Бойко Борисов към читателите на 24 часа: Весела Коледа и много здраве и късмет!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504408

Весела Коледа и много здраве и късмет! Това пожела Бойко Борисов на читателите на
Весела Коледа и много здраве и късмет! Това пожела Бойко Борисов на читателите на "24 часа" в навечерието на светлия християнски празник. Здраве и късмет - това е най-важното, повтори

Правосъдният министър насрочи заседанието на ВСС за след Нова година

http://pik.bg/правосъдният-министър-насрочи-заседанието-на-всс-за-след-нова-година-news264998.html

Правосъдният министър насрочи заседанието на ВСС за след Нова година

Министърът на правосъдието Христо Иванов отказа да насрочи извънредно заседание на висшия съдебен съвет на 29 декември 2014 г. Следващото заседание на ВСС ще бъде на 8 януари 2015 от 9.30 часа, съобщиха от пресцентъра на министерството на правосъдието.

На 22 декември в министерството на правосъдието е получено писмо, подписано от 11 членове на ВСС, в което се отправя предложение до министъра на правосъдието да свика извънредно заседание на съвета на 29 декември 2014 г. от 10 часа. Авторите на писмото настояват, че свикването на извънредно заседание е наложително, за да бъде изслушан министърът на правосъдието във връзка с изявлението му, че "от ВСС излизат сигнали, че изборът на председател на ВКС е предрешен".

Двама от подписалите членове (Магдалена Лазарова и Соня Найденова) смятат, че на това извънредно заседание на ВСС трябва да бъде обсъден предстоящият избор на председател на ВКС, както и писмото на седемте посланици на държави от ЕС от онзи ден, с което се изказва подкрепа на правото на съдиите да изразят публично мнението си по проблемите в СГС.

Днес, 23 декември 2014 г., в МП отново бе внесено писмо до министър Христо Иванов, подписано от четирима членове на ВСС – главния прокурор Сотир Цацаров, Галя Георгиева, Димитър Узунов и Милка Итова. В него се прави допълнително предложение във връзка с насрочването на извънредно заседание на ВСС на 29 декември т.г., а именно – в дневния ред на това заседание да бъде включена отделна точка за обсъждане на писмата на съдиите от Софийския градски съд 10 декември и от 22 декември, с конкретни искания до ВСС, свързани с организацията на работата в съда и разпределението на делата.

В писмо от днес до ВСС министърът на правосъдието Христо Иванов приветства инициативата за обсъждане на тези теми. Точно с оглед важността на поставените въпроси, за да се гарантира тяхното обсъждане в присъствието на всички членове на ВСС, както и за да бъде дадена възможност на съдиите, подписали обръщението до съвета, да организират участието на свои представители, министърът на правосъдието ще насрочи заседание на ВСС на 8 януари от 9,30 часа.

Министър Иванов използва повода да пожелае на членовете на Висшия съдебен съвет една мирна и щастлива Коледа и много успешна Нова година – както за тях, така и за цялата съдебна система.

 

Китай осъди милиардер на 5 г. затвор за корупция

http://offnews.bg/news/n_1/n_435946.html

Бившият политик №2 в Хонг Конг - Рафаел Хуи, и милиардерът Томас Куок - до миналата седмица съпредседател на втората по големина в света фирма за търговия с недвижимост, бяха осъдени на 7,5 и 5,5 години затвор по обвинения в корупция, съобщи "Тайм". Хуи трябва да заплати на правителството на Хонг Конг 1,4 милиона долара - колкото е получил като подкуп от Куок. "Много е важно във времената, в които се намираме, правителството и бизнесът на Хонг Конг да изглеждат некорумпирани", заяви съдията, преди да обяви присъдите на двамата мъже. Помощникът на Куок - Томас Чан, и държавният служител Франсис Куан също бяха осъдени на 6 и 5 години затвор за съучастничество.

Превес на печелившите акции на БФБ

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/preves-na-pechelivshite-akcii-na-bfb-186266/

Енемона и Парк АДСИЦ имаха най-голям принос за оборота, който надхвърли един милион лева

Правосъдният министър насрочи извънредно заседание на ВСС за 8 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=275026

На 22 декември в Министерството на правосъдието е получено писмо, подписано от 11 членове на ВСС, в което се отправя предложение до министъра на правосъдието да свика извънредно заседание на съвета на 29 декември 2014 г. от 10 часа.

Агенцията за закрила на детето дава 60 хил. лв. за 30-секундно видео

http://pik.bg/агенцията-за-закрила-на-детето-дава-60-хил-лв-за-30-секундно-видео-news264996.html

Агенцията за закрила на детето дава 60 хил. лв. за 30-секундно видео

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви обществена поръчка за изработването на един видеоклип, с продължителност 30 секунди и с прогнозна цена от 60 000 лв. с ДДС, съобщи БГНЕС.

Критерият за избор на победителя е икономически най-изгодна оферта, става ясно от заданието, пуснато на 23 декември 2014 г. Срокът за подаване на оферти е 13 януари 2015 г.

Срещу сумата от 60 000 лв. от ДАЗД очакват изработването на видеоклип, който ще е посветен на популяризирането на проект "Подкрепа", финансиран със средства от Европейския съюз по Оперативна програма "Техническа помощ". От публичната покана става ясно, че видеоклипът трябва да популяризира дейностите на държавната агенция по извеждането на деца от интернатите и социалните домове.

Видеоклипът трябва да представи "примери за ползите от процеса на деинституционализация на децата, лишени от родителска грижа", "грижата за деца с увреждания" и "приноса на местната власт" в тези области. От обществената поръчка става ясно още, че ДАЗД възнамерява да разпространява видеоклипа в телевизии с HD-качество на сигнала, както и в интернет. В заданието се посочва, че изпълнителят трябва да осигури "участие на едно или повече известни лица" във видеоклипа. От заданието не става ясно по какви критерии възложителят е определил максималната цена за изработването на един-единствен клип да възлиза на 60 000 лв. с ДДС. Справка сред рекламни агенции показа, че подобни видеоклипове могат да се изработят на цени между 15 000 и 30 000 лв.

По-рано днес от Министерството на образованието съобщиха, че в момента 220 деца продължават да се намират в социално-педагогически интернати и възпитателни училища.

Наградиха Григор Димитров и Ина Ананиева с луксозни коли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504369

Български спортен тотализатор и Министерство на младежта и спорта наградиха Спортист и Треньор № 1 на България за 2014 година, съобщиха от БСТ. Носителите на отличието са Григор Димитров и Ина Ананиева. Двамата получиха от Български спортен тотализатор като награда луксозни автомобили Volvo XC60.
Министърът на младежта и спорта г-н Красен Кралев и
Български спортен тотализатор и Министерство на младежта и спорта наградиха Спортист и Треньор № 1 на България за 2014 година, съобщиха от БСТ. Носителите на отличието са Григор Димитров и Ина Ананиева. Двамата получиха от Български спортен тотализатор като награда луксозни автомобили Volvo XC60. Министърът на младежта и спорта г-н Красен Кралев и

Наградиха Григор Димитров и Ина Ананиева с джипове (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504360

Български спортен тотализатор и Министерство на младежта и спорта наградиха Спортист и Треньор № 1 на България за 2014 година, съобщиха от БСТ. Носителите на отличието са Григор Димитров и Ина Ананиева. Двамата получиха от Български спортен тотализатор като награда луксозни автомобили Volvo XC60.
Министърът на младежта и спорта г-н Красен Кралев и
Български спортен тотализатор и Министерство на младежта и спорта наградиха Спортист и Треньор № 1 на България за 2014 година, съобщиха от БСТ. Носителите на отличието са Григор Димитров и Ина Ананиева. Двамата получиха от Български спортен тотализатор като награда луксозни автомобили Volvo XC60. Министърът на младежта и спорта г-н Красен Кралев и

Началник в МО заплаши страница във Фейсбук със закриване

http://offnews.bg/news/n_1/n_435139.html

Администраторите на Фейсбук страницата  Българска армия (БА)  алармираха, че са били заплашени със закриване от служител на Министерството на отбраната.  Даниел Стефанов, който беше медиен съветник на служебния военен министър Велизар Шаламанов, а понастоящем е директор на дирекцията за връзки с обществеността, е отправил предупреждение, че страницата е подвеждаща. "Уважавам правото ви да имате личен блог във ФБ. Вашата страница обаче има подвеждащо заглавие - Българска армия. Всъщност тя няма нищо общо с Българската армия. Като един от хората, които се занимават с присъствието на МО и БА в социалните мрежи, предлагам да предложите възможни промени в името на страницата си, така че тя да не създава впечатление, че представя официална информация за Българската армия и въоръжените сили на страната. Ако откажете, ще преминем към официално сезиране на ФБ. Надявам се да решим проблема по разумен начин", е написал Стефанов в страницата.  Като директор на дирекцията за връзки с обществеността Стефанов е част от политическия кабинет на военния министър Николай Ненчев.  Администраторите на сайта са приели изявлението на Стефанов като заплаха от закриване на групата.  "Родолюбци, получихме поредната заплаха. Този път директно от служител на Министерството на отбраната. Тъй като се страхуват от истините, които споделяме, заплашват ни да закрият страницата, при това, без да имат никакви основания", пишат администраторите. Темите, които се засягат в групата са насочени срещу "прозападни подлоги, русофоби и всякаква мърша българска". С пояснението, че страницата не е официална и изразяваните в нея позиции не съвпадат с тези на държавното ръководство, администраторите приветстват с "добре дошли всички патриоти". Те поясняват, че страницата е за всички, които искат България да бъде "обединена, могъща, красива и просперираща страна" и които "са ЗА възстановяване и съхранение на автентичните български ценности, съхранили ни през вековете; за тези, които са ПРОТИВ "ценностите", наложени ни отвън през последните две десетилетия, довели до тотален нравствен и културен упадък на народа ни, особено на младото поколение!" "Никой не се опитва да забранява никакви страници", обясни за OFFNews  медийният съветник на военния министър Валерия Кардашевска . Тя поясни, че министерството не е предприемало действия за закриване на страницата. 

МИЕ проверява отчитането на месечните сметки за ток

http://econ.bg/Новини/МИЕ-проверява-отчитането-на-месечните-сметки-за-ток_l.a_i.631382_at.1.html

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) поиска от електроразпределителните дружества да представят информация за какъв период са отчитали...

Задръстване на Кулата, движението е натоварено

http://pik.bg/задръстване-на-кулата-движението-е-натоварено-news264989.html

Задръстване на Кулата, движението е натоварено

Затруднено е движението на ГКПП Кулата, образувала се е колона от изчакващи автомобили, съобщава "Фокус". Това съобщи дежурният полицай в „Гранична полиция” на ГКПП Кулата.

Причината за забавянето е натоварения трафик в навечерието на празничните почивни дни. На ГКПП Кулата – Промахон работят всички гишета на пълен капацитет. Няма забавяне на преминаването на границата на гръцка страна посока България.

В Гърция, по пътищата към границите с България, е засилено движението на леки автомобили. Гръцките власти препоръчват на тежкотоварните превозни средства да ограничат до тази вечер пътуването към България. Движението в Кресненското дефиле също е на колони. Непрекъсната колона от автомобили има на главен път Е-79 от отбивката при Петрич през Сандански и Струмяни. 

Започна се, колони от коли задръстиха Кулата

http://www.bnews.bg/article-125159

На ГКПП Кулата – Промахон работят всички гишета на пълен капацитет. Няма забавяне на преминаването на границата на гръцка страна посока България,

Откриха обновена зала в Археологическия музей на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=275021

Обновената експозиция на най-голямата зала в Археологическия музей бе открита днес от проф. д-р Валентин Плетньов, директор на музея, и кмета на Варна Иван Портних. Специални каменни поставки и подходящо осветление вече представят пред посетителите експонати, свързани с архитектурата, строителството, големите обществени сгради и развитието на некрополите на Одесос и района през римската епоха (І-ІІІ в.

АБВ иска дебат за съдебната реформа, а не да "се отупва" за три дни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/23/2444649_abv_iska_debat_za_sudebnata_reforma_a_ne_da_se_otupva/?ref=rss


АБВ на предишния президент Георги Първанов, която участва в управлението, настоява още в първите дни на януари да се проведе дебат с участието на представителите на трите власти по въпросите на съдебната реформа.

Актуализираният вариант на Стратегията за съдебна реформа е публикуван само на интернет-страницата на Министерството на правосъдието, подчерта днес зам.-председателят на АБВ Румен Петков. По думите му имало идея документът да бъде обсъден от парламентарните комисии след 12...

Кметът на Бургас може да не се кандидатира за трети мандат

http://burgas.actualno.com/Kmetyt-na-Burgas-moje-da-ne-se-kandidatira-za-treti-mandat-news_448041.html

Ще се огледам и ако намеря по-подходящ човек от мен ще направя крачка назад или встрани. Това заяви днес кметът на община Бургас Димитър Николов. Така той отговори на въпрос дали ще се кандидатира за ...

Агенцията за закрила на детето дава 60 хил. лв. за 30-секундно видео

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504339

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви обществена поръчка за изработването на един видеоклип, с продължителност 30 секунди и с прогнозна цена от 60 000 лв. с ДДС, съобщи БГНЕС.
Критерият за избор на победителя е икономически най-изгодна оферта, става ясно от заданието, пуснато на 23 декември 2014 г.
Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви обществена поръчка за изработването на един видеоклип, с продължителност 30 секунди и с прогнозна цена от 60 000 лв. с ДДС, съобщи БГНЕС. Критерият за избор на победителя е икономически най-изгодна оферта, става ясно от заданието, пуснато на 23 декември 2014 г.

Зимбабве: Наш министър посети Крим като част от Русия

http://www.cross.bg/rysiya-zimbabve-krim-1445441.html

/КРОСС/ Министърът на околната среда, водните ресурси и климата на Зимбабве е посетил Крим като част от Русия. Това заяви посланикът на републиката в Русия Брито Чидяусику.По думите на дипломата, в Министерството на външните работи на страната не е получен протест от Киев във връзка с министерското посещение в Крим. "Това е същото като да попиташ: Няма ли посещението в Русия да влоши отношенията между Зимбабве и Украйна?. Г-н Касукавере посети Русия", отбеляза Чидяусику.По-рано беше съобщено, че Украйна е изразила протест до Зимбабве след посещението на министъра в Крим.

Агенцията за закрила на детето дава 60 хил. лв. за 30-секундно видео

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504310

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви обществена поръчка за изработването на един видеоклип, с продължителност 30 секунди и с прогнозна цена от 60 000 лв. с ДДС, съобщи БГНЕС.
Критерият за избор на победителя е икономически най-изгодна оферта, става ясно от заданието, пуснато на 23 декември 2014 г.
Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви обществена поръчка за изработването на един видеоклип, с продължителност 30 секунди и с прогнозна цена от 60 000 лв. с ДДС, съобщи БГНЕС. Критерият за избор на победителя е икономически най-изгодна оферта, става ясно от заданието, пуснато на 23 декември 2014 г.

17 хил. на протест в Германия срещу ислямизацията на Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_435925.html

Повече от 17 000 души излязоха на протест в понеделник вечерта в немския град Дрезден срещу ислямизацията на Европа, съобщи "Индипендънт". Поддръжници на нарастващата група "Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада" (ПЕСИЗ) изпълниха централния площад на града, пеейки коледни песни, докато развяват немски знамена. Водачите на групата биват свързвани с нацистките убеждения и с нарастващия брой подпалвания на бежански хостели, както и с рисуването на свастики по сградите в града. Тези недоказани обвинения обаче не отблъскват нарастващата подкрепа за групата. Това е поредният протест в Германия, свързан с перспективите за нарастваща имиграция и риск от "екстремизъм" в страната, които започнаха от октомври. Миналата седмица в Мюнхен 15 000 души излязоха на демонстрация заедно с ПЕСИЗ, докато хиляди други се присъединиха в контрадемонстрации срещу фашизма. Контрапротестиращите в Кьолн даже скандираха "Без нацисти тук". ПЕСИЗ настоява, че протестира срещу екстремизма, а не срещу имигрантите и исляма като цяло. Въпреки това демонстрациите получиха подкрепата на крайнодесни неонацистки групировки. Това, което притеснява политиците обаче, е, че повечето от поддръжниците на ПЕСИЗ не са радикали или неонацисти, ами са хора от средната класа - офис служители, родители, пенсионери. От началото на демонстрациите през октомври досега бройката на хората нарасна от стотици на хиляди, което принуди Ангела Меркел да се изкаже по въпроса, като предупреди, че лидерите на ПЕСИЗ разпространяват дезинформация и се опитват да се възползват от хората.

Владимир Гаджев ще е готов за игра през февруари

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/23/2444646_vladimir_gadjev_shte_e_gotov_za_igra_prez_fevruari/?ref=rss


Капитанът на "Левски" Владимир Гаджев се възстановява добре и вече е започнал бегови тренировки, съобщава БТА. Очаква се той да бъде напълно възстановен за началото на втория подготвителен лагер, който ще се проведе в Анталия през февруари.

27-годишният полузащитник се подложи на операция заради увреждане на предна кръстна връзка на дясното коляно, което получи в домакинския мач за първенство срещу "Берое" (0:1) в началото на ноември. Националът вече свали предпазната шина на...

Путин: Евразийският съюз е отворен за съседните страни

http://www.cross.bg/suyuz-ikonomicheski-otvoren-1445440.html

/КРОСС/ Евразийският съюз е отворен за други страни. Това заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция по време на заседание на Висшия евразийски икономически съвет."Евразийският съюз е отворен за всички наши съседи, за страните от ОНД, отворен е и за нашите партньори от изток и от запад", подчерта той и добави, че на заседанието е подписано споразумение за влизането на Киргизия в съюза. Киргизия влезе Евразийския икономически съюз. Президентът на Русия Владимир Путин е съобщил за подписването на документа за присъединяването на пресконференция по време на заседание на Висшия евразийски икономически съвет.Току-що бе подписан договора за присъединяване на Киргизстан, каза руския лидер. Убедени сме, че членството на Армения и Киргизия в Евразийския съюз отговарят на националните интереси на тези страни, откриват се широки хоризонти за тяхното социално-икономическо развитие, каза Путин.Путин отбеляза, че участието на Армения да подпише такова споразумение преди, и Киргизстан в Съюза ще допринесе за развитието на тези страни. "Нарастващият брой на участниците е от полза и за самия съюз: тя увеличава капацитета на пазара, допринася за засилване на икономическите и търговските отношения, откриването на нови инвестиционни проекти", каза той

Язидски жени, пленени от джихадистите, се самоубиват

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/iazidski-zheni-pleneni-ot-dzhihadistite-se-samoubivat-6029396

Хиляди язидски мъже, жени и деца бяха пленени от сунитските екстремисти при настъплението им в Северен Ирак през юни

САЩ отчетоха най-високия икономически растеж от 11 години

http://www.mediapool.bg/sasht-otchetoha-nai-visokiya-ikonomicheski-rastezh-ot-11-godini-news228685.html

Икономиката на САЩ през третото тримесечие е нараснала с най-бързия си темп от 11 години. Това сочи публикуваната във вторник трета оценка на министерството на търговията, цитирана от световните агенции.   Американският брутен вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с годишен темп от 5 процента през периода юли-септември. Равнището на растеж е преразгледано с 1,1 пункт нагоре спрямо предишната оценка за темп от 3,9 процента.   Голяма част от резултата се дължи на потребителските разходи за здравни грижи и бизнес инвестициите в съоръжения и компютърен софтуер, отбелязва Асошиейтед прес.   Това е най-силното нарастване на икономиката на САЩ от третото тримесечие на 2003 година, посочват АФП и Ройтерс. През второто тримесечие на тази година американският БВП се увеличи с 4,6 процента, припомнят агенциите.

Иван Петрушинов - Дядо Коледа от рекламата на "Кока-Кола" остава в София за празниците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504146

Хортензия Маркова
Хортензия Маркова "Kажи, на Дядо Коледа момчето. Да. Няма сняг тази година и мисля да слагам на шейната колелца. Ще се видим на 25-и", Иван Петрушинов затваря телефона и е готов да отговаря на въпросите на "168 часа". Актьорът от Малък градски театър зад канала разчувства милионни хора в над 90 държави,

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/12/23/2444645_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 17 часа:

МВР вече разполага със сигурни данни, че бившият председател на  ДАНС Петко Сертов е в Гърция. 

Апелативният съд потвърди присъдата от 3  години и половина  за бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. 

Националната здравноосигурителна каса няма да подпише Национален рамков...

Апелативният съд потвърди присъдата на Филип Златанов

http://www.moreto.net/novini.php?n=275024

Софийският апелативен съд потвърди присъдата на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Тричленният състав на съда с председател Снежана Душкова изцяло се е съгласил с присъдата на първата инстанция от 3 април т.

Равнището на терористична заплаха в Германия е най-високо от 70-те години

http://www.mediapool.bg/ravnishteto-na-teroristichna-zaplaha-v-germaniya-e-nai-visoko-ot-70-te-godini-news228684.html

Равнището на терористична заплаха в Германия в момента е изключително високо заради участието на Берлин в борбата срещу радикалната групировка "Ислямска държава", съобщи в сайта си в. "Билд", цитиран от осведомителните агенции във вторник.   "От това следва, че всеки момент може да бъдат извършени терористични атентати с различен мащаб и интензивност. Терористичната заплаха е най-високата от времето на активността на (действалата в Западна Германия лява радикална групировка) "Фракция Червена армия" през 70-те години", пише изданието, цитирайки извадки от поверителен документ на германското разузнаване.   В Германия се отделя засилено внимание на връзките на местните мюсюлмани с терористите в Ирак и Сирия. По данни на германското разузнаване около 1000 души в страната са привърженици на ислямистите, а 230 от тях са потенциални извършители на терористичен атентат на територията на страната.   Около 550 души са заминали от Германия да участват в боевете в Сирия и Ирак на страната на "Ислямска държава". 150 от тях вече са се завърнали и е възможно те да допринесат за радикализацията на други мюсюлмани или дори да подготвят атентат. Около 30 от тях са участвали пряко в бойни действия. В Сирия и Ирак са били убити 60 германски граждани, като най-малко 9 от тях са били атентатори-самоубийци.

IT специалисти против вдигането на максималния осигурителен доход

http://pik.bg/it-специалисти-против-вдигането-на-максималния-осигурителен-доход-news264974.html

IT специалисти против вдигането на максималния осигурителен доход

IT специалисти се обявиха срещу повишаването на максималния осигурителен доход от 2400 лв. на 2600 лв. Това ясно от писмо на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) до медиите.

Решението на парламента ще окаже негативно отражение върху конкурентоспособността на секторите от икономиката, характеризиращи се с най-висока добавена стойност, каквито са IT, аутсорсинг, финанси, както и върху интереса на чуждестранните инвеститори, чиито решения са в голяма степен базирани на предвидимостта на бизнес средата и стабилността на фискалната политика, пише в откритото писмо.

„В индустриите с висока добавена стойност като IT, основните разходи са за заплати и затова те са изключително негативно засегнати от такива промени", посочват двете организации.

Увеличаването на осигурителния праг не води до по-висока събираемост на данъците и намаляване на т.нар. сив сектор, а само до временно запълва дефицити в нереформирани сектори, смятат oт IT сектора у нас.

Източник: "Стандарт"

Гръцкият парламент не успя да избере президент и на втори тур

http://news.ibox.bg/news/id_1549832620

Ако и на третия тур е неуспешен, Гърция отива на предсрочни парламентарни избори

Ужас! Котка изяла трупа на стопанина си, късала парчета от главата!

http://www.bnews.bg/article-125157

Трупът бил започнал да се разлага, явно е починал преди дни. Котката е била на главата му и буквално е късала месо от него. Цялото му лице е било обезобразено, разказаха съседи на мъртвия мъж.

Путин: Евразийският съюз е открит и за други страни на изток и на запад

http://www.mediapool.bg/putin-evraziyskiyat-sayuz-e-otkrit-i-za-drugi-strani-na-iztok-i-na-zapad-news228682.html

Евразийският икономически съюз (ЕАИС) е открит и за други страни, каза руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС, при откриването на срещата на върха на съюза в Москва във вторник.   "Евразийският съюз е открит за работа с всички наши съседи рамките на ОНД, както и за нашите партньори на изток и на запад", каза той при откриването на лидерската среща, като съобщи, че на нея е бил подписан договорът за присъединяване на Киргизстан към ЕАИС.   Путин отбеляза, че участието на Армения, която подписа подобен договор по-рано, и на Киргизстан в съюза ще способства за развитието на тези страни. Руският държавен глава отбеляза, че "евразийската интеграция се изгражда на основата на взаимната изгода, взаимното уважение и взаимното съобразяване с мненията на участниците". Той напомни, че участниците в този съюз имат еднакви права и еднакви задължения, като са представени в неговите ръководни структури.   "Предстои ни да направим още немалко, за да се превърне Евразийският съюз в мощен център за икономически ръст", отбеляза Путин.   Президентите на Русия, Беларус и Казахстан - Владимир Путин, Александър Лукашенко и Нурсултан Назарбаев, се събраха в Москва днес на заседание на Висшия евразийски икономически съвет, в което участват и лидерите на страните, присъединяващи се към обединението - държавният глава на Армения Серж Саркисян и на Киргизстан Алмазбек Атамбаев. Тази среща е финална преди да започне на функционира Евразийският икономически съюз от 1 януари 2015 година.

Задръстване на Кулата заради празниците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504239

Затруднено е движението на ГКПП Кулата, образувала се е колона от изчакващи автомобили. Това съобщи за Фокус дежурният полицай в „Гранична полиция” на ГКПП Кулата.   Причината за забавянето е натоварения трафик в навечерието на празничните почивни дни. На ГКПП Кулата – Промахон работят всички гишета на пълен капацитет.
Затруднено е движението на ГКПП Кулата, образувала се е колона от изчакващи автомобили. Това съобщи за Фокус дежурният полицай в „Гранична полиция” на ГКПП Кулата. Причината за забавянето е натоварения трафик в навечерието на празничните почивни дни. На ГКПП Кулата – Промахон работят всички гишета на пълен капацитет.

Затруднено движение на Кулата заради празниците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504266

Затруднено е движението на ГКПП Кулата, образувала се е колона от изчакващи автомобили. Това съобщи за Фокус дежурният полицай в „Гранична полиция” на ГКПП Кулата.   Причината за забавянето е натоварения трафик в навечерието на празничните почивни дни. На ГКПП Кулата – Промахон работят всички гишета на пълен капацитет.
Затруднено е движението на ГКПП Кулата, образувала се е колона от изчакващи автомобили. Това съобщи за Фокус дежурният полицай в „Гранична полиция” на ГКПП Кулата. Причината за забавянето е натоварения трафик в навечерието на празничните почивни дни. На ГКПП Кулата – Промахон работят всички гишета на пълен капацитет.

В Израел наказаха палестински футболист за 99 години

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/23/2444641_v_izrael_nakazaha_palestinski_futbolist_za_99_godini/?ref=rss


Палестинският футболист Атеф Абу Булал получи шокиращо 99-годишно наказание от Израелската футболна федерация.

Той е санкциониран, защото играел едновременно в първенствата на Палестина и Израел.

30-годишният Булал играел за аматьорския "Сегев Шалом", който се състезава в петото ниво на израелския футбол. Оказало се обаче, че в същото време носи екипа на отбор от палестинското първенство.

Тъй като се състезавал за няколко израелски отбора в последните години,...

Бивш полицай увисна на бесило, синът му го спасява

http://www.cross.bg/sinut-politzaii-besilo-1445439.html

/КРОСС/ Бившият полицай от ПУ на МВР в Сандански бе намерен увиснал на бесило тази сутрин в дома си. Oткрил го синът му. Младото момче изпаднало в ужас от гледката, спуснало се и освободило баща си от примката. Животът му е спасен. В момента 45-годишният Иван П. е настанен в болница. Случаят потресе колегите на бившия полицай, какво ли се е случило, коментират санданчани. Истинско чудо е, че синът му се е събудил навреме и го е свалил от бесилката, съобщава struma.com.

Лекарският съюз иска оставките на всички в надзорния съвет на НЗОК

http://www.moreto.net/novini.php?n=275020

Лекарският съюз ще поиска незабавна оставка на всички членове на надзорния съвет на Здравната каса и ще заведе дело срещу здравноосигурителната институция. Това каза в ефира на Дарик председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.

Осъдиха майка, не плащала издръжка

http://www.cross.bg/izdruzhka-slyzhitel-probatzionen-1445438.html

Сливен /КРОСС/ Сливенският районен съд наложи пробация на 32-годишна жена от сливенското село Селиминово за това, че от месец март 2013 г. до месец юли 2014 г. не е плащала месечната издръжка на детето си - момче на 11 години. Пробационните мерки включват шест месеца явяване и подписване пред пробационен служител два пъти седмично и задължителни периоридчни срещи с пробационен служител, уточняват от съда.След раздялата на родителите си през 2011 г. детето останало да живее при баща си. Майката била осъдена да плаща месечна издръжка в размер на 90 лв. Въпреки наличието на доходи тя не изплатила 17 месечни вноски в общ размер на 1 530 лв. Осъдената трябва да плати и 30 лв. разноски по делото. Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Окръжен съд - Сливен.

Пролет посред зима: Живакът в Пловдив скочи до 21 градуса

http://www.bnews.bg/article-125156

Слънчевите 20 градуса са топлели към 14 часа хората в Пазарджик, Стара Загора и Ловеч. Съвсем близко до тях на 19-градусови температури са се радвали в последния работен ден преди празниците и хората в Хасково, Монтана и Враца.

Осъдиха майка за неплащане на издръжка в Сливен

http://pik.bg/осъдиха-майка-за-неплащане-на-издръжка-в-сливен-news264982.html

Осъдиха майка за неплащане на издръжка в Сливен

Пробация на 32-годишна жена от село Селиминово наложи Районен съд- Сливен. Тя беше призната за виновна в това, че от месец март 2013 г. до месец юли 2014 г. не е плащала месечната издръжка на детето си- момче на 11 години. Пробационните мерки включват шест месеца явяване и подписване пред пробационен служител два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител.

След раздялата на родителите си през 2011 г. детето останало да живее при баща си. Майката била осъдена да плаща месечна издръжка в размер на 90 лв. Въпреки наличието на доходи майката не изплатила 17 - месечни вноски в общ размер на 1 530 лв.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15- дневен срок пред Окръжен съд- Сливен./topnovini.bg

Фиксинг на БНБ, вторник, 23 декември

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-вторник-23-декември_l.a_i.631377_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за 23 декември, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Бебе антилопа и леопард станаха приятели (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504198

Удивителни кадри, заснети от служител в националния парк "Крюгер" в Република Южна Африка, показват невероятно приятелство между бебе импала-вид антилопа и леопард, пише в. "Дейли експрес". 31-годишният рейнджър Естиан Хоуи в изумление е наблюдавал и заснел едночасовата "игра" между малката импала и хищника.

Домашен любимец е сред най-предпочитаните подаръци за Коледа на децата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=275019

Домашен любимец е сред най-предпочитаните подаръци за Коледа на децата във Варна. Това информираха продавачи във варненските зоомагазини, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна . Предпочитани тази година са котките. По отношение на избора на порода и тази година най-предпочитани са персийски, шотландски клепоухи котета и сиамските.

Бебе антилопа и леопард станаха приятели

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504202

Удивителни кадри, заснети от служител в националния парк "Крюгер" в Република Южна Африка, показват невероятно приятелство между бебе импала-вид антилопа и леопард, пише в. "Дейли експрес".
31-годишният рейнджър Естиан Хоуи в изумление е наблюдавал и заснел едночасовата "игра" между малката импала и хищника.
Удивителни кадри, заснети от служител в националния парк "Крюгер" в Република Южна Африка, показват невероятно приятелство между бебе импала-вид антилопа и леопард, пише в. "Дейли експрес". 31-годишният рейнджър Естиан Хоуи в изумление е наблюдавал и заснел едночасовата "игра" между малката импала и хищника.

Всички автобуси от Централната автогара в София заминават пълни

http://sofia.actualno.com/Vsichki-avtobusi-ot-Centralnata-avtogara-v-Sofija-zaminavat-pylni-news_448038.html

Всички автобуси от Централна автогара – София тръгват пълни. Това заяви за Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи. Във всички направления автобусите ...

Нови искри прелетяха днес между Русия и Украйна

http://europe.actualno.com/Novi-iskri-preletjaha-dnes-mejdu-Rusija-i-Ukrajna-news_448039.html

Върховната рада на Украйна внесе изменения в законите на страната „За основите на вътрешната и външната политика” и „За основите на националната сигурност на Украйна&...

Един от най-големите в BMW M GmbH отива в Hyundai-Kia

http://cars.actualno.com/Edin-ot-naj-golemite-v-BMW-M-GmbH-otiva-v-Hyundai-Kia-news_448040.html

Ако човек гледа бранша отстрани, би могъл да си помисли, че в BMW става нещо нередно. Поредният голям в BMW, който напуска кораба, се казва Алберт Бирман, който поема развойните и тестови операции по ...

Петко Сертов в добро настроение в атински хотел

http://www.grreporter.info/petko-sertov-v-dobro-nastroenie-v-atinski-khotel/16589

Според представилия се за мениджър на хотела, Петко Сертов отседнал за два дни срещу 30 евро на нощувка плюс закуска. Той бил сам и през целия си престой не се срещнал с никого.

прочети повече

Пияна внучка помля баба си заради Фейсбук

http://www.bnews.bg/article-125153

27-годишна американка преби баба си, която й отказала поканата във Фейсбук.

АБВ: Стратегията за съдебна реформа не бива да се "отупва" за три дни

http://www.mediapool.bg/abv-strategiyata-za-sadebna-reforma-ne-biva-da-se-otupva-za-tri-dni-news228681.html

От АБВ настояват още в първите дни на януари да се проведе дебат с участието на представителите на трите власти по въпросите на съдебната реформа. Зам.-председателят на АБВ Румен Петков каза във вторник, че актуализираният вариант на Стратегията за съдебна реформа е публикуван само на интернет-страницата на Министерството на правосъдието. По думите му имало идея документът да бъде обсъден от парламентарните комисии след 12 януари и да бъде приета от Народното събрание на 18 януари. Според Румен Петков такъв стратегически документ не бива да "бъде отупан" в парламента за три дни.   Според АБВ е необходима широка институционална, обществена и политическа дискусия по проблемите на съдебната система. Иначе, според Петков, у гражданите оставало усещането, че ключови промени се правят или по конюнктурни съображения, или в навечерието на доклади от Брюксел. Разбирането на АБВ е, че реформа се прави за гражданите, а не по конюнктурни съображения, посочи Петков.   По думите на Румен Петков вариантът, който се предлага в момента, е изпълнен с неясни текстове и събужда повече въпроси, отколкото да дава отговори. Според Петков в документа е заложена идеята ВСС да заседава на сесии, вместо постоянно, и да бъде подпомаган от специални комисии. Друга идея била да се затвърди парламентарната квота във ВСС. Според Петков изборът на ВСС трябва да става от професионалните квоти. Той заяви, че в проекта на стратегията отсъства търсене на решение за подобряване на кадровата политика, липсвали и конкретни ангажименти за атестирането. Няма и дума за развитието и организацията на работата на Националната следствена служба, каза Петков. По думите му липсвала и оценка на сегашното състояние на съдебната система.   Според Петков, ако стратегията бъде приета набързо, без дебат и анализ, това ще бъде много тежка грешка с тежки последствия в съдебната система. От АБВ настояват още стратегията да бъде придружена от план за изпълнение, финансова обосновка и ясно мотивирани очаквания.   Попитан за отношенията в управляващата коалиция и стила на управлението Петков заяви, че "внушението за усещането за самодостатъчност е много лош знак". "Всеки български гражданин би трябвало от гласуването, свързано с пенсионните фондове, да си е направил изводите. Ако ГЕРБ цели да убеди обществото, че в лицето на ДПС има верен съюзник и съратник точно, когато му трябва, мисля, че постигнаха много сериозен успех", коментира Петков.   Той отбеляза, че пред АБВ не стои въпросът за оттегляне на подкрепата от кабинета. "Ние сме взели решение за участие в правителството на принципна основа, със съзнанието, че то крие много рискове и опасности, крие за нас възможността за сериозни политически щети, но сме го направили със съзнанието, че това е полезно за България", каза той.   "На този етап диалогът е спомен от дните на формиране на правителството", отбеляза Румен Петков и допълни, че не може да се внасят ключови текстове без да са обсъдени във формата, който е излъчил кабинета. "Това са партизански подходи, които не са добри", коментира той. Според него една част от ръководството на ГЕРБ разбирала, че "така не бива и че така от един момент нататък няма да може".

Подаваме данъчни декларации онлайн без електронен подпис

http://econ.bg/Новини/Подаваме-данъчни-декларации-онлайн-без-електронен-подпис_l.a_i.631376_at.1.html

Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци вече са публикувани на сайта на Националната агенция...

11-годишна цигуларка гостува на Празничния новогодишен концерт в НДК

http://www.cross.bg/kontzert-subitieto-novogodishniya-1445436.html

София /КРОСС/ 11-годишната Лора Маркова е една от изненадите на Празничния новогодишен концерт, който НДК организира. Традиционно събитието ще се проведе в първия ден на 2015-та година в зала 1 от 18.30 часа, а темата този път е „Духът на Франция". Почитателите на класическата музика ще могат да се насладят на произведения от Клод Дебюси, Жак Офенбах, Жорж Бизе, Морис Равел, Лео Делиб и др. Диригент на събитието е маестро Емил Табаков, който заедно с Фестивалния симфоничен оркестър ще се погрижи за празничната атмосфера.Освен малката музикантка, солисти в концерта ще са талантливото младо сопрано Пламена Гиргинова и цигуларят Светлин Русев - концертмайстор на Оркестъра на Френското радио. Русев е представен за първи път на сцена, именно на Новогодишния концерт от самия Емил Чакъров. Тогава той е едва шестгодишен. Празничният концерт е кулминация на Новогодишния музикален фестивал, който тази година се провежда за 28-ми път. Билетите са в продажба на касите на НДК.

Фермер изнасилил млада жена, забил брадва до главата й

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504189


Фермер на 28 години е арестуван за изнасилване на 25-годишна жена. Ахмед Ахмед и неговият помагач и набор Ерол закарали жертвата си в с. Силен, община Стамболово. Там след заплахи от двамата пияни мъже жертвата била изнасилена. За да не се съпротивлява, Ахмед забил брадва до главата на повалената жена.
Фермер на 28 години е арестуван за изнасилване на 25-годишна жена. Ахмед Ахмед и неговият помагач и набор Ерол закарали жертвата си в с. Силен, община Стамболово. Там след заплахи от двамата пияни мъже жертвата била изнасилена. За да не се съпротивлява, Ахмед забил брадва до главата на повалената жена.

Екшън! Влюбен Ромео гърмял с пушка по спалнята на изгората си

http://pik.bg/екшън-влюбен-ромео-гърмял-с-пушка-по-спалнята-на-изгората-си-news264978.html

Екшън! Влюбен Ромео гърмял с пушка по спалнята на изгората си

Влюбен Ромео гърмял с пушка по спалнята на изгората си. Екшънът станал през нощта в понеделник в монтанското село Крива бара. Мераклията не получили отговор на чувствата си и произвел изстрел с огнестрелно оръжие като се прицелил в спаляната на къщата, обитавана от 28-годишната С.К.

Ченгетата издирват стрелеца, съобщиха от полицията.

Отхвърленият Ромео успял да потроши две стъкла на прозореца на спално помещение с размери - 1,2м.х 0,4м. и да стресне спящата красавица.

Извършен е оглед на местопроизшествието и е образувано досъдебно производство.
Работата по случая продължава в участък Брусарци.

„Българската Коледа“ с благотворителен концерт на 25 декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_435856.html

Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на традиционния благотворителен спектакъл „Българската Коледа“. Концертът ще се проведе от 20.00 часа в Народния театър „Иван Вазов“ и ще бъде излъчен пряко от Българската национална телевизия и Българското национално радио, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Тази година спектакълът се реализира от екипите на 24/7 и Old School. Концертът ще протече под мотото „Ние сме едно“, а от сцената на Народния театър изявени български музиканти, спортисти, актьори, журналисти ще подкрепят каузата на благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Сред изпълнителите, които ще подкрепят деца с вродени заболявания, са Валя Балканска, Графа, Поли Генова, детската вокална група „Бон Бон“, хор „Космически гласове“, Михаела Филева, Вензи, Прея, D2, Орлин Павлов, участници от предаването „X Factor“, трио „Сопрано“, Жана Бергендорф, Веселин Маринов, малките таланти Крисия, Хасан и Ибрахим. Като застъпници на „Българската Коледа“ на сцената ще излязат журналисти от трите национални телевизии – БНТ, бТВ и Нова ТВ. Спортистите Армен Назарян, Стела Енева, Петър Стойчев, Симона Пейчева, актьорите Любо Нейков, Елена Петрова, Владо Пенев, Силвия Лулчева ще са сред застъпниците, които ще призоват за съпричастност към съдбата на децата в беда. По време на концерта ще бъдат разказани историите на деца, получили помощ от „Българската Коледа“. Възможните начини да подкрепите каузата на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ са като: • Изпратите SMS на кратък номер 1117 за М-Тел, Vivacom и Telenor. С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда. За абонати по договор стойността на един SMS е 1 лв. За потребители на предплатени услуги на всички мобилни оператори стойността е 1,20 лв. с ДДС. • Се обадите на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и Mtel. С всяко обаждане помагате с 1 лев на дете в беда. Стойността на всяко обаждане е 1 лв. • Направите банков превод на: Получател: БНТ, за „Българската Коледа“; IBAN: BG13UBBS80023300186210; BIC код: UBBSBGSF; Банка: Обединена българска банка. • Дарите по интернет чрез ePay.bg. Необходимо е да имате регистрирана в ePay.bg банкова карта или микросметка. За дарение чрез микросметка не се начисляват такси. При дарение чрез дебитна или кредитна карта ще ви се удържи автоматично такса за транзакцията според тарифата на банката - издател на картата. Можете да използвате и международна кредитна карта. Дарението може да бъде направено и с банкова карта директно на официалната интернет страница на президента . Редът за кандидатстване за получаване на подкрепа от "Българската Коледа" е описана подробно в няколко стъпки на официалната страница на инициативата .

IT специалисти са против вдигането на максималния осигурителен доход

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504188

В открито писмо до медиите Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) се обявяват срещу повишаване на максималния осигурителен доход от 2400 лв. на 2600 лв, съобщи bTV.
Според тях решението на парламента ще окаже негативно отражение върху конкурентоспособността на секторите от
В открито писмо до медиите Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) се обявяват срещу повишаване на максималния осигурителен доход от 2400 лв. на 2600 лв, съобщи bTV. Според тях решението на парламента ще окаже негативно отражение върху конкурентоспособността на секторите от

IT секторът против вдигането на максималния осигурителен доход

http://www.cross.bg/maksimalniya-osigyritelen-stoiinost-1445435.html

София /КРОСС/ От Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) се обявиха срещу повишаване на максималния осигурителен доход от 2400 лв. на 2600 лв. В отворено писмо до медиите те заявяват, че решението на парламента ще окаже негативно отражение върху конкурентоспособността на секторите от икономиката, характеризиращи се с най-висока добавена стойност, каквито са IT, аутсорсинг, финанси, както и върху интереса на чуждестранните инвеститори, чиито решения са в голяма степен базирани на предвидимостта на бизнес средата и стабилността на фискалната политика.„В индустриите с висока добавена стойност като IT, основните разходи са за заплати и затова те са изключително негативно засегнати от такива промени", пишат от двете организации.По думите им увеличаването на осигурителния праг не води до по-висока събираемост на данъците и намаляване на т.нар. сив сектор, а само до временно запълва дефицити в нереформирани сектори.   Ето и пълния текст на писмото: Като представители на водещи организации в бранша на информационните и комуникационните технологии, ние от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) активно работим в посока подпомагане развитието на българските фирми от сектора на ИТ, за създаване на възможности за повишаване на тяхната конкурентоспособност, в т.ч

Авиоудар в Сирия уби минимум 4 деца, в Ирак продължават боевете на иракските сили и кюрдите срещу силите на ИД

http://www.moreto.net/novini.php?n=274973

Безопасността на Ирак е неотлъчна част от безопасността на Европа, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, която проведе разговори с иракския външен министър Ибрахим ал-Джафари в Багдад.

Кметът на Перник инж. Иван Иванов посети четиримата столетници в града

http://www.zapernik.com/pernik/kmetut-na-pernik-inj-ivan-ivanov-poseti-chetirimata-stoletnici-v_36524/

Кметът на Перник инж. Иван Иванов посети четиримата столетници в града. В навечерието на Рождество Христово той поздрави възрастните хора и ги зарадва с коледни подаръци.

„Възрастните хора са богатството на Перник. Те са живата история и ние трябва да се отнасяме с повече уважение към тях. Трябва да черпим от мъдростта и опита им, защото това е истинско съкровище“, каза Иван Иванов. Той пожела на столетниците да са живи и здрави и да поддържат духа си...

Продължава

IT специалисти са против вдигането на максималната заплата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504178

В открито писмо до медиите Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) се обявяват срещу повишаване на максималния осигурителен доход от 2400 лв. на 2600 лв, съобщи bTV.
Според тях решението на парламента ще окаже негативно отражение върху конкурентоспособността на секторите от
В открито писмо до медиите Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) се обявяват срещу повишаване на максималния осигурителен доход от 2400 лв. на 2600 лв, съобщи bTV. Според тях решението на парламента ще окаже негативно отражение върху конкурентоспособността на секторите от

Слънчево и топло на Бъдни вечер

http://www.vesti.bg/bulgaria/slynchevo-i-toplo-na-bydni-vecher-6029395

Минималните температури сутринта ще са предимно между 1 и 6 градуса, максималните - между 12 и 17 градуса

Известни журналисти и медийни експерти влязоха в Комисията по журналистическа етика

http://www.cross.bg/etika-mediiini-medii-1445434.html

София /КРОСС/ Дванадесет нови членове на националната Комисия по журналистическа етика започват работа през януари. Те ще разглеждат жалби за нарушения на Етичния кодекс на българските медии, приет през 2004 г., ще отправят принципни препоръки за добрите професионални стандарти и ще бъдат посредник между медиите и гражданското общество. Новите членове на комисията са известните журналисти Бойко Василев (БНТ), Гена Трайкова (бТВ), Даниела Тренчева (Нова телевизия), Иван Бедров (Клуб Зет), Илия Вълков (Дарик радио), Весислава Антонова (Капитал), Невена Праматарова (БНР) и Ивайло Цветков. В нея влизат още медийните експерти: адв. Александър Кашъмов, проф. Нели Огнянова и доц. Райна Николова. 12-ят член е Петя Миронова, която е и председател на комисията по етика в Съюза на българските журналисти (СБЖ).Членовете на комисията бяха избрани от Съвета на учредителите на фондация "Национален съвет по журналистическа етика", в която влизат представители на едни от най-влиятелните медийни организации в България - Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори - АБРО, Съюзът на издателите в България, СБЖ, Центърът за развитие на медиите. Тя е създадена през 2005 г. и досега работеха две комисии - по етика в печатните и по етика в електронните медии

Шампион по бокс смаза от бой съперник заради жена

http://www.bnews.bg/article-125096

Боксьорът Денислав Суслеков направил пълни самопризнания пред полицията и е задържан със заповед за срок от 24 часа.

ВСС прие да обсъди исканията на съдиите от градския съд

http://www.mediapool.bg/vss-prie-da-obsadi-iskaniyata-na-sadiite-ot-gradskiya-sad-news228680.html

На извънредно заседание Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обсъди двете писма на съдии от Софийския градски съд, с които те най-напред поискаха оставката на своите ръководители, а след това настояха съветът да излезе със своя оценка за управлението на съда. Министърът на правосъдието Христо Иванов е насрочил извънредно заседание на ВСС на 8 януари от 9.30 часа, съобщи пресцентърът на министерството във вторник.   В съобщението се изрежда хронологията на кореспонденцията между ВСС и министъра от последните дни. На 22 декември в Министерството на правосъдието е получено писмо, подписано от 11 членове на ВСС, в което се отправя предложение до министъра на правосъдието да свика извънредно заседание на съвета на 29 декември от 10 часа. Авторите на писмото настояват, че свикването на извънредно заседание е наложително, за да бъде изслушан министърът във връзка с изявлението му, че "от ВСС излизат сигнали, че изборът на председател на ВКС е предрешен".   Изявлението си министърът направи пред БНТ в петък. "Много се радвам, че съдия Лозан Панов се чувства достатъчно добре и се върна в надпреварата (за председател на ВКС – бел.ред.). Съжалявам обаче, че от ВСС излизат сигнали за предрешеност на това състезание. Това е състезание, което трябва да се реши от качествата на кандидатите и техните позиции, а не от самото начало да се разбира, че то е предрешено. Това е проблем", обясни министърът.   Двама от подписалите вчерашното искане за извънредно заседание членове на ВСС /Магдалена Лазарова и Соня Найденова/се разграничават от основния му смисъл, като смятат, че на това извънредно заседание на ВСС трябва да бъде обсъден предстоящият избор на председател на ВКС, както и писмото на седемте посланици на държави от ЕС от онзи ден, с което се изказва подкрепа на правото на съдиите да изразят публично мнението си по проблемите в СГС.   Днес в министерството отново е внесено писмо до министър Христо Иванов, подписано този път от четирима членове на ВСС - главния прокурор Сотир Цацаров, Галя Георгиева, Димитър Узунов и Милка Итова. В него се прави допълнително предложение във връзка с насрочванетона извънредно заседание на ВСС на 29 декември т.г., а именно - в дневния ред на това заседание да бъде включена отделна точка за обсъждане на писмата на съдиите от Софийския градски съд от 10 декември и от 22 декември, с конкретни искания до ВСС, свързани с организацията на работата в съда и разпределението на делата, се посочва в съобщението.   На 10 декември 15 съдии от СГС поискаха оставката на ръководството си и бяха подкрепени от други 25 техни колеги от Софийския районен съд. Тогава шефовете на СГС отговориха, че оттеглянето им би създало хаос в най-големия окръжен съд в България.   Вчера вече 24 съдии от СГС изразиха своето недоволство от неадекватните действия на ВСС, като смятат, че той не е отговорил на поставените въпроси, а след изслушване на ръководството на СГС е излязъл само с отправяне на нови препоръки, отнасящи се до подобряване на компютърната сигурност на съда. Според съдиите обаче управлението на СГС не се свежда само до сигурността на неговата компютърна системата   От Министерството на правосъдието отбелязват, че в писмо от днес до ВСС министърът на правосъдието Христо Иванов приветства инициативата за обсъждане на тези теми. Точно с оглед важността на поставените въпроси, за да се гарантира тяхното обсъждане в присъствието на всички членове на ВСС, както и за да бъде дадена възможност на съдиите, подписали обръщението до съвета, да организират участието на свои представители, министърът на правосъдието насрочва заседание на ВСС на 8 януари от 9.30 часа.   Министър Иванов използва повода да пожелае на членовете на ВСС мирна и щастлива Коледа и много успешна Нова година - както за тях, така и за цялата съдебна система.

Община Силистра: Засадете коледното си дръвче в Дунавския парк

http://www.cross.bg/silistra-zemedelieto-izpulnitelnata-1445433.html

Силистра /КРОСС/ Община Силистра подкрепи кампания за опазване на българската гора и природа, която е инициирана от Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите. Гражданите, закупили коледни дръвчета, като годен посадъчен материал, могат след коледните празници да ги посадят в зелената площ в източната част на Дунавски парк, заключена между танка и вековния дъб. Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите ще организират в началото на 2015 г. Национална седмица по засаждане на живи елхички. Закупуването на коледни дръвчета се извършва от Държавно горско стопанство- Силистра, ул. „Добрич" №55, разсадник Доростол - с. Калипетрово.Можеш да участваш и ти, като подкрепиш едно добро дело по опазване на българската природа.    

Жени ГЕРБ бяха гости на кулинарен Коледен базар с цел набиране на средства за болни деца

http://www.zapernik.com/politika/jeni-gerb-byaha-gosti-na-kulinaren-koleden-bazar-s-cel_36523/

ЖГЕРБ-Перник реализираха поредната си благотворителна инициатива. Те присъстваха на кулинарен коледен базар, чиято цел е да набере средства за болни деца. Базарът се организира от най-голямото шивашко предприятие в Перник и на него се продаваха различни храни, направени от служителите. Средствата ще бъдат дарени на три служителки на фирмата, чиито деца имат нужда от лечение.

“Винаги сме готови да откликнем, когато става въпрос за лечението на дете. Решихме да се сключим...

Продължава

Кулинарен Коледен базар с цел набиране на средства за болни деца, организираха Жени ГЕРБ

http://www.zapernik.com/politika/kulinaren-koleden-bazar-s-cel-nabirane-na-sredstva-za-bolni_36523/

ЖГЕРБ-Перник реализираха поредната си благотворителна инициатива. Те присъстваха на кулинарен коледен базар, чиято цел е да набере средства за болни деца. Базарът се организира от най-голямото шивашко предприятие в Перник и на него се продаваха различни храни, направени от служителите. Средствата ще бъдат дарени на три служителки на фирмата, чиито деца имат нужда от лечение.

“Винаги сме готови да откликнем, когато става въпрос за лечението на дете. Решихме да се сключим спонтанно. По...

Продължава

Жега насред зима: 20,6 градуса в Пловдив

http://www.cross.bg/predimno-slunchevo-vyatur-1445432.html

Пловдив /КРОСС/ Най-високата температура за деня в цяла България беше измерена в Пловдив - 20,6 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Това вероятно е и рекорд за този ден за последните няколко десетилетия за града под тепетата.От НИМХ заявиха още, че на много места в страната температурите към 14,00 часа са били над 19 градуса. Около 19,5-19,6 е показвал живакът в Стара Загора, Пазарджик, Ловеч, Хасково, съобщава "Марица".През нощта ще бъде ясно, а утре предимно слънчево и топло за сезона. В Източна България ще духа умерен вятър от запад, но привечер и там ще отслабне и ще се ориентира от юг-югозапад. Минималните температури сутринта ще са между 1° и 6°, максималните - предимно между 13° и 18°. Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за декември и през деня ще остане почти без промяна.Над планините затоплянето ще продължи. Ще бъде предимно слънчево, ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 11°, на 2000 метра - около 6°.По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен западен вятър, който вечерта ще отслабне и ще се ориентира от юг-югозапад. Максимални температури - между 12° и 15°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Полезно! Ето как де се предпазим от вредното действие на захарта и алкохола по Коледа

http://pik.bg/полезно-ето-как-де-се-предпазим-от-вредното-действие-на-захарта-и-алкохола-по-коледа-news264975.html

Полезно! Ето как де се предпазим от вредното действие на захарта и алкохола по Коледа

Знаете ли, че захарта не само побавя килограми към талията ни, но и ускорява отпускането на кожата и появата на бръчки? А че прекаляването с алкохол освен че унищожава неврони и причинява махмурлук, ускорява състаряването? Предлагаме ви практични начини да избегнете ефекта от консумацията на много захар и алкохол.

Прекаляването със сладко и питиета е един от най- лошите подаръци за Коледа, съветват ни експертите. Не само добавят мазнини по тялото ни, но и ни състаряват. Предлагаме ви 4 съвета как да избегнете тези грешки:

1. Избирайте. Не консумирайте храни с висок гликемичен индекс в едно и също хранене. Например, или картофите от Коледния обяд, или сладкишите за десерт. Не консумирайте алкохол и захарни изделия на един прием. Винаги избирайте само единия вариант.

2. Компенсирайте празничните дни с диетично хранене. След няколко дни на обеди и вечери с висок гликемичен индекс (с въглехидрати и захар), е препоръчително един, два или три дни да консумирате храни, които са богати на антиоксиданти и действат срещу подуване.

3. Пазете се с храни, които изхвърлят токсините от тялото, които се съдържат в алкохола. Трите най- ефикасни са:
- Куркума. Предпазва черния дроб от алкохола и намалява нивата на кръвната захар. Консумирайте я самостоятелно: в чаша вода разтворете ¼ кафена лъжичка куркума и пийте всеки ден по веднъж в празничните дни.
- Свежи ягоди. Включете на закуска 125 грама ягоди в дните, в които ще ядете повече.
- Артишок. Съдържа два мощни антиоксиданта, които предпазват черния дроб и помагат за възстановяването на тъканите.

4. Използвайте натурална козметика за лицето си. Така най- бързо ще върнете свежия вид на кожата си.

Източник: senzacia.net

Петко Сертов се е регистрирал в атински хотел

http://www.moreto.net/novini.php?n=275018

Бившият председател на ДАНС Петко Сертов е в Гърция и според гръцките власти на 21 декември се е регистрирал в хотел в атинския квартал "Лариса". Това съобщи на пресконференция главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Петко Сертов изчезна на 5 декември следобяд и оттогава от него няма никаква вест.

Коледни рецепти: Содената питка на Камелия Тодорова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4501588

Камелия Тодорова се научила да готви още като малка. Най-напред започнала с предястия. Била царица на домашната руска салата и на лютеницата със сирене и орехи, защото вкъщи често посрещали гости. После покрай баща си усъвършенствала и супите. А от майка си научила тази содена питка, която меси за Коледа и днес я споделя с вас.
Камелия Тодорова се научила да готви още като малка. Най-напред започнала с предястия. Била царица на домашната руска салата и на лютеницата със сирене и орехи, защото вкъщи често посрещали гости. После покрай баща си усъвършенствала и супите. А от майка си научила тази содена питка, която меси за Коледа и днес я споделя с вас.

Любовна драма в Крива бара: Отхвърлен Ромео гърмя по спалнята на изгората

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504141


Влюбен Ромео гърмял с пушка по спалнята на изгората си. Екшънът станал през нощта в понеделник в монтанското село Крива бара. Мераклията не получили отговор на чувствата си и произвел изстрел с огнестрелно оръжие като се прицелил в спаляната на къщата, обитавана от 28-годишната С.К.
Ченгетата издирват стрелеца, съобщиха от полицията.
Влюбен Ромео гърмял с пушка по спалнята на изгората си. Екшънът станал през нощта в понеделник в монтанското село Крива бара. Мераклията не получили отговор на чувствата си и произвел изстрел с огнестрелно оръжие като се прицелил в спаляната на къщата, обитавана от 28-годишната С.К. Ченгетата издирват стрелеца, съобщиха от полицията.

Икономиката на САЩ се разшири с най-бързия темп от 11 години

http://www.investor.bg/novini/130/a/ikonomikata-na-sasht-se-razshiri-s-nai-byrziia-temp-ot-11-godini-186256/

БВП е нараснал с годишен темп от 5% през третото тримесечие, надскачайки публикувания по-рано ръст от 4,3%

"Рома" получи разрешение да строи нов стадион

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/23/2444582_roma_poluchi_razreshenie_da_stroi_nov_stadion/?ref=rss


Италианският футболен клуб "Рома" получи разрешение от общината в Рим да строи нов стадион.

Проектът на клуба бе одобрен от администрацията на италианската столица с и приет като част от развитието на града. Решението беше взето след продължителна среща, завършила в понеделник вечерта.

"Поздравления към всички римляни, това е исторически ден", заяви президентът на "Рома" Джеймс Палота.

Инвестицията за "Стадио дела Рома" ще е около 1.2 млрд. евро. Очаква се...

Коледно пожелание към перничани от народния представител д-р Вяра Церовска

http://www.zapernik.com/obshtestvo/koledno-pojelanie-kum-pernichani-ot-narodniya-predstavitel-d-r-vyara-cerovska_36522/

Скъпи съграждани,

В навечерието на светлите празници – Рождество Христово и настъпването на Новата 2015 година, искам да ви пожелая много здраве, любов и благоденствие във Вашите домове! Запазете магията на Коледната нощ през цялата година, отворете сърцата си за нови надежди и добри дела!

Годината, която изпращаме не беше лека, но ние доказахме, че заедно сме силни и можем да победим трудностите. Вярвам, че всеки от нас ще продължи и занапред да работи за благополучието на...

Продължава

Финансирането на европейските летища: скъпа прищявка

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/finansiraneto-na-evropeiskite-letishta-skypa-prishtiavka-186240/

ЕС е инвестирал 666 млн. евро в 20 летища, но без достатъчна ефективност, твърди доклад на Европейската сметна палата

Средец помага на свой съгражданин с диабет, загубил зрението си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504155

Благотворителната кампания
Благотворителната кампания "Подари усмивка за Коледа" на община Средец тази година е посветена на 63-годишния Стоян Стоянов. Той е диабетик, изгубил зрението си заради коварната болест зрението си. Семеен е, но само по документи. Справя се сам с живота или с помощта на сестра си, която е в България само за месец. Върнала се е от гурбет в Испания.

Петков: Стратегия за съдебна реформа задава повече въпроси

http://www.cross.bg/petkov-strategiya-otgovori-1445431.html

София /КРОСС/ Предложената стратегия за съдебна реформа задава повече въпроси, отколкото дава отговори. Тя може да бъде приемана единствено като основа, и то не толкова добра, за сериозен дебат. Това заяви на пресконференция зам.-председателят на АБВ Румен Петков.От АБВ бяха категорични, че няма съмнение в необходимостта от сериозни реформи в системата, но за съжаление предложената от министерството стратегия повтаря лоши практики. Остава впечатлението, че такива стратегически текстове се правят или по конюнктурни съображения или в навечерието на доклади от Брюксел, посочи Петков. Не е нормално да искаме да приемаме стратегия за съдебна реформа за три дни и да очакваме, че тя ще отговори на обществени очаквания и ще стане основополагащ документ, заяви той. Според него текстът задава повече въпроси, отколкото дава отговори. Приемаме го като основа, и то не толкова добра, за сериозен дебат, в резултат на който да се стигне до общоприета стратегия, каза той.Освен провеждането на обсъждане в първите работни дни на НС, от АБВ настояват да се фиксира разумен срок между два и четири месеца за приемането на стратегията.На пресконференцията бе засегната и актуалната през последната седмица пенсионна поправка, засягаща частните пенсионни фондове и правото на избор на всеки български гражданин сам да реши къде да държи парите си за допълнително пенсионно осигуряване.Според АБВ с това гласуване ГЕРБ е показало на обществото, че в лицето на ДПС имат верен съюзник в необходимия момент

Рашидов изпрати подаръци в дома за артисти-ветерани в столицата

http://pik.bg/рашидов-изпрати-подаръци-в-дома-за-артисти-ветерани-в-столицата-news264972.html

Рашидов изпрати подаръци в дома за артисти-ветерани в столицата

В навечерието на светлия християнски празник - Рождество Христово, министърът на културата Вежди Рашидов спази дългогодишната традиция и изпрати подаръци и поздравления за живеещите в Дома за артисти - ветерани в столичния кв. „Захарна фабрика”, съобщиха от министерството на културата, пише "24 часа".

Артистите ветерани бяха поздравени от името на министър Вежди Рашидов с настъпващите Коледни празници, като получиха и пожелания за много здраве, дълголетие и висок дух.

Поздравленията на министър Рашидов към творците ветерани включваха и пожелания те да продължават все така активно да се интересуват и да следят за всичко, случващо се в сферата на културата у нас.

За празничната си коледна трапеза артистите ветерани от Дома в „Захарна фабрика” получиха и луканки, суджуци, портокали и мандарини, ядки, сладки и соленки, както и червено вино.

Христо Иванов показа зъби на ВСС

http://www.bnews.bg/article-125151

Христо Иванов поряза исканията на ВСС да бъде свикано извънредно заседание на Съвета, на което да бъде изслушан самият министър.

Утре над Черноморието ще бъде предимно слънчево

http://www.moreto.net/novini.php?n=275017

През нощта ще бъде ясно, а утре предимно слънчево и топло за сезона. В Източна България ще духа умерен вятър от запад, но привечер и там ще отслабне и ще се ориентира от юг-югозапад. Минималните температури сутринта ще са между 1° и 6°, максималните - предимно между 13° и 18°.

Скандална ли е липсата на Пулев от топ 3 на "Спортист на годината"?

http://moresport.actualno.com/Skandalna-li-e-lipsata-na-Pulev-ot-top-3-na-Sportist-na-godinata-news_448030.html

Вчера се проведе церемонията по определянето на победителя в гласуването на анкетата за "Спортист на годината", като победител стана Григор Димитров. Фокусът обаче беше изместен от тенисиста...

Новите данъчни декларации вече са на сайта на НАП

http://society.actualno.com/Novite-danychni-deklaracii-veche-sa-na-sajta-na-NAP-news_448033.html

Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци вече са публикувани на сайта на НАП, съобщават от пресцентъра. Формулярите, които ще се подават през 2...

Путин: Евразийският съюз е открит и за други страни

http://asia.actualno.com/Putin-Evrazijskijat-syuz-e-otkrit-i-za-drugi-strani-news_448034.html

Евразийският икономически съюз (ЕАИС) е открит и за други страни, каза руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС, при откриването на срещата на върха на съюза в Москва днес. Путин отбеляза, ч...

Жега през декември: 20,6 градуса в Пловдив

http://plovdiv.actualno.com/Jega-prez-dekemvri-206-gradusa-v-Plovdiv-news_448028.html

Днес в Пловдив бяха измерени необичайните за декември 20,6 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Това е и най-високата температура за деня в цяла България и вероятно ...

Камерън Диас иска да се омъжи в началото на 2015

http://showbusiness.actualno.com/Kameryn-Dias-iska-da-se-omyji-v-nachaloto-na-2015-news_448022.html

Камерън Диас и партньорът й Бенджи Маден искат да се оженят в началото на 2015 г. За 35-годишния рок музикант се твърди, че предложил брак на актрисата 7 месеца след началото на връзката им и сега дв...

IT секторът против вдигането на максималния осигурителен доход

http://business.actualno.com/IT-sektoryt-protiv-vdiganeto-na-maksimalnija-osiguritelen-dohod-news_448031.html

От Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) се обявиха срещу повишаване на максималния осигурителен доход от 2400 лв. на 2600 л...

Италия в трескаво очакване на президентските избори

http://europe.actualno.com/Italija-v-treskavo-ochakvane-na-prezidentskite-izbori-news_448032.html

Оставката на италианския президент Джорджо Наполитано в следващите седмици, която доскоро беше само медиен слух, се превърна в неизбежност и сега страната се чуди кой ще бъде следващият държавен гла...

Съдебният съвет ще заседава извънредно, но не на 29 декември, а на 8 януари

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/23/2444617_sudebniiat_suvet_shte_zasedava_izvunredno_no_ne_na_29/?ref=rss


Министърът на правосъдието Христо Иванов свиква извънредно заседание на Висшия съдебен съвет, но не на 29 декември, а в първата работна седмица след Нова година - на 8 януари.
Тогава ще бъдат обсъдени темите, поставени от Висшия съдебен съвет в две писма на съвета до министъра  от понеделник и вторник /22 и 23 декември/.

С първото писмо 11 членове на ВСС - сред тях главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, Ясен Тодоров, Милка...

Съдебният съвет ще заседава извънредно, но на 8 януари

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/23/2444617_sudebniiat_suvet_shte_zasedava_izvunredno_no_na_8/?ref=rss


На извънредно заседание на 8 януари догодина Висшият съдебен съвет (ВСС) ще обсъжда проблемите около недоволството на група съдии от Софийския геадски съд от ръководството на институцията, както и избора на председател на Върховния касационен съд. Правосъдният министър насрочи заседанието, след като вчера стана ясно, че членове на ВСС изискват от него да организира извънреден съвет на 29 декември, обяснявайки, че е наложително да бъде изслушан от съвета след изявлението му, че от ВСС излизат...

Украйна се отказа от неутралитета си, кандидатства за НАТО

http://offnews.bg/news/n_1/n_435782.html

Украинският парламент гласува с 303 гласа срещу 8 в полза на това страната да се откаже от неутралитета си и да кандидатства за приемане в НАТО, съобщи Би Би Си. "Агресията на Руската федерация срещу Украйна, незаконното анексиране на автономна Република Крим, воденето на т.нар. "хибридна война" срещу нашата държава, военната й намеса в източните региони на Украйна, постоянният военен, политически, икономически и информационен натиск от страна на Русия обуславя необходимостта за търсене на по-ефективна гаранция за независимостта, суверенитета, безопасността на териториалната цялост на Украйна", се казва в мотивите към решението на парламента. Външният министър на Русия Сергей Лавров нарече този ход "контрапродуктивен" и предупреди, че ще доведе до засилване на търканията. Все още не се знае кога Киев ще кандидатства за прием в съюза, но много официални лица смятат, че това ще се случи едва в далечното бъдеще. Президентът Петро Порошенко заяви, че е предпочел помощта на НАТО пред тази на Русия, за да се справи с бунтовниците на изток. Украйна прие неутралитет през 2010 г. под натиска на Русия. Така тя официално се отрече от възможността за присъединяване към военни съюзи, какъвто е НАТО. В речта си към чуждестранните посланици в понеделник Порошенко каза, че "украинската борба за независимост, териториална цялост и суверенитет се е превърнала в решаващ фактор за отношенията ни със света". Русия не скри, че е против решението на съседката си. Андрей Келин, част от руската делегация към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), беше категоричен, че действията на Украйна са вражеска стъпка към Русия. "Ако Украйна започне процедура по приемане в НАТО, това ще я превърне в потенциален военен опонент на Русия", каза президентът на страната Дмитрий Медведев във Фейсбук. Говорител на НАТО обаче съобщи, че какъвто и да било прием на Украйна в съюза би отнело години, предаде "Ройтерс". Освен това някои НАТО-вски страни не са убедени, че би било правилно.

Обявеният от Украйна неутралитет нагнетява обстановката, предупреди Лавров

http://news.ibox.bg/news/id_708065476

По-продуктивно и смислено било Киев да преговаря с игнорираната част от украинския народ

Акциите на Facebook отбелязаха исторически връх

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/akciite-na-facebook-otbeliazaha-istoricheski-vryh-186241/

81,45 долара за брой е най-високата цена за акция на социалната мрежа от нейното първично публично предлагане през май 2012 г.

Няма да има подписан Национален рамков договор за 2015-та

http://www.mediapool.bg/nyama-da-ima-podpisan-natsionalen-ramkov-dogovor-za-2015-ta-news228679.html

Няма да има подписан Национален рамков договор за следващата година. Това съобщи във вторник управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова след заседание на Надзорния съвет на касата.   Тя подчерта, че няма право на глас в Надзорния съвет и уточни, че поради ангажименти председателят на съвета Кирил Ананиев не може да направи коментар пред представителите на медиите.   Четирима от членовете на Надзорния съвет са били против подписването на НРД, трима са били "за". Тримата гласували "за" са от квотата на държавата.   Всички членове на Надзорния съвет обаче не одобряват предложението на БЛС за повишаване на цените на някои медицински дейности. Неодобрението е по две причини - вдигането на цените ще доведе до намаляване на обемите, което ще бъде в ущърб на пациентите, тъй като ще се намали броят на направленията, обясни Тодорова.   Ако приеме цените, предложени от лекарския съюз, здравната каса ще бъде с 12 милиона лева дефицит в доболничната помощ, посочи тя.   НЗОК има законово право сама да определи цените и обемите на медицинските дейности. След становища на министрите на финансите и на здравеопазването Надзорният съвет на НЗОК взема решение, което се изпраща в МС за издаване на постановление, припомни Тодорова.   Липсата на Национален рамков договор за следващата година означава, че в сила остава последният такъв договор и уредените в него стойности за лекарските услуги. Това се е случвало неколкократно и в предишни години заради неспособност на касата и лекарите да се договорят.   В събота от БЛС заявиха, че ще подпишат договора, ако бъдат изпълнени няколко искания, свързани с увеличение на цените по някои клинични пътеки. Лекарите настояват за 10% по-високи плащания за лечение на инфекциозни болести, както и на захарен диабет при деца.   Общото завишаване на цените по всички пътеки, за които настоя съюзът е 5.967 млн. лв., като от БЛС посочиха, че то няма да се отрази на бюджета на НЗОК за 2015 г., който предвижда над 3 млрд. лв. за здравеопазване, запазване на здравната вноска на 8% и спиране на подписването на договори за финансиране на новите болници, които ще заработят от 1 януари 2015 г..   БЛС иска оставка на надзорния съвет на касата и завежда дело   Лекарският съюз ще поиска незабавна оставка на всички членове на надзорния съвет на Здравната каса и ще заведе дело срещу здравноосигурителната институция, заяви по-късно пред Дарик радио председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.   Причината е отказът на Здравната каса от подписване на Национален рамков договор. Лекарите приемат този отказ като акт на безочие и наглост, който блокира всякакви възможности за реформи в системата.   "Това е поредното повече от неадекватно решение на надзора. Да не говоря, че надзорът през цялото време на преговорите не се появи веднъж поне в пълния си състав, обикновено двама-трима до четири човека. Т.е. те отказаха практически да преговарят. Това е удостоверено с протоколи и всичко това ще влезе в съда. За мен това са някакви необясними по-скоро политически игри. И ще настояваме за незабавна оставка на хора, които не желаят очевидно да работят и да бъдат в този надзор, но са вътре. Там някой, който да не е отговорен, няма", коментира Райчинов.   "Съгласно закона в случай на отказ за подписване, Касата придобива едноличното право да определя както правила, така и цени и обеми. И в случая те се възползват от закона, който им дава предимство за всичко това", поясни той.   "При това решение на касата, ще доведе до практическо елиминиране на лекарския съюз и мисля, и на останалите съсловни организации. А без нас няма как да има каквато и да е реформа. Няма реформа в здравеопазването, в която не участват тези, които изпълняват дейността - това е абсурдът, който Касата в момента сътворява. Обрича на неуспех всички добри намерения в сферата на здравеопазването, постъпват престъпно в момента", заяви още д-р Райчинов.

През 2015-та няма да има подписан Национален рамков договор

http://www.mediapool.bg/prez-2015-ta-nyama-da-ima-podpisan-natsionalen-ramkov-dogovor-news228679.html

Няма да има подписан Национален рамков договор за следващата година. Това съобщи във вторник управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова след заседание на Надзорния съвет на касата.   Тя подчерта, че няма право на глас в Надзорния съвет и уточни, че поради ангажименти председателят на съвета Кирил Ананиев не може да направи коментар пред представителите на медиите.   Четирима от членовете на Надзорния съвет са били против подписването на НРД, трима са били "за". Тримата гласували "за" са от квотата на държавата.   Всички членове на Надзорния съвет обаче не одобряват предложението на БЛС за повишаване на цените на някои медицински дейности. Неодобрението е по две причини - вдигането на цените ще доведе до намаляване на обемите, което ще бъде в ущърб на пациентите, тъй като ще се намали броят на направленията, обясни Тодорова.   Ако приеме цените, предложени от лекарския съюз, здравната каса ще бъде с 12 милиона лева дефицит в доболничната помощ, посочи тя.   НЗОК има законово право сама да определи цените и обемите на медицинските дейности. След становища на министрите на финансите и на здравеопазването Надзорният съвет на НЗОК взема решение, което се изпраща в МС за издаване на постановление, припомни Тодорова.   Липсата на Национален рамков договор за следващата година означава, че в сила остава последният такъв договор и уредените в него стойности за лекарските услуги. Това се е случвало неколкократно и в предишни години заради неспособност на касата и лекарите да се договорят.   В събота от БЛС заявиха, че ще подпишат договора, ако бъдат изпълнени няколко искания, свързани с увеличение на цените по някои клинични пътеки. Лекарите настояват за 10% по-високи плащания за лечение на инфекциозни болести, както и на захарен диабет при деца.   Общото завишаване на цените по всички пътеки, за които настоя съюзът е 5.967 млн. лв., като от БЛС посочиха, че то няма да се отрази на бюджета на НЗОК за 2015 г., който предвижда над 3 млрд. лв. за здравеопазване, запазване на здравната вноска на 8% и спиране на подписването на договори за финансиране на новите болници, които ще заработят от 1 януари 2015 г..

Наградиха спортните герои на 2014 година

http://www.cross.bg/grigor-totalizator-bulgarski-1445430.html

София /КРОСС/ Български спортен тотализатор и Министерство на младежта и спорта наградиха Спортист и Треньор № 1 на България за 2014 година. Носителите на отличието са Григор Димитров и Ина Ананиева. Двамата получиха от Български спортен тотализатор като награда луксозни автомобили Volvo XC60. Министърът на младежта и спорта г-н Красен Кралев и г-н Дамян Дамянов, изпълнителен директор на Български спортен тотализатор поздравиха шампионите на 2014 година. Министър Кралев връчи ключовете от луксозния автомобил на Треньор на годината - Ина Ананиева, а г-н Дамянов на Спортист на годината, като от името на Григор Димитров наградата прие неговият баща и дългогодишен треньор - Димитър Димитров.„Знаете, че основната мисия на Български спортен тотализатор е да подпомага българския спорт и се радваме, че оказваме важна подкрепа за развитието му. През изминалата 2014 година БСТ е превело към Министерството на младежта и спорта 27 661 785 лева за спорт. От името на Български спортен тотализатор поздравявам Григор Димитров и Ина Ананиева за световните им постижения. Нека настъпващата 2015 година ни зарадва с още много спортни успехи", каза г-н Дамянов на събитието. Министърът на младежта и спорта г-н Красен Кралев също поздрави спортните герои на 2014 година. „Поздравявам победителите в тазгодишната класация, както и журналистите за техния избор

168 часа: Историята на Сертов - от чиновник с френски до шеф на ДАНС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504107

Кариерата на Петко Сертов е свързана дълбоко с бившата Държавна сигурност, но никога не е бил на оперативна работа със спецзадачи. Реално той се издига благодарение на знанието на езици и участието си в ДС. Заради работата на баща му в Гърция, Белгия и други страни като дете той получава добро образование.
Кариерата на Петко Сертов е свързана дълбоко с бившата Държавна сигурност, но никога не е бил на оперативна работа със спецзадачи. Реално той се издига благодарение на знанието на езици и участието си в ДС. Заради работата на баща му в Гърция, Белгия и други страни като дете той получава добро образование.

ЕVN: Спазваме стриктно сроковете за отчитане на електромерите

http://www.cross.bg/otchitane-dryzhestvoto-bulgariya-1445429.html

/КРОСС/ В отговор на поискана вечерта на 22.12.2014 г. в спешен порядък информация от Министерството на енергетиката относно периода на отчитане на потребената електрическа енергия за месец ноември 2014 г. за клиенти на EVN България Електроразпределение, дружеството категорично заявява, че няма електромери на клиенти на своя територия, които да са отчетени за период от 40 дни.Напротив, близо 98% от почти 1,5 млн. електромери са отчетени в рамките на нормативно определения срок до 31 дни. Друг половин процент от електромерите са отчетени за 32 дни, основно поради лоши метеорологични условия, когато снеговалежи блокираха достъпа до отдалечени селища в планински райони на територията, обслужвана от EVN България Електроразпределение. За всички останали клиенти на дружеството, които не бяха осигурили достъп до електромерите си, намиращи се в техните имоти (основно еднофамилни къщи с дворове в малки населени места), дружеството е оставило индивидуално известие за необходимост от договаряне на дата за повторно посещение от отчетник за отчитане на потребената електроенергия и такова е извършено впоследствие.Всичко това показва, че създадената организация за отчитане в EVN България Електроразпределение води до спазване на изисквания в Правилата за търговия с електрическа енергия (ПТЕЕ) и до запазване интереса на клиента

Укрепиха бреговете на река Върбица

http://pik.bg/укрепиха-бреговете-на-река-върбица-news264963.html

Укрепиха бреговете на река Върбица

Държавна приемателна комисия издаде акт 16 на трите участъка в коритото на река Върбица на територията на община Кирково, чиито брегове бяха укрепени със средства от Междуведомствената комисия по бедствията и авариите към Министерския съвет, съобщава "Дарик". Така беше предотвратена опасността водата да залее помпените станции за питейна вода „Бенковски”, „Крилатица” и „Островец”, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. 

Комисията е приела протокол, с който препоръча на ДНСК да издаде разрешително за ползване и въвеждането на обектите в  експлоатация. Областният управител Илия Илиев е положил подписа си като възложител на строежа. 

Укрепването на бреговете на Върбица в трите участъка се наложи след като водите на реката изместиха коритото й в посока на помпените станции и заплашиха да ги залеят, застрашавайки водоподаването на над 10 000 души население. 

В рисковите зони са издигнати насипи, положена са баластра и едроломен камък, почистени са наносите, дървесната и храстовидна растителност, извършено е залесяване. Стойността на проекта е над 400 000 лева.

Екоминистерството: Понижаването на речните нива продължава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504133

През последното денонощие в цялата страна, нивата на наблюдаваните реки са се понижавали или са останали непроменени, съобщи на сайта си Министерството на околната среда и водите.
Към момента в по-голямата част от страната протичащите водни количества са над праговете за високи води.
Днес и утре, на база метеорологичната прогноза,
През последното денонощие в цялата страна, нивата на наблюдаваните реки са се понижавали или са останали непроменени, съобщи на сайта си Министерството на околната среда и водите. Към момента в по-голямата част от страната протичащите водни количества са над праговете за високи води. Днес и утре, на база метеорологичната прогноза,

Делян Добрев: Ако има проблем със сметките за ток, това е голямо нарушение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504103

Разбрах от медиите, че има такива опасения за превишаване на срока за отчитане на сметките за ток от 30 на 40 дни. Ако това е вярно, според мен е много голямо нарушение и трябва да се приложи цялата строгост на закона.
Това коментира Делян Добрев, председател нa Комисия по енергетика в Народното събрание,
Разбрах от медиите, че има такива опасения за превишаване на срока за отчитане на сметките за ток от 30 на 40 дни. Ако това е вярно, според мен е много голямо нарушение и трябва да се приложи цялата строгост на закона. Това коментира Делян Добрев, председател нa Комисия по енергетика в Народното събрание,

Делян Добрев: Ако има проблем със сметките за ток, това е голямо нарушение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504119

Разбрах от медиите, че има такива опасения за превишаване на срока за отчитане на сметките за ток от 30 на 40 дни. Ако това е вярно, според мен е много голямо нарушение и трябва да се приложи цялата строгост на закона.
Това коментира Делян Добрев, председател нa Комисия по енергетика в Народното събрание,
Разбрах от медиите, че има такива опасения за превишаване на срока за отчитане на сметките за ток от 30 на 40 дни. Ако това е вярно, според мен е много голямо нарушение и трябва да се приложи цялата строгост на закона. Това коментира Делян Добрев, председател нa Комисия по енергетика в Народното събрание,

Плевнелиев ще присъства на празничната служба за Бъдни вечер

http://pik.bg/плевнелиев-ще-присъства-на-празничната-служба-за-бъдни-вечер-news264968.html

 Плевнелиев ще присъства на празничната служба за Бъдни вечер

 На 24 декември държавният глава Росен Плевнелиев ще присъства на празничната служба за Бъдни вечер в Патриаршеския храм „Свети Александър Невски“.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Екоминистерството: Продължава понижаването на речните нива

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504112

През последното денонощие в цялата страна, нивата на наблюдаваните реки са се понижавали или са останали непроменени, съобщи на сайта си Министерството на околната среда и водите.
Към момента в по-голямата част от страната протичащите водни количества са над праговете за високи води.
Днес и утре, на база метеорологичната прогноза,
През последното денонощие в цялата страна, нивата на наблюдаваните реки са се понижавали или са останали непроменени, съобщи на сайта си Министерството на околната среда и водите. Към момента в по-голямата част от страната протичащите водни количества са над праговете за високи води. Днес и утре, на база метеорологичната прогноза,

Министерството на енергетиката поиска от ЕРП-тата информация за периодите на отчитане

http://www.moreto.net/novini.php?n=275016

Министерството на енергетиката поиска от електроразпределителните дружества да представят информация за какъв период са отчитали електроенергията през последния месец. Искането се налага във връзка със зачестили запитвания на граждани в Министерството, които съдържат съмнения, че получените от електроразпределителните дружества фактури през м.

Отговорът: БЛС поиска оставки в Касата!

http://www.bnews.bg/article-125150

Без нас няма как да има каквато и да е реформа. Няма реформа в здравеопазването, в която не участват тези, които изпълняват дейността - това е абсурдът, коментира шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов по повод отказа на Касата да подпише националния рамков договор.

"Арсенал" е имал 312 значими контузии в последните 11 сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/23/2444579_arsenal_e_imal_312_znachimi_kontuzii_v_poslednite_11/?ref=rss


"Арсенал" е имал 312 значими контузии в рамките на единадесетте сезона между 2003/2004 г. и 2013/2014 г., показва проучване на травмите във Висшата лига. Под "значими" са взети предвид травми, които са извадили играчи от терена за повече от десет дни.

Това е с цели 100 повече от тези в градския съперник "Челси" за същия период. Броят на контузените играчи в състава на "артилеристите" надминава средния брой за английското първенство в 10 от последните 11 сезоня, включително във всеки...

Красимир Янков: Държавният бюджет беше приет без никакви аргументи и дебати

http://pik.bg/красимир-янков-държавният-бюджет-беше-приет-без-никакви-аргументи-и-дебати-news264967.html

Красимир Янков: Държавният бюджет беше приет без никакви аргументи и дебати

Държавният бюджет беше приет с удължено заседание в рамките на петъчния парламентарен ден и БСП Лява България изрази отношение по начина, по който беше приет бюджета – без да се чуват аргументи.

Това заяви за "Фокус" народният представител от БСП Коалиция лява България Красимир Янков. Той посочи, че още по първа точка – приходи в държавния бюджет дебатите са били прекратени след едно изказване, което дори не е било на опозицията.

„Стана ясен моделът, по който се предвижда да бъда приет бюджета и нашата парламентарна група направи своята декларация и излезе от залата за да изразим отношение по начина, по който се действа. За съжаление управляващите нямаха никакво намерение да чуят аргументи и да участват в дебат и са приели бюджета без никакви аргументи и дебати, само с гласуване, в което са участвали повечето политически партии, което ги прави съучастници в приемането на един бюджет, който ще има последствия за живота на българите през цялата следваща година”, посочи Янков. Той допълни, че решението, прието от Българския парламент по отношение на пенсионните фондове е скандално.

„Има обществена реакция и аз мисля, че управляващите не се съобразиха с отношението на хората по този въпрос – без никакъв дебат, без аргументация, с една демонстрация на начин на управление, което беше отхвърлено от българските граждани през 2013 година. Този бюджет, който е приет е бюджет на стагнацията, замразените доходи и отнети социални права”, категоричен беше Красимир Янков. 

Как се сваля най-добре биреното коремче

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/tonus/kak-se-svalia-naj-dobre-birenoto-koremche-6029393

Мъжете, които действат с гирите 20 минути дневно, много рядко натрупват коремни тлъстини, установи американско проучване

Ким Бейсинджър тръгна със стилиста си

http://www.cross.bg/beiisindzhur-stoyn-stilista-1445428.html

/КРОСС/ Ким Бейсинджър има връзка със стилиста си Мич Стоун, съобщават западните медии. Източници от обкръжението на 61-годишната актриса разкриват, че тя е много щастлива със своя възлюбен, който години наред се е грижил за прочутите й златисти коси.През пролетта на Стоун публикува в своя Instagram снимка от снимачната площадка с Бейсинджър, а отдолу написа: „Моето момиче завинаги". Ким Бейсинджър не е единствената звездна клиентка на Стоун. Той е полагал грижи и за косата на бившия й съпруг Алек Болдуин, с който Ким се раздели през 2002 г.    

Апелативният съд потвърди присъдата на Филип Златанов

http://www.mediapool.bg/apelativniyat-sad-potvardi-prisadata-na-filip-zlatanov-news228678.html

Софийският апелативен съд /САС/ е потвърдил присъдата на бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов, съобщиха от съда във вторник.   Предходната инстанция - Софийският градски съд /СГС/, призна Златанов за виновен за това, че не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави за другиго облага и да причини другиму вреда. От това са могли да настъпят вредни последици за комисията.   Златанов беше осъден на три години и шест месеца затвор, както и лишаване от право да заема изборна и ръководна длъжност в администрацията в продължение на пет години.   САС намира присъдата на СГС за правилна, законосъобразна и справедлива и я потвърждава изцяло.   Решението е подписано с особено мнение от докладчика по делото - съдия Иван Стойчев. Според него присъдата на Филип Златанов следва да бъде изцяло оправдателна. Решението на САС подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Ад в столицата! Голямото изселване започна- въоръжете се с търпение!

http://pik.bg/ад-в-столицата-голямото-изселване-започна--въоръжете-се-с-търпение-news264966.html

Ад в столицата! Голямото изселване започна- въоръжете се с търпение!

Днес в ранния следобед движението по столичния булевард "Цариградско шосе" е много натоварено. 

Около 300 000 коли са напуснали София в последния работен ден миналата 2013 година, сочи статистиката.

Очаква се около 720 000 българи да пътуват за коледните и новогодишните празници, съобщи в началото на месеца Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.


Два дерайлирали локомотива затвориха участъка между Зимница и Стралджа

http://www.mediapool.bg/dva-derailirali-lokomotiva-zatvoriha-uchastaka-mezhdu-zimnitsa-i-straldzha-news228677.html

От 7.05 часа във вторник сутринта движението на влаковете в участъка между гарите Зимница и Стралджа бе спряно заради дерайлиране на два локомотива на частен железопътен превозвач в изходните стрелки на гара Зимница., съобщиха от "Холдинг Български държавни железници". За пътниците от два бързи влака от Бургас за София, един бърз влак от Пловдив за Варна и два пътнически влака, които пътуват между Бургас и Сливен, бе осигурен превоз с автобуси между гарите Стралджа и Сливен.   След това работници от националната компания "Железопътна инфраструктура" започнаха изтеглянето на двата дерайлирали локомотива.   В авариралата композиция, собственост на частен железопътен превозвач, е имало 17 вагона, но само три от тях са превозвали товари.   Според Бойчо Стробански от звеното за разследване към БДЖ, по първоначални данни причина за аварията е технически проблем, а не външна намеса.

"Ситибанк" планирала да разшири дейността си у нас

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/23/2444573_sitibank_planirala_da_razshiri_deinostta_si_u_nas/?ref=rss


"Ситибанк" планира разширяване на дейността си в България и подкрепа за съфинансиране на проекти по европейски програми за българския бизнес. Това се разбрало на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с Холис Харт, управител на задграничните франчайзни поделения на банката. Двамата са разговаряли в централата на банката в Ню Йорк.

"Един от сериозните проблеми на българските предприятия е липсата на адекватна подкрепа от страна на банките за съфинансиране на проекти,...

ЦСКА се точи на бивш национал

http://www.bnews.bg/article-125149

Договорът на левия защитник изтича през лятото, а от "Армията" се надяват да го вземат без пари от "Тича" предвид това, че варненци най-вероятно ще играят във втората плейофна шестица и предприемат политика на ограничаване на разходите си през пролетта.

Министър Рашидов изпрати подаръци в дома за артисти-ветерани в Захарна фабрика

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504090

В навечерието на светлия християнски празник - Рождество Христово, министърът на културата Вежди Рашидов спази дългогодишната традиция и изпрати подаръци и поздравления за живеещите в Дома за артисти - ветерани в столичния кв. „Захарна фабрика”, съобщиха от министерството на културата.
Артистите ветерани бяха поздравени от името на министър Вежди
В навечерието на светлия християнски празник - Рождество Христово, министърът на културата Вежди Рашидов спази дългогодишната традиция и изпрати подаръци и поздравления за живеещите в Дома за артисти - ветерани в столичния кв. „Захарна фабрика”, съобщиха от министерството на културата. Артистите ветерани бяха поздравени от името на министър Вежди

Даниела Димова: Ръст в приходите отчита Държавната опера и театър във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=275015

11% ръст в приходите отчита в края на 2014 година държавна опера и театър – Варна. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Варна Даниела Димова, директор на ТМПЦ – Варна и Държавна опера – Варна. Спрямо предходната 2013 година се отчита и ръст в посещаемостта – 7% са повече варненци и гости на града посетили спектакъл във Варненската опера и ДТ „Стоян Бъчваров” – Варна.

Правосъдният министър насрочи извънредно заседание на ВСС за 8 януари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504080

Министърът на правосъдието Христо Иванов отказа да насрочи извънредно заседание на висшия съдебен съвет на 29 декември, вместо това ВСС ще има заседание на 8 януари 2015 от 9.30 часа, съобщиха от пресцентъра на министерството на правосъдието.
На 22 декември в министерството на правосъдието е получено писмо, подписано от 11 членове на ВСС,
Министърът на правосъдието Христо Иванов отказа да насрочи извънредно заседание на висшия съдебен съвет на 29 декември, вместо това ВСС ще има заседание на 8 януари 2015 от 9.30 часа, съобщиха от пресцентъра на министерството на правосъдието. На 22 декември в министерството на правосъдието е получено писмо, подписано от 11 членове на ВСС,

Рашидов изпрати подаръци в дома за артисти-ветерани в столицата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504079

В навечерието на светлия християнски празник - Рождество Христово, министърът на културата Вежди Рашидов спази дългогодишната традиция и изпрати подаръци и поздравления за живеещите в Дома за артисти - ветерани в столичния кв. „Захарна фабрика”, съобщиха от министерството на културата.
Артистите ветерани бяха поздравени от името на министър Вежди
В навечерието на светлия християнски празник - Рождество Христово, министърът на културата Вежди Рашидов спази дългогодишната традиция и изпрати подаръци и поздравления за живеещите в Дома за артисти - ветерани в столичния кв. „Захарна фабрика”, съобщиха от министерството на културата. Артистите ветерани бяха поздравени от името на министър Вежди

Правосъдният министър насрочи извънредно заседание на ВСС за 8 януари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504073

Министърът на правосъдието Христо Иванов отказа да насрочи извънредно заседание на висшия съдебен съвет на 29 декември, вместо това ВСС ще има заседание на 8 януари 2015 от 9.30 часа, съобщиха от пресцентъра на министерството на правосъдието.
На 22 декември в министерството на правосъдието е получено писмо, подписано от 11 членове на ВСС,
Министърът на правосъдието Христо Иванов отказа да насрочи извънредно заседание на висшия съдебен съвет на 29 декември, вместо това ВСС ще има заседание на 8 януари 2015 от 9.30 часа, съобщиха от пресцентъра на министерството на правосъдието. На 22 декември в министерството на правосъдието е получено писмо, подписано от 11 членове на ВСС,

Девин в траур на 24 декември

http://www.cross.bg/devin-trayr-kolata-1445427.html

Девин /КРОСС/ Общинският съвет в Девин обяви 24 декември за Ден на траур заради трагедията , сполетяла тримата ученици. Отменени са всички прояви, свързани с Коледните и Новогодишните празници, каза кметът на града Цветалин Пенков. Той допълни, че местният парламент е гласувал по 1000 лв. помощ на трите почернени семейства. 18-годишните момчета загинаха на място, след като колата, с която са се връщали от дискотека в Широка лъка, е излетяла на завой, ударила се в мантинелата и е паданала в река Широколъшка. Трагедията е станала около около 21 часа. Четвъртото момче, пътувало в автомобила, е оцеляло по чудо и няма тежки наранявания. То е настанено в смолянската болница. По непотвърдена информация на отиване шофирало единственото момче с книжка, но явно в дискотеката пило алкохол и на обратния път дало колата на приятел, който бил неправоспособен.

Комисията по журналистическа етика прие 12 нови членове

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/23/2444581_komisiiata_po_jurnalisticheska_etika_prie_12_novi/?ref=rss


От януари следващата година дванадесет нови членове на националната Комисия по журналистическа етика започват работа. Те ще разглеждат жалби за нарушения на Етичния кодекс на българските медии, приет през 2004 г., ще отправят принципни препоръки за добрите професионални стандарти и ще бъдат посредник между медиите и гражданското общество.

Новите членове на комисията са журналистите Бойко Василев (БНТ), Гена Трайкова (Би Ти Ви), Даниела Тренчева ("Нова телевизия"), Иван Бедров ("Клуб...

Новите годишни данъчни декларации са публикувани на сайта на НАП

http://www.mediapool.bg/novite-godishni-danachni-deklaratsii-sa-publikuvani-na-saita-na-nap-news228676.html

Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци вече са публикувани на сайта на НАП, съобщиха от приходната агенция във вторник.   Формулярите, които ще се подават през 2015 г. са напълно нови и в значително намален обем. Основните разлики в декларацията за доходите на гражданите са, че за доходи от трудов договор вече не се посочват данни за работодателя, защото тази информация е вече налична в НАП. Получателите на хонорари и други възнаграждения, различни от трудови обаче посочват информативно платеца на дохода в съответното приложение.   Друга промяна във формуляра за физическите лица са таблиците с кодове за вида на доходите. Например гражданите, получили хонорар през 2014 г. го декларират в приложение 3 на декларацията с код 307. Друго съществено изменение в документа е, че удържаните и внесени през 2014 г. осигурителни вноски се посочват общо, а не разбити по фондовете за държавно обществено осигуряване, здравно осигуряване и др. Новите образци на служебни бележки, които се прилагат към декларацията също вече съдържат само обобщени данни за внесените осигуровки през годината.   Наемодателите вече няма да посочват детайлни данни за отдавания от тях под наем имот, като например адрес, вид и т.н. В различните приложения на декларацията вече не се посочва дата, такава се вписва само в основната част на декларацията.   Структурата на декларацията за облагане на доходите се запазва непроменена - основна част и приложения за всеки вид доход, като гражданите попълват само онези от тях в зависимост от конкретния си доход.   Физическите лица, които през 2014 г. са получили само доходи от трудови правоотношения в размер на 12 минимални месечни работни заплати и имат право да ползват данъчно облекчение за минималната работна заплата ще попълват отделен образец на годишната данъчна декларация - образец 2001 б.   Най-съществената промяна в режима на деклариране на доходите от физически лица през 2015 г. е възможността формулярите да се подават по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офиса на НАП по постоянен адрес.   Освен това, са променени правилата за ползване на 5 на сто отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, от която могат да се възползват лицата, които подадат декларацията си до 31 март 2015 г. по електронен път (включително с ПИК), при условие че нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията и внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 30 април 2015 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване