Маратонът в София днес затваря голяма част от центъра

http://www.cross.bg/hristo-evlogi-georgievi-1482935.html

/КРОСС/Маратонът на София, който се провежда днес, ще затвори за движение и паркиране голяма част от центъра на града. Ограничения в паркирането и промени в градския транспорт има от вчера. Маршрутът на маратона е: Старт от северозападното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" пред националния стадион „Васил Левски" по северозападното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", по ул. „Проф. Фритьоф Нансен, наляво по южната лента на бул. „Патриарх Евтимий", наляво по източното пътно платно на бул. „Витоша", надясно по ул. „Бяла черква" до бул. „П.Ю.Тодоров", обратно по ул. „Бяла черква", бул. „Петко Каравелов", южното платно на бул. „България", югоизточното платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", до Орлов мост, преминава по пешеходната зона, по северозападното платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" до Национален стадион „Васил Левски", където е финалът, съобщиха от Столична община. Очаква се над 3000 души да се включат в инициативата, която е част от годишната програма на кампанията „София - Eвропейска столица на спорта 2018". Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства: - До 16.00 часа на 4 октомври на моста на Национален стадион „Васил Левски".- От 12

Русия: Увеличаваме интензивността на ударите по "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/siriya-kartapolov-irak-1482936.html

/КРОСС/Министерството на отбраната на Русия планира да увеличи интензивността на въздушните удари по терористите в Сирия и призовава към сътрудничество всичките заинтересовани страни. Това заяви началник Главното оперативно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия генерал Андрей Картаполов. Целта на ударите на руската авиация, по думите на Картаполов, са „пунктовете за управление, складове с беоприпаси, комуникационни центрове, работилниците за производство на оръжие за терористите камикадзе и лагери за подготовка на екстремистите". „Не само ще продължим ударите на нашата авиация, но и ще увеличим тяхната интензивност", заяви Картаполов. Към момента информация за обектите на „Ислямска държава" получава от Иран, Ирак и Сирия. За тази цел в Багдад е започнал работа Международен информационен център на Координационния комитет. Руската страна обаче призовава и другите страни да споделят „всякаква полезна информация за обектите на групировката „Ислямска държава" на територията на Сирия и Ирак", отбелязва руският военен. „Трябва открито да признаем, че днес такива данни ние получаваме само от нашите колеги в Центъра от Иран, Ирак и Сирия. Но ние продължаваме да сме отворени за диалог с всичките заинтересовани страни и ще приветстваме всякакъв конструктивен принос в тази работа", каза Картаполов.    

Станишев изненада младежите от БСП с песен

http://www.cross.bg/stanishev-mladezhite-pesen-1482924.html

/КРОСС/По повод 6-ия рожден ден на Младежкото обединение в БСП президентът на ПЕС Сергей Станишев изненада младите с нетрадиционен подарък. По негова молба Джонатан Тейлър написа песен „STAND UP! WE ARE ONE" (Ние сме едно). Идеята хрумнала на лидера на европейските социалисти при неговото посещение във Великобритания миналата седмица. Станишев присъства на дебат, организиран от БСП - Лондон на тема бежанци и излизане на Обединеното кралство от ЕС. В разговор с младежите там те му припомнили писмото на Джонатан Тейлър до неговия сънародник Найджъл Фараж в защита на българите от нападките на британския националист. „Бъдещето зависи от теб. Ние сме социалисти. Ние сме младият глас на България. Обединени за демокрация, свобода и социална справедливост" се казва в песента, подарена на младежите за кампанията.

Страната на излишните хора

http://frognews.bg/news_98958/Stranata-na-izlishnite-hora/

Дори в Индия и Китай, държавите с най-многолюдно население на земята, няма излишни хора! В България обаче има! Те са:

Сергей Станишев: БСП трябва да е по-активна опозиция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258512_%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%B9+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%

 Сергей Станишев призова БСП да бъде по-активна в ролята си на опозиционна партия. Бившият председател на партията и настоящ лидер на европейските социалисти изрази мнение, че в момента е много трудно да се събират подписи за вот на недоверие към кабинета, тъй като всички политически партии влизали в определени договорки.

"Днес всички участват в това статукво, което кара хората да усещат липсата на каквато и да е перспектива. БСП се справя добре в ролята си на опозиция, но трябва да бъде още по-активна", заяви Станишев в предаването на бTV "Тази събота и неделя". Той говори и за бившия си колега Георги Кадиев, който напусна БСП.

"Един човек в политиката трябва да бъде последователен. Не може в продължение на два месеца да казваш, че ще подкрепиш промените и след това постъпиш така. Обективно Кадиев помага на ГЕРБ и Йорданка Фандъкова", убеден е бившият премиер. Станишев изрази надежда, че ако представител на БСП отиде на втори тур на предстоящите избори, другите социалисти ще го подкрепят.

Джордж Клуни не изкарва пари само от кино

http://www.cross.bg/brad-dzhordzh-klyni-1482934.html

/КРОСС/Холивуд е пълен със знаменитости, които не разчитат само на актьорската професия за източник на доходи. Много от звездите превърнаха своите страсти, интереси и хобита в успешен бизнес. Актрисите Гуинет Полтроу, Блейк Лайвли и Рийз Уидърспун си направиха блогове, а после и онлайн магазини.Има известни личности, които се занимават с производство на алкохол, като Джордж Клуни, Франсис Форд Копола, Кейт Хъдсън и Брад Пит. Брад Пит преди години се съюзи с голям винопроизводител от Франция - Марк Перен и създаде своя марка розе (Miraval Rose).    

Над 800 души са заболели от холера в Ирак от септември насам

http://asia.actualno.com/Nad-800-dushi-sa-zaboleli-ot-holera-v-Irak-ot-septemvri-nasam-news_499220.html

Над 800 души са се разболели от холера в Ирак от септември до сега, предаде иранската телевизия Прес ТВ, цитирана от световните агенции. Повече от 50 нови случая на холера бяха регистрирани през последните дни. С тези нови случаи, общият брой на заболелите от септември достига 823, посочва bTV. Епицентърът на заразата е в град Абу Гариб, на 25 километра западно от Багдад, където през септември от холера починаха 10 души. Началото на новата учебна година в Ирак беше отложено за 18 октомври, за

Сирийски прочит на "Здравствуйте, братушки!"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258511_%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%B2%D1%83%D0%B9%D1%82%D0%B5%2C+%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%

 Ако Абделрахман ал Кауакиби - един от патриарсите на сирийската литература от XIX в. и ярък образ в пантеона на будителите срещу турското иго в района на Леванта, бе написал поема като Вазовата “Здравствуйте, братушки!”, тя би трябвало да е озаглавена “Мархаба ал ихуа!”.

Един сирийски прочит на подобно произведение би бил интересен от съвременна гледна точка най-вече заради последните събития около руския десант в Латакия и началото на нова фаза на войната в Сирия.

В случай че някой все още недоумява какво точно прави Путин на тази територия, с която държавата му не граничи, то значи не е слушал речта на руския президент пред ООН, защото по същото време е зяпал пресконференцията на НАСА за влагата на Марс.

Между другото човек спокойно би могъл да пропусне и двете медийни събития, защото нито в едното, нито в другото имаше кой знае каква новина.

Каква е целта на Русия в Сирия? Отговорът на Путин: “Укрепване на властовите институции там, където все още са се съхранили, и възстановяване на държавността там, където бе унищожена.” Как? “Чрез оказването на всестранна помощ – военна, икономическа и материална, на изпадналата в трудно положение държава.”

Путин помага на Асад?! Добро утро! Не виждам обаче защо сега трябва да драматизираме. Това е всеизвестен от години факт. Като солената вода на Марс.

Извън патоса това, на което сме свидетели, е наистина укрепване на зоната, в която правителството на Башар Асад все още оперира. На първо време руските военни помагат на правителствените части да удържат териториите в зоната между Дамаск, Хомс, Латакия и Тартус, където е руската военноморска база. Това е единствената подобна, с която руснаците разполагат в Средиземно море, и е наивно да смятаме, че те ще оставят ислямистите да стигнат до нея.

Тук трябва да направим важно уточнение, че когато използваме термини като “ислямисти”, е много вероятно да настъпи объркване.

Кои са само

ислямисти,

кои са терористи,

кои са и двете?

Къде са нюансите в категоризацията добри и лоши? Да вземем за пример фронта “Нусра”, който има сериозни позиции в Сирия. Когато се споменава тази групировка, обикновено се уточнява, че това е сирийският клон на “Ал Кайда”.

Добре, но от известно време оставам с впечатлението, че спряхме да броим “Ал Кайда” за терористична организация и започнахме да наричаме тия доста неприятни типове бунтовници. Или защото се бият и с режима на Асад и с още по-големите и по-модерни напоследък терористи от “Ислямска държава”, някак си

вече приемаме

“Нусра”, тоест

“Ал Кайда”, за

част от т.нар.

умерена

опозиция?

Сигурен съм, че на терен малко хора биха направили разлика между бойците на “Ислямска държава”, “Нусра” или саудитското прокси “Армия на исляма”. А специално терминът “умерена опозиция” би трябвало отдавна да се приема като правешка шега. Но да се върнем на руската военна тактика в Сирия.

Магистралата Дамаск-Хомс е много важна пътна артерия, която свързва сирийската столица с крайбрежната зона Тартус - Латакия, където, от една страна, живеят лоялните на режима алауити, а от друга, както вече споменах, са концентрирани руските военностратегически интереси.

Тъй като преди време ислямистите успяха да прекъснат трасето Дамаск - Хомс, отхапвайки нови територии от правителствения контрол, сега руснаците го разчистват с бомбардировки по определени позиции. Това е и едно от обясненията защо “братушките” удрят по цели край Хомс, които иначе не са на “Ислямска държава”.

Вероятно и занапред ще продължаваме да бъдем свидетели на руски атаки по места, които не се водят към вилаетите, официално приобщени към халифата на Абу Бакър ал Багдади. Отсега мога да се обзаложа, че ако бойци от фронта “Нусра” или пък такива от по-голямата ислямистка коалиция, наречена “Джейш ал фатах” (Армия на завоеванието), тръгнат от север към Латакия, ще си спечелят за компания няколко щурмовика “Сухой” още щом се качат на шосе М4 оттатък жп прелеза при Шехане.

Картата на руското военно присъствие в Сирия изглежда очертана. Докато “Хизбула” брани вътрешния периметър по границите с Ливан, руснаците тропосват по въздуха външните очертания на този,

нека го наречем

голям апендикс

Не намирам друга по-подходяща форма с очертанията на територията на остатъчна Сирия, в която управлява режимът.

Не искам да адвокатствам на руснаците, както не го правих и докато американците бомбардираха Кобане, където също имаше цивилни жертви. А може би от доставените от Турция оръжия на Армията на завоеванието не умират мирни граждани? Уви, това е най-голямата драма на войната - взема цивилни жертви.

Но Саудитска Арабия да плаче за десетките граждани, загинали от руските бомбардировки в Сирия? Извинете, но това е театър на абсурда, защото самата Саудитска Арабия от месеци избива целенасочено хиляди йеменци, включително жени и деца. Ще кажете: на кого му пука за мирното население на Йемен? Е да, наистина, те са толкова далече от нас. Няма как да цъфнат пред портите на Европа и да ни притесняват с бежанските си проблеми, защото просто няма накъде да бягат. При опит за бягство от родината биха могли да избират дали да се издавят в Аденския залив, или преди това да бъдат изядени от акулите. Затова и няма върволица от йеменски бежанци на гарата в Мюнхен, която заплашва да помрачи жизнерадостния Октоберфест. Но това не значи, че йеменците не страдат. Саудитска Арабия претендира, че защитава в Йемен легитимната власт на един президент (макар и провалил се) и затова има право да бомбардира страната. Това нейно становище се споделя от Белия дом. И от няколко заливни държави, които участват в бомбардировките. Същите, които спонсорират наемнически армии в Сирия срещу президента Асад. Не виждам с какво сирийците са по-различни от йеменците, но виждам добре познатата схема с двойните стандарти. Военната намеса на Русия в Сирия трябва да предизвика у нас отвращение, а в същото време

да приемаме

спокойно

бруталните

демонстрации на

Саудитска Арабия

- една толкова ретроградна сила, че спокойно бихме могли да я наречем истинската “Ислямска държава”.

Башар Асад със сигурност едва ли някога ще си върне отново аурата на любим ръководител на всички сирийци. И да речем, че утре бъде убит, свален от власт или просто реши да отиде на по-дълга почивка в Сочи. Какво би станало? Нима саудитите, катарците, емирците и всички тези "ихуа" или “ихуани”, тоест арабски братушки, които в момента финансират войната в Сирия, ще намерят най-доброто решение за бъдещето на тази страна? И би ли съвпаднало тяхното решение с турската визия за Сирия? Руснаците, които основно обсъждаме днес, са само една от страните в този заплетен конфликт. Да не забравяме американците, французите, иранците... Толкова много различни интереси! Ще бъдат ли запазени границите на Сирия, или картата на региона ще бъде преначертана? Какво ще стане с Ирак? А с независим Кюрдистан? Много сложни въпроси в бъдеще време.

Но по темата на деня поне за мен едно е ясно: Русия едва ли ще освободи Сирия. Да, ще крепи режима в Дамаск, ще трепе избирателно чеченци и всякакви кавказки муджахидини, подвизаващи се на сирийска земя. Вероятно ще използва сирийската карта и вече отвоюваните позиции и за други свои цели... Но Русия няма да освободи Сирия и поради тази причина няма и да я зароби след това, ако трябва да завърша с възрожденски патос. За мюсюлманските братушки, за т.нар. ихуани, обаче не съм сигурен. Те със сигурност биха опитали.

Джефри ван Орден: Бойко Борисов е открит човек и много ангажиран с това, което прави

http://www.cross.bg/dzhefri-suyuz-vreme-1482933.html

/КРОСС/Харесвам Бойко Борисов и го познавам вече от много време. Винаги съм смятал, че е открит човек и много ангажиран с това, което прави. Това каза Джефри ван Орден, евродепутат от групата на европейските консерватори и реформисти в предаването „Беновска пита" по Канал 3. „Също така е добър приятел и го казвам в чисто политически смисъл. Ако трябва да говоря като британец, мога да кажа, че той е подкрепил много от промените, които британският премиер иска да постигне в рамките на Европейския съюз, което ние приветстваме. Промените, които ние преследваме ще доведат до положителни промени в целия Европейски съюз", обясни Джефри ван Орден. За периода, в който заемаше длъжността на докладчик за напредъка на страната ни по пътя ѝ към Европейския съюз, той заяви: „По време на престоя си аз развих привързаност към България и продължавам да се интересувам от това, което се случва тук. За мен беше приятно да представя на моите колеги България". На въпрос дали България трябва да бъде под наблюдение за нормалната работа на правосъдието и МВР, той отговори: „Последната оценка ни насочи към това, че този процес трябва да продължава. Има изключително дълбоки проблеми, които отнемат много време, за да решат. От срещата ми с Бойко Борисов аз имам нова увереност и виждам, че той има амбиция да реши тези проблеми".  

Радулов: Фирма на американски сенатор продава български автомати в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-radylov-bulgarski-1482932.html

/КРОСС/Американска фирма, собственост на сенатор, продава български автомати в Сирия. Това обяви спецът по сигурността Николай Радулов пред Нова телевизия. „Преди години стана така, че български фирми спряха оперират сериозно на пазара за оръжие. След това се направиха съвместни фирми с американци и те продават. Пример е американската фирма, в която участва бившият шеф на военен завод Ибушев, която се ръководи от бивш американски сенатор. Чрез нея се продават автомати „Калашников" в Сирия. Проблемът там за мен е, че всички в момента купуват евтин петрол от „Ислямска държава". Става въпрос за суми от порядъка на 15-16 долара за барел, като цената на борсите е около 48. Конфликтът там ще намери решение, когато бъдат прекъснати икономическите отношения", обяви Николай Радулов. Той добави, че точковите удари, които се нанасят в момента в Сирия, са еднакво неточни - и от страна на Русия, и от страна на международната коалиция.  

Трагедия в Гватемала: Десетки жертви на свлачище

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/tragediia-v-gvatemala-desetki-zhertvi-na-svlachishte-6043326

Калните маси са затрупали над сто къщи, някои от които се намират под 20 метра кал с тежест няколко тона

Експерт: Фирма на американски сенатор продава български автомати в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-bulgarski-avtomati-1482932.html

/КРОСС/Американска фирма, собственост на сенатор, продава български автомати в Сирия. Това обяви спецът по сигурността Николай Радулов пред Нова телевизия. „Преди години стана така, че български фирми спряха оперират сериозно на пазара за оръжие. След това се направиха съвместни фирми с американци и те продават. Пример е американската фирма, в която участва бившият шеф на военен завод Ибушев, която се ръководи от бивш американски сенатор. Чрез нея се продават автомати „Калашников" в Сирия. Проблемът там за мен е, че всички в момента купуват евтин петрол от „Ислямска държава". Става въпрос за суми от порядъка на 15-16 долара за барел, като цената на борсите е около 48. Конфликтът там ще намери решение, когато бъдат прекъснати икономическите отношения", обяви Николай Радулов. Той добави, че точковите удари, които се нанасят в момента в Сирия, са еднакво неточни - и от страна на Русия, и от страна на международната коалиция.  

Вижте кои са антисекс терените!!!

http://frognews.bg/news_98948/Vijte-koi-sa-antiseks-terenite!!!/

За диверсификация на сексуалните си изживявания ние търсим различни места, но много от тях не са много подходящи за тази цел. За да ви прeдпазим от неприятности, ето и пътеводител на антисекс терените.

Експерт: Фирма на американски сенатор продава български автомати в Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258510_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%3A+%D0%A4%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%BF%D1

 Американска фирма, собственост на сенатор, продава български автомати в Сирия. Това обяви спецът по сигурността Николай Радулов пред Нова телевизия.

„Преди години стана така, че български фирми спряха оперират сериозно на пазара за оръжие. След това се направиха съвместни фирми с американци и те продават. Пример е американската фирма, в която участва бившият шеф на военен завод Ибушев, която се ръководи от бивш американски сенатор. Чрез нея се продават автомати „Калашников” в Сирия. Проблемът там за мен е, че всички в момента купуват евтин петрол от „Ислямска държава”. Става въпрос за суми от порядъка на 15-16 долара за барел, като цената на борсите е около 48. Конфликтът там ще намери решение, когато бъдат прекъснати икономическите отношения”, обяви Николай Радулов.

Той добави, че точковите удари, които се нанасят в момента в Сирия, са еднакво неточни – и от страна на Русия, и от страна на международната коалиция.

Сами сме си виновни за всички болести, твърдят лекари

http://www.cross.bg/hiryrgiya-smurtnostta-zabolyavaniya-1482923.html

/КРОСС/ „Да, действително сърдечно-съдовите заболявания са номер едно за смъртността в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Европа". Това каза в предаването „Тази събота и неделя" по БТВ проф. Младен Григоров, кардиолог, по повод това, че кардиологичните заболявания са причина номер едно за смъртността на населението. „За нашата страна, водещи са сърдечно-съдовите заболявания. Над 65 процента от смъртността е свързана с тях. За съжаление, ние сами си го докарваме, като граждани имам предвид, не като лекари, с неразумни неща - тютюнопушенето, прекалено наситена храна с животински мазнини, диабета, липсата на движение и стреса", допълни проф. Григоров. На въпроса каква е добрата новина в областта, в която практикува д-р Ненов, той отговори: „Аз се радвам, че съм част от екипа, който се занимава с модерната част на гинекологията - ендоскопската хирургия. Добрата новина е, че я има в България и то не от скоро, но не толкова добрата е, че не е толкова разпространена, което според мен има, както субективен, така и много сериозен обективен фактор и той е финансов, защото тя е една много по-скъпа хирургия от обикновената". Д-р Ненов допълни, че ендоскопската хирургия допринася за по-доброто здраве, за по-доброто самочувствие на жените и им помага в определени ситуации. Според него, това е хирургията на бъдещето.

Кредиторите поставят нови условия на Гърция

http://www.cross.bg/reformi-gurtziya-grypa-1482931.html

/КРОСС/Еврозоната е съставила списък с 48 реформи, които Гърция трябва да осъществи в следващите няколко седмици, за да получи транш от 2 млрд. евро, предаде електронното издание GRReporter, като цитира информация, предоставена на Атинската новинарска агенция от европейски чиновник. Конкретните мерки са договорени между гръцките власти и кредиторите, и ще бъдат официално представени в понеделник на заседанието на Еврогрупата, което ще се състои в Люксембург. В разговорите Гърция е била представлявана от заместник-министъра на финансите Георгиос Хулиаракис.В първата група мерки, които Атина трябвабързо да изпълни, са погасяването на висящи задължения от август, както и реформи, които според сключеното споразумение с кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ трябваше да бъдат реализирани през септември. Във втората група са мерките, предвидени за октомври - данъчната и пенсионната реформа, продажбата на Независимия оператор за пренос на електроенергия, ускоряване на приватизацията, и др. Еврочиновникът подчертава, че повечето реформи в новия списък са взаимосвързани.Днес новият гръцки парламент положи клетва. Председателят на Народното събрани, както и заместниците му, ще бъдат избрани утре."Гърция трябва да изпълни условията по международна спасителна програма, за да постигне главната си цел да си върне достъпа до пазарно финансиране и да бъде сложен край на външно наблюдение", заяви премиерът Алексис Ципрас пред депутати от неговата партия СИРИЗА, цитиран от БНР

Кадиев помага на Фандъкова и ГЕРБ, не се прави така, категоричен Станишев

http://news.ibox.bg/news/id_1097294427

„През последната година всички се овъртолиха във властта, с изключение на БСП", коментира още политическият живот председателят на Партията на европейските социалисти.

Руското министерство на отбраната обеща да засили интензивността на въздушните удари в Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258509_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%89%

 Министерството на отбраната на Русия обеща да засили интензивността на въздушните удари срещу позиции на терористите в Сирия, съобщава BBC
За последните три денонощия руските ВВС са извършили повече от 60 бойни полети и са нанесли сериозни щети на техническата база на радикалната групировка „Ислямска държава“, твърди представител на ведомството в Москва. 
Руските бомбардировки са предизвикали паника, при която стотици терористи са изоставили позициите си и в момента се опитват да се доберат до Европа, предупреждават от руското министерство на отбраната. 

Bulgaria’s interior ministry works on enhancing security: deputy minister

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258508_Bulgaria%E2%80%99s+interior+ministry+works+on+enhancing+security%3A+deputy+minister

 “We are working on improving the quality of the security service,” said Bulgarian Deputy Minister of Interior Filip Gunev, speaking for the Bulgarian National Television (BNT).
 
“This was one of the issues raised by the trade unions. The service, of course, has financial dimensions. Is it well-paid, is if well-financed? It has other dimensions, too, which we are focused on, including within the anti-corruption plan of the ministry,” the deputy minister commented further. 
 
“The plan aims at resisting the major corruption practices, which are many,” Mr Gunev remarked. 
 

Лондон купува 20 дрона за борба срещу Ислямска държава

http://www.cross.bg/durzhava-islyamska-teroristite-1482930.html

/КРОСС/Великобритания ще купи нови 20 безпилотни самолета, които да се ползват за борба с Ислямска държава. Това става ясно от интервю на премиера Дейвид Камерън. Той посочва, че в момента Лондон разполага с 10 дрона. Намесата на Русия в Сирия няма да попречи на плановете на Великобритания. Oт друга страна Лондон щял да засили своите спeц операции. Междувременно стана ясно, че руски военни самолети са извършили през последните три дни повече от 60 полета, при които са поразили над 50 обекта от инфраструктурата на терористичната организация "Ислямска държава" (ИД), съобщи висш руски военен пред ТАСС. "За три денонощия успяхме да подкопаем материално-техническата база на терористите и да намалим съществено бойния им потенциал", заяви генерал-полковник Андрей Картаполов, началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили. По думите му операцията е предизвикала паника и дезертьорство сред терористите. Руското разузнаване констатира, че терористите напускат контролираните от тях райони.  

Буря и наводнения убиха 12 души на Лазурния бряг

http://www.cross.bg/frantziya-chast-navodneniya-1482929.html

/КРОСС/Дванадесет души загинаха в наводнения, предизвикани от мощна буря в южната част на Франция, съобщиха френските медии. Пороите са превърнали улиците на Кан и Ница в пълноводни реки. Трима души, пътуващи с кола, били удавени в тунел близо до Кан от придошлите води там. Една от жертвите загинала на паркинг, превърнат от дъжда в езеро. Наводненията са отнесли коли в морето. Десетина влакове бяха блокирани по гарите в югоизточната част на Франция със стотици пътници в тях.Част от магистралата А8 е под вода, а второстепенните пътища на Лазурния бряг са непроходими.Къмпинги са били наводнени и хората са се покатерили на караваните си в очакване на хеликоптери, за да ги спасят оттам. В район, силно посещаван от туристите, над 500 души, сред които много британци и датчани, се оказаха блокирани в терминалите на летището в Ница. Стихията вече се е насочила към италианското крайбрежие.

Американският президент изрази "дълбоки съболезнования" на близките на загиналите в „трагичната“ бомбардировка в болницата в Кундуз

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258507_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%22%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B1%D0%BE%D0%B

 Държавният глава на Съединените американски щати Барак Обама изрази „дълбоки съболезнования“ към роднини и близки на загиналите в болницата на хуманитарната организация „Лекари без граници“ в афганистанския град Кундуз, предава AFP. По-рано стана известно, че бомбардировката, при която в събота загинаха 19 души, вероятно е осъществена от ВВС на САЩ. 
„От името на американския народ отправям моите най-дълбоки съболезнования на медицинските специалисти и цивилните граждани, убити и ранени при трагичния инцидент в болницата на „Лекари без граници“ в Кундуз“, се казва в официалното изявление на Белия дом. 
„Министерството на отбраната стартира пълно разследване и ние ще изчакаме резултатите преди да направим окончателно заключение за обстоятелствата около тази трагедия“, заяви държавният глава на Съединените американски щати. 

Станишев бил със семейството си на концерта на Слави Трифонов (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5023305

Лидерът на партията на европейските социалисти Сергей Станишев е бил на концерта на Слави Трифонов на стадион
Лидерът на партията на европейските социалисти Сергей Станишев е бил на концерта на Слави Трифонов на стадион "Васил Левски" миналата седмица със съпругата и двете си деца. Това разказа Станишев по "Тази неделя" на bTV. Концертът бе много впечатляващ, раздадоха се изцяло и това е тайната защо толкова много хора бяха на този концерт, каза Станишев.

Автобус се заби в къща в Ню Йорк, 12 души са ранени

http://www.cross.bg/raneni-iiork-kushta-1482928.html

/КРОСС/Междуградски автобус се разби в къща в квартал на Ню Йорк в събота вечер. При инцидента са ранени 12 души. Причините за случилото се се разследват. Автобусът първо се ударил с кола, идваща срещу него, след което се забил в стената на двуетажна жилищна сграда. Ранените са откарани в болница. Всички са получили леки наранявани и са без опасност за живота.  

Citroen Cactus M от Автосалон Франкфурт 2015

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021526

Citroen представи с мощно младежко шоу „щурия” концептуален модел Cactus M, който е създаден за живот на плажа или пък за излет в планината.
В основата на Cactus M е произвежданият през 80-те години на миналия век Citroen Mehari. Новият модел на французите е предназначен за хората, които обичат приключение и въпреки че е кросоувър,
Citroen представи с мощно младежко шоу „щурия” концептуален модел Cactus M, който е създаден за живот на плажа или пък за излет в планината. В основата на Cactus M е произвежданият през 80-те години на миналия век Citroen Mehari. Новият модел на французите е предназначен за хората, които обичат приключение и въпреки че е кросоувър,

Citroen Cactus M от Автосалон Франкфурт 2015

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021543

Citroen представи с мощно младежко шоу „щурия” концептуален модел Cactus M, който е създаден за живот на плажа или пък за излет в планината.
В основата на Cactus M е произвежданият през 80-те години на миналия век Citroen Mehari. Новият модел на французите е предназначен за хората, които обичат приключение и въпреки че е кросоувър,
Citroen представи с мощно младежко шоу „щурия” концептуален модел Cactus M, който е създаден за живот на плажа или пък за излет в планината. В основата на Cactus M е произвежданият през 80-те години на миналия век Citroen Mehari. Новият модел на французите е предназначен за хората, които обичат приключение и въпреки че е кросоувър,

Храните на едро поскъпват през септември

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/hranite-na-edro-poskypvat-prez-septemvri-203458/

През месеца започва повишаване на цените на зеленчуците и плодовете, които са в края на активното сезонно предлагане

Полицията в Бразилия убива средно по осем души на ден

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258506_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE+%D0%BE%D1%81%D0%B

  Служителите на гражданската и военната полиция в Бразилия убиват средно по осем души на ден. Това сочат данните в изследване на неправителствената организация „Бразилски форум за обществена сигурност“, цитирани отTACC
Така през 2014 г. от действията на силите за сигурност в латиноамериканската държава са загинали общо 3022 души, като най-много от инцидентите са регистрирани в двата най-големи града в страната – Сао Пауло и Рио де Жанейро. Данните показват тревожен ръст на насилието сред полицейските части, които през 2013 г. са отнели живота на 37 % по-малко хора.
„Това е просто още едно доказателство, че системата на работа на полицията се нуждае от коригиране. Правителството трябва да действа по-ефективно, за да прекрати тази война“, коментира един от авторите на изследването. 

Анелия Клисарова обеща дрифт писта за Варна и призова за разумно шофиране

http://petel.bg/Aneliya-Klisarova-obeshha-drift-pista-za-Varna-i-prizova-za-razumno-shofirane__129274

За мен е невероятно преживяване тази вечер да съм с вас, дрифт състезателите и младите хора на Варна, защото имаме обща  кауза – безопасно...

Обама със странно извинение за "трагичната" бомбардировка в Кундуз

http://petel.bg/Obama-sas-stranno-izvinenie-za-tragichnata-bombardirovka-v-Kunduz__129275

Президентът на САЩ Барак Обама поднесе съболезнованията си на роднините на пострадалите и загиналите в бомбардировката на болницата на...

Четири присъди за незаконен добив на дървесина от началото на годината

http://pik.bg/четири-присъди-за-незаконен-добив-на-дървесина-от-началото-на-годината-news410763.html

Четири присъди за незаконен добив на дървесина от началото на годината

Четири са присъдите за нерегламентиран добив на дървесина, постановени от началото на 2015 г. Общо образуваните от прокуратурата производства са 62. Това се посочва в писмен отговор на министъра на земеделието и храните Десислава Танева на депутатски въпрос.

Общо 22 са присъдите за престъпления срещу гората от 1 януари до 28 септември 2015 г., уточнява Танева. 15 от тях са за незаконно транспортиране на дървесина.

От началото на годината за констатирани нарушения в горските територии – държавна и недържавна собственост, са съставени общо 10 122 актове за установяване на административни нарушения. За констатирани пропуски при добив на дървесина са издадени 1 874 акта.

Министърът на земеделието припомня, че според последните промени в Закона за горите, считано от 1 януари 2016 г. се въвежда ограничение за автомобилите, извършващи транспорт на дървесина. Те ще трябва да бъдат снабдени с действащо GPS-устройство, с които ще има възможност за тяхното проследяване. “Въвежда се и задължение на собствениците на обектите, в които постъпва, преработва се или се експедира дървесина, да осигурят постоянно видеонаблюдение в тях”, посочва Десислава Танева и допълва, че след известен период ще бъде анализиран и конкретния ефект от въведените мерки. Според МЗХ бъдещите мерки, работата на 173 мобилни екипи, както и допълнителното маркиране на отсечената дървесина от държавните гори преди нейното транспортиране с пластини с уникален идентификационен номер и електронизацията на системата за издаване на превозни билети, ще направят достатъчно надеждна системата за добив, преработка и транспорт на дървесина, включително за износ.

Дарина Павлова строи нов хотел в Боровец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5023302

Дарина Павлова строи нов хотел в Боровец, съобщава „Телеграф”. За това се похвали самата тя в профила си във фейсбук. Вдовицата на Илия Павлов пусна снимка от строежа, на която се е пременила в работнически екип със светлоотразителна жилетка и ботуши. На фона на скелетата тя е гушнала 53-годишния бизнесмен Михаел Джамбазов.
Дарина Павлова строи нов хотел в Боровец, съобщава „Телеграф”. За това се похвали самата тя в профила си във фейсбук. Вдовицата на Илия Павлов пусна снимка от строежа, на която се е пременила в работнически екип със светлоотразителна жилетка и ботуши. На фона на скелетата тя е гушнала 53-годишния бизнесмен Михаел Джамбазов.

"Ислямска държава" екзекутирала по-малко хора, отколкото властите в Саудитска Арабия

http://www.cross.bg/durzhava-damask-arabiya-1482922.html

/КРОСС/С или без Асад? Това не е въпросът. Разбирането, че бежанската криза и проблемите в Сирия ще изчезнат след свалянето на режима в Дамаск, е абсолютно погрешно, смятат в редакцията на германския национален вестник Die Zeit. За цивилното население в измъчената от кървавия граждански конфликт в близкоизточната държава е все едно дали го избиват бомбите на Москва и САЩ, главорезите от „Ислямска държава" или собственото му правителство в Дамаск. Цинизмът и лицемерието трябва да бъдат изобличени и преди да посочим терористите като проблем номер едно за Близкия Изток, е редно да знаем, че през настоящата година халифатът от Ракка е екзекутирала по-малко хора, отколкото властите в Саудитска Арабия са обезглавили „въз основа на шериата". Факт, който в световните медии премълчават, но който повдига неудобния въпрос от какво и от кого трябва да бъдат защитавани хората, живеещи в тази част на света.  

Deutsche Welle: ЕК допуска създаването на временни транзитни зони за бежанци в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=302934

Европейската комисия допуска създаването на транзитни зони за бежанци в Германия и Австрия като временна мярка, съобщава Deutsche Welle, позовавайки се на източник от ЕК. По този начин Брюксел реагира на инициативата на германския вътрешен министър Томас де Мезиер, който предложи вариант за ускорено разглеждане на молбите за предоставяне на убежище.

НАТО ще изгради в Краков експертен център за контраразузнаване и борба с тероризма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258505_%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%B2+%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8

 Организацията на Северноатлантическия пакт ще открие в полския град Краков експертен и учебен център за контраразузнаване и борба с тероризма, съобщава германският ежедневник Die Welt am Sonntag
Новата структура ще заработи преди края на настоящата 2015 г. В базата на Алианса ще бъдат разположени между 40 и 70 военнослужещи, в това число и такива, които ще бъдат изпратени от германското министерство на отбраната. 
НАТО откри свои командни центрове в Естония, Латвия, Полша, България и Румъния. От тях ще бъдат координирани ученията и разполагането на силите на Алианса, припомнят от редакцията.

Дарина Павлова строи нов хотел в Боровец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5023296

Дарина Павлова строи нов хотел в Боровец, съобщава „Телеграф”. За това се похвали самата тя в профила си във фейсбук. Вдовицата на Илия Павлов пусна снимка от строежа, на която се е пременила в работнически екип със светлоотразителна жилетка и ботуши. На фона на скелетата тя е гушнала 53-годишния бизнесмен Михаел Джамбазов.
Дарина Павлова строи нов хотел в Боровец, съобщава „Телеграф”. За това се похвали самата тя в профила си във фейсбук. Вдовицата на Илия Павлов пусна снимка от строежа, на която се е пременила в работнически екип със светлоотразителна жилетка и ботуши. На фона на скелетата тя е гушнала 53-годишния бизнесмен Михаел Джамбазов.

Израелската полиция е забранила достъпа на палестинци до старата част на Йерусалим

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258504_%D0%98%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%

 Израелската полиция обяви днес, че на палестинците ще им е забранен достъпа до старата част на Йерусалим за два дни след две нападения над израелци, при които един от нападателите загина, предаде AFP.
Това решение ще засегне голям брой палестинци в окупирания Източен Йерусалим, които не живеят в стария град, което ще означава, че само израелци, туристи, жители на района, собственици на бизнес и ученици ще могат да влизат там.

Lord of the Dance отново смая софийската публика

http://pik.bg/lord-of-the-dance-отново-смая-софийската-публика-news410760.html

Lord of the Dance отново смая софийската публика

Новият магнетичен спектакъл на ирландската трупа на Майкъл Флетли - Lord of the Dance: Dangerous games отново смая София и изправи на крака Зала 1 на НДК.

В събота вечер публиката се потопи във вихър от емоции, пресъздадени от изкусните танцьори на трупата. И в новата постановка имаше битка между Доброто и Злото - борба, в която бяха пресъздадени най-силни човешки чувства. Изкусните танцови изпълнени бяха подчертани от музиката, ефектите и фантастичните елементи в спектакъла, в който победи истинският Господар на танца.

Самият Майкъл Флетли - легендарният танцьор, хореограф и създател на Lord of the Dance, който го превърна в най-гледания танцов спектакъл в света, не се качи да танцува на живо на сцената пред софийската публика. Тя видя, чрез екрана обаче неговите майсторски изпълнения със застрахованите му за милиони крака.

Той самият пристигна за първи път в София часове преди началото на спектакъла: „Българската публика винаги много добре усеща нашето шоу и винаги са много топли и страстни за изкуството и за танца. И ние винаги прекарваме страхотно тук”, каза господарят на танца.

Сбогом, Google! На бял свят вече е Alphabet

http://www.cross.bg/alphabet-google-fiber-1482927.html

/КРОСС/От днес Google вече ще е Alphabet - холдингово дружество, под чиято шапка влизат основните услуги на интернет гиганта - Google Search, YouTube, Android, Gmail, Google+, Fiber и Loon, съобщава Wired. Google става Alphabet От Google съобщиха, че реорганизацията им като Alphabet ще бъде официално финализирана до края на работния ден и дори акциите им ще бъдат преименувани по същия начин. Акциите обаче запазват символа, с който се търгуват - GOOG и GOOGL. Единствено корпоративното им име ще се промени. Ходът на практика предоставя нови възможности за растеж, след като дъщерните дружества ще са със собствена отговорност, управление и печалба - черта, типична за големите и успешни конгломерати като Sony, General Electric и HSBC. Бордът на директорите на Alphabet ще бъде в същия състав като този на Google. Правата на акционерите също се запазват. „Няма да има никаква промяна във всекидневните дейности, просто юридическо действие, за да се официализира и регламентира структурата", пише говорител на компанията в имейл до Wired, цитиран отeconomic.bg. Промяната ще бъде най-забележима, когато компанията публикува резултатите си за четвъртото тримесечие през януари догодина. Тогава тя за пръв път ще обяви печалбите от два различни свои сегмента: Google на Сундар Пичай и Alphabet на Лари Пейдж

Над 5 милиона гърци декларираха годишни доходи под 12 000 евро

http://www.grreporter.info/nad-5-miliona-grtsi-deklarirakha-godishni-dokhodi-pod-12-000-evro/17998

От 2010 насам делът на най-бедните данъкоплатци се е увеличил с 14%, богатите данъкоплатци с доходи над 100 000 евро са на изчезване

прочети повече

Правят паметник на химна „Велик, е нашият войник”

http://frognews.bg/news_98945/Praviat-pametnik-na-himna-Velik-e-nashiiat-voinik/

В Казанлък бе учреден Инициативен комитет за изграждане на паметна плоча на химна на 23-ти Пехотен шипченски полк „Велик, е нашият войник”. За негов председател бе избран проф. Генчо Начев.

АПИ: До края на октомври ще заработи системата за броене на трафика по автомагистралите

http://pik.bg/апи-до-края-на-октомври-ще-заработи-системата-за-броене-на-трафика-по-автомагистралите-news410759.html

АПИ: До края на октомври ще заработи системата за броене на трафика по автомагистралите

До края на октомври ще завърши изграждането на системата за автоматизирано събиране и анализ на данни за пътния трафик по автомагистралите и първокласните пътища, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. и националния бюджет. До момента са монтирани 90% от главните и допълнителни преброителни пунктове на автомагистралите „Тракия“, „Хемус“, „Люлин“, „Марица“ и „Струма“ както и на първокласните пътища. Предвидено е осигуряването на 100 трафик броячи.

Технологичното оборудване е доставено и инсталирано. Софтуерът, необходим за обработка на данни от броячите, е в готовност за работа и при предварителните тестове показва висока степен на статистическа точност. Монтирани са и 2 от предвидените 3 системи за автоматизирано наблюдение на метеорологичните условия. Те са на път E-79 - при с. Долна Вереница, в област Монтана, и в района на Кресна, в област Благоевград. Предстои изграждането на системата на път I-6, при входа на град Бургас. Мрежата от метеорологични станции, позволява точно прогнозиране на пътните условия и ще предупреждава структурите на Агенция „Пътна Инфраструктура“,шофьорите и фирмите, отговарящи за зимното поддържане, при настъпване на промени във времето. Всички данни, които се събират от точките за преброяване на трафика и проследяването на метеорологичните условия, се записват в реално време чрез GPRS комуникация в сървърния център на АПИ.

Изпълнител на проекта „Интегрирана система за анализ и оценка на трафика по автомагистрали и I-ви клас пътища на територията на Република България, които са част от ТЕН-Т мрежите“ е сдружение „Контракс Инфра“, в което участват: „Контракс“ АД и „ИНФРА РОУДС“ ЕООД. Стойността на договора е 3 997 524,00 лв. без ДДС.

Терористите от „Ислямска държава“ евакуират семействата си от Сирия в Ирак заради въздушните удари на Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258503_%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%E2%80%9E%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%E2%80%9C+%D0%B5%D0%B2%D0%B0%

 Бойците от терористичната организация „Ислямска държава“ евакуират своите семейства от сирийския град Ракка, който е провъзгласен за тяхна столица, към иракския град Мосул, пише ливанският вестник Al Akhbar.
След началото на руските военновъздушни удари в района на Ракка, терористите са започнали да евакуират семействата си в Ирак, където засега не могат да бъдат застигнати от руските самолети. Според изданието в редиците на терористите „цари смут“. Те напускат своите щабове и бункери, страхуват се от нови въздушни удари и се укриват по жилищни райони.
„Ислямска държава“ няма ефективна противовъздушна отбрана. Единственото, с което терористите разполагат са зенитни оръдия, които не могат да достигнат руските изтребители.

Фенове и ръководство на ЦСКА се срещат на "Българска армия"

http://offnews.bg/news/n_1/n_567270.html

В 10 часа тази сутрин започва срещата между ръководството на ЦСКА и привържениците на клуба, на която се очаква да бъдат обсъждани важни въпроси за бъдещето на "армейците". Събранието e на стадион "Българска армия" като за целта ще бъде използван Сектор А, на който се очаква своите места да заемат над 2 хиляди души. Пред трибуната e изградена сцена, от която ще бъде водено събитието. На него щe присъства ръководството на ЦСКА, включително и Гриша Ганчев, който се очаква лично да се обърне към феновете на "червените". Запалянковците, сред които ще има и доста известни личности, ще могат да участват в дискусиите, които ще бъдат заложени в дневния ред. На събранието ще бъдат разисквани въпроси за бъдещето на клуба - намаляването на дълговете, влизането на синдик и проблемите с новото дружество. След срещата предстои и поредният мач на ЦСКА от първенството на Югозападната В група. От 14.15 часа на "Армията" възпитаниците на старши-треньора Христо Янев приемат Беласица в търсене на девета победа от девет мача. До момента ЦСКА е с пълен актив от 24 точки.

Автобус се разби в къща в Ню Йорк, 12 души пострадаха

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5023288

Междуградски автобус се разби в къща в квартал на Ню Йорк в събота вечер. При инцидента са ранени 12 души. 
Автобусът първо се ударил с кола, идваща срещу него, след което се забил в стената на двуетажна жилищна сграда, предаде БГНЕС.
Ранените са откарани в болница. Всички са получили леки наранявани и са без опасност за живота.
Междуградски автобус се разби в къща в квартал на Ню Йорк в събота вечер. При инцидента са ранени 12 души.  Автобусът първо се ударил с кола, идваща срещу него, след което се забил в стената на двуетажна жилищна сграда, предаде БГНЕС. Ранените са откарани в болница. Всички са получили леки наранявани и са без опасност за живота.

САЩ не доставят противовъздушни ракети на сирийската опозиция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258502_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BD%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8+

 От Пентагона съобщиха, че САЩ не са снабдявали бунтовническите групировки в Сирия с преносими зенитно-ракетни комплекси, предадеRegnum.
По-рано в медиите циркулираха съобщения, че две антиправителствени сирийски групировки „Таджам ал Иза“ и „Сукур ал Джабал“ са поискали от САЩ ракетни комплекси, за да отразяват нападенията на руските военновъздушни сили, нанасящи удари по тях в Сирия. От Пентагона обявиха, че не са изпращали подобно въоръжение на воюващите в Сирия страни. Даденият въпрос не бе коментиран по-нататък в подробности. 
На 30 септември в Сирия започна военна операция на руската авиация срещу терористите от различни групировки. Около 50 руски военни самолети осъществяват комплексна поддръжка на сухопътните сили на Сирия, лоялни на президента Башар Асад. 

Лидерът на МААЕ ще посети на 6 октомври Южна Корея, за да обсъди ядрената програма на КНДР

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258501_%D0%9B%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%90%D0%90%D0%95+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+6+%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8+%D0%AE%D0%B6%D

  Директорът на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано ще посети на 6 и 7 октомври Южна Корея, където ще обсъди с нейни представители ядрената програма на КНДР, предадеТАСС.
„По време на двудневното си посещение Юкия Амано ще проведе преговори с външния министър Юн Бьон Се и с други официални лица, в които ще обсъди ядрената и ракетната програми на Пхенян“, пише в съобщение, публикувано във външното министерство на Южна Корея. Ще бъде засегната и темата за „увеличаването на ролята на Южна Корея в обезпечаването на глобалната ядрена сигурност“. 
Преди месец МААЕ на заседание във Виена прие резолюция, призоваваща Пхенян да съблюдава договореностите си, постигнати по време на шестстранни преговори за денуклеизацията на Корейския полуостров.

Сергей Станишев: Кадиев не може да не разбира, че помага на ГЕРБ

http://politics.actualno.com/Sergej-Stanishev-Kadiev-ne-moje-da-ne-razbira-che-pomaga-na-GERB-news_499227.html

В политиката човек трябва да е последователен. Не можеш два месеца преди изборите да се самономинираш, след като си участвал във вътрешна надпревара и си казал, че ще подкрепиш победителя. В политиката човек трябва да бъде последователен”. Това каза в предаването „Тази неделя” лидерът на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев по повод решението на бившия депутат от БСП Георги Кадиев да се кандидатира за кмет на София и да се съревновава с официалната номинация на БСП – М

Брокенският призрак се яви на алпинисти

http://interest.actualno.com/Brokenskijat-prizrak-se-javi-na-alpinisti-news_499239.html

Брокенски призрак привлякъл вниманието на алпинисти в националния парк Маунт Рейниър в щата Вашингтон, САЩ. През следващите няколко часа алпинистите се любували на разкрилото се пред очите им зрелище. Не всеки ден може да се види нещо подобно. Брокенският призрак е придобил известност благодарение на връх Брокен в планината Харц в Германия, където постоянните мъгли позволяват често да се наблюдава това явление. В явлението няма нищо свръхестествено. Гигантските въздушни фигури са безплътни

Говорител осветява дома ни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258500_%D0%93%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B8

 Съвременните технологии ни предоставят възможност да слушаме музика през целия ден, но тези от нас, които искат въздействащ бас и кристално чисто качество на звука не се задоволяват от качеството на предлагано от портативните високоговорители. Те може да са доста компактни, но не предлагат ляв или десен аудио канали, което понижава качеството на музиката, която искате да слушате удома или по време на път. Устрийството Yantouch Eye1 ви предлага не само качествен звук, защото може да бъде и вашата настолна лампа.

Yantouch Eye1 иска да разшири вашите начини за слушане на музика, като ви предлага умен и портативен дизайн. Yantouch Eye1 не е просто говорител, а и решение за интелигентно осветление.

Той предлага най-естественото бас звучене чрез използване на патентованата от компанията технология "Swiss Horn", което е бас резонансна тръба. Дори ако предпочитате може да го наричате супер високоговорител. С 2 инчов конус със специална форма, 40Hz- 20kHz честотен диапазон, 4 слоя алуминиево покритие на медната намотка и увеличен неодимов магнит, вие ще се наслаждавате на музика със засилен обем и бас. Устройството използва двойна Bluetooth технология и може да се свърже с смартфона ви.

Yantouch Eye1 работи и като интелигентно осветление, което не изисква Wi-Fi, а Bluetooth. Има четири функции от които може да избирате - Hue / Wake / Sleep / DJ, така че вие можете да настроите вашето вътрешно осветление в зависимост от настроението и личните ви предпочитания. Има 9 комплекта червени, зелени и сини светодиоди и 8 комплекта бели светодиоди, за да не се налага да правите компромиси с осветлението.

 

Издържливата батерия позволява да слушате музика в продължение на часове, докато портативния дизайн, ви помага да вземете говорителите с вас по време на път.

 

Yantouch Eye1 имат дръжка с помощта на която можете да изберете дали да ги поставите на масата или да ги окачите на стената, в зависимост от вашите нужди. Дори и като будилник, Yantouch Eye1 е супер аксесоар, който ще ви буди като слънчев изгрев.

 

Станишев изненада младежите от БСП с песен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5023276

По повод 6-ия рожден ден на Младежкото обединение в БСП президентът на ПЕС Сергей Станишев изненада младите с нетрадиционен подарък. По негова молба Джонатан Тейлър написа песен „STAND UP! WE ARE ONE“ (Ние сме едно).
Идеята хрумнала на лидера на европейските социалисти при неговото посещение във Великобритания миналата седмица.
По повод 6-ия рожден ден на Младежкото обединение в БСП президентът на ПЕС Сергей Станишев изненада младите с нетрадиционен подарък. По негова молба Джонатан Тейлър написа песен „STAND UP! WE ARE ONE“ (Ние сме едно). Идеята хрумнала на лидера на европейските социалисти при неговото посещение във Великобритания миналата седмица.

Станишев изненада младежите от БСП с песен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5023284

По повод 6-ия рожден ден на Младежкото обединение в БСП президентът на ПЕС Сергей Станишев изненада младите с нетрадиционен подарък. По негова молба Джонатан Тейлър написа песен „STAND UP! WE ARE ONE“ (Ние сме едно).
Идеята хрумнала на лидера на европейските социалисти при неговото посещение във Великобритания миналата седмица.
По повод 6-ия рожден ден на Младежкото обединение в БСП президентът на ПЕС Сергей Станишев изненада младите с нетрадиционен подарък. По негова молба Джонатан Тейлър написа песен „STAND UP! WE ARE ONE“ (Ние сме едно). Идеята хрумнала на лидера на европейските социалисти при неговото посещение във Великобритания миналата седмица.

Google иска да замени сензорните екрани и бутоните

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/04/2620568_google_iska_da_zameni_senzornite_ekrani_i_butonite/?ref=rss


Представата за жестово-базираните системи обикновено се свързва с геймърските аксесоари като Microsoft Kinect или с компютри с модули като Leap Motion. Но екипът на Google ATAP установи, че потребителите на умни часовници се нуждаят от лесен начин за контрол над устройството, без да се налага използването на смартфон. Project Soli е иновацията, която ще замени старомодните екрани и копчета с прости жестове на ръцете, като използва радар за улавяне на движенията.

Системата функционира...

Зоологическата градина в София с безплатен вход

http://www.cross.bg/vhod-gradina-zoologicheskata-1482921.html

/КРОСС/ Зоологическата градина в София е с безплатен вход днес, когато се чества Световният ден за защита на животните, съобщават инициаторите. За всички любители на животните зоопаркът ще работи от 9.00 до 18.00 часа. Влиза се само през Западния вход на ул. "Сребърна" 1 поради строителни дейности пред Централния вход на "Симеоновско шосе", отбелязват от зоопарка.  

Експерт: Американска фирма продава български автомати в Сирия

http://pik.bg/експерт-американска-фирма-продава-български-автомати-в-сирия-news410757.html

Експерт: Американска фирма продава български автомати в Сирия

Американска фирма, собственост на сенатор, продава български автомати в Сирия. Това обяви спецът по сигурността Николай Радулов пред Нова телевизия.

„Преди години стана така, че български фирми спряха оперират сериозно на пазара за оръжие. След това се направиха съвместни фирми с американци и те продават. Пример е американската фирма, в която участва бившият шеф на военен завод Ибушев, която се ръководи от бивш американски сенатор. Чрез нея се продават автомати „Калашников” в Сирия. Проблемът там за мен е, че всички в момента купуват евтин петрол от „Ислямска държава”. Става въпрос за суми от порядъка на 15-16 долара за барел, като цената на борсите е около 48. Конфликтът там ще намери решение, когато бъдат прекъснати икономическите отношения”, обяви Николай Радулов. 

Той добави, че точковите удари, които се нанасят в момента в Сирия, са еднакво неточни – и от страна на Русия, и от страна на международната коалиция.

Семейни игри ще се проведат днес в Морската градина във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302926

Интересни семейни игри ще превземат пространството край Сцена "Раковина" в Морската градина във Варна, научи Moreto.net. Битките са част от националната надпревара "България играе". Предвидена е стрелба с фунийки, състезание с лагерни колички, семеен волейбол, катапулти, дама, ластик.

Един район във Варна остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=302939

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите около Морска градина в района на спирка "Отдих и култура" . Водоподаването се очаква да бъде възстановено до 14 часа.

След спецакция в Пловдив: Криминален тип и четирима в ареста

http://petel.bg/Sled-spetsaktsiya-v-Plovdiv--Kriminalen-tip-i-chetirima-v-aresta__129271

Снимка: Булфото, архив Петима са били заловени с наркотици в хода на полицейски проверки през последното денонощие. Вчера в ареста на...

Мерцедес блъсна 4-годишно момче в Пловдив. Счупи крака му

http://petel.bg/Mertsedes-blasna-4-godishno-momche-v-Plovdiv--Schupi-kraka-mu__129272

Снимка: Булфото, архив 4-годишно момченце е със счупен крак след пътен инцидент в Пловдив, съобщават от полицията. По първоначални данни,...

Шефът на "Господари на ефира": Коя е "Америка за България", че да се притесняваме от нея?

http://petel.bg/SHefat-na-Gospodari-na-efira--Koya-e-Amerika-za-Balgariya--che-da-se-pritesnyavame-ot-neya-__129273

Снимка: Булфото, архив "Ще бъдем безкомпромисни, ако при нас постъпят сигнали, че фондация "Америка за България" се опитва да си купи...

Адът на Ривиерата взе 12 жертви

http://frognews.bg/news_98957/Adat-na-Rivierata-vze-12-jertvi/

Дванадесет души станаха жертва на наводненията в югоизточната част на Франция. Трима души са загинали при наводняване на старчески дом край град Антиб, един човек е загинал в Кан.

ПСС: Добри са условията за туризъм в планините

http://pik.bg/псс-добри-са-условията-за-туризъм-в-планините-news410754.html

ПСС: Добри са условията за туризъм в планините

 Добри са условията за туризъм в планините.Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК.

Времето на повечето места е тихо, няма вятър.Температурите са между плюс 7 и плюс 9 градуса, като на места е облачно, на други има разкъсана облачност.

От ПСС съветват туристите да са добре подготвени и да се съобразяват с метеорологичните условия и маршрутите в района. Заради влагата има опасност от подхлъзвания и са възможни краткотрайни превалявания. Съоръженията не работят никъде. Инциденти за изминалото денонощие няма.

Шафрановият минзухар връща в България младежи от чужбина

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/shafranoviiat-minzuhar-vryshta-v-bylgariia-mladeji-ot-chujbina-203457/

Растението може успешно да замени тютюна в Кърджалийско, а местните хора да имат високи доходи, смятат от асоциация на производителите

Експерт: Фирма на американски сенатор продава български автомати в Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5023260

Американска фирма, собственост на сенатор, продава български автомати в Сирия. Това обяви спецът по сигурността Николай Радулов пред Нова телевизия.
„Преди години стана така, че български фирми спряха оперират сериозно на пазара за оръжие. След това се направиха съвместни фирми с американци и те продават.
Американска фирма, собственост на сенатор, продава български автомати в Сирия. Това обяви спецът по сигурността Николай Радулов пред Нова телевизия. „Преди години стана така, че български фирми спряха оперират сериозно на пазара за оръжие. След това се направиха съвместни фирми с американци и те продават.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/kmet-provede-gerb-1482920.html

/КРОСС/ Предстоящи събития в страната за днес, 4 октомври:***СофияОт 9:00 часа в Конгресния център на хотел „Маринела" ще се проведе сателитен симпозиум „Иновации в медицината" в рамките на Първия конгрес по невросонология и мозъчна и мозъчна хемодинамика. Форумът е организиран от Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) съвместно със Сръбската кралска академия на науките и изкуствата и Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика. София.От 10.00 часа ще се проведе Софийски маратон по следния маршрут: старт от северозападното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" пред националния стадион „Васил Левски" по северозападното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", по ул. „Проф. Фритьоф Нансен, наляво по южната лента на бул. „Патриарх Евтимий", наляво по източното пътно платно на бул. „Витоша", надясно по ул. „Бяла черква" до бул. „П.Ю.Тодоров", обратно по ул. „Бяла черква", бул. „Петко Каравелов", южното платно на бул. „България", югоизточното платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", до Орлов мост, преминава по пешеходната зона, по северозападното платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" до Национален стадион „Васил Левски", където е финалът. На събитието ще присъства зам

Висшe ченге натиска полицейски служител да лъжесвидетелства. Разузнавачът Кирил Стоев бе свидетел по „Килърите-3”, но показанията му не се „харесали” на прокуратурата!?!

http://www.zapernik.com/krimi/visshe-chenge-natiska-policeiski-slujitel-da-lujesvidetelstva-razuznavachut-kiril-stoev_40085/

Репортерите на „ШОУ” отдавна следят показанията на ключови свидетели по делото „Килърите-3”, което е под особен обществен интерес заради факта, че основен свидетел по него е серийният убиец Станислав Методиев-Сиси. За меко казано – „странното” поведение на спецпрокуратурата по това дело, „ШОУ” е писал многократно. Като се почне от това, че предложиха на серийния убиец Станислав Методиев-Сиси да стане защитен свидетел, та до жалбата на...

Продължава

Според учени до 2030 г. ще изпращаме електронни писма директно между мозъците си

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZGDC0fAmfbU/

Човешкият мозък може да бъде подобрен чрез малки роботи импланти, свързани с базирани в облака компютърни мрежи, и да ни дадат божествени способности. Това твърдят водещи компютърни специалисти. Рей Кързуел, автор и изобретател, описващ се като футурист, който работи за програма на Гугъл за машинно обучение, казва, че подобни технологии могат да са следващата стъпка в човешката еволюция. Той предрича, че до 2030 година хората ще използват наноботи, способни да проникнат в неокортекса и да ни свържат директно със света около нас. Това ще позволи на хората да изпращат електронни писма и снимки директно между мозъците си, докато архивират мислите и спомените си. Говорейки в рамките на съботите, организирането от Singularity University в Калифорния, Кързуел каза, че те биха могли да увеличат и нашия капацитет за емоции и креативност. По думите му, тази възможност за разширяване на нашите мозъци благодарение на информацията, съдържаща се в облака, ще бъде комбинирана със силата на изкуствения интелект, за да превърне хората „по-подобни на Господ”. „Има красота, любов, креативност и интелект в света, всички те идват от неокортекса. Ще можем да разширим неокортекса и ще заприличаме повече на богове. Ще добавим допълнителни нива на абстракция и ще създадем по-дълбоки начини за изразяване, за да бъдем по-музикални, по-забавни, по-секси и по-добри в изразяването на чувства”, каза той, цитиран от Кросс. Кързуел добавя, че в бъдеще може да е възможно да се използва допълнителна мозъчна сила благодарение на комбинирането на човешки интелект в облака.

Bulgaria 'Renouncing Its Air Force,' RIA Novosti Says

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258499_Bulgaria+%27Renouncing+Its+Air+Force%2C%27+RIA+Novosti+Says

 Russian agency RIA Novosti has published a piece claiming that Bulgaria is about to renounce its own Air Force and "give its air[space] to NATO." Bulgaria is dashing its hopes to develop a national security concept, replacing it with the principle: "Who doesn't fly never falls down," reads the text [RU], which originally appeared on RIA Radio and is titled It Was Only a MiG. But It Also Flew Away. (In Russian, "mig" also means "a moment".) It comes after Sofia announced earlier this week it was preparing legal amendments that would allow joint air-policing missions over Bulgaria's airspace conducted by national and NATO jets. This means Bulgaria will have limited capacity to perform its own air-policing duties while repair works are being carried out, but does not suggest Bulgaria will stop having flight-worthy aircraft in the next few years to come. Six Bulgarian Air Force MiG-29 fighter jets will have their engines overhauled in Poland, according to an intergovernmental letter of intent signed in Sofia in late August. Bulgaria needs to have at least one fighter squadron of 12 aircraft in order to maintain high level of combat readiness as a NATO member state. Currently, there are four flight-worthy MiG-29s with enough flying capacity in the Bulgarian Air Force. A move to acquire new multi-role fighters has been pending for years, with some officials calling for it to be triggered immediately but with the Prime Minister pointing to budget shortfalls. RIA Novosti describes the legal amendments as Bulgaria's "second blunder", the first one having been a move to deny overflight in September to Syria-bound Russian aircraft which Moscow says were delivering humanitarian aid. "A chicken is not a bird, and also Bulgaria is not aspiring upwards," the author, Mikhail Sheinkman, notes, thus paraphrasing a not-so-distant Soviet-era saying: "A chicken is not a bird, Bulgaria is not abroad." The report also reads that the country's own military aircraft turned out to be "too unfeasible" to maintain. It claims the fact that Bulgaria's aircraft fleet is made up of Soviet-made MiGs is "what the whole issue is about." With the MiG jets becoming increasingly outdated, Bulgaria is now intending to send them to state-owned facilities in Poland to have them repaired there instead of renewing a contract with their manufacturer, RSK MiG. Defense Minister Nikolay Nenchev assures maintenance carried out by Poland is less expensive compared to the offer by RSK MiG. RIA Novosti, however, says Sofia cannot demand technical support from Russia "for political reasons" and will have to "give in" its airspace to NATO allies. The manufacturer meanwhile sent last week a letter to Bulgarian authorities, arguing Poland has no license to repair any MiGs but the ones owned by Warsaw. "And [it is] not only this, by the way. Bulgaria has in the end accepted one of the six coordination headquarters of the alliance." This is an apparent reference to the six structures due to be set up (and several of them already in place) in Eastern Europe as part of NATO's move to beef up its eastern flank approved after the outset of the Ukraine crisis. "This means alongside [NATO's] airplanes [NATO] tanks could appear on [Bulgarian] territory as well," RIA states further. Bulgaria has actually received US equipment already, with heavy arms having arrived in August as part of the Black Sea Rotational Force. Another reference made here is to a recent report (only mentioned by several media outlets in Bulgaria but never officially disclosed) by the Alliance reading that Bulgaria is a "consumer of security", rather than being "a source of security", with defense expenditures constantly on the ebb and capabilities also going down. At the beginning, a brief poem reads that Bulgaria, having landed, "sees no point even in its Air Force", ditching its two-and-a-half aircraft and putting all its trust on NATO about airspace protection. ("It wants to give to the bloc its entire sky.")

Мисис Баба влиза във "Фермата", за да намери биологичните си родители

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5020829

Аз съм родена в тайна, която никога няма да бъде разкрита. Родена съм в специално отделение, до което достъп са имали само определен кръг хора от държавата. Това са били дъщери на висши партийни лидери или техните любовници. Тези жени са били държани там през цялата си бременност и са ги пускали едва когато родят.
Аз съм родена в тайна, която никога няма да бъде разкрита. Родена съм в специално отделение, до което достъп са имали само определен кръг хора от държавата. Това са били дъщери на висши партийни лидери или техните любовници. Тези жени са били държани там през цялата си бременност и са ги пускали едва когато родят.

Bulgaria receives EUR 6.4 million from EU Solidarity Fund to overcome consequences of calamities

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258498_Bulgaria+receives+EUR+6.4+million+from+EU+Solidarity+Fund+to+overcome+consequences+of+calamities

 Bulgaria will receive EUR 6.4 million from the European Union Solidarity Fund to cope with the damages of the heavy snowfall, floods, landslides and other natural calamities which hit that country in the beginning of 2015, Bulgaria’s Deputy Minister of Regional Development and Public Works Denitsa Nikolova and Bulgaria’s MEP Andrey Novakov announced. In Andrey Novakov’s words, the total cost of the damages caused by the calamities this year amounts to EUR 243 million. The money allotted by the EU Solidarity Fund is of great importance for Bulgaria, although it would cover a very small part of the damages, Mr Novakov further said. Bulgaria will most likely receive these funds in November. So far Bulgaria has received by the Solidarity Fund over EUR 11 million to overcome the consequences of several natural calamities.

Bulgarian farmers to receive EUR 127 million by end 2015: Minister Taneva

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258497_Bulgarian+farmers+to+receive+EUR+127+million+by+end+2015%3A+Minister+Taneva

 Bulgarian farmers will receive EUR 127 million by end 2015, Bulgaria’s Minister of Agriculture and Food Desislava Taneva told the Bulgarian National Television. 70% of the European payments and 100% of the national financial support for sheep and goats in farms with over 50 animals will be paid between October 16 and October 23. In Minister Taneva’s words, the budget under the 6 European schemes was twice bigger, as compared to 2014.

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/temi-i-gosti-v-efira-1482908.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Комбина" Тема: Лиляна Павлова - държава за основен ремонтТема: Милко Калайджиев - чалга - аристократът от СвиленградТема: Гала - спектакъл в #Комбина БНТ, Денят започва с Георги Любенов Тема: Българският полицай - между мечтата и реалността. И още: Как МВР пази държавната граница? Разговор със зам.-вътрешния министър Филип ГуневТема: Кой е новият световен лидер? Коментар на Соломон ПасиТема: Между сълзата и смеха - актрисата Мария Сапунджиева в неделното утроТема: Отново бляскава на сцената! Вечната красавица Аня ПенчеваТема: Как Ненчо Балабанов попадна в ТОП 10 на най-известните български звезди?Тема: Поп певецът Ангел Ковачев с музика на живо и нови проекти  

Над 400 000 сирийчета в Турция не посещават училище

http://balkani.actualno.com/Nad-400-000-sirijcheta-v-Turcija-ne-poseshtavat-uchilishte-news_499202.html

Над 400 000 сирийчета в Турция не посещават училище, обяви турски официален представител, според който децата, които не влизат в клас е по-вероятно да бъдат експлоатирани от банди и престъпници, информира БГНЕС. Преподаването на децата измежду 2,2 млн. сирийски бежанци в Турция се смята за много важен елемент от хуманитарния отговор на конфликта, продължаващ вече 4,5 години. „Ако не можем да образоваме тези ученици, те ще попаднат в ръцете на престъпността”,предупреди Юсуф Булюк, за

Порои и наводнения взеха поне 13 жертви във Франция

http://europe.actualno.com/Poroi-i-navodnenija-vzeha-pone-13-jertvi-vyv-Francija-news_499214.html

Силни бури, порои и внезапни наводнения взеха поне 13 жертви в събота срещу неделя във френската Ривиера, съобщава агенция AFP. Силните дъждове на Лазурния Бряг накараха реките да прелеят. Река Браг близо до Антиб заля старчески дом и причини смъртта на трима души в него. Порои и внезапни наводнения заляха улиците на Кан и Ница, информира Topnovini.bg. „Пороят отнесе няколко коли в морето и повлече дървета“, каза кметът на Кан Давис Лизнар. „Спасихме много хора, но сега трябв

Откриха 400 кг марихуана в български микробус в Италия

http://crime.actualno.com/Otkriha-400-kg-marihuana-v-bylgarski-mikrobus-v-Italija-news_499231.html

В микробус с българска регистрация в Сан Северо в Италия бяха открити 400 килограма марихуана на стойност над 1,5 милиона евро, съобщи в. "Кориере дел медзоджорно". Микробусът "Форд Транзит", в който е била открита дрогата, бил спрял край пътя между Сан Северо и Поджо, когато към него се приближил полицейски патрул. Тогава от микробуса изскочил мъж, който избягал в полето. От марихуаната, открита в микробуса, трафикантите са можели да приготвят 280 000 дози, допълва БНР.

Парламентарни избори днес в Португалия

http://offnews.bg/news/n_1/n_567261.html

Днес Португалия гласува на парламентарни избори – първите след края на спасителния план и последвалите го мерки на строги икономии, информира "Euronews". Гласоподавателите ще трябва да решат дали да продължат политиката на дясноцентристкото правителство на Педро Пасуш Коелю или да се доверят на левицата на Антониу Коща за край на ограниченията и по-високи доходи. До момента социологическите проучвания показват, че управляващата коалиция "Португалия напред" и основната опозиционна сила - социалистите, са с почти изравнени сили, като действащият кабинет има лека преднина с около 5%. Социалдемократите на Коелю, заедно с партньорите им от Народната партия (CDS-PP) според изследванията ще получат 100-103 места от общо 230 в парламента, а опонентите им социалисти – 97-102. Това означава, че и двете най-големи политически сили няма да имат мнозинство, за което са нужни 44 % от гласовете на избирателите. "Reuters" обобщи какви са възможните сценарии в Португалия след 4 октомври: - дясноцентристкото правителство на Коелю печели и формира кабинет на малцинството. То обаче може да не успее да прокара бюджета за 2016 г., ако социалистите решат да се въздържат от гласуване; - социалистите на Коща печелят и също правят правителство на малцинството. Те ще бъдат изправени пред аналогични изпитания. Това може да ги накара да търсят подкрепата на по-малки леви партии, които ще поискат ляв завой в икономическата политика на страната; - тези проблеми няма да съществуват, ако управляващите от "Португалия напред" успеят да съберат 44% от гласовете и да разполагат с мнозинство в парламента; - в случай на много близки резултати на двете най-големи партии президентът Анибал Каваку Силва може да поиска формиране на т.нар. "широка коалиция" по модела на Германия; - ако бъде избрано правителство на малцинството и то не успее да прокара необходимите реформи, това ще означава оставка и нови избори. Това може да се окаже проблем, тъй като президентът не може да разпуска парламента в последните 6 месеца от мандата си, а следващите избори за държавен глава са през януари.

Geoffrey Van Orden: Bulgaria PM open person, very committed to what he does

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258495_Geoffrey+Van+Orden%3A+Bulgaria+PM+open+person%2C+very+committed+to+what+he+does

 I like [Bulgarian Prime Minister] Boyko Borisov and have known him for a long time now. I have always believed he is an open person and is very committed to what he does,” said Geoffrey Van Orden, MEP with the European Conservatives and Reformists Group at the European Parliament (EP), speaking Saturday for Bulgaria’s Kanal 3.
 
“He is also a good friend and I am saying it in the purely political sense. If I have to speak as a British person, I can say he has backed lots of the changes the British Prime Minister wishes to introduce in the frames of the EU, which we hail. The changes we are after will have a positive effect on the entire EU,” Geoffrey Van Orden explained.
 
Referring to the period of time in which he was an EP rapporteur for Bulgaria, the MEP noted: “During my stay I grew attached to Bulgaria and continue to be interested in what takes place here. It was pleasant for me to present Bulgaria to my colleagues.”
 
Asked if Bulgaria should be monitored for the normal work of the judiciary and the Ministry of Interior, he replied: “The latest assessment led us to believe this process should continue. There are very acute problems that will take lots of time to be cleared up. Meeting with Boyko Borisov has reassured me and I see he has the ambition to deal with them,” Geoffrey Van Orden opined.

И Китай се включва в ударите в Сирия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Dcpq5BvDyNk/

Китай се присъедини към Русия и Иран в битката срещу Ислямска Държава и в подкрепа на режима на Башар Асад в Сирия, съобщи Кросс. В пристанището Тартус, което е под контрола на ВМС на Русия вече е акостирал китайският самолетоносачът „Ляонин-Си Ви-16″. Той е придружен от ракетен крайцер. Пекин изпраща в Сирия и ескадрила от бомбардировачи стелт J-15-Летяща акула.

60% от енергийните етикети – менте

http://www.moreto.net/novini.php?n=302931

Повече от половината енергийни етикети върху бялата и черна техника не показват вярно консумацията на ток и товарят сметките на потребителите. Това установи проучване, извършено в Белгия. Европейските разпоредби наложиха на производителите да поставят задължително етикети за потребяваната енергия, разделяйки ги в различни класове.

Де Ниро и Скорсезе отново работят заедно

http://web.barometar.net/81937/

Американският актьор и режисьор Робърт де Ниро разказа в интервю за „Digital Spy“, че отново ще работи с режисьора Мартин Скорсезе. Двамата ще пренесат на екран книгата на Чарлз Бранд „I Heard You Paint Houses“. Към култовия тандем ще се присъединят също Ал Пачино и Джо Пеши. Проектът за гангстерския филм се разработва от много години. […]

Stolen wood in Bulgaria 40,000 to 100,000 m3 per year

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258494_Stolen+wood+in+Bulgaria+40%2C000+to+100%2C000+m3+per+year

“Stolen wood in Bulgaria amounts to 40,000 to 100,000 m3 per year, according to analyses of the state forest enterprises and the Executive Forest Agency,” said Bulgarian Deputy Minister of Agriculture and Food Georgi Kostov, speaking Saturday in district centre Gabrovo.

A new information system for issuing transport tickets for wood was presented at the administrative building housing the North Central State Enterprise in the town.

Georgi Kostov pointed out wood at present cost some BGN 60 per m3.

In his words, due to the new information system, around BGN 6 million would annually be added to the state budget.
Deputy Minister Kostov noted the system would be connected to the National Revenue Agency (NRA) and the National Social Security Institute (NSSI).

The national information system will operate in the North Central State Enterprise only over the next month and will be applied in the rest of state enterprises at the beginning of December.

Before a certain amount of wood is transported, a small plate with the abbreviation of the respective state enterprise and a unique consecutive number will be attached to each construction wood log. A small plate will be attached to each cubic metre of wood for heating or of wood to be processed. When the wood is loaded onto a vehicle, an employee of the respective state enterprise will register the transport ticket, which will contain various details, in the information system. There will be also information about the wood to be transported. Through an electronic mobile device and common software, the information will be received in the servers of the Executive Forest Agency and of the respective enterprise and will be visible on their websites.

Thus, the transportation of wood from the place of felling to the warehouse or company it will be processed in can be followed in real time.

Govt doesn’t defend Bulgaria’s interests enough, accepting new refugee quota over next 2 years: MEP

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258493_Govt+doesn%E2%80%99t+defend+Bulgaria%E2%80%99s+interests+enough%2C+accepting+new+refugee+quota+over+next+2+years%3A+MEP

  “Bulgarian legislation is to be synchronised with European law over the topic of refugees,” said MEP Iliyana Yotova, head of the delegation of Bulgarian socialists at the European Parliament (EP) and Vice-Chair of the Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs at the EP, speaking Saturday at a seminar themed “Refugee crisis – is there a risk for the ethnic-cultural model in Europe?".

The event was held in the village of Momchilovtsi, district of Smolyan.

According to Yotova, the European Commission took actions against Bulgaria over non-communication of transposition of the respective EU legislation, mostly the Asylum Procedures Directive, which is at the basis of solving big part of problems faced daily over the topic of refugees.

“My colleagues will work on that in the coming months,” Ms Yotova noted.

She opined the Bulgarian government did not defend the country’s interests enough, accepting the fact of a new refugee quota over the next two years.

“As rapporteur on these topics and as Vice-Chair of the Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs, I have always insisted in future policies, in order to successfully handle the refugee issue, Europe should at last have common border protection,” Iliyana Yotova commented.

She commented the EP and the Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs would next week start work on the so-called Permanent Relocation Mechanism, which was a very serious and very risky policy over which there would be lots of differences of opinion.

The European lawmaker remarked further Bulgarian people seemed to have believed from 2012 to 2015 refugees were in the country for a short time and would not stay in it due to the sustainable European policy that had been conducted since May, when the European Commission (EC) had proposed measures for the first time, and due to objective circumstances. 

Yotova added Bulgarians should get used to the thought considerable part of the refugees in the country at present would stay in it. 

According to Iliyana Yotova, Bulgaria the consequences of events worldwide and in Europe will have an impact on Bulgaria.

“Our government obviously does not grasp the seriousness of the problem and continues to wait for a decision of the western leaders but our interests differ,” the EU legislator opined.

In her view, the Dublin Regulation should also be amended or otherwise Bulgaria risks turning into a buffer zone, where refugees gather. 

“I am not talking about those 800 to 900 people we have to accept over the next two years. The matter is whether these people want to return and live in our country. We should develop also in the near future a model according to which these people will be politically represented,” Iliyana Yotova stated.

Number of people visiting National Gallery Square 500 exceeds 70,000

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258496_Number+of+people+visiting+National+Gallery+Square+500+exceeds+70%2C000

 The number of people who have already visited the National Art Gallery Square 500 since its opening in May 2015 has exceeded 70,000, statistics show. On October 8 all art fans will have the opportunity to visit the art gallery free of charge. Nearly 2,000 works of art are displayed on four floors in a total of 28 exhibition halls at Bulgaria’s new National Gallery Square 500. Bulgarian, European, Asian, American and African works of art are on display at the gallery, also known as The Bulgarian Louvre. 

Сексът с роботи ще бъде ежедневие през 2050 година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5023241

Сексът с роботи ще бъде ежедневие през 2050 година, дори ще бъде по-разпространен, отколкото с хора. Предсказанието е на британският футуролог и математик Йън Пиърсън, основател на компанията за футуристична технология, пазар и стратегии „Futurizon”, пише „Ел Мундо“.
Подобен сценарий предвиди наскоро и Дейвид Леви,
Сексът с роботи ще бъде ежедневие през 2050 година, дори ще бъде по-разпространен, отколкото с хора. Предсказанието е на британският футуролог и математик Йън Пиърсън, основател на компанията за футуристична технология, пазар и стратегии „Futurizon”, пише „Ел Мундо“. Подобен сценарий предвиди наскоро и Дейвид Леви,

Сексът с роботи ще бъде ежедневие през 2050 година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5023246

Сексът с роботи ще бъде ежедневие през 2050 година, дори ще бъде по-разпространен, отколкото с хора. Предсказанието е на британският футуролог и математик Йън Пиърсън, основател на компанията за футуристична технология, пазар и стратегии „Futurizon”, пише „Ел Мундо“.
Подобен сценарий предвиди наскоро и Дейвид Леви,
Сексът с роботи ще бъде ежедневие през 2050 година, дори ще бъде по-разпространен, отколкото с хора. Предсказанието е на британският футуролог и математик Йън Пиърсън, основател на компанията за футуристична технология, пазар и стратегии „Futurizon”, пише „Ел Мундо“. Подобен сценарий предвиди наскоро и Дейвид Леви,

Живей всеки ден така, все едно ти е последен, защото рано или късно ще се окажеш прав

http://www.cross.bg/kusno-zhiveii-rano-1482907.html

/КРОСС/ Живей всеки ден така, все едно ти е последен, защото рано или късно ще се окажеш прав.             Рей Чарлз (1930 - 2004)

Румен Драганов за министър Ангелкова: Министър минус 8,5%

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YaSQf9SPOGY/

През миналата есен неизвестната за туристическите среди Николина Ангелкова – млада, но вече с опит във висшата държавна администрация, пое поста министър на туризма. И обяви амбицията си да докаже на изцяло частния туристически бранш в България, че на нея може да се разчита.
“Пилците се броят наесен!” – така бодро отговаряше Николина Ангелкова през май т.г. на депутатите в парламента, когато я питаха какво ще направи Министерството на туризма за преодоляване на очаквания от бранша тотален срив на летен сезон 2015 заради кризата между Русия и Украйна.
Есента дойде и националната статистика преброи пилците. Резултатът е: 8,5% общ спад на чуждите туристи в България за активните морски месеци юни, юли и август в сравнение с лятото на миналата година. С цели 32% по-малко са били руснаците, дошли на почивка по Българското Черноморие през тази година, в сравнение с миналата. А българите отново и още по-масово избраха близката или далечна чужбина въпреки всички призиви на браншовици, министри и дори на премиера Борисов да останат на почивка в родните курорти.
През изминалите 11 месеца, откакто е начело на Министерството на туризма, Ангелкова обиколи няколко пъти България, среща се с кметове и браншови организации, разговаря, изслушва, обещава. Попътува и по света – това е част от работата на министъра на туризма, да рекламира и да черпи опит. Успя да натрупа богат снимков материал от срещи с известни личности – като се започне от краля на Испания Фелипе и се стигне до холивудската звезда Джерард Бътлър, боливудските величия Аджай Девган и Шарук Кхан, световно известния футболист Зинедин Зидан. От тези фотокадри до момента ефект за българския туризъм няма. Почти всички от тези популярни хора са си побъбрили с министър Ангелкова на родния им език и какво? Разбрали са, че имаме министър, който владее няколко чужди езика, но от това приходите в бранша не отчитат скок.
Обратното – гафовете в туризма не престават. През май се появиха сбърканите брошури на министерството, в които страната ни се рекламираше с лов на мечка гризли и с риболов на сьомга. През юли заради компрометираща снимка в нощен бар беше уволнена зам.-министърката Надя Маринова, която отговаряше за маркетинга и рекламата. През август Ангелкова обяви, че концесиите на плажовете ще минат от строителното ведомство към Министерството на туризма, за да се прекратяла практиката цената на чадъра и шезлонга да излиза, колкото нощувката в тризвезден хотел. Даже имало няколко варианта как да стане това. Какви са те, не се разбра. Месец по-късно обаче министерството обяви, че ще похарчи 42 000 лв. за наемането на външен изпълнител за изработване на законодателни изменения именно за концесиите на плажовете.
Пак през септември Министерството на туризма прекрати два от проектите по ОП “Регионално развитие 2007-2013” заради закъснение – оценката на ефективността на националния маркетинг и участията на България на специализирани борси и изложения. Но се похвали, че е спасило други пет, наследени от бившето Министерство на икономиката и енергетиката.
За тази близо година бяха изработени някои отдавна чакани наредби към Закона за туризма, пусната бе реклама на 50 малко известни забележителности в родината, онлайн регистърът на туристическите атракции в България също е факт.
Преди десетина дни Ангелкова призна, че туризмът е един от секторите с най-висок дял на сива икономика у нас – над 50%. Тогава произлиза ли нещо от срещите й с бранша, на който беше амбицирана да докаже, че може да разчита на нея?
Тази година виновно за провала на сезон 2015 е международното положение, догодина сигурно ще е липсата на средства. Откъм ул. “Съборна” 1 вече се чуват реплики: “2016 г. ще е тежка”, “няма еврофинансиране”, “трябва да разчитаме на бюджета”… Оправдания винаги се намират.
Връзката с президента
Около 30-ата си година Николина Ангелкова влиза от частния бизнес в държавната администрация с летящ старт – като член на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, когато регионален министър е Росен Плевнелиев. След неговото избиране за президент Ангелкова става зам.-министър на наследничката му Лиляна Павлова, като отговаря за най-големите инфраструктурни проекти. С идването на правителството на Орешарски се прехвърля в екипа на президента Плевнелиев като съветник по европейско регионално сътрудничество. Във второто служебно правителство, назначено от Плевнелиев, заема поста министър на транспорта, след което става министър на туризма във втория кабинет на Борисов.
Мнения за нея
Започна оптимистично, да подобри екипа си
Очаквахме повече, но и това, което дотук направи като министър Николина Ангелкова, е оптимистично. Въпреки трудния летен сезон тя положи основите за развитието на нови пазари, прави усилия и за подобряване на националната реклама. Още сме много назад от съседите ни конкуренти, но тези първи стъпки са достойни за адмирации. Има обаче проблеми, чието разрешаване не е по силите само на министерството, а изисква консолидиране на всички участници в сектора. Ангелкова ще успее да реши тази задача, ако подобри екипа си и работи по-тясно с неправителствените организации, особено за развитието на археологическия и културния туризъм.
Жельо Душев, председател на Варненската туристическа камара
Напориста, предстои да се доказва
Хубаво е, че министър на туризма стана амбициозен и напорист човек като Николина Ангелкова. Вижда се, че има желание да разреши затлачени от години проблеми в туризма, но тепърва й предстои да се доказва. Най-голяма активност засега проявява в установяването на контакти с известни личности от потенциални за България пазари, които да станат жива реклама на страната ни. Това е добра стратегия.
Доц. Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара и декан на факултет “Управление” в Икономическия университет – Варна
От всичко, което решихме да правим, нищо не се е състояло
Посрещнахме я с голям хъс, защото тя е първият ни министър на туризма. Аз съм й фен, но е заобиколена с некадърни съветници, които нямат понятие от туризъм. Зная, че тя се бори, но политическите обстоятелства и предизборната кампания пречат на цялата й дейност. От всичко това, което решихме да правим, нищо не се е състояло. Държавни дружества не са закрити, нищо не се работи по незаконните бараки, а това може да бъде решено само с политическа воля.
Веселин Налбантов, член на управата на Съюза на собствениците в Слънчев бряг
Не ни трябват хора, верни на някого
Николина Ангелкова не става за министър на туризма, не може да се справи със задълженията си. Тя нищо не разбира и цялата й кариера е на базата на едно протежиране от 2011 г. насам. Кариерата й е от Министерството на регионалното развитие и връзката й с Плевнелиев. Там връзката са някакви фирми, които правят пътища в Кърджалийско. Не ни трябват хора, верни на някого.

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма

We built many safe forest roads along the border: Bulgaria PM

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258492_We+built+many+safe+forest+roads+along+the+border%3A+Bulgaria+PM

 “We built many safe forest roads along the border. The Ministry of Agriculture and Food helped the Ministry of Interior in security and worked to build safe forest roads along the border,” said Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov, speaking before journalists in northern district centre Gabrovo, Radio FOCUS – Veliko Tarnovo reported.
 
According to Borisov, there are safe forest roads at present at the place where a border police officer died in December 2014.
 
The roads in question are estimated at nearly BGN 50 million.
 
In the Prime Minister’s view, the Ministry of Agriculture and Food employees deserve to be thanked.
 
Boyko Borisov was asked by the media representatives if the authorities intended to purchase a new government aircraft with a view to the technical troubles experienced in February and August 2015. It transpired from his reply they do not have such an intention at present.

Tunisia interested in Bulgarian lecturers, medical experts: Deputy PM

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258491_Tunisia+interested+in+Bulgarian+lecturers%2C+medical+experts%3A+Deputy+PM

 “Speaking in bilateral plan, we have the proper instruments to develop good cooperation, which to be to the interest of the citizens of the two countries.”

This is what Bulgarian Deputy Prime Minister for Demographic and Social Policies and Minister of Labour and Social Policy Ivaylo Kalfin said at the meeting with Tunisian Prime Minister Habib Essid in Tunis, the press office of the Bulgarian Ministry of Labour and Social Policy announced.

In the frames of the official talks the two discussed the opportunities for development of the bilateral cooperation, as well as concrete issues connected with exchange of experience and good practices agreed earlier between Bulgarian Deputy PM Kalfin and the Tunisian ministers of social policy and professional training and employment.

“The meetings showed that apart from the traditionally friendly relations we have, in the current context we can work on many new and interesting issues and fields. They are connected with the education, professional training, opportunities for development of cooperation in the field of social dialogue, opportunities for attraction of more Tunisian university students or re-qualification in our professional training system,” Mr Kalfin remarked.

The Bulgarian Deputy Prime Minister also expressed readiness for broad cooperation within EU-Tunisia ties.

“It is highly important that Tunisia wishes and is hungry for Bulgarian experts. At the meetings I had with the Prime Minister, the President of Tunisia’s Assembly of the Representatives of the People, the ministers of social policies and employment, we outlined a wish for recovery of the traditional presence of Bulgarian experts in education and medicine. The Tunisian officials expressed a wish to develop long-term projects, including within the EU initiatives,” Mr Kalfin said after meeting with the Tunisian Prime Minister.

Наводнения във Франция взеха 12 жертви (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5023233

Дванадесет души станаха жертва на наводненията в югоизточната част на Франция. Трима души са загинали при наводняване на старчески дом край град Антиб, един човек е загинал в Кан. "Река Браг е излязла от коритото си, районът край град Антиб е силно наводнен. Задействани са два спасителни хеликоптера", посочва говорител на противопожарната служба,

Наводнения във Франция взеха 12 жертви

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5023239

Дванадесет души станаха жертва на наводненията в югоизточната част на Франция. Трима души са загинали при наводняване на старчески дом край град Антиб, един човек е загинал в Кан. "Река Браг е излязла от коритото си, районът край град Антиб е силно наводнен. Задействани са два спасителни хеликоптера", посочва говорител на противопожарната служба,

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1482906.html

/КРОСС/ Честитки днес получават: Златко Златев - ексдепутат проф. Георги Близнашки - юрист Красимир Стойчев - бизнесмен Ивайло Захариев - актьор Михаела Маевска - гимнастичка Иван Лалов - бивш ректор на СУ Петкана Макавеева - баскетболистка Румен Гечев - бивш вицепремиер Светлин Ивелинов - хореограф  

Избухна автомобил, двама са с опасност за живота

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-2cxJ_vmNQ0/

Младо момиче и 57- годишен мъж пострадаха тежко, след като автомобил се възпламени в Бургас. Инцидентът стана малко след 18.00 часа вчера на ул. „Чаталджа“ в кв. „Победа“. Автомобилът не е бил в движение, a причината е неизправност в газовата уредба. Раните на момичето са основно по главата, шията и краката. Тя бе в термичен шок. Раните на 60-годишния мъж са по главата, ръцете и малка част от колената му. Пострадалите бяха приети в шокова зала на МБАЛ-Бургас и по-късно транспортирани в Клиниката по изгаряния във Военноморска болница- Варна. Д-р Йоланда Заякова, завеждащ лекар на клиниката каза пред Радио Фокус,че пострадалите пациенти са настанени в отделение „Реанимация“ и се подготвят за операция. Те са в тежко общо състояние, като 16- годишното момиче е с 60% изгаряния, а 57-годишният мъж с 30 %. По думите на д-р Заякова, след като се извърши обработката, ще може да се каже дали се налагат още операции.

Наследниците на Робин Уилямс си поделиха богатството му

http://web.barometar.net/81935/

Вдовицата на самоубилия се американски актьор Робин Уилямс Сюзан и трите му деца са уредили юридическите спорове около недвижимото имущество в Калифорния.Джим Уагстаф, представляващ интересите на съпругата Сюзан Уилямс, е казал, че неговата клиентка запазва дома, в който е живяла с актьора. Тя ще получава също издръжка до края на живота си. Освен това нейна […]

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5022577

2 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. свщмчк Йеротей, еп. Атински. Св. мчца Виринея. Преп. Павел Препрости
 Св. Йеротей бил един от съветниците в атинския аеропаг. Самият апостол Павел го покръстил в Христовата вяра. Заедно с апостолите, св. Иеротей отишъл в Ерусалим на успението на Пресвета Богородица и с божествени песнопения изпратил към
2 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. свщмчк Йеротей, еп. Атински. Св. мчца Виринея. Преп. Павел Препрости Св. Йеротей бил един от съветниците в атинския аеропаг. Самият апостол Павел го покръстил в Христовата вяра. Заедно с апостолите, св. Иеротей отишъл в Ерусалим на успението на Пресвета Богородица и с божествени песнопения изпратил към

4 октомври в историята

http://www.cross.bg/voiina-durzhava-repyblika-1482905.html

/КРОСС/ 771 г. - След смъртта на брат си Карломан, Карл Велики става единствен владетел на Франкската държава. 1366 г. - Започва антитурският (по-късно и антибългарски) кръстоносен морски поход на граф Амадей VI Савойски. 1537 г. - Излиза от печат първата пълна англоезична Библия с преводи на Уилям Тиндъл и Майлс Ковърдел. 1582 г. - Въведен е Григорианският календар от папа Григорий XIII; в Италия, Полша, Португалия и Испания 4 октомври е последван от 15 октомври. 1824 г. - Мексико е обявено за република. 1830 г. - Белгия е обявена за независима държава, след като 15 години е била част от Нидерландия 1853 г. - Кримска война: Османската империя обявява война на Русия, след като тя отказва да изтегли войските си от дунавските княжества. 1883 г. - Ориент Експрес започва първото си пътуване от Париж до Румъния, преминавайки през 6 държави. 1910 г. - След бягството на крал Мануел II във Великобритания Португалия става република. 1912 г. - Балканска война: Османската империя обявява война на Балканския съюз. 1930 г. - Основан е футболният клуб АЕЛ. 1957 г. - Космическа програма на СССР: Съветският съюз изстрелва от космодрума в Байконур първия в света орбитален изкуствен спътник Спутник-1. 1958 г. - Обявена е Петата френска република. 1974 г. - Започва строежът на автомагистрала Хемус, предвидена да свързва София и Варна. 1963 г. - Гамбия получава право на вътрешно самоуправление, а на следващата година става независима държава. 1974 г

Пристанище Варна е затворено за маневриране на кораби заради намалена видимост

http://www.moreto.net/novini.php?n=302935

Пристанище Варна е затворено за маневриране на кораби, съобщиха от ДП "Пристанищна инфраструктура" за Moreto.net. Ограничението е въведено за всички канали на порта заради лошата видимост. Вятърът в района е със скорост 2.

Наводнение на френската Ривиера взе 12 жертви (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-142204

Националната железопътна компания спря десетки влакове заради безосапността на пътниците.

Обгорената девойка от Бургас поискала огънче от шофьора и колата пламнала

http://petel.bg/Obgorenata-devoyka-ot-Burgas-poiskala-oganche-ot-shofora-i-kolata-plamnala__129266

Снимка: Флагман.бг Реното, което избухна в пламъци в бургаския кв.Комлука в събота вечерта, се е взривило в момента, в който 60-годишният...

Нагъл крадец отмъкна колело в центъра на Бургас! Познавате ли го? (снимки, видео)

http://petel.bg/Nagal-kradets-otmakna-kolelo-v-tsentara-na-Burgas--Poznavate-li-go---snimki--video-__129267

Снимки: Flagman.bg Крадец е заснет от камери да отмъква колело от кооперация на ул. "Екзарх Йосиф 4" в центъра на Бургас. Собственикът на...

Нова трагедия на пътя! БМВ се удари в дървета и се преобърна по таван. Загина 11-годишно момче

http://petel.bg/Nova-tragediya-na-patya--BMV-se-udari-v-darveta-i-se-preobarna-po-tavan--Zagina-11-godishno-momche__129268

Снимка: Булфото, архив 11-годишно момче загина на място след тежка катастрофа на 43 км от Русе, по пътя за София, съобщиха от полицията....

Фенове на ЦСКА едва не разкъсаха човек на „Титан”. Псуват и ругаят Цимбика

http://petel.bg/Fenove-na-TSSKA-edva-ne-razkasaha-chovek-na----Titan-----Psuvat-i-rugayat-TSimbika__129269

Снимка: Стефан Ралчев, блиц Жесток скандал се разрази по време на сбирката между ръководството и феновете на ЦСКА на „Армията”. Сред...

Н. Радулов: БГ-оръжието в Сирия се продава от US-фирми

http://frognews.bg/news_98949/N-Radulov-BG-orajieto-v-Siriia-se-prodava-ot-US-firmi/

Автоматите "Калашников" се продават от една смесена българско-американска фирма на американски сенатор. И се печели много. Преди това нашите нямаха право да продават, но намериха начин чрез американски фирми. Това каза по Нова телевизия експертът Николай Радулов, коментирайко конфликта в Сирия и информациите, че итам се продава оръжие, което е произведено в България.

Н. Радулов: БГ-оръжието в Сирия се продава от us- фирми

http://frognews.bg/news_98949/N-Radulov-BG-orajieto-v-Siriia-se-prodava-ot-us--firmi/

Автоматите "Калашников" се продават от една смесена българско-американска фирма на американски сенатор. И се печели много. Преди това нашите нямаха право да продават, но намериха начин чрез американски фирми. Това каза по Нова телевизия експертът Николай Радулов, коментирайко конфликта в Сирия и информациите, че итам се продава оръжие, което е произведено в България.

Експерт: БГ-оръжието в Сирия се продава от us- фирми

http://frognews.bg/news_98949/Ekspert-BG-orajieto-v-Siriia-se-prodava-ot-us--firmi/

Автоматите "Калашников" се продават от една смесена българско-американска фирма. И се печели много. Преди това нашите нямаха право да продават, но намериха начин чрез американски фирми. Това каза по Нова телевизия експертът Николай Радулов, коментирайко конфликта в Сирия и информациите, че итам се продава оръжие, което е произведено в България.

Европа изостава в спирането на загубата на биоразнообразие

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropa-izostava-v-spiraneto-na-zagubata-na-bioraznoobrazie-203456/

Като причини се сочат недостатъчното прилагане на природозащитното законодателство и натиск от страна на селскостопанския сектор

Св. свещеномъченик Йеротей Атински

http://www.cross.bg/iieroteii-sveshtenomuchenik-episkop-1482904.html

/КРОСС/Житие на св. свещеномъченик Йеротей, епископ Атински Св. Йеротей бил приятел на св. Дионисий Ареопагит. И той като него, макар малко по-късно, бил обърнат към Христа от св. апостол Павел. Йеротей също ходил в Йерусалим с другите апостоли за Успението на пресвета Богородица. Той бил един от тия, които ангелогласно пеели духовни песни, когато апостолите с благоговение носели пречистото тяло на светата Божие Майка от дома на св. Йоан Богослов до нейния гроб в Гетсимания. След Дионисий той бил епископ на Атина и като него св. свещеномъченик Йеротей умрял мъченически. В памет на свети свещеномъченик Иеротей, епископ Атински Свети Иеротей бил един от членовете или съветниците на Ареопага. Той бил обърнат в християнството от свети апостол Павел и от него бил поставен за епископ на Атина. Той присъствал заедно с апостолите на погребението на нашата Пресвета Владичица Богородица и докато съпровождал до гроба пречистото тяло на Божията Майка, пеел божествени песнопения, така че всички, които чули и видели това, го признали за праведен и свят мъж. След като благочестиво поживял, както подобава на светия и угодил на Бога със своя живот и с благото управление на паството си, свети Иеротей умрял мъченически в I век след Христа.  

Кандидатът за кмет на община Видин Росица Кирова се срещна с жителите на селата Градец и Майор Узуново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5023187

Липсата на работни места, битовите кражби, лошото състояние на гробищните паркове и липсата на инфраструктура са сред основните проблеми, които вълнуват жителите на видинското село Майор Узуново. За повече работа, повече пари за селата и край на корупцията във всички звена се обявиха хората при срещата си с кандидата за кмет на община Видин от
Липсата на работни места, битовите кражби, лошото състояние на гробищните паркове и липсата на инфраструктура са сред основните проблеми, които вълнуват жителите на видинското село Майор Узуново. За повече работа, повече пари за селата и край на корупцията във всички звена се обявиха хората при срещата си с кандидата за кмет на община Видин от

Кандидатът за кмет на община Видин Росица Кирова се срещна с жителите на селата Градец и Майор Узуново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5023204

Липсата на работни места, битовите кражби, лошото състояние на гробищните паркове и липсата на инфраструктура са сред основните проблеми, които вълнуват жителите на видинското село Майор Узуново. За повече работа, повече пари за селата и край на корупцията във всички звена се обявиха хората при срещата си с кандидата за кмет на община Видин от
Липсата на работни места, битовите кражби, лошото състояние на гробищните паркове и липсата на инфраструктура са сред основните проблеми, които вълнуват жителите на видинското село Майор Узуново. За повече работа, повече пари за селата и край на корупцията във всички звена се обявиха хората при срещата си с кандидата за кмет на община Видин от

Отбелязваме Световния ден за защита на животните

http://frognews.bg/news_98895/Otbeliazvame-Svetovniia-den-za-zashtita-na-jivotnite/

Отбелязваме Световния ден за защита на животните. Той се чества в Деня на Свети Франциск, покровител на животните. Решение за отбелязването му е взето през 1931 г. на Международния конгрес на привържениците на движението за защита на природата във Флоренция, Италия.

През 2016 г. - оценки за всички учители и директори

http://www.moreto.net/novini.php?n=302933

През 2016 година ще има атестация на всички учители и директори у нас - общо 91 000 души. Образователното министерство още избистря критериите, на които те трябва да отговарят, за да бъдат отличници. Ясно е обаче какво ще се случи с "двойкаджиите" - справят ли се зле първия път, ще получат помощ и наставник.

Наводнение по Френската ривиера отне живота на 13 души

http://offnews.bg/news/n_1/n_567226.html

Силни бури и наводнения по Френската ривиера убиха 13 души рано тази сутрин, съобщава "France24". Бедствието засегна също региона на Кан и Ница. Трима души са се удавили в старчески дом, предава френската медия, позовавайки се на информация от местните власти и аварийни екипи. Петима други души за загинали, докато са търсели място да паркират автомобилите си на закрито, а други трима са били блокирани в тунел, когато водата е придошла. Една жертва е издъхнала на улиците на световноизвестния френски курорт Кан късно снощи, при силни бури в местността. За 13-ият загинал все още няма по-точна информация.. При бедствието около Кот д'Азур в югоизточната част на Франция, река Браг излезе от речното си корито в близост до град Антиб и изпрати смъртоносни вълни в града. "Много коли бяха понесени директно в морето", каза кметът на Кан Дейвис Лиснард, описвайки нивото на наводнението. "Спасихме много хора, планът ни в този критичен момент мобилизира полицията, общината и службите за спешна помощ", добави Лиснард. Най-засегнатите райони от наводнението са и най-трудни за достъп, което предизвиква страхове у властите, че може да има още загинали от бедствието. Цели 35 000 домове са определени като засегнати от наводненията. 

Welcome to the Jungle*

http://www.investor.bg/evropa/334/a/welcome-to-the-jungle-203250/

Мерките за сигурност не спират мигрантите от импровизирания лагер в Кале да се опитат да стигнат до Острова, а проблемите се прехвърлят и на съседни пристанища

Патриарх Неофит ще отслужи литургия за мир в Близкия изток

http://www.bnews.bg/article-142202

В рамките на посещението на влиятелния архиепископ от Йерусалимската патриаршия Теодосий бе приет от Главата на Българската Православна Църква патриарх Неофит, с когото разговоряха за отношенията между двете Църкви, както и за ситуацията в Близкия изток.

Хотелиерите по Черноморието отчитат 150 млн. евро загуби заради спада при руските и украински туристи

http://pik.bg/хотелиерите-по-черноморието-отчитат-150-млн-евро-загуби-заради-спада-при-руските-и-украинс-news410730.html

Хотелиерите по Черноморието отчитат 150 млн. евро загуби заради спада при руските и украински туристи

Около 150 млн. евро загуби и 10% спад на туристите по морето. Това показва първоначалната равносметка от летния сезон по данни на туристическия бранш, съобщава Нова телевизия.

Най-драстично са намалели украинските и руските туристи, по-малко са и германците, почивали в нашите курорти. Около 200 000 по-малко руснаци са почивали в нашите морски курорти тази година.

Немските са с около 5% по-малко. Пътниците на Летище Бургас са намалели повече от тези на варненската аерогара. На двете летища кацат около 3 милиона посетители. При спад от 10% това са 300 000 души.

Други причини за спада са проблеми с инфраструктурата, скъпите услуги по плажовете и неквалифициран персонал.

За да избегне още по-голям отлив на почиващи, бизнесът заложи на промоции и оферти в последната минута. В противен случай загубите щяха да са още по-драстични, твърдят от бранша.

Хотелиерите и туроператорите прогнозират, че тенденцията за спад на туристи може да се повтори и догодина, но се надяват, че проблемите в Европа ще бъдат решени и руските и украинските туристи ще се завърнат у нас.

Индиец с рекордни нокти от почти 2 метра (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5023170

78-годишният жител на Индия Шридхар Чилал през последните 62 години не си е рязал ноктите на лявата ръка. Всеки нокът на пръстите й е достигнал дължина от почти 2 метра. Общата дължина и на петте нокъта е 9 метра и 9 сантиметра. Благодарение на постижението си мъжът е попаднал в Книгара за рекордите на Гинес.
78-годишният жител на Индия Шридхар Чилал през последните 62 години не си е рязал ноктите на лявата ръка. Всеки нокът на пръстите й е достигнал дължина от почти 2 метра. Общата дължина и на петте нокъта е 9 метра и 9 сантиметра. Благодарение на постижението си мъжът е попаднал в Книгара за рекордите на Гинес.

Индиец с рекордни нокти от почти 2 метра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5023177

78-годишният жител на Индия Шридхар Чилал през последните 62 години не си е рязал ноктите на лявата ръка. Всеки нокът на пръстите й е достигнал дължина от почти 2 метра. Общата дължина и на петте нокъта е 9 метра и 9 сантиметра. Благодарение на постижението си мъжът е попаднал в Книгара за рекордите на Гинес.
78-годишният жител на Индия Шридхар Чилал през последните 62 години не си е рязал ноктите на лявата ръка. Всеки нокът на пръстите й е достигнал дължина от почти 2 метра. Общата дължина и на петте нокъта е 9 метра и 9 сантиметра. Благодарение на постижението си мъжът е попаднал в Книгара за рекордите на Гинес.

Адът слезе тази нощ в Ривиерата!

http://petel.bg/Adat-sleze-tazi-noshh-v-Rivierata--__129264

Мощни бури и наводнения на Френската Ривиера отнеха живота на 13 души. Трима от тях са се удавили в старчески дом, след като реката излязла...

Прокълнато място: Намериха само пояс от изчезналия в Бермудския триъгълник кораб

http://petel.bg/Prokalnato-myasto--Nameriha-samo-poyas-ot-izcheznaliya-v-Bermudskiya-triagalnik-korab__129265

Спасителен пояс от товарния кораб, който изчезна заедно с 33-членния си екипаж в района на Бермудския триъгълник, беше открит от екипите,...

Соломон Паси: Русия иска да изгради военно присъствие не в Сирия, а към Средиземно море

http://politics.actualno.com/Solomon-Pasi-Rusija-iska-da-izgradi-voenno-prisystvie-ne-v-Sirija-a-kym-Sredizemno-more-news_499215.html

„Русия удря враговете на Башар Асад, но сред тези врагове може да има и клетки на „Ислямска държава“. Русия има добре очертан интерес в Сирия. Тя иска да изгради трайно военно присъствие не в Сирия, а към Средиземно море. Чрез този военен излаз Русия ще иска да контрира присъствието на НАТО в Средиземно море“. Това коментира в студиото на БНТ политикът Соломон Паси. Дните на Башар Асад на президентския пост са преброени, твърди Соломон Паси. Той подчерта, че Асад е изклю

Британците харчат хиляди за присаждане на брада

http://curious.actualno.com/Britancite-harchat-hiljadi-za-prisajdane-na-brada--news_499229.html

Мъжете във Великобритания харчат хиляди паундове, за да „сгъстят” брадата си, а процедурите по трансплантация се увеличават драстично, показва ново проучване. Мъжете, анкетирани от „Ню Йорк Таймс”, признават, че са похарчили средно 14 500 паунда за трансплантация на брада. 53-годишен мъж на име Рей например споделя, че между 2011 и 2013 г. се е подложил на три трансплантации, които му стрували близо 15 000 паунда, посочва БГНЕС. 28-годишният Джоуи Армос е лекар, живеещ

„Студена кръв” – родният аналог на „Името на розата”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018189

Мистериозни жестоки убийства ще разследва писарят на княз Борис – Климент – в най-новата книга от поредицата „Старобългарски загадки” от Николай Пенчев.
След покръстването желанието на Борис е новата религия да навлезе между хората максимално бързо. За целта той създава различни религиозни и преписвачески центрове. Един от тях е манастирът „Св.
Мистериозни жестоки убийства ще разследва писарят на княз Борис – Климент – в най-новата книга от поредицата „Старобългарски загадки” от Николай Пенчев. След покръстването желанието на Борис е новата религия да навлезе между хората максимално бързо. За целта той създава различни религиозни и преписвачески центрове. Един от тях е манастирът „Св.

Превръщат ивицата на бул.Княз Борис във Варна в цветна градина

http://web.barometar.net/81933/

„До началото на следващия туристически сезон ще превърнем средната разделителна ивица на бул.“Княз Борис I“ в красива цветна градина. Булевардът е основна пътна артерия за курортните комплекси. Ще бъдат демонтирани билбордовете, изграждаме поливна система от ВИНС до Пикадили парк, цветя, декоративна растителност и художествени елементи ще украсяват булеварда. Амбицията ни е да увеличим значително цветната […]

Първи арести за търговия с гласове

http://frognews.bg/news_98956/Parvi-aresti-za-targoviia-s-glasove/

Двама души, извършващи търговия с гласове, бяха задържани след разследване на Нова ТВ.Разследващите журналисти тръгнали по следите на схемата след сигнал, че изборите в Горна Малина ще бъдат купени. Със Стефан Методиев, по прякор Пастора, преговаря подставено лице. Той обещава поне 40 гласа.

Държавата продължава да изяжда резервите си

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/dyrjavata-prodyljava-da-iziajda-rezervite-si-203422/

Излишъците са натрупани през първите пет месеца на годината, а през последните три месеца се харчат натрупаните резерви, пише Калоян Стайков от ИПИ

"Райънеър" намалява цените на самолетните билети наполовина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5023159

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа „Райънеър“ ще намали почти наполовина цените на самолетните билети, пише германският вестник Die Welt am Sonntag, цитиран от Фокус.   Съобщението беше направено от изпълнителният директор на превозвача Майкъл О'Лиъри. Понижаването на цените е станало възможно благодарение на закупените нови самолети,
Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа „Райънеър“ ще намали почти наполовина цените на самолетните билети, пише германският вестник Die Welt am Sonntag, цитиран от Фокус. Съобщението беше направено от изпълнителният директор на превозвача Майкъл О'Лиъри. Понижаването на цените е станало възможно благодарение на закупените нови самолети,

25 пострадали при срутване на навес в Северна Каролина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5023149

Двадесет и пет души, повечето от които ученици, пострадаха при срутване на бетонен навес в американския щат Северна Каролина, предава ABC News, цитирана от Фокус. По предварителни данни инцидентът се е случил, след като камион се е врязал в една от подпорите на навеса. На мястото на произшествието е имало десетки ученици,

Във Варна ще обучават надзирателите от Плевенския затвор

http://www.moreto.net/novini.php?n=302927

Днес и утре във Варна ще се проведе второто от поредица обучения за служители на затвора в Плевен, в рамките на проект “Свобода зад решетките”, научи Moreto.net. 25 професионалисти от състава на режимна и надзорно-охранителна дейност, както и техни колеги от екипа на социални дейности и възпитателна работа, ще имат възможност да повишат своята осведоменост и професионална подготовка по теми, свързани с управление на социалните и икономическите различия в затвора.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/10/04/2621352_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето темите, които ще следи днес обществената телевизия:


Свилен Шитов: Поемам лична отговорност да подобря инфраструктурата на община Девня

http://web.barometar.net/81931/

„Личната отговорност на кмета за подобряване на общинската инфраструктура е на първо място, не празните обещания направени от бившия кмет Кузев в предизборната кампания през 2011-та година“ – заяви Свилен Шитов , кандидат за кмет и водач на листата на ПП ГЕРБ на среща с живущите в района на ул. „Райко Даскалов“. Преди дни Шитов […]

Слънчево време в неделя – до 25 градуса

http://www.bnews.bg/article-142200

Над планините ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността, предимно средна и висока.

"Ислямска държава" екзекутирала по-малко хора, отколкото властите в Саудитска Арабия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5023141

С или без Асад? Това не е въпросът. Разбирането, че бежанската криза и проблемите в Сирия ще изчезнат след свалянето на режима в Дамаск, е абсолютно погрешно, смятат в редакцията на германския национален вестник Die Zeit, цитиран то Фокус.
За цивилното население в измъчената от кървавия граждански конфликт в близкоизточната държава е все едно дали
С или без Асад? Това не е въпросът. Разбирането, че бежанската криза и проблемите в Сирия ще изчезнат след свалянето на режима в Дамаск, е абсолютно погрешно, смятат в редакцията на германския национален вестник Die Zeit, цитиран то Фокус. За цивилното население в измъчената от кървавия граждански конфликт в близкоизточната държава е все едно дали

"Ислямска държава" екзекутирала по-малко хора, отколкото властите в Саудитска Арабия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5023147

С или без Асад? Това не е въпросът. Разбирането, че бежанската криза и проблемите в Сирия ще изчезнат след свалянето на режима в Дамаск, е абсолютно погрешно, смятат в редакцията на германския национален вестник Die Zeit, цитиран то Фокус.
За цивилното население в измъчената от кървавия граждански конфликт в близкоизточната държава е все едно дали
С или без Асад? Това не е въпросът. Разбирането, че бежанската криза и проблемите в Сирия ще изчезнат след свалянето на режима в Дамаск, е абсолютно погрешно, смятат в редакцията на германския национален вестник Die Zeit, цитиран то Фокус. За цивилното население в измъчената от кървавия граждански конфликт в близкоизточната държава е все едно дали

Унгарски ежедневник: Наполовина са намалели мигрантите по оградата на българо-турската граница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5023136

Броят на нелегалните мигранти, минаващи през българо-турската граница е намалял наполовина откакто по граничната бразда между България и Турция е построена ограда, пише унгарският ежедневник Magyar Nemzet, цитиран от Фокус.
„През 2013 г. 11 хил. мигранти пресякоха незаконно границата между България и Турция, но през 2014 г.
Броят на нелегалните мигранти, минаващи през българо-турската граница е намалял наполовина откакто по граничната бразда между България и Турция е построена ограда, пише унгарският ежедневник Magyar Nemzet, цитиран от Фокус. „През 2013 г. 11 хил. мигранти пресякоха незаконно границата между България и Турция, но през 2014 г.

Шоколадови бонбони със сушени сини сливи и марципан

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/10/04/2620883_shokoladovi_bonboni_sus_susheni_sini_slivi_i_marcipan/?ref=rss


Студените есенни дни неизбежно водят до повече престой в кухнята и продължителни мисли за похапването на нещо сладко. Няма нищо по-хубаво от домашно приготвените десерти в компанията на деца, които се забавляват да бъркат, смесват, режат и опитват крайния резултат.

Тези бонбони са изключително плътни и ароматни, като всяка съставка допълва и разгръща вкуса на останалите. Уханен бадемов марципан, сочни сушени сини сливи, топли подправки и за разкош – тъмен, лъскав и съвсем леко сладък...

21 катастрофи за денонощие във Варна

http://petel.bg/21-katastrofi-za-denonoshhie-vav-Varna__129262

21 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване