Топлофикациите търсят спешно 600 млн. лева трябват за преносната мрежа

http://econ.bg/Новини/Топлофикациите-търсят-спешно-600-млн-лева-трябват-за-преносната-мрежа_l.a_i.619761_at.1.html

600 милиона лева са необходими спешно на топлофикациите за преносната им мрежа. Това заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните...

Мъж, блудствал с осмокласничка, влиза в затвора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4461849

Година в затвора ще прекара мъж от Алеко за блудство с 14-годишно момиче. Даниел Борисов с прякор Плъха си харесал 8-класничката Надка от същото село. На 8 февруари момичето отишло да гледа сватба. Сред кибиците бил и Даниел. Той издебнал удобен момент, отишъл при Надка и приятелката й и помолил девойката да мръдне малко по-встрани с него, Година в затвора ще прекара мъж от Алеко за блудство с 14-годишно момиче. Даниел Борисов с прякор Плъха си харесал 8-класничката Надка от същото село. На 8 февруари момичето отишло да гледа сватба. Сред кибиците бил и Даниел. Той издебнал удобен момент, отишъл при Надка и приятелката й и помолил девойката да мръдне малко по-встрани с него,

Шефът на ДАНС няма намерение да подава оставка

http://www.mediapool.bg/shefat-na-dans-nyama-namerenie-da-podava-ostavka-news227978.html

"Нямам намерение да подавам оставка. Дали ще ми я искат, или не, това е решение на Народното събрание", обясни в четвъртък шефът на ДАНС Владимир Писанчев след участието си в заседанието на парламентарната комисия за контрол на спецслужбите. Институцията е под засилена критика заради проспания проблем с КТБ, който в крайна сметка доведе до затварянето на банката. Преди седмица Реформаторският блок поиска оставката на Писанчев и след разкритията за проповядването на радикален ислям в ромската махала в Пазарджик. Председателят на вътрешната комисия Атанас Атанасов (ГЕРБ) определи ДАНС като "спяща клетка". Писанчев обясни, че единствените, които му искат оставката, са реформаторите. Той допълни, че ДАНС не е спяща клетка, просто работата й е "невидима". "Ние не сме спяща клетка. Мисля, че резултатите от последната година, работата, която свършихме по корупцията, по наркотиците, по организираната престъпност – за съжаление, контраразузнаването е невидимо и то не се коментира изобщо. Имаме доста успехи", заяви Писанчев. Шефът на ДАНС каза, че за една година службата е свършила доста добра работа. "Независимо от всички твърдения, от всички атаки по отношение на работата, аз съм спокоен", допълни Писанчев. За поредна година ДАНС продължава да няма политика за комуникация с медиите, а прозрачността в службата е нулева. През есента върху службата легнаха огромни съмнения за нагласяване на търг за покупка на автомобили. Писанчев говори отново за акцията в Пазарджик. "Експертите, които наистина разбират за какво става дума, включително и партньорите ни, напълно разбират и ние получаваме поздравление за тази операция", каза той. Според него седемте потвърдени мерки от съда на задържаните след операцията в Пазарджик показват, че службата си е свършила работата добре, че са събрали абсолютно всички доказателства и те са достатъчни. Писанчев каза, че задържаните не са от т.нар. "Ислямска държава", но можело да бъдат. "Проблемът се появи с идването на транзитните, така както ние ги наричаме - транзитните джихадисти. Тези хора можеха да радикализират нещата, те започваха да оставят материали, започваха да оставят други неща – това започваше да става опасно. Искам да кажа, че примерно в Австрия и Германия задържаха по един човек, по двама души, ние оставихме в ареста 7", каза той, но отказа да коментира колко транзитни джихадисти ДАНС са наблюдавали.

Затвор за мъж, блудствал с осмокласничка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4461832

Година в затвора ще прекара мъж от Алеко за блудство с 14-годишно момиче. Даниел Борисов с прякор Плъха си харесал 8-класничката Надка от същото село. На 8 февруари момичето отишло да гледа сватба. Сред кибиците бил и Даниел. Той издебнал удобен момент, отишъл при Надка и приятелката й и помолил девойката да мръдне малко по-встрани с него, Година в затвора ще прекара мъж от Алеко за блудство с 14-годишно момиче. Даниел Борисов с прякор Плъха си харесал 8-класничката Надка от същото село. На 8 февруари момичето отишло да гледа сватба. Сред кибиците бил и Даниел. Той издебнал удобен момент, отишъл при Надка и приятелката й и помолил девойката да мръдне малко по-встрани с него,

Проблемите се решават с много ясен план и с много ясен график, категорична е Фандъкова

http://pik.bg/проблемите-се-решават-с-много-ясен-план-и-с-много-ясен-график-категорична-е-фандъкова-news257571.html

Проблемите се решават с много ясен план и с много ясен график, категорична е Фандъкова

Проблемите се решават с много ясен план и с много ясен график. Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на София пред телевизия Европа.

Тя посочи като проблеми и климатичните промени като силните и обилни дъждове, които често са пречели на строителната програма по ремонтите в столицата.

„Въпреки всичко с много ясен план и добър контрол успяхме да завършим всички обекти, които бяхме планирали и започна тяхното изграждане през лятото,“ подчерта кметът на София и посочи като пример ремонта на моста по бул. „Цариградско шосе“ и две тежки кръстовища.

Йорданка Фандъкова изрази благодарност на всички хора, които са проявили търпение при неудобствата, които са им създали ремонтите. Тя посочи пуска на ремонтираните кръстовища на Семинарията и на „Лъвов мост“ като изключително важен за трафика в столицата, както и обновения булевард „Ботевградско шосе, който дава съвсем различен облик на тази част на София. Относно европейските пари, използвани в ремонтите, Фандъкова подчерта със задоволство, че общината не си е позволила спиране на европейските проекти въпреки спрените европейски средства по две от оперативните програми, пише агенция "Фокус".

Студ и обилен снеговалеж скова Източна Турция

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/stud-i-obilen-snegovalezh-skova-iztochna-turciia-6028505

Температурата в граничещия с Армения и Грузия окръг Ардахан е паднала до минус 20 градуса

Запасите от нефтопродукти в Държавния резерв се стопиха

http://offnews.bg/news/n_1/n_426627.html

Запасите от бензин и дизел в Държавния резерв са под нужното количество, което държавата трябва да има като запаси.  Това стана ясно на заседанието на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, на която шефът на Държавна агенция "Военен резерв и военновременни запаси" Станимир Пеев представи бюджета на агенцията за 2015 година. Въпреки че заделените средства са малко повече от миналата година, запасите от някои номенклатури са под минимума.  Нефтопродуктите ще стигнат за 20 дни, което е с 11 дни по-малко от изискването на Еврокомисията за 31-дневни запаси. Това може да бъде причина за санкции.  Критично е положението и с други запаси, като лекарства например. За последните 20 години има номенклатури, които или са редуцирани до и под минимума, или дори изчезват. Състоянието на резерва Пеев обясни с икономическото състояние на държавата.  

Бойко Борисов получи подкрепа от Юнкер за Южен поток, еврофондовете и Шенген (Обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4461773

Брюксел, от нашия пратеник Юри Велев
България не е сама и Европейската комисия не е наблюдател, ние сме с вас в тези трудни времена, заяви председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер след срещата си в Брюксел с българския премиер Бойко Борисов. Темата Южен поток естествено е била водеща по време на срещата в сградата на Европейската Брюксел, от нашия пратеник Юри Велев България не е сама и Европейската комисия не е наблюдател, ние сме с вас в тези трудни времена, заяви председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер след срещата си в Брюксел с българския премиер Бойко Борисов. Темата Южен поток естествено е била водеща по време на срещата в сградата на Европейската

Шофьор спаси 40 деца от горящ автобус

http://www.cross.bg/shofyor-detzata-detza-1442568.html

/КРОСС/ Шофьор спаси 40 деца от горящ автобус, съобщава ABC News. Инцидентът се е разиграл в 7.15 часа в американския щат Флорида. Кристина Бахрмън карала автобуса, когато едно от децата започнало да крещи, че във возилото има дим. Тя веднага спряла рейса и извела децата от него. Обадила се и на спешна помощ. Благодарение на експедитивните й действия, нито един от малките й пътници не е пострадал. video:https://www.youtube.com/watch?v=22XaHmOVzpI    

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/12/04/2432371_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от вечерната емисия:

- Евросемейството подкрепя България по енергийните въпроси, заяви след срещата с българския премиер Бойко Борисов председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

- 16 хиляди вложители на КТБ са получили достъп до депозитите си до обяд.

- Порои, наводнения и поледици в половин България.
...

Скандален рекет! Ходжа заплаши младеж: Или плащаш, или ще видиш майка си студена (видео)

http://pik.bg/скандален-рекет-ходжа-заплаши-младеж-или-плащаш-или-ще-видиш-майка-си-студена-видео-news257568.html

Скандален рекет! Ходжа заплаши младеж: Или плащаш, или ще видиш майка си студена (видео)

26-годишен благоевградчанин С.П. падна в лапите на ходжа Гюлшен и стана обект на шокиращ рекет и заплахи от гадателката, от която потърсил помощ за семейството си, пише struma.com.

След низ неприятни случки в дома му младият мъж, който е студент в Благоевград, чувайки по телевизията колко много помага на хората, решил да се свърже с нея. Ходжа Гюлшен веднага заключила, че има тежка магия, която спешно трябва да бъде развалена, защото била за масова смърт в дома му.

Този, който направил магията бил платил 3 000 лева за магия срещу семейството му и затова не им върви. За да се развали магията, ходжа Гюлшен поискала той да плати първите 1500 лева плюс още 196 лева, тези пари тя щяла да отнесе в джамията да ги "обработи" и да му ги върне, за да преспи над тях.

Момчето, което наскоро се върнало от бригада в Америка, имало собствени пари и веднага изпратило парите. Когато обаче се обадил на ходжата, тя му заявила, че трябва спешно да пусне и втората част от сумата. "Усъмних се още повече, че парите изпратих на някъв мъж, чиито адрес и име ми даде ходжа Гюлшен. Видях контактите с нея от телевизията и се свързах, така започна този ад. Снощи се обадих и я помолих да ми върне парите, защото съм размислил и искам нещата да са си такива, отказвам се от помощта й. Тогава тя започна да ме плаши, че майка ми ще умре, ще я заваря студена. Това ме побърка и направо ме уплаши. Заяви ми, че, ако продължавам да й звъня да ми върне парите, нямало да вдига. Не можете да си представите на какво съм подложен.
Усъмних се в нея, защото хората, които наистина помагат, не вземат толкова пари. Освен това не може така жестоко да ме плаши, че ще умрат най-близките ми хора. Знам, че съм си виновен, но съм духовен човек, аз вярвам на хората. Когато ми каза, че ще ми върне парите, й повярвах. Къде изпратих толкова пари, не е ясно, каза младият мъж. Днес той депозира официална жалба в ОД на МВР в Благоевград с молба да бъде открита ходжа Гюлшен.

Struma.com направи опит да звънне на указани телефони на ходжата, но вдигаха мъже и нито веднъж жена. Продължаваме да я търсим, а вие Чуйте поведението на ходжата в записа: 

Областният на Варна с двама нови заместници

http://www.moreto.net/novini.php?n=272934

Кристиян Богоев и Цветомир Петров са новите зам.-областни управители на Варна. Това каза за Moreto.net губернаторът Стоян Пасев. Заповедта за назначаването им е от 28-ми ноеmври, а е в сила от вчера. Те обаче все още не са встъпили официално в длъжност и не изпълняват новите си задължения, защото все още не са освободени от досегашните им работни места, посочи областният.

ARD обвини Русия в масови допинг нарушения, МОК е готов да наказва

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/04/2432440_ard_obvini_rusiia_v_masovi_doping_narusheniia_mok_e/?ref=rss


Разкритията за употреба на допинг и прикриването й сред руските лекоатлети може да доведе до тежки санкции срещу целия руски спорт, заяви представител на Международния олимпийски комитет (МОК).

Германският канал ARD излъчи документален филм, който разкрива как в руската атлетика са прикривали системната употреба на забранени препарати от някои от водещите им състезатели. Някои анализатори дори оприличават настоящото състояние с допинга в Русия като "източногермански стил".
...

ЦСКА към "Лудогорец": При нас няма кренвирши, клакьори и платени автобуси

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/04/2432443_cska_kum_ludogorec_pri_nas_niama_krenvirshi_klakyori_i/?ref=rss


Поредната декларация по оста ЦСКА - "Лудогорец" беше публикувана днес. Този път червените отговориха на вчерашното изявление на шампионите, които обвиниха конкурента за титлата във водене на "примитивна кампания с клевети и нескопосани твърдения".

От "Лудогорец" заявиха, че винаги играят феърплей, че не рискуват здравето на своите гости и, че когато загубят точки - не обвиняват за това съдиите, футболния съюз или националния институт по хидрология и метеорология.

От ЦСКА...

ARD разкри допинг скандали в руската атлетика, МОК е готов да наказва

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/04/2432440_ard_razkri_doping_skandali_v_ruskata_atletika_mok_e/?ref=rss


Разкритията за употреба на допинг и прикриването й сред руските лекоатлети може да доведе до тежки санкции срещу целия руски спорт, заяви представител на Международния олимпийски комитет (МОК).

Германският канал ARD излъчи документален филм, който разкрива как в руската атлетика са прикривали системната употреба на забранени препарати от някои от водещите им състезатели. 

Германската телевизия и френският всекидневник "Екип" съобщиха, че победителката в маратона на Чикаго...

Една болезнена изповед: "Раздяла няма. Македония срещу македонизма"

http://books.actualno.com/Edna-boleznena-izpoved-Razdjala-njama-Makedonija-sreshtu-makedonizma-news_444473.html

Излезе от печат една дългоочаквана книга – автобиографичната изповед на Темелко Нешков “Раздяла няма. Македония срещу македонизма”. Това е разтърсващо емоционално-психол...

Фич: "Северен поток" е достатъчен за нуждите от газ на Европа

http://europe.actualno.com/Fich-Severen-potok-e-dostatychen-za-nujdite-ot-gaz-na-Evropa--news_444474.html

Решението на Русия да пренасочи "Южен поток" отразява слабото търсене на руски газ за Европа, която иска да намали зависимостта си от Русия, посочва в съобщение рейтинговата агенция "...

Телевизията ще умре до 15 години

http://curious.actualno.com/Televizijata-shte-umre-do-15-godini-news_444475.html

Директорът на онлайн компанията "Netflix" Рид Хастингс смята, че телевизията, каквато я познаваме сега, ще умре до 2030 година, предаде БГНЕС. Причината е постоянният спад на приходите от...

Кунева: Влизаме в Шенген първо по вода и въздух, после по суша

http://politics.actualno.com/Kuneva-Vlizame-v-Shengen-pyrvo-po-voda-i-vyzduh-posle-po-susha-news_444478.html

Вицепремиерът Меглена Кунева оцени днешното посещение на премиера Бойко Борисов и водената от него делегация в Брюксел като надминаващо очакванията й. "Благодарение на изграждането на 58-те пунк...

Глобалната свобода в интернет намалява

http://asia.actualno.com/Globalnata-svoboda-v-internet-namaljava--news_444476.html

Свободата в интернет е намаляла тази година, след като все повече страни са увеличили усилията за шпиониране на потребителите и за цензуриране на онлайн публикации, показва глобално изследване, пре...

"Икономист": Русия даде урок на приятелите си със спирането на "Южен поток"

http://europe.actualno.com/Ikonomist-Rusija-dade-urok-na-prijatelite-si-sys-spiraneto-na-Ujen-potok--news_444480.html

Газопроводите изнасят влияние, както и енергия. Планираният от Русия проект "Южен поток" на стойност 40 милиарда долара беше основен израз на опитите й да си възвърне влиянието в Югоизточн...

МО дава 7,4 млн.лв. за система за секретна комуникация

http://politics.actualno.com/MO-dava-74-mlnlv-za-sistema-za-sekretna-komunikacija--news_444481.html

До 18 декември Министерството на отбраната очаква оферти за доставка на комуникационно оборудване за защита на класифицираната информация. Стойността на обществената поръчка е 7,4 млн. лв., с ДДС, ...

Катарският държавен фонд сменя ръководителя си

http://www.investor.bg/drugi/338/a/katarskiiat-dyrjaven-fond-smenia-rykovoditelia-si-185048/

Промяната идва заради прочистване на старата гвардия след абдикацията на предишния шейх в полза на сина му

Слави Бинев не подкрепи бюджета за култура

http://www.moreto.net/novini.php?n=272932

Председателят на парламентарната комисия по култура Слави Бинев не подкрепи предложения от Министерския съвет бюджет за култура за 2015 г. Заедно с него единствено гласуваха депутатите от БСП Мариана Бояджиева и от Български демократичен център Росен Петров.

Маргарита Попова връчва стипендии и отличия на студенти във Велико Търново

http://pik.bg/маргарита-попова-връчва-стипендии-и-отличия-на-студенти-във-велико-търново-news257560.html

Маргарита Попова връчва стипендии и отличия на студенти във Велико Търново

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще посети Велико Търново и Елена утре, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Програмата на посещението предвижда вицепрезидентът да участва в тържественото събрание на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, където ще поздрави възпитаниците и преподавателите от висшето училище по повод Студентския празник 8 декември. 

По-късно вицепрезидентът Попова ще участва в церемонията, на която ще бъдат връчени стипендии и почетни отличия на студенти с отличен успех и високи постижения от Великотърновския университет. Вицепрезидентът ще участва в церемонията по връчване на дипломи на абсолвентите от висшето училище. 

Програмата предвижда още в град Елена Маргарита Попова да участва в юбилейния форум „Църквата „Св. Никола” – духовно средище на поколения еленчани”. Събитието е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова и е по повод 210-годишнината от възстановяването на православния храм „Св. Никола“. 

Министър Лиляна Павлова "отвори" пътя за Банско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4461572

"Готов ли е пътят? Отваряйте го веднага! Това, че ние тук ще правим водосвет не трябва да спира движението, бързо да се махнат загражденията". Това подвикваше министър Лиляна Павлова на пътните полицаи, които регулираха движението на Предел на 15-ия км, където рухна дясната част на пътя за Банско заради отприщило се свлачище. "Готов ли е пътят? Отваряйте го веднага! Това, че ние тук ще правим водосвет не трябва да спира движението, бързо да се махнат загражденията". Това подвикваше министър Лиляна Павлова на пътните полицаи, които регулираха движението на Предел на 15-ия км, където рухна дясната част на пътя за Банско заради отприщило се свлачище.

Кунева: Доверие в България има

http://www.cross.bg/kyneva-shengen-bulgariya-1442567.html

София /КРОСС/ Вицепремиерът Меглена Кунева оцени днешното посещение на премиера Бойко Борисов и водената от него делегация в Брюксел като надминаващо очакванията й. Благодарение на изграждането на 58-те пункта за интегрирано наблюдение силно е намаляло, доведено е до аблосютно единични случаи нелегалното преминаване на границата...Възраженията на някои държави срещу членуването ни в Шенген е заради опасенията, че върху нас няма да продължи натиска за продължаване на съдебната ни реформа...Надявам се, още тази седмица, правителството да одобри стратегията за съдебната реформа...По отношение на граничния контрол, на сигурността, няма основания към България да се изказва недоверие, каза Кунева пред БНР.На въпрос кога ще се отблокират европарите, замразени досега в различни сектори, Меглена Кунева каза, че най-трудно е да се спасят европарите по програма "Околна среда".Доверие в България има. Иначе нямаше да се случи добрата новина за спрените еврофондове...Знам, че ще направим влизането в Шенген стъпка по стъпка. Знам, че най-напред ще ни приемат по въздух и морски грании, поне това ми е програмата, и след това ще минем на сухопътни граници...Това означава да няма опашки, когато има товари.Ще бъде по-лесно за бизнеса и по-сигурно за нас като хора.Вицепремиерът Меглена Кунева поясни, че Шенген е система за сигурност, свързана с много технически връзки с всички останали държави и е свързана с това, че нашата сигурност се наблюдава и от партньорите ни.

Създават фонд за туристическа инфраструктура

http://econ.bg/Новини/Създават-фонд-за-туристическа-инфраструктура_l.a_i.619744_at.1.html

Работи се активно за създаването на фонд за туристическа инфраструктура, който да финансира нужната инфраструктура към курортите или туристическите...

Граждански организации поискаха спешен избор на главен съдебен инспектор

http://www.mediapool.bg/grazhdanski-organizatsii-poiskaha-speshen-izbor-na-glaven-sadeben-inspektor-news227977.html

Народното събрание трябва в най-кратки срокове да открие нова процедура за избор на главен съдебен инспектор, настояха в писмо до парламента десет от най-влиятелните български неправителствени организации. Според тях изборът на нов човек за поста до края на година ще покаже на Европейската комисия, че съдебната реформа наистина е приоритет за новата власт. Организациите отново застават зад кандидатурите на съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова, които изобщо не бяха гласувани от предишния парламент. Шеф на инспектората все още е Ана Караиванова, въпреки че нейният мандат изтече преди две години. Проблемът е, че изборът на нов човек става с гласовете на поне 160 депутати. Сегашното мнозинство в парламента няма толкова. Преди седмица вицепремиерът Меглена Кунева коментира, че оценката за България в новия доклад на Брюксел зависи от избора на нова главен съдебен инспектор и нов председател на Върховния касационен съд. И двата избора все още не са проведени. "Европейските ни партньори очакват активност, динамика, резултатност и прозрачност в работата на съдебната система, а реалността е, че дори институционалното изграждане на Инспектората не е приключило. Негативният ефект от неосъществения избор се подсилва и от факта, че доскоро Инспекторатът към ВСС беше почти единствената институция в рамките на съдебната система, която получаваше положителна оценка в докладите на ЕК", се казва в писмото на неправителствените организации. Те критикуват институциите, че не спазват конституцията. Основният закон посочва мандат от 5 години за главния съдебен инспектор. Караиванова скоро ще започне осмата си година на позицията. Писмото е подписано от Съюза на юристите в България, Съюза на съдиите в България, Асоциацията на българските административни съдии, Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Българския институт за правни инициативи, Програма "Достъп до информация", Програма за развитие на съдебната система, Сдружението "Център на НПО в Разград", Фондация "Риск Монитор" и от Центъра за изследване на демокрацията. В четвъртък стана ясно, че Караиванова отново е подала оставката си с писмо до парламентарната комисия по правни въпроси. Тя настоява депутатите да посочат някой, който поне временно да изпълнява тази позиция. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че въпросът е сложен, защото депутатите няма как да изберат временен главен съдебен инспектор. Той даде знак, че управляващите ще започнат скоро консултации с опозицията с избор на нов човек.

Шефът на ДАНС не иска да си ходи: Не сме спяща клетка

http://www.bnews.bg/article-123569

Ние не сме спяща клетка. Мисля, че резултатите от последната година, работата, която свършихме по корупцията, по наркотиците, по организираната престъпност – за съжаление, контраразузнаването е невидимо и то не се коментира изобщо. Имаме доста успехи, Заяви Владимир Писанчев и отказа да хвърли оставка сам.

Министерството на културата, БНТ и БНР бойкотираха Слави Бинев

http://offnews.bg/news/n_1/n_426571.html

БНТ, БНР и Министерството на културата бойкотираха днешното заседание на парламентарната Комисия по култура и медии, като не отидоха на гласуването на бюджета за култура и медии за 2015 г. Двете обществени медии излязоха по-рано днес и с отворено писмо, в което посочват, че "работят за утвърждаване на авторитета" на Народното събрание и всички институции в България и поради това отказват да се явят на заседанието на Комисията. "Не е възможно да има обективен диалог за бюджета на БНТ и БНР в ситуация, в която председателят на Комисията води преднамерена кампания срещу обществените медии с подвеждащи обвинения, пълна неинформираност и целенасочено разпространяване на манипулативни внушения. БНТ и БНР са обект на редовни финансови проверки и опитът да се представи нашата принципна позиция като страх от някаква ревизия само потвърждава опасенията от реваншизъм и намеса в работата на независимата обществена медия. В знак на недоверие към възможността на председателя на Комисията да осигури обективно обсъждане ние няма да присъстваме на днешната среща", пишат от ръководството на медиите. Министерството на културата също се присъедини към протеста на творческите гилдии срещу Слави Бинев, като в знак на солидарност екипът на Министерството на културата също не присъства на заседанието на Комисията за разглеждането на бюджета, съобщиха от министерството. Рашидов неколкократно заяви, че не би си позволил да коментира решения на върховния законодателен орган – българския парламент, но е длъжен и реално защитава интересите на българските творци. Въпреки отсъствието на МК, БНР и БНТ Комисията гласува на първо четене бюджета на обществените медии, СЕМ и Министерството на културата. Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов изрази съмнение в запазването на независимостта на регулатора след поредното намаляване на бюджета. Слави Бинев, Росен Петров и Мариана Бояджиева се обявиха срещу предвидените пари за култура и гласуваха против, но гласовете на други 10 членове на комисията в полза на бюджета го приеха на първо четене. Иван Иванов от РБ напусна заседанието преди гласуването.

Изненада! МФ не преведе първата субсидия на Реформаторския блок

http://pik.bg/изненада-мф-не-преведе-първата-субсидия-на-реформаторския-блок-news257562.html

Изненада! МФ не преведе първата субсидия на Реформаторския блок

Нов проблем възникна около Реформаторския блок, който вероятно ще предизвика спороме около коалиционните партньори. Още повече, че става дума за пари.

Изданието vevesti.bg показа официално писмо от Министерство на финансите, с което на практика субсидията за Реформаторите  засега е спряна. Министър Горанов, чийто подпис стои под писмото уведомява седемте партии от коалицията, зе не може да преведе първия транш от субсидията, която се полага на партиите от Блока заради противоречие в документите.

 

 

Факсимиле от писмото на Министерство на финансите от 1 декември 2014 г. до седемте партии от Коалиция Реформаторски блок

Проблемът се състои в това, че съгласно законовите процедури, до МФ е подаден анекс за участие в изборите и начина на разпределение, подписан от 5 партии (това са петте основни партии-учредители, подписали коалиционното споразумение).

Според официалната регистрация в ЦИК партиите са 7. Преди изборите широко бе огласено, че към Блока се присъединяват  БНД, а в изборите от нено име участваше Борислав Великов, и ХДП, с председател Ирина Абаджиева-Репуц.

Последните две партии обаче са пропуснати при разпределението на субсидията.

Положението е меко казано деликатно, защото още след изборите преди 2 месеца основните партии в РБ дадоха ясно да се разбере, че вече не броят ХДП за партньор. Мини скандал избухна в началото на тежките коалиционни преговори, когато се разбра, че всъщност петте са седем, а от ГЕРБ реагираха с въпроса: „С кого всъщност преговаряме и устойчива ли е конструкцията.”

Сега трябва да се постигне споразумение за размера, който ще трябва да получат двете нови партии. На практика, ако Борислав Великов и Ирина Репуц получат неприемливо малко, могат да блокират изплащането на цялата субсидия, която за годината е около 3 200 000 лева.  

Самата Репуц заяви тогава, че нейното мнение по изграждането на позициите на РБ не е търсено. Тя открито се противопоставяше на агресивното говорене срещу ГЕРБ и позицията, че Борисов е неприемлив за премиер.

Потърсен за коментар, Радан Кънев заяви, че знаят за въпросното писмо, но проблемът е чисто технически и се работи по неговото отстраняване. „Подадохме в МФ заявление с предизборното споразумение от 5 партии, сега ще го коригираме”, обясни Кънев.

Това означава, че самата субсидия сега ще трябва да се преразпределя на ново. Но не е известно точно по какви критерии и на каква база ще бъде извършено преразпределението.

От писмото става ясно, че във финансовото министерство вече е получено искане от ХДП, с което се иска старото коалиционно споразумение да се промени и субсидията да се разпределя сред седемте партии, които де факто са участвали в изборите, както изисква закона.

Изданието се свърза с Ирина Абаджиева-Репуц, която заяви, че е получила въпросното писмо от Министерство на финансите и търси колегите си, за да уточнят въпроса. „С някои от тях успях да се свържа и ми отговориха. Бях в парламента, пуснах смс на Радан Кънев, че искам да поговорим, но той не ми отговори”, заяви лидерката на християндемократите.

Въпросът наистина трябва да се разреши в кратки срокове, защото от министерството настояват въпроса да се реши до 11 декември и да съответства на действащото законодателство.

„В противен случай за Министерството на финансите не е налице основание за разпределяне и превеждане на субсидията през 2014 година на партиите от коалицията”, пие министърът.

Според източници от Блока най-голяма част от парите, разпределени сред петте партии, взема ДБГ на Меглена Кунева. Обяснението е, че ДСБ има „да връща” средства от Евроизборите, когато само Кунева разполагаше с пари от субсидията.

 

В Реформаторския блок вече имаха един проблем с разпределението на средствата, в бъдеще време, която стана причина за разрива със „Зелените”.

 

Не се знае какъв процент от парите ще поиска Ирина Репуц, но така или иначе тя и нейната партия участваше в изборите на територията на цялата страна, а според членове на ръководството на РБ, приносът на по-малките партии е относително еднакъв. Разликата е, че едните са учредители, а другите – приети само за явяване на изборите. НПСД на Корман Исмаилов и Касим Дал обаче получиха места в изпълнителната власт, а лидерът на БЗНС Николай Ненчев – дори министерското кресло в отбраната.

 

Съдбата и статута на  новите партии като членове на Рефоматорския блок засега е неизвестна, както е неизвестна и бъдещата конструкция на Блока.

Ходжа към младеж: Или плащаш, или ще видиш майка си студена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4461807

26-годишен благоевградчанин С.П. падна в лапите на ходжа Гюлшен и стана обект на шокиращ рекет и заплахи от гадателката, от която потърсил помощ за семейството си, пише struma.com. След низ неприятни случки в дома му младият мъж, който е студент в Благоевград, чувайки по телевизията колко много помага на хората, решил да се свърже с нея. 26-годишен благоевградчанин С.П. падна в лапите на ходжа Гюлшен и стана обект на шокиращ рекет и заплахи от гадателката, от която потърсил помощ за семейството си, пише struma.com. След низ неприятни случки в дома му младият мъж, който е студент в Благоевград, чувайки по телевизията колко много помага на хората, решил да се свърже с нея.

Икономическият растеж в еврозоната през 2015 г. ще е 1%, инфлацията - 0.7%, обяви ЕЦБ

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/12/04/2432437_ikonomicheskiiat_rastej_v_evrozonata_prez_2015_g_shte/?ref=rss


Европейската централна банка (ЕЦБ) ревизира своята прогноза за растежа на БВП в еврозоната следващата година до 1.0%, в сравнение с 1.6%, обявени в септемврийската прогноза, съобщи "Ройтерс". Прогнозната инфлация за 2015 г. пък беше намалена до 0.7% от 1.1% - почти два пъти по-малко от заложената цел от 2%.

"Рисковете около прогнозите за развитието на еврозоната постепенно намаляват", заяви председателят на банката Марио Драги пред репортери в централата на ЕЦБ във Франкфурт. Той...

Германия обяви още мерки за намаляване на вредните емисии до 2020 г.

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/12/04/2432436_germaniia_obiavi_oshte_merki_za_namaliavane_na/?ref=rss


Германия обяви, че ще положи повече усилия за намаляване на вредните въглеродни емисии до 2020 г., съобщи EUobersver. Планът на властите в Берлин включва данъчни облекчения за подобряване на енергийната ефективност на сградите. Производителите на електроенергия ще бъдат мотивирани още повече да намалят емисиите си.

Мерките за финансиране и необходимите частни инвестиции ще бъдат на обща стойност около 70-80 милиарда евро, поясни Зигмар Габриел, министър на икономиката и...

МФ отказа да преведе първата субсидия на Реформаторския блок

http://www.cross.bg/partii-izborite-sybsidiyata-1442566.html

София /КРОСС/ Нов проблем възникна около Реформаторския блок, който вероятно ще предизвика спорове около коалиционните партньори. Още повече, че става дума за пари. Vevesti.bg разполага с официално писмо от Министерство на финансите, с което на практика субсидията за Реформаторите засега е спряна. Министър Горанов, чийто подпис стои под писмото уведомява седемте партии от коалицията, че не може да преведе първия транш от субсидията, която се полага на партиите от Блока заради противоречие в документите. Факсимиле от писмото на Министерство на финансите от 1 декември 2014 г. до седемте партии от Коалиция Реформаторски блок. Проблемът се състои в това, че съгласно законовите процедури, до МФ е подаден анекс за участие в изборите и начина на разпределение, подписан от 5 партии (това са петте основни партии-учредители, подписали коалиционното споразумение). Според официалната регистрация в ЦИК партиите са 7. Преди изборите широко бе огласено, че към Блока се присъединяват БНД, а в изборите от нено име участваше Борислав Великов, и ХДП, с председател Ирина Абаджиева-Репуц. Последните две партии обаче са пропуснати при разпределението на субсидията. Положението е меко казано деликатно, защото още след изборите преди 2 месеца основните партии в РБ дадоха ясно да се разбере, че вече не броят ХДП за партньор

Първанов: България отново ще купува руски газ, но на турска цена

http://pik.bg/първанов-българия-отново-ще-купува-руски-газ-но-на-турска-цена-news257556.html

Първанов: България отново ще купува руски газ, но на турска цена

"Още преди европейските избори сме настоявали да се спазва европейското законодателство. Но нека европейското законодателство не ни бъде алиби за безпомощност.” Това каза в предаването "Лице в лице" лидерът на АБВ Георги Първанов. 
Според него е било грешка предоставянето на право на тогавашният европейски комисар Гюнтер Йотингер да води преговори от името на страната ни. 
Чрез спирането на „Южен поток”, България отново ще купува руски газ, но на цена, която се определя от Турция.

Подкрепата на АБВ може да бъде оттеглена само при тежки обстоятелства – комплекс, пределна граница от натрупани откази на ГЕРБ от декларацията, поясни Първанов. Той коментира, че депутатите на АБВ се реагирали гневно при идването на премиера Бойко Борисов и искането му за мандат при посещението му в Брюксел аза „Южен поток”, а парламентарната група на ГЕРБ е гласувала „против” или „въздържали се”.

 

33 наематели се надяват да купят общинските си жилища във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272929

33 искания за закупуване на общински жилища са постъпили в Община Варна. Това става ясно от проекта за годишната програма на местната администрация за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за 2015 г, научи Moreto.net.

ЕК одобрява до дни още една оперативна програма

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/ek-odobriava-do-dni-oshte-edna-operativna-programa-185047/

До края на годината България ще получи със сигурност над 500 млн. лева от европейските фондове, заяви Кристалина Георгиева

Ходжа към младеж: Или плащаш, или ще видиш майка си студена (ВИДЕО)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4461781

26-годишен благоевградчанин С.П. падна в лапите на ходжа Гюлшен и стана обект на шокиращ рекет и заплахи от гадателката, от която потърсил помощ за семейството си, пише struma.com. След низ неприятни случки в дома му младият мъж, който е студент в Благоевград, чувайки по телевизията колко много помага на хората, решил да се свърже с нея. 26-годишен благоевградчанин С.П. падна в лапите на ходжа Гюлшен и стана обект на шокиращ рекет и заплахи от гадателката, от която потърсил помощ за семейството си, пише struma.com. След низ неприятни случки в дома му младият мъж, който е студент в Благоевград, чувайки по телевизията колко много помага на хората, решил да се свърже с нея.

ЕК дава на България и 250 милиона лв. от фонда за най-нуждаещите се

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4461780

Днес ще бъде одобрена програма за България по фонда за подпомагане на най-нуждаещите се, съобщи пред журналисти в Брюксел Кристалина Георгиева.
Тя е за 250 милиона лв., а авансово до Коледа ще влязат 22 милиона по нея.

 Очаквайте Днес ще бъде одобрена програма за България по фонда за подпомагане на най-нуждаещите се, съобщи пред журналисти в Брюксел Кристалина Георгиева. Тя е за 250 милиона лв., а авансово до Коледа ще влязат 22 милиона по нея.  Очаквайте

МВР иска още пари, иначе съкращава 500 души догодина

http://offnews.bg/news/n_1/n_426608.html

Бюджетът за 2015 година на МВР няма да досигне за 500 души, което вероятно ще доведе до освобождаването им. На заседание на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност зам. вътрешният министър Цвятко Георгиев обясни, че бюджетът за МВР за следващата година е с 84 млн. лв. по-малък от това, което ведомството е поискало. Заложените разходи за 48 хил. души, работещи в МВР - полицаи и администрация, са 936 млн. лв. Капиталовите разходи са едва 12 млн. лв., а в графата "Други" са заложени 870 млн. лв.  Въпреки несъгласието с бюджета, депутатите от вътрешната комисия го приеха с 10 гласа "за", 5 "против" и един въздържал се.  Шефът на комисията Атанас Атанасов определи бюджета като "напрегнат". Според него разходите за персонал за първи път достигат 90%. Той смята, че е необходима оптимизация на администрацията.  В сряда вътрешният министър направи предложение, според което новоназначените служители в администрацията на МВР, да бъдат назначавани по закона за държавния служител. Така те ще бъдат лишени от привилегиите, които получават всички служители на МВР - ранно пенсиониране и получаване на до 20 работни заплати при пенсиониране. "МВР има нужда от реформи, а не да се прожектират филмчета в стил "МВР пикчърс", обясни Атанасов. 

Юнкер даде рамо на Борисов за Шенген, "Южен поток" и евросредствата (обобщение)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/04/2432373_junker_dade_ramo_na_borisov_za_shengen_jujen_potok_i/?ref=rss


Първата среща на Бойко Борисов в Брюксел след повторното му избиране за премиер премина в демонстрация на приятелски отношения и любезности с лидерите. По време на пресконференцията след срещата председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер се обръщаше към премиера с "Бойко" и заяви, че има "братски връзки" с него, а България определи като "велика нация". 

От изявленията стана известно, че ЕК размразява средствата за България по оперативна програма "Регионално развитие"....

Владислав Горанов: Над 1 милиард лева са изтеглени днес от вложители на КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4461783

1 милиард и 70 милиона лева са изтеглени до момента от вложителите в КТБ, което е почти една трета - в първия ден на изплащането. Остават близо 3 милиарда и 70 милиона лева. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.
Банките избрани за изплащане на влоговете, са избрани по критерий клонова мрежа. 1 милиард и 70 милиона лева са изтеглени до момента от вложителите в КТБ, което е почти една трета - в първия ден на изплащането. Остават близо 3 милиарда и 70 милиона лева. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването „Лице в лице“ по БТВ. Банките избрани за изплащане на влоговете, са избрани по критерий клонова мрежа.

1 милиард и 70 милиона лева са изтеглени днес от вложителите в КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4461782

1 милиард и 70 милиона лева са изтеглени от вложителите в КТБ до момента, но още не се знае колко са изтеглени в брой и колко са прехвърлени по сметки. Това обяви пред bTV министърът на финансите Владислав Горанов.

Очаквайте 1 милиард и 70 милиона лева са изтеглени от вложителите в КТБ до момента, но още не се знае колко са изтеглени в брой и колко са прехвърлени по сметки. Това обяви пред bTV министърът на финансите Владислав Горанов. Очаквайте

1 млрд. и 70 млн. лв. изтеглени от вложителите в КТБ

http://www.cross.bg/vlogove-garantiranite-horata-1442565.html

София /КРОСС/ 1 милиард и 70 милиона лева са изтеглени днес от вложителите в КТБ. Това съобщи пред bTV финансовият министър Владислав Горанов. По думите му 25 000 души вече са се разпоредили със средствата си. Близо 3,7 млрд. е общият размер на гарантираните влогове. Очевидно хората с по-големи вложения са стигнали до банките. Това, което в момента се изплаща, са гарантираните влогове, не е нещо, което излиза от КТБ, подчерта той. Що се отнася до смяната на шефа на Фонда за гарантираните влогове, Горанов заяви, че това е било направено бързо, а не тайно. Искахме да имаме гаранция, че хората, които работят там, имат пълен капацитет и ще могат да създадат добра организация, посочи финансист номер едно. По повод недоволството, породено от числата в бюджет 2015, министърът заяви, че няма пространство за разширяване на разходната част. Ако на България най-важно й е МВР и отбраната, ще направим някакви преразпределения. В скалата на приоритетите виждам социалната защита, здравеопазването и образованието, подчерта той.

Гавра: Лудогорец кръщава трибуна на Стойчо Младенов

http://www.bnews.bg/article-123568

От Разград са преценили да увековечат наставника на "червените", който направи много за Лудогорец в последните години. Както е известно, в два от последните три сезона разградчани надвиха именно ЦСКА на Стойчо, за да вземат титлата.

Телевизията ще умре до 15 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4461775

Директорът на онлайн компанията "Netflix" Рид Хастингс смята, че телевизията, каквато я познаваме сега, ще умре до 2030 година, съобщиха американски медии, цитирани от БГНЕС.
Причината е постоянният спад на приходите от реклама. Според Хастингс компаниите, които рекламират продуктите си, до две години ще започнат да влагат парите си изцяло в Директорът на онлайн компанията "Netflix" Рид Хастингс смята, че телевизията, каквато я познаваме сега, ще умре до 2030 година, съобщиха американски медии, цитирани от БГНЕС. Причината е постоянният спад на приходите от реклама. Според Хастингс компаниите, които рекламират продуктите си, до две години ще започнат да влагат парите си изцяло в

Без нови клинични пътеки догодина

http://www.mediapool.bg/bez-novi-klinichni-pateki-dogodina-news227976.html

Няма да бъдат финансирани нови клинични пътеки и процедури през 2015 година, става ясно от проектопромени в Наредба 40 на здравното министерство. Причината е, че за новите дейности няма планирано финансиране в бюджета. С предложените промени отпадат пътеки в областта на радиохирургията и терапия на бъбречно болни, за които Лекарският съюз настояваше да се покриват. В мотивите на министерството се посочва, че за тези заболявания съществуват алтернативни терапевтични процедури в рамките на други клинични пътеки.

Горанов: Вложителите на КТБ изтеглиха 1 милиард и 70 милиона днес (обновена)

http://pik.bg/горанов-вложителите-на-ктб-изтеглиха-1-милиард-и-70-милиона-днес-обновена-news257557.html

Горанов: Вложителите на КТБ изтеглиха 1 милиард и 70 милиона днес (обновена)

Вложителите на КТБ днес изтеглиха 1 милиард и 70 милиона лева. Това заяви пред Би Ти Ви финансовият министър Владислав Горанов.

"Още не се знае колко са изтеглени в брой и колко са прехвърлени по сметки", каза още министърът.

Припомняме, че днес бе дългоочакваният ден, в който се разплатиха голяма част от влоговете в КТБ.

"Банките избрани за изплащане на влоговете, са избрани по критерий клонова мрежа. Готови сме да издадем банкова гаранция за фонда", коментира финансовият министър.

"Смяната на шефа на фонда не е направено тайно, но се направи бързо, защото искахме да имаме гаранция, че хората, които и работят там има пълен капацитет и пълно доверие", каза Горанов.

"В закона Цонев – Пеевски волята е ясна, но той не е приложим лесно", по думите на Горанов. "Ако държавата иска да защити интересите си тя има достатъчно възможности и сега. Системата работи и без този закон", убеден е финансовият министър.

Кристалина Георгиева: Замразените евросредства за България по ОП Регионално развитие тръгват отново

http://www.moreto.net/novini.php?n=272924

Замразените евросредства за България по ОП "Регионално развитие" тръгват отново. Това съобщи зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева по време на съвместната пресконференция на Борисов и Жан-Клод Юнкер, която се предава на живо.

Телевизията ще умре до 15 години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4461759

Директорът на онлайн компанията Директорът на онлайн компанията "Netflix" Рид Хастингс смята, че телевизията, каквато я познаваме сега, ще умре до 2030 година, съобщиха американски медии, цитирани от БГНЕС. Причината е постоянният спад на приходите от реклама. Според Хастингс компаниите, които рекламират продуктите си, до две години ще започнат да влагат парите си изцяло в

Фандъкова поиска електронни учебници

http://www.cross.bg/obrazovanieto-elektronni-ychebnitzi-1442564.html

София /КРОСС/ Кметът на София Йорданка Фандъкова призова за спешна реформа в образованието и пълно въвеждане на електронни учебници. Според нея проектозаконът трябва да е готов и да влезе в парламента още преди Коледа, в противен случай ще бъде изгубена поредна година и випуск.„Всяка загубена година е поредният випуск, който учи по програма от миналия век. Това е основата, за да започне промяната на съдържанието. Преди няколко години, когато започна реформата във финансирането, аз няколкократно се изказах, че тя трябва да върви заедно с другата реформа. Трябва да се говори и за качеството на образованието", заяви Фандъкова.Според нея, всяко забавяне означава протакане във времето.„Апелирам да се обединим около един проект, който да бъде приет и МОН да започне същинската промяна - по изготвяне на стандарти, промяна на учебни програми", призова Фандъкова.„Идеята за модернизация на българското образование ни вълнува нас представителите на образованието от много години. В последните години тази тама стои много остро на вниманието ни. Имаме културата да участваме в такъв диалог. Ще продължим с обсъждането на тези теми. Години наред обсъждаме и имаме яснота от различните гледни точки. Време е да направим нещо, не само га говорим", каза още кметът на столицата.

За ден 25 хил. души са взели 1 млрд. лв. от фонда за влоговете

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2014/12/04/2432426_za_den_25_hil_dushi_sa_vzeli_1_mlrd_lv_ot_fonda_za/?ref=rss


През първия ден за изплащане на гарантирани влогове в КТБ 25 хил. вложители са изтеглили 1.07 млрд. лв. от Фонда за гарантиране на влоговете. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на финансите Владислав Горанов. 

Общо гарантираните влогове са за 3.7 млрд. лв. 

Влоговете се изплащат от клоновете на 9 банки. 

Горанов съобщи, че не се предвижда увеличаване на вноската на търговските банки, която те превеждат към Фонда за гарантиране на влоговете. Готови сме да...

Осъдиха 20-годишна, погубила приятел в катастрофа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4461752

20-годишна от Мизия бе осъдена на 1 година и 10 месеца условно заради причинаяване на смърт по непредпазливост в катастрофа, съобщи „Конкурент“. Делото срещу нея бе разгледано от окръжния съд в града.
Тежката катастрофа стана на 14 февруари т.г. около 22 ч. в Мизия. Подсъдимата е шофирала лек автомобил „Рено“, в който пътувал приятелят й М.Д. 20-годишна от Мизия бе осъдена на 1 година и 10 месеца условно заради причинаяване на смърт по непредпазливост в катастрофа, съобщи „Конкурент“. Делото срещу нея бе разгледано от окръжния съд в града. Тежката катастрофа стана на 14 февруари т.г. около 22 ч. в Мизия. Подсъдимата е шофирала лек автомобил „Рено“, в който пътувал приятелят й М.Д.

Юнкер: Евросъюзът и България работят заедно над проекта "Южен поток"

http://pik.bg/юнкер-евросъюзът-и-българия-работят-заедно-над-проекта-южен-поток-news257543.html

Юнкер: Евросъюзът и България работят заедно над проекта "Южен поток"

Евросъюзът и България работят заедно над проекта „Южен поток”, заяви Юнкер пред журналисти след срещата си българския премиер Бойко Борисов. Ръководителят на Еврокомисията подчерта, че ще помогне на България да се справи с нейните геополитически проблеми, предаде руският информационен портал РБК, цитира "Фокус".

По думите на Юнкер все още неразрешените въпроси не са непреодолими и тръбопроводът може да бъде построен.

„Топката е в Русия”, заяви политикът.

Борисов също подчерта, че бъдещата съдба на проекта зависи от руската страна.
„Ние сме готови да продължим строителството на „Южен поток”, ако бъде решен проблемът на неговото съответствие към Третия енергиен проект на ЕС”, заяви българският премиер като добави, че София все още не е получила официално известие от Русия за закриването на проекта.

Осъдиха 20-годишна, погубила приятел в катастрофа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4461763

20-годишна от Мизия бе осъдена на 1 година и 10 месеца условно заради причинаяване на смърт по непредпазливост в катастрофа, съобщи „Конкурент“. Делото срещу нея бе разгледано от окръжния съд в града.
Тежката катастрофа стана на 14 февруари т.г. около 22 ч. в Мизия. Подсъдимата е шофирала лек автомобил „Рено“, в който пътувал приятелят й М.Д. 20-годишна от Мизия бе осъдена на 1 година и 10 месеца условно заради причинаяване на смърт по непредпазливост в катастрофа, съобщи „Конкурент“. Делото срещу нея бе разгледано от окръжния съд в града. Тежката катастрофа стана на 14 февруари т.г. около 22 ч. в Мизия. Подсъдимата е шофирала лек автомобил „Рено“, в който пътувал приятелят й М.Д.

Предкризисна ситуация в Бургас

http://www.cross.bg/predkrizisna-sityatziya-v-byrgas-1442563.html

Бургас /КРОСС/ Кметът Димитър Николов потегли към местността "Черниците". С полицейско разпореждане започва превантивна евакуация на местните жители, заради високото ниво на водата в близкия микро язовир Маринка. Ситуацията е предкризисна. Ако продължи да вали със същото темпо и количество, в Бургас ще бъде обявено бедствено положение, той като хидросъоръженията на територията на общината са на своя предел. Следи се с особено внимание положението на още няколко места - в с. Извор, както и в кварталите Лозово и Долно Езерово - те са разположени близо до брега на Бургаското езеро /Вая/, чието ниво застрашително се покачва.

Представлението “Любов, щастие и милиони” на 8 декември няма да се състои

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7bDm0bPtzVw/

Обявеното за 8-ми декември в Поморие театрално представление  „Любов, щастие и милиони” по Марсел Беркие-Мариние няма да се състои, съобщиха от читалище “Просвета 1888″. Всеки, който е закупил билет, може да си получи парите в канцеларията на читалището.

Събират средства за озеленяване на Малките терми във Варна с концерт

http://www.moreto.net/novini.php?n=272872

Обществен дарителски фонд за Варна организира на 8 декември (понеделник) от 18:00 часа благотворителен концерт „Коледна приказка“ в зала „Пленарна“ на община Варна. В концерта ще вземат участие малките таланти на морската ни столица: Янко Станев - четвъртфиналист от предаването „Големите надежди“, вокален ансамбъл „Сребърни звънчета“, Димана Сотирова - лауреат на международни конкурси, балетно студио „Звездна дъга“, школа "Алегра" при общински детски комплекс и други.

Брюксел отблокира парите за българските градове и туризъм

http://www.mediapool.bg/bryuksel-otblokira-parite-za-balgarskite-gradove-i-turizam-news227975.html

Възстановяване на плащанията и по спряната оперативна програма "Регионално развитие“, европейска помощ, за да усвоим оставащите 4.5 млрд. евро от стария програмен период 2007-2013 г., бърз старт на новите оперативни програми и без наказателно працедура за свръхдефицит. С тези добри новини председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се опита да зарадва българския премиер Бойко Борисов. Две седмици по-рано неговите министри се върнаха с лоши новини от Брюксел. Всичко това обаче няма да се случи веднага, предстои още работа, но важното е, че политическото решение е взето. Няма да ни бъдат възстановени всички поискани средства до края на 2014 Европейската комисия няма да възстанови поисканите над 800 млн. евро от България до края на 2014 г., стана ясно от изказване на еврокомисаря Кристалина Георгиева. Тази сума е платена по европроекти със средства от държавния бюджет, за да не се спира реализацията им и страната ни да загуби цялото финансиране.. Това, което към момента може да получим, е 240 млн. евро плащания по оперативна програма "Околна среда“ за 2007-2013 г., плюс авансовите плащания по оперативна програма "Човешки ресурси“ от 10 млн. евро и още толкова по програмата за най-нуждаещите се, която е втората одобрена от Брюксел програма за настоящия програмен период 2014-2020 г., каза Георгиева. За сметка на това обаче е взето политическо решение да бъдат отблокирани средствата по двете спрени оси на програма "Регионално развитие“ - за градско възстановяване и туризъм, съобщи Юнкер. Очаква се технически това да се случи до края на годината, посочи Кристалина Георгиева. Няма да има наказателна процедура заради свърхдефцит Няма да има наказателна процедура срещу Българя заради свърхдефицит, стана ясно още от обясненията на Кристалина Георгиева. За целта обаче през 2015 г. страната ни трябва да предприеме реформи и да сведе дефицита под 3% от БВП, допълн тя. Това е принципната позиция на ЕК и не се отнася само за България, а за всяка една страна членка, която предприема структурни реформи и по-добра фискална политика. По думите на Кристалина Георгиева българското правителство полага усилия за реформи в здравеопазването, образованието, администрацията, което се отчита от ЕК. Срещата на върха ще реши дали да има отлагане с година на стария програмен период На предстоящата срещата на върха през декември ще бъде взето решение дали да има отсрочка на изпълнението на европейските проекти за изминалия програмен период 2007-2013 г., каза Георгиева. Усвояването на средствата от този период изтича в края на 2015 г. като дотогава България трябва да усвои още 4.5 млрд. евро. Страната ни заедно с още 10 други европейски страни настоява за едногодишно удължаване на срока. Другото, на което разчита България, е да получи поне половин година отсрочка за европроектите, чиято реализация беше забавена през тази година заради наводненията.

Радослав Миленков: Процесът за изплащане на гарантираните влогове днес стартира в нормален порядък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4461737

„Днес, към 12 часа, над 16 000 вложители са се разпоредили с гарантираните си влогове в Корпоративна търговска банка - КТБ (с отнет лиценз), като размерът на сумата е около 600 млн. лева“. Това съобщи на пресконференция днес Радослав Миленков, председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, „Днес, към 12 часа, над 16 000 вложители са се разпоредили с гарантираните си влогове в Корпоративна търговска банка - КТБ (с отнет лиценз), като размерът на сумата е около 600 млн. лева“. Това съобщи на пресконференция днес Радослав Миленков, председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките,

Радослав Миленков: Процесът за изплащане на гарантираните влогове днес стартира в нормален порядък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4461727

„Днес, към 12 часа, над 16 000 вложители са се разпоредили с гарантираните си влогове в Корпоративна търговска банка - КТБ (с отнет лиценз), като размерът на сумата е около 600 млн. лева“. Това съобщи на пресконференция днес Радослав Миленков, председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, „Днес, към 12 часа, над 16 000 вложители са се разпоредили с гарантираните си влогове в Корпоративна търговска банка - КТБ (с отнет лиценз), като размерът на сумата е около 600 млн. лева“. Това съобщи на пресконференция днес Радослав Миленков, председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките,

Съдебната власт получава близо половин милиард за 2015 г.

http://www.mediapool.bg/sadebnata-vlast-poluchava-blizo-polovin-miliard-za-2015-g-news227974.html

Управляващите и опозицията се съгласиха в четвъртък, че съдебната власт се нуждае от поне 493 милиона лева, за да работи нормално през 2015 година. Това е с 33 млн. лева повече от проекта за бюджет на Министерския съвет, но въпреки това в тях не са включени парите за реформи. Такива засега няма. Дебатът по финансовата рамка на магистратурата за следващата година се проведе в парламентарната комисия по правни въпроси. Мнозинството отхвърли основното искане на Висшия съдебен съвет за бюджет от 543 милиона лева, който според магистратите може да гарантира реформата. С 11 гласа "за" и 6 "против" бе приета на първо четене предложената от правителството финансова рамка от 460 милиона лева. Голямата уговорка бе, че управляващите и опозицията ще увеличат на второ четене този бюджет до 493 милиона лева. Общо 25 милиона лева от очакваното вдигане на бюджета ще отидат за назначаване на нови магистрати в претоварените съдилища и прокуратури. Отделно пари ще има за увеличение на заплатите в съдебната система, които не са индексирани от пет години и вече са под определеното от закона ниво. Други 5 милиона лева са планирани за изплащане на обезщетения на граждани, пострадали от действията на съдебната система. Огромна част от тези пари се дължи от прокуратурата. Отделно 3 милиона лева трябва да бъдат дадени за осигуровки. Въпреки увеличението на бюджета, депутатите не можаха да дадат отговор на въпроса как могат да се финансират реформите. Висшият съдебен съвет (ВСС) иска 50 милиона лева за реформи, които включват подмяна на остарялата материална база и стартиране на проекта за изграждане на електронно правосъдие. Тези пари, най-вероятно, ще им бъдат отказани. По време на дебата представителите на ГЕРБ и Реформаторския блок казаха, че съдебната реформа е основен приоритет на управлението, но нямаше отговор откъде ще дойдат парите. Това доведе и до някои странни прояви от тяхна страна. Представителите на Реформаторския блок Петър Славов и Димитър Делчев първо гласуваха "за" предложения от ВСС съдебен бюджет от 543 милиона лева. Така те искаха да покажат, че подкрепят отпускането на пари за реформа. После двамата пак гласуваха "за" бюджета, предложен от Министерския съвет, който е с над 80 милиона лева по-малък. Мая Манолова (БСП) на свой ред дръпна реч в защита на исканията на ВСС, въпреки че преди година БСП гласува бюджет на съдебната власт, който остави магистратурата буквално без пари. Към септември 100 съдилища нямаха пари за ток и вода, а прокуратурата беше пред фалит. Пари се отпуснаха от служебното правителство, защото нямаше как да не се дадат. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) на свой се впусна в дълги размишления откъде би могло да се вземат пари за магистратите. Той разви тезата, че това би могло да стане като се вземат по 5% от чистите приходи на всеки нотариус и частен съдебен изпълнител. Кирилов обясни, че те дължат "дан на съдебната система" и са достатъчно отговорни да разберат това. След повече от половин час говорене за тази идея дискусията бе прекъсната. Стана ясно, че това няма как да стане сега, а и ще предизвика протестите на гилдиите. Така въпросът как ще се финансира съдебната реформа остана висящ.

Пет деца от Ловеч са в болница със съмнение за хранително отравяне

http://www.mediapool.bg/pet-detsa-ot-lovech-sa-v-bolnitsa-sas-samnenie-za-hranitelno-otravyane-news227973.html

Пет деца от ловешкото основно училище „Васил Левски“ са настанени в болница със съмнение за хранително отравяне. Те са приети с висока температура, повръщане и разстройство. В момента са в добро състояние. Столът, в който са се хранили, е затворен до изясняване на причините и резултатите от направените изследвания. От Районната здравна инспекция в Ловеч съобщиха, че освен петте деца, настанени в болница, има и други с подобни симптоми, но те се лекуват в къщи. Изпълняващият длъжността директор на ловешката болница д-р Донка Минкова съобщи, че все още се чакат резултатите от изследванията на децата, които са в четвърти и пети клас. Първите две деца са приети миналата вечер в детско отделение, след това са преведени в инфекциозно отделение. Другите три деца са приети тази нощ в инфекциозно отделение директно. Марияна Докторова от Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч потвърди, че децата са консумирали една и съща храна на 2-ри декември на обяд в стола на училището. Храната е била приготвена там, а пробите от нея са изпратени в акредитирана лаборатория в Габрово.

Обяд в училище натръшка 40 деца в Ловеч

http://www.bnews.bg/article-123567

С по-леки проявления на интоксикация от основно училище ”Васил Левски” вече трети ден отсъстват над 40 деца на различна възраст.

Известен бургаски музикант изчезна безследно

http://www.cross.bg/politziyata-mostrov-kafyavi-1442562.html

Бургас /КРОСС/ Известният бургаски музикант Веселин Мостров е изчезнал безследно, съобщиха от полицията в морския град. 41-годишният пианист е напуснал дома си в около 10 часа сутринта на 3 декември и оттогава с него няма никаква връзка.Съпругата му, която е адвокат, подала сигнал в полицията късно вечерта в сряда, когато Мостров не се прибрал. Той е излязъл от дома си без никакви лични вещи, не е взел нито пари, нито ключовете от автомобила си.Близките му се тревожат, защото напоследък Веско изпаднал в депресия. Преди година загубил майка си и тежко преживял инцидента.От полицията разпространиха снимка на музиканта и описание. Той е висок с добро телосложение, кестенява коса и кафяви очи. Носи очила с малък диоптър. По време на изчезването си е бил облечен с черно пухено яке с плетени ръкави, дънки и кафяви боти от естествена кожа.ОДМВР - Бургас призовава всеки, който разполага с някаква информация за местонахождението на Веселин Мостров да съобщи незабавно на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

Плевнелиев: Ако Русия не иска да се съобрази с правилата на ЕС, да го заяви ясно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/04/2432399_plevneliev_ako_rusiia_ne_iska_da_se_suobrazi_s/?ref=rss


Позицията ми като държавен глава не е променена – казвам "да" на проекта "Южен поток", но по европейските правила. Ако Русия е готова да се съобрази с европейските правила, няма кой да каже "не" на този проект. Това коментира президентът Росен Плевнелиев пред журналисти днес, цитиран от прессекретариата си.

"Ако Русия не е готова и не иска да се съобрази с правилата в Европейския съюз, тя трябва да го заяви", каза държавният глава.

Позицията ми по отношение на големите...

Нов случай на болен от СПИН в Кюстендилско

http://www.cross.bg/kyustendil-slychaii-spin-1442561.html

Кюстендил /КРОСС/ Откриха нов случай на болен от СПИН на територията на Кюстендилска област, обявиха от ръководената от Христо Кознички Регионална здравна инспекция в Кюстендил. Данните за човека се пазят в тайна, но случаят е открит точно в седмицата преди отбелязване на Световния ден за борба с ХИВ/СПИН - 1 декември. „Изследването за СПИН е анонимно, законът категорично забранява да се разпространява каквато и да е информация, всичко е конфиденциално. Дори при кампаниите, които правим за изследвания, не позволяваме да се снимат хората, а само ръката, откъдето взимаме кръв", коментираха инспекторите от ХЕИ.Според източници става въпрос за млада жена, която била с по-разкрепостено поведение. Вероятно студентка, прибрала се в Кюстендил и решила да си направи изследването. Тя била консултирана от медици в Пловдив, тъй като повече от месеци не я напускали симптомите на високата температура, рязка загуба на тегло и непрекъснато главоболие.От началото на годината в региона са констатирани общо трима болни, като единият е 45-годишен мъж от Кюстендил. Вторият случай е на жена от Дупница. За последния заразен с коварното заболяване няма данни. Статистиката показва, че през 2013 г. няма нито един констатиран случай в региона, за разлика от тази година, когато болните вече са трима, съобщава viaranews.com.

Фермерите ще могат да инвестират колективно в земеделска техника

http://econ.bg/Новини/Фермерите-ще-могат-да-инвестират-колективно-в-земеделска-техника_l.a_i.619746_at.1.html

Фермерите ще имат възможност за колективни инвестиции в земеделска техника през следващия програмен период по Програмата за развитие на селските...

Петиция срещу ТПТИ събра един милион подписа

http://www.vesti.bg/pari/biznes/peticiia-sreshtu-tpti-sybra-edin-milion-podpisa-6028504

Европейските и американските преговарящи разговарят повече от година за създаването на най-голямото споразумение за свободна търговия и инвестиции, т. нар. Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ)

Писанчев не иска да си ходи от ДАНС

http://offnews.bg/news/n_1/n_426593.html

Шефът на ДАНС Владимир Писанчев няма намерение да напусне поста си, въпреки че оставката му беше поискана от депутати.  Контраразузнавач номер едно днес присъства на комисията за контрол на службите, която прие бюджета на ДАНС.  „Мисля, че ние за една година показахме доста добра работа, независимо от всички твърдения и всички атаки. Това, което сме направили, е видимо", коментира Писанчев работата на ДАНС.  Бюджетът на ДАНС за 2015 година е орязан. Службата ще получи 109 млн. лв. срещу 112 млн. лв. за 2014 г., но това не е свързано с изваждането на БОП от ДАНС и връщането на дирекцията в МВР. "В тази конфигурация и с този бюджет ще ни е трудно, но ще се справим. Каквото за всички, това и за нас. Има рестрикции за всички", коментира Писанчев. Шефът на контраразузнаването обясни, че проблемът с радикалния ислям у нас дошъл с появата на т.нар. транзитни джихадисти . Тези хора можеха да радикализират нещата. Те започнаха да оставят материали, започнаха да оставят други неща и това започваше да става опасно, обясни Писанчев. Той обаче не посочи какъв е броят на джихадистите, преминали през страната ни. Партньорските служби дали висока оценка на акцията на ДАНС срещу радикалния ислям в Пазарджик, похвали се шефът на ДАНС и отговори на ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок, който нарече службата "спяща клетка": "Ние не сме спяща клетка. Контраразузнаването е невидимо и то не се коментира изобщо, но имаме доста успехи".

Роджърс е уверен, че "Ливърпул" е преодолял кризата

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/04/2432370_rodjurs_e_uveren_che_livurpul_e_preodolial_krizata/?ref=rss


Мениджърът на "Ливърпул" Брендън Роджърс е уверен, че отборът е преодолял кризата след двете поредни победи във Висшата лига над "Стоук сити" (1:0) и "Лестър" (3:1). Според него футболистите са си върнали борбения дух.

"След загубата от "Кристъл палас" (1:3) за мен стигнахме дъното. Нямаше как да паднем по-надолу. Бяхме слаби във всяко отношение. Представянето ни беше много слабо, но още по-лошо беше по отношение на конкурентоспособността ни", коментира Роджърс пред клубния сайт....

Работна среща на външните министри на България и Канада

http://www.cross.bg/vizite-ramkite-dvamata-1442560.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи Даниел Митов проведе двустранна работна среща със своя канадски колега Джон Беърд в рамките на министерската конференция на ОССЕ в Базел. На срещата беше деклариран взаимен стремеж към активизиране на двустранния политически диалог и сътрудничество, както и в рамките на многостранни форуми и по-специално стратегическото партньорство ЕС-Канада. Двамата се съгласиха, че в българо-канадските търговско-икономически отношения има голям потенциал и изразиха готовност да бъде организиран смесен бизнес форум.Министър Митов постави въпроса за премахване на визите за български граждани. От канадска страна беше заявено, че в момента там се променя законодателството в посока на облекчаване на визовия режим и пълно премахване на визите за граждани за целия ЕС. И двамата министри приветстваха стартирането през октомври тази година на програмата „Бизнес-експрес" и я определиха като добра преходна мярка.В контекста на външно-политическата обстановка, министрите изказаха категорични становища за запазване на териториалната цялост на Украйна. И според двамата събитията в Украйна са недопустимо нарушение на международното право и предизвикателство към фундамента на демокрацията.

Жан-Клод Юнкер: България не може да бъде шантажирана

http://www.moreto.net/novini.php?n=272927

„Европейската комисия и Европейският съюз не са само наблюдатели, ние сме с България и няма да приемем никакви шантажи по енергийните въпроси“. Това заяви на съвместен брифинг с премиера Бойко Борисов председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.

Изчезна бургаски пианист

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4461715

41-годишният бургаски пианист Веселин Мостров бе обявен за издирване вчера. Той излязъл от дома си в сряда, в 10 часа сутринта. Оттогава следите му се губят.
Мостров е висок, със стройно телосложение, бяло лице и кафяви очи и коса, съобщават от ОД на МВР в Бургас. Бил е облечен с черно пухено яке с плетени ръкави, 41-годишният бургаски пианист Веселин Мостров бе обявен за издирване вчера. Той излязъл от дома си в сряда, в 10 часа сутринта. Оттогава следите му се губят. Мостров е висок, със стройно телосложение, бяло лице и кафяви очи и коса, съобщават от ОД на МВР в Бургас. Бил е облечен с черно пухено яке с плетени ръкави,

Второ заседание на Обществения съвет в подкрепа на българските железници

http://www.cross.bg/merki-zasedanie-suvet-1442559.html

София /КРОСС/ Днес се проведе второто заседание на Обществения съвет в подкрепа на българските железници. По време на заседанието бяха обсъдени належащите краткосрочни мерки, които е необходимо да се предприемат, с оглед нормалното функциониране на националния железопътен превозвач и предлагането на адекватна услуга.На днешното заседание на Съвета беше представен цялостен анализ на финансовото състояние на дружеството „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД. Участниците в дискусията набелязаха краткосрочните мерки във връзка с решаването на проблема със задълженията и неплатежоспособността, както и проблемите, свързани с оперативното управление на дружеството, особено след намаляването на държавната субсидия по Договора за извършване на обществена превозна услуга.По време на дискусията бяха обсъдени и възможностите за предприемане на неотложни мерки за подобряване на взаимодействието между „Холдинг БДЖ" ЕАД и Национална компания „Железопътна инфраструктура" по отношение на координацията, свързана с технологията и организацията на превозите, както и условията за достъп и ползване на железопътната инфраструктура.Представителите на различни организации, които участват в Обществения съвет, поеха ангажимент да подкрепят интересите на националния железопътен превозвач като ключов фактор в социално-икономическото развитие на страната пред различните институции в България.

НЕК със загуба от 428 млн. лв. от началото на годината

http://www.vesti.bg/pari/stoki-i-ceni/nek-sys-zaguba-ot-428-mln.-lv.-ot-nachaloto-na-godinata-6028503

Причината е в разминаването между определената от ДКЕВР цена, на която НЕК продава електроенергия на крайните снабдители, и цената, по която я купува от производителите

40 деца натровени след обяд в училищен стол в Ловеч

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4461702

Съмнения за хранително отравяне се появиха в училище в Ловеч. Пет деца са настанени в инфекциозното отделение на областната болница. Първите симптоми сред децата се появили във вторник вечер, съобщава bTV.
Стомашни болки, придружени с повръщане, пратили в болница пет от тях. Останалите се лекуват по домовете си. Съмнения за хранително отравяне се появиха в училище в Ловеч. Пет деца са настанени в инфекциозното отделение на областната болница. Първите симптоми сред децата се появили във вторник вечер, съобщава bTV. Стомашни болки, придружени с повръщане, пратили в болница пет от тях. Останалите се лекуват по домовете си.

Брат на политик в затвора ще съветва варненски депутат

http://www.cross.bg/varna-vuprosi-suvetva-1442558.html

Варна /КРОСС/ Само двама варненски депутати са посочили досега нещатни сътрудници, които ще ги съветват по различни въпроси. Това става ясно от регистъра, публикуван на сайта на Народното събрание.Ерджан Себайтин, който е и областен председател на ДПС, е заявил Ведат Сакаллъ и Сали Табаков. Сакаллъ е бивш депутат на ДПС в 36-то Народно събрание. Той застана начело на градската структура на партията във Варна в края на 2011 г. След парламентарните избори миналата година влезе в борда на директорите на Пристанище Варна и оглави регионалното звено на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ). Той ще съветва Себайтин по икономическите въпроси. По правните въпроси депутатът ще бъде консултиран от Сали Табаков, чийто брат Митхат излежава присъда във варненския затвор. Ексдепутатът на ДПС в 41-то Народно събрание беше осъден на 5 години лишаване от свобода заради престъпление по служба. Като кмет на Дулово той обяви обществена поръчка за близо 29 млн. лв. за канализация на общината, спечелена от фирмата "Джеми". Компанията е собственост на тъста на брат му, който също е работил в нея. Сали Табаков беше член на борда на директорите на „Градски транспорт Варна".Калина Балабанова от „Атака" запазва сътрудника си Георги Гюзелов от предишния парламент. Съпартиецът й е журналист в телевизия „Алфа" и ще я съветва в сферите на публичната администрация и медиите, съобщава Дарик.

Плевнелиев: "Южен поток" – да, но по европейски правила

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-iuzhen-potok/plevneliev-iuzhen-potok-da-no-po-evropejski-pravila-6028499

Ако Русия е готова да се съобразява с европейските правила, няма кой да каже "не", но ако Русия не иска да се съобразява, трябва да го заяви – толкова е елементарно, категоричен е президентът

Харисън Форд между Индиана Джоунс и Хан Соло

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4461271

Харисън Форд, една от най-големите холивудски звезди, поляризира феновете по света. Едната половина го знае като Хан Соло, а другата половина - за Индиана Джоунс. И не могат да решат кой от двата героя е по-велик.  Цялата история и още интересни четива ще намерите във вестник "ТВ Харисън Форд, една от най-големите холивудски звезди, поляризира феновете по света. Едната половина го знае като Хан Соло, а другата половина - за Индиана Джоунс. И не могат да решат кой от двата героя е по-велик. Цялата история и още интересни четива ще намерите във вестник "ТВ

Харисън Форд между Индиана Джоунс и Хан Соло

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4461205

Харисън Форд, една от най-големите холивудски звезди, поляризира феновете по света. Едната половина го знае като Хан Соло, а другата половина - за Индиана Джоунс. И не могат да решат кой от двата героя е по-велик.  Цялата история и още интересни четива ще намерите във вестник Харисън Форд, една от най-големите холивудски звезди, поляризира феновете по света. Едната половина го знае като Хан Соло, а другата половина - за Индиана Джоунс. И не могат да решат кой от двата героя е по-велик. Цялата история и още интересни четива ще намерите във вестник "ТВ

Двама старци пиха сладко, накрая по-младият преби другия с цепеница

http://www.bnews.bg/article-123520

88-годишен дядо попадна в болницата, след като негов съселянин го преби с цепеница след пиянски запой в с. Церковски, Карнобатско.

40 деца със съмнения за хранително отравяне след обяд в училищен стол в Ловеч

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4461678

Съмнения за хранително отравяне се появиха в училище в Ловеч. Пет деца са настанени в инфекциозното отделение на областната болница. Първите симптоми сред децата се появили във вторник вечер, съобщава bTV.
Стомашни болки, придружени с повръщане, пратили в болница пет от тях. Останалите се лекуват по домовете си. Съмнения за хранително отравяне се появиха в училище в Ловеч. Пет деца са настанени в инфекциозното отделение на областната болница. Първите симптоми сред децата се появили във вторник вечер, съобщава bTV. Стомашни болки, придружени с повръщане, пратили в болница пет от тях. Останалите се лекуват по домовете си.

Лиляна Павлова откри ремонтирания участък Симитли - Разлог

http://pik.bg/лиляна-павлова-откри-ремонтирания-участък-симитли---разлог-news257541.html

Лиляна Павлова откри ремонтирания участък Симитли - Разлог

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова откри ремонтирания участък от пътя към прохода Предела, който пропадна преди повече от месец в района на симитлийското село Градево, съобщи БТА.

По този повод днес бе отслужен водосвет за здраве и безаварийно пътуване по второкласния път в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметове от региона. Връзката към Банско, Разлог и Гоце Делчев е много важна, каза министър Павлова.

Той е и най-пряката и удобна връзка между Северна, Северозападна и Западна България със зимните курорти в Пирин. Преди началото на активния туристически сезон в Банско Агенция "Пътна инфраструктура" завърши предприетите укрепителни дейности в района на прохода Предела, припомни министър Лиляна Павлова.

Участъкът пропадна на 24 октомври тази година след обилните дъждове. В критичната ситуация за укрепването на отсечката от републиканския бюджет бяха осигурени допълнително близо един милион лева, каза министър Павлова. Министър Павлова благодари на първо място на изпълнителите, които, по думите й, се мобилизираха и точно за един месец, в по-кратък от обявения първоначално срок, приключиха аварийно-възстановителни дейности, работейки без прекъсване и без почивка.

Тя благодари и на представителите на АПИ, направили необходимото това да стане факт. Въпреки, че не отговарям пряко за програмата за околна среда, но така, както в Банско, така и на други места, имаме разкопани градове, недовършени проекти, проекти в закъснение година и половина. Причината за това безспорно е неплащането на изпълнителите, заради спряното финансиране - нещо, което е по принцип неправилно, недопустимо и некоректно. Ангажиментите ни към европейските фондове и всички споразумения, които имаме с Европа, изискват независимо дали фондовете са спрени или не, проектите да продължават. Това не се случи, правителството "Орешарски" не плащаше и това е причината", заяви министър Павлова.

Тя съобщи, че въпреки всичко, са проведени разговори с изпълнителите на проекта в Банско и те са поели ангажимент до края на тази седмица да завършат основното асфалтиране на улиците на града, за да се обезопаси преминаването през туристическия сезон, когато ще има много хора в курорта.

Затвор за наркоман, извършил поредица кражби от магазини във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272920

41-годишен мъж бе осъден на 8 месеца затвор за поредица кражби от магазини в централната пешеходна зона на Варна, съобщиха от съда за Moreto.net. В процедура на съкратено съдебно следствие, Районният съд наложи ефективното наказание на 41-годишния Ю.

Продължава разчистването на жп линията между Люляково и Дъскотна

http://pik.bg/продължава-разчистването-на-жп-линията-между-люляково-и-дъскотна-news257539.html

Продължава разчистването на жп линията между Люляково и Дъскотна

Продължава разчистването на жп линията между Люляково и Дъскотна, на територията на община Руен. Това съобщиха за Радио „Фокус” от пресцентъра на Национална компания „Железопътна инфраструктура”.

Свлеченото количество земна маса е голямо. Изпратените на място екипи ще продължат с разчистването на релсите и през нощта. Очакванията са утре линията да бъде пусната за движение. Заради свлачището днес бе спряно движението на влаковете в този участък от линията Карнобат-Варна. За пътниците от влаковете от и за Варна, които по редовното си разписание преминават през е осигурен превоз с автобуси между гарите Карнобат и Търнак, както и между гарите Завет и Търнак.

МОСВ: Продължават повишенията на речните нива в цялата страна

http://society.actualno.com/MOSV-Prodyljavat-povishenijata-na-rechnite-niva-v-cjalata-strana-news_444472.html

Продължават повишенията на речните нива в цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Водното ниво на река Тунджа ще се задържи над оранжевия праг. ...

Жива верига на ромското общество от Хумни дол

http://www.zapernik.com/pernik/jiva-veriga-na-romskoto-obshtestvo-ot-humni-dol_36234/

Днес в 16.30 ромите от кв. Хумни дол отново затвориха пътното платно при стария ТЕЦ. Движението беше пренасочено в обратна посока, през централната градска част.

Та въпросът ми е с каква наглост тази общност затваря пътя?! Как ние българският народ, който скоро ще станем малцинство го допускаме?!

Жива верига на ромското общество от Хумни дол

http://www.zapernik.com/obshtestvo/jiva-veriga-na-romskoto-obshtestvo-ot-humni-dol_36234/

Днес в 16.30 ромите от кв. Хумни дол отново затвориха пътното платно при стария ТЕЦ. Движението беше пренасочено в обратна посока, през централната градска част.

Та въпросът ми е с каква наглост тази общност затваря пътя?! Как ние българският народ, който скоро ще станем малцинство го допускаме?!

Спасител съди МВР за незаконен арест, иска 50 хил. лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4459670

28-годишният Милен Ангелов, който даде тел. 112 на прокурор след наводненията в област Търново през юни, съди МВР за 50 000 лв. заради незаконен арест. Младият мъж, който учи история във ВТУ, се оказва “трън в петата” на местните ченгета и спасителни служби, защото не остава безучастен към всяко превишаване на права, бездействие или нарушение. 28-годишният Милен Ангелов, който даде тел. 112 на прокурор след наводненията в област Търново през юни, съди МВР за 50 000 лв. заради незаконен арест. Младият мъж, който учи история във ВТУ, се оказва “трън в петата” на местните ченгета и спасителни служби, защото не остава безучастен към всяко превишаване на права, бездействие или нарушение.

Дейвид Бекъм пуска своя модна линия

http://www.bnews.bg/article-123538

Колекцията им ще бъде за компанията „Global Brands", която разпространява луксозни марки като „Calvin Klein" и „Tommy Hilfiger".

Бедствено положение в Раднево

http://www.cross.bg/zashtita-bedstvie-radnevo-1442557.html

/КРОСС/ Към 15.00 ч. днес на територията на община Раднево е обявено бедствено положение. Във връзка с проливните дъждове и придошлите води от други общини и на основание Закона за защита на населението при бедствие е въведен Общинският план за защита при бедствия. Това стана със Заповед №3507/04.12.2014г. на Георги Коев, заместник кмет оправомощен съгласно заповед №3453/02.12.2014г. на кмета на общината и ръководител на Общинския щаб за бедствие. Щабът за изпълнение за защита при бедствие се събра днес в 10.00 ч. в пълния си състав. След изслушване на докладите на членовете се обобщи следната информация:1. Състоянието на р. Блатница в гр.Раднево е 30 см. под ръба на преливане;2. Състоянието на р. Кумурджа в гр.Раднево източна страна, към кв.Гаров е 50 см. под ръба на преливане.3. Яз. Раднево прелива от преливник, но няма опасност от преливане на стената.4. Яз. Константиновец прелива през преливник. Живеещите в най-застрашените къщи са известени и в готовност за евакуиране; Има наводнени къщи и дворове в населените места в общината. Броят им се уточнява от кметовете и кметските наместници по селата.

Десет неправителствени организации призовават парламента да избере съдебен инспектор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/04/2432377_deset_nepravitelstveni_organizacii_prizovavat/?ref=rss


Съюзът на съдиите в България (ССБ) и още десет съсловни и неправителствени организации призовават с писмо депутатите от 43-ото Народно събрание да открият без бавене нова процедура за избор на главен съдебен инспектор,. В писмото се припомня, че Инспекторатът към ВСС се ръководи от ръководител с изтекъл мандат почти две години и проблемът започва да става конституционен. По закон главният съдебен инспектор не може да бъде избиран за два последователни мандата, а вече изтича половината от цял...

Здравната каса няма да увеличи пакета клинични пакети за догодина

http://www.moreto.net/novini.php?n=272926

Нови клинични пътеки или процедури през следващата година Здравната каса няма да заплаща. Това става ясно от промени в наредбата, която определя пакета от услуги, покривани от касата. В промените не е предвидено увеличаване на този пакет, а от Здравното министерство посочват, че целта е да не се допусне недостиг в бюджета на здравноосигурителната институция.

Най-малко 19 души загинаха при сражения в Грозни

http://www.mediapool.bg/nai-malko-19-dushi-zaginaha-pri-srazheniya-v-grozni-news227972.html

Властите в Грозни успяха да неутрализират въоръжената група, която нападна града. При операцията загинаха десет полицаи и девет души от нападателите.   Според властите екстремистите са планирали поредица от терористични атентати на територията на Грозни.   Те окупираха сградите на Дома на печата и на съседно училище, които след сраженията са в развалини. Домът на печата, в който се базират местните вестници и интернет издания, ще бъде изграден наново, защото е неизползваем в сегашния си вид след атаката.   " В резултат на точната и умела работа на силите на реда част от нападателите бяха своевременно открити и неутрализирани, което позволи да бъде завършена ликвидацията на основния състав на бандата, да се предотврати извършването на мащабни терористични актове и да бъде спасен животът на много мирни хора", съобщиха властите.   Според руски медии нападателите били 15. Те са откраднали три коли късно в сряда вечерта в село Шалазни и са потеглили към Грозни.   В последните години заради мерките, въведени от президента на Чечения Рамзан Кадиров, нямаше подобни нападения.

Ако Русия е готова да се съобрази с европейските правила, няма кой да каже „не“ на „Южен поток"

http://www.cross.bg/pravila-evropeiiskite-potok-1442556.html

/КРОСС/ Позицията ми като държавен глава не е променена - казвам „да" на проекта „Южен поток", но по европейските правила. Ако Русия е готова да се съобрази с европейските правила, няма кой да каже „не" на този проект. Това коментира президентът Росен Плевнелиев пред журналисти по повод реакциите след обявеното от руската страна прекратяване на реализацията на проекта за газопровода.„Ако Русия не е готова и не иска да се съобрази с правилата в Европейския съюз, тя трябва да го заяви", категоричен беше държавният глава. „Позицията ми по отношение на големите инфраструктурни проекти е ясна, принципна и непроменена и е изцяло в интерес на българския народ и на българската нация", каза още президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос. Президентът постави въпроса колко би струвало на страната ни, ако наруши европейските правила и колко ще платят данъкоплатците, ако „Южен поток" бъде реализиран в противоречие с европейското законодателство.

Българите са сред европейците с най-ниска продължителност на живота

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/04/2432361_bulgarite_sa_sred_evropeicite_s_nai-niska/?ref=rss


България отново е сред страните с най-лоши показатели по отношение на здравето, показа доклад на Европейската комисия за здравеопазването в Европа през 2014 г. Българите са сред европейците с най-ниска продължителност на живота, висока смъртност, заболеваемост и с много нездравословни навици. Нареждаме се на трето място по дял на пушачите, на второ по брой пациенти в болниците и на първо по дял на починалите от сърдчен удар, също и на предпоследно място по консумация на плодове.
...

В болница “Пълмед” отстраниха миомни възли с рекордна големина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4459897

Рядка операция по отстраняването на 8 броя миомни възли с размер почти колкото на нормална матка извършиха АГ специалистите в пловдивската болница Рядка операция по отстраняването на 8 броя миомни възли с размер почти колкото на нормална матка извършиха АГ специалистите в пловдивската болница "Пълмед". Интервенцията е извършена чрез лапароскопска (безкръвна) операция на 36-годишна пациентка. В болничното заведение тя постъпва с единствено оплакване - подуване на корема. След гинекологичен и

Плевнелиев поиска решителни действия за децентрализацията на общините

http://www.mediapool.bg/plevneliev-poiska-reshitelni-deistviya-za-detsentralizatsiyata-na-obshtinite-news227971.html

"Преходът можеше да бъде по-различен, направени бяха грешки, загубено беше ценно време, забавени бяха ключови реформи. Една от тях беше децентрализацията на държавното управление чрез засилване на ролята на местното самоуправление. Въпреки направените усилия на няколко поредни правителства, ние продължаваме да търсим вярната рецепта, правим плахи стъпки", отбеляза държавният глава, който участва в Годишната конференция на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в четвъртък . По думите му прехвърлянето на правомощия от държавните органи към общините трябва да се обезпечи и с необходимия финансов ресурс. Трябва да се намерят механизми за допълнително финансиране на функционалните отговорности на общините посредством разширяване на обхвата на общинските данъчни приходи, възможности за провеждане на собствена икономическа политика чрез предоставяне на данъчни облекчения и стимули. Президентът посочи, че решенията на проблемите в общините невинаги са универсални, съвсем различен е статутът на малките общини в страната, на които държавата трябва да предложи своята целенасочена подкрепа. Той заяви, че през изминалата трудна година с комбинации от кризи кметовете са изпълнили достойно задълженията си. "Измина една година на рекорден брой бедствия и аварии, но когато централната власт беше затруднена, вие работихте денонощно заедно с хилядите доброволци, за да помогнете на хората в беда", каза Плевнелиев. Президентът посочи като проблеми за страната корупцията, тромавата администрация и правната несигурност. Те блокират инвестициите и вдигат цената на правене на бизнес в държавата, посочи Плевнелиев, като отбеляза, че нереформираните сектори и системи в страната представляват сериозна заплаха. Трупаме нов дълг, с който запушваме пробойни в системата. Решението е стабилност и реформи, заяви президентът, който гарантира своята солидарност и подкрепа.

Плевнелиев се похвали: Позицията ми помага на нацията!

http://www.bnews.bg/article-123560

Лично моята позиция като държавен глава от ден първи досега е една и съща и непроменена - Южен поток да, но по европейски правила.Това каза президентът Росен Плевнелиев, който присъства днес на годишната среща на обшините в София.

Обстановката в община Любимец е критична, нивото на р. Марица се повиши с 4,5 метра

http://pik.bg/обстановката-в-община-любимец-е-критична-нивото-на-р-марица-се-повиши-с-45-метра-news257536.html

Обстановката в община Любимец е критична, нивото на р. Марица се повиши с 4,5 метра

Вследствие на проливните и продължителни валежи от последното денонощие, обстановката в община Любимец бе усложнена  и на границата на критичното. Най-рязко бе повишено нивото на р. Белишка и водите идващи от този регион, информират от общината.  

В полунощ, около 1 ч. е прелял енергогасителя, намиращ се в началото на града от посока с. Белица. Вследствие на голямото количество вода, ул. Ивайловградска бе залята, а мазетата и гаражите на двата жилищни блока бяха пълни с приблизително метър вода. С помощта на службата по Пожарна и аварийна безопасност помещенията са отводнени.

В ранните часове на деня доста вода имаше и по улиците: „Ст. Караджа", „Витоша", „Ал. Стамболийски", „Бяло море" и „Тракия", в частта на ромската махала. Водата по улиците се е оттекла, но проблемът в ромската махала остава.  В село Белица проводимостта под два от мостовете на реката бе силно намаляла от натрупани наноси и растителност, в следствие на което водата излезе от коритото си. Общината своевременно реагира и осигури необходимата техника за отстраняване на проблема.

Река Марица също повиши нивото си и стигна до 4.5 м. Залети са две къщи на ул. „Невен" в района на моста, оранжерийни насаждения приблизително 40 дка и земеделски земи. По пътя Любимец - Свиленград е отнесен банкета в района на бивше поделение „Фазан" и водата там също заля земеделски имоти.

Кладенците за водоподаване на питейна вода в общината също са наводнени, а постоянното захранване на населените места е прекратено. За момента се ползва вода от резервоарите, но тя е с ограничен лимит. Наличното количество в резервоарите ще стигне максимум за едно денонощие, а в случай, че валежите продължат, ще се наложи окончателно спиране на водата във всички населени места до отводняването и почистването на кладенците.

 Количеството паднали валежи от последното денонощие са около 70 л. кв. м. средно за общината.

На този етап няма затворени пътища, откъснати населени места и опасност за населението. Обстановката се следи непрекъснато и при евентуална опасност има възможност за бърза реакция от службите и отговорните институции.

Деца от ловешко школо в болница със съмнение за хранително отравяне

http://www.cross.bg/lovech-probi-otdelenie-1442555.html

Ловеч /КРОСС/ Пет деца от училище „Васил Левски" в Ловеч са настанени в болницата със съмнение за хранително отравяне. По информация на временно изпълняващият длъжността директор на лечебното заведение д-р Донка Минкова, децата са в стабилно здравословно състояние.Още вчера са сигнализирани РЗИ, БАХБ, РИО Ловеч. Институциите са извършили проверки, столът на училището е затворен и не се готви в него, а проби са изпратени в акредитирана лаборатория в Габрово.Двама ученици в 5-и и 4-ти клас са били приети през нощта на 2 срещу 3 декември в детското отделение, след което по преценка на лекарите са били преместени в инфекциозното отделение наболницата.През тази нощ още трима четвъртокласници са постъпили в отделението. Децата са били с повръщане и разстройство.От Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч съобщиха, че те са консумирали една и съща храна на обяд, на 2 декември, в стола на училище „Васил Левски", в което учат. Храната се приготвя на място, а проби от нея са изпратени в акредитирана лаборатория в Габрово. Издадена е заповед за спиране на дейността на стола, докато излязат резултатите от пробите.Директорът на Регионалната здравна инспекция в Ловеч д-р Цветолюба Генкова съобщи, че са взети проби и от ръцете на персонала, който е приготвил храната. По думите й има още деца с подобни симптоми, но те се лекуват вкъщи, съобщава lovechtoday.eu.

Драги: Евтиният петрол може да забави още инфлацията в еврозоната

http://www.investor.bg/novini/130/a/dragi-evtiniiat-petrol-moje-da-zabavi-oshte-inflaciiata-v-evrozonata-185037/

Движенията на стоковите и валутните пазари принудиха ЕЦБ да промени прогнозите си за инфлацията и ръста на БВП за следващите три години

Плевнелиев: Южен поток – да, но по правилата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4461652

Моята позиция е категорично ясна от първия ден, непроменена и изцяло в интерес на българския народ и вярвам, че тя помага много на държавата и на нацията като цяло по отношение на големите инфраструктурни проекти да се търси принципна позиция.
„Южен поток” – да , но по правилата. Същевременно моля Вие да попитате всички, Моята позиция е категорично ясна от първия ден, непроменена и изцяло в интерес на българския народ и вярвам, че тя помага много на държавата и на нацията като цяло по отношение на големите инфраструктурни проекти да се търси принципна позиция. „Южен поток” – да , но по правилата. Същевременно моля Вие да попитате всички,

Плевнелиев: Ако Русия е готова да се съобрази с европейските правила, няма кой да каже „не” на „Южен поток”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4461634

Моята позиция е категорично ясна от първия ден, непроменена и изцяло в интерес на българския народ и вярвам, че тя помага много на държавата и на нацията като цяло по отношение на големите инфраструктурни проекти да се търси принципна позиция.
„Южен поток” – да , но по правилата. Същевременно моля Вие да попитате всички, Моята позиция е категорично ясна от първия ден, непроменена и изцяло в интерес на българския народ и вярвам, че тя помага много на държавата и на нацията като цяло по отношение на големите инфраструктурни проекти да се търси принципна позиция. „Южен поток” – да , но по правилата. Същевременно моля Вие да попитате всички,

Цачева подписа с общините, прави екип за връзка

http://www.bnews.bg/article-123558

Председателят на парламента Цецка Цачева обеща на кметовете, че ще има нарочни служители за връзка с тях. Днес тя подписа от името на НС споразумение за сътрудничество.

Трасето в Боровец най-трудното досега

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4461542

Трасето, на което ще се проведе европейското първенство по крос кънтри в Боровец (14 декември), е най-трудното в историята. Това заяви Йоло Николов, селекционерът на националните отбори. 

Възпитаникът му Митко Ценов е най-голямата ни надежда при младежите до 23 г. През м.г. той спечели сребърен медал. Шампионатът по крос е втори по престиж в кон Трасето, на което ще се проведе европейското първенство по крос кънтри в Боровец (14 декември), е най-трудното в историята. Това заяви Йоло Николов, селекционерът на националните отбори. Възпитаникът му Митко Ценов е най-голямата ни надежда при младежите до 23 г. През м.г. той спечели сребърен медал. Шампионатът по крос е втори по престиж в кон

Близо 300 бона глоби наложил БФС от началото на сезона

http://www.cross.bg/leva-macha-propysnali-1442554.html

София /КРОСС/ 294 050 лева глоби е наложила дисциплинарната комисия на БФС от началото на сезона до вчера. Последното заседание бе на 2 декември. Сумата е само за отборите от елитната ни група, като включва всички санкции - от поведението на публиката, картони на играчи, санкции за треньори, както и други нарушения на наредбата. Включени са и кръговете, които се изиграха и за купата.При толкова шум, който се вдигна, всъщност сумата не изглежда толкова огромна и едва ли е 65% от бюджета на централата, както смятат някои треньори.Безспорен лидер в антикласацията е "Левски". При "сините" глобите общо са за 135 850 лева, като в тях са включени и двете за расизъм. Трябва да се добавят и четирите мача на закрити врата, които също нанесоха доста сериозна загуба на приходи. От тази сума 131 500 лева са глобите за поведението на феновете. Футболисти са пропуснали общо 9 мача, като при тях сумата е 3850 лева. И последната санкция е за Георги Иванов-Гонзо, който бе наказван за 1 мач и 500 лева, след като се опита да спре пробив на Йордан Христов от "Ботев" при победата с 3:0 в Коматево.На второ място се нарежда ЦСКА, който има глоби за 52 350 лева. "Червените" имат и уникалното постижение, че по време на 8-ия кръг записаха единственото наказание в цялата "А" група, което бе дежурните 2000 лева за използване на пиротехника.Футболистите на ЦСКА са също толкова буйни, като тези на "Левски"

Дарителска кампания събира средства за храм "Св.Прокопий Варненски"

http://www.moreto.net/novini.php?n=272901

С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, на 21 ноември 2014 г. - Въведение Богородично, стартира общоградска дарителска кампания за подпомагане градежа на храм „Св. прпмчк Прокопий Варненски” под надслов „Варненската Коледа”.

Intel увеличава значително инвестициите си в Китай

http://www.investor.bg/harduer/459/a/intel-uvelichava-znachitelno-investiciite-si-v-kitai-185040/

Американският производител ще инвестира 1,6 млрд. долара в модернизацията на завод в азиатската страна

Томислав Дончев: 2015 г. няма да бъде нулева, дори някои от оперативните програми да се забавят

http://pik.bg/томислав-дончев-2015-г-няма-да-бъде-нулева-дори-някои-от-оперативните-програми-да-се-забав-news257521.html

Томислав Дончев: 2015 г. няма да бъде нулева, дори някои от оперативните програми да се забавят

2015 г. няма да бъде нулева, дори някои от оперативните програми да се забавят. Това каза вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев по време на пленарната сесия „Приоритети на взаимодействие между централна и местна власт" в рамките на Годишната конференция НСОРБ.

„Бързам да кажа, че след решението на Министерски съвет, България е подала всички оперативни програми. Оттук нататък чакаме ЕК по-скоро да одобри повече от тях. Всички програми неподадени сега, подлежат на подаване едва в средата на следващата година“, заяви Дончев. Той заяви, че се надява до месец март другата година да има поне четири одобрени оперативни програми. „Възможно е освен ОП „Човешки ресурси“, да имаме поне още една. Това е авансово отваряне на финансиране с пари от бюджета със сигурността, че след одобряването на ОП тези средства могат да се искат от комисията обратно. Този програмен период работим с по-малки аванси от 1% на година. Ако се свърши добре работата, може да се движим с една година напред“, посочи Томислав Дончев. 

МОСВ: Повишаването на речните нива в цялата страна продължава

http://pik.bg/мосв-повишаването-на-речните-нива-в-цялата-страна-продължава-news257532.html

МОСВ: Повишаването на речните нива в цялата страна продължава

Продължават повишенията на речните нива в цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), предаде агенция "Фокус". Водното ниво на река Тунджа ще се задържи над оранжевия праг. Утре на отделни места ще превалява слабо, очакваното количество на валежите ще е 1 - 5 л/кв.м. Вечерта в Югозападна България ще завали. Очакваното количество ще е 5 -10 л/кв.м, локално - до 15 л/кв.м
В резултат на продължаващите валежи от дъжд и на база метеорологичната прогноза, ще продължи повишението на речните нива в почти цялата страна, като на места повишенията ще бъдат значителни: 
Дунавски басейн – водосборите на реките: 
• Янтра – целия басейн; 
• Русенски Лом – целия басейн; 
Черноморски басейн – водосборите на реките: 
• Добруджанските реки; 
• Провадийска; 
• Камчия; 
• Луда Камчия; 
• Двойница 
• Айтоска; 
• Ахелой; 
• Чакърлийка; 
• Русокастренска; 
• Средецка 
• Факийска – целия водосбор; 
• Ропотамо – целия водосбор; 
• Дяволска; 
• Караагач; 
• Лисово дере; 
• Велека – целия водосбор; 
• Силистар; 
• Резовска; 
Източнобеломорски басейн – водосборите на реките: 
• Тунджа – водното ниво ще се задържи над оранжевия праг на предупреждение в средното течение на реката и над червения праг на предупреждение в долното течение до 8/9.12.2014 г. Особено внимание за река Мочурица и регионите на градовете Ямбол и Елхово; 
• Марица – средно и долно течение на основната река и съответните й притоци. Особено внимание за река Сазлийка и долното течение на Марица в участъка след вливането на реките Сазлийка и Харманлийска. Водното ниво ще се задържи около и над оранжевия праг за предупреждение до 8-9.12.2014 г.; 
• Арда – средно и долно течение, особено внимание за водосборите на реките Върбица, Буйюкдере и Крумовица; 
• Бяла; 
Западнобеломорски басейн – водосборите на реките: 
• Места – долно течение; 
• Струма – долно течение. 
Възможни са внезапни наводнения.
В събота валежите ще обхванат цялата страна. Количества в Западна България 5-20 л/кв.м, в Централна - 15-25, локално до 30-40 л/кв.м, в Източна - 3-10 л/кв.м. В неделя валежите от запад ще отслабнат и ще спират, но все още в по-голямата част от страната ще има нови количества - в Западна България 3-10 л/кв.м., в Източна България - 10-20 л/кв.м. 

Министър Танева: Държавата е предприела всички мерки, за да защити хората и имуществото им

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4461623

„Искам да Ви уверя, че държавата е предприела всички необходими мерки, за да бъдат защитени живота на хората и тяхното имущество“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, след срещата, проведена в сградата на Областната управа в град Ямбол с Областния управител Димитър Иванов и останалите членове на Кризисния щаб, „Искам да Ви уверя, че държавата е предприела всички необходими мерки, за да бъдат защитени живота на хората и тяхното имущество“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, след срещата, проведена в сградата на Областната управа в град Ямбол с Областния управител Димитър Иванов и останалите членове на Кризисния щаб,

Риана облиза ухото на фешън фотограф

http://www.bnews.bg/article-123561

Певицата отново събра погледите по време на Британските модни награди.

Красивите жени, злият герой и всичко ново в "Джеймс Бонд"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/krasivite-zheni-zliiat-geroj-i-vsichko-novo-v-dzhejms-bond-6028498

Новият филм за Джеймс Бонд е озаглавен "Спектър". Това бе оповестно от Сам Мендес - режисьора на 24-ия филм от поредицата за агент 007, във филмовите студиа "Пайнууд" в Лондон, съобщиха световните информационни агенции

Танева: Държавата е предприела всички мерки, за да защити хората и имуществото им

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4461600

„Искам да Ви уверя, че държавата е предприела всички необходими мерки, за да бъдат защитени живота на хората и тяхното имущество“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, след срещата, проведена в сградата на Областната управа в град Ямбол с Областния управител Димитър Иванов и останалите членове на Кризисния щаб, „Искам да Ви уверя, че държавата е предприела всички необходими мерки, за да бъдат защитени живота на хората и тяхното имущество“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, след срещата, проведена в сградата на Областната управа в град Ямбол с Областния управител Димитър Иванов и останалите членове на Кризисния щаб,

Крокодил уби голфър в Южна Африка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4461605

Крокодил нападна и уби 29-годишния голфър Жак ван дер Сант в Южна Африка, съобщи местната медия News24.
Инцидентът е станал около 22.00 часа местно време в езерото "Паник" в националния парк "Крюгер", който се намира в източната част на страната. Тялото на Ван дер Сант е открито два часа по-късно, а местните рейнджъри са застреляли животното. Крокодил нападна и уби 29-годишния голфър Жак ван дер Сант в Южна Африка, съобщи местната медия News24. Инцидентът е станал около 22.00 часа местно време в езерото "Паник" в националния парк "Крюгер", който се намира в източната част на страната. Тялото на Ван дер Сант е открито два часа по-късно, а местните рейнджъри са застреляли животното.

От януари до октомври НЕК загубила 428 млн. лв.

http://www.cross.bg/pazar-sustoyanie-energiya-1442553.html

София /КРОСС/ Енергийният сектор има интерес от стабилност и предвидимост в регулаторната среда. Цената на енергийните източници трябва да се определя по-свободно и трябва да се намали делът на регулирания пазар. Това са част от акцентите в коментарите на лекторите по време на кръглата маса „Финансово състояние на енергийната система" в рамките на Български икономически форум.„Либерализираният пазар е шанс, а не опасност за българската енергетика", коментира Меглена Русенова, председател на УС на Българската фотоволтаична асоциация. Според нея в условията на изграждането на единен енергиен съюз България не е подготвена за общоевропейския пазар на електроенергия.Тя говори за ролята на ВЕИ сектора за стабилизиране на системата. Русенова посочи, че по данни на ЕСО от януари до ноември 2014 г. потреблението нараства от 38 млн. до 42 млн. МГВч на годишна база, а производството от ВЕИ намалява средно с 5%. По нейни думи именно по-ниското производство от ВЕИ през четвъртото тримесечие ще резултира в спад от 12-18% на годишна база в приходите им, което следва да се отрази положително на финансовия отчет на НЕК.„Финансовото състояние на НЕК е отчайващо", заяви новият изпълнителен директор на НЕК АД Петър Илиев. „От януари до октомври НЕК загуби 428 млн. лв. Загубата е с 332 млн. лв. по-голяма в сравнение със същия период на 2013 г."Той обясни, че само през октомври загубата на НЕК намалява заради ВЕИ

Петър Пенчев поема Ботев

http://www.cross.bg/penchev-otbora-petur-1442552.html

Пловдив /КРОСС/ Петър Пенчев ще ръководи отбора на Ботев Плодив до края на годината. Пенчев, който тренира дублиращия тим на „жълто-черните", ще води мъжкия отбора на пловдивчани в оставащите два кръга до края на календарната година. Съществува и възможност той да остане начело на отбора и след Нова година.Пенчев наследява поста от Велислав Вуцов, който бе освободен след вчерашната загуба от Локомотив Пловдив. По собствено желание напусна и Антон Велков.Първата тренировка на Ботев под ръководството на Петър Пенчев е в петък от 14:00 часа на базата в „Коматево".

Крокодил уби голфър в Южна Африка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4461580

Крокодил нападна и уби 29-годишния голфър Жак ван дер Сант в Южна Африка, съобщи местната медия News24.
Инцидентът е станал около 22.00 часа местно време в езерото Крокодил нападна и уби 29-годишния голфър Жак ван дер Сант в Южна Африка, съобщи местната медия News24. Инцидентът е станал около 22.00 часа местно време в езерото "Паник" в националния парк "Крюгер", който се намира в източната част на страната. Тялото на Ван дер Сант е открито два часа по-късно, а местните рейнджъри са застреляли животното.

Пропадналият участък на пътя Симитли - Банско е открит за движение (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2014/12/04/2432362_propadnaliiat_uchastuk_na_putia_simitli_-_bansko_e/?ref=rss


Днес беше пуснато движението по ремонтирания участък от пътя Симитли - Банско, чиято подпорна стена пропадна на 24 октомври в резултат от проливни дъждове.

Стойността на ремонта е 950 хил. лв., гаранцията е 10 години.

Ремонтът приключи 10 дни преди официалното откриване на ски сезона в Банско. 

Вижте кадри от церемонията по откриването във видеото: 

Дончев: 2015 г. няма да е нулева

http://politics.actualno.com/Donchev-2015-g-njama-da-e-nuleva-news_444470.html

2015 няма да бъде нулева, дори някои от оперативните програми да се забавят. Това каза вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев по време на пленарната сесия „...

ООН с резолюция за неразполагане на оръжия в Космоса

http://asia.actualno.com/OON-s-rezolucija-za-nerazpolagane-na-oryjija-v-Kosmosa-news_444471.html

Общото събрание на ООН е приело внесената от Русия резолюция за „Неразполагане на първи оръжия в Космоса” , съобщава РИА Новости. Гласуването по резолюцията се е състояло на 2 дек...

Вложителите на КТБ са изтеглили 1 млрд. и 70 млн. лв. днес

http://society.actualno.com/Vlojitelite-na-KTB-sa-izteglili-1-mlrd-i-70-mln-lv-dnes-news_444469.html

1 милиард и 70 милиона лева са изтеглени днес от вложителите в КТБ. Това съобщи пред bTV финансовият министър Владислав Горанов. По думите му 25 000 души вече са се разпоредили със средствата си. Бли...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване