Президентът на Естония се развежда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4719419

Президентът на Естония Тоомас Илвес и съпругата му Евелин са взели решение да сложат край на брака си. Това съобщиха от канцеларията на държавния глава, съобщава ТАСС.
По данни на канцеларията, 61-годишният Илвес и жена му, която ще навърши след три дни 47 години, се развеждат по взаимно съгласие. Решението ще влезе в сила на 20 април.
Президентът на Естония Тоомас Илвес и съпругата му Евелин са взели решение да сложат край на брака си. Това съобщиха от канцеларията на държавния глава, съобщава ТАСС. По данни на канцеларията, 61-годишният Илвес и жена му, която ще навърши след три дни 47 години, се развеждат по взаимно съгласие. Решението ще влезе в сила на 20 април.

Тотал: Започваме сондирането в "Хан Аспарух" през февруари 2016 г.

http://pik.bg/тотал-започваме-сондирането-в-хан-аспарух-през-февруари-2016-г-news318052.html

Тотал: Започваме сондирането в "Хан Аспарух" през февруари 2016 г.

Ако открием петрол и газ в българския шелф на Черно море и преминем към фаза добив, тогава ще има работни места за българските кадри, заяви Кзавие Фожрас, управител на "Тотал Е&П България Б.В. – клон България".

Френският петролен и газов гигант оглавява консорциума, който трябва да проучи блок 21 "Хан Аспарух" за наличието на въглеводороди. "Компанията "Тотал" е в България за така наречените гранични проучвания. Това означава, че има по-малък шанс да се намерят въглеводороди, отколкото да не се намерят", заяви г-н Фожрас и добави, че проучвателните дейности са доста рисков бизнес, по тази причина се правят проучвания по цял свят, за да се намалят тези рискове.

Граничното проучване означава, че за пръв път ще се сондира дълбоководието на България, но от "Тотал" са оптимисти и се надяват да открият достатъчно въглеводороди – било то нефт или газ. "Когато намерим или ако намерим въглеводороди, трябва да бъдат направени много проучвания преди ние да вземем решение, за да започнем търговски добив.

Когато ние вземаме решение за развитие на такива ресурси и се надявам това да се случи в България, тогава нашата цел ще бъде да наемем най-много местни специалисти", обясни управителят на "Тотал Е&П България Б.В. – клон България".

В момента компанията се подготвя за сондажната кампания, провеждат се търгове за сондажния кораб и за логистичната база, предстоят и други търгове през следващите седмици. "Надяваме се да започнем сондирането през февруари следващата година", каза Кзавие Фожрас и уточни, че "сондажният прозорец е много голям. Не можем точно да кажем на коя дата ще пристигне сондажният кораб, но сме казали, че искаме той да пристигне от февруари до май".

На въпрос дали блоковете "Силистар" и "Терес" в Черно море представляват интерес за "Тотал", Фожрас отговори, че първо ще видят какви са условията, но със сигурност ще разгледат данните най-вече в светлината на това, което вече компанията прави в "Хан Аспарух". Той също така уточни, че решенията ще бъдат взети на ниво главен офис и всичко ще бъде сравнено с интересите, които французите имат на други места по света. Френската компания "Тотал" е на четвърто място в света по добив на въглеводороди.

През 2013 г. оборотът й възлиза на 171,65 милиарда евро, а чистата печалба – 8,44 милиарда евро. 

Цигани пребиха с вериги изтощен от умора кон (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_491847.html

Двама цигани пребиха с верига и ритници, коня, теглещ каруцата им, след като животното отказало да дърпа натоварената с железа кола по наклона, по който се движели. За това съобщи във Фейсбук Цветан Атанасов, който станал свидетел на нечовешката жестокост, която се впуснал да спре. "Днес пътувайки по работа, минахме през махалата до летищено "Христо Ботев" и на подлеза, където пътя минава под ж.п. линиите, заварихме каруца, пълна със старо желязо, която е препречила пътя. Кончето - видимо изнемощяло, отказваше да се качи по стръмния наклон. Двамата цигани с него няколко пъти опитаха да накарат животното да се качи, дърпайки го за юздите. След като видяха, че не се получава, извадиха една къса верига и започнаха да бият горкото животно. Излязох от колата и докато стигна при тях, то падна на земята. Единият от тях започна да го рита ядосано, докато лежи безпомощно на земята. Разкрещях им се и престанаха, но насочиха агресията си към мен. Взеха намиращата им се под ръка вила и тръгнаха към мен. Благодарение на моя колега и друг свидетел на случващото се, които се притекоха на помощ, изгубиха кураж! Благодаря Ви хора!!! След което заснех това видео. Моля Ви споделяйте!!! Това безумие трябва да спре. Те не са хора", пише той в социалната мрежа. Освен това Атанасов е заснел скандала си с двамата роми и лежащото на земята пребито животно. Към момента клипчето е споделено от близо 4 хиляди души, като освен това мъжът е призовал своите абонати да се присъединят към Фейсбук събитието "Протест срещу циганските своеволия и бездействието на държавата" , насрочено за 2 май в цялата страна. ЦИГАНИН УБИВА ИЗНЕМОЩЯЛ КОН!!!Днес пътувайки по работа, минахме през махалата до летищено "Христо Ботев" и на подлеза,... Posted by Tcvetan Atanasov on Friday, April 17, 2015

Никола Димитров: ЕС спешно трябва да помогне в борбата с Груевски

http://pik.bg/никола-димитров-ес-спешно-трябва-да-помогне-в-борбата-с-груевски-news318050.html

Никола Димитров: ЕС спешно трябва да помогне в борбата с Груевски

Миналата година отказах посланически мандат в Москва и сложих край на 18-годишната си дипломатическа кариера. Да служа на правителството и на родината си, Македония, са се превърнали в две корено различни неща. Усещах, че не е по силите ми да направя някаква промяна.

Последните събития само затвърдиха категорично мнението ми. Някога възхвалявана като успяла в регион, белязан от войни, Македония се намира в криза и се нуждае спешно от намесата на Европейския съюз.

През февруари, Зоран Заев, лидер на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/, обвини министър-председателя Никола Груевски в ръководството на незаконно следене на близо 20 000 души, включително съдии, чуждестранни посланици, политици от опозицията, журналисти и полицейски служители.

Съобразно с казаното от г-н Заев, някои от тях са били следени в продължение на близо 4 години. В доказателство той пусна поредица от записани разговори. Твърди се, че дори някои са негови и също на други политически лидери, включително и привържениците на г-н Груевски. Последният отрича тези твърдения, настоявайки, че записите са изфабрикувани от чуждестранно разузнаване – което все още не е назовал – с цел да се провокира държавен преврат.

Той бе обвинен в "насилие срещу представителите на висшите държавни органи". Други петима, включително полицейски служители и разузнавачи, бяха обвинени в шпионаж. Един бе още тогава осъден на три години затвор.

Ром продаде апартамента си, за да изучи щерката

http://petel.bg/Rom-prodade-apartamenta-si--za-da-izuchi-shherkata__108805

Ромският пастор Боби Асенов, известен повече като Поета от Факултета обяви единствения си имот – апартамент в квартал „Западен парк” в...

Милен Велчев и княз Кирил Преславски спрягани за шеф на БНБ

http://politics.actualno.com/Milen-Velchev-i-knjaz-Kiril-Preslavski-sprjagani-za-shef-na-BNB-news_468326.html

Димитър Радев е разколебан дали да приеме предложението да стане управител на БНБ, пише „Банкер”. Политическите сили в парламента вече се оглеждат за други кандидатури за този пост...

МОСВ: Очакват се краткотрайни повишения на речните нива

http://society.actualno.com/MOSV-Ochakvat-se-kratkotrajni-povishenija-na-rechnite-niva-news_468324.html

Очакват се краткотрайни повишения на речните нива, съобщават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН...

Отпускат 160 млн. евро за справяне с наводненията

http://society.actualno.com/Otpuskat-160-mln-evro-za-spravjane-s-navodnenijata-news_468322.html

Липсата на пари не е оправдание за това да няма превенция на наводненията от страна на общините. Това заяви пред Нова телевизия зам.-министърът на околната среда и водите и бивш областен управител на ...

Модните гафове на политици и други

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4719098

ЛОЛА ДИ МОЛА
Ивелина Василева
Може би в унисон с пропукалата се тези дни настилка на автомагистрала “Струма”,
въпросителни линии под формата на ефирни фишута пълзят по снагата на бившата министърка на регионалното развитие.
Като един голям въпросителен знак, указващ предстоящите търсения - защо, как, кой открадна асфалта?
ЛОЛА ДИ МОЛА Ивелина Василева Може би в унисон с пропукалата се тези дни настилка на автомагистрала “Струма”, въпросителни линии под формата на ефирни фишута пълзят по снагата на бившата министърка на регионалното развитие. Като един голям въпросителен знак, указващ предстоящите търсения - защо, как, кой открадна асфалта?

Освободиха под гаранция бившия ръководител на МВФ Родриго Рато, обвинен за пране на пари

http://www.moreto.net/novini.php?n=286424

Бившият вицепремер на Испания и бивш управляващ директор в Международния валутен фонд, както и президент на банката "Банкия" Родриго Рато бе пуснат на свобода, след извършени обиски в негови жилища и офиси, съобщи агенция ЕФЕ.

12 области с жълт код за бурен вятър

http://www.bnews.bg/article-133425

Последни слънчеви часове днес, от утре идват дъждовни и хладни дни

Няма опасност пожарът в горско стопанство Струмяни да се разпространи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4719416

Пожарът, който възникна вчера на територията на Македония в близост до българската община Струмяни е локализиран напълно, няма никаква опасност да се разпространи. Това каза за „Фокус” Атанас Атанасов - началник на РСПБЗН – Сандански.
По думите му, има едно-две тлеещи огнища, които са в пожара и задачата им е да ги ликвидират.
Пожарът, който възникна вчера на територията на Македония в близост до българската община Струмяни е локализиран напълно, няма никаква опасност да се разпространи. Това каза за „Фокус” Атанас Атанасов - началник на РСПБЗН – Сандански. По думите му, има едно-две тлеещи огнища, които са в пожара и задачата им е да ги ликвидират.

Няма опасност пожарът в горско стопанство Струмяни да се разпространи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4719413

Пожарът, който възникна вчера на територията на Македония в близост до българската община Струмяни е локализиран напълно, няма никаква опасност да се разпространи. Това каза за „Фокус” Атанас Атанасов - началник на РСПБЗН – Сандански.
По думите му, има едно-две тлеещи огнища, които са в пожара и задачата им е да ги ликвидират.
Пожарът, който възникна вчера на територията на Македония в близост до българската община Струмяни е локализиран напълно, няма никаква опасност да се разпространи. Това каза за „Фокус” Атанас Атанасов - началник на РСПБЗН – Сандански. По думите му, има едно-две тлеещи огнища, които са в пожара и задачата им е да ги ликвидират.

Нова пожарна изгоря при гасене на пожар

http://pik.bg/нова-пожарна-изгоря-при-гасене-на-пожар-news318045.html

Нова пожарна изгоря при гасене на пожар

Нова пожарна кола изгоря при гасене на пламнали сухи треви в Лом, съобщава "Преса".

Пострадали са и двама пожарникари. Нелепият инцидент станал в четвъртък около 15.30 часа в индустриалната зона "Запад" на ул. "Лудовико Миланези" в Лом. Там пламнали треви и екип огнеборци тръгнал да гаси пожара с най-новият автомобил на службата "Ивеко 7017". Колата е собственост на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Монтана и била доставена в Лом в началото на тази година. Тя е купена със средства по оперативните програми на ЕС. Веднага щом пристигнали на мястото на стихията пожарникарите разгърнали шланговете, но помпата за вода блокирала. Огнените езици тръгнали към колата. Униформените се опитали да я изтеглят по-далеч от пламъците, но блокирал и двигателя.

Огнените езици били понесени от вятъра и обхванали мълниеносно машината. На помощ спешно се притекли и други пожарни коли, но стихията превзела "Ивекото" и то изгоряло. При опит да спасят новия автомобил са пострадали двама пожарникари. Шефът на дежурната смяна 45-годишният Аврам Аврамов е получил изгаряния по ръцете през неопреновите ръкавици и лицето от втора степен. Той е в хирургично отделение в ломската болница и няма опасност за живота му, казаха медици. Колегата му Цветан Димитров е с по-леки поражения. Димитров се опитал заедно с двама свои колеги да извлекат пожарната на безопасно място. Пожарната е изгоряла над 50%.

Полицаи са извършили оглед на мястото след произшествието. Според разследващите най-вероятната причина за инцидента е техническа неизправност. По неофициална информация още при доставката колата е дала дефекти в електрониката и е била изпратена на ремонт и върната след месец. По случая е образувано досъдебно производство в полицейското управление в Лом. Назначени са експертизи, които да установят какви са причините за пожара и за изгарянето на автомобила, каза пред „Де факто“ шефът на пожарната главен комисар Николай Николов. Ако се установи, че става дума за технически дефект ще предявим претенции към фирмата производител и застрахователя, добави той.

Почистване на паметниците на културата инициират от Жени ГЕРБ

http://pik.bg/почистване-на-паметниците-на-културата-инициират-от-жени-герб-news318044.html

Почистване на паметниците на културата инициират от Жени ГЕРБ

Почистване на паметниците на културата инициират от Жени ГЕРБ-Плевен, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Oт 11.00 часа по инициатива на Жени ГЕРБ Плевен и по повод Световния ден за опазване на паметниците на културата и забележителните места, обявен от ЮНЕСКО, ПП ГЕРБ-Плевен организира пролетно почистване на парка около къщата – музей „Цар Освободител Александър ІІ” в Плевен, както и прилежащите територии около ДКТ „Иван Радоев” Плевен и площад. „Стефан Стамболов” в Плевен.

Освен дамската структура в почистването ще се включат и от Младежи ГЕРБ-Плевен. Всички желаещи също могат да се присъединят.

Ново наказание за кредиторите и икономиката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4718513

КОГАТО ме попитаха кой е най-големият риск за икономиката на България през 2015 г., аз отговорих: управлението на глупостта. Помислих, че преувеличавам. За съжаление всяка седмица поднася нови изненадващи доказателства.
Този път това е един законопроект за изменение на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД),
КОГАТО ме попитаха кой е най-големият риск за икономиката на България през 2015 г., аз отговорих: управлението на глупостта. Помислих, че преувеличавам. За съжаление всяка седмица поднася нови изненадващи доказателства. Този път това е един законопроект за изменение на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД),

Задържаха тинейджъри, планирали атентат в Мелбърн

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4719409

Петима тийнейджъри са задържани при антитерористична операция в южните предградия на австралийския град Мелбърн, предаде ТАСС.
Двама от арестуваните се подозират в планиране на терористични атаки в Мелбърн по време на предстоящия на 25 април ден на ветераните, в който се почита паметта на загиналите във войните и военните конфликти с участието на
Петима тийнейджъри са задържани при антитерористична операция в южните предградия на австралийския град Мелбърн, предаде ТАСС. Двама от арестуваните се подозират в планиране на терористични атаки в Мелбърн по време на предстоящия на 25 април ден на ветераните, в който се почита паметта на загиналите във войните и военните конфликти с участието на

Задържаха тинейджъри, планирали атентат в Мелбърн

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4719402

Петима тийнейджъри са задържани при антитерористична операция в южните предградия на австралийския град Мелбърн, предаде ТАСС.
Двама от арестуваните се подозират в планиране на терористични атаки в Мелбърн по време на предстоящия на 25 април ден на ветераните, в който се почита паметта на загиналите във войните и военните конфликти с участието на
Петима тийнейджъри са задържани при антитерористична операция в южните предградия на австралийския град Мелбърн, предаде ТАСС. Двама от арестуваните се подозират в планиране на терористични атаки в Мелбърн по време на предстоящия на 25 април ден на ветераните, в който се почита паметта на загиналите във войните и военните конфликти с участието на

Живот на ръба на смъртта

http://www.bnews.bg/article-133424

Разказ за бездушието на държавата и хората взриви Фейсбук.

Варна с жълт код заради силен вятър

http://pik.bg/варна-с-жълт-код-заради-силен-вятър-news318040.html

Варна с жълт код заради силен вятър

Първият по степен предупредителен код жълто е обявен за Варненско заради силен западен вятър, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

Неговата скорост ще достига 15 - 20 метра в секунда.

Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно.

Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание.


Английският футбол се притесни от офшорните собственици на клубовете

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/18/2512914_angliiskiiat_futbol_se_pritesni_ot_ofshornite/?ref=rss


Двадесет и осем от всичките 92 клуба в първите четири нива на английския футбол са собственост на бизнесмени или компании от чужбина, показва проучване на "Гардиън" и организацията Tax Justice Network.

С тях обаче се увеличава тенденцията за притежаването на клубове чрез офшорни компании, с което нарастват възможностите за избягване на плащане на данъци. Засега няма данни, че някой клуб се възползва от тези възможности, но това е реална опасност, изтъква вестникът.

Преди...

Къде КАТ-Варна ще следи днес - 18 април за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=286393

Във Варна продължава засиленото присъствие на пътна полиция по най-натоварените места в града, съобщиха от полицията за Moreto.net. Ето къде ще има униформени екипи днес - 18 април - събота, които ще следят предимно за превишена скорост: 07:30 - 09:00 бул.

Меркел не смята да пренебрегва икономическото сътрудничество с Русия

http://www.mediapool.bg/merkel-ne-smyata-da-prenebregva-ikonomicheskoto-satrudnichestvo-s-rusiya-news233041.html

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че въпреки политическите противоречия между Москва и Берлин заради ситуацията в Украйна, не смята да пренебрегва в перспектива икономическото сътрудничество с Русия, съобщи ТАСС. "Сега имаме проблеми от политически характер", каза Меркел, която участва в икономически форум в град Щралзунд, Северна Германия. Според нея тези проблеми може да се преодолеят по пътя на политическия диалог. "Перспективата за създаване на голяма зона за свободна търговия с Русия е важна и за нас", посочи канцлерът. Тя добави, че споразуменията за асоциация с ЕС, които бяха сключени с Молдова и Украйна, не са насочени срещу Русия, а напротив - те са крачка към създаването на това общо икономическо пространство. Същевременно Меркел подчерта, че за да се постигне тази  цел, трябва да бъдат приложени споразуменията от Минск.

Бездомник изнасили пияна ученичка в Москва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4719398

Весел запой с бездомник завърши с изнасилване на непълнолетна ученичка, съобщи mskagency.ru. Инцидентът е станал в Москва. Извършителят е 50-годишен мъж без определен адрес, живеел на улицата.
Той видял момичето, поканил го да пийнат и след като тя изпаднала в алкохолно опиянение се възползвал от това и я изнасилил.
Весел запой с бездомник завърши с изнасилване на непълнолетна ученичка, съобщи mskagency.ru. Инцидентът е станал в Москва. Извършителят е 50-годишен мъж без определен адрес, живеел на улицата. Той видял момичето, поканил го да пийнат и след като тя изпаднала в алкохолно опиянение се възползвал от това и я изнасилил.

Бездомник изнасили пияна ученичка в Москва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4719387

Весел запой с бездомник завърши с изнасилване на непълнолетна ученичка, съобщи mskagency.ru. Инцидентът е станал в Москва. Извършителят е 50-годишен мъж без определен адрес, живеел на улицата.
Той видял момичето, поканил го да пийнат и след като тя изпаднала в алкохолно опиянение се възползвал от това и я изнасилил.
Весел запой с бездомник завърши с изнасилване на непълнолетна ученичка, съобщи mskagency.ru. Инцидентът е станал в Москва. Извършителят е 50-годишен мъж без определен адрес, живеел на улицата. Той видял момичето, поканил го да пийнат и след като тя изпаднала в алкохолно опиянение се възползвал от това и я изнасилил.

Върнаха на поста скандално уволнения училищен директор от Рибново

http://petel.bg/Varnaha-na-posta-skandalno-uvolneniya-uchilishhen-direktor-ot-Ribnovo__108803

Обвиненията към Джуркин бяха за подправяне на документи и своеволие Съдът върна на директорското място уволненият директор на...

Шефът на АПИ: Ако крадем, няма да имаме асфалт на пътя

http://petel.bg/SHefat-na-API--Ako-kradem--nyama-da-imame-asfalt-na-patya__108802

Когато и да са ме спирали при нарушение, налагаше се да плащам и глобите - пари нито веднъж не са ми искали. Това призна председателят на...

Овчаров: Цената на тока ще се увеличава

http://business.actualno.com/Ovcharov-Cenata-na-toka-shte-se-uvelichava-news_468313.html

Цената на тока ще се увеличава и ще се изравни с европейските нива заради либерализацията на пазара. Това заяви пред Нова телевизия бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. По ду...

За Франция вече не сме черните цигани

http://viewpoint.actualno.com/Za-Francija-veche-ne-sme-chernite-cigani-news_468311.html

Ефектите от изложбата в Лувъра са поне три. Дивидентите са преди всичко в културно, познавателно, образователно отношение. Изложбата запознава френското общество, а и милионите гости на Париж, с живот...

Скопие и София се побратимиха

http://balkani.actualno.com/Skopie-i-Sofija-se-pobratimiha-news_468321.html

Съветът на град Скопие единодушно е взел решение вчера за побратимяване със София, съобщиха македонски медии. Българската столица е 19-ят град, с който Скопие се побратимява. Кметът на македонската с...

Сунай Ремзи: От Али Агджа научих, че майка ти си остава най-близкия човек

http://frognews.bg/news_89689/

Допуснах фрапантна грешка. Властта ми замая главата, не може на 20 години да дадеш всичко на един младеж. Това каза Сунай Ремзи по НТВ. Той е бивш лидер на младежкото ДПС в Силистра, излежаващ в момента присъда за убийство.

"24 часа" на 24 години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4718531

“24 часа” е вестникът, който вече 24 години е на върха на читателския интерес. Колко ли хейтъри и завистници през годините мрачно са вещали как щял да залезе, но днес не само нелепото им злорадство, но и те самите са ответи от вихрите на времето.

“24 часа” продължава да е на върха - онлайн версията му е най-четеният вестникарски сайт у нас.
“24 часа” е вестникът, който вече 24 години е на върха на читателския интерес. Колко ли хейтъри и завистници през годините мрачно са вещали как щял да залезе, но днес не само нелепото им злорадство, но и те самите са ответи от вихрите на времето. “24 часа” продължава да е на върха - онлайн версията му е най-четеният вестникарски сайт у нас.

Европейски ден на правата на пациента

http://www.moreto.net/novini.php?n=286427

Днес е Европейският ден за правата на пациента. Отбелязва се от 2007 г. в страните от Европейския съюз, за да се гарантират и защитят правата на пациентите в Европа и да бъдат поставени гражданите в центъра на здравната политика. По повод Европейския ден на правата на пациента днес ще бъде проведена кръгла маса с участието на специалисти и национални консултанти от водещи лечебни заведения, експерти на Министерството на здравеопазването и представители на съсловни организации.

Овладяха пожара край Струмяни

http://frognews.bg/news_89688/

Пожарът на границата край Струмяни е локализиран и овладян. Няма опасност той да се разрасне. Това съобщиха от пожарната.

Силен ход на Пекин в шахматната партия с Вашингтон

http://svetoven.pogled.info/news/63874/Silen-hod-na-Pekin-v-shahmatnata-partiya-s-Vashington

/Поглед.инфо/ Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АББИ) - плод на инициативата на Пекин. Подписването на споразумението за основаване на АББИ се проведе през октомври 2014 година. Нйни първоначални учредители са Китай и 20 страни в Азия: Бангладеш, Бруней, Камбоджа, Индия, Казахстан, Кувейт, Лаос, Малайзия, Монголия, Мианмар, Непал, Оман, Пакистан, Филипините, Катар, Сингапур, Шри Ланка, Тайланд, Узбекистан и Виетнам. Уставният капитал на банката е 100 милиарда долара. /Рус. ез./

Затлачени реки плашат с нови потопи

http://petel.bg/Zatlacheni-reki-plashat-s-novi-potopi__108801

Затлачени реки продължават да застрашават градове, села и ниви. След водните бедствия, които сполетяха различни райони на страната през...

Всеки пети българин е над 65 г., отчита НСИ

http://frognews.bg/news_89687/

Всеки пети българин е над 65 г. Негативните процеси в демографията на България продължават да се задълбочават. Това показват данните на НСИ за населението през 2014 г, пише „Сега“.

Преглед на печата - 18 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=286426

Статистика. "Монитор": Топим се с по един областен град на година България се стопи с 43479 души за една година, колко е било приблизително населението на Кърджали. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за демографската ситуация в страната за 2014 г.

Велизар Енчев предлага да се закрие Комисията по досиетата

http://politics.actualno.com/Velizar-Enchev-predlaga-da-se-zakrie-Komisijata-po-dosietata-news_468310.html

Независимият депутат Велизар Енчев предложи Комисията по досиетата да бъде закрита. Проектозаконът, внесен вчера в деловодството на Народното събрание, съдържа един-единствен член. Преходните и закл...

Правят международна експертиза за прихващанията в КТБ

http://business.actualno.com/Pravjat-mejdunarodna-ekspertiza-za-prihvashtanijata-v-KTB-news_468308.html

Среща с представители на международна одиторска компания са направили в рамките на тази седмица временните синдици в КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев. Целта на разговора е била да се обсъди израбо...

Полезни съвети в сезона на алергиите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4715692

Безспорно най-податливи на алергии ставаме през пролетта. Десетките цъфтящи растения, дори в града, прахта, все по-силното слънце са причина да развиваме различни видове непоносимост.
От „Как да живеем с... алергия и астма” ще разберете, че най-добрият начин за лечение на алергичните болести е отстраняването на причинителите на алергията (така нар.
Безспорно най-податливи на алергии ставаме през пролетта. Десетките цъфтящи растения, дори в града, прахта, все по-силното слънце са причина да развиваме различни видове непоносимост. От „Как да живеем с... алергия и астма” ще разберете, че най-добрият начин за лечение на алергичните болести е отстраняването на причинителите на алергията (така нар.

За руската младеж Западът не е противник*

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4719004

Хората симпатизират на своята страна, но не смятат, че тя става за живеене
Оказва се, че антизападната реторика и пропаганда съвсем малко е засегнала руската младеж. По-голямата част от младото поколение се отнася студено към Запада, но смята, че днешните проблеми в отношенията с него са предизвикани от събитията около Крим и Украйна.
Хората симпатизират на своята страна, но не смятат, че тя става за живеене Оказва се, че антизападната реторика и пропаганда съвсем малко е засегнала руската младеж. По-голямата част от младото поколение се отнася студено към Запада, но смята, че днешните проблеми в отношенията с него са предизвикани от събитията около Крим и Украйна.

Русия дава на Гърция 5 млрд. eвро аванс за „Турски поток“

http://frognews.bg/news_89686/

Русия ще изплати на Гърция до 5 млрд. евро в качеството на аванс за прокарването на газопровода „Турски поток“. Двете страни планират в началото на следващата седмица да подпишат споразумение за енергетиката, съобщава германското издание Der Spiegel.

Над 6100 са жертвите на конфликта в Украйна

http://svetoven.pogled.info/news/63873/Nad-6100-sa-zhertvite-na-konflikta-v-Ukraina

/Поглед.инфо/ Конфликтът в Украйна е взел 6116 жертви, съобщи "Асошиейтед прес", позовавайки се на данни на Съвета на ООН по правата на човека.

Най-важното от Варна във вчерашния 17 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=286383

Нов шеф от София вкарва в ред варненската полиция Досегашният шеф на Първо районно управление в столичната дирекция на полицията Даниел Пашов оглави Областната дирекция във Варна. Началникът беше представен в морската столица лично от главния секретар на МВР, главен комисар Георги Костов, предаде репортер на Moreto.

След обяд ще завали

http://frognews.bg/news_89685/

След обяд ще завали, на места в Южна България дори ще има гръмотевици. До тогава, обаче ни очаква слънчево време, съобщиха синоптиците от БАН.

Скопие се побратимява със София

http://news.ibox.bg/news/id_1753640920

Българската столица е 19-ят град, с който Скопие се побратимява

Обама притиска Европа в преговорите за TTIP

http://svetoven.pogled.info/news/63872/Obama-pritiska-Evropa-v-pregovorite-za-TTIP

/Поглед.инфо/ Американският президент Барак Обама заяви, че иска да види "значителен напредък" през 2015 г. в споразумението за свободна търговия, за което в момента водят преговори Вашингтон и 28-те страни членки на ЕС.

Петима терористи са задържани в Мелбърн

http://frognews.bg/news_89684/

Петима души са задържани при антитерористична операция в южните предградия на австралийския град Мелбърн, предаде ТАСС. Операцията, в която са задействани около 200 полицаи, продължава и в момента.

Антон Станков: Ченалова не се е укривала, неоснователно бе обявена за издирване

http://petel.bg/Anton-Stankov--CHenalova-ne-se-e-ukrivala--neosnovatelno-be-obyavena-za-izdirvane__108800

Грозната картина на закопчан с белезници съдия, отведен да изслуша решението на магистратите за нейната мярка за неотклонение...

Андрей Едрев стана баща

http://petel.bg/Andrey-Edrev-stana-bashha__108799

Андрей Едрев стана баща. Преди минути самият той публикува на профила си радостната вест. Бебето е момченце и се казва Александър.  Това...

Карина Караньотова ходи на фитнес и тренира с тежести до 9-ия месец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4718716


Раждането се равнява на 80-километров преход. Чаровната репортерка на БНТ 2 Карина Караньотова добре знае това и не спира да спортува, за да се подготви за него. Остават и? дни до термина, а до миналата седмица ходела на фитнес. Сега спряла с тренировките в залата, но ходи на пилатес за бременни. На Великден обиколила цялото Панчаревско езеро
Раждането се равнява на 80-километров преход. Чаровната репортерка на БНТ 2 Карина Караньотова добре знае това и не спира да спортува, за да се подготви за него. Остават и? дни до термина, а до миналата седмица ходела на фитнес. Сега спряла с тренировките в залата, но ходи на пилатес за бременни. На Великден обиколила цялото Панчаревско езеро

Русия дава 5 млрд. долара на Гърция за "Турски поток"

http://asia.actualno.com/Rusija-dava-5-mlrd-dolara-na-Gyrcija-za-Turski-potok-news_468307.html

Русия и Гърция планират да подпишат споразумение, в рамките на което Москва ще отпусне на Атина от 3 до 5 милиарда евро като предплата за строителството на газопровода "Турски поток" на гр...

Лазаров: Не може с 67 лв за винетка да решим проблема с пътищата

http://society.actualno.com/Lazarov-Ne-moje-s-67-lv-za-vinetka-da-reshim-problema-s-pytishtata-news_468306.html

Не може пътният данък, който е за общините, тъй като той не влиза в нашия бюджет за поддържане на автомагистрали – там да плащат 200-300 лева и повече за автомобил, а ние да искаме с 67 лв д...

Ангелкова почивала у нас и през зимата, и през лятото

http://politics.actualno.com/Angelkova-pochivala-u-nas-i-prez-zimata-i-prez-ljatoto-news_468303.html

В навечерието на новия летен туристически сезон, министърът на туризма подкрепи призива българите да почиват в български курорти с личен пример. В студиото на bTV Николина Ангелкова съобщи, че през л...

Българският "Ендуранс" шампионат започва днес с две нови дисциплини

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/18/2513806_bulgarskiiat_endurans_shampionat_zapochva_dnes_s_dve/?ref=rss


Сезонът в Българският шампионат за издръжливост на писта, познат сред повечето приятели на автомобилните надпревари като "Ендуранс", стартира днес на писта Дракон край пловдивското село Калояново.

Организаторите от "Лотус София моторспорт клуб" са подготвили множество подобрения в правилниците и провеждането на трите планирани надпревари през сезона.

Новост е дисциплината "Ендуранс спринт" (едночасова спринтова надпревара), която се проведе експериментално през миналата...

Д-р Петър Москов пред "Труд": Разбиваме веригите от аптеки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4718671

Интервю на ДИАНА ТЕНЧЕВА със здравния министър за прилагането на написаните от него реформи, за финансирането на болниците и лекарствената политика
- Нова болница ще получава пари от НЗОК само след положителна оценка
- Настоявам за смяна на директорите на районни каси, които изпълняват бизнес плана на някои болници,
Интервю на ДИАНА ТЕНЧЕВА със здравния министър за прилагането на написаните от него реформи, за финансирането на болниците и лекарствената политика - Нова болница ще получава пари от НЗОК само след положителна оценка - Настоявам за смяна на директорите на районни каси, които изпълняват бизнес плана на някои болници,

Взрив на газопровод рани 15 души в Калифорния

http://frognews.bg/news_89683/

Взрив на газопровод рани 15 души в Калифорния. Това съобщава говорител на компанията Етикети газопровод Най-малко 15 души са били ранени при взрива на газопровод намиращ се във Фресно, Калифорния, САЩ.

Експерт: Онлайн опасността е равностойна на терористичната заплаха

http://svetoven.pogled.info/news/63871/Ekspert-Onlain-opasnostta-e-ravnostoina-na-teroristichnata-zaplaha

/Поглед.инфо/ Киберпрестъпността е станала толкова голяма заплаха за сигурността на Европа, колкото и тероризма, предупреди ръководителят Европол Роб Уейнрайт.

Тудор Джурджу, режисьор: Искам да покажа на некорумпираните хора в системата, че не са сами

http://www.dnevnik.bg/intervju/2015/04/18/2510981_tudor_djurdju_rejisyor_iskam_da_pokaja_na/?ref=rss


"Защо аз?" на румънския режисьор Тудор Джурджу получи наградата на гилдията на българските кинокритици за балкански филм на тазгодишния "София филм фест", а преди това беше в програмата на "Берлинале". Той е заснет по истинската история на младия прокурор Кристиан Панаит, който внезапно отнема живота си през 2002 г., след като му е възложено важно дело за корупция в съдебната система.

Филмът пълни салоните в Румъния, може би защото зад много от героите в него стоят лица, които и в...

ОССЕ: В Украйна има нарушения по изтеглянето на тежките въоръжения

http://svetoven.pogled.info/news/63870/OSSE-V-Ukraina-ima-narusheniya-po-izteglyaneto-na-tezhkite-vaorazheniya

/Поглед.инфо/ Мониторинговата комисия на ОССЕ е регистрирала няколко случая на нарушения по изтеглянето на тежките въоръжения от Донбас.

Пътна обстановка в страната - 18 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=286410

Ограничения за товарните автомобили: С цел осигуряване на по-висока безопасност, ще бъде ограничено движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника за официалните празнични дни целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа.

Световната банка: най-трудното за Русия отмина

http://svetoven.pogled.info/news/63869/Svetovnata-banka-nai-trudnoto-za-Rusiya-otmina

/Поглед.инфо/ Световната банка е съгласна с руския президент, че върхът на икономическите трудности в Русия явно е преминал.

Априлски поети възпяха Тодор Живков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4718967

Майстори на
мерената реч
му вдигнаха
“паметник
неръкотворен”
Априлски поет е нашият синоним на придворен поет. Тези сладкогласни певци са част от пейзажа на всеки владетелски двор. Тръгнали от древността, те творят през всички епохи.
Има ги и днес, като отговорната длъжност дори е еманципирана. През 2009 г.
Майстори на мерената реч му вдигнаха “паметник неръкотворен” Априлски поет е нашият синоним на придворен поет. Тези сладкогласни певци са част от пейзажа на всеки владетелски двор. Тръгнали от древността, те творят през всички епохи. Има ги и днес, като отговорната длъжност дори е еманципирана. През 2009 г.

"Уикилийкс": Вашингтон впримчва Холивуд и шоубизнеса в пропагандната война

http://svetoven.pogled.info/news/63868/Uikiliiks-Vashington-vprimchva-Holivud-i-shoubiznesa-v-propagandnata-voina

/Поглед.инфо/ Американското правителство се опитва да включи големите компании от киното и шоу бизнеса в пропагандистката война срещу Русия.

"Телеграф": Семейство си купи къща с призрак

http://petel.bg/Telegraf--Semeystvo-si-kupi-kashha-s-prizrak__108798

Семейство си купило къща с полтъргайст, след което се наложило да препикае всички стени, за да го изгони, пише „Телеграф“. Урината...

Коли паркират в училищен двор

http://petel.bg/Koli-parkirat-v-uchilishhen-dvor__108797

Коли паркират в училищен двор в София. Въпреки че е абсолютно забранено, това е факт, срещу който вече месеци наред не са предприети...

Климатолог: Всяко ново наводнение чакаме със скръстени ръце

http://petel.bg/Klimatolog--Vsyako-novo-navodnenie-chakame-sas-skrasteni-ratse__108796

Климатологът доц. Георги Райчев смята, че е недопустимо да се изхвърлят отпадъците от гражданите в коритата на различни реки и канали из...

БФС чака документи, а не думи от "Левски" и ЦСКА за лиценза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4718980

БФС продължава да чака документи от „Левски“ и ЦСКА по погасени или разсрочени задължения относно лицензионните изисквания към тях. До края на работния ден в петък свидетелства от този тип не бяха достигнали до футболния съюз.
В същия ден на официалния си сайт „Левски“ се похвали: „Клубът уведомява своите привърженици,
БФС продължава да чака документи от „Левски“ и ЦСКА по погасени или разсрочени задължения относно лицензионните изисквания към тях. До края на работния ден в петък свидетелства от този тип не бяха достигнали до футболния съюз. В същия ден на официалния си сайт „Левски“ се похвали: „Клубът уведомява своите привърженици,

Трети сме в света по производство на храна за космонавти

http://society.actualno.com/Treti-sme-v-sveta-po-proizvodstvo-na-hrana-za-kosmonavti-news_468297.html

България е трета в света след Русия и САЩ по производство на храна, предназначена за консумация от космонавти. Това доказват родни учени, които са разработили първата в света космическа оранжерия, пре...

БКДМП ще проведе срещи между туристическия сектор и производителите на мебели

http://business.actualno.com/BKDMP-shte-provede-sreshti-mejdu-turisticheskija-sektor-i-proizvoditelite-na-mebeli-news_468216.html

Бизнес форумът ще се състои на 22 април на изложенията Техномебел и Светът на мебелите На 22 април 2015г. от 14:00ч. в Интер Експо Център по време на изложенията Техномебел и Светът на мебелите ще с...

Овладян е пожарът край българо-македонската граница

http://society.actualno.com/Ovladjan-e-pojaryt-kraj-bylgaro-makedonskata-granica--news_468295.html

Овладян е пожарът край българо-македонската граница, пламнал вчера след обяд край село Клепало, община Струмяни. Засегнатата от пожара площ е 500 декара, предаде БГНЕС. "Огънят е локализиран с...

БКДМП и бизнеса ще обсъдят кандидатстването по Конкурентоспособност

http://business.actualno.com/BKDMP-i-biznesa-shte-obsydjat-kandidatstvaneto-po-Konkurentosposobnost-news_468220.html

Браншовата камара организира форум по време на изложенията Техномебел и Светът на мебелите На 21 април, в първия ден на изложенията Техномебел и Светът на мебелите Браншова камара на дървообработваща...

СБ: Най-трудното за Русия отмина

http://asia.actualno.com/SB-Naj-trudnoto-za-Rusija-otmina-news_468301.html

Световната банка е съгласна с руския президент, че върхът на икономическите трудности в Русия явно е преминал. Това съобщи вицепрезидентката на СБ за Европа Лора Так, коментирайки за ТАСС мнениет...

Месец март бил най-горещият от 1880 г.

http://climate.actualno.com/Mesec-mart-bil-naj-goreshtijat-ot-1880-g-news_468299.html

Месец март е бил най-горещият от 1880 г., откакто учените са започнали да записват данните през 1880 г. Това съобщава Daily Mail. Отчетена е рекордна жега на земното кълбо – всеки един от п...

18 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=286392

Събития 1506 г. — Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. — Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня Маргарита Австрийска. 1599 г. — Ерцхерцогът Алберт VII Австрийски се жени за испанската инфанта Изабела-Клара Испанска.

ЮНЕСКО очаква от Киев да разкрие убийството на украински журналист

http://svetoven.pogled.info/news/63867/YUNESKO-ochakva-ot-Kiev-da-razkrie-ubiistvoto-na-ukrainski-zhurnalist

/Поглед.инфо/ ЮНЕСКО очаква от Киев пълноценно разследване на убийството на известния украински журналист и писател Олес Бузина, заяви генералният секретар на организацията Ирина Бокова.

"Уикилийкс": Вашингтон впряга Холивуд и шоубизнеса за пропаганда срещу Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250763_%22%D0%A3%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D0%BA%D1%81%22%3A+%D0%92%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%82%D0%BE%D0%BD+%D0%B2%D0%BF%D1%80%D1%8F%D0%B3%D0%B0+%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%83%D0%B4+%D0%B8+%D1

 Американското правителство се опитва да включи големите компании от киното и шоу бизнеса в пропагандистката война срещу Русия. Това показва преписката на Майкъл Линтън, ръководител на "Сони пикчърс ентъртейнмънт" (СПИ), със зам-държавния секретар Ричард Стенгъл, която бе огласена от "Уикилийкс".
В електронно писмо на Стенгъл се казва: "Както можехте да видите, ние имаме много проблеми в борбата с коментарите на "Ислямска държава" в Близкия изток и с руската интерпретация на събитията в Централна и Източна Европа. И в двата случая има милиони и милиони хора в тези региони, които получават изопачена версия на реалността...След нашия разговор бих искал да събера група от ръководители на медии, които могат да ни помогнат при обсъждането как по-добре да се реагира на тези сериозни предизвикателства. Това е разговор за идеите, съдържанието и производството, за търговските възможности. Обещавам ви, че това ще бъде интересно, увлекателно и полезно".

В отговор Линтън предложил на автора на писмото да се свърже с такива хора като президента на The Walt Disney International Анди Бърд, бившият ръководител на Turner Broadcasting Фил Кент, съуправителят на 21st Century Fox Джеймс Мърдок и други. "Това достатъчно ли ви е? Извинявайте за задържането, но аз съм малко зает", добавил босът на СПЕ.

Материалите в "Уикилийкс" свидетелстват също, че американските дипломати се опитват да привлекат и известни актьори за постигането на външнополитическите цели на Вашингтон. 

Разобличителният сайт "Уикилийкс" е публикувал над 173 000 електронни писма. В съобщението на сайта се казва следното: "Работата на "Сони" е производството на развлечения. Архивите обаче показват, че зад кулисите "Сони" е влиятелна корпорация с връзки в Белия дом, с възможности да въздейства върху законите и политиката и с връзки с американския военно-промишлен комплекс".

Жълт код в 12 области за бурен вятър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250762_%D0%96%D1%8A%D0%BB%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%B4+%D0%B2+12+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%B2%D1%8F%D1%82%D1%8A%D1%80

 Жълт код е обявен за 18 април в 12 области а Северна и Североизточна България заради бурен вятър, предаде репортер на БГНЕС.

Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Шуменска, Добричка и Варненска. В тези области ще духа силен вятър от запад-северозапад със скорост 15-20 м/с. НИМХ предупреждава, че времето е потенциално опасно. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

Денят ще започне с предимно слънчево време. По-късно облачността ще се увеличи и след обяд и привечер в много райони ще превали дъжд, на места в Южна България – с гръмотевици. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и източните райони – силен вятър от запад, северозапад. Минималните температури ще бъдат предимно между 8° и 13°, а максималните между 18° и 23°. Над планините ще се заоблачи и след обяд ще превали, на места и прегърми. Вятърът ще е от запад, северозапад – силен. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 11°, на 2000 метра около 4°.

По Черноморието преди обяд ще бъде предимно слънчево. По-късно ще се заоблачи, след обяд ще превали, в южните райони е възможно и да прегърми. Ще духа умерен, по северното крайбрежие - силен северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще бъдат от около 16-18° по носовете до 21-23° в останалата част. Температурата на морската вода е 10-11°. Вълнението ще бъде 2-3 бала. 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Обама учуден от ракетната сделка на Русия с Иран

http://svetoven.pogled.info/news/63866/Obama-uchuden-ot-raketnata-sdelka-na-Rusiya-s-Iran

/Поглед.инфо/ Американският президент Барак Обама изрази учудването си, че Русия "толкова дълго време" не е доставяла на Иран ракетите ракетните комплекси С-300, след като не е имало забрана.

Вашингтон и Киев нарушиха Минските споразумения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250761_%D0%92%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%82%D0%BE%D0%BD+%D0%B8+%D0%9A%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80

 Изпращането на американски десантчици да обучават украински силоваци не само противоречи на Минските споразумения, но може да се прецени и като първа стъпка към доставките на съвременно западно оръжие.

Това обяви говорителят на руското Министерство на външните работи Александър Лукашевич.

От 21 април на полигон край Лвов 300 американски десантни инструктори започват подготовката на украинската национална гвардия. Британски инструктори вече правят това, а към начинанието ще се включат и канадски инструктори.

"Възниква въпросът дали във Вашингтон, Лондон и Отава разбират за кого става дума, попита Лукашевич. Та това са същите украински ултранационалисти от доброволческите батальони, които носят нацистки емблеми върху униформите си и които са се опетнили с кръвта на жени, деца и старци по време на прочиствателните операции в Донбас. И на какво ще ги учат военните специалисти отвън океана, как да убиват и по-нататък онези, които говорят на руски", изтъкна дипломатът.

Лукашевич отбеляза, че обучението предвижда боравене със западни образци оръжие. Тома може да се оцени като първа стъпка към доставки в Украйна на съвременни американски въоръжения, които толкова жадува да получи украинската "партия на войната", поясни той.

Лукашевич обясни защо тези действия пряко противоречат на Минските споразумения, които носят подписа на Киев и на думи са приветствани от Вашингтон.

"Точка 10-та предвижда "изтеглянето на всички чуждестранни формирования, военна техника, а също наемници от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ". Вместо това край Лвов десант направи подразделение на американска въздушно-десантна бригада и смята да остане там задълго", уточни руският представител.

"По такъв начин...администрацията на Барак Обама...на практика спомага за провала на Минските договорености. Очевидно на украинска територия американските войници няма да донесат мир", обобщи дипломатът. 

 

 

 

 

ТАСС

Давутоглу нарече признаването на арменския геноцид "европейски расизъм"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250760_%D0%94%D0%B0%D0%B2%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%

 Турският министър-председател Ахмет Давутоглу яростно разкритикува приемането на резолюция от Европейския парламент, която призовава Турция да признае арменския геноцид, наричайки това знак за нарастващ расизъм в Европа, предаде АФП.

 

Според премиера подобни изявления пренебрегват страданията на мюсюлманите по време на Първата световна война и рискуват да подбудят омраза към нехристиянски религиозни групи.

 

В сряда Европейският парламент прие резолюция, която призовава Турция да използва стогодишнината от убийствата през 1915 г., за да "признае арменския геноцид" и да помогне за подобряването на отношенията между двата народа.

 

"Европейският парламент не трябва да взима решения, които ще предизвикат омраза към определена религиозна или етническа група ако иска да даде приноса си за мира", каза премиерът и допълни, че въпросът е отвъд турско-арменският спор. "Това е ново отражение на расизма в Европа"

 

Според Армения по време на Първата световна война са били убити 1,5 млн. души. Според Турция стотици хиляди арменци и турци за загубили живота си по време на сраженията между Османската и Руската империя за контрола над Източен Анадол.

 

"Турците и арменците живеят заедно от 1000 години. Готови сме да подобрим съседските си отношения с Армения, но сме против предложението "турските болки да бъдат забравени", каза още той. 

Какво ще стане, ако Китай не потребява

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250759_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5%2C+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B0

 През изминалата седмица новината за ръста на китайската икономика за пореден път накара лампичката на инвеститорите да светне в червено. По принцип всички финансови анализатори са скептично настроени към коректността на данните, отчитащи икономическите процеси в Китай. Всеки знае, че брутният продукт расте с толкова, с колкото каже Китайската комунистическа партия, и това за съжаление не е неуместна шега. Бих искал да припомня, че през 2013 г. на своя пленум китайските комунисти взеха решение за фундаментално преструктуриране на икономиката от експортно ориентирана към базирана на вътрешното потребление. Също така искам да припомня, че в периода 2005-2008 г. имаше икономически ръст в рамките на 10-12% годишно. На този фон информацията, че през първото тримесечие на тази година китайците са създали брутен продукт с ръст от 7% на годишна база спрямо първото тримесечие на 2014 г., накара мнозина икономисти да се замислят. Ако някой обаче бе проследил изказванията на премиера Ли Къцян от средата на миналия месец, че ръст от 7% на икономиката е в рамките на „новите реалности“, то последните данни не биха били чак такава изненада. Отново, както доста често напоследък, бе

 

използван терминът „новото нормално“

 

Последният се превръща в паразитен израз в устата на политиците. Всяка финансово-кономическа новина се описва с израза „новото нормално“, което, меко казано, е дразнещо. За китайската икономика най-обезпокоителен е спадът на цените на недвижимите имоти. Мнозина икономисти сравняват този процес в Китай със ситуацията в САЩ точно преди фалита на инвестиционната банка „Леман Брадърс“. Дали във втората по големина глобална икономика не се задава нещо много по-сериозно от икономически спад? Възможен ли е тотален финансов крах? Цитираните по-горе данни всъщност отчитат втория най-нисък ръст на БВП за първо тримесечие от 2001 г. насам. Няма абсолютно никакво съмнение, че при евентуална финансова криза в Китай глобалното стопанство ще се върне на кота нула спрямо постигнатото след 2009 г. Защо това е така?

 

Китай е най-големият потребител в света на много суровини и материали. Ако по една или друга причина това потребление спадне рязко, то тогава най-големите централни банки ще се окажат тотално безпомощни в стремежа си да подбутнат глобалната инфлация към контролиран ръст. Знаем, че бич номер едно в момента се явява дефлацията. Ако настъпи този момент, то Европейската централна банка ще трябва да вдигне бял флаг в битката си срещу дефлацията, без значение дали ще печата по 60 млрд. евро на месец или 100 млрд. евро. Ако Китай не потребява,

 

всички икономики ще се „друсат“ здраво

 

Последните данни показват, че инвестициите в инфраструктурни проекти и индустриално оборудване бележат най-ниския си ръст от 14 години насам. Продажбите на дребно отчитат ръст от 10,2%, което също е най-нисък показател от девет години насам. Не трябва обаче да забравяме, че китайската икономика е нараснала два пъти в сравнение с 2008 г. На годишна база тя създава брутен продукт, равен на приблизително 10 трилиона долара. Сред икономистите е изключително популярен терминът „твърдо приземяване“, когато се описват процесите на икономически спад в дадена икономика. Да, при ръст от 7% на БВП е доста претенциозно да говорим за „твърдо приземяване“, но единствено и само ако не става въпрос за китайската икономика. Почти сигурно е, че Централната банка на Китай ще намали отново лихвените си проценти. Да, но същото направи и Федералният резерв на САЩ непосредствено преди най-голямата финансова криза за всички времена. Също така е твърде вероятно китайските управници да стартират нова програма за инвестиции в инфраструктурни проекти, но това невинаги дава желаните икономически стимули в исторически аспект.

 

Централният статистически институт на Китай публикува и данни за безработицата. Според тях в урбанизираните райони в края на миналата година тя е 5,1%. Специално данните за безработицата са били винаги силно манипули рани и те биват подминавани от сериозните макроикономисти. В интерес на истината обаче трябва да отбележим, че в стремежа си да стимулира пазара на недвижими имоти китайското правителство премахна много пречки при придобиването на второ жителство, а така също отмени и данък „печалба“ върху приходите от продажба на недвижими имоти. Това, разбира се,

 

няма да доведе до незабавно възстановяване

 

на този сегмент от икономиката, тъй като остават много рестрикции за чужденците, които желаят да инвестират в недвижими имоти. Темата за чуждестранните инвестиции също е проблемна. През последните години се забелязва видим спад в желанието на чужденците да инвестират в Китай. Първоначалната съблазън от необятния китайски пазар и евтината работна ръка вече отдавна е история. Най-големият инвеститор в китайската икономика в момента е самата държава. Не може да има по-погрешен икономически модел. Китайците по принцип са предприемчиви хора. Само си представете какво означава стремежът на държавата да превърне този предприемачески дух в маса потребители. В един момент ще се почувства рязък недостиг на коне, които да теглят икономиката напред.

 

В този ред на мисли е редно да се спомене, че евтините китайски стоки ще останат в миналото. Твърде вероятно е да станем свидели и на глобална експанзия на китайския капитал извън пределите на страната. Този процес вече е факт особено по отношение на Африка. Като цяло бизнес климатът в Китай се счита за лош. Икономическа експанзия на китайския капитал обаче става само с разрешението на комунистическата партия. „Китайският модел“ видимо започва да се пропуква и това неминуемо ще даде отражение на глобалния икономически растеж. Банковата система е с неконтролируем размер на лошите кредити, въпреки че и тази информация традиционно се манипулира. Към момента общият китайски дълг към БВП на страната достигна космическите 282%. Само на финансовите институции дългът спрямо БВП е 125%. По този показател Китай се явява една от най-задлъжнелите страни в света. Според анализ на американската консултантска компания „МакКинзи“ двойният ръст на БВП на Китай в периода 2008-2014 г. е бил финансиран с нов дълг в размер на 21 трилиона долара. В същия доклад се споменава, че китайската икономика е

 

силно пристрастена към строителството

 

Те изчисляват, че близо 50% от БВП се генерира от строителство, продажба на търговски площи, публични инфраструктурни проекти и съпътстващи отрасли. В това, разбира се, няма нищо лошо, ако всичко това не бе финансирано с огромни банкови заеми. Поради множество счетоводни манипулации държавните банки в Китай непрекъснато декларират, че са на печалба. В това вече не вярва абсолютно никой. В този модел все повече анализатори използват думите „Понци схема“ за ситуацията в Китай. Други стигат по-далеч, наричайки Китай новата Гърция заради колосалната задлъжнялост на страната. Смятам, че все още е рано за толкова крайни коментари, но Китай определено има огромни проблеми. Ще се пръсне ли китайската машина под собствената си тежест, е основният въпрос в момента, който терзае финансистите. Предстои да видим.

Очакват се валежи, температурите ще се понижат

http://bulgarski.pogled.info/news/63865/Ochakvat-se-valezhi-temperaturite-shte-se-ponizhat

/Поглед.инфо/ Денят ще започне с предимно слънчево време. По-късно облачността ще се увеличи и след обяд и привечер в много райони ще превали дъжд, на места в Южна България – с гръмотевици, съобщиха от НИМХ.

Братя доставят непроследими автомати за убийства с GPS координати

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250758_%D0%91%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%8F+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%B7%

 Двама братя от старозагорско село развили международна мрежа за трафик на оръжие, търгували с години с мафиотски организации в България, Германия, Швеция, Швейцария и Украйна.

Те доставяли по поръчка сакове, пълни с автомати, пистолети и заглушители, като давали джипиес координати на куриерите, които ги пренасяли като ръчен багаж, научи “24 часа” от разследващи.

Митко и Кольо Колеви били майстори по предлагането на непроследими пистолети и автомати “Калашников” със заглушител. Има оперативна информация, че те са доставили оръжието, с което опитаха да застрелят Златомир Иванов-Баретата пред Съдебната палата през януари 2013 г., разкриха криминалисти.

Има данни, че сред клиентите на братята са били и “бандата за убийства” на дъщерята на бивш шеф в митниците Мила Кулишева. Следи показват, че

автоматът,

оставен в строеж

по трасето

на премиера

Бойко Борисов

в столичния кв. “Бояна”, вероятно отново е доставен от Колеви.

Престъпното дуо бе издадена от шведски гражданин, заловен през декември 2013 г. на граничния пункт Калотина със сак, натъпкан с оръжие и заглушители.

В къщите на братята са открити повече от 100 различни автомати и пушки, намерени са и над хиляда различини боеприпаси и заглушители, но заради провалено разследване те в момента са подсъдими само за притежание на оръжие, коментират магистрати.

Митко и Кольо Колеви на подсъдимата скамейка в специализирания съд, заедно с адвоката им

 

8 месеца преди арестите на 10 април 2013 г. полицейските служби в Швеция въвеждат сигнал в Шенгенската информационна система, че е необходимо дискретно наблюдение на много опасен рецидивист - шведският гражданин Кристиан Дилийндър Синг. Той е излежал 3 присъди за трафик на оръжие, опит за убийство и контрабанда, но след това е напуснал страната. Скандинавските служби настояват колегите им от цяла Европа

да извършват

негласно

наблюдение

за маршрута на пътуването на шведа, кои лица го придружават, с какво превозно средство се придвижва и какво пренася. Има сериозни съмнения, че престъпникът е в чужбина, за да пренесе нещо незаконно.

На 4 септември същата година Синг влиза в България, като се вози с ауди с швейцарски номера и се смята, че е минал покрай Женева и през още няколко европейски държави от Шенген, където пресичането на границите е без проверка на документи. За да не буди излишно подозрение, чужденецът се регистрира адресно в пловдивско село и си издава документ, че ще пребивава у нас 4 месеца. Това, което никой не знае, е, че истинската цел на шведа, е да достигне до точно посочени GPS координати в старозагорско село, където трябва да се срещне с мъж на име Митко, със сребрист мерцедес. Този човек трябва да предаде на Кристиан пратка в черен сак, с който той ще потегли отново към Западна Европа.

Експертизи по двете дела са показали, че с оръжията е стреляно и те са напълно годни да произведат изстрели.

 

17 декември 2013 г. Точно в 7,30 часа сутринта на автогара “Сердика” в София пристига едър чужденец с черен сак в ръка, силно подкъсена прическа и страховит вид, прави впечатление на свидетели наоколо.

Той директно

се насочва към

международен

автобус за

град Бремен,

Германия, има предварително купен билет и настоява да седне първи. Малко след това говорещият добре английски Кристиан заема седалка номер 27. Той се старае да не се отличава от другите пътници и да не привлича внимание. През повечето време от пътя до границата на Калотина спи. Минути преди да стигнат граничния пункт обаче, друг пътник, който седи през една седалка от Кристиан, на номер 25, вижда как мъжът набира телефонен номер, а после му прави впечатление, че

води разговор

на арабски език

Малко след това на Калотина започва митническа проверка и един от инспекторите се усъмнява в мургавия чужденец и решава да му направи по-детайлна проверка. Така минути по-късно, укрити край слабините на шведа, митничарите намират два пистолета със заличени номера, два заглушителя и боеприпаси.

Когато изваждат черния сак, с който пътува Синг, отвътре изскача истински боен арсенал – намерен е изцяло сглобен автомат “Калашников”, още 2 пистолета ТТ, “Макаров”, части за автоматично оръжие и над 120 патрона от три вида калибър, подходящи за стрелба с незаконните пистолети.

Братя Колеви подготвяли пратките с оръжие в черни сакове, които били предавани на куриерите от мерцедес, собственост на Митко Колев.

 

След ареста 35-годишният тогава шведски гражданин заявява, че пренася оръжието, за да изплати дълг, но не иска да дава подробности. Той изглежда напълно спокоен, като човек, изпадал многократно в подобни ситуации. В ранните часове на следващия ден обаче при една от оперативните беседи Синг издава, че е взел оръжието от точно определено място и описва за срещата си в с. Калояновец, където е получил сака с оръжие.

Полицаите организират светкавична акция и отиват да правят обиски на

адреса, на който

Кристиан има

точни GPS

координати

Оказва се, че там в две съседни къщи живеят братята Митко и Кольо Колеви.

 

 

Още при обиск на първата къща униформените попадат в билярдна зала на незаконни патрони и пълнители за пистолети. В последвалите обиски на двете къщи, гараж и бивш строителен склад служители на МВР откриват огромно количество оръжие, над 100 различни пистолети, автоматични оръжия, заглушители и части, с които оръжейниците преправяли газови пистолети на бойни. Намерени били и над 1000 боеприпаси от различни видове.

Голяма част от пистолетите били внесени от Турция като газови, но в Калояновец са преработени в бойни.

 

При първите обиски е арестуван по-големият брат, Кольо Колев, който е бивш военен фелдшер, но от години няма легална работа. Брат му Митко се укрива и е обявен за национално издирване. В ареста първоначално е прибран и помощникът на братята Валентин, който дори

признава, че е

работил за Колеви

през 2010 г., като

е преработвал

оръжия

да стрелят с бойни патрони. Въпреки че признава незаконна дейност, Валентин в момента е само свидетел по делото, защото незаконните оръжия, които е преправял, вече са продадени. Засега нямало конкретни улики, че някои от стотиците оръжия и части за тях, намерени в Калояновец, са преработвани от него, обясни наблюдаващият прокурор.

Полицаи правят повече от два дни оглед на бойния арсенал, открит в имотите на братята Колеви.

 

При първоначалните разпити свидетели, живеещи наблизо, разказват на полицаите, че им правило впечатление как Митко Колев често се срещал с непознати пред дома си в Калояновец. Водел разговори до сребристия си мерцедес, а после подавал сакове на неизвестните посетители, които си тръгвали и обикновено никога не се връщали. Разследващи смятат, че братята подготвяли

пратките

с оръжие

в черни сакове

и ги предавали като багаж от колата на куриерите или преките купувачи. Точно по този начин оръжие е взел и шведът Кристиан Синг. Подготвени за доставка от Колеви са били още няколко оръжейни пратки с пистолети със заличени номера и боеприпаси. При обиските полицаите намерили тези оръжия, подредени в два черни сака и скрити в гараж, ползван от братята.

Въпреки че огромният таен арсенал е открит по точното описание на куриера, което категорично показва, че става дума за международна мрежа за трафик на оръжие, двата случая са разделени и се водят отделно, което спира много от необходимите оперативни действия, коментират запознати с разследването.

Не е ясно защо в първите дни след ареста шведът не е разпитан допълнително и не е заведен до с. Калояновец, за да се направи следствен експеримент. Делото срещу Синг, което се води от Софийската окръжна прокуратура приключва бързо, защото той веднага признава, че е пренасял оръжие и бърза да сключи споразумение с прокуратурата, за да лежи по-малко в затвора. Присъдата му е влязла в сила миналата година, а рецидивистът ще излезе отново на свобода след 2 години и 7 месеца. След като решава да признае, шведът категорично отказва да говори за каквото и да е, свързано с братята, доставчици на оръжие. Преди дни при разпит пред съдия той отново заяви, че не познава Колеви и отказа да даде показания.

Част от откритите оръжия са със заличени фабрични номера, за да не могат да бъдат проследени при извършване на убийство.

 

Разследването срещу братята оръжейни търговци се води в първите няколко месеца от старозагорската прокуратура, а през пролетта на 2014 г. е прехвърлено на специализираните обвинители, защото е свързано с огромно количество оръжие.

Спецпрокурори обаче недоумяват защо в първите седмици

не е работено

по горещи следи,

за да се съберат улики и доказателства за международния трафик или търговия с оръжие на Колеви. Така случаят буквално е провален, а през януари т.г. срещу Колеви е внесен обвинителен акт в съда само за притежаване и държане на оръжие, обясниха магистрати. Двамата братя категорично отричат да са извършвали подобна дейност, а се опитвали да прехвърлят отговорността за оръжието на техен починал близък Антон, става ясно от делото.

По нито едно от двете дела за оръжия, които според МВР са били предназначени за извършване на убийства, не са били събрани доказателства кои са били крайните получатели.

Според оперативни данни братя Колеви са били сред основните доставчици на по-сериозните престъпни банди у нас. Има засечени контакти на хора от подземния свят, които сочат, че Колеви са доставили калашници за бандата на Мила Кулишева в началото на 2013 г. Разследващи имат подозрения, че автоматът със заглушител, който бе намерен в строеж близо до резиденцията на премиера Бойко Борисов през март 2013 г., също е купен от Колеви. Информатори твърдят, че банди

от Варна и Бургас

също се

снабдявали

с оръжия от

Калояновец

Улики по открития “Калашников” при покушението над наркобоса Златко Баретата също говорели, че това оръжие е обработвано в тайната оръжейна базата в Старозагорско.

Контактите на братята с чужди мафиотски структури също въобще не са били проучени, или поне материали за това не присъстват в делото, обясниха още обвинители. Първоначално са установени комуникации на Кольо Колев с украински граждани, но няма проведени оперативно-следствени действия за потвърждаване на информацията.

Друг притеснителен факт, който според експерти не е проучен достатъчно задълбочено, е разговорът на арабски, който според свидетел е провел шведският гражданин, докато пренасял оръжието. Ден след първоначалните арести тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров обявява, че е разбит международен канал за оръжие, но няма данни, че трафикантите са доставяли пистолети на терористични организации. В делото срещу шведския рецидивист обаче не присъстват никакви данни за проверка, дали той не е свързан с арабски структури, които да са замесени в извършване на терористични атентати в Европа.

Ким Кардашиян и Кание Уест обявени за титани

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250757_%D0%9A%D0%B8%D0%BC+%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%8F%D0%BD+%D0%B8+%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%A3%D0%B5%D1%81%D1%82+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%B8%D1%

 Светската двойка Кание Уест и Ким Кардашиян, актьорите Брадли Купър, Джулиан Мур и Ема Уотсън делят мегдан със световни политици като президентите на САЩ, Китай и Русия в новия списък на сп. “Тайм” на 100-те най-влиятелни личности на планетата за 2015 г. Те са разделени в пет категории: “титани”, “лидери”, “творци”, “новатори” и “икони”.

За всяка категория списанието е направило корица, като на водещата е рапърът Кание Уест, корицата за творците е с образа на Брадли Купър,

при новаторите

е балерината

Мисти Копленд

Тв водещият Хорхе Рамос е на корицата на лидерите, а на иконите - Рут Бейдър Гинзбург от Върховния съд на САЩ. Есетата за известните личности също са написани от прочути хора.

Групата на лидерите е най-многобройна - 30 души, сред които президентите на САЩ, Китай и Русия Барак Обама, Си Цзинпин и Владимир Путин, канцлерът на Германия Ангела Меркел, премиерите на Индия, Израел и Гърция Нарендра Моди, Бенямин Нетаняху и Алексис Ципрас, както и лидерката на френския “Национален фронт” Марин льо Пен. Включени са още бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, кралят на Саудитска Арабия Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. В статията за Путин

руският президент

е наречен

Железния човек

В списъка са още кубинският президент Раул Кастро и лидерът на КНДР Ким Чен Ун. В групата е и главатарят на “Боко Харам” Абубакар Шекау.

Сред “титаните” са Кание Уест и съпругата му и светска знаменитост Ким Кардашиян, Джанет Йелън, шеф на Федералния резерв на САЩ, генералният директор на “Майкрософт” Сатиа Надела, шефът на “Епъл” Тим Кук, братята магнати Чарлз и Дейвид Коуч, най-младата милиардерка Елизабет Хоумс.

Сред изтъкнатите творци са актьорите Брадли Купър, Джулиан Мур и Джулиана Маргулис, режисьорите Кристофър Нолан и Ричард Линклейтър.

Преди това “Тайм” публикува списък на стоте най-влиятелни личности, съставен от читателите. Първи по рейтинг там се оказа Владимир Путин с 6,95% от гласовете. 

 

Ема Уотсън и астронавт - новатори

 

Младата британска актриса Ема Уотсън влиза в категорията на новаторите на сп. “Тайм”. 25-годишната звезда от поредицата за Хари Потър наскоро спечели и наградата на ООН за кампанията ѝ в полза на правата на жените. В продължение на няколко години Ема съчетаваше успешната си кариера като актриса с образованието си в Оксфорд. Тя изнесе впечатляваща реч на последния икономически форум в Давос.

В същата категория е включена и колежката на Уотсън Рийз Уидърспун. Носителката на “Оскар” е смятана за една от най-талантливите актриси на Америка.

В списъка на новаторите са още американският астронавт Скот Кели, примата на американския балет Мисти Копленд, блогърката феминистка Анита Саркисян, младият интернет предприемач Браян Чески, известният психиатър Викрам Пател и други.

 

Папата, Малала и Тейлър Суифт - икони на 2015 г.

 

 

 

 

Групата на иконите е най-малката. В нея са включени само 12 души, сред които са папа Франциск и съдийката от Върховния съд на САЩ Рут Гинзбург. В същата категория са певицата Тейлър Суифт, исландската ѝ колежка Бьорг и дизайнерката Даян фон Фюрстенберг.

17-годишната Малала Юзуфсай от Пакистан, която миналата година взе “Нобел” за мир заради борбата си за образование на момичетата в страната си, е в същата категория. Храброто момиче, което стана жертва на талибанска атака, е носителка и на наградата “Сахаров”.

Сред иконите е и японският писател Харуки Мураками, определян от много експерти като един от най-големите романисти на съвременността. 

Прогноза за времето - 18 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=286391

Днес денят ще започне с предимно слънчево време. По-късно облачността ще се увеличи и след обяд и привечер в много райони ще превали дъжд, на места в Южна България – с гръмотевици. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и източните райони – силен вятър от запад, северозапад.

ВКС решава присъдата на Цветанов за шестте "Не!!!"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250756_%D0%92%D0%9A%D0%A1+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%8

 До месец Върховният касационен съд трябва да произнесе окончателна присъда по  процеса срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за отказ да се приложат разрешени от съдия СРС.  На своето заседание вчера върховните магистрати разгледаха делото, образувано по жалба на подсъдимия и адвокатите му срещу 4-годишната осъдителна присъда на първите две инстанции. Софийският градски съд и Софийският апелативен съд признаха Цветанов за виновен, че 6 пъти е отказал да бъдат подслушвани бившият шеф на антимафиотите във В. Търново Орлин Тодоров и двама криминално проявени и осъждани, за което е имало разрешение от съдия.

 

Прокуратурата поиска потвърждаване на присъдата. От държавното обвинение подчертаха, че Законът за СРС не дава право на вътрешния министър да отменя съдебни актове и той е бездействал, като не е изпълнил задълженията си да разпореди прилагането на СРС-та. Цветанов е действал с умисъл и цел - съзнавал е, че ще създаде пречки за доказване на престъплението.

 

На обратно мнение е защитата на Цветанов – двама български адвокати и немският защитник и член на Бундестага Ханс Петер Ул. Според тях законът дава възможност на вътрешния министър да контролира използването на СРС-та и да реши дали да бъдат приложени или не. "Ръководил съм се само и единствено от закона. Убеден съм, че ще възтържествува справедливостта", каза в последната си дума пред съда Цветанов. Пред журналисти той допълни, че вярва във ВКС и не смята, че ще бъде осъден.

6,3 по Рихтер удари о. Крит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250755_6%2C3+%D0%BF%D0%BE+%D0%A0%D0%B8%D1%85%D1%82%D0%B5%D1%80+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BE.+%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%82

 Земетресение с магнитуд 6,3 разлюля бреговете на гръцкия остров Крит, съобщи Геологическата служба на САЩ. Според европейските сеизмолози, силата на труса е 6,1 по Рихтер. Епицентърът на труса е на 156 км югоизточно от град Ираклион - административния център на острова. Дълбочината му е на 25 км.

 

Не се съобщава за пострадали или щети. За опасност от цунами също не се съобщава.

 

След сериозния трус край остров Крит, цял нощ земята в региона не сппря да се се люлее. Веднага след първото земетресение, в района последваха цели шест вторични. Повече от 20 вторични труса люляха Гърция през нощта. Най-силният от тях беше усетен около 5 ч. българско време вчерая и беше със сила 5,1 по Рихтер. Епицентърът е почти на същото място – на 151 км от Ираклион.

 

Сеизмологът Евтимиос Лекас съобщава, че трусът е усетен силно на островите Крит, Родос и Карпатос. Според учения, голяма е вероятността това да е основният трус, тъй като епицентърът му съвпада с южната гръцка тектонична дъга. Трусът е бил продължителен, около 30 секунди, и е разтревожил жителите на най-големия критски град Ираклион, които излезли на улицата. До момента няма съобщения за жертви.

Градинарството - ключът към дълголетието

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250754_%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+-+%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D1%8A%D1%82+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%B5%D1%82

 Градинарството може да се окаже решаващо за дълъг живот в добро здраве, твърдят британски експерти, цитирани от в. “Дейли експрес”.

 

Специалистите смятат, че хобито на открито действа по-добре от лекарства при някои пациенти. Редица благотворителни дружества и здравни служби дори призовават то да се препоръчва масово като здравословна практика. Според британски изследователи, работещи по проекта Growing Health, градинарството оказва благоприятно въздействие при състояния като деменция, стрес и депресия. Някои експерти смятат, че хобито на открито дори може да предотврати развитието на деменция. Градинарството също така помага за контролиране на теглото и за понижаване на високо кръвно налягане.

"Ислямска държава" започна да издава "лични карти"

http://asia.actualno.com/Isljamska-dyrjava-zapochna-da-izdava-lichni-karti-news_468294.html

Джихадистката групировка „Ислямска държава” започна да издава „лични карти” и други административни документи, носещи името й, на жителите на северната сирийска...

Сондирането в "Хан Аспарух" започва през февруари 2016 г.

http://society.actualno.com/Sondiraneto-v-Han-Asparuh-zapochva-prez-fevruari-2016-g-news_468292.html

Ако открием петрол и газ в българския шелф на Черно море и преминем към фаза добив, тогава ще има работни места за българските кадри. Това заяви Кзавие Фожрас, управител на "Тотал Е&П ...

Лейбъристите №1 на последния тв диспут

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250753_%D0%9B%D0%B5%D0%B9%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%E2%84%961+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D0%B2+%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BF%D1%83%D1%82

 Лидерът на опозиционните лейбъристи Ед Милибанд спечели последния предизборен телевизионен диспут във Великобритания, който обаче премина без представители на управляващите консерватори и либералдемократи, предаде Ройтерс.

 

Според допитване на института Сървейшън за в. “Дейли мирър”, проведено веднага след края на диспута, 35 процента от анкетираните смятат, че Милибанд го е спечелил, а 31 процента са на мнение, че е триумфирала лидерката на шотландските националисти Никола Стърджън.

 

В организирания от Би Би Си диспут участваха само Милибанд и лидерите на шотландската и уелската национална партия, както и Зелените и Партията за независимост на Обедине­ното кралство (ЮКИП).

 

Допитването е обхванало 1013 души.

 

Макар че премиерът консерватор

 

Дейвид Камерън не взе участие

 

в този предизборен телевизионен диспут, 45 процента от анкетираните заявиха, че предпочитат Милибанд за премиер, а 40 процента подкрепят Камерън.

 

С наближаването на британските парламентарни избори на 7 май, опозиционните лейбъристи и управляващите консерватори са с изравнени позиции с по 34 процента, сочи допитване на ЮГав за в. “Сън”.

 

ЮКИП има 14 процента подкрепа, либералдемократите – 7 процента, а Зелените - 5 процента.

 

Всички проучвания на избирателните нагласи показват, че нито консерваторите, нито лейбъристите ще получат абсолютно мнозинство в 650-местния парламент, отбелязва Ройтерс.

 

Междувременно британският

 

медиен магнат Ричард Дезмънд

 

обяви вчера, че е направил дарение от 1 милион лири (1,4 млн. евро) на евроскептиците от ЮКИП, по-малко от три седмици преди парламентарните избори във Великобритания, предаде Франс прес.

 

Новината бе съобщена на първа страница на в. “Дейли експрес”, едно от изданията на “Нордърн енд Шел”, групата на Дезмънд. Изданието публикува снимка на бизнесмена с Найджъл Фараж , лидера на ЮКИП, и статия, в която Дезмънд обяснява защо финансира кампанията на ЮКИП. Той казва, че иска парите му “да разтърсят управляващата върхушка”. “Вярвам твърдо в ЮКИП. Това е партия за истинските добри британци. Тя не се ръководи от елитите”, заявява той и изразява надежда, че хората ще гласуват за нея. Миналата година бизнесменът вече даде 300 000 лири на ЮКИП, а “Дейли експрес” редовно подкрепя евроскептичните позиции на партията.

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4718414

Светла събота. Преп. Йоан. Св. мчк Виктор
 Преподобни Йоан бил ученик на св. Григорий Декаполит и събрат и сътрудник на св. Йосиф Песнописец. Той приел монашеството и израснал под непосредственото духовно ръководство на своя учител. Когато император Лъв Армянин предприел гонение срещу християните, Йоан бил подложен на жестоки мъчения заедно с
Светла събота. Преп. Йоан. Св. мчк Виктор Преподобни Йоан бил ученик на св. Григорий Декаполит и събрат и сътрудник на св. Йосиф Песнописец. Той приел монашеството и израснал под непосредственото духовно ръководство на своя учител. Когато император Лъв Армянин предприел гонение срещу християните, Йоан бил подложен на жестоки мъчения заедно с

Утре са изпитите по литература и география в Софийския университет

http://petel.bg/Utre-sa-izpitite-po-literatura-i-geografiya-v-Sofiyskiya-universitet__108795

Първата кандидатстудентска сесия в Софийския университет продължава утре с изпити по български език и литература. При изпита по...

“Ер Франс” с най-красивите стюардеси

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250752_%E2%80%9C%D0%95%D1%80+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%E2%80%9D+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%8E%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B8

 Служителките на авиокомпанията“Ер Франс” оглавиха класацията на най-красивите стюардеси, съставена от специализирания интернет сайт BS Aeronautics, предаде Лента. Сред най-големите въздушни красавици са намерили място също стюардесите на “Сингапур еърлайнс” (второ място в класацията) и служителките на “Аерофлот” (трето място).

 

Класацията е съставена без използването на каквато и да било методология - на базата на личните предпочитания на редакцията на сайта BS Aeronautics. Отчетени са били както физическата привлекателност, така и

 

стилът и елегантността на стюардесите.

 

Победителките, стюардесите на “Ер Франс” са поставени на първо място заради “външността им на модели и красивите униформи, които са изработени от дизайнера Кристиан Лакроа”. Рускините са впечатлили с яркочервените  си облекла.

 

През 2014 година бе съобщено, че британската дизайнерка Вивиан Уестууд е създала “най-сексапилната униформа” в света за стюардесите от “Върджин Атлантик”. Въпреки това в класацията на BS Aeronautics те са заели едва десетото място.

Пременят режима в стопанисването на курортите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250751_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%82+%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B2+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D1%80

 До края на април ще бъдат представени предложенията за нови текстове в законодателството за стопанисването и управлението на курортите, съобщи вчера във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с представители на бранша.

 

По думите й става дума за промени в правния статут на комплексите, облика им, поддръжката на инфраструктурата, поставянето на временни обекти. Министърът посочи, че към момента е регистрирано увеличение на записванията на летовници от много държави. Нарастването при туристите от Германия е с 5%, от Полша - с 6-7 на сто. Ръстът на записванията на желаещи да почиват у нас от Прибалтийските страни и Беларус е около 40%, посочи Ангелкова. По думите є очакванията са гостите от Чехия, Сърбия и Македония да се увеличат с 5 и повече процента.

 

През това лято инициативата за създаване на смесени полицейски екипи с румънски служители на реда в курортите ще продължи да действа, допълни главният секретар на МВР Георги Костов. Той уточни, че най-вероятно по морето отново ще бъдат командировани полицаи от вътрешността на страната, но преди това трябва да бъде направен точен анализ колко ще бъдат необходими и с какви конкретни задачи ще бъдат натоварени.

 

Кметът на Варна Иван Портних допълни, че ремонтите на улиците, които водят към курортните комплекси и на центъра на града ще приключат най-късно до края на май. Той уточни, че вече е подписана заповедта, която налага забрана на строителството в комплексите от 15 май.

ЕК представя цифровата си стратегия в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250750_%D0%95%D0%9A+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D1%86%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%91%D1%8

 Заместник-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип, отговарящ за цифровия единен пазар, ще пристигне в София на 20 и 21 април, за да участва в диалог с гражданите заедно с Гергана Паси, застъпник за цифровите технологии, за България. Това съобщи ЕК.

 

Граждани ще могат да участват в дебата и да споделят очакванията си за бъдещето на Европа, по-конкретно по отношение на цифровия единен пазар. Европейската комисия ще представи своята стратегия за цифровия единен пазар на 6 май. Ансип ще се срещне и с президента Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

 

Гостът ще произнесе реч при откриването на конгреса WebIT за Централна и Източна Европа - най-мащабната среща в областта на информационните технологии (ИТ) на представители на предприятия и предприемачи в региона.

 

На 25 март ЕК постигна съгласие по основните области, на които да обърне специално внимание, за да осъществи истински промени за потребителите и предприятията. Чрез изграждането на безпрепятствен цифров единен пазар до 340 млрд. евро може да бъдат освободени за допълнителен икономически растеж и за създаването на стотици хиляди нови работни места и динамично общество, основано на знанието, добавя Еврокомисията.

Мачовете по телевизията през уикенда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4718206

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Започват големите ремонти в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250749_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

 Големите ремонти в София започват от понеделник, съобщи вчера кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

 

Ремонтът на бул. “Цариградско шосе” от бул. “Александър Малинов” до Околовръстния път тръгва от 20 април. Проектът включва рехабилитация на пътната настилка, подмяна на мантинели, ремонт на бордюри и тротоари, подмяна на електрически инсталации.

 

Вторият етап на реконcтрукцията на бул. “Цариградско шосе”

 

ще започне в началото на юни и ще обхване участъка между бул. “Яворов” и 4-ти километър. Целият проект трябва да приключи през септември, а стойността му е 19,5 млн.лв., уточни кметът Фандъкова.

 

През тази година Столичната община предвижда ремонт на общо 28 км тротоари и над 30 км улици и булеварди. Ще бъдат изградени 12 нови улици, между които ул. “Обиколна”, бул. “Тодор Каблешков” от ж. к. “Бъкстон” до бул. “Цар Борис Трети”, ул. “Народен герой”. Общината планира основен ремонт на улиците “Солунска”, “Княжевска”, “Цар Симеон” и на

 

още 35 вътрешно-квартални улици

 

в почти всички райони на града. Ще се работи по улиците “Златовръх”, “Мала планина” и “Бигла” в кв. “Лозенец”, ул. “Шумако” в Симеоново, ул. “Рилска обител” в “Подуяне”, информира още кметът Фандъкова.

 

Тя каза, че програмата на Столичната община включва и рехабилитацията на повече от 20 моста и два транспортни тунела, като например моста на “Захарна фабрика” при бул. “Сливница”, който е в изключително лошо състояние.

 

В началото на юни започва ремонтът на бул. “Витоша” от бул. “Патриарх Евтимий” до входа на Южния парк, предстои и реконструкцията на бул. “Дондуков”. За началото на юни е предвиден и ремонтът на Руски паметник, срокът за изпълнение на проекта е 75 дни. След като той бъде готов, ще започне и реализацията на проекта за кръстовище на две нива на бул. “Иван Гешов” и бул. “България”, съобщи още кметът на София.

 

Ще продължава и затруднението на трафика по бул. “Черни връх”, където се изгражда още една станция на втория лъч на метрото към кв. Хладилника.

 

“Ще се осъществява строг контрол

 

по строителството на проектите”, обяви столичният кмет, като поясни, че целта е да не се правят два съседни проекта едновременно, за да не се затруднява максимално движението”, заяви още Фандъкова.

 

“Ще се работи минимум на 20 точки в столицата, където организацията на движението всеки път ще се осъществява индивидуално. Целта е максимално да се улесни движението, но въпреки това се очаква натоварен трафик по тези места”, каза още столичният кмет.

 

Работата по основните проекти трябва да приключи до 15 септември.

Цар Путин и неговото кафкианско шоу

http://asia.actualno.com/Car-Putin-i-negovoto-kafkiansko-shou-news_468290.html

Както всяка година по това време, вчера руският президент Путин прекара няколко часа в телевизионното студио, откъдето беседва на живо с народа си. Този ритуал става все по-абсурден, твърди Инго Ман...

Жана д'Арк е обявена за светица в Рим

http://chronicles.actualno.com/Jana-dArk-e-objavena-za-svetica-v-Rim-news_468212.html

Света Жана д'Арк, известна още като Орлеанската дева, е национална героиня на Франция и светица на римокатолическата църква. Тя е селско момиче, родено в Източна Франция, което уверява всички, че е н...

Австралия задържа петима младежи за джихадизъм

http://news.ibox.bg/news/id_1871673558

Установено е, че арестуваните са планирали извършването на терористични нападения. Дейността им е вдъхновена от групировката "Ислямска държава"

Много варненци се стекоха на старта на рали „Варна“

http://petel.bg/Mnogo-varnentsi-se-stekoha-na-starta-na-rali----Varna---__108794

Огромен интерес проявиха варненци към церемониалния старт на рали „Варна 2015“, който се проведе пред катедралния храм „Св. Успение...

Какъв вкус ще имат космическите плодове и зеленчуци?

http://petel.bg/Kakav-vkus-shhe-imat-kosmicheskite-plodove-i-zelenchutsi-__108793

Какъв вкус ще имат космическите плодове и зеленчуци? Как изглежда първата в света космическа оранжерия? Къде ще се изгражда тя? И...

Спортът по телевизията през уикенда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4718210

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Денят започва със слънце, но завършва с дъжд и гръмотевици

http://petel.bg/Denyat-zapochva-sas-slantse--no-zavarshva-s-dazhd-i-gramotevitsi__108792

В сутрешните часове над по-голямата част от страната ще бъде слънчево, но започналото увеличение на облачността ще продължи и след обяд и...

Честит имен ден, Виктор и Виктория!

http://petel.bg/CHestit-imen-den--Viktor-i-Viktoriya-__108791

18 април е денят на Свети мъченик Виктор.   Името Виктор, а от там и Виктория произхождат от латинското victori, което означава победа....

Затворник-писател издаде втора книга

http://petel.bg/Zatvornik-pisatel-izdade-vtora-kniga__108789

Сунай Ремзи e затворник и писател. Той излежава присъда за убийство в затвора в Белене. Докато го прави обаче, пише. А сега издаде и...

Днес рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4718815

Албена Михова, актриса
Проф. Александър Грозев, кинокритик
Владислав Славов, председател на Съюза на юристите, бивш конституционен съдия
Ваня Костова, певица
Инж. Георги Манолов, кмет на Свиленград
Добромир Проданов, депутат в 43-ото НС
Кирил Добрев, депутат в 43-ото НС
Николай Априлов, режисьор и тв водещ
Д-р Петьо Георгиев,
Албена Михова, актриса Проф. Александър Грозев, кинокритик Владислав Славов, председател на Съюза на юристите, бивш конституционен съдия Ваня Костова, певица Инж. Георги Манолов, кмет на Свиленград Добромир Проданов, депутат в 43-ото НС Кирил Добрев, депутат в 43-ото НС Николай Априлов, режисьор и тв водещ Д-р Петьо Георгиев,

Гимназистка от Благоевград получи нервна криза в час

http://petel.bg/Gimnazistka-ot-Blagoevgrad-poluchi-nervna-kriza-v-chas__108788

14-годишна гимназистка получи нервна криза по време на учебни занимания, по спешност е приета в благоевградската болница. Инцидентът...

Топим се с по един областен град всяка година!

http://petel.bg/Topim-se-s-po-edin-oblasten-grad-vsyaka-godina-__108786

Всяка година губим население, равно на населението на един областен град. Това сочат данни на Националния статистически институт....

Хороскоп за събота

http://petel.bg/Horoskop-za-sabota__108785

lamqta.com/horoskop   Овен  Не позволявайте поради притеснението и поради финансови причини да се нарушат плановете Ви. Отделете внимание на...

Фалконът отново на ремонт в Швейцария

http://petel.bg/Falkonat-otnovo-na-remont-v-SHveytsariya-__108784

Правителственият фалкон отново е на ремонт в Швейцария, съобщи вчера изпълнителният директор на "Авиоотряд 28" Венелин Рачев. Проблемът...

ООН премахна "Изида" от списъка с урагани

http://news.ibox.bg/news/id_1651270797

Името е неприемливо и съвпада с абревиатурата на "Ислямска държава"

Жълт код в 12 области за бурен вятър

http://petel.bg/ZHalt-kod-v-12-oblasti-za-buren-vyatar__108782

Жълт код е обявен за 18 април в 12 области а Северна и Североизточна България заради бурен вятър, предаде БГНЕС. Кодът е в сила за областите...

МВФ отказа да даде отсрочка на Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4718802


МВФ отказа да даде на Гърция отсрочка за плащането на дълговете през май, позовавайки се на липса на продуктивни резултати, пише в. “Файненшъл таймс”, който цитира шефката на фонда Кристин Лагард. Преговорите между Гърция и нейните кредитори са в задънена улица, а евентуалната сделка, в резултат на която Атина трябва да получи жизненоважни за нея
МВФ отказа да даде на Гърция отсрочка за плащането на дълговете през май, позовавайки се на липса на продуктивни резултати, пише в. “Файненшъл таймс”, който цитира шефката на фонда Кристин Лагард. Преговорите между Гърция и нейните кредитори са в задънена улица, а евентуалната сделка, в резултат на която Атина трябва да получи жизненоважни за нея

150 000 бежанци заради йеменския конфликт

http://news.ibox.bg/news/id_685551295

Храмове, училища, болници, летища и мостове са били унищожени

Първанов: Отказът на Плевнелиев за 9 май предизвика голямо огорчение

http://pik.bg/първанов-отказът-на-плевнелиев-за-9-май-предизвика-голямо-огорчение-news318156.html

Първанов: Отказът на Плевнелиев за 9 май предизвика голямо огорчение

Преди да тръгнем към конституционна реформа трябва да си зададем някои въпроси. Искам да видя аргументи в едната и в другата посока, но дали една конституционна реформа няма да забави промените и цялото внимание на парламента и правителството да се фокусира върху тема, която може да се реши относително бързо.

Този коментар направи лидерът на АБВ Георги Първанов преди участието си в Учредителна градска конференция на АБВ в София. Първанов припомни, че в контекста на изискванията за членство в Европейския съюз са направени конституционни промени, именно засягащи съдебната власт и попита дали някой ще направи равносметка доколко те са били ефективни. АБВ иска бързи промени, а промени в Конституцията могат да забавят процеса, счита Първанов.

Пред делегатите на учредителната градска конференция в София Първанов остро разкритикува отказа на президента Росен Плевнелиев да присъства на парада на 9 май в Русия, както и външната и военната политика на кабинета. "Отказът на нашия сегашен президент предизвика голямо огорчение. Това е един психологически ефект, който ще бъде многостранен и ще рефлектира върху редица други сфери, върху икономически и културни връзки", каза Първанов. По време на своето посещение в Русия той е обсъдил проблемите, които ни болят – енергетиката и провалените проекти, каза лидерът на АБВ. "Поставих въпроса дали в крайна сметка "Южен поток", който сега се трансформира в "Турски поток", може в някакъв вариант да мине през България. Моята теза е да мине по трасето на "Набуко", което вече е разработено", обясни Първанов.

Тезата на Първанов пред руснаците е била в две посоки – да, българските правителства имат своята голяма отговорност, да, Брюксел забави топката, прояви двоен стандарт, когато става дума за "Северен" и "Южен поток" в полза на "Северен", но и руски енергийни фактори имат своята отговорност за забавянето на проекта. Най-важното условие да има отклонение към България е да се възобнови диалогът, категоричен бе Първанов. Той коментира и изявление на министъра на туризма Николина Ангелкова, че руските туристи се завръщали у нас. "Не бива желаното да се приема за действително.

Нещата с доверието, дори на ниво обикновени хора, са тревожни, и трябва да се опитаме да върнем това доверие", каза той. Според Георги Първанов няма дилема Европа или Русия, тъй като България е влязла в Европейския съюз във времето, в което е имала най-добрите отношения с Русия. "Подписахме договора за членство в ЕС и в същото време подписахме Големия шлем", припомни Първанов. По отношение на искането на БСП за подкрепа на подписка за сезиране на Конституционния съд за заема от 16 млрд. лева Първанов коментира, че въпросът трябва да бъде обсъден с експерти в партията. "АБВ допусна грешка, че подкрепи заема, това е моята теза", каза Първанов, но веднага след това побърза да каже, че АБВ е единствената политическа сила, която следи изпълнението на операциите по вземането на дълга. "Излязохме с открито писмо, в което формулирахме въпроси към финансовия министър, но той повече 20 дни не ни е отговорил", каза лидерът на АБВ. Първанов заяви още, че счита Ивайло Калфин за най-добрия министър в кабинета "Борисов 2".

Според него направеното от Калфин натежава повече от всички други "реформатори или претендиращи за такива". Според Първанов в някои сфери не е достатъчно АБВ да бъде само коректив на правителството. "Как можем да наложим корекции на министъра на отбраната? Там ситуацията е много тежка, трябва своеобразна алтернатива на военна политика на Ненчев", каза Първанов. Тепърва предстои и дебатът с Даниел Митов, каза Първанов. "Не мога да бъда оптимист за състоянието и за близкото бъдеще на българо-руските отношения". Той отново повтори и критиката си към Плевнелиев и обяви, че отказът на президента е бил толкова демонстративен, че е засегнал "до дъно чувствата на руснаците". В своето изявление той не пропусна и темата за евентуалните бъдещи отношения с БСП. "Не може да има враждебни отношения помежду ни и вие да очаквате аз да давам послания за местни коалиции", категоричен бе Първанов.

Той посочи, че въпросът за коалиционния партньор трябва да бъде решен в най-близко бъдеще. Можем да обсъждаме формула, която е максимално приемлива за АБВ, каза Първанов но обяви, че не може на централно ниво да се полемизира, а на местно да се иска взаимодействие изразяващо се в подкрепа на АБВ към кандидат на друга партия.

"Трябва да си имаме своя силен вариант аз кмет на София, който да тегли листа, която да може да вкара достатъчен брой общински съветници и да участваме активно във формирането на политиката на Столичния общински съвет", каза още Първанов и обясни, че местните избори са много важни. "Успехът на тези избори е предпоставка за успеха на президентските избори, в които ние ще участваме не само на олимпийския принцип", завърши Георги Първанов.

„Наполи“ намери новите Марадона и Карека

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4718287

„Наполи“ проведе наказателна акция в Германия и си тръгна от Волфсбург с 4:1 – аванс, който изглежда непреодолим преди реванша от четвъртфиналите в Лига Европа. Вторият в Бундеслигата тим бе парализиран от убийствения дует Марек Хамшик – Гонзало Игуаин. Словакът вкара два пъти и подаде за един гол, а аржентинецът заби веднъж и асистира още един
„Наполи“ проведе наказателна акция в Германия и си тръгна от Волфсбург с 4:1 – аванс, който изглежда непреодолим преди реванша от четвъртфиналите в Лига Европа. Вторият в Бундеслигата тим бе парализиран от убийствения дует Марек Хамшик – Гонзало Игуаин. Словакът вкара два пъти и подаде за един гол, а аржентинецът заби веднъж и асистира още един

Трус със сила 6,1 паникьоса Крит

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4718792


Земетресение с магнитуд 6,1, регистрирано край бреговете на Крит, паникьоса острова, съобщи Ройтерс. Основният трус, усетен около 21 ч завчера, продължил около 30 секунди. Жителите прекараха безсънна нощ, защото цяла нощ земята не спряла да се люлее. След основния трус последваха 40 вторични. Епицентърът бил на 10 км дълбочина и на 169 км източно
Земетресение с магнитуд 6,1, регистрирано край бреговете на Крит, паникьоса острова, съобщи Ройтерс. Основният трус, усетен около 21 ч завчера, продължил около 30 секунди. Жителите прекараха безсънна нощ, защото цяла нощ земята не спряла да се люлее. След основния трус последваха 40 вторични. Епицентърът бил на 10 км дълбочина и на 169 км източно

Куриоз! Продават танк в роден сайт - началната цена е 50 бона!

http://pik.bg/куриоз-продават-танк-в-роден-сайт---началната-цена-е-50-бона-news317979.html

Куриоз! Продават танк в роден сайт - началната цена е 50 бона!

Танк с начална цена 50 хил. евро е обявен за продажба в един от най-посещаваните български сайтове за обяви. Машината е произведена през 1987 г. Началната цена е ориентировъчна и подлежи на договаряне, стана ясно от разговор с продавачите.
След като темата ще има ли война и България ще бъде ли фронтова държава е сред водещите за политиците в последните седмици, предприемчиви продавачи вече реагират в популярни сайтове за търговия, пише "Дартснюз".
Обявата е за танк Т55, цената е по-договаряне. В разговора с продавача става ясно, че първоначалната цена е 50 хил. евро, но има възможност да бъде намалена при сериозен интерес от страна на купувача.
„Предлагаме още двигатели за Т34, Т55, Т72. Ако искате, и картечници имаме. Ние имаме лицензи, търговци сме", обясни продавачът пред Дарик. Освен танка, се продават и два ЗИЛ-а, единият е на цена от 1111 лв. Наред с тях, всеки може да си закупи резервни части, палатки, походни легла, походни кухни, агрегати за ток, шалтета, както и чаршафи.

Вашингтон и Киев нарушиха Минските споразумения

http://svetoven.pogled.info/news/63864/Vashington-i-Kiev-narushiha-Minskite-sporazumeniya

/Поглед.инфо/ Изпращането на американски десантчици да обучават украински силоваци не само противоречи на Минските споразумения, но може да се прецени и като първа стъпка към доставките на съвременно западно оръжие.

Меркел: една зона за свободна търговия с Русия ще е важна за нас

http://svetoven.pogled.info/news/63863/Merkel-edna-zona-za-svobodna-targoviya-s-Rusiya-shte-e-vazhna-za-nas

/Поглед.инфо/ Германската канцлерка Ангела Меркел не възнамерява да загърби икономическото сътрудничество с Русия, въпреки политическите противоречи с Москва заради Украйна.

Руският генщаб: САЩ дебнат над Черно море

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4718728


Американски разузнавателни безпилотни летателни апарати “Глобал хоук” редовно прелитат над Черно море от началото на 2015 г., съобщи ТАСС, цитирайки член на Генералния щаб на Русия. Американски дронове започнали да летят и над Украйна от март 2015 г. “Системите за противоракетна отбрана, разположени в Полша и Румъния,
Американски разузнавателни безпилотни летателни апарати “Глобал хоук” редовно прелитат над Черно море от началото на 2015 г., съобщи ТАСС, цитирайки член на Генералния щаб на Русия. Американски дронове започнали да летят и над Украйна от март 2015 г. “Системите за противоракетна отбрана, разположени в Полша и Румъния,

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4716507

Албена Михова, актриса.
Проф. Александър Грозев, кинокритик, художествен директор на фестивала "Любовта е лудост", 70 г.
Ваня Костова, певица.
Владислав Славов, конституционен съдия (2003-2012), председател на Съюза на юристите в България, главен редактор на сп. "Общество и право", 68 г.
Инж. Георги Манолов, кмет на Свиленград, 56 г.
Албена Михова, актриса. Проф. Александър Грозев, кинокритик, художествен директор на фестивала "Любовта е лудост", 70 г. Ваня Костова, певица. Владислав Славов, конституционен съдия (2003-2012), председател на Съюза на юристите в България, главен редактор на сп. "Общество и право", 68 г. Инж. Георги Манолов, кмет на Свиленград, 56 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване