Приеха скандалните пенсионни промени

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BhQUejdfN-0/

Въпреки призивите от всички страни за разум и протестите около парламента депутатите от ГЕРБ и ДПС прокараха скандалните пенсионни промени, с които се отваря вратата за прехвърляне на личните партиди на родените след 1959 г. от частните фондове към НОИ, пише в. “Сега”.

120 депутатите бяха “за”, 53 бяха “против”, 35 се въздържаха. “За” гласуваха 82 от ГЕРБ, 33 от ДПС, 3 от БДЦ и двама независими. До 31 март 2015 г. обаче предстоят още законови промени по възможността за избор. Според финансовият министър Владислав Горанов те ще дадат на българите възможност да избират повече от веднъж през трудовата си кариера къде да внасят социалните си осигуровки.

Управляващите ще задължат НОИ да прехвърля обратно парите от осигуровки на хората, родени след 1959 г., ако те решат да се върнат в пенсионен фонд, след като са се отписали веднъж. Такива текстове обаче тепърва ще се подготвят. До приемането на скандалните текстове се стигна след няколко обрата в позицията на ГЕРБ. Вчера рано сутринта лидерът на ПГ Цветан Цветанов, след консултация с премиера по телефона, уведоми ръководствата на парламентарните групи на председателски съвет, че ГЕРБ са склонни да отложат спорните текстове.

Малко по-късно финансовият министър Владислав Горанов пристигна в парламента и гневно се противопостави на идеята, като заплаши ГЕРБ да си подаде оставката. Заплахата е била отправена и в телефонен разговор с Бойко Борисов. Ден по-рано Горанов уведомил и синдикатите, че си хвърля оставката, ако неговото предложение не мине. Последва нова инфарктна и продължителна среща между ръководствата на ГЕРБ и РБ, а след това депутатите на Бойко Борисов пак заседаваха самостоятелно. Накрая обаче Менда Стоянова отсече, че пленарната зала ще реши с гласуване какво ще се случи, а Румяна Бъчварова отхвърли заключения от типа “фал” в коалицията.

Според РБ обаче приетите промени могат да взривят управляващата коалиция. “Тези дни събираме председателски съвет на РБ. Коалицията е поставена на изпитание”, обяви депутатът от РБ Найден Зеленогорски.Премиерът Бойко Борисов не се появи в парламента по време на дебатите и на гласуването на скандалните текстове, въпреки в ранния следобяд се върна от Брюксел.При дебатите промените бяха защитени пламенно от финансовия министър Владислав Горанов. Той категорично отрече промените да са национализация на парите на осигурените хора, защото сумите щели да останат в НОИ и да се харчат само за държавния дълг и за намаляване на дефицита. Индиректно Горанов призна, че това е смяна на пенсионния модел.

”Държавите в Централна и Източна Европа направиха ревизия на този модел и те го направиха по правилния начин. Те не го правят толкова либерално”, посочи министърът. Призна, че начинът, по който са вкарани текстовете не е правилен, но Конституцията го позволявала. “Ако не сме уцелили ваксата, имаме възможност до 31 март да намерим решение. Дори изпратихме писмо до всички парламентарно представени партии, в което ги каним да станат част от един четиристранен диалог”, каза още Горанов. Министърът не вижда никакво бързане с промените – дебатът изобщо не бил кратък, а продължавал 15 години и той самият го водел с всякакви видове експерти и министри.

”Съгласен съм, че не е гарантирана напълно свободата на избор, но поемам ангажимент правителството да внесе в първия месец на 2015 г. прецизирани, добре оформени текстове”, каза още той. Не стана ясно защо всички промени не се гласуват тогава, а трябва едната част спешно да се приеме сега, а другата – тепърва да се мисли.Според Горанов за обратното прехвърляне от НОИ към фонд няма техническа пречка, въпреки че в Държавното обществено осигуряване няма лични партиди, цитира  Poligraff.net.

Според вицепремиера Ивайло Калфин това ще постави НОИ в несигурност и непредвидимост за бюджета. “Това е лош вариант. Парите в НОИ не стоят по индивидуални партиди, а с тях се изплащат пенсиите. Това не е нещо, което може да се планира – колко хора ще искат да се прехвърлят”, коментира Калфин. Горанов призна, че ако човек реши да се върне от НОИ към осигуряване във втория стълб, то ще му се прехвърлят само средствата, които първоначално са постъпили от партидата му. Това означава, че за времето, в което са в НОИ, освен че върху тази сума няма да се начислява доходност. По-късно той предложи в залата да се помисли и за капиталов фонд към държавното обществено осигуряване, по подобие на учителския фонд.

Хасан Адемов от ДПС, който първоначално разби на пух и прах идеята на ГЕРБ, сега пламенно я защити от трибуната. “В никакъв случай от ДПС не сме съгласни да се противопоставя солидарният стълб, НОИ, бюджета на ДОО срещу частните пенсионни фондове. Разликата е огромна – солидарният стълб изплаща пенсии по начина, по който това е уредено в закона. В частните пенсионни фондове те са допълващ сегмент. Тези сегменти не могат да работят един срещу друг. Ние сме либерална партия и искаме да уредим правото на свободен избор”, поясни Адемов. Той допълни, че никъде в текстовете няма национализация и някой насила няма да накара осигурените да направят своя избор. От Реформаторския блок се обявиха против промените. “Имаме ли по същество изчисления върху ефекта на демографската промяна и структурата на българското население след 30 години, когато допускаме, че капиталовият принцип на лични вноски не е задължителен. Ако няма задължителен капиталов стълб, хората от моето и всички по-млади поколения не могат да разчитат на никакви сериозни пенсии заради обърнатата демографска пирамида в България”, заяви Радан Кънев.

По думите му по-големият проблем е мнозинството, което се оформи зад промените. “Кой внесе това предложение? Кой ще подкрепи законопроекта? Кой сглоби това мнозинство? На кое кафе се постигна тази договорка?”, попита от трибуната Кънев. Мая Манолова от БСП прогнозира, че президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на промените или КС ще ги отмени. Вчера сутринта Плевнелиев призова промените да се отложат, за да се обсъдят.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт заяви, че те не подкрепят промените, и обвини ДПС в “мълчанието на агнетата” по въпроса. По щекотливия въпрос за подкрепата на ДПС Горанов отсече: “Този въпрос “кой” вече не е актуален”. Попитан чия е идеята за спешните поправки, финансовият министър каза: “Ако беше моя, щяха ли работодатели и синдикати да се сбият в тв студиото?” Синдикатите и работодателите обаче твърдят, че идеята е била точно на Горанов.

 

Булгартабак: Свързани с фалиралия банкер Цветан Василев ни злепоставят

http://www.bnews.bg/article-124917

Акционерната собственост в „Булгартабак Холдинг“ е декларирана надлежно пред компетентните регулаторни органи.

Станишев: Борисов би трябвало да е политикът на годината в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4499099

Според председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев политикът на годината у нас би трябвало да е премиерът Бойко Борисов. "Той постигна своите политически цели и е министър-председател за втори път, което е безпрецедентно за България", мотивира се Станишев пред Дарик.
Настоящото правителство е противоестествено,
Според председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев политикът на годината у нас би трябвало да е премиерът Бойко Борисов. "Той постигна своите политически цели и е министър-председател за втори път, което е безпрецедентно за България", мотивира се Станишев пред Дарик. Настоящото правителство е противоестествено,

Астрономическата зима настъпва в 1.03 ч. на 22 декември

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sU1bPvhqvC0/

Най-краткият ден и най-дългата нощ в годината бележат началото на астрономическата зима. Тя започва в 1.03 ч. в нощта срещу 22 декември със зимното слънцестоене.

Слънцестоенето е астрономическо понятие, обозначаващо определено положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера. Най-често понятието се отнася само за две от положенията на Слънцето – т.нар. зимно и лятно слънцестоене. Като резултат от наклона на земната ос продължителността на деня и нощта зависят от положението на Земята спрямо Слънцето.

На 22 юни Слънцето се движи над тропика на Рака. В северното полукълбо денят е най-дълъг, нощта е най-къса и се говори за лятно слънцестоене. В южното полукълбо денят е най-къс, нощта е най-дълга и е налице зимно слънцестоене.

На 22 декември Слънцето е над тропика на Козирога, в северното полукълбо се наблюдава зимно слънцестоене, а в южното – лятно. Когато еклиптиката пресича небесния екватор, денят и нощта са еднакво дълги. Тези слънцестоения се наричат равноденствия.

Слънцестоенето оказва пряко влияние върху дневното слънчево греене, а оттам върху климата. Така на различните слънцестоения съответстват различни моменти от годината, което ги прави важни за календара, пише Кросс.

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

 

 

Станишев: Борисов би трябвало да е политикът на годината в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4499095

Според председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев политикът на годината у нас би трябвало да е премиерът Бойко Борисов.
Според председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев политикът на годината у нас би трябвало да е премиерът Бойко Борисов. "Той постигна своите политически цели и е министър-председател за втори път, което е безпрецедентно за България", мотивира се Станишев пред Дарик. Настоящото правителство е противоестествено,

Служителите на варненския затвор ще се включат в националния протест в понеделник

http://www.moreto.net/novini.php?n=274718

Управителният съвет на синдиката на служителите в затворите в България взе официално решение за организиране и провеждане на национални протестни действия. На 29 декември в 9.30 часа служители на всички затвори ще излязат пред местата за лишаване от свобода със закона за МВР в ръце, а на 10 януари ще проведат шествие в София.

Не откриха взривно устройство в мола на Цариградско шосе

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4499084

Приключи проверката в столичния мол на бул.Цариградско шосе, взривно устройство не е открито. Това съобщиха за Фокус от пресцентъра на МВР.
Днес към 14.30 часа мъжки глас е съобщил на тел 112 за взривно устройство в столичен мол. Уведомено е ръководството на мола, което е решило търговският център да бъде затворен за извършване на проверка.
Приключи проверката в столичния мол на бул.Цариградско шосе, взривно устройство не е открито. Това съобщиха за Фокус от пресцентъра на МВР. Днес към 14.30 часа мъжки глас е съобщил на тел 112 за взривно устройство в столичен мол. Уведомено е ръководството на мола, което е решило търговският център да бъде затворен за извършване на проверка.

Приключи проверката в Мола на Цариградско шосе, не откриха взривно устройство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4499087

Приключи проверката в столичния мол на бул.Цариградско шосе, взривно устройство не е открито. Това съобщиха за Фокус от пресцентъра на МВР.
Днес към 14.30 часа мъжки глас е съобщил на тел 112 за взривно устройство в столичен мол. Уведомено е ръководството на мола, което е решило търговският център да бъде затворен за извършване на проверка.
Приключи проверката в столичния мол на бул.Цариградско шосе, взривно устройство не е открито. Това съобщиха за Фокус от пресцентъра на МВР. Днес към 14.30 часа мъжки глас е съобщил на тел 112 за взривно устройство в столичен мол. Уведомено е ръководството на мола, което е решило търговският център да бъде затворен за извършване на проверка.

Дацов: Промяната на пенсионното осигуряване може да срути борсата

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/dacov-promianata-na-pensionnoto-osiguriavane-moje-da-sruti-borsata-186075/

Това, което се случва, е илюстрация на играта с думата „реформа“, твърди бившия заместник-финансов министър

Лекарите с условия пред Здравната каза, за да подпишат рамковия договор

http://www.moreto.net/novini.php?n=274745

След като днес лекарите бяха помолени от здравния министър д-р Петър Москов да подпишат рамков договор за следващата година, от Лекарския съюз взеха решение да го направят само при условие, че до последния работен ден от годината Здравната каса изпълни няколко конкретни техни искания.

Станишев: Борисов е политикът на годината

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/20/2442911_stanishev_borisov_e_politikut_na_godinata/?ref=rss


Бившият лидер на БСП и настоящ евродепутат Сергей Станишев номинира за политик на годината премиера Бойко Борисов, с когото години наред си разменяха политически закачки. "Той постигна своите политически цели и е министър-председател за втори път, което е безпрецедентно за България", аргументира избора си Станишев , който даде интервю за Дарик радио.

Според него настоящото правителство е противоестествено. "Партии, които са обявяват категорично за проевропейски, са заедно с коалиция,...

Жена в клинична смърт роди здраво момченце в Милано

http://www.cross.bg/smurt-rodi-zhiva-1445070.html

/КРОСС/ Жена в клинична смърт роди здраво момченце в клиниката Сан Рафаеле в италианския град Милано, пише вестник Stampa. Преди девет седмици 36-годишната италианка получава мозъчен кръвоизлив и е приета в родилото отделение на клиниката. Там лекарите констатират мозъчна смърт и по настояване на родителите й решават да я поддържат жива чрез апаратура, за да запазят живо бебето, което носи. Бебето бе захранвано чрез сонда.Така, в тридесет и втората седмица от бременността, лекарите изваждат в добро състояние бебе с тегло 1 килограм. Детето ще остане за наблюдение в болницата. Веднага след раждането на момченцето, близките на жената са дали съгласие органите й да бъдат използвани при трансплантация. Подобни случай са рядкост. През 2006 г. в болницата „Нигуарда" в Милано 38-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт след аневризма, бременна в 17-ата седмица, беше поддържана жива с апаратура, докато бременността й достигна 28-ата седмица и се роди момиченце, което тежеше 713 грама. Четири години по-късно, в същата болница, друга майка в мозъчна смърт беше поддържана жива осем седмици, за да роди момченце.  

Бахрейн е загубила над 261 милиона долара заради спада в цената на петрола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4499069

Бахрейн е загубила повече от 261 милиона щатски долара за последните 45 дни поради рязкото понижаване на цените на петрола, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация от официалния сайт на петролната компания BAPCO.
По данни на компанията, бюджетът на страната за новата финансова година е бил разчетен при цена на петрола 90 долара за барел и
Бахрейн е загубила повече от 261 милиона щатски долара за последните 45 дни поради рязкото понижаване на цените на петрола, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация от официалния сайт на петролната компания BAPCO. По данни на компанията, бюджетът на страната за новата финансова година е бил разчетен при цена на петрола 90 долара за барел и

Бахрейн е загубила над 261 милиона долара заради спада в цената на петрола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4499073

Бахрейн е загубила повече от 261 милиона щатски долара за последните 45 дни поради рязкото понижаване на цените на петрола, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация от официалния сайт на петролната компания BAPCO.
По данни на компанията, бюджетът на страната за новата финансова година е бил разчетен при цена на петрола 90 долара за барел и
Бахрейн е загубила повече от 261 милиона щатски долара за последните 45 дни поради рязкото понижаване на цените на петрола, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация от официалния сайт на петролната компания BAPCO. По данни на компанията, бюджетът на страната за новата финансова година е бил разчетен при цена на петрола 90 долара за барел и

Синият вир става черен, когато във водите му влязат иманяри

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4499033

Местните от Медвен вярват, че има заровено злато, но не под него, а някъде под скалите наоколо
Мъж на 41 години от Варна се удави на 7 ноември т.г. във водите на Синия вир край село Медвен в община Котел - тази новина мина някак между другото в медиите. За трагичната случка не бе съобщено и в бюлетина за произшествията на полицията в Сливен.
Местните от Медвен вярват, че има заровено злато, но не под него, а някъде под скалите наоколо Мъж на 41 години от Варна се удави на 7 ноември т.г. във водите на Синия вир край село Медвен в община Котел - тази новина мина някак между другото в медиите. За трагичната случка не бе съобщено и в бюлетина за произшествията на полицията в Сливен.

Бойко Борисов: Върнахме достойнството на България в Европа

http://www.cross.bg/borisov-vodesht-boiiko-1445069.html

Водещ: Премиерът Бойко Борисов в студиото на „Годината". Здравейте, г-н Борисов.  Бойко Борисов: Добър ден на вашите слушатели. Водещ: Три пъти политик на годината. Заради това, спазвайки правилата ни, не можем да ви номинираме повече. Макар че е честно да кажем, че сте първият премиер, който има нов мандат след края на комунизма, което е политическо достижение. Бойко Борисов: Дето се вика, имаме толкова по-важни работи, че има историци, статистици, те ще смятат, ще пишат след време. Водещ: И какво ще пише за 2014-та историята? Бойко Борисов: 2014-та ще бъде там, когато е бил жената папа и пиратът папа. В Рим като отидете, тези години все едно ги няма. Тяхното папуване ги няма, все едно ги няма тези събития. Или както на зарята за 3 март, преди като беше за 9 септември - цели периоди от българската история се зачеркват. Преди бяха зачеркнали едните, сега другите и България се развива скокообразно - 30-40 години изчезват и все едно не сме живели в тях. В случая 2014-та е точно такава - тя е нулева за фондовете, нулева за приходите, нулева във всяко едно отношение. Така че по-бързо... Водещ: Нищо не завърши например - нещо, на което краят... Ето, "Южен поток". Или вие не го броите за завършен? Бойко Борисов: Той не е завършен, защото никой писмено не ни е уведомил, че е завършен. Водещ: Банка свърши. Бойко Борисов: Но, че направиха огромна поразия във финансовата система и стабилността на финансите свърши - това е факт, 2014-та свърши

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/12/20/2442898_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от вечерната емисия:

Президентът Росен Плевнелиев няма да наложи вето за пенсионните фондове.

Късно снощи след 17 часов работен ден депутатите окончателно приеха държавния бюджет за догодина.

Днес в Община Мъглиж е обявен ден на траур заради взрива във фирмата за производство на пиротехнически изделия вчера.
...

Fitch: Регулаторната рамка за банките в ЕС е от значение за техния рейтинг

http://www.investor.bg/evropa/334/a/fitch-regulatornata-ramka-za-bankite-v-es-e-ot-znachenie-za-tehniia-reiting-186070/

Агенцията може да понижи рейтингите на близо 50 банки и техни дъщерни дружества, които получиха държавна подкрепа през първото полугодие на 2014 г.

По-добрите мрежи на Теленор

http://www.zapernik.com/obshtestvo/po-dobrite-mreji-na-telenor_36477/

Имате ли информация какво става с мрежите на теленор! Невъзможно е да се свържеш с някой, или да те потърсят ?

Зимата настъпва в 01.03 ч. на 22 декември

http://society.actualno.com/Zimata-nastypva-v-0103-ch-na-22-dekemvri-news_447530.html

Точно в 01:03 ч.часа в нощта срещу 22 декември настъпва зимното слънцестоене, с което започва астрономическата зима. С настъпването на астрономическата зима е и най-краткият ден на годината и най-дълг...

В Анкара протестираха срещу ислямизирането на образованието

http://asia.actualno.com/V-Ankara-protestiraha-sreshtu-isljamiziraneto-na-obrazovanieto-news_447532.html

В турската столица Анкара се състоя многолюдна протестна демонстрация срещу опитите за ислямизиране на турското образование, предприети с въведените реформи от страна на просветното министерство и пра...

"Делойт" подхваща експертизата за КТБ през януари?

http://business.actualno.com/Delojt-podhvashta-ekspertizata-za-KTB-prez-januari--news_447535.html

Истината за КТБ не би могла да се разбере от международен одит. Това мнение изрази главният прокурор Сотир Цацаров е ефира на Дарик радио. Той обясни: "Международният одит би могъл да помогне з...

Станишев: Сделка между ДПС и ГЕРБ свали правителството на Орешарски

http://offnews.bg/news/n_1/n_434384.html

ДПС свали правителството на Пламен Орешарски и мисля, че това беше сделка с ГЕРБ. Това заяви пред Дарик лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Сегашното правителство е противоестествено. Партии, които са обявяват категорично за проевропейски, са заедно с коалиция, която преминава всякакви граници на европейско мислене. Дори преди няколко дни в парламента Валери Симеонов направи едно буквално расистко изказване. Това е част от управляващото мнозинство. Това, че спорните пенсионни промени бяха приети с гласовете на ДПС и ГЕРБ, е доказателство, че няма истинска обща основа в управляващите за това какво трябва да се прави в страната, коментира Станишев. Искам да попитам къде са "Ранобудните". Миналата година протестираха срещу Атака, питаха за златния пръст на Волен Сидеров. Ами златния пръст на Валери Симеонов? Не пръст, а имат споразумение с управляващите. Те са част от управлението. Да не говорим за странната сделка на една партия, която претендира да е лявоцентристка, а всъщност управлява в дясна политика, подчерта бившият лидер на БСП. Станишев обясни, че има много причини, поради които БСП са загубили изборите, като сред тях е и оставката на кабинета на Пламен Орешарски, която е отслабила позициите на партията. БСП загуби изборите, защото една година се опитвахме да правим почти невъзможното, въпреки че се свърши много работа от това, което обещахме за изборите през 2013 година. Опитахме се да правим правителство без мнозинство, което в българските условия и при конфронтационната и агресивна опозиция се оказа неработещокоментира Станишев. "След управлението на ГЕРБ, което беше много силово, репресивно в много отношения и към бизнеса, и към хората, и към свободата, нашата формула беше на програмно правителство, с ясна програма, немалка част от нея се изпълняваше, но това създаде и дефицити и деформации. Защото постепенно нашият партньор изземаше все повече власт, все повече позиции в управлението и след европейските избори ние като партия поставихме въпроса, че тези деформации трябва да бъдат коригирани и да има политическо споразумение, много по-ясно разпределящо правилата и отговорностите, ако искаме де вървим напред, каза той.

Коледно тържество в ЦСРИ-Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/qZcMaf-_Ef8/

Състоя се коледно тържество в Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Поморие. Потребителите на услугата бяха обградени с голямо внимание и зарадвани с коледна трапеза и други приятни изненади. С много музика, танци, шеги и прекрасно настроение премина празникът, като 25 от най-активните ползватели на социалната услуга се включиха в забавата. За цялостната организация се погрижи екипът на ЦСРИ, който включва следните специалисти: социален работник, психолог, рехабилитатор и трудоерапевт. Като вид социална услуга в общността и делегирана от държавата дейност ЦСРИ-Поморие стартира преди една година. Центърът в кв. „Св..Георги” гр. Поморие се посещава от лица над 18 години, които получават съдействие и подкрепа за възстановяване и развитие на техния потенциал и възможности за социална интеграция.

CSRI-2

CSRI-1

Българите си осигуриха място за масовия старт

http://www.bnews.bg/article-124912

Илиев, който стартира 17-и след вчерашния спринт, допусна три грешки при четирите си стрелби и постигна време от 32:48.2 минути. Анев пък прогресира с една позиция в сравнение със спринта, след като допусна по една грешка в първите си две стрелби и завърши за 32:52.1 минути.

Портних: "Пешеходният ринг" във Варна - готов до края на април

http://www.moreto.net/novini.php?n=274746

Непосредствено след Нова година в срок до края на месец април трябва да приключи изграждането на „Пешеходния ринг”- каза в предаването „Позиция” кмета на Община Варна Иван Портних. Лошото изпълнение на проекта в частта около Дупката ще бъде пренаредено, докато добие естетичен вид и ще е за сметка на изпълнителя, каза още кметът.

Иван Костов: Новото управление няма ресурс за сериозни реформи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/20/2442909_ivan_kostov_novoto_upravlenie_niama_resurs_za_seriozni/?ref=rss


Бившият лидер на ДСБ Иван Костов не вижда възможност правителството да направи необходимите сериозни реформи, каквито били надеждите с провеждането на предсрочните избори. "Анализът на политическа констелация и на доверието показва, че доверието очевидно много не е достатъчно, за да се говори, че това ново управление влиза с ресурс, който да го направи спокоен, че може да извърши сериозни реформи, от които се нуждае страната", заяви той в интервю за Дарик радио.

Според него има...

Ивинела Самуилова с приз за “копнеж по човешки книги”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4497715

Книгата на Ивинела Самуилова “Жената, която търсеше любовта” получи оригинален приз. Тя бе отличена в категорията “Носители на всенародната любов” в конкурс на фондация “Човешка библиотека”. Той цели да поощри “копнежа за човешки книги”. В същата категория е класирана “Голямото приключение на малкото таласъмче” от Никола Райков.
Книгата на Ивинела Самуилова “Жената, която търсеше любовта” получи оригинален приз. Тя бе отличена в категорията “Носители на всенародната любов” в конкурс на фондация “Човешка библиотека”. Той цели да поощри “копнежа за човешки книги”. В същата категория е класирана “Голямото приключение на малкото таласъмче” от Никола Райков.

БЛС ще подпише Националния рамков договор само ако исканията му бъдат изпълнени

http://www.cross.bg/dogovor-suyuz-lekarski-1445068.html

/КРОСС/ „Благодаря за конструктивната позиция на Българския лекарски съюз. Философията на Министерството на здравеопазването е, че политиките трябва да се съгласуват с гилдията", каза министър Москов пред делегатите на LXII извънреден събор на Българския лекарски съюз и ги призова да дадат мандат на ръководството на съюза да подпише Рамковия договор за 2015 г., за да влезе по този начин като страна от споразумението за стабилност през идната година.  Работата на събора започна при регистрирани 235 делегати и наличие на кворум. Гости на събора са министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и двамата му заместници д-р Ваньо Шарков и д-р Бойко Пенков, както и подуправителят на НЗОК д-р Динчо Генев, съобщиха от съюза. БЛС ще подпише текстовата част на Националния рамков договор, но прилежащият договор за цени и обеми ще бъде подписан само ако бъдат изпълнени всички искания на съсловието, реши съборът. Според председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов, в момента Българският лекарски съюз, Министерството, парламентът и дори ръководството на НЗОК са на една позиция, която обаче не може да бъде осъществена без решение на Надзорния съвет на Касата: „Току-що разбирам и от самата НЗОК, че едва ли не няма механизъм, по който да се събере Надзорният съвет и ако те не се съберат, ще е практически отказ на Касата от преговори и решения

Лекарският съюз ще подпише Националния рамков договор, но с условие

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/12/20/2442903_lekarskiiat_sujuz_shte_podpishe_nacionalniia_ramkov/?ref=rss


Българският лекарски съюз ще подпише Националния рамков договор за 2015 г., но само при условия, че исканията му бъдат изпълнени до 29 декември. Това съобщиха от организацията след извънредния събор по темата, който започна тази сутрин.

"За" сключването на договора с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който определя цените и обемите на услугите в здравеопазването през идната година, са гласували 155 души, 12 са били "против", а четирима са се въздържали.
...

"Левски" тръгна с победа в турнира по водна топка "Иван Славков"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4499037

Отборът на “Левски” тръгна с победа в първото издание на международния турнир по водна топка за мъже “Иван Славков”. На столичния басейн “Спартак” съставът на “сините”, подсилен с няколко сръбски и български играчи специално за състезанието, победи с 13:7 македонския “Бета” (Скопие).
Преди това в чакания с най-голям интерес мач на турнира румънски
Отборът на “Левски” тръгна с победа в първото издание на международния турнир по водна топка за мъже “Иван Славков”. На столичния басейн “Спартак” съставът на “сините”, подсилен с няколко сръбски и български играчи специално за състезанието, победи с 13:7 македонския “Бета” (Скопие). Преди това в чакания с най-голям интерес мач на турнира румънски

Борисов: България си върна доверието в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=274744

Върнахме достойнството на България в Европа. Страната ни отново стана прогнозируем партньор и хората там се радват, че имаме стабилно правителство. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Годината” на Дарик. Той посочи, че 2014 г.

Приключи благотворителният базар в СОУ „Иван Вазов“ гр. Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/P3bdVO9GSm8/

И тази година в навечерието на най-светлия празник Рождество Христово в СОУ „Иван Вазов“ се проведе станалият традиционен вече коледен благотворителен базар. Цел на инициативата бе събирането на средства за фондация „Свети Мина“ в помощ на децата със специални образователни потребности от община Поморие.

Учениците, учителите и родителите заедно участваха в благородното начинание и показаха, че няма лошо и трудно време за доброто. Бяха приготвени различни лакомства, ръчно изработени сурвачки, коледни сувенири, картички- подходящи подаръци за роднини и приятели. На видео стена бе показана презентация за това как децата изработват преметите и коледните украси в часовете по домашен бит и изобразително изкуство.За пръв път бе осъществена он-лайн връзка със сградата на начален курс.

Благотворителната инициатива доказа, че добротата и щедростта не са просто красиви думи от книгите, а едни от най-големите християнски добродетели , че благородството е кауза , която може да обедини големи и малки в пътя на Доброто.

SAM_3449

 

 

Министър Ненчев предлага създаване на Коалиционен съвет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4499018

Бих настоявал за подобряване на коалиционните отношения, за по-ясна формула, по която да се вземат решенията в коалицията, нека го кажа направо ще предложа излъчването на Коалиционен съвет, заяви в Бургас военният министър и съпредседател на Реформаторския блок Николай Ненчев. Това било нужно "за да бъдем по-внимателни към всяко едно решение на
Бих настоявал за подобряване на коалиционните отношения, за по-ясна формула, по която да се вземат решенията в коалицията, нека го кажа направо ще предложа излъчването на Коалиционен съвет, заяви в Бургас военният министър и съпредседател на Реформаторския блок Николай Ненчев. Това било нужно "за да бъдем по-внимателни към всяко едно решение на

Калина Андролова: Диверсификацията ще свършва на прага на Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-erdogan-ortega-1445067.html

/КРОСС/ Напоследък у САЩ и ЕС са налице сериозни опасения относно Турция заради по-тесните й отношения с Русия. Има и съмнения, че Турция може много ефективно да подкопае влиянието на санкциите на Запада срещу Москва, тъй като Русия е най-големият търговски партньор на Анкара след Германия, посочва директорът на отдел „Анализи" в Кралския институт „Елкано" в Испания Андрес Ортега. Ортега припомня също, че риториката на Реджеп Таийп Ердоган става все по-антизападна. Тези, които са колонизирали Америка заради нейното злато, както и Африка, заради нейните диаманти - казва Ердоган, - сега правят същото в Близкия Изток заради нефта, и използват същите мръсни номера.  Ердоган призовава Турция „да не играе повече ролята, която й е поверена от Запада в глобалната система. Повратът, който Турция направи за последните 25 години, след като беше освободена от абсолютния американски контрол да бъде преден фронт за борба със Съветския съюз, е забележителен, казва Калина Андролова в коментар за предаването „Деконструкция" на БНР. Но анализаторите, които казват, че Турция търси своята евразийска визия грешат. Грешат и тези, които подчертават, че Турция се обръща към Близкия Изток и иска да става фактор в ислямския свят. Турция е изключително многовекторна, точно както приляга на една бивша империя

Путин: Никой няма да успее да уплаши и да изолира Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4499027

Президентът на Руската Федерация Владимир Путин заяви, че на никого няма да му се получат опитите за заплашване и изолиране на Русия, съобщи ИТАР-ТАСС.
Путин е обърнал внимание още на зачестилите изявления за това, че Русия трябва да плати за независимата си позиция, за това че подкрепя своите съотечественици, както и за Крим и Севастопол.
Президентът на Руската Федерация Владимир Путин заяви, че на никого няма да му се получат опитите за заплашване и изолиране на Русия, съобщи ИТАР-ТАСС. Путин е обърнал внимание още на зачестилите изявления за това, че Русия трябва да плати за независимата си позиция, за това че подкрепя своите съотечественици, както и за Крим и Севастопол.

Европейската комисия иска "Южен поток"

http://www.bnews.bg/article-124915

Имаше среща в Брюксел на министрите от региона, които са заинтересовани от "Южен поток". Това само по себе си показва, че Европейската комисия е отворена към това този проект да се реализира.", каза пред журналисти Кристалина Георгиева, зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджета и човешки ресурси,

Путин: Никой няма да успее да уплаши и да изолира Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4499031

Президентът на Руската Федерация Владимир Путин заяви, че на никого няма да му се получат опитите за заплашване и изолиране на Русия, съобщи ИТАР-ТАСС.
Путин е обърнал внимание още на зачестилите изявления за това, че Русия трябва да плати за независимата си позиция, за това че подкрепя своите съотечественици, както и за Крим и Севастопол.
Президентът на Руската Федерация Владимир Путин заяви, че на никого няма да му се получат опитите за заплашване и изолиране на Русия, съобщи ИТАР-ТАСС. Путин е обърнал внимание още на зачестилите изявления за това, че Русия трябва да плати за независимата си позиция, за това че подкрепя своите съотечественици, както и за Крим и Севастопол.

Ислямска държава е елиминирала 100 свои бойци от чуждестранен произход

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4499024

Терористичната групировка „Ислямска държава” е елиминирала сто бойци от други държави, които са воювали на нейна страна, предаде "Финаншъл Таймс".
Актът на насилие е бил извършен, тъй като военната полиция на групировката, действаща в сирийския град Рака, е обвинила ислямистите в опит да избягат от града.
Терористичната групировка „Ислямска държава” е елиминирала сто бойци от други държави, които са воювали на нейна страна, предаде "Финаншъл Таймс". Актът на насилие е бил извършен, тъй като военната полиция на групировката, действаща в сирийския град Рака, е обвинила ислямистите в опит да избягат от града.

Пиян шофьор уби пешеходец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4499015



35-годишен пиян шофьор уби пешеходец в ранните часове на съботния ден, съобщиха от варненската полиция. Инцидентът станал на бул. "Сливница" близо до пешеходна пътека.
В 2,30 ч 51-годишен мъж пресичал булеварда, когато бил връхлетян от "Рено". Пешеходецът издъхнал на място. Дошлите полицаи арестували миришещия на джибри шофьор и го закарали в
35-годишен пиян шофьор уби пешеходец в ранните часове на съботния ден, съобщиха от варненската полиция. Инцидентът станал на бул. "Сливница" близо до пешеходна пътека. В 2,30 ч 51-годишен мъж пресичал булеварда, когато бил връхлетян от "Рено". Пешеходецът издъхнал на място. Дошлите полицаи арестували миришещия на джибри шофьор и го закарали в

Ислямска държава е елиминирала 100 свои бойци от чуждестранен произход

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4499021

Терористичната групировка „Ислямска държава” е елиминирала сто бойци от други държави, които са воювали на нейна страна, предаде
Терористичната групировка „Ислямска държава” е елиминирала сто бойци от други държави, които са воювали на нейна страна, предаде "Финаншъл Таймс". Актът на насилие е бил извършен, тъй като военната полиция на групировката, действаща в сирийския град Рака, е обвинила ислямистите в опит да избягат от града.

Картечница в самолет натовариха австриец и туркиня

http://www.bnews.bg/article-124916

Австрийската полиция арестува двама души, които пренасяли картечница в самолет за Истанбул.

Над 180 млн. души са пристрастени към интернет

http://sciencelogy.actualno.com/Nad-180-mln-dushi-sa-pristrasteni-kym-internet-news_447525.html

Около 6 на сто от населението на света или близо 182 милиона души на планетата страдат от пристрастеност към мрежата. Това показват новите научни изследвания. Сравнявайки данните за всяка една страна...

Когато делим по братски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4498859

Помните ли онзи стар виц: вървят съветският другар и българският другар по пътя към светлото комунистическо бъдеще и, не щеш ли, на пътя - торба с пари. „Ну, давай да я разделим по братски!“ – предложил съветският другар. „Не, не – отклонил предложението българският. – предпочитам да я разделим по равно“.
Помните ли онзи стар виц: вървят съветският другар и българският другар по пътя към светлото комунистическо бъдеще и, не щеш ли, на пътя - торба с пари. „Ну, давай да я разделим по братски!“ – предложил съветският другар. „Не, не – отклонил предложението българският. – предпочитам да я разделим по равно“.

Печена пуйка за вечеря или шапка парти сред предложенията за Коледа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=274671

Дни преди празника варненци и гостите на града все още могат да изберат различни варианти да прекарат една различна Бъдни вечер извън дома си. Българинът все пак предпочита да е със семейството си навръх 24 декември в уютна обстановка, коментират специалисти от туристическите фирми, но отбелязват и, че желаещи за нестандартни забавления не липсват.

Булгартабак: Свързани с фалиралия банкер Цветан Василев опитват да ни злепоставят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4499010

Настоящото изявление на ръководството на групата „Булгартабак“ е провокирано от зачестилите през последните дни инсинуации и неверни внушения за „Булгартабак Холдинг“, които твърдения са отправени от хора и чрез медии, за които е публично известно, че са свързани с фалиралия банкер Цветан Василев.
Това съобщиха от "Булгартабак" на интернет сайта
Настоящото изявление на ръководството на групата „Булгартабак“ е провокирано от зачестилите през последните дни инсинуации и неверни внушения за „Булгартабак Холдинг“, които твърдения са отправени от хора и чрез медии, за които е публично известно, че са свързани с фалиралия банкер Цветан Василев. Това съобщиха от "Булгартабак" на интернет сайта

Италианци искат референдум за напускане на Еврозоната

http://www.cross.bg/podpisa-partiya-hilyadi-1445066.html

/КРОСС/ Италианската опозиционна партия „Движение пет звезди" събра 50 хиляди подписа за провеждане на референдум, на който гражданите да се произнесат дали страната да напусне Еврозоната, съобщава Gazeta.ru.  „Успяхме да съберем 50 хиляди подписа. Надяваме се, че другите партии ще ни подкрепят", заяви лидерът на партия Луиджи ди Майо. Според него с провеждането на референдума Италия ще се придвижи крачка напред по пътя на суверенитета си.  

Михаил Миков: Бихме подкрепили ГЕРБ, ако върнат прогресивния данък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4499005

Направени по този начин, промените не дават прозрачност къде и за какво ще отидат тези средства. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков пред Дарик във връзка с приетите поправки за бюджета на ДОО и възможността частните пенсионни фондове да се прехвърлят в НОИ.
„Направени по този начин, промените не дават прозрачност къде и за какво ще отидат тези
Направени по този начин, промените не дават прозрачност къде и за какво ще отидат тези средства. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков пред Дарик във връзка с приетите поправки за бюджета на ДОО и възможността частните пенсионни фондове да се прехвърлят в НОИ. „Направени по този начин, промените не дават прозрачност къде и за какво ще отидат тези

Булгартабак: Свързани с фалиралия банкер Цветан Василев опитват да ни злепоставят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4499003

Настоящото изявление на ръководството на групата „Булгартабак“ е провокирано от зачестилите през последните дни инсинуации и неверни внушения за „Булгартабак Холдинг“, които твърдения са отправени от хора и чрез медии, за които е публично известно, че са свързани с фалиралия банкер Цветан Василев.
Това съобщиха от
Настоящото изявление на ръководството на групата „Булгартабак“ е провокирано от зачестилите през последните дни инсинуации и неверни внушения за „Булгартабак Холдинг“, които твърдения са отправени от хора и чрез медии, за които е публично известно, че са свързани с фалиралия банкер Цветан Василев. Това съобщиха от "Булгартабак" на интернет сайта

Миков: Бихме подкрепили ГЕРБ, ако върнат прогресивния данък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4499001

Направени по този начин, промените не дават прозрачност къде и за какво ще отидат тези средства. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков пред Дарик във връзка с приетите поправки за бюджета на ДОО и възможността частните пенсионни фондове да се прехвърлят в НОИ.
„Направени по този начин, промените не дават прозрачност къде и за какво ще отидат тези
Направени по този начин, промените не дават прозрачност къде и за какво ще отидат тези средства. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков пред Дарик във връзка с приетите поправки за бюджета на ДОО и възможността частните пенсионни фондове да се прехвърлят в НОИ. „Направени по този начин, промените не дават прозрачност къде и за какво ще отидат тези

БНР представи „Нашето радио”

http://www.cross.bg/radio-pesenta-nasheto-1445065.html

/КРОСС/ В Българското национално радио официално беше представена песента „Нашето радио", специално написана в чест на 80-годишнината на обществената медия. Автор на музиката е композиторът Стефан Димитров, който е директор на националната програма за култура „Христо Ботев". Текстът е на Иван Тенев и Александър Петров, а аранжиментът е дело на Пламен Велинов. Пред много журналисти и гости, в присъствие на част от изпълнителите на песента, за първи път беше показан и видеоклипът на „Нашето радио". В записа на песента участват едни от най-известните и любими поп и рок български изпълнители, сред които Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Силвия Кацарова, Милена, Кристина Димитрова, Росица Кирилова, Нели Рангелова, Милица Божинова, Ваня Костова, Поли Генова, Михаела Филева, София, Вяра Пантелева, Маги Джанаварова, Виктория Терзийска, дует „Ритон", Михаил Белчев, Орлин Горанов, Етиен Леви, Орлин Павлов, Веселин Тодоров, Огнян Цолов, Асен Масларски, Владимир Ампов, Боян Михайлов, Мирослав Гечев, Огнян Дръндийски, Константин Белчев, Джейкъб Кричлоу, група „Спектрум" и много други. В песента пеят и малките таланти от вокална група „Радиодеца". „Нашето радио" вече звучи в ефира на всички програми на БНР. Обществената медия ще отбележи 80-ия си рожден ден на 25 януари 2015 г. с галаконцерт в НДК

"Хобит: Битката на петте армии" е перфектен завършек на филмите за Средната земя

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/12/20/2442459_hobit_bitkata_na_pette_armii_e_perfekten_zavurshek_na/?ref=rss


Последната част от киноприключенията по "Властелинът на пръстените" на Дж. Р. Толкин - "Хобит: Битката на петте армии", най-сетне пристигна при българските зрители вчера. Мащабни бойни сцени и драматични любовни събития, въртящи се, разбира се, около тъй важния пръстен, увенчаха достойно края на 13-годишната киносага по един от най-известните фентъзи романи на света. По всичко изглежда, че третата част на "Хобит" наистина ще е последната, и макар някои запалени толкинисти да са с особено мнение...

Китаеца е обикновен шофьор, каква е Виолета да ме оценява?

http://www.bnews.bg/article-124893

Светската журналистка Калина Паскалева захапа Китаеца, който направи неуспешен опит да се набута в леглото й. Двамата бяха сред най-коментираните участници в „Биг Брадър Ол Старс”.

Минималните температури утре ще са между минус 2° и 3°, а максималните - между 4° и 9°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4498991

През следващото денонощие ще бъде ветровито. Ще духа умерен, след обяд - до силен вятър от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Облачността ще е променлива, често значителна и от запад на изток на места ще превали слаб дъжд, който в отделни райони ще премине в сняг, но бързо ще спре.
През следващото денонощие ще бъде ветровито. Ще духа умерен, след обяд - до силен вятър от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Облачността ще е променлива, често значителна и от запад на изток на места ще превали слаб дъжд, който в отделни райони ще премине в сняг, но бързо ще спре.

По-малко тийнейджъри ползват Фейсбук тази година

http://www.moreto.net/novini.php?n=274741

Facebook вече не е „готиното“ място, където се навъртат тинейджърите, показва ново изследване, цитирано от "Си Нет". Процентът на тинейджърите между 13 и 17 години, които използват най-голямата социална мрежа в Съединените щати, е паднал до 88 % през настоящата година според доклад на консултантската компания Frank N.

Минималните температури утре ще са между минус 2° и 3°, а максималните - между 4° и 9°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4498969

През следващото денонощие ще бъде ветровито. Ще духа умерен, след обяд - до силен вятър от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Облачността ще е променлива, често значителна и от запад на изток на места ще превали слаб дъжд, който в отделни райони ще премине в сняг, но бързо ще спре.
През следващото денонощие ще бъде ветровито. Ще духа умерен, след обяд - до силен вятър от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Облачността ще е променлива, често значителна и от запад на изток на места ще превали слаб дъжд, който в отделни райони ще премине в сняг, но бързо ще спре.

Не беше открита бомба в мола на "Цариграско"

http://sofia.actualno.com/Ne-beshe-otkrita-bomba-v-mola-na-Carigrasko--news_447523.html

Приключи проверката в мола на столичния булевард "Цариградско шосе". Взривно устройство не е открито. Информацията съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на МВР. Дне...

Фалитът на КТБ е събитието на изминалата година

http://www.mediapool.bg/falitat-na-ktb-e-sabitieto-na-izminalata-godina-news228603.html

Отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка е обявено за най-важното събитие на изминаващата 2014 г. в традиционната класация на Дарик радио, която се провежда за 19-и път. За политик на годината беше обявена Кристалина Георгиева – вицепрезидент на Европейската комисия и комисар по бюджет и финанси. През миналата година Протестиращият човек беше обявен за политик на годината. През тази година Дарик промени част от регламента и взе окончателното решение кои да бъдат отличените, като все пак се съобрази с номинациите на досегашните политици на годината, на слушателите на радиото и на колегите от други медии. Според регламента, в класацията не може да участват личности, които вече три пъти са били политик на годината. Такива са Георги Първанов, Иван Костов и Бойко Борисов. Два пъти политик на годината са били Росен Плевнелиев и Цветан Цветанов, а по един път – Петър Стоянов, Надежда Михайлова, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

Борисов: Задкулисни работи не правя, ако исках, щях да се коалирам с ДПС

http://offnews.bg/news/n_1/n_434381.html

Върнахме достойнството на България в Европа и имаме подкрепата на европейските лидери. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Дарик. България отново стана прогнозируем партньор и в Европа се радват, че имаме стабилно правителство. Вече е видна огромната подкрепа, която страната има от европейските лидери, посочи Борисов, като допълни, че само за една седмица са отпушени спрени европейски програми за милиарди. По думите му 2014 г. е била нулева за европейските фондове и за приходите. Направиха огромна поразия във финансовата система и затова няма финансова стабилност, след като България беше посочвана за отличник в Европа по време на финансово-икономическата криза, подчерта премиерът. През 2014 г. започна нова коалиционна култура. Много партии, много хора се превъплъщават, поправят или имат също ново начало. Започна съдебна реформа, пенсионна реформа, здравна реформа. Продължихме добра традиция за Коледа да дадем 50 млн. лева на българските пенсионери, каза Борисов. Ако искам да направя коалиция с ДПС, ще изляза и ще ги поканя. Аз задкулисни работи не правя. Отворен съм за диалог, уважавам колегите, коментира той. Относно пенсионната реформа Борисов отново обяви, че не вижда нищо притеснително в национализацията на пенсиите. Национализация означава да вземеш от 1 януари парите от единия фонд и да ги прехвърлиш на друго място. Това означава национализация, ако е държавен фонда. Нищо такова не се случва и няма в момента - никой човек по никакъв начин не е задължен да си махне парите от частните пенсионни фондове, категоричен е Борисов. Хората в частните фондове ще се борят за всеки един клиент, както във всяка една банка. Ще се рекламират, ще им обясняват каква доходност имат, ще им пращат всеки месец разпечатки по какъв начин се стопанисват парите на хората, заяви премиерът. По думите му управляващите са си определили срок до края на март следващата година да завършват пенсионната реформа. Единствено ме плаши манипулацията. Бяхме жертви на манипулация веднъж, сега виждам тази манипулация втори път. Всеки, който ме познава, знае, че ако ми се дадат добри и правилни доводи, не се съобразявам и ако нещо сме сбъркали и нещо не е добре изкусурено, в края на краищата държавата е обща и никак не е срамно да кажеш „колеги, тук сме сбъркали, връщаме се, поправяме се“, каза Бойко Борисов.

Бойко Борисов: Коалицията ни се справя чудесно за момента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4498976

2014 г. бе краят на стабилността на финансовата стабилност и начало на нова коалиционна култура. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред Дарик.
Пенсионните фондове не се прехвърлят, плашат ме манипулациите. Ако ми се дадат правилни доводи, никога няма да откажа да се върне старото положение. Ако видиш, че си сбъркал,
2014 г. бе краят на стабилността на финансовата стабилност и начало на нова коалиционна култура. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред Дарик. Пенсионните фондове не се прехвърлят, плашат ме манипулациите. Ако ми се дадат правилни доводи, никога няма да откажа да се върне старото положение. Ако видиш, че си сбъркал,

ДПС не разпънала чадър над Христо Бисеров

http://www.mediapool.bg/dps-ne-razpanala-chadar-nad-hristo-biserov-news228601.html

ДПС се е разграничила от бившия втори в партията Христо Бисеров и не е разпъвала политически чадър над него. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан пред Дарик радио. Бисеров се разследва за финансови измами вече повече от година. Прокуратурата се оправда с швейцарските власти за неприключилото разследване срещу бившия заместник-председател на Народното събрание.   Местан гарантира, че е научил фактите по случая Бисеров едва от прессъобщението на прокуратурата. "Не можем да носим отговорност за решенията му, бяхме изненадани", каза лидерът на ДПС. Според него показателна е била реакцията на ДПС, която не е разпънала политически чадър над Бисеров. Според Местан разследването трябва да даде отговор дали въпросните далавери с пари са били преди или след идването на Бисеров в ДПС от СДС, където бил втория човек след Иван Костов. "Обидно елементарно" за кавга между Пеевски и Василев По темата КТБ Местан смята за "обидно елементарно" обяснението на случилото се като кавга между депутата от ДПС и неуспял шеф на ДАНС, но успял млад мъж, Делян Пеевски с обвиняемия за източване на банката Цветан Василев. Банкерът Цветан Василев обвини ДПС за фалита на КТБ. "Корпоративна търговска банка е жертва на една позорна кампания, организирана от политико-икономическия кръг на ДПС. Целта на кампанията беше да доведе банката до изкуствена несъстоятелност, за да се придобият активите й на атрактивни цени, както и да се стопят няколко дълга", каза Василев в началото на декември. Законът, с който настояваме да падне банковата тайна за ключовите политически фигури, е нашият отговор на тези обвинения, каза Местан. "Искам да стане ясно кой стои в основата на КТБ, има ли политици - ако те са от ДПС, ще понесат отговорността си", допълни  Местан. Той посочи, че може би е единственият председател на партия, който не е виждал лично банкера Василев.

Борисов: За момента коалицията ни се справя чудесно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4498972

2014 г. бе краят на стабилността на финансовата стабилност и начало на нова коалиционна култура. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред Дарик.
Пенсионните фондове не се прехвърлят, плашат ме манипулациите. Ако ми се дадат правилни доводи, никога няма да откажа да се върне старото положение. Ако видиш, че си сбъркал,
2014 г. бе краят на стабилността на финансовата стабилност и начало на нова коалиционна култура. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред Дарик. Пенсионните фондове не се прехвърлят, плашат ме манипулациите. Ако ми се дадат правилни доводи, никога няма да откажа да се върне старото положение. Ако видиш, че си сбъркал,

Въпреки по-високия бюджет на НЗОК от БЛС не изключват дефицити в края на 2015-а

http://www.moreto.net/novini.php?n=274737

На извънреден събор Българският лекарски съюз реши да подпише Националния рамков договор за 2015 г. със Здравната каса. След като вчера депутатите приеха бюджета на НЗОК за следващата година, БЛС е значително по-обнадежден за работата на медицинските заведения през 2015-а година, коментираха лекари.

"Манчестър сити" се изравни на върха с "Челси" след 3:0 срещу "Кристъл палас"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/20/2442896_manchestur_siti_se_izravni_na_vurha_s_chelsi_sled_30/?ref=rss


Шампионът на Англия "Манчестър сити" се изравни с водача "Челси". Това стана след победа с 3:0 срещу "Кристъл палас" в първата среща от 17-ия кръг във Висшата лига.

Мачът вървеше трудно за "гражданите", които през цялото първо полувреме не успяха да преодолеят защитата на съперника си. След почивката ранният гол на Давид Силва промени всичко.

Испанецът вкара и втори гол, а към края се разписа и Яя Туре.

Със спечелените три точки "Манчестър сити" събра 39, с...

Кристалина Георгиева: Европейската комисия никога не е била против "Южен поток"

http://pik.bg/кристалина-георгиева-европейската-комисия-никога-не-е-била-против-южен-поток-news263809.html

Кристалина Георгиева: Европейската комисия никога не е била против "Южен поток"

Трябва да се сформира работна група на високо равнище, която ще се занимава много сериозно и отговорно с темата за енергийната ефективност. Това каза пред журналисти Кристалина Георгиева, зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджета и човешки ресурси, предаде "Фокус".

„Имаше среща в Брюксел на министрите от региона, които са заинтересовани от "Южен поток". Това само по себе си показва, че Европейската комисия е отворена към това този проект да се реализира. Той не е стратегически приоритет поради това, че най-важните проекти от европейска гледна точка са тези, които диверсифицират и източника, и направлението", подчерта тя. Георгиева уточни, че в този смисъл източникът не е нов, но той е алтернатива за получаване на газ. 

"Както знаем сега преминава през Украйна, така че в този смисъл комисията никога не е била против "Южен поток". Напротив, но иска да види проекта в контекста на това, което сега градим - енергиен съюз, един от приоритетите на новата комисия на Жан Клод Юнкер, в която аз също съм член", допълни Кристалина Георгиева.

Лечков: На Петев и Бербатов ще им трябва преводач

http://www.bnews.bg/article-124895

На Ивайло Петев и Димитър Бербатов може да им трябва преводач в преговорите за неговото завръщане в националния отбор", отсече вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков.

Емил Радев: Необходими са законодателни мерки срещу случаите на насилие върху животни

http://www.cross.bg/zhivotni-radev-nasilie-1445064.html

/КРОСС/ „България се нуждае от законодателство, което да гарантира мерки срещу случаите на насилие върху животни. Наказателният кодекс може да бъде приложен, но само при убийство или осакатяване на животно по особено жесток начин. Всички останали противообществени прояви, свързани с нехуманно отношение към животни, остават ненаказани." Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който в отговор на жалба до Европейския парламент разреши подобен казус и спаси кон, системно недохранван и бит от своя собственик.  За случая в община Аврен Емил Радев научил като член на интергрупата за защита на животните в Европейския парламент. В началото на миналата седмица там постъпила жалба от англичанина Стюард Еймс, който от години живее в Аврен. Той алармирал евродепутатите, че неговият съсед Петър измъчва своя кон, отглежда го в мазе и изобщо не го храни. Съдбата на коня Уолтър трогнала всички англичани, които живеят в общината. В продължение на 17 месеца те търсили решение на проблема, като се обръщали към различни институции, в това число и към полицията. Поради липсата на резултат Стюард Еймс решил да се обърне за помощ и към Европейския парламент. Запознавайки се със случая, Емил Радев се свързал с кмета на Аврен Емануил Манолов и с неговото съдействие откупил животното от досегашния му собственик. Днес конят Уолтър, който по документи се казва Веско, бе официално дарен на Стюард Еймс

Австрийската полиция арестува двама души, пренасящи картечница в самолет за Истанбул

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4498965

Полицията в Австрия е арестувала мъж и жена, в чийто багаж е намерена картечница, съобщи АФП. Задържаните са австриец и гражданка на Турция.
Двамата вече са били на борда на самолета за Истанбул, когато полицията е открила оръжието в багаж, регистриран на тяхно
Полицията в Австрия е арестувала мъж и жена, в чийто багаж е намерена картечница, съобщи АФП. Задържаните са австриец и гражданка на Турция. Двамата вече са били на борда на самолета за Истанбул, когато полицията е открила оръжието в багаж, регистриран на тяхно

Австрийската полиция арестува двама души, пренасящи картечница в самолет за Истанбул

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4498962

Полицията в Австрия е арестувала мъж и жена, в чийто багаж е намерена картечница, съобщи АФП. Задържаните са австриец и гражданка на Турция.
Двамата вече са били на борда на самолета за Истанбул, когато полицията е открила оръжието в багаж, регистриран на тяхно
Полицията в Австрия е арестувала мъж и жена, в чийто багаж е намерена картечница, съобщи АФП. Задържаните са австриец и гражданка на Турция. Двамата вече са били на борда на самолета за Истанбул, когато полицията е открила оръжието в багаж, регистриран на тяхно

С концерт Орлин Павлов събира средства за деца с нарушено зрение във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=274736

Училищното настоятелство при СОУ за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов” организира коледен благотворителен концерт под мотото „Можем заедно”. В него ще участват талантливи деца от Варна, а водещ ще е Орлин Павлов, съобщиха от общината за Moreto.

Янсруд спечели супергигантския слалом във Вал Гардена

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/20/2442895_iansrud_specheli_supergigantskiia_slalom_vuv_val/?ref=rss


Олимпийският шампион Шетил Янсруд стана първи в супергигантския слалом от Световната купа във Вал Гардена. Норвежецът завърши за 1:33,87 мин.

Това беше четвърта победа за него от началото на сезона и общо седма в кариерата му.

Италианецът Доминик Парис зае второто място с изоставане от 0,46 сек. Носителят на сребърен медал в спускането от световното от Шладминг 2013 потвърди добрата си форма в скоростните дисциплини, като заслужи място на подиума за четвърти път през...

Жертвите на ебола вече са 7373 души!

http://www.bnews.bg/article-124914

Броят на жертвите на вируса Ебола е достигнал 7 373 души.

Клиентите на столичен мол са евакуирани след сигнал за бомба

http://www.cross.bg/bomba-mola-evakyirani-1445063.html

/КРОСС/ Посетителите в столичен мол бяха евакуирани заради подаден сигнал за бомба, съобщава пресцентърът на Министерството на вътрешните работи. Мъжки глас се е обадил в 14 ч. на телефона за спешни повиквания 112 и е казал, че в мола на бул. „Цариградско шосе" е поставено взривно устройство. Ръководството на мола е решило търговският център да бъде затворен за извършване на проверка. Към момента екипи на полицията и КАТ помагат на гражданите да напуснат района. Сигналите за бомби в големите търговски центрове в предпразнични дни е имало и в предишни години.    

Лекарският съюз ще подпише рамковия договор за 2015 г., цените са под въпрос

http://offnews.bg/news/n_1/n_434378.html

Българският лекарски съюз ще подпише текстовата част на Националния рамков договор. Това решение беше взето на събора на Лекарския съюз. Решението беше взето със 155 гласа „за“, 12 „против“ и 4 „въздържал се“. Цените и обемите обаче ще бъдат подписани, само ако до 29 декември Здравната каса изпълни исканията на БЛС. От Лекарския съюз поискаха да бъдат заложени прогнозни обеми, близки до тазгодишните, както и увеличаване на цените на някои прегледи. Рамковият договор трябва да бъде подписан до последния работен ден на годината.

Кристалина Георгиева: В програмата на ЕК е залегнало това да имаме силна Европа от енергийна гледна точка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4498949

В програмата на комисията е залегнало това да имаме силна Европа от енергийна гледна точка. Това заяви вицепрезидентът на ЕК и европейски комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева пред журналисти след като присъства на направата на символична първа копка на строежа за „Детска къща” за деца, лишени от родителска грижа.
В програмата на комисията е залегнало това да имаме силна Европа от енергийна гледна точка. Това заяви вицепрезидентът на ЕК и европейски комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева пред журналисти след като присъства на направата на символична първа копка на строежа за „Детска къща” за деца, лишени от родителска грижа.

Борисов глух за пенсионната реформа, привижда му се стабилитет

http://www.bnews.bg/article-124913

„Аз, ако искам да правя коалиция с ДПС, ще изляза и ще ги поканя. Аз задкулисни работни не правя. Отворен съм за диалог, уважавам колегите”, заяви по Дарик премиерът Бойко Борисов.

Георгиева: В програмата на ЕК е залегнало това да имаме силна Европа от енергийна гледна точка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4498946

В програмата на комисията е залегнало това да имаме силна Европа от енергийна гледна точка. Това заяви вицепрезидентът на ЕК и европейски комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева пред журналисти след като присъства на направата на символична първа копка на строежа за „Детска къща” за деца, лишени от родителска грижа.
В програмата на комисията е залегнало това да имаме силна Европа от енергийна гледна точка. Това заяви вицепрезидентът на ЕК и европейски комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева пред журналисти след като присъства на направата на символична първа копка на строежа за „Детска къща” за деца, лишени от родителска грижа.

Найден Зеленогорски: РБ не напускаме коалицията с ГЕРБ, но няма да търпим вечно

http://pik.bg/найден-зеленогорски-рб-не-напускаме-коалицията-с-герб-но-няма-да-търпим-вечно-news263804.html

Найден Зеленогорски: РБ не напускаме коалицията с ГЕРБ, но няма да търпим вечно

Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на „Реформаторски блок“, председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Има ли лобистки интереси в гласуването на промените в Кодекса за социално осигуряване?

            В началото на разговора  си с Найден Зеленогорски  в предаването „На 6-тия ден“ Илиана Беновска попита госта си дали могат смело и ясно от Реформаторския блок да заявят, че не защитават лобистки интереси на някои застрашени пенсионни фондове чрез противопоставянето си на промените в Кодекса за социално осигуряване, предложени от ГЕРБ за възможността да се прехвърлят партиди от частните фондове към НОИ?

            Зеленогорски отговори, че  е естествено, че могат да го кажат смело и ясно и обяви, че вчера в залата ГЕРБ и ДПС са гласували заедно с близките до един много застрашен фонд.

             „Вие за кого говорите. Нали говорите за Кънчо Филипов и Ковачки“, интерпелира го водещата.

            Представителят на РБ отвърна: „Това Вие го казахте. Хората могат да проверят. На мен ми се струва, че някой има интерес бързо всичко да влезе в НОИ и да се заметат следите. Така че лобистките интереси са на друго място.“

            „Да уточним кой е този някой. Ние преди малко с Кънчо Филипов, съпредседателя на ПГ на БДЦ и лидер на партия „Лидер“, говорихме за това как БДЦ са защитили Ковачки, като са гласували с три гласа“, продължи Илиана Беновска.

            Зеленогорски отбеляза, че изобщо не го вълнува БДЦ, а го вълнува коалицията, която управлява държавата и Реформаторския блок. Той посочи, че може да каже каква е позицията на РБ и че вчера го е направил, когато е обяснил защо е гласувал против. „Няма никаква политическа логика във всичко това, което се прави“, категорично каза той.

Какво крият от ГЕРБ зад промените в Кодекса за социалното осигуряване.    

            „Нека да припомним на нашите слушатели, че Вие произнесохте едно много пламенно слово от трибуната на народното събрание. Вие казахте, че  зад предложението на ГЕРБ  за промени в Кодекса за социално осигуряване има нещо скрито щом не го обсъдиха с никой  - нито с Реформаторския блок, нито с АБВ и Патриотичния фронт. Няма логика в това решението да не се обсъжда  нито с НОИ, нито с работодателите, нито със социалната комисия без дебат. Това ли казахте? Кое е скрито в предложението на ГЕРБ?“, продължи с въпросите си в изясняването на позицията на Реформаторския блок водещата.

            Зеленогорски се съгласи и поясни, че продължава да твърди това. Според него скритото е това, че се прави за три дни  набързо, без да бъде обсъдено с коалиционните партньори, без да бъде внесено по съответния ред. „Това или означава политически инат, или означава нещо потайно“, констатира лидерът на РБ.

            „Вие знаете ли кое е скритото? Преди малко споменахте Ковачки. Сега има ли още нещо“, отново запита водещата?

            „За мен е силно изненадващо дали колегите от коалицията не искаха да ни дадат някакъв знак с това, че могат да направят тематични мнозинства в парламента без гласовете на РБ, без гласовете на АБВ и ПФ“, сподели депутатът и продължи -   Една коалиция на два месеца, когато се изправи в подобна ситуация, това означава, че тази коалиция почва да боледува и силно се надявам това да се окаже лека настинка, а не да е грип. Трябва да има адекватно лечение през тези дни, за да можем да сме в по-добра кондиция.“

Разцепва ли се коалицията между  ГЕРБ – Реформаторския блок?

            „Разцепва ли се коалицията  ГЕРБ – Реформаторския блок“, зададе нов въпрос Илиана Беновска?

            Съпредседател на ПГ на Реформаторския блок изтъкна, че  не иска да драматизира толкова нещата и то преди Коледа, но това е един много лош вариант за коледен подарък към българското общество и хората, които подкрепят управляващата коалицията. „Току що чух по вашето радио, че министър Горанов ще ни кани да прецизираме текстовете – извинявате, но това е абсурдно. Защо тогава гласувахме едни непрецизирани текстове. Г-н Горанов сам си признава, че сме гласували нещо набързо“, изложи своята позиция Зеленогорски.

            „Пак Ви питам дали се разцепва коалицията“, повтори въпроса си Беновска.

            Найден Зеленогорски метафорично каза, че силно се надява, да не са болни от тежък грип, който да ги доведе до пневмония. „Ако направим необходимите стъпки, за да си изясним кои са основните цели, към които вървим; да си изясним защо се вкара един текст, който, ако бъде внесен в Конституционния съд, най-вероятно ще бъде съборен. Защо дори и президентът поставя под съмнение това, което вчера е гласувано, както и всичките партньори на ГЕРБ“, многозначително подчерта депутатът.

            На уточнението на водещата, че президентът не поставя под съмнение нищо Зеленогорски отвърна, че напротив, това, което е прочел от неговото изявление, го е  навело на мисълта, че е напълно възможно да има вето на тези текстове. „Поне аз така разчетох експертните становища на колегите около президента. Аз и ние не бихме искали да взривяваме коалицията. Ние сме разумни, мъдри и спокойни хора и за нас политическият инат не е аргумент, но все пак ние се надяваме подписаното коалиционно споразумение да не се нарушава повече. При всички случаи ние защитихме интересите на нашите избиратели. Това за мен е най-важното“, декларира лидерът на РБ.

Ще се обсъжда ли напускането на коалицията от ръководството на РБ?

            „Г-н Зеленогорски, вчера се заканихте, че ще се събирате да решавате дали да продължите коалицията с ГЕРБ“, продължи темата с коалиционните проблеми Беновска.

            Найден Зеленогорски обясни, че ще има заседание на парламентарната група и на председателския съвет, за да се обсъди ситуацията в момента и да изразят своето политическо становище. „Това не означава, че ние ще се събираме, за да напускаме коалицията и да обявяваме война на партньорите си. България не заслужава да влиза в тежка политическа криза в този момент“, подчерта той.

            „Утре вие от Реформаторския блок ще напуснете ли в знак на протест срещу промените в Кодекса за социално осигуряване коалицията с ГЕРБ. Да или не?“, калибрира въпроса си от по-горе водещата.

            Зеленогорски заяви в отговор, че никой не е изразявал подобно намерение, но това не означава, че от РБ ще търпят вечно да се нарушава коалиционното споразумение или да не бъдат слушани аргументи им.

            „А какво търпите всъщност? Вие можехте ли да съставите свое самостоятелно правителство и мнозинство в парламента?“, продължи с въпросите си водещата.

            Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок заяви, че биха могли ако имаха 100 депутати, но  очевидно не могат да го съставят, но това не означава, че не трябва да работят за това. „За нас не е без значение, когато сме част от една управляваща конфигурация, дали ще съхраним честта и достойнството си“, добави той.

Какво би преляло чашата на търпението?

            „Кое още би преляло чашата, кое е онова, което би било последната капка, за да кажете – Дотук беше“, попита Беновска.

            „Животът винаги е по-пъстър и по-пълноводен отколкото ние си мислим. Най-важното за мен е да спрем да бъдем изненадвани и да научаваме стратегически решения за държавата от медиите. Ние имаме коалиционно споразумение, в което ясно е казано, че решенията се вземат с консенсус и в 4-рите политически формата, които подкрепят това мнозинство. И най-логичното би било да отделим достатъчно време, за да сме уверени всички, че това, което предлагаме в парламента, е най-правилното решение“, декларира Найден Зеленогорски и допълни, че  няма логика на 2-я месец от създаването на една коалиция да се направи така, че и тримата партньори н управляващите да гласуват против. „Такива неща в политиката не се правят. Това са лоши знаци“, подчерта  той.

Чия е  отговорността за управлението на България?

            „Вие какво работите от Реформаторския блок. Кой носи отговорността за управлението на България“, зададе последния въпрос към госта си Беновска.  

            Найден Зеленогорски посочи, че отговорността носи коалицията между ГЕРБ и РБ – основната отговорност, както и  партньорите от ПФ и АБВ.  „Идеята, че само една политическа сила носи отговорността не е вярна. Ние сме там за да разпределим отговорността върху всички нас, защото е очевидно, че едно правителство на малцинството трудно може да се справи в тази политическа криза“, категорично заяви Найден Зеленогорски и с тези думи приключи участието си в ефира на „Радио К2“.

Борисов прогнозира: Ако ние си тръгнем, ще стане пълна какофония в държавата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/20/2442893_borisov_prognozira_ako_nie_si_trugnem_shte_stane_pulna/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов определи 2014 година като нулева за развитието на България, заради "направената поразия във финансите", но изтъкна, че правителството му е започнало много реформи и не бива да слиза от власт, защото иначе ще настъпи хаос.

"Много неща се започнаха. Върнахме достойнството на България в Европа, отново стана прогнозируем партньор", заяви министър-председателят пред "Дарик" радио, като посочи, че това е станало не без ролята на коалиционните партньори от...

Цецка Цачева: Няма позитивни новини, които да ни зарадват преди Коледа

http://pik.bg/цецка-цачева-няма-позитивни-новини-които-да-ни-зарадват-преди-коледа-news263807.html

Цецка Цачева: Няма позитивни новини, които да ни зарадват преди Коледа

 Според мен, това което дойде като сигнал от Европейската комисия, през последните дни - ще бъде усетено от всички българи. Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева в предаването „Годината” по Дарик радио. „Една банкнота няма да ни свърши работа, защото за съжаление такова е състоянието на държавата ни и когато в последните календарни дни се обръщаме назад в годината – няма много позитивни новини, които да ни зарадват в тези дни преди Коледа”, добави тя. Цачева определи 2014 година като година на политическа криза, протести, избори. На въпрос какво е завършено през 2014 година, председателят на НС отговори: „Завърши политическата криза, която започна през месеците февруари и март през 2013 година, но за съжаление все още сме далеч от онази стабилност, в политически план, в диалога между политическите сили, което да доведе до едно успокоение в обществото, което да помогне за преодоляването на недоверието на българския народ към политическа система и държавните институции. Много би ми се искало да кажа всичко това, но не мога да го кажа”.

Попитана за решението, касаещо пенсиите, гласувано вчера, Цачева кажа, че според нея взетото решение е добро. „Хората трябва да знаят,че няма място и дума за национализация, няма място за някаква принуда. А напротив, който иска да остане във пенсионния фонд, ще остане”. Попитана за това защо не е записано ясно, че тези, които искат да се изместят от фонда, трябва да кажат, председателя на Народното събрание отговори, че правата на хората ще бъдат гарантирани. „Нямам никаква мисъл, че на каквото и да е било равнище, че ще се случва нещо, което е пряко волята на един работещ, който е избрал такъв частно осигурителен фонд.” По думите на Цачева, не е важно колко късно е бил гласуван бюджета, а колко късно е внесен за гласуване и защо се е случило така. „Преди него ние имахме задължението да извършим актуализация на бюджета за 2014 година, да подпишем сметката, защото бюджета на държавата за 2014 година е причината да се стигне до късното внасяне от страна на правителството, на бюджета за 2015 година”, каза Цачева. 

"Ислямска държава" е екзекутирала 100-ма чуждестранни бойци

http://asia.actualno.com/Isljamska-dyrjava-e-ekzekutirala-100-ma-chujdestranni-bojci-news_447517.html

Джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) е екзекутирала 100 чуждестранни бойци. Те се опитали се да напуснат сирийския град Рака. Информацията е съобщил за в. FT противник на сирийс...

Еврокомисар и кмет направиха първа копка на "Детска къща" от кампанията "Бъди герой"

http://goodnews.actualno.com/Evrokomisar-i-kmet-napraviha-pyrva-kopka-na-Detska-kyshta-ot-kampanijata-Bydi-geroj-news_447522.html

Еврокомисарят Кристалина Георгиева и кметът на София Йорданка Фандъкова направиха първата копка на проекта "Детска къща", с която мечтата на фондация "За нашите деца" след точно 7 ...

В Долни Пасарел вече се издига паметник на Димитър Списаревски

http://sofia.actualno.com/V-Dolni-Pasarel-veche-se-izdiga-pametnik-na-Dimityr-Spisarevski-news_447519.html

На 20 декември 1943 г. при първия си боен полет загива българският поручик Димитър Списаревски. Това се случва, след пилотът като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран по врем...

На вниманието на проверяващите: На пазара в кв. Изток продават опасна пиротехника на малолетни

http://www.zapernik.com/obshtestvo/na-vnimanieto-na-proveryavashtite-na-pazara-v-kv-iztok-prodavat_36476/

Моля да се направят внезапни проверки от отговорните за това лица, че на пазара в кв.Изток и около него се продава опасна пиротехника на малолетни лица. Идват празници, но дано не празнуват деца в болницата.

Пиротехника около Коледа

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pirotehnika-okolo-koleda_36476/

Моля да се направят внезапни проверки от отговорните за това лица, че на пазара в кв.Изток и около него се продава опасна пиротехника на малолетни лица. Идват празници, но дано не празнуват деца в болницата.

Смешната страна на футбола през 2014г. (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_434331.html

Краят на годината обикновено е свързан с всякакъв род класации и награди. "4-4-2oons" публикува поредния си любопитен анимационен клип за тази година - награди "Еxtravaganza" за най-заслужилите футболисти и треньори в няколко интересни категории. Авторите са пресъздали смешната страна на футбола, като сред подбраните моменти са интересен поглед върху контузията на Неймар на Световното първенство това лято, поведението на Златан Ибрахимович в квалификацията за ЕВРО 2016 между Швеция и Австрия. Сред заслужилите "призови места" са още и Арсен Венгер и Томас Мюлер. Вижте кои са номинирани в категории, като най-добър пряк свободен удар, най-атрактивно облекло на футболен двубой, най-фаулиран футболист и други. Пряк свободният удар на Томас Мюлер, провокирал анимацията: Колумбийският фен, спечелил наградата за най-екстравагантно облекло за годината: Реакцията на Златан Ибрахимович, вдъхновила анимацията: Бруталният фаул на Зунига срещу Неймар в мача между Колумбия и Бразилия, също включен в наградите "Extravaganza":

От троянска сливова до метакса - любимите питиета на Политбюро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4497502

Любимите питиета на някогашното Политбюро на БКП, на партийни лидери и министри от по-ново време, както и на известни певци пази Съби Маданков от Чепеларе. В колекцията му има ракии на над половин век - най-старата е “Троянска сливова”, на 72 г., от избата в с. Орешак. Освен питиета Маданков е запазил чаши, купички, вилици, лъжици и чинии.
Любимите питиета на някогашното Политбюро на БКП, на партийни лидери и министри от по-ново време, както и на известни певци пази Съби Маданков от Чепеларе. В колекцията му има ракии на над половин век - най-старата е “Троянска сливова”, на 72 г., от избата в с. Орешак. Освен питиета Маданков е запазил чаши, купички, вилици, лъжици и чинии.

Констанцио: ЕЦБ очаква отрицателна инфлация в еврозоната в следващите месеци

http://www.investor.bg/evropa/334/a/konstancio-ecb-ochakva-otricatelna-inflaciia-v-evrozonata-v-sledvashtite-meseci-186072/

В началото на 2015 г. банката ще оцени ефектите от мерките, които предприе тази година, заяви вицепрезидентът на институцията

С какво ще запомним 56-те кметове на София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4498867

От обявяването й за столица на България до днес София има 56 кметове. До настоящия кмет – Йорданка Фандъкова, всички те са били мъже. Някои са управлявали броени месеци, други по няколко мандата. В серия поредни съботни броя разказваме на читателите какво са сторили за младата столица нейните градонацалници.
От обявяването й за столица на България до днес София има 56 кметове. До настоящия кмет – Йорданка Фандъкова, всички те са били мъже. Някои са управлявали броени месеци, други по няколко мандата. В серия поредни съботни броя разказваме на читателите какво са сторили за младата столица нейните градонацалници.

Цачева: Далеч сме от политическата стабилност, която да доведе до успокоение в обществото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4498932

Според мен това, което дойде като сигнал от Европейската комисия през последните дни, ще бъде усетено от всички българи. Това каза пред Дарик председателят на Народното събрание Цецка Цачева.
„Една банкнота няма да ни свърши работа, защото за съжаление такова е състоянието на държавата ни и, когато в последните календарни дни се обръщаме назад в
Според мен това, което дойде като сигнал от Европейската комисия през последните дни, ще бъде усетено от всички българи. Това каза пред Дарик председателят на Народното събрание Цецка Цачева. „Една банкнота няма да ни свърши работа, защото за съжаление такова е състоянието на държавата ни и, когато в последните календарни дни се обръщаме назад в

Цецка Цачева: Далеч сме от политическата стабилност, която да доведе до успокоение в обществото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4498937

Според мен това, което дойде като сигнал от Европейската комисия през последните дни, ще бъде усетено от всички българи. Това каза пред Дарик председателят на Народното събрание Цецка Цачева.
„Една банкнота няма да ни свърши работа, защото за съжаление такова е състоянието на държавата ни и, когато в последните календарни дни се обръщаме назад в
Според мен това, което дойде като сигнал от Европейската комисия през последните дни, ще бъде усетено от всички българи. Това каза пред Дарик председателят на Народното събрание Цецка Цачева. „Една банкнота няма да ни свърши работа, защото за съжаление такова е състоянието на държавата ни и, когато в последните календарни дни се обръщаме назад в

Фандъкова не знае дали ГЕРБ ще я номинира за нов кметски мандат

http://www.mediapool.bg/fandakova-ne-znae-dali-gerb-shte-ya-nominira-za-nov-kmetski-mandat-news228600.html

Столичният кмет Йорданка Фандъкова не знае дали отново ще бъде кандидата на ГЕРБ на предстоящите местни избори, но даде да се разбере, че ще има много работа по откриването на нови обекти – пускането на станции на метрото, нови возила за градския транспорт, нови детски градини.  Това стана ясно от думите на Фандъкова пред "Дарик радио". Лентите за 2015 г. Пускането на метрото до летището и до Бизнес парка и възможността още 90 000 души дневно да ползват подземната железница Хандъкова определи като едни от важните задачи през 2015 г. Плановете са това да се случи за Деня на Европа – 9 май, като за събитието е поканен и председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. На пролет Столична община планира да започне строежа на най-трудния подземен участък от третата линия на метрото - от театъра "Зад канала" през центъра до "Красно село". Строителството ще отнеме около четири години и след завършването на третата линия столицата ще има изграден метрополитен и ще предстои изграждането само на разширения, каза Фандъкова. Новият приоритет - уличното осветление Като нов приоритет Фандъкова  посочи решаването на проблема с уличното осветление. „Решаването на този проблем изисква много сериозен финансов ресурс, но ние имаме виждания в тази посока и през следващата година ще работим много върху това", каза тя. София става перманентна столица на културата "София е българската столица на културата всяка година", каза Фандъкова попитана дали е разочарована от това, че столицата не е станала Европейска столица на културата за 2019 г.  По думите й комисията залагала на развитието на по-малко развити градове в сферата на културата и пожела успех на колегите си от Пловдив. "Много ценно беше това състезание. От него няма губещи. Всички градове, които участвахме, подобрихме значително работата си в сферата на културата. Бих казала с чувство за хумор, че не станахме официална столица на културата за 2019 г., но си оставаме столица на културата за България за всяка година". За 2015 г. Фандъкова увеличи с един милион лева средствата за култура и те възлизат на над 20 млн. лв. Това е повече със 7 млн. лв. от средствата предвидени за здравеопазване в столичния бюджет.

6% от населението на света е пристрастено към интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=274652

Учени от Университета в Хонконг са изчислили, че 6% от населението на света е пристрастено към интернет. Това са общо 182 милиона души. Най-пристрастени, според изследването, са в Близкия Изток, където 10.9% от хората се тревожат, ако не са онлайн.

Столичен мол беше евакуиран заради сигнал за бомба

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/20/2442889_stolichen_mol_beshe_evakuiran_zaradi_signal_za_bomba/?ref=rss


Посетителите в столичен мол бяха евакуирани заради подаден сигнал за бомба, съобщи"Фокус", като се позовава на пресцентъра на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Мъжки глас се е обадил в 14 ч. на телефона за спешни повиквания 112 и е казал, че в мола на бул. "Цариградско шосе" в столицата има поставено взривно устройство. Уведомено е ръководството на мола, което е решило търговският център да бъде затворен за изшършване на проверка. Към момента екипи на полицията и КАТ помагат...

Първанов: Коалицията се движи по острието на бръснача

http://offnews.bg/news/n_1/n_434357.html

Коалицията се движи по острието на бръснача и тези плаващи мнозинства, които се образуват по спорните въпроси, не ме обнадеждават. Това заяви пред БНР лидерът на АБВ Георги Първанов. АБВ ще бъде фактор на стабилността в кабинета, но не на всяка цена. Ще подкрепяме онова, което сме догворили, което е разумно и което хората очакват, но експерименти не бихме подкрепили, коментира Първанов. По повод национализацията на пенсиите той посочи, че въпросът не е бил дискутиран в политическите органи, макар че демокрацията предполага точно това. Имаме много въпросителни, свързани с характера на това, което финансовият министър направи като предложение. Поставихме въпросите си, например дали едно такова действие ще реши проблемите на НОИ и на пенсионната система, обясни лидерът на АБВ. По думите му пенсионната система има нужда от реформа. Ако започнем да дърпаме кубчетата на тази пирамида в добрия смисъл на думата, сами разбирате, че или в един момент това ще рухне, или след това закърпването на реформата ще бъде много по-сложно. Затова разумното беше този тримесечен срок да бъде използван за една солидна експертна и гражданска дискусия и накрая да имаме пакет от предложения в пенсионната реформа, който да е максимално консолидиращ, подчерта той.

Незаконен документ взе главата на шефа на РИОСВ-Бургас

http://www.bnews.bg/article-124911

Незаконен документ за събаряне на детски социален дом “Ронкали” в Бургас взе главата на директора на РИОСВ Бургас.

Линдзи Вон се завърна с победа във Вал д'Изер, доближи се до рекорд

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/20/2442888_lindzi_von_se_zavurna_s_pobeda_vuv_val_dizer_dobliji/?ref=rss


Американката Линдзи Вон се завърна триумфално във Вал д'Изер. Тя спечели спускането от Световната купа по ски на пистата, на която падна преди година и се наложи да бъде оперирана.

С успеха си Вон събра общо 61 победи и е на една от рекорда на Ане-Мари Мозер-Прьол в Световната купа.

Тя стъпи на върха с 1:44,47 мин и изпревари с 0,19 секунди австрийката Елизабет Гьоргл и германката Виктория Ребенсбург, финиширали с равно време.

"Доста бясно състезание беше....

Сидеров: През 2015 г. ще има сериозни геополитически събития

http://pik.bg/сидеров-през-2015-г-ще-има-сериозни-геополитически-събития-news263802.html

Сидеров: През 2015 г. ще има сериозни геополитически събития

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров заяви в обзорното предаване “Годината” по Дарик радио, че има подкрепата и добрата оценка на руските колеги, че прави много за сътрудничеството с Русия. Сидеров е в Москва и провежда срещи както в Държавната дума, така и в Горната камера на парламента на Руската федерация със заместник-председателя г-н Умаханов. На срещата лидерът на АТАКА е изразил позиция, че българите нямат желание да воюват с Русия, напротив искат да си сътрудничат и мнението на българите е различно от мнението на управляващите, които изпълняват чужди нареждания.

Той беше категоричен, че все още има вариант да се строи “Южен поток” и ако бъде натоварен от българското правителство да преговаря с руската страна може да даде пълноценни отговори за проекта “Южен поток”.

Сидеров беше категоричен, че информацията, че Меркел дава рамо на проекта, са манипулация от страна на Брюксел, защото точно Брюксел налага санкции на Русия под давлението на САЩ.

Лидерът на националистите заяви, че АТАКА настоява за държавни пенсионни фондове с индивидуални партиди, които да са гарантирани с ДЦК и се обяви против поправките на ГЕРБ. “Тези поправки, предложени от ГЕРБ, са подкрепени от ДПС, видяхме как четворната коалиция има вече пети крак - ДПС, нещо, което го говоря от много време. Не съм съгласен с тези поправки, защото те не са добре направени.”, коментира още той. Сидеров беше категоричен, че имаме нужда от  пенсионна реформа, в която държавата да застане с държавен пенсионен фонд, защото частните фондове са рискови играчи. Частните да останат, но там хората да си внасят на доброволен принцип осигуровки.

Сидеров коментира, че през 2014г в България е бил извършен преврат  и е бил осъществен един софийски майдан по подобие на майдана в Киев, чрез който е свалено законно избраното правителство на България и е разтурен законно избрания парламент. Превратът е осъществен с помощта на проамерикански НПО-та, като целта е била да се върнат отново на власт предишните управляващи, които са послушни  и изпълняват колониални нареждания. Той призова хората да се осъзнаят, защото в момента нямаме реална демокрация, както нямаме и изборен процес, защото той е превърнат в бизнес, търговия с гласове.

Сидеров беше категоричен, че през 2014г е поставено началото на дирижираното отвън управление. Той го определи като началото на края на демокрацията и задълбочаване на колониалното робство. “Беше сложено началото на края на демокрацията у нас. Беше сложено началото на безкръвни преврати под диригентската палка на американския посланик и началото на едно много сериозно задълбочаване на колониалното робство”, добави националистът.

Лидерът на АТАКА прогнозира, че  2015г. ще бъде драматична, ще има геополитически събития, които ще променят Европа. Сидеров заяви, че имаме нужда от проевропейска политика, а не Европа да бъде марионетка на САЩ. Той призова в 2015г обществото да се замисли как да управлява само себе си, а не да бъде дирижирано от НПО-та и няколко  медии. “Ако това не стане, не знам дали България ще остане цяла като държава следващите години”, добави още той.

Лидерът на националистите определи камъкът, хвърлен от протестърите, който удари и разби главата на депутата от АТАКА Кристиян Димитров, като символ на 2014г. “Това е камъкът, който на красивите и интелигентни протестиращи хвърлиха и го раниха, можеха ида го убият. Това е предметът на 2014г. С този предмет се прави политика в България днес”, завърши националистът.

Мама е дебела. Ще напълнея ли и аз? Не.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4498833

Майка ви е дебела - значи и вие рано или късно ще напълнеете!?
Глупости. 
Мит е, че има наследственост при излишните килограми. В допълненото издание на "ИПОлогия на храненето" диетологът Ипократис Пападимитракос твърди, че никой не се ражда, за да бъде дебел. Според него, за да живее, всеки човек има нужда от различен брой калории и родителите
Майка ви е дебела - значи и вие рано или късно ще напълнеете!? Глупости. Мит е, че има наследственост при излишните килограми. В допълненото издание на "ИПОлогия на храненето" диетологът Ипократис Пападимитракос твърди, че никой не се ражда, за да бъде дебел. Според него, за да живее, всеки човек има нужда от различен брой калории и родителите

Първанов: Управляващата коалицията се движи по острието на бръснача

http://www.cross.bg/purvanov-yuzhen-potok-1445062.html

/КРОСС/ Коалицията засега се движи по острието на бръснача. Плаващите мнозинства по спорните въпроси не ме обнадеждават. Ние ще бъдем фактор за стабилността в кабинета, но не на всяка цена. Ще подкрепяме онова, което е разумно, което сме договорили, което хората очакват, но експерименти, да не кажа авантюри, не бихме подкрепили, каза председателят на АБВ Георги Първанов в интервю за предаването „Деконструкция" на БНР. „Предложението не беше предмет на дискусия в политическите органи, а все пак демокрацията предполага именно това. Но другото, което е не по-малко важно, е, че имаме много въпросителни, свързани с характера на предложеното от финансовия министър. Поставихме въпросите си, например дали едно такова действие ще реши проблемите на НОИ и на пенсионната система? Най-важното е, че ние гледаме на пенсионната система като на система. Тя трябва да се реформира като цяло, защото ако започнем да дърпаме кубчетата на тази пирамида, в един момент това ще рухне, или след това закърпването на реформата ще бъде много по-сложно. Затова разумното беше този тримесечен срок да бъде използван за една солидна експертна и гражданска дискусия и накрая да имаме пакет от предложения в пенсионната реформа, който да е максимално консолидиращ. Ние сме открити за диалог. Можем да бъдем и убедени. Но за броени часове, и то в последния момент, без да се решава нито проблемът, свързан с възрастта за пенсиониране, нито проблемът с категориите, инвалидните пенсии, т.е

Миков "отвори вратата" за подкрепа на ГЕРБ от страна на БСП

http://politics.actualno.com/Mikov-otvori-vratata-za-podkrepa-na-GERB-ot-strana-na-BSP-news_447512.html

Илюзия е, че изборите дават политическа стабилност. Това заяви в ефира на Дарик радио лидерът на БСП Михаил Миков. За да има стабилност, трябва да има и по-нормални отношения между политическите сили....

Кристалина: Европейската комисия не е против "Южен поток", дори напротив

http://business.actualno.com/Kristalina-Evropejskata-komisija-ne-e-protiv-Ujen-potok-dori-naprotiv-news_447515.html

"Европейската комисия не е против "Южен поток". Дори напротив". Това заяви вицепрезидентът на ЕК и европейски комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева пред журналис...

"Булгартабак": Собствеността ни е декларирана надлежно

http://business.actualno.com/Bulgartabak-Sobstvenostta-ni-e-deklarirana-nadlejno-news_447514.html

Акционерната собственост в „Булгартабак Холдинг“ е декларирана надлежно пред компетентните регулаторни органи. С оглед на това, всички внушения, свързващи „Булгартабак&...

Андреа Стефанова - правнучка на Тодор Живков, показа за първи път свои модели на ревю

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4498228

Cлед като миналата седмица една от най-малките наследници на Тодор Живков мина по червения килим, показа колко е голям талантът й.

По време на церемонията
Cлед като миналата седмица една от най-малките наследници на Тодор Живков мина по червения килим, показа колко е голям талантът й. По време на церемонията "БГ модна икoна", на която бяха раздадени наградите за най-елегантните българи през 2014-а, 20-годишната студентка Андреа Стефанова показа за първи път публично свои дрехи. И не е чудно,

Разкъсана облачност със слаб вятър ни очаква утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=274730

През следващото денонощие ще бъде ветровито. Ще духа умерен, след обяд - до силен вятър от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Облачността ще е променлива, често значителна и от запад на изток на места ще превали слаб дъжд, който в отделни райони ще премине в сняг, но бързо ще спре.

Пламен Димитров: Министерският съвет има право да провери представителността на работодателите и профсъюзите

http://pik.bg/пламен-димитров-министерският-съвет-има-право-да-провери-представителността-на-работодател-news263795.html

Пламен Димитров: Министерският съвет има право да провери представителността на работодателите и профсъюзите

Пламен Димитров, президент на КНСБ, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Чувства ли се победител, след приетите промени в Кодекса за социално осигуряване, които практически потвърждават подписания Меморандум за разбирателство между правителство и синдикати?

    „Аз не мисля, че можем да говорим за победени, победители и въобще тази терминология военна ми се струва неподходяща за тази сложна ситуация, в която се намира страна”, заяви Пламен ДимитровТой продължи, че приетите промени дават глътка въздух на българските граждани, става въпрос за задържането на пенсионната възраст за всички категории, това ще даде възможност да се намери решение как едно поколение да излезе в пенсия, за да не се създава напрежение. Положително решение е и криминализирането на укриването на вноски. „Аз очаквам това да повиши събираемостта в системата, около 150 милиона бяха оценките, дано това да се окаже вярно, което ще даде възможност за един по-спокоен разговор за това какви реформи трябва да се проектират в следващите 15-20 години, така че да се гарантира стабилност на системата и най-вече адекватни пенсии”, обясни президентът на КНСБ. Той каза, че най-спорното решение е било за избора на работещите дали да се осигуряват в универсални пенсионни фондове или да насочат партидите си към НОИ, много разговори са били проведени, КНСБ не вижда заплаха за осигурените лица, но ще следи много внимателно какви ще бъдат подзаконовите актове. „Не виждам как може да бъде дописан законът и да бъде направено някакво зло, напротив, виждам възможност за една дисциплинираща мярка към пазара, имам предвид ангажиментите на частните пенсионни фондове, да бъдат наистина по-прозрачни”, подчерта Пламен Димитров и добави, че задължение на КФН е да следи къде са инвестирани средствата, но като че ли регулаторът не се справя много добре. В тази връзка президентът на КНСБ заяви, че ще предложи да се подготви и извърши стрес тест на всички пенсионноосигурителни дружества с участието на външни експерти и специалисти, за да стане ясно дали някой от фондовете има проблеми. Този тест ще даде легитимно и спокойно яснота кой какъв е, къде е инвестирал и дали може в определения момент да отговори на нуждите на осигуреното лице.

Как може да се разбере дали пенсионните фондове не инвестират в свързани лица?

    Пламен Димитров каза, че и в момента има инвестиции на някои фондове в свързани лица. Законът не е много ясен в това отношение и има неща, които трябва да се прецизират, самата дефиниция за свързани лица се нуждае от по-голяма прецизност. „Дори и да бъде доказано, че няма никакви проблеми, което се надявам наистина да е така, но пак казвам, стрес тестовете от гледна точка на осигурените лица са най-важните, за да може да сме сигурни, че където и да ги е инвестирал фондът тези средства, когато настъпи по закон моментът, когато той трябва да плаща пенсии на тези лица, това да е възможно”, подчерта президентът на КНСБ. На въпроса на водещата Илиана Беновска защо чак сега се сещат експертите за този въпрос, след като някои от пенсионните фондове съществуват от преди 20 години, а самата Асоциация на пенсионните фондове е на 17 години, Пламен Димитров отговори, че през последните няколко години дебатът за това, че регулаторите в България трудно работят, е набрал скорост.Този дебат е започнал с енергийния регулатор, продължава с банковия регулатор и сега е нормално да обхване и всички регулатори. „Аз затова казвам, че регулацията е един от основните проблеми и защитата на конкуренцията всъщност е основата на една пазарна икономика. При нас се вижда, че регулаторите работят в услуга на този или онзи, този въпрос трябва да се задава, докато не стане ясно, че имаме надеждни регулации и тогава съревнованието между легитимни и законни субекти може да гарантира една среда на развитие, растеж и справедливост”, категоричен беше президентът на КНСБ.

Заявеното намерение до 31-ви март да се стигне до прецизиране на приетите промени в пенсионноосигурителната система.

    Пламен Димитров заяви, че това е така, защото има доста неизяснени въпроси и част от Меморандума не е изпълнен, като например ангажиментът, поет в него, да се въведе минимална пенсионна възраст за всички работещи. Това засяга поне 100 000 българи, които нямат пенсионна възраст в момента. „Очаквам в началото на следващата година да се реши и този въпрос с нови изменения в Закона, по това нещо има съгласие между нас, работодателите и почти всички политически партии, с които сме говорили. Всеки трябва да плаща вноски върху пълния размер на това, което получава, и всеки трябва да има пенсионна възраст на изхода, за да има справедливост”, подчерта Пламен Димитров.

Трябва ли да бъде огласено пред обществото дали работодателските организации са с необходимата представителност?

    „Аз съм съгласен, че може би трябва да има корекция на някои от критериите за представителност, но трябва да спазваме и действащите закони, тоест има срок, в който представителността на всички организации е потвърдена и законово гарантирана”, заяви Пламен ДимитровНа забележката на Илиана Беновска, че Владислав Горанов е казал, че Кодексът на труда позволява да се провери представителността, президентът на КНСБ отговори, че това наистина е така, Кодексът позволява на Министерски съвет по всяко време да поиска проверка дали все още организациите, които представляват бизнеса и труда, изпълняват критериите. Той продължи, че заявлението на финансовия министър, че ще поиска данни и ще огласи информацията пред обществото, е напълно в законовата регулация и в правата, които има Министерски съвет, тук няма нарушаване, независимо към коя организация се поиска това, в това число и КНСБ.

Взетото от парламента решение максималният осигурителен доход да остане 2400 лева, и последвалата му отмяна и вдигане на прага на 2600 лева. Как ще се отрази това на бюджета?

    „Аз гледах целия цирк, но вижте, 2600 лева максимален осигурителен доход е всъщност предложението на вносителя, имаше известни претенции от бизнеса, но аз не мисля, че това е най-големият проблем на пазара на труда”, заяви Пламен Димитров.Той продължи, че това е мярка за повишаване на събираемостта и за изсветляване на осигурителни доходи и въвеждане на по-голяма справедливост по горните етажи на доходите. Според президента на КНСБ всички доходи над максималния осигурителен доход се облагат с една регресивна ставка, вместо да е както в Германия например, където ставката се увеличава. „Тоест от тази гледна точка движението на максималния осигурителен доход до 10 минимални работни заплати във времето напред има своята справедливост и ние не виждаме причина да не го подкрепяме”, подчерта Пламен Димитров. На забележката на водещата Илиана Беновска, че вероятно КРИБ ще бъдат леко неудовлетворени от това решение за повишаване на максималния осигурителен доход, а те са подкрепили в голяма степен Меморандума за разбирателство, подписан между правителство и синдикати, събеседникът й отговори, че разбира, че трябва да се търсят известни компромиси за получаване на подкрепа за важните стъпки, но те не трябва да бъдат търсени само в една сфера. Той продължи, че далеч по важно и за работодатели, и за синдикати е да седнат заедно с правителството и да успеят да убедят премиера, че България изостава със своите проекти, които трябва да предложи по плана „Юнкер”, за да можем да се възползваме максимално от тези 315 милиарда евро. Според президента на КНСБ нашите проекти са инфраструктурни, които не са намерили подкрепа от оперативните програми. „Белгия например е представила над 100 бизнес проекта до момента, така че затова отварям тази тема”, завърши Пламен Димитров разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”.

   

БЛС: Подписваме текста на рамковия договор

http://pik.bg/блс-подписваме-текста-на-рамковия-договор-news263793.html

БЛС: Подписваме текста на рамковия договор

Със 155 гласа Съборът на Българския лекарски съюз даде мандат на ръководството за подписване на текстовата част с приложенията на Националния рамков договор, съобщи БГНЕС.

12 делегати гласуваха "против", а 4 бяха въздържали се. За подписването на цени и обеми мнозинството от делегатите гласува, че се дава мандат "само в случай, че исканията на БЛС, представени на преговорите с Надзорния съвет на НЗОК бъдат изпълнени в срок до 29 декември. В противен случай, тази част от Рамковия договор няма да бъде подкрепена с подписите на БЛС, заявяват от там.

Исканията на БЛС са да се заложат прогнозни обеми, близки до тазгодишното изпълнение, които биха дали разход при непроменени цени до заложените 178 млн. лв., както и да се завишение цените за диспансерно наблюдение с една диагноза или с повече от една диагноза. Профилактичните прегледи на лица над 18 г. от 9.00 да се заплащат с 10.00 лв.

Така предложените цени завишават стойността на дейностите с около 4.975 млн. лв., изчисляват от БЛС.

Предлагаме да се увеличи цената на първичните прегледи от 18.00 на 19.00 лв. като така предложените цени завишават стойността на дейностите с около 6.930 млн. лв., посочват от съюза. Останалите средства до 10 млн. лв. да се използват за увеличаване на обемите чрез регулативните стандарти, настояват те. От там имат и конкретни искания по заплащането на определени дейности.

Процедурно, Надзорният съвет на НЗОК трябва да се събере на свое заседание и да гласува тези предложения, или да ги отхвърли. По закон, НРД трябва да бъде подписан до последния работен ден на тази година. Затова решението на Събора беше изпратено на ръководството и НС на НЗОК.

Сигнал за бомба опразни търговски център в София

http://www.mediapool.bg/signal-za-bomba-oprazni-targovski-tsentar-v-sofiya-news228599.html

Сигнал за поставена бомба опразни търговския център The Mall на бул.“Цариградско шосе“ в София. В 14.30 часа мъжки глас се обадил и съобщил, че има поставено взривно устройство в сградата, съобщиха от пресцентъра на МВР. За да опразнят мола е било пуснато предварително записано съобщение за пожар и хората са започнали да се изнасят. Магазините в  търговския център са затворени. Започнала е проверка на сградата за наличието на взривно устройство от специалисти на МВР. През април преди Великденските празници също имаше сигнал за бомба в The Mall, който тогава се оказа фалшив. Това беше причината от управата на мола да подозират конкуренцията в анонимните заплахи.

Москов моли лекарите да подпишат рамковия договор, те се съгласиха

http://www.bnews.bg/article-124904

Настоятелно ви призовавам да дадете мандат на ръководството си да разпише Националния рамков договор за 2015-та година, призова здравният министър лекарското съсловие.

Красимир Янков: Работата на новото НС минава под знака на извънредното законодателство

http://pik.bg/красимир-янков-работата-на-новото-нс-минава-под-знака-на-извънредното-законодателство-news263794.html

Красимир Янков: Работата на новото НС минава под знака на извънредното законодателство

Изключително бурна в политическо отношение е изминаващата 2014-та година. Това заяви депутатът от БСП Красимир Янков, цитиран от "Фокус". Той посочи, че през изминалите 12 месеца са се провели на два пъти избори, но е факт, че в началото на годината управлението на страната е било по-добро, в сравнение с това, което е в края й. „В интерес на истината, равносметката която трябва да направим всички, като българи е, че 2014-а година е емоционална като управление и във всичките й аспекти е по-лоша от предходните години. Мисля си обаче, че следващата 2015-а година може да се окаже и по-бурна, с повече емоции, но да се надяваме, че ще бъде по-добра”, каза още народният представител. 

На въпрос как определя ситуацията в страната и най-вече новото правителство, Красимир Янков заяви, че работата на новото Народно събрание минава преди всичко под знака на извънредното законодателство. „Всички виждаме по какъв начин се бърза със законодателството - по отношение на МВР, по отношение на работата на Сметната палата, не трябва да пропускаме извънредното законодателство и по казуса „Цемеко”, в който българската държава се задължи да плати 4 млн. лв. в частен интерес. Трябва да споменем и използването на парламента като личен инструмент, персонално на Бойко Борисов. Това стана ясно от гафа, който беше направен - решение на Министерски съвет, което се позовава на решение на парламента, а такова няма публикувано в Държавен вестник, преди да има акт на Народното събрание. Всичко това говори за парламентарна дейност не в границите, които са регламентирани от основните закони и от Конституцията на Република България”, каза в заключение Красимир Янков. 

Даниела Дариткова: Хората са загубили доверие в институциите

http://pik.bg/даниела-дариткова-хората-са-загубили-доверие-в-институциите-news263791.html

Даниела Дариткова: Хората са загубили доверие в институциите

Запозната съм с проблема, който вълнува жителите на квартал Устово във връзка с изграждането на ТЕЦ-а в квартала, срещала съм се и с Инициативния комитет за защита на интересите на жителите на квартал „Устово” и големият проблем при реализацията на този проект е, че хората са загубили доверие в институциите и в конкретния случай, ние наистина трябва да имаме много точна и ясна информация от всички, които контролират процеса, че всяка процедура е изпълнена, съгласно законовата уредба. Това каза  д-р депутатката от ГЕРБ Даниела Дариткова във връзка с протеста, който се проведе в „Устово” и затварянето на главня път за 30 минути, пише "Фокус".

Дариткова обясни, че е направила две парламентарни питания по отношение на изрядността на строителните разрешителни и надлежността на разрешенията и оценка на въздействие на околната среда, които са направени за изграждането на съответния обект, на едното питане има отговор, очаква отговор на другия в някои следващи заседания на Народното събрание. „От друга страна ако разгледаме глобалния проблем, наистина трябва много да работим в посока на това да се възстанови доверието на гражданите във всички органи на държавата, в държавността, затова че тя работи в интерес именно на българите, а не в нечий частен интерес и смятам, че това ще бъде голямото предизвикателство на нашето управление”, каза д-р Дариткова.

Джим Кери в стила на мълчанието и консенсуса

http://www.cross.bg/borisov-vodesht-sityatziyata-1445061.html

/КРОСС/ Водещ: Няколко пъти казахте, че сте обиден. Това думи на политик ли са? - няма обиден, няма лично чувство.  Бойко Борисов: Точно така. Човек преглъща, гледа крайната цел, а крайната цел е стабилна България, да се стабилизира ситуацията, да се разплатим, да заработят фондовете, да се успокои бизнесът, да се стабилизират системите. Вие виждате - огромна подкрепа от Европа, огромна. Завчера Джим Кери се обади да изрази също подкрепата си. Водещ: Борисов - мълчаливият и консенсусният. Това нов стил ли е, или нов грим?Бойко Борисов: Напротив, аз не съм мълчалив. Просто когато имам какво да кажа, излизам и го казвам. А компромисен или консенсусен...Времето ни задължава да бъдем такива и трябва да се учим. Всеки човек се променя, всеки човек ситуацията го изменя. Водещ: Харесвате ли ролята на помирител, или я играете по необходимост?Бойко Борисов: Аз винаги съм бил помирител в махалата. Там, където съм бил, винаги съм бил консенсусен и помирителен. Вярно, че и най-добре се биех от всички в махалата, така че всички идваха да ги сдобрявам. И така си останах докрай. Аз не обичам война, аз обичам мир, но винаги се готвя за война.   Интервю на министър-председателя Бойко Борисов за БНТ, „Панорама"  

Борисов: Върнахме достойнството на България в Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4498917

Върнахме достойнството на България в Европа. Това заяви пред Дарик министър-председателят на Република България Бойко Борисов. Той посочи, че страната ни отново е станала прогнозируем партньор и хората там се радват, че имаме стабилно правителство.
„През 2014 година започна нова коалиционна култура.
Върнахме достойнството на България в Европа. Това заяви пред Дарик министър-председателят на Република България Бойко Борисов. Той посочи, че страната ни отново е станала прогнозируем партньор и хората там се радват, че имаме стабилно правителство. „През 2014 година започна нова коалиционна култура.

Джим Кери в стила на мълчанието и консенсуса

http://www.cross.bg/borisov-vodesht-dzhim-1445061.html

/КРОСС/ Водещ: Няколко пъти казахте, че сте обиден. Това думи на политик ли са? Няма обиден, няма лично чувство.  Бойко Борисов: Точно така. Човек преглъща, гледа крайната цел, а крайната цел е стабилна България, да се стабилизира ситуацията, да се разплатим, да заработят фондовете, да се успокои бизнесът, да се стабилизират системите. Вие виждате - огромна подкрепа от Европа, огромна. Завчера Джим Кери се обади да изрази също подкрепата си. Водещ: Борисов - мълчаливият и консенсусният. Това нов стил ли е, или нов грим?Бойко Борисов: Напротив, аз не съм мълчалив. Просто когато имам какво да кажа, излизам и го казвам. А компромисен или консенсусен...Времето ни задължава да бъдем такива и трябва да се учим. Всеки човек се променя, всеки човек ситуацията го изменя. Водещ: Харесвате ли ролята на помирител, или я играете по необходимост?Бойко Борисов: Аз винаги съм бил помирител в махалата. Там, където съм бил, винаги съм бил консенсусен и помирителен. Вярно, че и най-добре се биех от всички в махалата, така че всички идваха да ги сдобрявам. И така си останах докрай. Аз не обичам война, аз обичам мир, но винаги се готвя за война.   Интервю на министър-председателя Бойко Борисов за БНТ, „Панорама"  

Бойко Борисов: Върнахме достойнството на България в Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4498919

Върнахме достойнството на България в Европа. Това заяви пред Дарик министър-председателят на Република България Бойко Борисов. Той посочи, че страната ни отново е станала прогнозируем партньор и хората там се радват, че имаме стабилно правителство.
„През 2014 година започна нова коалиционна култура.
Върнахме достойнството на България в Европа. Това заяви пред Дарик министър-председателят на Република България Бойко Борисов. Той посочи, че страната ни отново е станала прогнозируем партньор и хората там се радват, че имаме стабилно правителство. „През 2014 година започна нова коалиционна култура.

Петко Вълков: Промяната в пенсионния модел е първа стъпка към национализация

http://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/petko-vylkov-promianata-v-pensionniia-model-e-pyrva-stypka-kym-nacionalizaciia-186068/

Решението на парламента може да оскъпи финансовия ресурс на НОИ и е лишено от всякаква икономическа логика, смята директорът на „Конкорд Асет Мениджмънт“

Хасан Адемов: КФН и ДАНС да проверят пенсионните фондове

http://pik.bg/хасан-адемов-кфн-и-данс-да-проверят-пенсионните-фондове-news263789.html

Хасан Адемов: КФН и ДАНС да проверят пенсионните фондове

Хасан Адемов, народен представител от ПГ на ДПС, председател на Комисията по труда, социалната и демографската  политика, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

 

Има ли заявка на ДПС за участие в парламентарното мнозинство след като подкрепиха ГЕРБ?

            В началото на разговора си с Хасан Адемов  в предаването „На 6-тия ден“ Илиана Беновска многозначително обърна внимание, че  в петък сутринта от ДПС са се събудили извън властта и извън парламентарното мнозинство. И попита дали снощи не са си легнали със заявка за участие в парламентарното мнозинство, след като подкрепиха спорните предложения на ГЕРБ в големия маратон от 17-ет часа по приемането на трите бюджета – НЗОК, ДОО и държавния бюджет за 2015г.

            Адемов посочи, че това отношение се е прокраднала вчера в дискусията за промените в кодекса за социално осигуряване. Той каза, че ДПС защитава своята политическа идентичност и не се занимава с това кого подкрепя и как се възприема гласуване им и  заяви, че ДПС е либерална партия и за тях основна либерална ценност е правото на свободен избор. „Ние не можем по никакъв начин да тръгнем срещу това право на основен избор“, изтъкна Адмеов.  

            „Това е наистина справедливо и вярно“ – съгласи се Илиана Беновска.  

            Адемов обърна внимание на това, че  въпросът, който му зададе водещата е можело да зададен и на г-жа Корнелия Нинова. А именно – защо са гласували с Реформаторския блок. „Няма нищо странно, че ние подкрепяме политики, които в общ план са политики, заявяващи подкрепа от гледна точка на нашата идентичност. Тук въпроса е не дали подкрепяме ГЕРБ или БСП. Ние гледаме и подкрепяме това, което е записано в текстовете на проекта“, отбеляза представителят на ДПС и продължи по темата с обвиненията, че са част от нов коалиционен формат – Ние доказахме, че управлението и властта за нас не са самоцел. В края на миналото управление ние изявихме позицията си, че за нас властта не е самоцел. Затова и обвинението, че се прикачваме към групата на управляващите са неоснователни“, категоричен бе той.

Пробойната в коалиционния модел на ГЕРБ.

            „Знаете, че политическата интрига винаги е дъвка, която се употребява във всякакви неща и дълго ще отговаряте на тези въпроси. Още повече, че Реформаторския блок рязко излезе от коалицията снощи с неподкрепата на кодекса за социално осигуряване“, отвори темата за пробойната в коалиционния модел водещата.

            Г-н Адемов изтъкна, че не е убеден, че РБ са излезли, защото не са го заявили и сподели, че  изобщо не мисли, че те са единен политически субект, който защитава десния избирател. „Защото ако това беше вярно, то решенията, които ги приехме в бюджета на НЗОК, на ДОО, те далеч нямат реформаторски профил и визия, защото нищо от това, което говориха в предизборната си кампания не го виждаме в действия“, добави той и продължи -   За нас е изключително странна и тяхната гореща подкрепа и прегръдка с ПФ – една определено ксенофобска партия, която по някакъв странен начин се прегърна с т.нар. демократи от Реформаторския блок. Така че да ни обвиняват Реформаторите, че сме се обвързали с ГЕРБ, е тяхна отдавнашна цел, която е по посока на това по някакъв начин да се качат на клона на национализма и патриотарските идеи. Борбата за патриотарския вот в България е ожесточена. За съжаление това става и с оплюване на ДПС. Това не е демократично, изложи тълкуванието си Адемов.  

Подкрепата за социалния кодекс. Политическо обобщение на коалиционното бъдеще.

            „Да отидем в  политическото обобщение. Вие като политик с много дълъг опит и с извинение, не Ви правя комплимент, но в този кабинет на „Орешарски“ бяхте единственият добър и разбиращ и знаещ министър. Вие вчера подкрепихте ГЕРБ в най-важните неща – въпросите за парите.“, продължи разговора водещата Илиана Беновска.

            Хасан Адемов подчерта, че не са подкрепили ГЕРБ, а са подкрепили проекта, а не ГЕРБ и каза, че  това са различни неща.  

            „Да, но разговорно казано ГЕРБ е вносител и Вие подкрепихте техният проект“, допълни водещата.

            Адемов направи уточнението, че проекта за бюджета не са го подкрепили и са гласували против бюджета. „Против трите бюджета гласувахме,  това е ясната позиция, която сме заявили“, изясни се той.

            „Но вашите гласове подкрепиха спорните промени в Кодекса за социално осигуряване, това имах предвид? Оттук не почва ли да излиза тезата, че за да има стабилно управление трябва да има предвидими партньори? Реформаторския блок, сам казахте, са един субект, който вътре в себе си носи противоречия и ги пренася в отношенията с другите. Не мислите ли вие от ДПС, че капка по капка вир ще стане и ще подкрепите някои други проекти, с вносител ГЕРБ, попита Илиана Беновска.

            Адемов отговори, че проблема едва ли е на ДПС, защото в управленската програма РБ и ГЕРБ заявиха, че са се обединили около 94 от 99 теми. Оказва се, че по най-важните теми не са се разбрали. „А това дали е вина на ДПС можете да прецените Вие и вашите слушатели. Ние не носим никаква вина, че по най-важните въпроси, като плоския данък, по важните теми, които не бяха подкрепени от формата на коалицията, не може да бъде вменявана вина и чувство за отговорност на ДПС за това“, уточни той.

            „С известното ви чувство за отговорност на ДПС в името на това да има стабилно правителство, да нямаме нови предсрочни избори, да нямаме непрекъснати смени и сътресения в обществото, няма ли да подновите разговор с ГЕРБ и да декларирате публично, че ще ги подкрепяте и в други области“, продължи с въпросите си водещата?

            Адемов обяви, че такава дискусия не е водена при тях и не са я водили досега. „Едва ли в близкото време ще я водим. Важното е, след като управляващите са казали стабилно управление, те да застанат зад единна управленска програма и нека да си изпълняват ангажиментите, а не да обвиняват този, който е последователен в своите виждания“, акцентира той.

 

 

Мотивите на ДПС за подкрепата на Кодекса за социално осигуряване.

            „Г-н Адемов, защо подкрепихте Кодекса за социално осигуряване и то в инфарктната му част срещу която протестите са многобройни. Тоест, имаше организиран протест от 100-тина души вчера пред Народното събрание и предната вечер, ръководен вчера от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев и всички работодателски организации в тристранката  плюс асоциацията на Банките възразиха срещу тях?“ запита Беновска.

            Депутатът обясни, че мотивите на ДПС са били изразени много ясно от трибуната на парламента и добави, че  ако в предложените текстове е било записано, че става въпрос за национализация, ДПС е щяла  да гласува категорично против. „Ако се зачеркваше тристълбовият модел на осигуряване, ДПС щеше да гласува категорично против. И понеже няма такива текстове, ние няма как да не подкрепим този текст, защото по този начин ние запазваме своята идентичност. Има една теория, наречена рисков мениджмънт. Когато парите са в НОИ рискът се поема изцяло от държавата“, изказа се той.

            „А гарант ли е веднага държавата, при положение, че НОИ всяка година с нарастваща цифра се дофинансира, за да може да изплати пенсиите“, попита Беновска.

            „Естествено, че има риск. И в НОИ има риск. Не е безрискова тази дейност. Само че тук рискът е за сметка на държавата, защото тя допълва дефицита в НОИ с пари от данъци, което не казвам, че е правилната мярка“, осветли темата Адемов. Той заяви, по проблемът с риска, че когато парите са в частните пенсионни дружества рискът се поема от осигуреното лице, а в досегашния случаи 50% от осигурените в частни пенсионни фондове се разпределяха служебно. Тоест рискът е не само на осигуреното лице, а и на жребия, на съдбата и сега се предлага всеки сам да поеме нещата в свои ръце, а не да разчита само на държавата.

             „Трябваше ли ГЕРБ да дойдат на власт, за да го забележат, като асоциацията на тези пенсионни дружества съществуват от 17-години, а някои от тях са от 20 години“, продължи с въпросите си водещата.  

            „Големият проблем е, че тези, които вече са избрали частен пенсионен фонд, ако нищо не предприемат, за тях абсолютно нищо не се приема. Само ако те пожелаят да се прехвърлят в НОИ, тогава могат да предприемат съответните мерки. Рискът се прехвърля върху частните пенсионни фондове, защото те трябва да провеждат активна кампания, с която да докажат своите предимства. Сега отговорността е не само тяхна“,  - каза Адемов и добави -  Сега всички ние трябва да защитаваме тристълбовия модел и правото на осигурените в България да запазят своите права и своите осигурителни вноски в частните пенсионни фондове, ако искат да имат втора пенсия. Безмислено е противопоставянето на солидарния стълб – НОИ и частните пенсионни дружества. Важното е да има съгласие за дискусии, защото без него пак ще навлезем в такива спирали на приемане и отменяне.“

Съмненията около частните пенсионни фондове.

            „Г-н Адемов, веднага след 1-януари, каза министърът на финансите Горанов, че започват детайлните разговори на всичко свързано с промените в Кодекса за социалното осигуряване и тогава тези теми трябва да ги говорим много активно. Да Ви попитам – аз зададох на годишнината на Асоциацията на пенсионните фондове въпроса: Финансират ли те свързани лица? – частично ми се отговори от някои от тях, че - Не. Днес помолих председателя на Асоциацията на пенсионните фондове Абаджиев да ми отговори по достъпа за обществената информация с данни от КФН дали пенсионните фондове финансират свързани лица. Г-жа Нинова пое пък ангажимента да повика министъра на финансите Горанов в парламентарен контрол и той да отговори публично на този въпрос“, повдигна темата за съмненията в частните пенсионни фондове водещата.

            Според Адемов самите частни пенсионни дружества имат интерес от това, защото по този начин ще могат да докажат своята чистота и прозрачност и ще могат да привличат нови осигурени лица.

            „Вчера БСП казаха, че ще искат анкетна комисия, която да ревизира пенсионните фондове, а снощи премиера Борисов каза, че е помолил ПГ на ГЕРБ и Комисията по бюджет и финанси да направят сериозна парламентарна проверка на пенсионните фондове и на КФН. Вие от ДПС на каква позиция сте?“, продължи Беновска.

            Адемов изказа мнение, че идеята за прозрачност за ДПС няма как да не бъде възприета. Според него действително при създалата се ситуация има потребност от създаването на такава комисия но  това трябва да стане много внимателно, защото от 1-ви януари тези, които започват трудово-осигурителния си стаж са поставени пред избор. „Да не излезе така, че идеята за прозрачност и проверка, възложена по закон на КФН, е с цел да дискредитира пред обществото частните пенсионни фондове като нарушители?“, сподели опасенията си Адемов.

            „Как ще ги постави като нарушители, ако те не са нарушители? Отговорите са с факти - да или не – финансират ли те или не финансират свързани лица“, допълни го Беновска.   

            „Проблемът не е само в свързаните лица. Проблемът е в таксите и т.н. Така че идеята трябва да бъде представена не като презумпция за вина, защото това може да наклони настроението в една или друга посока“, каза Адемов.

            „Да, но това ще бъде една парламентарна и правителствена грижа за всички пенсионни осигуряващи се, които имат почти 4 милиона и 300 хил. партиди. И по този начин ще помогнем на хората да се ориентират в избора си. Благодаря Ви за този разговор“, каза в заключение водещата.

            Хасан Адемов пожела весели празници на водещата и на слушателите на „Радио К2“ и с това завърши участието си.

 

Северна Корея настоява да участва в разследването на хакерската атака на "Сони"

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/12/20/2442882_severna_koreia_nastoiava_da_uchastva_v_razsledvaneto/?ref=rss


Северна Корея предложи съвместно разследване със Съединените американски щати (САЩ) на компютърната атака срещу компанията "Сони пикчърс" и определи като "клевета" обвинението на ФБР, че Пхенян стои зад тези действия, предаде БТА, като цитира "Ройтерс". Неназован говорител на севернокорейското външно министерство казал, че ще има "сериозни последици", ако Вашингтон откаже да се съгласи за провеждане на съвместно разследване и продължи да обвинява Пхенян.

Междувременно хакерската...

Бойко Борисов: През 2014 г. започна нова коалиционна култура в България

http://pik.bg/бойко-борисов-през-2014-г-започна-нова-коалиционна-култура-в-българия-news263783.html

Бойко Борисов: През 2014 г. започна нова коалиционна култура в България

Върнахме достойнството на България в Европа. Това заяви министър-председателят на Република България Бойко Борисов в предаването „Годината” по Дарик радио. Той посочи, че страната ни отново е станала прогнозируем партньор и хората там се радват, че имаме стабилно правителство. 

„През 2014 година започна нова коалиционна култура. Много партии, много хора се превъплащават, поправят или имат също ново начало. Започна съдебна реформа, пенсионна реформа, здравна реформа. Продължихме добра традиция за Коледа да дадем 50 млн. лева на българските пенсионери”, посочи Борисов.

Министър-председателят коментира и изплатените гарантирани влогове от КТБ. 
„Три милиарди отидоха – представете си тези пари за пенсии, заплати, магистрали, мостове, култура, образование. Над 3 млрд. лева се изплатиха от 4 декември. Казвам за съжаление, защото живите пари на държавата заминават, но в същото време всички тези хора, които четири – пет месеца стояха уплашени вкъщи дали ще получат нещо, вече имат пари по сметките”, каза още премиера Бойко Борисов.

Той добави, че 2014 година е била нулева за европейските фондове и приходите, както и във всяко едно отношение. „Но че направиха огромна поразия във финансовата система и стабилността на финансите свърши, това е факт”, заяви премиера и припомни, че в годините на най-тежка финансова и икономическа криза в света четири години, страната ни е давана за пример.

БЛС: Подписваме текста на рамковия договор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4498911

Със 155 гласа Съборът на Българския лекарски съюз даде мандат на ръководството за подписване на текстовата част с приложенията на Националния рамков договор, съобщи БГНЕС.
12 делегати гласуваха "против", а 4 бяха въздържали се. За подписването на цени и обеми мнозинството от делегатите гласува, че се дава мандат "само в случай, че исканията на БЛС,
Със 155 гласа Съборът на Българския лекарски съюз даде мандат на ръководството за подписване на текстовата част с приложенията на Националния рамков договор, съобщи БГНЕС. 12 делегати гласуваха "против", а 4 бяха въздържали се. За подписването на цени и обеми мнозинството от делегатите гласува, че се дава мандат "само в случай, че исканията на БЛС,

Смолян не иска ТЕЦ на биомаса, протест блокира кръстовище

http://www.bnews.bg/article-124905

Протестиращи от Смолян блокираха кръстовище в знак на несъгласие за изграждането на топлоцентрала.

Сигнал за бомба евакуира столичен мол

http://offnews.bg/news/n_1/n_434347.html

Евакуираха мола на булевард "Цариградско шосе" заради сигнал за бомба, съобщава Нова Телевизия. Около 14.30 часа мъжки глас се обадил на тел. 112 и казал, че в търговския център има взривно устройство. Уведомено е ръководството на мола, което е взело решение търговският център да бъде затворен за извършване на проверка.  В момента екипи на полицията и КАТ помагат на гражданите да се изтеглят от района.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване