САЩ и Русия се обвиняват взаимно: Кой кого удря в Сирия? (Видео)

http://petel.bg/SASHH-i-Rusiya-se-obvinyavat-vzaimno--Koy-kogo-udrya-v-Siriya---Video-__129784

Снимка: youtube САЩ и Русия взаимно се обвиниха, че не "уцелват" терористите в Сирия, а други мишени. Според САЩ руснаците стрелят по...

Създадоха микроскопичен гаечен ключ. Вижте колко достига широчината му

http://petel.bg/Sazdadoha-mikroskopichen-gaechen-klyuch--Vizhte-kolko-dostiga-shirochinata-mu__129785

Снимка: Булфото Представете си микроскопичен гаечен ключ, който може да контролира форми в наномащаб и да създава молекули по поръчка....

Избраха Константин Пенчев за конституционен съдия

http://petel.bg/Izbraha-Konstantin-Penchev-za-konstitutsionen-sadiya__129786

Снимка: Булфото, архив Досегашният омбудсман Константин Пенчев бе избран за конституционен съдия с 98 гласа. Опонентът му Михаил Кожаев...

Срещу 10 000 лева освободиха джигит, убил пешеходец на зебра!

http://petel.bg/Sreshhu-10-000-leva-osvobodiha-dzhigit--ubil-peshehodets-na-zebra-__129787

Снимка: Булфото Пловдивският окръжен съд пусна под парична гаранция от 10 000 лв.  24-годишния Милан Дивеков. На 12 август т. г той връхлетя...

Казвайки на човек "Обичам те", означава да му кажеш "Ти никога няма да умреш"

http://www.cross.bg/kazhesh-kazvaiiki-ymresh-1483468.html

/КРОСС/ Габриел Оноре Марсел (1889-1973)- френски философ-екзистенциалист: Казвайки на човек "Обичам те", означава да му кажеш "Ти никога няма да умреш".

Мая Манолова ще положи клетва като омбудсман

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/maia-manolova-shte-polozhi-kletva-kato-ombudsman-6043504

Новият омбудсман влиза в длъжност, в момента в, който изтече мандатът на сегашния омбудсман, а мандатът на Константин Пенчев изтича на 20 октомври

САЩ отказа на Русия за съвместни удари по Ислямска държава

http://www.bnews.bg/article-142359

Решението им е продиктувано главно от това, че Русия продължава да следва грешна стратегия.

За 7 дни Русия ударила 110 обекта на джихадистите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5031677

Според министерството на отбраната на Русия , руските бомбардировки в Сирия са отслабили морала на екстремистите и много от тях са хукнали да бягат, съобщава "Daily Express".
Само за 7 дни руснаците са ударили 110 обекта на джихадистите, като са унищожили техни бази, тренировъчни центрове, бронирани автомобили и складове с боеприпаси.
Според министерството на отбраната на Русия , руските бомбардировки в Сирия са отслабили морала на екстремистите и много от тях са хукнали да бягат, съобщава "Daily Express". Само за 7 дни руснаците са ударили 110 обекта на джихадистите, като са унищожили техни бази, тренировъчни центрове, бронирани автомобили и складове с боеприпаси.

За 7 дни Русия ударила 110 обекта на джихадистите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5031673

Според министерството на отбраната на Русия , руските бомбардировки в Сирия са отслабили морала на екстремистите и много от тях са хукнали да бягат, съобщава
Според министерството на отбраната на Русия , руските бомбардировки в Сирия са отслабили морала на екстремистите и много от тях са хукнали да бягат, съобщава "Daily Express". Само за 7 дни руснаците са ударили 110 обекта на джихадистите, като са унищожили техни бази, тренировъчни центрове, бронирани автомобили и складове с боеприпаси.

Да успеем до зимата

http://svetoven.pogled.info/news/68292/Da-uspeem-do-zimata

/Поглед.инфо/ Мина седмица от началото на въздушните удари на руските военновъздушни сили по позиции на ислямските терористи в Сирия, а резонансът от няколкото десетки атаки се оказа по-силен, отколкото от няколкото хиляди, нанесени от водената от САЩ коалиция за няколко месеца. Реакцията на Запада се оказа много по-слабо консолидирана, отколкото спрямо действията на Москва в Украйна.

Вижте къде няма да има вода в София днес

http://pik.bg/вижте-къде-няма-да-има-вода-в-софия-днес-news413089.html

Вижте къде няма да има вода в София днес

"Софийска вода" временно ще прекъсне днес водоснабдяването в някои части на столицата, съобщават от дружеството. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. "Вихрен", ж.к. "Бъкстон" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16.00 ч. по ул. "Вихрен" от ул. "Белмекен" до ул. "Симеон Радев".

Заради подмяна на спирателен кран на площад "Петко Р. Славейков" се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 18.00 ч. в района на бул. "Пенчо Славейков" от ул. "Прага" до ул. "Цар Асен" и в района на улиците "Христо Станчев", "Тунджа" и "Цар Петър". Във връзка с монтаж на спирателен кран и диагностика на уличен водопровод на ул. "Гатьо Шишков", кв. "Кръстова вада" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 20.00 ч. по ул. "Гатьо Шишков" от ул. "Асен Найденов" до ул. "Гатьо Шишков" 19, както и в района на улиците "Асен Найденов", "Манфред Вьорнер", "Никола Крушкин-Чолака", "Мичман Тодор Саев", "Иван Андонов".

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. "Летоструй", кв. "Васил Левски" се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 ч. по ул. "Летоструй" от ул. "Поп Груьо" до ул. "Станислав Доспевски". Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. "Розова долина", кв."Курило" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 15.00 ч. по ул. "Беласица" от ул. "Розова долина" до ул. "Лале". Заради изграждане на уличен водопровод на ул. "Камен рид", вилна зона "Малинова долина - Герена" се налага спиране на водоподаването от 12.00 до 20.00 ч. в района на ул. "Камен рид".

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

8 октомври в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-zagivat-narodna-1483467.html

/КРОСС/927 г. - С тържествена сватбена церемония в Константинопол е сключен бракът между византийската принцеса Мария Лакапина и българския цар Петър I. 927 г. - Българската църква е обявена за автокефална църква и за първи български патриарх е избран Дамян - архиепископ на Дръстър (Силистра).1075 г. - Димитър Звонимир е коронован за крал на Хърватия.1582 г. - Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания. 1600 г. - Сан Марино приема конституцията си.1813 г. - Подписан е Договорът от Рийд между Бавария и Австрия, с който Бавария слага край на членуването си в Рейнския съюз. 1856 г. - Избухва Втората опиумна война между няколко западни държави и Китай.1871 г. - Избухват четири големи пожара по бреговете на езеро Мичиган, включително Големият пожар в Чикаго, в които загиват 2500 души, а над 100 хиляди остават без дом.1879 г. - Назначен е първият главен равин в Княжество България - Гавриел Алмознино.1879 г. - Гюла Андраши подава оставка от поста външен министър на Австро-Унгария. 1900 г. - Открита е жп линията Русе - Търново (130 км).1939 г. - Адолф Хитлер подписва в Берлин декрет за присъединяване на западна и северна Полша към Третия Райх. 1952 г. - При железопътна катастрофа на три влака в северозападен Лондон загиват 112 души, а над 200 са ранени. 1960 г. - Народна република България установява дипломатически отношения с Република Куба.1961 г

Служители на КАТ-Варна следят днес за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=303276

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес - 8 октомври, за превишена скорост на ключови кръстовища в града и извън него, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10 - 09:30 гр. Варна, Южен пътен възел, до кръста 11:00 - 12:30 гр.

Доналд Тръмп подкрепи руските действия в Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5031671

Кандидат-президентът на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп подкрепи руските действия в Сирия, съобщи Си Би Ес.
„Те искат малко да побомбардират „Ислямска държава“, което аз, честно казано, мисля , че е велико. Нека Русия бомбардира ИДИЛ. Щом искат да бомбардират- да бомбардират“, заяви Тръмп.
Кандидат-президентът на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп подкрепи руските действия в Сирия, съобщи Си Би Ес. „Те искат малко да побомбардират „Ислямска държава“, което аз, честно казано, мисля , че е велико. Нека Русия бомбардира ИДИЛ. Щом искат да бомбардират- да бомбардират“, заяви Тръмп.

Сеп Блатер е отстранен от поста шеф на ФИФА

http://www.bnews.bg/article-142357

На 25 септември швейцарската прокуратура започна дело срещу Блатер, който е подозиран в това, че е превел нелегално два милиона швейцарски франка на Мишел Платини.

Данъчни подхванаха автокъщите

http://pik.bg/данъчни-подхванаха-автокъщите-news413086.html

Данъчни подхванаха автокъщите

Служители на НАП и икономическа полиция подхванаха автокъщите в София заради съмнения в укриване на ДДС. Масово автоджамбазите извършват продажбите на коли като сделка между физически лица и по този начин заобикалят плащането на данъка. Става въпрос за сериозни суми, които не влизат в хазната всяка година, а търговците по този начин успяват да спестят няколко милиона за себе си.

"Започнахме проверка на всички продавачи на автомобили на територията на Горубляне, защото именно тук са локализирани по-голямата част от автокъщите в София", каза пред "Стандарт" Владислав Василев, началник сектор в отдел "Оперативни проверки" на НАП. Разпореждането за проверката е лично от финансовия министър Владислав Горанов, който иска да изкара сектора изцяло на светло. Данъчните тръгват и по други големи борси за стари коли в цялата страна.

"Опитваме се да проверим всеки един търговец, тъй като в някои автокъщи има по няколко. Проверяваме автомобилите, съпоставяме ги с документите, които ни предоставят задължените лица. След това проверките продължават в дирекциите, привикваме ги да предоставят допълнително още документи. Към настоящия момент обаче не могат да се обявят никакви конкретни резултати, тъй като трябва подробно да се прегледат всички счетоводни документи на фирмите", обясни Василев. От автокъщите пък се оплакаха, че данъчни и полицаи са нахлули без всякакво предупреждение.

"Проверяват ни все едно сме най-големите престъпници", коментираха продавачи на употребявани коли. "Чуваме от тях, че проверките се правят, защото имало много крадени коли тук, което не е вярно. Всички коли са законни. Има много вносители, които имат по много коли, но тук основно хората имат по 5-6 коли. Всеки от нас си плаща данъците", обясни търговец. Джамбазите се питаха защо се проверяват основно малките автокъщи, а не тези с много коли.

"Това е обидно, да се проверява търговец с 4-5 коли, а не по-големите. Заградиха ни като някакви престъпници, крадци и измамници, всеки изход на пазара беше блокиран. Проверяваха дори личните коли. Дори питаха 60-годишен колега откъде има пари да си купи автомобил за 10 000 лева. Много от хората, които отскоро са тук, се стресираха", жалваха се те. Някои служители на автокъщи в Горубляне коментираха, че са чули, че проверките са започнали заради обвиненията от страна на вносителите на нови автомобили, че се укрива оборот. Твърди се, че се крият фактури, декларират се нереални обороти. Тези твърдения категорично се отричат в "Горубляне".

Според търговците на автопазара, целта е да се наложат новите автомобили, които все по-рядко се купуват за сметка на употребяваните. "Драстично намаляват продажбите на нови коли. Затова човек, като няма къде да се вторачи, се вторачва в градината на комшията", коментира друг търговец. "Ние не сме им конкуренция по-простата причина, че нашите коли са в по-нисък сегмент 2500 - 10 000 лв.", допълни той.

В Горубляне се носи слух, че след данъчните ще има проверка и от Инспекцията по труда. След 2009 г. с финансовата криза и положението на пазара на коли не е никак добро, оплакват се търговците. По думите им през последните 4-5 години е "пълна трагедия" - продажбите са слаби. "Една част от търговците са хора, които са съкратени от работа - например има много колеги, съкратени от "Кремиковци". Грешка е да се смята, че тук се изкарват много пари, изкарваме, колкото да оцеляваме", твърдят те.

Министрите на НАТО обсъждат руската намеса в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_569306.html

Министрите на отбраната на НАТО се събират в Брюксел, за да обсъдят конфликта в Сирия и руската военна офанзива там. Очаква се те да обсъдят евентуална операция в Средиземно море за по-добра охрана на южните граници на пакта. България ще бъде представена от министъра на отбраната Николай Ненчев, съобщи БНР. Над 90% от ударите на руските въздушно-космически сили в Сирия са насочени не срещу бойци от терористичните групировки “Ислямска държава” и “Ал Каида”, а срещу сирийската опозиция. Това заяви в сряда говорителят на Държавния департамент Джон Кърби. На свой ред министерството на отбраната на Русия заяви, че има основания да смята, че ударите на американските Военно-въздушни сили не винаги се нанасят срещу терористични цели. Американският министър на отбраната Аштън Картър заяви, че водената от Съединените щати коалиция срещу “Ислямска държава” няма да се съгласи на сътрудничество с Русия. Според него руските военни следват грешна стратегия. Картър също заяви, че Москва продължава да извършва удари по цели, които не са на джихадистите. Решението на сирийския проблем трябва да има комплексен характер и да се осъществи при запазване на единството и суверенитета на Сирия. Това се посочва в изявление, прието снощи в мароканския град Танжер на среща на външните министри на десет държави от западното Средиземноморие. Представителят на Франция – Лоран Фабиюс заяви обаче, че в Сирия не може да се постигне единство, докато на власт е сирийският президент Башар ал Асад.

Свилен Шитов, кандидат на ПП ГЕРБ за кмет на Девня: Мога да печеля и реализирам европроекти

http://web.barometar.net/81980/

Кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на Девня Свилен Шитов е на 40 г. Роден е в град Девня, има висше образование в сферата на компютърните технологии, занимава се с частен бизнес, в политиката влиза през  2007 г. Бил е председател на Общинския съвет в Девня, два мандата е общински съветник. Свилен Шитов е председател […]

Доналд Тръмп подкрепи руските действия в Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5031667

Кандидат-президентът на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп подкрепи руските действия в Сирия, съобщи Си Би Ес.
„Те искат малко да побомбардират „Ислямска държава“, което аз, честно казано, мисля , че е велико. Нека Русия бомбардира ИДИЛ. Щом искат да бомбардират- да бомбардират“, заяви Тръмп.
Кандидат-президентът на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп подкрепи руските действия в Сирия, съобщи Си Би Ес. „Те искат малко да побомбардират „Ислямска държава“, което аз, честно казано, мисля , че е велико. Нека Русия бомбардира ИДИЛ. Щом искат да бомбардират- да бомбардират“, заяви Тръмп.

Москва иска самите сирийци да победят ИД

http://svetoven.pogled.info/news/68291/Moskva-iska-samite-siriitsi-da-pobedyat-ID

/Поглед.инфо/ В Москва не коментират информацията на телевизия CNN за възможна подготовка на РФ за сухопътна операция в Сирия. Въпреки това руските експерти единодушно потвърждават, че Москва не иска да влиза по-дълбоко в този конфликт и ще се ограничи с удари по въздуха.

Депутатите избират конституционен съдия, Манолова се кълне като омбудсман

http://www.bnews.bg/article-142356

Днес ще бъдат прекратени и правомощията на Мая Манолова като народен представител и полагане на клетва от нейна страна като омбудсман.

Депутатите избират конституционен съдия от квотата парламента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5031665

Депутатите днес трябва да изберат конституционен съдия от квотата на Народното събрание.
Припомняме, че кандидатите за поста са двама – досегашният омбудсман Константин Пенчев, предложен от най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ, и Михаил Кожарев, издигнат от Патриотичния фронт.
За избран ще се смята кандидатът,
Депутатите днес трябва да изберат конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Припомняме, че кандидатите за поста са двама – досегашният омбудсман Константин Пенчев, предложен от най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ, и Михаил Кожарев, издигнат от Патриотичния фронт. За избран ще се смята кандидатът,

Журналист беше признат за виновен за съдействие на хакерската група Anonymous

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/08/2624007_jurnalist_beshe_priznat_za_vinoven_za_sudeistvie_na/?ref=rss


Журналистът Матю Кийс е бил признат за виновен от съдебно жури по обвиненията в съдействие на хакерската група Anonymous. Кийс беше арестуван през 2013 г. с обвинения, че е дал достъп на хакерите до компютри на медийната компания Tribune, съобщава агенция "Ройтерс".

По това време той е бил редактор за "Ройтерс", която го е освободила месец по-късно. Самото престъпление е било извършено през декември 2010 г., малко след като Кийс напуснал работата си в местена телевизия в Сакраменто,...

Депутатите избират конституционен съдия от квотата парламента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5031660

Депутатите днес трябва да изберат конституционен съдия от квотата на Народното събрание.
Припомняме, че кандидатите за поста са двама – досегашният омбудсман Константин Пенчев, предложен от най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ, и Михаил Кожарев, издигнат от Патриотичния фронт.
За избран ще се смята кандидатът,
Депутатите днес трябва да изберат конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Припомняме, че кандидатите за поста са двама – досегашният омбудсман Константин Пенчев, предложен от най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ, и Михаил Кожарев, издигнат от Патриотичния фронт. За избран ще се смята кандидатът,

Преглед на печата

http://www.cross.bg/leva-hilyadi-imoti-1483466.html

/КРОСС/ По 2 милиона и 200 хиляди лева плащат всеки месец здравното министерство и касата за лечение на пострадали от катастрофи. За първите десет месеца на годината са дадени 20 милиона лева, пише "24 часа", като цитира министър Петър Москов.Автогонките ще се правят само на стари военни летища. Премиерът Борисов е разпоредил на военния министър Николай Ненчев да изготви списък на ненужните на армията аеродруми, съобщава "Труд".Патрулките на КАТ ще бъдат оборудвани с ПОС терминали, за да могат шофьорите, хванати в нарушение, да плащат веднага на място глобите си. Идеята вече се обсъжда от представители на КАТ и финансовите институции, за да бъде въведена възможно най-скоро, отбелязва "Телеграф".Таван за доплащането на лекарства предвижда с наредба ресорното министерство. Ще вадим от джоба си до 50% за най-евтиното хапче, което Здравната каса дава за дадено заболяване. Сега фондът плаща за една диaгноза няколко лекарства с различна стройност, като покрива 100% само най-евтиното, информира "Стандарт". Всяка четвърта жена у нас е била жертва да сексуално или физическо насилие от страна на своя партньор. Между 40 и 50% от жените по света пък са жертва на сексуално насилие, посочва "Земя". Специална онлайн платформа, в която растениевъдите ще съобщават по часове и дати кога ще пръскат с препарати, ще пази пчелите от отравяне

Паяците първи на Земята развили колена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5031658

Паяците са първите същества на Земята, които са развили колена, показва ново проучване, цитирано от Discovery News.
Колената са започнали като ген на плодовите мушици и други насекоми, който се е дублирал и се е развил в паяците, водейки до образуване на първични стави на крайниците.
„Паяците постоянно се приспособяват и развиват нови функции на
Паяците са първите същества на Земята, които са развили колена, показва ново проучване, цитирано от Discovery News. Колената са започнали като ген на плодовите мушици и други насекоми, който се е дублирал и се е развил в паяците, водейки до образуване на първични стави на крайниците. „Паяците постоянно се приспособяват и развиват нови функции на

Хората с очни заболявания не се увеличават, а просто по-добре се диагностицират

http://pik.bg/хората-с-очни-заболявания-не-се-увеличават-а-просто-по-добре-се-диагностицират-news413082.html

Хората с очни заболявания не се увеличават, а просто по-добре се диагностицират

Хората с очни заболявания не се увеличават, а просто по-добре се диагностицират, коментира проф. Ива Петкова, офталмолог в Александровска болница по повод Световния ден на зрението, цитиран от БТА.

Заболяванията на очите, свързани с напредналата възраст, се увеличават поради застаряването на населението. Също така се увеличават и някои общи заболявания, които предизвикват някакви патологии в окото, като например диабет, посочи специалистът. Всеки пациент, навършил 45 години, трябва през 2-3 години да се преглежда от очен лекар. Хората, които в рода си имат болни от глаукома, също трябва да се консултират с офталмолог, препоръча проф. Петкова.

Превенцията е профилактиката, а ние, улисани в ежедневието си, забравяме както за очите, така и за другите болести, отбеляза лекарят. По думите й сухата макулна дегенерация е свързана основно с възрастта и е все по-често срещана сред нашето население. Поливитамините с лутеин може по някакъв начин да помогнат задържането на процеса, допълни тя. Независимо от това, че в днешно време екраните на компютрите са много добре защитени, е добре да се носят очила за работа с компютър. На работещите пред монитори препоръчваме да си слагат изкуствени сълзи, посочи проф. Петкова. Тя информира, че близо една трета от населението има нужда от изкуствени сълзи.

Предвид предстоящия зимен сезон трябва да се носят задължително слънчеви очила при каране на ски, за да не се получи увреждане на очите, съветва проф. Петкова. По думите й през зимата се появява сълзене на очите от студ и вятър, но това са естествени реакции.

Меркел защити позицията си за отворени граници

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/68290/Merkel-zashtiti-pozitsiyata-si-za-otvoreni-granitsi

/Поглед.инфо/ Приемът на кандидати за убежище, които пристигат в Германия, е "най-трудната задача след обединението", каза германският канцлер Ангела Меркел в ток шоу в тв канала ARD.

Депутатите избират конституционен съдия от квотата на парламента

http://pik.bg/депутатите-избират-конституционен-съдия-от-квотата-на-парламента-news413081.html

Депутатите избират конституционен съдия от квотата на парламента

Депутатите днес трябва да изберат конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Припомняме, че кандидатите за поста са двама – досегашният омбудсман Константин Пенчев, предложен от най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ, и Михаил Кожарев, издигнат от Патриотичния фронт. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Парламентът избира конституционен съдия на мястото на Красен Стойчев. Самият Стойчев беше избран от квотата на парламента през есента на 2006 година. Той е завършил Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и е доктор е по право.

Днес ще бъдат прекратени и правомощията на Мая Манолова като народен представител и полагане на клетва от нейна страна като омбудсман.

Елианна Лилова: Тази година ONE DANCE WEEK е достойна конкуренция на най-известните форуми на съвременен танц

http://scene.actualno.com/Elianna-Lilova-Tazi-godina-ONE-DANCE-WEEK-e-dostojna-konkurencija-na-naj-izvestnite-forumi-na-syvremenen-tanc-news_500055.html

Елианна Лилова, директор на фестивала ONE DANCE WEEK, разказа пред Actualno.com за многообразната програма на фестивала, богатството на съвременния танц и пожеланието за държавна културна политика, развиваща съвременното изкуство. Елианна е културолог и комуникационен специалист по образование, който работи за развиване и разнообразяване на социалния и културен живот в България. Тази година за втори път Пловдив ще бъде домакин на ONE DANCE WEEK. Защо избирате града? Какво може да кажете за кул

ДПС ще съди Цветелин Кънчев

http://politics.actualno.com/DPS-shte-sydi-Cvetelin-Kynchev-news_500061.html

От ДПС ще дадат лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев на съд. Причина за гнева на партията са думите на ромския водач, че Лютви Местан и ръководството на ДПС са гостували на Трайчо Василев - Пиже, който нападна екип на Нова телевизия във вторник, информира Offnews. Снощи след гостуването на Цветелин Кънчев в предаването "Лице в лице" по бТВ, Централният предизборен щаб на ДПС заявява, че Цветелин Кънчев ще бъде съден повторно - този път за клевета, съобщиха лаконично от партията за медията. &bd

Григор Димитров пропуска предстоящия Мастърс турнир в Шанхай

http://tennis.actualno.com/Grigor-Dimitrov-propuska-predstojashtija-Mastyrs-turnir-v-Shanhaj-news_500062.html

Григор Димитров ще пропусне предстоящия Мастърс турнир в Шанхай. Най-вероятната причина е, че българинът се е отказал от надпреварата заради травма. Миналата година Григор стигна до втория кръг в турнира, където отпадна от Жулиен Бенето в два сета. Следващият турнир, на който българинът ще се състезава, е този в Стокхолм. Той започва на 19 октомври и е много важен за Димитров, тъй като той има да защитава точки за световната ранглиста.    

Подвижни секции ще има в Плевен и още 3 общини

http://pleven.actualno.com/Podvijni-sekcii-shte-ima-v-Pleven-i-oshte-3-obshtini-news_500065.html

Комисия със седемчленен състав ще обслужва подвижната избирателна секция в Плевен, която беше определена с решение на ОИК - Плевен, предаде Дарик. Решението беше взето на 5 октомври 2015 г. по повод писмо от община Плевен относно подадени заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия на предстоящия референдум и местните избори, които ще бъдат проведени на 25 октомври 2015 г. Заедно с числения състав, с решението е формиран и единният номер на подвижната секционна комисия в Плевен - 15240

Кои са кандидати за кметове на варненските общини

http://varna.actualno.com/Koi-sa-kandidati-za-kmetove-na-varnenskite-obshtini-news_500067.html

Почти всички кметове на общини във Варненска област ще се борят за нови мандати на предстоящите местни избори. Най-сериозна е конкуренцията в Белослав, където кандидатите са повече от тези в морската столица. Суворово е единствената община, за която е сигурно, че ще има избран кмет още на 25 октомври, тъй като номинираните са само двама, предаде Дарик. Сегашният кмет на Белослав Живко Петров е единственият от колегите си, който няма да участва във вота. Кандидатите за поста са 11 - с един повеч

БФС има интерес да помогне на ЦСКА, твърди Орманджиев

http://bgfootball.actualno.com/BFS-ima-interes-da-pomogne-na-CSKA-tvyrdi-Ormandjiev-news_500068.html

Бившият председател на НС на ЦСКА Стефан Орманджиев заяви, че Българският футболен съюз има интерес да помогне на "червените". По думите му връщането на ЦСКА в "А" група е от голямо значение за спорта в България. "Представените два варианта не са нови като идея, но смятам, че ще дадат резултат. Има положителни индикации - с проблема на ЦСКА се ангажират министерството на спорта, Боби Михайлов, премиерът... Правната комисия на БФС ще вземе решение за новото дружество на база документацията и зак

Даниъл Крейг: По-скоро ще си прережа вените, отколкото отново да играя Бонд

http://showbusiness.actualno.com/Daniyl-Krejg-Po-skoro-shte-si-prereja-venite-otkolkoto-otnovo-da-igraja-Bond-news_500070.html

Явно на актьора Даниъл Крейг му е дошло до гуша от филмите за Джеймс Бонд. До момента той се е превъплъщавал в британския шпионин в три ленти, а този ноември по кината ще излезе четвъртата - „Спектър“. От интервю на звездата пред TimeOut London обаче става ясно, че той не би се завърнал за следваща част на поредицата. „По-скоро ще счупя тази чаша и ще си прережа вените, отколкото отново да играя Бонд. Приключих с това. Всичко, което искам, е да продължа напред“, казва Кр

През 2017-а започват полети с балон в космоса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5031652

Стартът на нов вид космически туризъм се очаква през 2017 г., съобщава Space.
Базираната в американския щат Аризона World View Enterprises планира първите си полети до стратосферата с гигантски балон.
Закупилите билет за 75 хиляди долара пътници ще прекарат два часа на височина 30500 метра, където ще бъдат в състояние да видят чернотата на Космоса
Стартът на нов вид космически туризъм се очаква през 2017 г., съобщава Space. Базираната в американския щат Аризона World View Enterprises планира първите си полети до стратосферата с гигантски балон. Закупилите билет за 75 хиляди долара пътници ще прекарат два часа на височина 30500 метра, където ще бъдат в състояние да видят чернотата на Космоса

Въвеждат таван на доплащането за лекарствата по каса

http://pik.bg/въвеждат-таван-на-доплащането-за-лекарствата-по-каса-news413079.html

Въвеждат таван на доплащането за лекарствата по каса

Властта слага таван на доплащането за лекарствата по здравна каса. Това става ясно от проекта за промени в наредбата за регулиране цените на медикаментите на здравно министерство, съобщава "Стандарт".

Максимум 50% от цената на най-евтиното лекарство за едно заболяване ще може да бъде доплащането за останалите подобни медикаменти, които реимбурсира касата. Промяната се прави, тъй като за една диагноза фондът плаща няколко хапчета с различни цени. Сумата, която касата покрива напълно е за най-евтиното от тях.

Понякога обаче има голям диапазон в цените на медикаментите, а лекарите често предписват по-скъпите. Така въпреки че на теория лекарствато трябва да е безплатно, хората са принудени да дават доста пари от джоба си. С промените това ще се прекрати. Например, ако за една болест най-евтиното лекарство, което НЗОК покрива на 100% струва 10 лева, а най-скъпото 50, сега пациентите доплащат максимум 40 лева. Занапред обаче те няма да доплащат повече от 5 лева. Въпреки че ще огранични харчовете на хората, новата мярка ще огранични и избора им от медикаменти, тъй като някои фирми ще оттеглят продажбите на скъпите си хапчета по каса. Най-вероятно те ще ги пуснат само за продажба на свободен пазар и тогава хората, които държат да се лекуват с тях ще дават цялата сума. Подобен режим има в много страни, включително и в Румъния, казаха експерти. Там той е довел до прекратяване на реимбурсацията на някои скъпи медикаменти.

Лекарствата-призраци ще се ловят по-лесно занапред, предвиждат още промените. Става дума за медикаменти, които се регистрират на дъмпингови цени, за да изкарат от пазара малко по-скъпите, но след това спират да се внасят. Тогава те отварят или пълна дупка в снабдяването с лекарства за пациентите или дават възможност да се маркетират определени марки. В проекта обаче се предвижда, лекарства, които не са плащани от НЗОК 6 месеца, да се заличават. Същото е следствието, ако оборотът им е под 3% от общите разходи на касата за всички подобни медикаменти. Също така министерството затяга контрола над паралелния износ. Вносителите ще трябва да казват всеки месец колко лекарства от списъка, който плаща касата или болниците, са докарали и на кои дистрибутори са ги дали.

С промените в наредбата се затяга режима и за цените на лекарствата, които не се внасят в повечето страни от ЕС. Ако не се намери държава, където се продават, за да се види каква е цената на производителя там и да се рефирира с нашата, тогава тя няма да може да бъде по–висока от двойната цена на най-евтиното подобно лекарство в България.

"Училище за Европа" раздаде сертификати, които отварят вратите пред учениците за света

http://pik.bg/училище-за-европа-раздаде-сертификати-които-отварят-вратите-пред-учениците-за-света-news413080.html

"Училище за Европа" раздаде сертификати, които отварят вратите пред учениците за света

"Училище за Европа" раздаде международни сертификати от университета в Кеймбридж. Над 35 сертификата за най-високо ниво (CPE) на владеене на английски език получиха ученици до XII клас в Британския съвет в София.

"Всяка година по това време правим тази церемония. Това е нашият официален празник", каза директорката Валерия Стоянова. Тези сертификати, според нея, са доказателство за работата, която са свършили. Тя обясни, че учителите използват много гъвкава методика на преподаване. Основната идея обаче е да се вземе сертификат, „защото всеки може да каже, че говори английски, но не всеки може да го докаже”.

Тези сертификати са без срок на валидност, което означава, че знанията са станали необратими, допълни Стоянова, което също е доказателство за качеството на работата. Целите на училището са такива сертификати да бъдат вземани не само големите ученици, но и по-малките деца след трети клас, защото това е доказателство за нивото на подготовка.

"При положение, че английският език вече се предлага навсякъде, няма критерии къде наистина може да се получи качествена подготовка. С един такъв сертификат, това е една международна акредитация”, допълни тя. Какво се случва, след взимане на сертификат и как той може да промени живота на един тийнейджър, разказа Слав, който е взел своя сертификат за най-високо ниво на владеене на английски език преди пет години и с него е заминал да учи във Великобритания. "Сертификатът ми помогна да нямам никакъв страх и притеснения да работя и говоря с мои бъдещи колеги. Освен това и самочувствието ми беше съвсем различно. Отделно, чисто академично ми помогна да разбирам и да се изразявам кратко, ясно, точно и правилно най-вече. Съответно всички изпити и курсови работи, които предавах бяха на високо езиково ниво", обясни той.

Слав е завършил бакалавърска степен по бизнес мениджмънт в Университета в Съли. Младият мъж държи да бъде мобилен и тепърва ще избира къде да работи и живее. Засега е в България, но има възможност за избор, защото освен дипломата, във Великобритания е получил и необходимия за професионалната си реализация стаж. Международен сертификат по владеене на английски език получи и 10-годишната Димана Патаринска, която е ученичка в пети клас.

Тя посещава “Училище за Европа” от три години, но сподели, че по природа английският й е на сърце. Петокласничката получи международен сертификат Pearson. "Това ми е първи международен сертификат и много се вълнувам”, добави тя. „Мисля, че е един много добър език, който се говори международно и в моето училище също уча английски, но знам, че в обикновените училища не се учи език толкова добре, колкото в специалните и затова се радвам, че дойдох да уча тик", каза Димана.

Димана упражнява езика си като говори със сестра си и майка си на английски. Никога не е ходила в Англия. Когато порасне голяма Димана иска да остане в България и да учи медицина, но е категорична, че ще ходи и в Англия, защото смята, че там културата е много интересна и Лондон е интересен. На връчването на сертификатите присъства и Мариана Бонева, която е майка на Ангел и Борислав. За първи път майката записала сина си Ангел в езиковото училище преди десет години.

„Записах го случайно, но средата, в която попадна детето ми и резултатите, които показваше, ми бяха достатъчни, за да може и малкия да запишем в тези училища”, каза Мариана. „Лично като майка за момента бих ги насочила да продължат образованието си в чужбина, което е жалко”, призна тя, но сподели, че според нея е важно децата и да се срещат и да контактуват с млади хора в чужбина, да разговарят на други езиците, „защото в днешно време едно дете трябва да знае повече от един език, поне още два. В момента, според мен, нивото на образование сериозно падна, което е много жалко”, каза още Мариана. Тя би насочила Ангел, който днес също взима сертификат, да учи в чужбина визуални изкуства. 

Гръцкият парламент гласува доверие на правителството на Ципрас

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/68289/Gratskiyat-parlament-glasuva-doverie-na-pravitelstvoto-na-TSipras

/Поглед.инфо/ Гръцкият парламент гласува тази нощ доверие на правителството на радикалната левица на Алексис Ципрас.

Най-важното от Варна във вчерашния 7 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=303237

Иван Портних стана баща на дъщеричка С втора рожба се сдоби рано тази сутрин досегашният кмет и настоящ кандидат за поста Иван Портних, научи Moreto.net. Новината за раждането на дъщеричката му предизвика стотици коментари и честитки в социалните мрежи.

Паяците първи на Земята развили колена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5031654

Паяците са първите същества на Земята, които са развили колена, показва ново проучване, цитирано от Discovery News.
Колената са започнали като ген на плодовите мушици и други насекоми, който се е дублирал и се е развил в паяците, водейки до образуване на първични стави на крайниците.
„Паяците постоянно се приспособяват и развиват нови функции на
Паяците са първите същества на Земята, които са развили колена, показва ново проучване, цитирано от Discovery News. Колената са започнали като ген на плодовите мушици и други насекоми, който се е дублирал и се е развил в паяците, водейки до образуване на първични стави на крайниците. „Паяците постоянно се приспособяват и развиват нови функции на

Арест в океана в Австралия (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/arest-v-okeana-v-avstraliia-video-6043503

Заподозреният първо се опитал да се качи на покрива на колата, а след това паднал в бурния океан и започнал да маха за помощ

Клетва стигна Мая Манолова

http://bulgarski.pogled.info/news/68288/Kletva-stigna-Maya-Manolova

/Поглед.инфо/ Днес по време на редовното пленарно заседание на парламента, досегашният депутат от БСП Мая Манолова ще положи клетва като национален омбудсман.

Днес дискусия “Закон, за да сме живи”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258651_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%E2%80%9C%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D0%B5+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B8%E2%80%9D

 Какъв закон ни трябва, за да сме сигурни, че когато тръгнем на път, ще стигнем живи - такава дискусия организира днес в. “24 часа”.

На нея сме поканили хората от трите власти, от които зависи ефективното противодействие на войната по пътищата - главния прокурор Сотир Цацаров, ръководството на МВР и правосъдното министерство, председателите на правната и на транспортната комисия в Народното събрание, шефове от Пътна полиция, авторитетни експерти.

Представителите на изпълнителната власт трябва да представят финалните предложения за законови промени. Идеята е да има незабавни, неотменими и строги наказания основно за хулиганското поведение на пътя - карането пиян, тайните състезания и брутално превишената скорост.

Събрахме много идеи, предложения и коментари от нашите читатели. На дебата “Закон, за да сме живи” те ще бъдат представени на хората, от които зависи решаването на проблема.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов поиска спешни законови промени за ефективни и драстични мерки срещу пътните нарушители. Той е говорил за нуждата от незабавно наказание на нарушителите и на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Борисов и Доналд Туск ще обсъждат мигрантската криза на четири очи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/08/2623948_borisov_i_donald_tusk_shte_obsujdat_migrantskata_kriza/?ref=rss


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пристига тази вечер на посещение в България. Той ще бъде посрещнат от премиера Бойко Борисов в правителствената резиденция "Евксиноград", Варна, съобщиха от правителствената информационна служба.

В програмата на Туск в България са само вечеря с Борисов тази вечер. И среща на четири очи утре сутрин в резиденцията във Варна. Ситуацията в Европа с мигрантската криза и мерките, които ЕС взема за справянето й, ще са основна тема на...

Първата екскурзия с балон до Космоса е планирана през 2017 година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258650_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B7%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BD+%D0%B4%D0%BE+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%B0+%D0%B5+%D0%BF%D0%

 Стартът на нов вид космически туризъм се очаква след две години, пише Space. Базираната в американския щат Аризона World View Enterprises планира първите си полети до стратосферата с гигантски балон през 2017 година. Закупилите билет за 75 хиляди долара пътници ще прекарат два часа на височина 30500 метра, където ще бъдат в състояние да видят чернотата на Космоса и извивките на Земята, посочват от компанията. “Чувал съм много хора да казват, че не искат целият им живот да премине на тази планета, без никога да са я видели”, казва технологичният директор на World View Табер Маккелъм. 
В херметично затворената капсула на туристическата компания има шест места за клиенти и две за екипажа. Огромен, пълен с хелий балон ще издигне тежащата 4535 килограма капсула до стратосферата, като бавният полет нагоре може да продължи между 90 минути и 2 часа. Все още не се знае къде ще е стартовата площадка. В момента компанията избира между Флорида и Аризона. 
Гондолата, която е класифицирана като космически кораб от Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) ще се носи на височина 30500 метра в продължение на два часа. Когато дойде време за спускане, пилотите ще започнат да изпускат хелия от балона. Балонът ще се откачи и капсулата ще се приземи с управляемо, подобно на парашут устройство, наречено парафоил. 
Билетите за първите космически туристи са с намаление. В момента билетите за шестместния SpaceShip Two и едноместния Lynx се продават за съответно 250 и 100 хиляди долара, а от 1 януари 2016 година билетът за Lynx ще струва 150 хиляди долара

През 2017-а започват полети с балон в космоса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5031648

Стартът на нов вид космически туризъм се очаква през 2017 г., съобщава Space.
Базираната в американския щат Аризона World View Enterprises планира първите си полети до стратосферата с гигантски балон.
Закупилите билет за 75 хиляди долара пътници ще прекарат два часа на височина 30500 метра, където ще бъдат в състояние да видят чернотата на Космоса
Стартът на нов вид космически туризъм се очаква през 2017 г., съобщава Space. Базираната в американския щат Аризона World View Enterprises планира първите си полети до стратосферата с гигантски балон. Закупилите билет за 75 хиляди долара пътници ще прекарат два часа на височина 30500 метра, където ще бъдат в състояние да видят чернотата на Космоса

Стартираща компания ще използва дрони за засаждане на дървета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258649_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%B7

  Обезлесяването се превръща във все по-голям проблем - горите на планетата губят около 10 милиарда дървета всяка година, пише Tech Times. Засаждането на нови дървета обаче е бавен и скъп процес, който при това трудно може да възстанови вече нанесените вреди. Стартиращата компания BioCarbon възнамерява да използва модерните технологии, за да засажда дървета в голям мащаб, замествайки хората работници, чийто труд е скъп. 
Фирмата посочва, че дроните биха могли да пръскат семена в обезлесени райони, за да възстановят популацията от дървета. Роботизираните машини биха могли да се използват за картиране на топографията на дадена зона, както и на хранителните вещества в почвата. Тази информация пък би могла да се обработи с компютърен алгоритъм, за да генерира “схема за залесяване”, която да се инсталира в дрона. Летейки на височина 3 метра, роботизираната летателна машина ще пуска семена на предварително определени места. 
Екипът е представил новата система по време на среща в централата на ООН. BioCarbon е една от 14-те стартиращи компании, които са били избрани да представят идеите си по време на конференцията.

БНБ ще може да налага смени в бордове на банки

http://pik.bg/бнб-ще-може-да-налага-смени-в-бордове-на-банки-news413070.html

БНБ ще може да налага смени в бордове на банки

БНБ да може да иска освобождаване на мениджъри на банки, за които се смята, че не изпълняват адекватно задълженията си. Това е една от препоръките към Централната банка в доклада на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), пише в. Сега.

Международните институции предлагат да се осигури повече контрол от страна на БНБ над акционерите на търговските банки. Според доклада трябва да се предвиди законова разпоредба, с която банките да бъдат задължени незабавно да уведомяват надзора за всяка съществена информация, която би се отразила негативно на акционери, които имат съществено участие. От МФВ и СБ съветват БНБ още да общува "интензивно" с управителните и надзорните съвети на банките. В същото време анализът твърди, че БНБ няма достатъчно ресурси, за да упражнява ефективно надзора над банките у нас. Проблемът е в малобройния персонал, зает с надзора, както и в липсата на добри ИТ специалисти.

Международните институции съветват спешни действия за решаване на кадровите въпроси, така че хората от надзора да могат максимално да се възползва от данните, които се изсипват в БНБ. Според доклада не само надзорът в БНБ, но и други важни сектори издишат кадрово - борбата с прането на пари, проверките за риск, оценка на въздействието на новите правила, връзките с други институции като финансовото разузнаване, Комисията за финансов надзор и др. БНБ е приела критиките и ще привлече допълнителен персонал, както и ще внедри нови технически средства в помощ на надзора.

Това е записано с плана й за реформи, огласен преди дни. Междувременно Централната банка събира нови критики заради решението си да спре да публикува данни за отпуснатите заеми, привлечените средства, просрочените и лошите кредити на отделните банки. В края на септември БНБ обяви, че това е заради еврохармонизация на представянето на информацията. Такива данни ще се предоставят само веднъж годишно - в годишните отчети на банките.

От БНБ не отговориха защо се налага тази промяна. Решението на Централната банка обаче не кореспондира с изявленията на управителя й Димитър Радев за повече прозрачност и публичност.

"Това е стъпка назад. Централната банка трябва да работи за възвръщане на доверието", коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ). По думите му на фона на слабостите, открити от международните институции в банковия надзор, както и предвид случилото се миналата година с КТБ, стремежът на БНБ трябва да е към повече прозрачност. Подобно е и мнението на бившия зам.-министър на финансите Любомир Дацов, според когото липсата на тези данни ще затрудни анализаторите. "Това може да събуди безпокойство и да захрани различни слухове", коментира Дацов.

 

Вашингтон и Москва се готвят за полярна война

http://svetoven.pogled.info/news/68287/Vashington-i-Moskva-se-gotvyat-za-polyarna-voina

/Поглед.инфо/ Скорошното пътуване на президента Барак Обама до Аляска помогна за привличане на вниманието към климатичните промени – и напреженията до националната сигурност, които могат да произлязат от затоплянето на арктическия регион.

Американски учени създадоха повърхност, забавяща образуването на скреж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258648_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D0%BD%D0%BE%D1%81%D

 Зимата се задава, а за много от нас тя означава почистване на скреж от предното стъкло на автомобила или чакане на летището да бъдат обезледени самолетите, пише Discovery News. Учените са съпричастни към този проблем, особено Ейми Бетц, преподавател по механика в Канзаския щатски университет в САЩ. 
Бетц и колегите й са създали повърхност, която замръзва за три часа при условия, които обикновено водят до формиране на скреж веднага. Повърхността се състои отчасти от микроскопични области, които отблъскват вода и отчасти от микроскопични области, които привличат вода. За да тестват ефективността й, изследователите са добавили вода към повърхността и са я поставили в камера при температура 6 градуса по Целзий под нулата и относителна влажност 60 процента. При тези условия тя е замръзнала за три часа, което е значително по-дълго от която и да е друга повърхност, тествана от екипа. 
Учените са забелязали, че при охлаждането на повърхността малки капки вода с диаметър около 5 микрометра се формират както в отблъскващите, така и в привличащите вода области. Постепенно те увеличават размера си и се сливат, отделяйки малки количества енергия, което може да е една от причините за бавното им замръзване. Друго възможно обяснение е, че увеличаването на размера забавя този процес. 
Изобретението може да е полезно не само за авиционната и автомобилната индустрии. Оказва се, че дори през лятото в хладилниците, климатиците и охлажданите с въздух кондензатори в електроцентралите се образува скреж, който намалява ефективността им. 

Лещен скочи срещу бетонни хотели

http://petel.bg/Leshhen-skochi-sreshhu-betonni-hoteli__129779

Снимка: Булфото, архив Шепата местни хора в архитектурния резерват Лещен настояват за спиране на ударното строителство и изливането на...

Борислав Гуцанов: Ще обновим голямата зала в читалището в „Аспарухово”

http://petel.bg/--Borislav-Gutsanov--SHHe-obnovim-golyamata-zala-v-chitalishheto-v----Asparuhovo---__129783

„Поемам ангажимент да реконструираме цялостно голямата зала, бившият киносалон, в читалището в кв. „Аспарухово”, за да има къде да се...

Откриха останките на Содом и Гомор

http://petel.bg/Otkriha-ostankite-na-Sodom-i-Gomor__129781

Снимка: Уикипедия Археолози от Тринити Саутуест Юнивърсити в Албакърки, щата Ню Мексико, обявиха, че са открили руините на библейските...

Италия измести Франция като производител №1 на вино в света

http://petel.bg/Italiya-izmesti-Frantsiya-kato-proizvoditel----1-na-vino-v-sveta__129782

Снимка: Булфото Италия ще отнеме тази година мястото на Франция като най-голям производител на вино в света. Това съобщава...

Паяците са изобретили колената

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258647_%D0%9F%D0%B0%D1%8F%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Паяците са първите същества на Земята, които са развили колена, според ново проучване, цитирано от Discovery News. Колената са започнали като ген на плодовите мушици и други насекоми, който се е дублирал и се е развил в паяците, водейки до образуване на първични стави на крайниците, съобщава изследването, публикувано в журнала Molecular Biology and Evolution. „Паяците постоянно се приспособяват и развиват нови функции на тялото“, казва ръководителят на проекта Никола-Михаел Прпиц от Центъра за молекулярни биологични науки в Гьотинген. 
Прпиц и колегите му са фокусирали работата си върху определен ген, наречен „дакел“ или накратко „дак“. Генът е открит за пръв път в плодови мушици, а името е свързано с липсващи сегменти от краката и скъсени крака в резултат на мутация на гена при мухите. Генът е привлякъл вниманието на учените, тъй като паякообразните притежават втори ген дак, дак2. Той води до образуването на колянното капаче по време на растежа на паяците. 
Изследователите са използвали техника за генетично модифициране, за да деактивират дак2. Вследствие на това колената са се слели с пищялите и са се развили крака без колена. Това означава, че в древността при паяците се е дублирал оригиналният ген дак. С течение на времето дак2 е довел до появата на напълно нова функция и уникален начин на ходене на паяците. „Проучването ни показва как един ген може да се дублира и след това използва по време на еволюцията, за да се изобрети нова морфологична структура“, казва Прпиц.
Изследователите продължават да проучват как гените влияят на колената на хората. Множество медицински специалисти смятат, например, че чупливите колена може да се унаследяват. 

Норвегия планира да затвори посолството си в България

http://pik.bg/норвегия-планира-да-затвори-посолството-си-в-българия-news413068.html

Норвегия планира да затвори посолството си в България

Норвегия планира да затвори през 2016 г. посолствата си в Казахстан, България, Замбия и Зимбабве, и да засили присъствието си в Хаити и Южна Индия, съобщи в сряда министерството на външните работи, цитирано от агенция Синхуа.

Следващата година ще бъдат направени някои промени в дипломатическото присъствие на Норвегия в чужбина - посолствата в Астана, София, Лусака и Хараре ще затворят, а контактът с тези държави ще бъде поддържан по други канали, се казва в изявление на министерството. Ще бъде намален и персоналът в дипломатическите служби.

Министерството трябва да се адаптира към промените, които стават по света, вземайки предвид наличните ресурси за мисии в чужбина, заявил норвежкият външен министър Бьорге Бренде.

Дните на изкуствата и занаятите превземат Централните хали

http://pik.bg/дните-на-изкуствата-и-занаятите-превземат-централните-хали-news413067.html

Дните на изкуствата и занаятите превземат Централните хали

Централните софийски хали ще придобият ново лице между 8 и 13 октомври, когато ще приютят Дните на изкуствата и занаятите.

Събитието ще превърне Халите в уютно местенце, изпълнено с красиви ръчно изработени предмети на изкуството, с които посетителите могат да зарадват себе си и околните. Посетителите, които държат особено на стила си, ще могат да се намерят красиви дизайнерски дрехи, предмети за домашна декорация и елегантни аксесоари.

Занаятите ще са неизменна част от събитието, а кулинарното изкуство също няма да бъде пренебрегнато. Гостите ще могат да опитат веган сладкиши и специални вкусотии. Четящите пък ще бъдат зарадвани с интересни книги и комикси.

Откриването на програмата обещава да бъде не по-малко интересно - с музика и танци, така че стартът да е също толкова цветен и артистичен. Той е планиран за 18 часа днес, съобщават организаторите и обещават забавно преживяване, много усмивки и красиви моменти заедно.

Ще бъде облачно, с валежи от дъжд, главно в Западна и Централна България, максималните температури ще с между 12° и 17°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258646_%D0%A9%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%BE%2C+%D1%81+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D1%8A%D0%B6%D0%B4%2C+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D0

 Днес над страната ще има значителна облачност, с валежи от дъжд, главно в Западна и Централна България. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток, след обяд ще отслабне. Атмосферното налягане ще се повишава и ще стане малко по-високо от средното за октомври.Температурите ще се понижат и ще са почти без дневен ход. Максималните в повечето места ще са между 12° и 17°, в София 13°. Такава е прогнозата за времето наНационалния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Мартин Славчев. Над Черноморието облачността ще е значителна. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Привечер в крайните южни райони е възможно да превали. Максималните температури ще са 15° - 18°, температурата на морската вода – около 20°. Вълнението на морето ще е 3 - 4 бала. В планините ще е облачно и дъждовно. По най-високите върхове ще вали сняг. Ще духа умерен до силен югоизточен вятър. След обяд ще отслабва, а над масивите в Западна България ще се ориентира от запад. Температурите ще се понижат. Максималната на 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра около 5°.

До 17° днес, облачно и с валежи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5031646

Днес над страната ще има значителна облачност, с валежи от дъжд, главно в Западна и Централна България.
Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток, след обяд ще отслабне. Атмосферното налягане ще се повишава и ще стане малко по-високо от средното за октомври.Температурите ще се понижат и ще са почти без дневен ход.
Днес над страната ще има значителна облачност, с валежи от дъжд, главно в Западна и Централна България. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток, след обяд ще отслабне. Атмосферното налягане ще се повишава и ще стане малко по-високо от средното за октомври.Температурите ще се понижат и ще са почти без дневен ход.

До 17° днес, облачно и с валежи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5031640

Днес над страната ще има значителна облачност, с валежи от дъжд, главно в Западна и Централна България.
Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток, след обяд ще отслабне. Атмосферното налягане ще се повишава и ще стане малко по-високо от средното за октомври.Температурите ще се понижат и ще са почти без дневен ход.
Днес над страната ще има значителна облачност, с валежи от дъжд, главно в Западна и Централна България. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток, след обяд ще отслабне. Атмосферното налягане ще се повишава и ще стане малко по-високо от средното за октомври.Температурите ще се понижат и ще са почти без дневен ход.

Пътна обстановка в страната - 8 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=303272

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област София: от км 9+210 до км 10+600 лявото платно посока (Пловдив-София) е въведена ВОБД поради извършване на превантивен ремонт. Ремонтните работи се извършват при затворено ляво платно в посочения участък, като движението посока (Пловдив-София) се прехвърля през прозорец на км 10+600 и се осъществява двупосочно в дясното платно до км 9+210, като на този км посоката на движение Пловдив-София минава в своето платно.

Как бутонът Shift улеснява сърфирането в Интернет

http://pik.bg/как-бутонът-shift-улеснява-сърфирането-в-интернет-news413066.html

Как бутонът Shift улеснява сърфирането в Интернет

Всеки браузър поддържа десетки клавишни комбинации, но някои от тях са по-ценни от останалите. В действителност, някои клавишни комбинации са толкова революционни, че сърфирането в интернет без да ги използваме няма да ни даде същото приятно усещане както ако ги използваме.

Клавишът Shift играе огромна роля в повечето клавишни комбинации и използването му по-често може да улесни много живота ни. В това ще се опитат да ни убедят от Make Use Of.

И така, нека разберем как клавиша Shift улеснява сърфирането в мрежата.

1. Хоризонтално скролиране

Използването на скролчето на мишката е най-лесният и най-удобният начин да превъртаме вертикално уеб страниците, които разглеждаме. Какво обаче да направим, ако искаме да превъртим страница хоризонтално? Разбира се, може да използваме клавиша Shift. Натиснете Shift + скролчето на мишката.

2. Отваряне на наскоро затворени табове

На всички ни се случва по невнимание да затворим таб, с важна за нас информация. Вместо да изпадаме обаче в паника може просто да натиснем Shift + Ctrl + T. Повечето браузъри поддържат този прекия път за отваряне на затворени табове един по един в обратен ред на тяхното затваряне.

3. Превъртане нагоре и надолу по страницата

Знаехте ли, че клавиша за интервал може да превърта уеб страницата, която разглеждате нагоре и надолу?  Натискането на Shift + клавиша за интервал превърта страниците нагоре, а натискането само на клавиша Shift ще превърти страницата надолу.

 Източник: digital.bg

Най-доброто от мониторите LG и паметите на Kingston в България

http://pik.bg/най-доброто-от-мониторите-lg-и-паметите-на-kingston-в-българия-news413063.html

Най-доброто от мониторите LG и паметите на Kingston в България

По традиция за Most Computers, най-силно присъствие на щанда на LG имат мониторите и монитор-телевизорите. Несъмнено топ моделът който видяхме тук е LG 31MU97-B. Той буквално съчетава в едно всичко което бихме могли да искаме от един монитор. LG-то е направо огромно - диагоналът на дисплея му е 31", които в комбинация с 4K резолюция 4096 x 2160 пиксела го правят идеален както за обработка на видео или снимки, така и за гледане на филми.

 

 

За второто спомагат високите 178 градуса зрителни ъгли, които позволяват добра видимост без значение от къде го гледате и също така изключително мощното вградено MaxxAudio Virtual Sound озвучение състоящо се в 2 говорителя по 5W всеки. Като база за сравнение – повечето телевизори разполага с общо 3 до 4W говорители.

 

 

Предимно за професионална употреба е предназначен вторият представен тук монитор. LG 34UM95-P, както става ясно и от наименованието му, той е с 34" диагонал, като рамка около екрана почти няма. Самият екран е 3H IPS с резолюция 3440 х 1440 пиксела.

 

 

Съотношението на страните му е 21:10, което автоматично позволява да работите едновременно на два виртуални екрана един до друг. Периферията е достатъчно функционална и по нейното продължение намираме два видео входа HDMI, Display Port и два ThunderBolt порта.

 

Kingston

С какво свързвате най-вече марката Kingston? Памети за лаптопи и десктоп компютри, Памети за сървъри, Дискове и Флаш памети – най-общо казано Kingston се грижат да можем да съхраняваме качествено голямо количество информация, която да използваме по предназначение в бързо работещи устройства.

 

 

За целта спомага RAM паметта при която най-доброто което изобщо можем да си представим, че съществува в момента е модела с тази абревиатура - KVR16R11D4K4/64. Внимание 64GB 240-Pin DDR3 SDRAM на 1600MHz. Комбинация в която се съчетават 4х16GB. За да не ви отегчаваме с много цифри - пълни нейни характеристики можете да намерите в текстовата статия под този плейър.

 

В средният към висок клас при SSD паметите на Kingston видяхме серията HyperX с максимален обем от 480GB. Тази памет има форм фактор 2.5'', а интерфейсът е представен от SATA Rev 3.0 (6Gb/s) и SATA Rev 2.0 (3Gb/s).

 

Най-добрата цена на която може да бъде открит в България този Nand Flash базиран диск е 590лв. С около 80лв по-евтина, при почти същите характеристики е 480GB версия на серията KINGSTON HyperX Savage SSD, която е характерна с ярко червеният си цвят. 

Източник: digital.bg

Еврокомисарят по образованието ще инспектира строителството на “София Тех Парк”

http://pik.bg/еврокомисарят-по-образованието-ще-инспектира-строителството-на-“софия-тех-парк”-news413059.html

Еврокомисарят по образованието ще инспектира строителството на “София Тех Парк”

Днес европейският комисар по проучванията, науката и иновациите Карлос Моедас ще направи инспекция на строителството на “София Тех Парк”. Изграждането на комплекса за иновации и високи технологии се финансира с 50 млн. евро от приключващата в края на 2015 г. оперативна програма “Конкурентноспособност”.

Моедас идва в София за срещи с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов и с министъра на образованието Тодор Танев.

Друг акцент от посещението на европейския комисар е новата оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020”, която осигурява един милиард лева от еврофондовете за повишаване качеството на образованието и развитието на науката в България.

Карлос Моедас, който е комисар от Португалия, ще вземе участие и в Конференция за ползите от новия механизъм за подкрепа в областта на политиките (Policy Support Facility (PSF)), с който да се помогне на държавите-членки на ЕС да реформират политиките си в областта на научните изследвания и иновациите.

България е първата държава-членка, която взе решение да използва механизма за подпомагане. Финансирането на проектите, които бъда одобрени, ще е по програмата на ЕС за изследвания и иновации “Хоризонт 2020“. 

Ненчев ще участва в есенната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

http://pik.bg/ненчев-ще-участва-в-есенната-среща-на-министрите-на-отбраната-на-страните-членки-на-нато-news413062.html

Ненчев ще участва в есенната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва в есенната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО.

Тя ще се проведе днес в Брюксел, Белгия и във фокуса на дискусиите ще бъдат Планът за готовност за действие на НАТО, стратегията за противодействие на хибридната война и разширената политика за киберотбрана, както и необходимостта от подобряване на способностите, ресурсите и механизмите на НАТО в отговор на нововъзникващи предизвикателства в контекста на дългосрочната адаптация на Алианса, съобщиха от МО.

В дневния ред на срещата са включени и дебати за руската намеса в Сирия и неприемливото нарушаване на въздушното пространство на Турция.

Срещата на министрите на отбраната ще започне със заседание на Северноатлантическия съвет във формат „28“, на което ще бъдат обсъдени отделните инициативи, включени в Плана за действие за готовност, новосъздадените щабни елементи за интегриране на силите на НАТО, както и развитието на способностите на Алианса. В нарочна сесия ще бъде разгледано развитието на обстановката в Сирия и Афганистан. На работен обяд министрите на отбраната ще разгледат променената обстановка по сигурността в Европа и възможностите за дългосрочно адаптиране на НАТО извън вече набелязаните мерки по Плана за готовност за действие. Срещата ще завърши със заседание на Комисията НАТО-Грузия, по време на което ще бъдат обсъдени изпълнението на приетия в Уелс „Съществен пакет на НАТО за Грузия“, реформите в отбранителния сектор на Грузия и отношенията й с НАТО.

По време на форума министър Ненчев ще проведе двустранни срещи с министрите на отбраната на Гърция - Панос Каменос и на Грузия - Тинатин Хидашели.

Есенната среща на министрите на отбраната е важна част от подготовката на предстоящата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО, която ще се проведе през юли 2016 г. във Варшава, Полша.

ДА „Архиви” ще получи автентични документи на Кимон Георгиев

http://pik.bg/да-„архиви”-ще-получи-автентични-документи-на-кимон-георгиев-news413061.html

ДА „Архиви” ще получи автентични документи на Кимон Георгиев

Днес по повод 64 години от създаването на държавните архиви в България Държавна агенция „Архиви” ще даде пресконференция с два основни акцента - архивните документи част от проекта Смарт класна стая и обществената подкрепа за архивите и ролята на дарителя за опазването на националната памет.

В навечерието на професионалния празник архивната институция традиционно организира различни инициативи, за да поговорим отново за необходимостта от опазването и популяризирането на архивите като част от националното културно богатство и ценен информационен източник.

По време на пресконференцията ще бъде представено едно полезно начинание – архивните документи да станат част от интересен, интерактивен диалог, полезен както за ученици и учители, така и за обикновения потребител. Председателят на Държавна агенция „Архиви“ и изпълнителният директор на Samsung България, ще подпишат споразумение за сътрудничество, благодарение на което пътят от архива до класната стая ще става все по-кратък.

Ще бъде отбелязан Деня на архивиста и с искрена признателност към един от големите дарители на архивите. Известният общественик Гиньо Ганев официално ще предостави притежаваните от него оригинални автентични документи на емблематичния за отминалия ХХ в. български политик и държавник Кимон Георгиев. С подписването на договора за дарение на държавно съхранение постъпва още един много значим фонд. Обемът на документите е около 6 линейни метра и ще бъдат регистрирани в Централния държавен архив като личен архив „Кимон Георгиев“.

Настоящи и бивши държавни и правителствени ръководители от региона на среща в София

http://pik.bg/настоящи-и-бивши-държавни-и-правителствени-ръководители-от-региона-на-среща-в-софия-news413058.html

Настоящи и бивши държавни и правителствени ръководители от региона на среща в София

Днес в София президентът Росен Плевнелиев ще открие срещата на високо равнище „Нови визии за партньорство и съседство в Европа”. Конференцията е под патронажа на държавния глава и се организира от Фондация „Център за политически диалог Петър Стоянов” и Международния център „Низами Ганджави”.

Двудневният международен форум „Нови визии за партньорство и съседство в Европа” ще събере в София настоящи и бивши държавни и правителствени ръководители от региона, които ще обсъждат мерки за справяне с миграционния натиск и произтичащите икономически, политически, хуманитарни въпроси. В официалното откриване на срещата участие ще вземат също Петър Стоянов – президент на Република България (1997-2002), Георге Иванов - президент на Република Македония и Вайра Вике-Фрайберга – президент на Република Латвия (1999-2007) и съпредседател на Международния център „Низами Ганджави“.

Участниците в откриването ще говорят на тема „Какво означава солидарността в контекста на настоящите глобални промени”.

В отделните панели на срещата ще участват Бронислав Коморовски – президент на Република Полша (2010-2015), Емил Константинеску – президент на Румъния (1996-2000), Петру Лучински – президент на Молдова (1997-2001), Борис Тадич – президент на Сърбия (2004-2012), Виктор Юшченко – президент на Украйна (2005-2010), Златко Лагумджия – министър-председател на Босна и Херцеговина (2001-2002), Петер Медеши – министър-председател на Унгария (2002-2004), Реджеп Мейдани – президент на Албания (1997-2002), Ивета Радикова – министър-председател на Словакия (2010-2012), Оскар Рибас Реиг – министър-председател на Андора (1982-1984, 1990-1994), Станислав Шушкевич – председател на Върховния съвет на Република Беларус (1991-1994). За участие във форума са поканени дипломати на страните от ЕС в България.

В рамките на деня държавният глава Росен Плевнелиев ще проведе двустранни срещи с участници във форума. От 14.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава ще се срещне с президента на Република Македония Георге Иванов. В 15.00 часа президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с президента на Република Латвия (1999-2007) и съпредседател на Международния център „Низами Ганджави“ Вайра Вике-Фрайберга, а в 16.00 часа – с Бронислав Коморовски, президент на Република Полша (2010-2015). Утре в 13.00 часа президентът Росен Плевнелиев ще проведе разговор с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич. 

Вътрешните министри на ЕС ускоряват механизма за депортация на имигрантите

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/10/08/2623990_vutreshnite_ministri_na_es_uskoriavat_mehanizma_za/?ref=rss


Държавите от ЕС ще направят опит да засилят мерките си за връщане на хиляди имигранти, бягащи от бедността, като ускорят депортациите и окажат натиск върху родните им страни да ги приемат обратно. Това се казва в документ на Брюксел, цитиран от "Ройтерс".

Днес се провежда съветът на вътрешните министри на държавите членки на ЕС в Люксембург на фона на най-мащабната имигрантска вълна от десетилетия.

Държавите продължават да приемат бежанците, бягащи от конфликти и война...

Валежи в Западна и Централна България, температурите ще се понижат

http://pik.bg/валежи-в-западна-и-централна-българия-температурите-ще-се-понижат-news413056.html

Валежи в Западна и Централна България, температурите ще се понижат

През деня валежи ще има главно в Западна и Централна България. След обяд вятърът ще отслабне. Температурите ще се понижат и ще са почти без дневен ход, съобщиха от НИМХ. Минималните температури в повечето места ще бъдат между 10° и 15°, а максималните между 12° и 17°. В планините ще е облачно и дъждовно. По най-високите върхове ще вали сняг. Ще духа умерен до силен югоизточен вятър.

След обяд ще отслабва, а над масивите в Западна България ще се ориентира от запад. Температурите ще се понижат. Максималната на 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра около 5°. По Черноморието облачността ще е значителна. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Привечер в крайните южни райони е възможно да превали.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=303275

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 8 октомври, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Хората с увреждания в Перник ще гласуват в четири подвижни секции, като две от тях са в Ярджиловци и Богданов дол. В Радомир ще има три такива секции:една в общинския град и по една в селата Извор и Друган. По една ще има в общините Трън, Брезник, и Земен

http://www.zapernik.com/politika/horata-s-uvrejdaniya-v-pernik-shte-glasuvat-v-chetiri-podvijni_40133/

Подготовката за изборния процес върви по утвърдения план график. Това стана ясно на проведена работна среща в Областна администрация Перник.

На срещата, председателствана от определения от областния управител Ирена Соколова, ръководител на организационно-техническия екип Валентин Димитров, присъстваха представители на всички общини, общински избирателни комисии, на сектор охранителна полиция в дирекцията на МВР, РУПБЗН, ТЗ ГРАО и „Информационно обслужване”АД.

Те...

Продължава

Най-най-най: BMW M4 GTS

http://cars.actualno.com/Naj-naj-naj-BMW-M4-GTS-news_500003.html

Лимитираната до 700 бройки серия не е най-мощната, но определено е най-бързата, тъй като ограничителят й е настроен на 305 км/ч, а не както в Европа – на 250 км/ч. BMW M GmbH представя нов, ексклузивен носител на технологии, който по впечатляващ начин повишава потенциала на BMW M4 Купе. Времето за обиколка от 7:28 минути на „Северната дъга“ е категорично доказателство за изключителните възможности на специалния модел. В същото време най-мощното BMW M4 – също като всички

Мая Манолова се закле като омбудсман

http://politics.actualno.com/Maja-Manolova-se-zakle-kato-ombudsman-news_500052.html

Мая Манолова положи клетва като омбудсман, предаде „Фокус”. Мая Манолова ще стъпи в длъжност на 20 октомври. Започвам мандата си с обиколка в България, защото както обещах, ще бъда омбудсман в действие, заяви Манолова. "Формално положих клетва пред вас, но реално я положих пред българските гражданите, чиито права ще защитавам активно. Към Народното събрание винаги съм изпитвала огромен респект и уважение, за чието реноме съм полага усилия", обясни Манолова. Тя допълни, че пр

Норвегия планира да затвори посолството си в България

http://europe.actualno.com/Norvegija-planira-da-zatvori-posolstvoto-si-v-Bylgarija-news_500053.html

Норвегия планира да закрие своите посолства в България, Казахстан, Замбия и Зимбабве през 2016 г. и да засили присъствието си в Индия и Хаити, обяви норвежкото Министерство на външните работи, цитирано от Xinhua. През следващата година ще бъдат направени някои промени в дипломатическо присъствие на Норвегия в чужбина. Посолства ѝ в София, Астана, Лусака и Хараре ще бъдат затворени, а връзката със страните, където норвежките представителства вече няма да действат, ще бъде поддържана чрез други к

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5031484

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Днес дискусия “Закон, за да сме живи”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5031292


 
Какъв закон ни трябва, за да сме сигурни, че когато тръгнем на път, ще стигнем живи - такава дискусия организира днес в. “24 часа”.
На нея сме поканили хората от трите власти, от които зависи ефективното противодействие на войната по пътищата - главния прокурор Сотир Цацаров, ръководството на МВР и правосъдното министерство,
  Какъв закон ни трябва, за да сме сигурни, че когато тръгнем на път, ще стигнем живи - такава дискусия организира днес в. “24 часа”. На нея сме поканили хората от трите власти, от които зависи ефективното противодействие на войната по пътищата - главния прокурор Сотир Цацаров, ръководството на МВР и правосъдното министерство,

Доц. Дарина Григорова пред “Труд”: НАТО и Русия засега балансират, искрите са само словесни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030780

ЕС може да бъде глобална сила само в прагматично сътрудничество с Русия

- Възможно ли е старите противници от времето на Студената война - Русия и НАТО, да влязат в директна конфронтация в небето над сирийско-турската граница и какви биха били последиците, доц. Григорова? - Всяка война е неприятно непредсказуема,
ЕС може да бъде глобална сила само в прагматично сътрудничество с Русия - Възможно ли е старите противници от времето на Студената война - Русия и НАТО, да влязат в директна конфронтация в небето над сирийско-турската граница и какви биха били последиците, доц. Григорова? - Всяка война е неприятно непредсказуема,

Кои са въпросителните преди решаващите битки в европейските квалификации

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/08/2623741_koi_sa_vuprositelnite_predi_reshavashtite_bitki_v/?ref=rss


Заключителният цикъл на квалификациите за европейското първенство във Франция догодина започват тази вечер.

Освен домакините, място на континенталния форум вече си гарантираха още четири отбора - Англия, Чехия, Исландия и Австрия.

Свободните места остават 19, а за тях се борят много повече тимове. Представяме ви кой за какво се бори и от колко точки има нужда във всяка една група, за да се добере до финалите.

Група А

Исландия и Чехия със сигурност ще...

Инж. Дилян Димитров, кандидат на партия ГЕРБ за кмет на община Монтана: Монтана трябва да стане модерен град, с европейски облик

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5031617

- Господин Димитров, два мандата сте успешен кмет от ГЕРБ на община Георги Дамяново и имате подкрепата на хората там. Какво отговаряте, когато Ви питат защо се кандидатирахте за кмет на община Монтана?
- Заставам открито пред хората и им заявявам, че се гордея с работата, която свършихме, с постигнатите успехи и видимите резултати.
- Господин Димитров, два мандата сте успешен кмет от ГЕРБ на община Георги Дамяново и имате подкрепата на хората там. Какво отговаряте, когато Ви питат защо се кандидатирахте за кмет на община Монтана? - Заставам открито пред хората и им заявявам, че се гордея с работата, която свършихме, с постигнатите успехи и видимите резултати.

Инж. Дилян Димитров, кандидат на партия ГЕРБ за кмет на община Монтана: Монтана трябва да стане модерен град, с европейски облик

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030988

- Господин Димитров, два мандата сте успешен кмет от ГЕРБ на община Георги Дамяново и имате подкрепата на хората там. Какво отговаряте, когато Ви питат защо се кандидатирахте за кмет на община Монтана?
- Заставам открито пред хората и им заявявам, че се гордея с работата, която свършихме, с постигнатите успехи и видимите резултати.
- Господин Димитров, два мандата сте успешен кмет от ГЕРБ на община Георги Дамяново и имате подкрепата на хората там. Какво отговаряте, когато Ви питат защо се кандидатирахте за кмет на община Монтана? - Заставам открито пред хората и им заявявам, че се гордея с работата, която свършихме, с постигнатите успехи и видимите резултати.

Парламентът ще избере конституционен съдия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/08/2623680_parlamentut_shte_izbere_konstitucionen_sudiia/?ref=rss


Народното събрание днес ще избере кой да бъде конституционен съдия от квотата на институцията. Кандидатите са двама - досегашния омбудсман Константин Пенчев, подкрепен от ГЕРБ, и Михаил Кожарев, издигнат от Патриотичния фронт.

Най-вероятно постът ще бъде зает от Константин Пенчев.

Съставът на Конституционния съд се избира по една трета от Народното събрание, президента и общото събрание на Върховния касационен и Върховния административен съд и се обновява през три години...

8 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=303274

Събития 927 г. — С тържествена сватбена церемония в Константинопол е сключен бракът между византийската принцеса Мария Лакапина и българския цар Петър I. 927 г. — Българската църква е обявена за автокефална църква и за първи български патриарх е избран Дамян — архиепископ на Дръстър (Силистра).

24 ЧАШИ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5031330


Днес рожден ден празнува кореспондентката ни в
Ловеч Росица Христова.
Тя е прекрасен приятел и добър професионалист.
Пожелаваме ѝ много здраве и късмет.
Честито, Роси!

                                                                                               
Днес рожден ден празнува кореспондентката ни в Ловеч Росица Христова. Тя е прекрасен приятел и добър професионалист. Пожелаваме ѝ много здраве и късмет. Честито, Роси!                                                                                                

КАТ погва нарушителите, заснети с видеорегистратор (Обзор)

http://petel.bg/KAT-pogva-narushitelite--zasneti-s-videoregistrator--Obzor-__129777

Снимка: Булфото, архив КАТ погва нарушителите, заснети с видеорегистратор. За да бъде наложена глоба на водача, нарушил правилата за...

Ето кои райони във Варна днес остават без ток

http://petel.bg/Eto-koi-rayoni-vav-Varna-dnes-ostavat-bez-tok__129778

Отново профилактика на ел. съоръженията ще бъде причина днес да се спре електрозахранването в няколко района на Варна и областта.  Ето и...

Мая Манолова положи клетва като омбудсман

http://petel.bg/Maya-Manolova-polozhi-kletva-kato-ombudsman__129780

Снимка: Булфото Мая Манолова положи клетва като омбудсман, предаде Фокус. Манолова ще стъпи в длъжност на 20 октомври. Припомняме, че на 30...

Борисов на среща с Доналд Туск в резиденция „Евксиноград“

http://pik.bg/борисов-на-среща-с-доналд-туск-в-резиденция-„евксиноград“-news413052.html

Борисов на среща с Доналд Туск в резиденция „Евксиноград“

Премиерът Бойко Борисов ще посрещне председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който пристига на посещение в България на 8 октомври. Двамата ще проведат среща четири очи на 9 октомври в резиденция „Евксиноград“, Варна, съобщиха от правителствената пресслужба.

Ситуацията в Европа с мигрантската криза и мерките, които ЕС взема за справянето й, ще са основна тема на разговорите. След срещата премиерът и председателят на Европейския съвет ще направят съвместни изявления за медиите.

Мая Манолова ще положи клетва като омбудсман

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/08/2623456_maia_manolova_shte_poloji_kletva_kato_ombudsman/?ref=rss


Мая Манолова ще напусне депутатското си място и ще положи клетва като омбудсман на страната. Днес парламентът първо ще прекрати правомощията й като народен представител, а след това тя ще положи клетва.

Депутатът от БСП беше избрана за омбудсман с тайно гласуване на депутатите със 129 гласа, а за другият кандидат - досегашният омбудсман Константин Пенчев, бяха гласували 82-ма депутати, а недействителните бюлетини бяха 12. Подкрепа за нея бяха изразили парламентарните групи на БСП,...

Прогноза за времето - 8 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=303273

Днес валежи ще има главно в Западна и Централна България. След обяд вятърът ще отслабне. Температурите ще се понижат и ще са почти без дневен ход. Минимални в повечето места – между 10° и 15°, максимални – между 12° и 17°. Атмосферното налягане ще се повишава и ще стане малко по-високо от средното за октомври.

Шефът на Uber за България: Не сме превозвачи в класическия смисъл на думата

http://business.actualno.com/Shefyt-na-Uber-za-Bylgarija-Ne-sme-prevozvachi-v-klasicheskija-smisyl-na-dumata-news_500036.html

Uber е една иновативна платформа, която свързва пътници и шофьори, а не осъществява превози. Това заяви пред Нова телевизия Димитър Радуков, генерален мениджър на Uber за България, като по този начин обори основната на решението на КЗК и ВАС за спиране на дейността на платформата заради извършване на неоторизирани превози. В България се сблъскваме с остаряло законодателство и конюнктурни интереси, убеден е Радуков. Чисто съдебно минало, валидна шофьорска книжка, застраховка на колата, справка о

Нетаняху забрани на министрите си да посещават Храмовия хълм в Йерусалим

http://asia.actualno.com/Netanjahu-zabrani-na-ministrite-si-da-poseshtavat-Hramovija-hylm-v-Jerusalim-news_500041.html

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е поискал от полицията да забрани на министрите от неговото правителство да посещават Храмовия хълм в Йерусалим, съобщи ежедневникът "Аарец". Мярката има за цел да намали напрежението с Йордания и да понижи палестинското насилие. Храмовият хълм е като буре с барут, където при най-малък инцидент може да избухне сериозно насилие. Палестинците и мюсюлманските власти са недоволни от зачестяването на посещенията на евреи и еврейските амбиции да въведат контрол въ

Европа се ислямизира? А Русия?

http://features.actualno.com/Evropa-se-isljamizira-A-Rusija-news_500044.html

Теорията за ислямизацията на Европа е много популярна сред руснаците. Нищо, че самата Русия форсира собствената си ислямизация, пише в коментара си руският журналист Олег Кашин. Преди десет години руската писателка Елена Чудинова публикува книгата си "Джамията "Парижката Света Богородица": 2048 година". Романът, който бързо се превърна в бестселър, представлява антиутопичен разказ за Франция през 2048 година, когато страната вече е превзета от мюсюлмански имигранти, в нея действат законит

Joe Satriani: "Очаквам с нетърпение концерта в София, защото това ще бъде като завръщане у дома"

http://music.actualno.com/Joe-Satriani--Ochakvam-s-netyrpenie-koncerta-v-Sofija-zashtoto-tova-shte-byde-kato-zavryshtane-u-doma-news_500045.html

Последни детайли около шоуто на 11 октомври в зала 1 на НДК. Делят ни дни от концерта на рок легендата Джо Сатриани в София. „Професор Сач“ в момента има дати в Италия, а в София ще пристигне след шоуто си в Будапеща. Изявата у нас, организирана от Loud Concerts, е част от The Shockwave Tour. Той очаква с нетърпение концерта в София, защото това ще бъде като завръщане у дома, заради сърдечната българска публика. Всички, които носят музиката в живота си – учители, лекари, май

Уникална снимка на марсианска дюна

http://cosmos.actualno.com/Unikalna-snimka-na-marsianska-duna-news_500032.html

Изображение на марсианските дюни с висока резолюция е публикувала НАСА. То е създадено с помощта на инструмента за визуализация Imaging Science Experiment (HiRISE) на космическия апарат Mars Reconnaissance Orbiter. Снимката е направена на 30 юли 2015 година в 2:33 часа местно марсианско време. В НАСА отбелязват, че такива изображения позволяват подробно да се изучат ерозията на почвата на Червената планета и времето, включително и движението на вятъра. Mars Reconnaissance Orbiter е многофункци

Меркел още е против членството на Турция в ЕС

http://europe.actualno.com/Merkel-oshte-e-protiv-chlenstvoto-na-Turcija-v-ES--news_500046.html

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа се нуждае от турската помощ за ограничаването на притока на имигранти, но това не е променило позицията й, че Анкара не трябва да стане член на ЕС, предаде БГНЕС. „Винаги съм била срещу членство в ЕС, президентът (Реджеп) Ердоган знае това и аз все още съм на това мнение”, каза канцлерът в телевизионно предаване, цитирана от агенция Ройтерс. Още преди идването си на власт през 2005 г. Меркел категорично застана против членството на

Бомба покоси Бомбардира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030907

Бомба удари като гръм Бомбардира на нацията. Всички в Германия така наричат великия Герд Мюлер. Безпощадно той покосяваше вратите на всички съперници. Сега, също така безпощадно, вече е ясна диагнозата - болестта на Алцхаймер. Всъщност Мюлер знае за съдбата си още от февруари, а неговият „Байерн“ чак сега реши да съобщи черната новина и помоли
Бомба удари като гръм Бомбардира на нацията. Всички в Германия така наричат великия Герд Мюлер. Безпощадно той покосяваше вратите на всички съперници. Сега, също така безпощадно, вече е ясна диагнозата - болестта на Алцхаймер. Всъщност Мюлер знае за съдбата си още от февруари, а неговият „Байерн“ чак сега реши да съобщи черната новина и помоли

Днес рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5031323


Бедо Доганян, председател на НС на “Синергон холдинг”
Валентин Симов, политолог, председател на Партия на зелените, бивш депутат
Десислава Атанасова, юрист, депутат в 43-ото НС, министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ
Захари Сираков, футболист
Йордан Нихризов, председател на БСДП, бивш депутат
Д-р Людмил Хараламбев Гецов,
Бедо Доганян, председател на НС на “Синергон холдинг” Валентин Симов, политолог, председател на Партия на зелените, бивш депутат Десислава Атанасова, юрист, депутат в 43-ото НС, министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ Захари Сираков, футболист Йордан Нихризов, председател на БСДП, бивш депутат Д-р Людмил Хараламбев Гецов,

Голяма група роми нахлу и ограби супермаркет! Охраната не успяла да ги спре

http://petel.bg/Golyama-grupa-romi-nahlu-i-ograbi-supermarket--Ohranata-ne-uspyala-da-gi-spre__129776

Снимка: Булфото, архив Голяма група от няколко десетки роми ограби супермаркет в Казанлък, предаде БГНЕС. Нападението е станало около...

Част от централния бул. "Пенчо Славейков" в София без вода днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_569126.html

Заради подмяна на спирателен кран на бул. „Пенчо Славейков“ в центъра на София, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул. „Пенчо Славейков“ от ул. „Прага“ до ул. „Цар Асен“; бул. “Пенчо Славейков“, ул. „Христо Станчев“, ул. „Тунджа“, ул. „Цар Петър“, предупреди "Софийска вода". При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Христо Станчев“ ъгъла с бул. „Пенчо Славейков“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Бизнесът иска фалит на НЕК и закриване на БЕХ

http://pik.bg/бизнесът-иска-фалит-на-нек-и-закриване-на-бех-news413004.html

Бизнесът иска фалит на НЕК и закриване на БЕХ

Бизнесът предлага да се търсят начини за фалит на НЕК и закриване на Българския енергиен холдинг (БЕХ).Това става ясно от т.нар. Пътна карта за неотложни реформи в енергетиката, разпространена от четирите работодателски организации - Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Асоциация на индустриалния капитал, Българска стопанска камара и Българска търговско-промишлена палата.

Иска се също продажба на проекта за АЕЦ „Белене“, участие на бизнеса в Комисията за енергийно и водно регулиране, постепенно преминаване към свободен пазар на ток и прекратяване на преференциалните цени за електроенергия.

Предложенията са били обсъдени в работна група от представители на бизнеса и на правителството, начело с вицепремиера Томислав Дончев.

Работодателските организации предлагат държавата да продаде дела си в американските централи „AES Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица изток 3“. В момента НЕК притежава 33% в „КонтурГлобал“, а в другата централа няма дял.

Целта на мярката според бизнеса е да бъде вкаран нов инвеститор, който да има правото да изгради далекопровод за директен износ на ток от централите, в замяна на което да не ползва преференциални цени у нас.

От асоциациите предлагат също държавната Българска банка за развитие да изкупи кредитите на зелените централи, така че те да не са толкова натоварени финансово и да могат да продават ток на свободния пазар без преференции.

Настоява се още цената на въглищата от държавните мини да се определя на базата на техните качества, а не както досега от Министерството на енергетиката. От бизнеса също така предлагат от 1 октомври да не се присъединяват нови зелени мощности на преференциални цени.

Цветан Василев не разкрил Пеевски, защото много се грижил за КТБ

http://business.actualno.com/Cvetan-Vasilev-ne-razkril-Peevski-zashtoto-mnogo-se-grijil-za-KTB-news_500033.html

Не е въпросът, че мога да бъда арестуван. Аз нямам гаранции за справедлив съдебен процес в България. Убеден съм, че безправието, което проявява прокуратурата ни, може да се изроди във всякакви уродливи форми, заяви все още стоящият в Сърбия скандален собственик на КТБ Цветан Василев в интервю на Люба Кулезич, излъчено по ТВ7. Не знам как Бойко Борисов ще гарантира нещо за сфера, в която няма правомощия, продължи Василев, след като му беше припомнено, че премиерът му е гарантирал справедлив проц

Повдигат обвинения срещу двама заподозрени за корупция в ООН

http://america.actualno.com/Povdigat-obvinenija-sreshtu-dvama-zapodozreni-za-korupcija-v-OON-news_500034.html

 Станаха известни имената на двамата заподозрени за корупция в ООН. Днес прокуратурата в Ню Йорк повдигна обвинения срещу бившия председател на Общото събрание на ООН и постоянен представител на Антигуа и Барбуда Джон Ешу. Според главния прокурор на Ню Йорк Прит Бхарара общият брой пари, изплатени като подкупи на Ешу от китайски бизнесмени, за да пази интересите на компанията им, възлиза на 1.3 млн. долара. Според агенцията част от корупционната схема е била организирана с помощта на изпъ

Първи публично обявени недостатъци в предложенията на МВР срещу шофьорите-безумци

http://crime.actualno.com/Pyrvi-publichno-objaveni-nedostatyci-v-predlojenijata-na-MVR-sreshtu-shofiorite-bezumci-news_500030.html

При 3-4 нарушения на пътя годишно, нека всеки шофьор отиде отново на изпит. Това предложение направи старши комисар Алекси Стратиев във връзка с обявените от МВР предложения за нови мерки в борбата срещу войната по пътищата. А депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов обяви, че ще предложи при пето нарушение в рамките на една календарна година да се отнема шофьорската книжка на провинилия се. Караджов коментира и предложението за снемане на регистрационните номера и дерегистрация за едн

Съмнявам се някоя партия да не е наясно какви хора влизат в листите ѝ

http://cite.actualno.com/Symnjavam-se-njakoja-partija-da-ne-e-najasno-kakvi-hora-vlizat-v-listite--news_500031.html

Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова след скандала с Трайчо Василев-Пиже. Председателят на БСП Михаил Миков пък видя вина в засилващата се "технологична" подготовка за избори. Междувременно Нова телевизия показа и други случаи на хора, които са си имали вземане-даване със закона, а сега са кандидати за общински съветници. Такъв е случаят на Димитър Серафимов, част от листата на Реформаторския блок в Шумен. Той е осъждан за длъжностно престъпление - присвоява

Задържаха 18-годишен за убийството на 63-годишен мъж на Витоша

http://crime.actualno.com/Zadyrjaha-18-godishen-za-ubijstvoto-na-63-godishen-myj-na-Vitosha-news_500037.html

Задържан е шофьорът на автомобила, който блъсна и уби 63-годишен мъж в близост до местността Копитото на Витоша. Задържаният е 18-годишен младеж, заловен е извън София, като не се изключва възможността младежът да се е опитал да напусне страната, съобщи БНР. Източници в полицията потвърдиха за ареста. Тялото на 63-годишният мъж беше открито във вторник край шосето в близост до Копитото. Версията за инцидента беше, че загиналият е бил турист, който е вървял по шосето и е блъснат от автомобил.

"Бентли" срещу скоростен влак в пустинна надпревара (видео)

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/10/08/2623524_bentli_sreshtu_skorosten_vlak_v_pustinna_nadprevara/?ref=rss


"Бентли Континентал" V8 S кабрио хвърли ръкавицата на най-бързия влак в арабския свят. Двете превозни средства се включиха в 480 километрова надпревара от Риад до Даман.

Двубоят беше своеобразно повторение на състезанието между победителя в Льо Ман Улф Барнато и "синият влак", пътуващ от Кан до Кале, състояло се преди 85 години. Тогава автомобилът "Бентли" пристига на гарата в Кале с преднина от четири минути.

Двубоят, състоял се на 15 август тази година, отново беше...

Спортът по телевизията в четвъртък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030879

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Дъжд и температури до 17 градуса днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_569113.html

С валежи в Западна и Централна България ще започне днешният ден. През нощта срещу 8 октомври вятърът от изток, североизток ще се усили и ще отслабне в следобедните часове, сочи прогнозата на НИМХ-БАН. Температурите ще се понижат. Минималните на повечето места ще са между 10° и 15°, а максималните – между 12° и 17°. Атмосферното налягане ще се повишава и ще стане малко по-високо от средното за октомври. В планините ще е облачно и дъждовно. По най-високите върхове ще вали сняг. Ще духа умерен до силен югоизточен вятър. След обяд ще отслабва, а над масивите в Западна България ще се ориентира от запад. Температурите ще се понижат. Максималната на 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра - около 5°. Над Черноморието облачността ще е значителна. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Привечер в крайните южни райони е възможно да превали. Максималните температури ще са 15° - 18°, температурата на морската вода – около 20°. Вълнението на морето ще е 3 - 4 бала.

Дългоочаквани изненади за Овена днес, Дева - ще имате странна отговорност, а на Скорпиона...

http://petel.bg/Dalgoochakvani-iznenadi-za-Ovena-dnes--Deva---shhe-imate-stranna-otgovornost--a-na-Skorpiona---__129749

Овен  Много противоречив ден. Успехи и неприятности непрекъснато ще се сменят и това много ще Ви дразни. Ще Ви харесват съвсем не всички...

Пентагонът разкри за опасна засечка с руски самолети в Сирия!

http://petel.bg/Pentagonat-razkri-za-opasna-zasechka-s-ruski-samoleti-v-Siriya-__129773

Най-малко един американски военен самолет е трябвало да промени маршрута си над Сирия, за да избегне опасно близко приближаване до руски...

Силен вятър затвори пристанище Варна

http://petel.bg/Silen-vyatar-zatvori-pristanishhe-Varna__129775

Снимка: Булфото Ограничение на трафика на кораби е въведено в района на пристанището във Варна, предаде Фокус. По данни на Дирекция...

Еврокомисар проверява как върви проекта "София Тех Парк"

http://sofia.actualno.com/Evrokomisar-proverjava-kak-vyrvi-proekta-Sofija-Teh-Park-news_500029.html

Европейският комисар по проучванията, науката и иновациите Карлос Моедас ще направи инспекция на строителството на “София Тех Парк”, предаде БГНЕС. Изграждането на комплекса за иновации и високи технологии се финансира с 50 млн. евро от приключващата в края на 2015 г. оперативна програма “Конкурентноспособност”. Моедас идва в София за срещи с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов и с министъра на образованието Тодор Танев. Друг акцент от посещението на ев

Комисията за защита на потребителите уличи мобилен оператор

http://pik.bg/комисията-за-защита-на-потребителите-уличи-мобилен-оператор-news413037.html

Комисията за защита на потребителите уличи мобилен оператор

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на мобилен оператор да прикрива в търговските си обекти съществената информация, че при закупуването и съответно ползването на предплатен пакет услуги клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност, съобщиха от КЗП.

Телекомуникационното дружество няма да има право в бъдеще да прилага описаната нелоялна търговска практика, а за нарушението Законът за защита на потребителите предвижда санкция до 30 000 лв.

Проверка на КЗП в офис на мобилния оператор установи, че коректната информация относно сроковете на валидност на сумата в предплатената карта и условията за продължаването й липсва, пише столичен всекидневник. Тя фигурира единствено на интернет страницата на телекома.

В търговския обект е налично неактуално ръководство за употреба на визирания пакет за предплатени услуги, според което картата се дели на два периода - активен, в който абонатът може да получава и генерира обаждания и кратки текстови съобщения (12 месеца от датата на активиране) и допълнителен - пасивен, в който е възможно само приемането на обаждания и съобщения (последният 13-и месец). Според тези стари условия, при презареждане с 10.00 лв. клиентът удължава с една година активния период на предплатената си карта и с един допълнителен месец пасивния.

На практика дружеството предлага въпросния предплатен пакет съобразно предходно действалите условия, които са по-благоприятни от новите, тъй като са давали възможност на потребителя с еднократно закупуване на пакета да оползотвори сумата по картата през целия активен период на нейната валидност - 12 месеца, но които не са актуални. По такъв начин търговецът създава погрешно впечатление у клиентите си за периода на валидност на картата и на текущата сума по нея, което от своя страна води до решение за покупка, което потребителят е възможно да не вземе без използването на тази заблуждаваща практика.

Ще ни изненада ли зимата?

http://petel.bg/SHHe-ni-iznenada-li-zimata-__129771

Снимка: Нова телевизия Времето застудява, следващите дни ще вали дъжд, а на връх Мусала синоптиците очакват обилен снеговалеж. ...

Загадъчни обекти край Слънцето видяха любители

http://curious.actualno.com/Zagadychni-obekti-kraj-Slynceto-vidjaha-lubiteli-news_499962.html

В мрежата се появи видео, монтирано от изпратени от космическия апарат SOHO снимки. Видеото е качено в YouTube и вече е привлякло вниманието на астрономи любители и виртуални археолози. То е монтирано от снимки на Слънцето, направени от космическата обсерватория SOHO на 3 и 4 октомври т.г. Авторът обръща внимание на загадъчни летящи обекти, попаднали в кадър. Някои от потребителите смятат, че апаратът е заснел комети, други са сигурни, че става дума за НЛО, което освен това не страда от близос

Само два обекта с химически оръжия остават да бъдат унищожени в Сирия

http://asia.actualno.com/Samo-dva-obekta-s-himicheski-oryjija-ostavat-da-bydat-unishtojeni-v-Sirija-news_500026.html

Процесът за унищожение на обектите за производство на химически оръжия в Сирия е към края си, в страната остава да бъдат унищожени още два обекта. Това съобщи върховният представител на ООН за разоръжаването Ким Вон Су след закрито заседание на СС на ООН, информира БГНЕС. "На прав път сме. Десет от 12 обекта са унищожени вече, оставащите два също ще бъдат ликвидирани. Има малки проблеми от логистичен харастер, но и тях ги решават", каза той. СС на ООН проведе ежемесечното си закрито заседание

МВФ и Световната банка препоръчват БНБ да контролира по-стриктно банките

http://business.actualno.com/MVF-i-Svetovnata-banka-preporychvat-BNB-da-kontrolira-po-striktno-bankite-news_500027.html

БНБ да може да иска освобождаване на мениджъри на банки, за които се смята, че не изпълняват адекватно задълженията си. Това е една от препоръките към Централната банка в доклада на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), информира в. "Сега". Международните институции предлагат да се осигури повече контрол от страна на БНБ над акционерите на търговските банки. Според доклада трябва да се предвиди законова разпоредба, с която банките да бъдат задължени незабавно да уведомяват н

Второто правителство на Ципрас вече официално е на власт

http://balkani.actualno.com/Vtoroto-pravitelstvo-na-Cipras-veche-oficialno-e-na-vlast-news_500028.html

Гръцкият парламент гласува тази нощ доверие на правителството на радикалната левица на Алексис Ципрас. Това предвижда официалната процедура по встъпване в длъжност на нов кабинет при южните ни съседи. Сириза отново е на власт сред предсрочните парламентарни избори на 20 септември, след първи мандат от 7 месеца тази година. Коалиционното правителство, което обедини Сириза на Ципрас с националистите на Панос Каменос от партията "Независими гърци" (АНЕЛ) получи 155 места от общо 300 депутати в гръ

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване