Президентът Плевнелиев проведе работна среща с посланиците на страните от ЕС

http://www.cross.bg/otnoshenie-plevneliev-sigyrnost-1442315.html

/КРОСС/ Европейската комисия трябва да има водеща роля по отношение бъдещето на проекта „Южен поток", заяви президентът Росен Плевнелиев пред посланиците на страните от ЕС. По думите на държавния глава ускореното изграждане на газовите интерконекторни връзки със съседните страни придобива особено значение за гарантиране енергийната сигурност на страната ни. Според президента Плевнелиев, двете ключови думи за България през 2015 г. ще са стабилност и реформи. От първостепенно значение е реформата на съдебната система. По думите му не по-малко важни са реформите в секторите енергетика и сигурност. Административната и пенсионната реформа също не търпят отлагане. Президентът коментира, че трябва да се реформира и сектор здравеопазване, а по отношение на образованието посочи, че служебното правителство е предприело ключови стъпки за подобряване на системата на професионалното образование, една от които е въвеждането на дуално обучение. Политическата ситуация в страната след предсрочните парламентарни избори, партньорството с държавите от „Вишеградската група", възможностите за изграждане на транспортни и енергийни коридори „Юг-Север", както и предложеният проект на бюджет за 2015 г. бяха сред темите на работната среща

"Златен скункс" за Слави Бинев

http://www.cross.bg/binev-zlaten-slavi-1442316.html

София /КРОСС/ Слави Бинев добави още една титла към архонтската си, а именно - носител на "Златен скункс" от "Господари на ефира".Боби Ваклинов му връчи статуетката заради назначението на Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии, което предизвика масово недоволство сред културните и медийни среди у нас.Той не тръшна нито Боби, нито скункса с хватки от Таекоундо, а напротив - прие наградата "културно", че и "медийно" - с усмивка. Какво обаче каза пред камерата на "Господарите" относно скандалното си назначение, ще разберем в четвъртък вечер в предаването.

Лиляна Павлова: Надявам се следващото лято да започнем санирането на първите сгради по новата програма

http://pik.bg/лиляна-павлова-надявам-се-следващото-лято-да-започнем-санирането-на-първите-сгради-по-нова-news256989.html

Лиляна Павлова: Надявам се следващото лято да започнем санирането на първите сгради по новата програма

Санирането на панелните сгради ще се осъществява и с пари по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, в която са предвидени 380 милиона лева за енергийна ефективност. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, предадe БГНЕС.

Изказването на Павлова идва на фона на спрените европрограми заради допуснатите нарушения в периода 2010-2013, заплахата от нулева година за еврофондовете през 2015 г. и само една одобрена европрограма от Европейската комисия.

Регионалният министър съобщи, че Националната програма за саниране ще започне от следващата година. Павлова обясни, че това ще се случи чрез създаването на фонд, от който да се предостави средства на общините за 100% безвъзмездно финансиране на санирането на големи панелни сгради.

Лиляна Павлова обясни, че в момента се прави проектирането за саниране на около 100 сгради, които да се довършат в рамките на европейското финансиране. Паралелно с това ще бъде възложено на общините на делегиран принцип да изберат проектанти и до лятото на следващата година да се направят необходимите проектирания.

"Надявам се следващото лято да започнем санирането на първите сгради по новата програма, каза тя и уточни, че 200 млн. лв. ще трябват годишно за саниране, които да бъдат предвидени във фонда за финансиране на общините, и 300 млн. лв. от европейско финансиране."

 

Подуправителят на БНБ Цветан Гунев получи второ обвинение

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/podupraviteliat-na-bnb-cvetan-gunev-poluchi-vtoro-obvinenie-184939/

Ръководителят на "Банков надзор" е обвиняем от 16 юни, като му беше взета мярка за неотклонение "подписка"

Австралия с по-слаб растеж от очаквания за третото тримесечие на годината

http://econ.bg/Новини/Австралия-с-по-слаб-растеж-от-очаквания-за-третото-тримесечие-на-годината_l.a_i.619172_at.1.html

Австралия отчете по-слаб икономически растеж от очаквания за третото тримесечие на годината. Като причина за спада се посочва значителното свиване на...

Български производители искат субсидии за износа си и протекции

http://www.mediapool.bg/balgarski-proizvoditeli-iskat-subsidii-za-iznosa-si-i-protektsii-news227916.html

Български малки и средни производители искат от държавата да предвиди още за следващата година субсидии за износа им в страни от Европейския съюз и други финансови помощи, да задължи Държавният резерв, болниците и детските градини да изкупуват приоритетно български стоки и да засили контрола върху вноса на чужда продукция. Тези искания поставиха в сряда с обща декларация синдикатите КТ "Подкрепа" и КНСБ заедно със Сдружението "Произведено в България - съюз на малкия и среден бизнес". Те настояват за законодателни промени, които да ограничат ограничат дейността на картелни, монополни и олигополни структури. Това според организациите трябва да с поправки в Закона за защита на конкуренцията, но не се с посочва какви да са те. Синдикатите и бизнесът настояват още държавата да организира и финансира кампании в подкрепа на българското производство. Правителството да потърси възможности да подпомогне българските производители, особено тези в областта на производството на мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, плодове и зеленчуци, се посочва още в декларацията. Според трите организации тези производители са силно засегнати от огромния субсидиран внос на подобни продукти от страни от ЕС, което е следствие от ограниченията, наложени от Руската федерация за внос на хранителни стоки от страните на съюза. КЗК следва да се самосезира и да направи проверка дали не става дума и за внос на дъмпингови цени, смятат от синдикатите и сдружението. Те искат държавата да затегне фитосанитарния контрол на вносните стоки, да се прекрати практиката на опаковане на вносни продукти и предлагането им на вътрешния пазар като български. При успешното осъществяване на тези мерки и политики ще се запазят около 10 000 работни места в областта на производството на мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, плодове и зеленчуци, смятат организациите. Те настояват и за промяна за определен времеви период на критериите за определяне на малки и средни предприятия, като за страните от Централна и Източна Европа се прилага само критерият за брой на работниците (до 10 - микро, до 50 - малко, и до 250 - средно предприятие) и да отпадне второто изискване за годишен оборот или за стойност на активите.

ГЕРБ се поучили от грешките си - ще съживяват Северозапада

http://www.bnews.bg/article-123445

Искам да ви уверя, че ще бъда максимално настоятелен инвестиции в този район да се случват, защото трябва да подходите максимално отговорно по отношение на инвестициите в Северозападна България, поясни Явор Хайтов, като поясни, че и дума не трябва да става за противопоставяне на региони.

Вучков: МВР няма да се превръща в частен охранител на вложителите в КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4458939

Няма да има мобилизация на полицаи и МВР няма да се превръща в частен охранител на вложителите, които на 4 декември ще могат да разполагат със средствата си от КТБ. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков след заседание на Министерски съвет, предаде БГНЕС.
По думите на Вучков служителите на реда ще са пред клоновете на банките Няма да има мобилизация на полицаи и МВР няма да се превръща в частен охранител на вложителите, които на 4 декември ще могат да разполагат със средствата си от КТБ. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков след заседание на Министерски съвет, предаде БГНЕС. По думите на Вучков служителите на реда ще са пред клоновете на банките

Вучков: МВР няма да се превръща в частен охранител на вложителите в КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4458931

Няма да има мобилизация на полицаи и МВР няма да се превръща в частен охранител на вложителите, които на 4 декември ще могат да разполагат със средствата си от КТБ. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков след заседание на Министерски съвет, предаде БГНЕС.
По думите на Вучков служителите на реда ще са пред клоновете на банките Няма да има мобилизация на полицаи и МВР няма да се превръща в частен охранител на вложителите, които на 4 декември ще могат да разполагат със средствата си от КТБ. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков след заседание на Министерски съвет, предаде БГНЕС. По думите на Вучков служителите на реда ще са пред клоновете на банките

Полицията ще охранява всички клонове и офиси на банки, изплащащи средства от КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=272783

Полицията ще охранява всичките 1150 клонове и офиси на банки, изплащащи средства от влогове в КТБ, колкото време е необходимо. Това съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков във връзка с предстоящия утре старт на изплащането на парите.

ЧЕЗ поиска ограничителен режим за снабдяване с електроенергия в 9 общини във Видинско

http://www.cross.bg/oblast-vidin-obshtini-1442312.html

/КРОСС/ Във връзка с лошата метеорологична обстановка в Северозападна България „ЧЕЗ Разпределение България" АД изпрати до Министерството на енергетиката писмо с искане за разрешение на ограничителен режим за електроснабдяването на населени места в 9 общини в Област Видин. Регистрираните аварийни изключвания на електрозахранването са вследствие на ветрове и силни валежи, придружени с тежки обледявания на проводниците по въздушните електропроводи, довели до паднали стълбове, скъсани електропроводи и повреди по електроенергийните съоръжения. Процесът по отстраняване на повредите е допълнително затруднен от трудно проходимите, заледени пътища и продължаващия леден дъжд. Към момента засегнати от лошата метеорологична обстановка са 25 хил. клиенти на ЧЕЗ в Област Видин. Мобилизирани са аварийни екипи от съседни области и в момента за отстраняване на повредите работят 44 екипа. Ангажирана е необходимата тежка механизация - кранове, автовишки и багери. Продължава работата на служители на компанията и в Област Монтана, където без електрозахранване в момента са около 5 хил. клиенти. Очаква се повредите там да бъдат отстранение до края на деня. Списък с общини и селища, обхванати от ограничителния режим за снабдяване с електрическа енергия: 1. Община Белоградчик:• с. Стакевци;• с. Праужда;• с. Крачимир;• с. Извос;• с. Чифлик;• с. Пролазница;• с. Гранитово;• с. Дъбравка;• част от с

Институтът "Иван Хаджийски": Борисов вече прилича на президент

http://www.cross.bg/otbelyazvat-borisov-posochvat-1442313.html

София /КРОСС/ Бойко Борисов вече прилича на президент - той е по-скоро арбитър в отношенията между партии и личности в мнозинството, коментират от Института „Иван Хаджийски" в редовния си месечен анализ за политическия ноември. Анализите се изработват от експертна група, в която са проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов, Димитър Ганев.Реформаторският блок заприлича на съвкупност от два лагера, които не говорят помежду си, а само с Борисов, отбелязват анализаторите. Въпреки това според тях е пресилено да се говори за непосредствено предстоящ разпад на реформаторите. Не се знае кое ще е по-опасно за Реформаторският блок - липсата на лидерили форсираният избор, посочват те.От института коментират и ситуацията в БСП, като отбелязват, че вътрешните разделения в партията далеч не са овладени. Включването на АБВ в дясно управление не изглежда толкова самоубийствено, колкото иначе би било. АБВ действително рискува да отблъсне избирателите, които са виждали в него шанс за ново ляво, като млада партия обаче АБВ избра да създава свои мрежи на влияние, посочват анализаторите.Според тях нестабилната парламентарна конфигурация дава шансове на ДПС. Казуси като новините на турски език са подходящ повод за вътрешна мобилизация и преутвърждаване на собствената идентичност, смятат от Института.„Атака" доби нови шансове да доказва себе си като истинска и последователна антисистемна партия

Лихвите по кредитите и по депозитите могат да вървят само надолу, смята Петър Андронов

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/03/2431469_lihvite_po_kreditite_i_po_depozitite_mogat_da_vurviat/?ref=rss


Лихвите по депозитите, а и по кредитите ще се движат надолу в следващите месеци, защото банките са свръхликвидни. Това прогнозира днес пред журналисти банкерът Петър Андронов, който бе сред участниците в конференцията "Банкова стабилност", организирана тази година за пръв път от асоциацията "Банка на годината" на мястото на традиционните ежегодни банкови награди.

По-рано от организацията обявиха, че тази година няма да връчват наградите си.

Елементарното правило на...

68 души дължат живота си на планинските спасители

http://www.bnews.bg/article-123446

ПСС е провела 77 операции, има 5 загинали, очаква се инцидентите в планините да стигнат 2000 до края на 2014 г.

Намериха четири хлапета от Афганистан, скрити в камион на Дунав мост

http://pik.bg/намериха-четири-хлапета-от-афганистан-скрити-в-камион-на-дунав-мост-news256986.html

Намериха четири хлапета от Афганистан, скрити в камион на Дунав мост

Четирима непълнолетни нелегални емигранти от Афганистан са били открити в камион на ГКПП Дунав мост, съобщиха от Гранична полиция в Русе.

Около 22,30 часа снощи тежкотоварен камион с молдовска регистрация, превозващ земеделски машини от Турция за Русия, спрял на граничното съоръжение. Служителите направили проверка с „газ-анализатор” в товарната част на возилото, който показал високи стойности на въглероден двуокис.

При проверката те забелязали, че е срязан и брезентът. Така били открити четирите момчета. Две от тях sa 15-годишни, а останалите две - на 16 и на 14 години. Непълнолетните емигранти обяснили, че са се качили в камиона в Турция.

За последната седмица по цялата българо-румънска граница задържаните бежанци са около трийсетина, като само на ГКПП Дунав мост са били заловени 11 нелегални емигранти.

Лиляна Павлова: От догодина започваме санирането

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4458925

Санирането на панелните сгради ще се осъществява и с пари по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, в която са предвидени 380 милиона лева за енергийна ефективност. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, съобщи БГНЕС.
Регионалният министър съобщи, че Националната програма за саниране ще започне от следващата Санирането на панелните сгради ще се осъществява и с пари по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, в която са предвидени 380 милиона лева за енергийна ефективност. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, съобщи БГНЕС. Регионалният министър съобщи, че Националната програма за саниране ще започне от следващата

Изписаха Сами Кедира

http://www.cross.bg/kedira-sami-sutresenie-1442311.html

/КРОСС/ Полузащитникът на Реал (Мадрид) Сами Кедира излезе от болницата. Германецът прекара нощта в лечебно заведение, след като получи мозъчно сътресение в мача за Купата на краля срещу Корнея, който „Белият балет" спечели с 5:0. 27-годишният национал се сблъска с полузащитника Давид Гарсия малко след началото на второто полувреме на "Сантяго Бернабеу" и трябваше да бъде заменен от Хесе."След прегледите на Сами Кедира от медицинския екип на Реал (Мадрид) беше установено мозъчно сътресение", се казва в съобщение на клуба.

Лиляна Павлова: От догодина започваме безвъзмездно саниране на панелките

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4458914

Санирането на панелните сгради ще се осъществява и с пари по Оперативна програма Санирането на панелните сгради ще се осъществява и с пари по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, в която са предвидени 380 милиона лева за енергийна ефективност. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, съобщи БГНЕС. Регионалният министър съобщи, че Националната програма за саниране ще започне от следващата

Откупуват творби за благотворителна кампания

http://pik.bg/откупуват-творби-за-благотворителна-кампания-news256981.html

Откупуват творби за благотворителна кампания

Над 63 картини на известни наши и чужди художници са откупени в поредната благотворителна кампания на фондация „Св. Св. Константин и Елена", обяви нейният председател и шеф на едноименния холдинг Елена Косева, информира "Стандарт".

Творбите са на Васил Петров, на Стоимен Стоилов, Светлин Ненов, Павел Митков, както и на млади автори от България, Германия, Полша, Румъния и Италия. Събраните средства до момента са 23 000 лева, но се очакват най-много финални продажби на благотворителния коктейл в галерия „Графити".

Парите отиват за потребностите на децата от домовете"Другарче", „Княгиня Надежда" и помощно училище – интернат "Св.Св.Кирил и Методий" в село Кривня. Благотворителната кампания на фондацията традиционно започва на 18 октомври в Деня на Св.Лука – покровител на художници и творци. Тази година фондацията беше обогатена с над 200 произведения, някои предоставени изцяло от авторите им, а други изработени специално за колекцията.

Фондация „Св.Св.Константин и Елена" даде старт и на стипендиантски програми в областта „ Социален мениджмънт", „Туризъм" и „Изкуства" за младежи в неравностойно положение и отлични резултати.

 

Малина се съблече, отиде на плаж

http://www.bnews.bg/article-123425

В дните след концерта си Малина обиколи Тампа, като дори намери време и за плаж.

Джерард все още не е решил дали ще остане в "Ливърпул"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/03/2431461_djerard_vse_oshte_ne_e_reshil_dali_shte_ostane_v/?ref=rss


Капитанът на "Ливърпул" Стивън Джерард все още не е сигурен дали ще остане в отбора, след като договорът му изтече през лятото.

34-годишният полузащитник вече получи предложение за нов, но не е взел окончателно решение дали ще преподпише. 

Джерард е доста критикуван за слабото си представяне от началото на сезона, но във вторник имаше основна заслуга за победата с 3:1 срещу "Лестър", след като при 1:1 отбеляза първия си гол от игра в шампионата. 

"Ще реша,...

"Южен поток" разклати Патриотичния фронт

http://www.cross.bg/yuzhen-karakachanov-vmro-1442314.html

/КРОСС/Съпредседателите на Патриотичния фронт заеха различни позиции по казуса със спирането на проекта "Южен поток". Докто лидерът на НФСБ Валери Симеонов твърдеше, че нямаме нужда от този проект и викна ура на решението на Русия да извади България от него, то партньорът му от ВМРО Красмир Каракачанов определи това спирането на "Южен пток" като "шамар за България" от геополитическа гледна точка. Турция ни измества като енергиен център на Балканите, коментира в кулоарите на парламента той.  В областта на икономиката трябва да се разсъждава прагматично, а не с идеологически догми, смята Красимир Каракачанов. Двамата не бяха единодушни и по отношение на назначението на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната. Предстои НФСБ да разговаря с ВМРО и относно общо решение на коалицията дали да оттегли подкрепата си за правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок. За това апелира Валери Симеонов.   Красимир Каракачанов заяви, че партиите, които подкрепят правителството, ще разговарят и до дни ще стане ясно кой остава зад кабинета.   

"Южен поток" разклати Патриотичния фронт

http://www.cross.bg/yuzhen-simeonov-valeri-1442314.html

/КРОСС/Съпредседателите на Патриотичния фронт заеха различни позиции по казуса със спирането на проекта "Южен поток". Докто лидерът на НФСБ Валери Симеонов твърдеше, че нямаме нужда от този проект и викна ура на решението на Русия да извади България от него, то партньорът му от ВМРО Красмир Каракачанов определи това спирането на "Южен пток" като "шамар за България" от геополитическа гледна точка. Турция ни измества като енергиен център на Балканите, коментира в кулоарите на парламента той.  В областта на икономиката трябва да се разсъждава прагматично, а не с идеологически догми, смята Красимир Каракачанов. Двамата не бяха единодушни и по отношение на назначението на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната. Предстои НФСБ да разговаря с ВМРО и относно общо решение на коалицията дали да оттегли подкрепата си за правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок. За това апелира Валери Симеонов.  

Денят Х - в който президентът Путин отчете гравитацията

http://e-vestnik.bg/21822/denyat-h-v-koyto-prezidentat-putin-otchete-gravitatsiyata/

Илиян Василев. Снимка: Личен архив

Малко нации в света могат да си позволят да правят бизнес от геополитика. Русия е една от тях. Ако си достатъчно голям и достатъчно дълго време упорстваш в своята цел, то напълно е възможно да “изкривиш” пазара и да прехвърлиш на по-малките си партньори рисковете, а да съхраниш за себе си ползите. Ако не стане - губиш, но осчетоводяваш загубите като геополитически разходи - за славата и гордостта на Родината.

Както стана известно в Турция вече близо 5 милиарда долара са “отлетели” в името на проектната слава на Кремъл. Но това, което Русия може да си позволи да загуби не е по силите или по мярата на страни като България. Затова е изключително здравословно дасе поддържа дистанция от геополитически гравитационни полета в което малките обекти неизбежно се всмукват.

Слава Богу, че сме в ЕС и НАТО и можем да спрем негативни за нас тенденции и процеси, нещо което е много трудно да направим в двустранен план.

Анонсът, който направи президента Путин не може да се третира като изненада за специалистите. Версията на Кремъл за Южния газов коридор винаги се стремяла да неутрализира и “покрие” западната версия и маршрути. Още преди десет години проектът “Син поток” се стремеше буквално да залее Турция с природен газ, за да няма място за конкурентни газови потоци към Европа през Турция.

Много експерти, в това число и руски, предупреждаваха, че рано или късно геополитическите амбиции на Путин ще трябва да се приземят и да отчетат гравитацията. Точно това стана в Турция тези дни.

У нас болшинството политици привърженици на проекта, така и не успяха да стигнат до прагматичния и професионален подход - останаха на равнище партийни мантри и религиозно суеверие - проектът е изгоден, защото е изгоден. Никакви отклонения от Вярата, никакви въпроси, никакви отговори. Ще получаваме транзитни такси, наши компании ще спечелят.

Забележете, проектът няма финансов модел, няма тарифна структура, няма обвързващи договори за изкупуване, няма и гаранции от руска страна за приходите ни - наши и другите страни в проекта. Не е нужно човек да е магистър по корпоративни финанси за да направи прозаични сметки по стария изпитан метод на майстор Кольо Фичето - от едната страна “имам да давам”, от другата “имам да вземам”.

Беззаветно верните привърженици на реализацията на “сляпо” на Южен поток носят отговорност за близо 3,5 милиарда лева загуби по предишните геополитически флиртове на Първанов и Овчаров - предоговорения газов договор през 2006, проекта Бургас-Александропулис и проекта АЕЦ “Белене”. Не виртуални, а доказани и инкасирани от българската държава.

Ако си изпълнителен директор на банка и причиниш подобни загуби и фалит - защото това е състоянието на българската енергетика в момента именно поради посочените загуби - не само, че незабавно си уволнен, но и губиш правото да заемаш подобна длъжност пожизнено. Губиш и моралното право да даваш съвети и да коментираш от името на обществения интерес професионални теми.

Не и в енергетиката, не и ексминистър Овчаров, не и експрезидент Първанов.

До тук нещата някак можеха да минат през иглените уши на обществения скепсис, но дойде часът на истината и на големите разходи - само морския участък струва близо 10 милиарда долара.

Изправен пред най-големия си провал във външната политика  - разрива на отношенията си със Запада и провала на Южен поток - президентът Путин се опита да замаже своя гаф и прехвърли вината на “най-слабото” звено във веригата - България с една набързо съшита с бели конци класическа интрига - няма как по  друг начин да бъде тълкувано предложение за алтернатива на Южен поток през Турция.

Верните на Кремъл медии стартираха вълна от антибългарски внушения, последваха агресивни изказвания по интернет форуми и в социалните ...

Предсрочни парламентарни избори в Израел на 17 март 2015-а

http://www.cross.bg/izbori-provedat-parlamentarni-1442309.html

/КРОСС/ Предсрочните парламентарни избори в Израел ще се проведат на 17 март 2015 година. Това решиха днес израелските парламентаристи, след като вчера премиерът Бенямин Нетянаху уволни двама министри от кабинета заради напрежението, което предизвикват в управляващата коалиция и обяви, че в страната ще се проведат предсрочни избори.

Четири момчета от Афганистан са били открити в камион на Дунав мост

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4458905

Четирима непълнолетни нелегални емигранти от Афганистан са били открити в камион на ГКПП Дунав мост, съобщиха от Гранична полиция в Русе.
Около 22,30 часа снощи тежкотоварен камион с молдовска регистрация, превозващ земеделски машини от Турция за Русия, спрял на граничното съоръжение. Служителите направили проверка с „газ-анализатор” в товарната Четирима непълнолетни нелегални емигранти от Афганистан са били открити в камион на ГКПП Дунав мост, съобщиха от Гранична полиция в Русе. Около 22,30 часа снощи тежкотоварен камион с молдовска регистрация, превозващ земеделски машини от Турция за Русия, спрял на граничното съоръжение. Служителите направили проверка с „газ-анализатор” в товарната

От нулата тръгна делото за смъртта на 2-годишния Дани, който почина във варненска болница

http://www.moreto.net/novini.php?n=272781

Наказателното дело за смъртта на 2-годишния Данаил Донев, който почина след операция в УМБАЛ „Св. Марина“ на 22 април 2010 г., тръгна от нулата днес във Варненския окръжен съд, научи Moreto.net. Обвиняеми в процеса са лекарите от болницата „Св.

Откриха четири момчета от Афганистан в камион на Дунав мост

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4458890

Четирима непълнолетни нелегални емигранти от Афганистан са били открити в камион на ГКПП Дунав мост, съобщиха от Гранична полиция в Русе.
Около 22,30 часа снощи тежкотоварен камион с молдовска регистрация, превозващ земеделски машини от Турция за Русия, спрял на граничното съоръжение. Служителите направили проверка с „газ-анализатор” в товарната Четирима непълнолетни нелегални емигранти от Афганистан са били открити в камион на ГКПП Дунав мост, съобщиха от Гранична полиция в Русе. Около 22,30 часа снощи тежкотоварен камион с молдовска регистрация, превозващ земеделски машини от Турция за Русия, спрял на граничното съоръжение. Служителите направили проверка с „газ-анализатор” в товарната

Плевнелиев: От първостепенно значение е реформата на съдебната система

http://www.mediapool.bg/plevneliev-ot-parvostepenno-znachenie-e-reformata-na-sadebnata-sistema-news227915.html

Двете ключови думи за България през 2015 година ще са стабилност и реформи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който проведе регулярна работна среща с посланиците на страните-членки на ЕС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.   От първостепенно значение е реформата на съдебната система. По думите му не по-малко важни са реформите в секторите енергетика и сигурност.   Административната и пенсионната реформа също не търпят отлагане.   Президентът коментира, че трябва да се реформира и сектор здравеопазване, а по отношение на образованието посочи, че служебното правителство е предприело ключови стъпки за подобряване на системата на професионалното образование, една от които е въвеждането на дуално обучение. Политическата ситуация в страната след предсрочните парламентарни избори, партньорството с държавите от "Вишеградската група“, възможностите за изграждане на транспортни и енергийни коридори "Юг-Север“, както и предложеният проект на бюджет за 2015 г. бяха сред темите на работната среща. По отношение на бюджета на Министерството на отбраната президентът изрази позицията си срещу намаляването на средствата за отбрана през следващата година, като я обоснова с променената ситуация на сигурност и поетите ангажименти на срещата на НАТО в Уелс да не се допуска намаляване на средствата за отбрана в страните-членки на Алианса.

Лекарският съюз настоява парламентът да преправи бюджета на Здравната каса

http://www.mediapool.bg/lekarskiyat-sayuz-nastoyava-parlamentat-da-prepravi-byudzheta-na-zdravnata-kasa-news227914.html

От Българския лекарски съюз излязоха в сряда със становище, че не са съгласни с приетия от кабинета вариант на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и настояват парламентът да направи корекции между двете четения. От съсловната организация се обявяват срещу орязването на бюджета на касата с 80 млн. лева спрямо гласувания от Надзорния съвет на институцията миналата седмица. "Приходите от здравноосигурителни вноски от работодатели, работещи и самоосигуряващи се лица за 2015 г. са завишени с 221 млн. лв. спрямо бюджета за 2014 г. и със 151 млн. лв. спрямо очакваното изпълнение. В същото време трансферът от държавата, който всъщност представлява здравноосигурителни вноски за лицата, осигурени от нея, е увеличен само с 3 млн. лв. Продължава порочната практика държавата да е най-некоректният осигурител", посочват от БЛС. Оттам припомнят, че за осигуряваните от държавата деца, пенсионери и чиновници отново не е коригирана базата за осигуряване, която е половината от минималния осигурителен доход. Според съюза общата приходна част на бюджета на НЗОК за догодина е със 152 млн. лв. по-малко от очакваното изпълнение за 2014 година и съответно това се пренася в разходната част. В първоначалния вариант на проекта, приет от Надзорния съвет на НЗОК сумата бе в размер на 3 155 534 000 лв. или със 72 млн. лв. по-малко, покрита с допълнителен трансфер от 98 млн. лв. от централния бюджет. Министерският съвет е намалил този трансфер с 80 млн. лева. Настояваме трансферът да се увеличи със 152 млн. лева или най-малко – до първоначалния вариант от 98 млн. лева", посочват от БЛС. От съсловната организация припомнят, че държавата прехвърли около 2 милиарда лева от здравноосигурителни вноски в бюджета, така че е редно при недостиг, сега да покрие бюджета на касата. Оттам посочват, че средствата за извънболнична помощ – първична, специализирана и медикодиагностични дейности – не само че не са увеличени, а са намалени спрямо очакваното изпълнение. "Това никак не кореспондира със заявените политики за прехвърляне на повече средства за профилактика, както и за диагностика и лечение, към по-евтината и ефективна извънболнична помощ. Поради това настояваме тези средства да се увеличат с по 10% за сметка на декларираното оптимизиране на разходите за лекарства и други дейности", посочват от съюза. По-късно в сряда бюджетната и здравната парламентарни комисии трябва да гледат на първо четене проектобюджета на НЗОК за следващата година.   Очаквайте подробности.

Най-любопитните изказвания на Светослав Тодоров

http://dobrudjatv.net/%d1%84%d1%83%d1%82%d0%b1%d0%be%d0%bb-%d1%83%d1%81-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d1%83%d0%b4%d0%b6%d0%b0-%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%b8-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d1%81/

Най-успешният футболист в историята на добричкия футбол Светослав Тодоров изкара начело на Добруджа година и половина. Вчера на заседание на УС на клуба бе взето единодушно решение договорът на младия специалист да не бъде продължен, но не защото няма резултати, не защото има непосилни финансови […]

Тони Блеър стана обект на подигравки в Twitter заради странна коледна картичка

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/03/2431456_toni_bleur_stana_obekt_na_podigravki_v_twitter_zaradi/?ref=rss


Бившият британски премиер Тони Блеър предизвика вълна от шеги и подигравки социалната мрежа Twitter, след като е разпратил коледно-новогодишна картичка за 2014 г.

Тя представлява снимка, на която са той и съпругата му Шери, а обектът на шеговитите коментари е особеното изражение на Блеър. То събра различни епитети: от "ужасяващо" и "страховито" до "заплашително странно". Коментарите в Twitter са обединени от хаштага #tonyblairchristmas

"Вероятно най-странното за...

Борисов изпълнява газово обещание към САЩ - започва процедура за шелфа на Черно море

http://business.actualno.com/Borisov-izpylnjava-gazovo-obeshtanie-kym-SASht---zapochva-procedura-za-shelfa-na-Cherno-more-news_63919.html

След като вече втори ден вълненията около обявеното от руския президент Владимир Путин спиране на "Южен поток" не стихват, днес беше взето решение да се пристъпи към процедури за търсене на ...

Ограничителен режим за снабдяване с електроенергия в 9 общини във Видин

http://vidin.actualno.com/Ogranichitelen-rejim-za-snabdjavane-s-elektroenergija-v-9-obshtini-vyv-Vidin-news_63923.html

Във връзка с лошата метеорологична обстановка в Северозападна България „ЧЕЗ Разпределение България“ АД изпрати до Министерството на енергетиката писмо с искане за разрешение на огр...

Северна Корея забрани друг освен лидера й да носи името Ким Чен-ун

http://asia.actualno.com/Severna-Koreja-zabrani-drug-osven-lidera-j-da-nosi-imeto-Kim-Chen-un-news_63924.html

Ако жител на Северна Корея споделя името на лидера на страната – Ким Чен-ун, трябва да се прекръсти. Заповедта за това е издадена още през 2011 г., но чак сега стана публично достояние, съоб...

Москов изригна заради пореден случай на нападнат медик

http://healthy.actualno.com/Moskov-izrigna-zaradi-poreden-sluchaj-na-napadnat-medik--news_63927.html

Екипите на "Бърза помощ" ще ходят в населени места само когато кметът на съответното село или град гарантира, че има сигурност за тях. Това заяви в емоционален тон министърът на здравеопаз...

Белоградчик е в бедствено положение

http://society.actualno.com/Belogradchik-e-v-bedstveno-polojenie--news_63930.html

В Община Белоградчик бе обявено бедствено положение. Това съобщи кметът Борис Николов пред "Фокус". „Бедственото положение е обявено за територията на цялата община. Заповедта е ...

3 декември: Ангели по бельо и украса от шишарки

http://society.actualno.com/3-dekemvri-Angeli-po-belio-i-ukrasa-ot-shisharki-news_63925.html

Коледната украса с шишарки е естествена, лесна и евтина. Просто трябва да се разходите сред природата, да съберете шишарки и след това да развихрите въображението си. Как изглеждат улиците на Мад...

Плевенската филхармония с два концерта преди празниците

http://pleven.actualno.com/Plevenskata-filharmonija-s-dva-koncerta-predi-praznicite--news_63931.html

Културната програма на град Плевен ще бъде обогатена от два концерта на местната филхармония. Това съобщават от музикалния институт за БТА. Утре вечер ще бъде представена първата програма под дириген...

В Патриотичния фронт вече са склонни да не се стига до оставки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/03/2431451_v_patriotichniia_front_veche_sa_sklonni_da_ne_se_stiga/?ref=rss


Патриотичният фронт бави решението си за подкрепата към правителството на Бойко Борисов, продължава разговорите с Реформаторския блок и се върви в посока да се направят взаимни отстъпки, така че да не се стига до оставки.

На заседание късно във вторник консултативният съвет на фронта е обсъждал каква да е позицията за зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов и областния управител на София-град Веселин Пенев от Народна партия "Свобода и достойнство" - част от Реформаторския блок, но...

Кучкова се похвали: Отказах 50 бона за секс!

http://www.bnews.bg/article-123419

Блондинката довери също, че и към днешна дата е с приятеля си, за когото тя твърди, че е политик.

Кой печели билети за 2Cellos от играта на OFFNews

http://offnews.bg/news/n_1/n_425887.html

Вчера приключи играта ни във Фейсбук с награди два пропуска за концерта на 2Cellos у нас.  Без да ви караме да чакате повече, ето и победителите: Мария Димитрова и Алина Миланова.  Очакваме победителите да се свържат с нас по Фейсбук чрез лично съобщение, за да им кажем как да си вземат билетите.  Ако все още нямате билети за събитието на 9 декември, все още може да си купите от мрежата на Eventim в цялата страна. 

Банско очаква над 20 000 студенти за 8-и декември

http://econ.bg/Новини/Банско-очаква-над-20-000-студенти-за-8-и-декември_l.a_i.619171_at.1.html

Над 20 000 студенти се очаква да посетят зимния ни курорт Банско за 8-и декември. Още в края на седмицата се очакват първите групи да пристигнат...

Български демократичен център призовава за единна позиция по „Южен поток”

http://www.cross.bg/filipov-bulgariya-reshenieto-1442310.html

/КРОСС/ „Решението на Москва ще донесе загуби на България, най-малко по две причини. „Южен поток" можеше да повиши сигурността на доставките на газ в дългосрочен план и второ, проектът можеше да осигури инвестиции като източник на стопанско оживление, допълънителни приходи и осигуряване на нови работни места", заяви зам.-председателят на ПГ на Българския демократичен център в кулоарите на Народното събрание Кънчо Филипов.  Според него решението на Москва идва в резултат на продължителното разноговорене на политическите сили за проекта „Южен поток". „За съжаление тази разнопосочност продължава и сега, след обявяване решението на Владимир Путин. Тъй като ситуацията е много сложна, всички трябва да преодолеем тяснопартийните си и всякакви други интереси и България да има една позиция по проекта. Институциите не трябва да си позволяват да дават разнопосочни сигнали, става въпрос за Народното събрание, Министерския съвет, президента и политическите партии", допълни Филипов. Според него тази позиция следва да бъде, че решението на Русия още веднъж показва спешната необходимост да се разнообразят и диверсифицират енергийните източници за България и Европа. Осъществяването на такива проекти трябва да отговарят на европейското законодателство и на интересите на всяка отделна страна

Свидели твърдяли, че Цветан Гунев е назначение в БНБ на Цветан Василев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4458834

В 16 ч Софйския градски съд ще се произнесе дали ще острани Цветан Гунев от поста на подуправител на БНБ. Искането на Софийска градска прокуратура беше внесено вчера.   2 часа и половина продължиха пледоарите на прокурорите, които разследват В 16 ч Софйския градски съд ще се произнесе дали ще острани Цветан Гунев от поста на подуправител на БНБ. Искането на Софийска градска прокуратура беше внесено вчера. 2 часа и половина продължиха пледоарите на прокурорите, които разследват "Аферата КТБ" и на адвокатите на Гунев. Той е обвиняем за това,

Изоставена раница предизвика отцепване на централен район във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4458888

Изоставена раница предизвика отцепване на централен район във Варна. Това каза за Фокус Ивана Милева, говорител на ОД на МВР-Варна.
Личният багаж е бил оставен безпризорно в заведение в центъра. Сигналът е получен в 9.35 часа. Полицията е отцепила за няколко минути района около хотел „Черно море” и църквата „Св. Николай”. Изоставена раница предизвика отцепване на централен район във Варна. Това каза за Фокус Ивана Милева, говорител на ОД на МВР-Варна. Личният багаж е бил оставен безпризорно в заведение в центъра. Сигналът е получен в 9.35 часа. Полицията е отцепила за няколко минути района около хотел „Черно море” и църквата „Св. Николай”.

Отцепиха централен район във Варна заради изоставена раница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4458883

Изоставена раница предизвика отцепване на централен район във Варна. Това каза за Фокус Ивана Милева, говорител на ОД на МВР-Варна.
Личният багаж е бил оставен безпризорно в заведение в центъра. Сигналът е получен в 9.35 часа. Полицията е отцепила за няколко минути района около хотел „Черно море” и църквата „Св. Николай”. Изоставена раница предизвика отцепване на централен район във Варна. Това каза за Фокус Ивана Милева, говорител на ОД на МВР-Варна. Личният багаж е бил оставен безпризорно в заведение в центъра. Сигналът е получен в 9.35 часа. Полицията е отцепила за няколко минути района около хотел „Черно море” и църквата „Св. Николай”.

Психично болният, прегризал гърлото на друг пациент, няма да бъде съден

http://www.mediapool.bg/psihichno-bolniyat-pregrizal-garloto-na-drug-patsient-nyama-da-bade-saden-news227913.html

Психично болният разградчанин Туран Сюлейман, който уби по особено жесток начин друг пациент на психиатричното отделение на болницата в Разград преди месец, не носи наказателна отговорност. Това съобщи окръжният прокурор на Разград Огнян Дамянов на пресконференция в сряда. Извършената експертиза установила, че Сюлейман страда от заболяване и не може да разбира свойството и значението на извършеното. Заради заключението на вещите лица е прекратено наказателното производство срещу 45-годишния Туран, а по-късно Окръжният съд на Разград реши той да бъде настанен за едномесечно принудително лечение в психиатричната болница в Ловеч. Лечението на мъжа може да бъде продължавано в зависимост от здравословното му състояние, като това ще реши съдът, в чиито район се намира лечебното заведение. Окръжният прокурор съобщи още, че от данните от разследването е отделил материали за провеждане на ново разследване, което да установи има нарушение на медицинските стандарти при приема и провеждането на лечението на Туран. Смятам, че е редно при наличието на смъртен случай в болнично аведение да бъде установено дали там се спазват всички изисквания на добрата медицинска практика, коментира той. Дамянов подчерта, че новото дело е образувано срещу неизвестно лице и на този етап няма доказателства лекар да е извършил престъплението. Той зави още, че във всички случаи най-вероятно ще бъде назначена експертиза, която няма да бъде направена от вещи лица от Разград. Инцидентът в психиатричното отделение на МБАЛ-Разград стана на 7 ноември около 4 часа сутринта. Настаненият за лечение Туран е убил по особено мъчителен начин намиращия се в същото помещение лежащо болен 58-годишен Селиман Ахмед, като убийството е извършено чрез прегризване гърлото на жертвата и изтръгване на гръкляна. В съдебната зала обвиняемият е обяснил, че е извършил престъплението, защото "дяволът се вселил в Селиман Ахмед".

АБВ заплашиха да оттеглят подкрепата си за кабинета

http://www.moreto.net/novini.php?n=272782

Чии интереси подкрепихме днес, на чии интереси се поддадохме и какво струва това на държавата, запита на брифинг в парламента Росица Янакиева. Ние сме заявили категорично позицията си по енергийните въпроси, разписали сме и в споразумението за партньорство и се надявам, че партньорите ще се съобразят с тях, защото сме в състояние да преразгледаме отношенията си по такива важни въпроси.

Снегът затвори 5 училища

http://pik.bg/снегът-затвори-5-училища-news256954.html

Снегът затвори 5 училища

Заснежените пътища и лошите метеорологични условия наложиха затварянето на 5 бългаски училища. Днешният ден е обявен за неучебен ден за учениците от СОУ „Христо Ботев" и начално училище „Васил Левски" в Белоградчик.

В класните стаи не са влезли и учениците от основно училище „Васил Априлов" в село Рабиша, община Белоградчик. Заради пътната обстановка и авария на електропреносната мрежа днес е преустановен и учебният процес в СОУ "Н. Й. Вапцаров", с. Дреновец, община Ружинци и основно училище "Акад. Михаил Димитров", с. Чупрене, община Чупрене, съобщава Нова ТВ.

Взимат се мерки за разчистване на пътя и за отстраняване на аварията в електропреносната мрежа, съобщават от съответните общини. Неучебните дни са обявени със заповеди на кметовете.

 

Банкер съветва: Не бързайте на часа да теглите парите от КТБ

http://www.bnews.bg/article-123439

Лихвите по депозитите ще се движат надолу в следващите месеци, защото банките са свръхликвидни.

Боян Петров: Най-добрият алпинист е живият алпинист

http://offnews.bg/news/n_1/n_425789.html

Боян Петров е един от най-добрите български и световни алпинисти. На 31 юли 2014 г. той стана първият българин, който покори най-опасния осемхилядник - връх К2 в Каракорум, Пакистан. Май месец същата година алпинистът стана и първият българин, стъпил на връх Кангчендзьонга (8586 м), а с покоряването си и на трети пореден осемхилядник в разстояние само на 100 дни - Броуд пик, Боян влезе в историята като 16-ия човек в света с това постижение. Освен алпинист обаче той също така е биолог и зоолог, като често пъти съчетава двете си страсти - животни и планини. OFFNews се срещна с Боян Петров, за да научи повече за уникалните му постижения, за работата му като биолог, какво изпитва човек над 8000 метра и за да разбере кой е следващият рекорд, към който се е насочил българинът. Какво те накара да изкачваш тези осемхилядници и не само – да се занимаваш с алпинизъм като цяло? Проектът „Българските осемхилядници” е все още незавършен проект. България до преди 5 месеца имахме само 10 осемхилядника изкачени. Това е от първото изкачване 1981 г. на Лхотце, като до началото на годината имахме покорени 10, а с изкачването на К2 и Кангчендзьонга имаме 12. Останаха още 2. Като човек, чийто тесен интерес е височинният алпинизъм, мен ме тормози, че България с толкова добре развит зимен туризъм нямаме изкачени всичките осемхилядници. И сега съм се фокусирал изцяло върху това да изкачим всичките 14 върха и да знаем, че има забито българско знаме. Височинният алпинизъм беше просто естествено развитие на кариерата ми на алпинист. Аз се занимавам със скално катерене, с ледено катерене, зимно. В един момент естествената крачка беше да опитам как съм на височина. 2000-а година изкачих връх Арарат – първият ми петхилядник. Видях, че дишам нормално, че всичко всичко във физиологията ми е добре на тази височина. 2001 г. вече отидох на голяма експедиция на първия си осемхилядник Броуд пик, стигнах до 7300 м. и видях, че държа още по-нависоко. Някак си пред мен се отвори още една възможност за развитие. И оттогава всъщност изкачвам върхове, като при всяка експедиция си усложнявам задачата за изкачване – или ще направя няколко върха в рамките на една експедиция, или ще направя труден маршрут, не класическия. Освен да изкачваш върхове като биолог слизаш и в пещери, занимаваш се с много такива изследвания на непознати територии в България, Турция и много други страни. Съществува ли любопитството да откриваш непознати територии не само за теб, но и за човешкия крак? Абсолютно, аз като зоолог всеки път се чувствам като първооткривател, защото българските пещери и подземната среда крият ужасно много нови форми на живот. Тя е една от средите, която все още не е достатъчно добре изследвана поради това, че не много биолози са пещерняжи и имат уменията да проникват в големи пропасти и дълги пещери, докато аз все пак с пещери се занимавам все пак 25 г. и имам достатъчно опит. Проникнал съм в над 500 пещери по целия свят и оттам всеки път изваждам по нещо ново. Дори в България всяка година описваме поне по 5 нови вида за науката от българските пещери. Имаме данни от около 800 пещери, а ни остават още 5200 пещери, които очакват своя откривател био спелеолог. Наричал ли си нещо на себе си? Има ли гъба или гъсеница, или нещо друго? Не, принципът, когато си откривател на дадено животно е колегата, който работи в съответната група да го наименова на твое име, а не аз на себе си. Ако аз открия животно, аз ще го кръстя на мястото, където съм го намерил, на името на пещерата, на името на планината, но не на себе си. Зоолозите не наименоват на себе си, може на жена си, но не на себе си. Знаем, че над 8 хиляди е рекордът ти нагоре, а надолу? Рекордът ми надолу е само минус 450 метра в една пещера в Албания, което беше в далечната 1993 г., защото установих, че фауната в дълбочина не се променя драстично и понякога участвайки в спортни експедиции предпочитам да се фокусирам върху проучването на по-лесните места, за да имам повече време за проучване на фауната. Какво изисква алпинизмът като физически качества, не трябва да си бодибилдър, не трябва да си бегач, ами каква подготовка е необходима? Гледал съм сравнителни проучвания за това какво притежават алпинистите в сравнение с другите спортисти. На практика ние сме едни най-обикновени по физика и структура хора, не сме нито много слаби, нито много пълни. Имаме обаче добре развити рамене, ръце и мускули на краката и дупе. Аз, като тренирам за върхове, изкачвам стръмнини. Не тренирам с бягане на равно в парка, не тренирам във фитнес зала, а се набирам със самите пикели, с които после ще се катеря, защото там има определен захват. Тренирам точно групите, които ще ми трябват за изкачването на върховете. Не ме интересува, че може да изглеждам несъразмерен, сега дори краката ми са по-големи отколкото други части на тялото, но това го преживяваш. С добрата подготовка в планините излизаме много бързо напред и правиш много по-бърз прогрес във височина и това се забелязва, когато се сравняваш с другите алпинисти, които не са тренирали толкова целенасочено.                                                                       Боян Петров. Каква разлика започва да изпитва човек, когато се качи на 1000, 2000 и т.н. метра, докато не стигне до над 8000? Знам, че си започвал да изпитваш и халюцинации? За себе си съм установил, че съм достатъчно издръжлив на височина и получавам халюцинации, което е явен признак на недохранване на мозъка с кислород над 8500 м. Това обаче го изпитах само на първия си връх тази година – Кангчендзьонга, на К2 и на Броуд пик по никакъв начин нямах халюцинации. Те бяха звукови, чуваш глас извън тебе сякаш, но той започва да ти подсказа едва ли не – „върви напред”, „виж зад следващия камък”, „запален е приносът”, „палатката е отворена”. Тоест неща, които чуваш и спейки, и в събудено състояние. Тази година обаче, когато имах вече аклиматизацията, имах чувството, че мога да се кача и на 9 хиляди метра. На 8600 на К2 все още имах прекалено много сила, можех още да катеря нагоре. Не се ли плашиш, на К2 особено знам, че има много смъртни случаи? Алпинизмът определено е спорт с големи рискове, аз съм го приел, обяснил съм го на жена ми, която го знае много добре, разбира се. С израстването си като алпинист аз съм станал дори по-страхлив, не правя необмислени крачки и когато видя, че е прекалено рисковано, просто се отказвам. Старата поговорка, че най-добрият алпинист е живият алпинист, непрекъснато ми е в мозъка. И сега някак си не скачам като лъвче на всичко по всяко време. Рискът започва оттам, откъдето свършват възможностите ти. Много добре знам колко стръмно мога да катеря без осигуровка, без да се пребия и се чувствам стабилен и сигурен. Това го тренирам тук в България със солови изкачвания във всякакви категории. Страхуваш ли се, че в бъдеще алпинизмът и изобщо слизанията по пещери, посещението на недостъпни места и изкачването на върхове ще се комерсиализира твърде много, както в момента е станало с Еверест? Наистина в световен план някак си натам отиват нещата – все повече върхове да се превръщат в комерсиални. Комерсиалните върхове обаче имат маршрути, по които като сложиш отгоре до долу въжете, клиентите могат да се чувстват в безопасност. К2 за щастие и още няколко върха няма да станат никога комерсиални заради трудността и стръмнината им. На К2 единственото равно място от цялата му страна е горе на самия връх. Нямаш място, на което да починеш, да седнеш, а клиентите обикновено са хора, които не са подготвени с годините за алпинизъм. Те просто плащат една огромна сума пари, с което едва ли не им се гарантира върхът. Агенциите, които организират комерсиални експедиции, те не искат да рискуват като отиват на прекалено трудни върхове. Те искат все пак клиентът да остане доволен, защото изкачва осемхилядник, а за повечето това се случва веднъж в живота. Еверест или Чо Ою – за всичките остава веднъж и завинаги щастие, до което се докосват по един изкуствен начин, защото използването на кислород и височинен носач намалява в пъти постижението. Алпинизмът отборен или индивидуален спорт е? И двете. Отборен е, когато имаш много сериозна цел, при която единствено отборното катерене, представяне и възможностите на всеки един са предпоставка за успех. Докато е индивидуален, защото много от атаките във финалната фаза са само и единствено на индивидуалните ти способности. Аз Кангчендзьонга и К2 ги качих сам, вярно, имаше някакви хора около мен, но там сам си даваш командите, не те тегли никой, нямаш партньор, който да ти дава увереност, че всяка крачка се гарантира. Напротив, въпреки опасностите сам трябва да си даваш нагоре. Така че е по-скоро индивидуален спорт, в който особено в последните моменти на изкачването, си сам. Какво те държи по време на дългите изкачвания, мисли за близките или...? Тази година бях много бърз между лагерите, за около 2-3 часа успявах да стигна до всеки един от тях, и после почивайки си си мислиш за най-тривиални неща, но по време на самото изкачване, на атаките, които са по 18 часа изкачване примерно, толкова съм се фокусирал върху самото катерене, че други мисли не ми идват в главата. Мисля за следващата крачка, оглеждам обстановката, следя с повишено внимание да не ми падне камък отгоре, лед, да не се срути някоя лавина, да не се подхлъзна. По време на самото катерене мозъкът ми е изпразнен от всякакво друго съдържание. Тогава единствено върхът ме е обсебил и докато не го стигна, не се отпускам. А като съм вече горе, си казвам, „Петров, тука си на 50% от изкачването, сега трябва да слезеш”. Оттам вече следват останалите часове, когато умората си казва думата и тогава се внимава най-много, защото повечето смъртни случаи са на слизане, когато си отпуснат, спокоен, че си изкачил върха, но същевременно си далеч от безопасността на базовия лагер.                        Българското знаме до връх К2. Снимка: Боян Петров. Мислил ли си да пробваш делта или парапланеризъм, които ще ти дадат различен поглед на планините, които изкачваш, да летиш на 4-5 хиляди метра около осемхилядниците? Не, в момента ме привлича само чистият височинен алпинизъм, защото разсейването с други спортове губи фокуса на заниманието. Ти ставаш посредствено добър в много области и в нито една на световно ниво. Аз искам да бъда на световно ниво в една-единствена и тя да бъде всичко за мен. Може би като се пенсионирам, ще се отдам да карам колело, да летя, да се гмуркам, да карам сърф и т.н. Не, че не ми е интересно, напротив много ми е интересно, но съм си казал - „не, животът е един, имаш прекалено малко време, за да се разсейваш, фокусирай се в това и там ще бъдеш добър”. А кога идва моментът, в който си казваш, че е твърде опасно да се катерят толкова високи върхове? Зрелостта при височинния алпинизъм идва след 30-35 г. Най-силните височинни алпинисти са между 35 и 50 г. Тогава вече имаш опита, познаваш добре себе си, видял си много планини, преценяваш съвсем реално всяка една обстановка в планината и да кажеш, че не можеш повече, става много рядко. В началото на моите занимания с алпинизъм си спомням, че се отказвах много лесно, а сега колкото повече пораствам, толкова повече съм като куче, хванало кокала и не до пускам. Все пак няма ли възраст, на която чисто физически човек да спре да се занимава с това? В момента един от най-добрите височинни алпинисти е Карлос Сория. Един испанец, който започна да катери 8-хилядници, като навърши 60 г. Той започва от 60 г., а в момента е на 75 и има 12 осемхилядника, тоест той е почти на прага на финализирането на хималайската колецкия. За повечето 75-годишният е пенсионер, който трябва да седи на пейката пред блока и да говори с останалите пенсионери, а този човек ходи и изкачва планини. Тоест аз си мисля, че пенсионирането ще дойде при мен, ако съм жив, на 80 г. Вярваш ли в Бог? Не съм кръстен и като не си кръстен и да вярваш, и да не вярваш, не би трябвало да има някакво значение, поне така знам според църквата. А и аз самият съм биолог, и не точно Бог е вярването ми, но винаги знам, че има помощ отгоре, но не го назовавам Бог, провидение, светлина, но има помощ отгоре. Никога нямаше да успея тази година, ако звездите не се бяха наредили, просто има експедиции, в които правиш, струваш, напъваш, но нищо не става. Тази година обаче се осъществиха брилянтно 2 експедиции. Както ги бях изчислил в София, така се случиха и там. Така че биолог не може да вярва в Господ, а вярва в себе си. Никога не е късно – и на 40, 50, 60. Това с Господ е абстрактна тема понякога. Не се моля на Господ, като трябва да се моля си казвам нещо като молитва, но не адресирана към Господ. Накъде сега? Миналата седмица подадох проекта за 2015 г. Това ще бъдат последните 2 осемхилядника – Манаслу и Шишапангма, които нямат българско изкачване, но усложних задачата, като на Шишапангма ще тръгнем по технически много сложен маршрут. Изкачването на осемхилядник не ме задоволява вече, искам да го направя по труден път. Колко държави в света или в Европа и Балканите, като по-близки до нас, са изкачили всички осемхилядници? Не знам точно, но знам, че само 35 алпиниста от 16 нации са успели да изкачат 3 осемхилядника за по-малко от 100 дена, което е моето постижение. Ние станахме 16-та страна, която има представител алпинист, който е направил хеттрик, равняващ се на три титли на световно първенство например. Защото алпинизмът е арена без зрители, там никой не те гледа, но не значи, че постижението не е сравнимо с която и да е от световните титли. Боян Петров беше специален гост на най-големия български фестивал за екстремни спортове, туризъм и екология - "Дни на предизвикателствата" , където разказа пред публиката за изкачването на два от най-смъртоносните върове на планетата – К2 (8611 м, Чогори, Пакистан) и Канчедзьонга (8586 м, Хималаи, Непал), и на Броуд пик (8047 м).  Покоряването на върховете без кислородна маска и експедиции за по-малко от 100 дни в един сезон го нареди сред най-добрите алпинисти в света. "Дни на предизвикателствата" продължава до 4 декември в аула "Максима" на УАСГ в София. Еднодневни билети ще бъдат продавани на място на цена 10 лв. във всеки от „Дните“, продават се и промо пакети от 10 билета на цена от 15 лв/билет. За всички притежатели на тридневни билети входът за концерта на 4.12 ще е свободен. За останалите цената на концерта е 7 лв. на предварителна продажба и 10 лв. на място.

Подуправителят на БНБ с ново обвинение

http://offnews.bg/news/n_1/n_425881.html

Прокуратурата повдигна второ обвинение на подуправителя на Българската народна банка (БНБ) Цветан Гунев. Това стана ясно днес по време на заседание на Софийски градски съд (СГС), в което трябва да бъде решено дали Гунев да бъде отстранен от поста му. Новото обвинение е за нарушение на служебните му задължения. То е повдигнато на 25 ноември. Гунев се върна на работа, след като съдът на два пъти отказа да го отстрани по първото му повдигнато обвинение за източването на КТБ, в което обвиняеми са изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова.  Гунев се върна на работа в БНБ на 24 ноември, а новото искане на прокуратурата е свързано с второто повдигнато обвинение. Държавното обвинение иска отстраняването му, тъй като смята, че служебното му положение ще попречи на обективното всестранно и пълно изясняване на делото. След като през юни стана ясно, че Цветан Гунев е подсъдим, от БНБ съобщиха, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, той е излязъл в отпуск по свое желание до приключване на разследването. 

Рекорд! Хванаха шофьор с 5,33 промила алкохол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4458867

Мъж от димитровградското село Върбица е задържан за 24 часа, след като при полицейска проверка е установено, че шофира след употреба на алкохол. Това съобщават от ОД на МВР в Хасково.
Във вторник органите на реда са спрели за проверка в селото 51-годишния местен жител. Тестът с дрегер показал 5,33 промила алкохол в кръвта му. Мъж от димитровградското село Върбица е задържан за 24 часа, след като при полицейска проверка е установено, че шофира след употреба на алкохол. Това съобщават от ОД на МВР в Хасково. Във вторник органите на реда са спрели за проверка в селото 51-годишния местен жител. Тестът с дрегер показал 5,33 промила алкохол в кръвта му.

Коко Шанел била нацистка шпионка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4458863

Коко Шанел е работила като шпионка за нацистите по време на Втората световна война. Френски изследователи твърдят, че са открили безспорни доказателства, пише вестник "Дейли мейл.
Писмен документ, оповестен за първи път в документален филм, който беше излъчен по френска телевизия снощи, доказва, че покойната модна дизайнерка е била член на Абвер – Коко Шанел е работила като шпионка за нацистите по време на Втората световна война. Френски изследователи твърдят, че са открили безспорни доказателства, пише вестник "Дейли мейл. Писмен документ, оповестен за първи път в документален филм, който беше излъчен по френска телевизия снощи, доказва, че покойната модна дизайнерка е била член на Абвер –

Коко Шанел била шпионка за нацистите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4458844

Коко Шанел е работила като шпионка за нацистите по време на Втората световна война. Френски изследователи твърдят, че са открили безспорни доказателства, пише вестник Коко Шанел е работила като шпионка за нацистите по време на Втората световна война. Френски изследователи твърдят, че са открили безспорни доказателства, пише вестник "Дейли мейл. Писмен документ, оповестен за първи път в документален филм, който беше излъчен по френска телевизия снощи, доказва, че покойната модна дизайнерка е била член на Абвер –

РБ: „Южен поток” е икономически неизгоден за България

http://www.cross.bg/bulgariya-potok-proekt-1442308.html

/КРОСС/ Причините за спиране на проекта „Южен поток" са икономически и се коренят в невъзможността на Русия да осъществи, в сегашното си икономическо положение, толкова мащабен проект. Налице е признание от президента Путин, че проведен по европейските правила и по изгоден за България начин, този проект не представлява интерес за Русия - нещо, което твърдим отдавна. Да се хвърля върху България отговорността за това, че Русия няма ресурс и желание да изгради този проект по европейските правила и по изгоден за България начин, е меко казано некоректно. България да предприеме незабавни стъпки за създаването и укрепването на Европейския енергиен съюз, настоява ПГ на Реформаторския блок в позиция по темата за спирането на проекта „Южен поток". България трябва да се оттегли от проектната компания за „Южен поток" и да освободи ангажираните за това заеми и собствени средства да ангажира незабавно този ресурс в спешно изграждане на итерконекторните газови връзки. „Южен поток" е икономически неизгоден. Самата Русия страна е осъзнала, че този проект не стои добре икономически и че има единствено политически характер. Най-важното е съвместимостта на който и да е български проект с европейското законодателство, каза в заключение съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски.  

Яценюк съобщи за инцидент в атомна централа в Украйна

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/iaceniuk-syobshti-za-incident-v-atomna-centrala-v-ukraina-184940/

Енергийният министър на страната заяви, че инцидентът не представлява заплаха и няма проблеми с реакторите

САЩ наливат 700 хил. долара в църква в Несебър

http://www.cross.bg/nasledstvo-konservatziyata-kyltyrnoto-1442306.html

/КРОСС/ Посолството на САЩ има удоволствието да обяви, че като част от Посланическия фонд за опазване на културното наследство (ПФОКН), Държавният департамент на САЩ предоставя 700 000 долара за консервацията и реставрацията на средновековната църква от 14-ти век „Св. Йоан Алитургетос" в старинния град Несебър. Като част от списъка от обекти със световно културно и природно наследство на UNESCO Несебър e изключителен пример и доказателство за многопластовото културно-историческо наследство на България.С тези думи посланик Марси Б. Рийс оповести субсидията на Посланическия фонд за опазване на културното наследство на 2 декември, 2014 г.Съвместно с нашите партньори - българския национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ICOMOS) и Община Несебър, конструкцията на църквата ще бъде стабилизирана, за да се предотврати по-нататъшното й разрушаване, уникалните средновековни пластични декорации и архитектурни елементи ще бъдат консервирани и ще бъде осигурен по-лесен и безопасен достъп до паметника.Това е поредният проект, който Посолството на САЩ спонсорира от 2002 година насам. Други подобни проекти са: консервацията на 2 християнски гробници от края на 4-ти век, преместени от централната част на София в Националния исторически музей; консервацията на тракийската гробница от 4-ти век пр.н.е

Италиански опозиционер иска Путин да стане премиер на Италия

http://www.cross.bg/pytin-rysiya-salvini-1442307.html

/КРОСС/ Лидерът на италианската парламентарна партия "Северна лига" Матео Салвини заяви, че не би имал нищо против, ако президентът на Русия Владимир Путин стане министър-председател на Италия."Между Путин и Ренци винаги ще избера Путин. Бих искал още утре сутрин Путин да стане министър-председател на Италия", каза Салвини пред Radio Anchi'io.Опозиционерът разкритикува политиката на санкции срещу Русия от страна на ЕС и САЩ."Санкциите срещу Русия са глупава мярка, която ще ни струва 5 милиарда евро. Ако има част на Украйна, който иска да бъде Русия, не виждам защо това да не стане. Ние внасяме една трета от природния газ от Русия, трябва ли да обявим война?", попита той.

Правителството одобри Оперативна програма „Добро управление”

http://pik.bg/правителството-одобри-оперативна-програма-„добро-управление”-news256978.html

Правителството одобри Оперативна програма „Добро управление”

Министерският съвет прие проект на Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 г. като основа за завършване на официалните преговори с Европейската комисия по програмата, съобщиха от правителствената информационна служба.
ОП „Добро управление” (ОПДУ) е стратегически документ за усвояване на финансови средства, съфинансирани от Европейския социален фонд на Европейския съюз и националния бюджет в рамките на програмния период 2014-2020 г., който ще обхване територията на цялата страна. Бюджетът на програмата общо за периода на изпълнението й (2014-2023 г.) е 657 001 637 лева, 558 451 392 лв. от които (85%) са от ЕСФ.

Проектът на ОПДУ е съобразен с приоритетите на основните стратегически европейски и национални документи в сферата на административна и съдебна реформа, електронното управление и електронното правосъдие. Той отчита в пълна степен и позицията на службите на Европейската комисия, както и част от получените от Европейската комисия първи неформални коментари по проекта на програма.

Основните дейности на ОПДУ са концентрирани в следните направления:
- реализиране на заложените в Стратегията да развитие на държавната администрация в Република България (2014-2020 г.) и Стратегията за развитие на електронното управление на Република България (2014-2020 г.) мерки, свързани с провеждане на административната реформа и електронното управление;
- продължаване на реформата в съдебната система и въвеждане на електронно правосъдие;

- повишаване на професионалната квалификация на служителите в централната, областната и общинска администрация, както и на магистратите и съдебните служители;

- гарантиране на капацитета и стабилността на системата за управление на европейските структурни и инвестиционни фондове.

За управляващ орган на програмата е определена Администрацията на Министерския съвет. Според предишно правителствено решение това трябваше да бъде дирекция „Оперативна програма „Административен капацитет” в Министерството на финансите. Институцията, която според новата структура на МС отговаря за реформата в държавната администрация е АМС чрез компетенции по отношение на регулаторната реформа, административното обслужване, стратегическото планиране, управлението на човешките ресурси и др. Добра практика е финансовият инструмент да се намира там, където се водят политиките, финансирани чрез него. В АМС са тримата вицепремиери с функции, свързани с новата оперативна програма, както и Централното координационно звено, което е основен бенефициент по нея.

Изследват походката на грабителя Пелов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4458831

Експертиза ще изследва дали грабителят от Ботевград Владимир Пелов променя походката и движенията на краката си по време на тичане.
Това реши вчера Софийският апелативен съд, където Пелов и аверът му Димитър Иванчев-Шошара жалят осъдителните си присъди от по 25 г. и 15 г. Двамата бяха осъдени на първа инстанция за въоръжен грабеж... Експертиза ще изследва дали грабителят от Ботевград Владимир Пелов променя походката и движенията на краката си по време на тичане. Това реши вчера Софийският апелативен съд, където Пелов и аверът му Димитър Иванчев-Шошара жалят осъдителните си присъди от по 25 г. и 15 г. Двамата бяха осъдени на първа инстанция за въоръжен грабеж...

В кметство „Изток” ще грейнат светлините на коледната елха

http://www.zapernik.com/pernik/v-kmetstvo-iztok-shte-greinat-svetlinite-na-kolednata-elha_36209/

 

На 5 декември в 17.00ч.ще блеснат светлините на коледната елха в централната част на кметство „Изток”/срещу кооперативния пазар/. По традиция, те ще бъдат запалени от кмета на кметство „Изток”, Ивайло Иванов. Той ще отправи и първите благопожелания към...

Продължава

В кметство „Изток” ще грейнат светлините на коледната елха

http://www.zapernik.com/obshtestvo/v-kmetstvo-iztok-shte-greinat-svetlinite-na-kolednata-elha_36209/

На 5 декември в 17.00ч.ще блеснат светлините на коледната елха в централната част на кметство „Изток”/срещу кооперативния пазар/. По традиция, те ще бъдат запалени от кмета на кметство „Изток”, Ивайло Иванов. Той ще отправи и първите благопожелания към жителите и гостите на квартала за настъпващите...

Продължава

В Русия разработиха уникален антивирусен препарат

http://www.cross.bg/triazavirin-virysa-preparat-1442305.html

/КРОСС/ В Новоуралск започна производство на триазавирин - първи руски противовирусен препарат, пише politikus.ru. Както стана ясно, група специалисти от Уралския център за биофармацевтични технологии разработиха няколко противовирусни препарата с широк спектър на действие. В проекта взимат участие и специалисти от Института по органична синтеза, Институт по физика и метали към отделение на РАН, както и от 12 предприятия, производители на медицински препарати. По думите на учените, изследванията показали, че триазавирин е ефективен срещу 15 вида групи, включително и вируса А/H1N1 (свински грип) и H5N1 (птичи грип) за различни етапи от болестта. Уникалността на препарата е в това, че той има свойства да убива вируса (докато при обикновената ваксина в организъма се въвежда ослабен щам на вируса, който предизвиква образуване на антитела, способни да се противопоставят на инфекцията). Още едно предимство - той въздейства върху вируси в продължение на цялото протичане на болестта, а не само в първите дни на заболяването. Клиничните изпитания на базата на медицински центрове в РФ са ръководени от НИИ за грип (Санкт Петербург), който изпълнява функциите на Националния център за грип ВОЗ, които доказаха, че ефективността на триазавирин превъзхожда западните му аналози. Заводът «Медсинтез» (Свердловска област) е готов да започне от декември промишлено производство на триазавирин, като всички подготвителни работи са завършени

Полицията ще пази колкото е нужно пред банките без да става частен охранител

http://www.mediapool.bg/politsiyata-shte-pazi-kolkoto-e-nuzhno-pred-bankite-bez-da-stava-chasten-ohranitel-news227912.html

Няма да има мобилизация на полицаи от страната и МВР няма да се превръща в частен охранител на вложителите, които на 4 декември ще могат да разполагат със средствата си от КТБ, заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков след заседанието на Министерския съвет в сряда. Попитан колко време ще има полицаи пред банките, когато се разплащат средствата от КТБ, Вучков каза, че конкретно времетраене не е направено, служителите на реда ще са пред клоновете колкото е необходимо. "Няма да има мобилизация на полицаи от страната, тъй като клонове на тези банки има в цялата страна. Става дума за около 1150 офиси и клонове на 9 банки на територията на цялата страна. Надявам се да няма напрежение, още повече, че се надявам и на благоразумие на гражданите", посочи Вучков. Според него не е необходимо всеки от вложителите да си тръгне с по 14 хил. лв. колкото ще бъде вероятно средния размер на депозитите, които ще бъдат изтеглени. Той коментира, че не е работа на полицията да осъществява частна охранителна дейност, попитан дали полицаи ще охраняват вложители с големи суми в КТБ.

Стипендии за студенти в неравностойно положение осигурява варненска фондация

http://www.moreto.net/novini.php?n=272779

Стипендиантски програми в подкрепа на студенти в неравностойно положение е стартирала тази година фондация „Св. Св. Константин и Елена“. Те са в три направления: “Социално дело и социален мениджмънт“, „Туризъм“ и „Изкуства“. По последното в момента върви процедура по учредяване.

Ученици посетиха парламента със съдействието на народния представител Павел Христов

http://web.barometar.net/65996/

Варненският народен представител от ПП ГЕРБ Павел Христов съдейства на ученици да посетят Народното събрание. Децата са част от школата по Гражданско образование „Европейски мост” към Общинския детски комплекс в морската столица. „Учебната програма на школата предвижда запознаване с институциите на страните членки на Европейския съюз. Оказа се, че учениците практически вече са били в [...]

Безплатно ще изтеглят и транспортират за благотворителност иззетите от пазара зеленчуци

http://pik.bg/безплатно-ще-изтеглят-и-транспортират-за-благотворителност-иззетите-от-пазара-зеленчуци-news256976.html

Безплатно ще изтеглят и транспортират за благотворителност иззетите от пазара зеленчуци

Транспортните разходи при изтегляне на плодове и зеленчуци от пазара за благотворителност ще се възстановяват с промените в Наредба 6 от т.г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Тя е свързана с условията и реда за прилагане на временни извънредни мерки за подпомагане на двата сектора заради руското ембарго.

Наредбата предвижда получателите на изтеглените от пазара зеленчуци и плодове, както и производителите, които са извършили превоза от мястото на изтегляне до мястото на доставка, да могат да подават заявки за плащане на съответните транспортни разходи. Заявките се подават в срок до пет работни дни след извършване на превоза в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие”, в чиято териториална компетентност попада адресът на регистрация на заявителя.

Към заявката се прилагат документи, доказващи превоза на продуктите - товарителница или пътен лист и разходооправдателни документи, удостоверяващи извършено плащане на превоза, както и документи, доказващи достигането на продуктите до крайното им предназначение.

Разплащателната агенция ще възстановява действително направените транспортни разходи без ДДС, в съответствие с разстоянието на извършената доставка и с максималните транспортни разходи, посочени в регламента на ЕС.

Друга съществена промяна на наредбата е възможността зеленчуците и плодовете да бъдат изтегляни от пазара, не само за безплатно предоставяне, но и за храна на животни.

Всяко изтегляне от пазара на зеленчуци и плодове се извършва в присъствието на служител на техническия инспекторат на Разплащателната агенция, който проверява количеството и състоянието на изтегляните продукти, както и площите, от които са произведени. Във всички случаи за изтегляните от пазара продукти, трябва да има издаден сертификат за съответствие с обявеното качество.

П. Чорбаджийски: Биткойнът е част от световния финансов Ренесанс

http://www.investor.bg/novini/130/a/p-chorbadjiiski-bitkoinyt-e-chast-ot-svetovniia-finansov-renesans-184744/

Криптовалутата е подривна технология, която руши из основи едно 600-годишно статукво, посочва пред Investor.bg председателят на Българска биткойн асоциация

Престъпността не е само ромска, убедена Кунева

http://news.ibox.bg/news/id_2010878678

По повод въпрос на атакиста Илиан Тодоров, свързан с престъпността в малките населени места

Набеден за убиец осъди прокуратурата за 20 хил. лв.

http://www.cross.bg/badanski-aresta-prokyratyrata-1442304.html

/КРОСС/ Младеж от Ракитово, който бил набеден за убиец, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 20 хиляди лева. Василий Бадански попаднал в ареста на 3 юли 2010 г. Същия ден той се прибрал в Ракитово и като повечето си набори вечерта решил да излезе на бар. В кръчмата се заформил бой и в един момент двама мъже скочили да бият Бадански. Той използвал малко ножче, за да се защити, но един от нападателите впоследствие починал. Валери бил обвинен в убийство и тикнат в килията, където прекарал цели седем месеца. В крайна сметка съдът го оправдал.Цялата сага обаче преобърнала тотално живота му. От ведър младеж се превърнал в затворен човек, който изпитвал неудобство от положението, в което е изпаднал. Тежало му, че приятелите му в родния град се отдръпнали от него, а тогавашното му гадже се разделило с него, смятайки, че щом е обвинен и задържан, може би е виновен за извършеното. Понесъл много тежко престоя в ареста, а когато търпял мярката за неотклонение в самия затвор, се чувствал ужасно, заобиколен от "истинските престъпници". Потискали го тракането на решетките, белезниците. Дълго време бил под впечатления от престоя си там. Имал кошмари, свързани с този период от живота му. Сънувал, че идват да го вземат, разбиват вратата и му слагат белезници.Съпругата му, с която са се запознали скоро след излизането на Бадански от ареста, разказа пред съда, че в началото на връзката им Валерий поддържал дистанция в отношенията си с нея

Граждани, не пъхайте по 14 хиляди в джобовете!

http://www.bnews.bg/article-123440

Вучков заяви, че полицията трябва да свърши своята работа, а хората да изчакат малко преди да тръгнат към банките.

Институтът Иван Хаджийски: Борисов вече прилича на президент

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4458813

Борисов вече прилича на президент – той е по-скоро арбитър в отношенията между партии и личности в мнозинството. Това коментират от Института „Иван Хаджийски” в редовния си месечен анализ за политическия ноември.
Анализите се изработват от експертна група, в която са проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Борисов вече прилича на президент – той е по-скоро арбитър в отношенията между партии и личности в мнозинството. Това коментират от Института „Иван Хаджийски” в редовния си месечен анализ за политическия ноември. Анализите се изработват от експертна група, в която са проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов,

Социолози: Борисов вече прилича на президент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4458839

Борисов вече прилича на президент – той е по-скоро арбитър в отношенията между партии и личности в мнозинството. Това коментират от Института „Иван Хаджийски” в редовния си месечен анализ за политическия ноември.
Анализите се изработват от експертна група, в която са проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Борисов вече прилича на президент – той е по-скоро арбитър в отношенията между партии и личности в мнозинството. Това коментират от Института „Иван Хаджийски” в редовния си месечен анализ за политическия ноември. Анализите се изработват от експертна група, в която са проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов,

Лейди Гага призна, че била изнасилена на 19

http://web.barometar.net/65994/

Лейди Гага шокиращо призна, че е била изнасилена, когато е била на 19 години. Днес 28-годишната певица разказа, че е минала през „някои ужасни неща“, когато е била тинейджърка, които й донесли „много психични и физически травми“ и й се наложило да се лекува. Това тя каза в шоуто на Хауърд Стърн. Гага уточни, че [...]

Прокуратурата с нови доказателства, че Гунев прикривал КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=272780

Да изготвят доклади за това какво са работили в негово отсъствие директорите на дирекции в БНБ възложил подуправителят на Централната банка Цветан Гунев на 6 октомври 2014 г., след като прекъсва своя отпуск и се връща на работа само за един ден.

Прозрачност без граници: България е сред най-корумпираните държави в ЕС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4458794

България се нарежда на 69-о място по индекса на възприятие на корупцията, което поставя страната ни на дъното сред останалите нови държави членки на ЕС, показва последното изследване на България се нарежда на 69-о място по индекса на възприятие на корупцията, което поставя страната ни на дъното сред останалите нови държави членки на ЕС, показва последното изследване на "Прозрачност без граници", цитирано от "Дарик". Индексът показва нивото на корупция в публичната сфера в 175 държави.

Прокуратурата потвърди за новото обвинение срещу Цветан Гунев

http://econ.bg/Новини/Прокуратурата-потвърди-за-новото-обвинение-срещу-Цветан-Гунев_l.a_i.619159_at.1.html

Информацията, че в Софийски градски съд (СГС) има внесен нов иск за отстраняването от длъжност на подуправителя на Българската народна...

Каракачанов не е съгласен с позицията на Симеонов за "Южен поток"

http://offnews.bg/news/n_1/n_425842.html

"Спирането на проекта "Южен поток" е шамар за България от геополитическа гледна точка. Турция ни измества като енергиен център на Балканите". Това обяви съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов в кулоарите на парламента по повод актуалната тема с евентуалното спиране на "Южен поток", по коята цяла сутрин се изказват всички партии в парламента. По-рано от трибуната другият съпредседател на ПФ - Валери Симеонов , заяви точно обратната позиция. Вчера изгря слънце над България - един неизгоден за България договор ще бъде прекратен, каза Симеонов. В областта на икономиката трябва да се разсъждава прагматично, а не с идеологически догми, смята пък Красимир Каракачанов. Още по време на предизборната кампания двамата съпредседатели на ПФ обявиха, че са на различни позиции относно проекта "Южен поток". Каракачанов коментира лаконично темата с оттеглянето на подкрепата на Патриотичния фронт за кабинета "Борисов 2": "Хубаво би било мнозинството, което подкрепя това правителство, да не си говори през медиите. Валери Симеонв  беше малко по-конкретен. На въпрос дали е възможно решение без оставки (на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов и областния управител на София Веселин Пенев ), той отговори, че има "някаква такава възможност и около това се въртят нещата". "Тъй като въпрос на политическо поражение е някоя от страните да отстъпят, тъй като от наша страна става въпрос за нарушаване на нашата програма, което няма да допуснем, а от страна на управляващите става дума за един вид явна капитулация. Разбираме ги и тях", обясни Симеонов.. На въпрос колко време ще чакаме решението на ПФ, той отговори: "Съжалявам. Бързият влак само се движи по разписание. А и той закъснява понякога. Не виждам защо трябва да се водим от това, че вие желаете да получите веднага новината. Имахме заседание, взето е заседание, всичко се движи по план. Няма новини, хабите нервите".

България остава с високо ниво на корупция сред страните от ЕС, въпреки лекия напредък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4458823

България се нарежда на 69-о място по индекса на възприятие на корупцията, което поставя страната ни на дъното сред останалите нови държави членки на ЕС, показва последното изследване на "Прозрачност без граници", цитирано от "Дарик".
Индексът показва нивото на корупция в публичната сфера в 175 държави. България се нарежда на 69-о място по индекса на възприятие на корупцията, което поставя страната ни на дъното сред останалите нови държави членки на ЕС, показва последното изследване на "Прозрачност без граници", цитирано от "Дарик". Индексът показва нивото на корупция в публичната сфера в 175 държави.

Кунева „разкри“ кога ще влезем в Шенген

http://www.bnews.bg/article-123436

Шенген ще се случи, когато страните-членки на съвета на ЕС кажат „да”, разкри вицепремиерката, разкри Меглена Кунева пред депутатите.

Авария стана в украинска АЕЦ, хората на нокти

http://www.bnews.bg/article-123438

На територията на Украйна е печално известната АЕЦ „Ленин“ в Чернобил, където през 1986 г. се взривява реактор и замърсява огромна територия.

Гунев е отстранен от длъжност като подуправител на БНБ

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/gunev-e-otstranen-ot-dlyzhnost-kato-podupravitel-na-bnb-6028411

По-рано днес стана ясно, че прокуратурата е повдигнала второ обвинение на подуправителя на БНБ, отговорен за банковия надзор - за нарушение на служебните му задължения.

Повдигнаха второ обвинение на Цветан Гунев

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/povdignaha-vtoro-obvinenie-na-cvetan-gunev-6028411

Това стана ясно на днешното заседание на Софийски градски съд по искането подуправителят на БНБ да бъде отстранен от длъжност

Просинечки е новият селекционер на Азербайджан

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/03/2431449_prosinechki_e_noviiat_selekcioner_na_azerbaidjan/?ref=rss


Бившият хърватски национал Роберт Просинчеки e новият селекционер на Азербайджан. 45-годишният специалист наследява на поста германеца Берти Фогтс, който подаде оставка през октомври заради слабите резултати в квалификациите за Евро 2016. 

Просинчеки подписа договор до края на цикъла за световното първенство в Русия през 2018 г. Той ще води национален отбор за първи път в кариерата си.

Досега кариерата му включва две години в сръбския "Цървена звезда" и една в турския...

Киев: Американка, грузинец и литовец – в новия кабинет

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/kiev-amerikanka-gruzinec-i-litovec-v-noviia-kabinet-6028410

По-рано през деня украинският президент Петро Порошенко издаде указ, с който даде украинско гражданство на Яреско, Квиташвили и Абромавичус

България на последно място в ЕС по борба с корупцията

http://offnews.bg/news/n_1/n_425761.html

България, Италия, Гърция и Румъния са на последно място в ЕС по отношение на борбата с корупцията. Четирите страни имат 43 пункта при максимални 100 и средно 64 за Евросъюза. Това показва Индексът за възприятие на корупцията за 2014 г. на международната асоциация "Прозрачност без граници", който бе представен днес. Под 50 пункта показват сериозни проблеми с корупция в страната. У нас тя е в "хронично лошо състояние" и значително по-лошо състояние от средното за ЕС, където 82% от страните са с по-висок резултат. Все пак България напредва, макар и едва забележимо - през 2013 и 2012 г. страната ни е имала два пункта по-малко, 41 и е заемала 77-то място от общо 177 изследвани държави. По-съществен напредък би се отразил в индекса с поне 4 пункта увеличение в общия сбор, отбеляза изпълнителният директор на "Прозначност без граници" за България Калин Славов . Такъв напредък би показал, че се полагат големи усилия в борбата с корупцията и че публичните институции извършват реформи, допълни той. Според него подобряването на индекса ни се дължи на подобряването на икономическата среда в ЕС, а не на вътрешни фактори. През 2014 г. България е на едно ниво в борбата с корупцията със страни като Свазиленд, Сенегал и Бразилия, чийто резултат също е 43. "Скептицизмът в България по отношение на ефективно противодействие на корупцията, за съжаление, се запазва. От 5 години в България не се случва създаване на електронно правителство. Не се случва свързването между отделните институции", коментира резултатите програмният директор на "Прозрачност без граници"  Катя Христова . На първо място в света е Дания с индекс 92, а на последно - Сомалия и Северна Корея с индекс 8. Челната тройка на страните с най-малко корупция се допълва от Нова Зеландия (91) и Финландия (89), а в Топ 10 влизат Швеция (87), Новрегия и Швейцария (по 86), Сингапур (84), Нидерландия и Люксембург (по 82). Последна в пъвата десетица е Канада с индекс 81. Подредбата на страните от ЕС и Западна Европа изглежда по следния начин: Тя показва, че с най-ниско ниво на корупция са Дания, Финландия, Швеция, Норвегия и Швейцария, а с най-високо - Румъния, Италия, Гърция, България. Лидерите в ЕС Дания, Финландия, Швеция, Норвегия са държави, чиито институции работят ефективно и прозрачно, коментира  Ваня Нушева от "Прозрачност без граници". Сред страните, които са по-напред от България в световен мащаб, са Кувейт, Турция, Македония, Оман, Куба, Гана, Хърватия, Саудитска Арабия, Руанда, Намибия, Лесото, Бахрейн. Турция и Китай пък са държавите, които бележат сериозен спад в индекса си за борба с корупцията. И двете страни тази година имат с 5 пункта по-малко.

Файненшъл таймс: Отказът на Южен поток е голям позор лично за Путин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4458799

В коментар по повод отказа на Русия от проекта „Южен поток”, „Файненшъл таймс” пише в коментар, че това решение на руския президент Владимир Путин може да доведе до срив на доверието в него в страни като Сърбия, които са очаквали да оживят икономиката.
Изданието цитира Джонатан Стерн от университета в Оксфорд, В коментар по повод отказа на Русия от проекта „Южен поток”, „Файненшъл таймс” пише в коментар, че това решение на руския президент Владимир Путин може да доведе до срив на доверието в него в страни като Сърбия, които са очаквали да оживят икономиката. Изданието цитира Джонатан Стерн от университета в Оксфорд,

Файненшъл таймс: Отказът на Южен поток е позор лично за Путин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4458784

В коментар по повод отказа на Русия от проекта „Южен поток”, „Файненшъл таймс” пише в коментар, че това решение на руския президент Владимир Путин може да доведе до срив на доверието в него в страни като Сърбия, които са очаквали да оживят икономиката.
Изданието цитира Джонатан Стерн от университета в Оксфорд, В коментар по повод отказа на Русия от проекта „Южен поток”, „Файненшъл таймс” пише в коментар, че това решение на руския президент Владимир Путин може да доведе до срив на доверието в него в страни като Сърбия, които са очаквали да оживят икономиката. Изданието цитира Джонатан Стерн от университета в Оксфорд,

Набеден за убиец осъди прокуратурата за 20 000 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4458792

Младеж от Ракитово, който бил набеден за убиец, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 20 хиляди лева. Василий Бадански попаднал в ареста на 3 юли 2010 г. Същия ден той се прибрал в Ракитово и като повечето си набори вечерта решил да излезе на бар. В кръчмата се заформил бой и в един момент двама мъже скочили да бият Бадански. Младеж от Ракитово, който бил набеден за убиец, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 20 хиляди лева. Василий Бадански попаднал в ареста на 3 юли 2010 г. Същия ден той се прибрал в Ракитово и като повечето си набори вечерта решил да излезе на бар. В кръчмата се заформил бой и в един момент двама мъже скочили да бият Бадански.

Ще затвори ли врати Центърът за култура и дебат "Червената къща"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/03/2431369_shte_zatvori_li_vrati_centurut_za_kultura_i_debat/?ref=rss


"Кой има нужда в България днес от независими културни пространства? Ще позволим ли духът да напусне тялото?" - със събитието "Духът напуска тялото (Сбогуване с Червената къща)" в програмата си известният софийски културен център изненадващо обяви, че е в риск да затвори вратите си от януари следващата година.

Причината е в наема,

който държавата изисква от културния център след изтичането на договора им за ползване в...

Коледа в ефира на Нова предлага премиера на "Хобит"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/koleda-v-efira-na-nova-predlaga-premiera-na-hobit-6028409

Коледа в ефира на Нова ТВ ще настъпи с поредица от хитови филмови премиери, коледен концерт на "Х фактор", магията на Дисни

Възстановяват средствата на бюджетните организации в КТБ до 1 февруари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4458781

Възстановяването на средства по сметки и депозити на бюджетни организации ще се извърши до 1 февруари 2015 г. за сметка на средствата от централния бюджет чрез бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет еднократно или на траншове - в зависимост от необходимостта от осигуряване на тези средства за извършване на плащания от Възстановяването на средства по сметки и депозити на бюджетни организации ще се извърши до 1 февруари 2015 г. за сметка на средствата от централния бюджет чрез бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет еднократно или на траншове - в зависимост от необходимостта от осигуряване на тези средства за извършване на плащания от

Главорезите "Боко Харам" убиха 150 души за ден

http://africa.actualno.com/Glavorezite-Boko-Haram-ubiha-150-dushi-za-den--news_63914.html

В понеделник нигерийската ислямистка групировка "Боко Харам" извърши нападение в град Даматуру в североизточна Нигерия. Чак днес обаче стана ясен окончателният брой на жертвите. Оказва се, ч...

Пловдивското дерби взриви емоцията на осминафиналите на Купата на България

http://bgfootball.actualno.com/Plovdivskoto-derbi-vzrivi-emocijata-na-osminafinalite-na-Kupata-na-Bylgarija-news_63915.html

В голяма драма се превърна пловдивското дерби от осминафиналите-реванши между Ботев и Локомотив. "Смърфовете" спечелиха с 2:1, с гол в последната минута, след като "канарчетата" по...

В Царево очакват р. Валека да прелее

http://vraza.actualno.com/V-Carevo-ochakvat-r-Valeka-da-prelee--news_63917.html

Очаква се река Велека да прелее от коритото си. Това съобщи кметът на община Царево Георги Лапчев. Към момента нивото на реката не е критично. „Зависи от това какъв ще бъде оттокът на водите...

Това е върховното Ferrari FXX K

http://cars.actualno.com/Tova-e-vyrhovnoto-Ferrari-FXX-K-news_63918.html

Очаквахме го да се появи под името LaFerrari XX, но това, че носи името FXX K няма никакво значение. От значение е само фактът, че това е върховното Ferrari, което ще се представи пред публика по врем...

Кубрат Пулев "ще реши" дали да съди Кличко за "простак"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/03/2431439_kubrat_pulev_shte_reshi_dali_da_sudi_klichko_za_prostak/?ref=rss


Професионалният боксьор Кубрат Пулев обмисля дали да заведе дело срещу Владимир Кличко за това, че го нарече простак. Това става ясно от блиц интервю, публикувано на официалната му страница във "Фейсбук", в което коментира и бъдещите си планове.

Българският боксьор дава разяснения и коментар по заведеното от Кличко дело по обвиненията за допинг поведението му. Той обяви за делото на последната си пресконференция.

"Той това го направи още преди мача, за да се опита да ме...

Стартират конкурси за търсене и проучване на нефт и газ в блокове 1-14 Силистар и 1-22 Терес в Черно море

http://web.barometar.net/65991/

Това е сериозна стъпка за осигуряване диверсификация каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Възстановяват средствата на бюджетните организации в КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4458773

Възстановяването на средства по сметки и депозити на бюджетни организации ще се извърши до 1 февруари 2015 г. за сметка на средствата от централния бюджет чрез бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет еднократно или на траншове - в зависимост от необходимостта от осигуряване на тези средства за извършване на плащания от Възстановяването на средства по сметки и депозити на бюджетни организации ще се извърши до 1 февруари 2015 г. за сметка на средствата от централния бюджет чрез бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет еднократно или на траншове - в зависимост от необходимостта от осигуряване на тези средства за извършване на плащания от

Съпругата на бившия турски президент ще става висшистка

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/syprugata-na-bivshiia-turski-prezident-shte-stava-visshistka-6028406

От 18 ноември насам госпожа Гюл посещава лекции по развитие на изящните изкуства и психология два пъти седмично

Станала е авария в украинска АЕЦ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4458777

В АЕЦ „Запорожска” в Югоизточна Украйна е станала авария, съобщи премиерът на страната Арсений Яценюк, цитиран от Ройтерс.
Министър-председателят призова енергийния министър Володимир Демчишин да увери обществеността, че проблемът ще бъде разрешен и да обясни какви стъпки ще бъдат предприети за нормализиране на електроподаването. В АЕЦ „Запорожска” в Югоизточна Украйна е станала авария, съобщи премиерът на страната Арсений Яценюк, цитиран от Ройтерс. Министър-председателят призова енергийния министър Володимир Демчишин да увери обществеността, че проблемът ще бъде разрешен и да обясни какви стъпки ще бъдат предприети за нормализиране на електроподаването.

Варненци с отънели джобове, купували все по-малко риба за Никулден

http://www.moreto.net/novini.php?n=272777

С всяка изминала година варненци дават все по-малко пари за никулденската си трапеза. Хората нямат средства и не пазарят като преди години по много риба, коментира за Moreto.net, Малинка Димитрова, която от 18 години работи на борсата до централния пазар в морската столица.

Набеден за убиец осъди прокуратурата за 20 000 лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4458774

Младеж от Ракитово, който бил набеден за убиец, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 20 хиляди лева. Василий Бадански попаднал в ареста на 3 юли 2010 г. Същия ден той се прибрал в Ракитово и като повечето си набори вечерта решил да излезе на бар. В кръчмата се заформил бой и в един момент двама мъже скочили да бият Бадански. Младеж от Ракитово, който бил набеден за убиец, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 20 хиляди лева. Василий Бадански попаднал в ареста на 3 юли 2010 г. Същия ден той се прибрал в Ракитово и като повечето си набори вечерта решил да излезе на бар. В кръчмата се заформил бой и в един момент двама мъже скочили да бият Бадански.

Украинският парламент одобри състава на новото правителство

http://www.moreto.net/novini.php?n=272773

Украинската Върховна рада одобри новия състав на правителството, съобщиха ТАСС и "Асошиейтед прес". Новият кабинет беше утвърден с гласовете на 288 депутати. Той се оглавява от досегашния премиер Арсений Яценюк и се състои от 19 министри.

Лавров посъветва гостите «отдалеко» да стоят далеч от Близкия Изток

http://www.cross.bg/rysiya-lavrov-rolya-1442302.html

/КРОСС/ Русия подкрепя водещата роля на държавите в Африка и Близкия Изток за урегулирането на регионалните проблеми, заяви по-рано днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, след срещата със суданския му колега Али Ахмед Карти, съобщи ТАСС. Ние подкрепяме водещата роля на африканските страни в решаването на онези проблеми, с които се сблъскват държавите от този регион. Когато неканени гости поемат главна роля, това води до трагедия и разпад на една държава. Именно на това сме станали свидетели в Ирак, Либия, а сега същото се опитват да направят и в Сирия», отбеляза Лавров. «Днес на срещата на стратегическия форум «Русия - Лига на арабските държави», се надявам подробно да обсъдим това, как да не позволим на никого да пречи на страните от Близкия Изток и Северна Африка, за да могат те сами да се разпореждат със съдбата си, да запазят суверенитета си и териториалната цялост», поясни руският външен министър. По думите на Лавров, Русия и Судан планират в близко бъдещ да активират военно-техническо сътрудничество. «Съществуват конкретни планове за активиране на военно-техническо сътрудничество, което ще се развива без нанасяне на какъв-то и да било ущърб в субрегиона, както и напълно да съответства на международните норми и задължения на Русия и Судан», подчерта руският дипломат №1.    

Украинските власти съобщиха за инцидент в АЕЦ "Запорожие"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/03/2431443_ukrainskite_vlasti_suobshtiha_za_incident_v_aec/?ref=rss


Украинският премиер Арсений Яценюк съобщи в сряда за инцидент в атомната електроцентрала "Запорожие" в Югоизточна Украйна и призова министъра на енергетиката на даде пресконференция.

"Разбрах, че е имало инцидент в АЕЦ Запорожие", каза Яценюк и помоли новия министър на енергетиката Владимир Демчишин да изясни как проблемът може да се разреши и какви мерки да се предприемат, за да се нормализират доставките на електричество в Украйна.

Според агенция "Интерфакс" проблемът се...

Икономиката на страната нараства с 1,5% през третото тримесечие

http://econ.bg/Новини/Икономиката-на-страната-нараства-с-1-5-през-третото-тримесечие_l.a_i.619132_at.1.html

Растеж от 1,5% на Брутния вътрешен продукт (БВП) е отчетен през третото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2013 г. Спрямо...

Откраднаха стадо овце барабар с кучето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4458764

Неизвестни апаши са откраднали 30 овце от кошара край село Рудник, Бургаско. Останалите животни избягали в полето. Инцидентът станал в нощта срещу 1- ви декември т.г.
69-годишният пастир прескочил до селото, а като се върнал след една нощ, намерил срязана оградната мрежа и синджира с катинар, заключващ входната врата на кошарата. Неизвестни апаши са откраднали 30 овце от кошара край село Рудник, Бургаско. Останалите животни избягали в полето. Инцидентът станал в нощта срещу 1- ви декември т.г. 69-годишният пастир прескочил до селото, а като се върнал след една нощ, намерил срязана оградната мрежа и синджира с катинар, заключващ входната врата на кошарата.

Министър Вучков: Надявам се да няма напрежение при изплащането на депозитите в КТБ

http://pik.bg/министър-вучков-надявам-се-да-няма-напрежение-при-изплащането-на-депозитите-в-ктб-news256966.html

Министър Вучков: Надявам се да няма напрежение при изплащането на депозитите в КТБ

.Надявам се на благоразумие от страна на гражданите при изплащането на депозити в КТБ." Това каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред журналисти след заседание на Министерски съвет, предадеагенция "Фокус".

На въпрос колко време ще има полицаи пред банките, които ще разплащат средствата по КТБ Вучков отговори, че конкретно времетраене не е направено.

„Колкото е необходимо”, заяви министърът.

Вучков обясни, че няма да има мобилизация на полицаи от страната, тъй като клонове на тези банки има в цялата страна.

„Става дума за около 1150 офиси и клонове на банки – 9, на територията на цялата страна. Разстановката много внимателно е направена от професионалното ръководство. Надявам се да няма напрежение, още повече, че се надявам и на благоразумие на гражданите. Не е необходимо всеки от тях да пъха в джобовете си по 14 хил. лв. колкото ще бъде вероятно средния размер на депозитите, които ще бъдат изтеглени. Не е необходимо в първите дни, първите седмици и месеци това да го правят, но ние нашата работа сме длъжни да си я свършим”, заяви Вучков.

На въпрос дали полицаи ще охраняват вложители с големи суми в КТБ вътрешният министър отговори, че не е работа на полицията да осъществява частна охранителна дейност. 

Каракачанов: Тънка е границата на търпимост в управлението, не си говорим

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4458771

Границата на търпимост в управлението е тънка.
Това призна пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов на въпрос на „24 часа” как тълкува призива на премиера Бойко Борисов от РБ да кажат докъде им е границата спрямо патриотите. „Министър-председателят да каже къде е границата на търпимост”, Границата на търпимост в управлението е тънка. Това призна пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов на въпрос на „24 часа” как тълкува призива на премиера Бойко Борисов от РБ да кажат докъде им е границата спрямо патриотите. „Министър-председателят да каже къде е границата на търпимост”,

АБВ предупреди: Няма да играем ролята на брошка върху сакото на това управление

http://www.cross.bg/gerb-yanakieva-rositza-1442303.html

/КРОСС/Чии интереси подкрепихме днес, на чии интереси се поддадохме и какво струва това на държавата - тези въпроси си зададе депутатът от АБВ и бивш кмет на Перник Росица Янакиева на брифинг в парламента. Причина за тях стана решението на ГЕРБ да гласуват срещу разглеждането и приемането от парламента на обща позиция за спирането на „Южен поток". От формацията на Георги Първанов обявиха, че така партията на Бойко Борисов е нарушила споразумението за партньорство. Като "театър на абсурда" обяви случилото се в зала и Кирил Цочев от АБВ. "Министър-председателят изглеждаше доста искрен в началото на дебата и това заблуди много хора в залата. При гласуването се получи фарс и ГЕРБ, които подкрепиха в дискусията проекта, отхвърлиха декларацията", коментира той. "Ако по такъв начин се работи и не се приеме енергийната стратегия, ако тези театри ще се играят и за в бъдеще време, ние няма да играем ролята на брошка върху сакото на това управление", обяви Кирил Цочев. „Той заяви, че отива в Брюксел за поредица от срещи, в които основна тема ще бъде „Южен поток". Нека видим резултатът - дали те са еднопосочни или наистина министър-председателя има сериозни намерения и тогава ще отговорим по-категорично", каза още Росица Янакиева

ЕНП си отмъщава за назначението на Московиси

http://www.euinside.eu/bg/analyses/epp-is-taking-revenge-for-the-appointment-of-moscovici

Новата/стара гъвкавост на Пакта за стабилност и растеж (ПСР) на ЕС вече е факт. Тя беше приложена от новата ЕК при представянето на мнението й за бюджетните планове на страните-членки на еврозоната. Според анализа на проектобюджетите на 16 страни от еврозоната (без Гърция и Кипър, които са под с ...

Авария в украинска АЕЦ

http://www.cross.bg/ykraiina-sveta-stranata-1442301.html

/КРОСС/В АЕЦ „Запорожска" в Югоизточна Украйна е станала авария, съобщи премиерът на страната Арсений Яценюк, цитиран от Ройтерс и бТВ. Министър-председателят призова енергийния министър Володимир Демчишин да увери обществеността, че проблемът ще бъде разрешен и да обясни какви стъпки ще бъдат предприети за нормализиране на електроподаването. По информация на Интерфакс Украйна, става дума за технически проблем в 1000-мегаватовия Трети енергоблок на централата. Изключването му е задълбочило енергийната криза в страната. Очаква се обаче реакторът да заработи отново на 5 декември. АЕЦ "Запорожная" е най-голямата в Европа и пета в света. На територията на Украйна е печално известната АЕЦ "Ленин" в Чернобил, където през 1986 г. се взривява реактор и замърсява огромна територия. Това е и най-тежката ядрена авария в света до момента.  

Все повече българи превръщат хобито си в бизнес начинание

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/vse-poveche-bylgari-prevryshtat-hobito-si-v-biznes-nachinanie-184937/

Хората купуват на кредит земеделско и строително оборудване, фотоапарати, както и техника за фитнес зали

50 лъжи без които мъжете не могат

http://web.barometar.net/65989/

1. Глупости, изобщо не си надебеляла. 2. Не съм го изключвал, падна ми батерията. 3. Ше пия само едно малко, че утре съм на работа. 4. От София съм. 5. Как така от кой е тоя есемес в два и половина през нощта? От мобилтел е, промоция некаква. 6. Не слушам чалга. 7. Купуването и [...]

Авария в украинска АЕЦ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4458761

В АЕЦ „Запорожска” в Югоизточна Украйна е станала авария, съобщи премиерът на страната Арсений Яценюк, цитиран от Ройтерс.
Министър-председателят призова енергийния министър Володимир Демчишин да увери обществеността, че проблемът ще бъде разрешен и да обясни какви стъпки ще бъдат предприети за нормализиране на електроподаването. В АЕЦ „Запорожска” в Югоизточна Украйна е станала авария, съобщи премиерът на страната Арсений Яценюк, цитиран от Ройтерс. Министър-председателят призова енергийния министър Володимир Демчишин да увери обществеността, че проблемът ще бъде разрешен и да обясни какви стъпки ще бъдат предприети за нормализиране на електроподаването.

Появи се втори кандидат за председател на Върховния касационен съд

http://www.cross.bg/panov-vurhovniya-posta-1442300.html

/КРОСС/Съдията от Върховния административен съд (ВАС) Лозан Панов е вторият претендент да оглави Върховния касационен съд. Това потвърди самият Панов пред "Сега". Петимата от Висшия съдебен съвет, които са се подписали под номинацията на Панов, са Светла Петкова, Галя Георгиева, Димитър Узунов, Милка Итова и председателят на ВАС Георги Колев. При първия опит за избор на шеф на ВКС през септември Светла Петкова и Милка Итова бяха в петицата, която издигна за поста зам.председателя на ВКС Таня Райковска. Панов е втората номинация за поста, след като в понеделник беше изидгната отново Павлина Панова, която е зам.шеф на ВКС. За нея се подписаха същите членове на съвета, които я бяха номинирали и през септември - Галина Карагьозова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Юлияна Колева и Юлия Ковачева. Срокът за номинации изтича днес. Очаква се да няма други кандидатури.  

Двама ранени след удар на камион с трактор по пътя Средец - Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4458734

Двама мъже са пострадали при пътен инцидент тази сутрин в отсечката Средец – Бургас.  Катастрофата е възникнала в 11.20 ч. между трактор и товарен автомобил на мокра настилка. Двата автомобила са се движели в една посока, като камионът и връхлетял върху трактора, който излязъл от шосето и се забил в крайпътно дърво. Двама мъже са пострадали при пътен инцидент тази сутрин в отсечката Средец – Бургас. Катастрофата е възникнала в 11.20 ч. между трактор и товарен автомобил на мокра настилка. Двата автомобила са се движели в една посока, като камионът и връхлетял върху трактора, който излязъл от шосето и се забил в крайпътно дърво.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване