Версиите за оставката на Вучков и игрите на върха. Кой срещу кого?

http://petel.bg/Versiite-za-ostavkata-na-Vuchkov-i-igrite-na-varha--Koy-sreshhu-kogo-__103541

"Пик" Какво става? Вътрешният министър Вучков изненадващо подаде оставка. Най-панически рипнаха да го защитава не "неговите", от ГЕРБ, а...

Промени в Кодекса на труда минаха на първо четене в комисия

http://www.cross.bg/promeni-purvo-tryda-1455292.html

София /КРОСС/ Парламентарната социална комисия прие на първо четене промени в Кодекса на труда, внесени от Петър Кънев и група народни представители от "БСП лява България".С шестнайсет гласа "за" и един "против" депутатите решиха да отпадне задължението на микропредприятията и малките фирми за предварителното писмено уведомяване на инспекцията по труда за удълженото работно време; за предварително съгласуване съссиндикатите на временното установяване на непълното работно време; за издаването на правилник за вътрешния трудов ред.С промените се увеличава от три на седем дни срокът за изпращане на уведомление до НАП за всеки сключен трудов договор. Законопроектът предвижда отпадането на задължението за съставяне на графици за ползването на отпуските. Според гласуваните на първо четене промени отпада и изискването работодателят да разработва и утвърждава правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятието, тъй като това е уредено в Закона за здравословни и безопасни условия на труд.С промените се възстановява и правото на работодателя да прекратява с предизвестие трудовия договор на хората, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Предлага се да отпадне закрилата за майки на деца до тригодишна възраст придисциплинарно уволнение на работника или служителя.От дискусията стана известно, че законопроектът ще претърпи много промени между първо и второ четене

Ръководствата на три болници ще бъдат сменени заради депозити в КТБ

http://www.mediapool.bg/rakovodstvata-na-tri-bolnitsi-shte-badat-smeneni-zaradi-depoziti-v-ktb-news231271.html

Управата на три големи държавни болници - софийската "Света Анна", варненската "Света Марина" и пловдивската "Свети Георги" ще бъдат сменени до дни. Причината е, че са държали повече от 25 на сто от средствата си в Корпоративна търговска банка, чийто лиценз бе отнет. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов в сряда пред депутатите от парламентарната здравна комисия. По-късно пред журналисти Москов отказа да посочи дали ще смени директорите на лечебните заведения или членове на борда на директорите и конкретно дали ще махне дългогодишния директор на болница "Света Анна" Димитър Димитров, който е негов бивш началник. Той заяви, че промените ще станат ясни до дни, без да уточнява дата. Москов заяви, че в пловдивската болница "Свети Георги" вече има нов председател на борда на директорите, в други болници промените в ръководствата текат или предстоят.

Щатските борси отвориха с понижения след данните за трудовия пазар*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/shtatskite-borsi-otvoriha-s-ponijeniia-sled-dannite-za-trudoviia-pazar-190340/

Технологичният индекс Nasdaq се отдалечава от психологическата граница от 5 000 пункта, постигната в понеделник

Димитър Васев: Нямахме сили заради мача с ЦСКА (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/04/2484263_dimitur_vasev_niamahme_sili_zaradi_macha_s_cska_video/?ref=rss


Старши треньорът на "Локомотив" (София) Димитър Васев отдаде домакинската загубата с 1:2 срещу "Локомотив" (Пловдив) за Купата на България на физическото изтощение на неговите играчи след шампионатния мач с ЦСКА (2:0) в неделя. 

Според него пловдивчани заслужено са продължили към полуфиналите заради по-добрата им игра и в двете срещи. 

"Имахме желание, но видимо не бяхме възстановени. Личеше си умора. Получихме и гол, който допълнително вече извади футболистите от...

"Протестна мрежа" видя в оставката на Вучков знак за зависимости от КОЙ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/04/2484350_protestna_mreja_vidia_v_ostavkata_na_vuchkov_znak_za/?ref=rss


В обръщение до участниците в управляващата коалиция "Протестна мрежа" посочва, че оставката на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков е знак за съществуващи механизми на зависимост от модела КОЙ. 

"Преди година и девет месеца ние зададохме въпроса КОЙ за едно скандално назначение и все още нямаме отговор на този въпрос въпреки смяната на политическото управление на страната. Днес един министър подаде оставка заради възпрепятстваната смяна на компрометирани личности в сектора...

Ваня Григорова: 375 граждански организации от цяла Европа срещу заплахите на ТПТИ

http://pik.bg/ваня-григорова-375-граждански-организации-от-цяла-европа-срещу-заплахите-на-тпти-news293445.html

Ваня Григорова: 375 граждански организации от цяла Европа срещу заплахите на ТПТИ

Европейският парламент е в процес на изготвяне на становището си за преговорите по спорния търговски договор между САЩ и ЕС (ТПТИ). В тази връзка 375 граждански организации от цяла Европа призоваха европейските чиновници и управляващи да защитят гражданите, работниците и околната среда от опасностите, които споразумението носи.

В отворено писмо, изпратено до европейските депутати вчера, гражданските групи – включително синдикати, потребителски, екологични и други организации от 25 държави, предупредиха, че ТПТИ може да ограничи демократичните решения чрез засилване на влиянието на големия бизнес, да ограничи още повече обществените услуги, опазването на общественото здраве, околната среда, храните и правата на работниците.

Призивът е свързан с факта, че съвсем скоро , през месец май т.г., Европейският парламент ще гласува своя позиция по отношение на преговорите. Тя няма да бъде задължителна за преговарящите, но ще даде силен политически сигнал, тъй като окончателният вариант на договора трябва да бъде одобрен от евродепутатите.

Пол де Кларк от Friends of the Earth Europe, най-голямата екологична мрежа в Европа, подчерта: "Депутатите категорично трябва да отхвърлят опасните глави в ТПТИ като предоставянето на огромни правомощия на корпорациите да съдят правителства пред пристрастни търговски трибунали. Както и регулаторното сътрудничество, което дава в ръцете на лобистките бизнес групи възможно най-ефективния инструмент да блокират всяко ново законодателство."

Ключово искане в отвореното писмо е да се отхвърли механизма за защита на инвеститорите (ISDS) и предвиденото Регулаторно сътрудничество. Последното предвижда да съгласуваме националните си закони със САЩ, още преди да бъдат обсъдени детайлно в собствените ни държави. Другият основен призив към ЕП е да се противопостави на снижаването на стандартите и да настоява да бъдат публикувани всички преговорни текстове. Съпротивата срещу ТПТИ в Европа се разраства бързо през последните месеци. Повече от 1,5 милиона души подписаха самоорганизираната Европейска гражданска инициатива, която настоява управляващите в ЕС да спрат преговорите по ТПТИ и да не ратифицират споразумението между ЕС и Канада, СЕТА.

Подкрепилите петицията европейски граждани се увеличават с всяко ново скандално предложение, което изтича от тайните документи. В рамките на европейската инициатива #TTIPTuesday всеки вторник подканяме българските евродепутати в социалните мрежи да оформят и заявят ясно позицията си относно преговорите по споразумението. Надяваме се, както националните, така и европейските ни представители да го направят и да покажат, че не говорят с избирателите си само в предизборните кампании. Ерих Фоглар - президент на австрийската конфедерация на профсъюзите (ОГБ), заяви: "Синдикатите няма да подкрепят търговски сделки, които водят до загуба на работни места, увеличаване на неравенствата и подкопават демокрацията. Преговорните текстове и независимите проучвания, които видяхме, показват, че резултатите от ТПТИ ще бъдат точно такива. Нуждаем се от нова търговска политика, която зачита демокрацията, генерира качествени работни места и увеличава правата на работниците".

Шатските борси отвориха с понижения след данните за трудовия пазар*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/shatskite-borsi-otvoriha-s-ponijeniia-sled-dannite-za-trudoviia-pazar-190340/

Технологичният индекс Nasdaq се отдалечава от психологическата граница от 5 000 пункта, постигната в понеделник

БОК очаква до 130 квоти за Баку

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634899

Българският олимпийски комитет очаква до 130 родни квоти за Първите европейски игри в Баку през лятото. „Ще стартират 6000 спортисти от 50 държави - каза Белчо Горанов, генсекът на БОК. - Досега квотите ни са 110, но се очаква до 12 април да станат около 130, особено ако водната топка, която участва с два отбора в квалификациите, успее да прати отб
Българският олимпийски комитет очаква до 130 родни квоти за Първите европейски игри в Баку през лятото. „Ще стартират 6000 спортисти от 50 държави - каза Белчо Горанов, генсекът на БОК. - Досега квотите ни са 110, но се очаква до 12 април да станат около 130, особено ако водната топка, която участва с два отбора в квалификациите, успее да прати отб

Азис съблече мацка в пернишки завод на минусови градуси

http://www.zapernik.com/obshtestvo/azis-subleche-macka-v-pernishki-zavod-na-minusovi-gradusi_37579/

Стана ясно, че Азис е една от звездите, които ще участват в "Като две капки вода". Но фолк певецът за пореден път показа, че работата му е над всичко. Преди да се впусне в поредното тв предизвикателство, той засне видео към най-новата си песен „Джанъм, джанъм".

Естествено, където е Азис, винаги има новини. При снимките на клипа звездата на Diapason Records например така се разгорещил в компанията на Гентиана Халити, че забравил за студа.

Режисьорът на...

Продължава

Уволниха шефа на бежанския лагер в Харманли

http://www.cross.bg/petrov-marko-bezhanskiya-1455291.html

/КРОСС/ Директорът на бежанския лагер в Харманли о.з. полковник Марко Петров е уволнен със заповед на председателя на ДАБ Никола Казаков. Заповедта за прекратяване на правоотношенията с Петров са разписани на 27 януари. Тъй като Марко Петров не е открит на посочения от него адрес, за да му бъде връчена заповедта, от ДАП са качили решението за смяната му като обществено оповестяване както изисква закона на официалната си интернет страница.Предстои обявяването на конкурс за длъжността.По неофициална информация мотивите за уволнението му са открити нередности в ръководенето на лагера при проверка на ДАБ там.

Хилари Клинтън: Не искате ли да видите някой ден жена президент на САЩ? (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/sviat/2015/03/04/2484347_hilari_klintun_ne_iskate_li_da_vidite_niakoi_den_jena/?ref=rss




Хилари Клинтън – вероятен кандидат за президент на Демократичната партия беше бурно аплодирана по време на реч във Вашингтон във вторник. Тогава тя за пореден път намекна, че ще участва в надпреварата за Белия дом, съобщи агенция "Ройтерс".

"Не искате ли да видите повече жени кандидатки за училищните съвети, които да се борят за по-добро образование? Не искате лид а видите повече жени кандидатки за кметове и губернатори, които да поставят семейството на първо място? Не...

Рапър заложи $ 1,6 млн. за Мейуедър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634879


Рап звездата Фифти Сент разкри, че възнамерява да заложи около 1,6 милиона долара, че Флойд Мейуедър ще победи Мани Пакияо.
Боксовият мач на века ще се състои на 2 май в Лас Вегас и се очаква да бие абсолютно всички рекорди по приходи и гледаемост. Букмейкърите очакват над 30 милиона само от залагания.
Рап звездата Фифти Сент разкри, че възнамерява да заложи около 1,6 милиона долара, че Флойд Мейуедър ще победи Мани Пакияо. Боксовият мач на века ще се състои на 2 май в Лас Вегас и се очаква да бие абсолютно всички рекорди по приходи и гледаемост. Букмейкърите очакват над 30 милиона само от залагания.

Протест в Търново заради убийството на Вероника

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634871


Жители на Велико Търново се събраха на протест пред паметника на Майка България срещу сградата на кметството. Инициаторите настояха за осветление, камери и полицейски патрули в районите между жп гарата и автогара "Юг", където бе извършено убийството на студентката Вероника Здравкова.
Протестиращите искат същото и за алеята от университета до
Жители на Велико Търново се събраха на протест пред паметника на Майка България срещу сградата на кметството. Инициаторите настояха за осветление, камери и полицейски патрули в районите между жп гарата и автогара "Юг", където бе извършено убийството на студентката Вероника Здравкова. Протестиращите искат същото и за алеята от университета до

Плевнелиев: Възможна е либерализация на енергийния пазар още през тази година

http://pik.bg/плевнелиев-възможна-е-либерализация-на-енергийния-пазар-още-през-тази-година-news293443.html

Плевнелиев: Възможна е либерализация на енергийния пазар още през тази година

От реформата в секторите "Сигурност" и "Правосъдие" зависи успехът на реформите във всички сектори на българската държава. Това е общата позиция на президента Росен Плевнелиев и ръководството на Реформаторския блок, които разговаряха на "Дондуков" 2 в рамките на месеца на политическите консултации с парламентарно представените политически сили.

Обща беше и оценката, че отлагането на промените в тези два сектора е неприемливо и изисква бързи и конкретни действия, съобщиха от прессекретарията на държавния глава. Пълната либерализация на пазара на електроенергия в България, която ще даде право на всяко домакинство да избира своя доставчик, е възможно да бъде постигната още тази година чрез смели промени в Закона за енергетиката, посочи още Плевнелиев. Той призова парламентарно представените политически сили да се обединят за постигането на пет приоритетни цели, които да задълбочат европейската интеграция на страната ни. Според президента до поемането на председателството на ЕС от България през 2018 г. страната ни може да бъде приета в Шенгенското пространство без граничен контрол, да е в преходния валутен механизъм ERM II, да стане част от Европейския банков съюз, у нас да заработи Енергийният съюз и да отпадне Механизмът за сътрудничество и оценка.

Представителите на Реформаторския блок и президентът бяха единодушни, че на предстоящите местни избори трябва да бъде произведен и референдум за промяна на изборните правила. От Реформаторския блок предложиха също така да бъде обсъдено въвеждането на активна регистрация на избирателите, за да се намали купеният и корпоративният вот. Народните представители предложиха да бъде актуализирана Националната стратегия за регионално развитие до 2020 г., която да постави акцент върху развитието на Северозападния регион, да подобри условията на живот и да спре обезлюдяването на населените места.

Развитието на региона може да бъде подпомогнато в случай, че реализирането на ключовите реформи започне именно от Северозападна България, подчерта президентът и открои здравеопазването, въвеждането на електронното правителство, образованието. За изграждането на електронното управление България може да използва и значително европейско финансиране, отбеляза още държавният глава. Президентът отново призова страната ни да изпълни поетия ангажимент за отделяне на достатъчен финансов ресурс в сферата на отбраната.

"Намаляването на средствата за отбрана е погрешен сигнал към партньорите ни от НАТО", заяви президентът и добави, че разбира действията на правителството, което след фалита на КТБ е поставило като първостепенна задача стабилизирането на финансовата система и икономиката. Президентът изрази надежда, че с постигането на по-добри икономически резултати през 2015 г. бюджетът за отбрана ще бъде преразгледан. Росен Плевнелиев отбеляза и необходимостта от законодателни промени във водния сектор, които да внесат яснота по отношение на собствеността и отговорността за поддържането на язовирите и напоителните съоръжения.

"Не по-малко важно е да отговорим адекватно и на препоръките за окрупняване на ВиК-дружествата, за да не загубим предвидените по ОП "Околна среда" 3 млрд. евро, предвидени за развитието на водния сектор в България", подчерта Росен Плевнелиев.

Сменят ръководството на Терапията във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=281945

Директорите на три болници в страната, сред които е и варненската „Света Марина“ ще бъдат сменени. Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов, научи Moreto.net. Останалите две лечебници, за които се готвят рокади в ръководните звена са софийската "Света Анна" и пловдивската "Свети Георги".

Безлов: Радикалният и образован Филип Гунев ли е следвашият шеф на МВР ?

http://frognews.bg/news_87116/

Филип Гунев е самокритичен, образован на Запад, той е по-радикален от Вучков. Интересен въпрос е, кой ще е следващият министър. Това бяха разсъжденията в "Лице в лице" по bTV на експертът Тихомир Безлов, коментирайки оставката на вътрешния министър Веселин Вучков и шансовете на неговия заместник по социалното партньорство и муждународните връзки в МВР да заеме мястото му.

Шефът на ТЕЦ „Марица“ 2 влезе в ръководството на БЕХ

http://www.cross.bg/dinchev-direktorite-suveta-1455290.html

/КРОСС/ Директорът на ТЕЦ „Марица Изток 2" Живко Динчев влезе в Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг, показва справка в Търговския регистър.Динчев влиза в ръководството на БЕХ на мястото на Владимир Денчев от Асоциацията на българските потребители.Владимир Денчев беше назначен в Съвета на директорите през септември миналата година на мястото на Илко Желязков.През октомври 2013 г. Живко Динчев, тогава зам.-директор на ТЕЦ „Марица Изток 2", и тогавашният директор на централата Георги Христозов бяха санкционирани, след като проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция установи, че централата е изхарчила без договори над 36 млн. лева за строителство, доставки и услуги без да е обявила обществени поръчки и дори без сключени договори.АДФИ състави на Динчев и Христозов актове за административни нарушения, съобщава offnews.bg.

Къде има най-голяма опасност от природно бедствие?

http://www.vesti.bg/sviat/azia/kyde-ima-naj-goliama-opasnost-ot-prirodno-bedstvie-6032537

В топ 100 на градовете, най-силно застрашени от земетресения, бури и други катаклизми над половината се намират в четири азиатски държави

“Локо“ (Пд) показа как се бие в пясъка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634832

„Локомотив" (Пд) показа на ЦСКА как се бие в пясъчника на стадиона в квартал „Надежда". За втори път „смърфовете" спечелиха локомотивското дерби с 2:1 и се класираха на полуфинал за Купата на България. След повече от година Спас Делев вкара гол и с него оформи крайния резултат. Нисичкият нападател на гостите отбеляза от пряк свободен удар. А „Локо"
„Локомотив" (Пд) показа на ЦСКА как се бие в пясъчника на стадиона в квартал „Надежда". За втори път „смърфовете" спечелиха локомотивското дерби с 2:1 и се класираха на полуфинал за Купата на България. След повече от година Спас Делев вкара гол и с него оформи крайния резултат. Нисичкият нападател на гостите отбеляза от пряк свободен удар. А „Локо"

Започва почистване на отводнителните канали и канавки в пернишко, утре инспектират язовирите в Ярджиловци, Мещица и Конска

http://www.zapernik.com/politika/zapochva-pochistvane-na-otvodnitelnite-kanali-i-kanavki-v-pernishko-utre_37578/

По време на почивните дни обстановката в Перник и областта е нормална, без проблеми и произшествия. Това стана ясно от проведеното заседание, на областният управител Ирена Соколова и заместник-областният управител Валентин Димитров, с представителите на институции и областни дирекции във връзка с работата им при зимни условия.

От Областно пътно управление-Перник /ОПУ/ уведомиха, че почистващите фирми държат в зимна готовност, както служителите, така и пътнопочистващите съоръжения....

Продължава

Баку иска да прави завод за лекарства с български компании

http://www.mediapool.bg/baku-iska-da-pravi-zavod-za-lekarstva-s-balgarski-kompanii-news231270.html

Азербайджан има интерес да направи завод за лекарства с помощта на български компании чрез джойнт венчър като държавата е готова да предостави терен за изграждане на такъв завод и да освободи предприятието от данъци и застраховане за определен период от време . Това съобщи премиерът Бойко Борисов след срещата му с азерския президент Илхам Алиев, който е на тридневна визита в София. Предприятието може да е смесено с държавата или с частна азербайджанска компания, съобщиха по-късно от икономическото министерство след среща на министър Божидар Лукарски и министъра на икономиката и индустрията на Азербайджан Шахин Мустафаев От българския партньор се очаква да направи и собствени инвестиции в развитието на производството. Според министър Мустафаев става въпрос за дългосрочно сътрудничество. Предстоят срещи между големите български производители на лекарства с азерските власти и компании, каза Борисов. От своя страна България търси финансова подкрепа от Баку за реставрацията на софийските катакомби и историческия хълм "Трапезица" във Велико Търново. Разбрахме, че фондацията на съпругата на Алиев – Мехрибан, дава средства за възстановяването на римските катакомби и решихме да му покажем софийските, каза Борисов. Той допълни, че кметът на Велико Търново Даниел Панов също е участвал в разговорите с азерската делегация в опит да се намерят средства и за реставрацията на хълма "Трапезица" Мехрибан Алиева е председател на фондация "Гейдар Алиев" – баща на президента на Азербайджан и ръководител на бившата съветска република. Фондацията подпомага финансово възстановяването на редица културни паметници по света, сред които са катедралата в Страсбург, възстановяването на две скулптури в двореца "Версай", реставрация на килими в "Лувъра" в Париж. Има подписано споразумение и между фондацията и Ватикана за реставрацията на римските катакомби. Първата дама на Азербайджан, която не придружаваше съпруга си в София, е депутат и посланик на добра воля на ЮНЕСКО и ИСЕСКО – Ислямската организация за образование, наука и култура. България и Азербайджан подписаха протокол за разширяване на сътрудничеството в областта на туризма. Освен това беше парафирано и споразумение за сътрудничеството в информационните технологии и електронното управление.

Антон Страшимиров предрекъл, че край Мадан има руда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632666

“Земята тук е пълна с богатства”, казал Антон Страшимиров, минавайки през родопската махала Боево на път за Гърция.Повод му дават открити и плитки галерии, където писателят среща местни хора да вадят червеникава кал, с която си мажели пещите за печене в къщите си.“Страшимиров се застоял тук, разпитвал хората, а по-късно дошъл командирът му инж.
“Земята тук е пълна с богатства”, казал Антон Страшимиров, минавайки през родопската махала Боево на път за Гърция.Повод му дават открити и плитки галерии, където писателят среща местни хора да вадят червеникава кал, с която си мажели пещите за печене в къщите си.“Страшимиров се застоял тук, разпитвал хората, а по-късно дошъл командирът му инж.

Маркова: В оставката на Вучков няма ченгеджийски номера

http://www.cross.bg/markova-sekretar-bivsh-1455289.html

София /КРОСС/ В оставката на вътрешния министър няма никакви ченгеджийски номера, както се изказа премиерът. Въпрос на елементарен акт е, когато няма условия нещо да се случи, да последват такива действия, коментира пред ТВ7 Цвета Маркова, бивш ръководител на Държавната комисия за сигурността на информацията.Лоялността не би трябвало да стои на експертно ниво. Експертът, какъвто е главният секретар, няма право да бъде лоялен на дадена политическа партия, допълни Маркова.Ако една администрация иска да саботира политическото ръководство, тя има целия инструментариум на познания и достъп до информационни масиви и архиви, категорична е Маркова.Реформите в МВР ще се случат трудно, ако няма съдействие отвътре, допълни експертът.За мен по-важни са мотивите на премиера, с които той е решил същите личности да запазят позициите си в системата, коментира Славчо Босилков, бивш главен секретар на МВР.Според него, с оглед на промените в статуквото в бъдеще се очакват нови коалиционни споразумения и разнобой, загуба на доверие между партньорите в управлението.Операцията "Червей" подлежи на внимателен анализ във времето назад. Нека си припомним, че през ноември 7 прокурора проверяваха 3 дирекции в МВР, след което беше избран друг информационен канал чрез един депутат, коментира още Маркова, визирайки изказването на ген. Атанас Атанасов.Повече от ясно е, че реформи в службите няма да има

Георг Георгиев напуска парламента

http://www.cross.bg/parlamenta-ministur-georg-1455288.html

София /КРОСС/ Лидерът на младежкото движение на ГЕРБ Георг Георгиев ще напусне парламента. Причината е, че подалият оставка вътрешен министър Веселин Вучков се завръща в парламента като депутат. Според закона мястото му се пази. Когато даден депутат, бъде избран за министър, на негово място влиза следващият в листата. При обратния вариант, нещата са реципрочни.

Фрог научи: Вучков напуснал заради Писанчев

http://frognews.bg/news_87114/

Ябълката на раздора в МВР и този път се оказа шефът на ДАНС Владимир Писанчев, заради когото вътрешният министър Веселин Вучков е подал оставка, научи Фрог нюз от народни представители.

11% понижение на делата, приключени в тримесечен срок

http://frognews.bg/news_87115/

11% понижение на делата, приключени в тримесечен срок. Това сочи обобщеният годишен доклад на Висшия съдебен съвет (ВСС) за дейността на Инспектората към ВСС за 2013 г., който бе обсъден и приет на заседание на Комисията по правни въпроси в парламента.

Електронен картон ще отчита плащането на пенсиите

http://econ.bg/Новини/Електронен-картон-ще-отчита-плащането-на-пенсиите_l.a_i.660064_at.1.html

Плащането на пенсии в пощенските станции ще се извършва и отчита с електронен изплащателен картон. Това предвиждат одобрените от правителството...

Румъния започна да доставя газ на Молдова

http://europe.actualno.com/Rumynija-zapochna-da-dostavja-gaz-na-Moldova-news_460202.html

Румъния започна да транспортира природен газ към Молдова , след като бившата съветска република се устреми към ЕС и ставането на по-малко зависима от Русия, пише The Washington Post. „Това ...

Дискусията за "Ислямска държава" си намери домакин - Софийския университет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/04/2484338_diskusiiata_za_isliamska_durjava_si_nameri_domakin_-/?ref=rss


Дискусията "Предизивикателствата на Ислямска държава пред демократичните процеси в България и Европа" по повод излизането на книга по темата си намери домакин, след като два културни института и Съюзът на архитектите отказаха да я подслонят. Тя ще се проведе утре, 5 март от 19:00 в зала 13 на Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет, съобщават организаторите от издателство "Жанет 45". 

Дискусията първоначално беше насрочена за 18 февруари в Съюза на...

Писанчев и Коми обсъдиха сътрудничеството между ДАНС и ФБР

http://www.moreto.net/novini.php?n=281948

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев и директорът на ФБР Джеймс Коми обсъдиха сътрудничеството между двете служби, предава Нова телевизия. Акцентът бе върху постигнатото по линия на противодействие на финансовите престъпления и в частност по отношение на легализирането на парични средства, генерирани вследствие на незаконни дейности, както и на престъпления, свързани с измами с банкови карти.

Изслушват кандидата за шеф на НЗОК на 10 март

http://www.bnews.bg/article-130593

Сегашният шеф на Здравната каса д-р Румяна Тодорова, чийто договор изтече на 12 февруари т.г., остава на поста управител на НЗОК до избора на нов управител.

Месецът на Франкофонията във Варна започва официално на 10 март

http://petel.bg/Mesetsat-na-Frankofoniyata-vav-Varna-zapochva-ofitsialno-na-10-mart__103538

Месецът на Франкофонията във Варна започва официално на 10 март. Мотото тази година е „Планетата ми е свидна". Предвидени са прожекции на...

Томов подкрепи Батков срещу “Лудогорец“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634828

Александър Томов подкрепи отколешния си враг Тодор Батков във фронта срещу „Лудогорец". Шефът на ЦСКА твърди, че всички решения в българския футбол се взимат в посока Разград. Ден по-рано собственикът на „Левски" адв. Батков каза, че „БФС трябва да се премести в Разград".
„Шефът на „Лудогорец" има огромно влияние - каза Томов пред ТВ7. - Той натру
Александър Томов подкрепи отколешния си враг Тодор Батков във фронта срещу „Лудогорец". Шефът на ЦСКА твърди, че всички решения в българския футбол се взимат в посока Разград. Ден по-рано собственикът на „Левски" адв. Батков каза, че „БФС трябва да се премести в Разград". „Шефът на „Лудогорец" има огромно влияние - каза Томов пред ТВ7. - Той натру

За първи път министър на МВР си подава оставката почти в първите 100 дни

http://bulgarski.pogled.info/news/62845/Za-parvi-pat-ministar-na-MVR-si-podava-ostavkata-pochti-v-parvite-100-dni

/Поглед.инфо/ „Няма случай в 25-годишната нова история на България министърът на вътрешните работи, който е ключова фигура във всяко едно българско правителство, скоро след първите сто дни да си подаде оставка”.

Родители искат легализиране на алтернативните форми на образование

http://www.cross.bg/obrazovanie-noviya-forma-1455287.html

София /КРОСС/ Дебатът „за" и „против" субсидирането на частните училища измества фокуса от най-съществения въпрос в новия Закон за училищното образование - промяната на начина, по който учат децата. Мнението е на родители, които се борят за промяна на българското образование.Деница Илчева е майка на 5-годишно дете, което учи в родителски кооператив. Частна детска градина с идеална цел, без печалба, организирана от родителите. Деница е сред тези, които очакват промяна в законите да легализира алтернативните форми на образование. Участва в проект за създаване на демократично училище в България.„Новата самостоятелна форма реално дава възможност на родителските кооперативи да продължат да съществуват и след като детето влезе в предучилищна възраст. Самостоятелната форма е нещо, което не касае само домашното образование. Реално тя дава едно право, което родителите имат по конституция - да избират начина, по който да си обучават децата", обяснява тя.Според новия закон тези ученици ще могат да получат диплома като връстниците си. Всяка година знанията им ще бъдат проверявани.Против самостоятелната форма на обучение е Янка Такева от синдиката на българските учители.„Първо монополът на държавния стандарт урежда знанието, компетенциите и знанията, които децата трябва да усвоят. Базисното образование не може да бъде разпарчетосано, така че всеки да си прави с това базисно образование, каквото иска

Плевнелиев и Реформаторският блок с обща решимост за реална съдебна реформа

http://www.mediapool.bg/plevneliev-i-reformatorskiyat-blok-s-obshta-reshimost-za-realna-sadebna-reforma-news231269.html

Президентът Росен Плевнелиев и Реформаторският блок са заявили обща решимост за осъществяване на правосъдната реформа със или без промяна в конституцията. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев след политическите консултации между коалицията и държавния глава в сряда. "Правосъдна реформа и то не в декларативен вид, а като реална, сериозна и задълбочена промяна в управлението на българското правосъдие. Естествено, има добри решения, които са свързани с конституционна промяна, но ако в българския парламент няма мнозинство, това не трябва да бъде повод да не се предприемат и по-дълбоки промени в сектора", заяви Кънев. На срещата с президента от Реформаторския блок са дали висока оценка на свършеното до момента от МВР и от парламента в законодателството по отношение на сектора "Сигурност". Кънев посочи, че промените в закона за МВР и в закона за ДАНС са били отчетени като успешни и като добра законодателна основа за цялостна реформа в сектора "Сигурност". Лидерът на ДСБ каза, че секторът трябва да бъде стабилизиран и да продължи да се реформира. "Смяната на министъра в такъв момент не е най-доброто решение, особено когато този министър се свързва в общественото съзнание и в политиката с реформаторските усилия, които бяха направени. Нашето мнение е, че е добре да няма смяна, така че няма как да имаме каквито и да било претенции", каза Радан Кънев. Била е коментирана и темата за икономически изоставащите райони на страната и възможните стратегически политики за тяхното развитие. От Реформаторския блок са посочили необходимостта да се актуализира стратегията за регионално развитие на България до 2020 г., като се дадат достатъчно стимули за нови икономически проекти в обезлюдяващите се райони, включително и чрез бонус точки, когато фирми или общини от такива райони кандидатстват за европейско финансиране, посочи съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски. В четвъртък Плевнелиев ще приеме представители на ръководствата на парламентарните групи на Движение за права и свободи и на "БСП лява България".

Европейският съюз запазва роуминга поне до 2018 г.

http://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/evropeiskiiat-syiuz-zapazva-rouminga-pone-do-2018-g-190335/

Държавите членки трябва да се срамуват oт решението си, заяви лидерът на АЛДЕ Ги Верхофстад

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/03/04/2484332_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от вечерната емисия:

- Юридически аргументи зад оставката на вътрешния министър. 
- София и Баку ще искат от Европейската комисия да бъде размразен проектът за газопровода "Набуко" в съкратения му вариант. 
- Среден 3.32 е оценката на обществото за първите сто дни на правителството, сочи изследване на "Медиана".
-...

Директорът на Инспекцията по труда в Перник Георги Бонев подал оставка

http://www.zapernik.com/politika/direktorut-na-inspekciyata-po-truda-v-pernik-georgi-bonev-podal_37576/

Директорът на Инспекцията по труда в Перник Георги Бонев е подал оставка. На неговото място временно, до провеждането на конкурс, е назначена Снежана Гюрова, която има дълъг стаж като инспектор.

Георги Бонев ръководи инспекцията в продължение на една година. Той спечели шефското място след конкурс. Преди да оглави Инспекцията по труда, бившият й вече шеф бе и директор на Областната дирекция на МВР в Перник.

За овакантения пост вече е обявен конкурс, като срокът, в който...

Продължава

Проектът „Интегриран градски транспорт на Варна“ продължава да напредва

http://www.moreto.net/novini.php?n=281944

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е произнесла с определение, с което допуска предварителното изпълнение за реализирането на система за предимство на превозните средства на масовия градски обществен транспорт (МГОТ) на кръстовища, Център за управление на МГОТ, както и система за информация на пътниците в реално време, научи Moreto.

Бракониери простреляха царския орел Кралчо

http://pik.bg/бракониери-простреляха-царския-орел-кралчо-news293431.html

Бракониери простреляха царския орел Кралчо

Царският орел Кралчо, излекуван преди година успешно, бе открит отново прострелян, този път смъртоносно. Това съобщиха с тъга природозащитниците от спасителния център за диви животни в Града на липите.

Останките на рядката, защитена от закона птица - пера и кости са били, открити преди няколко дни край елховското село Маломирово. Природозащитниците са провели поредица от срещи с представители на ловни дружинки, РИОСВ, държавното горско стопанство в района, за да изяснят трагичния случаи. Всички съжалявали за простреляната птица, но категорично отказвали да поемат някаква вина.

Природозащитниците са уведомили компетентните органи, но са скептични, че безжалостните бракониери могат да бъдат открити..

Кралчо бе успешно излекуван в спасителния център след като постъпва тук през 2013 г. с простреляно крило и крак, припомнят тъжната му история от екипа на „Зелени Балкани". Ветеринарните лекари и специалистите влагат целия си капацитет и знания, за да вдигнат отново на крака ренения царски орел. За първи път у нас бе извършена успешна иновитивна операция – външно фиксиране на счупения крак", припомнят природозащитниците.

В деня на освобождаването му, за да следят придвижването и местообитанието му, на орела, е поставен GPS-предавател, предоставен от Българското дружество за защита на птиците. През цялата година доволните прирдолюбители са следили волните полети и скитания на Кралчо чрез предавателя. За жалост отново чрез него е било фиксирано и лобното място и намерен трупът на простреляната птица.

Тъжно и жалко е, че толкова усилия на толкова много хора отидоха нахалост, цялата сага се повтори отново, година по-късно, този път с летален за орлето край, споделят покрусени от спасителния център за диви животни.

 

Срещнаха Анатолий Карпов с българин, побеждавал го преди 43 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634812

Бившият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов се срещна на живо с първия българин, който го е побеждавал - пловдивския гросмайстор Никола Пъдевски.
Двамата се видяха в НСА, където руснакът, който е допутат от Думата и е в България по покана на партия “Атака” за отбелязването на 3 март, получи почетния знак на спортната академия и отговори на
Бившият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов се срещна на живо с първия българин, който го е побеждавал - пловдивския гросмайстор Никола Пъдевски. Двамата се видяха в НСА, където руснакът, който е допутат от Думата и е в България по покана на партия “Атака” за отбелязването на 3 март, получи почетния знак на спортната академия и отговори на

Шефове на три големи болници ще бъдат сменени, обяви Петър Москов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/04/2484331_shefove_na_tri_golemi_bolnici_shte_budat_smeneni/?ref=rss


Ръководствата на три големи болници ще бъдат сменени в близките дни, съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов пред депутатите от здравната комисия, цитиран от агенция БГНЕС.

Става дума за Университетските многопрофилни болници "Св. Георги" в Пловдив, "Св. Марина" във Варна и столичната "Св. Анна", в чийто екип бе самият Москов - като старши асистент в Клиниката по анестезиология. Причината за подготвяните промени е, че паричният ресурс на трите лечебни заведения е бил...

С какво ще се запомни Веселин Вучков начело на МВР

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/s-kakvo-shte-se-zapomni-veselin-vuchkov-nachelo-na-mvr-190339/

Вътрешният министър успя да върне ГДБОП във вътрешното министерство и мобилните камери по пътя

Тръгна разпределянето на 1.5 млрд. лв. фермерски евросубсидии

http://www.mediapool.bg/tragna-razpredelyaneto-na-15-mlrd-lv-fermerski-evrosubsidii-news231268.html

Приемът на заявления за изплащане на директни помощи за селските стопани през 2015 г. започна в сряда – 4 март, като под формата на различни видове помощи ще бъдат предоставени около 1.5 млрд. лв. За да ги получат обаче стопаните, ще трябва да отговорят на някои нови национални изисквания. Така например, ако арендатори нямат договор за наем на обработваните от тах площи, няма да получат евросубсидии. Помощ за започване на селскостопански бизнес ще получават вече само млади земеделци, които имат професионално агрообразование. Стартът на кампанията бе даден в Пловдив от министъра на земеделието и храните Десислава Танева, която прие първото заявление за евросубсидия, подадено от Иван Стойков от пловдивското село Калековец, който отглежда слънчоглед и жито. Крайният срок за подаване на документите е 9 юни 2015 година, след 15 май започват да текат санкции от 1 процент от помощта за всеки ден забавяне на заявлението. Първите траншове по схемите за подпомагане могат да започнат в края на есента, като сроковете за изплащане са 30 юни 2016 г. Танева заяви, че много се радва да даде старт на кампанията за подпомагане в присъствието на един млад фермер, тъй като приоритет на ведомството й е младите фермери да получавата повече помощи. “Затова за тях е разписана и отделна схема за подпомагане по директните плащания“, посочи Танева. "Знам, че ни очаква една нова и трудна кампания, но се надявам, че с диалога, който имаме ще преодолеем трудностите и тя ще бъде по-успешна и със сигурност ще бъде по-справедлива за земеделските производители в България“, каза земеделският министър. Тя припомни, че евросубсидиите се разпределят по 17 схеми по директни плащания, обвързана подкрепа и национални доплащания. Има и още 18 мерки, които по думите й са по различните направления, сред които и компенсаторните мерки по програмата за развитие на селските райони. За последна година ще се заявяват и мерките по старата програма, допълни министърът. По думите й, през миналата година над 90 000 земеделски стопани са получили средства по старата схема по директно подпомагане и ако всички успеят да изпълнят новите условия, ще получат и тази година помощи. Танева не очаква отлив на заявления за подпомагане, но коментира, че приема като нормално най-дребните и неустойчиви земеделски стопанства да търсят обединение помежду си, за да станат по-конкурентоспособни. Договорените бюджети ще стигнат за всички, каза министър Танева и уточни, че сумата, която ще получи един стопанин, зависи от броя на съответните заявления по съответните схеми. Според наредбата на земеделското министерство тази година стопаните ще кандидатстват по няколко схеми – за зелени плащания, за млади земеделци, за дребни стопани и за обвързано с производството подпомагане. Ще има и схема за производството на памук, както и схеми за преходна национална помощ. Зелените плащания са нови за тази година и се полагат на земеделци, които оставят определен обем от обработваемата си земя с екологична насоченост. Младите земеделци трябва да докажат образование или професионална квалификация в селското стопанство, за да получат подпомагане. Производителите на памук, които кандидатстват за подпомагане, трябва да отглеждат само сортове, вписани в сортовата листа на България, и да имат сключен договор за изкупуване на продукцията си. На специални изисквания трябва да отговорят и стопаните, които ще кандидатстват за обвързано с производството подпомагане, като сред задължителните изисквания са минимален брой животни или минимална площ, на която се отглеждат плодове и зеленчуци. Десислава Танева откри в сряда в Пловдив и международните специализирани изложения -„АГРА“, „БиоАГРА“ и „Винария“. Министър Танева заяви, че за нея е изключително удоволствие да бъде тук сред бизнеса и потребителите, които тази година са събрани в един мегафорум, обединяващ българското земеделие. "На едно място можем да видим храни, оборудване, земеделски инвентар, вино, туризъм и всичко свързано със земеделския отрасъл, което е в пряка помощ на стопаните. Секторите от земеделския бранш са неразривно свързани с очакванията на цялото общество за растеж на икономиката и повишаване на доходите“, посочи министър Танева. Тя пожела на Международния панаир Пловдив да се превърне в панорама на българското земеделие и храни.

7 000 лева глоба получи жена, хваната да отглежда марихуана

http://pik.bg/7-000-лева-глоба-получи-жена-хваната-да-отглежда-марихуана-news293430.html

7 000 лева глоба получи жена, хваната да отглежда марихуана

Русенка е глобена със 7 000 лева, след като е установено, че между май и септември 2014 г. тя отглеждала марихуана. Открити били близо 3 кг. от растението, на стойност 16 854 лева.

Жената се признала за виновна и сключила споразумение с прокуратурата. В него било договорено накаанието й – споменатата глоба, но освен нея още и 2 години и 6 месеца условоно, с 4 г. и 6 м. изпитателен срок.

Възпитателната работа с нея през изпитателния срок е възложена на съответното РУП при ОДМВР-Русе по местоживеене.

Марихуната пък, която се съхранява в Агенция Митници-София, се отнема в полза на държавата. Същата е съдбата и на други вещи, способствали за извършване на закононарушението. Осъдената ще трябва да плати и разноските по делото.

Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда./topnovini.bg

 

Уникална снимка: Кълвач лети с невестулка на гърба си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634790

Любител фотограф направи снимка окачествена като "една на милиони". На кадъра се вижда как кълвач лети с невестулка върху гърба си, предава Си Ен Ен. Мартин Лемей се разхождал със съпругата си в парка Хорнчърч, Източен Лондон, когато чул "стресирания крясък" на птицата и вдигнал фотоапарата. Други очевидци на необичайната случка допълват,

Петър Пашев: Вече мислим за дербито на Пловдив (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/04/2484325_petur_pashev_veche_mislim_za_derbito_na_plovdiv_video/?ref=rss


Помощник-треньорът на "Локомотив" (Пловдив) Петър Пашев остана доволен след победата с 2:1 на своя тим срещу столичния му съименник в четвъртфиналния реванш за Купата на България.

"Всички бяхме настроени за една добра игра, въпреки че имахме опасания относно терена. Той бе еднакво лош и за двата отбора. Със сигурност и домакините искат да играят при по-добри условия," коментира пред медиите Пашев.

"Поздравявам момчетата. Всички се справиха по страхотен начин. Можехме да...

Уникален кадър: Кълвач носи невестулка на гърба си (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634778

Любител фотограф направи снимка окачествена като "една на милиони". На кадъра се вижда как кълвач лети с невестулка върху гърба си, предава Си Ен Ен. Мартин Лемей се разхождал със съпругата си в парка Хорнчърч, Източен Лондон, когато чул "стресирания крясък" на птицата и вдигнал фотоапарата. Други очевидци на необичайната случка допълват,

Русия и България засилват сътрудничеството в социалната сфера

http://pik.bg/русия-и-българия-засилват-сътрудничеството-в-социалната-сфера-news293428.html

Русия и България засилват сътрудничеството в социалната сфера

Три са темите, по които се договориха за взаимно сътрудничество министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин и руският министър на труда и социалната защита Максим Топилин – пенсионните права, облекчаване на свободното движение на работници от двете страни и подсилване на сътрудничеството между двете министерства.

"Независимо, че имаме подписан договор за социално осигуряване с Руската федерация, все още има много въпроси, които не са изяснени, включително въпросът, свързан с пенсионното осигуряване на работилите в СССР и днешна Русия. Започнати са преговори за промяна в това споразумение, които не са завършени. Това, което днес помолих министъра е да ускорим преговорите, както и да засилим това, което трябва да се извърши от експертите от двете страни, за да може възможно най-бързо да намерим най-доброто решение на нерешените въпроси", коментира след срещата министър Калфин, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Българската страна пое ангажимента в най-кратки срокове да изпрати на Русия проект на споразумение в областта на трудовата миграция, посредством което да се улесни възможността за работа на български и руски граждани на територията на двете страни. "Има проекти, включително и в IT сектора, за които свободното движение ще даде по-добри възможности, както на работници от двете страни, така и за обмяна на информация за свободни работни места. В България има доста предложения, включително за работници с руски език и това би могло да бъде една добра тема за сътрудничество", коментира още вицепремиерът.

Министрите от двете страни се разбраха за засилване на практиката за двугодишни програми на сътрудничество между институциите. На срещата бях обсъдени още различните пенсионни модели, процесът на интеграция на хората с увреждания и добрите практики на Русия в сферата на професионалната квалификация и професионалните обучения.

Промени в Кодекса на труда предвиждат графиците за отпуски да отпаднат

http://www.moreto.net/novini.php?n=281943

Парламентарната социална комисия прие на първо четене промени в Кодекса на труда, внесени от Петър Кънев и група народни представители от "БСП лява България". С шестнайсет гласа "за" и един "против" депутатите решиха да отпадне задължението на микропредприятията и малките фирми за предварителното писмено уведомяване на инспекцията по труда за удълженото работно време; за предварително съгласуване със синдикатите на временното установяване на непълното работно време; за издаването на правилник за вътрешния трудов ред.

От реформата в секторите „Сигурност“ и „Правосъдие“ зависи успехът на реформите във всички сектори

http://www.cross.bg/bulgariya-prezidentut-reformatorskiya-1455286.html

София /КРОСС/ От реформата в секторите „Сигурност" и „Правосъдие" зависи успехът на реформите във всички сектори на българската държава. Това беше общата позиция на президента Росен Плевнелиев и ръководството на Реформаторския блок, които разговаряха на „Дондуков" 2 в рамките на месеца на политическите консултации с парламентарно представените политически сили. Обща беше и оценката, че отлагането на промените в тези два сектора е неприемливо и изисква бързи и конкретни действия.Държавният глава призова парламентарно представените политически сили да се обединят за постигането на пет приоритетни цели, които да задълбочат европейската интеграция на страната ни. Според президента до поемането на председателството на ЕС от България през 2018 г. страната ни може да бъде приета в Шенгенското пространство без граничен контрол, да е в преходния валутен механизъм ERM II, да стане част от Европейския банков съюз, у нас да заработи Енергийният съюз и да отпадне Механизмът за сътрудничество и оценка.Пълната либерализация на пазара на електроенергия в България, която ще даде право на всяко домакинство да избира своя доставчик, е възможно да бъде постигната още тази година чрез смели промени в Закона за енергетиката, посочи още президентът Плевнелиев.Представителите на Реформаторския блок и президентът бяха единодушни, че на предстоящите местни избори трябва да бъде произведен и референдум за промяна на изборните правила

Правят испанска версия на "50 нюанса сиво"

http://showbusiness.actualno.com/Pravjat-ispanska-versija-na-50-nuansa-sivo-news_460196.html

Испанският актьор от аржентински произход Иван Санчес потвърди слуховете, че ще участва в испанска версия на филма "50 нюанса сиво", въпреки че засега предпочита да се концентрира върху наст...

Станишев започва подписка за Шенген

http://politics.actualno.com/Stanishev-zapochva-podpiska-za-Shengen-news_460197.html

Соцлидерът Сергей Станишев стартира Националната кампания „България в Шенген. Време е!" днес в Археологическия музей в София. На събитието президентът на ПЕС е поканил представители на ...

Турция е спряла 10 000 бъдещи терористи да стигнат Ирак и Сирия

http://asia.actualno.com/Turcija-e-sprjala-10-000-bydeshti-teroristi-da-stignat-Irak-i-Sirija--news_460198.html

Турция е спряла достъпа на близо 10 000 души, които са имали намерение да се включат в редиците на терористични групи в Сирия и Ирак. Това каза министърът на отбраната Исмет Йълмаз, който в моме...

Здрава тактическа битка беляза Литекс - Лудогорец

http://bgfootball.actualno.com/Zdrava-takticheska-bitka-beljaza-Liteks---Ludogorec-news_460166.html

След като "Левски" и Локомотив (Пловдив) вече се класираха за полуфиналите за Купата на България, днес Литекс и Лудогорец не успяха да се победят и завършиха при резултат 0:0 в първи четвърт...

Черна гора чака покана за НАТО в края на годината

http://balkani.actualno.com/Cherna-gora-chaka-pokana-za-NATO-v-kraja-na-godinata--news_460200.html

Черногорският премиер Мило Джуканович заяви, че страната върви със сигурни стъпки към Европейския съюз и НАТО, а покана за членство в алианса се очаква до края на годината, каза той, цитиран от ма...

Кметът на Велико Търново инициира среща за сигурността на гражданите

http://velikotarnovo.actualno.com/Kmetyt-na-Veliko-Tyrnovo-iniciira-sreshta-za-sigurnostta-na-grajdanite-news_460201.html

Инициирам среща между всички институции, които имат отговорности и правомощия, за да се вземе решение за регулиране на цялата територия между ж. п. гарата и Южен пътен възел. Водил съм разговори в МРР...

Роналдо нае стилист за косата на восъчния си двойник

http://www.cross.bg/madrid-ronaldo-myzeya-1455285.html

/КРОСС/ Нападателят на Реал Мадрид Кристиано Роналдо нае стилист, който да се грижи за косата на восъчната му фигура в Музея на Мадрид, съобщава Daily Mail. "Кристиано ни изпрати стилиста си, който ще се грижи за косата на восъчния му двойник веднъж месечно. Роналдо иска да се убеди, че фигурата е перфектна. Косата на фигурата е естествени, изпратена е от Индия", каза директорът на Музея Гонсало Преса.Восъчната фигура на португалеца се появи в Музея в Мадрид през декември 2013 година.    

Забраняват износа на необработена дървесина за три месеца

http://www.bnews.bg/article-130594

Да се наложи тримесечна забрана за износа на необработен дървен материал, реши парламентът.

Как "гнила поръчка" свърза прокурор Боряна Бецова с Красьо Черния

http://www.mediapool.bg/kak-gnila-porachka-svarza-prokuror-boryana-betsova-s-krasyo-cherniya-news231267.html

В края на юли 2014 година прокурор Боряна Бецова, за която френският посланик попита "дали е гнила ябълка", решава да прекрати разследването на една "гнила" обществена поръчка за ремонт на общежитията на Стопанската академия в Свищов. Документите, с които Mediapool разполага, показват, че в случая са замесени ректорът на академията Величко Адамов и неговият приятел Красимир Георгиев (Красьо Черния), нашумял преди години като "брокер" в съдебната власт. Делото е приключено около пет години след образуването му. То минава през ръцете на няколко обвинители от Софийската градска прокуратура, докато накрая попада в ръцете на Боряна Бецова. Тя набързо го прекратява, а основните действащи лица са оневинени. Нейното постановление е потвърдено от прокурор Стоил Тойчев, който сега разследва бившия шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов за аферата "ОПАК". Прокурор Бецова излиза с акт, в който няма и следа от кредитиране на показанията на свидетели, които да подкрепят обвинителна теза. Няма и дума за откритите от Сметната палата нарушения. Няма данни да са назначавани експертизи за качеството на ремонта. Остават само съмненията. Интересът към работата на Бецова е основателен, тъй като тя не е случаен обвинител и главният прокурор лично гарантира за нея. "Боряна Бецова не е гнила ябълка. Боряна Бецова е прокурор, който съвестно и отговорно изпълнява служебните си задължения", обяви преди дни Сотир Цацаров в официален отговор на реторичния въпрос на френския посланик Ксавие дьо Кабан в Туитър "Каква ябълка е Боряна Бецова?". Коментарът на посланика бе провокиран от разпореждането на прокурор Бецова за данъчна проверка на активисти на "Протестна мрежа", които са автори на сигнал срещу Делян Пеевски, но по "странно" съвпадение Бецова отказа да образува разследване срещу депутата от ДПС. "Тя (Бецова -бел.ред.) е прокурорът, който ще внесе обвинителен акт срещу бивш народен представител и председател на Правната комисия, по дело с висок обществен интерес и който наблюдава множество други дела", заяви още Цацаров, имайки предвид разследването срещу Христо Бисеров. Ремонт за над 4 млн. лв. без търг Казусът започва на 9 декември 2009 година, когато с решение на ректора Величко Адамов е обявена обществена поръчка за ремонт на общежитията. Отделената сума е малко над 7 милиона лева за два блока – 1 и 3. Стопанската академия решава да не обявява търг за избор на изпълнител, а минава тънко с процедура по пряко договаряне – т.нар. "състезателен диалог". Условията в двете поръчки са напълно идентични. Година по-късно в свой доклад Сметната палата установява многобройни нарушения около поръчката за ремонта на блок 1, която е на стойност 4.112 милиона лева. Едно от констатираните нарушения е точно фактът, че Стопанската академия не е организирала търг. Пред Сметната палата ръководството на академията се оправдава, че няма как да определи "обекта на поръчката, техническите спецификации и финансовата й рамка". Одиторите не приемат този аргумент, защото става дума за най-обикновен ремонт на сграда. Те посочват ясно, че Законът за обществените поръчки е нарушен. Има и други закононарушения – не е изискван навреме депозит за участие, в условията за поръчката не е посочена забраната за участие на свързани лица, няма изисквания за професионалните качества на фирмата-изпълнител. Сянката на Красьо Черничкия В резултат на така обявената поръчка е спечелена от единствената фирма, която достига до последната фаза на прякото договаряне – "Билд инвест". По договор фирмата трябва да получи точно 4.112 милиона лева, колкото е и прогнозната цена на ремонта. Собственик на "Билд инвест" е Валентин Стоев. Бизнесменът е съдружник с Красьо Черния във фирмата "Екоенерджи". Въпреки изричната забрана по обществената поръчка за ремонт на общежитията да бъдат използвани подизпълнители, "Билд инвест" наема фирмите "Екоенерджи" и "Пауър груп" за такива. "Пауър груп" е еднолична собственост на добилия популярност като съдебен лобист Красимир Георгиев, а в "Екоенерджи" Красимир Георгиев и Валентин Стоев са съдружници. Информацията за наличието на подизпълнители по поръчката бе подадена до Mediapool от адвокат Калин Костов от Сдружението за европейско качество във висшето образование. Именно адв. Костов през 2009 г. сезира прокуратурата за нередностите около въпросната обществена поръчка. По негова информация следователите, които работят по делото, установява изрично, че "Билд инвест" е използвала като подизпълнители фирмите на Красьо Черния, но прокурор Бецова не обсъжда този въпрос в своето постановление за прекратяване. Кои свидетели ценим? Актът за прекратяване на делото на прокурор Бецова е забележителен и по отношение на подхода към свидетелите. В постановлението за прекратяване първо е цитиран свидетелят Николай Бадев, който по това време е адвокат на Стопанската академия и пряко участва в изготвянето и възлагането на обществената поръчка. Бадев заявява, че към 2010 г. Сметната палата е правила проверка на поръчката и не е открила нищо нередно. Това, че докладът на Сметната палата казва точно обратното, не е отчетено от прокурор Бецова. Вторият цитиран свидетел е Иванка Иванова, която е наета да осъществява инвеститорски контрол върху обекта. Тя на свой обяснява, че не знае дали е имало подизпълнители по поръчката, защото е контактувала само с хората от "Билд инвест". Прокурор Бецова приема и това за чиста монета, въпреки данните от следственото дело. Третият свидетел е самият собственик на "Билд инвест" Валентин Стоев. Той обяснява, че има масова практика да се използват подизпълнители, както и че всичко било свършено качествено. Прокурор Бецова и тук не е вижда проблем, въпреки изричната забрана да се ползват подизпълнители в този случай. Последният цитиран свидетел е заместник-ректорът на Стопанската академия Георги Герганов, който пряко отговаря за обществена поръчка. Той също не вижда проблем. Така Боряна Бецова решава да прекрати делото, цитирайки четирима свидетели, които са пряко заинтересувани от това да не се открие проблем с ремонта. По делото няма и следа да е възлагана експертиза за качеството. Медиите, за разлика от прокурор Бецова, успяват да открият проблем. През 2012 г. Нова телевизия прави собствено разследване по темата. Кадрите показват потресаващи картини от "качеството" на ремонта. Пред телевизията работници излизат с лицата си и обясняват, че монтираната дограма е с некачествени уплътнения и в стаите влиза въздух отвън. Телевизията излъчи и кадри с неремонтирани части от общежитията. Работници се оплакват, че още не са си получили парите. Прокурор Боряна Бецова обаче не вика тези хора за свои свидетели. Така случаят е приключен. Тя излиза с акт, в който се казва, че не е могло да се докаже умисъл във всичко това, за да може да заведе дело за престъпление по служба. Няма и как да посочи някаква щета, защото не назначава експертиза. "В конкретния случай констатираните нарушения нямат характера на престъпления, а са от категорията на административните нарушения", сочи Бецова. Стари прокурорски връзки Това не е първият случай, в който прокуратурата чисти имиджа на ректора на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов. През 1997 г. в рамките на акция "Комар" Адамов е проверяван за разминаване на доходите с демонстрирания пред общественото стандарт на живот. Постановлението за отказ за образуването на дело е подписано от прокурор Милчо Ванев. Десет години по-късно вече като съдия Милчо Ванев бе засечен със 66 телефонни разговора с Красьо Черния. В разгара на скандала със съдебния лобист съдия Ванев признава пред вестник "Борба", че се познава с Красьо Черния. Запознал ги бил точно Величко Адамов, с когото си имали доверие.

Съвестен съсед помогна за ареста на крадец, обрал дядо в Шуменско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634776

Съвестен жител на шуменско село помогна на полицията да задържи престъпник, който участвал в обира на възрастен мъж, пише bTV.
Кучешки лай привлякъл вниманието на Иванчо Райчев от шуменското село Радко Димитриево. По-рано през деня той видял непознат автомобил със съмнителен шофьор в селото и решил да провери какво се случва, научил,
Съвестен жител на шуменско село помогна на полицията да задържи престъпник, който участвал в обира на възрастен мъж, пише bTV. Кучешки лай привлякъл вниманието на Иванчо Райчев от шуменското село Радко Димитриево. По-рано през деня той видял непознат автомобил със съмнителен шофьор в селото и решил да провери какво се случва, научил,

Депутатите наложиха мораториум върху износа на дървесина

http://econ.bg/Новини/Депутатите-наложиха-мораториум-върху-износа-на-дървесина_l.a_i.660061_at.1.html

Парламентът наложи забрана върху износа на необработена дървесина през следващите три месеца. Формулировката на текста е любопитна, тъй като вместо...

Писанчев и Коми обсъдиха сътрудничеството между ДАНС и ФБР

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634771

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев и директорът на ФБР Джеймс Коми обсъдиха сътрудничеството между двете служби, предава Нова телевизия.
Акцентът бе върху постигнатото по линия на противодействие на финансовите престъпления и в частност по отношение на легализирането на парични средства, генерирани вследствие на незаконни дейности,
Председателят на ДАНС Владимир Писанчев и директорът на ФБР Джеймс Коми обсъдиха сътрудничеството между двете служби, предава Нова телевизия. Акцентът бе върху постигнатото по линия на противодействие на финансовите престъпления и в частност по отношение на легализирането на парични средства, генерирани вследствие на незаконни дейности,

Съвестен съсед помогна за ареста на крадец, обрал дядо в Шуменско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634765

Съвестен жител на шуменско село помогна на полицията да задържи престъпник, който участвал в обира на възрастен мъж, пише bTV.
Кучешки лай привлякъл вниманието на Иванчо Райчев от шуменското село Радко Димитриево. По-рано през деня той видял непознат автомобил със съмнителен шофьор в селото и решил да провери какво се случва, научил,
Съвестен жител на шуменско село помогна на полицията да задържи престъпник, който участвал в обира на възрастен мъж, пише bTV. Кучешки лай привлякъл вниманието на Иванчо Райчев от шуменското село Радко Димитриево. По-рано през деня той видял непознат автомобил със съмнителен шофьор в селото и решил да провери какво се случва, научил,

Станишев започна подписка „България в Шенген. Време е!"

http://pik.bg/станишев-започна-подписка-„българия-в-шенген-време-е-news293421.html

Станишев започна подписка „България в Шенген. Време е!"

Соцлидерът Сергей Станишев стартира Националната кампания „България в Шенген. Време е!" днес в Археологическия музей в София. На събитието президентът на ПЕС е поканил представители на правителството и опозицията, авторитетни имена от научните среди, културата, медиите, интелектуалци, спортисти, художници.

Кампанията стартира с патриотичен видео клип на четири езика – български, английски, френски и немски. Той ще бъде качен на фейсбук страницата на инициативата – Шенген БГ. 

По време на събитието ще стартира и подписка – декларация за подкрепа на каузата България в Шенген. "Ние не сме европейци втора ръка и никога не сме били. Българският народ е сред основоположниците на християнска Европа, на нейната духовност, култура и писменост, още от IX век

Приемането на България в Шенгенското пространство вече е въпрос на историческа и морална справедливост", се казва в текста на декларацията. Тя ще бъде отворена за подкрепа от всички, които искат да подкрепят идеята България да бъде равнопоставена с останалите европейски страни и да бъде присъединена към Шенгенското пространство.

Създават нов морски синдикат

http://www.moreto.net/novini.php?n=281933

Национален синдикат “Морска администрация” учредиха 24-ма служители и специалисти от сектора. Синдикатът ще бъде отворен за работещите във всички дирекции на агенцията. За председател беше избран капитан Пламен Бонев – началник на отдел “Контрол и опазване на морската среда, търсене и спасяване” в Морска администрация – Варна.

Папата: Възрастните не са извънземни

http://offnews.bg/news/n_1/n_470831.html

По време на седмичната си обща аудиенция Папа Франциск отново засегна темата за възрастните хора и мястото им в обществото, като изтъкна, че нивото на една цивилизация се мери спрямо отношението ѝ към възрастните хора. Главата на римокатолическата църква ясно заяви, че съвременното общество масово маргинализира възрастните и че това трябва да спре. "Когато сме млади, ни учат да игнорираме старостта сякаш е болест, която трябва да се избягва, после, докато остаряваме, особено ако сме бедни или болни, понасяме върху себе си щетите на едно общество, изградено върху ефикасността, която целенасочено игнорира възрастните", каза той. Според него медицината е удължила живота на хората, но обществото не е "нагодило" своето отношение спрямо този живот. В резултат на това бройката на възрастните хора расте, но обществата не са организирани по начин, който да им даде място на развитие с полагащото им се уважение и внимание към техните крехкост и достойнство. Папата смята, че модерните страни градят културите си върху производството и печалбата и тъй като възрастните не произвеждат и не печелят колкото по-младите, те биват отритвани от обществата като ненужни. Същото се случва и в личните животи на хората. "Помня, че една възрастна жена в Буенос Айрес веднъж ми каза, че децата и внуците ѝ я посетили за Коледа. Беше август! 8 месеца да не те посетят децата ти, да бъдеш изоставен за 8 месеца! Това се нарича смъртен грях, разбрахте ли?", обърна се папата пред 12-хилядното множество на площад "Св. Петър". Той беше категоричен, че възрастните не са извънземни, а са хора като нас. "Те са мъже и жени, бащи и майки, които са извървели същия път преди нас. Те са мъже и жени, от които сме получили много. Ние сме възрастните - някои по-рано, други по-късно, но неминуемо, дори да не ни се струва така. И ако ние не се научим да се отнасяме с възрастните добре, по същия начин ще се отнасят и с нас някой ден", заяви папа Франциск.

Ново стягане на коланите очаква гръцките банки

http://www.grreporter.info/novo-styagane-na-kolanite-ochakva-grtskite-banki/16950

Смята се, че от началото на декември досега от гръцката банкова система са изтекли депозити на стойност минимум 23 млрд. евро, като нивата им достигат най-ниската си стойност от 10 години насам

прочети повече

Драматичен театър Търговище ще представи комедията “Любов за четирима”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/MbRYzzkauKY/

Държавен драматичен театър – гр.Търговище ще представи на 19 март от 19.00 часа на сцената на читалище “Просвета 1888″ комедията “Любов за четирима”.

Любов за четирима

Писанчев и Коми обсъдиха сътрудничеството между ДАНС и ФБР

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634758

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев и директорът на ФБР Джеймс Коми обсъдиха сътрудничеството между двете служби, предава Нова телевизия.
Акцентът бе върху постигнатото по линия на противодействие на финансовите престъпления и в частност по отношение на легализирането на парични средства, генерирани вследствие на незаконни дейности,
Председателят на ДАНС Владимир Писанчев и директорът на ФБР Джеймс Коми обсъдиха сътрудничеството между двете служби, предава Нова телевизия. Акцентът бе върху постигнатото по линия на противодействие на финансовите престъпления и в частност по отношение на легализирането на парични средства, генерирани вследствие на незаконни дейности,

Йово Николов: Писанчев и Лазаров обслужват интересите на ДПС

http://www.cross.bg/lazarov-sekretar-raboti-1455284.html

София /КРОСС/ Нормално е Веселин Вучков да си подаде оставката, след като има неразбирателство между него и премиера за това кой да бъде главен секретар на МВР при положение, че министърът на вътрешните работи е този, който работи с него, каза Йово Николов в интервю за БНР.По-скоро поведението на Бойко Борисов е непоследователно и тази непоследователност се състои в това, че когато той беше в опозиция, а и след това, многократно критикува дейността на Светлозар Лазаров и председателя на ДАНС. На няколко пъти намекна, че може да ги смени. Миналата седмица, доста изненадващо заяви, че той си работи добре с тях. Аргументите на Борисов за пред публиката, а извън тази публичност виждам някои не до там явни договорености с модела „КОЙ". И Писанчев, и Лазаров, бяха назначени под давлението на Делян Пеевски и за двамата има подозрение, че техният политически гръб е ДПС. Миналата седмица точно ДПС подкрепи заема от 16 млрд., т.е. виждаме едно задкулисие. За съжаление, Бойко Борисов не ни опровергава, а доста ехидно нарече това ченгеджийски номера, посочи той.Аргументът на правната служба на МС, че не може да се сменя главният секретар на МВР, тъй като по закон било така, също не е релевантен към събитията. Ако МС е решил, че трябва да смени главния секретар по целесъобразност, а този главен секретар е доказал, че не може да работи, той не може да олицетворява професионалното ръководство на МВР. Аз съм съгласен с г-н Вучков

Сан Лоренцо кръщава новия си стадион на папата

http://www.cross.bg/stadion-klyba-frantzisk-1455283.html

/КРОСС/ Аржентинският футболен клуб Сан Лоренцо ще кръсти новия си стадион на папа Франциск, който е фен на отбора.През 1979 г., заради огромни дългове първият стадион на клуба от Буенос Айрес е продаден заедно със земята на военната диктатура в Аржентина. Стадионът е разрушен, а на негово място е построен хипермаркет. Сега смятат да преместят сградата и още тази година на мястото да започне строителството на нов стадион. Правителството на страната позволи на клуба да си върне обратно историческата земя. Според първоначалните оценки разходите за построяването на стадиона ще бъдат около 75 милиона долара, капацитетът му ще бъде 40 хиляди души. Стадионът ще се нарича "Папа Франциск". Образът на най-известния фен на отбора вече грее на фасадата на тренировъчното игрище на клуба. Възможно папата да гледа и от новото съоръжение.

Тръгна конкурс за концепция за развитието Борисовата градина в София

http://www.mediapool.bg/tragna-konkurs-za-kontseptsiya-za-razvitieto-borisovata-gradina-v-sofiya-news231266.html

Конкурс за изработването на концепция за развитието на Борисовата градина обяви Столичната община. Решението за това е публикувано в регистъра на обществените поръчки. На основата на концепцията ще се прави цялостен подробен устройствен парк на най-големия парк в София. В момента такъв няма. Устройствени планове са правени само за части от Борисовата градина, но те не са актуални. Това ще е петият опит на общината да се сдобие с устройствен план на парка. Решение за откриването на конкурс за целта беше взето от Столичния общински съвет в края на миналата година. Според заданието, одобрено от съветниците, кандидатите трябва да предложат решения за благоустрояването на зелените площи, за парковото обзавеждане, системата за събиране на боклука, осветлението, ефективното и икономичното използване на енергийните и водните ресурси, автомобилния достъп, паркирането. Проектите ще се приемат до 4 май. Най-голяма тежест при оценката на предложенията ще има концептуалното решение за опазване и развитие на парка (50 точки). Максимум 30 точки ще бъдат присъдени за разпознаването на устройствените проблеми на Борисовата градина, а до 20 точки ще се дават за определянето на реалистичната й визия. Победителят в конкурса ще получи награда от 8000 лв., класираният на второ място - 6000 лв., а на трето - 3000 лв.

Концесионер: Основен източник на замърсяване на варненските плажове е Шокъровият канал

http://petel.bg/Kontsesioner--Osnoven-iztochnik-na-zamarsyavane-na-varnenskite-plazhove-e-SHokaroviyat-kanal__103535

Продължава замърсяването на варненските плажове от Шокъровия канал. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Варна Андрей Василев,...

Работници в топфирма в Ямбол се вдигнаха на протест

http://petel.bg/Rabotnitsi-v-topfirma-v-YAmbol-se-vdignaha-na-protest__103536

Работници в най-голямата производствена фирма в Ямболска област – "Язаки България", започнаха ефективни стачни действия. Те настояват за...

Pimco свива отлива на капитал

http://www.investor.bg/sasht/337/a/pimco-sviva-otliva-na-kapital-190331/

През януари инвеститорите са изтеглили акции за 11,6 млрд. долара от Total Return Fund, докато през декември сумата бе 19,4 млрд. долара

Кънев: Всичко, което води до различни източници на газови доставки, е добре за националната сигурност

http://pik.bg/кънев-всичко-което-води-до-различни-източници-на-газови-доставки-е-добре-за-националната-с-news293416.html

Кънев: Всичко, което води до различни източници на газови доставки, е добре за националната сигурност

"Всичко, което води до различни източници на газови доставки, съответно до по-голяма енергийна независимост, е добре за националната сигурност на България." Това каза Радан Кънев в отговор на въпрос за проекта "Набуко".

На въпрос за какво е мнението на РБ за това, че премиерът решава, заедно с президента на Азербайджан да поискат от ЕК размразяване на проекта "Набуко", Кънев припомни, че те са винаги поддържали този или други алтернативни пътища на газова доставка, така че не може оценката да е друга освен положителна. В рамките на консултации РБ и президента са разгледали сегашната актуална ситуация и необходимите по-спешни и по-стратегически реформи, които следва да се предприемат.

Като един от акцентите Кънев посочи, общата решимост за провеждане на правосъдната реформа. "И то не в декларативен вид, а сериозна, задълбочена промяна на управлението на българското правосъдие".

Освен реформите в сектор "Сигурност" РБ и президентът обсъдили сектора на финансите. Поговорили подробно и за съдбата на обезлюдените, изостанали икономически райони на България и възможните стратегически политики за тяхното развитие.

Найден Зеленогорски поясни, че тяхната идея е да актуализира стратегията за регионално развитие на България до 2020 г. Като се дадат достатъчно стимули за нови икономически проекти в обезлюдяващите райони като се дадат възможности, включително и през бонус точки, когато фирми или общини от такива региони кандидатстват за европейско финансиране да получават приоритет.

"Президентът подкрепя тази идея и разбира се ни даде и някои интересни негови идеи", каза Зеленогорски и говори за средствата за електронно правителство и услуги например. 

Колеги на Вероника: Казвахме й да не минава оттам. Тя отговаряше само "Не, аз си тръгвам"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634735


"Потресени сме всички, още не мога да осъзная, как може такова нещо да се случи, в този малък град като Велико Търново да бъде извършено такова жестоко убийство. Не знам въобще извършителят може ли да се нарече човек", сподели шефът на Вероника в мебелния магазин Георги Недев. "Не мисля, че е циганин или клошар, такъв може да излезе,

Нов бунт срещу масова горска сеч - този път във Врачанско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634746

Избухна пореден бунт срещу масовото изсичане на гори - този път във врачанското село Моравица. Хората се заканиха, че ще блокират пътищата и няма да позволят да се изнася дървесината им, съобщи bTV.
Селото обвини представителите на Горското стопанство, че позволяват да се сече безогледно. „Ако ти дойдеш тука и погледнеш как минува ТИР,
Избухна пореден бунт срещу масовото изсичане на гори - този път във врачанското село Моравица. Хората се заканиха, че ще блокират пътищата и няма да позволят да се изнася дървесината им, съобщи bTV. Селото обвини представителите на Горското стопанство, че позволяват да се сече безогледно. „Ако ти дойдеш тука и погледнеш как минува ТИР,

Ваксинацията на животни срещу "син език" - от 9 март

http://pik.bg/ваксинацията-на-животни-срещу-син-език---от-9-март-news293417.html

Ваксинацията на животни срещу "син език" - от 9 март

Ваксинацията на животни срещу болестта "син език" ще започне на 9 март. Това става след няколкомесечни проблеми около доставката на ваксини, съобщи директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов, цитиран от БНР.

Около 300 животни вече са тестово ваксинирани с доставената на 1-ви март френска ваксина. 2,4 млн. броя ваксини са договорени за България. Всяка от тях струва по 1 евро, обясни представителят на фирмата доставчик Огнян Донев.

Според него фирмата му се е намесила в последния момент заради провала на предишните процедури. Доставката е станала възможна, след като френската фирма се е съгласила да отклони за България ваксини, поръчани и произведени за Румъния. Ваксината има сертификат и устно одобрение за използването ѝ у нас. Очаква се до дни Еврокомисията да го одобри писмено.

София дава 5,5 млн. лв. за спортна инфраструктура през 2015 г.

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/sofiia-dava-55-mln-lv-za-sportna-infrastruktura-prez-2015-g-190330/

Предстои строителството на нови физкултурни салони, ремонт на съществуващи, както и на училищни басейни, изграждане на фитнес площадки на открито

Ваксинацията на животни срещу "син език" - от 9-и март

http://pik.bg/ваксинацията-на-животни-срещу-син-език---от-9-и-март-news293417.html

Ваксинацията на животни срещу "син език" - от 9-и март

Ваксинацията на животни срещу болестта "син език" ще започне на 9-и март. Това става след няколкомесечни проблеми около доставката на ваксини, съобщи директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов, цитиран от БНР.

Около 300 животни вече са тестово ваксинирани с доставената на 1-ви март френска ваксина. 2,4 млн. броя ваксини са договорени за България. Всяка от тях струва по 1 евро, обясни представителят на фирмата доставчик Огнян Донев.

Според него фирмата му се е намесила в последния момент заради провала на предишните процедури. Доставката е станала възможна, след като френската фирма се е съгласила да отклони за България ваксини, поръчани и произведени за Румъния. Ваксината има сертификат и устно одобрение за използването ѝ у нас. Очаква се до дни Еврокомисията да го одобри писмено.

Издъхнал във Варна мъж даде живот на тежко болни пациенти

http://www.moreto.net/novini.php?n=281941

Няколко тежко болни пациенти получиха шанс за живот, след като близките на млад мъж във Варна взеха решение да дарят органите му, научи Moreto.net. Донорската ситуация е възникнала на 27 февруари, когато 39-годишният мъж, настанен в болница „Света Марина“ изпада в мозъчна смърт.

Нов бунт срещу масова горска сеч - този път във Врачанско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634737

Избухна пореден бунт срещу масовото изсичане на гори - този път във врачанското село Моравица. Хората се заканиха, че ще блокират пътищата и няма да позволят да се изнася дървесината им, съобщи bTV.
Селото обвини представителите на Горското стопанство, че позволяват да се сече безогледно. „Ако ти дойдеш тука и погледнеш как минува ТИР,
Избухна пореден бунт срещу масовото изсичане на гори - този път във врачанското село Моравица. Хората се заканиха, че ще блокират пътищата и няма да позволят да се изнася дървесината им, съобщи bTV. Селото обвини представителите на Горското стопанство, че позволяват да се сече безогледно. „Ако ти дойдеш тука и погледнеш как минува ТИР,

Сидеров, Карпов и Худяков бяха почетни гости на НСА

http://www.cross.bg/karpov-anatoliii-ataka-1455282.html

София /КРОСС/ Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, депутатите от руската Държавна Дума Анатолий Карпов и Роман Худяков и народни представители от "Атака" бяха почетни гости на Националната спортна академия. Ректорът на учебното заведение доц. Пенчо Гешев връчи на Анатолий Карпов почетния медал на НСА. На срещата с академичната общност присъства и българският гросмайстор Никола Пъдевски. Той е имал честта да се срещне на шахматната дъска с Анатолий Карпов.

Разчлененият труп край "Перла" е на бежанка?

http://www.bnews.bg/article-130599

Само за последните 20 дни двама бежанци са намерили смъртта си.

Петричев: "Левски" и ЦСКА оформят сериозна коалиция срещу "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/04/2484303_petrichev_levski_i_cska_oformiat_seriozna_koaliciia/?ref=rss


Изпълнителният директор на "Лудогорец" Ангел Петричев обвини вечните врагове "Левски" и ЦСКА, че са се обединили срещу шампионите.

Повод за коментара му станаха изказването на Тодор Батков, че централата на БФС трябва да се премести в "един град от Североизточна България", както и това на Александър Томов, че Кирил Домусчиев "може да контролира много от малките клубове". 

"Моментът е доста добър, защото успяваме да преброим и приятелите, и враговете си. Оформя се сериозна...

Дипломат кани студенти от Кърджали да следват в Русия

http://pik.bg/дипломат-кани-студенти-от-кърджали-да-следват-в-русия-news293410.html

Дипломат кани студенти от Кърджали да следват в Русия

Първият секретар на посолството на Русия у нас Робърт Шестаков рекламира днес в Кърджали програма за прием на студенти в руските университети и насърчаване на изучаването на руски език в областта. Дипломатът се срещна с обществения посредник Расим Муса и поиска от него съдействие за развитието на образователни и културни връзки между Кърджалийския регион и сродни институции в Руската федерация. Шестаков уточни, че е пристигнал в града в качеството си на представител на руското Министерство на образованието и науката.

Той е придружаван от Владислав Савинков, заместник-военния, военновъздушен и военноморски аташе при посолството на Русия. В момента Руската федерация финансира прием и следване на 150 българи и потомци на руски граждани от България в университетите й по избор. Във федерацията функционират над 1000 висши училища с над 200 специалности, стана ясно по време на срещата. Шестаков посочи и приоритетните сфери - нанотехнологиите, биотехнологиите, възобновяемите източници на енергия. "Миналата година интересът беше огромен - при обявени 50 места, записалите се студенти от България бяха 127 души.

Преобладаващ бе интересът към фундаментални науки, като най-много желаещи имаше за специалността психология", посочи дипломатът. Той уточни и срока за подаване на документи в Руския културно-информационен център - 20 март 2015 г. Тези които се колебаят, могат да получат информация от сайта на центъра и да депозират документи догодина, настоя Шестаков. Според него и Русия, и България имат интерес млади хора да усвоят знания в актуални специалности, за да може като се върнат тук да бъдат полезни. Той допълни, че българските студенти получават стипендии, безплатно медицинско обслужване и имат право на работа в Русия. За студентите имало изградени специални компании, в които те могат да работят по специалността си.

"Руската федерация има интерес за изучаване на руския език в България. Това може да става както в училищата, така и в обособени центрове.Такъв може да се създаде и в Кърджали със съдействието на фондация "Росийский мир", подчерта Шестаков. Преди срещата с омбудсмана гостите от руското посолство и местни русофили поднесоха цветя пред паметника на Руския воин в града. В програмата им са включени срещи с ръководствата на читалище "Родопски фар" и читалището към Тракийско дружество "Димитър Маджаров",както и с директорите на Езиковата гимназия "Христо Ботев" и ОУ "Васил Левски"./БГНЕС / Дата на публикуване: 2015-03-04 16:54:20 Категория: Общество Град: Кърджали Държава: България

Цацаров и Писанчев също се видяха с шефа на ФБР

http://news.ibox.bg/news/id_30412529

Джеймс Коми обещал обучение на български прокурори за борба с тероризма

Дефицитът се сви до 130 милиона лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=281890

130 млн. лв. е бюджетният дефицит към края на февруари, показват предварителни данни на Министерството на финансите. Това е пет пъти по-малко в сравнение със същия месец на 2014 г. За изминалата година дупката в хазната е била 688,2 млн.

Бившият приятел на Вероника заподозрян за убийството ѝ

http://frognews.bg/news_87112/

Убитата 23-годишна Вероника Здравкова от Велико Търново е починала вследствие на множество удари по главата! Това стана ясно тази сутрин, след като излязоха резултатите от направената аутопсия. Патолозите категорично отричат момичето да е било изнасилено.

Кабинетът ще облекчава малкия и среден бизнес

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-ще-облекчава-малкия-и-среден-бизнес_l.a_i.660056_at.1.html

Кабинетът ще предложи на Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда. Целта на измененията е...

Украйна повиши лихвата по рефинансирането до 30%

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/04/2484294_ukraina_povishi_lihvata_po_refinansiraneto_do_30/?ref=rss


Централната банка на Украйна повиши лихвата по рефинансирането до 30%, съобщава "Ведомости", позовавайки се на гуверньора на банката Валерия Гонтарева. Увеличението се обяснява с повишения риск от инфлация – потребителските цени в страната са се увеличили с 28.5% само през януари.

Според банката състоянието на валутния пазар в страната е "стресово", а обезценяването на гривната е прекалено голямо дори и предвид макроикономическите проблеми на страната. По тази причина са необходими...

Москов сменя директорите на 3 големи болници

http://offnews.bg/news/n_1/n_470838.html

Здравният министър Петър Москов ще смени в близките дни директорите на три големи болници, ръководствата на които са държали всичките пари на лечебните заведения в КТБ. Това съобщи той на извънредно заседание на здравната комисия в парламента. Промени в ръководствата ще има в Окръжна болница в София, в болница „Св. Георги“ в Пловдив и „Св. Марина“ във Варна. Съобщението към болниците е ясно: „Купонът свърши!“. Не може да продължава безразборното харчене на пари, а след това държавата да покрива разходите, заяви Москов. Правилата важат за всички. По повод оставката на директора на "Пирогов” проф. Стоян Миланов проблемът не беше до финансирането от НЗОК. Притесненията на Миланов идваха и продължават да идват от това, че много години в болницата не се е извършвала една системна подмяна на важна техника, допълни Москов, като обясни, че води разговори с финансовото министерство, за да осигури повече финансиране.

Протест след оставката на Вучков

http://www.cross.bg/protest-ministur-ostavkata-1455281.html

София /КРОСС/ Протест след оставката на вътрешния министър Веселин Вучков ще се проведе в четвъртък от 18.00 часа пред Министерски съвет. Събитието се организира от „Протестна мрежа", а събитието е озаглавено във Фейсбук „ДО-КО-ГА". Ето какво пишат организаторите: „Уважаеми участници в управляващата коалиция, Преди година и девет месеца ние зададохме въпроса КОЙ за едно скандално назначение и все още нямаме отговор на този въпрос, въпреки смяната на политическото управление на страната. Днес един министър подаде оставка заради възпрепятстваната смяна на компрометирани личности в сектора за сигурност. Въпросите станаха прекалено много: КОЙ е недосегаем за институциите?КОЙ сглоби поредната коалиция със задкулисни договорки?КОЙ всъщност управлява България? Страхът от промени и чадърът над силните в ДАНС, ДАТО и главния секретар на МВР няма да разградят модела Кой. Напротив, бетонирането му обрича държавата, вас политиците и нас гражданите да останем заложници на задкулисието, срещу които протестирахме 404 дни. Ние сме тук и сме готови за активна дейност.И никакви проверки няма да ни спрат. Протестна мрежа".  

Протестна мрежа: Въпросите станаха прекалено много

http://www.cross.bg/protestna-mrezha-prekaleno-1455281.html

Уважаеми участници в управляващата коалиция,Преди година и девет месеца ние зададохме въпроса КОЙ за едно скандално назначение и все още нямаме отговор на този въпрос, въпреки смяната на политическото управление на страната.Днес един министър подаде оставка заради възпрепятстваната смяна на компрометирани личности в сектора за сигурност. Въпросите станаха прекалено много: КОЙ е недосегаем за институциите?КОЙ сглоби поредната коалиция със задкулисни договорки?КОЙ всъщност управлява България? Страхът от промени и чадърът над силните в ДАНС, ДАТО и главния секретар на МВР няма да разградят модела Кой. Напротив, бетонирането му обрича държавата, вас политиците и нас гражданите да останем заложници на задкулисието, срещу които протестирахме 404 дни. Ние сме тук и сме готови за активна дейност.И никакви проверки няма да ни спрат. Протестна мрежа  

Гърция подготвя мерки за подпомагане на бедните

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/gyrciia-podgotvia-merki-za-podpomagane-na-bednite-190329/

Въпреки че увеличава социалните харчове с 200 млн. евро, правителството на Ципрас се стреми към балансиран бюджет

Борисов: Искаме размразяване на "Набуко", не слагаме кръст на "Южен поток"

http://frognews.bg/news_87111/

Ние искаме да размразим проектът "Набуко". Става въпрос за частта му през България. Ние не слагаме кръст на "Южен поток". За нас и двата проекта са стратегически важни. Към днешна дата нямаме официално писмено становище от руска страна за спиране на "Южен поток". Тръбите са си там. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Утре ще бъде облачно, на места ще превали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634679

Тази нощ ще се заоблачи навсякъде, утре ще е облачно и още сутринта в Западна, а по-късно през деня и в Централна България ще завали дъжд. В северозападните райони и по високите полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг. Почти без валежи ще остане в източните райони на страната. Вятърът ще е до умерен от югоизток .
Тази нощ ще се заоблачи навсякъде, утре ще е облачно и още сутринта в Западна, а по-късно през деня и в Централна България ще завали дъжд. В северозападните райони и по високите полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг. Почти без валежи ще остане в източните райони на страната. Вятърът ще е до умерен от югоизток .

Утре ще бъде облачно, на места ще превали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634684

Тази нощ ще се заоблачи навсякъде, утре ще е облачно и още сутринта в Западна, а по-късно през деня и в Централна България ще завали дъжд. В северозападните райони и по високите полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг. Почти без валежи ще остане в източните райони на страната. Вятърът ще е до умерен от югоизток .
Тази нощ ще се заоблачи навсякъде, утре ще е облачно и още сутринта в Западна, а по-късно през деня и в Централна България ще завали дъжд. В северозападните райони и по високите полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг. Почти без валежи ще остане в източните райони на страната. Вятърът ще е до умерен от югоизток .

Фрог научи: Спрягат Димитър Георгиев за шеф на МВР

http://frognews.bg/news_87110/

КОЙ ще е следващият? Това е основният въпрос, който си задават ченгетата цял ден. Според източници на Фрог това ще бъде Димитър Георгиев.

Правителството генерира нестабилност

http://bulgarski.pogled.info/news/62844/Pravitelstvoto-generira-nestabilnost

/Поглед.инфо/ Още в началото на мандата от Института за модерна политика посочихме като ключова характеристика на това правителство хроничната нестабилност.

Четири бойни кораба на НАТО влязоха в Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=281931

Четири бойни кораба на НАТО влязоха в Черно море. Това съобщи „Интерфакс", позовавайки се на военно-дипломатически източник. "В Черно море влезе фрегатата „Фредериктън" на Канадските ВМС с управляемо ракетно оръжие , крайцерът "Виксбърг" на американските ВМС, танкерът „Спесарт" на ВМС на Германия и фрегата "Тургутрейс" на ВМС на Турция", казва източникът.

Световната здравна организация обяви война на скритите захари

http://petel.bg/Svetovnata-zdravna-organizatsiya-obyavi-voyna-na-skritite-zahari__103530

Световната здравна организация (СЗО) призова препоръчителният дневен прием на захар да се намали наполовина, след като пое отговорност...

Станишев: Борисов е в „моите ботуши“ от 2005-2009 г.

http://petel.bg/Stanishev--Borisov-e-v----moite-botushi----ot-2005-2009-g-__103531

Без съмнение, това е криза на властта на управлението, защото вътрешният министър е ключова фигура във всеки един кабинет. На мен ми става...

Създават нов морски синдикат

http://petel.bg/Sazdavat-nov-morski-sindikat__103533

Национален синдикат “Морска администрация” учредиха 24-ма служители и специалисти от сектора. Синдикатът ще бъде отворен за за...

Търново скочи заради зверското убийство! Стотици са на улицата!

http://petel.bg/Tarnovo-skochi-zaradi-zverskoto-ubiystvo--Stotitsi-sa-na-ulitsata-__103534

снимка: Веселина Ангелова, "Труд" Над 600 търновци- състуденти, преподаватели и приятели наубитата Вероника Здравкова са събрани в...

Ново видео от убийството на Немцов от 3 минути след стрелбата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634673

В интернет се появи запис от видеорегистратор, поставен в кола, минала буквално минути след разстрела на Борис Немцов. Както пише Тоня Самсонова на сайта на радиостанция "Ехото на Москва" записът от въпросния автомобил е предаден на Следствения комитет на Русия. На видеото се вижда спрелия снегорин и наведените над трупа на Немцов хора.

Работниците в "Язаки"-Ямбол стачкуват

http://www.cross.bg/zaplashtane-tryda-dopulnitelno-1455280.html

/КРОСС/ Работници от ямболския завод на фирма "Язаки България" започнаха стачка. Недоволството им е породено от нарушения на Кодекса на труда, констатирани от Инспекцията по труда, опити да се блокира протеста и липсата на резултат от неколкократните преговори с работодателя по основните искания на работниците, Исканията са увеличение на основните работните заплати с 50% чрез включване на допълнителното нормено заплащане "бонус ефективност" в нея, с което да се прекрати нарушението на чл. 247 от Кодекса на труда - основна заплата на повременно заплащане и допълнително заплащане на норма; премахване на дискриминационното отнемане на част или на цялото от допълнителното заплащане при болнични три и повече дни месечно, с което работодателят фактически си удържа парите за болнични; въвеждане на допълнително заплащане за работа на три смени; допълнително заплащане за работа на сумирано изчисляване на работното време; осигуряване на условия за синдикална дейност - повече от три години синдикалната секция на КТ "Подкрепа" в дружеството е извън предприятието; подписване на колективен трудов договор.Ефективните ни действия стартираха от 6 часа тази сутрин. Стачката е безсрочна до удовлетворяване на исканията.

Шефът на ФБР мислел еднакво с премиера Борисов

http://www.mediapool.bg/shefat-na-fbr-mislel-ednakvo-s-premiera-borisov-news231265.html

"Мислим еднакво с премиера Бойко Борисов и за мен беше важно да посетя България в началото на моя мандат." Това заяви в сряда шефът на ФБР Джеймс Коми след разговора си с премиера Бойко Борисов. Коми е на първо свое посещение в София, по покана на председателя на ДАНС Владимир Писанчев. В програмата му е предвиден и разговор с главния прокурор Сотир Цацаров. "Обсъдихме някои от дейностите с премиера, с които се занимавахме, когато бяхме по-млади. Надявам се да продължим прогресивната връзка между двете агенции", продължи Джеймс Коми. "Ще продължи добрата работа, която имахме и с предишния директор, и ще бъде добър наш приятел в общите операции, в които действаме с ФБР и в момента", каза от своя страна премиерът. Директор Коми се срещна и с български възпитаници на Националната академия на ФБР, за да ги поздрави за успешното приключване на това нелеко обучение в Куантико, щата Вирджиния, проведено заедно с техни колеги от САЩ и други страни по света. Директор Коми подчерта необходимостта правоприлагащи агенции и прокуратури да продължат да се обучават и работят заедно, тъй като тези партньорства са жизненоважни за устойчивия успех в борбата срещу престъпността и тероризма, съобщиха от американското посолство.

Ново видео от убийството на Немцов, заснето 3 минути след стрелбата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634663

В интернет се появи запис от видеорегистратор, поставен в кола, минала буквално минути след разстрела на Борис Немцов. Както пише Тоня Самсонова на сайта на радиостанция "Ехото на Москва" записът от въпросния автомобил е предаден на Следствения комитет на Русия. На видеото се вижда спрелия снегорин и наведените над трупа на Немцов хора.

Лъч надежда във филмовия шпионаж

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/lych-nadezhda-vyv-filmoviia-shpionazh-6032532

В "Kingsman: Тайните служби" виждаме забавен шпионски филм, който носи духа на старите класически заглавия в жанра и в същото време е изключително свежа пародия

Екотуризмът - индустрия за 240 млрд. долара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4633941

Най-големият и опасен екологичен отпечатък идва от транспортирането на хората и храната до дадената местност. „Хората, практикуващи екотуризъм, трябва да пътуват не с личните си автомобили, а с влак или пък да нарамят раниците си, да тръгнат пеша или с колело. Основната тема на подобен туризъм е изживяването и докосването до местната общност.
Най-големият и опасен екологичен отпечатък идва от транспортирането на хората и храната до дадената местност. „Хората, практикуващи екотуризъм, трябва да пътуват не с личните си автомобили, а с влак или пък да нарамят раниците си, да тръгнат пеша или с колело. Основната тема на подобен туризъм е изживяването и докосването до местната общност.

Камери ще дебнат за незаконна сеч в Западния парк в София

http://pik.bg/камери-ще-дебнат-за-незаконна-сеч-в-западния-парк-в-софия-news293397.html

Камери ще дебнат за незаконна сеч в Западния парк в София

Охранителни камери ще бъдат поставени в Западния парк в София. Крайната мярка се налага заради продължаващата незаконна сеч.

Близо 15 години продължава незаконната сеч в един от големите паркове в столицата. Често срещана гледка са незаконните пътеки за каруци, който ромите от квартал „Факултета” са направили с цел по бързо и незабелязано да превозват незаконно изрязаните дървета.

През годините случаите на заловени на местопрестъплението роми са десетки, отнемани са им каруците, конфискуван е дървеният материал, налагани са глоби. Досега без ефект. Общината предприема и други мерки с цел да спре бракониерството в парка.

Заради продължаващите набези обаче ще бъде въведено и видеонаблюдение. Очаква се камерите да бъдат поставени още тази пролет, съобщи ТВ7.

Москов сменя ръководствата на 3 болници

http://www.vesti.bg/bulgaria/moskov-smenia-rykovodstvata-na-3-bolnici-6032534

Здравният министър посочи болниците "Св. Анна" в София, "Св. Марина" във Варна" и "Св. Георги" в Пловдив, в които ще се предприемат промени в ръководния състав

Купонът свърши, тропна Москов на болниците

http://news.ibox.bg/news/id_50253891

Затягане на кранчето, нови критерии за отпускане на парите и контрол

Всичко за земята, виното и храните на Пловдивския панаир

http://pik.bg/всичко-за-земята-виното-и-храните-на-пловдивския-панаир-news293398.html

Всичко за земята, виното и храните на Пловдивския панаир

За първи път по едно и също време в Международен панаир Пловдив се провеждат седем изложения, свързани пряко със селското стопанство. В основата са "Агра" и "Винария", които имат своя авторитет през годините, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив. В тях и в останалите пет изложения участват над 650 фирми от 25 държави.

В панаирните палати могат да се видят и специализираните изложби Биоагра- за биологично растениевъдство и животновъдство, Фудтех- за храни, напитки, опаковки, машини и технологии, Хорека - оборудване на хотели, ресторанти и други заведения за обществено хранене, Апи България- международно изложение за пчеларство и "Вкусовете на Италия"- италиански храни и вина. Мегафорумът, който се провежда за пръв път в такъв мащаб, бе открит от министъра на земеделието Десислава Танева. Обявеният от нея старт на кампанията за директни плащания на земеделските производители и предстоящото откриване на мярка 41 от Програмата за развитие на селските райони, която визира инвестициите, оправдава и високия интерес на посетителите, които по традиция рядко идват просто, за да гледат. Техниката, изложена в АГРА, влиза в плановете им.

Тази година са представени редица иновации от различни области, които модернизират стопанствата. Сред тях са 10 световни, 12 европейски и 28 новости за българския пазар. Своите постижения представят и научните институти в състава на Селскостопанска академия. Тази година те показват биопродукти с розово масло, храни за космонавти, антистресова терапия за растения, екологично чисти храни. Другата голяма изложба, влязла в рамките на тазгодишния форум, е Винария. Тази година своята продукция представят 120 директни и представени изложители от 8 държави, те участват с вино и високоалкохолни напитки, машини, технологии, материали и услуги за винопроизводство, разсад, технологии, оборудване, материали и услуги за лозарството, опаковки и винен туризъм.

Въпреки лошата за гроздето 2014 година, продукцията си представят и 40 български изби. Ако през 2013 година, която ще се запомни с богатата реколта, са обрани 250 000 тона грозде, то миналата година, заради многото дъждове, реколтата е по- малко от наполовина- 114 000 тона. Съответно и произведеното вино е два пъти по-малко. Ситуацията в Украйна и падането на курса на рублата пък закри за българските винопроизводители руските пазари, а това ще рече и почти половината от българския износ на вино изобщо. Надеждата е в Китай, който е огромен пазар и на който българското вино все повече се намества. В САЩ в момента също се прави пробив, американски бизнесмен е регистрирал фирма на име "Българиана" и работи с четири български изби.

Що се отнася до европейския пазар, добрата новина е, че лошият имидж на българското вино все повече отива в миналото. Цените на родното производство се конкурират със цените на вина от Аржентина, Чили, Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Испания и Италия. На българския пазар все още консумацията на бира е по-висока от тази на виното, но има тенденция да придобием по-траен вкус към червената течност. На година изпиваме по 100 млн. л вино, от тях само 5 млн. е вносно. Експозицията на "Винария" тази година за пръв път е разположена сред декор, пряка реплика на къщите от Стария Пловдив. Обстановката е предразполагаща.

Донор от Варна даде живот на трима души

http://www.cross.bg/donor-ot-varna-dade-zhivot-na-trima-dyshi-1455279.html

/КРОСС/ Нова донорска ситуация се е случила на 27 февруари в УМБАЛ "Света Марина" във Варна. 39-годишен мъж изпада в мозъчна смърт и въпреки загубата, близките му взимат благородното решение да дарят органите, съобщиха от Изпълнителната агенция по трансплантация.Двете бъбречни и чернодробната трансплантация са реализирани от екипите на Университетска болница "Лозенец" в София. Пациентите са в добро постоперативно състояние.

Р. Кънев: Смяната на Вучков не е най-доброто решение

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/r.-kynev-smianata-na-vuchkov-ne-e-naj-dobroto-reshenie-6032535

Съпредседателят на Реформаторския блок обяви, че се надява вътрешният министър в оставка да остане на поста си

Организират специализирана трудова борса за младежи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=281935

Специализирана трудова борса за младежи ще се проведе в края на март във Варна. Събитието е планирано да се проведе от 10.00 часа в Двореца на културата и спорта, научи Moreto.net. Организатори са териториалните дирекции „Регионална служба по заетостта“ и „Бюро по труда“.

Валутни курсове на БНБ за 5 март 2015 година

http://pik.bg/валутни-курсове-на-бнб-за-5-март-2015-година-news293396.html

Валутни курсове на БНБ за 5 март 2015 година

Валутни курсове на БНБ за 5 март 2015 година. 1 EUR - 1.95583 1 USD - 1.75821 100 JPY - 1.46889 100 CZK - 7.12143 1 GBP - 2.69435 1000 HUF - 6.38180 10 PLN - 4.68720 10 RON - 4.38970 10 SEK - 2.11718 1 CHF - 1.82890 10 NOK - 2.27039 10 TRY - 6.90691 1 AUD - 1.37822 1 CAD - 1.40485.

НСИ готви 289 изследвания за тази година

http://econ.bg/Новини/НСИ-готви-289-изследвания-за-тази-година_l.a_i.660053_at.1.html

289 изследвания ще направи Националният статистически институт (НСИ) през 2015 г. Това предвижда утвърдената от правителството Национална...

ДАНС и ФБР засилват комуникацията си за Близкия изток

http://politics.actualno.com/DANS-i-FBR-zasilvat-komunikacijata-si-za-Blizkija-iztok--news_460182.html

Председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Владимир Писанчев проведе работна среща с директора на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ Джеймс Коми. Председателят...

ЮКИП обеща да върне имиграцията до "нормалните" нива

http://europe.actualno.com/UKIP-obeshta-da-vyrne-imigracijata-do-normalnite-niva-news_460185.html

Британската партия за независимост ЮКИП очерта миграционната си политика преди парламентарните избори през май, като изостави идеята за въвеждане на таван за броя на имигрантите, но заяви, че &b...

Кунева: И тази пролет не се очаква решение за влизането ни в Шенген

http://politics.actualno.com/Kuneva-I-tazi-prolet-ne-se-ochakva-reshenie-za-vlizaneto-ni-v-Shengen-news_460179.html

И през тази пролетна сесия страните членки няма да вземат решение за присъединяване на България и Румъния към Шенген. Това каза по време на блиц контрол в Народното събрание вицепремиерът Меглена Куне...

Представят мадригалната комедия "Омагьосаният" в Пловдив

http://plovdiv.actualno.com/Predstavjat-madrigalnata-komedija-Omagiosanijat-v-Plovdiv--news_460187.html

Мадригалната комедия "Омагьосаният" от Божидар Спасов ще бъде представена премиерно на 15 март в Пловдив. С авангардната постановка Пловдивска опера предизвиква модерната публика. &bdqu...

СЗО обяви война на скритите захари в борбата срещу затлъстяването

http://europe.actualno.com/SZO-objavi-vojna-na-skritite-zahari-v-borbata-sreshtu-zatlystjavaneto--news_460188.html

Световната здравна организация (СЗО) призова препоръчителния дневен достъп да се намали наполовина, след като пое отговорност за борбата срещу затлъстяването, предаде БГНЕС. СЗО издаде разпоредба, ...

НА ЖИВО: Литекс - Лудогорец, второ полувреме

http://bgfootball.actualno.com/NA-JIVO-Liteks---Ludogorec-vtoro-poluvreme-news_460166.html

След като "Левски" и Локомотив (Пловдив) вече се класираха за полуфиналите за Купата на България, днес Литекс и Лудогорец почват четвъртфиналната си битка в турнира.  Двубоят може ...

Безплатни прегледи за разширени вени за Празника на жената в Пловдив

http://plovdiv.actualno.com/Bezplatni-pregledi-za-razshireni-veni-za-Praznika-na-jenata-v-Plovdiv-news_460190.html

Безплатни прегледи за разширени вени ще подари на дамите Медицински център-1. С това лечебното заведение честити на пациентките си Празника на жената - 8 март. Консултациите ще се проведат на 9,10 и 1...

Спрягат трима за поста на Веселин Вучков

http://politics.actualno.com/Sprjagat-trima-za-posta-na-Veselin-Vuchkov-news_460189.html

Спрягат трима за поста на Веселин Вучков. Става въпрос за Йордан Бакалов, Калин Георгиев или Методи Андреев като хора, които може да поемат поста. Това съобщи БНТ, като се позова на неофициална предва...

Шефът на ТЕЦ "Марица" 2 влезе в ръководството на БЕХ

http://society.actualno.com/Shefyt-na-TEC-Marica-2-vleze-v-rykovodstvoto-na-BEH-news_460191.html

Директорът на ТЕЦ „Марица Изток 2" Живко Динчев влезе в Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг, показва справка в Търговския регистър. Динчев влиза в ръководството на ...

Nissan преосмисля компактния хечбек с радикалния Sway

http://cars.actualno.com/Nissan-preosmislja-kompaktnija-hechbek-s-radikalnija-Sway-news_460194.html

Nissan прилага радикално мислене в един от най-важните сектори на пазара – този на компактните хечбеци. Концептуалният автомобил е проектиран специално, за да отговори на вкусовоте на европе...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване