Председателят на ЕК обяви, че София е готова за Шенген

http://www.mediapool.bg/predsedatelyat-na-ek-obyavi-che-sofiya-e-gotova-za-shengen-news227960.html

България е готова да влезе в Шенгенството пространство. Това обясни в четвъртък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той окуражи новото българско правителство в първите му стъпки и изрази увереност, че до края на петгодишния му мандат начело на ЕК Брюксел ще свали и Механизма за сътрудничество и проверка, наложен на страната през 2007 г. След срещата си с премиера Бойко Борисов в Брюксел Юнкер заяви: "България е готова да се присъедини към Шенгенското пространство. Другите европейци трябва да започнат да се подготвят за това, ще направя така, че това да се случи бързо". Юнкер допълни, че условията за поетапно отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка са налице. В отговор на въпрос той добави, че има ясно виждане по въпроса и припомни, че това е едно от предизборните му обещания, тъй като България е член на европейското семейство и се държи като такъв. Шефът на Еврокомисията допълни, че за него България не е страна като всяка друга. "Не съм равнодушен към България, тази страна бе част от моята предизборна кампания, с премиера Борисов имаме братско приятелство. Ще направя всичко необходимо България да заеме подобаващото й се място в Европа", допълни той Преди срещата на Борисов с Юнкер българският премиер имаше обща среща с лидерите на ЕНП Жозеф Дол и на ПЕС Сергей Станишев, на която лидерът на европейските социалисти е е заявил подкрепа за влизането на България в безвизовото пространство. ПЕС ще подкрепи членството на България в Шенген, това е справедливото отношение към България, защото не може нашата страна постоянно да бъде наказвана и да се прилагат допълнителни условия и критерии към нейното членство в Шенгенското пространство, коментира Станишев. След срещата Бойко Борисов отрече с бившия лидер на БСП да е имало обсъждане на нови коалиционни формули у нас, предаде БНР. "Абсурд! Аз благодаря на г-н Станишев. Снощи, когато дойдох и разговарях с него по телефона, за да го чуя какво мисли по основните въпроси, разбрах, че след нашата среща лидерите на отделните партии ще имат такава с Жозеф Дол и му предложих да се видим и да го коментираме заедно. Жозеф Дол и Антонио Лопес присъстваха на срещата. Така че за коалиции въобще не сме говорили. Напротив, считам, че това е правилното – хора с авторитет, защото г-н Станишев в Брюксел е такъв, да демонстрират единство, разбиране", каза Борисов. Заедно с Бойко Борисов на срещата беше и вицепремиерът Меглена Кунева. Премиерът потвърди подкрепата си за влизането на Реформаторския блок в Европейската народна партия. Формулата за това все още не е ясна, защото блокът не е единен политически субект от юридическа гледна точка.

Борисов и Станишев не са говорили за коалиции в Брюксел, а само за Шенген

http://www.mediapool.bg/borisov-i-stanishev-ne-sa-govorili-za-koalitsii-v-bryuksel-a-samo-za-shengen-news227960.html

Обща подкрепа за влизането на България в Шенгенското пространство са обявили в четвъртък премиерът Бойко Борисов и лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Двамата се оказаха на обща среща с председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол, съобщава БНР. След срещата Бойко Борисов енергично отрече да е имало обсъждане на нови коалиционни формули. "Абсурд! Аз благодаря на г-н Станишев. Снощи, когато дойдох и разговарях с него по телефона, за да го чуя какво мисли по основните въпроси, разбрах, че след нашата среща лидерите на отделните партии ще имат такава с Жозеф Дол и му предложих да се видим и да го коментираме заедно. Жозеф Дол и Антонио Лопес присъстваха на срещата. Така че за коалиции въобще не сме говорили. Напротив, считам, че това е правилното – хора с авторитет, защото г-н Станишев в Брюксел е такъв, да демонстрират единство, разбиране", каза Борисов. Заедно с Бойко Борисов на срещата беше и вицепремиерът Меглена Кунева. Премиерът потвърди подкрепата си за влизането на Реформаторския блок в Европейската народна партия. Формулата за това все още не е ясна, защото блокът не е единен политически субект от юридическа гледна точка.

Руският министър на енергетиката: Решението за Южен поток е окончателно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4460953

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че решението да се спре строителството на Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че решението да се спре строителството на "Южен поток" е окончателно, съобщава ТАСС. "Взетото решение, по мое мнение е окончателно. Сега сме ангажирани със строителството на газопровода по друг маршрут", заяви Новак. Според него газопроводът ще преминава през Турция съгласно договореностите

Гледайте на живо: НАСА изстрелва космическия кораб Орион

http://offnews.bg/news/n_1/n_426359.html

Днес в 14:05 българско време - 07:05 ч (EST), от Кейп Канаверал НАСА ще изстреля космическия кораб "Орион". Изпитателният полет е част от амбициозна програма на НАСА за изпращането на човек по-далеч от Луната. Космически кораб от следващо поколение ще осъществи тестов полет, който ще продължи четири часа и половина, като ще обиколи Земята два пъти, преди да се спусне в Тихи океан, на около 600 мили от бреговете на Калифорния. Полетът ще бъде първият критичен тест за системите на "Орион" като авионика, контрол на височината, парашути и топлинен щит. Днешният изпитателен полет ще е първата голяма стъпка в посока на бъдещата "една малка стъпка" на марсианската повърхност. Тук може да наблюдавате събитието на живо във вградения панел по-долу от 14:05, ако времето или проблеми по механиката не отложат старта.

Юнкер и Борисов със съвместна пресконференция (на живо)

http://offnews.bg/news/n_1/n_426397.html

Председателят на Евопейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов ще дадат съвместна пресконференция в Брюксел. OFFNews ще следи на живо пресконференцията, която се очаква да започне в 13.30 часа българско време. Сред основните теми за разговор между двамата ще бъде спирането на проекта "Южен поток". България винаги е подкрепяла реализацията на газопровода, но единствено при стриктното спазване на всички изисквания на европейското и на българското законодателство. България обаче няма да позволи да бъде използвана като разменна монета в отношенията между Русия и Запада. Очаквам европейските лидери да защитават интересите и на България в процеса на разговорите между Русия и Европейския съюз, подчертал Борисов по време на срещата с председателя на Комисията по външни работи на Европейския парламент Елмар Брок вчера.

За първи път жена застава начело на Christie's

http://www.investor.bg/zoom/355/a/za-pyrvi-pyt-jena-zastava-nachelo-na-christies-185011/

Патриция Барбизе наследява оттеглящия се главен изпълнителен директор Стивън Мърфи

Архонтясване

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/12/04/2432150_arhontiasvane/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура" :

Пропадането на едно общество започва с девалвацията на ценностите, с подмяната на биографиите, с официализирането на криминалния ъндърграунд и на кича.

Изборът на Славчо Пенчев Бинев (известен повече като Слави Бинев) за шеф на парламентарната Комисия по култура и медии е само поредното доказателство.

Защото е израз на болезнената шизофрения на прехода, където всичко има две лица.

За хората от...

Нормализира се ситуацията в районите на граничните пунктове – Лесово и Капитан Андреево

http://press.mvr.bg/NEWS/news141204_09.htm

Хеликоптер на Гранична полиция облита района на засегнатите от проливните дъждове общини Елхово и Стралджа

Борисов: Очаквам ЕК да ми отговори с "да" или "не" за "Южен поток"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/04/2432202_borisov_ochakvam_ek_da_mi_otgovori_s_da_ili_ne_za/?ref=rss


Ще очаквам да получа от Европейската комисия ясно становище относно бъдещето на газопровода "Южен поток". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след срещата си с председателя на ЕНП Жозеф Дол в Брюксел, информираха от правителствената пресслужба.

Борисов обяви, че е чел пълномощното, с което България е делегирала всички права по този проект на ЕК. "И сега аз искам от Европейската комисия да ми се отговаря с "да" или "не" по темата, да се казва ясно "това...

Бойка Чернева е новият ректор на Академията на МВР

http://pik.bg/бойка-чернева-е-новият-ректор-на-академията-на-мвр-news257418.html

Бойка Чернева е новият ректор на Академията на МВР

Със заповед на министър Веселин Вучков доц.д-р Бойка Чернева е новият ректор на Академията на МВР, съобщиха от пресцентъра на Вътрешното ведомство.

Пред ръководството на висшето заведение тя бе представена от заместник-министър Цвятко Георгиев, който пожела нови професионални и творчески успехи в интерес на професионалното изграждане на бъдещите кадри в системата на МВР. Доц. д-р Чернева е завършила „Право“ в СУ “Св. Климент Охридски” – София.

В системата на МВР е от 1998г. Преминала е през изследователски, експертни и ръководни длъжности. От 2012 г. е декан на факултет “Полиция“ в академията. Награждавана е многократно.

Досегашният ректор доц. д-р Иво Великов Великов остава в учебното заведение в катедра „Управление“.


В Германия наредиха Тошко Неделев сред трансферните провали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4460940

Немското издание Немското издание "Билд" нареди Тодор Неделев сред трансферите-провали на треньора на "Майнц 05" Томас Тухел. Изброени са седем попълнения, за който са похарчени над 12 милиона евро, а приносът им за отбора е минимален. Тимът от Бундеслигата плати близо 2 милиона евро за национала ни, който пристигна в Германия през януари,

"Уолстрийт джърнъл": "Южен поток" клати кабинета

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-iuzhen-potok/uolstrijt-dzhyrnyl-iuzhen-potok-klati-kabineta-6028475

Българските депутати се разделиха на два лагера заради ситуацията около газопровода и парламентът отхвърли предложението на премиера Бойко Борисов за координация на единна позиция по казуса

Борисов подписа три пъти за „Южен поток”, а не е виждал договора?

http://www.cross.bg/borisov-potok-yuzhen-1442490.html

/КРОСС/ „Нищо не мога да докладвам за „Южен поток", защото нямам достъп до договорите по проекта", заяви премиерът Борисов в парламента. „Не ми се дава от коя година и колко печалба ще имаме от преноса на този природен газ. Ако някой знае - Петър Чобанов, Драгомир Стойнев, да ми посочи къде да го видим, прочетем", каза още Борисов пред депутатите и помоли парламента да задължи правителството „силово" да получи договорите. Това изказване поставя под съмнение менталното здраве на българския премиер. Да, той може да се е объркал да се вживява в ролята на опозиция и докато е премиер, но в случая надскочи себе си. Защото при предишния си мандат той подписа три договора за „Южен поток" и най-подробно се изказваше за ползите от проекта. През юли 2010 г. във Варна тогавашният министър Трайков подписва с руския си колега подробна пътна карта за ускоряване на проекта „Южен поток", в присъствието на премиера Борисов. Договорът описва всички по-нататъшни стъпки, учредяване на дружества, търгове, начало на строителство, доставки и т. н. През ноември 2010 г. България подписва с Русия междуправителствен договор за строителство на българската част от газопровода „Южен поток". Борисов посреща Путин в София (който тогава е премиер). Борисов подари на Путин куче, а ВВС пусна новината със заглавие „Кученце подпечата газова сделка с руския премиер Путин"

МВР въвежда нова такса за монтаж на регистрационни табели

http://www.cross.bg/taksa-taksata-izdavane-1442491.html

/КРОСС/За монтаж на регистрационна табела на автомобила извън пункт на „Пътна полиция" вече ще се плаща такса от 2 лв. Това предвиждат промени в Тарифа №4 за събиране на таксите в МВР. Промяната се отнася за новите автомобили с валиден сертификат за съответствие, който се издава от производителя в зависимост от нивото на безопасност и според еко изискванията. При тези автомобили отпада необходимостта от идентификация и съответно заплащането на такса. За да им бъдат поставени табели обаче, ще трябва да бъдат платени по два лева на бройка. За останалите автомобили се запазва сега действащият режим, при който за проверка на техническата и еколгичната изправност при първоначална регистрация или за промяна в регистрацията се събира такса от 6 лв., а ако това става извън пунктовете на КАТ, таксата е 9 лв. Ако регистрацията се извършва на място, което се различава от адреса на собственика (постоянен адрес при физическите лица или адреса на регистрация на фирмата, ако е юридическо лице) таксата се запазва - 40 лв. Запазва се и таксата от 7000 лв., която е за т.нар. специални номера по желание на собственика на автомобила. Действащата наредба предвижда собственикът да си избира надпис по желание. С новите промени се прецезира определението за това какъв може да бъде надписът - комбинация от шест букви или цифри. Променят се таксите за издаване на разрешението за транспортиране на боеприпаси и оръжие, като те се разделят съответно за фирми и физически лица

Варненци замесени в схема за производство на фалшиви цигари в Полша

http://www.moreto.net/novini.php?n=272884

Международна операция на териториите на Полша и на България се проведе преди дни. Действията са предприети след шестмесечно разследване на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), научи Moreto.net. Служители на ДАНС, под прякото ръководство и надзор на Специализираната прокуратура, съвместно с Централното бюро за разследване на Република Полша и в координация с Европол, са неутрализирали организирана престъпна група, осъществяваща незаконно производство и разпространение на цигари без акцизен бандерол на територията на Полша.

Александър Новак: Отказът на Русия от "Южен поток" е окончателен

http://econ.bg/Новини/Александър-Новак-Отказът-на-Русия-от-Южен-поток-е-окончателен_l.a_i.619666_at.1.html

Отказът на Русия от газопровода „Южен поток“, който щеше да минава през България, е окончателен. Това заяви руският министър на енергетиката...

Ежегодното послание на президента на Русия до Федералното събрание

http://www.cross.bg/rysiya-vladimir-federalnoto-1442488.html

/КРОСС/ Президентът Путин се обърна към Федералното събрание на Русия с послание, в което се съдържа неговото виждане по основните направления на развитие на Русия в близкото време. Президентското послание до парламента е предвидено от Конституцията и се смята за едно от главните политически събития в Русия. Русия се отнася с уважение към Украйна, към братския народ, към суверенитета на страната и е готова във всеки момент да окаже помощ, заяви днес по време на ежегодното си послание към Федералното събрание президентът на Русия Владимир Путин.В същото време Русия не може да не осъжда държавния преврат, който беше извършен в Украйна и доведе до кървава трагедия в югоизточното част на страната, подчерта президентът.***„За Русия, Крим древните Корсун, Херсонес, Севастопол имат огромно цивилизационно и сакрално значение така, както Храмовата планина в Ерусалим за онези, които изповядват ислям и юдаизъм.И именно така ще се отнасяме към това днес и завинаги", заяви президентът Владимир Путин в обръщението си към Федералното събрание на Русия.Путин подчерта, че „ако за редица страни на Европа суверенитета и националната гордост са забравени понятия и разкош, то за Русия това е абсолютно необходимо условия".***Никой няма да постигне военно превъзходство над Русия, заяви днес президентът на Русия Владимир Путин в обръщението си до Федералното събрание на страната

Спасители вадиха помпиер от наводнена станция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4460926

Помпиер беше спасен от екип на пожарната, след като помпената станция е била залята от придошлата река Крумовица.
Инцидентът е станал в района на Крумовград. Мъжът бил в помпената станция, когато нивото на реката се вдигнало и не могъл да излезе от постройката. Помпиерът подал сигнал на спешния номер 112 и на място бил изпратен екип спасители, Помпиер беше спасен от екип на пожарната, след като помпената станция е била залята от придошлата река Крумовица. Инцидентът е станал в района на Крумовград. Мъжът бил в помпената станция, когато нивото на реката се вдигнало и не могъл да излезе от постройката. Помпиерът подал сигнал на спешния номер 112 и на място бил изпратен екип спасители,

Волейболистите на Миньор се изправят срещу лидера Добруджа 07 в мач от Суперлигата

http://www.zapernik.com/pernik/voleibolistite-na-minior-se-izpravyat-sreshtu-lidera-dobrudja-07-v_36230/

Мачът ще е в Перник на 6 декември от 17:00ч.

Волейболистите на Миньор – Перник ще се изправят в тежък мач с лидера в групата на волейболната Суперлига при мъжете - Добруджа 07.

Миньор домакинства на Добруджа 07 в осмият кръг на първенството. Срещата ще се състои в зала „Борис Гюдеров” на 6 декември от 17:00ч.

Във временното класиране Добруджа 07 е начело с 18 точки - 6 победи и една загуба, следван от Монтана с 16 точки.

В седемте си мача до момента Миньор е записал една победа и заема осма позиция в таблицата....

Продължава

МОСВ алармира: Язовири пред преливане, свлачище спря влакове

http://www.bnews.bg/article-123528

От МОСВ съобщиха, че в Басейнова дирекция Черноморски район - Варна е постъпило предупреждение от „Напоителни системи“ за повишаване на водното ниво в язовир „Тича“ с тенденция за повишение и преливане в близките часове.

Борисов иска от Еврокомисията да му се отговаря ясно с да или не по темата Южен поток

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4460921

Ще очаквам да получа от Европейската комисия ясно становище относно бъдещето на газопровода „Южен поток“. Искам от ЕК да ми се отговаря с „да“ или „не“ по темата, да се казва ясно „това може“ или „това не може“, „това го правим“ и т. н. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след срещата си с председателя на ЕНП Жозеф Дол Ще очаквам да получа от Европейската комисия ясно становище относно бъдещето на газопровода „Южен поток“. Искам от ЕК да ми се отговаря с „да“ или „не“ по темата, да се казва ясно „това може“ или „това не може“, „това го правим“ и т. н. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след срещата си с председателя на ЕНП Жозеф Дол

Маргарит Мицев е изключен от НДСВ

http://www.mediapool.bg/margarit-mitsev-e-izklyuchen-ot-ndsv-news227959.html

С решение на Политическия съвет на НДСВ Маргарит Мицев е изключен от партията за уронване на престижа на НДСВ и действия, несъвместими с устава й, съобщиха от пресцентъра на партията. Мицев е освободен от поста на председател на Софийската организация на НДСВ. На областен съвет, проведен на 3 декември, за председател на столичната организация на ПП НДСВ е избран д-р Атанас Додов, а за секретар Стефан Шапкаров.

В община Бойница са без ток

http://pik.bg/в-община-бойница-са-без-ток-news257413.html

В община Бойница са без ток

Всички населени места в община Бойница са без ток. Това каза Анета Генчева, кмет на населеното място, предаде "Фокус".

По думите й, обстановката не се е подобрила и продължава да бъде все така критична. Мобилните оператори не работят, няма и интернет в цялата община. Единствено пътищата са в добро състояние, след като през вчерашния ден имаше затворени пътни участъци поради паднали дървета

Путин: Западът създаде нова Желязна завеса

http://www.investor.bg/evropa/334/a/putin-zapadyt-syzdade-nova-jeliazna-zavesa-185010/

Трябва да се откажем от тоталния контрол над бизнеса, заяви в дългоочакваната си годишна реч руският президент

От БЛС прогнозират дефицит в бюджета на касата и през следващата година

http://www.moreto.net/novini.php?n=272890

От Българският лекарски съюз прогнозират дефицит в бюджета на Здравната каса и през следващата година, ако парите за здраве бъдат приети според проекта на кабинета. Недостигът може да достигне 150 млн. лева, прогнозират отсега медиците.

От ЕК искам да ми се отговаря с „да“ и „не“ - това може, това не може!

http://www.bnews.bg/article-123527

Бойко Борисов очаква от Европейската комисия ясно становище за бъдещето на „Южен поток“.

Жилищният пазар във Великобритания забавя ръста си

http://www.investor.bg/novini/122/a/jilishtniiat-pazar-vyv-velikobritaniia-zabavia-rysta-si-185008/

След въведените данъчни промени все повече хора с ниски доходи могат да си позволят покупката на нов дом

Борисов: Искам от ЕК да ми се отговаря с да или не по темата Южен поток

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4460910

Ще очаквам да получа от Европейската комисия ясно становище относно бъдещето на газопровода „Южен поток“. Искам от ЕК да ми се отговаря с „да“ или „не“ по темата, да се казва ясно „това може“ или „това не може“, „това го правим“ и т. н. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след срещата си с председателя на ЕНП Жозеф Дол Ще очаквам да получа от Европейската комисия ясно становище относно бъдещето на газопровода „Южен поток“. Искам от ЕК да ми се отговаря с „да“ или „не“ по темата, да се казва ясно „това може“ или „това не може“, „това го правим“ и т. н. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след срещата си с председателя на ЕНП Жозеф Дол

В Русия отбелязаха Деня на Незнайния воин

http://www.cross.bg/ivanov-rysiya-neznaiiniya-1442487.html

/КРОСС/ Вчера за първи път в Русия бе отбелязан Деня на Незнайния воин. Ръководителят на администрацията на руския президент Сергей Иванов в речта си пред ветераните от войната подчерта, че подвигът на незнайните воини, герои във Великата Отечествена война никога не може да бъде забравен. „Днес Русия за първи път отбелязва Деня на Незнайния воин. Това е ден, посветен на паметта на всички тези, които с оръжие в ръце са защитавали нашата страна и завинаги са останали на бойното поле, там, където ги е настигнала смъртта: в разрушените землянки и окопи, във водите на реките, в хилядите безименни гробове“, каза Иванов. Той добави, че датата 3 декември не е избрана случайно. Иванов припомни, че през 1966 г. на този ден от братската могила е пренесен и погребан в Александровски сад на Кремъл прахът на незнайния войн. „Мемориалът пред стените на Кремъл се превърна в символично място за поклонение за всички, които не знаят как и къде са загинали техните близки и роднини“, каза Иванов. Ръководителят на администрацията на руския президент отбеляза също, че броят на жертвите във Втората Световна до ден днешен не е обявен с точност. В списъците за загубите почти една трета от фамилиите са водят „безследно изчезнали“. „Огромно уважение заслужават хората, които в продължение на десетилетия не престават търсенето на загиналите воини

Безсънна нощ заради дъждовете в циганската махала в Стралджа, изведоха живеещите там

http://pik.bg/безсънна-нощ-заради-дъждовете-в-циганската-махала-в-стралджа-изведоха-живеещите-там-news257405.html

Безсънна нощ  заради дъждовете в циганската махала в Стралджа, изведоха живеещите там

След една безсънна дъждовна нощ за живеещите в ромския квартал северно от Стралджа и активната работа на зам.кмета Иван Георгиев, Илия Илиев, гл.специалист „ГЗ” заедно с екипи на ПБЗН, РУ”Полиция”, БКС , утрото в града започна с нови грижи.

Количеството паднал дъжд в общината е  90 л/кв.м. За изведените при роднини ромски  семейства с малки деца от наводнените паянтови къщи още от сутринта започна организация по настаняването им във физкултурния салон на ОУ”Св.св.Кирил и Методий” Стралджа.

Малко след осем часа бе изключено и ел.напрежението в бедстващия район. Автобус на общината превози над 30 души - бебета на по два месеца, малки деца и майки до училището, където им бе осигурена топлина, закуски, вода, сухи чорапи, съобщиха от общината.  Започна удълбочаване на задръстените канавки, за да може силната вода, прииждаща от полето да се оттече.

На помощ се включи трактор на БКС, екипи на полицията се намесиха за осигуряване безопасност на движението, специализираната кола на пожарната беше на разположение за източване вода от бедстващи домове. През цялата нощ мътни потоци заляха къщите, дворовете, наводнени са десетки мазета във всички по-ниски части на   града.

Дъждът продължи да вали и преди обед, което усложняваше обстановката.  Спазвайки предварителните планове членовете на Щаба за борба със стихийните бедствия  направиха и невъзможното, за да не се допуснат жертви или  по-големи щети за семействата.

Около обяд дъждът поспря, водата в р.Мараш край Атолово падна с около 20 см., по-спокойни бяха информациите на кметовете  по селата. В Лозенец наводнението се запазва в големи територии, но водата постепенно се оттича, в Иречеково не се стигна до наводнени къщи. „Водоемът се напълни с мътна вода и от чешмите протече мътилка”, тревожно сигнализира кмета Николай Генов. И в Зимница се справиха  с проблема, във Воденичане водата от полето наводни първия етаж на две къщи, но реката има възможности да поеме  още вода, потвърди Петранка Крайчева, кмет на селото.

В Джинот язовирите издържаха напрежението, водата прелива към р.Мочурица, наводнена е една къща, където цяла нощ изпомпват. Притесненията на стопаните там са заради  1600 дка с есенници, които остават под вода. В Люлин дежурят  край язовира с надеждата, че дигите ще издържат. От снощи водата там започва да спада, информира кметския наместник Диньо Капитанов.

Тепърва ще се прави равносметка на щетите в цялата община. Ще се предприемат допълнителни мерки за борба със стихията и недопускане на жертви и големи материални загуби.

Свлачище затрупа ж.п. линията Карнобат-Варна, влаковете са спрени

http://pik.bg/свлачище-затрупа-жп-линията-карнобат-варна-влаковете-са-спрени-news257411.html

Свлачище затрупа ж.п. линията Карнобат-Варна, влаковете са спрени

Свлачище е затрупало ж.п. линията Карнобат - Варна, влаковете са временно спрени. Това съобщи Димитър Христов, главен експерт в отдел „Отбранително-мобилизационна подготовка” към Областна администрация - Бургас, цитиран от Фокус.

Инцидентът е станал на територията на община Руен между селата Люляково и Листец. „В момента там вече има изпратена голяма машина. Има и екип от 30 души, които разчистват линията. Взети са мерки за спиране на влаковете и временно до почистване на линията движението ще е преустановено”, обясни Христов. По думите му, обстановката като цяло е непроменена от сутринта. Има отделни критични места.

Критична е ситуацията в Община Средец, където от наводнение вследсвие на преливане на язовир са заплашени селата Радойново и Драка. На място екип следи за ситуацията.

„Най-вероятно там ще бъде прокопан допълнителен канал, който да позволи част от водата да се оттече в странични ръкави, за да се намали водният напор върху стената, тъй като водата не се покачва, но заради дъжда и не спада”, каза още Димитър Христов.

5 милиона губи Чатай от Огледален свят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4460905

Голяма беля си доведе до главата всенародния любимец Чаатай Улусой, познат от хита "Огледален свят", както и от "Пътят на Емир". Красавецът, който без време успя да спечели сърцата на жените в България и Турция ще изгуби много пари.   Цялата история и още интересни четива ще намерите във вестник "ТВ гид". Голяма беля си доведе до главата всенародния любимец Чаатай Улусой, познат от хита "Огледален свят", както и от "Пътят на Емир". Красавецът, който без време успя да спечели сърцата на жените в България и Турция ще изгуби много пари.  Цялата история и още интересни четива ще намерите във вестник "ТВ гид".

5 милиона губи Чатай от Огледален свят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4460868

Голяма беля си доведе до главата всенародния любимец Чаатай Улусой, познат от хита Голяма беля си доведе до главата всенародния любимец Чаатай Улусой, познат от хита "Огледален свят", както и от "Пътят на Емир". Красавецът, който без време успя да спечели сърцата на жените в България и Турция ще изгуби много пари.  Цялата история и още интересни четива ще намерите във вестник "ТВ гид".

През 2015 г. се очаква ръст в кредитирането

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/04/2432163_prez_2015_g_se_ochakva_rust_v_kreditiraneto/?ref=rss


Въпреки сътресенията с КТБ, банковият сектор е високо ликвиден, печалбата му нараства, а очакванията за следващата година са за ръст на кредитирането. Така обобщи изказванията в панела на
тема "Актуално състояние на банковия сектор в България" Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти в рамките на Българския икономически форум, съобщи БТА.

Прогнозата на Министерството на финансите за ръст на кредитирането през 2015 г. - 1.8 процента при фирменото и 0.2...

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу Огнян Стефанов

http://pik.bg/прокуратурата-образува-досъдебно-производство-срещу-огнян-стефанов-news257410.html

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу Огнян Стефанов

Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу управителя на „Торнадо Медия” ООД Огнян Стефанов по член 227б , ал.2 от Наказателния кодекс. Това стана ясно от постановление, което се получи в Печатница „София”, информира 24 часа.

Наказанието е лишаване от свобода до 3 години или глоба до 5 хиляди лева. Седмичникът, който се издава от собственика на агенция Фрогнюз, е спрял да плаща своите сметки към Печатница „София” на 30.06.2011 г. Те са били в размер на 408,757 лева, но Огнян Стефанов не е поискал обявяването си в несъстоятелност в законовия 30-дневен срок. Той е направил това година и три месеца по-късно – септември 2012 г.

Според прокурора Стоян Моневски данните по проверката са достатъчни, за да се направи основателно предположение, че е извършено престъпление по смисъла на чл.227 Б, ал. 2 от Наказателния кодекс и затова е указал на Софийска районна прокуратура да образува досъдебно производство срещ, управителя на „Торнадо Медия”.

Според експерти е напълно възможно Огнян Стефанов да е предизвикал умишлен фалит на своето издание, за да не плаща на своите кредитори.

Преди време стана ясно, че освен за печат и хартия, собственикът на Фрог Нюз не е изплащал заплати и осигуровки на своите журналисти от „Торнадо”.


Избрани с преференция депутати с декларация в защита на Палев и Хюсмен

http://offnews.bg/news/n_1/n_426358.html

Избрани с преференция депутати от БСП и Реформаторския блок излязаха с декларация в защита на изгонените от групата на ДПС Муса Палев и Гюнай Хюсмен. От ръководството на ДПС обявиха миналата седмица, че изключват Палев и Хюсмен от групата, защото са влезли в парламента с преференциален вот, а са обещали да не го правят. Под декларацията са се подписали Георги Кадиев от БСП, който водеше активна кампания за преференциално гласуване преди изборите, Мартин Димитров и Борислав Малинов от Реформаторския блок и социалистите Димитър Димитров, Манол Генов и Добрин Данев. Те са влезли в Народното събрание благодарение на преференциален вот за тях. Депутатите от ГЕРБ, които са по същата линия в парламента, са отказали да се подпишат заради отсъствието на Цветан Цветанов,  уточни Кадиев. "Ние, избраните преференциално народни представители считаме изключването на Муса Палев и Гюнай Хюсмен от парламентарната група на ДПС за лош сигнал за демокрацията в българското общество", пише в началото на декларацията. В нея се напомня, че на последните парламентарни избори 369 кандидати от парламентарно представените партии са преминали 7% бариера за издигане по-нагоре в листите, а 13 от тях са се заклели като депутати. Според депутатите, подписали декларацията, това е ясен знак, че хората искат и търсят наличието на тази опция за гласуване и искат тя да работи. Декларацията завършва с апел: "Затова призоваваме ДПС да преосмисли действията си и да не заличава правото на избирателите да посочват личностите, които искат да ги представляват редом с политическите сили в българския парламент. 

Празнична програма и молебен за здраве на Никулден в Аспарухово

http://web.barometar.net/66015/

Покровителят на рибарите, моряците, търговците и банкерите – Св. Николай Чудотворец, ще бъде почетен в „Аспарухово“ с празнична програма, молебен за здраве и благополучие и рибен курбан на 6 декември. Събитието се организира от местния православен храм „Св. Цар Борис I“, район Аспарухово, читалище „Просвета 1927“ и Съюза на пенсионерите. В 9 часа в храма [...]

За Русия Крим е от огромно цивилизационно и сакрално значение, заяви Путин

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/04/2432165_za_rusiia_krim_e_ot_ogromno_civilizacionno_i_sakralno/?ref=rss


"За Русия Крим има огромно цивилизационно и сакрално значение, както Соломоновия храм в Ерусалим". Това заяви руският президент Владимир Путин в годишното си обръщение към парламента.

"Русия доказа, че е способна да защити съотечествениците си, с чест да отстоява правдата и справедливостта. През март в Крим се състоя референдум, на който жителите на полуострова ясно заявиха желанието си да се присъединят към Русия. Последва решението на кримския парламента за независимост. Накрая се...

Кметът на Перник инж. Иван Иванов получи почетна статуетка от Съюза на слепите в България

http://www.zapernik.com/pernik/kmetut-na-pernik-inj-ivan-ivanov-poluchi-pochetna-statuetka-ot_36229/

Кметът на Перник инж. Иван Иванов получи почетна статуетка от Съюза на слепите в България. Отличието бе връчено лично от председателя Васил Долапчиев. Общината получава наградата заради предоставена клубна база за изграждане на рехабилитационен център за незрящите в Перник.

„Община Перник ще продължава да работи в посока интеграцията на хора с увреждания. Признавам, че сме длъжници на...

Продължава

Обстановката в областта: Пътят Поморие – Ахелой проходим в едното платно

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/89FQJnjBN7o/

За последните две денонощия във всички общини има превишение на 10-дневната норма на валеж. В общините Средец, Карнобат, Айтос и Сунгурларе превишението е близо три пъти над обичайното количество за сезона.

Към 15,00 ч. пътната обстановка на отделни места остава сложна. Има залети участъци на пътната мрежа. Това са по направление Карнобат-Айтос, в община Айтос. Пътят Поморие-Ахелой  в община Поморие е проходим в едното платно. Река „Голямата река” в района на гр. Средец е излязла от коритото си, в следствие на което пътят Средец-Ямбол е залят и се използва обходния маршрут през селата Русокастро-Орлинци.

На жп линията в района на Люляково-Средец в община Руен се е свлякла земна маса върху жп линията Карнобат-Варна. На място има изпратена техника и екип от 30 човека, които работят по отстраняването на насипа. Движението на влаковете е временно преустановено.

Водите на язовира в с. Зорница, община Средец, са достигнали критичната си точка. На място има изпратени екип от специалисти и инженерни машини, които работят за свалянето нивото на водата за предотвратяване на преливане и/или скъсване на язовирната стена. Кметът на община Средец със своя заповед е обявил бедствено положение в община Средец.

Няма евакуирани хора в нито една община към настоящия момент. Няма информация за прекъснато ел. захранване.

На разположение са подготвени екипи от ПБЗН, ЕВН и ВиК, както и техника да реагират своевременно при подадени сигнали.

Бедствие в Тополовград - 6 села под вода!

http://pik.bg/бедствие-в-тополовград---6-села-под-вода-news257409.html

Бедствие в Тополовград - 6 села под вода!

Бедствено положение е обявено в община Тополовград със заповед на кмета Божин Божинов, предаде "Марица.бг".

От администрацията съобщиха, че са заляти много къщи и общински сгради в 6 села. Пострадали са Доброселец, Чукарово, Синапово, Княжево, Срем, Устрем. Голяма е опасността река Тунджа да нанесе огромни щети, след изпускането на язовир Жребчево. На места нивото на реките достига височината на пътищата.

Затворени са шосетата Княжево – Синапово-Срем и Устрем – Радовец.

Начело с кмета, служители и формирования на Гражданска защита са на критичните места.

Държавата ще поеме част от санкциите на общински екопроекти

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/dyrjavata-shte-poeme-chast-ot-sankciite-na-obshtinski-ekoproekti-185009/

Това ще стане, ако финансовите корекции за проекти по ОП „Околна среда“ са наложени несправедливо, заяви екоминистърът Ивелина Василева

Борисов и Станишев с обща позиция за влизането на страната ни в Шенген

http://www.cross.bg/borisov-bulgariya-stanishev-1442489.html

/КРОСС/В централата на Европейската народна партия в Брюксел не са обсъждани нови управленски формули за България, обяви премиерът Бойко Борисов, след като с лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев се оказаха на обща среща с председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол. Станишев и Борисов са изразили обща позиция за влизането на страната в Шенген и по други приоритетни въпроси, но не са обсъждали коалиции. С тях бе и вицепремиерът Меглена Кунева. „Ще очаквам да получа от Европейската комисия ясно становище относно бъдещето на газопровода „Южен поток" - заяви министър-председателят. Пред журналисти в Брюксел Бойко Борисов коментира: „Бях възмутен от изказването на една говорителка вчера и се надявам началниците й да я смъмрят, за това че ЕК само наблюдавала „Южен поток". Напротив, аз четох пълномощното, с което България е делегирала всички права по този проект на ЕК. Това е факт и сега аз искам от ЕК да ми се отговаря с „да" или „не" по темата, да се казва ясно „това може" или „това не може", „това го правим" и т. н. Защото Путин е прав в едно, че освен отговор „да" има и отговор „не", но трябва да се каже навреме и да се каже точно и ясно. И не случайно той визираше само България", каза още Борисов

Мишки с наполовина човешки мозък станаха по-умни

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/mishki-s-napolovina-choveshki-mozyk-stanaha-po-umni-6028473

Мишките с получовешки мозък са създадени, като са извлечени незрели глиални клетки от абортирани човешки фетуси, които са трансплантирани в мозъците на малки екземпляри

Свлачище затрупа ж.п. линията Карнобат-Варна, влаковете са спрени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4460874

Свлачище е затрупало ж.п. линията Карнобат - Варна, влаковете са временно спрени. Това съобщи Димитър Христов, главен експерт в отдел „Отбранително-мобилизационна подготовка” към Областна администрация - Бургас, цитиран от Фокус.
Инцидентът е станал на територията на община Руен между селата Люляково и Листец. Свлачище е затрупало ж.п. линията Карнобат - Варна, влаковете са временно спрени. Това съобщи Димитър Христов, главен експерт в отдел „Отбранително-мобилизационна подготовка” към Областна администрация - Бургас, цитиран от Фокус. Инцидентът е станал на територията на община Руен между селата Люляково и Листец.

Свлачище затрупа ж.п. линията Карнобат-Варна, влаковете не се движат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4460891

Свлачище е затрупало ж.п. линията Карнобат - Варна, влаковете са временно спрени. Това съобщи Димитър Христов, главен експерт в отдел „Отбранително-мобилизационна подготовка” към Областна администрация - Бургас, цитиран от Фокус.
Инцидентът е станал на територията на община Руен между селата Люляково и Листец. Свлачище е затрупало ж.п. линията Карнобат - Варна, влаковете са временно спрени. Това съобщи Димитър Христов, главен експерт в отдел „Отбранително-мобилизационна подготовка” към Областна администрация - Бургас, цитиран от Фокус. Инцидентът е станал на територията на община Руен между селата Люляково и Листец.

Избрани с преференция депутати защитиха изгонените от ДПС

http://www.bnews.bg/article-123525

Ние, избраните с преференциално народни представители считаме изключването на Муса Палев и Гюнай Хюсмен от парламентарната група на ДПС за лош сигнал за демокрацията в българското общество, се посочва в декларацията.

„Червената къща“ затваря врати заради висок наем

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/chervenata-kyshta-zatvaria-vrati-zaradi-visok-naem-6028474

Годишният наем, който иска Министерството на културата за сградата на ул. „Любен Каравелов“ 15, е близо 80 хил. лв.

Пожар изпепели СПА центъра на Царско село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4460885

Пожар изгори част от един от най-луксозните комплекси в София - "Царско село", съобщи "Блиц".
По първоначална информация СПА центърът на комплекса е изгорял, като все още не е ясно какви и колко ще бъдат щетите. "Царско село" е собственост на бившия изпълнителен директор на ЦСКА Стойне Манолов. Бизнесменът и сега продължава да е близо и да помага Пожар изгори част от един от най-луксозните комплекси в София - "Царско село", съобщи "Блиц". По първоначална информация СПА центърът на комплекса е изгорял, като все още не е ясно какви и колко ще бъдат щетите. "Царско село" е собственост на бившия изпълнителен директор на ЦСКА Стойне Манолов. Бизнесменът и сега продължава да е близо и да помага

Борисов: Със Станишев говорихме за обща позиция за Шенген, не за коалиции

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4460880

В централата на Европейската народна партия в Брюксел не са обсъждани нови управленски формули за България. Това обяви пред БНР премиерът Бойко Борисов, след като с лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев се оказаха на обща среща с председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол. В централата на Европейската народна партия в Брюксел не са обсъждани нови управленски формули за България. Това обяви пред БНР премиерът Бойко Борисов, след като с лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев се оказаха на обща среща с председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол.

400 младежи от Варна чакат за платен стаж по специалността

http://www.moreto.net/novini.php?n=272886

400 безработни младежи на възраст до 29 години чакат одобрение, за да бъдат наети на 6-месечни стажове по специалността си. Това съобщи за Moreto.net, Катя Антонова от варненската структура на Агенцията по заетостта. По думите й, заявките са в доста широк спектър, във всякакви сфери.

Имперски балет с два спектакъла в София през февруари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247294_%D0%98%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%82+%D1%81+%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%BB%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%

 След 10  годишна пауза световно известната балетна трупа отново ще зарадва българската публика, съобщиха организаторите на събитието. На 10 февруари в зала 1 на НДК ще бъде представен балета „Лебедово езеро”, а на 11 февруари – емблематичнитe за трупата постановки „Болеро” и „Кармина Бурана”.  

BOLERO

Трупата е създадена през 1994 г. по инициатива на Майя Плисецкая. Идеята възниква по време на нейните юбилейни гастроли в Япония по програма на солиста на „Большой театр” Гедиминас Таранда, който сега е художествен ръководител и директор на балета. Името на колектива е реверанс в памет на императорското семейство, което има изключителен принос в развитието на руската култура, в това число в създаването на „Большой” и „Мариинский” театри, където се ражда и израства славата на руския балет.

За годините на своето съществуване Имперският руски балет завоюва любов и признание по целия свят от Япония, Китай,  Австралия и Нова Зеландия през страните на Европа, до Бразилия, Уругвай и САЩ.

С балета  си сътрудничат най-големите звезди – Майя Плисецкая, Патрик Дюпон/Парижка опера/, Фарух Рузиматов, Диана Вишнева /Мариинский театър/ Николай Цискаридзе, Надежда Павлова, Людмила Семеняка, Светлана Захарова, Денис Матвиенко/Большой театр/, Владимир Малахов и Джулия Кент/Американски балетен театър/, Тамие Кусакари/Япония/ и много други.

Спектаклите, поставени от Имперския руски балет, са в „Златния фонд” на световното балетно изкуство.

Билетите са вече в продажба онлайн в Ивентим БГ  и от 5 декември на касата на НДК. Цени от 25 лв. до 75лв.

 

 

Ултраси плашат БФС с безредици

http://www.bnews.bg/article-123526

Привържениците вече изригнаха с декларация, с която заявиха, че са готови на тотална война с Изпълкома

Борисов: Със Станишев не сме говорили за коалиции, а за обща позиция за Шенген

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4460863

В централата на Европейската народна партия в Брюксел не са обсъждани нови управленски формули за България. Това обяви пред БНР премиерът Бойко Борисов, след като с лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев се оказаха на обща среща с председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол. В централата на Европейската народна партия в Брюксел не са обсъждани нови управленски формули за България. Това обяви пред БНР премиерът Бойко Борисов, след като с лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев се оказаха на обща среща с председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол.

Ниви и дворове са наводнени в Сливен

http://pik.bg/ниви-и-дворове-са-наводнени-в-сливен-news257404.html

Ниви и дворове са наводнени в Сливен

Земеделски земи и дворни пространства са наводнени в почти всички населени места в Община Сливен. Река Тунджа е излязла от коритото си в няколко от селата, но няма опасност за населението, съобщи за Фокус инж. Снежана Кънева, началник на Кризисната дирекция в Сливен.

Реката е преляла в районите на Желю войвода, Мечкарево, Гавраилово и Крушаре. Изпратени са екипи, които проверяват на място ситуацията и предприемат необходимите мерки. Четвъртият, последен язовир край Злати войвода, вече прелива през короната, река Сажевица също прелива.

Валежите, които започнаха на 2 декември, надвишават сумарни количества над 43 л/кв.м в населените места в община Сливен. Само за последното денонощие в Сливен са паднали над 26л/кв.м.

Банки връщат вложители на КТБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_426375.html

Банки връщат вложители на КТБ в днешния първи ден, от който теоретично хората могат да получат гарантирания размер на депозитите си, видяха репортери на OFFNews. Причината са несъответствия между данните им в документите им за самоличност и данните в пълномощните от КТБ. Този документ за съответствие бил поискан от банките, които от днес изплащат парите на вложителите. Заради откритите несъответствия хората са били връщани в КТБ за корекции. В някои от случаите данните се разминават, защото след сключването на договорите си с КТБ вложителите са сменяли личните си документи. В резултат на това някои от вложителите чакаха часове пред централата на КТБ на пл. "Гарибалди" в София, за да получат нови пълномощни, увериха се репортерите си. Охраната допуска в сградата на КТБ само по двама души, останалите мръзнат навън в студа.

"Атака" дава кмета на Добрич на главния прокурор (документи)

http://pik.bg/атака-дава-кмета-на-добрич-на-главния-прокурор-документи-news257402.html

"Атака" дава кмета на Добрич на главния прокурор (документи)

Народният представител от "АТАКА" Калина Балабанова подаде сигнал до Главния прокурор Сотир Цацаров относно съмнения за конфликт на интереси и причинена щета за Община гр. Добрич чрез продажбата на тролейбусна контактна мрежа.

Според Балабанова кметът на гр. Добрич Детелина Николова Николова не спазва изискването за лицензиран оценител, който да направи пазарната оценка по ликвидационния метод на тролейбусна кабелна мрежа град Добрич. Оценката е възложена на фирма „Ел“ ЕООД град Русе, която според националистката не притежава такъв лиценз.

В сигнала Балабанова оспорва направената оценка и изказва съмнение за личният интерес на фирмата, като дава пример със завишени стойности на дейности по демонтажа. Друго нарушение от страна на Детелина Николова според АТАКА е взимането на еднолично решение без санкция на Общински съвет град Добрич за сваляне на началната тръжна цена с 20% при насрочването на втория търг. „Кое налага намаляването на цената с 20%, а не с 10% или с 5% не става ясно от тръжната документация.", пита Балабанова. С това решение Детелина Николова не спазва изискванията за управлението на общинската собственост с грижата на добър стопанин. Като следващо нарушение по ЗОС народният представител от АТАКА изтъква заповедта, с която Кметът на Добрич позволява на фирмата, спечелила търга да плати на две вноски и извършва нарушение като предава владението на тролейбусната контактна мрежа без да е заплатена цялата сума и не предприема действия по обезпечаване на втората вноска.

„Случайно или не, кметът на град Добрич не взима под внимание отявлен конфликт на интереси или по-точно обстоятелството, че изготвилия предварителната пазарна оценка, подписалият като пълномощник договор за покупко-продажба на контактна тролейбусна мрежа и извършителят на ликвидационните действия е едно и също лице- собственикът на Ел ООД град Русе Стефан Спасов Стефанов." Въз основа на гореописаните нарушения Балабанова сезира Главния Прокурор Сотир Цацаров да извърши проверка, дали Кметът на Добрич е извършила престъпления по служба според НК, както и Министерството на финансите, Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси за съмнения за причинени финансови вреди в особено големи размери, конфликт на интереси и корупция.

Ето и оргиналния текст на внесения сигнал:

ДО

                                                        Г- Н СОТИР ЦАЦАРОВ

                                                        ГЛАВЕН ПРОКУРОР  НА

                                                        РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

КОПИЕ ДО

Г-Н ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ

МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

КОПИЕ ДО

Г-Н ВЕНЦИСЛАВ ГЕОРГИЕВ

ДИРЕКТОР НА АГЕНЦИЯ ЗА

ДЪРЖАВНА ФИНАНСОВА ИНСПЕКЦИЯ

 

КОПИЕ ДО

Г-ЖА ЛИДИЯ РУМЕНОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СМЕТНА ПАЛАТА НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

КОПИЕ ДО

КОМИСИЯТА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ

И УСТАНОВЯВАНЕ НА КОНФЛИКТ

НА ИНТЕРЕСИ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

КОПИЕ ДО

Г-Н ВАЛЕНТИН НИКОЛОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ

ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА,

 КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ И

ПАРЛАМЕНТАРНА ЕТИКА

КЪМ НАРОДНО СЪБРАНИЕ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

 

 

СИГНАЛ

от Калина Петрова Балабанова,

народен представител от ПГ на ПП АТАКА,

зам.-председател на КБККИПЕ към

Народно Събрание на Република България

 

           ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,                                    

 

Като народен представител бях информирана за извършени нарушения при продажбата на тролейбусната контактна мрежа чрез проведен търг в град Добрич.

 На 26.08.2014г. мнозинството на Общински съвет град Добрич взима решение за продажба на контактна тролейбусна мрежа чрез публичен търг с тайно наддаване и одобрява предложената начална тръжна цена 1 200 000 лева.

Кметът на град Добрич г-жа Детелина Николова не спазва изискването по чл. 22 ал.3 и чл.41 ал.2 от Закона за общинската собственост (ЗОС) и чл.37 ал.2 и чл.39 ал.1 от  Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество (НРПУРОИ) за лицензиран оценител, който да направи пазарната оценка по ликвидационния метод на тролейбусна кабелна мрежа град Добрич. Оценката е възложена на фирма Ел ЕООД град Русе, която не притежава такъв лиценз, а след изготвянето и се оказва, че очакваните приходи след реализацията на металите от контактната мрежа възлизат на 1 440 000 лв., а приблизителните разходи по демонтажа - 240 000 лв. (Приложение 1) Личният интерес на фирмата ясно личи от многократно завишените стойности по някои дейности по демонтажа. Например, направа на изкоп за изваждане на меден проводник, който въобще не е нужен поради наличието на шахти, но въпреки това е оценен от Ел ЕООД на стойност 95 832лв. и извозване на материали на територията на град Добрич до пункт на територията на гр. Добрич, разход оценен на стойност 45 000лв. (Приложение 1)

След решението  на Общински съвет град Добрич от 26.08.2014г. (Приложение 2) за продажба на тролейбусната контактна мрежа, Кметът на град Добрич г-жа Детелина Николова насрочва търг, на който няма участници. Със заповед № 1042/13.10.2014г. Кметът на град Добрич насрочва втори търг и без санкция на Общински съвет град Добрич взима еднолично решение за сваляне на началната тръжна цена с 20%. (Приложение 3).  Според чл. 79 ал.4 от НРПУРОИ Кметът има право да намали първоначалната цена до 30 на сто еднократно. Кое обаче налага намаляването на цената с 20%, а не с 10% или с 5% не става ясно от тръжната документация. С тази заповед г-жа Николова не спазва изискванията по чл. 8 ал.1 и ал.2 и чл. 11 ал.1 от ЗОС и чл.3 ал.1 от НРПУРОИ за управлението на общинската собственост с грижата на добър стопанин.

На втория търг вече се появява участник  - фирмата БАЛМЕТ ООД град Русе, която наддава и печели търга с 1лв. над намалената с 20% начална тръжна цена. Със следваща заповед № 1130/30.10.2014г. г-жа Детелина Николова позволява на фирмата, спечелила търга да плати на две вноски, извършвайки нарушение като предава владението на тролейбусната контактна мрежа без да е заплатена цялата сума и като не предприема действия по обезпечаване на втората вноска. С тази заповед г-жа Николова отново не спазва изискванията по чл. 8 ал.1 и ал.2 и чл. 11 ал.1 от ЗОС и чл.3 ал.1 от НРПУРОИ за управлението на общинската собственост с грижата на добър стопанин. (Приложение 4)

Случайно или не, кметът на град Добрич не взима под внимание отявлен конфликт на интереси или по-точно обстоятелството, че изготвилия предварителната пазарна оценка, подписалият като пълномощник договор за покупко-продажба на контактна тролейбусна мрежа и извършителят на ликвидационните действия е едно и също лице- собственикът на Ел ООД град Русе Стефан Спасов Стефанов. (Приложение 1, Приложение 5, Приложение 6)

Гореизложеното дава основание да се предполага конфликт на интереси, корупция и съмнения за причинени финансови вреди в особено големи размери, които ощетяват общината, а отговорност за това носи Кметът на град Добрич.

Според Раздел II – Престъпления по служба от Наказателния кодекс:

Чл. 282. (1) Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6, или с пробация.

Чл. 283. Длъжностно лице, което използува своето служебно положение, за да набави за себе си или за другиго противозаконна облага, се наказва с лишаване от свобода до три години

Чл. 283а. Ако престъпленията по чл. 282 и 283 са свързани с приватизацията, продажбата, даването под наем или аренда, както и внасянето в търговски дружества на държавна, общинска и кооперативна собственост, както и на собственост на юридически лица, наказанието е:

1. по чл. 282 - лишаване от свобода от три до десет години, глоба от три до пет хиляди лева и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7 ;

2. по чл. 283 - лишаване от свобода от една до три години, глоба от хиляда до три хиляди лева и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7 .

Чл. 285. Длъжностно лице, което съзнателно допусне подчинено нему лице да извърши престъпление, свързано със службата или работата му, се наказва с наказанието, предвидено за извършеното престъпление.

С оглед на изложеното, Ви моля, да възложите  проверка дали с действията си Кметът на град Добрич г-жа Детелина Николова е извършила престъпления според Наказателния кодекс и съответно, ако бъдат констатирани такива, да бъде подведена под наказателна отговорност.

гр. София, 04.12.2014 г.

 С уважение, Калина Балабанова

 

Приложения                                                                                   

v Приложение 1

Пазарна оценка по ликвидационния метод на тролейбусна кабелна мрежа на град Добрич от ЕЛ ЕООД град Русе

v Приложение 2

Дневен ред на заседанието на Общински съвет град Добрич от 26.08.2014г.

v Приложение 3

Заповед № 1042/13.10.2014г., Община град Добрич

v Приложение 4

Заповед № 1130/30.10.2014г., Община град Добрич

v Приложение 5

Договор за покупко-продажба на контактната тролейбусна мрежа

 

v Приложение 6

Фирмени досиета на Ел ЕООД град Русе и БАЛМЕТ ООД град Русе

Ниви и дворове са наводнени в Сливен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4460859

Земеделски земи и дворни пространства са наводнени в почти всички населени места в Община Сливен. Река Тунджа е излязла от коритото си в няколко от селата, но няма опасност за населението, съобщи за Фокус инж. Снежана Кънева, началник на Кризисната дирекция в Сливен.
Реката е преляла в районите на Желю войвода, Мечкарево, Гавраилово и Крушаре. Земеделски земи и дворни пространства са наводнени в почти всички населени места в Община Сливен. Река Тунджа е излязла от коритото си в няколко от селата, но няма опасност за населението, съобщи за Фокус инж. Снежана Кънева, началник на Кризисната дирекция в Сливен. Реката е преляла в районите на Желю войвода, Мечкарево, Гавраилово и Крушаре.

Путин: Русия винаги е подкрепяла суверенитета на Украйна

http://offnews.bg/news/n_1/n_426352.html

Русия винаги е подкрепяла правото на суверенитет на страните. Това в пълна степен се отнася до Украйна и до братския украински народ. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на годишната си реч пред парламента.  "Годината започна с присъединяването на Крим. Русия доказа, че е способна да защити своите съотечественици. За Русия Крим има огромно сакрално и цивилизационно значение, така, както Храмовата планина в Йерусалим за тези, които изповядват исляма или юдаизма. И точно така ще се отнасяме към това отсега нататък", посочи Путин. Добре известно е, че Русия не само подкрепи Украйна и другите братски републики от бившия СССР в техния стремеж към суверенитет, но и в голяма степен способства този процес през 90-те години на миналия век. Оттогава в нашата позиция няма промяна. Всеки народ има неотменно суверенно право на свой път на развитие, на избор на съюзници, форми на политическа организация на обществото, построяване на икономиката и обезпечаване на своята безопасност. Русия винаги се отнася и винаги ще се отнася към това с уважение. Това в пълна степен се отнася и до Украйна и до братския украински народ, допълни той. Да, ние осъдихме държавния преврат, завземането със сила на властта в Киев през февруари. И това, което виждаме сега в Украйна, трагедията в югоизточната част на страната, напълно потвърждава правилността на нашата позиция. Как във връзка с това може да се поддържат въоръженото завземане на властта, насилието, убийствата? Кървавите събития в Одеса, когато изгаряха хората?, каза руският президент. При преговорите за асоциацията на Украйна с ЕС нямаше никакъв диалог. Просто ни казаха, че ние нямаме връзка с този въпрос. Казано простичко, изпратиха ни по-далече. Москва няма да се подчинява безрезервно на натиска на Запада по отношение на ситуацията в Украйна. Трябва да се окаже помощ на Украйна, а не да се политиканства, но по всичко личи, че Западът не се стреми към такава помощ, допълни Владимир Путин. Недопустимо е да се настройва международното право под нормата на нечии конюнктурни интереси. Ако за редица европейски страни суверенитетът и националната гордост са забравени понятия, то за Русия това е абсолютно необходимо условие, подчерта Путин. Санкциите против Русия не са просто нервна реакция на САЩ и не са свързани с Кримската пролет, а просто начин да се намали влиянието на Русия. Опитите за намаляване на влиянието на Русия не са от вчера, а на практика съществува винаги, когато Русия става по-могъща, категоричен е президентът.  Искаха в Русия да се случи югославският сценарий на разпад на страната. Но никой не успява да постигне военно превъзходство над Русия. Правителствата на някои страни се опитват да построят едва ли не желязна завеса около Русия. Ние никога сами няма да се стремим към изолация, ксенофобия, подозрителност, търсене на врагове. Всичко това е проява на слабост, а ние сме силни и уверени в себе си. Нашата цел е да имаме възможно най-много равноправни партньори както на Запад, така и на Изток. Русия ще бъде открита за света, за чуждестранните инвестиции и за съвместните проекти. Русия не възнамерява да променя отношенията си с Европа и САЩ, но в същото време ще продължи сътрудничеството с Африка и страните от Близкия Изток, коментира той. За Русия предстои сложно и напрегнато време, но санкциите и външните ограничения са голям стимул за ускоряване на развитието на страната, каза Путин, като допълни, че Русия трябва да намали зависимостта си от чуждестранните технологии.  През тази година руснаците преминаха през изпитания, които могат да понесе само една зряла и сплотена нация, истински суверенна и силна държава. Русия доказа, че може да защити своите граждани. Колкото по-свободни са гражданите на Русия, толкова по-голям е потенциалът на страната, посочи Путин, цитирайки Иван Ильин.

Ниви и дворове са наводнени в Сливен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4460840

Земеделски земи и дворни пространства са наводнени в почти всички населени места в Община Сливен. Река Тунджа е излязла от коритото си в няколко от селата, но няма опасност за населението, съобщи за Фокус инж. Снежана Кънева, началник на Кризисната дирекция в Сливен.
Реката е преляла в районите на Желю войвода, Мечкарево, Гавраилово и Крушаре. Земеделски земи и дворни пространства са наводнени в почти всички населени места в Община Сливен. Река Тунджа е излязла от коритото си в няколко от селата, но няма опасност за населението, съобщи за Фокус инж. Снежана Кънева, началник на Кризисната дирекция в Сливен. Реката е преляла в районите на Желю войвода, Мечкарево, Гавраилово и Крушаре.

Редица селища в бедствено положение след падналите валежи

http://www.mediapool.bg/reditsa-selishta-v-bedstveno-polozhenie-sled-padnalite-valezhi-news227958.html

Валежите от последните дни отново причиниха наводнения в редица райони на страна и оставиха хиляди хора без електричество. Най-тежка е обстановката в областите Видин, Бургас, Ямбол, Хасково и Сливен, като в Белоградчик е обявено бедствено положение. Граничният пункт "Капитан Андреево" беше наводнен и затворен през почти целия ден в четвъртък, като водата там достигна половин метър, но привечер движението се нормализира. "Няма данни за жертви, но има много сериозни материални щети в наводнените райони", съобщи вицепремиерът Томислав Дончев, който замества премиера Бойко Борисов, докато е в Брюксел. Дончев съобщи, че представители на правителството са изпратени в засегнатите райони на север - Белоградчик и Кула, и на юг - Ямбол, Елхово и Сливен. "От сутринта следим ситуацията и информираме министър-председателя", заяви той. Във Видинска област 67 населени места и 20 692 абонати останаха без електрозахраване заради скъсани проводници. Най-много са населените места без ток в община Белоградчик - 17. Около 200 души от видинския екип на "Електронергийния системен оператор" работят заедно с представителите на ЧЕЗ по отстраняване на авариит, стана ясно при посещението на министър Теменужка Петкова в района. За по-оперативна работа са привлечени и служители от Монтана и София. В момента без ток са между 35 и 45 населени места в община Видин. Електропровод към подстанция Белоградчик осигурява аварийно захранване, но то е ограничено. Осигурено е електрозахранване за лечебните заведения и в момента няма бедстващи хора, стана ясно след заседанието на кризисния щаб. Дончев добави, че засега ситуацията не предполага намеса на армията. По думите му, ако се наложи, обезателно ще бъдат използвани и военни в помощ на населението. Той коментира, че има наводнени пътища, но ситуацията не предполага някакъв екстремен или неимоверен риск от наводнения. От екоминистерството съобщиха, че е получена информация от НЕК за преминаване на висока вълна за язовирите "Кърджали“, "Студен кладенец“, "Ивайловград“ и "Ал. Стамболийски“. От варненската басейнова дирекция имат предупреждение от "Напоителни системи“ за повишаване на водното ниво в яз. "Тича“ с тенденция за повишение и преливане в близките часове. Заради увеличени обеми още от миналата седмица се изпускат язовирите "Ястребино“, "Ломци“ и "Банинска“. Средствата в междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане отдавна са изчерпани, въпреки че бяха отпуснати и допълнителни 50 милиона лева, каза още Дончев и припомни, че страната ни ще получи допълнително финансиране от Фонда за солидарност на ЕС, но не цялата поискана сума. По думите му пораженията върху публичната инфраструктура от наводненията в средата на годината са изключително тежки и няма как в рамките на половин или една година да бъдат възстановени. Поради усложнена зимна обстановка, паднали дървета и невъзможност за нормално провеждане на учебния процес, 4 и 5 декември 2014 г. ще бъдат неучебни дни за учениците от СОУ "Васил Левски" - град Кула. Заради авария на електропреносната мрежа и обявяване на бедствено положение на територията на община Белоградчик, във ваканция в четвъртък и петък са учениците от СОУ "Христо Ботев" - Белоградчик, и ОУ "Васил Априлов" - с. Рабиша, община Белоградчик. Река Тунджа е излязла от коритото си в няколко от селата в община Сливен, но няма опасност за населението. Реката е преляла в районите на селата Желю войвода, Мечкарево, Гавраилово и Крушаре. Изпратени са били екипи, които проверяват на място ситуацията и предприемат необходимите мерки. В почти всички населени места в общината за залети земеделски земи и са наводнени дворни пространства. Ограничено е движението от км "337" до км "360" по пътя Хасково-ГКПП "Капитан Андреево" поради заливане от река Сива река. Обходният маршрут е по АМ "Марица", съобщи пресцентърът на АПИ. Временно е затворен за движение пътят Долно Езерово-"Лукойл Нефтохим". Това съобщиха от общината в Бургас. Ограничено е движението по пътя Кобиляне-Брезен-Боровица при км "20" в област Кърджали поради заливане от река Арда. Временно е ограничено и движението по пътя с. Брод-с. Златно поле между км "34" и км "42", област Хасково поради заливане напътя. Заради паднала скална маса бе спряно движението на влаковете в участъците Люляково – Дъскотна и Цветино – Велинград като в последното трасе бе възстановено движението около 13.30 часа, но в първото междугарие работата на аварийните екипи продължи късно следобед. Земеделският министър Десислава Танева, която посети региона на Ямбол, увери земеделските производители със залети ниви, че ще получат държавна помощ за пропаднали площи. По думите на министъра, засегнати площи има в Ямболска и в Сливенска област. В областните дирекции "Земеделие“ вече са издадени заповеди за сформиране на комисии за оглед на щетите. "Дружеството "Напоителни системи", което стопанисва яз. "Жребчево", е в денонощен режим на работа. Язовирът е под постоянно наблюдение от служителите. Има пълна готовност на налична техника и хора, които могат да се организират при получени разливи по поречието на река Тунджа“, допълни министър Танева. Тя обясни, че продължава източването на язовира с 91 куб.м вода/сек, като по последни данни, притокът на река Тунджа е около 190 куб.м/сек. Язовирът има още 19 млн. кубически метра свободен обем. Министерството при необходимост има готовност да акумулира още човешки ресурс - системата на Горските предприятия, които в бедствени положения и сложни обстановки са оказвали неведнъж помощ на терен. Министър Десислава Танева и областният управител на Ямбол Димитър Иванов, заедно с останалите представители на Кризисния щаб посетиха Регионален център за наблюдения в Регионална дирекция "Гранична полиция“ – Елхово, където наблюдаваха облитането на хеликоптер над засегнатите на територията на Област Ямбол площи.

Десетки селища бедстват след падналите валежи

http://www.mediapool.bg/desetki-selishta-bedstvat-sled-padnalite-valezhi-news227958.html

Валежите от последните дни отново причиниха наводнения в редица райони на страна и оставиха хиляди хора без електричество. Най-тежка е обстановката в областите Видин, Бургас, Ямбол, Хасково и Сливен, като в Белоградчик е обявено бедствено положение. Граничният пункт "Капитан Андреево" е наводнен и затворен, водата там е над половин метър от падналия обилен дъжд, който продължава. Движението е отбито от Харманли към пункта Лесово. От турска страна също пренасочват автомобилите преди Одрин към техния пункт Хамзабейли. "Няма данни за жертви, но има много сериозни материални щети в наводнените райони", съобщи вицепремиерът Томислав Дончев, който замества премиера Бойко Борисов докато е в Брюксел. Дончев съобщи, че представители на правителството пътуват към засегнатите райони на север - Белоградчик и Кула, и на юг - Ямбол, Елхово и Сливен. "От сутринта следим ситуацията и информираме министър-председателя", заяви той. Във Видинска област 67 населени места и 20 692 абонати са без електрозахраване заради скъсани проводници. Най-много са населените места без ток в община Белоградчик - 17. Дончев добави, че засега ситуацията не предполага намеса на армията. По думите му, ако се наложи, обезателно ще бъдат използвани и военни в помощ на населението. Той коментира, че има наводнени пътища, но ситуацията не предполага някакъв екстремен или неимоверен риск от наводнения. Средствата в междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане отдавна са изчерпани, въпреки че бяха отпуснати и допълнителни 50 милиона лева, каза още Дончев и припомни, че страната ни ще получи допълнително финансиране от Фонда за солидарност на ЕС, но не цялата поискана сума. По думите му пораженията върху публичната инфраструктура от наводненията в средата на годината са изключително тежки и няма  как в рамките на половин или една година да бъдат възстановени. Поради усложнена зимна обстановка, паднали дървета и невъзможност за нормално провеждане на учебния процес, 4 и 5 декември 2014 г. ще бъдат неучебни дни за учениците от СОУ "Васил Левски" - град Кула. Заради авария на електропреносната мрежа и обявяване на бедствено положение на територията на община Белоградчик, във ваканция в четвъртък и петък са учениците от СОУ "Христо Ботев" - Белоградчик, и ОУ "Васил Априлов" - с. Рабиша, община Белоградчик. Река Тунджа е излязла от коритото си в няколко от селата в община Сливен, но няма опасност за населението. Реката е преляла в районите на селата Желю войвода, Мечкарево, Гавраилово и Крушаре. Изпратени са били екипи, които проверяват на място ситуацията и предприемат необходимите мерки. В почти всички населени места в общината за залети земеделски земи и са наводнени дворни пространства. Ограничено е движението от км "337" до км "360" по пътя Хасково-ГКПП "Капитан Андреево" поради заливане от река Сива река. Обходният маршрут е по АМ "Марица", съобщи пресцентърът наАПИ. Временно е затворен за движение пътят Долно Езерово-"Лукойл Нефтохим". Това съобщиха от общината в Бургас. Ограничено е движението по пътя Кобиляне-Брезен-Боровица при км "20" в област Кърджали поради заливане от река Арда. Временно е ограничено и движението по пътя с. Брод-с. Златно поле между км "34" и км "42", област Хасково поради заливане напътя.  

Николай Йорданов ще свири "Берое" - "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/04/2432121_nikolai_iordanov_shte_sviri_beroe_-_ludogorec/?ref=rss


Николай Йорданов ще ръководи дербито на 18-ия кръг в А група между "Берое" и "Лудогорец".

Двата отбора, които заемат съответно третата и втората позиция в класирането, се срещат в петък от 16.00 часа.

39-годишният софиянец получава втори наряд през седмицата, след като в сряда свири реванша за Купата на България между "Левски" и "Монтана" (4:0).

Йорданов се завръща към мачовете в А група след повече от месец отсъствие. За последно той ръководи срещата между...

Първанов: Ще оттеглили подкрепата си от правителството при натрупване на критична маса от негативни решения

http://www.moreto.net/novini.php?n=272887

Бихме оттеглили подкрепата си при натрупване на критична маса от негативни решения, разминавания с програмната декларация – документа, който беше приет с наше участие. Това заяви председателят на АБВ Георги Първанов на пресконференция в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Изгоря СПА центърът на Царско село

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4460847

Пожар изгори част от един от най-луксозните комплекси в София - Пожар изгори част от един от най-луксозните комплекси в София - "Царско село", съобщи "Блиц". По първоначална информация СПА центърът на комплекса е изгорял, като все още не е ясно какви и колко ще бъдат щетите. "Царско село" е собственост на бившия изпълнителен директор на ЦСКА Стойне Манолов. Бизнесменът и сега продължава да е близо и да помага

Цитат на деня: Комисията по досиетата не е свършила нищо съществено

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/12/04/2432148_citat_na_denia_komisiiata_po_dosietata_ne_e_svurshila/?ref=rss


"Комисията по досиетата не е направила нищо смислено освен скандали преди и след избори и при определени назначения. Тази комисия не е направила нищо съществено."

Това заяви на брифинг в парламента депутатът от БСП Атанас Мерджанов. Повод за коментара му е заявката на военния министър Николай Ненчев от събота за предаването на архивите на служба "Военна информация" в комисията. Според бившия военен министър и народен представител от левицата Ангел Найденов осветяването на досиетата...

Шестима депутати от БСП и реформаторите, избрани с преференция, защитиха изгонените от ДПС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/04/2432149_shestima_deputati_ot_bsp_i_reformatorite_izbrani_s/?ref=rss


Шестима депутати от БСП и Реформаторския блок, избрани с преференция, защитиха с декларация изгонените си колеги от парламентарната група на ДПС Гюнай Хюсмен и Муса Палев. Двамата бяха изключени от групата на ДПС в края на миналата седмица, защото не спазили партийната "джентълменска уговорка" да не работят за преференция и ако бъдат избрани, да не влизат в парламента. Според шестимата депутати изключването на Хюсмен и Палев с този аргумент е лош сигнал за демокрацията в българското...

Кристина от "Х фактор" - 21 бързи въпроса и отговора

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-magiiata-na-h-faktor/kristina-ot-h-faktor-21-byrzi-vyprosa-i-otgovora-6028472

Какво разказа Кристина след отпадането си от музикалния формат за ценните хора в живота ѝ, голямата ѝ мечта след "Х фактор" и с какво се гордее, че е постигнала най-много до този момент - в блиц интервю с талантливото момиче на Наталия Такова - Мазгарева от Vesti.bg

Dacia Duster Pick-Up и за румънските военни

http://www.cross.bg/duster-dacia-army-1442485.html

/КРОСС/По време на военния парад, част от националния празник на Румъния на 1 декември, са били представени няколко нови военни версии на актуалното поколение на Dacia Duster. Двете най-интересни са били Duster Army и Duster Pick-Up Army, изработени според спецификациите на НАТО, в това число и отговарящи на условията за спускане от самолет. И двата автомобила идват с редица уникални решения, подсилено окачване, допълнителни ролбари и специализирана екипировка, и са екипирани с 1.5 литров дизелов двигател със 110 конски сили. Военната пикап версия на Dacia Duster е оборудвана със специална апаратура за видео-наблюдение и подобно на Duster Army разполага със система за задвижване на четирите колела. В началото на октомври тази година, Dacia обяви, че в завода на марката в Питещ, е била осъществена доставката на първите 10 представителя на уникалният Duster Pick-Up, разработен съвместно с Romturingia, за нуждите на петролния гигант OMV Petrom. До края на следващата година ще бъдат произведени общо над 500 представителя на тази версия на модела.  

САЩ са дарили на България четири безпилотни системи

http://www.mediapool.bg/sasht-sa-darili-na-bulgaria-chetiri-bezpilotni-sistemi-news227957.html

България е получила четири безпилотни летателни системи Phoenix 30 на американската компания UAV Solutions по линия на военна помощ от САЩ. Това съобщи Flightglobal, цитирайки официално съобщение на производителя. Безпилотната система има в състава си БЛА Phoenix 30, който е квадрокоптер, има маса 4.5 kg, размери 0,51 х 0,51 m, полезен товар от 0.9 kg и възможност да лети в продължение на 25 до 30 минути. Апаратът разполага с оптико-електронна система, която позволява обзор във видимия и инфрачервения спектър. Видеокартината може да се предава до различни устройства. Обучението за боравене със системата ще започне в средата на 2015 година.

Нови продукти на „Ел Би Булгарикум” тръгват на пазара

http://www.cross.bg/bylgarikym-prodykti-firmata-1442486.html

/КРОСС/ От началото на следващата година „Ел Би Булгарикум" ЕАД ще предложи на българския пазар наколко от своите най-нови продукти. След проведени разговори и анализ за възможностите за развитие в производство ще бъдат пуснати изцяло иновативни разработки на специализирания научен център към фирмата, ориентирани към избора на здравословен начин на живот.  В новата асортиментна листа на фирмата съществуващите технологии за производство на стартерни култури и традиционни млечни продукти се надграждат чрез проследяване, тестване и прилагане на най-актуалните постижения на микробиологията, медицината и науката за здравето. Едни от най-новите продукти на фирмата са полибактериални препарати и закваски със здравни ползи, в които са подбрани различни видове млечнокисели бактерии, експериментално доказали своите благоприятни свойства по отношение на редуциране на холестерола, антиоксидантни свойства и имуномодулиране. Препаратите имат своето приложение като хранителна добавка в изсушена форма, капсуловани или като добавъчни култури към ферментирали млека. Друг иновативен продукт, който ще бъде предложен на пазара, са закваски за бяло саламурено сирене, кашкавал и меки сирена с повишено съдържание на биологично активни пептиди. Пептидите са естествен продукт на биологичното зреене на сирената, но само една малка част от тях имат биологична активност

БСП: Ще бъде престъпление осветяването на досиетата на военното разузнаване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/04/2432132_bsp_shte_bude_prestuplenie_osvetiavaneto_na_dosietata/?ref=rss


Осветяването на досиетата на военното разузнаване от времето на комунизма ще бъде престъпление, заяви на брифинг в парламента бившият министър на отбраната и депутат от БСП Ангел Найденов. Повод за коментара му е заявката на военния министър Николай Ненчев от събота за предаването на архивите на служба "Военна информация" в комисията по досиетата.

Според социалиста през 2007 г. тази информация вече била осветена, били предадени архивните единици и е отговорено на 170 хиляди...

Саудитска Арабия очаква спад на цената на петрола до 60 долара за барел

http://www.investor.bg/surovini/365/a/sauditska-arabiia-ochakva-spad-na-cenata-na-petrola-do-60-dolara-za-barel-185004/

Промяната в мисленето на страната предполага, че де факто лидерът на ОПЕК няма да настоява за намаляване на доставките в краткосрочен план

Петнайсет години по-късно Toto пак ще свирят в България

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/04/2432140_petnaiset_godini_po-kusno_toto_pak_shte_sviriat_v/?ref=rss


Американците от прогресив рок групата Toto ще гостуват в България за втори концерт в зала "Арена Армеец" на 28 юни догодина, съобщават организаторите от Loud Concerts.

Концертът е част от европейското турне на групата, която включва в парчетата си елементи от поп, рок, соул, ритъм енд блус и джаз. Рокаджиите, които ще стъпят на българската сцена, са Стив Лукатър, Дейвид Пейдж, Стив Поркаро, Дейвид Хънгейт, Джо Уилямс, Кийт Карлок, Лени Кастро, Джени Дъглас и Мабвуто. Първият им...

Конфискуваха 20 кг риба от търговец в Пловдив

http://pik.bg/конфискуваха-20-кг-риба-от-търговец-в-пловдив-news257398.html

Конфискуваха 20 кг риба от търговец в Пловдив

20 килограма риба е конфискувана и предадена за унищожение по време на масовите проверки за Никулден в Пловдив. Това съобщи шефът на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните д-р Теодора Севова, информира "Дарик радио".

Инспекторите са установили, че въпросният търговец с временно съоръжение за продажба не е имал задължителните ветеринарномедицински документи. Санкцията по Закона за храните е на стойност 1000 лв.

В Пловдив и областта има 26 специализирани магазини за риба и рибни продукти. Регистрирани са над 80 временни обекта за продажба в дните около Никулден. Със специлизираните щандове в хипермаркетите местата, от които може да се закупи риба надвърлят 150.

Имперски балет с два спектакъла в София през февруари

http://www.cross.bg/balet-baleta-maiiya-1442483.html

/КРОСС/ След 10 годишна пауза световно известната балетна трупа отново ще зарадва българската публика, съобщиха организаторите на събитието. На 10 февруари в зала 1 на НДК ще бъде представен балета „Лебедово езеро", а на 11 февруари - емблематичнитe за трупата постановки „Болеро" и „Кармина Бурана". Трупата е създадена през 1994 г. по инициатива на Майя Плисецкая. Идеята възниква по време на нейните юбилейни гастроли в Япония по програма на солиста на „Большой театр" Гедиминас Таранда, който сега е художествен ръководител и директор на балета. Името на колектива е реверанс в памет на императорското семейство, което има изключителен принос в развитието на руската култура, в това число в създаването на „Большой" и „Мариинский" театри, където се ражда и израства славата на руския балет. За годините на своето съществуване Имперският руски балет завоюва любов и признание по целия свят от Япония, Китай, Австралия и Нова Зеландия през страните на Европа, до Бразилия, Уругвай и САЩ. С балета си сътрудничат най-големите звезди - Майя Плисецкая, Патрик Дюпон/Парижка опера/, Фарух Рузиматов, Диана Вишнева /Мариинский театър/ Николай Цискаридзе, Надежда Павлова, Людмила Семеняка, Светлана Захарова, Денис Матвиенко/Большой театр/, Владимир Малахов и Джулия Кент/Американски балетен театър/, Тамие Кусакари/Япония/ и много други

С концерт и атрактивна заря грейва коледната елха във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272885

С концерт и атрактивна заря ще грейне коледната елха във Варна навръх Никулден – 6 декември. В 16.00 ч. музика ще огласи площада до общината, където са разположени безплатната ледена пързалка и елхата тази година. В 17.00 ч. на празничната сцена започва концерт с участието на Детски хор „Добри Христов“ и вокален ансамбъл „Детски струни“ при Общински детски комплекс, балет „Мелади“, детско шлагерно студио „Да“, Средношколски гайдарски оркестър и Средношколски танцов ансамбъл към НГХНИ „Константин Преславски“, както и детски танцов ансамбъл от СОУ „Елин Пелин“.

Украйна е изправена пред режим на тока заради липсата на въглища

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/04/2432143_ukraina_e_izpravena_pred_rejim_na_toka_zaradi_lipsata/?ref=rss


Системата за електроснабдяване на Украйна работи със значителни затруднения най-вече заради дефицита на въглища, съобщава "Украинская правда", позовавайки се на прессъобщение на "Укренерго".

Особено трудно е снабдяването с въглища на тецовете в Змиевск, Углегорск, Луганск, Приднепровск и Криворожск, като в тези електроцентрали остават запаси за максимум 4 дни.

В складовете на държавната компания, която управлява топлинните централи, има запаси от 1345 тона въглища, а за...

МВР оряза тока в ромската махала на Дупница

http://offnews.bg/news/n_1/n_426360.html

При спецакция на МВР тази сутрин беше пресечена кражбата на ток в ромската махала "Гиздова махала" в Дупница.  Операцията е започнала в 8.00 часа тази сутрин и приключи малко преди 11.00 часа. Заедно с жандармерията и полицията служители на ЧЕЗ успяха да разкачат кабелите на незаконно присъединилите се към мрежата жители на махалата.  През цялото време докато траеше операцията върху силите на реда се изливаха молби и клетви. "Къде е кметът Чимев, живи да не сте, какво ще правим без ток, защо ни делите на българи, цигани и турци", крещяха потърпевшите, съобщава БГНЕС. "Преди изборите от ГЕРБ ни дадоха по 20 лв., за да гласуваме за тях и ни обещаха да не ни пипат тока. Какво стана сега? Повече за ГЕРБ няма да гласуваме, а за ДПС. По-добре турците да ни мачкат. 500 години бяхме под робство и пак ще бъдем, но поне имат пари. Българинът ще си остане гладен. Как ще посрещнем празниците без ток, как ще готвим, децата как ще учат на тъмно", нареждали ромите. Някои от тях твърдят, че плащат сметки от четирицифрени суми, но въпреки това нямат електричество. Това е поредната подобна акция по искане на ЧЕЗ. След Дупница се очаква да има подобна операция и в други градове в областта. 

Левон Хампарцумян: Всички вложители да бъдат спокойни, ще си получат парите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4460819

Първият превод до 100 000 лв. през СЕБРА е безплатен
Всички предохранителни мерки, които банките са взели са единствено в интерес на личната сигурност на вложителите и трябва да гарантират, че никой друг, вместо тях няма да се възползва от техните пари.
Така шефът на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян коментира специално за „24 Първият превод до 100 000 лв. през СЕБРА е безплатен Всички предохранителни мерки, които банките са взели са единствено в интерес на личната сигурност на вложителите и трябва да гарантират, че никой друг, вместо тях няма да се възползва от техните пари. Така шефът на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян коментира специално за „24

Хайките на КАТ в София изтичат през Фейсбук

http://www.bnews.bg/article-123521

СДВР пусна графикът на страницата си в социалната мрежа Фейсбук.

Георги Първанов: Големият шлем е при Ердоган

http://www.cross.bg/purvanov-georgi-tyrtziya-1442484.html

/КРОСС/„Големият шлем е притежание на Ердоган с всички последици, които ще има за нас тази промяна", заяви председателят на АБВ Георги Първанов на брифинг в Народното събрание. „С обявените намерения от Русия и Турция, идеята за диверсификация на снабдяването с природен газ губи своята перспектива. С удивление чух от министъра на енергетиката, че ако получаваме газ от Турция и Гърция, това е диверсификация. От шансът да бъдем енергиен център на Балканите, да бъдем основният разпределител на природен газ за региона, ще бъдем потребител", заяви Георги Първанов и посочи, че вече има нов монополист на енергийния сектор в региона - Турция. Според него, вина за създалата се ситуация с „Южен поток" имат шест правителства: „Виновна е и Тройната коалиция и лично тогавашния премиер за това, че не направи необратими енергийните тези проекти. Ако 2009 година нещата се бяха случили тогава, нямаше да имаме сегашните последици". От спирането на „Южен поток" България ще загуби възможността за 5000 нови работни места. Част от тях бяха започнали да се отварят във връзка със строежа, посочи Първанов и посочи, че експерти са изчислявали, че около 1 млрд. евро са загубите ни от неучастието в строително-монтажните дейности. Според лидерът на АБВ, страната ни ще има проблеми със снабдяването с природен газ

Путин се оплака от българите на Ердоган

http://econ.bg/Новини/Путин-се-оплака-от-българите-на-Ердоган_l.a_i.619660_at.1.html

България вбесила истински руския президент Владимир Путин с "опъването" си за "Южен поток". Държавният глава споделил на турския си колега Реджеп...

Откривател на структурата на ДНК продава Нобела си

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/otkrivatel-na-strukturata-na-dnk-prodava-nobela-si-6028469

Джеймс Уотсън е първият, решил да продаде своя Нобелов медал. От "Кристис" очакват той да се продаде за 2,5-3,5 млн. долара

Творба на Търнър счупи ценовия рекорд на търг на "Сотбис" в Лондон

http://www.cross.bg/sotbis-turnur-london-1442482.html

/КРОСС/Маслено платно на британския художник Джоузеф Малорд Уилям Търнър, наречена "Рим, видян от Авентин" от 1836-а година, беше продадена на търг на аукционната къща "Сотбис" в Лондон за рекордната сума от 38,6 милиона евро, предаде Франс прес. Това е най-висока цена, платена на търг за творба на британски художник отпреди 20 век, се казва в съобщение на "Сотбис". Според "Сотбис" платното, което досега беше изложено в Кралската академия в Лондон, е най-значимата рисувана гледка на италианската столица. Творбата е сред десетината картини на Търнър, които са собственост на частни колекционери. За нея наддаваха четирима купувачи.  

НДСВ-София с ново ръководство, Маргарит Мицев е изключен от партията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4460810

Г-н Маргарит Мицев е свален от поста на председател на Софийската организация на политическа партия НДСВ.
На областен съвет, проведен на 3 декември, за председател на столичната организация на ПП НДСВ е избран д-р Атанас Додов, а за секретар Стефан Шапкаров.
С решение на Политическия съвет на НДСВ г-н Маргарит Мицев е изключен от партията за Г-н Маргарит Мицев е свален от поста на председател на Софийската организация на политическа партия НДСВ. На областен съвет, проведен на 3 декември, за председател на столичната организация на ПП НДСВ е избран д-р Атанас Додов, а за секретар Стефан Шапкаров. С решение на Политическия съвет на НДСВ г-н Маргарит Мицев е изключен от партията за

„Еврофутбол”: Футболен фен прибра близо 16 хил. лева

http://www.cross.bg/leva-polyvreme-kolonka-1442481.html

/КРОСС/ Футболните фенове в „Еврофутбол" се справиха блестящо вчера - столичанин спечели 15 725,80 лева с 200 лева и предвиждане за пет мача в права колонка. Ето и избраните от него срещи: Галатасарай - Ескишехирспор Първо полувреме „1"Монпелие - Сент Етиен Първо полувреме „2"Удинезе - Чезена Част с повече голове - първаСъндърланд - Манчестър сити Част с повече голове - първаЧелси - Тотнъм Хотспър Първо полувреме „1"Друг софиянец взе 8 151,84 лева за три двубоя в права колонка и техния краен изход. Във вторник пък най-големи успехи постигнаха любителите на Гонки.Хасковлия направи истински удар с обща печалба от 2 160 лева за победителя в седмото надбягване в Нюкасъл. Пред същия букмейкър „точки отбеляза" и друг, който си тръгна с общо 1 800 лева за първия, финиширал в 10-та гонка в Ромфорд. Същия хиподрум, но осмото надбягване пък избраха други трима - двама от Бургас и един от Бяла Слатина. Първият от крайморската ни столица грабна 1 287,50 лева с 40 лева на талона и залог за Трио с четири кучета, а вторият - за 1-3 място с 1 лев получи 701,45 лева. Представителят на Северозапада повтори „схемата" и също получи трицифрената сума. Вчера кюстендилец си тръгна с 612 лева срещу 12 лева и прогноза за победителя в 15-та гонка, Арчуей. Актуалните коефициенти и възможности за залог можете да намерите на www.eurofootball.bg.  

Откриха труп на мъж, паднал в 11-метрова пропаст

http://pik.bg/откриха-труп-на-мъж-паднал-в-11-метрова-пропаст-news257394.html

Откриха труп на мъж, паднал в 11-метрова пропаст

Труп на 31-годишен е открит в кърджалийското село Домище, съобщиха от кърджалийската полиция.

Трупът е намерен на 3 декември, около 11,30 часа.

При извършения оглед на мястото на произшествието от полицаи от Районно управление „Полиция’’-Кирково не са открити след от насилствена смърт.

Установено е, че мъжът преминавал покрай скала, вероятно се е подхлъзнал и паднал в 11-метрова пропаст.

По първоначални данни смъртта е настъпила вследствие на измръзване.

Тялото е транспортирано за аутопсия в кърджалийската болница.


"Син език" погуби 484 животни, компенсациите са за над 61 000 лева

http://pik.bg/син-език-погуби-484-животни-компенсациите-са-за-над-61-000-лева-news257392.html

"Син език" погуби 484 животни, компенсациите са за над 61 000 лева

Обезщетения, на стойност 61 648 лв. или между 120- 150 лв. на глава добитък ще получат собствениците на животни са починали от заболяването син език и това е доказано. До момента, статистиката на Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил показва, че са починали общо 474 овце, 5 кози и 5 говеда. Около 9000 лв. вече са изплатени, усилията на Агенцията по храните са и останалата част от сумата да бъде разплатена на фермерите до края на годината.

"До края на година ще бъдат взети и още 350 кръвни проби, от овце, кози и говеда, за да се провери серотипа, който причини заболяването. Дали не е вече различен от този, който мина- серотип 4. Те са 22 серотипа. Това е необходима информация за ваксината, която да се използва при ваксинацията, която предстои през март и април 2015 година", коментира директорът на ОДБХ- Кюстендил д- р Първан Дангов. Той допълни, че няма данни за починали от син език диви животни в областта.

Само два са случаите, при които умрелите от син език животни не са били маркирани и собствениците им няма да получат обезщетение. Най- засегнати от болестта са две ферми в община Невестино и една в село Голем Върбовник, община Бобов дол, където са починали по над 20 овце, но и стадата там са по- големи, уточни д- р Дангов. При тези собственици става дума за по 6- 7 000 лв. обезщетение от държавата.

Полиция и терористи се биха в Грозни

http://www.vesti.bg/sviat/policiia-i-teroristi-se-biha-v-grozni-6028471

Седмина нападатели са били убити, има загинали полицаи и представители на специалните сили

Първанов: АБВ ще спре да подкрепя кабинета при натрупване на критична маса негативни решения

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/04/2432138_purvanov_abv_shte_spre_da_podkrepia_kabineta_pri/?ref=rss


АБВ би оттеглила подкрепата за кабинета на Бойко Борисов само при натрупване на критична маса от негативни решения и разминавания с програмната декларация, с която влезе в управлението. Това обяви на пресконференция в парламента лидерът на АБВ Георги Първанов. 

В сряда след изслушването на премиера Бойко Борисов за проекта "Южен поток" зам.-председателят на групата на АБВ Кирил Цочев коментира пред журналисти: "Няма да стоим като брошка на сакото на това управление, имаме наши...

НДСВ-София с ново ръководство, Маргарит Мицев е изключен от партията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4460806

Г-н Маргарит Мицев е свален от поста на председател на Софийската организация на политическа партия НДСВ.
На областен съвет, проведен на 3 декември, за председател на столичната организация на ПП НДСВ е избран д-р Атанас Додов, а за секретар Стефан Шапкаров.
С решение на Политическия съвет на НДСВ г-н Маргарит Мицев е изключен от партията за Г-н Маргарит Мицев е свален от поста на председател на Софийската организация на политическа партия НДСВ. На областен съвет, проведен на 3 декември, за председател на столичната организация на ПП НДСВ е избран д-р Атанас Додов, а за секретар Стефан Шапкаров. С решение на Политическия съвет на НДСВ г-н Маргарит Мицев е изключен от партията за

Жандармерията атакувала ромския квартал в Дупница по молба на ЧЕЗ заради нелегално ползване на ток

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4460802

Акцията на жандармерията и полицията, които навлязоха тази сутрин в ромската "Гиздова махала" на Дупница, е по молба на ЧЕЗ за отстраняване на незаконно присъединилите се към електропреносната мрежа, съобщи БГНЕС.
Акцията стартира към 8 часа тази сутрин, вишки със служители на ЧЕЗ започнаха да режат кабелите на присъединилите се към Акцията на жандармерията и полицията, които навлязоха тази сутрин в ромската "Гиздова махала" на Дупница, е по молба на ЧЕЗ за отстраняване на незаконно присъединилите се към електропреносната мрежа, съобщи БГНЕС. Акцията стартира към 8 часа тази сутрин, вишки със служители на ЧЕЗ започнаха да режат кабелите на присъединилите се към

Best Buy напуска китайския пазар

http://www.investor.bg/sasht/337/a/best-buy-napuska-kitaiskiia-pazar-185003/

Американската верига магазини реши да продаде проблемното си китайско подразделение и да се фокусира върху Северна Америка

Няма бедстващи хора на територията на област Видин

http://press.mvr.bg/NEWS/news141204_08.htm

В рамките на своите компетенции и възможности, МВР ще оказва денонощно съдействие в населените места на областта, заяви заместник-главният секретар на МВР Георги Костов

Риск от провал грози проекта за линейния ускорител на Онкото във Варна?

http://www.moreto.net/novini.php?n=272881

Има опасност проектът за модернизиране на отделението по лъчелечение на СБАЛОЗ „Д-р Марко. А. Марков“ чрез закупуване на мултимодален линеен ускорител и компютърен томограф да не бъде завършен в срок. Това означава, че Община Варна би могла да загуби европейските средства от над 2.

Нов национален рекорд на 100 метра не стигна на Рангелова за полуфинал в Доха

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/04/2432131_nov_nacionalen_rekord_na_100_metra_ne_stigna_na/?ref=rss


Нина Рангелова направи поредната си поправка на националния рекорд на 100 метра свободен стил, но това не беше достатъчно за класиране в полуфиналите на световното първенство по плуване в малък басейн в Доха, Катар.

Българската плувкиня измина дистанцията за 53.85 секунди и за първи път в кариерата си слезе под 54 секунди. Предишното й върхово постижение беше 54.01 секунди от световното в малък басейн в Истанбул през 2012 г.

24-годишната Рангелова завърши 18-а в сериите, a...

Вятърът се обръща за "халифата" на джихадистите

http://www.mediapool.bg/vyatarat-se-obrashta-za-halifata-na-dzhihadistite-news227956.html

Съдбата изглежда започва да се обръща за джихадистите от "Ислямска държава", които губят терен в Ирак и не завладяват нови територии в Сирия, смятат експерти. Обстрелвани по въздух от международната коалиция и изправени пред все по-добре координирани противници, джихадистите претърпяха серия от поражения в Ирак, където им се наложи да се изтеглят от няколко от завладените през юни зони. Чуждестранни самолети и дронове бомбардират позициите на джихадистите в Сирия и в Ирак, унищожават оборудване и укрепления, а това смущава командната структура на организацията. През ноември "Ислямска държава" се изтегли от стратегическия район около град Джурф ас-Сахар, южно от Багдад, и от северния град Байджи, където бе принудена да вдигне обсадата на едноименната петролна рафинерия. На изток джихадистите бяха принудени да изоставят един от най-големите язовири в страната - Удхаим - и два града до границата с Иран. В Сирия не успяват да напреднат в Кобане - сирийски кюрдски град на границата с Турция, където загубиха много бойци, откакто влязоха в града на 6 октомври. ДОБРА ТАКТИКА "Ударите на коалицията започват да дават резултати на няколко фронта", заяви Айхам Камел от консултантската група за анализи на риска "Евразия". Въпреки че групировката отрича да е отслабена, тази серия от поражения или неуспешни атаки подсказва, че военният ореол на "Ислямска държава" вехне. Джихадистите не могат вече да се възползват от напреженията между Багдад и автономния район Кюрдистан, които им позволиха да превземат през юни оспорвани от години зони между федералното правителство и Ербил. Двете страни в крайна сметка загърбиха различията си и вече координират по-успешно военните си действия. Така градовете Саадия и Джалауа, намиращи се на спорни територии, бяха завоювани обратно миналата седмица - потвърждение, че източните граници на самозвания "халифат" започват да се разпадат. В тези зони имаме"(кюрдски милиции) пешмерга, които натискат от север и иракска армия, която настъпва от юг, което е добра тактика", отбелязва западен дипломат. "Смятам, че е решено първо да се освободи източната част от страната, а след това да се тръгне на запад", допълни той. Но според Джон Дрейк - анализатор в "АКЕ груп" - неотдавнашните победи срещу "Ислямска държава" са били удържани на лесни терени. Да бъдат победени джихадистите, след като са се изтеглили от тези зони и са се прегрупирали във втория по големина иракски град Мосул и в провинция Анбар, няма да бъде толкова лесно.   Коалицията досега избягваше да се прицелва в градските центрове, контролирани от "Ислямска държава" като Мосул, Тикрит и Фалуджа, тъй като се страхува, че ще причини цивилни жертви. На сирийска територия битката за Кобане е от слабо стратегическо значение. Но шумното й медийно отразяване направи изхода от нея решаващ и задължи "Ислямска държава" да инвестира в нея огромни ресурси, предимно човешки, заради загубата на стотици бойци. "В много отношения "Ислямска държава" си вкара автогол с (кампанията) в Кобане", посочи неотдавна американският координатор на полицията Джон Алън.   Джихадистите освен това са под обстрел, най-вече въздушен, от силите на режима в столицата си Ракка и в провинция Хомс. НАСИЛИЕ И ОТЧАЯНИЕ Според някои анализатори ескалацията на ужаса във видеоклиповете на "Ислямска държава" - един от които, разпространен през ноември, показа масово обезглавяване на забавен каданс - е признак за объркване сред джихадистите.   Появи се и необичаен аудиозапис, в който на самия лидер на "Ислямска държава" и самозван "халиф" Абу Бакр ал Багдади изглежда му бе трудно да убеди бойците си, че групировката ще победи. Някои анализатори смятат дори, че скоро "Ислямска държава" може да изпадне в затруднение в бастиона си Анбар - провинция на запад от Багдад, голяма част от която е под окупацията на групировката. "Федералното правителство, заедно със (сунитските) племена, шиитските милиции и международната помощ по въздух, скоро ще направи Анбар свой приоритет", подчерта Майкъл Найт от Вашингтонския институт. Тъй като този огромен пустинен район, граничещ със Саудитска Арабия, Йордания и Сирия, е труден за контролиране, джихадистите може да бъдат прогонени от градовете по р. Ефрат. Но това отвоюване ще отнеме време - поне толкова, че да бъдат изкоренени корупцията и некомпетентността, които разяждат иракската армия. Колкото до превземането на градовете с предимно сунитско население - малцинство, което счита себе си за маргинализирано, това е голямо предизвикателство за доминираното от шиити правителство. "Мисля, че не съществува бързо решение за връщане на сигурността в Анбар", признава Айхам Камел. Защото "конкретните резултати от съюзите с племената и от въоръжаването на сунитите няма да се видят веднага".   По БТА.

Euro NCAP тества за безопасност още 12 коли

http://www.investor.bg/novini/444/a/euro-ncap-testva-za-bezopasnost-oshte-12-koli-184998/

Най-добър резултат за защита на възрастните в купето постига Land Rover Discovery Sport, следван от Kia Sorento

На Путин му омръзнало българите да се противопоставят на Русия

http://www.mediapool.bg/na-putin-mu-omraznalo-balgarite-da-se-protivopostavyat-na-rusiya-news227955.html

Затрудненията, създадени от българските власти, са основната причина, поради която Русия се е отказала от строежа на газопровода "Южен поток", е заявил руският президент Владимир Путин пред турския си колега Реджеп Тайип Ердоган на срещата между двамата на първи декември според турския вестник "Хюриет". "Омръзна ми от българите. Противопоставят ни се и ни предизвикват, понеже имат зад гърба си Запада и Европейския съюз. Бавят проекта", казал Владимир Путин на срещата според цитиран от вестника неназован дипломатически източник. Руският президент обяви прекратяването на "Южен поток" на съвместна пресконференция с Ердоган на 1 декември. Отказът от проекта е бил изненада дори и за приближените на Путин, които научили за решението на президента в хода на преговорите с турската страна, съобщава вестникът. Прекратяването на "Южен поток" стана причина Путин и Ердоган да разгледат алтернативни трасета за газопровода, като двамата се договориха за изграждането на нов газопровод, който да свързва Русия и Турция. Очаква се приблизително 50 милиарда кубически метра газ да бъдат подавани до терминал, разположен близо до границата между Гърция и Турция.

Първанов: Сега не ние, а Турция има "големия шлем"

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/pyrvanov-sega-ne-nie-a-turciia-ima-golemiia-shlem-6028470

Според лидера на АБВ, след като България е загубила шанса си, Турция става стратегически партньор на Русия

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу издателя на Торнадо Огнян Стефанов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4460794

Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу управителя на „Торнадо Медия” ООД Огнян Стефанов по член 227б , ал.2 от Наказателния кодекс. Това стана ясно от постановление, което се получи в Печатница „София”.
Наказанието е лишаване от свобода до 3 години или глоба до 5 хиляди лева. Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу управителя на „Торнадо Медия” ООД Огнян Стефанов по член 227б , ал.2 от Наказателния кодекс. Това стана ясно от постановление, което се получи в Печатница „София”. Наказанието е лишаване от свобода до 3 години или глоба до 5 хиляди лева.

Пиян шофьор отнесе пешеходка с бясна скорост и я прати в кома

http://www.bnews.bg/article-123518

43-годишна жена е с опасност за живота след като пиян шофьор я блъсна на пътното платно във Велико Търново.

Япония изпрати сонда на астероид

http://www.moreto.net/novini.php?n=272852

От космодрума Танигашима в южната част на Япония беше изстреляна космическата сонда "Хаябуса 2" ("Сокол-2"), която се отправя на астероид 1999JU3. Съдейки по кадрите, излъчени от Японската агенция за аерокосмически изследвания, ракетата носител с апарата успешно се отделят от земята и набират височина.

Протезираха костенурка с Lego

http://interest.actualno.com/Proteziraha-kostenurka-s-Lego-news_444393.html

Немски ветеринари помогнаха на болна костенурка, като ѝ направиха протези от Lego, с чиято помощ животното ще се придвижва, докато се възстанови, съобщи Metro. Малкото костенурче не можело да пълзи и...

Националният план за бедствия и аварии е задействан за пет области

http://society.actualno.com/Nacionalnijat-plan-za-bedstvija-i-avarii-e-zadejstvan-za-pet-oblasti-news_444384.html

Със заповед на вицепремиера Томислав Дончев, който изпълнява функциите на министър-председател по време на днешното посещение на премиера Бойко Борисов в Брюксел, на територията на областите Бургас,...

Кметът на Бургас ще ориса първото бебе, родено на Никулден

http://burgas.actualno.com/Kmetyt-na-Burgas-shte-orisa-pyrvoto-bebe-rodeno-na-Nikulden-news_444388.html

Кампанията „Бебе на града” продължава на 06.12.2014 г. (събота) в Бургас. Официалната част ще започне в 17 часа с церемония по орисването на новороденото от кмета на Бургас г-н Ди...

От ЧЕЗ обещават, че до края на деня във Видинско ще има ток

http://society.actualno.com/Ot-ChEZ-obeshtavat-che-do-kraja-na-denja-vyv-Vidinsko-shte-ima-tok--news_444389.html

До края на деня се очаква да бъде възстановено електрозахранването в Област Видин. Това заяви Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ България, пред "Фокус&...

Работници товарят тръбите на "Южен поток" във Варна

http://varna.actualno.com/Rabotnici-tovarjat-trybite-na-Ujen-potok-vyv-Varna-news_444390.html

След изказването на руския президент Владимир Путин от началото на седмицата, че "Южен поток" спира, страстите се разгоряха много сериозно. Въпреки всички приказки по въпроса обаче, положени...

Синдикатите в Смолянско излизат на протест

http://society.actualno.com/Sindikatite-v-Smoljansko-izlizat-na-protest-news_444398.html

Синдикатите в Смолян и региона излизат на протест, съобщи Тодор Капитанов - председател на КНСБ Смолян. На 11.12.2014г. (четвъртък) синдикалните организации на КНСБ от регион Смолян ще подкрепят нац...

Борисов: Чакаме становище от ЕК за бъдещето на "Южен поток"

http://business.actualno.com/Borisov-Chakame-stanovishte-ot-EK-za-bydeshteto-na-Ujen-potok-news_444397.html

"Ще очаквам да получа от Европейската комисия ясно становище относно бъдещето на газопровода "Южен поток". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след срещата с...

Изобрети света, в който живееш

http://business.actualno.com/Izobreti-sveta-v-kojto-jiveesh-news_444399.html

Форумът „Аз, инженерът“ ще се проведе на 11 март 2015 г., когато водещи технологични компании ще се срещнат с младите кадри в България Има голяма вероятност в последната година да...

Мишки с наполовина човешки мозък станаха по-умни

http://interest.actualno.com/Mishki-s-napolovina-choveshki-mozyk-stanaha-po-umni--news_444404.html

Американски учени създадоха миши с наполовина човешки мозък, които се оказаха по-умни от посестримите си, съобщи "Ню сайънтист". Целта е не да се имитира научната фантастика, а учените да им...

Над половината гърци са готови да работят в чужбина

http://balkani.actualno.com/Nad-polovinata-gyrci-sa-gotovi-da-rabotjat-v-chujbina--news_444405.html

Над половината гърци са готови да работят в чужбина, ако им се отдаде шанс. Причината за това не е по-голямото заплащане, а сигурната работа и възможността за професионална реализация. Товапоказва из...

Емоционален призив към Радан да не "преглъща" Бинев, Рашидов също е против

http://politics.actualno.com/Emocionalen-priziv-kym-Radan-da-ne-preglyshta-Binev-Rashidov-syshto-e-protiv-news_444409.html

Вълненията около избора на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии не стихват. Във фокуса на вниманието попада позицията на лидера на ДСБ Радан Кънев, на чиято стена във Facebook е ...

Не е намерена бомба в Съдебната палата, хората се връщат на работа

http://pik.bg/не-е-намерена-бомба-в-съдебната-палата-хората-се-връщат-на-работа-news257385.html

Не е намерена бомба в Съдебната палата, хората се връщат на работа

Извършена е проверка в Съдебната палата в София, във връзка с получения по-рано сигнал за бомба в сградата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От полицията не са открили взривно вещество. Съдебната палата продължава нормално работа.

Кйакто ПИК съобщи по-рано, получен е сигнал за бомба в Съдебната палата. Анонимен мъжки глас се е обадил в 8.45 часа на тел. 112 и е съобщил за поставена бомба в сградата. Веднага са изведени хората от Съдебната палата и в момента се извършва проверка.

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу издателя на Торнадо Огнян Стефанов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4460787

Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу управителя на „Торнадо Медия” ООД Огнян Стефанов по член 227б , ал.2 от Наказателния кодекс. Това стана ясно от постановление, което се получи в Печатница „София”.
Наказанието е лишаване от свобода до 3 години или глоба до 5 хиляди лева. Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу управителя на „Торнадо Медия” ООД Огнян Стефанов по член 227б , ал.2 от Наказателния кодекс. Това стана ясно от постановление, което се получи в Печатница „София”. Наказанието е лишаване от свобода до 3 години или глоба до 5 хиляди лева.

Банките работят нормално - няма опашки от вложители в КТБ

http://econ.bg/Новини/Банките-работят-нормално-няма-опашки-от-вложители-в-КТБ-_l.a_i.619657_at.1.html

"Няма паника, нито опашки - работим спокойно". Това увериха пред iNews служители от банките, които от днес изплащат гарантираните влогове в...

Акцията в Дупница – по молба на ЧЕЗ заради нелегално ползване на ток

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4460784

Акцията на жандармерията и полицията, които навлязоха тази сутрин в ромската Акцията на жандармерията и полицията, които навлязоха тази сутрин в ромската "Гиздова махала" на Дупница, е по молба на ЧЕЗ за отстраняване на незаконно присъединилите се към електропреносната мрежа, съобщи БГНЕС. Акцията стартира към 8 часа тази сутрин, вишки със служители на ЧЕЗ започнаха да режат кабелите на присъединилите се към

Окарикатуряването на културата

http://www.mediapool.bg/okarikaturyavaneto-na-kulturata-news227954.html

От Слави Бинев безспорно има полза. Никога не се е говорило толкова за култура. Дори вече се протестира за културата. В цялата дандания обаче се изгуби темата за самата българска култура – къде е тя и на какво прилича. След като Слави Бинев се махне от сегашната си позиция, разговорът ще заглъхне. Творците ще помнят обидата "Бинев” дълго, но няма да продължат разговора за културата. Защото след Бинев, този разговор вече няма да е в тяхна полза. Те ще продължат да си кютат под държавната стряха. Слави Бинев е карикатура. Той прилича на Бай Ганьо, но не някакъв постмодернистичен Бай Ганьо, а съвсем класически такъв. Бинев изглежда като символ на толерираната сред населението чалга култура, която сега съвсем легално е опънала чадър над т.нар. висока българска култура. Това разбира се е карикатура на действителността, защото всичко се е сляло в един съвършен кадър – култура и чалга. Хем е гротеска, хем е реалност. А не са ли едно и също нещо в България? Нещо в целия този разговор дразни изключително много. Дразни соцът. В продължение на една седмица протести нито един от културтрегерите (пардон за клишето) не отвори нито веднъж дума за "изкуството”. Говореше се само за културата. Културата обаче не е изкуство. Културата може да се приеме и като държавно спонсорирана дейност, насочена към елементарно ограмотяване на населението. Включването му към някакъв цивилизационен контекст с държавни пари. Опасявам се, че сравнително голяма част от културните протестират за това кой ще дава държавните пари, за да не изчезнат напълно от контекста. Това обаче не е изкуство. В България високо изкуство няма. Има спонсорирано такова. Ние го наричаме култура. Тук се мисли масово, че е по-добре е да се ходи на тъп театър, отколкото да не се ходи на театър въобще. Хвали се масовизирането на българските сериали, но никой не извика в ефир, че 95% от тях не стават за нищо. Веселин Маринов пука шевовете на всяка зала във всеки град. Творците в България масово не познават трагедията и катарзиса на изкуството. Не познават саможертвата. В България се произвежда някакъв тип култура, но не и изкуство. Малкото български творци на световно ниво правят пари в чужбина. Предполагам, че за тях Слави Бинев начело на държавно спонсорирана култура е само щрих, който изобразява пътя надолу. Неоспорим факт е, че съвременните български кино, литература, музика и театър не създават световни тенденции. Те дори не са регионални, те са за местна употреба. Съществуват само, защото се произвеждат на български, а населението не знае друг език. Българските проявления на тези жанрове са тук, защото някой ги спонсорира. Основно държавата. В своя протест голяма част от т.нар. творци застанаха на тънката граница да изрекат нещо, което би взривило дебата за Бинев и би го насочило към правилната посока. Засега го премълчава, но то е застанало като буца на гърлото. Те знаят, че Слави Бинев не познава статуквото в българската култура – т.е. кой по държавно право или признание на масата се смята за голям творец и има право на държавно финансиране. Бинев наистина хал хабер си няма от това, както си няма хал хабер и от изкуство. Да не разбираш културата в България, означава да не знаеш кой е взимал досега парите. Голямата тревога е, че Бинев може да почне да дава на други, защото вероятно не познава сегашните. Най-лесно е да се каже, че той е карикатура, защото това е безспорно вярно. Трудното е да се признае, че българската култура е карикатура сама по себе си. Ако това се изрече, ще започнем много по-полезния дебат за допотопното българското образование.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване