Изненада! Брюксел прехвърли топката: Не сме страна по проекта "Южен поток", всичко зависи от България и другите държави, замесени в него

http://pik.bg/изненада-брюксел-прехвърли-топката-не-сме-страна-по-проекта-южен-поток-всичко-зависи-от-бъ-news257122.html

Изненада! Брюксел прехвърли топката: Не сме страна по проекта "Южен поток", всичко зависи от България и другите държави, замесени в него

Европейската комисия (ЕК) обяви, че не е страна по проекта „Южен поток”, а само участва в диалога с държавите членки, които са подписали с „Газпром” междуправителственото споразумение за строежа на газпровода. Това обяви в сряда пред журналисти в Брюксел говорителят по въпросите на енергетиката и климатичните промени в ЕК Анна-Кайсе Иптконен, предаде Би Ти Ви.

Изявлението е шокиращо, като се има предвид изказвания на представители на българската власт, според които едва ли не всичко по проекта и бъдещето му зависи именно от Брюксел.

В Комисията все още няма постъпила официална информация за прекратяването на проекта. До момента има само изявление на руския президент Владимир Путин, каза още Иптконен в отговор на въпроса дали ще бъде прекратена стартираната през лятото наказателна процедура срещу България. Тя беше открита с аргумент, че тръбата се строи в нарушение на третия енергиен либерализационен пакет, задължаващ собственика на съоръжението да отстъпи част от капацитета на „Южен поток и на други (трета страна) компании доставчици на природен газ. Тогава Брюксел постави под съмнение и прозрачността на конкурсите за избор на фирмите изпълнители на газопровода през българския участък.

На 8 декемрви заместник-председателят на ЕК и енергиен комисар Марош Шевчович ще се срещне с енергийните министри на държавите, които участват в проекта и са подписали междуправителственото споразумение с „Газпром”. Срещата е планирана много преди изявлението на Владимир Путин и няма характер на извънредно събиране, обясниха днес от Комисията. На нея все пак е твърде вероятно министрите и еврокомисарят да обсъдят и този въпрос.

Очаква се темата за „Южен поток” да бъде обсъдена в четвъртък в Брюксел и на срещата на премиера Бойко Борисов с председателя на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер.

Чижов: Русия е готова да обсъди ситуацията с "Южен поток" с Австрия, Унгария и Сърбия

http://www.cross.bg/surbiya-rysiya-gotova-1442396.html

/КРОСС/ Постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов изрази учудване, че Европейският съюз не е благодарил на Русия, че не е тръгнала срещу позицията на Съюза по въпроса със спирането на "Южен поток"."Може би за широката публика в Европа беше изненада, но за тези специалисти, които работят в сектора на енергетиката, като цяло не е", каза той пред „Русия 24". По думите му, България не е надежден партньор. "България не се показа като надежден партньор не само с "Южен поток", но и по редица други проекти", каза Чижов.Той добави, че Русия е готова да продължи преговорите с Австрия, Унгария и Сърбия за излизане от ситуацията, създала се след прекратяването на проекта. "Сърбия не е член на ЕС, но е подала заявка за влизане в съюза. Всички ние сме били свидетели на натиск върху Белград от страна на ЕС по икономически и политически въпроси, включително за присъединяването на Сърбия към антируските санкции", заявил Чижов.Дипломатът изрази увереност, че руската страна ще бъде готова да разговаря с Австрия, Унгария и Сърбия "за това какво ще правят по-нататък и как да се излезе от създалата се ситуация". "По-рано вече казах, че от турския хъб газопроводите могат да бъдат построени в различни направления", добави Чижов.    

Мис Дупе 2014 си поиска девствеността

http://www.bnews.bg/article-123367

Освен приличен чек на стойност 14 000 паунда, Индианара ще се радва на засилено медийно внимание и горещи еротични снимки.

Увеличават се случаите на тежка речева патология сред децата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272775

Увеличават се случаите на тежка речева патология сред децата и учениците във Варна. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна директорът на Логопедичния център във Варна Лиляна Лазарова. Тенденцията на бавното повишаване на тежката патологията се очертава през последните 10 години.

Ханке: Изплащането на депозитите в КТБ е провал

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/hanke-izplashtaneto-na-depozitite-v-ktb-e-proval-6028441

Парите трябваше да бъдат изплатени много бързо, първо защото на КТБ бе наложен специален надзор и второ, защото колкото по-дълго се проточва историята, толкова по-голяма е загубата на доверие, коментира Ханке

Изплащането на депозитите в КТБ е пълен провал

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/izplashtaneto-na-depozitite-v-ktb-e-pylen-proval-6028441

Парите трябваше да бъдат изплатени много бързо, първо защото на КТБ бе наложен специален надзор и второ, защото колкото по-дълго се проточва историята, толкова по-голяма е загубата на доверие, коментира Ханке

Рим в ръцете на мафията

http://www.monitor.bg/article?id=452684

Освен южните италиански области Сицилия, Калабрия, Кампаня и Пуля, мафия коренячка си има и Рим. Заключението бе направено от главния прокурор на Вечния град Джузепе Пинятоне, по чието нареждане вчера и завчера полицаи и карабинери закопчаха 37 души от върхушката на столичната Коза ностра.

Стив Ханке препоръча преразглеждане на бюджет 2015

http://www.mediapool.bg/stiv-hanke-preporacha-prerazglezhdane-na-byudzhet-2015-news227943.html

Предвид сегашната финансова и икономическа ситуация в България правителството да не взема нови дългове, да преразгледа новия бюджет с оглед на планирания дефицит и да не разчита сериозно на бюджет, който не осигурява реформи. Това препоръча американският финансист Стив Ханке на управляващите в рамките на гостуването си на Българския икономически форум, чието поредно издание започна в сряда и ще продължи и на следващия ден. Докато Симеон Дянков беше финансов министър в предишното правителство на Бойко Борисов той е бил пасивен, не е предприел нищо за увеличаване на икономическия растеж, коментира проф. Ханке. Когато говорим за растеж, трябва да се предприемат действия - да се намалят бюрократичните режими например, каза експертът. Според него ключ към по-висок икономически растеж е натрупване на по-голям запас от капитал и по-висок ръст на производителността на труда. Така България ще повиши индекса си за правене на бизнес в икономическите класации и ще се привлекат инвеститори, смята Ханке. В областта на правосъдието също трябва да има реформи, защото там е много страшно, добави той. Всички каши и проблеми, забъркани в България са забъркани от българи и начина да се оправят е да се оправят от българи, коментира финансистът. ЕС има достатъчно проблеми на гърба си, не вярвам Брюксел да размаха вълшебна пръчица и да оправи нещата в България, добави той. Изплащането на депозитите в КТБ е пълен провал, защото бе забавено твърде много, смята още финансистът. Парите трябваше да бъдат изплатени много бързо, първо защото на КТБ бе наложен специален надзор и второ, защото колкото по-дълго се проточва историята, толкова по-голяма е загубата на доверие, коментира той и допълни, че цялата тази ситуация силно е разклатила доверието на хората в банковата система и регулациите. На въпрос дали не смята, че е проблем, че всички депозити ще бъдат изплатени в лева, проф. Ханке отбеляза, че тъй като лева е вързан към еврото, това не би трябвало да представлява неудобство. Регулаторният режим на банковата система трябва да бъде прозрачен и хората трябва да възвърнат доверието си в банките в България, това е много критичен срив на доверие, заяви финансистът. Според него резултатът от фалита на КТБ ще бъде твърде бавното увеличаване на кредитирането.

Пускат бойни делфини в учение, ще защитават бреговете на Крим

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4459722

Спецчастите на Черноморския флот за първи път след анексирането на Крим проведоха учения с бойни делфини на полуострова, предаде сайтът Лента.
“В Севастопол бойни делфини участваха в търсене на бойна техника на дълбочина по-голяма от 60 м. Те намериха предмет, подобен на мина, и го обозначиха с шамапдура”, Спецчастите на Черноморския флот за първи път след анексирането на Крим проведоха учения с бойни делфини на полуострова, предаде сайтът Лента. “В Севастопол бойни делфини участваха в търсене на бойна техника на дълбочина по-голяма от 60 м. Те намериха предмет, подобен на мина, и го обозначиха с шамапдура”,

Никола Спасов: "Черно море" изигра доста умно мача със "Славия" (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/03/2431826_nikola_spasov_cherno_more_izigra_dosta_umno_macha_sus/?ref=rss


"Черно море" е изиграл "доста умно" реванша със "Славия" от осминафиналите за Купата на България според треньора Никола Спасов. Срещата в София завърши 2:2, а варненци продължават в надпреварата след 4:2 общ резултат.

"Изиграхме добре мача, даже доста умно. Нямахме притеснения. Не променихме нищо в схемата на игра. Момчетата се раздадоха максимално и просто си свършихме работата, както трябва", заяви Спасов.

"Играхме нападателно, открито и вкарахме два гола. Доволен съм и...

Всичко освен борда в България е несигурно и неясно, смята Стив Ханке

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/12/03/2431848_vsichko_osven_borda_v_bulgariia_e_nesigurno_i_neiasno/?ref=rss


В България само едно нещо е фиксирано и това е валутният борд, всичко останало е несигурно и неясно, каза в лекцията си на тема "Тенденции в световните финанси. Ситуацията в България" проф. Стийв Ханке, който е специален гост на започналия днес в София икономически форум. Той коментира, че като финансов министър Симеон Дянков е бил пасивен и не е предприел нищо за увеличаване на икономическия растеж. "Когато говорим за растеж, то трябва да се предприемат действия - да се намалят бюрократичните...

Дянков с книга за капитализма

http://www.cross.bg/dyankov-prehoda-premier-1442395.html

София /КРОСС/ Бившият вицепремиер Симеон Дянков и известният шведски икономист Андерс Ослунд са съставители и редактори на "Голямото прераждане. Уроци от победата на капитализма над комунизма".Премиерата на книгата бе днес във Вашнгтон. В нея са събрани анализи на водещи политици и реформатори. Книгата дава първата по рода си ретроспекция на преходите от планова към пазарна икономика и извършените реформи след края на комунизма в Източна Европа. Бившият премиер и президент Вацлав Клаус е автор на текста за прехода в Чехия, статията за Полша е от Лешек Балцерович, за Естония - от бившия премиер Март Лаар. Промените в България са разгледани от бившия финансов министър Симеон Дянков."В книгата търсим отговор защо реформите бяха успешни в някои страни, а в други не", казва той. Дянков анализира прехода от 1989 до 2013 г., като разглежда три вълни на реформи - при правителствата на Димитър Попов, Иван Костов и Бойко Борисов, последвани от периоди на застой или връщане назад. Според ексминистъра най-голямата грешка на прехода у нас е липсата на лустрация в първите години след падането на комунизма, и търси причините за бавния напредък в запазеното влияние на старите тайни служби, пише "Стандарт".

ПИК пусна сигнал срещу Иво Прокопиев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4459745

Ръководството на агенция ПИК внесе вчера сигнал до главния прокурор срещу бизнесмена Иво Прокопиев.
Издателят на ПИК Недялко Недялков и главният редактор на агенцията Ивайло Крачунов излагат твърдения за евентуални престъпления, извършени от предприемача Прокопиев във връзка с продажбата на предприятието „Каолин“. 
Според ПИК става дума за... Ръководството на агенция ПИК внесе вчера сигнал до главния прокурор срещу бизнесмена Иво Прокопиев. Издателят на ПИК Недялко Недялков и главният редактор на агенцията Ивайло Крачунов излагат твърдения за евентуални престъпления, извършени от предприемача Прокопиев във връзка с продажбата на предприятието „Каолин“. Според ПИК става дума за...

50% от българското вино е за износ

http://www.cross.bg/vino-pazari-bulgarskoto-1442394.html

София /КРОСС/ Половината от българското вино се продава в чужбина. Основните пазари на родната гроздова напитка са Русия, Полша, Чехия, Великобритания и Германия, които са традиционните купувачи от десетилетия. Това съобщи Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара пред БТА.Според него трябва да работим активно за оптимизиране на продажбите на тези пазари и най-вече за пробив в по-високи ценови сегменти. Той посочва като друга важна задача осигуряването на трайното ни присъствие в САЩ, Канада, Китай и Япония, където до момента имаме само спорадични продажби. Заради неблагоприятните климатични условия българските производители прибраха по-слаба реколта от грозде тази есен. По прогнозни данни набраните количества грозде са около 200 хил. тона, каза Радев. Въпреки по-скъпата суровина не се очаква поскъпване на виното, тъй като производителите имат запаси от предишни години, каза той.

Избират най-красивото момиче на връх студентския празник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247271_%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85+%D1%81%D1%82%D1%8

 Истински парад на красотата и грацията  предстои на връх 8 ми декември,когато

специалисти в областта на модата,културтрегери и представители на медиите ще изберат най-красивата студентка от всички софийски университети,информират от ПРофайл.

В сърцето на столичната  централна Витошка,новооткрития  The Club Raffy е домакин на блясковото модно събитие.

Теди Кацарова,Анн Джи,Нелс,EVA,мис Вселена България Венета Кръстева,Жана Янева и новата Кристина Георгиева са сред официално поканените,които ще оценяват участничките за слава.

Тв водещата от Българската национална телевизия Ева Кикерезова ще е водеща на красивата надпревара.

Победителката пък ще представи страната ни на единствения световен конкурс World Miss University 2015. Правата за България държи доайена на модния подиум г-н Страхил Гановски,допълват от ПРофайл.

На 7 ми декември от 16.00 ч. ще се проведе и кастинг за участие в конкурса за най-красива студентка в The Club Raffy, бул.Витоша 18.




"ПРофайл - Европа"

Забраняват на педофили да работят с деца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4459796

Хора, осъдени за сексуални престъпления с деца, ще получават от съда и забрана да заемат държавни длъжности и да упражняват определени професии.
Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, одобрени от Министерския съвет по предложение на правосъдния министър Христо Иванов.
Текстът ще даде възможност да се забранява до живот на педофилите да Хора, осъдени за сексуални престъпления с деца, ще получават от съда и забрана да заемат държавни длъжности и да упражняват определени професии. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, одобрени от Министерския съвет по предложение на правосъдния министър Христо Иванов. Текстът ще даде възможност да се забранява до живот на педофилите да

Вашингтон ще продължи с натиска върху Москва

http://www.cross.bg/promeni-vashington-moskva-1442393.html

/КРОСС/ Вашингтон ще продължи да оказва натиск върху Москва чрез запазване на санкциите, за да накара Русия да промени политиката си. Това изявление бе направено от президента на САЩ Барак Обама.Въпреки това, стана ясно, че лидерът на САЩ не гледа с голям оптимизъм на перспективите за по-нататъшно развитие на руско-американските отношения. Според него, докато негативните последици от санкции не се придвижат от сферата на икономиката към политическата сфера, шансовете страната да промени курса е малък.

700 000 долара отпуска американското посолство за църква в Несебър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4459667

700 000 долара отпуска американското посолство за реставрация и саниране на несебърската църква "Свети Йоан Алитургетус", известна още като "Св. Йоан Неосветени". Парите идват по проект на община Несебър съвместно с българския комитет на ИКОМОС към ЮНЕСКО, с председател доц. Стефан Белишки. ИКОМОС е сдружение "Български национален комитет на 700 000 долара отпуска американското посолство за реставрация и саниране на несебърската църква "Свети Йоан Алитургетус", известна още като "Св. Йоан Неосветени". Парите идват по проект на община Несебър съвместно с българския комитет на ИКОМОС към ЮНЕСКО, с председател доц. Стефан Белишки. ИКОМОС е сдружение "Български национален комитет на

През 2014 година са измерени рекордно високи температури

http://www.moreto.net/novini.php?n=272826

С температурите, измерени между януари и октомври на континентите и в океаните, 2014 може да се окаже най-топлата година от 1880 досега, съобщи Световната метеорологична организация (СМО), цитирана от Франс прес. Високите температури са допринесли за големи наводнения в редица страни, посочва СМО, която е организация на ООН.

МОСВ предупреждава: Възможни са внезапни наводнения

http://www.cross.bg/tzeliya-rekite-vodosborite-1442392.html

София /КРОСС/ По данни и прогнози на НИМХ, и през следващото денонощие в Централна и Източна България ще продължи да превалява дъжд. Очакваните количества са 10-15/л.кв.м., в Югоизточна България до 20/л.кв.м. Утре, 4 декември в резултат на продължаващите валежи от дъжд и на база метеорологичната прогноза, ще продължи повишението на речните нива в почти цялата страна: Дунавски басейн - водосборите на реките:- Огоста - долно течение;- Искър - долно течение;- Вит - долно течение;- Осъм - долно течение;- Янтра -целия басейн, по-значително повишение на р. Лефеджа;- Русенски Лом - целия басейн;Черноморски басейн - водосборите на реките:• Добруджанските реки;• Провадийска - горното течение;• Камчия - горното течение и горното течение на р. Луда Камчия;• Айтоска;• Ахелой;• Чакърлийка;• Русокастренска;• Средецка• Факийска;• Ропотамо;• Дяволска;• Караагач;• Лисово дере;• Велека;• Силистар;• Резовска;Източнобеломорски басейн - водосборите на реките:- Тунджа - целия басейн;- Марица - целия басейн;- Арда - целия басейн;- р. Бяла.Западнобеломорски басейн - водосборите на реките:• р. Места - Пиринските й притоци Вследствие на регистрираните и прогнозирани значителни валежи от дъжд, се очакват съществени повишения на водните нива във водосборите на реките:р. Тунджа:• р. Мочурица, както и долното течение на река Тунджа;р

Българи правели фалшиво Марлборо в Полша

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4459546

Седем българи бяха арестувани в Полша за производство на фалшиви цигари “Марлборо”. Освен нашенците били задържани и петима поляци и двама украинци.
Акцията, която стартирала след шестмесечно разследване на Държавна агенция “Национална сигурност”, се провела преди дни в нелегална фабрика за цигари, близо до столицата Варшава. Паралелно у нас била Седем българи бяха арестувани в Полша за производство на фалшиви цигари “Марлборо”. Освен нашенците били задържани и петима поляци и двама украинци. Акцията, която стартирала след шестмесечно разследване на Държавна агенция “Национална сигурност”, се провела преди дни в нелегална фабрика за цигари, близо до столицата Варшава. Паралелно у нас била

Ханке ни се скара заради КТБ и Дянков

http://www.cross.bg/hanke-banka-koryptziya-1442391.html

София /КРОСС/ Публично-частното партньорство е провал и води до корупция. Това каза по време на Българския икономически форум 2014 световният икономист проф. Стив Ханке, който изнесе лекция.„Това е покана за корупция и трябва да приключим с това, да излезем от сцената на публично-частното партньорство. Разчитането на еврофондове ще доведе до още повече корупция. Класацията за правене на бизнес за България е 38-мо място, но реално е 58-мо", посочи той.Преди изказването на Ханке, от същата трибуна, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви, че правителството трябва да направи така, че публично-частното партньорство да е реалност, съобщи bTV. „КТБ беше машина за разрушаване на ценности. Тя никога не е била банка в истинския смисъл на думата, когато някой казва, че това е банка той се подиграва с думата банка", смята икономистът, смятан за баща на валутния борд у нас.Според него изплащането на влоговете в КТБ е пълен провал, защото парите на хората е трябвало да се изплатят веднага.Той обясни, че проблем е и негативният шок на доверието - колкото по-дълго се проточва проблемът с банката на Цветан Василев, толкова по-лошо става.„Надзорът на банките трябва да бъде прозрачен и хората да възвърнат доверието си в банките в България. Банковите средства са се сринали и мъглата, с която е обвита КТБ означава, че кредите съвсем бавно ще се възстановят, ако не се направят промени", посочи Ханке

ЕК увери Бареков: Енергийните доставки за България са във фокуса на Комисията

http://www.bnews.bg/article-123474

По време на заседание на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика Бареков отправи питане към еврокомисаря за това каква е стратегията на Европейския парламент и на Европейската комисия за компенсиране на енергийния недостиг от евентуалното спиране на проекта „Южен поток“ и каква е позицията на ЕК относно проекта.

Стив Ханке: България се нуждае от шокова терапия

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/stiv-hanke-bylgariia-se-nujdae-ot-shokova-terapiia-184971/

Публично-частните партньорства са обречени и са един вид покана за корупция, заяви професорът по приложна икономика

Стив Ханке: България се нуждае от шок на доверието

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/stiv-hanke-bylgariia-se-nujdae-ot-shok-na-doverieto-184971/

Публично-частните партньорства са обречени и са един вид покана за корупция, заяви професорът по приложна икономика

Откраднаха стадо овце барабар с кучето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4459700

Неизвестни апаши са откраднали 30 овце от кошара край село Рудник, Бургаско. Останалите животни избягали в полето. Инцидентът станал в нощта срещу 1- ви декември т.г.
69- годишният пастир прескочил до селото, а като се върнал след една нощ, намерил срязана оградната мрежа и синджира с катинар, заключващ входната врата на кошарата. Неизвестни апаши са откраднали 30 овце от кошара край село Рудник, Бургаско. Останалите животни избягали в полето. Инцидентът станал в нощта срещу 1- ви декември т.г. 69- годишният пастир прескочил до селото, а като се върнал след една нощ, намерил срязана оградната мрежа и синджира с катинар, заключващ входната врата на кошарата.

Дянков представя в САЩ книга за уроците на прехода

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4459775

Бившият вицепремиер на България Симеон Дянков и шведският икономист Андерс Ослунд представиха във Вашингтон книгата “Голямото прераждане. Уроци от победата на капитализма над комунизма”, на която те са съставители и редактори. Представянето бе в института по международна икономика “Питърсън”, като в него взе участие и Лешек Балцерович. Бившият вицепремиер на България Симеон Дянков и шведският икономист Андерс Ослунд представиха във Вашингтон книгата “Голямото прераждане. Уроци от победата на капитализма над комунизма”, на която те са съставители и редактори. Представянето бе в института по международна икономика “Питърсън”, като в него взе участие и Лешек Балцерович.

Танева е против увеличаването на минималния осигурителен доход на земеделците

http://www.cross.bg/dohod-taneva-minimalniya-1442390.html

София /КРОСС/ Министърът на земеделието Десислава Танева се обяви против увеличаването на минималния осигурителен доход на земеделските производители. Според нея предвиденото в бюджета за следващата година двойно увеличение на осигуровките ще засегне най-дребните фермери, без реален ефект за приходите в хазната.Според нея искането осигурителният доход на земеделците да скочи от 240 на 420 лева е спорно и подлежи на преразглеждане.Време е между първо и второ четене отново да дебатираме този въпрос. Имам уверенията, че ще проведем такъв дебат.Аргументите й са, че от следващата година влиза изискването само активни фермери да получават субсидии, което предполага задължителна регистрация на фермерите.Ще се регистрират значителен брой бенефициенти на субсидии като земеделски производители, което безспорно ще доведе до заплащането на осигуровки, само че на доход 240 лева, но въпреки това ще има приход в бюджета повече, отколкото е бил в миналата година, посочи тя. Според Танева, изискването за активния фермер ще доведе до изсветляване на сектора.

Министър Горанов одобри даването на 2 млрд. лв от бюджета на фонда за влоговете

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/12/03/2431838_ministur_goranov_odobri_davaneto_na_2_mlrd_lv_ot/?ref=rss


Министърът на финансите Владислав Горанов подписа днес договора за предоставяне на заем от централния бюджет в размер до 2 млрд. лв. на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), съобщиха от министерството. Парите ще се използват за покриване на недостига на средствата за изплащането на гарантираните влогове на вложителите в КТБ, което започва утре.

Според договора срокът на заема е до 5.5 години, като той може да се усвоява на части. Лихвеният процент е фиксиран на 2.95%, а...

Прожекират безплатни френски филми във Варна от "новата вълна"

http://www.moreto.net/novini.php?n=272778

През месец декември във Варна ще се проведат безплатни кинопрожекции и лектории, свързани с френската "Нова вълна", научи Moreto.net. Модератор на събитията ще е Елица Матеева. 50-те години на миналия век в Париж се създава група, наброяваща 30 души, свързали професионално творческия си път със света на киното.

Нови правила за съдържанието на хранителните продукти влизат в сила

http://econ.bg/Новини/Нови-правила-за-съдържанието-на-хранителните-продукти-влизат-в-сила_l.a_i.619265_at.1.html

Нови правила за изписването на съдържанието на хранителните продукти влиза в сила. На днешното си редовно заседание от кабинета приеха нови...

Нови правила за съдържанието на хранителните продукти влиза в сила

http://econ.bg/Новини/Нови-правила-за-съдържанието-на-хранителните-продукти-влиза-в-сила_l.a_i.619265_at.1.html

Нови правила за изписването на съдържанието на хранителните продукти влиза в сила. На днешното си редовно заседание от кабинета приеха нови...

Предсрочни парламентарни избори в Швеция през март 2015-а

http://www.cross.bg/izbori-lyoven-shvetziya-1442389.html

/КРОСС/ През месец март 2015 година в Швеция ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Това съобщи шведският премиер Стефан Льовен, цитиран от „Ройтерс". Решението е взето, след като депутатите отхвърлиха с мнозинство предложеният от кабинета бюджет за следващата година. "Необходимо е да се даде възможност на избирателите да направят своя избор на фона на новата политическа обстановка", каза Льовен по време на пресконференция.Първоначално конфликтът между левите в правителството и десните от партия "Шведски демократи" бе предизвикан от несъгласието на част от парламента с прекалено откритата имиграционната политика на страната. Депутатите отказаха да приемат бюджета, докато тя не бъде затегната.

Трайков: Русия се отказа от „Южен поток“, защото няма пари

http://offnews.bg/news/n_1/n_426120.html

Русия се отказа от проекта „Южен поток“, защото няма пари и защото не иска да спазва европейското законодателство. Това заяви пред bTV бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Путин обяснява как ще загубим 400 млрд. евро на година от „Южен поток“. За да е вярно това обаче транзитните такси трябва да са 3 пъти по-високи от тези в момента. Ако е вярно това, тогава да се борим за проекта, коментира Трайков. Путин използва България за натиск на ЕС. Знае, че в България има партии, които веднага ще скочат в подкрепа на „Южен поток“ и ще се вдигне вой до Брюксел, а ако падне и правителството, добре дошло, подчерта той. Русия няма пари, защото цените на петрола падат, и не иска да спазва европейските правила, а след това изкарва България виновна. Това ме възмущава като българин, каза Трайчо Трайков. Бившият икономически министър Румен Гечев пък беше категоричен, че обявената сума от 400 млн. евро, които България ще губи на година от спрения проект, е точна. Ние имаме двоен негативен ефект. Нереализацията на „Южен поток“ не е само транзитните такси. Ние щяхме да имаме постоянно подаване на газ на преференциални цени. Сега ние ще плащаме на Турция заради тарикатлъка си, че не построихме тук тръбата. А какво ще загубим, калкулацията не е трудна. Колко газ в момента преминават през тръбата – 13-14 милиарда. 63 млрд. куб. м. е „Южен поток“ като ги умножите по 4, не правят ли 400 милиона?“, посочи той. Истинската причина да се спира проектът според него е, че САЩ не иска тръбата да минава през България. Затова сега се измислят всякакви доводи – таксите, колко е дебела тръбата и т.н. Въпросът е, че ние като българи трябва да искаме да мине тръбата през нашата страна, заяви Гечев. „Ако „Газпром“ искаше да спазва европейското законодателство, нямаше да има проблем и нито американци, нито марсианци можеха да попречат. В енергетиката и специално в газовата сфера, ако правилата не са ти много по сърце, можеш да поискаш изключение. Така направиха за „Северен поток“. Поискаха дерогация от 70% и комисията им даде. За „Южен поток“ „Газпроом“ не иска обаче 70%, а 100%. И понеже не им дават тотален монопол, Путин казва – не. Нека хората да не бъдат заблуждавани“, репликира го Трайчо Трайков.

Младжкото обединение на БСП посети Дневния център за възрастни с увреждания

http://www.zapernik.com/pernik/mladjkoto-obedinenie-na-bsp-poseti-dnevniya-centur-za-vuzrastni-s_36215/

Младежкото обединение на БСП посети Дневния център за възрастни с увреждания по случай международния им ден

Както стана традиция последните четири години, младите социалисти почетоха Международния ден на хората с увреждания. Младежите от БСП Перник посетиха Дневния център за възрастни с...

Продължава

Младжкото обединение на БСП посети Дневния център за възрастни с увреждания

http://www.zapernik.com/obshtestvo/mladjkoto-obedinenie-na-bsp-poseti-dnevniya-centur-za-vuzrastni-s_36215/

Младежкото обединение на БСП посети Дневния център за възрастни с увреждания по случай международния им ден

Както стана традиция последните четири години, младите социалисти почетоха Международния ден на хората с увреждания. Младежите от БСП Перник посетиха Дневния център за възрастни с увреждания в...

Продължава

САЩ и ЕС искат Украйна да модернизира електроенергийната си система

http://www.cross.bg/ykraiina-sektor-energiiinata-1442388.html

/КРОСС/ САЩ и ЕС смятат, че енергийният сектор на Украйна трябва да се реформира. Това се казва в изявление, публикувано на интернет страницата на Европейската комисия."Съветът потвърди подкрепата на ЕС и САЩ към новото правителство на Украйна и подчерта необходимостта от реформи в енергийния сектор на страната", се казва в съобщение за пресата.ЕС и САЩ също така посочват необходимостта да се засили "защита на уязвимите слоеве от населението". "Подобряването на енергийната ефективност и увеличаването на използването на възобновяеми енергийни източници също играе важна роля в укрепването на енергийната сигурност на Украйна", смятат участниците в енергийния съвет ЕС- САЩ.    

Бащата на валутния борд у нас: КТБ беше машина за разрушаване на ценности

http://pik.bg/бащата-на-валутния-борд-у-нас-ктб-беше-машина-за-разрушаване-на-ценности-news257124.html

Бащата на валутния борд у нас: КТБ беше машина за разрушаване на ценности

КТБ беше машина за разрушаване на ценности. Тя никога не е била банка в истинския смисъл на думата, когато някой казва, че това е банка той се подиграва с думата банка.

Това заяви проф. Стив Ханке, който представи лекцията си "Тенденции в световните финанси. Ситуацията в България - какво следва?" по време на Български икономически форум 2014 г., съобщи БГНЕС.

Изплащането на влоговете в КТБ е пълен провал, парите трябваше да бъдат изплатени веднага, заяви познатият като бащата на Валутния борд у нас. Той обясни, че проблем е и негативният шок на доверието - колкото по-дълго се проточва проблемът с КТБ, толкова по-лошо става.

Проф. Ханке заяви, че публично-частното партньорство води до корупция и до провал. Публично-частното партньорство трябва да излезе от сцената. Преди изказването на Ханке, от същата трибуна, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви, че правителството трябва да направи така, че публично-частното партньорство да е реалност. Проф. Ханке заяви още, че регулаторният режим на банките трябва да бъде прозрачен, хората трябва да възвърнат доверието си в банките. Кредитите ще се възстановяват много важно, ако не се направят промени, смята той.

Професорът отправи сериозни критики към бившия финансов министър на Бойко Борисов - Симеон Дянков. Той знае много теория, но докато беше финансов министър правителството не направи нищо. Бизнесът му беше статичен, беше равна права, нямаше крива по негово време, коментира проф. Ханке. Според него в страната ни съществува проблем и той е свързан с липсата на увереност, липсата на доверие в икономиката и политическия режим в България.

Трябва да се получи шок на доверие. Наследството от предишното правителство трябва да бъде поправено по най-бързия начин. Ако това правителство свие разходите по-бързо отколкото хора очакват, ще бъде положително, заяви той. По думите му спирането на приватизацията също е наследство от предишните управляващи. Ако може да се започнат проекти за приватизация - това също ще бъде положителен шок, смята Ханке.

В началото на форума той изложи някои идеи. Всичко, което четете за икономиката и финансите или е грешно или нерелевантно, което е правилото на 95-те процента. В днешната среда правителството се опитва да стимулира икономиката, но ако дефицитът е по-голям ще има по-голям стимул, но това е фактоид. А фактоидът е информация, която ни се повтаря. Политиците повтарят фактоиди едни след други. Те повтарят трябва да имате по-голям фискален дефицит, за да върви напред икономиката, за да имате по-голям фискален стимул, каза той. Проф. Ханке припомни за недалечната 1981 г., когато във Великобритания Маргарет Тачър бе министър-председател, а икономиката бе в упадък, лирата бе много слаба, Алън Уотърс бе икономически гуру тогава. Тачър тогава реши, че ще направи шок в икономиката на Англия, каза той.

От 25 години Япония се намира в рецесия, но те приложиха кейнсиански фискален принцип, сега ако видите техния БВП, той е астрономически сравнение с Българи, каза Ханке. По думите през 90-те години Клинтън е бил единственият, който след Първата Световна война, осъществява най-рестриктивната финансова политика. При него с 3, 5 % дял от БВП са били намелени разходите на правителството. След тази рестриктивна политика се получи разцвет на икономиката. Тези неща не се коментират в модерната преса, а се оплюват, прокламира се колко важно е да се увеличава дефицита, коментира "бащата на Валутния борд".

КТБ беше машина за разрушаване на ценности

http://www.bnews.bg/article-123472

Когато някой казва, че КТБ е банка, той се подиграва с думата банка, смята проф. Стив Ханке.

"Левски" обърна палача на ЦСКА! Заличи 0:2 с 4:0 и мечтае за купата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4459766

"Левски” обърна “Монтана” с 4 безответни гола на “Герена”, класира се за 1/4-финал за купата на България и ще мечтае за трофей навръх своята 100-годишнина. След 0:2 в Монтана футболистите на Георги Иванов доминираха тотално в реванша от 1/8-финалите и елиминираха лидера в “Б” група с общ резултат 4:2.

България ще подпише Споразумението за участие на Хърватия в ЕИП

http://www.moreto.net/novini.php?n=272808

Министерският съвет прие решение за одобряване и подписване на Споразумението за участие на Република Хърватия в Европейското икономическо пространство (ЕИП) и на трите свързани с него споразумения – допълнителните протоколи между Кралство Норвегия и Европейския съюз за финансов механизъм на Норвегия за периода 2009-2014 г.

Търновец живя година с две законни съпруги

http://www.monitor.bg/article?id=452653

Търновец живял повече от година като многоженец с две напълно законни съпруги. Нашенецът имал два регистрирани брака - в България и в чужбина, и две съпруги, които не се познавали помежду си. А след като се запознали, и двете го напуснали.

Защо се провалят големите енергийни проекти у нас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4459837

Какво е общото между АЕЦ "Белене", добива на шистов газ, нефтопровода "Бургас - Александруполис", газопроводите "Набуко" и "Южен поток", каскадата "Горна Арда", газовата връзка с Турция и 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй"? Отговорът може да бъде изчерпан с две думи - предизвестен провал.

На пръв поглед причината за този резултат е непоследователната дър Какво е общото между АЕЦ "Белене", добива на шистов газ, нефтопровода "Бургас - Александруполис", газопроводите "Набуко" и "Южен поток", каскадата "Горна Арда", газовата връзка с Турция и 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй"? Отговорът може да бъде изчерпан с две думи - предизвестен провал. На пръв поглед причината за този резултат е непоследователната дър

Стив Ханке: КТБ беше машина за разрушаване на ценности

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4459820

КТБ беше машина за разрушаване на ценности. Тя никога не е била банка в истинския смисъл на думата, когато някой казва, че това е банка той се подиграва с думата банка.
Това заяви проф. Стив Ханке, който представи лекцията си "Тенденции в световните финанси. Ситуацията в България - какво следва?" по време на Български икономически форум 2014 г. КТБ беше машина за разрушаване на ценности. Тя никога не е била банка в истинския смисъл на думата, когато някой казва, че това е банка той се подиграва с думата банка. Това заяви проф. Стив Ханке, който представи лекцията си "Тенденции в световните финанси. Ситуацията в България - какво следва?" по време на Български икономически форум 2014 г.

Военните прибраха снаряда, открит в центъра на София

http://www.cross.bg/sofiya-sustava-otkrit-1442387.html

София /КРОСС/ Специализирана група от състава на военно формирование 28 610 - София разузна и транспортира на безопасно място боеприпаса, намерен в центъра на столицата. Ръководител на групата за разузнаване и обезвреждане на невзривени боеприпаси от състава на Сухопътните войски е капитан Димитър Павлов. Военнослужещите са иззели снаряда с диаметър 56 мм и дължина 270 мм, открит по-рано днес на ул. „Паренсов" № 29 в София, и ще го обезвредят на полигон „Сливница".

"Ал Кайда" пое отговорност за атентата в Йемен

http://news.ibox.bg/news/id_428491711

Сред жертвите са охранители, син на служител от посолството и посетители

Снаряд бе открит в кооперация в центъра на София

http://www.mediapool.bg/snaryad-be-otkrit-v-kooperatsiya-v-tsentara-na-sofiya-news227942.html

Снаряд бе открит във вход на жилищна кооперация в центъра на София в сряда. Мястото веднага бе отцепено от полицията, а специализирана група от сухопътните войски проучи на място ситуацията и транспортира на безопасно място боеприпасът. От пресцентъра на Министерство на отбраната уточниха, че иззетият снаряд е с диаметър 56 мм и дължина 270 мм и ще бъде обезвреден на полигон "Сливница“. Сигналът за открития снаряд е получен малко след 14.30 часа, съобщиха от СДВР. Боеприпасът е открит на партера на кооперация, която се намира на ул. "Паренсов" 29. Не е ясно как е попаднал там. Хората от сградата бяха евакуирани, докато спец групата проучваше ситуацията. Жилищната сграда е стара и не е изключено да става въпрос за останал боеприпас от Втората световна война, коментираха живеещите в нея.

Стив Ханке: КТБ беше машина за разрушаване на ценности

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4459805

КТБ беше машина за разрушаване на ценности. Тя никога не е била банка в истинския смисъл на думата, когато някой казва, че това е банка той се подиграва с думата банка.
Това заяви проф. Стив Ханке, който представи лекцията си КТБ беше машина за разрушаване на ценности. Тя никога не е била банка в истинския смисъл на думата, когато някой казва, че това е банка той се подиграва с думата банка. Това заяви проф. Стив Ханке, който представи лекцията си "Тенденции в световните финанси. Ситуацията в България - какво следва?" по време на Български икономически форум 2014 г.

Треньорът на "Славия": Младите показаха дух и агресия, каквито ни липсват (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/03/2431819_trenyorut_na_slaviia_mladite_pokazaha_duh_i_agresiia/?ref=rss


Треньорът на "Славия" Иван Колев остана доволен от представянето на младите футболисти в мача с "Черно море". Срещата завърши 2:2, но след общ резултат 2:4 белите отпаднаха от Купата на България.

"За наше съжаление го постигнаха и с малка доза късмет и наша грешка. Първият гол обърка мача за нас, доста разстрои играта ни. Вторият гол не се нуждае от коментар, а от сериозна работа и приказки с всички участници в тази грешка", каза Колев.

Той обясни, че му е харесало...

В петък поднасят венци пред паметника на Вапцаров във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272790

На 5-ти декември в навечерието на патронния празник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” в 14.30 ч. ще започне ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Вапцаров в двора на училището, съобщиха от ВВМУ за Moreto.net. Във връзка с празника на училището във Варна ще пристигне г-н Николай Ненчев – министър на отбраната на България.

Европейската комисия: Не сме страна по Южен поток, няма официална информация за спирането на проекта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4459784

Европейската комисия обяви, че не е страна по проекта „Южен поток”, а само участва в диалога с държавите членки, които са подписали с „Газпром” междуправителственото споразумение за строежа на газпровода. Това обяви в сряда пред журналисти в Брюксел говорителят по въпросите на енергетиката и климатичните промени в ЕК Анна-Кайсе Иптконен, Европейската комисия обяви, че не е страна по проекта „Южен поток”, а само участва в диалога с държавите членки, които са подписали с „Газпром” междуправителственото споразумение за строежа на газпровода. Това обяви в сряда пред журналисти в Брюксел говорителят по въпросите на енергетиката и климатичните промени в ЕК Анна-Кайсе Иптконен,

Бюджетните организации ще си получат парите от КТБ до 1 февруари

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/biudjetnite-organizacii-shte-si-poluchat-parite-ot-ktb-do-1-fevruari-184969/

Средствата по сметки и депозити на бюджетните организации ще се трансформират в безсрочен безлихвен левов депозит на централния бюджет

Европейската комисия: Не сме страна по проекта Южен поток

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4459757

Европейската комисия обяви, че не е страна по проекта „Южен поток”, а само участва в диалога с държавите членки, които са подписали с „Газпром” междуправителственото споразумение за строежа на газпровода. Това обяви в сряда пред журналисти в Брюксел говорителят по въпросите на енергетиката и климатичните промени в ЕК Анна-Кайсе Иптконен, Европейската комисия обяви, че не е страна по проекта „Южен поток”, а само участва в диалога с държавите членки, които са подписали с „Газпром” междуправителственото споразумение за строежа на газпровода. Това обяви в сряда пред журналисти в Брюксел говорителят по въпросите на енергетиката и климатичните промени в ЕК Анна-Кайсе Иптконен,

Мавродиев се закани: Оттук нататък адвокатите ми ще коментират клеветите

http://www.cross.bg/nadzor-mavrodiev-finansov-1442386.html

София /КРОСС/ Атаката срещу Комисията по финансов надзор не е спирала от години. Това каза пред БНТ председателят на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев. Мисля оттук нататък на клеветите или  компроматните кампании да не отговарям. На това ще отговарят моите адвокати. Държа да обясня на всички, които се занимават с подобни кампании, че това няма да разколебае нашата решителност, няма да разколебае качеството на надзорната ни дейност и ще бъдем все толкова твърди и последователни в дейността си, категоричен бе той. Шефът на Комисията за финансов надзор декларира, че няма поводи за паника по отношение на парите в частните пенсионни фондове. Той обяви, че те са добре защитени и в никакъв случай не са използвани за рискови инвестиции. „В частните пенсионни фондове в момента има над 8 млрд. лева. Те се инвестират в различни инструменти. Искам да успокоя всички, че фондовете са изключително добре контролирани, гарантирам, че са много стабилни и парите на хората за защитени", каза Мавродиев и подчерта, че според него тези пари носят доходност и то по-висока от стандартните банкови депозити. Стоян Мавродиев каза още, че България трябва да стане част от Европейския банков надзор.„ Ние трябва да се стремим час по-скоро да влезем в Европейския банков надзор, тъй като това ще създаде предвидимост и доверие. Много важна и необходима стъпка е и влизането на България в еврозоната", добави той.

Гогов: Ако Борисов поиска договорите за "Южен поток", ще му ги дадем

http://politics.actualno.com/Gogov-Ako-Borisov-poiska-dogovorite-za-Ujen-potok-shte-mu-gi-dadem-news_63980.html

Документите по проекта могат да се намерят, освен в "Южен поток България" и в Българския енергиен холдинг. Ако ги поискат, ще ги дадем. Това казва Димитър Гогов от Съвета на директорит...

Добрев: България ще има енергийна сигурност, ако намери газ в Силистар и Терез

http://politics.actualno.com/Dobrev-Bylgarija-shte-ima-energijna-sigurnost-ako-nameri-gaz-v-Silistar-i-Terez-news_63981.html

България ще си осигури 100% диверсификация и енергийна сигурност, ако се докаже наличието на газ в находищата Силистар и Терез. Това каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той допълни, че Министерският ...

Новата селска програма ще стартира с пари за младите фермери и за техника

http://www.mediapool.bg/novata-selska-programa-shte-startira-s-pari-za-mladite-fermeri-i-za-tehnika-news227941.html

С финансиране на младите фермери и за модернизация на селските стопанства и закупуване на техника ще стартира догодина новата програма за развитие на селските райони в периода 2014-2020 г. Първите две мерки, които ще бъдат отворени в новия програмен период са "Млад фермер" и "Инвестиции във физически активи". Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на годишната конференция на Националното сдружение на общините в България в сряда. В същото време обаче проектът на новата програма още не е изпратена за одобрение в Брюксел, но агроминистърът се надява това да стане в максимално кратък срок. "Официалното одобрение на програмата в този случай няма как да стане до края на тази календарна година, но за тези две мерки считаме, че рискът би бил минимален за националния бюджет и те ще бъдат отворени при неофициално одобрение на Европейската комисия“, каза още министър Танева. Тя допълни, че мярката за "основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. е основна за развитието на малките населени места. Земеделският министър уточни, че мярката ще се прилага на територията на 231 общини в селските райони и основен бенефициент по нея са общините. Средствата, предвидени по мярката, са 1.2 млрд. лв.

Проучват възможностите за добиване на нефт и природен газ в Черно море

http://econ.bg/Новини/Проучват-възможностите-за-добиване-на-нефт-и-природен-газ-в-Черно-море_l.a_i.619274_at.1.html

Възможностите за добиване на нефт и природен газ в южната част на Черно море ще бъде проучени. Кабинетът взе решение да започне конкурси за търсене и...

Борисов се превърнал в арбитър в отношенията между партии и личности

http://www.moreto.net/novini.php?n=272792

Бойко Борисов вече прилича на президент - той е по-скоро арбитър в отношенията между партии и личности в мнозинството, коментират от Института „Иван Хаджийски” в редовния си месечен анализ за политическия ноември. Анализите се изработват от експертна група, в която са проф.

Корупцията у нас намаляла, 69-и сме (Обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4459695

България остава една от най-корумпираните държави от ЕС, сочи доклад за глобалния индекс за корупцията в света, изготвен от международната организация “Трансперънси интернешънъл”.
Въпреки това
страната ни
подобрява
позицията си
спрямо минали години.
През 2014 г. България е с показател 43, или с два пункта по-добре от 2013 и 2012 г. България остава една от най-корумпираните държави от ЕС, сочи доклад за глобалния индекс за корупцията в света, изготвен от международната организация “Трансперънси интернешънъл”. Въпреки това страната ни подобрява позицията си спрямо минали години. През 2014 г. България е с показател 43, или с два пункта по-добре от 2013 и 2012 г.

ЕК не е страна по проекта Южен поток, участва само в диалога

http://www.bnews.bg/article-123471

В Комисията все още няма постъпила официална информация за прекратяването на проекта, заяви говорителят по енергетиката в Европейската комисия.

Миков: Всички големи проекти заобикалят България заради липса на ясни позиции

http://www.cross.bg/proekta-proekti-deiistviya-1442385.html

София /КРОСС/ Това, което се случва с проекта „Южен поток" и води всички тръби към Турция, се нарича диверсификация, разбирана по нашенски. Това заяви на брифинг във Велинград председателят на БСП Михаил Миков. Той припомни какво се е случило и с другите два големи проекта - „Белене" и „Бургас - Александруполис" с поредица от непоследователни действия. „Днес ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт ясно заявиха, че са против проекта „Южен поток" и това показва, че всички големи инфраструктурни и геополитически проекти заобикалят България, благодарение на липсата на ясни позиции и на тяхното отстояване пред партньорите ни и на Запад, и на Изток", допълни Михаил Миков. Според зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов до днес отговорността за проекта „Южен поток" е можело да се разпределя между различни правителства, но от днес нататък в почти цялата си част, тя се поема от ГЕРБ. „Ние показахме, че сме готови по най-конструктивния начин да бъде изработена обща национална позиция. Все още искаме правителството да направи нещо, за да бъде спасен този проект, но ако това не стане, с тези непоследователни действия и с големите проекти, които пропускаме, ние се превръщаме не само в бедна нация, но поставяме под риск съществуването си и дори националната сигурност", категоричен е Стоилов

Горанов: Без актуализация на бюджета за 2015 г.

http://www.monitor.bg/article?id=452631

Бюджетът за 2015 г. е така разчетен, че догодина няма да се наложи той да бъде актуализиран. Това стана ясно по време на съвместното заседание на парламентарните комисии по бюджет, по здравеопазване и на социалната комисия.

Депутатите в комисии приеха на първо четене бюджета на НЗОК за 2015 г.

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/deputatite-v-komisii-prieha-na-pyrvo-chetene-biudjeta-na-nzok-za-2015-g-184968/

Българският лекарски съюз и опозицията разкритикуваха документа заради „липсата на реформи и силно надценени приходи“

Кола на "Пътна помощ" помете пловдивчанин

http://www.cross.bg/putna-shose-karlovsko-1442384.html

Пловдив /КРОСС/ Пешеходец е загинал на място, след като е блъснат от автомобил на "Пътна помощ" на бул. "Карловско шосе", преди изхода на Пловдив. Инцидентът е станал около 17.30 часа. Самоличността на загиналия мъж тепърва ще се установява.По случая на място работят служители на "Пътна полиция".Движението по булевард "Карловско шосе" не е спряно, но преминаването е затруднено.

Роми сцепиха главата на лекарка в линейка

http://www.monitor.bg/article?id=452626

Роми сцепиха главата на лекарка в линейка, след като се удариха с мотора си в колата на Спешна помощ, а след това пребиха екипа. Нападението станало в ботевградското село Врачеш, където медиците отивали на адрес, защото млада жена раждала, съобщи вчера БНТ.

Община Аксаково търси юрисконсулт

http://www.moreto.net/novini.php?n=272815

Община Аксаково обявява конкурс за позицията юрисконсулт. Кандидатите трябва да имат висше образование със степен магистър, да са завършили право, да са издържали успешно държавен практико-теоретичен изпит и да имат минимум 2 години професионален опит в областта.

Ботев Пловдив уволни Вуцов, той си тръгва с 4 заплати обезщетение (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4459710

Ботев“ уволни Вили Вуцов часове след драмата и отпадането за Купата на България от градския съперник „Локомотив“. Гостите шокираха с 2:1 на стадиона на "канарчетата" в Коматево и се класираха за четвъртфиналите с общ резултат 3:2. В първата среща на „Лаута" „жълто-черните" се добраха щастливо до 1:1 с гол на Александър Колев в 93-ата минута, а сега Ботев“ уволни Вили Вуцов часове след драмата и отпадането за Купата на България от градския съперник „Локомотив“. Гостите шокираха с 2:1 на стадиона на "канарчетата" в Коматево и се класираха за четвъртфиналите с общ резултат 3:2. В първата среща на „Лаута" „жълто-черните" се добраха щастливо до 1:1 с гол на Александър Колев в 93-ата минута, а сега

СДВР обяви във "Фейсбук" график на проверки из София

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sdvr-obiavi-vyv-fejsbuk-grafik-na-proverki-iz-sofiia-6028439

Графикът е за периода между 3 и 5 декември, като особено засилени проверки за спазване на правилата от шофьорите ще има на 8 декември

Кметът на Гент моли на крака да си приберем катуните

http://www.monitor.bg/article?id=452623

Белгийският град Гент алармира за истинско ромско нашествие от България, което тормози града от няколко години. От общината търсят помощ от България, тъй като нашите излизали скъпо на социалната им система. Като техен пратеник пристигна у нас зам.-кметът на Белгия Ресул Такмаз.

500 млн. лв. от данък общ доход спасяват общините

http://www.monitor.bg/article?id=452622

Два процента от данъка върху доходите на физическите лица да остава в общините. Това поискаха вчера от Националното сдружение на общините по време на годишната си конференция.

Изтегляният от пазара зарзават заради руското ембарго ще може да се дава и на животни

http://www.mediapool.bg/izteglyaniyat-ot-pazara-zarzavat-zaradi-ruskoto-embargo-shte-mozhe-da-se-dava-i-na-zhivotni-news227940.html

Вече изтегляните от пазара заради руското ембарго плодове и зеленчуци ще може да се дават не само на социални домове и учебни заведения за благотворителност, но и за изхранване на животни. Освен това производителите на зарзават, които не могат да реализират продукцията си заради забраната на Москва за внос на хранителни продукти на ЕС и са компенсирани от ЕК, ще могат да покриват и транспортните си разходи за изтегляне на продукцията от пазара. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните, след като министър Десислава Танева е на правила промени в наредбата ,уреждаща условията и реда за прилагане на временни извънредни мерки за подпомагане на двата сектора заради руското ембарго. Наредбата предвижда получателите на изтеглените от пазара зеленчуци и плодове, както и производителите, които са извършили превоза от мястото на изтегляне до мястото на доставка, да могат да подават заявки за плащане на направените транспортни разходи. Заявките се подават в срок до 5 работни дни след извършване на превоза в областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие”, в чиято териториална компетентност попада адресът на регистрация на заявителя. Към заявката се прилагат документи, доказващи превоза на продуктите – товарителница или пътен лист и разходооправдателни документи, удостоверяващи извършено плащане на превоза, както и документи, доказващи достигането на продуктите до крайното им предназначение. Разплащателната агенция ще възстановява действително направените транспортни разходи без ДДС, в съответствие с разстоянието на извършената доставка и с максималните транспортни разходи, посочени в регламента на ЕС. Друга съществена промяна на наредбата е възможността зеленчуците и плодовете да бъдат изтегляни от пазара, не само за безплатно предоставяне, но и за храна на животни. Както при предходната извънредна мярка, всяко изтегляне от пазара на зеленчуци и/или плодове се извършва в присъствието на служител на Техническия инспекторат на Разплащателната агенция, който проверява количеството и състоянието на изтегляните продукти, както и площите, от които са произведени. Във всички случаи за изтегляните от пазара продукти, трябва да има издаден сертификат за съответствие с обявеното качество. Използването на изтеглените от пазара зеленчуци и плодове за храна на животните, както и по предходната извънредна мярка, се удостоверява с констативен протокол от инспектор от Българската агенция по безопасност на храните.

Лукарски: Сред водещите ни приоритети е да се върне доверието на инвеститорите

http://www.cross.bg/lykarski-ikonomikata-bulgariya-1442383.html

София /КРОСС/ Сред водещите приоритети на Министерството на икономиката е да се върне доверието на инвеститорите и България да стане атрактивна инвестиционна дестинация и перспективен пазар. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на Българския икономически форум. Той подчерта, че нашата страна продължава да прилага благоприятна данъчна политика, като поддържа 10% корпоративен данък, 0% - за реинвестирана печалба в общини с безработица с над 25% по-висока от средната за страната, 10% данък върху личните доходи, 5% данък върху дивидентите; компютрите, софтуерът, новите машини и съоръжения имат 50% годишна амортизация.Министър Лукарски акцентира и върху Стратегията за привличане на инвестиции в България, като очерта осем приоритетни сектора - електроника и електротехника, информационни технологии, аутсорсинг, химическа и фармацевтична промишленост, машиностроене, транспорт и логистика, хранителна промишленост и земеделие, туризъм и здравеопазване. „Всички те са важни за подобряване на бизнес средата в България", каза още той.Министерството на икономиката подкрепя и създаването на инвестиционен фонд за високотехнологични производства чрез публично-частно партньорство и постепенно изтегляне на участието на държавата след успешното им развитие

Порноклип с 15-годишна скандализира Кърджали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4459725

Порноклип с 15-годишна ученичка скандализира Кърджали. Видеото с деветокласничката С. М. от няколко дни се разпространява в социалните мрежи.
Записът е с продължителност около 20 минути и на него се вижда как малолетното момиче прави секс с момче на видима възраст около 18 години. 
Клипът е правен по време на ученически купон в апартамент, а от.. Порноклип с 15-годишна ученичка скандализира Кърджали. Видеото с деветокласничката С. М. от няколко дни се разпространява в социалните мрежи. Записът е с продължителност около 20 минути и на него се вижда как малолетното момиче прави секс с момче на видима възраст около 18 години. Клипът е правен по време на ученически купон в апартамент, а от..

Лед по жиците остави без ток 30 000

http://www.monitor.bg/article?id=452620

25 000 души във Видинско и 5000 в Монтанско са без ток заради обледени жици и прекъснато електрозахранване, съобщиха от ЧЕЗ. Дружеството поиска режим на тока в 9 видински общини. Кметът на Белоградчик Борис Николов съобщи, че в общината е обявено бедствено положение. Над 20 000 домакинства във Видинско второ денонощие са без ток.

Слаб интерес от инвеститорите на БФБ

http://econ.bg/Новини/Слаб-интерес-от-инвеститорите-на-БФБ_l.a_i.619281_at.1.html

Търговската активност на Българската фондова борса остана ниска и в сряда, 3 декември, като това е пети пореден ден на слаб интерес от страна на...

Слаб интерес от инвеститорите на БНБ

http://econ.bg/Новини/Слаб-интерес-от-инвеститорите-на-БНБ_l.a_i.619281_at.1.html

Търговската активност на Българската фондова борса остана ниска и в сряда, 3 декември, като това е пети пореден ден на слаб интерес от страна на...

Борисов стана арбитър - вече е като президент

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4459306


“Борисов вече прилича на президент – той е по-скоро арбитър в отношенията между партии и личности в мнозинството. Значи ли новото поведение на Борисов и нов стил на управление?”, пишат експертите от институт “Иван Хаджийски” в редовния си месечен анализ “Политическият ноември”.
Проектобюджетът за 2015 г. “Борисов вече прилича на президент – той е по-скоро арбитър в отношенията между партии и личности в мнозинството. Значи ли новото поведение на Борисов и нов стил на управление?”, пишат експертите от институт “Иван Хаджийски” в редовния си месечен анализ “Политическият ноември”. Проектобюджетът за 2015 г.

Инспекторите ще дебнат от Никулден до Ивановден

http://www.cross.bg/hranite-suda-agentziyata-1442382.html

София /КРОСС/ Проверките в храните преди празниците вече се превръщат в традиция. И тази година, те ще бъдат всеки ден от Никулден до Ивановден, в продължение на месец. Това заяви пред ТВ7 проф. Пламен Моллов, директор на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ).Той обясни, че най-големият проблем е с годността на храните, например това дали рибата е прясна и по-рядко, дали съдържа вещества, които са вредни за здравето.Прясната риба е в охладено състояние и се познава при различни външни белези. Например, ако при натискане, месото е еластично, това значи, че е прясна, ако омекне и остава вдлъбнатина, това говори, че трайността й изтича, обясни експертът.Получаваме редица сигнали на сайта на Агенцията. Само за около месец сме получили над 130 сигнала, допълни Моллов.Често получаваме и "подаръци" от потребителите. Наскоро ни изпратиха кифла с парче от метален елемент на машина в нея. Това обаче говори, че хората имат доверие в нас, каза експертът.Половината от актовете ни падат в съда и ние сме наясно, че това е висок процент. Затова насочваме усилията си в обучение на нашите експерти в областта на издаването на актове, така че те да са основателни и пред съда, заяви експертът.

Биг брадър в помощните училища

http://www.monitor.bg/article?id=452616

Да се увеличи броят на камерите в помощните школа, като се постави видеонаблюдение и в коридорите. Такива предложения за промени в нормативната уредба обсъждат в работните групи в Министерството на образованието след случая „Ана-Мария”. Това съобщи за „Монитор” зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Производители на алкохол стягат протест, готови да затворят цеховете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4459687

За готвените нови регулации при производството на алкохолни продукти
разговаряме с РАДОСЛАВ РАДЕВ,
председател на Националната лозаро-винарска камара

- Г-н Радев вчера на бюджетна комисия стана ясно, че министерство на финансите се готви да промени контрола върху производството на алкохол и алкохолни продукти. За готвените нови регулации при производството на алкохолни продукти разговаряме с РАДОСЛАВ РАДЕВ, председател на Националната лозаро-винарска камара - Г-н Радев вчера на бюджетна комисия стана ясно, че министерство на финансите се готви да промени контрола върху производството на алкохол и алкохолни продукти.

Защо така мрачно гледате, бе хора?! Усмихвайте се!

http://www.bnews.bg/article-123459

Простотията отново влиза в нашия живот, страхотно мъчение е това. Това призна пред медиите големият актьор Йосиф Сърчаджиев, дошъл на протеста в знаковата градинка пред "Кристал" срещу избора на Слави Бинев за шеф на комисията по култура в парламента.

Военноморският музей представя най-новите си постъпления

http://www.moreto.net/novini.php?n=272820

В навечерието на Никулден – 5 декември 2014 г., в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей от 12.00 часа ще бъде открита традиционната вече изложба с новите постъпления в музея, научи Moreto.net. Ще бъдат представени останки от кораби от периода на Първата и Втората световна война, извадени от р.

Горанов одобри даването на 2 млрд. лв от бюджета на фонда за влоговете

http://www.cross.bg/zaema-pogasyavane-zaem-1442381.html

/КРОСС/ Министърът на финансите Владислав Горанов подписа днес договора за предоставяне на заем от централния бюджет в размер до 2 млрд. лв. на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) за финансирането на недостига на средствата на Фонда за изплащането на гарантираните влогове на вложителите в КТБ АД (с отнет лиценз). Според договора срокът на заема е до 5,5 години, има възможност за усвояване на заема на части, лихвеният процент е фиксиран в размер на 2,95%, лихвените плащания са веднъж годишно, предвидено е еднократно погасяване в срок до 15.04.2020 г., като е включена възможност за предсрочно погасяване - изцяло или частично. Не се очаква допълнително начисляване на еднократни и/или периодични такси и комисионни във връзка с усвояването и обслужването на заема, както и на такива за предсрочното му погасяване. Планира се бъдещите вземания на ФГВБ към банките за годишни премийни вноски и вземания, за които Фонда се е суброгирал, съгласно Закона за гарантиране на влоговете в банките, да бъдат използвани като обезпечение по предоставения заем, за което ще се сключи и съответен договор за залог. Припомняме, че предоставеният заем има за цел да допринесе не само за осигуряване на ликвидност на ФГВБ, но и за безпроблемното протичане на процеса по изплащане на гарантираните влогове на вложителите в банката с отнет лиценз. С Решение № 797 от 2 декември 2014 г

Министър Горанов подписа договора за заем на ФГВБ

http://www.cross.bg/zaema-dogovora-zaem-1442381.html

/КРОСС/ Министърът на финансите Владислав Горанов подписа днес договора за предоставяне на заем от централния бюджет в размер до 2 млрд. лв. на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) за финансирането на недостига на средствата на Фонда за изплащането на гарантираните влогове на вложителите в КТБ АД (с отнет лиценз). Според договора срокът на заема е до 5,5 години, има възможност за усвояване на заема на части, лихвеният процент е фиксиран в размер на 2,95%, лихвените плащания са веднъж годишно, предвидено е еднократно погасяване в срок до 15.04.2020 г., като е включена възможност за предсрочно погасяване - изцяло или частично. Не се очаква допълнително начисляване на еднократни и/или периодични такси и комисионни във връзка с усвояването и обслужването на заема, както и на такива за предсрочното му погасяване. Планира се бъдещите вземания на ФГВБ към банките за годишни премийни вноски и вземания, за които Фонда се е суброгирал, съгласно Закона за гарантиране на влоговете в банките, да бъдат използвани като обезпечение по предоставения заем, за което ще се сключи и съответен договор за залог. Припомняме, че предоставеният заем има за цел да допринесе не само за осигуряване на ликвидност на ФГВБ, но и за безпроблемното протичане на процеса по изплащане на гарантираните влогове на вложителите в банката с отнет лиценз. С Решение № 797 от 2 декември 2014 г

Борисов за Силистар и Терес: Това са най-смелите решения, които това правителство ще вземе

http://www.cross.bg/bulgariya-reshenie-pravitelstvo-1442380.html

София /КРОСС/ Министерският съвет взе решение да стартира конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ в две площи, разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море - Блок 1-14 „Силистар" и Блок 1-22 „Терес". Потенциалните инвеститори ще получат разрешение за срок от пет години. За блок „Силистар", който е с площ 6893 кв. км, се дължи годишна такса в размер на 275 720 лв., е посочено в условията на конкурса. Дължимата такса за блок „Терес" с площ 4032 кв. км е 161 280 лв. за година.Колеги, тук искам да ви кажа, че това са най-смелите решения, които това правителство ще вземе. Това ви го гарантирам. Всичко друго е важно, но това е най-смелото решение. Това казва Бойко Борисов в началото на обсъждането на това решение и прогнозира, че България ще изнася газ, защото там има много големи залежи. Той казава още, че решението е смело, защото конкурентите ще се опитат да бутнат правителството. Ето точната стенограма от изказването му, публикувана на сайта на министерския съвет: Точка 29 Проект на Решение за откриване на производство за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ, подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т

Четири каскадни язовира в Сливенско преливат

http://society.actualno.com/Chetiri-kaskadni-jazovira-v-Slivensko-prelivat-news_63978.html

Преливат четирите каскадни язовира край сливенското село Злати войвода. Това съобщи Снежана Кънева, началник на общинския отдел "Сигурност, управление при кризи и отбранително-мобилизационна подг...

"Ведомости": Сбогом на газовото оръжие

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/12/03/2431792_vedomosti_sbogom_na_gazovoto_orujie/?ref=rss


Газовите доставки вече не са ефективно геополитическо оръжие, твърди в редакционна статия московският в."Ведомости". Във вестника тя е под заглавие "Турски гамбит", а в електронната версия - "Сбогом на газовото оръжие" и в нея се казва, че "решението на руския президент да спре проекта "Южен поток" и да построи вместо него газопровод към Турция изненада всички. Това стана въпреки последните критики към "Южен поток", съпротивата към проекта от страна на ЕС и икономически сложната ситуация в...

Мъж загина на място в Пловдив, автомобил на Пътна помощ го блъсна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4459674

Пешеходец е загинал на място, след като е блъснат от автомобил на Пешеходец е загинал на място, след като е блъснат от автомобил на "Пътна помощ" на бул. "Карловско шосе", преди изхода на Пловдив. Това съобщиха пред "Фокус" от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Инцидентът е станал около 17.30 часа. Самоличността на загиналия мъж тепърва ще се установява. По случая на място работят служители на "Пътна

Автомобил на Пътна помощ блъсна пешеходец в Пловдив, мъжът загина на място

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4459682

Пешеходец е загинал на място, след като е блъснат от автомобил на "Пътна помощ" на бул. "Карловско шосе", преди изхода на Пловдив. Това съобщиха пред "Фокус" от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.
Инцидентът е станал около 17.30 часа. Самоличността на загиналия мъж тепърва ще се установява.
По случая на място работят служители на "Пътна Пешеходец е загинал на място, след като е блъснат от автомобил на "Пътна помощ" на бул. "Карловско шосе", преди изхода на Пловдив. Това съобщиха пред "Фокус" от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Инцидентът е станал около 17.30 часа. Самоличността на загиналия мъж тепърва ще се установява. По случая на място работят служители на "Пътна

Лихвите по кредитите и депозитите падат

http://www.monitor.bg/article?id=452604

Банките ще продължават да намаляват лихвите по кредитите и депозитите в следващите месеци, прогнозира вчера банкерът Петър Андронов. Той направи това по време на конференцията "Банкова стабилност", организирана за първи път от асоциацията "Банка на годината".

Борисов за Силистар и Терес: Това са най-смелите решения, които това правителство ще вземе

http://pik.bg/борисов-за-силистар-и-терес-това-са-най-смелите-решения-които-това-правителство-ще-вземе-news257114.html

Борисов за Силистар и Терес: Това са най-смелите решения, които това правителство ще вземе

Министерският съвет взе решение да стартира конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ в две площи, разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море – Блок 1-14 „Силистар” и Блок 1-22 „Терес”. Потенциалните инвеститори ще получат разрешение за срок от пет години. За блок „Силистар”, който е с площ 6893 кв. км, се дължи годишна такса в размер на 275 720 лв., е посочено в условията на конкурса. Дължимата такса за блок „Терес” с площ 4032 кв. км е 161 280 лв. за година.

Колеги, тук искам да ви кажа, че това са най-смелите решения, които това правителство ще вземе. Това ви го гарантирам. Всичко друго е важно, но това е най-смелото решение. Това казва Бойко Борисов в началото на обсъждането на това решение и прогнозира, че България ще изнася газ, защото там има много големи залежи. Той казава още, че решението е смело, защото конкурентите ще се опитат да бутнат правителството.

Ето точната стенограма от изказването му, публикувана на сайта на министерския съвет:

Точка 29

Проект на Решение за откриване на производство за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ, подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 3 от Закона за подземните богатства в площта „Блок – 1-14 Силистар“, разположена в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Република България в Черно море и за уведомление за предоставяне на разрешение чрез конкурс

БОЙКО БОРИСОВ: Колеги, тук искам да ви кажа, че това са най-смелите решения, които това правителство ще вземе. Това ви го гарантирам. Всичко друго е важно, но това е най-смелото решение.

Нашите огромни проблеми на предишното правителство дойдоха след като пуснахме на концесия добива на газ в акваторията на Черно море – „Хан Аспарух“, и го взе голям европейски консорциум: „Репсол“ – испанската, френската „Тотал“ и австрийската „OMV“.

България ще бъде износител на газ, а в два от тези блока днес, които пускаме – „Силистар“ и „Терес“, има и много големи находища на нефт. С една дума, България ще се превърне в конкурент по износа на газ, защото находищата са огромни. Факт е, че никой досега не си е позволявал да го прави, вие сте първото правителство, което го прави. Това е 100% диверсификация. Не да ни казват дали ще взимаме руска газ през Турция или през Гърция, или през Украйна и ние да го наричаме диверсификация и да правим интерконектори, ние сме заложили 100 милиона, ще направим интерконектори, но все ще идва оттам газ. А през нашите тръби и това, което ще направим след няколко години, България ще изнася газ и тогава мога да гарантирам, дано сме живи да го видим – и евтино електричество, и евтино топло, и парно, евтина вода и огромен ръст на икономиката. Повярвайте ми, тогава ще дойде индустрията на Европа да стои тук, защото ще е близко до тази газ.
От „Галата“ – от едно мъничко находище, ние в момента 10% от нуждите си ги покриваме. А там са милиарди кубически метра и са ни на няколко километра от тръбите, от границата.

Затова искам да знаете, че с приемането на днешното решение се подлагаме на огромен натиск. Искам да знаете, че го правим с ясното съзнание, че не бъдещите, това поколение още (защото това в рамките на 4-5-6 години ще стане) ще се възползва от природните богатства на България. На Ловеч – Ъглен, имаме 10 милиарда кубика, открити, готови за експлоатация.

Така че като вдигнете ръка сега да подкрепите тези две неща, трябва да знаете, че сме много временни, защото с това ще нервираме страшно нашите конкуренти по добив, производство и продажби на газ в целия регион. Защото, повтарям, огромни количества газ има. Във всички случаи поне за 30-40 години това, което й трябва на България. Хич да не продаваме – това, което ни трябва.

Надявам се, госпожо Петкова, да сте гледали внимателно с господин Лукарски договорите, всичко да е юридически издържано и всяко едно нещо, което внасяме по концесиите, ми трябва 100% съгласуване с икономиката. Без една дума „съгласувано“ от Министерство на икономиката, не го пускаме. Така че, максимално да се направи.
Но все пак съм длъжен да ви предупредя, че с тези решения се явяваме на пазара – най-конкурентният пазар, най-тежкият пазар може би е пазарът на газ в света. А България става производител.

Друг не би се осмелил. Ние го пуснахме в предишното правителство и веднага, първите дни на правителството „Орешарски“, бяха закрити тези концесии. Повярвайте ми, не бих искал на глас да кажа това, което ми е казано, това, което ни носи като риск, но то е гаранция, че България ще бъде много добре в следващите години. Представете си парогазови централи – няма замърсяване, няма вредни емисии, газта си е от нашата газ. Колко ще струва токът? Няма милиардни инвестиции, няма 20 милиарда за АЕЦ. Дали сме Богоугодни с това решение, което взимаме? Дано сме Богоугодни! В името на хората, повярвайте ми, това е!

Приема се точката.

Благодаря ви!

"Левски" изплува за купата с 4:0

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4459690

„Левски“ изплува до четвъртфинал за Купата на България, след като стъпка „Монтана“ с 4:0 в реванша на „Аспарухов“. „Сините“ излязоха с резервите в първия мач и паднаха с 0:2. Но в ответния дуел „Левски“ се хвърли като... „Левски“. 
Наложилият се като нов лидер Антонио Аниетe откри от дузпа в 13-ата минута. Аймен Белаид удвои в 36-ата. Успоредно „с „Левски“ изплува до четвъртфинал за Купата на България, след като стъпка „Монтана“ с 4:0 в реванша на „Аспарухов“. „Сините“ излязоха с резервите в първия мач и паднаха с 0:2. Но в ответния дуел „Левски“ се хвърли като... „Левски“. Наложилият се като нов лидер Антонио Аниетe откри от дузпа в 13-ата минута. Аймен Белаид удвои в 36-ата. Успоредно „с

Едва 5% от 750 хил. българи с увреждания имат шанс за професионална реализация

http://www.moreto.net/novini.php?n=272811

750 хиляди българи имат увреждания, но едва 5 процента от тях получават шанс за професионална реализация. Тези данни бяха изнесени в Международния ден на хората с увреждания, който се отбелязва в цялата страна. Председателят на Съюза на инвалидите в Шумен Иванка Казакова заяви, че тези хора не източват бюджета на държавата, каквито твърдения често се чуват.

Борисов към министрите: Трябва да знаете, че сме много временни

http://offnews.bg/news/n_1/n_426086.html

"Като вдигнете ръка сега да подкрепите тези две неща, трябва да знаете, че сме много временни".  С тези думи премиерът Бойко Борисов се е обърнал към министрите си по време на днешното заседание на Министерски съвет (МС), когато е било гласувано да се обявят нови конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ в блокове „Силистар” и „Терес” в Черно море .  Това става ясно от публикуваната на страницата на правителството стенограма за тази част от заседанието. По време на днешното заседание Борисов посочва още, че "това са най-смелите решения, които това правителство ще вземе". Той подчертава, че се надява с обявяването на новите конкурси кабинетът да е "Богоугоден". "Дали сме Богоугодни с това решение, което взимаме? Дано сме Богоугодни! В името на хората, повярвайте ми, това е!", заявява премиерът. От стенограмата става ясно, че единствено Борисов е говорил преди приемането на тази точка от дневния ред на МС. "Нашите огромни проблеми на предишното правителство дойдоха след като пуснахме на концесия добива на газ в акваторията на Черно море – „Хан Аспарух“, и го взе голям европейски консорциум: „Репсол“ – испанската, френската „Тотал“ и австрийската „OMV“ ", признава премиерът. Борисов дори е изказал мнението си, че друго правителство не би си позволило да пусне отново тези конкурси.  Министър-председателят дори започва да обрисува светло бъдеще, ако започне добив от двата блока. Тогава той гарантира "евтино електричество, и евтино топло, и парно, евтина вода и огромен ръст на икономиката". Борисов дори кара министрите си да си представят как в България има "парогазови централи – няма замърсяване, няма вредни емисии". Ето какво точно пише в стенограмата, която е публикувана от Министерски съвет: БОЙКО БОРИСОВ: Колеги, тук искам да ви кажа, че това са най-смелите решения, които това правителство ще вземе. Това ви го гарантирам. Всичко друго е важно, но това е най-смелото решение. Нашите огромни проблеми на предишното правителство дойдоха след като пуснахме на концесия добива на газ в акваторията на Черно море – „Хан Аспарух“, и го взе голям европейски консорциум: „Репсол“ – испанската, френската „Тотал“ и австрийската „OMV“. България ще бъде износител на газ, а в два от тези блока днес, които пускаме – „Силистар“ и „Терес“, има и много големи находища на нефт. С една дума, България ще се превърне в конкурент по износа на газ, защото находищата са огромни. Факт е, че никой досега не си е позволявал да го прави, вие сте първото правителство, което го прави. Това е 100% диверсификация. Не да ни казват дали ще взимаме руска газ през Турция или през Гърция, или през Украйна и ние да го наричаме диверсификация и да правим интерконектори, ние сме заложили 100 милиона, ще направим интерконектори, но все ще идва оттам газ. А през нашите тръби и това, което ще направим след няколко години, България ще изнася газ и тогава мога да гарантирам, дано сме живи да го видим – и евтино електричество, и евтино топло, и парно, евтина вода и огромен ръст на икономиката. Повярвайте ми, тогава ще дойде индустрията на Европа да стои тук, защото ще е близко до тази газ. От „Галата“ – от едно мъничко находище, ние в момента 10% от нуждите си ги покриваме. А там са милиарди кубически метра и са ни на няколко километра от тръбите, от границата. Затова искам да знаете, че с приемането на днешното решение се подлагаме на огромен натиск. Искам да знаете, че го правим с ясното съзнание, че не бъдещите, това поколение още (защото това в рамките на 4-5-6 години ще стане) ще се възползва от природните богатства на България. На Ловеч – Ъглен, имаме 10 милиарда кубика, открити, готови за експлоатация. Така че като вдигнете ръка сега да подкрепите тези две неща, трябва да знаете, че сме много временни, защото с това ще нервираме страшно нашите конкуренти по добив, производство и продажби на газ в целия регион. Защото, повтарям, огромни количества газ има. Във всички случаи поне за 30-40 години това, което й трябва на България. Хич да не продаваме – това, което ни трябва. Надявам се, госпожо Петкова, да сте гледали внимателно с господин Лукарски договорите, всичко да е юридически издържано и всяко едно нещо, което внасяме по концесиите, ми трябва 100% съгласуване с икономиката. Без една дума „съгласувано“ от Министерство на икономиката, не го пускаме. Така че, максимално да се направи. Но все пак съм длъжен да ви предупредя, че с тези решения се явяваме на пазара – най-конкурентният пазар, най-тежкият пазар може би е пазарът на газ в света. А България става производител. Друг не би се осмелил. Ние го пуснахме в предишното правителство и веднага, първите дни на правителството „Орешарски“, бяха закрити тези концесии. Повярвайте ми, не бих искал на глас да кажа това, което ми е казано, това, което ни носи като риск, но то е гаранция, че България ще бъде много добре в следващите години. Представете си парогазови централи – няма замърсяване, няма вредни емисии, газта си е от нашата газ. Колко ще струва токът? Няма милиардни инвестиции, няма 20 милиарда за АЕЦ. Дали сме Богоугодни с това решение, което взимаме? Дано сме Богоугодни! В името на хората, повярвайте ми, това е! Приема се точката. Благодаря Ви.

Гергана Малкоданска става сутрин тихо, за да не събуди сина на Доган

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4459191

Приятелят ми винаги ме е подкрепял, казва тя 
Има хора, които мислят, че една хубава жена постига нещата благодарение на мъжа до себе си. Това ме мотивира да им покажа, че мога да работя”, казва 24-годишната Гергана Малкоданска.
От няколко месеца тя е сред момичетата на времето по Нова тв.
Това е единствената рубрика в българския тв ефир, в която, Приятелят ми винаги ме е подкрепял, казва тя  Има хора, които мислят, че една хубава жена постига нещата благодарение на мъжа до себе си. Това ме мотивира да им покажа, че мога да работя”, казва 24-годишната Гергана Малкоданска. От няколко месеца тя е сред момичетата на времето по Нова тв. Това е единствената рубрика в българския тв ефир, в която,

Румен Петков: Правителството на Орешарски съсипа проекта "Южен поток"

http://pik.bg/румен-петков-правителството-на-орешарски-съсипа-проекта-южен-поток-news257112.html

Румен Петков: Правителството на Орешарски съсипа проекта "Южен поток"

Правителството на Пламен Орешарски направи всичко възможно, за да съсипе проекта "Южен поток". Аз още тогава предупредих, че поведението на бившия министър на икономиката Драгомир Стойнев е опасно за енергетиката и страната. Ние сме на път да загубим мястото си на енергиен център на Балканите. Това каза Румен Петков от АБВ в предаването "Още от деня" по БНТ.

След като допуснахме "Син поток" да заобиколи страната сега се случва същото и с "Южен поток". Ние в непредсказуемостта на поведението си ставаме нежелан партньор. Българският бизнес трябва да каже, че губим един милиард, а синдикатите 500 000 работи места, посочи бившият вътрешен министър. Никой не бива да се съмнява, че ще бъдем осъдени и за спирането на "Южен поток", посочи Петков.

Сега вместо да бъдем пръв потребител, страна с достъп до тръбата и да получаваме преференциални цени, сега ще сме на опашката и ще плащаме на Турция. Драгомир Стойнев каза въпросът с "Южен поток да го решава Йотингер.

Това е удар върху националната ни сигурност, категоричен е Петков. Той вредителстваше откровено. Излъгахме десетки хиляди българи за проекта "Белене", припомни Петков. Всички тези политически престъпления ще ги плащаме всички ние.


Георги Иванов и Ферарио Спасов: "Левски" можеше да вкара още (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/03/2431774_georgi_ivanov_i_ferario_spasov_levski_mojeshe_da_vkara/?ref=rss


Треньорите на "Левски" и "Монтана" Георги Иванов-Гонзо и Ферарио Спасов се обединиха около мнението, че сините са имали възможност да спечелят много по-убедително.

Срещата в София завърши при 4:0 и с общ резултат 4:2 домакините се класираха за четвъртфиналите за Купата на България.

"Нашият отбор от първата до последната минута изигра перфектен мач с много комбинации. Резултатът не отговаря реално на показаното на терена, трябваше да е много по-голям", заяви Иванов пред...

Откриха 4-ма непълнолетни бежанци от Афганистан в камион

http://www.bnews.bg/article-123454

Срязан брезент на камион издал четиримата непълнолетни нелегални емигранти от Афганистан.

„Gangnam Style” счупи YouTube с рекордните си гледания

http://econ.bg/Новини/-Gangnam-Style-счупи-YouTube-с-рекордните-си-гледания_l.a_i.619219_at.1.html

Почти 2 години след като световната сензация Psy взриви мрежата с хита си "Gangnam Style", на Youtube се наложи да ъпгрейдне системата си, за да...

Бойко Борисов за проучването на находищата Силистар и Терес: Това са най-смелите решения, които правителството ще вземе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4459663

Министерският съвет взе решение да стартира конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ в две площи, разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море – Блок 1-14 „Силистар” и Блок 1-22 „Терес”. Потенциалните инвеститори ще получат разрешение за срок от пет години. Министерският съвет взе решение да стартира конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ в две площи, разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море – Блок 1-14 „Силистар” и Блок 1-22 „Терес”. Потенциалните инвеститори ще получат разрешение за срок от пет години.

Бинев: Половината от днешния протест беше срещу Борисов

http://www.cross.bg/dneshniya-protest-binev-1442379.html

София /КРОСС/ Половината от днешния протест беше срещу Бойко Борисов, не срещу мен. Всъщност, досега само той е показал, че има негативно отношение към мен.Въпреки това, аз бих отишъл на официален разговор с него, за да опитаме да направим нещо. Това заяви пред ТВ7 Слави Бинев, председател на Комисията по култура и медии в 43-то НС, след днешния протест на културните дейци и интелектуалци срещу него.Дългогодишен приятел съм с племенника на Йосиф Сърчаджиев и именно той ми е казвал, че човек като мен може да промени нещата.Затова се почувствах обиден от него, много ме заболя. От другите не ме заболя, защото те просто не ме познават и имат клиширано мнение.Оставка мога да подам само, след като се видя с хората очи в очи и те ми заявят всичко, което казаха днес, категоричен е Бинев.Не мога да разбера как човек, който поема административни ангажименти, а не е някакъв талант, може да бъде атакуван по толкова некултурен начин.Внушенията срещу мен са от тези, които имат желание никой да не се меси в паничките, които са си раздали, това са бюджетните медии, убеден е Слави Бинев.Какво ще стане, ако щракна с пръсти и изкарам хората, които ме поддържат, попита риторично депутатът. Ще излизам в медиите, за да се преборя с уродливия образ, който ми създават, допълни той.БНР и БНТ са изразходвали над 1 млрд. лв. от джоба на данъкоплатците през последните години. Защо тези пари не са насочени към културата, а са преразпределени

Министерството на околната среда предупреждава: Възможни са наводнения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4459650

По данни и прогнози на НИМХ, и през следващото денонощие в Централна и Източна България ще продължи да превалява дъжд. Очакваните количества са 10-15/л.кв.м., в Югоизточна България до 20/л.кв.м/. На 4 декември в резултат на продължаващите валежи от дъжд и на база метеорологичната прогноза, ще продължи повишението на речните нива в почти цялата По данни и прогнози на НИМХ, и през следващото денонощие в Централна и Източна България ще продължи да превалява дъжд. Очакваните количества са 10-15/л.кв.м., в Югоизточна България до 20/л.кв.м/. На 4 декември в резултат на продължаващите валежи от дъжд и на база метеорологичната прогноза, ще продължи повишението на речните нива в почти цялата

Секс скандал с 15-годишна заради клип в интернет

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/seks-skandal-s-15-godishna-zaradi-klip-v-internet-6028438

Записът на сексуалния акт на момичето с 18-годишния ѝ приятел се разпространява с есемеси сред гимназистите

Министерството на околната среда: Възможни са наводнения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4459615

По данни и прогнози на НИМХ, и през следващото денонощие в Централна и Източна България ще продължи да превалява дъжд. Очакваните количества са 10-15/л.кв.м., в Югоизточна България до 20/л.кв.м/. На 4 декември в резултат на продължаващите валежи от дъжд и на база метеорологичната прогноза, ще продължи повишението на речните нива в почти цялата По данни и прогнози на НИМХ, и през следващото денонощие в Централна и Източна България ще продължи да превалява дъжд. Очакваните количества са 10-15/л.кв.м., в Югоизточна България до 20/л.кв.м/. На 4 декември в резултат на продължаващите валежи от дъжд и на база метеорологичната прогноза, ще продължи повишението на речните нива в почти цялата

България не може да очаква подкрепа от Брюксел за "Южен поток"

http://www.mediapool.bg/bulgaria-ne-mozhe-da-ochakva-podkrepa-ot-bryuksel-za-yuzhen-potok-news227939.html

България не може да очаква подкрепа от Брюксел за реализацията на газопровода "Южен поток".  В понеделник изненадващо руският президент Владимир Путин обяви в Турция, че спира проекта заради страната ни.   "Европейската комисия не е страна по проекта по проекта "Южен поток", но продължава диалога със страните членки, които участват в него". Това заяви Ана-Кайса Итконен, говорител по енергийните въпроси на ЕК пред български медии в Брюксел.   По думите й проектът "Южен поток" е европейски дотолкова, доколкото в него участват страни членки на ЕС, които са подписали двустранни споразумения с руския газов гигант "Газпром". В този смисъл самите страни трябва да вземат решение какво правят с този проект. Това обаче трябва да става при спазването на европейското законодателство, уточни Итконен.   Тя потвърди, че въпроса с "Южен поток" се очаква да бъде обсъден на срещата между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиера Бойко Борисов в четвъртък в Брюксел.   В същото време Народното събрание не успя да излезе с единна позиция по въпроса за „Южен поток“, която Борисов да представи на Юнкер.   Въпросът за реализацията на газопровода „Южен поток“ се очаква да бъде обсъден и по време на срещата на министрите на енергетиката с комисаря Марош Шефчович. Тя е насрочена за 8 декември и не се свиква извънредно, заради изявлението на Путин, уточни Итконен.   До този момент Европейската комисия официално не е уведомена от Русия за спирането на проекта „Южен поток“. Това е причината да няма яснота дали Брюксел ще прекрати започнатата наказателна процедура срещу страната ни заради реализацията на проекта, стана ясно от думите на говорителят по енергийните въпроси на ЕК.   Брюксел започна наказателна процедура заради нарушаване на т.нар. трети либерализационен пакет и съмнения около избора на изпълнител на проекта.

Протестът срещу Слави Бинев: "Последен и отчаян жест на българската култура"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/03/2431625_protestut_sreshtu_slavi_binev_posleden_i_otchaian_jest/?ref=rss


Около 300 души се събраха в столичната градинката "Кристал" в 14.30 ч. днес на обявения протест срещу избора на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии.

Театрали като Иван Добчев и Владимир Люцканов, Йосиф Сърчаджиев, Рени Врангова, Филип Аврамов, Валери Йорданов, Касиел Ноа Ашер, Параскева Джукелова и подалият оставка в знак на протест режисьор от Народния театър Александър Морфов, литератори като Георги Господинов, Михаил Неделчев, Екатерина...

Петков: България става нежелан партньор

http://www.cross.bg/petkov-ydar-sigyrnost-1442378.html

София /КРОСС/ Направихме всичко възможно, за да съсипем проекта „Южен поток". Спирането на проекта е удар върху енергетиката, върху националната сигурност, върху бюджета и социалната сигурност. По-тежък удар не можем да получим. Това заяви пред БНТ Румен Петков от АБВ. И подчерта, че вината за това е на правителството на Пламен Орешарски. Страната ни е на път да загуби мястото си на енергиен център в Европа, което сме си извоювали, подчерта Петков. На път сме да се превърнем в страна-реален потребител, а не страната, която осъществява преноса. Вече няма да купуваме газта от Русия, а от Турция. Но ще ни излезе по-скъпо. В непредсказуемостта на поведението си ставаме нежелан партньор, каза Петков. Българският строителен бизнес трябва да каже с много силен глас, че губи 1 млрд. евро. Синдикатите трябва да кажат, че губим 5 000 работни места, добави той.

Варненският районен съд осъди пощаджийка, прибрала 854 лв

http://www.moreto.net/novini.php?n=272816

За длъжностно присвояване, Районен съд - Варна наложи наказаниe на 45-годишна жена, работила като служител в системата на пощите, съобщиха от институцията за Moreto.net. По силата на одобрено от съда споразумение подсъдимата В.

Автомобил уби на място пешеходец на Карловско шосе

http://pik.bg/автомобил-уби-на-място-пешеходец-на-карловско-шосе-news257111.html

Автомобил уби на място пешеходец на Карловско шосе

Лека кола е блъснала и убила на място преди минути пешеходец в Пловдив, съобщи "Марица".

Кървавият инцидент е станал на Карловско шосе на изхода от Пловдив. Човекът е издъхнал на място.

Полицията в момента установява самоличността му.

Бюджетните закони минаха на първо четене през парламентарните комисии

http://www.mediapool.bg/byudzhetnite-zakoni-minaha-na-parvo-chetene-prez-parlamentarnite-komisii-news227938.html

Бюджетът на държавата, здравната каса и НОИ бяха приети на първо четене в сряда от ресорните парламентарни комисии по здравеопазване, социална политика и бюджет и финанси. Трите комисии проведоха съвместно заседание, което продължи малко повече от два часа и в крайна сметка и трите бюджета бяха приети с гласовете на управляващото мнозинство. Критики и към трите бюджета отправиха най-вече от БСП, които заплашиха да не подкрепят бюджетните закони. Заплахи, но за протести, пък се чуха от страна на присъстващите на обсъждането синдикати. "Основните приоритети са свързани с връщането на финансовата стабилност в общоприети европейски граници за дефицит, тъй като на база очакваното превишение на дефицита от 3% ЕК задейства процедура за свръхдефицит", заяви финансовият министър Владислав Горанов. Той съобщи, че е имал интензивен диалог с ЕК и е бил уверен, че "ако свръхдефицитът за 2014 година е в граници от около 3.5%, те биха предложили да се гледа на това като еднократен ефект, който се дължи на еднократни дисбаланси и в този смисъл да не предлагат продължаване на процедурата за свръхдефицит". Финансовият министър обяви, че е включил мерки, които да дадат заявка, че бюджетът за 2015 година ще се вмести в рамките на дефицит от 3%, като по-нататъшните планове са 2.5% - за 2016 година и 2% - за 2017 година. "Не предвиждаме да се налага актуализация на бюджета", заяви още Горанов. Той обяви, че изготвянето на бюджета е било сериозно предизвикателство в краткия срок на функциониране на новото правителство, така че да се изготви план, който да отговаря на стратегическите виждания за ролята на държавата и финансирането на основните сектори. "Имаме готовност до края на 2014 година и през следващата година да гарантираме, че правителството ще бъде коректен платец към всички, към които има задължения", увери финансовият министър.

2137 са именниците на Никулден в община Благоевград

http://pik.bg/2137-са-именниците-на-никулден-в-община-благоевград-news257109.html

2137 са именниците на Никулден в община Благоевград

Точният брой на регистрираните именници, които ще празнуват на 6 декември е 2137, съобщи за Радио „Фокус” Радка Овнарска, главен експерт Отдел „Гражданско състояние и регистрация“ към община Благоевград.

По думите й на територията на община Благоевград са регистрирани повече пт 2000 души, които носят името на Св. Николай Чудотворец. „Броят на непълнолетните лица, кръстени с името Николай и производните му е 467, три пъти повече са пълнолетните с това име - точната им цифра е 1670“, уточни Овнарска. По думите й най-много са пълнолетните лица, кръстени с името Николай. Те са 952 на брой. 450 пък е броят на лицата, които носят името Никола. Най-малка е цифрата на именничките, кръстени с името Николина. На територията на община Благоевград, регистрираните с това име са 9 на брой. Името Колъо, е рядко срещано, а броят на кръстените с името Никол се увеличава с всеки изминал ден, допълниха от Отдел „Гражданско състояние и регистрация“ към община Благоевград.

Германия разследва „Еърбъс“ за подкупи в Румъния

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/germaniia-razsledva-eyrbys-za-podkupi-v-rumyniia-6028437

Подразделение на компанията е обвинено, че е дало подкупи на официални представители в Румъния и Саудитска Арабия, за да получи договори на стойност 1,8 млрд. евро за граничната сигурност

Заледени жици оставиха без ток над 30 000 души в Северозападна България

http://www.mediapool.bg/zaledeni-zhitsi-ostaviha-bez-tok-nad-30-000-dushi-v-severozapadna-bulgaria-news227937.html

Над 30 000 души във Видин и Монтана са без ток заради заледяването на електропреносната мрежа на трудно достъпни места, стана ясно в сряда от съобщение на ЧЕЗ. По-тежка е ситуацията в област Видин, където без ток са останали 25 000 имота. Други 5000 клиенти са без ток в Монтанско. Процесът по отстраняване на повредите е допълнително затруднен от трудно проходимите, заледени пътища и продължаващия леден дъжд, обявяват от дружеството. В помощ на аварийните екипи са извикани служители от София и Плевен. Много от хората са без ток вече втори ден. "Положението е по-сериозно от вчера. Има още счупени стълбове. Затруднено е възстановяването от лошите пътища и от това, че навсякъде има много лед и продължават да се заледяват наши проводници. Сега предвиждаме да поискаме 48 часа ограничителен режим от Министерството на енергетиката за ограничаване на доставката на електроенергия, за да можем в този срок да възстановим навсякъде авариите", коментира Борислава Луканова от ЧЕЗ пред БНР. Заради поледицата 3-ти декември е обявен за неучебен за трите училища на територията на община Белоградчик. Други две училища във Видинско са без ток и не провеждат занимания. Спрени са влаковете Видин - София и Видин – Мездра, а за пътниците е осигурен превоз с автобуси. Причината е провиснала контактна мрежа след валежите между гарите Видбол и Срацимир, съобщават от Националната компания "Железопътна инфраструктура". В Южна България само за няколко часа нивото на Тунджа край Елхово се е повишило с близо 10 см и продължава да се покачва. Очаква се нивото да продължи да се покачва, защото в горното течение на Тунджа до Ямбол нивото се е покачило с 25 см. В община Елхово обмислят дали да започнат да изграждат диги. Под полицейско наблюдение са язовирите до село Трънково. Един от тях вече прелива. Високата вълна по течението на Тунджа се дължи на продължаващите валежи и на източването на язовирите в горното течение на реката. Язовир "Жребчево" се източва със скорост 45 куб. м в секунда, а ако тази скорост се запази, критичните нива от 4 метра при Елхово ще бъдат преминати в четвъртък. Населението в ниските части на града е уведомено за възможна евакуация, съобщават от Община Елхово. Пътят Ахелой - Слънчев бряг и отсечката Бургас - Долно Езерово са затворени за движение заради продължаващите дъждове. Автомобилите се отклоняват по обиколен маршрут. Два моста в общините Карнобат и Сунгурларе са залети. В Средец и Карнобат има евакуирани хора заради наводнени къщи.

Китайски производител на смартфони обвини Apple в плагиатство

http://www.cross.bg/smartfoni-digione-iphone-1442377.html

/КРОСС/ Китайският производител на смартфони Digione обвини гиганта Apple в плагиатство, съобщава Business Insider.Представители на компанията твърдят, че при създаването на iPhone 6 американската компания е копирала дизайна на китайските смартфони. През септември от Digione изпратиха писмо с заявление, че iPhone 6 нарушава един от патентите, притежавани от дружеството.

Треньорът: Изграждаме звяра Григор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4459605

Григор Димитров и Роджър Рашийд отново са заедно. Австралийският треньор вече е в Лос Анджелис и се занимава с подготовката на българската звезда в тениса за новия сезон. Няколко седмици Димитров работеше с Пол Анакон, бивш треньор на Пийт Сампрас и Роджър Федерер.
“Когато дъждът ограничава времето ни на корта, Григор Димитров и Роджър Рашийд отново са заедно. Австралийският треньор вече е в Лос Анджелис и се занимава с подготовката на българската звезда в тениса за новия сезон. Няколко седмици Димитров работеше с Пол Анакон, бивш треньор на Пийт Сампрас и Роджър Федерер. “Когато дъждът ограничава времето ни на корта,

Стимулиране на електронната търговия е сред приоритетите на икономическото министерство

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/03/2431783_stimulirane_na_elektronnata_turgoviia_e_sred/?ref=rss


Въвеждане на електронното управление за оптимизиране на работата на администрацията. Стимулиране на електронната търговия чрез намаляване на законовите препятствия пред нея и облекчаване на условията за стартиран на малък и среден бизнес, са сред приоритетите на Министерството на икономиката съобщи на открития днес в София икономически форум ресорният министър Божидар Лукарски.

Държавата щяла да работи и за ограничаване на рисковете от фалити за малки и средни предприятия. Според...

Държавата трябва да спре да мами, че осигурява хората в пълен обем

http://www.moreto.net/novini.php?n=272791

Парите за здраве за следващата година, които преди седмица гласува надзорът на Здравната каса, са намалени от Министерския съвет с 80 млн. лв. За това информира пред Дарик председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Амнести интернешънъл критикува Румъния заради продължаващата дискриминация на ромите

http://balkani.actualno.com/Amnesti-interneshynyl-kritikuva-Rumynija-zaradi-prodyljavashtata-diskriminacija-na-romite-news_63977.html

Правозащитната организация Амнести интернешънъл и Европейският център за правата на ромите приветстваха доклад на ООН за правата на човека в Румъния, в който се посочва, че представителите на ромския ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване