Фандъкова: Столична община ще инвестира 5 500 000 лв. за спортна инфраструктура през 2015 г.

http://sofia.actualno.com/Fandykova-Stolichna-obshtina-shte-investira-5-500-000-lv-za-sportna-infrastruktura-prez-2015-g-news_460193.html

През тази година и в следващите две, които остават до 2018 г. сме се насочили към развитието на спортната инфраструктура. Общо около 5 500 000 лв. инвестиции ще инвестираме тази година в спортна инфра...

Папа Франциск: Възрастните не са марсианци

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/04/2484282_papa_francisk_vuzrastnite_ne_sa_marsianci/?ref=rss


Папа Франциск разкритикува тенденцията младите да гледат на старостта като на болест, от която трябва да се пазят, а на възрастните хора – като на марсианци.

"Старостта не е болест. Възрастният не е марсианец. Възрастният, това сме ние, скоро или след повече време, това е неизбежно, независимо дали мислим за това", заяви главата на Римокатолическата църква в типичния си стил. 78-годишният папа направи изказването пред 12 хиляди души, събрали се на пл. "Свети Петър" във Ватикана на по...

Броят на нелегалните имигранти в ЕС се е утроил за една година

http://www.mediapool.bg/broyat-na-nelegalnite-imigranti-v-es-se-e-utroil-za-edna-godina-news231264.html

Броят на незаконно влезлите в ЕС имигранти се е увеличил почти три пъти през 2014 г. в сравнение с предишната година, съобщи днес европейската агенция за наблюдение на границите Фронтекс, чиято централа е във Варшава, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. "Около 274 хиляди нелегални имигранти са влезли в ЕС през 2014 г., в сравнение с малко над 100 хиляди през 2013 година. Това е огромно увеличение" с почти 180 на сто, съобщи Ева Монкюр, говорителка на агенцията. "Сирийците продължават да са най-многобройни по границите и ние знаем защо бягат", добави тя, визирайки четиригодишната война, опустошаваща Сирия. "Има няколко причини за това поразително увеличение - драматичната ситуация в Сирия, в Еритрея, в Южен Судан, в Демократична република Конго, в Ирак, в съчетание с факта, че Либия е де факто провалена държава, където законът не се прилага. Това създаде идеални условия за трафикантите на хора, които действат напълно безнаказано в Либия", добави тя. Либия е станала основна отправна точка за мигрантите, каза Ева Монкюр. "Промяната на ситуацията с "Ислямска държава" също изигра роля за нарастването на броя на търсещите убежище", влезли в Европейския съюз миналата година предимно през Средиземно море, добави тя. Според тримесечен доклад, публикуван на сайта на Фронтекс, от октомври 2013 г. и септември 2014 г. в ЕС са влезли нелегално 230 хиляди мигранти, от които 190 хиляди по море. Най-голямата група сред тях са сирийците. 37 533 са влезли през последното тримесечие на миналата година, в сравнение с 16 429 през предишното тримесечие и само 4714 за първото тримесечие на 2014 година. Броят на бегълците от Еритрея е спаднал от 16 994 до 13 672 между второто и третото тримесечие на 2014 година. Общо 164 хиляди имигранти са поискали убежище в ЕС през третото тримесечие на 2014 година, което е ръст от 69 на сто за една година.

Цацаров и шефът на ФБР обсъдиха борбата с тероризма и корупцията

http://pik.bg/цацаров-и-шефът-на-фбр-обсъдиха-борбата-с-тероризма-и-корупцията-news293393.html

Цацаров и шефът на ФБР обсъдиха борбата с тероризма и корупцията

Мерките за борба с тероризма и противодействие на корупцията бяха темите, които обсъдиха на среща в Съдебната палата главният прокурор Сотир Цацаров и директорът на ФБР Джеймс Коми, който е на официално посещение у нас.

На срещата присъства и посланикът на САЩ в София Марси Рийс, съобщиха от прокуратурата. Належащата необходимост от приемане на ново антитерористично законодателство с оглед на новите заплахи, беше акцент в разговорите. Българският главен прокурор представи и антикорупционните мерки, предложени от държавното обвинение, с оглед превенция и противодействие на подобен тип деяния.

Директорът на ФБР се ангажира с възможността за практическо обучение на български прокурори за борба с тероризма. Той заяви, че първите действия по разследването са най-важни за успешното противодействие на подобни случаи. Джеймс Коми посочи, че законодателството в САЩ позволява успешната работа на разследващите органи.

Още 3 трансплантации тази година

http://news.ibox.bg/news/id_1258449477

Органите на 39-годишен мъж дадоха шанс на други трима души

Писанчев се срещна с директора на ФБР

http://pik.bg/писанчев-се-срещна-с-директора-на-фбр-news293391.html

Писанчев се срещна с директора на ФБР

Председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Владимир Писанчев проведе работна среща с директора на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ Джеймс Коми. Председателят на ДАНС е домакин на официалната визита на г-н Коми в България, пише агенция "Фокус". 

По време на срещата бяха отчетени сътрудничеството между ДАНС и ФБР и конкретните резултати. Акцентирано бе върху постигнатото по линия на противодействие на финансовите престъпления и в частност по отношение на легализирането на парични средства, генерирани вследствие на незаконни дейности, както и на престъпления, свързани с измами с банкови карти. 

Обсъдени бяха и направленията на бъдещото сътрудничество между двете партньорски служби, като бе акцентирано върху необходимостта от засилване на обмена на информация във връзка с двупосочното движение на чуждестранни бойци до и от зоните на конфликт в Близкия изток и противодействието на кибератаки. Наблегнато бе и на дейностите по противодействие на корупцията. 

При посещението си в ДАНС директорът на ФБР посети разположения в Агенцията Национален контратерористичен център, в който участват експерти от всички национални институции. Г-н Коми даде висока оценка на организацията и дейността на Центъра и изрази надежда за бъдещо ползотворно сътрудничество. 

Като домакин на посещението на директора на ФБР в България председателят на ДАНС Владимир Писанчев даде на г-н Джеймс Коми протоколен обяд. 

Слатински за Вучков: Отличава се от мракобесието и критичните обвързаности

http://frognews.bg/news_87108/

Оставката на вътрешният министър Веселин Вучков продължава да приковава вниманието на политици, анализатори и медии. Започнаха и коментарите в социалната мрежа.Николай Слатински написа по този повод във „Фейсбук”, че вътрешният министър е професионалист, нещо, което е остро дефицитно в последните български правителства. Той не крие симпатиите си към Вучков и го смята за един от „най-читавите хора” в правителството.

Оръжейниците от „Дунарит“ готови за протести и стачка

http://www.cross.bg/dryzhestvoto-suvet-dostavkite-1455278.html

/КРОСС/ Недомислено решение на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет за спиране на лиценза на „Дунарит" АД, град Русе за износ, внос и трансфер на оръжия ще остави на улицата 750 души персонал, директно заети в дружеството, и още толкова в спомагателни дружества.Това става ясно от писмо на председателите на синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа" в дружеството, изпратено до президента, министър-председателя, министъра на икономиката на Република България и президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа".В писмото се посочва, че с това свое решение Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет блокира изцяло дейността на „Дунарит" АД за внос и износ на продукция. Основанието е, че е „нарушена икономическата стабилност и надеждност...". Според двете синдикални организации този мотив за спиране на лиценза е „смехотворен за всеки запознат с икономическото състояние на дружеството", което реализира годишна печалба в размер на над 10 млн. лв. Фирмата работи по стандартите на НАТО и изнася продукция за Европа, Азия и Африка.Опасенията на работещите са, че с един замах и с едно недомислено решение ще бъде унищожено предприятие, градено повече от век, като това ще се отрази на хиляди работещи, обвързани с дейността на дружеството, и на техните семейства

Лондон приватизира дела си в Eurostar - компанията - оператор на влаковете под Ламанша

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/03/04/2484274_london_privatizira_dela_si_v_eurostar_-_kompaniiata_-/?ref=rss


Британското правителство приватизира дела си в Eurostar - компанията, оператор на влаковете в тунела под Ламанша, съобщиха британските медии. 40-процентния дял ще бъде продаден на британско-канадския консорциум Patina Rail за 757.1 милиона лири (малко над 1 милиард евро), които ще отидат в държавната хазна. Останалите 60% в Eurostar си остават собственост на френските и белгийските национални железници

Плановете за приватизация бяха първоначално обявени през 2013 г., а според...

Бриго Аспарухов: Борисов е прав, че не уволни Писанчев и Лазаров

http://offnews.bg/news/n_1/n_470804.html

"Премиерът Бойко Борисов е прав, че не уволни главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев", заяви бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Бриго Аспарухов. Тази сутрин вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че подава оставка, като по-късно обясни, че мотивите му са, че кабинетът не планира да проведе нова процедура за избор на главен секретар на МВР и шеф на ДАНС, въпреки че има нов Закон за МВР. Ген. Аспарухов заяви, че е бил изненадан от оставката на вътрешния министър, но я определи като "принципна". "Така се прави. Когато не си съгласен с нещо, единственият ход пред политическо лице, в случая министърът на вътрешните работи, е подаването на оставка, което изразява несъгласие с политиката на кабинета в конкретния случай, но не в цялостната политика", каза ген. Бриго Аспарухов пред БНР. Според него премиерът добре е преценил, че в тази ситуация в света изобщо – Близкия изток, Украйна, смяната на значими фигури от сферата на националната сигурност е малко опасна.  "В последните години се нагледахме на това, че който дойде сменя като носна кърпа такива важни фигури. Аз съм в случая на страната на премиера, като не избърза със смяната на председателя на ДАНС или главния секретар на МВР, защото за да смениш такива хора, трябва да имаш основателни причини, а не да се подадеш на натиск на някакви сили, политически в случая, които не харесват един или друг", категоричен беше бившият шеф на НРС. Той добави, че му намирисва на схемата "Дайте да махнем един, да сложим наш". Според ген. Аспарухов решението на Веселин Вучков за оставката е окончателно. По отношение на посещението на шефа на ФБР у нас Аспарухов заяви, че се е получила страшно деликатна ситуация, беше категоричен, че няма връзка между посещението на Джеймс Коми и оставката на министъра на вътрешните работи. Ген. Аспарухов заяви, че според него оставката на Вучков трудно ще разклати устоите на кабинета. "Считам, че Бойко Борисов държи здраво кормилото на правителството, коментира ген. Аспарухов и добави: "Някак си нещата се случват така, че той показва решимост, категоричност", обясни още той.

Писанчев и Коми отчетоха сътрудничеството между ДАНС и ФБР

http://www.cross.bg/komi-dans-pisanchev-1455277.html

София /КРОСС/ Председателят на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) Владимир Писанчев проведе работна среща с директора на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ Джеймс Коми. Председателят на ДАНС е домакин на официалната визита на г-н Коми в България.По време на срещата бяха отчетени сътрудничеството между ДАНС и ФБР и конкретните резултати. Акцентирано бе върху постигнатото по линия на противодействие на финансовите престъпления и в частност по отношение на легализирането на парични средства, генерирани вследствие на незаконни дейности, както и на престъпления, свързани с измами с банкови карти.Обсъдени бяха и направленията на бъдещото сътрудничество между двете партньорски служби, като бе акцентирано върху необходимостта от засилване на обмена на информация във връзка с двупосочното движение на чуждестранни бойци до и от зоните на конфликт в Близкия изток и противодействието на кибератаки. Наблегнато бе и на дейностите по противодействие на корупцията.При посещението си в ДАНС директорът на ФБР посети разположения в Агенцията Национален контратерористичен център, в който участват експерти от всички национални институции. Г-н Коми даде висока оценка на организацията и дейността на Центъра и изрази надежда за бъдещо ползотворно сътрудничество.Като домакин на посещението на директора на ФБР в България председателят на ДАНС Владимир Писанчев даде на г-н Джеймс Коми протоколен обяд.

Задържаха руски губернатор за подкуп в размер на 60 млн. рубли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634632

Губернаторът на Сахалинска област  е бил задържан от следствените органи и изпратен в Москва за по-нататъшно разследване, пише ТАСС. Хорошавин е заподозрян за взимане на подкуп в размер на 60 милиона рубли.
Заедно с Хорошавин в столицата са били конвоирани още няколко души от неговия екип, сред които помощник губернатора Андрей Икрамов и главния
Губернаторът на Сахалинска област  е бил задържан от следствените органи и изпратен в Москва за по-нататъшно разследване, пише ТАСС. Хорошавин е заподозрян за взимане на подкуп в размер на 60 милиона рубли. Заедно с Хорошавин в столицата са били конвоирани още няколко души от неговия екип, сред които помощник губернатора Андрей Икрамов и главния

Москов сменя ръководствата на 3 болници

http://www.bnews.bg/article-130597

Промените се налагат, тъй като трите лечебни заведения са държали повече от 25 процента от авоарите си в една и съща банка - фалиралата КТБ.

Задържаха руски губернатор за подкуп в размер на 60 млн. рубли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634620

Губернаторът на Сахалинска област  е бил задържан от следствените органи и изпратен в Москва за по-нататъшно разследване, пише ТАСС. Хорошавин е заподозрян за взимане на подкуп в размер на 60 милиона рубли.
Заедно с Хорошавин в столицата са били конвоирани още няколко души от неговия екип, сред които помощник губернатора Андрей Икрамов и главния
Губернаторът на Сахалинска област  е бил задържан от следствените органи и изпратен в Москва за по-нататъшно разследване, пише ТАСС. Хорошавин е заподозрян за взимане на подкуп в размер на 60 милиона рубли. Заедно с Хорошавин в столицата са били конвоирани още няколко души от неговия екип, сред които помощник губернатора Андрей Икрамов и главния

Обезглавеният труп край "Перла" - на жена с дънки?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634625

Разчлененият труп без глава и торс, открит в района на резиденция Перла край Приморско, най-вероятно е на жена, смятат запознати.
Тя е била обута с дънки и туристически обувки.
Аутопсията на човешките останки вече е приключила, чакат се резултати от няколко експертизи, които да установят със сигурност кога е настъпила смъртта.
Разчлененият труп без глава и торс, открит в района на резиденция Перла край Приморско, най-вероятно е на жена, смятат запознати. Тя е била обута с дънки и туристически обувки. Аутопсията на човешките останки вече е приключила, чакат се резултати от няколко експертизи, които да установят със сигурност кога е настъпила смъртта.

В Европейския съюз се обмисля "интернет на две скорости"

http://www.moreto.net/novini.php?n=281879

Латвийското председателство на ЕС внесе предложение да се позволи на интернет доставчиците да печелят от услуги срещу по-висока такса. Основната идея е част от потребителите, които искат интернет на по-висока скорост, да заплащат допълнително за това, стига да не се забавя достъпът до интернет на другите клиенти.

Сгащиха апаш в Каварна

http://pik.bg/сгащиха-апаш-в-каварна-news293379.html

Сгащиха апаш в Каварна

Крадец е заловен на местопроизшествието, докато извършва кражба от частен имот в Каварна, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Сигналът е получен на 2 март, около 1,20 часа.

На място униформените открили крадеца и го задържали. Той е криминално проявеният 37-годишен Е.А. от град Каварна.  По случая е образувано незабавно производство по описа на РУ МВР Каварна./topnovini.bg

 

Борисов и Лазаров се взеха, кумува Кой. Горчиво!

http://frognews.bg/news_87109/

Аддикацията е присъща на всеки пети човек в света. Аддикация се наричат зависимостите, от които страдат хората. Това е болестно състояние на психиката. Зависимостта е толкова страшна, че в немалко случаи причинява смърт, твърди психологът Уилям Хърт. Има биологическа зависимост - от наркотици, алкохол, тютюн, лекарства. Има поведенческа - от хазарт, вещи, поемане на рискове и др. Зависимостта се изразява в изгубването на контрол.

Москов: Край на безразборното харчене на пари от болниците

http://www.cross.bg/resyrs-bolnitzite-moskov-1455276.html

София /КРОСС/ Приключи се с това болниците да продължават да харчат, а държавата да обслужва тези разходи. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов по време на заседание на комисията по здравеопазване в парламента. По думите му за разлика от предишни години, през 2015 г. директорите на лечебните заведения имат яснота за разпределението на парите и имат спокойствието да знаят, че разполагат с гарантиран ресурс. "Когато всеки директор има пред себе си ясната финансова рамка, в която може да влезе, той ще знае как да управлява своя ресурс, а болницата ще се превърне в това, което трябва да бъде", обясни здравният министър.Москов обяви отново, че в близките дни ще бъдат сменени ръководствата на три болници. Това са "Св. Георги" в Пловдив, "Св. Марина" във Варна и "Св. Анна" в София. Причината затова е, че финансовият ресурс на болниците е концентриран само в една банка.

12 въздушни удара срещу Ислямска държава

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/12-vyzdushni-udara-sreshtu-isliamska-dyrzhava-6032530

В Либия бойци на Ислямска държава нападнаха петролно находище, близо до централната част на либийското крайбрежие

Радан Кънев: Подкрепяме работата на Вучков

http://frognews.bg/news_87107/

Искрено се надявам, че ще има среща между министъра и премиера. Изразихме много категорична подкрепа на всички групи от мнозинството за работата на Веселин Вучков до момента.

Москов прави чистка в болници

http://bulgarski.pogled.info/news/62843/Moskov-pravi-chistka-v-bolnitsi

/Поглед.инфо/ Съобщението към болниците е ясно: "Купонът свърши!". Не може да продължава безразборното харчене на пари от болниците, а след това държавата да покрива разходите.

Путин: Убийството на Немцов е позор за Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634636

Президентът на Русия Владимир Путин окачестви днес убийството на опозиционера Борис Немцов като позор за страната, предаде Асошиейтед прес.
В излъчено по телевизията изказване пред служители на руското министерство на вътрешните работи Путин осъди покушението срещу Немцов, който бе разстрелян, докато се разхождаше близо до Кремъл в нощта на петък
Президентът на Русия Владимир Путин окачестви днес убийството на опозиционера Борис Немцов като позор за страната, предаде Асошиейтед прес. В излъчено по телевизията изказване пред служители на руското министерство на вътрешните работи Путин осъди покушението срещу Немцов, който бе разстрелян, докато се разхождаше близо до Кремъл в нощта на петък

Путин определи убийството на Немцов като позор за Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634619

Президентът на Русия Владимир Путин окачестви днес убийството на опозиционера Борис Немцов като позор за страната, предаде Асошиейтед прес.
В излъчено по телевизията изказване пред служители на руското министерство на вътрешните работи Путин осъди покушението срещу Немцов, който бе разстрелян, докато се разхождаше близо до Кремъл в нощта на петък
Президентът на Русия Владимир Путин окачестви днес убийството на опозиционера Борис Немцов като позор за страната, предаде Асошиейтед прес. В излъчено по телевизията изказване пред служители на руското министерство на вътрешните работи Путин осъди покушението срещу Немцов, който бе разстрелян, докато се разхождаше близо до Кремъл в нощта на петък

Мъж с черен автомобил е обикалял района, където е убита Вероника

http://www.cross.bg/veronika-neofitzialni-danni-1455275.html

Велико Търново /КРОСС/ Мъж с черен автомобил е обикалял в района, където е убита Вероника Здравкова във Велико Търново, предаде Нова телевизия, като цитира местния жител Амет Мехмедов.По неофициални данни, шофьорът преследвал млади момичета в тъмното.Разпшитван за убийството бе и бившият й приятел. В деня на инцидента, Вероника е носила в себе си известна сума пари, тъй като е получила заплатата си. Те, както и телефонът й, са изчезнали и затова основната версия е, че момичето е било убито с цел грабеж. Има заподозрян за престъплението, сочат неофициални данни от днес.

Папа Франциск: Възрастните хора не са марсианци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634622

Папа Франциск възнегодува срещу тенденцията младите поколения да смятат старостта за болест, от която трябва да се държат надалеч, а възрастните хора – за марсианци, предаде Франс прес.
„Старостта не е болест. Възрастният не е марсианец. Възрастният, това сме ние, скоро или след повече време, това е неизбежно, независимо дали мислим за това”,
Папа Франциск възнегодува срещу тенденцията младите поколения да смятат старостта за болест, от която трябва да се държат надалеч, а възрастните хора – за марсианци, предаде Франс прес. „Старостта не е болест. Възрастният не е марсианец. Възрастният, това сме ние, скоро или след повече време, това е неизбежно, независимо дали мислим за това”,

Зловещата мода се завръща! Масово тровят котки с антифриз във Варна

http://petel.bg/Zloveshhata-moda-se-zavrashha--Masovo-trovyat-kotki-s-antifriz-vav-Varna__103528

Масово тровят котки с антифриз във варненския квартал „Виница”, сигнализираха от неправителствената организация Animal Hope Varna. Засега...

Бойци от Малайзия и Индонезия формират собствен отряд в „Ислямска държава”

http://petel.bg/Boytsi-ot-Malayziya-i-Indoneziya-formirat-sobstven-otryad-v----Islyamska-darzhava---__103529

Терористичната групировка „Ислямска държава” вече има отделна бойна единица, съставена само от граждани на Малайзия и Индонезия,...

Фандъкова: Ще инвестираме над 5 милиона лева в спортна инфраструктура през 2015-а

http://pik.bg/фандъкова-ще-инвестираме-над-5-милиона-лева-в-спортна-инфраструктура-през-2015-а-news293377.html

Фандъкова: Ще инвестираме над 5 милиона лева в спортна инфраструктура през 2015-а

През тази година и в следващите две, които остават до 2018 г. сме се насочили към развитието на спортната инфраструктура. Общо около 5 500 000 лв. инвестиции ще инвестираме тази година в спортна инфраструктура по различни програми. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на реновираната зала "Триадица", предаде агенция "Фокус".

"Едната от тях е за строителство на нови физкултурни салони, предстои строителство на физкултурен салон в 98 НУ в район "Надежда". Предстои изграждането по-скоро на пристройка в съществуващия физкултурен салон на Първа английска гимназия с построяването на още един. Новото училище в с. Герман ще е с нов физкултурен салон. Детските градини, всичките те с физкултурни салони, а някои и с басейни. Едновременно с това ще ремонтираме четири съществуващи физкултурни салона, три ученически и училищни басейни. Заедно с това ще изграждаме и фитнес площадки и ще продължим с тези на открито. Ползват се много, от това което се вижда", заяви Фандъкова.

"Всяка година до 2018-та ще се стремим да разширяваме спортната база, с това да стимулираме и учителите, и децата да спортуват. Залата беше пълна с деца от съседните училища. В този район се намира и моето 73-то училище, ние сме ползвали зала "Триадица" по предназначение много отдавна - имаме традиции в това отношение", добави тя.

"Най-важното е да инвестираме, а учителите и треньорите си знаят работата, дай Боже и повече родители да се обръщат към спорта и заниманията, свързани със спорт, защото в София има къде да се спортува. Важното е да има желание и да има повече информация, което е наш ангажимент, допълни Йорданка Фандъкова. 

"Мис България" разказва за почивките си на море с Борис Немцов

http://offnews.bg/news/n_1/n_470761.html

"Мис България" 2009 Антония Петрова е една от малкото българки, които познават лично политика Борис Немцов. Днес, дни след смъртта му, тя определя опозиционера като изключително земен, духовит и позитивен човек, със силна харизма. Антония разказва, че покрай съпруга й Александър Бередин били близки приятели с опозиционера.  "С Борис Немцов се запознахме през 2006 година на една почивка в Египет. Всеки февруари се организира руски спортен фестивал в Египет. Моят съпруг е сърфист, както и Борис. Поне 5 години сме били заедно на почивки", разказа в студиото на Нова телевизия Антония Петрова. "Познавам дъщеря му, Жана, която е на моите години, родена е през 1984 година. Познавам и следващата му съпруга, но сегашната му приятелка не я познавам”, поясни "Мис България" 2009. Миската подчерта, че Немцов никога не се е страхувал за живота си и категорично отказвал да се възползва от услугите на охранители. „Той правеше впечатление със своята непринуденост. Борис беше изключително позитивен човек, беше открит в общуването си с хората. Той по-скоро се шегуваше със ситуацията, никога не е проявявал страх, отказваше да се движи с охрана", добави тя. Според нея поне от 8 години Борис Немцов не е истинският лидер на опозицията, "но неговата фигура била толкава ярка, че хората продължават да го следват". "Мястото, където беше убит Борис Немцов, е изключително популярно, една от точките, които са най-наблюдавани в Москва и за мен е учудващо, че при толкова много камери единствената информация е, че убийството е извършено от бял автомобил", казва Петрова и недоумява как няма свидетели на инцидента.

Папа Франциск: Възрастните не са марсианци

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/papa-francisk-vyzrastnite-ne-sa-marsianci-6032531

Франциск цитира "ясните и пророчески думи" на своя предшественик Бенедикт Шестнайсети, който беше казал, че "качеството на една цивилизация се оценява отчасти по начина, по който се отнася към възрастните"

Папа Франциск: Възрастните хора не са марсианци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634613

Папа Франциск възнегодува срещу тенденцията младите поколения да смятат старостта за болест, от която трябва да се държат надалеч, а възрастните хора – за марсианци, предаде Франс прес.
„Старостта не е болест. Възрастният не е марсианец. Възрастният, това сме ние, скоро или след повече време, това е неизбежно, независимо дали мислим за това”,
Папа Франциск възнегодува срещу тенденцията младите поколения да смятат старостта за болест, от която трябва да се държат надалеч, а възрастните хора – за марсианци, предаде Франс прес. „Старостта не е болест. Възрастният не е марсианец. Възрастният, това сме ние, скоро или след повече време, това е неизбежно, независимо дали мислим за това”,

Бриго Аспарухов: И Вучков е прав, и Борисов е прав

http://news.ibox.bg/news/id_1725141996

Според бившия шеф на НРС сега не е времето за рокади по върховете на спецслужбите

Подписаха нови пет договора за саниране във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=281938

Нови пет договора за саниране - три в район „Аспарухово“, един в „Младост“ и един в „Приморски“ подписа днес кметът на Варна Иван Портних, научи Moreto.net. Един договор между общината и Сдружението на собствениците е изпратен в Областна управа за проверка, а друг вече е парафиран и от Българската банка за развитие, с което се урежда неговото целево финансиране.

113 сгради искат финансиране от ББР

http://www.bnews.bg/article-130595

Най-голям брой сдружения на собственици са регистрирани в София, Хасково, Пловдив и Благоевград.

Директорът на ТЕЦ „Марица“ 2 влезе в ръководството на БЕХ

http://offnews.bg/news/n_1/n_470814.html

Директорът на ТЕЦ „Марица“ 2 Живко Динчев влезе в Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг, показва справка в Търговския регистър. Динчев влиза в ръководството на БЕХ на мястото на Владимир Денчев от Асоциацията на българските потребители. Владимир Денчев беше назначен в Съвета на директорите през септември миналата година на мястото на Илко Желязков. През октомври 2013 г. Живко Динчев, тогава зам.-директор на ТЕЦ „Марица Изток 2“, и тогавашният директор на централата Георги Христозов бяха санкционирани, след като проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция установи, че централата е изхарчила без договори над 36 млн. лева за строителство, доставки и услуги без да е обявила обществени поръчки и дори без сключени договори. АДФИ състави на Динчев и Христозов актове за административни нарушения.

"Медиана": Обществото няма доверие в управлението

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mediana-obshtestvoto-niama-doverie-v-upravlenieto-6032533

Промяната на политическата власт не е променила дълбокия песимизъм за бъдещето на страната, показват данни на социологическата агенция на Кольо Колев

Цацаров и шефът на ФБР обсъдиха борбата с тероризма и противодействието на корупцията

http://www.cross.bg/protivodeiistvie-terorizma-tzatzarov-1455274.html

София /КРОСС/ Мерките за борба с тероризма и противодействие на корупцията бяха темите, които обсъдиха на среща в Съдебната палата главният прокурор на България Сотир Цацаров и директорът на ФБР Джеймс Коуми, който е на официално посещение у нас. На срещата присъства и посланикът на САЩ в София Марси Рийс.Належащата необходимост от приемане на ново антитерористично законодателство с оглед на новите заплахи, беше акцент в разговорите. Българският главен прокурор представи и антикорупционните мерки, предложени от държавното обвинение, с оглед превенция и противодействие на подобен тип деяния.Директорът на ФБР се ангажира с възможността за практическо обучение на български прокурори за борба с тероризма. Той заяви, че първите действия по разследването са най-важни за успешното противодействие на подобни случаи. Джеймс Коуми посочи, че законодателството в САЩ позволява успешната работа на разследващите органи.    

Москов маха шефовете на три болници

http://frognews.bg/news_87106/

"Съобщението към болниците е ясно: "Купонът свърши!". Не може да продължава безразборното харчене на пари от болниците, а след това държавата да покрива разходите", обяви здравният министър Петър Москов по време на контрола в Комисията по здравеопазване.

Фандъкова откри реновираната спортна зала "Триадица"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634599

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова откри реновираната спортна зала
Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова откри реновираната спортна зала "Триадица", съобщи "Фокус". Йорданка Фандъкова заяви, че Столичният общински съвет предоставя залата за 10 години на Българската федерация по баскетбол. Първата инициатива, която се проведе в спортната зала бе част от програмата "София европейска столица на спорта за 2018

Три големи болници със сериозни загуби заради КТБ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/tri-golemi-bolnici-sys-seriozni-zagubi-zaradi-ktb-190326/

Ще има промени в ръководствата на тези лечебни заведения, съобщи здравният министър пред здравната комисия на НС

Кметът на София Йорданка Фандъкова откри реновираната спортна зала "Триадица"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634606

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова откри реновираната спортна зала "Триадица", съобщи "Фокус". Йорданка Фандъкова заяви, че Столичният общински съвет предоставя залата за 10 години на Българската федерация по баскетбол.
Първата инициатива, която се проведе в спортната зала бе част от програмата "София европейска столица на спорта за 2018
Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова откри реновираната спортна зала "Триадица", съобщи "Фокус". Йорданка Фандъкова заяви, че Столичният общински съвет предоставя залата за 10 години на Българската федерация по баскетбол. Първата инициатива, която се проведе в спортната зала бе част от програмата "София европейска столица на спорта за 2018

Нараства търсенето на агро кредити със старта на кампания 2015 г.

http://econ.bg/Новини/Нараства-търсенето-на-агро-кредити-със-старта-на-кампания-2015-г-_l.a_i.660046_at.1.html

С новия земеделския сезон Пощенска банка (www.postbank.bg) отчита засилено търсене на земеделски кредити. „Всички наши продукти са специално ...

Редовната мисия на Международния валутен фонд у нас започва

http://pik.bg/редовната-мисия-на-международния-валутен-фонд-у-нас-започва-news293376.html

Редовната мисия на Международния валутен фонд у нас започва

Пролетната мисия на Международния валутен фонд у нас започва. За последно институцията беше у нас през юни миналата година, малко преди Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде поставена под специален надзор.

Тогава от МВФ съобщиха, че банковата ни система е стабилна и функционира добре. Представителите на Фонда идват у нас малко след като парламентът одобри договорите с банките – посредници, които ще помагат на страната ни да поеме дълг от 16 милиарда лева за следващите три години, информира БНР. Обикновено експертите правят преглед не само на държавните финанси, а и на пенсионната система.

Очакванията са до края на този месец да има консенсус за това как да изглежда пенсионната реформа. Освен че трябва да се стигне до споразумение за това как да нарастват възрастта и стажът за пенсиониране, управляващите трябва да намерят решение и на въпроса за втората пенсия. Според управляващите, ако изберем да се осигуряваме в НОИ, парите да се съхраняват в Сребърния фонд.

Плевнелиев и Реформаторите с обща решимост за реална правосъдна реформа, а не в декларативен вид

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/04/2484276_plevneliev_i_reformatorite_s_obshta_reshimost_za/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев и Реформаторският блок заявиха общата си решимост за провеждането на правосъдната реформа и то не в декларативен вид, а като реална, сериозна и задълбочена промяна в управлението на българското правосъдие. Това заяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторите Радан Кънев след среща с държавния глава в рамките на инициирания от него "месец на политическите консултации".

Според Кънев има добри решения, които са свързани с конституционна...

Изслушват кандидат-шефа на НЗОК на 10 март

http://www.cross.bg/izslyshvat-kandidat-shefa-na-nzok-na-mart-1455273.html

София /КРОСС/ Единственият кандидат за поста управител на НЗОК д-р Глинка Комитов ще бъде изслушан на 10 март от 15 часа на извънредно заседание на здравната комисия в парламента.Кандидатурата на д-р Комитов бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ, след като мандата на д-р Румяна Тодорова изтече.

Изложба на Георги Скумов в Карлово

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TqtIlhfjiJw/

Изложба “Полъх от морето… и още нещо” откри поморийският художник Георги Скумов в арт център “Орхидея” гр. Карлово на 3 март 2015 г.

izlojba_Skumov2

izlojba_Skumov3

izlojba_Skumov4

Skumov_kartina

izlojba_Skumov5

izlojba_Skumov6

„Хогуортс Експрес” става атракцион

http://www.moreto.net/novini.php?n=281918

Влакът от филмите за магьосника Хари Потър "Хогуортс Експрес" става атракцион. Сега посетителите на студиото Warner Bros. в Лондон ще могат да се докоснат до един от най-известните декори от лентата - композицията, с която героите от фантастична сага пътуват до училището за магьосници Хогуортс.

12 бракониерски мрежи иззеха от яз. „Тича”

http://pik.bg/12-бракониерски-мрежи-иззеха-от-яз-„тича”-news293369.html

12 бракониерски мрежи иззеха от яз. „Тича”

12 бракониерски мрежи с обща дължина от над 1000 м са били иззети от яз. „Тича”, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Инспектори от отдел „Рибарство и контрол” – Шумен са извършили нощна проверка на водоема от 21 часа на 27 февруари до 5 часа на другия ден по вода за нерегламентирани средства за улов на риба.

По време на проверката са открити 8 хрилни мрежи с обща дължина 600 м, поставени в работно положение от неизвестен нарушител. От мрежите са освободени и върнати обратно във водата около 52 кг риба – 35 кг каракуда,15 кг платика и 2 кг червеноперка.

На 28 февруари след подаден сигнал на тел.112 около 12.30 часа била извършена проверка на Кьолменския ръкав на яз. „Тича” по вода, при което са открити 4 хрилни мрежи с обща дължина 440 метра, поставени в работно положение. От мрежите е освободена и върната във водата 3 кг бяла риба (сулка).

35 кг риба– 20 кг каракуда, 10кг. платика и 5 кг. червеноперка, е дарена на православен храм “Свети Петър и Павел” във Велики Преслав./topnovini.bg

 

Дженифър Лорънс ще играе военен фотограф в новия филм на Спилбърг

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/03/04/2484007_djenifur_loruns_shte_igrae_voenen_fotograf_v_noviia/?ref=rss


Носителката на "Оскар" Дженифър Лорънс ще изиграе известния военен фотограф Линзи Адарио в биографичен филм, режисиран от Стивън Спилбърг, съобщи "Гардиън".

Актьорският състав включва още Рийз Уидърспуун, а в режисурата ще се включи и Дарън Аронофски. Преговори се водят с актьорите Джордж Клуни и Грант Хеслов.

Спилбърг ще работи по адаптирането на мемоарите на фотожурналистката Линзи Адарио It's What I do: a Photographer's Life of Love and War, издадени по-рано тази...

Турция готова да предостави военна помощ на Ирак

http://www.cross.bg/tyrtziya-irak-gotova-1455272.html

/КРОСС/ Турция е готова да предостави военна помощ на Ирак в областта на логистиката и разузнаването в операциите за освобождението на Мосул от бунтовниците от терористичната групировка "Ислямска държава", заяви в сряда министърът на отбраната на Турция Исмет Йълмаз, който е на посещение в Багдад."Ние ще бъдем заедно с иракските братя при освобождаването на Мосул. Турция е готова да окаже на Ирак всякакво съдействие в областта на разузнаването и логистиката", каза Йълмаз.

Хванаха 50-годишен зад волана с 2,30 промила алкохол

http://pik.bg/хванаха-50-годишен-зад-волана-с-230-промила-алкохол-news293362.html

Хванаха 50-годишен зад волана с 2,30 промила алкохол

50-годишен мъж от Крушари е заловен да шофира с 2,30 промила, съобщават от полицията.

На 28 февруари, около 20:43 часа в селото е спрян за проверка лек автомобил „Мерцедес” с добричка регистрация, управляван от мъжа. Тестът за алкохол показал 2,30 промила в издишания от него въздух. Водачът е задържан с полицейска мярка за срок от 24 часа във Второ РУ МВР Добрич. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Песков: Новите санкции на САЩ няма да повлияят на позицията на Русия

http://www.cross.bg/rysiya-sanktzii-peskov-1455271.html

/КРОСС/ Новите санкции на САЩ няма да се отразят на позицията на Руската федерация, те вредят на световната икономика, смята прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков. "Санкциите са нож с две остриета и със сигурност предизвикват дискомфорт за Русия, но също така те вредят на бизнеса и на икономиките на страните, които играят в тези санкционни игри. Тези санкции не носят нищо добро за световната икономика", заяви Песков в отговор на въпрос РИА „Новости"."И най-важното - никакви санкции не могат да накарат Русия да направят промени в последователната си политика в международните отношения", подчерта той. Припомняме, че днес стана ясно, че американският президент Барак Обама е удължил с година санкциите срещу Русия.

Варненският съд наложи ефективно наказание за квартирант откраднал пари от хазаина си

http://www.moreto.net/novini.php?n=281928

Квартирант, откраднал пари от своя хазаин, бе осъден ефективно от Районен съд – Варна, научи Moreto.net. 34-годишният П. Колев призна вината си за извършена кражба на 18 април миналата година в гр.Белослав от къщата на своя хазаин и постигна споразумение с прокуратурата.

Шестнадесет пострадали при пожар в Кайро

http://news.ibox.bg/news/id_692411701

Египетските власти са вдигнали вертолети, над 10 пожарни и 20 линейки

Москов: Съобщението към болниците е ясно: "Купонът свърши!"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634587

Съобщението към болниците е ясно: "Купонът свърши!". Не може да продължава безразборното харчене на пари от болниците, а след това държавата да покрива разходите.
Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на контрола в Комисията по здравеопазване, съобщи БГНЕС.
Москов подчерта, че за разлика от предишни години, през 2015 г.
Съобщението към болниците е ясно: "Купонът свърши!". Не може да продължава безразборното харчене на пари от болниците, а след това държавата да покрива разходите. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на контрола в Комисията по здравеопазване, съобщи БГНЕС. Москов подчерта, че за разлика от предишни години, през 2015 г.

Убийците на Немцов били от южните райони на Русия

http://frognews.bg/news_87105/

Разследващите убийството на Борис Немцов вече разполагат със снимки на убийците, съобщи ren.tv. От тях става ясно, че че става дума за хора от южните райони на Русия. Фотосите били свалени след обработване на видеозаписите от камери, намиращи се в района на престъплението и извън него.

Парламентът наложи мораториум върху износа на сурова дървесина

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/03/04/2484244_parlamentut_naloji_moratorium_vurhu_iznosa_na_surova/?ref=rss


Тази сряда (4 март) парламентът наложи мораториум върху износа на необработен дървен материал, който да действа три месеца. Целта е в рамките на този кратък срок да бъдат приети законодателни промени, с които да се подобри контролът над незаконните сечи. Мораториумът влиза в сила веднага след публикуването му в Държавен вестник, решиха още народните представители.

Миналата седмциа Земеделсакта комисия в НС прие обобщено предложение за мораториум по внесени идентични три отделни...

Кънев: Всички групи от мнозинството изразихме категорична подкрепа за работата на Вучков

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634585

Искрено се надявам, че ще има среща между министъра и премиера. Изразихме много категорична подкрепа на всички групи от мнозинството за работата на Веселин Вучков до момента. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев след срещата на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков с вицепремиерите
Искрено се надявам, че ще има среща между министъра и премиера. Изразихме много категорична подкрепа на всички групи от мнозинството за работата на Веселин Вучков до момента. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев след срещата на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков с вицепремиерите

Парламентът наложи временна забрана за износ на дървесина

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/parlamentyt-naloji-vremenna-zabrana-za-iznos-na-dyrvesina-190322/

Ограничението ще важи за срок от три месеца, през който трябва да бъдат предложени мерки срещу незаконната сеч

Кънев: Всички групи от мнозинството изразихме категорична подкрепа за работата на Вучков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634578

Искрено се надявам, че ще има среща между министъра и премиера. Изразихме много категорична подкрепа на всички групи от мнозинството за работата на Веселин Вучков до момента. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев след срещата на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков с вицепремиерите
Искрено се надявам, че ще има среща между министъра и премиера. Изразихме много категорична подкрепа на всички групи от мнозинството за работата на Веселин Вучков до момента. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев след срещата на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков с вицепремиерите

Москов сменя ръководствата на 3 болници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634568

Съобщението към болниците е ясно:
Съобщението към болниците е ясно: "Купонът свърши!". Не може да продължава безразборното харчене на пари от болниците, а след това държавата да покрива разходите. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на контрола в Комисията по здравеопазване, съобщи БГНЕС. Москов подчерта, че за разлика от предишни години, през 2015 г.

Тежко лято за София! Стартират основните ремонти на големите пътни артерии в града

http://pik.bg/тежко-лято-за-софия-стартират-основните-ремонти-на-големите-пътни-артерии-в-града-news293355.html

Тежко лято за София! Стартират основните ремонти на големите пътни артерии в града

Основните ремонти на големите пътни артерии в София започват още в края на месеца и трябва да приключат до началото на учебната година.

Всичко зависи от времето и ако то позволява, още в края на март или началото на април ще започне реконструкцията на последния етап от пешеходната зона на бул. „Витоша”, обясни зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов, пише "Труд".

Предвижда се входовете към булеварда за разходки да бъдат преградени с пиломати (колчета, които се прибират в земята), така че между бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Солунска” да не могат да влизат автомобили. Подобни предпазни колчета бяха сложени преди години и по „Граф Игнатиев”, но после загубиха смисъл, след като шофьорите на държавни ведомства и посолства масово се сдобиха с дистанционни устройства, с които ги контролираха, а кола на дипломати се блъсна в тях.

Основен ремонт ще има и по булевард „Витоша” между бул. ”Патриарх Евтимий” и Южния парк.

Началото на първия по-голям и значим ремонт се очаква в началото на април или най-късно до средата на следващия месец. Става дума за „Цариградско шосе”, което частично бе обновено миналата година. Сега ще се копае по двете платна на отсечките от алея "Яворов" до моста на "Четвърти километър", както и от бул. "Ал. Малинов" (от разклона за летището и "Младост") до Околовръстния път. Това е един от приоритетите в програмата за рехабилитация на уличната мрежа на Столичната община за 2015 г.

Движението по голямата пътна артерия пак ще е в една от двете ленти, докато по другата работят майсторите, както беше и миналата година.

Най-късно до средата на септември, когато и трафикът ще стане по-интензивен, се очаква да приключат основните дейности по платната, поставянето на осветление, маркировка и бордюри, обясни Любомир Христов. Ако се наложат допълнителни строителни работи - например по локалното платно, те ще продължат и след старта на учебната година.

На повечето места, където ще има ремонти, очакваме проблеми с движението, тъй като градът е проектиран и изпълнен със сравнително тесни пътища, каза Христов. По думите му едно от големите затруднения в трафика ще бъде именно по „Цариградско шосе”, особено между „Яворов” и „Четвърти километър”. Ще направим всичко възможно да се работи и при удължено работно време, за да се съкратят сроковете, но без да се отразява на качеството, обеща Христов.

След като приключи работата по „Цариградско”, е планиран ремонт на надлез на бул. „Драган Цанков”, близо до кръстовището за КАТ. Там все още не е приключила тръжната процедура, затова от общината не се ангажираха със срокове кога ще стартира работата. Но обещаха да се съобразят с пускането на нормалното движение по „Цариградско”, тъй като двата пътя до известни степен алтернативи един на друг. Ремонтът на „Драган Цанков” не е много голям, но със сигурност ще се отрази на движението около КАТ, смята Христов.

Ново кръстовище ще се изгражда и на булевардите „Иван Гешов” и „България”. Миналата седмица е приключило делото във ВАС, като съдиите са се произнесли в полза на Столична община. Вероятно работата ще започне в края на лятото. Естакадата ще е с окачено кръгово кръстовище на второто ниво и ще струва 16 млн. лв.

Още през май ще започне пренареждането на паветата по бул. „Дондуков”. Ремонти ще има и по ул. „Раковски”. По-голямата част от района там - между „Дондуков” и бул. „Сливница” бе поправена миналата година. Сега остава участъкът от „Сливница” до ул. „Козлодуй”. Идеята е той да се ремонтира през лятото, когато има по-малко движение в района, а затруднения в трафика се очакват само за около месец.

Предстои обновление и на ул. „Козлодуй”, като там ще се съвмести с ремонта на релсовия път за трамвая. Успоредно с това ще се копае и в участъка по „Раковски”.

По бул. ”Сливница” също ще се работи от моста над жп линията към кв. ”Захарна фабрика”.

За 2015 г. е планиран ремонт и на бул. „Владимир Вазов” от моста ”Чавдар” до бул. ”Ботевградско шосе”, но там все още тече процедурата за изпълнител и затова разкопаването ще започне най-рано през втората половина на годината.

Тази година вероятно ще се приключи и с пробива при болница "Токуда", който ще свърже Семинарията с бул. ”Черни връх” през ул. ”Сре¬бърна”. Реконструкция ще има и на булевардите ”Прага” и ”Монтевидео”, както и на кръговото около Руски паметник.

Цялата програма за строителство и ремонти през 2015 г. ще е 147 млн. лв.

Големи надежди за облекчаване на пътния трафик се възлагат и на метрото, след като през април ще се пуснат в действие отсечките от бул. ”Цариградско шосе” към летището и Бизнес парка. Общината е готова с проектите и за третия лъч на подземната железница, като се очаква работата по тях да започне след средата на годината.

Извън големите обекти са планирани ремонти и на квартални улички и обновяване на 10 по-малки моста.

Планове за улични ремонти в София през 2015 г.

А - Кръстовище на две нива - бул. „Акад. Ив. Евст. Гешов“ и бул. „България“

Б - Кръстовище на две нива при Семинарията

В - Релсов път по бул. „България“ - II етап

3. бул. „Тодор Каблешков“

5. бул “Монтевидео” и ул. “Боряна”

6. бул. “Владимир Вазов” и “Ботевградско шосе”

8.бул. “Княз Ал. Дондуков” и ул “Кракра”

9. бул. “Прага”

11. бул. “Цариградско шосе”

12. бул. “Сливница”

13. бул. “Витоша”

16. бул. “Овча купел”

19. ул. “Проф. Д-р Иван Странски” и ул. “Акад. Ст. Младенов”

20. ул. “Козлодуй”

21. ул. “Г. С. Раковски”

102. ул. “Обиколна”

103. улици около Технопарк

104. ул. “Феникс” - “Промишлена”

105. ул. “Рилска обител”

106. ул. при Социален дом

107. пробив “Петър Дертлиев”

108. ул. “Войводина могила”

109. ул. “Народен герой”

111. ул. “Цар Симеон”

112. ул. Витиня

113. улици в “Лозенец”

114. улици в “Оборище”

115. улици в “Средец”

116. ул. “Княжевска”

117. ул. “Солунска”, “Княз Борис I”, “Цар Асен”

118. ул. “Каменно цвете”

119. ул. “Росаля”

120. бул. “Хемус”

121. ул. “Ат. Узунов” и “В. Атанасов”

122. мост по ул. “Брод”

124. мост над р. Слатинска

125. мостове по бул. “Евл. и Хр. Георгиеви”

126. надлез бул. “Драган Цанков”

127. бул. “Витоша” - пешеходна зона

129. подпорна стена по ул. “Н. Петков”

123. мост по ул. Одеса

128 мост по ул. Ат. Цветанов

FIS отмени окончателно отменения старт в Банско

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/04/2484218_fis_otmeni_okonchatelno_otmeneniia_start_v_bansko/?ref=rss


Международната федерация по ски (FIS) се отказа от пренасрочването на "прокълнатия" супергигантски слалом за жени, който не се проведе и в Банско.

Стартът, който беше оригинално насрочен за провеждане в австрийския курорт Бад Клайнкирхайм, няма да се проведе и календарът ще остане с едно състезание по-малко. 

Решението на FIS означава, че конкурентните за малката световна купа в Супер Г ще имат само още две състезания, за да определят победителя. В момента американката...

Окончателно: Съдът одобри спогодба за 600 хил. лв. за загиналия Пейо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634572



В кратко съдебно заседание днес беше одобрена спогодбата, постигната предварително между семейството на 26-годишния Пейо Янчев и община Бургас.
Младият мъж загина на 17 септември 2012 г. от тежки травми след като бе затиснат от паднал кестен в центъра на Бургас.
Както
В кратко съдебно заседание днес беше одобрена спогодбата, постигната предварително между семейството на 26-годишния Пейо Янчев и община Бургас. Младият мъж загина на 17 септември 2012 г. от тежки травми след като бе затиснат от паднал кестен в центъра на Бургас. Както "24 часа" вече писа, през февруари Общинският съвет даде съгласието си

Едно наум: Сидеров и руските депутати Карпов и Худяков откриха фотоизложба в парламента

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/04/2484230_edno_naum_siderov_i_ruskite_deputati_karpov_i_hudiakov/?ref=rss


В рубриката "Едно наум" "Дневник" публикува прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други, които трябва да се четат с едно наум. Следва прессъобщение на пресцентъра на "Атака" за откритата днес в парламента фотоизложба "Спортът – вечен мост между народите".

Фотоси на руски и български спортисти бяха представени в Народното събрание в изложбата "Спортът – вечен мост между народите". Експозицията беше открита от председателя на парламентарната група на партия АТАКА Волен...

Кандидатът за шеф на здравната каса ще бъде изслушан от ресорната комисия на 10 март

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/04/2484228_kandidatut_za_shef_na_zdravnata_kasa_shte_bude/?ref=rss


Парламентарната комисия по здравеопазване ще изслуша на 10 март единствения кандидат за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов.

Комитов ще изложи концепцията си за управление на касата на извънредно заседание от 15.00 часа. Депутатите приеха документите за допустимост на кандидатите, както и процедурните правила за изслушването и за избора от Народното събрание.

Д-р Глинка Комитов е издигнат от ГЕРБ. Той е единственият кандидат да оглави...

Властите разполагат със снимки на убийците на Борис Немцов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634570

Разследващите убийството на Борис Немцов вече разполагат със снимки на убийците, съобщи ren.tv. Те са били свалени след обработване на видеозаписите от камери, намиращи се в района на престъплението и извън него.
След като бе установен автомобилът на убийците – бял ЗАЗ Chance- следствените органи са насочили вниманието си към всички камери в
Разследващите убийството на Борис Немцов вече разполагат със снимки на убийците, съобщи ren.tv. Те са били свалени след обработване на видеозаписите от камери, намиращи се в района на престъплението и извън него. След като бе установен автомобилът на убийците – бял ЗАЗ Chance- следствените органи са насочили вниманието си към всички камери в

Властите разполагат със снимки на убийците на Борис Немцов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634554

Разследващите убийството на Борис Немцов вече разполагат със снимки на убийците, съобщи ren.tv. Те са били свалени след обработване на видеозаписите от камери, намиращи се в района на престъплението и извън него.
След като бе установен автомобилът на убийците – бял ЗАЗ Chance- следствените органи са насочили вниманието си към всички камери в
Разследващите убийството на Борис Немцов вече разполагат със снимки на убийците, съобщи ren.tv. Те са били свалени след обработване на видеозаписите от камери, намиращи се в района на престъплението и извън него. След като бе установен автомобилът на убийците – бял ЗАЗ Chance- следствените органи са насочили вниманието си към всички камери в

Скъпи лекарства за повече българи

http://www.moreto.net/novini.php?n=281899

Достъп на повече българи до скъпи нови терапии се е заело да осигури здравното министерство. Това ще стане възможно след сключването на пакт за съгласие между ведомството и фармацевтичната индустрия, научи „Преса“. Той предвижда контролиран ръст на парите за лекарства, които отпуска държавата, като в същото време компаниите ще предлагат директни компенсации на здравната каса за всеки нов медикамент.

Украйна върви по пътя на хиперинфлацията

http://europe.actualno.com/Ukrajna-vyrvi-po-pytja-na-hiperinflacijata-news_460175.html

През последните две седмици официалният курс на гривната, който в продължение на година бавно пълзеше надолу, изведнъж рухна – от 22-24 гривни за долар курсът изведнъж отиде на 40:1, пише ...

Заловиха контрабандни стоки за 44 бона

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634566

Заловиха контрабанда за 44 бона, като стоките били скрити в тайник на автобус. Рейсът пътувал от Турция за Румъния, съобщиха от Агенция „Митници“ (АМ). Стоката е била укрита в специално пригоден тайник в отсек, предназначен за горивен резервоар. Резервоарът е бил премахнат и на негово място е обособено помещение,
Заловиха контрабанда за 44 бона, като стоките били скрити в тайник на автобус. Рейсът пътувал от Турция за Румъния, съобщиха от Агенция „Митници“ (АМ). Стоката е била укрита в специално пригоден тайник в отсек, предназначен за горивен резервоар. Резервоарът е бил премахнат и на негово място е обособено помещение,

България подкрепя поетапното изграждане на Европейски енергиен съюз

http://econ.bg/Новини/България-подкрепя-поетапното-изграждане-на-Европейски-енергиен-съюз_l.a_i.660040_at.1.html

България подкрепя поетапното изграждане на Европейски енергиен съюз, способстващ за засилване ролята на енергийната политика в контекста на...

Медиана: 52% от българите разочаровани от кабинета

http://www.bnews.bg/article-130591

За първи път от последните пет редовни правителства се наблюдава такова високо ниво на песимизъм и негативизъм по отношение на управлението в началото на неговата работа.

Кунева: В България със сигурност ще бъде изграден координационен център на НАТО

http://www.cross.bg/kyneva-nato-bulgariya-1455270.html

София /КРОСС/ В България ще бъде разположена бронирана техника на НАТО в рамките на предвидено учение. След него тя ще си замине. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в рамките на редовния блиц контрол в парламента в отговор на питане, отправено от независимия депутат Велизар Енчев, който поиска повече подробности по отношение на намеренията на САЩ да се разположи на територията на България и Румъния бригада в рамките на ученията „Атлантическа твърдост". Кунева припомни, че всичко това е предвидено по договорите на страната за присъединяване към Алианса. "България е член на НАТО", посочи Меглена Кунева и добави: "За щастие".„Със сигурност можем да кажем, че ще бъде изграден координационен център на НАТО в София в които ще работят 38 души", каза още Кунева.

Концерт “Избрани песни от руската кинокласика” на 9 март 2015 г. в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZPIOYNoboN8/

Концерт на Милен Тотев “Избрани песни от руската кинокласика” ще се състои на 9 март 2015 г. от 18.00 ч. в Здравница САНМАРИНА” гр. Поморие.
Милен Тотев вече 40 години интерпретира на концерти песните на руския бард Булат Шалвович Окуджава. Основател от 2001 г. и Арт Директор на “БАРДФЕСТ – ЛОВЕЧ”.
Ръководител секции “Бардове” – Клуб на дейците на културата в град Ловеч, Арт ателие
“Лик” и Военен клуб – Ловеч. Член на Организационния комитет на международния фестивал за авторска песен и шансон “Вълни и струни”- България, “Слънчев бряг”.
Представител на България в международния проект “BARDSUMMIT”. Почетен член на “Кръга на барда” гр.Бургас и на Руски клуб – Слънчев бряг. Член на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва –Ловеч. Заместник председател на Общински съвет на СОСЗР – Ловеч. Председател на Клуб “М В Р” при СОСЗР, област Ловеч.

Много облаци и малко дъжд утре по Черноморието

http://petel.bg/Mnogo-oblatsi-i-malko-dazhd-utre-po-CHernomorieto__103524

Утре ще има значителна, предимно средна и висока облачност, но на места са възможни временни разкъсвания и намаления. Следобед от...

Органите на варненец в мозъчна смърт спасиха тежко болни пациенти

http://petel.bg/Organite-na-varnenets-v-mozachna-smart-spasiha-tezhko-bolni-patsienti__103525

39-годишен мъж изпада в мозъчна смърт на 27 февруари т.г. в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Въпреки загубата, близките взимат благородното...

Близо 199 млн. лв. са платени за лихви по държавния дълг през януари

http://www.mediapool.bg/blizo-199-mln-lv-sa-plateni-za-lihvi-po-darzhavniya-dalg-prez-yanuari-news231263.html

Близо 199 млн. лв. са платени за лихви по държавния дълг за първия месец от тази година. За цялата 2014 г. разходите за лихви са около 540 млн. лв. Това показва бюлетинът за държавния дълг, публикуван от Министерството на финансите в сряда. Повече от половината от разходите за лихви са по задължения, поети на международните пазари (113.15 млн. лв.). Те са почти изцяло по глобални облигации, платени през януари, като с погасяването и на главницата общо плащанията по дълга през януари възлизат на 2.15 млрд. лв. Изплащането им се отразява и на общия размер на държавните задължения, които намаляват с 672.4 млн. евро спрямо декември 2014 г. Така държавният дълг към края на януари е 10.63 млрд. евро и представлява 25.2% от БВП. Над 6.34 млрд. евро от задълженията са външен дълг, а 4.28 млрд. евро - вътрешен. Вътрешният дълг е нараснал със 150 млн. лв. през първия месец на годината, след като бяха пласирани държавни ценни книжа за 300 млн. лв. и бяха погасени стари задължения за 150 млн. лв. Задълженията към външните пазари са намалели със 735.3 млн. евро. Гарантираните от държавата заеми, които са основно за секторите енергетика и транспорт, са се увеличил с 13.8 млн. евро до 349 млн. евро. Нарастването се обяснява с разлики във валутните курсове, а не с реалното поемане на нови задължения с държавни гаранции. Междувременно Министерството на финансите съобщи, че редовната мисия на Международния валутен фонд (МВФ) е на посещение в България от 4 до 13 март. "В рамките на мисията предстои да бъдат дискутирани основните краткосрочни и средносрочни макроикономически прогнози и допускания, политиките за осигуряване на икономически растеж, двигателите на икономическо възстановяване и други", пише в съобщението. Експертите от фонда ще се срещнат с министъра на финансите Владислав Горанов и заместниците му Карина Караиванова и Кирил Ананиев, с експерти на финансовото ведомство, както и с представители на Българската народна банка.

Заловиха контрабандни стоки за 44 бона

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634551

Заловиха контрабанда за 44 бона, като стоките били скрити в тайник на автобус. Рейсът пътувал от Турция за Румъния, съобщиха от Агенция „Митници“ (АМ). Стоката е била укрита в специално пригоден тайник в отсек, предназначен за горивен резервоар. Резервоарът е бил премахнат и на негово място е обособено помещение,
Заловиха контрабанда за 44 бона, като стоките били скрити в тайник на автобус. Рейсът пътувал от Турция за Румъния, съобщиха от Агенция „Митници“ (АМ). Стоката е била укрита в специално пригоден тайник в отсек, предназначен за горивен резервоар. Резервоарът е бил премахнат и на негово място е обособено помещение,

Принц Уилям призова да се забрани търговията със слонова кост

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/03/04/2484191_princ_uiliam_prizova_da_se_zabrani_turgoviiata_sus/?ref=rss


Принц Уилям призова днес за прекратяване на търговията със слонова кост при посещението си в резерват за слонове в китайската провинция Юнан в края на тридневното си посещение в страната, предаде Ройтерс.

Уилям има критично отношение към Китай по повод потреблението на слонова кост, а правозащитни организации посочват, че нарастващият апетит на страната за този контрабанден материал предизвиква засилено избиване на слонове в Африка.

Китай обяви миналия месец едногодишна...

Сидеров и руските депутати Карпов и Худяков откриха фотоизложба в НС

http://www.cross.bg/ataka-siderov-rysiya-1455269.html

/КРОСС/ Фотоси на руски и български спортисти бяха представени в Народното събрание в изложбата „Спортът - вечен мост между народите". Експозицията беше открита от председателя на парламентарната група на партия АТАКА Волен Сидеров и заместник-председателя на парламента Явор Нотев. Специални гости на събитието бяха международният гросмайстор Анатолий Евгениевич Карпов, депутат от Държавната дума на Руската федерация от управляващата партия „Единна Русия", 12-кратен световен шампион по шахмат от 1975 до 1985 г. и световен шампион на ФИДЕ от 1993 до 1999 г., Роман Иванович Худяков, депутат от Държавната Дума на Руската Федерация и заместник-председател на фракцията ЛДПР, както и български спортисти. Руските парламентаристи са в България по покана на Волен Сидеров и вчера взеха участие в многохилядното шествие на „Атака" по случай Трети март. На депутатите от Русия бяха връчени почетни плакети от името на спортния министър Красен Кралев. Те получиха и плакети на партия „Атака" и на Народното събрание, а малко по-рано в залата на НС бяха приветствани с бурни аплодисменти от народни представители. Председателят на „Атака" Волен Сидеров заяви, че за него е чест да е организатор на това посещение: „Днес българският парламент посрещна видни представители на руската Държавна дума. Надявам се, че това ще бъде начало на пълноценни и истински връзки между двата парламента

Шофьор блъсна ученичка на пешеходна пътека

http://www.cross.bg/puteka-ychenichka-peshehodna-1455268.html

Пазарджик /КРОСС/ Шофьор блъсна ученичка на пешеходна пътека в Пазарджик. Инцидентът е станал около 7.30 часа тази сутрин на кръстовището между улиците "Кочо Честименски" и "Стоян Василев". Установено е, че 40-годишният Н.М. от село Ивайло е блъснал с лек автомобил Фиат, пресичащата на пешеходна пътека 15-годишна ученичка от Немската езикова гимназия.Момичето е откарано в болница, няма опасност за живота й. Водачът е бил изпробван с дрегер, пробата е отрицателна.

Очилата за виртуална реалност на Sony излизат на пазара догодина

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/03/04/2483995_ochilata_za_virtualna_realnost_na_sony_izlizat_na/?ref=rss


Очилата за виртуална реалност на Sony, Project Morpheus, ще са на пазара през първата половина на следващата година. Това обяви компанията по време на Game Developers Conference в Сан Франциско.

Устройството беше представено миналата година като концептуална разработка. То вече е "почти готово", като компанията ще го предлага с подобрен хардуер спрямо първоначално обявения.

Morpheus ще разчита на OLED екран с Full HD резолюция. Той ще може да се опреснява с до 120Hz -...

Облачно време ни очаква утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=281915

През нощта ще се заоблачи навсякъде. Утре времето ще е облачно и още сутринта в Западна, а по-късно през деня и в Централна България ще завали дъжд. В северозападните райони и по високите полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг.

Кунева не потвърди, че САЩ ще разполагат бригада в България

http://www.mediapool.bg/kuneva-ne-potvardi-che-sasht-shte-razpolagat-brigada-v-bulgaria-news231262.html

Вицепремиерът по сигурността Меглена Кунева не потвърди, че САЩ планират да разположат бригада в България и Румъния в рамките на ученията "Атлантическа твърдост". Кунева бе лаконична като обяви единствено, че в София ще бъде изграден координационен център на НАТО и ще има засилени общи учения. Само ден по-рано командващият на 173-та въздушно преносима бригада полк. Майкъл Фостер съобщи, че в следващите четири месеца САЩ ще разширят своя ангажимент към "Атлантическа твърдост" с разполагане на бригада в Румъния и България. Досега София не е коментирала официално информацията. Във военното министерство обаче смятат, че обявените планове засягат само северната ни съседка. "Не се говори за база и за разполагане на техника в страната. Тази година има съвместни учения с партньорите от НАТО повече от всеки друг път", каза Кунева в отговор на парламентарен въпрос. Тя уточни, че в България няма да бъде разполагана бронирана техника за постоянно, но танкове на НАТО ще влязат в страната за участие в конкретно учение. По-рано вече стана ясно, че става дума за около 15 машини. "Ще се провеждат учения. България е член на НАТО за щастие", заяви Кунева. Задалият въпроса независим депутат Велизар Енчев от своя страна заподозря, че вицепремиерът не е информирана за намеренията на САЩ и е научила едва преди ден от медиите. Преди ден полк. Майкъл Фостер каза, че "България и Румъния са двете страни, където имаме готовност за дислоциране". По думите му до края на лятото ще има изградена структура с команден център и батальони. Електронното издание Аrmytimes съобщи в края на миналия месец, че американските военни учения "Атлантическа решителност" ще обхванат България и Румъния в края на март. Програмата за военни учения стартира през април миналата година в трите балтийски държави и Полша, за да демонстрира ангажираността на САЩ към НАТО. За участие в ученията след включването на Румъния и България обаче общата численост на контингента на САЩ ще бъде увеличена от сегашните 900 военнослужещи на 1900. Съюзниците от НАТО засилиха присъствието в региона след руската агресия в Украйна.

Вижте черния списък на най-отровните храни!

http://frognews.bg/news_87104/

Природозащитната организация Грийнпийс публикува „черен списък“ с производителите нахрани, които ни тровят с генномодифицирани организми. В този „черен списък“ попадат производители, които използват ГМО с цел овкусяване, оцветяване или опресняване на продуктите.

Болницата в Дулово пак ще има хирургично отделение

http://www.cross.bg/otdelenie-patzienti-hiryrgichno-1455267.html

/КРОСС/ След петгодишно прекъсване общинската болница в Дулово отново ще приема пациенти за хирургично лечение. Това съобщи кметът на града доктор Юксел Ахмед.В края на миналия месец болницата е сключила с РЗОК-Силистра договори за хирургични пътеки. Във възстановеното отделение вече са приети пациенти, а първата операция ще бъде извършена веднага след празничната почивка около 3 март. Трима новоназначени хирурзи ще работят в отделението, което е оборудвано с 16 легла. За да заработи отново операционната през миналата година местната управа е инвестирала 80 хил. лв. в ремонт и обновяване на апаратурата.Официалното откриване на Хирургичното отделение ще бъде в петък от 11 часа.

На 10 март изслушват единствения кандидат за управител на НЗОК д-р Глинка Комитов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634545

Единственият кандидат за поста управител на НЗОК д-р Глинка Комитов ще бъде изслушан на извънредно заседание на Комисията по здравеопазването, което ще се проведе на 10 март, предаде репортер на БГНЕС.
Кандидатурата на д-р Комитов е издигната от парламентарната група на ГЕРБ. Д-р Глинка Комитов е бивш заместник-директор на Здравната каса,
Единственият кандидат за поста управител на НЗОК д-р Глинка Комитов ще бъде изслушан на извънредно заседание на Комисията по здравеопазването, което ще се проведе на 10 март, предаде репортер на БГНЕС. Кандидатурата на д-р Комитов е издигната от парламентарната група на ГЕРБ. Д-р Глинка Комитов е бивш заместник-директор на Здравната каса,

Как Веселин Вучков подаде оставка (стенограма от заседанието на МС)

http://offnews.bg/news/n_1/n_470752.html

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков изненадващо подаде оставка днес, по време на заседанието на Министерския съвет. Как точно се е случило това и как реагира премиерът Бойко Борисов  показва стенограмата от тази част от заседанието, публикувана по-късно днес на сайта на Министерския съвет. Препечатваме я дословно. * * * ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ: Господин премиер, може ли да повдигна една тема? БОЙКО БОРИСОВ: Кажи, Вучков. ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ: Предвид някои актуални промени в законодателството, имам предвид Закона за МВР, който влезе в сила преди 8 дни – миналия вторник, на 24 януари тази година, има един юридически казус, който със сигурност според мен трябва да бъде обсъден. Тези промени дълго бяха коментирани в публичното пространство, бяха дебатирани надълго и нашироко в парламента и общо взето получиха парламентарна подкрепа, включително по някои от точките и от опозицията. Но, най-важното, което бих искал да обсъдя тук с вас е въпросът за това, че промененият Закон за МВР, чрез който се променят и други закони, предвижда изцяло нова процедура за избиране и назначаване на някои важни държавни длъжности. Това, което е в моя ресор, е главният секретар на вътрешното министерство. Аз съзнавам, че правната уредба не е съвършена, защото присъствах на дебатите в пленарна зала, където многобройни промени се правеха между първо и второ четене, и в самата пленарна зала. По един начин изглеждаше законопроектът, когато беше внесен, по съвсем друг начин – когато беше гласуван в пленарна зала на второ четене. Но аз имам становище, което е споделено с много юристи, че променената правна рамка изисква стартиране на процедура за назначаване на главния секретар на вътрешното министерство в новите процедурни нормативни условия. По тази причина в петък изпратих писмо, в което поисках стартиране на такава процедура, а тъй като чрез този закон се променят и други закони – Законът за СРС и председателя на ДАНС, предложих стартиране на такава процедура по отношение на техните ръководители – на Държавна агенция „Технически операции“ и на председателя на ДАНС, без да посочвам, разбира се, имена, защото все пак смятам, че тази нова процедура трябва да бъде приложена и съответно да се обсъди какви да бъдат предложенията, защото процедурата включва предложения на Министерския съвет и указ на държавния глава. В петък вечерта по куриер (това е последният работен ден преди 4-дневната почивка) получих становище, подписано от госпожа Галина Маринска – директор на Дирекция „Правна“ на Министерския съвет, по повод на моето писмо от петък. Становището гласи, че този ЗИД на Закона за МВР, който влезе в сила преди 8 дни, не съдържа преходна разпоредба, която да се отнася до заварените на посочените длъжности лица и предвид отсъствието на преходна разпоредба няма основание, според нея, за стартиране на процедури по назначаване и освобождаване на главен секретар на МВР, председател на ДАНС и председател на Държавна агенция „Технически операции“. Искам да изразя своето дълбоко несъгласие с това становище по ред причини, но най-важният юридически аргумент, който бих искал да изтъкна пред вас – пред целия Министерски съвет и пред Вас лично, е, че на 3 юли 2014 г., когато влезе в сила нов Закон за МВР предишното правителство е било изправено пред абсолютно същата ситуация, а именно – влиза в сила нов Закон за МВР, който предвижда нов механизъм за назначаване на главния секретар на МВР. До 1 юли миналата година главният секретар на МВР се назначаваше с указ на Президента. Новият закон, прието предложение на предишния министър Йовчев, изискваше главният секретар да се назначи с решение на Министерския съвет без да се казва какво става с фигурите, които към този момент заемат тези постове. Тоест, и миналата година сме имали нов закон, предвиждащ нов процедурен механизъм без да урежда с преходна разпоредба статута на действащия главен секретар. Въпреки това – ето, пред мен е решението на Министерския съвет от 3 юли 2014 година, въпреки че липсва такава преходна разпоредба, както и в момента, приложена е новата процедура без изрично да бъде освобождаван от поста тогавашният главен секретар на вътрешното министерство. Решението от 3 юли 2014 година директно се позовава на новия текст на новия Закон за МВР и гласи единствено: „Назначава Светлозар Стоянов Лазаров на длъжността „Главен секретар на МВР“ за срок от 5 години“. Ако приемем, че стартирането на новата процедура би било порочно, както е становището на Дирекция „Правна“ на Министерския съвет от петък, то в същата степен и процедурата от 3 юли 2014 година е порочна. Но няма как и двете твърдения да са верни – това е дълбокото ми убеждение. По тази причина, както неведнъж съм го споделял и в парламента и в медиите, аз съм категоричен, че въпреки несъвършената правна рамка, казвам – наистина правната рамка не е съвършена, защото този механизъм беше по един начин формулиран, когато законопроектът беше качен на сайта на Народното събрание, по съвсем друг начин е в „Държавен вестник“, въпреки всичко смятам, че трябва да стартира процедура за определяне на тези три важни държавни фигури, които изредих преди малко. В противен случай можем да окажем в някакъв порочен юридически кръг, от който трудно може да има излизане. В заключение, господин премиер, ако ми позволите, с оглед на всичко, което казах, а и по ред други причини депозирам пред Вас своята оставка като министър на вътрешните работи – пост, на който бях избран с Ваше предложение на 7 ноември миналата година, преди 4 месеца. Решението ми е категорично и наистина призовавам да се придвижи съответната процедура към Народното събрание, която предвижда съобразно Конституцията промяна на персоналния състав на Министерския съвет. Благодаря за вниманието. БОЙКО БОРИСОВ: И аз благодаря. Министерският съвет има дирекция, която ме консултира. Ето становището й по писмото на министъра на вътрешните работи: „В писмото на министъра на вътрешните работи до Министерския съвет се обосновава необходимостта от започване на процедури, произтичащи от промените в Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за Държавна агенция „Национална сигурност” и в Закона за специалните разузнавателни средства (ЗИДЗМВР, обн., ДВ, бр. 14 от 2015 г.). Част от промените в трите закона се отнасят до главния секретар на МВР, председателя на ДАНС и председателя на Държавна агенция „Технически операции”. Тяхното назначаване и освобождаване вече се извършва по предложение на Министерския съвет с указ на Президента на Република България; Предвидени са завишени изисквания за заемането на тези длъжности, свързани с минималния брой години професионален стаж; Въведено е и ново основание за прекратяване на техните правомощия, а именно „при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа” на министерството/агенцията; За главния секретар на МВР и председателя на Държавна агенция „Технически операции” отпада мандатността при заемането на тези длъжности. Законът за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи не съдържа преходна разпоредба, отнасяща се до заварените на посочените длъжности лица, заемането им при условията на новия закон, включително не е възложено задължение на Министерския съвет да стартира пред Президента на Република България процедура по тяхното назначаване. По наше мнение считаме, че предвид отсъствието на преходна разпоредба няма основание за стартиране на процедури по назначаване и освобождаване на главен секретар на МВР, председател на ДАНС и председател на Държавна агенция „Технически операции”. В допълнение следва да бъде посочено, че правоотношенията със заварените на трите длъжности лица са възникнали въз основа на индивидуален акт (решения на Министерския съвет, респ. на Народното събрание), издаден при спазване на процедурата от компетентния съгласно действащия към момента на тяхното назначаване орган. Предвид това прекратяването на тези правоотношения с указ на Президента на Република България може да стане само на изрично предвидените в закона основания, едно от които е при несъвместимост с изискванията за заемане на длъжността, променени с новия закон”. Досега няма случай някой да ми е дал оставка и да не съм му я приел, така че ти пожелавам приятна работа в парламента! Оттук нататък, когато решите да си коментирате правните рамки, коментирайте си ги юристите, аз не съм юрист. Няма никаква логика в деня, в който най-голямата служба в света е на посещение тук по покана на една от службите, ние в този ден точно да взимаме решение дали да служат или не. Повече би ме притеснило това, което гледах сутринта от Враца с кмета и с палежите, които стават там – това би ме притеснило повече и ме притеснява. Така че, оттук нататък ви моля всеки да си гледа внимателно ресорите и да държи отговорността си там, където е. Благодаря за юридическата консултация. С това по тази тема приключваме.

Владе Дивац стана вицепрезидент на "Сакраменто кингс"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/04/2484143_vlade_divac_stana_viceprezident_na_sakramento_kings/?ref=rss


Легендата на сръбския баскетбол Владе Дивац се завръща в "Сакраменто кингс". Той беше назначен за вицепрезидент в отбора от НБА.

47-годишният Дивац, който играеше за "кралете" от 1998 до 2004 година, ще отговаря за брандинга на клуба и дейностите, свързани с феновете на тима.

"Огромна чест за мен е да се завърна в града, който ми е дал незабравими преживявания. "Сакраменто" винаги е бил в ума ми и често съм си мечтал да мога да помогна на клуба и феновете да постигнат...

Редовната мисия на МВФ у нас започва

http://econ.bg/Новини/Редовната-мисия-на-МВФ-у-нас-започва_l.a_i.660038_at.1.html

Пролетната мисия на Международния валутен фонд у нас започва. За последно институцията беше у нас през юни миналата година, малко преди Корпоративна...

Изслушват кандидат-шефа на НЗОК на 10 март

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634540

Единственият кандидат за поста управител на НЗОК д-р Глинка Комитов ще бъде изслушан на извънредно заседание на Комисията по здравеопазването, което ще се проведе на 10 март, предаде репортер на БГНЕС.
Кандидатурата на д-р Комитов е издигната от парламентарната група на ГЕРБ. Д-р Глинка Комитов е бивш заместник-директор на Здравната каса,
Единственият кандидат за поста управител на НЗОК д-р Глинка Комитов ще бъде изслушан на извънредно заседание на Комисията по здравеопазването, което ще се проведе на 10 март, предаде репортер на БГНЕС. Кандидатурата на д-р Комитов е издигната от парламентарната група на ГЕРБ. Д-р Глинка Комитов е бивш заместник-директор на Здравната каса,

Миграцията, безработицата и демографската криза изискват нови решения, зове Цачева

http://news.ibox.bg/news/id_234790042

Председателят на парламента е участник в международна конференция за равенството между половете

Юнкер и Рахой в лют спор дали Испания е излязла от кризата

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/62842/YUnker-i-Rahoi-v-lyut-spor-dali-Ispaniya-e-izlyazla-ot-krizata

/Поглед.инфо/ Испания не може да каже, че е оставила икономическата криза зад гърба си, докато високата безработица не се върне към "нормалните си нива", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Боец от "Ислямска държава" прие християнството

http://www.cross.bg/boetz-durzhava-islyamska-1455266.html

/КРОСС/ Боец от терористичната организация "Ислямска държава" прие християнската религия, след като излязъл от клинична смърт, съобщава Linga.32-годишният човек се е заселил в католически манастир в северната част на Сирия."След като се върнал към живота, той разбрал, че неговите религиозни вярвания са били погрешни. Няколко дни по-късно той реши да се обърне към християнството", разказва свещеникът на манастира.

С ново 2:1 бедният Локо (Пд) изгони Гигов от "Надежда"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634497

Задъхващият се от безпаричие пловдивски Локомотив неочаквано отстрани софийския си съименник от турнира за Купата на България. Гостите от града на тепетата записаха втора поредна победа с 2:1 над съперниците си, този път в
Задъхващият се от безпаричие пловдивски Локомотив неочаквано отстрани софийския си съименник от турнира за Купата на България. Гостите от града на тепетата записаха втора поредна победа с 2:1 над съперниците си, този път в "Надежда", където няколко дни по-рано червено-черните шокираха лидера в първенството ЦСКА с 2:0.

Бедният Локо (Пд) изхвърли Локо (Сф) за купата, Гигов не издържа гледката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634536

Задъхващият се от безпаричие пловдивски Локомотив неочаквано отстрани софийския си съименник от турнира за Купата на България. Гостите от града на тепетата записаха втора поредна победа с 2:1 над съперниците си, този път в "Надежда", където няколко дни по-рано червено-черните шокираха лидера в първенството ЦСКА с 2:0.
Задъхващият се от безпаричие пловдивски Локомотив неочаквано отстрани софийския си съименник от турнира за Купата на България. Гостите от града на тепетата записаха втора поредна победа с 2:1 над съперниците си, този път в "Надежда", където няколко дни по-рано червено-черните шокираха лидера в първенството ЦСКА с 2:0.

Остава възможна приватизацията на "Агенция дипломатически имоти в страната" ЕООД

http://pik.bg/остава-възможна-приватизацията-на-агенция-дипломатически-имоти-в-страната-еоод-news293351.html

Остава възможна приватизацията на "Агенция дипломатически имоти в страната" ЕООД

"Агенция дипломатически имоти в страната" (АДИС) ЕООД на този етап няма да бъде вкарана в забранителния списък за приватизация. Това реши мнозинството в Комисията по икономическа политика.

Управляващите отхвърлиха предложение на бившия външен министър Кристиан Вигенин, който предложи АДИС да се върне в забранителния списък за приватизация, от който дружеството е извадено през 2011 година. Принципал на АДИС е именно МВнР, като според Вигенин евентуална приватизация на дружеството ще създаде сериозни правни и международноправни проблеми, които потенциално могат да внесат напрежение в двустранните отношения на България с редица страни, които имат свои представителства в България и ползват услугите на АДИС.

"Приватизацията на подобно дружество в Унгария например създаде сериозни затруднения и продължаващи двустранни спорове между Унгария и Република България, като доведе до невъзможност на унгарското МВнР да изпълни адекватно своите ангажименти към България", пишат в мотивите си вносителите на предложението от БСП. Те посочват, че АДИС е в много добро финансово състояние, управлява се успешно и не само не представлява тежест за държавата, а напротив - генерира печалба и изплаща дивиденти към държавния бюджет.

"През 2011 г. АДИС ЕООД е извадена от списъка по Приложение № 1 на Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСПК), но стартиралата при първия кабинет на Бойко Борисов процедура е спряна през 2013 г. от правителството на Пламен Орешарски. Негативно становище към евентуална приватизация е изразявана от МВнР в три последователни години. Въпреки това, тълкувайки широко ЗПСПК, Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол е взела решение за стартиране на процедура по приватизация на дружеството. Възможността да се прекрати окончателно процедурата по приватизация на АДИС ЕООД е чрез връщането му в списъка от предприятия по Приложение 1 към чл.3, ал.1 от ЗПСПК", обясняват вносителите.

На заседанието на комисията присъстваха представители на правителството, като стана ясно, че Министерски съвет подготвя сходен законопроект, но в момента той минавал през задължителната съгласувателна процедура. Именно поради тази причина Делян Добрев заяви, че по принцип подкрепя предложението на Вигенин, но предлага то да бъде отложено, докато бъде внесено и предложението на Министерски съвет.

В противен случай Добрев обяви, че ГЕРБ ще гласува "въздържал се", което се и случи. След като отхвърлиха предложението на Вигенин, депутатите от икономическата комисия задължиха правителството в срок от 20 дни да изготви законодателни промени, които се отнасят към проблема, а ако това не се случи предложението за добавянето на АДИС към забранителния списък отново ще бъдат внесени от депутати.

НС наложи мораториум върху износа на дървесина

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ns-nalozhi-moratorium-vyrhu-iznosa-na-dyrvesina-6032529

В същия срок трябва да бъдат предложени законодателни промени и промени в подзаконовите нормативни актове, свързани с подобряване на контрола върху дейностите в горските територии и противодействие на незаконната сеч

Мъж с черен автомобил обикалял района, където е убита Вероника

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634530

Мъж с черен автомобил е обикалял в района, където е убита Вероника Здравкова във Велико Търново, предаде Нова телевизия, като цитира местния жител Амет Мехмедов.
По неофициални данни, шофьорът преследвал млади момичета в тъмното. Разпшитван за убийството бе и бившият й приятел. В деня на инцидента, Вероника е носила в себе си известна сума пари,
Мъж с черен автомобил е обикалял в района, където е убита Вероника Здравкова във Велико Търново, предаде Нова телевизия, като цитира местния жител Амет Мехмедов. По неофициални данни, шофьорът преследвал млади момичета в тъмното. Разпшитван за убийството бе и бившият й приятел. В деня на инцидента, Вероника е носила в себе си известна сума пари,

Мъж с черна кола дебнел в района, където е убита Вероника

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634526

Мъж с черен автомобил е обикалял в района, където е убита Вероника Здравкова във Велико Търново, предаде Нова телевизия, като цитира местния жител Амет Мехмедов.
По неофициални данни, шофьорът преследвал млади момичета в тъмното. Разпшитван за убийството бе и бившият й приятел. В деня на инцидента, Вероника е носила в себе си известна сума пари,
Мъж с черен автомобил е обикалял в района, където е убита Вероника Здравкова във Велико Търново, предаде Нова телевизия, като цитира местния жител Амет Мехмедов. По неофициални данни, шофьорът преследвал млади момичета в тъмното. Разпшитван за убийството бе и бившият й приятел. В деня на инцидента, Вероника е носила в себе си известна сума пари,

Путин: Предплатеният от Киев газ ще стигне за две денонощия

http://www.investor.bg/evropa/334/a/putin-predplateniiat-ot-kiev-gaz-shte-stigne-za-dve-denonoshtiia-190319/

Руският президент препоръча на премиера Медведев да обсъди ситуацията с "Газпром", за да не се повтаря конфликтът от предишните години

Около час разговаряха премиерът Борисов и шефът на ФБР

http://www.moreto.net/novini.php?n=281932

Близо час продължи срещата на директора на ФБР Джеймс Коми с премиера Бойко Борисов. Шефът на ФБР обясни пред журналистите, че е в началото на своя 10-годишен мандат и визитата му е в духа на осигуряването на приемственост в живота на Федералното бюро за разследване.

Путин: Убийството на Немцов е позор за страната

http://frognews.bg/news_87103/

Президентът на Русия Владимир Путин окачестви убийството на опозиционера Борис Немцов като позор за страната, предаде Асошиейтед прес.В излъчено по телевизията изказване пред служители на руското министерство на вътрешните работи Путин осъди покушението срещу Немцов, който бе разстрелян, докато се разхождаше близо до Кремъл в нощта срещу събота.

"Локомотив" (Пловдив) стигна полуфиналите за купата след нова победа

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/04/2484182_lokomotiv_plovdiv_stigna_polufinalite_za_kupata_sled/?ref=rss


"Локомотив" (Пловдив) се класира за полуфиналите за Купата на България. Черно-белите постигнаха нова победа с 2:1 срещу "Локомотив" (София), този път в столицата.

Успехът дойде с головете на Йоан Ласиман и Спас Делев, а за домакините се разписа Траян Траянов. Пловдивчани продължават в следващата фаза с общ резултат 4:2.

На тежкия терен двата състава изпитваха затруднения при организирането на атаките си. Първата добра възможност беше за състава от Пловдив. В деветата...

„Евророма”: Борисов да обяви истинските причини, довели до оставката на Вучков

http://www.cross.bg/vychkov-ministur-istinskite-1455265.html

София /КРОСС/ Безспорно министър Вучков е най-подготвения министър в кабинета „Борисов 2". Той е известен със своята принципност и морал, посочват от партия „Евророма. В тази връзка от партията оценяват ситуацията като тревожна и настояват министър-председателя да обяви истинските причини и натиска, на който министър Вучков не се е подал, довели до неговата оставка.

По 48 точки от проекта за дневен ред ще гласуват общинските съветници в Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Brgjm_IMHms/

Четири от точките по докладни на зам.кмета Лазар Япаджиев са свързани: 45 -за поставяне на преместваем обект в терен-общинска собственост на територията на жк „Черно море”, 46- за одобряване схеми за поставяне на преместваеми обекти и открити търговски площи в терени-общинска собственост на територията на община Несебър, по реда на Наредба № 10 и Наредба № 2, на Общинския съвет – Несебър, във връзка с л.56 от ЗУТ, 47 -за одобряване схеми за преместваеми обекти по реда на чл.56 от ЗУТ – търговски обекти и слънцезащитни конструкции, схеми за търговия на открито и маси към ЗОХ, по реда на Наредба № 2 на Общинския съвет за територията на Несебър и кк „Слънчев бряг-запад” и 48- за одобряване схеми за поставяне на РИЕ на терени общинска собственост на територията на Несебър, Обзор, Свети Влас, кк „Слънчев бряг-запад”, пътят между кк „Слънчев бряг” и Свети Влас и Равда са свързани,но по всяка една от тях становище ще представи председателят на Комисията по устройство на територията, селско, горско, ловно стопанство и опазване на околната среда Костадин Нищелков.
По т.9 председателят на Общинския съвет Благой Филипов е депозирал докладна за отпускане на бюджетни средства за нуждите на сдружения с нестопанска цел, развиващи дейност на територията на община Несебър.А т.10 съдържа предложение от Георги Щерев – председател на комисия по чл.15 ал.1 от Наредба за условията, реда и критериите за финансово подпомагане на спортните клубове в Община Несебър.
По т.11 докладчик е Стойко Стоянов-секретар на община Несебър.Тя е за отпускане на еднократна финансова помощ на граждани в неравностойно социално и здравословно положение.
Т.12 по докладна записка на кмета на община Несебър е заодобряване на средства за РУ „Пожарна безопасност и защита на населението” – Несебър.
По т.14. са докладните записки на директорката на СОУ „Любен Каравелов” за провеждане на конкурси за отдаване под наем на двора на училището в Стария Несебър и в новата част на града.
Максим МОМЧИЛОВ

Юнкер: Ципрас да признае, че обещанията му за премахване на строгите икономии са несъстоятелни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634506

Председателят на ЕС Жан-Клод Юнкер предприе необичайната стъпка да се намеси във вътрешната политика на Гърция.
Той заяви, че Ципрас трябва да каже на гръцкия народ, че предизборните му обещания за премахване на строгите икономии са несъстоятелни.
Юнкер заяви пред испанския в. "Ел Паис", че гръцкият премиер Алексис Ципрас е започнал да поема
Председателят на ЕС Жан-Клод Юнкер предприе необичайната стъпка да се намеси във вътрешната политика на Гърция. Той заяви, че Ципрас трябва да каже на гръцкия народ, че предизборните му обещания за премахване на строгите икономии са несъстоятелни. Юнкер заяви пред испанския в. "Ел Паис", че гръцкият премиер Алексис Ципрас е започнал да поема

Румънски рейс вози в тайник контрабанда за 44 бона

http://www.bnews.bg/article-130592

Румънски автобус с голямо количество контрабандна стока в специален тайник е заловен на ГКПП-Дунав мост, съобшиха от Агенция Митници.

ВТУ обяви ден на траур в памет на Вероника

http://www.cross.bg/veronika-trayr-pamet-1455264.html

Велико Търново /КРОСС/ Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" обяви утрешния ден (5 март) за ден на траур в памет на убитата Вероника Здравкова. Заповедта бе публикувана във фейсбук страницата на ВУЗ-а.23-годишната Вероника, чието тяло беше открито вчера в р. Янтра, е следвала магистратура в Стопанския факултет на висшето учебно заведение.В утрешния ден на траур в сградата на университета и факултета ще бъдат поставени траурни знамена и ще се обособи специален траурен кът, където колегите на Вероника ще могат да оставят цветя и да напишат съболезнования към близките й.Всички учебни занятия ще започнат с минута мълчание в памет на зверски убитата студентка.

България и Азербайджан ще настояват за възстановяване на "Набуко"

http://petel.bg/Balgariya-i-Azerbaydzhan-shhe-nastoyavat-za-vazstanovyavane-na-Nabuko__103519

Искаме да възстановим проекта "Набуко" и заедно с азербайджанския президент Илхам Алиев ще го представим пред ЕК. Това заяви премиерът...

Голямата любов на Слави Трифонов Магдалена от Варна разкри душата си пред столичен вестник

http://petel.bg/Golyamata-lyubov-na-Slavi-Trifonov-Magdalena-ot-Varna-razkri-dushata-si-pred-stolichen-vestnik__103520

Бившата голяма любов на Дългия е благодарна на шоумена и не може да го забрави. "Благодарна съм на Слави Трифонов за всичко, което съм...

"Морални инвалиди" завладяха и Варна

http://petel.bg/Moralni-invalidi-zavladyaha-i-Varna-__103513

Евгения Иванова Масово нарушение с инвалидните паркоместа се извършва във Варна. Шофьори паркират в запазеното пространство за хора с...

Вдовицата на Боби Белята: Ще живея, за да убия килърите му!

http://petel.bg/Vdovitsata-na-Bobi-Belyata--SHHe-zhiveya--za-da-ubiya-kilarite-mu-__103522

Близките на убития Борис Борисов - Боби Белята се надяват да имат възможност да отмъстят за него. Първа сред желаещите се нареди вдовицата...

Колеги на Вероника: Казвахме й да не минава оттам. Тя отговаряше само "Не, аз си тръгвам"

http://petel.bg/Kolegi-na-Veronika--Kazvahme-y-da-ne-minava-ottam--Tya-otgovaryashe-samo-Ne--az-si-tragvam__103523

"Потресени сме всички, още не мога да осъзная, как може такова нещо да се случи, в този малък град като Велико Търново да бъде извършено...

Шойбле размаха пръст на Варуфакис да не опитва да променя условията

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/62841/SHoible-razmaha-prast-na-Varufakis-da-ne-opitva-da-promenya-usloviyata

/Поглед.инфо/ Германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди гръцкия си колега Янис Варуфакис да не се опитва да промени условията за кредитно споразумение за Гърция, пише в. "Имерисия".

Брацигово се опитва да си върне 3 500 дка гори

http://pik.bg/брацигово-се-опитва-да-си-върне-3-500-дка-гори-news293347.html

Брацигово се опитва да си върне 3 500 дка гори

Пет години водим дела с държавата за връщането на около 3 500 декара гори, каза пред Фокус кметът на община Брацигово Васил Гюлеметов. Той уточни, че това са частни общински гори, които държавата е национализирала след 9 септември 1944 година.

Една част от тях са възстановени на общината през 2005 година. Става дума за около 3 100 декара. Всички гори са в местността „Санджака” в Родопите. Държавата сега води дело срещу общината да си върне и тези 3 100 декара. При условие, че успее ще ги стопанисва горското стопанство в Брацигово, но общината ще изгуби около 80-100 000 лева приходи.

Вече има решение на Окръжния съд в Пазарджик, който присъжда горите на община Брацигово, но това решение е обжалвано. Въпросът е остава нерешен и предстои произнасянето на съда, коментира Гюлеметов.

Юнкер: Ципрас да признае истината за предизборните си обещания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634496

Председателят на ЕС Жан-Клод Юнкер предприе необичайната стъпка да се намеси във вътрешната политика на Гърция.
Той заяви, че Ципрас трябва да каже на гръцкия народ, че предизборните му обещания за премахване на строгите икономии са несъстоятелни.
Юнкер заяви пред испанския в.
Председателят на ЕС Жан-Клод Юнкер предприе необичайната стъпка да се намеси във вътрешната политика на Гърция. Той заяви, че Ципрас трябва да каже на гръцкия народ, че предизборните му обещания за премахване на строгите икономии са несъстоятелни. Юнкер заяви пред испанския в. "Ел Паис", че гръцкият премиер Алексис Ципрас е започнал да поема

Аспарухов удари рамо на Бойко; държал здравo кормилото

http://frognews.bg/news_87102/

Оставката на Веселин Вучков беше изненада за мен, но оставката му е принципна; така се прави. Когато не си съгласен с нещо, единственият ход пред политическо лице, в случая министърът на вътрешните работи, е подаването на оставка, което изразява несъгласие с политиката на кабинета в конкретния случай, но не в цялостната политика, заяви по БНР Бриго Аспарухов по повод хвърлената днес оставка от страна на министъра на вътрешните рабти Веселин Вучков.

Откриха разчленен труп край Приморско

http://frognews.bg/news_87101/

Части от разчленен труп са били открити в местността "Китка" край бившата резиденция на Тодор Живков "Перла", съобщиха от полицията в Бургас.

Кънев: Оставката на Веселин Вучков сега не е добро решение

http://politics.actualno.com/Kynev-Ostavkata-na-Veselin-Vuchkov-sega-ne-e-dobro-reshenie--news_460174.html

В сектор "Сигурност" се свършиха много добри неща. Това каза пред журналисти съпредседателят на РБ Радан Кънев. По-нататък той засегна и темата с оставката на министъра на вътрешните работи ...

НА ЖИВО: Литекс - Лудогорец 0:0, първо полувреме

http://bgfootball.actualno.com/NA-JIVO-Liteks---Ludogorec-00-pyrvo-poluvreme-news_460166.html

След като "Левски" и Локомотив (Пловдив) вече се класираха за полуфиналите за Купата на България, днес Литекс и Лудогорец почват четвъртфиналната си битка в турнира.  Двубоят може ...

Варненци стягат нов протест за стадион „Варна“

http://www.moreto.net/novini.php?n=281929

За нов протест за стадион „Варна“ се заканват организаторите на провелата се миналия петък демонстрация пред сградата на Община Варна, научи Moreto.net. Недоволните варненци от фейсбук групата „Аз искам нов стадион за Варна“ поставят ултиматум на кмета на града Иван Портних до 13-ти март да „уведоми обществото“ какво ще е бъдещето на съоръжението.

Шестима състезатели от СК"Калоян-Ладимекс" извикани в националния отбор

http://www.zapernik.com/pernik/shestima-sustezateli-ot-sk-kaloyan-ladimeks-izvikani-v-nacionalniya-otbor_37574/

 

За предстоящото Европейско първенство по Таекуон-До ITF ,което ще се проведе от 27.04-03.05.2015г. в Андрия(Италия) , бяха избрани шест състезателя от СК"Калоян-Ладимекс" .

Трикартаната европейска шампионка...

Продължава

Забранява се за три месеца износът на необработена дървесина

http://www.mediapool.bg/zabranyava-se-za-tri-mesetsa-iznosat-na-neobrabotena-darvesina-news231261.html

Да се наложи тримесечна забрана за износа на необработен дървен материал, реши парламентът, след като в сряда ободри предложението на съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и група народни представители. Докато трае мораториумът трябва да бъдат предложени законодателни промени, свързани с подобряването на контрола върху дейността на горските стопанства и мерките срещу незаконната сеч. Срещу ограничението вече се обяви земеделският министър Десислава Танева, чието ведомство има свои предложения за борба с незаконната сеч. Сред тях са спирането на възстановяване на ДДС при сделките за износ на дървесина, промяна в плановете за сеч в стопанствата, сертифицирането на горите и стриктното проследяване на добитата дървесина, които според ведомството ще дадат по-добър ефект. Според Танева мораториум върху износа ще изкриви пазара за дървесина, ще наруши двустранно сключени договори на български фирми и от това те ще реализират загуби и няма да отговаря на европейските правила. Именно с цел избягване на проблеми с Европейската комисия депутатите одобриха текст, според който за три месеца се забранява "изпращането" на необработен дървен материал, като думата "изпращане" трябва да прикрие реалното ограничаване на движението на стоки и капитали в Европейския съюз. За страните извън Европейския съюз пък агроминистърът трябва да издаде заповед за забрана на износа на необработена дървесина. Не бяха приети предложения от Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт да се забрани и износът на "обла дървесина", тъй като в момента понятията са неясни и за обработена може да се приеме дървесина, на която са отстранени корите. Забраната ще влезе в сила от деня на обнародването на решението в Държавен вестник, а не както бе гласувано на заседание на земеделската парламентарна комисия – от 6 април. Мотивът на депутатите за по-късни срок на влизане в сила на мораториума бе приключване на вече започнати сделки на търговците с дървесина, но сега мнозинството реши ограничението да се задейства възможно най-скоро. ГЕРБ и БСП вече са готови със законодателни промени за затягането на контрола върху добива на дървесина и се очаква всяка от партиите да внесе своите предложения за корекции, които на по-късен етап да бъдат обединени в едни проектозакон.

Издирват мъж с черен автомобил, паркирал, където е убита Вероника

http://frognews.bg/news_87100/

Полицията издирва мъж с черен автомобил, който според информациите е паркирал в района, където е убита Вероника Здравкова, предаде Нова телевизия. По неофициални данни, той преследвал млади момичета.

Само с прецизност здравните пакети ще работят

http://news.ibox.bg/news/id_1979013759

Според бившия зам.-министър Петко Салчев трябва голяма прецизност

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване