюрдистан изнася от своите собствени находища.

Нефтът ще бъде продаван от иракската държавна компания SOMO, което...

Синът на президента Плевнелиев финтира Стоичков (снимки)

http://pik.bg/синът-на-президента-плевнелиев-финтира-стоичков-снимки-news256645.html

Синът на президента Плевнелиев финтира Стоичков (снимки)

Кадри как най-малкият син на президента на България Росен Плевнелиев - Павел, финтира с топка в крака Христо Стоичков в кабинета на държавния глава са част от най-новия документален филм за българската футболна легенда, пише "24 часа".

Лентата е дело на американската телевизия за испаноговорещи “Унивисион” и се казва “Народният Христо”. Самият Стоичков вече почти година е част от екипа , като беше коментатор и на световното в Бразилия това лято. В 20-минутния филм, излъчен онзи ден в САЩ, освен кадрите в президентството, включващи прегръдки с Росен Плевнелиев и импровизираното мачле с малкия Павел, са включени и посещения на всички емблематични за Камата места в България.

Снимано е в ловното му стопанство в Етрополе, във футболната му школа в същия град, където растат нови стоичковци, на Античния театър в родния му Пловдив, в къщата на майка му в Ясно поле и гроба на баща му в същото село, на стадион “Българска армия” и храм-паметника “Св. Алекснадър Невски”.

Ударението на автора - журналист, известен с прякора Граф К., е поставено върху това, че Стоичков е обичан от всички в родината си, затова и филмът се казва “Народният Христо”.

Особено трогателен е моментът, когато Стоичков си спомня за наскоро починалия си баща.

“От него научих, че когато говориш с някого, трябва да го гледаш винаги в очите. Няма значение дали ще кажеш “да” или “не”, това също е отговор. Но не е отговор да кажеш “обади ми се утре”, “ще видим". Той никога не е казал една лъжа, не е обидил никого, не е повишавал глас. Никога!”, спомня си Стоичков и очите му се пълнят със сълзи, показани в едър план от камерата.

Във филма освен Росен Плевнелиев говорят Христо Бонев, Наско Сираков, Стойчо Младенов и Маркиньос.

 

"Локо“ (Сф): В „Лудогорец“ се държат като дрогирани

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457828

Изпълнителният директор на iстоличния „Локомотив“ Георги Марков реагира гневно, след като БФС наложи на клуба глоба от 10 хиляди лева. Наказанието е наложено за „за нанасяне на обида на длъжностно лице от ръководител“.
.„Като налагат глоба, да уточнят на кого е глобата – заяви Марков пред „Гонг“. - Главният съдия явно така е преценил. Единственото Изпълнителният директор на iстоличния „Локомотив“ Георги Марков реагира гневно, след като БФС наложи на клуба глоба от 10 хиляди лева. Наказанието е наложено за „за нанасяне на обида на длъжностно лице от ръководител“. .„Като налагат глоба, да уточнят на кого е глобата – заяви Марков пред „Гонг“. - Главният съдия явно така е преценил. Единственото

325 хил. лева спасяват общинските жилища в Сопот

http://www.bnews.bg/article-123377

Министърът на икономиката Лукарски съдейства за изплащане на задълженията на община Сопот и спиране на публичната продажба на жилища в града.

Евгени Минчев доведе в София лейтенант Грубер от “Ало, ало”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457503


Актьорът Гай Синър, който изпълни емблематичната роля на лейтенант Грубер в сериала “Ало Ало”, пристигна вчера в София. Той кацна от Лондон. Причината за идването му е конкурсът, организиран от Евгени Минчев - “Бизнесдама на годината”, който ще се проведе утре вечер.
“Пътувах много добре. Радвам се, че съм в България, защото имам приятели тук. Актьорът Гай Синър, който изпълни емблематичната роля на лейтенант Грубер в сериала “Ало Ало”, пристигна вчера в София. Той кацна от Лондон. Причината за идването му е конкурсът, организиран от Евгени Минчев - “Бизнесдама на годината”, който ще се проведе утре вечер. “Пътувах много добре. Радвам се, че съм в България, защото имам приятели тук.

Предимно зелена тенденция при индексите на БФБ

http://econ.bg/Новини/Предимно-зелена-тенденция-при-индексите-на-БФБ_l.a_i.618727_at.1.html

Индексите на Българската фондова борса (БФБ-София) завършиха деня предимно на зелени позиции. Дневният оборот надмина 712 хил. лева. SOFIX...

Две нови магистрали искаме от плана „Юнкер“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457782

България иска да изгради две магистрали с парични гаранции от инвестиционния план „Юнкер“. Това съобщи вчера транспортният министър Ивайло Московски при откриването на учебен тренажор в Държавно предприятие РВД. Става въпрос за аутобана  „Черно море“ между Варна и Бургас и магистрала „Рила“ от Ихтиман до Боровец. Ще кандидатстваме също за скорос България иска да изгради две магистрали с парични гаранции от инвестиционния план „Юнкер“. Това съобщи вчера транспортният министър Ивайло Московски при откриването на учебен тренажор в Държавно предприятие РВД. Става въпрос за аутобана „Черно море“ между Варна и Бургас и магистрала „Рила“ от Ихтиман до Боровец. Ще кандидатстваме също за скорос

Проектобюджет 2015 причина за ново напрежение в затворите

http://www.moreto.net/novini.php?n=272706

Представителите на УС на Синдиката на служителите в затворите в България напуснаха сградата на Министерството на правосъдието крайно неудовлетворени от проведена днес среща с ръководството на министерството. Целта на срещата претърпя пълен провал, след като представителите на профсъюза научиха, че всички дискутирани до днес предложения относно социалния пакет (привеждане на заплатите в съответствие с коефициента заложен в ЗМВР, изравняване на порциона и базата определена за специфични условия на труд с тези в МВР, компенсиране на труда полаган през нощта и празнични дни, както и заплащане на времето на разположение по ЗМВР и ППЗИНЗС) по отношение на служителите в ГДИН и ГДО не са финансово обезпечени, нито с актуализацията на бюджет 2014, нито са предвидени средства за изпълнението им в проекта за държавен бюджет за 2015 година.

Григор Димитров спечели приза на TennisTV за "Удар на годината" (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=272712

ригор Димитров спечели приза за "Удар на годината" в класацията на TennisTV.com - oфициалният сайт на АТР за гледане на мачове на живо в интернет. "Гласовете са преброени! Поздравления за Григор Димитров, който вие избрахте за победител в класацията "Удар на годината" със 76% от гласовете", написаха от TennisTV на официалната си страница във Фейсбук.

Софи Маринова бременна с второ дете, не знае кой е бащата

http://www.zapernik.com/hailaif/sofi-marinova-bremenna-s-vtoro-dete-ne-znae-koi-e_36197/

Софи Маринова е бременна с второто си дете. „В първия месец съм. Знам, че е още рано да съобщавам радостната вест, но нямам търпение. Направих бебето за мен и за Лоренцо. Синът ми е много щастлив. Постоянно ми целува корема и се надява да е сестричка", разказа за „Монитор" певицата.

Софка категорично отказва да каже кой е таткото. „То не се знае кой е бащата. А и не искам да разбира, за да не почне да ми се прави на баща. Писаха, че бил заможен бизнесмен. Няма такова нещо. Аз сама си...

Продължава

"Ранобудните студенти" свикват протест срещу Слави Бинев

http://www.bnews.bg/article-123374

Протест „срещу поредните абсурдни назначения в държавата” организират „Ранобудните студенти” в петък пред Софийския университет, съобщи bTV.

Фермери направиха преврат в Бистрица, свалиха председателя на земеделската кооперация заради злоупотреби

http://pik.bg/фермери-направиха-преврат-в-бистрица-свалиха-председателя-на-земеделската-кооперация-зарад-news256643.html

Фермери направиха преврат в Бистрица, свалиха председателя на земеделската кооперация заради злоупотреби

Украйна и Гърция доволни от спряния "Южен поток", акционерите загрижени

http://www.mediapool.bg/ukraina-i-gartsiya-dovolni-ot-spryaniya-yuzhen-potok-aktsionerite-zagrizheni-news227892.html

Украйна и Гърция са доволни от обявеното от руския президент Владимир Путин прекратяване на проекта за строеж на "Южен поток", докато държави като България, Италия, Германия и Австрия са загрижени от решението и част от акционерите в компаниите, ангажирани с изграждането на тръбата, вече понесоха първи загуби с падането на техните акции в борсовата търговия. Унгария пък, която е сред активните поддръжници на проекта и дори в началото на ноември прие законови промени за ускоряването на строежа, реагира по-скоро сдържано на новината. "Ролята ни при доставките за Европа се засили. В модернизирането на газопроводите, по които руският газ се транспортира на Запад, има повече смисъл отколкото в "Южен поток", коментира украинският министър на енергетиката и минната промишленост Юрий Продан, уверявайки, че Украйна е надежден партньор в транзита на руския газ. Киев от самото начало е противник на проекта, тъй като чрез "Южен поток" Русия искаше да заобиколи украинската територия, припомня ДПА. Гърция, която бе сред първоначалните партньори на "Газпром" за строежа на едно от двете направления на "Южен поток", но в последствие се избра по-икономичният вариант и трасето през Гърция отпадна, също се радва от решението за преместването на трасето на "Южен поток" през Турция и изграждането на енергиен възел на турско-гръцката граница, тъй като това ще означава повече количества за транзитиране през нейна територия. това пишат гръцки вестници, цитирани от БНР. Русия има право да вземе такова решение и Унгария признава това, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, посочвайки като възможен алтернативен източник на "синьо гориво" Азербайджан. Според австрийския външен министър Себастиан Курц отказът на Русия от "Южен поток" не е окончателен. При този и при други проект в момента има много тактически ходове. Русия има интерес да може да продава газа си, каза той. Австрия е сред европейските страни, които са особено засегнати от спирането на проекта, отбелязва ДПА и припомня за подписания през юни договор за строежа на тръбата през австрийска територия между "О Ем Ви" (OMV) и "Газпром". Под различни заглавия като "Путин шамаросва Брюксел”, "Започва войната между ЕС и Русия”, медиите на Апенините подчертават важността на случилото се, тъй като в проекта пряко участва като акционер в морското трасе енергийната компания ЕНИ, а голяма част от строителните дейности по подводното трасе са възложени на дружеството "Сайпем", което е част от групата на ЕНИ. След изказването на Путин акциите на "Сайпем" на фондовата борса в Милано паднаха рязко и стремително се разпродават. Преките загуби на европейските компании от замразяването на проекта "Южен поток" възлизат на около 2.5 милиарда евро, информира ТАСС, цитирайки материали на компанията за морския участък "Южен поток Транспорт". Отказът на Русия от "Южен поток" означава, че решимостта на Брюксел се приема сериозно в Москва, изтъква "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Това е също така поражение за Путин, който от години полагаше големи усилия за осъществяване на проекта. Освен това то показва, че "проевропейската" позиция на новия български министър-председател Бойко Борисов определено трябва да се приема сериозно. Защото България, която от 2007 г. е член на ЕС и е най-бедната страна в общността, наистина можеше да се облагодетелства от "Южен поток". Тя можеше да стане транзитна държава в една голяма игра на покер. От друга страна, Борисов нямаше друг избор. България не би могла да надделее в едно силово противопоставяне с Европейската комисия, коментира изданието, пише изданието. Неназовани източници в Брюксел пък са призовали да не бъде обвинявана малка България за спирането на проекта "Южен поток", а са изтъкнали, че Русия го прекратява по чисто финансови причини, пише руската РБК. Според ръководството на ЕС Русия се отказва, защото проектът става икономически неизгоден на фона на световния спад на цените на петрола и природния газ, е съобщил европейски източник пред кореспондента на "Интерфакс". "Изграждането на "Южен поток" струва големи пари. При положение че цените на петрола и газа вървят надолу, то става икономически неизгодно, казал източникът и допълнил, че за "Газпром" е удобно да намери малка България и да й се скара за срива на проекта. Експерти на "Комерсант" препоръчват проектът да бъде изоставен изцяло, тъй като Турция може да стане проблемен потребител за руския концерн, тъй като на преговори Анкара неведнъж мени позицията си и проваля постигнати вече договорки.

Софи Маринова призна сензационно: Непознат ми направи бебе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457766

Фолкпевицата Софи Маринова очаква второто си дете!
Новината разкри самата изпълнителка пред "България Днес". "Истина е това, което се говори от известно време насам. Чакам бебе и съм безкрайно щастлива! - сподели ексклузивно певицата. - Това е най-хубавата новина за Коледа и за рождения ми ден. Сбъдната мечта е да имам второ дете. Фолкпевицата Софи Маринова очаква второто си дете! Новината разкри самата изпълнителка пред "България Днес". "Истина е това, което се говори от известно време насам. Чакам бебе и съм безкрайно щастлива! - сподели ексклузивно певицата. - Това е най-хубавата новина за Коледа и за рождения ми ден. Сбъдната мечта е да имам второ дете.

Външният министър Митов се срещна с Джон Кери

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457754

Министърът на външните работи Даниел Митов проведе среща с Държавния секретар на САЩ Джон Кери днес в Брюксел, съобщи пресцентърът на ведомството.

В европейската столица се провежда редовна сбирка на външните министри на страните членки на алианса.
Митов и Кери са обсъдили проблеми, свързани с последните развития в международните отношения, Министърът на външните работи Даниел Митов проведе среща с Държавния секретар на САЩ Джон Кери днес в Брюксел, съобщи пресцентърът на ведомството. В европейската столица се провежда редовна сбирка на външните министри на страните членки на алианса. Митов и Кери са обсъдили проблеми, свързани с последните развития в международните отношения,

Софи Маринова призна сензационно: Непознат ми направи бебе

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457757

Фолкпевицата Софи Маринова очаква второто си дете!
Новината разкри самата изпълнителка пред Фолкпевицата Софи Маринова очаква второто си дете! Новината разкри самата изпълнителка пред "България Днес". "Истина е това, което се говори от известно време насам. Чакам бебе и съм безкрайно щастлива! - сподели ексклузивно певицата. - Това е най-хубавата новина за Коледа и за рождения ми ден. Сбъдната мечта е да имам второ дете.

Синът на президента Плевнелиев финтира Стоичков на "Дондуков" 2

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457724

Кадри как най-малкият син на президента на България Росен Плевнелиев - Павел, финтира с топка в крака Христо Стоичков в кабинета на държавния глава са част от най-новия документален филм за българската футболна легенда.
Лентата е дело на американската телевизия за испаноговорещи “Унивисион” и се казва “Народният Христо”. Кадри как най-малкият син на президента на България Росен Плевнелиев - Павел, финтира с топка в крака Христо Стоичков в кабинета на държавния глава са част от най-новия документален филм за българската футболна легенда. Лентата е дело на американската телевизия за испаноговорещи “Унивисион” и се казва “Народният Христо”.

Даниел Митов се срещна с Джон Кери

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457728

Министърът на външните работи Даниел Митов проведе среща с Държавния секретар на САЩ Джон Кери днес в Брюксел, съобщи пресцентърът на ведомството.

В европейската столица се провежда редовна сбирка на външните министри на страните членки на алианса.
Митов и Кери са обсъдили проблеми, свързани с последните развития в международните отношения, Министърът на външните работи Даниел Митов проведе среща с Държавния секретар на САЩ Джон Кери днес в Брюксел, съобщи пресцентърът на ведомството. В европейската столица се провежда редовна сбирка на външните министри на страните членки на алианса. Митов и Кери са обсъдили проблеми, свързани с последните развития в международните отношения,

Проф. Тасев: Да не слагаме бързо кръст на „Южен поток"

http://www.cross.bg/krust-tasev-stranata-1442201.html

София /КРОСС/ Енергийният експерт проф. Атанас Тасев не смята, че трябва бързо да се слага кръст на проекта „Южен поток", тъй като според него наблюдаваме „игра на нерви", в която руският президент искал да окаже определен натиск на Европа по темата. В интервю за Дарик проф. Тасев подчерта, че страната ни трябва да настоява за компенсации пред Брюксел, защото се лишава от една „машина за пари", какъвто е този проект."По-скоро виждам стремеж на Путин, владеейки изкуството на тънката енергийна дипломация, да окаже определен натиск на Европа, по-скоро да активизира и нашето правителство", каза Тасев.Направената от руския президент декларация дава на страната ни достатъчно основание да бъдем защитени срещу определени искове и "дори може би да предявим и насрещни искове в дадена ситуация, което е само хипотетично", каза Тасев.Според него става въпрос за игра на нерви и България трябва да запази спокойствие, защото по думите му в бизнеса и политиката печели този, който запазва нервите си непокътнати.Тасев подчерта, че възникват страшно много въпроси и в юридически план, и в технически, и в технологически план. "Затова аз не бързам да слагам кръст на проект, който безспорно ни превръщаше в газов хъб. Всичко това евентуално се премества извън нашите предели и нашата страна остава енергийно джудже", коментира експертът

Апаши източиха гориво от паркиран автомобил във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272638

На 1 декември е подаден сигнал за кражба от лек автомобил "Лада", паркиран на ул. "Феликс Каниц", съобщиха от полицията за Moreto.net. Неизвестно лице е разбило капачката на резервоара на автомобила и е извършило кражба на бензин на стойност около 60 лв.

3000 лeва струва средният пръст на Ешпиньо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457628

Точно 3000 лева струва да покажеш среден пръст в българския футбол. Такава е глобата за Фабио Ешпиньо от „Лудогорец", който размаха неприличния жест към резервната скамейка на ЦСКА в мача на Армията". Традиционно подобни санкции се плащат от клуба и съответно футболистът не е ощетен.
БФС се нуждаеше от 10 дни след провинението да вземе решение. На Точно 3000 лева струва да покажеш среден пръст в българския футбол. Такава е глобата за Фабио Ешпиньо от „Лудогорец", който размаха неприличния жест към резервната скамейка на ЦСКА в мача на Армията". Традиционно подобни санкции се плащат от клуба и съответно футболистът не е ощетен. БФС се нуждаеше от 10 дни след провинението да вземе решение. На

Патриотите решават за подкрепата на кабинета

http://www.cross.bg/simeonov-podkrepata-patriotite-1442200.html

София /КРОСС/ Патриотичният фронт се събира на консултативен съвет, за да реши дали да снеме подкрепата от правителството. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов не пожела да коментира последните изказвания на премиера, че прагът на търпение е преминат. Нашата политика не се води от изказването на отделни политици, а от това, което е заложено в програмата на правителството и за което ние сме отговорни пред нашите избиратели, поясни Симеонов в кулоарите на парламента. ПФ се интересували от съдбата на България. Правителството трябвало, по думите му, да спазва програмния документ, подписан от 4-те формации, а ПФ щели да контролират изпълнението му.Валери Симеонов подчерта, че патриотите подкрепят програмата, защото в нея се съдържали 70% от приоритетите им. Попитан дали патриотите ще оттеглят подкрепата си за кабинета, той каза: „Защо ме питате мен?".Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов няма да присъства на съвета на патриотите, тъй като е във Франция. Вероятно обаче той е делегирал права на някого другиго да го представлява на консултативния съвет.

Обама избрал Аштън Картър за нов военен министър

http://offnews.bg/news/n_1/n_425479.html

Бившият зам.-министър на отбраната Аштън Картър е фаворитът за нов военен министър на САЩ и се очаква американският президент Барак Обама да го номинира за поста, съобщи Би Би Си, позовавайки се на свои източници в администрацията на Обама. Картър е заемал поста зам.-министър на отбраната по времето на Лион Шанета и на Чък Хейгъл, сблъсквал се е с множество кризи в Близкия Изток и е участвал в подготовката на новата фаза в Афганистан след приключването на мисията на НАТО в страната. Военният министър Чък Хейгъл подаде оставка преди седмица, след като заемаше поста през последните две години. Американските медии посочиха като причина различията на Хейгъл и Обама по стратегията за действие срещу „Ислямска държава“, а самият той посочи, че му е оказан натиск да напусне поста си. Хейгъл обаче ще остане на поста, докато наследникът му не бъде утвърден от Сената. Сред фаворитите за поста военен министър освен Аштън Картър беше и министърът на вътрешните работи Джек Джонсън, но неговата кандидатура е била отхвърлена.

Изстрели и кръв на мач край Камата в Мексико (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457689

20 полицаи получиха различни наранявания, докато усмиряваха футболни фенове в мексиканския град Гуадалахара онази вечер.
Там беше и Христо Стоичков, който коментираше мача за американската Univision. Пострадали са и трима цивилни, а трима запалянковци са арестувани по време на потушаването на безредиците. 20 полицаи получиха различни наранявания, докато усмиряваха футболни фенове в мексиканския град Гуадалахара онази вечер. Там беше и Христо Стоичков, който коментираше мача за американската Univision. Пострадали са и трима цивилни, а трима запалянковци са арестувани по време на потушаването на безредиците.

Лукарски съдейства за изплащане на задълженията на община Сопот

http://www.cross.bg/vmz-sopot-lykarski-1442199.html

Сопот /КРОСС/ На проведената днес работна среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски във „ВМЗ" АД град Сопот се стигна до финализиране на преговорите по подписване на споразумение за погасяване на главницата по задълженията на „ВМЗ" към Община Сопот в размер на 2,684 млн. лв. в рамките на шест месеца. Министър Лукарски заяви, че още утре ще бъдат изплатени 325 хил. лв. по сметката на частния съдебен изпълнител, с което ще бъдат освободени от публична продан общинските жилища.„С изпълнението на споразумението се надяваме, че ще бъдат предотвратени публичните продажби на имоти, собственост на Община Сопот, което представлява сериозен риск за общината и за част от наемателите на общински жилища в момента", допълни той. Средствата са осигурени чрез сложна многостранна сделка с контрагенти на „ВМЗ". Министерството на икономиката и „ВМЗ" разчитат на ползотворно сътрудничество и занапред с Община Сопот, като очакват също и кредиторите на общината да проявят разбиране и да съдействат за реализирането на постигнатите договорености. Изплащането на задълженията на завода към общината ще се реализират чрез банкови преводи по сметка на частния съдебен изпълнител.На срещата министър Лукарски обсъди с ръконодството на ВМЗ „Сопот" състоянието на дружеството и начертаха следните приоритети и цели за предстоящата 2015 г

Френският парламент гласува за признаване на Палестинската държава

http://www.cross.bg/durzhava-palestina-rezolyutziya-1442198.html

/КРОСС/ Френското Национално събрание гласува „за" резолюция, призоваваща ръководството на страната да признае Палестинската държава, съобщава „Франс прес". Признаването на Палестина бе подкрепено от лявото парламентарно мнозинство. Резолюцията бе одобрена с гласовете на 339 депутата, 151 се обявиха против нея. По-рано беше съобщено, че Палестина ще внесе в ООН резолюция за международно признаване на държавата. В момента тя е призната от 135 страни.

Алкохолният бранш може да загуби милиони заради нови бандероли

http://business.actualno.com/Alkoholnijat-bransh-moje-da-zagubi-milioni-zaradi-novi-banderoli-news_63748.html

Стотици литри алкохол скоро ще бъдат прахосани. Причината е, че от догодина всички бутилки трябва да са с нов бандерол, а шишетата със старата маркировка предстои да бъдат унищожени от държавата.&...

Детройт потъна в мрак

http://america.actualno.com/Detrojt-potyna-v-mrak--news_63749.html

Сериозна авария прекъсна електричеството в американския град Детройт, оставяйки без ток всички правителствени сгради, включително градските затвори и полицейските управления. "Всички правителс...

Дачич призова за европейско-руско помирение за "Южен поток"

http://balkani.actualno.com/Dachich-prizova-za-evropejsko-rusko-pomirenie-za-Ujen-potok-news_63750.html

И ЕС, и Русия трябва да преразгледат своите становища по проекта "Южен поток", защото това е от полза и за двете страни. Такава позиция изрази сръбският външен министър Ивица Дачич, цитира...

Обявяват опасност от обилни валежи в 7 области

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457707

Жълт код за обилни валежи е обявен за 7 области, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.
Жълтият код е в сила за областите Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, където има предупреждение за обилни валежи. В останалата част от страната е в сила зелен код, Жълт код за обилни валежи е обявен за 7 области, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Жълтият код е в сила за областите Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, където има предупреждение за обилни валежи. В останалата част от страната е в сила зелен код,

Ненчев: Ще продължа да се боря за повече пари за отбрана

http://www.moreto.net/novini.php?n=272704

Още нямам основания да оттегля кандидатурата на Орхан Исмаилов. Това каза пред bTV министърът на отбраната Николай Ненчев. Срещнахме се със съпредседателите на Патриотичния фронт. Не получих друга информация освен тази, която видях в медиите.

Метеоролозите предупреждават за опасност от обилни валежи в 7 области

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457715

Жълт код за обилни валежи е обявен за 7 области, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.
Жълтият код е в сила за областите Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, където има предупреждение за обилни валежи. В останалата част от страната е в сила зелен код, Жълт код за обилни валежи е обявен за 7 области, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Жълтият код е в сила за областите Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, където има предупреждение за обилни валежи. В останалата част от страната е в сила зелен код,

Скарлет Йохансон се омъжи тайно

http://www.bnews.bg/article-123357

Холивудската актриса Скарлет Йохансон и френския журналист Ромен Дориак са се оженили на тайна цеемония през октомври.

Две семейства с иск за 12 млн. евро срещу болница, разменила бебетата им при раждането

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457694

Две френски семейства са внесли иск за 12 милиона евро за това, че преди 20 години от родилния дом са разменили неволно бебетата им, които били в един и същи кувьоз пише АФП.
Вместо да поставят в един кувьоз момче и момиче, болничният персонал по невнимание е сложил двете момиченца заедно, казва адвокатът на една от съдените акушерки. Две френски семейства са внесли иск за 12 милиона евро за това, че преди 20 години от родилния дом са разменили неволно бебетата им, които били в един и същи кувьоз пише АФП. Вместо да поставят в един кувьоз момче и момиче, болничният персонал по невнимание е сложил двете момиченца заедно, казва адвокатът на една от съдените акушерки.

Ученици от Разград с призови места от Национално състезание по роботика

http://pik.bg/ученици-от-разград-с-призови-места-от-национално-състезание-по-роботика-news256638.html

Ученици от Разград с призови места от Национално състезание по роботика

Ученици от Разград взеха призовите места на Национално състезание по роботика. Те са ученици от Професионалната техническа гимназия „Шандор Петьофи“-Разград, съобщи Дарик.

Състезанието се проведе през уикенда. За разградския тим това е второ голямо състезание, но и второ с призови места. Деан Иванов, Валери Червенски, Светослав Гюрецов от 11 'Б" клас и Захари Стоянов от 10 "В" клас са имената на състезателите от отбора на Механото, те са водени от инж. Цветомир Гюрецов - ръководител на клуб „RoboBuilders Razgrad” към проект „Успех”.

В София, където се е провела „Робо Лига“ учениците са представили четири робота. В категория "Суперлиния" са класирани на второ място, а техният робот с приложение в бита е на трето място в категорията си. Тимът от Разград е номиниран и за „Най-амбициозен отбор.” В първото си голямо състезание през месец май същите ученици получиха два златни и един бронзов медал на състезание по роботика, организирано от Русенския университет.

КНДР обвини САЩ в разпространението на вируса ебола

http://www.cross.bg/ebola-virysa-koreya-1442197.html

/КРОСС/ Властите в Северна Корея обвиниха САЩ в тестване на биологично оръжие на територията на Африка и разпространение на вируса ебола, съобщава The Independent.В изявление на централната корейска информационна агенция KCNA се твърди, че по думите на бившия помощник на президента Рейгън, Америка е изобретила вируса ебола, „за да започне биологична война". Във връзка с епидемията от ебола Северна Корея забрани влизането на туристи в страната. Хора, успели да пресекат границата, незабавно се поставят под карантина.

Защитник наказан за 10 мача за атака на съдия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457653

Съдийската комисия на БФС заложи за реванша от 1/8-финалите за Купата на България „Ботев" (Пд) - „Локо" (Пд) на пловдивската бригада, която прекрати последното градско дерби от „А" група на стадиона в "Лаута". Навръх Великден - 19 април, арбитър отново бе Георги Кабаков, тъчрефери - Мартин Маргаритов и Атанас Бозев, а Владимир Вълков бе един от доп Съдийската комисия на БФС заложи за реванша от 1/8-финалите за Купата на България „Ботев" (Пд) - „Локо" (Пд) на пловдивската бригада, която прекрати последното градско дерби от „А" група на стадиона в "Лаута". Навръх Великден - 19 април, арбитър отново бе Георги Кабаков, тъчрефери - Мартин Маргаритов и Атанас Бозев, а Владимир Вълков бе един от доп

Две семейства с иск за 12 млн. евро срещу болница, разменила бебетата им при раждането

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457704

Две френски семейства са внесли иск за 12 милиона евро за това, че преди 20 години от родилния дом са разменили неволно бебетата им, които били в един и същи кувьоз пише АФП.
Вместо да поставят в един кувьоз момче и момиче, болничният персонал по невнимание е сложил двете момиченца заедно, казва адвокатът на една от съдените акушерки. Две френски семейства са внесли иск за 12 милиона евро за това, че преди 20 години от родилния дом са разменили неволно бебетата им, които били в един и същи кувьоз пише АФП. Вместо да поставят в един кувьоз момче и момиче, болничният персонал по невнимание е сложил двете момиченца заедно, казва адвокатът на една от съдените акушерки.

Финландия и Русия задълбочават сътрудничеството си в енергетиката

http://www.investor.bg/evropa/334/a/finlandiia-i-rusiia-zadylbochavat-sytrudnichestvoto-si-v-energetikata-184878/

Най-голямото финландско комунално дружество Fortum сключи споразумение с Росатом за изграждане на водноелектрически и ядрени мощности

Патриотите решават тази вечер дали да оттеглят подкрепата си за кабинета

http://pik.bg/патриотите-решават-тази-вечер-дали-да-оттеглят-подкрепата-си-за-кабинета-news256637.html

Патриотите решават тази вечер дали да оттеглят подкрепата си за кабинета

По-късно тази вечер ще има Консултативен съвет на 14-те партии от Патриотичния фронт /ПФ/. Това съобщи пред журналисти в парламента съпредседателят на коалицията Валери Симеонов.

Той уточни, че разговорите ще се състоят на друго място, не в Народното събрание. На срещата се очаква патриотите да обсъдят дали да оттеглят подкрепата си за правителството заради несъгласие с определени  назначения в изпълнителната власт.

От ПФ поискаха оттеглянето на заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов и на областния  управител на София-град Веселин Пенев, които са от партията на Корман Исмаилов, част от Реформаторския блок. Помолен да коментира думи на премиера Бойко Борисов, че реформаторите са настоявали за съвместно управление с  Патриотичния фронт и е "време да си кажат докъде им е границата", Валери Симеонов каза:

"Щом министър-председателят така е преценил, значи е така", предаде БТА. Нашата политика не се води от изказванията на отделни политици, а от това, което е заложено в  програмата и за което сме отговорни пред нашите избиратели, както и от съдбата на България, добави съпредседателят на Патриотичния фронт. Подписали сме програмен документ, правителството трябва да го спазва, ние ще го контролираме, коментира още Валери Симеонов и отбеляза, че в програмната декларация на правителството е включена 70 процента от програмата на Патриотичния фронт.

Бездомник във Варна разказва: Под тераса съм спал, и пак съм бил доволен

http://www.moreto.net/novini.php?n=272635

Стоян – един сред десетките бездомни хора по варненските улици. Уморен от скитническия си живот, сам потърсил помощ от община Варна. Вече на възраст, човекът се радва, че служителките ще му помогнат да започне да взима пенсията, която му се полага, а дотогава ще има покрив над главата си, легло и парно.

"Ненужен поток" сне от България непосилно корупционно изкушение

http://www.mediapool.bg/nenuzhen-potok-sne-ot-bulgaria-neposilno-koruptsionno-izkushenie-news227891.html

Руският президент Владимир Путин рязко покачи геополитическите "акции" на България, назовавайки я като причина за решението си да спре стратегическия за Русия проект "Южен поток". Изненадващата новина за отказ от газопровода, замислен да доставя на газ на Европа, заобикаляйки Украйна, Путин направи в Турция, към която обеща да пренасочи предвидения за Европа газ, при това на преференциални цени. Путин все пак изтъкна, че основен виновник за провала на проекта е неотстъпчивостта на Европейския съюз. Както е известно, България бе принудена да замрази работата по "Южен поток" през август, след като през юни Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу страната заради това, че проектът не отговаря на европейските правила, включително при избора на изпълнител на строежа на българска територия. Путин не спомена и дума за другите по-съществени причини, изтъкнати от различни международни анализатори – сривът на петролните цени, с които "Газпром" обвързва ценообразуването по дългосрочните си договори за газови доставки, спадът на продажбите в Европа, свитите приходи на руската газова компания, резервираност на международните банки да финансират поскъпналия проект и отказ на акционери като италианската ЕНИ да инвестират повече от първоначално предвиденото. Интересно е, че решението, обявено от Путин в понеделник вечерта в присъствието на Алексей Милер, председателя на държавния монополист "Газпром", който държи контрола в "Южен поток", така и не бе изпратено официално до нито една от страните, участващи в проекта, нито до ЕК. Новината дойде на фона на бодрите уверения от "Газпром", че полагането на първите тръби по дъното на Черно море ще започне в средата на този месец. Руската компания заявяваше, че е твърдо решена да започне строежа, независимо че Брюксел е против проекта в сегашния му вид, който не отговаряна европейското законодателство. Обясненията бяха: Ще преговаряме в движение. Москва така и не навлезе в съществени преговори с Европейската комисия, за да приведе тръбопровода според изискванията на нейното законодателство, тъй като ще минава през територии на страни от ЕС. За сметка на това Путин реши да атакува България, която, по думите му, била "лишена от възможност да се държи като суверенна държава"и да я съветва да търси компенсации от ЕК, тъй като, по думите му, пропуснатите полза за страната щели да са 400 млн. евро годишно. Посоченото число изглежда напълно произволно, тъй като "Газпром" така и не даде икономически модел на проекта, банките предпочетоха да се въздържат за кредитирането му до изясняване на ефекта от западните санкции, наложени на Русия заради действията й спрямо Украйна, а цената на тръбата по последни данни ще надхвърли 23 млрд. евро, което пък разколеба ключов партньор – италианската компания ЕНИ, за участие в строежа на морското трасе. Рентабилността на "Южен поток" за България е крайно неясна, тъй като досега не е съобщавано да са договорени транзитните такси за транспортирането на планираните 63 млрд. куб. м синьо гориво през страната. Досега се е говорило за 16.7 млрд. евро ползи за България, но в 25-годишен план, без да е ясно какво точно означава това. Кой захапа "кукичката" със загубите "Кукичката" за "загубите" обаче си изигра ролята, тъй като всички застъпници на "Южен поток" в България започнаха да се вайкат за "пропуснатите ползи", а БСП побърза да инкасира съмнителни политически ползи, призовавайки правителството спешно да започне преговори и с ЕС, и с Москва, за реализация на проекта. В същото време от думите на вицепремиера Томислав Дончев стана ясно, че стойността на строежът на българското трасе на "Южен поток" се изчислява на 5 млрд. евро, което е доста над обявяваните досега около 3.7 млрд. евро. Сума все по-тежка за "Българския енергиен холдинг", който и без това има да се справя с финансовите проблеми на дъщерните си дружества и да плаща заем за 500 млн. евро. Към тях се планираше да се прибавят още 600 млн. евро заем от "Газпром" за българското финансиране за трасето на "Южен поток" у нас, който да се плаща минимум десет години с приходите от транзитни такси (които не са договорени!). След всички скандали, свързани с конкурса за изпълнител на проекта у нас, изборът падна на консорциум, контролиран от компанията на руския олигарх Генадий Тимченко и няколко български фирми. Заради присъствието на Тимченко в списъка със санкционираните от САЩ бизнесмени, близки до Кремъл, компанията му бе заменена от друга фирма на "Газпром". Междувременно настъпи промяна и сред българските участници, определени да си поделят многомилиардната поръчка, като бяха извадени фирми, които, по думите на бившия енергиен министър Драгомир Стойнев, се смятали за свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, но името му не фигурирало в никой от регистрите. Сред компаниите, останали в консорциума, обаче отново има такива, които се свързват с Пеевски, макар той отново да не фигурира официално. Отделен е въпросът, че "Южен поток", както и останалите грандомански проекти на Путин (Олимпиадата в Сочи и пр.), са заредени с огромен корупционен потенциал, тъй като цената им е неадекватно раздута, за да може да се отделят достатъчно големи суми за комисионни, рушвети и пр. В този смисъл спирането на проекта снема от българските власти и бизнес една непосилна тежест при избора между руските изкушения и изискванията на ЕС. Илиан Василев: И извиване, и измиване на ръцете Според енергийния експерт и бивш посланик в Русия Илиан Василев обявеният от Путин отказ от "Южен поток" има елемент и на извиване на ръцете на България, и на измиване на ръцете на Русия с България. "В първия случай, заявлението от Турция е тръбен зов за определени кръгове у нас, които разчитаха на материални или политически изгоди, да преминат към по-агресивни и радикални действия и упражнят натиск върху правителството - без да е ясно точно в каква посока", коментира пред Mediapool Василев. Ясно е, че българското правителство само́ не може да реши проблема с липсата на зелена светлина на проекта от Брюксел. "Измиване на ръце - защото все пак трябва да се обясни и на обществеността в Русия този провал в руската силова газова дипломация - и е най-лесно да се намери външния враг, предателя и т.н. Нищо ново под слънцето. Странното е, че Русия сама доведе проекта до този тупик - тя и ние очакваме решение от Европейската комисия, а няма подадено и оформено искане за дерогация от третия енергиен пакет. Москва предпочете игра на сенките и скрития натиск вместо да оформи, както направи по проекта ОПАЛ, своето желание", допълва той. Попитан дали това ще задълбочи ли проблемите между Брюксел и Москва на политическо ниво и в газовия контекст, Илиан Василев каза, че те са достатъчно влошени, за да изпитат допълнителното негативно влияние от анонсираното намерение за спиране на проекта от върха на властта в Русия. Кремъл цели да настрои страни от ЕС една срещу друга "По-скоро Кремъл цели да влоши отношенията вътре в Европейския съюз като открие кутията на Пандора и обърне една страна срещу друга и всички срещу Комисията", смята бившият дипломат. "В много по-голяма степен България печели, ако не се реализира "Южен поток". Разбира се не трябва да си затваряме очите за факта, че някои компании ще загубят поръчки и приходи. Но именно поради тази зависимост, значителна част от българския енергиен и политически истаблишмент блокира реалните действия, изгодни сделки и проекти в сферата на диверсификацията на газовите доставки, включително местния добив на нефт и газ. Именно тези хора изгониха "Шеврон" и правят всичко възможно да попречат на всяка голяма западна компания да навлезе на българския газов пазар", коментира Илиан Василев . "Нещо повече, за да не "разсърди" големия партньор, "Булгаргаз" на практика се отказа да търси по-ниски цени на природния газ, в резултат на което сега цените у нас са с между 20-80 долара по-високи от равнищата на сравними с нас пазари. И разбира се най-голямата полза за нас е, че ще се оздрави бизнес средата, тъй като ще престанем да очакваме газовия Годо и голямата "далавера", а ще се захванем с предметни, по наши мащаби и с пряк и незабавен ефект проект", смята експертът. Валентин Кънев: Спазването на законите или ползите са по-важни? Според Валентин Кънев, председател на Българската и Черноморска петролна и газова асоциация, отказът на Путин от "Южен поток" е признание за концептуалните различия с ЕС за начина, по който трябва да се развиват енергийните пазари, и че не желае да разделя собствеността върху газопроводите от доставките, както и да попадне в европейските и българските регулации. "Струва ми се, че думите на Путин трябва да се приемат за чиста монета, а не като ход за преговори", коментира Кънев пред Mediapool. По думите му не може еднозначно да се каже дали България губи или печели от спирането на "Южен поток" при положение, че не са договорени транзитните такси през българското трасе, а икономическият модел на проекта за България се базира на спестените транзитни такси от по-дългото трасе на сегашните доставки през Украйна. Според него обаче договорено наскоро кредитиране от Украйна за модернизация на газопроводите й означава, че може да се очаква в бъдеще намаляване на транзитните такси през нейното трасе. "По-важно от пропуснатите ползи за България при "Южен поток" е спазването на законодателството", допълни Валентин Кънев. Трайков: Русия сменя зависимостта си от Украйна с Турция "След като в продължение на години "Газпром" игнорираше изричните изисквания на Еврокомисията да се спазва европейското законодателство за свободен пазар, изведнъж виновна се оказа... България", учуди се бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. "Отговорността за това развитие на нещата всъщност е на "Газпром". Още не е ясно дали руското решение е окончателно или цели да предизвика антизападни реакции в страни като България, но ако това е така - то дали губим (и колко) или печелим зависи от това каква сделка са договорили българските и руските преговарящи", коментира Трайков пред Mediapool. Според него има много основания да се смята, че сделката не е била добра за България. "За този руски ход несъмнено влияние има и експлодиралата цена на проекта на фона на падащите цени на горивата и потъващата руска икономика, както и необходимостта да се покаже на Запада, че Русия има и други варианти - въпреки че решението зависимостта на транзита от Украйна да бъде заменена със зависимост от Турция изглежда стратегически странно", допълни Трайков. Неслучаен избор за място на обявяване на решението Изявлението за спиране на проекта със сигурност неслучайно бе направено по време на посещение на Путин в Анкара, където бе обявено споразумение за увеличаване на капацитета на "Син поток" (минаващ по дъното на Черно море от Русия до Турция - бел.ред.) и готовност на Москва да построи още един газопровод към Турция, през който да се доставя синьо гориво за Южна Европа, заобикаляйки България. Един вид: Веднъж вече го направихме със "Син поток" (който първоначално бе планиран да минава през българските води на Черно море и наша територия), сега отново ви се случва. Нищо, че "Син поток", чийто капацитет в момента е 16 млрд. куб. м. в момента се пълни до около 14 млрд. куб. м.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/12/02/2431082_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от вечерната емисия:

До момента страната ни не е уведомена официално с какъвто и да е документ, за прекратяването на проекта "Южен поток".

"Решението за "Южен поток" е изцяло в ръцете на Русия и на ЕС", заяви президентът Росен Плевнелиев.

Депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев няма намерение да се откаже от...

Прокуратура и полиция погнаха двама крупни перачи на пари в Петрич

http://www.cross.bg/pari-politziya-romi-1442196.html

Петрич /КРОСС/ Двама петрички роми са на прицел на прокуратурата и икономическа полиция. 34-годишните Димитър К. и Румен П. са заловени от полицията след прилагане на специални разузнавателни средства и оценка на имуществото им, заявиха от Районна прокуратура за Struma.com. Оказало се, че ромите, които са трайно безработни от години, притежават  четири тира за стотици хиляди левове. Ромите са засечени след оперативна разработка, продължила няколко месеца.Спец полицаите засекли разговори по телефона, както и банкови преводи. В продължение само на един месец на едно от лицата са превеждани от 3 до 8 000 лева. "Перачите" са привлечени като обвиняеми чл. 253 от НК Материалите са отделени и са изпратени в Окръжна прокуратура.."Става дума за пране на пари. Затова е повдигнато е обвинение по този състав.", каза още прокурорът от РП. По случая активно се работи и в сектор Икономическа полиция -Петрич. Към този момент е установено, че на двамата роми се води имущество, несъответстващо на материалното им положение. Установено е, че през целия си съзнателен живот, те не са се занимавали с нищо. Това е безспорно доказано в досъдебно производство. Те не извършват и търговска дейност, поясни още прокурорът.. Това е дало основание за повдигане на обвинение по смисъла на член 253 от Наказателния кодекс -пране на пари в особено големи размери

Продажбите на автомобили през ноември с най-висок ръст от 2008 г. насам

http://econ.bg/Новини/Продажбите-на-автомобили-през-ноември-с-най-висок-ръст-от-2008-г-насам_l.a_i.618724_at.1.html

Продажбите на автомобили през ноември са регистрирали рекорден ръст от няколко години насам, пише „Ройтерс“. Производителите в американския град...

Предлагат сексуалните насилници на деца да не заемат определени длъжности

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457677

Правителството ще разгледа на утрешното си заседание промени в Наказателния кодекс, които ще предложи на Народното събрание за окончателно приемане, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Основната част от промените са свързани както със създаването на нови престъпни състави и разширяване обхвата на съществуващите по отношение на Правителството ще разгледа на утрешното си заседание промени в Наказателния кодекс, които ще предложи на Народното събрание за окончателно приемане, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Основната част от промените са свързани както със създаването на нови престъпни състави и разширяване обхвата на съществуващите по отношение на

Предлагат сексуалните насилници на деца да не заемат определени длъжности

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457692

Правителството ще разгледа на утрешното си заседание промени в Наказателния кодекс, които ще предложи на Народното събрание за окончателно приемане, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Основната част от промените са свързани както със създаването на нови престъпни състави и разширяване обхвата на съществуващите по отношение на Правителството ще разгледа на утрешното си заседание промени в Наказателния кодекс, които ще предложи на Народното събрание за окончателно приемане, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Основната част от промените са свързани както със създаването на нови престъпни състави и разширяване обхвата на съществуващите по отношение на

Удар на Григор №1 за годината

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457685


Удар на Григор Димитров бе избран за №1 сред най-атрактивните изпълнения за годината.
Анкетата бе организирана онлайн от Tennis.tv и най-добрият български тенисист получи 76% от гласовете за това, което показа на зрителите в мача с Ернестс Гулбис (Лат) в третия кръг на турнира от серията “Мастърс 1000” в Индиън Уелс, Калифорния. Удар на Григор Димитров бе избран за №1 сред най-атрактивните изпълнения за годината. Анкетата бе организирана онлайн от Tennis.tv и най-добрият български тенисист получи 76% от гласовете за това, което показа на зрителите в мача с Ернестс Гулбис (Лат) в третия кръг на турнира от серията “Мастърс 1000” в Индиън Уелс, Калифорния.

"Локомотив" (Пловдив) ще обжалва десетте мача наказание за Молдованов

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/02/2431072_lokomotiv_plovdiv_shte_objalva_desette_macha_nakazanie/?ref=rss


Ръководството на "Локомотив" (Пловдив) ще обжалва тежкото наказание, което дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз (БФС) наложи на Диян Молдованов.

Централният бранител беше глобен с 8000 лева, а правата му бяха спрени за десет мача. Осем от срещите наказание са заради "опит за удар към длъжностно лице" в двубоя с "Черно море" (1:1), а два заради червения картон, който получи. 

"Не си спомням през последните години да е имало такова решение. Още повече, че...

Бизнес и държава в спор заради идеята за измервателни уреди

http://www.cross.bg/durzhavata-tanov-miliardi-1442195.html

София /КРОСС/ Бизнес и държава се сблъскъха заради решението на Агенция „Митници" да върне правилата, според които производството и превозването и търговията с акцизни стоки се следи със специални уреди.Тази практика бе отменена от правителството на БСП. Според митничар номер едно Ваньо Танов така държавата губи милиарди, тъй като се разчита изцяло на добрата воля на бизнеса да обяви какво количество алкохол или пък цигари е произвел и върху вече заявеното да си плати акциза.Според различни разчети само при горивата се губят 30 процента. По време на обсъждането в бюджетната комисия от "Булгартабак" предупредиха че поставянето на измервателни уреди ще съсипе бизнеса им. От своя страна Танов бе категоричен, че държавата не може да си позволява милиарди да изтичат между капките, съобщава Нова телевизия.

Гърция обмисля нови данъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=272702

Гърция предложила приемането на нови данъци за улесняване на приключването на преговорите с кредиторите Правителството на Атина предлага увеличаване на ДДС за хотелиерите от 6,5 на 13%. Мярката вече предизвиква гнева на служителите в бранша, които критикуват удара срещу основния мотор за съживяването на икономиката.

Слави Бинев: Ако има подходящ човек за поста в комисията, това съм аз

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457680

"Публичното пространство сложи клише върху мен. Нямам нито едно престъпление в живота си, винаги съм бил жертва. А БИАД бе просто проект. Нямам претенцията да бъда Пабло Пикасо или Любомир Пипков. Ако обаче има подходящ човек за тази комисия, това съм аз", заяви новият председател на парламентарната комисия за медии и култура Слави Бинев в "Публичното пространство сложи клише върху мен. Нямам нито едно престъпление в живота си, винаги съм бил жертва. А БИАД бе просто проект. Нямам претенцията да бъда Пабло Пикасо или Любомир Пипков. Ако обаче има подходящ човек за тази комисия, това съм аз", заяви новият председател на парламентарната комисия за медии и култура Слави Бинев в

Съдът ще забранява на педофили да работят с деца

http://www.bnews.bg/article-123375

Правителството ще разгледа на утрешното си заседание промени в Наказателния кодекс, които ще предложи на парламента за окончателно приемане.

Жълт код за 7 области в сряда

http://www.vesti.bg/bulgaria/zhylt-kod-za-7-oblasti-v-sriada-6028373

Обилни валежи се очакват в Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас

Жълт код за 7 области утре

http://www.vesti.bg/bulgaria/zhylt-kod-za-7-oblasti-utre-6028373

Обилни валежи се очакват утре в Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас

Слави Бинев: Не съм извършил нито едно престъпление в живота си, винаги съм бил жертва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457675

"Публичното пространство сложи клише върху мен. Нямам нито едно престъпление в живота си, винаги съм бил жертва. БИАД е бизнес проект, той не е единствения ми проект и затова не е сериозно да ми бъде вменяван като обвинение. Нямам претенцията да бъда Пабло Пикасо или Любомир Пипков. Ако обаче има подходящ човек за тази комисия, това съм аз",

Слави Бинев: Нямам нито едно престъпление в живота си! БИАД бе просто проект (обновена)

http://pik.bg/слави-бинев-нямам-нито-едно-престъпление-в-живота-си-биад-бе-просто-проект-обновена-news256634.html

Слави Бинев: Нямам нито едно престъпление в живота си! БИАД бе просто проект (обновена)

Точно хората на културата най-много трябва да знаят, че за да коментираш някой трябва да го познаваш. В противен случай си повлечен от тълпата. Това каза по БНТ номинираният за председател на комисията за култура и медии Слави Бинев.

"Никога не съм имал влияние върху публичното пространство, днес обясних на какво съм готов, за да запазя семейството си. Аз се защитавам сам. Така са ме учили", категоричен е Бинев.

"Най-важното нещо, което трябва да се направи на този свят е всеки да си седи на мястото. Аз съм убеден, че трябва да се вдигне завесата на европейските фондове", каза бившият евродепутат.

"Смятам, че всеки един политик срещу когото има протест, трябва да си събере багажа", посочи Бинев.

"Публичното пространство сложи клише върху мен. Нямам нито едно престъпление в живота си, винаги съм бил жертва. А БИАД бе просто проект. Нямам претенцията да бъда Пабло Пикасо или Любомир Пипков. Ако обаче има подходящ човек за тази комисия, това съм аз", заяви още Бинев.

Той връчи символично гълъб на мира на водещия Димитър Цонев.

Очаквайте подробности!!!

 

 

 

Прокурор: Не само Ахмед Муса е пропагандирал война

http://www.cross.bg/ahmed-protest-mysa-1442194.html

/КРОСС/ Частен протест е пуснала прокуратурата в Пазарджик срещу част от мотивите на съда, който гледа мерките за неотклонение на задържаните за участие в групата на Ахмед Муса. В ексклузивно интервю пред bTV прокурорът по делото съобщи, че разполага с достатъчно данни, че и седмината арестувани при акцията на ДАНС са пропагандирали война.Към групата са действали и неустановени до момента лица, твърди обвинението по делото. Това означава, че броят на обвиняемите може да се увеличи.Към всички седмина в ареста може да се повдигне обвинение за пропагандиране на война, което до момента никога не е повдигано у нас.Наказанието е до 8 години затвор.Прокурорът по делото е изпратил частен протест до съда, защото според мотивите му засега има данни за това престъпление единствено за Ахмед Муса.В четвъртък Пловдивският апелативен съд отново ще преценява да остави или не в ареста задържаните.„Само по отношение на това, което съдът е коментирал, че няма намерени или събрани при 6 от обвиняемите лица, т.е. членовете на групата на Ахмед Муса, няма състав на престъпление по чл. 407 - призоваване към война - аз имам друго становище и мисля да пусна частен протест само в тази част на определението", обясни Недялка Попова.    

Разбиха група за трафик на наркотици в България и Чехия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457672

При специализирана операция в България и Чехия е разбита престъпна група за трафик на наркотици. На 14.11.2014 г. едновременно на територията на България и на Чехия е проведена операция за противодействие на производство и трафик на наркотици, съобщиха от ДАНС.
В резултат на извършените действия на територията на Чехия е задържано едно лице – При специализирана операция в България и Чехия е разбита престъпна група за трафик на наркотици. На 14.11.2014 г. едновременно на територията на България и на Чехия е проведена операция за противодействие на производство и трафик на наркотици, съобщиха от ДАНС. В резултат на извършените действия на територията на Чехия е задържано едно лице –

Разбиха група за трафик на наркотици в България и Чехия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457647

При специализирана операция в България и Чехия е разбита престъпна група за трафик на наркотици. На 14.11.2014 г. едновременно на територията на България и на Чехия е проведена операция за противодействие на производство и трафик на наркотици, съобщиха от ДАНС.
В резултат на извършените действия на територията на Чехия е задържано едно лице – При специализирана операция в България и Чехия е разбита престъпна група за трафик на наркотици. На 14.11.2014 г. едновременно на територията на България и на Чехия е проведена операция за противодействие на производство и трафик на наркотици, съобщиха от ДАНС. В резултат на извършените действия на територията на Чехия е задържано едно лице –

Могерини: ЕС и НАТО ще анализират решението на Русия за "Южен поток"

http://www.cross.bg/nato-mogerini-rysiya-1442193.html

/КРОСС/ Европейският съюз и НАТО ще анализират решението ма Русия да се откаже от изграждането на "Южен поток". Това изявление бе направено от върховния представител на ЕС Федерика Могерини след среща на външните министри от НАТО. "Нашите страни трябва да анализират това решение на Русия. То показва, че е нужно да се повиши енергийната сигурност на ЕС, да се диверсифицират не само пътищата за доставки на енергоносители, но и източниците им за ЕС, както и да се повиши нашата енергоефективност", коментира Могерини.    

FT: Руснаците намират добър живот в България

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/ft-rusnacite-namirat-dobyr-jivot-v-bylgariia-184889/

Около 400 хил. руснаци притежават имоти у нас и все по-голям брой остават в страната целогодишно

Пеле вече на крака, напусна интензивното

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457643



Легендата на футбола Пеле напусна интензивното отделение и вече е в нормална стая, съобщиха официално от болницата “Алберт Айнщайн” в Сао Паулу. Той бе приет там по спешност миналата седмица.
“Пациентът Едсон Арантес до Насименто се чувства добре. При него няма усложнения. Той може да се движи в стаята си. Легендата на футбола Пеле напусна интензивното отделение и вече е в нормална стая, съобщиха официално от болницата “Алберт Айнщайн” в Сао Паулу. Той бе приет там по спешност миналата седмица. “Пациентът Едсон Арантес до Насименто се чувства добре. При него няма усложнения. Той може да се движи в стаята си.

Варненският апелативен съд отново се произнесе с присъда по делото на Йордан Петров

http://www.moreto.net/novini.php?n=272699

Варненският апелативен съд днес отново се произнесе с присъда по делото на Йордан Петров, влязъл в съдебните архиви като подсъдим по делото за тройния разстрел в с.Куманово, Варненско (1999 година), за което беше оправдан и осъден на доживотна присъда за убийството на полицая Филип Филипов на 16 януари 2001 година във Варна, извършено в съучастие със Златин Златинов.

Стойнев отговори на Теменужка Петкова: ЕС не е спирал "Южен поток"

http://www.cross.bg/potok-bulgariya-yuzhen-1442192.html

София /КРОСС/ Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви днес на пресконференция, че реализацията на "Южен поток" е важна за България от гледна точка на диверсификацията на доставките на природен газ, както и заради новите работни места."Имаме обаче стартирана процедура срещу нас от Брюксел по повод на газопровода и несъответствията между подписаните документи и европейските директиви", заяви тя. Думите й веднага предизвикаха отговора на бившия министър на икономиката и енергитиката Драгомир Стойнев, който изпрати до медиите уточнение по цитираните факти. Ето какво пише в писмото, изпратено до медиите от пресцентъра на БСП: Във връзка с проекта Южен поток и цитираните от министъра на енергетиката на Република България Теменужка Петкова по време на редовен брифинг след заседанието на МС, писма от 12 юни 2014 г. и 8 юли 2014 г., подписани от министър Драгомир Стойнев правим следните уточнения: 1. Двете писма имат за цел да информират ръководството на БЕХ за полученото от ЕК писмо за стартирала наказателна процедура и за формулираната в него препоръка българската страна да „преустанови възлагането по всички тръжни процедури, свързани с проекта южен поток, както и да се въздържи от сключването на договор, тъй като те трябва да отговарят на законодателството на ЕС": Никъде в писмата не се съдържа формулировката „да преустанови всички дейности, свързани с проекта

Две семейства с иск за 12 млн. евро за разменени бебета

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/dve-semejstva-s-isk-za-12-mln.-evro-za-razmeneni-bebeta-6028372

Две френски семейства са внесли иск за 12 милиона евро за това, че преди 20 години от родилния дом са разменили неволно бебетата им, които били в един и същи кувьоз

Дядото, заклал младата си любовница, щял да й даде наследство

http://www.bnews.bg/article-123369

10 г. затвор наложи Пазарджишкия окръжен съд на 70-годишният Иван Уручев за убийството на 35-годишната си любовница Мария Йорданова.

Проектобюджет 2015 причина за ново напрежение в затворите

http://www.cross.bg/slyzhitelite-pravosudieto-sreshtata-1442191.html

София /КРОСС/ Представителите на УС на Синдиката на служителите в затворите в България напуснаха сградата на Министерството на правосъдието крайно неудовлетворени от проведена днес среща с ръководството на министерството. Целта на срещата претърпя пълен провал, след като представителите на профсъюза научиха, че всички дискутирани до днес предложения относно социалния пакет (привеждане на заплатите в съответствие с коефициента заложен в ЗМВР, изравняване на порциона и базата определена за специфични условия на труд с тези в МВР, компенсиране на труда полаган през нощта и празнични дни, както и заплащане на времето на разположение по ЗМВР и ППЗИНЗС) по отношение на служителите в ГДИН и ГДО не са финансово обезпечени, нито с актуализацията на бюджет 2014, нито са предвидени средства за изпълнението им в проекта за държавен бюджет за 2015 година.Очакванията на Синдиката бяха министерството в лицето на министъра на правосъдието да декларира, че правителството ще внесе необходимите промени в бюджета за следващата година и ще заяви ясна позиция за изпълнение на исканията, които в основната си част са свързани с приетия т.г. Закон за Министерството на вътрешните работи.Отказа на институциите да спазят закона, в частта засягаща служителите в двете дирекции на подчинение на Министъра на правосъдието, с което им се отнемат законни права без съответните правни аргументи, срещна обоснован отпор от представителите на ССЗБ

Външният ни министър напомни на Русия, че сме суверенна държава

http://offnews.bg/news/n_1/n_425455.html

България е суверенна държава и законно избраните й парламент и правителство решават кое е най-добро за нея и нейните граждани. Това обяви министърът на външните работи Даниел Митов в коментар, разпространен от делегацията на България в НАТО. Коментарът е по повод проекта "Южен поток". Митов участва в срещата на своите колеги от държавите от алианса в Брюксел. Заедно с това България е член на ЕС, който функционира на базата на общоприети и изработени съвместно от държавите членки закони, норми и правила, допълва министърът по повод намеренията на Русия да прекрати проекта. Отказът от реализиране на проекта "Южен поток" в рамките на ЕС е показателен за това, че Русия не е склонна да се съобрази със законите, функциониращи на територията на ЕС. Решението на България да изисква достъп до тръбата на "Южен поток" за други доставчици е взето от българските власти, защото защитава българските интереси, отбелязва Даниел Митов. Приемаме едностранното решение на Руската федерация, изразено от президента Владимир Путин, за преустановяване на проекта "Южен поток" и в същото време изразяваме учудване от начина, по който то бе направено, както и от отсъствието на желание да бъдат използвани утвърдените двустранни дипломатически канали, посочва министърът. За да бъде реализирано подобно политическо намерение на практика трябва междудържавното споразумение между България и Русия за изграждането на газопровода да бъде денонсирано, както и руските акционери в българо-руското дружество "Южен поток" да предприемат действия за неговото закриване. Очакваме да видим дали руската страна ще предприеме подобни действия, тъй като досега няма документално заявена позиция, уточнява министърът.

МС решава за парите на бюджетните организации в КТБ

http://www.cross.bg/organizatzii-byudzhetnite-prestupleniya-1442190.html

София /КРОСС/ Правителството ще разгледа на утрешното си заседание промени в Наказателния кодекс, които ще предложи на Народното събрание за окончателно приемане. Основната част от промените са свързани както със създаването на нови престъпни състави и разширяване обхвата на съществуващите по отношение на сексуалните посегателства срещу деца, така и със завишаване на санкциите по отношение на някои от тежките форми на този вид престъпления. За първи път в Наказателния кодекс се предвижда и възможност за съда да налага на извършителя на престъпления от сексуален характер срещу деца наказание лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност или да се упражнява определена професия или дейност. По този начин ще бъде предотвратена възможността осъдените да извършват дейности, които предполагат контакт с деца.Изменение в още един закон - за собствеността, ще бъде предложено на Народното събрание. То се отнася до удължаване с три години на мораториума върху придобиването по давност на държавни и общински имоти. Целта е да се защитят в максимална степен държавният и общественият интерес, като в преходния период се предприемат действия за пълно установяване на неактувани и безстопанствени държавни и общински имоти и за тяхното актуване.Предстои министрите да одобрят срока и начина за възстановяване на средствата по сметки и депозити на бюджетните организации в КТБ, чийто лиценз беше отнет. Предвижда се това да стане в срок до 1 февруари 2015 г

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване