Деца бежанци учат български на лагер край Велико Търново

http://www.cross.bg/turnovo-ezik-ychat-1472340.html

Велико Търново /КРОСС/ Деца от Ирак, Сирия и Ливан у нас учат български език на лагер край Велико Търново. Всеки нов ден тук започва с детски усмивки и поздрав към слънцето."Като цяло са много, много топли. Честно казано аз не очаквах толкова бързо да се отпуснат и да започнат с нас да се забавляват.", разказа пред bTV доброволецът от БЧК Христо Ненов.Традиционната българска закуска е задължителна в лагера. Децата са от семейства на бежанци със статут на пребиваващи у нас и с постоянен адрес поне от 6 месеца. Децата учат български език, запознават се и с културата и историята ни."Идеята е да представим на децата всички части от нашата страна, да им помогнем с изучаването на българския език и съответно на нашите фолклорни области и традиции и да подпомогнем процеса на социализиране в нашата страна.", обясни началникът на лагера Петър Петров.Децата не забравят и родните си места, от които идват - Ирак, Сирия, Ливан.

Шулц: Няма да изоставим хората в Гърция, ЕС може да отпусне спешен заем

http://petel.bg/SHults--Nyama-da-izostavim-horata-v-Gartsiya--ES-mozhe-da-otpusne-speshen-zaem__118287

Европейският съюз има готовност да отпусне допълнителен заем на Атина, чрез който да бъдат посрещнати социалните трудности в страната....

Люис Хамилтън с полпозишън на "Силвърстоун"

http://petel.bg/Lyuis-Hamiltan-s-polpozishan-na-Silvarstoun__118288

В деня, в който се навършват 61 години от дебюта на Мерцедес във Формула 1, световният шампион Люис Хамилтън осигури на "сребърните стрели"...

В Украйна искат да забранят думата "Русия"

http://petel.bg/V-Ukrayna-iskat-da-zabranyat-dumata-Rusiya__118289

Украинските депутати искат да забранят думата "Русия" на територията на страната. Вместо това да се използва "Руска федерация", съобщи ntv.ru....

Сърбия прояви интерес към „Турски поток”

http://www.cross.bg/surbiya-potok-tyrski-1472346.html

/КРОСС/ Сърбия проявява интерес към диверсификация на газовите доставки, включително и в рамките на "Турски поток", стана ясно от думите на сръбския посланик в Русия Славенко Терзич."Въпросът за енергийната сигурност е изключително важен за Сърбия. Имахме големи надежди за "Южен поток". След като той бе спрян, сега сме в търсене на нови източници. В момента Сърбия обсъжда всички възможни потоци, особено тези, които могат да доставят руски газ в Сърбия. Един от тях е "Турски поток", каза Терзич.По-рано беше съобщено, че строителството на газопровода може да бъде отложено заради спор около цената на газа за Турция.

Болници връщат пациенти, твърди НПО

http://www.moreto.net/novini.php?n=294205

Състоянието на болниците у нас е под критичния минимум. Има сигнали от цялата страна за пациенти, които биват връщани от лечебни заведения заради финансовите ограничения. Сред тях са деца с редки болести, пациенти на хемодиализа, както и онкоболни.

Искров обвини политически интриги за катастрофата КТБ

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/iskrov-obvini-politicheski-intrigi-za-katastrofata-ktb-6038897

По думите на Искров е било възможно вложителите с негарантирани депозити от над 196 хил. лв. да получат всичките си пари, но политиците са провалили плана на централната банка

Булевард "Сливница" в ремонт от днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_527804.html

Столичният бул. "Сливница" е в ремонт от днес, а рехабилитацията на отсечката от бул. "Константин Величков" до бул. "Петър Дертлиев" трябва да приключи до началото на учебната година през септември. 2 200 км е дължината на отсечката, която ще се ремонтира. Проектът включва и основен ремонт на надлеза при Захарна фабрика. Целият проект струва около 5 900 000 лв, като малко над 3 400 000 лв. са за моста, който е в много тежко състояние, обясни зам.-кметът на Столична община с ресор „Транспорт и транспортни комуникации” Любомир Христов.  За да не бъде блокиран трафикът, ще се работи само в едната половина на моста при Захарна фабрика, а другата ще бъде отворена за движение в двете посоки. След приключването на рехабилитацията движението ще се прехвърли във вече ремонтираната половина.   Христов обясни и че общата стойност на 22 основни обекта, които са за рехабилитация, е 100 млн. лв.  През летните месеци ще бъде ремонтиран и булевард "Владимир Вазов", а до дни ще бъде избран изпълнител на проекта.

ПИК TV: 100 дка жито изгоряха край Благоевград

http://pik.bg/пик-tv-100-дка-жито-изгоряха-край-благоевград-news360170.html

ПИК TV: 100 дка жито изгоряха край Благоевград

Около 100 декара жито изгоряха днес край Благоевград. Това е втори пожар за седмица в имота на един и същ животновъд и производител.

Сигналът за пожара е подаден към 10.30 часа днес от района на Вътрешна митница. Горяла е житна нива отляво на пътя от Покровник за митницатa.

Защо, мълчат адвокатите

http://www.cross.bg/advokatite-protzes-glavniya-1472345.html

Защо, мълчат цивилистите е ясно. Така или иначе водят предимно хартиени войни.Защо мълчат, обаче наказателните адвокати е важен въпрос?Защото, именно те са до гуша в ла@@та всеки ден и знаят отлично на какво са способни МВР и прокуратурата.И да, всички знаем, че точно тези институции са изцяло безполезни в пряката си дейност, но в изпълнението на поръчки - разбирай да смачкат нечий живот и да го изхвърлят на боклука - нямат равни. Въоръжени с това специфично познание, наказателните адвокати за наш срам са навели глави и оцелявайки на чисто физическо ниво, страшно мълчат........Тъжната истина е, че трябва повече да говорят, казвайки поне част от нещата, които виждаме всеки ден и с които се борим.Ако щете и поради факта, че правилното приложение на закона зависи от това, доколко му стиска на съответния адвокат или съдия.Ако му стиска достатъчно, имате не лош шанс да получите правосъдие и закона да бъде спазен.Ако ли не....... е, това си е ваш проблем. Точно, както си е ваш проблем и вашето собствено мълчание, уважаеми.Иначе от чисто обективна страна онзи-който-е-пак-премиер и главния цацаратор се надпреварват КОЙ точно да каже по-голяма и страшна тъпотия по темата с илюзията за съдебна реформа и по тва, как точно адвокатите са виновни за всичко. Тука ще отворим една скоба, специално за читателите от тъмната страна - когато кажем, че нещо е тъпотия упражняваме законното си право на мнение и не е необходимо дори да е вярно.То е наше, лично мнение

Над 300 ротарианци от страната се събират в Плевен

http://pik.bg/над-300-ротарианци-от-страната-се-събират-в-плевен-news360177.html

Над 300 ротарианци от страната се събират в Плевен

Над 300 ротарианци от цялата страна се събират днес в Плевен. Поводът е откриването на новата Ротарианска година, която започва на 1 юли.

Това съобщи на брифинг в пресклуба на БТА Нина Митева, избрана през следващите 12 месеца да бъде Дистрикт Гуверньор на Ротари България за 2015-2016. Заедно с нея в срещата с медиите участваха президентът на Ротари клуб Плевен Калин Христов, пастпрезидентът Пламен Маринов, представена бе и Ралица Борисова, новият президент на младежката организация „Ротаракт“ за Плевен.

От 17:00 часа днес в художествена галерия „Илия Бешков“ ще започне концерт на Плевенска филхармония, с който ще бъде открито събитието на ротарианците. В 18 часа ще започне и церемонията по предаване на огърлицата на новия Дистрикт Гуверньор. В Плевен ще бъдат предадени и огърлиците на новоизбраните президенти на клубове в страната, които са решили това да се случи именно в града ни.

Нина Митева посочи някои от големите проекти, реализирани в страната с подкрепата на ротарианците. Те са основно в областта на майчиното и детското здравеопазване, образованието, обучението на млади лекари и т.н.

Целта на нашите проекти е да променят към добро човешки животи и устойчиво да променят местните общности, коментира Митева.

Конкретно за Плевен сред интересните проекти, които предстоят да бъдат реализирани е монтиране на аудиосистема за озвучаване на площад „Възраждане“. Стойността на инвестицията е 15 000 лв. като идеята е освен мелодии на определен кръгъл час от часовника да звучат и незабравимите песни на Емил Димитров.

Гърция – изолиран случай или начало на Третата контра-демократична вълна…

http://www.cross.bg/vulna-obratna-tretata-1472344.html

В България като се каже „Третата вълна", се подразбира едноименната знаменита книга на Алвин Тофлър, анализираща настъпването на Третата вълна, т.е. на Информационното общество, идваща след другите две вълни, трасирали пътя на човечеството Аграрната и след нея Индустриалната, съответно Аграрното и Индустриалното общество. Всяка от тези три вълни - Аграрната, Индустриалната и Информационната - се свързва с нейния основен източник на блага - съответно Земята, Енергията и Информацията; всяка има свой символ - Лопатата, Конвейера и Компютъра. Но в международните политически науки има още една не по-малко знаменита книга „Третата вълна", която обаче за разлика от Тофлъровата, не е преведена на български език - на Самюъл Хънтингтън, известен по света и у нас със свръхзнаменитата монография „Сблъсъкът на цивилизациите". В своята книга „Третата вълна" С. Хънтингтън разглежда трите вълни на демократизация: - 1828-1926 г. (с начало американската и френската революции), след която има и първата обратна, контра-вълна 1922-1942 г.; - 1943-1962 г. с втора обратна, контра-вълна 1958-1975 г.; - от 1974 г. насам. Третата вълна започва на 25 април 1974 г. с Революцията на карамфилите в Португалия и свалянето на тамошната военна диктатура. Част от тази вълна са промените с рухването на тоталитарно-съветската социалистическа система. С

Не е потвърдено, че ЕЦБ ще ни отпусне помощ заради гръцката криза

http://frognews.bg/news_94175/Ne-e-potvardeno-che-ETSB-shte-ni-otpusne-pomosht-zaradi-gratskata-kriza/

Не е потвърдена информацията, че Европейската централна банка е готова да отпусне помощ за България и други държави в региона, за да се предотвратят негативни последствия върху банковите системи от гръцката криза каза Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС, цитирана от Фокус.

Българите изхвърлят 670 тона храна годишно

http://pik.bg/българите-изхвърлят-670-тона-храна-годишно-news360175.html

Българите изхвърлят 670 тона храна годишно

На година в България се изхвърлят 670 тона храна. Това сочат данните на Българската хранителна банка, цитирани от Нова телевизия.

Просто изчисление показва, че ако една порция се равнява на 300 гр., то с количеството изхвърлена храна могат да се изхранят за период от година и половина всички българи, живеещи под прага на бедност.

Най-големият проблем е, че производителите, които искат да дарят храна, трябва да платят ДДС за това нещо. Именно заради това много фирми предпочитат да плащат такси, които са по-ниски от данъка, за да унищожат храната, а не да я дарят.  

Съдът потвърди уволнение на полицай за незаконни оръжия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4854541

Административният съд във Велико Търново призна за законно дисциплинарното уволнение на началника на Службата за контрол върху общоопасните средства /КОС/ към Областната дирекция на МВР в старата столица. Магистратите потвърдиха заповедта на бившия директор на полицията Стефан Николов, с която е отстранил от длъжност Мариян М.
Административният съд във Велико Търново призна за законно дисциплинарното уволнение на началника на Службата за контрол върху общоопасните средства /КОС/ към Областната дирекция на МВР в старата столица. Магистратите потвърдиха заповедта на бившия директор на полицията Стефан Николов, с която е отстранил от длъжност Мариян М.

Старите гробища носят истинска наслада на Дикенс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849503

Неиздавано на български език заглавие на един от гениите на английската литература Чарлс Дикенс – „За Лондон”.
Авторът събира на едно място разкази за любимия си град Лондон. Описва места и сгради, които са непокътнати и до днес – катедралата „Сейнт Пол”, Гилдхол – седалището на кметовете, моста Уестминстър и други.
Неиздавано на български език заглавие на един от гениите на английската литература Чарлс Дикенс – „За Лондон”. Авторът събира на едно място разкази за любимия си град Лондон. Описва места и сгради, които са непокътнати и до днес – катедралата „Сейнт Пол”, Гилдхол – седалището на кметовете, моста Уестминстър и други.

Стоилов: Калфин не е ляв

http://www.cross.bg/stoilov-model-yanaki-1472343.html

София /КРОСС/ Калфин е наш кандидат-президент, но не и съпартиец. Няма какво толкова да се коментира противоречивата му политическа биография. Изобщо не е сигурно дали е ляв и кое е ляво в предлаганите от него пенсионни промени. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в предаването на Емил Кошлуков по Канал 3.„Когато предлагаш корекции в даден модел е твърде амбициозно да се нарече реформа. Социалният министър не дава нов модел, а работи върху съществуващия - създаден от дясното правителство на Иван Костов", каза още Стоилов.Според него пенсионната система не отговаря на интересите нито на работещите, нито на пенсионерите. Заместник-председателят на Народното събрание изрази открито съмнение, че е възможно пенсиите да се увеличат с 40 процента.Стоилов представи мнението на „червените" - необходими са бързи промени, които да се усетят в близките години. И това може да стане чрез плавни мерки и стъпки, които няма да носят гръмкото име реформа, но пък увеличават шанса от положителни резултати. „Няма нужда от повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране!", твърд е представителят на лявото крило в БСП.Стоилов даде солидна заявка за олевяване на БСП и промяна в отношението към Русия: „Не виждам проблем, че партията прави завой във външнополитически курс

В Крим категорични - няма да правят друг референдум

http://www.cross.bg/krim-referendym-mezhdynarodni-1472342.html

/КРОСС/ Властите в Крим не възнамеряват отново да организират референдум за независимост, дори и ако неговите резултати при определени условия бъдат признати от Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът на Република Крим Дмитрий Полонски в интервю за радиостанция "Говори Москва". С тези думи той коментира информацията за евентуалното признаване от ЕС на резултатите от нов референдум в Крим, който да се проведе под наблюдението на представители на ОССЕ.Политикът заяви, че демократичната воля на гражданите е била потвърдена от многобройни международни наблюдатели и че два пъти никой нищо няма да повтаря. "Руският народ не смята да доказва всеки път на неразбиращите хора, че не е камила. Той няма да се унижава пред никого, особено пред всякакви международни организации, загубили доверие", каза още той.    

Гореща вълна в Европа, температурите стигнаха до 44 градуса

http://www.moreto.net/novini.php?n=294178

Времето във Франция продължава да бъде горещо, като националната метеорологична служба остави в сила оранжевия код за предупреждение в 51 департамента. Очаква се в събота следобяд температурите да отбележат леко понижение, след като в четвъртък и петък надхвърлиха 40 градуса.

Jaguar може да построи завод в Полша за 1,85 млрд. долара

http://www.investor.bg/novini/444/a/jaguar-moje-da-postroi-zavod-v-polsha-za-185-mlrd-dolara-198008/

Полша се съревновава със Словакия за завода, който може да произвежда до 350 000 превозни средства годишно

Режимът на Асад е използвал хиляди варелни бомби за 6 месеца

http://asia.actualno.com/Rejimyt-na-Asad-e-izpolzval-hiljadi-varelni-bombi-za-6-meseca-news_482512.html

Сирийското правителство е използвало 10 423 експлозивни варели (известни и като "варелни бомби") при 19 205 въздушни удара между началото на 2015 година и края на юни. Това показва статистиката на Сирийската обсерватория за правата на човека (СОПЧ), публикувана на страницата на организацията. СОПЧ изследват нарушаването на човешки права в Сирия от началото на гражданската война в страната. Докладите на организацията засягат не само правителствените атаки, но и на бунтовнически сили и р

В края на юли мандатът на Марси Рийс приключва

http://politics.actualno.com/V-kraja-na-uli-mandatyt-na-Marsi-Rijs-prikluchva-news_482518.html

В края на този месец, на 28 юли, приключва мандата на американския посланик у нас Марси Рийс. Посланик Рийс обяви това по време на приема по случай Деня на независимостта, предаде БГНЕС. Днес, 4 юли, Съединените американски щати отбелязват своя национален празник – Денят на независимостта. Н.Пр. Марси Рийс е посланик на САЩ в България от 5 септември 2012 г. Тригодишният й мандат е завършек на 37-годишната й кариера в Държавния департамент на САЩ и след неговото приключване тя ще се

ИПИ: Пенсионната реформа влошава баланса на НОИ

http://www.investor.bg/analizi/85/a/-ipi-pensionnata-reforma-vloshava-balansa-na-noi-197989/

През 2037 г. - последната година, в която се простират промените, дефицитът в ДОО ще достигне 1,2% от БВП, а по сега действащия кодекс той би бил около 1,1%

Менда Стоянова: Не е потвърдено, че ЕЦБ може да предостави финансова помощ на България

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/07/04/2566540_menda_stoianova_ne_e_potvurdeno_che_ecb_moje_da/?ref=rss


Не е потвърдена информацията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да отпусне помощ за България и други държави в региона, за да се предотвратят негативни последствия върху банковите системи от гръцката криза. Това каза председателят на финансовата комисия Менда Стоянова пред "Фокус".

Вчера агенция "Блумбърг", позовавайки се на информирани източници, пожелали анонимност, съобщи, че ЕЦБ е готова да отпусне помощ на България, както и да подпомогне други държави в региона, за...

Болници връщат пациенти, твърди НПО

http://www.cross.bg/patzienti-bolnitzite-dimitrov-1472341.html

София /КРОСС/ Състоянието на болниците у нас е под критичния минимум. Има сигнали от цялата страна за пациенти, които биват връщани от лечебни заведения заради финансовите ограничения. Сред тях са деца с редки болести, пациенти на хемодиализа, както и онкоболни. Това съобщи пред Дарик председателят на Федерация „Български пациентски форум" Иван Димитров и определи случващото се като геноцид.Според Димитров реформите, които се провеждат в момента в системата, няма да доведат до положителни резултати, защото „различното мнение се игнорирало, дискриминирало и наказвало".„Състоянието, в което в момента са болниците, както и състоянието на самото здравеопазване не е критично. То минава под критичния минимум. Получаваме от цяла България обаждания от пациенти, които са върнати заради лимити от болниците. Стигнали сме дотам, че вече има листа в педиатрията за деца с редки заболявания, които са в списъка на чакащи. Това най-малко е нехуманно и непрофесионално, да не говорим, че е нечовешко и нарушава конституционните права на всеки един български гражданин. Но не е само при децата. За съжаление имаме пациенти, които са на хемодиализа, които след усложнения вече не ги приемат в белодробните отделения и част от тези хора се давят в собствените си бели дробове. Защото има лимити. Имаме сигнали за върнати онкоболни пациенти заради лимит. Тук става въпрос за един системен геноцид, което е страшно

Павлова: Всички ремонти свършиха без виадуктите

http://frognews.bg/news_94174/Pavlova-Vsichki-remonti-svarshiha-bez-viaduktite/

Всички ремонти приключиха с изключение на виадуктите по направлението София-Бургас и София-Варна. Там ще се работи до края на лятото, заяви в предаването „Факторът Кошлуков“ по Канал 3 регионалният министър Лиляна Павлова.

Мрачна прогноза за утре: Дъжд и гръмотевици по Черноморието

http://petel.bg/Mrachna-prognoza-za-utre--Dazhd-i-gramotevitsi-po-CHernomorieto__118286

Снимка: Стилиян Попов През нощта в по-голямата част от страната ще се изясни. По-значителна облачност ще има над източните райони, където...

В Чирпан номинираха досегашния кмет за нов мандат

http://pik.bg/в-чирпан-номинираха-досегашния-кмет-за-нов-мандат-news360166.html

В Чирпан номинираха досегашния кмет за нов мандат

Досегашният кмет на община Чирпан Кичка Петкова  е кандидатът на БСП  за втори мандат, съобщиха от Областния съвет ан БСП. Това е решението на участниците в  четвъртото заседание на 20-та конференция на социалистите.

Издигнати  са и 11 кандидати за кметове на населени места. Форумът прие отчета на председателя на общинската организация Стайко Генов за изпълнението на поетите 12 ангажимента  пред  избирателите през 2011 г.

По думите му реализираната политика от кметския екип и постигнатото за възрастните хора, децата, инфраструктурата, транспорта, сигурността, културата, бизнеса, сметосъбирането, здравеопазването, работата по европейски проекти, е изключително важна и с дълготрайно влияние за положителното развитие на общината.

Кичка Петкова ще е  и водач на листата за общински съветници, която е от 21 души.

Предстои общинския партиен съвет да приеме предизборна платформа за следващите 4 години местно самоуправление, както и Националният съвет на БСП официално да утвърди кандидатурата за кмет на община Чирпан.

Стимулантите изместиха хероина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853706

- Д-р Райчева, какви са тенденциите в употребата на наркотици у нас? - От няколко години се наблюдават промени в употребата на наркотици. Променят се веществата и начинът на тяхната употреба. Актуалната употреба на стимуланти в България се повишава, особено сред младите хора. Наблюдава се и полиупотреба - на различни видове наркотични вещества
- Д-р Райчева, какви са тенденциите в употребата на наркотици у нас? - От няколко години се наблюдават промени в употребата на наркотици. Променят се веществата и начинът на тяхната употреба. Актуалната употреба на стимуланти в България се повишава, особено сред младите хора. Наблюдава се и полиупотреба - на различни видове наркотични вещества

На "Капитан Андреево" отново се плаща на ръка

http://www.cross.bg/mitnitzata-andreevo-kapitan-1472339.html

/КРОСС/ Месец, след като митницата спря плащането в брой на граничния пункт "Капитан Андреево" като антикорупционна мярка, единствен веният банков клон си тръгна без предупреждение. А митничарите станаха касиери.Проблемът с рестото е голям и идва дни, след като банката, която събираше всички глоби, актове и мита на пункта, си тръгна.„Няма как, така или иначе като има глоба за плащане и трябва да се обезпечи тази глоба. В момента се издава разписка и... като се каже с разписка, и все едно събираме всичко, което е много. Тоест малко са случаите", уточни началникът на пункта Никола Караиванов.Парите се събирали и в края на смяната се вкарвали в банка. Според митницата, сумите били малки, защото големите обороти, които влизали в хазната от пътните такси на камионитем се плащали през POS терминал .От митницата съобщиха, че вече се водят преговори с друга банка, която спешно да отвори клон на "Капитан Андреево", съобщи bTV.

Вижте кой празнува на 5-ти юли

http://pik.bg/вижте-кой-празнува-на-5-ти-юли-news360163.html

Вижте кой празнува на 5-ти юли

Имен ден празнуват: Атанас, Атанаска, Наско, Начо, Живко, Живка, Живан, Живана, Траян, Траяна, Таско, Трайко и Трайка.

Информация за Летен Атанасовден

В християнския календар празникът е посветен на св. Атанасий Атонски.

Традиции и обреди

Летен празник, свързан с началото на жътвата. Вярва се, че на този ден св. Атанас облича кожуха си и ходи при бога да моли за зима, тъй като лятото вече се е преполовило. Съпровожда се с ритуално-магически действия.

Всяка домакиня на този ден коли черна кокошка. Обичаят се нарича кокоша църква.

В Средните Родопи се колят общоселски курбани. Жените раздават пресни погачи за дъжд и берекет.

В западните краища св. Атанас се почита като патрон на орачите, а в Източна България се изпълняват обичаите против суша Пеперуда и Герман. 

imen-den.net

Борят се за живота на младата майка, нападната от бивш съпруг, лежал в затвора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4854571

27-годишната жена, намушкана над 10 пъти в бургаския квартал
27-годишната жена, намушкана над 10 пъти в бургаския квартал "Славейков" от бившия си съпруг, е с опасност за живота, съобщиха от пресцентъра на МБАЛ-Бургас пред Фокус. Раните на младата жена са в областта на гърдите, корема, гърба и ръцете. Тя е с остра кръвозагуба, намира се в тежко състояние и с опасност за живота.

Бивш затворник намушка 10 пъти бургазлийка (Обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4854575

27-годишна бургазлийка - Галина Г., била намушкана 10 пъти в областта на стомаха и гърдите от бивш затворник. 33-годишният Ивелин Ц. е задържан, въпреки че се опитал да се укрие след зверството.
Галина бере душа в реанимация на бургаската болница и е в много тежко състояние.
Младата жена отивала на работа рано сутринта в събота към един в моловете,
27-годишна бургазлийка - Галина Г., била намушкана 10 пъти в областта на стомаха и гърдите от бивш затворник. 33-годишният Ивелин Ц. е задържан, въпреки че се опитал да се укрие след зверството. Галина бере душа в реанимация на бургаската болница и е в много тежко състояние. Младата жена отивала на работа рано сутринта в събота към един в моловете,

За летния сезон в град Варна по традиция биват командировани полицейски служители от страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=294204

За летния сезон в град Варна по традиция биват командировани полицейски служители от страната, които да подкрепят работата и възможностите на своите варненски колеги. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Ивана Милева, говорител на ОД на МВР – Варна.

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия", кола изхвърча от пътя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4854574

Тежка катастрофа е станала на 10 км преди разклона за Стара Загора на магистрала
Тежка катастрофа е станала на 10 км преди разклона за Стара Загора на магистрала "Тракия", видя репортер на "24 часа онлайн". Кола е изхвърчала от пътя и се е обърнала по таван в посока София. Не е ясно дали и колко хора са пострадали. Багажи от возилото са изхвърчали от багажника и са пръснати около колата на мястото на инцидента.

Карикатурата в борба с антиобществените прояви

http://www.cross.bg/proyavi-karikatyrata-magdalena-1472338.html

Шумен /КРОСС/ Карикатурата в борба с антиобществените прояви - такава изложба подредиха в Регионалния исторически музей в Шумен. Експозицията е резултат от съвместна инициатива на Министерството на вътрешните работи и Съюза на българските художници.Интересната история на колекцията от карикатура започва с едно необичайно сътрудничество между художници и МВР. Резултатът е карикатури, осмиващи противообществените прояви, с които се борят служителите на реда - хулиганството, употребата на алкохол, спазването на правилата за движение."В една от тези прекрасни творби из цикъла "Трафик" виждаме изображението на пътния знак пешеходна пътека и траурна лента. Няма смисъл да говорим колко хора загубиха живота си точно на пешеходни зони", каза пред БНТ Магдалена Стаменова от Музейя на МВР.40 години остроумните творения на 36 карикатуристи, сред които Карандаш, Борис Димовски, Доньо Донев, Шмайзер, Панайот Гелев, Рачо Рачев, Стефан Десподов, Анри Кулев са стояли в архивите на вътрешното ведомство. Някои от творбите вече не са актуални изатова не присъстват в изложбата."Например е много трудно да обясним на един млад човек какво означава чуждопоклонничество и защо тогава е смятано за порок", посочи Магдалена Стаменова.Изложбата е в подкрепа на кампанията за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите служители на МВР.

Продължават конференциите в страната за избор на кандидати за кмет на БСП

http://pik.bg/продължават-конференциите-в-страната-за-избор-на-кандидати-за-кмет-на-бсп-news360159.html

Продължават конференциите в страната за избор на кандидати за кмет на БСП

И днес в страната продължават конференциите за избор на кандидати за кмет на БСП за предстоящите местни избори ,предаде пресцентърът на столетницата. Такива се провеждат в Стара Загора, както и в Чирпан, в Бургас - в община Карнобат, в община Добрич, също в Перник - община Радомир, както и в град Лом.

В Стара Загора социалистите се събраха в 9 ч. сутринта, за да изберат кандидат за кмет, в залата на хотел "Верея", където се провежда общинска конференция. В град Чирпан също от 9 часа в залата на общинската администрация членовете на БСП обсъждат три кандидатури.

В Община Карнобат, област Бургас, социалистите се събраха в залата на общината, за да избират кандидат за кмет от БСП.

В град Добрич членовете на партията избират кандидат за кмет, като там конференцията е започнала в 10 ч., и се провежда в зала на НТС.

Конференция се провежда и в Младежкия дом в Радомир, област Перник. В гр. Лом изборът на кандидат за кмет от БСП е започнал в 10 часа в залата на читалището.

Ислямска държава заплашвала да удари Великобритания на 7 юли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4854559

Ислямска държава е отправила заплахи за атака във Великобритания на 7 юли, съобщи американският институт SITE за търсене на международни терористични групировки, който наблюдава дейността на джихадистите в интернет във връзка с днешния национален празник на САЩ, пише италианският вестник "Република".
Ислямска държава е отправила заплахи за атака във Великобритания на 7 юли, съобщи американският институт SITE за търсене на международни терористични групировки, който наблюдава дейността на джихадистите в интернет във връзка с днешния национален празник на САЩ, пише италианският вестник "Република".

Ислямска държава заплашвала да удари Великобритания на 7 юли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4854554

Ислямска държава е отправила заплахи за атака във Великобритания на 7 юли, съобщи американският институт SITE за търсене на международни терористични групировки, който наблюдава дейността на джихадистите в интернет във връзка с днешния национален празник на САЩ, пише италианският вестник
Ислямска държава е отправила заплахи за атака във Великобритания на 7 юли, съобщи американският институт SITE за търсене на международни терористични групировки, който наблюдава дейността на джихадистите в интернет във връзка с днешния национален празник на САЩ, пише италианският вестник "Република".

Две коли са горели през изминалата нощ в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4854568

Два леки автомобила са горели през изминалата нощ, няма пострадали. Това съобщиха от ОДМВР-Бургас.
Около 00:35 часа тази нощ в полицията е получено съобщение за горящ лек автомобил
Два леки автомобила са горели през изминалата нощ, няма пострадали. Това съобщиха от ОДМВР-Бургас. Около 00:35 часа тази нощ в полицията е получено съобщение за горящ лек автомобил "Форд Фокус", с бургаска регистрация, ползван от 30-годишен бургазлия, паркиран на кръстовището на бургаските улици "Васил Петлешков" и "Юрий Венелин".

Огромна липа рухна до детска площадка в центъра на Хасково

http://www.cross.bg/haskovo-gradinkata-ogromna-1472337.html

Хасково /КРОСС/ Огромна липа е рухнала снощи малко преди полунощ в парка срещу театъра в центъра на Хасково. Според очевидци от близкото заведение дървото е паднало без видима причина, като бурен вятър например, явно му е дошло времето. Няма пострадали от рухването на огромното дърво.Цяло щастие е, че това е станало през нощта, защото градинката е много посещавана от майки с малки деца, а на метри от дървото се намира и детска площадка, доста оживена през деня. Късметът е споходил и близката Лафка, защото огромният ствол е паднал точно на другата страна. Ако се бе стоварил върху павилиона, със сигурност щеше да има щети, коментираха минувачи, които се спираха да огледат случилото се в градинката, съобщава Haskovo.net.

Кичка Петкова номинирана за още един мандат в Чирпан

http://www.cross.bg/chirpan-kandidati-petkova-1472336.html

/КРОСС/ Досегашният кмет на община Чирпан Кичка Петкова е кандидатът на БСП за втори мандат, това реши четвъртото заседание на 20-та конференция на социалистите. Те гласуваха и 11 кандидати за кметове на населени места. Форумът прие отчета на председателя на общинската организация Стайко Генов за изпълнението на поетите 12 ангажимента пред избирателите през 2011 г.„Реализираната политика от кметския екип е изключително важна и с дълготрайно влияние за положителното развитие на общината", подчерта Генов, спирайки се в детайли на постигнатото за възрастните хора, децата, инфраструктурата, транспорта, сигурността, културата, бизнеса, сметосъбирането, здравеопазването и работата по европейски проекти. Председателят на Областния съвет на БСП Васил Самарски, който бе гост на конференцията, поздрави общинското ръководство за успешната политика на БСП и за осъществената управленска програма. Той призова делегатите така да подредят листата с кандидати за общински съветници, че да намерят място в нея уважавани личности. От издигнатите кандидати за законодателната власт в Чирпан, гласувани бяха 21, като водач ще е Кичка Петкова, решиха още социалистите. Те изслушаха отчетния доклад на председателя на групата съветници Даниела Драгиева и препоръчаха в следващия мандат местните старейшини на левицата да са по-активни в политическите си изказвания

Референдумът в Гърция законен, народът разделен на две

http://offnews.bg/news/n_1/n_527794.html

Няма законови пречки за провеждане на гръцкия референдум в неделя. Това обяви държавният съвет в Атина, съобщава Нова телевизия.  В сряда той беше сезиран да се произнесе. Вносителите поискаха от най-висшата съдебна инстанция в Гърция да отмени допитването за исканите от кредиторите реформи. Според тях, допитвания до народа не могат да се отнасят до въпроси, които са свързани с държавните финанси. Върховният съд в Гърция също даде зелена светлина за провеждане на народното допитване. Агитацията и от двете страни продължи до последно с многохилядни митинги вчера до късно вечерта. Страстите между гърците продължават. Гърция е разделена на две. Хиляди се събраха по площадите на Атина часове преди референдума. "Искаме поносимо споразумение, защото сега ни казват правете това и ние трябва да го правим, без да питат никого", на мнение е Вася. "Тук съм, защото съм европейка, защото съм гъркиня и обичам Европа", казва Мария. "Гласуваме за живот в свободна държава", казва Манос. Под аплодисментите на хилядите на площад "Синтагма" премиерът Ципрас настоя гърците да дадат шанс на демокрацията да се завърне в Европа. След повече от 40 години живот зад океана, Йоргос Панайотис пропътува хиляди километри и се връща в родната Атина – само за да гласува на референдума. "Това е много специален момент за моята страна. Аз обичам Гърция и се върнах, за да гласувам за бъдещето й", казва Йоргос Панайотис. Когато банкоматите пускат по 60 евро на ден, отиването до урните обаче за хиляди гърци може да се окаже скъпо удоволствие. Гласуването става според адресна регистрация. И за жителите на островите или по-отдалчените региони пътуването до някоя от 19-те хиляди секции може да надхвърли 250 евро. Анна Калинчева живее в Гърция повече от 20 години. Още обаче не може да реши - "Да" или "Не". „Трябва да останем в Европа с нокти и зъби, защото би било катастрофално, ако излезем от Европа. От друга страна са тези, които казват досега сме се борили, ние сме деца на революцията, на демокрацията и ще се борим до край”, обяснява историкът Анна Калинчева. Залаганията за „Да” или „Не” на референдума продължиха до последно и в букмейкърските пунктове. Според Никос обаче независимо от резултатите и тук сред залаганията, и в неделя след референдума, изходът ще е еднакъв. Не така обаче смята социологът Йоргос Плиос. Според него от резултатът в неделя ще зависи как ще се наредят картите за Гърция от тук нататък. „Това е един много важен момент в съвременната история на Гърция. За това как ще се развием от сега нататък. Ако гласуваме „Да”, не можем да протестираме повече срещу мерките на Европа, а ако гласуваме „Не” – ще имаме такава възможност малка или голяма, това е друг въпрос”, казва Йоргос Плиос – декан на факултета по комуникации и масмедии в Атинския университет, социолог. Битката между „Да” и „Не” продължи до последно и между политиците. Демонстрации и агитации до вчера имаше навсякъде. Активисти на управляващата партия СИРИЗА облепиха целия град в плакати – с които призовават да се гласува с „Не” на референдума. Референдумът ще се проведе при специални мерки за сигурност и ще е валиден при гласували повече от 40% от хората с право на вот.  Утре магистралите ще са безплатни , по-ниски ще са и цените при междуградските автобуси, както и при националната железница. Изборният ден започва в 7 сутринта утре, а първите резултати се очакват около 21 часа.

Стотина декара жито изгоряха край Благоевград

http://blagoevgrad.actualno.com/Stotina-dekara-jito-izgorjaha-kraj-Blagoevgrad-news_482505.html

Около 100 декара жито изгоряха днес край Благоевград. Това е втори пожар за седмица в имота на един и същ животновъд и производител, предаде БГНЕС. Сигналът за пожара е подаден към 10.30 часа днес от района на Вътрешна митница. Горяла е житна нива отляво на пътя от Покровник за митницата. Три противопожарни автомобила гасиха нивата, която обаче е на 90 процента унищожена от огъня. Той почти светкавично е унищожил посевите, тикан от вятъра. Изгорели са около 100 декара. На мястото на инцид

Путин поздрави Обама с Деня на независимостта

http://america.actualno.com/Putin-pozdravi-Obama-s-Denja-na-nezavisimostta-news_482514.html

Руският президент Владимир Путин поздрави президента на САЩ Барак Обама за националния празник – Деня на независимостта, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на Кремъл. В поздравителната телеграма руският държавен глава отбелязва, че въпреки разногласията между Русия и САЩ, руско-американските отношения са най-важният фактор за гарантиране на стабилността и сигурността на света, пише БГНЕС. Путин изразява увереност, че градейки диалога на основата на принципите на равноправието и

Менда Стоянова: Не е потвърдено, че ЕЦБ е готова да отпусне помощ за България заради гръцката криза

http://pik.bg/менда-стоянова-не-е-потвърдено-че-ецб-е-готова-да-отпусне-помощ-за-българия-заради-гръцкат-news360158.html

Менда Стоянова: Не е потвърдено, че ЕЦБ е готова да отпусне помощ за България заради гръцката криза

Не е потвърдена информацията, че Европейската централна банка е готова да отпусне помощ за България и други държави в региона, за да се предотвратят негативни последствия върху банковите системи от гръцката криза, каза депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова, предаде "Фокус". Това не е потвърдено нито от Европейската централна банка, нито от нашата централна банка, уточни Стоянова. Според нея, ако това стане, не бива да се счита за лош сигнал, защото е нормално Европейската централна банка да следи кризата в Гърция и да търси всякакви възможни последици и рискове, до които тя може да доведе. 

"Когато говорим за възможни последици и рискове, винаги трябва да отчитаме и най-малките такива. Въпреки това, засега не бива да приемаме съобщението за помощта на ЕЦБ за потвърдено и вярно", каза още Стоянова.

Соколов и Петков защитиха Бъчварова от синдикатите

http://www.moreto.net/novini.php?n=294197

Аз бих посъветвал синдикатите да внимават – по силата на изричен текст на Конституцията и на ЗМВР, синдикатите не могат да правят политически искания. Абсурдно е един синдикат да казва „Този не го искаме за министър, за ръководител”.

Микробус помете моторист във Враца, рокерът бере душа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4854547

Нова тежка катастрофа с моторист е станала преди минути във Враца. Млад мъж с
Нова тежка катастрофа с моторист е станала преди минути във Враца. Млад мъж с "Ямаха" e в болница, след като е бил пометен от микробус. Инцидентът е станал на Оряховското шосе, на пряката за складовата база ОКС във Враца. Мотористът се движел по главния път в посока към центъра на града, когато бил ударен от бус "Форд Транзит",

Тонове храна се изхвърлят у нас заради ДДС за даренията

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/tonove-hrana-se-izhvyrliat-u-nas-zaradi-dds-za-dareniiata-6038896

От Министерство на финансите обаче коментират, че не се предвиждат облекчения за доставки към хранителните банки, за да не се допускат данъчни измами

Голямата дъщеря на Обама ще работи през лятната ваканция

http://petel.bg/Golyamata-dashherya-na-Obama-shhe-raboti-prez-lyatnata-vakantsiya__118283

Малия Обама, по-голямата дъщеря на Барак и Мишел Обама, която днес става на 17 години, отново работи като асистент на продукция. Тя е била...

Пореден удар за гърците и парите им

http://petel.bg/Poreden-udar-za-gartsite-i-parite-im__118285

Международнита система за електронни разплащания PayPal спря операциите си в Гърция. “Заради новите решения на гръцките власти за...

Първанов ще обучава младежи от АБВ във Варна как да работят с избиратели

http://pik.bg/първанов-ще-обучава-младежи-от-абв-във-варна-как-да-работят-с-избиратели-news360150.html

Първанов ще обучава младежи от АБВ във Варна как да работят с избиратели

Георги Първанов ще участва в обучение на варненските АБВ-младежи. Това съобщиха от пресцентъра на АБВ-Варна. С лекция на тема: Местни избори 2015 и предизвикателствата пред ПП АБВ, председателят на ПП АБВ – Георги Първанов ще участва на 5 юли като лектор в обучение на варненските млади азбукари с акцент върху предстоящата предизборна кампания и работата с избиратели. Обучителният модул е част от дългосрочната стратегия на Градския съвет на ПП АБВ в град Варна за развитие на кадровия и политически потенциал на младите членове на партията.

Комплекс Соната в село Кранево ще посрещне 35-ма млади активисти на ПП АБВ от Варна, които ще бъдат обучавани как да водят успешна предизборна кампания и как да работят с целеви групи и избиратели. За целта медийни експерти и маркетинголози в рамките на два дни ще обучават и надграждат комуникативните, организационните, аналитичните и политическите умения на варненските млади активисти на ПП АБВ. 90% от младежите, включени в обучението са с висше образование, като над 75% от тях са магистри в областта на мениджмънта, бизнесадминистрацията, икономиката, финансите и хуманитарните науки. Най-младият участник – Християн Николов е на 18 години и е от район Аспарухово, а 35-годишният Ивелин Николов от район Владислав Варненчик в деня на обучението ще излезе от младежка възраст. Около 25% от младежите, включени в обучението са номинирани от партийните структури на ПП АБВ във Варна за общински съветници.

Два автомобила горяха в Бургас, пламъците засегнаха и трети

http://pik.bg/два-автомобила-горяха-в-бургас-пламъците-засегнаха-и-трети-news360157.html

Два автомобила горяха в Бургас, пламъците засегнаха и трети

Два леки автомобила изгоряха тази нощ в Бургас. Пламъците обхванали и трета кола. Нанесени са сериозни материални щети, а за единия палеж се знае, че е умишлен.

Тази нощ, половин час след полунощ, в Пето Районно управление в Бургас е получено съобщение за горящ лек автомобил "Форд Фокус", с бургаска регистрация, ползван от 30-годишен бургазлия, паркиран на кръстовището на бургаските улици "Васил Петлешков" и "Юрий Венелин".

От инцидента силно обгоряла предната част и двигателното отделение на автомобила, като е засегнат паркирания в непосредствена близост лекотварен автомобил "Фолксваген Каравел", с бургаска регистрация. Вторият автомобил е с обгоряла задна част и купе. Огънят бил потушен от един противопожарен автомобил и петима огнеборци. Няколко часа по-късно, около 03.40 часа, в Четвърто Районно управление е получено ново съобщение също за горящ лек автомобил.

Този пък горял "Опел Вектра", с бургаска регистрация, собственост на 46-годишна бургазлийка, паркиран срещу вх. 2 на бл. 80 в комплекс "Меден Рудник".

Огънят бил потушен от един противопожарен автомобил и четирима огнеборци. Констатирано е, че предният капак на автомобила е залят със запалителна течност и подпален. Вследствие на инцидента изгорял целия двигателен отсег, предното панорамно стъкло, таблото, предните врати и седалки на автомобила. Стойността на нанесените щети са в процес на изясняване. Причините и за двата инцидента също се разследват от служители на Пето Районно управление.

Строителите на Шумен-Белокопитово разочароваха Павлова

http://www.cross.bg/deiinosti-vuzel-pavlova-1472335.html

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова инспектира строителните дейности на магистрала Хемус най-големия пътен възел в Северна България - Шумен - Белокопитово.Министър Павлова установи, че въпреки мобилизацията на техника и строителни работници, обектът трудно ще бъде завършен на 15 юли, каквото бе първоначалният ангажимент, поет от изпълнителя. След като се запозна детайлно с обема дейности, които трябва да бъдат извършени, регионалният министър изиска от строителя да бъде въведена пълна мобилизация и да бъде внесен нов преработен график за оставащите строително-ремонтните дейности в Агенция „Пътна инфраструктура".Участъкът Белокопитово - Каспичан от автомагистрала „Хемус" е с дължина близо 5 км. В него се изгражда най-големият пътен възел у нас - п. в. „Белокопитово" с разгърната дължина 10 км. В участъка се изграждат 11 съоръжения. През пътния възел се осъществява връзката с път I-2 Русе - Варна и път I-4 София - Варна и пътя със Силистра.Проектът е по програмата „Ново строителство" на Агенция „Пътна инфраструктура" и е на стойност близо 66 млн. лв. Средствата се осигуряват от държавния бюджет.

Откъс от "Недосегаемият" на Джон Банвил

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/07/04/2566515_otkus_ot_nedosegaemiiat_na_djon_banvil/?ref=rss


В рубриката "Четиво" този уикенд "Дневник" публикува откъс от новия роман "Недосегаемият" на известния ирландски писател Джон Банвил, който излезе тази седмица под знака на издателство "Колибри". Преводът е на Иглика Василева.

За да завладееш град, който не ти е роден, първо трябва да се влюбиш в него. Винаги съм познавал Лондон; моето семейство, въпреки че почти не стъпваше в него, го смяташе за нашата столица – него, а не мрачния Белфаст с обезцветените си от дъжда сгради и...

Бизнесменът Мелниклийски е собственикът на пламналите житни ниви край Благоевград

http://pik.bg/бизнесменът-мелниклийски-е-собственикът-на-пламналите-житни-ниви-край-благоевград-news360152.html

Бизнесменът Мелниклийски е собственикът на пламналите житни ниви край Благоевград

Изгасиха пожара край вътрешна митница в Благоевград. Нивите са собсвеност на благоевградския бизнесмен Мелниклийски.

Изгорели са 30 декара житни насаждения. Оперативно следсвена група е на място. Тя изяснява умишлен ли е пожарът или е в резултат на човешка небрежност.

Щетите се изчисляват, пише струма.бг.

80 000 еднодневни трудови договора до края на годината

http://offnews.bg/news/n_1/n_527789.html

Очаква се до края на годината да бъдат сключени близо 80 хиляди еднодневни трудови договора за сезонно събиране на земеделска продукция. Това показват анализите на социалното министерство, след приемането на промените в Кодекса на труда, които позволяват сключването на трудов договор за ден. съобщава bTV.  Тези, които получават обезщетение за безработица няма да спрат да взимат този доход, ако решат да се възползват от сезонната заетост и сключат трудов договор за ден. Работата им ще се счита и за осигурителен стаж, така че дохода, който ще получават ще служи при изчисляването на бъдещата им пенсия за стаж и възраст. Преди да започне работния ден на полето, работодател и работник ще сключват договор по образец. Очаква се с въвеждането на трудовия договор за ден, в бюджета на държавното обществено осигуряване на постъпят около 19 милиона лева от осигурителни вноски, а от данъци върху доходите на физическите лица да бъдат събрани около 5 милиона лева.

Нова диета 25:5: Излъжи се, че гладуваш

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4853585

Чували сте за лечебно гладуване, но не сте много сигурни....
Първо – не сте убедени, че наистина работи, и второ – че можете да издържите.
Има решение – 25 дни ядене по желание и само 5 дни глад. И то не пълен глад. Решението се нарича “диета, имитираща гладуване”.
Не вярвате!? Обещаващи резултати от този хранителен режим доказва проучване в САЩ –
Чували сте за лечебно гладуване, но не сте много сигурни.... Първо – не сте убедени, че наистина работи, и второ – че можете да издържите. Има решение – 25 дни ядене по желание и само 5 дни глад. И то не пълен глад. Решението се нарича “диета, имитираща гладуване”. Не вярвате!? Обещаващи резултати от този хранителен режим доказва проучване в САЩ –

Варуфакис сравни действията на кредиторите с тероризъм

http://www.cross.bg/terorizum-varyfakis-kreditori-1472334.html

/КРОСС/ Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис сравни действията на Еврогрупата и международните кредитори с тероризъм. "Това, какво правят на Гърция, си има име - тероризъм", каза ръководителят на финансовото ведомство пред вестник El Mundo. "Разбира се, това е тероризъм. Защо ни принудиха да затваряме банки? За да внушат страх у хората", отбеляза министърът.По думите на Варуфакис, Брюксел и тройката кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ)) искат на предстоящия референдум гърците да кажат "да" (да се подчинят на изискванията на кредиторите), като по този начин да ги унижат. "Но ние няма да им позволим да ни унижават, ние ще покажем, че не се страхуваме", каза той.

Гордост и предразсъдъци по гръцки

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/07/04/2566517_gordost_i_predrazsuduci_po_grucki/?ref=rss


Публикуваме текста на Даниел Смилов от портал "Култура".

Алексис е хубав, вакъл и напорист младеж от южните провинции, който е свикнал да живее като част от обществото на богатите. В него е получил образованието си, приятелите и роднините му са повечето богаташи и аристократи. За нещастие баща му е пропилял огромно наследство и му е оставил значителен, някои дори казват непосилен дълг. Алексис е влюбен в красивата девойка Демокрация, която има зестра достатъчна, за да покрие неговите...

Расте броят на ухапаните от кърлежи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=294140

С близо 20 повече са регистрираните случаи на ухапани от кърлежи във Варна през последната седмица в сравнение с предходния период. Това става ясно от статистиката на Регионалната здравна инспекция. В периода от 26-ти юни до 2-ри юли ухапаните от кръвосмучещите насекоми са 71 срещу 53 през предходния отчетен период.

Двама търновци на съд за убийство на авер с ритници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4854540

Изправят на съд двама мъже от Велико Търново, които миналата година зверски убили с ритници свой приятел след запой. Окръжната прокуратура в старата столица е изготвила и внесла в съда обвинителен акт срещу 53-годишният Димитър М. и Свилен А. /46 г/. Делото срещу извършителите тепърва ще бъде насрочвано за есента.
Изправят на съд двама мъже от Велико Търново, които миналата година зверски убили с ритници свой приятел след запой. Окръжната прокуратура в старата столица е изготвила и внесла в съда обвинителен акт срещу 53-годишният Димитър М. и Свилен А. /46 г/. Делото срещу извършителите тепърва ще бъде насрочвано за есента.

Дърво рухна до детска площадка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4854542

Огромна липа внезапно падна на метри от детска площадка в центъра на Хасково. Това е станало към полунощ срещу събота, съобщиха очевидци.
Заради късния час за щастие наоколо не са били десетките майки и деца, който в светлата част на денонощието са около катерушките. Дървото явно е било с повредени корени,
Огромна липа внезапно падна на метри от детска площадка в центъра на Хасково. Това е станало към полунощ срещу събота, съобщиха очевидци. Заради късния час за щастие наоколо не са били десетките майки и деца, който в светлата част на денонощието са около катерушките. Дървото явно е било с повредени корени,

Зловещо! Откриха разлагащ се труп в къща в Санданско

http://pik.bg/зловещо-откриха-разлагащ-се-труп-в-къща-в-санданско-news360151.html

Зловещо! Откриха разлагащ се труп в къща в Санданско

Сигнал за намерен труп вдигна на крак полицията в Сандански, пише Струма.бг.

79-годишен мъж от село Белевехчево, община Сандански, е намерен мъртъв в дома си от съсед. От около десетина дни никой не бил виждал възрастният човек. На място пристигнала линейка и полиция.

След като разбрали, че трупът е престоял дълго време бил извикан и екип пожарникари, които със специални маски и апарати са влезли в стаята, за да изнесат трупа, от който се носела миризма на разлагане.

79-годишният мъж живеел сам.

Нови ремонти в столицата до есента

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/04/2566516_novi_remonti_v_stolicata_do_esenta/?ref=rss


Започва основният ремонт на моста над жп линията в столичния квартал "Захарна фабрика". Заедно с него ще бъде ремонтиран булевард "Сливница", в участъка между булевардите "Константин Величков" и "Д-р Петър Дертлиев". Тези ремонти трябва да приключат до началото на учебната година в средата на септември, съобщи заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.

Стойността на проекта е близо 6 милиона лева. Малко над 3,4 млн. са за моста, който е в много лошо състояние. Още през пролетта...

Тревата ще спаси туризма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853681

Как да върнем усмивката на лицето на българина

България е тъжна държава. В световния индекс на щастието ние сме на 138-о място от общо 158 държави. Пълна скръб...
Е, защо тогава да не легализираме марихуаната? Още на следващата година българинът ще влезе в първата стотица, а защо не и в десетката на щастието.
Как да върнем усмивката на лицето на българина България е тъжна държава. В световния индекс на щастието ние сме на 138-о място от общо 158 държави. Пълна скръб... Е, защо тогава да не легализираме марихуаната? Още на следващата година българинът ще влезе в първата стотица, а защо не и в десетката на щастието.

Нова тежка катастрофа! Моторист се размаза под микробус във Враца

http://pik.bg/нова-тежка-катастрофа-моторист-се-размаза-под-микробус-във-враца-news360149.html

Нова тежка катастрофа! Моторист се размаза под микробус във Враца

Нова тежка катастрофа с моторист е станала преди минути във Враца, пише tribali.info.

Млад мъж с "Yamaha" e в болница, след като е бил пометен от микробус.
Инцидентът е станал на Оряховското шосе, на пряката за складовата база ОКС във Враца. Мотористът се движел по главния път в посока към центъра на града, когато бил ударен от бус "Форд Транзит", който идвал насреща и предприел завой на ляво без да пропусне движещия се по пътя с предимство мотор. След това "Фордът" пък бил ударен от лек автомобил "Фолксваген Пасат".
Моторът е буквално смазан. Неговият шофьор изхвръкнал при удара, като каската му е била на около 30 метра от мястото на инцидента. Младежът е пострадал тежко, откаран е с линейка в центъра за спешна медицинска помощ във Враца. Има травма на единия крак, като е възможно да се стигне и до ампутация. До пристигането на лекарите е бил в съзнание и е искал вода от служителите на близкия обект за хранене. 
В момента полицията е на мястото на произшествието и прави оглед, за да изясни причините за катастрофата. Движението по натоварения участък е ограничено, като служителите на реда регулират трафика.
По непотвърдена информация пострадалият моторист е Ивайло К. на 31 години, който живее е района на Стария пазар във Враца. Преди известно време книжката му е била отнета за употреба на алкохол. 

 

 

  •  

  •  
  •  

  •  
  •  

  •  
  •  

  •  
  •  

  •  
  •  

  •  
  •  

  •  
  •  

  •  
  •  

  •  

Откъс от "Приключенията на Алиса в Страната на чудесата" за най-малките

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/07/04/2566513_otkus_ot_prikljucheniiata_na_alisa_v_stranata_na/?ref=rss


Днес се навършват 150 години от пътешествието на "Алиса в страната на чудесата". Книгата на Луис Карол е публикувана на 4 юли 1865 г.

По този повод в рубриката "Четиво" на "Детски Дневник" ви предлагаме отново откъс от "Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките читатели от самия автор", предоставен ни от издателство "Лабиринт", в която ще откриете една непозната в България "Алиса" от Луис Карол.

На 15 февруари 1881 г. Луис Карол записва в...

Новогръцки митове и легенди

http://www.cross.bg/gurtziya-evrogrypata-stranata-1472333.html

В последните дни слушаме сведения за гръцката криза, които изумяват - колкото с това, че нямат нищо общо с фактите, толкова и с това, че са изказвани от дежурните медийни икономисти. Хора, които все пак, мислим си, са заинтересовани да поддържат някакво реноме на експерти. Мит 1: Гърция не е изпълнила програмата за съкращения на бюджета и заради това е изпаднала в криза. Истината е, че Гърция изпълнява програмата и именно заради това все повече затъва. Първо, според доклад на ЕК от миналата година, за 5 години приложение на програмата, Гърция е намалила заетите в публичния сектор от 907351 души на 651717 души - намаление от над 255000 души или с повече от една четвърт. Бюджетният дефицит е радикално намален: от 15.6% през 2009 г. на 0% през 2014 г. Условията за пенсиониране са радикално променени: стандартната пенсионна възраст е увеличена от 60 на 65 г. и уеднаквена за мъже и жени, трудовият стаж от 35 г. на 40 г., размерът на пенсията ще се променя според прогнозите за продължителност на живота и т.н. Няма държава от подложените на остеритет след 2008 г., която да е направила и половината на тези жертви. Това ако са незабележими реформи, здраве му кажи... Какъв е ефектът? Икономиката се сви с 25% - незапомнен рекорд за европейска страна в мирно време. Приходите в бюджета намаляха по също незапомнен начин - с около една четвърт. Външният дълг стана още по-неизплатим. Размерът му е постоянен, ала тежестта му се увеличи, защото икономиката намаля

Истински екшън: 19-годишен насочи два пъти пистолет срещу полицаи в Слънчев бряг

http://petel.bg/Istinski-ekshan--19-godishen-nasochi-dva-pati-pistolet-sreshhu-politsai-v-Slanchev-bryag__118284

Арестуван е 19-годишен младеж, насочил пистолет към проверяващи го полицейски служители в Бургас, съобщиха от ОД на МВР-Бургас. Д.Б. от...

Бившият съпруг наръгал 27-годишната жена в Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_527783.html

Задържаха мъжът, който тази сутрин намушка 27-годишна жена с инициали Г.Г. в Бургас. 33-годишният И.Ц. е от Бургас, криминално проявен и е бивш съпруг на жертвата. Между двамата възникнало спречкване, жената започнала да бяга, но И.Ц. я догонил и започнал да й нанася безразборни удари с нож.   След това бургазлията се укрил, изоставяйки жертвата си в безпомощно състояние. Жената е открита от случаен гражданин, който своевременно алармирал полицейските служители.  Към момента И.Ц. е задържан за срок от 24 часа.  Припомняме, че сигнал за инцидента бе подаден около 08:30 часа тази сутрин.  В момента пострадалата жена е в "Реанимация" в тежко състояние. 

Атина опроврега "злонамерен слух" за конфискация на част от депозити в Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=294177

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис отхвърли категорично твърденията на вестник "Файненшъл таймс", че страната му подготвя резервни планове за евентуално "подстригване" на депозити, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Янаки Стоилов: Калфин не е ляв

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4854527

„Калфин е наш кандидат-президент, но не и съпартиец. Няма какво толкова да се коментира противоречивата му политическа биография. Изобщо не е сигурно дали е ляв и кое е ляво в предлаганите от него пенсионни промени“. Това заяви Янаки Стоилов в предаването на Емил Кошлуков по Канал 3.
„Когато предлагаш корекции в даден модел е твърде амбициозно да
„Калфин е наш кандидат-президент, но не и съпартиец. Няма какво толкова да се коментира противоречивата му политическа биография. Изобщо не е сигурно дали е ляв и кое е ляво в предлаганите от него пенсионни промени“. Това заяви Янаки Стоилов в предаването на Емил Кошлуков по Канал 3. „Когато предлагаш корекции в даден модел е твърде амбициозно да

Microsoft Edge няма да поддържа Silverlight

http://www.cross.bg/silverlight-microsoft-poddurzha-1472332.html

/КРОСС/ Преди около два месеца Microsoft официално съобщи, че новият браузър Microsoft Edge, специално разработен за операционната система Windows 10, няма да поддържа много от функциите на Internet Explorer. Това се отнася преди всичко за поддръжка на плъгини, базирани на ActiveX. Днес софтуерният гигант потвърди това и съобщи, че новият браузър няма да поддържа Silverlight. В официалния блог на Windows се казва: "Поддръжката на ActiveX бе премахната от Microsoft Edge, а това включва и поддръжката на Silverlight. Ние осъдихме причините за това решение и стигнахме до едно общо мнение - ще се използват HTML разширения за нуждите на мултимедията. Microsoft ще продължи да поддържа Silverlight и приложенията, работещи извън новия браузър ще могат да използват тази платформа. Silverlight ще се поддържа в Internet Explorer 11 и в някои функции на Windows 10. В същото време подканяме всички компании, използващи Silverlight, да започнат прехода към използване на MPEG, DASH, MSE, CENC и EME".Технологията Silverlight бе въведена през 2007 година като алтернатива на плеъра Adobe Flash Player за възпроизвеждане на мултимедия в уеб-среда. Silverlight е и най-често използваната технология за възпроизвеждане на видео от компанията Netflix, която стриймва телевизионни канали и видео, съобщава kaldata.com.  

Стресът в умерени дози може да е полезен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849518

От далечната древност до наши дни две са водещите неща, които определят поведението на човека – борбата за оцеляване и борбата за свобода на избора. Изборът ни е свързан както с нещата от ежедневието, така и при решаването на по-кардинални въпроси, от които понякога може да зависи животът ни. Когато правим оценка обаче,
От далечната древност до наши дни две са водещите неща, които определят поведението на човека – борбата за оцеляване и борбата за свобода на избора. Изборът ни е свързан както с нещата от ежедневието, така и при решаването на по-кардинални въпроси, от които понякога може да зависи животът ни. Когато правим оценка обаче,

BMW показа два водородни прототипа

http://www.cross.bg/vodorodni-yaponskiya-koli-1472331.html

/КРОСС/ Немският автомобилен гигант BMW показа два прототипа на водородни автомобили. Единият от тях стъпва на модела BMW 5 Series Gran Turismo, а вторият е заимстван от хибрида BMW i8.Водородната система е проектирана в партньорство с японския производител Toyota, който в края на миналата година пусна на пазара водородния седан Mirai. В концептуалните коли на BMW водородът се съхранява в специален контейнер, разположен между предната и задната ос, а зареждането става за пет минути.Двигателят на водородното BMW има мощност 245 конски сили. С едно зареждане на гориво колата може да измине около 500 километра, колкото и японския модел Mirai.В момента търсенето на водородни коли е все още слабо. Това се дължи на високата им цена и неразвитата инфраструктура от зарядни станции. BMW планира да пусне на пазара първите си автомобили с водородни горивни клетки към 2020 г., съобщава technews.bg.

Беновска отново взривява ефира със супер звезди!

http://pik.bg/беновска-отново-взривява-ефира-със-супер-звезди-news360143.html

Беновска отново взривява ефира със супер звезди!

Политическата журналистка Илиана Беновска отново ще пита: “Кой и на какво основание иска и може да управлява България“ в неделя.

Беновска пак ще задава неудобни въпроси към силните хора на деня.

Тя е поканила за свои гости главния прокурор Сотир Цацаров, заместник-председателя на ПГ на ПП ГЕРБ Красимир Велчев, вицепремиера Меглена Кунева, евродепутата Илияна Йотова, съпредседателя на ПФ Валери Симеонов и бившия социален министър Хасан Адемов.

Гръцки банки може да задържат 30% от депозитите

http://www.mediapool.bg/gratski-banki-mozhe-da-zadarzhat-30-ot-depozitite-news236254.html

Банките в Гърция подготвят спасителен план, според който ще бъдат конфискувани част от депозитите на клиентите, за да се предотврати по-сериозен финансов колапс. Според все още неофициална информация се подготвя т.нар. подстижка от поне 30% за всички депозити над 8000 евро и този сценарий е изключително вероятен за поне една банка, съобщи ”Файненшъл Таймс”. Финансовият министър Янис Варуфакис отхвърли информацията, като я определи за ”зловреден слух”, но авторитетното издание твърди, че подобна мярка може да бъде  част от сделка за рекапитализиране на банките, договорена с кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ. Задействане на плана може да стане след като ЕЦБ обяви банките за изпаднали в несъстоятелност или ако спре отпускането на аварийна ликвидност. Подобно развитие на ситуацията прилича на плана за оздравяване, договорен от Кипър през 2013 г., когато средствата на клиентите над гарантираните депозити от 100 000 евро бяха конфискувани, за да се укрепят банките. Часове преди референдума в неделя гръцкото общество остава силно разделено дали да приеме условията на кредиторите по спасителната програма на страната, като крайният резултат ще бъде определен от колебаещите се. Социологическите изследвания преди допитването показват близки резултати, като разликата е в рамките на един процент. Анализаторите отбелязват, че много от гражданите са разколебани след затварянето на гръцките банки и ограничаването на паричните суми за теглене, за което допринасят и слуховете за изчерпване на основни стоки в магазините и предстоящи лишения. Никос Архонидис от Гръцката търговска асоциация (PEA) съобщи, че “някои супермаркети са много загрижени, защото не могат да прогнозират как ще се развие ситуацията“. Запасите от месо, сирена, плодове и зеленчуци ”са в риск да намалеят в предстоящите седмици”. Може да се стигне до еднократна такса за малките вложители На този фон ”Файненшъл Таймс” посочва, че в Гърция влоговете са гарантирани също до 100 000 евро, както изискват и директивите на ЕС, но фондът за гарантиране в момента имал едва 3 млрд. евро - твърде малко в случай на банков колапс. Според ”Файненшъл Таймс” след половин година ликвидиране на депозити са останали малко сметки с над 100 000 евро. Цитиран от изданието анализатор посочва, че звучи разумно да се вземат пари на малките вложители, което дори може да се оформи като еднократна такса.  Председателката на Асоциацията на гръцките банки Лука Кацели обаче също е на мнение, че твърденията на изданието са "напълно неоснователни" и са "единствено в сферата на фантазиите". "Няма такива сценарии в никоя гръцка банка, дори като някакви теоретични упражнения", каза тя. Гръцките банки са затворени от понеделник, когато бе наложен капиталов контрол за предотвратяване на банковото източване след като воденото от Сириза правителство реши да  проведе референдум за условията по спасителния план, който то по-рано отхвърли. В същото време Лука Кацели каза, че в банковата система е останал "ликвиден буфер" от само 1 милиард евро и това са средства, които стигат само за един ден. "Ликвидността е осигурена до поне делник, след това всичко зависи от решението на Европейската централна банка", каза Лука Кацели, която е директор на NBG - най-голямата частна банкова група в страната. Ципрас обвини кредиторите в тероризъм Малко преди референдума премиерът Ципрас призова отново гърците да обърнат гръб на ”тези, които тероризират страната”. Пред свои симпатизанти на поредната демонстрация преди вота Ципрас каза, че се гласува за това не дали страната да остане в Европа, а дали гърците да живеят достойно в нея. Неговите опоненти обаче го обвиняват, че рискува бъдещето на страната. Финансовият министър Янис Варуфакис продължи риториката в подобен стил и също наблегна на определения като ”тероризъм”. ”Това, което кредиторите правят с Гърция, си има име – тероризъм. Това, което Брюксел и тройката искат днес е ”да“-то да спечели, за да могат да унижат гърците “, заяви Варуфакис пред испанския всекидневник El Mundо в събота. Ако гърците подкрепят условията на кредиторите, правителството на Ципрас може да падне и страната да влезе в нова политическа нестабилност, отбелязва Ройтерс. Според Варуфакис обаче Европа може да загуби повече от Гърция. "Ако Гърция се сгромоляса, един трилион евро ще бъдат загубени. Това са прекалено много пари, за да може Европа да си го позволи", смята Варуфакис. Разлика в рамките на процент По данни от последното проучване на общественото мнение, с ”да“ са готови да гласуват 44.1 % от гърците, а с ”не“ – 43.9 %. Два гръцки митинга в петък показаха разделението на страната. Пред 25 хиляди поддръжници в Атина Алексис Ципрас настоя гражданите в страната да кажат ”не“ на европейския ултиматум, като обяви, че ”никой не може да игнорира тяхната ”страст и оптимизъм“.  “Tова, което искат от нас, е да приемем вече робство”, казва Ермиони Тенекиду, 54-годишен учител. По същото време в столицата се състоя и контра-протестен митинг от 22 хиляди души, които издигнаха проевропейски лозунги и изразиха опасения от излизане от еврозоната и връщане към гръцката драхма. Според обобщението на един от протестиращите, страховете на тази част от гръцкото общество са, че ”извън еврото има само бедност“.

Гърците остават силно разделени, Ципрас ги призова срещу тероризма на кредиторите

http://www.mediapool.bg/gartsite-ostavat-silno-razdeleni-tsipras-gi-prizova-sreshtu-terorizma-na-kreditorite-news236254.html

Часове преди референдума в неделя гръцкото общество остава силно разделено дали да приеме условията на кредиторите по спасителната програма на страната, като крайният резултат ще бъде определен от колебаещите се. Социологическите изследвания преди допитването показват близки резултати, като разликата е в рамките на един процент. Анализаторите отбелязват, че много от гражданите са разколебани след затварянето на гръцките банки и ограничаването на паричните суми за теглене, за което допринасят и слуховете за изчерпване на основни стоки в магазините и предстоящи лишения. Никос Архонидис от Гръцката търговска асоциация (PEA) съобщи, че “някои супермаркети са много загрижени, защото не могат да прогнозират как ще се развие ситуацията“. Запасите от месо, сирена, плодове и зеленчуци ”са в риск да намалеят в предстоящите седмици”. В събота ”Файненшъл Таймс” съобщи, че банките в Гърция подготвят планове за евентуално стабилизиране чрез конфискуване на част от депозитите на клиентите си, за да избегнат финансов колапс в цялата страна. Финансовият министър Янис Варуфакис обаче отхвърли информацията, като я определи за ”зловреден слух”. Ципрас обвини кредиторите в тероризъм Премиерът Ципрас призова отново гърците да обърнат гръб на ”тези, които тероризират страната”. Пред свои симпатизанти на поредната демонстрация преди вота Ципрас каза, че се гласува за това не дали страната да остане в Европа, а дали гърците да живеят достойно в нея. Неговите опоненти обаче го обвиняват, че рискува бъдещето на страната. Финансовият министър Янис Варуфакис продължи риториката в подобен стил и също наблегна на определения като ”тероризъм”. ”Това, което кредиторите правят с Гърция, си има име – тероризъм. Това, което Брюксел и тройката искат днес е ”да“-то да спечели, за да могат да унижат гърците “, заяви Варуфакис пред испанския всекидневник El Mundо в събота. Ако гърците подкрепят условията на кредиторите, правителството на Ципрас може да падне и страната да влезе в нова политическа нестабилност, отбелязва Ройтерс. Разлика в рамките на процент По данни от последното проучване на общественото мнение, с ”да“ са готови да гласуват 44.1 % от гърците, а с ”не“ – 43.9 %. Два гръцки митинга в петък показаха разделението на страната. Пред 25 хиляди поддръжници в Атина Алексис Ципрас настоя гражданите в страната да кажат ”не“ на европейския ултиматум, като обяви, че ”никой не може да игнорира тяхната ”страст и оптимизъм“. По същото време в столицата се състоя и контра-протестен митинг от 22 хиляди души, които издигнаха проевропейски лозунги и изразиха опасения от излизане от еврозоната и връщане към гръцката драхма. Според обобщението на един от протестиращите, страховете на тази част от гръцкото общество са, че ”извън еврото има само бедност“.  

Министър Павлова инспектира строителството на пътен възел Шумен-Белокопитово (снимки)

http://pik.bg/министър-павлова-инспектира-строителството-на-пътен-възел-шумен-белокопитово-снимки-news360142.html

Министър Павлова инспектира строителството на пътен възел Шумен-Белокопитово (снимки)

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова инспектира строителните дейности на магистрала Хемус най-големия пътен възел в Северна България – Шумен – Белокопитово.

Министър Павлова установи, че въпреки мобилизацията на техника и строителни работници, обектът трудно ще бъде завършен на 15 юли, каквото бе първоначалният ангажимент, поет от изпълнителя. След като се запозна детайлно с обема дейности, които трябва да бъдат извършени, регионалният министър изиска от строителя да бъде въведена пълна мобилизация и да бъде внесен нов преработен график за оставащите строително-ремонтните дейности в Агенция „Пътна инфраструктура“.

Участъкът Белокопитово – Каспичан от автомагистрала „Хемус“ е с дължина близо 5 км. В него се изгражда най-големият пътен възел у нас – п. в. „Белокопитово“ с разгърната дължина 10 км. В участъка се изграждат 11 съоръжения. През пътния възел се осъществява връзката с път I-2 Русе – Варна и път I-4 София – Варна и пътя със Силистра.

Проектът е по програмата „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“ и е на стойност близо 66 млн. лв. Средствата се осигуряват от държавния бюджет.

Ремонтът на столичния бул. „Сливница” трябва да приключи до 15 септември

http://www.cross.bg/suzdade-hristov-lyubomir-1472330.html

София /КРОСС/ До началото на учебната година трябва да приключи рехабилитацията на столичния булевард "Сливница" в участъка от бул."Константин Величков" до бул. "Петър Дертлиев", включително надлеза при „Захарна фабрика". Това каза пред журналисти заместник-кметът на Столична община Любомир Христов, който провери ремонтните дейности в района. Проектът струва около 5, 9 млн. лева, като малко над 3, 4 млн. лева от тях ще бъдат отделени за мостовото съоръжение. Мостът е в много тежко състояние. Още през пролетта бяха предприети аварийни действия по премахване на отделни части от конзолата, поради факта, че просто падаха върху пътното платно. Наложи се да се създаде необходимата организация и в кратки срокове да започнем основен ремонт, каза още Христов.До няколко дни ще бъде осигурен и пешеходният достъп между ЦУМ и Президентството, чрез изграждане на временно съоръжение при подлеза, обясни пред Дарик Любомир Христов. Като всички големи мостове в София, мостът на Захарна фабрика не е ремонтиран основно от построяването си, обясни заместник-кметът Любомир Христов.На няколко пъти е предприемано аварийно премахване на отделни части от конзолата, защото са падали върху движението и се е наложило да се създаде организация в кратки срокове да започне основен ремонт, обясни ресорният зам.-кмет. Средствата за проекта са осигурени от тригодишната програма за основни ремонти на Столичната община, която предвижда рехабилитация на 22 булеварда

Смяната на собствеността в ЦСКА се очаква следващата седмица

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/04/2566507_smianata_na_sobstvenostta_v_cska_se_ochakva/?ref=rss


Очакваната смяна на собствеността в ЦСКА вероятно ще се случи през следващата седмица. Това заяви изпълнителният директор Александър Тодоров, който скоро ще напусне поста си.

"Драма няма, всичко е наред. Не е имало "засечки" на сделката, каквито писания се появиха", каза Тодоров, цитиран от "Тема спорт".

"Някои от хората, които са обвързани с процеса по прехвърляне на акциите, не бяха в България, така че нямаше как да се осъществи такова нещо. Вероятно през следващата...

"Това, което правят с Гърция, си има име - тероризъм"

http://offnews.bg/news/n_1/n_527774.html

"Това, което те (кредиторите, бел.ред) правят с Гърция, си има име - тероризъм", заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за испанския вестник El Mundo.  Ето и част от интервюто:  El Mundo: Гръцките банки са затворени цяла седмица. Да кажем, че на референдума, който ще се проведе в неделя, спечели "да" и хората се съгласят да приемат предложението на Европейския съюз, което правителството отхвърли. Какво ще се случи тогава:  Варуфакис : Напълно съм сигурен, че какъвто и да е резултатът от референдума, то в понеделник ще има споразумение. Европа се нуждае от споразумение, Гърция се нуждае от споразумение и ние ще постигнем споразумение. Ако на референдума спечели "да", то ние ще получим една не лоша сделка, но абсолютно катастрофална. Катастрофална, защото ще бъде неустойчива, частта за финансирането ще бъде непълна, защото няма да даде надежда, нито пък ще насърчи работодателите да инвестират в Гърция и защото дори напрежението да се овладее, то ще има един непрекъснат страх. Така че дори ние да приемем тези предложение кошмарът на преговорите ще продължи. Това споразумение, което искат да подпишем, просто се надяваме, че ще даде необходимата стабилност, от която се нуждае икономиката ни, за да започне да "вдига глава".  El Mundo: И ако спечели "не"? Варуфакис: Ако спечели "не" премиерът Алексис Ципрас ще трябва да се бори и да договори по-добра сделка. Не ме разбирайте погрешно, ако спечели "не" не печелим фантастично решение, но няма да продължим толкова зле, колкото сме в момента. Ако спечели "не", Ципрас в понеделник ще пътува за Брюксел, ще постигне по-добра сделка и на следващия ден гръцките банки ще отворят врати.  El Mundo:  Какво ще се случи, ако не сте прав? Представете си, че спечели "не", а ЕС откаже да преговаря? Колко дълго ще можете да се справите със ситуацията в Гърция при положение, че банките са затворени? Варуфакис: Банките ще отворят врати във вторник, повярвайте ми. Ясно е, че консервативните сили на Европа очакват и искат да спечели "да" на референдума. Ако стане така, на следващия ден банките ще отворят. Ако спечели "не", въпреки заплахите, Ципрас ще отиде в Брюксел, ще постигне споразумение и банките отново ще отворят.  Според Варуфакис ЕС не харесва демокрацията. Той обаче не е съгласен с виждането на ЕС, че свикването на референдум в Гърция е форма на провокация и изнудване. Според него решението е трудно, а гръцкият народ задължително трябва да се включи във взимането му. "Демокрацията, не забравяйте, това е система, в която обикновените хора взимат много трудни решения", категоричен е той.  Финансовият министър отбелязва, че ако спечели "да", то той ще подаде оставка. Въпреки всичко обаче вярва, че Брюксел и Атина ще стигнат до друго по-добро споразумение, тъй като "залогът е твърде голям".

На конференции избират кандидати за кмет на БСП

http://frognews.bg/news_94173/Na-konferentsii-izbirat-kandidati-za-kmet-na-BSP/

И днес в страната продължават конференциите за избор на кандидати за кмет на БСП за предстоящите местни избори. Такива се провеждат в Стара Загора, както и в Чирпан, в Бургас - в община Карнобат, в община Добрич, също в Перник - община Радомир, както и в град Лом.

Продължават конференциите в страната за избор на кандидати за кмет на БСП

http://www.cross.bg/kmet-zalata-kandidat-1472329.html

София /КРОСС/ И днес в страната продължават конференциите за избор на кандидати за кмет на БСП за предстоящите местни избори. Такива се провеждат в Стара Загора, както и в Чирпан, в Бургас - в община Карнобат, в община Добрич, също в Перник - община Радомир, както и в град Лом.В Стара Загора социалистите се събраха в 9 ч. сутринта, за да изберат кандидат за кмет, в залата на хотел "Верея", където се провежда общинска конференция. В град Чирпан също от 9 часа в залата на общинската администрация членовете на БСП обсъждат три кандидатури.В Община Карнобат, област Бургас, социалистите се събраха в залата на общината, за да избират кандидат за кмет от БСП.В град Добрич членовете на партията избират кандидат за кмет, като там конференцията е започнала в 10 ч., и се провежда в зала на НТС.Конференция се провежда и в Младежкия дом в Радомир, област Перник. В гр. Лом изборът на кандидат за кмет от БСП е започнал в 10 часа в залата на читалището.

Eвропейски туристи се насочват към Испания и България след атентата в Тунис

http://www.moreto.net/novini.php?n=294168

След атаката в Тунис, където въоръжен мъж уби десетки туристи на плажа на хотел, европейците, които отиват на море това лято, се насочват Испания, България и дори Гърция, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА. Преди нападението, отговорност за което пое джихадистката групировка "Ислямска държава", туниският туристически сектор тъкмо се възстановяваше след вълненията по време на Арабската пролет.

Путин: Русия и САЩ могат да се противопоставят на глобалните заплахи

http://www.cross.bg/rysiya-globalnite-zaplahi-1472328.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин поздрави американския си колега Барак Обама с националния празник на страната 4 юли. В своето послание до президента на САЩ той отбелязва, че отношенията между Русия и Съединените щати, въпреки различията, остават важен фактор за обезпечаване на стабилността, съобщават от пресслужбата на Кремъл.„Путин изрази увереност, че чрез диалог, основан на равнопоставеност и взаимно зачитане на интересите, Русия и САЩ ще бъдат в състояние да намерят решения за най-сложните международни проблеми и да противодействат ефективно на глобалните заплахи и предизвикателства ", посочват от Кремъл.    

При изграждането на воден цикъл на Силистра се разкриха 23 нови археологически обекта

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/04/2566506_pri_izgrajdaneto_na_voden_cikul_na_silistra_se/?ref=rss


Изграждането на воден цикъл на Силистра доведе до разкриването на 23 нови археологически обекта. Находките са намерени при изкопните работи по трасето на тръбопроводите, съобщи БНР.

До момента археолозите са проучили и документирали поредица от ценни археологически находки от античния Доросторум, обясни ръководителят на разкопките професор Георги Атанасов. "Нова неизвестна фортификация на античния Доросторум, за която ние не подозирахме. Средновековна нова сграда от аула на Омуртаг....

Павлова: До края на юли приключваме виадуктите по магистрала "Тракия"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4854515

Всички ремонти приключиха с изключение на виадуктите по направлението София-Бургас и София-Варна. Там ще се работи до края на лятото. Това заяви в предаването „Факторът Кошлуков“ по Канал 3 регионалният министър Лиляна Павлова.
„Буквално за два месеца оправихме най-лошите 45 километра от магистрала Тракия.
Всички ремонти приключиха с изключение на виадуктите по направлението София-Бургас и София-Варна. Там ще се работи до края на лятото. Това заяви в предаването „Факторът Кошлуков“ по Канал 3 регионалният министър Лиляна Павлова. „Буквално за два месеца оправихме най-лошите 45 километра от магистрала Тракия.

Павлова: До края на юли приключваме виадуктите по магистрала "Тракия"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4854519

Всички ремонти приключиха с изключение на виадуктите по направлението София-Бургас и София-Варна. Там ще се работи до края на лятото. Това заяви в предаването „Факторът Кошлуков“ по Канал 3 регионалният министър Лиляна Павлова.
„Буквално за два месеца оправихме най-лошите 45 километра от магистрала Тракия.
Всички ремонти приключиха с изключение на виадуктите по направлението София-Бургас и София-Варна. Там ще се работи до края на лятото. Това заяви в предаването „Факторът Кошлуков“ по Канал 3 регионалният министър Лиляна Павлова. „Буквално за два месеца оправихме най-лошите 45 километра от магистрала Тракия.

Бивш съпруг ръгал над 10 пъти жена в Бургас

http://frognews.bg/news_94172/Bivsh-saprug-ragal-nad-10-pati-jena-v-Burgas/

33-годишният бивш съпруг е причинил тежката телесна повреда на младата жена в Бургас, съобщиха от ОД на МВР-Бургас. 27-годишната жена с инициали Г.Г. от Бургас е намушкана с нож в областта на гърдите и корема около 08.25 часа тази сутрин.

Гъркът в криза е по-добре от българина при Борисов

http://cite.actualno.com/Gyrkyt-v-kriza-e-po-dobre-ot-bylgarina-pri-Borisov-news_482500.html

Това заяви бившият кмет на София Стефан Софиянски пред Нова телевизия. Софиянски коментира тема номер едно в Европа - Гърция и предстоящия референдум относно предложението за развитие на южните ни съседи, отправено от кредиторите.

Менда Стоянова: ЕЦБ и Брюксел не са казали, че ще ни дават заем

http://business.actualno.com/Menda-Stojanova-ECB-i-Bruksel-ne-sa-kazali-che-shte-ni-davat-zaem-news_482508.html

Информацията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може да отпусне финансова помощ на България за предотвратяване на негативни последствия върху банковата ни система от гръцката криза не е потвърдена. Това подчерта изрично председателят на Бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова пред Радио "Фокус". Вчера (3 юли) Bloomberg писа, че освен България, всички засегнати държави в региона на гръцката криза може да вземат заеми от ЕЦБ в случай на нужда. Според Стоянова, ако това стане, не бива

Кунева с послание за Кънев: Време е да кажете за единната регистрация

http://politics.actualno.com/Kuneva-s-poslanie-za-Kynev-Vreme-e-da-kajete-za-edinnata-registracija-news_482511.html

Все още не е решено кой ще е кандидат за кмет на София на Реформаторския блок. Това повтаря вицепремиерът Меглена Кунева вече втори ден - първо пред "Панорама", днес и пред bTV. Припомняме, че Движение "България на гражданите" (ДГБ) на Кунева лансира Соломон Паси за кандидат за кмет на София, а ДСБ на Радан Кънев поиска Вили Лилков. Заради това неразбирателство, а заради липсата на единна регистрация на Реформаторите на местните избори, водачът на предизборния им щаб Найден Зеленогорски заплаши

Калоян Паргов и групата на БСП в СОС подкрепят граждани в "Обеля" срещу застрояване на градинки

http://sofia.actualno.com/Kalojan-Pargov-i-grupata-na-BSP-v-SOS-podkrepjat-grajdani-v-Obelja-sreshtu-zastrojavane-na-gradinki-news_482521.html

Председателят на Градския съвет на БСП в София и общински съветник Калоян Паргов и групата на левицата в СОС подкрепиха граждани на квартал "Обеля" в борбата им срещу застрояването на градинка между блоковете. Мястото вече е заградено от фирмата-изпълнител на проекта и багер е започнал да копае. Гражданите от околните блокове обаче направиха подписка с настояване строежът да бъде спрян и излязоха на протест. Кметът на район "Връбница" Младен Младенов засега е замразил работата на обекта, за да п

Крепостта “Туида” приема „Сливенски събор под звездите”

http://pik.bg/крепостта-“туида”-приема-„сливенски-събор-под-звездите”-news360137.html

Крепостта “Туида” приема „Сливенски събор под звездите”

Драматичният театър „Стефан Киров”, екипът на Късноантичната и средновековна крепост „Туида” и Ансамбълът за народни песни и танци „Сливен” представят „Сливенски събор под звездите” тази вечер от 18.30 часа в крепостта “Туида.

Сред руините на Късноантичната и средновековна крепост "Туида" ще бъдат възстановени обичаи от епохата на Възраждането. В демонстрациите ще се включат актьори, танцьори, певци и музиканти, демонстратори на конна езда и военни изкуства. Някогашни занаяти, оръжия и облекла ще покаже ямболският регионален клуб „Георги Дражев” към националното дружество „Традиция”.

Български кулинарни специалитети и традиционни костюми ще представят възпитаници на сливенската Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев” и Професионалната гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков”. Под звуците на гайди, кавали и сливенски мелодии ще се завърти чеверме. Майстори на нашенски суджуци и наденици ще предлагат дегустация. Аниматори и треньори от екипа на „Туида“ ще обучават на стрелба с лък. Посетителите могат да седнат на рогозка под букова сянка, да опитат сливенско червено вино и да се насладят на вълшебната гледка към Сливен и уникалните Сини камъни.

В 20.30 часа на амфитеатъра на крепостта "Туида" Сливенският драматичен театър "Стефан Киров" ще покаже на зрителите за първи път спектакъла "ДЯДО ВАЗОВ ГЛЕДА". В постановката на Борислав Чакринов са включени епизоди от безсмъртните произведения "Чичовци", "Под игото" и "Хъшове" на Иван Вазов.  Тази година България се покланя пред 165-годишнината от рождението на големия писател.

В представлението ще вземат участие над 50 актьори, танцьори, певци и статисти. След представлението празникът ще продължи с кръшно българско хоро.

Цветя изпускат аромат по разписание, диктувано от гените им

http://petel.bg/TSvetya-izpuskat-aromat-po-razpisanie--diktuvano-ot-genite-im__118279

Хората се стараят да изглеждат добре според случая. Няма никакъв смисъл, например, да облекат елегантен костюм, за да се излегнат пред...

Трагедия във Велико Търново: Студент от Академията на МВР се хвърли от 11-я етаж на прокълнат блок

http://petel.bg/Tragediya-vav-Veliko-Tarnovo--Student-ot-Akademiyata-na-MVR-se-hvarli-ot-11-ya-etazh-na-prokalnat-blok__118281

Млад великотърновец сложи край на живота си със скок от 11-ия етаж на блока, в който живее в квартал "Колю Фичето", съобщава "24 часа"....

27-годишната бургазлийка намушкана от бившия си съпруг

http://www.cross.bg/byrgas-godishnata-odmvr-1472327.html

Бургас /КРОСС/ В резултат на бързите съвместни оперативно-издирвателни действия, предприети от служителите на сектор "Криминална полиция" към ОДМВР - Бургас и Второ Районно управление - Бургас по отношение причиняването на тежка телесна повреда на 27-годишната Г.Г. от Бургас, осъществено около 08.25 ч. тази сутрин, чрез намушквания с нож в областта на гърдите и корема, вследствие на което жената в много тежко състояние е настанена в отделение "Реанимация" към МБАЛ - Бургас, е установен извършителя на деянието - това е : 33-годишния И.Ц. от Бургас, криминално проявен от Бургас, бивш съпруг на жертвата. Констатирано е, че между двамата възникнало спречкване, като И.Ц. подгонил Г.Г. и застигайки я в района на парка в к-с „Славейков" започнал да й нанася безразборни удари с нож. След деянието 33-годишния бургазлия се укрил, изоставяйки жертвата си в безпомощно състояние. Жената е открита от случаен гражданин, който своевременно алармирал полицейските служители. Към момента И.Ц. е задържан за срок от 24 часа. По случая в сектор "Криминална полиция" към ОДМВР - Бургас е образувано досъдебно производство.  

Ремонтът на бул. „Сливница“ готов до началото на учебната година

http://pik.bg/ремонтът-на-бул-„сливница“-готов-до-началото-на-учебната-година-news360135.html

Ремонтът на бул. „Сливница“ готов до началото на учебната година

Рехабилитацията на бул. "Сливница" в участъка от бул."Константин Величков" до бул. "Петър Дертлиев“, включително и надлеза при „Захарна фабрика”, ще приключи до началото на учебната година. Това обяви зам.-кметът на София Любомир Христов.

Той провери ремонтните дейности в района. По думите му всичко се движи в график, но предстои най-сложната част от рехабилитацията.

„Ще бъде направен и основен ремонт на моста над жп линията при „Захарна фабрика”. Този проект изисква повече средства и време“, заяви Христов.

Ремонтът на бул. „Сливница“ струва близо 6 млн. лв. Малко повече от половината от тях ще бъдат отделени за моста, който е в много тежко състояние.

„Още през пролетта бяха предприети аварийни действия по премахване на отделни части от конзолата, поради факта, че просто падаха върху пътното платно“, каза още Христов.

Проектът е част от 3-годишната програма за основен ремонт и рехабилитация на основни улици и булеварди, която беше одобрена от Столичен общински съвет. Програмата вече се изпълнява втора година. Следващата стъпка от ремонтните дейности в София е рехабилитацията на бул. „Владимир Вазов“.  

Фонд на Путин иска да купи БДЖ

http://www.cross.bg/kompaniyata-fond-apsk-1472326.html

София /КРОСС/ Руски държавен фонд за инвестиии е единственият кандидат, който е изпратил официално писмо за намерения за участие в приватизацията на "БДЖ-Товарни превози". "Кандидатът е "Государственный фонд развития Северо-Запада", а следващата или по-следващата седмица ще се срещнем с тях", заяви пред Клуб Z изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов.Справка в интернет показва, че въпросният фонд е базиран в Санкт Петербург и че целта му е икономическото развитие на северозападните руски територии, в които попадат Република Карелия, Република Коми, Ненецкия автономен окръг, областите на Мурманск, Архангелск, Волгоград и други.В писмото от "Государственный фонд развития Северо-Запада" до АПСК обясняват, че имат опит в управлението на проекти, свързани с превоз на големи обеми товари и декларират, че са готови да регистрират дружество в България, чрез което да участват в приватизацията на товарното поделение на БДЖ.Въпреки появата на кандидат-купувач сделката за товарната жп компания продължава да е уравнение с много неизвестни, за което е твърде вероятно да не може да се намери решение. АПСК наскоро удължи срока за изготвянето на правен анализ и оценка на предприятието.Представянето на документите от консултанта "Гиве Консулт" трябваше да стане в края на юни, а новата дата е чак 10 август

Бивш футболист на Цървена звезда почина след тренировка

http://www.cross.bg/gogich-pochinal-trenirovka-1472325.html

/КРОСС/ Сръбският полузащитник китайския футболен клуб Цюангдао Хаиню Горан Гогич е починал след тренировка на отбора, съобщава b92.net.29-годишният се почувствал зле в клубния автобус и загубил съзнание. Гогич бил откаран в болница, където по-късно починал. Белградският клуб Цървена звезда, за който Гогич играеше преди да замине за Азия, изрази съболезнованията си на семейството и приятелите на играча.

Прокуратурата няма да разследва Симеонов за расистки изказвания

http://frognews.bg/news_94171/Prokuraturata-niama-da-razsledva-Simeonov-za-rasistki-izkazvaniia/

Прокуратурата е отказала да разследва председателя на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов за расистки изказвания заради имунитета му като народен представител. Това става известно от постановление на Софийска градска прокуратура, информира "Дневник".

Кунева: Доверието е работещата в ЕС валута

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/kuneva-doverieto-e-raboteshtata-v-es-valuta--198014/

Гърците не могат да напреднат по начина, по който кабинетът им преговаря, смята българският вицепремиер

Варненско школо направи зелена класна стая

http://pik.bg/варненско-школо-направи-зелена-класна-стая-news360133.html

Варненско школо направи зелена класна стая

Зелена класна стая на открито оформиха в СОУ "П. Яворов" във Варна, съобщи директорът на учебното заведение Даринка Божинова.

Сред разнообразието на дървета, храсти и тревисти растения са поставени пейки с навеси. Зеленият кът ще се ползва за обучение и общуване в неформална среда, с цел разширяване фокуса на екологичното образование и възпитание на децата.

Откритата класна стая е по проект "Екоучилище в действие", реализиран със средства от Община Варна. За налагане на добри практики в обучението по екология СОУ "П. Яворов" спечели международния приз „Зелен флаг“ по Програма "Екоучилища".

Проф. Стив Ханке: Новият управител на БНБ трябва да е против влизането на България в еврозоната

http://www.moreto.net/novini.php?n=294186

Новият управител на БНБ трябва да е против влизането на България в еврозоната, заяви в интервю за "Хоризонт" финансистът, проф. Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас. За пореден път, Ханке призова централната ни банка да публикува отчетите на всяка банка поотделно всеки месец: Знам някои от имената, но нямам специфично мнение за тях, затова ще се въздържа да ги коментирам.

Гърция може да въведе "вътрешна валута" заради неплатежоспособността си

http://econ.bg/Новини/Гърция-може-да-въведе-вътрешна-валута-заради-неплатежоспособността-си_l.a_i.682781_at.1.html

Гърция може да въведе "вътрешна валута" заради неплатежоспособността си. Това заяви икономистът проф.Татяна Хубенова. Според нея, ако и след...

Бивш съпруг наръгал над 10 пъти младата жена в Бургас, арестуваха го

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4854507

33-годишният бивш съпруг е причинил тежката телесна повреда на младата жена в Бургас, съобщиха от ОД на МВР-Бургас.
27-годишната жена с инициали Г.Г. от Бургас е намушкана с нож в областта на гърдите и корема около 08.25 часа тази сутрин. Жената в много тежко състояние е настанена в отделение ''Реанимация’’ към МБАЛ – Бургас.
33-годишният бивш съпруг е причинил тежката телесна повреда на младата жена в Бургас, съобщиха от ОД на МВР-Бургас. 27-годишната жена с инициали Г.Г. от Бургас е намушкана с нож в областта на гърдите и корема около 08.25 часа тази сутрин. Жената в много тежко състояние е настанена в отделение ''Реанимация’’ към МБАЛ – Бургас.

Бивш съпруг наръгал над 10 пъти младата жена в Бургас, арестуваха го

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4854510

33-годишният бивш съпруг е причинил тежката телесна повреда на младата жена в Бургас, съобщиха от ОД на МВР-Бургас.
27-годишната жена с инициали Г.Г. от Бургас е намушкана с нож в областта на гърдите и корема около 08.25 часа тази сутрин. Жената в много тежко състояние е настанена в отделение ''Реанимация’’ към МБАЛ – Бургас.
33-годишният бивш съпруг е причинил тежката телесна повреда на младата жена в Бургас, съобщиха от ОД на МВР-Бургас. 27-годишната жена с инициали Г.Г. от Бургас е намушкана с нож в областта на гърдите и корема около 08.25 часа тази сутрин. Жената в много тежко състояние е настанена в отделение ''Реанимация’’ към МБАЛ – Бургас.

Гръцката църква и олигархията ще гласуват с "ДА" на референдума

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4854500

Гръцкият търговски флот се готви да емигрира, ако новото правителство наложи данъци на корабните магнати. Лидерът на лявата коалиция СИРИЗА, която се очаква да спечели референдума в неделя, предвижда данъчно облагане на търговския флот, пише
Гръцкият търговски флот се готви да емигрира, ако новото правителство наложи данъци на корабните магнати. Лидерът на лявата коалиция СИРИЗА, която се очаква да спечели референдума в неделя, предвижда данъчно облагане на търговския флот, пише "Български новини". По същото време половин милион гърци отказват да платят извънредeн данък върху имотите,

Ислямска държава заплашвала с атентати на 7 юли във Великобритания

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/04/2566504_isliamska_durjava_zaplashvala_s_atentati_na_7_juli_vuv/?ref=rss


Групировката Ислямска държава е отправила заплахи за атака във Великобритания на 7 юли, пише италианският вестник "Република", цитиран от БТА.

На 7 юли се навършват 10 години от вълната от атентати в лондонската транспортна система. На тази дата през 2005 г. четирима родени във Великобритания камикадзета от пакистански произход се взривиха в метрото и в автобус на градския транспорт в Лондон. Убити бяха 52 души,  ранените бяха 700. Тогава отговорност за атаката пое Ал Каида.
...

Млада жена била нападната на улицата в Бургас

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/mlada-zhena-bila-napadnata-na-ulicata-v-burgas-6038895

Тя е приета в болница в тежко състояние с множество порезни рани. Според информацията от МВР става въпрос за семейна драма

Янков: С новия фонд се източват държавни енергийни предприятия

http://frognews.bg/news_94170/IAnkov-S-noviia-fond-se-iztochvat-darjavni-energiini-predpriiatiia/

Министърът на енергетиката обяви, че очаква за шест месеца във Фонда за сигурност на електроенергийната система да се съберат очаква 200 млн. лева. Доколкото разбирам, тези средства ще бъдат вкарани в НЕК.

Гръцката църква и олигархията ще гласуват с "ДА" на референдума

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4854503

Гръцкият търговски флот се готви да емигрира, ако новото правителство наложи данъци на корабните магнати. Лидерът на лявата коалиция СИРИЗА, която се очаква да спечели референдума в неделя, предвижда данъчно облагане на търговския флот, пише "Български новини".
По същото време половин милион гърци отказват да платят извънредeн данък върху имотите,
Гръцкият търговски флот се готви да емигрира, ако новото правителство наложи данъци на корабните магнати. Лидерът на лявата коалиция СИРИЗА, която се очаква да спечели референдума в неделя, предвижда данъчно облагане на търговския флот, пише "Български новини". По същото време половин милион гърци отказват да платят извънредeн данък върху имотите,

РЗИ: Няма радиоактивно замърсяване във Варна след пожара край Чернобилската зона

http://pik.bg/рзи-няма-радиоактивно-замърсяване-във-варна-след-пожара-край-чернобилската-зона-news360130.html

РЗИ: Няма радиоактивно замърсяване във Варна след пожара край Чернобилската зона

Няма данни за наличие на радиоактивно замърсяване в резултат на пренос на въздушни маси от територията на АЕЦ "Чернобил", съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). От там са категорични, че няма здравно-радиационен риск за населението на град Варна след възникналия пожар на 29 юни в югоизточната част на зоната с ограничен достъп на АЕЦ "Чернобил".

Здравните инспектори са извършили учестено измерване на гама-фона пред РЗИ-Варна и района на морската градина през вчерашния ден. Измерените стойности варират 0,05 до 0,09 µSv/h . Отклонения извън нормалните флуктуации на гама-фона за град Варна не са констатирани. 

За периода от 26 юни до 2 юли здравните инспектори са проверили 6 обекти, използващи източници на йонизиращи лъчения (ИЙЛ) при осъществяване на държавен здравен контрол за спазване на изискванията за защита на лицата от въздействието на йонизиращи лъчения, с цел проверка на документацията и спазване изискванията и правилата за радиационна защита. При извършените инспекции не са констатирани нарушения.

Когато една страна остава без пари..

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/kogato-edna-strana-ostava-bez-pari--198013/

В гръцките магазини дефицитна стока става рестото, а страната е напът да въведе бартерна икономика – като в Третия свят

Мобилно приложение казва на потребителите какви са правата им в ЕС

http://www.mediapool.bg/mobilno-prilozhenie-kazva-na-potrebitelite-kakvi-sa-pravata-im-v-es-news236253.html

В разгара на летния сезон безплатно мобилно приложение информира потребителите какви са правата им в Европейския съюз, съобщават от Комисията за защита на потребителите. Приложението ECC-Net: Travel работи офлайн, за да се избегнат роуминг такси и е на 25 езика. Мобилното приложение е полезно със съвети за решаване на различни проблеми, които могат да възникнат по време на почивка - например при плащане повече за договореното за кола под наем, ако има трудности да бъде нает хотел, при закупуване на дефектен продукт. От Комисията за защита на потребителите уточняват, че приложението е разработено специално за лятото, лесно е за използване и не само уведомява потребителя за неговите права, но дава възможност да ги изрази на съответния чужд език. Приложението е инициатива на цялата мрежа Европейски потребителски центрове. В случай че то не покрива вашата ситуация напълно, можете да се свържете с вашия Европейски потребителски център директно. Такива потребителски центрове има във всяка държава-членка на ЕС, както и в Исландия и Норвегия. Към 1 юли приложението е изтеглено над 41 000 пъти. България е на четвърто място по сваляния с около 2000 даунлоуда.  

Янаки Стоилов захапа Калфин, скочи и на Станишев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4854496

Унищожително изказване направи зам.-шефът на БСП и на Народното събрание Янаки Стоилов късно снощи в предаването на Емил Кошлуков по Канал 3. Той открито нападна вицепремиера Ивайло Калфин.
Унищожително изказване направи зам.-шефът на БСП и на Народното събрание Янаки Стоилов късно снощи в предаването на Емил Кошлуков по Канал 3. Той открито нападна вицепремиера Ивайло Калфин. "Не е наш категорично, нито пък е ляв", заяви депутатът от левицата. Той подложи на унищожителна критика пенсионните реформи на кабинета,

Труден и объркан сезон отчитат от туристическия бранш във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=294190

Много труден и объркан сезон отчитат от туристическия бранш във Варна. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна доц. Стоян Маринов, член на УС на Варненска туристическа камара. По думите му, към момента няма точни данни за това, как протича летния сезон край Варна, но общото мнение е, че лятото ще бъде трудно.

Прокуратурата няма да разследва Валери Симеонов за остри критики към циганите

http://pik.bg/прокуратурата-няма-да-разследва-валери-симеонов-за-остри-критики-към-циганите-news360126.html

Прокуратурата няма да разследва Валери Симеонов за остри критики към циганите

Прокуратурата е отказала да разследва председателя на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов за расистки изказвания заради имунитета му като народен представител. Това става известно от постановление на Софийска градска прокуратура. Държавното обвинение беше сезирано от Красимир Кънев от Българския хелзински комитет (БХК), Ани Димитрова и Еми Барух заради изявление на Симеонов на 17 декември миналата година от парламентарната трибуна.

Тогава Симеонов заяви, че българските роми са се превърнали "в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки".

Адвокат Даниела Михайлова коментира, че постановлението ще бъде обжалвано. "Ще изчерпаме всички вътрешноправни средства, за да можем да се обърнем към международни институции, които имат обратна практика". По думите й прокуратурата тълкува доста разширително разпоредбата на Конституцията за функционалния имунитет на депутатите, което е опасно, защото всеки който стане депутат, ще може да използва парламентарната трибуна, за да обижда, който си иска.

"Не е в длъжностната характеристика на народния представител и не виждам как е свързано с работата му да прави такива изказвания", заяви още адвокат Михайлова, която е ръководител на правни програми на Сдружение с нестопанска цел "Инициатива за равни възможности".

Прокуратурата няма да разследва Валери Симеонов за расистки изказвания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4854492

Прокуратурата е отказала да разследва председателя на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов за расистки изказвания заради имунитета му като народен представител. Това става известно от постановление на Софийска градска прокуратура, съобщава "Дневник".
Държавното обвинение беше сезирано от Красимир Кънев от Българския хелзински комитет (БХК),
Прокуратурата е отказала да разследва председателя на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов за расистки изказвания заради имунитета му като народен представител. Това става известно от постановление на Софийска градска прокуратура, съобщава "Дневник". Държавното обвинение беше сезирано от Красимир Кънев от Българския хелзински комитет (БХК),

Прокуратурата няма да разследва Валери Симеонов за расистки изказвания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4854489

Прокуратурата е отказала да разследва председателя на
Прокуратурата е отказала да разследва председателя на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов за расистки изказвания заради имунитета му като народен представител. Това става известно от постановление на Софийска градска прокуратура, съобщава "Дневник". Държавното обвинение беше сезирано от Красимир Кънев от Българския хелзински комитет (БХК),

Асоциацията на зърнопроизводителите се събира на извънредно заседание заради промените в Наредба № Н-18

http://www.cross.bg/zurnoproizvoditelite-vykodinov-sistemata-1472324.html

София /КРОСС/ Националната асоциация на зърнопроизводителите свиква извънредно заседание на Управителния съвет днес заради обнародваните промени в Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби на гориво в търговските обекти чрез фискални устройства. Това съобщи за „Фокус" Ангел Вукодинов от Асоциацита на зърнопроизводителите. Очаква се всички 22 регионални организации в България да си кажат мнението - съгласни ли са, или не са ли съгласни с обнародваните промени в Наредбата и ще има ли реакция и каква, посочи Вукодинов. Зърнопроизводителите смятат, че в този доста напрегнат период на жътва, съвпадението с публикуването на наредбата може би не е случайно. Но каквото и да е решението, убеждението на земеделците е, че тази наредба не пази по никакъв начин интереса на държавата - контрабандата няма да спре. Горивото не е стока, която може да се движи с някакви превозни средства или по някакви случайни канали. Това е стока, която идва в България с танкери, или се произвежда в единицата рафинерии, които имаме там. Или пък идва със специализирани петроловози, бензиновози, които много по-лесно държавата може да контролира. Наредбата се обсъжда вече година и половина на ниво Управителен съвет на Националната асоциация на Ако има контрабанда на горива проблемът не е в земеделците, а евентуално в начина на преработка на петрол - внос на огромни цистерни по 20-30 хиляди литра. Земеделието е краен потребител - купува горивото с платени акцизи, с ДДС

Северна Корея изпитва химични оръжия върху хора, твърди избягал от страната учен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/04/2566502_severna_koreia_izpitva_himichni_orujiia_vurhu_hora/?ref=rss


Избягал във Финландия севернокорейски учен твърди, че Северна Корея изпитва химични и бактериологични оръжия върху хора, пише италианският вестник "Република", цитиран от БТА.

Ученият, за когото се съобщава само, че се казва Ли, което е често срещано име в Северна Корея, е успял да изнесе от страната 15 гигабайта документи, в това число и видеозаписи, които подкрепяли неговите твърдения. Той е на 47 години и е специалист от центъра за микробиологични изследвания в Гангие в...

Бивши министри защитиха Бъчварова

http://www.cross.bg/sindikatite-sokolov-vreme-1472323.html

София /КРОСС/ Аз бих посъветвал синдикатите да внимават - по силата на изричен текст на Конституцията и на ЗМВР, синдикатите не могат да правят политически искания. Абсурдно е един синдикат да казва „Този не го искаме за министър, за ръководител". Остава синдикатите да започнат да предлагат кой да стане - може да е г-н Цветлин Йовчев или г-н Пеевски. Това коментира пред bTV Йордан Соколов, министър на вътрешните работи през 1991 г. - 1992 г. Думите му бяха в отговор на въпроса как оценява работата на Румяна Бъчварова, за чиято оставка се обявиха от полицейския синдикат по време на последните протести.Соколов беше категоричен, че към момента министърът се справя с предизвикателствата.На сходно мнение бе и друг бивш шеф на МВР - Румен Петков. „Не знам какво доведе до тази ескалация да се иска оставката на г-жа Бъчварова. Не е нормално министърът да няма 3 месеца и да започнем да му се катерим по гърба - особено, че тя не е дала никакво основание", подчерта той.Соколов продължи атаката си срещу синдикатите, като отбеляза, че доверието в МВР се е сринало по време на протестите срещу кабинета „Орешарски", когато стотици командировани полицаи са пазели Народното събрание извън зоната за сигурност, вместо да са по границата: „Тогава никаква дейност от синдикатите, не се чувстваха обидени, не се чувстваха употребени".В навечерието на професионалния празник на МВР, двамата обърнаха поглед към престоя си в силовото ведомство

Започна военноморското учение "Бриз 2015"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/04/2566503_zapochna_voennomorskoto_uchenie_briz_2015/?ref=rss


Морското военно учение "Бриз 2015" се провежда в 12 милната българска акватория на Черно море. За това съобщиха от Щаба на Военноморските сили във Варна.

"Това е отворено учение на Българската армия, в което като наши портньори се канят за участие всички държави – членки на НАТО, обясни кап. I ранг Коста Андреев, Началник на щабa на Военноморските сили. За да няма никакви спекулации, трябва да е ясно, че ученията на НАТО се планират, ръководят и плащат от Алианса. "Бриз" е учение,...

Врачанин изхвърча от пътя с автомобила си и падна в реката

http://petel.bg/Vrachanin-izhvarcha-ot-patya-s-avtomobila-si-i-padna-v-rekata__118277

Лек автомобил е изхвърчал от пътя и се е преобърнал в коритото на река Бриша, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР- Враца....

Няма официална информация, че българи са участвали в „Ислямска държава"

http://petel.bg/Nyama-ofitsialna-informatsiya--che-balgari-sa-uchastvali-v----Islyamska-darzhava__118278

Няма официално постъпила информация, която да потвърждава, че българи са участвали в така наречената организация „Ислямска държава”....

Лили Йончева написа два учебника по музика, по които ще се преподава в цял Лондон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853427

Няма шанс Лили Йончева да остане без билет за втория концерт на Слави Трифонов и “Ку-ку бенд” наесен. Обаче няма да гледа отстрани, а ще работи.
Казва и? го Евгени Димитров-Маестрото в телефонен разговор преди дни. Тя му се обажда, за да го попита: “Сигурно ли е?”.
Малко преди това нейни приятели в Лондон и? разказват за еуфорията около
Няма шанс Лили Йончева да остане без билет за втория концерт на Слави Трифонов и “Ку-ку бенд” наесен. Обаче няма да гледа отстрани, а ще работи. Казва и? го Евгени Димитров-Маестрото в телефонен разговор преди дни. Тя му се обажда, за да го попита: “Сигурно ли е?”. Малко преди това нейни приятели в Лондон и? разказват за еуфорията около

Момиче загина при опит да си направи селфи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4854481

21-годишно момиче загина нелепо при опит да си направи селфи скомпанията си в района на Москва-Сити, съобщава Lifenews.ru.
Абсолвентката на Руския държавен университет по туризъм искала да направи снимки с камерата на мобилния си телефон, опряла се на счупена ограда и паднала от 15-метрова височина. Загинала на място.
21-годишно момиче загина нелепо при опит да си направи селфи скомпанията си в района на Москва-Сити, съобщава Lifenews.ru. Абсолвентката на Руския държавен университет по туризъм искала да направи снимки с камерата на мобилния си телефон, опряла се на счупена ограда и паднала от 15-метрова височина. Загинала на място.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване