Блатер и Платини отстранени за 90 дни от футбола

http://www.mediapool.bg/blater-i-platini-otstraneni-za-90-dni-ot-futbola-news240194.html

Етичната комисия към ФИФА отстрани официално президента на световната футболна централа Сеп Блатер и президента на УЕФА Мишел Платини за 90 дни заради корупционния скандал, в който са герои двамата висши функционери на световния футбол, съобщиха световните агенции. Независимият комитет по етика наложи забрана и на южнокорееца Чон Мон Джун, който също се кандидатира за президент на Световната футболна централа. Отстранен е и генералният секретар на ФИФА Жером Валке, но за 60 дни. На 25 септември швейцарската прокуратура започна дело срещу Блатер, който е подозиран в това, че е превел нелегално два милиона швейцарски франка на Платини. Французинът вече каза, че заплащането е било законно. Освен това кандидатът за президент Чон Мон Джун заяви, че има намерение да съди Блатер за присвояване на сумата от 100 милиона долара. Платини е основният кандидат за поста на Блатер, който подаде оставка по-рано тази година, но изпълнява длъжността до новите избори, които са планирани за февруари следващата година. Платини коментира, че твърденията целят да накърнят репутацията му. "За последните няколко седмици изразих желанието си да сътруднича на властите при извършването на различни разследвания в съответствие на най-строгите правила. ФИФА, от друга страна, напълно пренебрегваше тези правила. Винаги действията и думите ми са били честни, смели и прями, тъй като смятам това за мой морален дълг. Ако това, което се появи като слухове за решението на Етичната комисия, е вярно, няма да се спра пред нищо, докато истината не се разбере изцяло. Никой не трябва да се съмнява в решителността, с която ще го направя", заяви Платини.

Изкуственият интелект с разума на 4-годишно дете

http://www.moreto.net/novini.php?n=303298

Изкуственият интелект вече притежава умствения капацитет на 4-годишно дете и той непрекъснато се усъвършенства, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мирър". Специалисти от университета в Илинойс подложиха на тестове за интелигентност системата с изкуствен интелект CoceptNet.

Лекарският съюз иска актуализация на бюджета на НЗОК

http://frognews.bg/news_99358/Lekarskiiat-saiuz-iska-aktualizatsiia-na-biudjeta-na-NZOK/

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да се актуализира с не по-малко от 60-65 млн. лева. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев, цитиран от БТА.

Турция може да преразгледа сътрудничеството с Русия за доставките на газ

http://www.investor.bg/evropa/334/a/turciia-moje-da-prerazgleda-sytrudnichestvoto-s-rusiia-za-dostavkite-na-gaz-203752/

Подходът трябва да е много внимателен, защото Москва е важен партньор в енергетиката, не само по отношение на газа, казва Ердоган

Над 34 млн. лева събра принудително НАП София от запори

http://pik.bg/над-34-млн-лева-събра-принудително-нап-софия-от-запори-news413352.html

Над 34 млн. лева събра принудително НАП София от запори

Над 34 млн. лева просрочени задължения събра столичната дирекция на НАП от запори на плащания към нейни длъжници. Става дума за плащания по договори на стойност от и над 100 000 лева с ДДС, по които платци са разпоредители с бюджетни средства, съобщиха от НАП.

Съгласно решение на Министерския съвет, от 1 декември 2014 г. преди извършване на преводи по такива договори, разпоредителите с бюджетни средства, задължително изпращат в НАП информация с данни за лицето получател на плащането, размера на дължимата сума, данни за банковата сметка, по която ще се прави превода и нейния титуляр.

Целта на тази мярка е, ако сред получателите на средства по такива договори, има длъжници към хазната, НАП да наложи запор върху предстоящата за изплащане сума, до размера на просрочените публични задължения. Запорираната сума се превежда от платеца по сметките на приходната агенция, след получаване на разпореждане за изпълнение. Част от събраната сума - 12.4 млн. лв., е постъпила след проведен разговор със задължените лица и наложени обезпечителни мерки. Останалите 21.7 млн. лв. са събрани след принудителни действия на публичните изпълнители – запор на вземания от трето лице.

Същевременно, само през септември, след изпращане на уведомителни писма, в хазната са постъпили 4 млн. 252 хил. лева от длъжници с наложени вече обезпечителни мерки. Лицата побързали да платят доброволно задълженията си, след като столичната НАП ги уведомила, че ако публичният дълг не бъде погасен или не бъде предложен начин и срок за заплащането му, който да удовлетвори държавата, НАП ще пристъпи към публична продажба на запорираното вече тяхно имущество. Продължават и акциите в търговски обекти, с цел изземане на касовата наличност от длъжници към бюджета. През септември служители на столичната дирекция са направили изненадващи проверки в 20 обекта в София и са иззели наличните в касите им пари. Посетени са 15 автосервиза и 5 магазина за хранителни стоки, които реализират приходи, но собствениците им системно не внасят задълженията си към бюджета.

Бъчварова: Присъединяването ни към Шенген вече е въпрос на сигурността на целия ЕС

http://www.cross.bg/ministur-granitzi-bulgariya-1483556.html

/КРОСС/Благодаря на България за усилията, които полагате за защита на външната граница на съюза, независимо, че не сте член на Шенген, каза председателят на Съвета на вътрешните министри на Европейския съюз Жан Аселборн след изказването на българския вътрешен министър Румяна Бъчварова в първата сесия от дневния ред на Съвета по темата за укрепване защитата и ефективното управление на външните граници на ЕС.„Бихме искали присъединяването на България и Румъния към Шенген да се отчита, когато се обсъждат и планират координирани и солидарни дейности в областта на управлението на външните граници. Присъединяването ни към Шенген вече е въпрос на сигурността на целия Европейски съюз", това подчерта вътрешният министър, като поясни, че само така ще е завършена концепцията за гарантиране на сигурността на ЕС.В изказването си пред своите колеги, министър Бъчварова поясни, че управлението на външните граници е пряко свързано с най-актуалните предизвикателства пред ЕС, свързани с миграционните процеси. Това изисква координиран, солидарен и колективен отговор от всички-държави членки.По думите на министър Бъчварова, въпреки че настоящата ситуация е предизвикателство пред целия ЕС, най-засегнати са държавите-членки на предна линия, включително България, които отговарят и за сигурността на външните граници на Съюза. Ето защо е необходима проява на солидарност именно към тези държави

Бунтовници свалили хеликоптер в Хама, не е ясно дали е руски или сирийски

http://www.cross.bg/svalili-helikopter-hama-1483555.html

/КРОСС/Бунтовници са свалили хеликоптер в северната част на сирийската провинция Хама, близо до село Кафр Набуда. Засега не е ясно дали свалената машина е сирийска или руска, предаде Ройтерс.

Нобеловата награда за литература отиде при Светлана Алексиевич

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5032927

Нобеловата награда в категория литература тази година отива при писателката от Беларус Светлана Алексиевич за нейните "многогласни творби, паметник на страданието и смелостта в нашето време", съобщиха от Нобеловия комитет.
До сега бяха обявени наградите по физиология и медицина, физика и химия. Утре ще бъде обявена наградата за мир,
Нобеловата награда в категория литература тази година отива при писателката от Беларус Светлана Алексиевич за нейните "многогласни творби, паметник на страданието и смелостта в нашето време", съобщиха от Нобеловия комитет. До сега бяха обявени наградите по физиология и медицина, физика и химия. Утре ще бъде обявена наградата за мир,

Дни за изкуство в „Централни Хали” (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/dni-za-izkustvo-v-centralni-hali-video-6043527

От 8-ми до 13-ти октомври в „Централи Хали” се провеждат „Дни на изкуствата и занаятите”

Дни за изкуство в „Централни Хали”

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/dni-za-izkustvo-v-centralni-hali-6043527

От 8-ми до 13-ти октомври в „Централи Хали” се проведат „Дни на изкуствата и занаятите”

Позиция на предизборния щаб на ПП ГЕРБ - Ловеч

http://pik.bg/позиция-на-предизборния-щаб-на-пп-герб---ловеч-news413347.html

Позиция на предизборния щаб на ПП ГЕРБ - Ловеч

Кандидатът за кмет на Ловеч от БСП официално развърза торбата с откровени опити за груба предизборна манипулация като обяви пред национални медии, че е получил подкрепата на фондация „Конрад Аденауер“ за пореден мандат.

В публикация на Блиц от 7 октомври, 16.28 ч.,както и във в. „Стандарт“, щабът на Минчо Казанджиев се е похвалил, че уважаваната фондация е застанала зад кандидатурата му. Оттогава изтекоха достатъчно часове, за да се усети кандидатът на БСП за възможните последици от мошеничеството и да се разграничи от публикацията, но това до този момент не е станало.

Затова бихме искали да изтъкнем на вниманието му следното:

  1. Фондация „Конрад Аденауер“ не просто не може да подкрепя кандидат кмет на лява партия. Фондацията не може да подкрепя когото и да било в изборния процес, тъй като това би представлявало директна намеса във вътрешната политика.
  2. Цитираният г-н Рангел Трифонов, за когото се твърди, че е посетил града „за да даде рамо на кандидата за кмет“, не е представител на „Конрад Аденауер“. Минчо Казанджиев не може да не е наясно с този факт, но въпреки това е допуснал обнародването на въпросната измислица.
  3. Подкрепата на фондация „Конрад Аденауер“ косвено би означавала подкрепа от Германия и нейния канцлер. Очевидно кандидатът на БСП не вижда моралната и политическа несъстоятелност на това да търси подкрепата на чужда държава в изборния процес.
  4. В трескавите си усилия да си осигури четвърти пореден мандат на кметския стол, Минчо Казанджиев не се притеснява от опита си да забърка международен скандал с възможни много неприятни последствия за България.
  5. И накрая, но не на последно място, подкрепа от чужда фондация означава и финансова подкрепа. Може би това е един немаловажен детайл, от който е редно да се заинтересува и Сметната палата.

 

Нобеловата награда за литература отиде при Светлана Алексиевич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032918

Нобеловата награда в категория литература тази година отива при 67-годишната писателка и журналистка от Беларус Светлана Алексиевич за нейните
Нобеловата награда в категория литература тази година отива при 67-годишната писателка и журналистка от Беларус Светлана Алексиевич за нейните "многогласни творби, паметник на страданието и смелостта в нашето време", съобщиха от Нобеловия комитет. Първата й книга - "Войната не е с лице на жена" (1985 г.

Светлана Алексеевич е носителят на Нобеловата награда за литература за 2015-а

http://www.cross.bg/nagradata-nagrada-myrakami-1483554.html

/КРОСС/67-годишната журналистка и писателка от Беларус Светлана Алексиевич е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература. Тя получава наградата "за нейните полифонични творби, паметник на страданието и смелостта в наше време." Наградата е на стойност 8 милиона шведски крони или 972 хиляди долара. Литературата е четвъртата обявена тази година Нобелова награда. Призът носи името на своя основател, изобретателят Алфред Нобел, и се присъжда от 1901 година за постижения в областта на науката, литературата и мира. Миналогодишният носител на наградата е французинът Патрик Модиано. Досега наградата е присъждана 107 пъти.  Сред спряганите за Нобелови лауреати за тази година бяха японският писател Харуки Мураками, американците Джойс Каръл Оутс и Филип Рот, австрийският драматург Петер Хандке, албанският писател Исмаил Кадаре и сирийският поет Адунис. Нобеловият комитет е разгледал 259 предложения от издатели, литературни кръгове и университети, пише блогът на Wall Street Journal. От тях те са пресели 198 - включително 36, които се появяват за първи път, и бавно са свели списъка до 5 имена. Между май и октомври комитетът се концентрира изключително върху техните произведения, които разисква с помощта на външни експерти, специалисти и преводачи, ако е нужно. На второ място е също вечния кандидат Харуки Мураками с шансове 7 към 1, а трети кениецът Нгуги уа Тионго (на български познат със "Съцветия от кръв")

Проф. Любомир Халачев, председател на Гражданския съвет на АБВ: АБВ предлага обучения на кметовете за реакция при бедствия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030895

С проф. Любомир Халачев, председател на Гражданския съвет на АБВ, разговаря Здравка Иванова
- Проф. Халачев, как създаването на нова държавна агенция, която е на пряко подчинение на премиера Бойко Борисов, ще подобри превенцията при бедствия? - Когато искаме да се защитим от бедствие, трябва превантивно да подсигурим цялата система,
С проф. Любомир Халачев, председател на Гражданския съвет на АБВ, разговаря Здравка Иванова - Проф. Халачев, как създаването на нова държавна агенция, която е на пряко подчинение на премиера Бойко Борисов, ще подобри превенцията при бедствия? - Когато искаме да се защитим от бедствие, трябва превантивно да подсигурим цялата система,

Бойко Борисов изригна за записа за Вяра Церовска: Компромат със застъпниците от миналата година, няма да мине номера с компромати!

http://www.zapernik.com/pernik/boiko-borisov-izrigna-za-zapisa-za-vyara-cerovska-kompromat-sus_40148/

Преди дни до някои медии беше изпратен аудиозапис, в който се чува женски глас да казва: "Просто си платихме вота", че вече е платено на "Сашо и жена му", както и: "Ще дадеш на двама. И аз повече нямам никакви други ангажименти. Тия не съм ги виждала. Ония цигани ще дойдат в Диализата, където дойдоха да...".

ЦИК разпредели сигнала за купуване на гласове към Районната прокуратура в Перник.

По този повод лидерът на БСП Михаил Миков...

Продължава

Упрекват разузнаването на САЩ, че е проспало руските удари в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_569582.html

В САЩ конгресмени са започнали проучване за евентуални разузнавателни пропуски относно намесата на Москва в Сирия, съобщи Ройтерс. Те са загрижени, че американските шпионски агенции бавно са доловили обхвата и целите на тази намеса, добавят източници от Конгреса и други висши държавни служители в САЩ. Седмица след като Русия пряко навлезе в сирийската гражданска война, започвайки въздушни удари, комисиите по разузнаването в Сената и Камарата на представителите на САЩ искат да изследват до каква степен шпионската общност е пропуснала или подценила важни предупредителни знаци. В последните години имаше няколко разузнавателни пропуска на САЩ, включително за изненадващото заемане на Крим от Москва през 2014 г. и за бързото строителство на изкуствени острови от Китай в Южнокитайско море. Шпионските агенции се стремят да засилят събирането на разузнавателни данни за Русия след началото на украинската криза. Но ресурсите им все още са недостатъчни - отбелязват настоящи и бивши служители, - тъй като ударението е поставено върху борба с тероризма в Близкия Изток и афганистанско-пакистанския регион. Обаче висш правителствен служител, пожелал анонимност, „не вижда празнина в разузнаването“. Той подчертава, че не е имало изненади и вземащите политически решения са доволни от разузнавателните сведения, свързани с руската офанзива. Шпионските агенции внимателно са проследили увеличаването на руските военни съоръжения и персонал в Сирия в последните седмици. Това е подтикнало Белия дом към критика на Москва и искане на обяснения от нея. Но разузнавачите – и американската администрация, за която те работят – са се оказали неподготвени, що се отнася до бързината и агресивността в употребата на въздушна мощ от Путин. Изненадани са били и от списъка на руските мишени, който включва и подкрепяни от САЩ бунтовници. Това казват служители, също говорили при условие, че ще останат анонимни. „Те видяха, че нещо се задава, но не прецениха мащабите му“ според един от източниците на Ройтерс. Внезапният ход на Русия хвърли близкоизточната стратегия на президента Обама в колебания и разкри ерозия на влиянието на САЩ в региона. Недостигът на солидна информация и анализи би могъл и по-нататък да спъва усилията на Барак Обама да изработи отговор и да си възвърне инициативата от бившия враг в студената война. Не е ясно обаче как неговата администрация би могла да реагира различно, ако имаше по-добра информация. Предварителни данни за плановете на Путин биха позволили само да бъде предупредена умерената сирийска опозиция, че може да се окаже в прицела на Русия. Обама не е склонен да види Америка въвлечена по-дълбоко в друг близкоизточен конфликт и не показа желание да се сблъска с Русия по повод нейната сирийска офанзива. Москва може да е възприела това като „зелена улица“ за засилване на операциите, отбелязва Ройтерс. Сирийските войски и милиции, поддържани от руски бойни самолети, предприеха в сряда координиран щурм против бунтовниците. Москва каза, че нейните военни кораби са изстреляли и ракети по тях от Каспийско море. Руското военна подготовка сега включва растящо морско присъствие, ракети с голям обсег и батальон войници, подкрепен от най-модерни руски танкове, каза посланикът на САЩ в НАТО. Американската администрация смята, че вече по-добре разбира поне основните подбуди на Путин – да направи всичко необходимо, за да укрепи сирийския президент Башар Асад. Но Вашингтон не е сигурен колко по-далеч руският президент би желал да отиде в разгръщането на съвършени военни сили, казват служители на САЩ. Тази липса на яснота произтича отчасти от ограничената способност на разузнавателните агенции на САЩ да откроят какво Путин и тесният кръг негови съветници мислят и планират. В напрегната среща с Путин в ООН в началото на миналата седмица Обама не получи никакъв предварителен знак за руските планове за атака, казаха негови сътрудници. Въздушните удари започнаха два дни по-късно, включително по обучени от ЦРУ „умерени“ въстаници против Асад, макар Москва да твърди, че е ударила само бунтовници на „Ислямска държава“. „Те не очакваха скоростта, с която Путин задейства нещата - каза Майкъл МакФоул, бивш посланик на Обама в Москва. - Той обича елемента на изненада.“ Разузнавателните агенции на САЩ отблизо следяха и и докладваха на политиците ходовете на Русия за рязко разширяване на инфраструктурата в нейната ключова база в Латакия, както и разгръщането в Сирия на тежко въоръжение, включително бойни самолети, казаха служители. „Ние не четем мисли – каза цитираният вече висш правителствен служител. - Ние не знаехме кога ще бъде първият боен полет на Русия, но нашият анализ на силите й в Сирия, показа, че те са там по някаква причина“. Други служители обаче казаха, че щатските агенции са останали „зад завоя“, в преценката колко далеч руснаците имат намерение да стигнат и колко бързо смятат да започнат операции. Според един източник експертите на САЩ първо са мислили, че засиленото руското военно присъствие е било по-скоро учение или временна демонстрация на сила, отколкото подготовка за дълготрайни и мащабни атаки по враговете на Асад. Преценявайки как разузнаването на САЩ е третирало руската подготовка, комисиите в Конгреса ще проучат докладите, разработени в агенциите, и ще разпитат техни служители. Към момента не са планирани публични изслушвания според източниците на Ройтерс. Джон Хърбст, бивш американски посланик в Украйна, казва, че за анализиране на „агресивната политика“ на Путин, не са насочени достатъчно разузнавателни сили. От своя страна Мак Фоул допуска, че една по-бърза или по-точна разузнавателна преценка малко би променила развръзката. „Каква би била разликата, ако ние знаехме с 48 часа предварително? - пита бившият дипломат, който сега преподава в университета Станфорд в Украйна. - Пак нямаше да има никакви по-добри варианти за възпиране на Путин в Сирия.“

Поставяйте противогрипни ваксини до края на ноември, съветват лекари

http://pik.bg/поставяйте-противогрипни-ваксини-до-края-на-ноември-съветват-лекари-news413344.html

Поставяйте противогрипни ваксини до края на ноември, съветват лекари

До края на ноември е препоръчително да се поставят противогрипни ваксини, каза доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, цитиран от БТА.

Той допълни, че на организма се нуждае от около 30 дни за изграждане на имунитет. Очаква се пикът на грипната вълна да бъде в края на годината и в началото на следващата, каза проф. Мира Кожухарова и подчерта, че не може да се направи съвсем прецизна прогноза. Тя посочи, че грипните щамове, които се очакват тази година са "Калифорния", "Швейцария" и "Пукет".

Децата над 6-месечна възраст може да бъдат имунизирани с противогрипни ваксини, а за предпазване на по-малките бебета е препоръчително да се имунизират близките му, допълни проф. Кожухарова. Противогрипните ваксини вече са в аптечната мрежа. Имунизациите се правят от личните лекари. Рискови групи, за които е желателно да се ваксинират са малки деца, хронично болни хора, възрастни над 65 години, бременни, здравни специалисти. В България се имунизират едва 2.6 на сто от населението, като няма данни как те са разпределени по групи, обясни проф. Кожухарова. Това е и причината да не се знае и точния брой на ваксинираните медицински специалисти.

От 225 до 620 килограма от декар са добивите на грозде от винени лозя във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=303313

От 225 до 620 килограма от декар са добивите на грозде от винени лозя във Варненско към момента. Това съобщи за Радио „Фокус” - Варна Даря Велинова, старши експерт в Главна дирекция „ Аграрно развитие” към Областна дирекция „Земеделие”-Варна.

Нова ТВ ще излъчи мача на Григор Димитров в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/nova-tv-shte-izlychi-macha-na-grigor-dimitrov-v-sofiia-6043526

Най-добрият български тенисист ще излезе на корта срещу един от най-атрактивните играчи на ATP тура – Гаел Монфис на 28 ноември

Цялостният процес по предоставяне на електронни услуги ще бъде демонстриран в МТИТС

http://www.cross.bg/yslygi-evropeiiskiya-elektronen-1483553.html

/КРОСС/В присъствието на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов ще бъде направена демонстрация на цялостния процес по предоставяне на услуги по електронен път през единния портал за достъп до електронни административни услуги. В рамките на събитието изпълнителите ще представят напредъка в отделните дейности по проекта за надграждане на платформата на електронното управление. По време на демонстрацията ще бъде показан процесът на заявяване на услуги, тяхното плащане по електронен път и връчване на съответния документ. В представянето ще бъдат включени едни от най-често използваните административни услуги - Удостоверение за актуално състояние, издавано от Агенция по вписванията, Свидетелство за съдимост, предоставяно от Министерство на правосъдието. Друга услуга, която ще бъде показана е издаване на Свидетелство за митническа годност от Агенция „Митници". Събитието ще се състои утре (9 октомври), от 10:00 ч., в Зала 6 на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Танев: ЕС иска да балансира фундаменталните и стратегически изследвания

http://pik.bg/танев-ес-иска-да-балансира-фундаменталните-и-стратегически-изследвания-news413343.html

Танев: ЕС иска да балансира фундаменталните и стратегически изследвания

България трябва да отдели поне процент - процент и половина от БВП за наука и иновации. Това е една от препоръките, които еврокомисарят по наука и иновации Карлос Моедас направи към страната ни. Препоръките са част от доклад за реформите в сферата на науката и иновациите, който бе представен в рамките на форум в София.

Страната ни е първата, в която ще се експериментира програмата PSF. Десет експерти от различни страни членки на ЕС са изготвили препоръки за развитие на научната дейност у нас. Сред тези препоръки е и това да се засилят инвестициите в наука и иновации, които ще подобрят икономиката на страната ни. Необходим е и по-засилен диалог в научната общност, освен това трябва да се препланират инвестициите. Необходимо е и българските научни проекти да бъдат изведени на международно ниво, като се използва и финансиране от външни агенции.

Проф. Люк Суте, който участва в изготвянето на препоръките, каза, че страната ни „трябва да експлоатира Европа повече чрез използването на различни европрограми”. Освен това е необходимо и да се увеличи допълнителното финансиране за докторанти. Страната ни има много добри инженери, но те не се развиват кариерно достатъчно. Друга препоръка е да се даде възможност на публичните организации. Еврокомисар Моедас коментира, че вече „започва нова ера. Новият поглед в науката и иновациите ще дадат резултат в бъдеще и затова трябва да сме търпеливи”.

По думите му това е умна реформа. Той посочи, че страната ни първа е поискала помощ за реформата, която извършва. Това е станало през 2014 г. Министърът на образованието Тодор Танев заяви, че ЕС иска да балансира фундаменталните и стратегически, т.е. свързани с бизнеса, изследвания. Това според него не е революционна реформа. Освен това Брюксел не ни налага тази реформа. Това, което ЕС прави, са предложения , които да подобрят системата у нас.

Този документ е стратегически и политически, защото дава легитимност на задачите и реформите, които искаме да проведем. “Оттук нататък, който е срещу тези реформи е срещу еврочленството ни”, заяви Танев. По думите му е необходимо и да се развенчаят някои митове, които този документ може да предизвика. На първо място този анализ за финансирането не касае еврофондовете и по специално ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”.

Също така не се затваря Фондът за научни изследвания - той само ще претърпи някои промени. Препоръката на ЕС е да има независима научна агенция, която да бъде устойчива и да е в състояние да взима решения. “Имаме разбиране в екипа, че ще се създаде нов правилник във Фонда за научни изследвания. Това е първата крачка”, посочи Танев.

В бъдеще сегашният фонд трябва да прелее в една нова агенция, с нови елементи. Например да бъдат включени и социалните науки. Според Танев в момента с наличните 109 млн. лв. се постига значителен ефект върху този чувствителен сектор. “В момента има възможност за достигане до 0,36% публични разходи, но при запазване на темповете за нарастване на науката за частния сектор, с намесване на бизнеса във финансирането на науката имаме възможност още следващата година или до две години да достигнем 0.75% от БВП за наука, което е половината от рамката за 2020 г.” , заяви той. Освен това изготвените препоръки не се отнасят само за приложните изследвания. Става дума за баланс между фундаменталните и приложните изследвания, посочи Танев.

Зимата почти е тук - първият сняг покрива Мусала

http://petel.bg/Zimata-pochti-e-tuk---parviyat-snyag-pokriva-Musala__129821

Илюстрация Булфото Малко, но от сърце – стартираме! Както винаги първите сантиметри радват най-високата точка на Балкански полуостров...

Православна рубрика: Предателството на Юда

http://petel.bg/Pravoslavna-rubrika--Predatelstvoto-na-YUda__129822

На четвъртия ден след тържественото му влизане в Йерусалим, Иисус Христос казал на учениците Си: „Вие знаете, че след два дни е Пасха, и...

Ивайло Чочев отпадна за Хърватия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032910

Халфът на
Халфът на "Палермо" Ивайло Чочев окончателно отпадна от състава на националния отбор за гостуването на Хърватия в евроквалификациите. Той бе на преглед в София и бе преценено, че няма как да се възстанови. От два дни Чочев се оплаква от болки в гърба и корема. Съмненията са, че има нещо в бъбреците.

Няма установени кражби, пострадал служител и материални щети в супермаркет в Казанлък

http://press.mvr.bg/NEWS/news151008_14.htm

Това установи проверка, извършена от ОДМВР-Стара Загора във връзка с тиражиран днес инцидент в търговски обект

Билетите за археологическите паметници и музеите в Гърция поскъпват до 200%

http://www.grreporter.info/biletite-za-arkheologicheskite-pametnitsi-i-muzeite-v-grtsiya-poskpvat-do-200/18019

В момента приходите на Фонда за археологически ресурси от продажбата на билети за музеи и археологически паметници се изчисляват на около 75 милиона евро, а правителството се е ангажирало те да достигнат 130 милиона евро годишно

прочети повече

Amazon пусна сайт за ръчно изработени стоки

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/08/2624330_amazon_pusna_sait_za_ruchno_izraboteni_stoki/?ref=rss


"Амазон" (Amazon) пуска днес сайт за ръчно изработени стоки, като цели да се възползва от интереса на потребителите към ръчно изработени предмети още преди сезона на празничното пазаруване, предаде Асошиейтед прес.

В началото сайтът "Амазон хендмейд" (Amazon Handmade) ще включва около 5 хил. продавачи от над 60 страни, които ще предлагат 80 хил. изделия. Чрез платформата няма да се продават заводски стоки.

Новият сайт влиза в пряка конкуренция със съществуващия от 10...

Верижна катастрофа с над 50 автомобила в тунел „Витиня“

http://www.cross.bg/sofiya-katastrofa-avtomobila-1483552.html

/КРОСС/Верижна катастрофа с над 50 автомобила е станала в тунела „Витиня" в посока Варна по автомагистрала „Хемус", съобщиха за София Topnovini.bg от Агенция „Пътна инфраструктура". Към момента има данни за един загинал в произшествието. Поне двама са тежко ранени. Катастрофата е образувала и километрично задръстване. От АПИ уточниха, че движението в районна е спряно. Превозните средства се пренасочват по обходен маршрут по стария път между София и Ботевград. На мястото има няколко полицейски и медицински екипа.  

Коралите са изложени на риск от избелване

http://www.bnews.bg/article-142374

Избелването се случва, когато корали, подложени на стрес, изгонят водораслите, известни като зооксантели, които им дават цвят.

ЕП прие резолюция по доклад на Бареков

http://pik.bg/еп-прие-резолюция-по-доклад-на-бареков-news413341.html

ЕП прие резолюция по доклад на Бареков

С 571 гласа за и само 34 против днес Европейският парламент гласува приемането на резолюция по доклада относно извлечените поуки от бедствието с червения шлам пет години след аварията в Унгария на комисията по околна среда (ENVI) . Докладчик по темата от страна на консерваторите е българският евродепутат Николай Бареков.

На 23 септември Комисията в Европарламента прие доклада, който вчера евродепутатите обсъдиха в Страсбург, а днес резолюцията бе приета.

Срутването на хвостохранилище в Унгария на 4 октомври 2010 г. доведе до изтичането на почти един милион кубични метра високо алкален червен шлам. Червеният шлам е отпадък, получен от промишленото производство на алуминий, и е един от най-големите проблеми, свързани с унищожаването на отпадъци, в добивната промишленост.

Той заля няколко села, в резултат на което загинаха десет души, около 150 бяха ранени, а обширни площи бяха замърсени, включително четири обекта от „Натура 2000“.

Аварията подчерта лошото прилагане на правото на ЕС, слабостите при проверките и пропуските в съответното законодателство на ЕС, е становището на Комисията.

Подобни обекти съществуват в няколко държави членки, както под формата на тежко историческо наследство, така и в резултат на текущи дейности.

Видеото с ударите на крилатите ракети на РФ по ИД събра над 2,5 млн. гледания

http://www.cross.bg/raketi-raketite-teritoriyata-1483551.html

/КРОСС/ Видеото, показващо нанасянето от корабите на Каспийската флотилия на Русия на удари с крилати ракети „Калибър“ по обекти на ИД в Сирия за по-малко от едно денонощие събра над 2,5 млн. гледания в YouTube. Видеото е публикувано на официалния канал на руското министерство на отбраната в сайта за видео споделяне. В двуминутния клип са показани похода на четири ракетни кораба, изстрелванията на ракетите, както и инфографика за маршрута на полета на ракетите над територията на Иран и Ирак. В сряда корабите произведоха общо 26 пуска на ракети по 11 цели в сирийските провинции Рака, Идлиб и Алепо. Както съобщи на среща с президента на РФ Владимир Путин министърът на отбраната Сергей Шойгу, всички цели са били успешно поразени без жертви сред цивилното население. По-късно от министерството на отбраната на РФ съобщиха, че изстрелванията на ракетите са осъществени от ракетния кораб „Дагестан“, малките ракетни кораби „Град Свияжск“, „Углич“ и „Великий Устюг“. „Стрелбата бе произведена от корабните комплекси с високоточно оръжие „Калибър НК“, крилатите ракети на който успешно и с голяма точност поразиха всички зададени цели“, се казва в съобщението на страницата на министерството на отбраната във Facebook

ЕП прие резолюция по доклад на Бареков

http://www.bnews.bg/article-142373

Докладът е относно извлечените поуки от бедствието с червения шлам пет години след аварията в Унгария на комисията по околна среда (ENVI)

ПИК TV: Мая Манолова положи клетва като омбудсман

http://pik.bg/пик-tv-мая-манолова-положи-клетва-като-омбудсман-news413320.html

ПИК TV: Мая Манолова положи клетва като омбудсман

Депутатите прекратиха тази сутрин пълномощията на Мая Манолова като народен представител от БСП лява България, след което тя положи клетва като обмудсман.

"Положих клетва пред вас, но ,всъщност, се заклех пред българските граждани", заяви тя от трибуната на парламента. ”Съвместната ни работа не свършва дотук, ние и занапред ще работим заедно”, обеща Манолова. Ще внасям промени в законите, които засягат правата и свободите на българските граждани, продължи тя. Започвам мандата си с обиколка из България, защото обещах да бъда омбудсман в действие, не ви казвам сбогом, а просто довиждане, защото мисля, че ще бъдем съмишленици, заключи новият омбудсман, след което получи огромен букет рози от депутата от ПГ на левицата Стефан Данаилов.

В дневния ред на заседанието на НС днес е избора на съдия в Конституционния съд на Република България от квотата на парламента. Ще има и изслушване на допуснатите кандидати Константин Пенчев, предложен от ГЕРБ и Михаил Кожарев, номиниран от ПФ.

Лекари препоръчват поставянето на противогрипна ваксина до края на ноември

http://www.mediapool.bg/lekari-preporachvat-postavyaneto-na-protivogripna-vaksina-do-kraya-na-noemvri-news240193.html

До края на ноември е препоръчително да се поставят противогрипни ваксини, каза в националния пресклуб на БТА доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. На организма са нужни около 30 дни за изграждане на имунитет, допълни той. Пикът на грипната вълна ще бъде в края на годината и в началото на следващата, каза проф. Мира Кожухарова и подчерта, че не може да се направи съвсем прецизна прогноза. Тя посочи, че грипните щамове, които се очакват тази година са "Калифорния", "Швейцария" и "Пукет". Децата над 6-месечна възраст може да бъдат имунизирани с противогрипни ваксини, а за предпазване на по-малките бебета е препоръчително да се имунизират близките му, допълни проф. Кожухарова. Противогрипните ваксини вече са в аптечната мрежа. Имунизациите се правят от личните лекари. Рискови групи, за които е желателно да се ваксинират са малки деца, хронично болни хора, възрастни над 65 години, бременни, здравни специалисти. В България се имунизират едва 2.6 на сто от населението, като няма данни как те са разпределени по групи, обясни проф. Кожухарова. Това е и причината да не се знае и точния брой на ваксинираните медицински специалисти.

Снимка на деня: Задръстване по китайски

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/08/2624332_snimka_na_denia_zadrustvane_po_kitaiski/?ref=rss


Макар задръстванията вече да са нормална част от живота в големите градове в Китай, нищо не може да се сравнява със струпването на коли по време на ежегодните празници за 'Златната седмица".

1 октомври редовно се празнува като деня на основаването на Китайската народна република, макар страната официално да е основана на 21 септември 1949 г.

Китайците обикновено празнуват 3 дни в континенталната част на Китай, 2 дни в Макао и един ден в Хонг Конг. В континенталната част...

Дете е сред най-тежко пострадалите във верижната катастрофа във Витиня

http://society.actualno.com/Dete-e-sred-naj-tejko-postradalite-vyv-verijnata-katastrofa-vyv-Vitinja-news_500214.html

Дете е сред тежко пострадалите при верижната катастрофа в тунела Витиня на автомагистрала "Хемус" в посока Варна. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР-София Мариола Маркова, цитирана от "Фокус". Тя уточни, че по първоначални данни сред тежко пострадалите в катастрофата има и дете. Към момента обаче няма данни нито за състоянието, нито за самоличността му. При катастрофата загинаха трима души – двама мъже и една жена, а други четирима са настанени в столични лечебни завед

Никога не сте виждали такова задръстване! (видео)

http://cars.actualno.com/Nikoga-ne-ste-vijdali-takova-zadrystvane-video-news_500219.html

Като знаете, че около 750 млн. човека ще са в движение, би следвало да очаквате задръстване. Но тук не става въпрос за 30минутно забавяне. Интересното е, че Книгата на рекордите Гинес не са се заинтересували от това стълпотворение на автомобили, което ще видите във видеото. Сигурен съм, че по-голямо не ста виждали. А вероятно не е и имало. Споменаното число не е измислено. То бе съобщено от агенция Синхуа, цитирала Министерството на транспорта на Китай. Това е бил очакваният брой хора, които са

Калоян Паргов: Столична община не се съобразява с нуждите и интересите на хората

http://politics.actualno.com/Kalojan-Pargov-Stolichna-obshtina-ne-se-syobrazjava-s-nujdite-i-interesite-na-horata-news_500220.html

Кандидатът за кмет на София на БСП Лява България проф. Михаил Мирчев, водачът на листата за общински съветници Калоян Паргов, кандидатът за кмет на район Младост ген. Стефан Стефанов и кандидатът за общински съветник Милка Христова инициираха подписка за възстановяване на маршрутна линия № 306. „Това е проблем, чието решение е от изключителна важност за живеещите в Младост 2. Досегашните опитите на гражданите да се преборят за възстановяване на маршрута не дадоха резултат. От Центъра за г

Кунева предупреди за риск трафикът на хора да се слее с бежанската вълна

http://politics.actualno.com/Kuneva-predupredi-za-risk-trafikyt-na-hora-da-se-slee-s-bejanskata-vylna-news_500221.html

Има сериозен риск бежанската вълна към Европа да се смеси с трафик на хора, с цел продажба на органи. Това прогнозира в Бургас вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, предаде Дарик. "Трафикът на хора може да остане незабелязан на фона на глобалния проблем с бежанците. В момента основен акцент се поставя върху каналджийството, но покрай него има риск да се измести фокусът от нелегалното прехвърляне на хора, с цел донорство", каза вице

Сняг заваля на Мусала

http://society.actualno.com/Snjag-zavalja-na-Musala-news_500222.html

На връх Мусала е завалял сняг, съобщава сайтът snow-bg. Тази година първия сняг се забави с около 2 седмици в сравнение с миналата, съобщават още от там. В низините обаче сняг засега не се очаква. Според прогнозите валежите ще бъдат само от дъжд, но днес и през следващите два-три дни те ще са интензивни. В края на октомври пък се очаква покачване на температурите и истинско циганско лято.

7 нови процедури за 326 млн. лв. ще бъдат обявени по ОП "Околна среда"

http://society.actualno.com/7-novi-proceduri-za-326-mln-lv-shte-bydat-objaveni-po-OP-Okolna-sreda-news_500224.html

Предстои обявяването на 7 нови процедури по ОП „Околна среда 2014-2020“ на стойност 326 млн. лв. Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред участниците в третото заседание на Комитета за наблюдение, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Членовете на обществения орган за наблюдение през новия програмен период обсъждат методологията и критериите за оценка на проектите, които ще бъдат подавани по тези процедури. "До този момент са об

Беларуската журналистка Светлана Алексеевич спечели Нобела за литература

http://offnews.bg/news/n_1/n_569580.html

Беларуската журналистка Светлана Алексеевич спечели тазгодишната Нобелова награда за литература.  Алексеевич печели наградата за "полифоничните ѝ творби, които са паметник на страданието и смелостта в нашето време“. Тя е родена на 31 май 1948 г. в украинския град Станислав. Алексеевич следва журналистика в Минск, след което работи като репортерка и учителка. От 1976 г. публикува романи, есета и репортажи. Сред художествено-документалните й книги са "Чернобил – хроника на бъдещето", "Войната няма женско лице", "Цинковите момчета", "Времето на секъндхенда". Миналата година носител на Нобеловата награда за литература стана французинът Патрик Модиано.

До 2020 г. средствата за научна дейност трябва да достигнат до 1,5 % от БВП

http://www.moreto.net/novini.php?n=303344

До 2020 г. средствата за научноизследователска дейност у нас трябва да достигнат до 1,5 процента от БВП, каза министърът на образованието и науката Тодор Танев на форум за реформите в науката и иновациите в страните - членки на ЕС, на който присъства европейският комисар за изследванията, науката и иновациите Карлуш Моедаш.

Три жертви и 14 ранени във верижна катастрофа в тунела "Витиня"

http://www.mediapool.bg/tri-zhertvi-i-14-raneni-vav-verizhna-katastrofa-v-tunela-vitinya-news240192.html

Жена и двама мъже загинаха, а поне 14 са ранени, петима от които тежко, при зверска верижна катастрофа в тунел "Витиня" на магистрала "Хемус" в посока Варна. Тежкият инцидент стана около 13.00 часа в четвъртък. Девет линейки са пристигнали на мястото на инцидента, както и специализирани автомобили на пожарната. Според първоначалните данни на МВР причина за катастрофата е станал сблъсък между микробус и тежкотоварен камион, който е препречил шосето и в него са се нанизали около 50 автомобила, включително и десетина ТИР-а. "Броят на автомобилите, участвали в тежката верижна катастрофа, е около 50, като 10 от тях са ТИР-ове. В тунела "Витиня" има разлято гориво, но това е следствие от катастрофата. Първопричината, най-вероятно, е удар между микробус и ТИР. ТИР-ът препречва пътя в тунела и назад започва верижна катастрофа", съобщи главният секретар на МВР Георги Костов пред БНР. По думите му основната причина за тежката верижна катастрофа е несъобразена скорост и неспазване на дистанция. Между катастрофиралите автомобили е попаднала и линейка, превозваща донор за трансплантация към Велико Търново, която за щастие е била изведена от тунела след сблъсъка. Заради инцидента движението по магистрала "Хемус" се отклонява още на излизане от София по стария път за Ботевград, който обаче не е в особено добро състояние. Колона от товарни автомобили се е образувала на магистрала "Хемус" от 26-ия километър до тунела "Витиня". Водачите трябва да се съобразяват с усложнената обстановка и да се въоръжат с търпение, предупреждават от МВР. Очаква се скоро да бъде пуснато движението през тунела в посока Варна – София. В обратната посока движението ще остане блокирано по-дълго, докато не приключат процесуално-следствените действия. Преди малко повече от година, на 3 септември 2014 г., в тунела "Витиня" стана друга тежка катастрофа с участието на два товарни и четири леки автомобила. Тогава един човек, затиснат в автомобила си, почина в линейка на път за болницата.

Трима са загинали във верижната катастрофа в тунел "Витиня"

http://www.mediapool.bg/trima-sa-zaginali-vav-verizhnata-katastrofa-v-tunel-vitinya-news240192.html

Жена и двама мъже са загинали в зверската верижна катастрофа, станала около 13.00 часа в четвъртък в тунел "Витиня" на магистрала "Хемус" в посока Варна. Други четирима души са пострадали тежко и са транспротирани към болници за оказване на лекарска помощ, съобщиха от МВР. Според първоначалната информация в тежкото произшествие участват над 30 автомобила. Между катастрофиралите автомобили е попаднала и линейка, превозваща донор за трансплантация към Велико Търново, която за щастие е била изведена от тунела след сблъсъка. На място се намират екипи на областната дирекция на полицията в София, пожарната и "Спешна помощ". Екипи на органите на реда се опитват да извадят колите от тунела, към мястото е насочен влекач, който да ги изтегли. Полицейски екипи регулират движението и пренасочват колите по стария път между София и Ботевград. Тежкотоварните автомобили засега изчакват на място. Причината за инцидента все още не е установена. Извършва се оглед на местопроизшествието. Очаквайте подробности.

Верижна катастрофа с над 50 коли в тунел "Витиня", жена е загинала

http://www.mediapool.bg/verizhna-katastrofa-s-nad-50-koli-v-tunel-vitinya-zhena-e-zaginala-news240192.html

Жена е загинала, а други двама са тежко ранени при верижна катастрофа от над 50 автомобила в тунел "Витиня" на автомагистрала "Хемус" в посока Варна, съобщиха от МВР. Движението е спряно. Автомобилите се пренасочват по стария път София – Ботевград, допълва агенция "Фокус". На място има полицейски и медицински екипи. Очаквайте подробности

Директор на ЦРУ укрил информация за убийството на Джон Ф. Кенеди

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5032894

Директор на ЦРУ е бил част от укриване на информация за убийството на президента Джон Ф. Кенеди, се твърди в доклад, съобщава The Independent.
Петдесет години след убийството, ЦРУ представи доклад, който някога е бил поверителен, намекващ, че висши служители на ЦРУ са били „съучастници“ в укриването на информация тогава.
Директор на ЦРУ е бил част от укриване на информация за убийството на президента Джон Ф. Кенеди, се твърди в доклад, съобщава The Independent. Петдесет години след убийството, ЦРУ представи доклад, който някога е бил поверителен, намекващ, че висши служители на ЦРУ са били „съучастници“ в укриването на информация тогава.

Жена загина при верижна катастрофа от над 50 коли в тунела "Витиня" (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032740

Жена е загинала, а други двама са тежко ранени при верижна катастрофа от над 50 автомобила в тунел Витиня в посока Варна, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Катастрофата е станала в самия тунел малко след 13 ч. в посока Ботевград.
Движението е затруднено в района на катастрофата. Трафикът се отклонява по стария път.
Жена е загинала, а други двама са тежко ранени при верижна катастрофа от над 50 автомобила в тунел Витиня в посока Варна, съобщиха от пресцентъра на МВР. Катастрофата е станала в самия тунел малко след 13 ч. в посока Ботевград. Движението е затруднено в района на катастрофата. Трафикът се отклонява по стария път.

Светлана Алексиевич спечели Нобела за литература за 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/08/2624273_svetlana_aleksievich_specheli_nobela_za_literatura_za/?ref=rss


67-годишната журналистка от Беларус Светлана Алексиевич е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература.

Миналогодишният носител на наградата е французинът Патрик Модиано.

Досега наградата е присъждана 107 пъти. 13 от носителите й са били жени. 4 пъти призът е поделян от двама души :  между французина Фредерик Мистрал и  испанеца Хосе Ечегарай (1904 г.); между датчаните Карл Гелеруп и Хенрик Понтопидан (1917 г.); между израелския писател Шмуел Агнон и немската...

Директор на ЦРУ укрил информация за убийството на Джон Ф. Кенеди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032887

Директор на ЦРУ е бил част от укриване на информация за убийството на президента Джон Ф. Кенеди, се твърди в доклад, съобщава The Independent.
Петдесет години след убийството, ЦРУ представи доклад, който някога е бил поверителен, намекващ, че висши служители на ЦРУ са били „съучастници“ в укриването на информация тогава.
Директор на ЦРУ е бил част от укриване на информация за убийството на президента Джон Ф. Кенеди, се твърди в доклад, съобщава The Independent. Петдесет години след убийството, ЦРУ представи доклад, който някога е бил поверителен, намекващ, че висши служители на ЦРУ са били „съучастници“ в укриването на информация тогава.

Показаха мерцедеса убиец от "Копитото", читател на "24 часа" помогна (Обновена, снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032721

За идентифицирането на колата и залавянето на собственика й помогна читател на
За идентифицирането на колата и залавянето на собственика й помогна читател на "24 часа" . Той съобщи в редакцията, че е видял "Мерцедес" със загасени фарове да преминава по "Беловодски път" в понеделник вечерта.  Очевидецът чул по радиото за открития труп на пътя за "Копитото". Автомобилът бил с изкривен капак и вдлъбнато предно стъкло.

НАСА с ново откритие за Плутон

http://frognews.bg/news_99354/NASA-s-novo-otkritie-za-Pluton/

След като обяви, че е отрита вода на Марс, НАСА ще разкрие днес новото си научно достижение, съобщи един от главните учени на агенцията. Според д-р Алан Щерн - планетарен учен и главен изследовател на мисията „Нови хоризонти”, пише британският в. „Индипендънт”.

Цветан Василев: Не случайно Пеевски си пие кафето с Владислав Горанов

http://www.mediapool.bg/tsvetan-vasilev-ne-sluchaino-peevski-si-pie-kafeto-s-vladislav-goranov-news240191.html

"Цинизмът на това правителство е толкова голям, че не знам коя част от министрите са на Бойко Борисов и коя част от тях са под контрола на ДПС и Делян Пеевски". Това казва мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев пред ТВ7. Според него не е случайно, че финансовият министър Владислав Горанов и депутатът от ДПС Делян Пеевски си пият кафе заедно и се чуват по телефона по няколко пъти на ден. Цветан Василев допълни, че шефът на НАП Бойко Атанасов е бил назначен с активните протекции на Делян Пеевски. От близо година Цветан Василев се укрива в Сърбия заради повдигнатото срещу него обвинение за присвояване на 206 млн. лв от КТБ. Пред ТВ7 той отново каза, че сега най-сериозният бизнес в България е брокерският бизнес, свързан с активите на фалираната КТБ. С тези активи се занимавали "брокерска компания Пеевски" и "брокерска компания Сталийски". "И пред очите на сляпото общество и пред очите на сляпата прокуратура. Да се види, че точно онези оръдия на прокуратурата са сред основните, разграбващи активите. Чрез серия от безумни цесии, на които само се намигва от правителството, активите отиват в някой джоб. Оказва се, че всички са продавачи, всички са собственици. Всеки продава нещо от активите и всеки урежда някой желаещ да се сдобие с този актив на някаква минимална цена", обясни Василев и подчерта, че ще продължава да отстоява истината за КТБ докрай. Банкетът допълни, че няма да го спрат "нито репресиите, нито заканите, нито докладите на странно съюзилите се кредитори на статуквото". "Трябва да докажа невинността си. Въпросът е, че аз нямам гаранции за справедлив процес", заяви Василев и обвини прокуратурата, че проявява безправие спрямо него. В отговор на въпрос, че премиерът Бойко Борисов публично е гарантирал неговата сигурност, Василев отговори: "Борисов по принцип гарантира за всичко в България, дори за сфери, в които няма правомощия. Освен това Борисов миналата година гарантира, че банката ще бъде възстановена и тя не беше възстановена, а след това подигравателно се отнесоха към писмото на цял държавен фонд. Затова нямам основание вече да вярвам на никого, освен на писани документи, защото аз не съм избягал и не се крия от никого." В интервюто той казва, че първоначалният кандидат на Пеевски за главен прокурор е бил бившия шеф на следствието Бойко Найденов, но след това е било намерено "компромисно решение със Сотир Цацаров". "Затова очевидно г-н Цацаров им се отблагодарява сега", казва Василев. Той отново призова премиера Бойко Борисов да потърси начин за намаляване на щетите след фалита на банката. "В КТБ активи за минимум 2 млрд. евро и те могат да бъдат осребрени, при доброто желание на държавата и кредиторите. Опустошенията след корпоративна банка могат да се окажат като тези в Германия след Втората световна война", каза Василев. Той настоя, че с обединяване на усилията на вложителите и с негова помощ могат да бъдат изплатени голяма част от средствата на фонда за гарантиране на влоговете - чрез изкупуване на работещите активи на банката. "Не говоря за възстановяване на КТБ, а за намаляване на щетите. Владислав Горанов заблуждава, че не може да се възстановят повече от 30% от КТБ. Ние имахме контрол върху работещ, активен бизнес", казва Василев.

Меркел се скара на закрити врата на източноевропейците заради бежанците

http://www.cross.bg/merkel-evropa-bezhantzite-1483550.html

/КРОСС/Германският канцлер Ангела Меркел остро е разкритикувала правителствата в Източна Европа заради начина, по който са се отнесли към бежанската криза, предаде "Политико", ден след като Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд направиха историческо посещение заедно в Европейския парламент в Страсбург. По време на посещението на канцлера в Европарламента, се е провела специална среща с представители на партийното семейство на Меркел и Християндемократическия съюз (ХДС) - Европейската народна партия. "Източноевропейците - а аз считам и себе си като източноевропеец, сме научили от опита си, че изолацията не помага", е заявила Меркел пред членовете на дясноцентристкото европейско крило по време на закритата среща в Страсбург. "Натъжава ме, че точно тези, които би трябвало да се радват, че са доживели края на Студената война, днес смятат, че могат да останат настрана от някои елементи на развитието на глобализацията", казва още Меркел, намеквайки за нежеланието на някои европейски страни да приемат бежанци и добави: "Това ми изглежда твърде странно. И точно затова трябва да продължим да говорим за проблема като приятели". По думите на Меркел отказът да се приемат бежанци създава опасност за Европа. Според свидетели на срещата, германският канцлер е държала изключително емоционална реч на фона на многобройните критики заради на пръв поглед хаотичния подход на Германия по отношение на бежанците

Прокурор на Съда в Хага поиска разследване на Русия за военни престъпления

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/08/2624280_prokuror_na_suda_v_haga_poiska_razsledvane_na_rusiia/?ref=rss


Главният обвинител в Международният наказателен съд в Хага заяви, че има основания да се вярва, че по време на руско-грузинския конфликт от август 2008г. са били извършени военни престъпления и те трябва да бъдат разследвани.

Фату Бенсуда направи това по време на процедурно заседание на съда в Хага, на което поиска разрешение от тричленния състав да започне досъдено производство и открито разследване за ситуацията в Грузия.

Грузия е страна по МНС от 5 септември 2003г., но...

Спадът в строителството се ускорява

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/08/2624205_spadut_v_stroitelstvoto_se_uskoriava/?ref=rss


В най-активния си сезон строителният сектор показва за пореден месец лоши резултати. Това потвърждават и календарно изгладените данни на НСИ за август. Тогава спадът е 0.4 на сто в сравнение със същия месец миналата година.

В сравнение с данните за юли отново на годишна база строителната продукция ускорява спада си. Годишният спад през юли като цяло за сектора беше 0.2 на сто.

Това се дължи основно на сградното строителство, където намалението за година е със 7.8 на сто....

Проверките на реки и язовири във Варненско приключват до края на октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=303345

До края на октомври се очаква да приключат проверките на речни корита и язовири във Варненска област и останалите райони, които влизат в обхвата на Басейнова дирекция за Черноморски район. Това обяви шефката на звеното Десислава Консулова, предаде репортер на Moreto.

ПИК ТV: Григор Димитров срещу Гаел Монфис в София на 28 ноември

http://pik.bg/пик-тv-григор-димитров-срещу-гаел-монфис-в-софия-на-28-ноември-news413315.html

ПИК ТV: Григор Димитров срещу Гаел Монфис в София на 28 ноември

На 28 неомври 2015 г. в зала “Арена Армеец” българската тенис звезда Григор Димитров ще изиграе демонстративен мач с един от най-атрактивните играчи на ATP тура - Гаел Монфис.

Събитието се нарича Telenor PrimeTime Tennis, а плановете на организаторите са всяка година преди Коледа в България да играят благотворително най-елитни световни спортисти. За първи път в България зрителите ще наблюдават мъжки професионален тенис мач на световно ниво. Като познаваме и двамата играчи, шоуто е гарантирано, а в залата ще има страхотна атмосфера. Мачът ще започне в 20:00 ч., ще се играят два от три тайбрек сета. В късния следобед преди срещата, 20 души ще имат възможност да поиграят тенис и да получат съвети за техниката си от Григор и Гаел.

Поне трима загинали и блокирана магистрала "Хемус" след катастрофа с над 30 коли (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/08/2624344_pone_trima_zaginali_i_blokirana_magistrala_hemus_sled/?ref=rss


Няколко загинали и ранени има при верижна катастрофа на магистрала "Хемус", в която са участвали повече от 30 автомобила, съобщиха от областната дирекция на МВР - София. Загинали са трима души. Други четирима са сериозно пострадали и са транспортирани към болнични заведения за оказване на медицинска помощ. По-леко ранените са около десет.

В болница "Света Ана" са били транспортирани четирима души, като трима са оставени за лечение. Те са основно с гръдно-коремни травми и фрактури. И тримата хоспитализирани са били зад волана на своите автомобили. В "Пирогов" са настанени четирима ранени, но за момента няма данни за тяното състояние.

Инцидентът е станал в тунел "Витиня" в посока Варна около 13 часа. Докато бъде разчистен пътят, движението се пренасочва по обходен маршрут - стария път София – Ботевград. На място има полицейски и медицински екипи. Като алтернативни маршрути могат да се ползват и пътищата София – "Петрохан" - Берковица - Благово - Монтана - Лом и София - Ребърково - Своге - Елисейна - Мездра - Ботевград.

В платното в посока Ботевград се образува километрична опашка от автомобили. Според "Нова телевизия" сред чакащите е била и линейка, превозваща донор за трансплантация към Велико Търново, но е направен коридор, по който тя да премине. Все още не ясна причината за инцидента.

Според водачи, цитирани от Би Ти Ви, на пътното платно е имало разлято масло, което наред с мократа настилка, е причина за катастрофата. Загиналите са били в коли, заклещени между тирове, които не са успели да спрат. Около 16 часа към мястото на катастрофата бяха изпратени кранове с голяма товароносимост, които да отстранят авариралите камиони.

 

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Жертви и блокирана магистрала "Хемус" след катастрофа с над 50 коли (обновена)

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/10/08/2624344_jertvi_i_blokirana_magistrala_hemus_sled_katastrofa_s/?ref=rss


Няколко загинали и ранени има при верижна катастрофа на магистрала "Хемус", в която са участвали повече от 50 автомобила, съобщиха от областната дирекция на МВР-София. Според Би Ти Ви жертвите са три, а БНР съобщи за двама убити. Тежко ранени са поне двама души.

Инцидентът е станал в тунел Витиня в посока Варна. Докато бъде разчистен пътя, движението се пренасочва по обходен маршрут - стария път София – Ботевград. На място има полицейски и медицински екипи.

Като...

Участник във верижната катастрофа в тунела: Беше ад

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/uchastnik-vyv-verizhnata-katastrofa-v-tunela-beshe-ad-6043525

Десетки автомобили, а според очевидци - над 100, са участвали в инцидента. По неофициална информация е имало разлив на някаква течност - масло или дизел

И Мишел Платини е отстранен от ФИФА

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/i-mishel-platini-e-otstranen-ot-fifa-6043524

Новината идва само часове, след като председателят на ФИФА Сеп Блатер бе отстранен за 90 дни

50 коли във верижна катастрофа на "Хемус", жена загина

http://offnews.bg/news/n_1/n_569566.html

Жена е загинала, а други двама са тежко ранени при верижна катастрофа от над 50 автомобила в тунел Витиня в посока Варна, пише "Фокус", позовавайки се на информация от пресцентъра на МВР. Движението в района е спряно, а автомобилите се пренасочват по стария път София-Ботевград.  Сигналът за тежкия инцидент е подаден малко след 13 часа на спешния телефон 112.  На мястото на инцидента има полицейски патрули и медицинска помощ.

Украйна определи датата на началото на "временната окупация" на Крим

http://www.cross.bg/krim-okypatziya-ykraiina-1483549.html

/КРОСС/Украинският президент Петро Порошенко подписа декрет, според който датата 20 февруари 2014 г. се счита за "началото на временната окупация" на Крим, става ясно от съобщение на сайта на държавния глава, цитирано от РБК. Порошенко подписа промените в закони, които целят "гарантиране правата и свободите на гражданите и на правовия режим във временно окупираната територия на Украйна" и определят "особеностите в осъществяването на икономически дейности във временно окупираните територии". От съобщението на сайта става ясно, че целта на закона е да установи "точната дата на временната окупация, да сложи край на разногласията по този въпрос и да бъде в съгласие с международното право. Документът е бил одобрен от Върховната рада на 15 септември. Крим бе анексиран от Русия през март 2014 г. Преди това бе проведен референдум, на който според данни на организаторите 97% от жителите на полуострова са подкрепили присъединяването към Русия. Референдумът бе определен като незаконен от западните държави. Киев счита Крим за регион "под временна окупация". Междувременно Сенатът на САЩ (горната камара на Конгреса) одобри военния бюджет на страната. Наред с другите неща той предвижда отпускане на военна помощ за Украйна под формата на доставки на оръжия, отбелязва Fox News. Документът няма задължителен характер, но позволява на Пентагона в сътрудничество с Държавния департамент да се възползва от това право

50 коли се нанизаха на Витиня, жена загина, други двама берат душа

http://frognews.bg/news_99351/50-koli-se-nanizaha-na-Vitinia-jena-zagina-drugi-dvama-berat-dusha/

50 коли се нанизаха една след друга в тунела "Витиня". Една жена е загинала, а други двама души берат душа. Опашка от коли, дълга 4 км., се е образувала заради тежката катастрофа.

Спипаха телефонен измамник! Искал от жертвата 4 000 лева, но объркал човека

http://petel.bg/Spipaha-telefonen-izmamnik--Iskal-ot-zhertvata-4-000-leva--no-obarkal-choveka__129809

Илюстрация Булфото Армията на телефонните измамници намаля с един след като бе заловен на местопрестъплението. Капанът този път бе...

Всички гледат това видео! То е страшно, но все пак носи надежда, че светът ще стане по-мирен

http://petel.bg/Vsichki-gledat-tova-video--To-e-strashno--no-vse-pak-nosi-nadezhda--che-svetat-shhe-stane-po-miren__129819

Клип, публикуван от Министерството на отбраната на Русия, е събрал близо 3 милиона гледания в социалната мрежа за видеосподеляне YouTube....

Търсят труп до колелото на изчезналия Петър, предполагат, че се е удавил докато търси сом

http://petel.bg/Tarsyat-trup-do-koleloto-na-izcheznaliya-Petar--predpolagat--che-se-e-udavil-dokato-tarsi-som__129820

Снимка Марица.бг Все още не е открито тялото на 29-годишния Петър Кисов, който бе обявен за изчезнал във вторник вечерта. Водолази...

ФИФА отстрани Блатер и Платини от футбола за 90 дни

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/08/2624274_fifa_otstrani_blater_i_platini_ot_futbola_za_90_dni/?ref=rss


Ръководството на ФИФА официално отстрани президента в оставка Сеп Блатер и президента на УЕФА Мишел Платини. 

Двамата футболни ръководители имат забрана да се занимават с всякаква футболна дейност на местно и международно ниво в рамките на 90 дни. Санкцията може да бъде удължена с още до 45 дни и за двамата, което може да спре французина от участие на президентските избори на световната централа на 26 февруари. 

Освен тях наказания получиха и временно отстранения от...

Плевнелиев: България има потенциал и за други проекти, като „София Тех Парк“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032855

В България могат да бъдат реализирани други проекти на иновационни екосистеми, подобни на „София Тех Парк“. Страната има огромен потенциал за иновации. Около тази позиция се обединиха президентът Росен Плевнелиев и европейският комисар за изследвания, наука и иновации Карлош Моедаш, които разговаряха на „Дондуков“ 2.
В България могат да бъдат реализирани други проекти на иновационни екосистеми, подобни на „София Тех Парк“. Страната има огромен потенциал за иновации. Около тази позиция се обединиха президентът Росен Плевнелиев и европейският комисар за изследвания, наука и иновации Карлош Моедаш, които разговаряха на „Дондуков“ 2.

Кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на Ветрино д-р Димитър Димитров: Ще работя за подобряване на стандарта на живот в общината

http://pik.bg/кандидатът-на-пп-герб-за-кмет-на-ветрино-д-р-димитър-димитров-ще-работя-за-подобряване-на--news413330.html

Кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на Ветрино д-р Димитър Димитров: Ще работя за подобряване на стандарта на живот в общината

Подобряването на жизнената среда и стандарта на живот в общината е сред ключовите приоритети на кандидата на ПП ГЕРБ за кмет на Ветрино д-р Димитър Димитров.

„Ще търсим активно съдействие от държавните институции за извършване на ремонти и поддържане и реконструкция на общинската пътна мрежа. Ще работим в посока подобряване и рехабилитация на водопроводната мрежа в общината, както и за подобряване на уличното осветление. Залагаме на ефективно използване на ресурсите на европейските и национални фондове за подобряване на общинската инфраструктура”, заяви Димитров.

Ускорено икономическо развитие на община Ветрино и привличане на инвестиции, насърчаване развитието на туризма и предоставяне на качествени медицински и социални грижи на населението, са другите важни акценти, залегнали в програмата на кандидата на ПП ГЕРБ.

Димитър Димитров е категоричен, че ще продължат вече предприетите действия за закриване на нерегламентираните сметища на територията на общината. Той сподели, че се планира и изграждане на център за настаняване от семеен тип за възрастни хора. 

Ужас на "Хемус"! Невиждана катастрофа - 50 коли се нанизаха една в друга. Загина жена, двама са тежко ранени (обновена)

http://pik.bg/ужас-на-хемус-невиждана-катастрофа---50-коли-се-нанизаха-една-в-друга-загина-жена-двама-са-news413332.html

Ужас на "Хемус"! Невиждана катастрофа - 50 коли се нанизаха една в друга. Загина жена, двама са тежко ранени (обновена)

Жена е загинала в адска верижна катастрофа на АМ "Хемус" при тунела на Витиня. Над 50 автомобила са се нанизали един в друг.

Други двама души са тежко ранени, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР.

Движението е спряно. Автомобилите се пренасочват по стария път София – Ботевград. Над 4 км е задръстването, което се е образувало на автомагистралата. Водачите на коли трябва да се движат с повишено внимание, предупреждават от АПИ.

На място има полицейски и медицински екипи.

Това е една от най-тежките верижни катастрофи, станали в последните години.

Органите на реда изясняват причините за инцидента, но най-вероятно лошото време и хлъзгавата настилка са изиграли лоша шега на шофьорите.

 

Плевнелиев: България има потенциал и за други проекти, като „София Тех Парк“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5032864

В България могат да бъдат реализирани други проекти на иновационни екосистеми, подобни на „София Тех Парк“. Страната има огромен потенциал за иновации. Около тази позиция се обединиха президентът Росен Плевнелиев и европейският комисар за изследвания, наука и иновации Карлош Моедаш, които разговаряха на „Дондуков“ 2.
В България могат да бъдат реализирани други проекти на иновационни екосистеми, подобни на „София Тех Парк“. Страната има огромен потенциал за иновации. Около тази позиция се обединиха президентът Росен Плевнелиев и европейският комисар за изследвания, наука и иновации Карлош Моедаш, които разговаряха на „Дондуков“ 2.

Станишев към Оланд: Заедно трябва да променим Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032840

След обръщението си към депутатите в Европейския парламент в Страсбург заедно с канцлера на Германия Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд взе участие в заседание на Групата на социалистите и демократите.
Сергей Станишев приветства Оланд и му благодари за неговата всеотдайност към лявото политическо семейство.
След обръщението си към депутатите в Европейския парламент в Страсбург заедно с канцлера на Германия Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд взе участие в заседание на Групата на социалистите и демократите. Сергей Станишев приветства Оланд и му благодари за неговата всеотдайност към лявото политическо семейство.

Местан: Не искам гласа на никого, който би посегнал на журналист

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/08/2624278_mestan_ne_iskam_glasa_na_nikogo_koito_bi_posegnal_na/?ref=rss


Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че партията му не се нуждае от гласове на хора, които биха посегнали на журналист и допусна, че ще бъде сменено цялото ръководство на общинската ѝ структура в Самоков. Поводът е инцидента от тази седмица, когато кандидатът на ДПС за общински съветник в града Трайчо Василев нападна журналисти от Нова тв.

Днес Местан каза, че партията приветства позицията на прокуратурата за снемане на временния имунитет, с който Василев се ползва като кандидат в...

И Мишел Платини отстранен от ФИФА

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032851

Етичната комисия към ФИФА отстрани официално президента си Сеп Блатер, както и президента на УЕФА Мишел Платини за 90 дни, след като имената им се свързаха със скандал за корупция, съобщиха световните агенции.
Независимият комитет по етика наложи забрана и на южнокорееца Чон Мон Джун, който също се кандидатира за президент на Световната футболна
Етичната комисия към ФИФА отстрани официално президента си Сеп Блатер, както и президента на УЕФА Мишел Платини за 90 дни, след като имената им се свързаха със скандал за корупция, съобщиха световните агенции. Независимият комитет по етика наложи забрана и на южнокорееца Чон Мон Джун, който също се кандидатира за президент на Световната футболна

Сеп Блатер и Мишел Платини отстранени за 90 дни от ФИФА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5032879

Етичната комисия към ФИФА отстрани официално президента си Сеп Блатер, както и президента на УЕФА Мишел Платини за 90 дни, след като имената им се свързаха със скандал за корупция, съобщиха световните агенции.
Независимият комитет по етика наложи забрана и на южнокорееца Чон Мон Джун, който също се кандидатира за президент на Световната футболна
Етичната комисия към ФИФА отстрани официално президента си Сеп Блатер, както и президента на УЕФА Мишел Платини за 90 дни, след като имената им се свързаха със скандал за корупция, съобщиха световните агенции. Независимият комитет по етика наложи забрана и на южнокорееца Чон Мон Джун, който също се кандидатира за президент на Световната футболна

Местан: Не искам гласа на никого, който би посегнал журналист

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/08/2624278_mestan_ne_iskam_glasa_na_nikogo_koito_bi_posegnal/?ref=rss


Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че партията му не се нуждае от гласове на хора, които биха посегнали на журналист и допусна, че ще бъде сменено цялото ръководство на общинската ѝ структура в Самоков. Поводът е инцидента от тази седмица, когато кандидатът на ДПС за общински съветник в града Трайчо Василев нападна журналисти от Нова тв.

Днес Местан каза, че партията приветства позицията на прокуратурата за снемане на временния имунитет, с който Василев се ползва като кандидат в...

ПИК TV: Дончев: Стратегия за интелигентна специализация е определила най-перспективните сектори за нас

http://pik.bg/пик-tv-дончев-стратегия-за-интелигентна-специализация-е-определила-най-перспективните-сект-news413314.html

ПИК TV: Дончев: Стратегия за интелигентна специализация е определила най-перспективните сектори за нас

Имаме стратегия за интелигентна специализация, която е определила най-перспективните сектори за България. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев след инспекция на София Тех Парк.

„Разбира се, картината е динамична и те могат да се променят. Акцент са информационните технологии, биотехнологиите, фармацията и секторите като машиностроене и електроника. След 2-3 години при друга пазарна конюнктура това би могло да се промени”, каза Дончев.

Тенчо Тенев: На ден имаме 130 нарушители,на които не можем да им вземем глобите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032808

На ден залавяме по 130 нарушители на скоростта, на които няма как да им съберем глобите, призна шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев на дискусията
На ден залавяме по 130 нарушители на скоростта, на които няма как да им съберем глобите, призна шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев на дискусията "Закон, за да сме живи", организирана от "24 часа".  Заради камерите тази година в София имало с 200 ранени по-малко и с 200 тежки произшествия по-малко.

Верижна катастрофа от над 50 коли на "Витиня", загинала е жена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5032749

Жена е загинала, а други двама са тежко ранени при верижна катастрофа от над 50 автомобила в тунел Витиня в посока Варна, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Катастрофата е станала в самия тунел малко след 13 ч. в посока Ботевград.
Движението е затруднено в района на катастрофата. Трафикът се отклонява по стария път.
Жена е загинала, а други двама са тежко ранени при верижна катастрофа от над 50 автомобила в тунел Витиня в посока Варна, съобщиха от пресцентъра на МВР. Катастрофата е станала в самия тунел малко след 13 ч. в посока Ботевград. Движението е затруднено в района на катастрофата. Трафикът се отклонява по стария път.

Джокович премина втория кръг в Пекин само за 54 минути

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/08/2624254_djokovich_premina_vtoriia_krug_v_pekin_samo_za_54/?ref=rss


Лидерът в световната ранглиста Новак Джокович не срещне никакви трудности и във втория си мач на турнира от сериите "АТП 500" в Пекин. След като в първия кръг даде само два гейма на италианеца Симоне Болели, днес сръбският тенисист отпусна три на китаеца Дзъ Джан.

Джокович имаше нужда от едва 54 минути, за да победи представителя на домакините с 6:2, 6:1 и да запише 26-а поредна победа в Пекин.

Световният номер 1 е шампион в турнира за 2009, 2010, 2012, 2013 и 2014 г., а...

Оланд: Изоставихме Гърция, сега е време да преразгледаме дълговете й

http://www.investor.bg/evropa/334/a/oland-izostavihme-gyrciia-sega-e-vreme-da-prerazgledame-dylgovete-i-203749/

Все по-явно се чуват призивите за по-устойчиво управление на гръцкия дълг, но това ще зависи и от изпълнението на ангажиментите, поети от Атина пред кредиторите

Овен потроши кола, застанала на пътя му (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5032835

Клип с два биещи се овена и застанала случайно между тях кола, стана хит в глобалната мрежа, съобщи Нова телевизия. На видеото се вижда как животните влизат в ожесточена битка на шосе, по което се движат автомобили. Съперниците се отдръпват един от друг за секунди и една от чакащите коли преминава между тях.

Жена е загинала при верижна катастрофа с над 50 автомобила в тунел Витиня към Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303347

Жена е загинала, а други двама са тежко ранени при верижна катастрофа от над 50 автомобила в тунел Витиня в посока Варна. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на ОД на МВР. Движението е спряно. На място има полицейски и медицински екипи.

Шофьор блъсна 6-годишен велосипедист в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5032796

Шофьор на лек автомобил "Опел" блъсна 6-годишно дете на велосипед по пешеходна пътека на кръстовището на ул. "Вардар" и "Яне Сандански" в Русе, съобщиха от полицията.
Пресичащият малчуган е откаран веднага в местната болница с хематом на челото и охлузена дясна скула. След оказаната му медицинска помощ той е освободен да се лекува вкъщи.
Шофьор на лек автомобил "Опел" блъсна 6-годишно дете на велосипед по пешеходна пътека на кръстовището на ул. "Вардар" и "Яне Сандански" в Русе, съобщиха от полицията. Пресичащият малчуган е откаран веднага в местната болница с хематом на челото и охлузена дясна скула. След оказаната му медицинска помощ той е освободен да се лекува вкъщи.

Германските отворени фондове продължават с процеса по ликвидация

http://www.investor.bg/imoti/109/a/germanskite-otvoreni-fondove-prodyljavat-s-procesa-po-likvidaciia-203743/

Процесът по продажби се забавя през първото полугодие, но цените на активите се увеличават, отчита глобален консултант

Социолози: Парите за кампании отиват за гласове от определени групи от населението

http://www.cross.bg/izbori-otivat-glasove-1483548.html

/КРОСС/На местния вот финансовите средствата, които ще отидат за незаконните практики, са доста повече от друг път. Това се вижда с просто око. Достатъчно е да обърнем внимание на това, че предизборната кампания тече много вяло. Това каза в интервю за БНР социологът Юлий Павлов. Според него социологическите, пиар и рекламните агенции имат доста по-малко поръчки от страна на политическите партии, в сравнение с предишни избори.  Логично е, че тези пари, предназначени за кампании, отиват някъде другаде. Нормално е да предположим, че те отиват за директен маркетинг сред определени групи от населението, които са склонни да продадат гласа си. И на предстоящите местни избори ще имаме достатъчно поводи да говорим за купуване на гласове, корпоративен вот и всички останали нелегитимни практики, коментира социологът Живко Георгиев. Вече обаче се разви обществената чувствителност и различаваме по-добре тези явления, които са толкова много, колкото и на стоковия пазар. Паричната маса, която е готова да се излее в инвестиции в политическо присъствие на местно равнище, е малко по-малко от тази в добрите времена за икономиката, каза още той.  Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че действията на държавните органи не вървят след разкритията на медиите за нередности, свързани с предизборния и изборния процес. Прокуратурата реагира достатъчно ясно. Въпросите за оперативните сигнали задавайте на председателя на ДАНС и министъра на вътрешните работи

НАП и МВР с масови проверки по автокъщите

http://society.actualno.com/NAP-i-MVR-s-masovi-proverki-po-avtokyshtite-news_500204.html

Близо 1800 автомобила са проверени в последните 3 дни в съвместна операция на НАП и структурите на МВР. Освен данъчните в операцията участват служители на икономическа и криминална полиция, експерти по разпознаване на манипулации върху рамите на автомобили и автопатрули на вътрешното министерство, съобщиха от НАП. Задачата на съвместните екипи е да установят произхода на средствата за закупуване на автомобилите, цените и отчитането на приходите, както и данни за престъпления, свързани с

Столтенберг: НАТО не се нуждае от Русия, за да защити Турция

http://balkani.actualno.com/Stoltenberg-NATO-ne-se-nujdae-ot-Rusija-za-da-zashtiti-Turcija-news_500208.html

НАТО не се нуждае от Русия, за да защити границите на Турция от терористичната организация „Ислямска държава”. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пресконференция след заседание на Съвета на НАТО на равнище министри на отбраната. "Не, аз не мисля, че имаме нужда от помощта на Русия”, каза той. „Турция е силен член на Алианса и НАТО се ангажира с гарантиране на сигурността на всички съюзници”, обясни Столтенберг. Той допълни, че НАТ

ЕК с ултиматум към Македония: Още днес да приемете новия избирателен закон

http://balkani.actualno.com/EK-s-ultimatum-kym-Makedonija-Oshte-dnes-da-priemete-novija-izbiratelen-zakon--news_500211.html

Европейската комисия /ЕК/ призова лидерите на четирите основни политически партии в Република Македония незабавно да постигнат споразумение и да подпишат новият избирателен закон, предаде БГНЕС. ЕК съжалява, че партиите не успяха да финализират реформите в избирателния закон, въпреки постигнатият напредък в преговорите на експертните групи. Призоваваме лидерите на четирите политически партии още днес да постигнат споразумение. Изборите наближават и поради тази причина трябва да бъде при

Пазарът на нови гуми в България бележи ръст от 30% (видео)

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/10/08/2624267_pazarut_na_novi_gumi_v_bulgariia_beleji_rust_ot_30/?ref=rss


Пазарът на нови гуми за леки и лекотоварни автомобили в България през тази година е нараснал с 30%, в сравнение с миналата, съобщи на пресконференция днес Борислав Враджалиев от Гудиър Дънлоп България. Компанията предлага в страната марки в трите основни класа - висок ("Гудиър" и "Дънлоп"), среден ("Фулда") и нисък ("Сава" и "Дебица").

Наблюденията на компанията, която държи около една трета от пазара на нови гуми в България е, че около 45% от шофьорите залагат на най-евтините гуми,...

България е арестувала трима холандци, издирвани за тероризъм

http://www.cross.bg/bulgariya-izdirvani-arestyvani-1483547.html

/КРОСС/Българските власти обявиха в четвъртък, че трима холандци, издирвани по обвинения в тероризъм са били арестувани, докато се опитвали да пресекат границата с Турция, предаде AFP.Двамата мъже, на 18 и 22 години, и една 17-годишна жена са издирвани с Европейска заповед за арест, издадена от родната им страна за „участие в терористична организация", заявиха български прокурори.През България минава основният маршрут на европейците, които искат да се присъединят към джихадистите от групировката „Ислямската държава".Тримата, чиито имена не бяха посочени, са били арестувани в понеделник, докато се опитвали да преминат основния ГКПП Капитан Андреево на границата на България с Турция.

Овен потроши кола, застанала на пътя му (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032807

Клип с два биещи се овена и застанала случайно между тях кола, стана хит в глобалната мрежа, съобщи Нова телевизия. На видеото се вижда как животните влизат в ожесточена битка на шосе, по което се движат автомобили. Съперниците се отдръпват един от друг за секунди и една от чакащите коли преминава между тях.

Цветанов в Нови Пазар: Изберете №9 - с Ивайло Камаджиев тук ще дойдат видимите резултати

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032792

Ивайло Камаджиев е централният нападател на ГЕРБ с номер 9 в Нови пазар. Той е успял и можещ човек и милее за промяна в Нови пазар, след двадесетгодишното безвремие, което цари тук. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на срещата си с жителите на Нови пазар,
Ивайло Камаджиев е централният нападател на ГЕРБ с номер 9 в Нови пазар. Той е успял и можещ човек и милее за промяна в Нови пазар, след двадесетгодишното безвремие, което цари тук. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на срещата си с жителите на Нови пазар,

Цветан Цветанов в Нови Пазар: Изберете №9 - с Ивайло Камаджиев тук ще дойдат видимите резултати

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5032828

Ивайло Камаджиев е централният нападател на ГЕРБ с номер 9 в Нови пазар. Той е успял и можещ човек и милее за промяна в Нови пазар, след двадесетгодишното безвремие, което цари тук. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на срещата си с жителите на Нови пазар,
Ивайло Камаджиев е централният нападател на ГЕРБ с номер 9 в Нови пазар. Той е успял и можещ човек и милее за промяна в Нови пазар, след двадесетгодишното безвремие, което цари тук. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на срещата си с жителите на Нови пазар,

"Фолксваген" блъсна жена на пешеходна пътека

http://pik.bg/фолксваген-блъсна-жена-на-пешеходна-пътека-news413328.html

"Фолксваген" блъсна жена на пешеходна пътека

Лек автомобил фолксваген, управляван от 78-годишен водач, блъсна жена, пресичаща на пешеходна пътека в Благоевград, която за щастие не пострада тежко.

Инцидентът стана в 11.50 ч. днес при мокра пътна настилка и дъжд на "Т"-образното кръстовище между улиците "Димитър Солунски" и "Марица". 78-годишният водач на фолксвагена бил в лявата лента, движейки се по бул. „Д. Солунски” в посока Югозападен университет. В дясно от него имало друг автомобил, който завивал, за да навлезе по ул. „Марица”. Водачът му, виждайки пресичащата отдясно наляво жена спира. Но намиращия се вляво от него фолксваген не я вижда, не спира и така блъска с предната си част 46-годишната жена.

С линейка на ЦСМП пострадалата е транспортирана до МБАЛ и приета в Спешно отделение с болка в кръстната област. След направените й изследвания в отделението по Образна диагностика не са установени фрактури и тя е освободена за домашно лечение. Пробата за алкохол на водача с полевия тест е отрицателна, но на него и на пострадалата пешеходка са взети и кръвни проби.

ПИК TV: Плевнелиев: Издигането на граници е изкушаващо, но временно решение

http://pik.bg/пик-tv-плевнелиев-издигането-на-граници-е-изкушаващо-но-временно-решение-news413311.html

ПИК TV: Плевнелиев: Издигането на граници е изкушаващо, но временно решение

Издигането на граници е изкушаващо, но временно решение. Интеграцията е единственият начин за постигане на мир.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава смята, че нито една страна не е в състояние да се справи сама с конфликтите, които ни заобикалят. Европейските граждани чувстват опасността, която идва от войните в Сирия, Северна Африка и други региони.

„Не бива да чакаме кризите да се появят на телевизионните екрани, за да действаме. Трябва да се борим с причините за възникването им, да действаме проактивно”, каза Плевнелиев. Той смята, че за да се предотврати за в бъдеще развитието на подобни тежки кризи, като тези, на които сме свидетели в момента, в ООН трябва да бъде създадено специално звено за тяхното предотвратяване.

Европа трябва да удари по масата и да каже „стига с тази кървава война” заяви Плевнелиев, коментирайки конфликта в Сирия. Според него бежанският поток, който заля европейските страни през последните месеци изисква единно решение и общоевропейски подход. „Време е да се обединим, да се справим с причините за тези кризи, а не с техните последствия”, подчерта държавният глава.

Мъжът, задържан с пистолет в мола заплашил и продавачка в центъра

http://www.cross.bg/pistolet-vlyazul-turgovskiya-1483546.html

/КРОСС/Мъжът, който вчера бе задържан с газов пистолет в Park mall Стара Загора, е заплашил преди това продавачка в магазин на улица "Свети Княз Борис", съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в града. Сигналът за инцидента е получен в 10,00 часа сутринта. 23-годишния мъж влязъл в търговския обект, извадил оръжието срещу продавачката и поискал да говори със собственика. След това мъжът тръгнал в неизвестна посока. По-късно той е видян в търговския център, където влязъл в конфликт с 38-годишна жена и отново извадил пистолет. Пристигналият на място полицейски екип установил самоличността на мъжа и го задържал за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.  

Савина Савова, кандидат на ГЕРБ за кмет на район „ Възраждане“: Осигуряването на заетост и по-добра среда за живеене са сред основните ни приоритети

http://pik.bg/савина-савова-кандидат-на-герб-за-кмет-на-район-„-възраждане“-осигуряването-на-заетост-и-п-news413327.html

Савина Савова, кандидат на ГЕРБ за кмет на район „ Възраждане“: Осигуряването на заетост и по-добра среда за живеене са сред основните ни приоритети

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на район „Възраждане“ Савина Савова и кандидатът за общински съветник Албена Събева участваха в среща – дискусия на тема: „Трудова заетост, достоен труд и възможности за реализация“ в  район „Възраждане“, организирана от структурата на ПП ГЕРБ „Възраждане“ и Жени ГЕРБ.

„През изминалия мандат 2011-2015 в район „Възраждане“ активно работихме за осигуряване на по-добра среда за живот и труд, което привлича в района много работодатели и инвеститори. Ако трябва да говорим с езика на цифрите – трудовата заетост е 97, 6%, а младежката  безработица остава средно ниска за София. Осигуряването на заетост  и създаването на по-добра среда е сред основните ни приоритети“, сподели с присъстващите Савина Савова.

 

Властите спипаха 5 кг. златни накити на „Капитан Андреево“

http://frognews.bg/news_99350/Vlastite-spipaha-5-kg-zlatni-nakiti-na-Kapitan-Andreevo/

Злaтни бижyта с тегло 4,887 кг. oтĸpиxa в тaйниĸ нa aвтoбyc митничapитe нa „Kaпитaн Aндpeeвo". Πpeвoзнoтo cpeдcтвo c тypcĸa peгиcтpaция е пътувало oт южната ни съседка през България зa Cъpбия, съобщиха от Агенция „Митници”.

Запознайте се с Пъмпкин: Енот, който се мисли за куче

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/zapoznajte-se-s-pympkin-enot-kojto-se-misli-za-kuche-6043521

Пъмпкин, която остава сираче от бебе, бързо свиква с новото си семейство и особено се привързва към двете кучета – Тофи и Орео

Български роми се представят за сирийски бежанци в Норвегия

http://www.moreto.net/novini.php?n=303338

Български роми се представят за сирийски бежанци, за да получат убежище и социални помощи в Норвегия, съобщава mvestnik.ru. Всеки ден в северния град Киркенес през руско-норвежката граница минават двадесетина бегълци от Близкия изток.

Григор Димитров с видео обръщение преди мача с Монфис в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_569525.html

Григор Димитров публикува видео обръщение към феновете си преди демонстративния си мач с Гаел Монфис в зала "Арена Армеец" в София на 28 ноември. "Искрено съм щастлив да се прибера в България, да заредя батериите си малко с български ток, защото мисля, че ще ми трябва преди тежкия нов сезон... Надявам се да видя всички на 28 ноември в зала "Армеец", казва най-добрият ни тенисист. Демонстративният мач е в рамките на инициативата Telenor PrimeTime Tennis. Плановете на организаторите са всяка година преди Рождество в България да играят благотворително елитни световни спортисти. Мачът ще започне в 20 ч., ще се играят два от три тайбрек сета. Мачът ще се излъчва на живо от Нова тв. В късния следобед преди срещата, 20 души ще имат възможност да поиграят тенис и да получат съвети за техниката си от Григор и Гаел.

Соня Ангелова: Общините работят с двоен аршин за „наши“ и „ваши“, нужна е промяна!

http://www.bnews.bg/article-142340

Избрах ББЦ, защото е против статуквото, има воля за нова политика, твърди кандидат-кметът на пловдивския район „Северен“.

Актуалният агент 007 Даниел Крейг: Джеймс Бонд е досада

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/08/2624226_aktualniiat_agent_007_daniel_kreig_djeims_bond_e_dosada/?ref=rss


Актуалният Джеймс Бонд Даниел Крейг, който ще се появи като агент 007 в новия филм от шпионската поредица "Спектър", заяви, че по-скоро би си прерязал вените, отколкото да изиграе ролята още веднъж. В необичайно откровено интервю за TimeOut, взето веднага след приключване на 8-месечния период на снимките, но публикувано сега, актьорът казва, че вече е напълно изчерпан откъм идеи за героя.

"Сега ли? По-скоро бих счупил тази маса и бих си прерязал вените", отвръща 47-годишният...

УЕФА няма да отнеме точки на "Динамо" въпреки положителната допинг проба

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/08/2624265_uefa_niama_da_otneme_tochki_na_dinamo_vupreki/?ref=rss


УЕФА няма да отнема точки на "Динамо" (Загреб) въпреки положителната допинг проба, която даде Ариян Адеми след победата на хърватите над "Арсенал" с 2:1 в първия кръг от груповата фаза в Шампионската лига.

По този начин "Динамо" ще остане на трето място в група F с 3 точки, докато английският тим остава на дъното без актив след два кръга.

"Единствено бихме отнели точки на някой отбор, ако повече от двама от футболистите в отбора са дали положителна допинг проба", съобщиха...

Експресен ремонт на 20 км от пътя Камен-Драганово в област Велико Търново

http://www.mediapool.bg/ekspresen-remont-na-20-km-ot-patya-kamen-draganovo-v-oblast-veliko-tarnovo-news240190.html

Експресно до края на годината ще бъдат оправени 20 км от третокласния път от Камен до Драганово в област Велико Търново, който не е бил ремонтиран над 20 години. Проектът се финансира със средства от оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" в четвъртък. След приключването на ремонта жителите от общините Стражица и Горна Оряховица ще могат да пътуват безопасно до областния център Велико Търново. По-добрата пътна инфраструктура ще стимулира привличането на инвестиции и ще подобри достъпа до туристическите обекти в областта, каза Бисер Йорданов, ръководител на проекта. Предвидена е реконструкция на пътното тяло, както и полагането на изравнителни и износващи асфалтови пластове по цялата дължина на участъка. Ще бъдат изградени нови облицовани окопи, възстановяване на банкетите, нови бетонови бордюри и тротоари в село Камен и др. За повишаване безопасността на движението ще бъде поставена нова хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация. Ремонтът ще бъде извършен от "Пътни строежи Велико Търново" за 11.32 млн. лв. с ДДС. Строителния надзор ще осъществи "Пътконсулт 2000" ЕООД срещу 233 640 лв. с ДДС.

Гръцките имоти се обезцениха с 2 трилиона евро

http://www.grreporter.info/grtskite-imoti-se-obeztsenikha-s-2-triliona-evro/18018

В настоящия момент пазарът на имоти е подложен на още по-голям натиск вследствие на несигурността и липсата на ликвидност, които предизвикаха капиталовият контрол, неосъществената рекапитализация на банките и липсата на доверие относно изпълнението на задълженията на новата спасителна програма

прочети повече

Ердоган: Турция има алтернатива за доставките на газ

http://frognews.bg/news_99349/Erdogan-Turtsiia-ima-alternativa-za-dostavkite-na-gaz/

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди Русия, че Анкара има алтернативи на Москва за строежа на първата атомна електроцентрала и вноса на газ в страната. Това се случи на фона на увеличаващото се напрежение между държавите заради конфликта в Сирия, предаде БГНЕС.

ДПС издига Пиже-2 за кмет на "Люлин"

http://offnews.bg/news/n_1/n_569443.html

"Пиже-2" изскача от листите на ДПС за местния вот в София. Кандидатът за кмет на партията в район "Люлин" и общински съветник в столицата е Петър Ангелов, който от 2012 година е обвиняем като шеф на организирана престъпна група за данъчни измами. Делото на Ангелов е внесено в Специализирания наказателен съд през октомври миналата година и оттогава Ангелов е подсъдим. Името му се появява в нов скандал днес, след като читател на OFFNews изпрати снимки на плакати на Ангелов, разлепени в "Люлин", на които партията му ДПС не фигурира никъде. Кандидат №9 за общински съветник в листата на движението на Лютви Местан, е подкрепен от "За Люлин", както пише с едри букви на постера. Липсва обаче номерът, с който трябва да се гласува за него.  Вие ме познавате, знаете кой съм и с какво съм допринесъл за Люлин, пише в обръщение, адресирано до "Скъпи съграждани" до постера на Ангелов, който бе депутат със свален имунитет именно от 25 -МИР в столицата в предишния парламент. Тогава стана ясно, че Ангелов е бил с мярка за неотклонение "Парична гаранция" от 20 000 лв. и като кандидат за народен представител от листата на ДПС.  Плакатът на Ангелов в "Люлин" е в нарушение на решението ЦИК от 10 септември тази година за условията и реда за провеждане на предизборна агитация в изборите за общинските съветници и за кметове на 25 октомври 2015 г. Според раздел IІ "Специални правила относно агитационните материали", т. 17 "На всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава".  Довчерашният кандидат за общински съветник под № 2 в листата на ДПС в Самоков Трайчо Василев - Пиже е осъждан 7 пъти и има висящо дело за нападение над полицай, стана ясно след скандала с нападението над екипа на Нова тв. Това постави в публичното пространство въпроса "Колко Пиже-та има в кандидатските листи за местен вот 2015. Първи отговор - Петър Ангелов.  

Гроздан Караджов: Само с камери не можем да решим проблема, трябват бързи действия на дежурен прокурор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032772

Ефективен контрол на пътя и бърза намеса на прокурор са решението, а не камерите, каза председателят на транспортната комисия в парламента Гроздан Караджов по време на дискусията, организирана от
Ефективен контрол на пътя и бърза намеса на прокурор са решението, а не камерите, каза председателят на транспортната комисия в парламента Гроздан Караджов по време на дискусията, организирана от "24 часа". По думите му поставянето на камери има психологически ефект от евентуално наказание. Посочи,

Критиката на Запада за руската операция в Сирия е несъстоятелна

http://www.cross.bg/pons-operatziya-rysiya-1483545.html

/КРОСС/Критиката на Запада срещу антитерористичната операция на Русия в Сирия е несъстоятелна, твърди известният френски публицист и главен редактор на консервативното списание Valeurs actuelles Фредерик Понс. Според Понс, който е полковник от запаса от морската пехота, "неясните резултати от военната кампания на западните страни против терористите от "Ислямска държава" потвърждават справедливостта на руските предложения", пише "Епицентър.бг". "На кой свят се намират западните лидери, че изискват от руските си колеги да щадят фронта "Ал Нусра" и другите радикалин групи, които те наричат "умерени ислямисти" и ги въоръжават, без да отчитат риска от катастрофи като тези в Ирак и Либия?", пита Понс от страниците на своето издание, чийто нов брой излезе днес. Според него "борбата против Асад не прави радикалните групировки приятели на Запада". "Руснаците убедително ни напомнят за това, тъй като са се борили с тях в началото на миналото десетилетие в Чечня и ги победиха", отбелязва публицистът. Русия, твърди Понс, "ни предпазва от това да се окажем на страната на врага. Приоритет трябва да бъде не оставката на Башар Асад, а разгромът на армията на ислямистите." За осигуряване на ефективността на антитерористичната операция, смята Понс "са необходими стабилизиране на сирийската държава и мобилизация на всички сили в региона, включително Иран и сирийската армия

Сблъсък на тирове стартирал ужасната катастрофа на "Хемус". Фотообективи уловиха потресаващи кадри

http://petel.bg/Sblasak-na-tirove-startiral-uzhasnata-katastrofa-na-Hemus--Fotoobektivi-uloviha-potresavashhi-kadri-__129818

Снимки botevgrad.com "На магистралата има ужасна мъгла, сигурно тя е причинила катастрофата". Това заяви оченвидец, цитиран от "Пик". Според...

Хванаха 17-годишна опасна терористка от Холандия на българската граница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5032769

17 годишна гражданка на Кралство Нидерландия (Холандия) бе задържана на 5 октомври на ГКПП-Капитан Андреево заедно с още две лица – Ю.А., на 18 г., холандски гражданин, и И.Х., на 22 г., също холандски гражданин. Тримата се издирват от прокуратурата на Кралство Нидерландия, съобщиха от Прокуратурата.
17 годишна гражданка на Кралство Нидерландия (Холандия) бе задържана на 5 октомври на ГКПП-Капитан Андреево заедно с още две лица – Ю.А., на 18 г., холандски гражданин, и И.Х., на 22 г., също холандски гражданин. Тримата се издирват от прокуратурата на Кралство Нидерландия, съобщиха от Прокуратурата.

В София и Пловдив пускат парното по желание

http://www.cross.bg/plovdiv-sofiya-temperatyra-1483544.html

/КРОСС/Въпреки застудяването, дъжда и снега високо в планините, все още не са изпълнени условията за масово пускане на парното, съобщиха големите топлофикации. За да започне отоплителният сезон, Наредата за топлоснабдяването изисква да са изминали три последователни дни със средноденонощна температура под 12° градуса, както и прогноза за ниски температури в следващите 7-10 дни. Възможно е тези изисквания да бъдат изпълнени в понеделник. Клиентите, които не искат да чакат, могат да поискат включване на отоплението по-рано. Тези заявки се изпълняват в рамките на 1 работен ден, казаха за Епицентър.бг от топлофикациите в София и в Пловдив. Живеещите в жилищни блокове могат да подадат заявление от името на етажната собственост за предсрочно пускане на парното, като приложат и протокол със съответното решение на общото събрание на съседите. То е валидно, ако е подкрепено от 2/3 от съсобствениците. В София документите се подават в топлорайоните на столичното парно. В Пловдив протоколът се предоставя в EVN Офис или при съответната фирма за дялово разпределение, информира "Епицентър.бг". През последните дни напомняме на директорите на болници, училища, детски градини и други социални заведения, че могат да поискат предсрочно включване по удобен за тях начин - по имейл, по факс или на място в наш офис, допълни Елизабет Павлова, шеф на пресцентъра на „Топлофикация София"

Тойота ще изяснява как нейни автомобили попадат при "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/toiota-shte-izyasnyava-kak-neini-avtomobili-popadat-pri-islyamska-darzhava-news240189.html

Японската корпорация "Тойота мотор" (Toyota Motor Corp) ще окаже пълно съдействие на американските власти в тяхното разследване как нейни автомобили попадат в големи количества при терористичната групировка "Ислямска държава". Това съобщи днес, цитирана от агенция Киодо, говорителка на американското подразделение на компанията.   "Подкрепяме провежданото от министерството на финансите на САЩ широкообхватно разследване на международните пътища за доставка на стоки и притока на капитали в Близкия изток", каза тя.   По-рано медии съобщиха, че Вашингтон се опитва да разбере как "Ислямска държава" получава в големи количества автомобили на Тойота, в частност пикапи "Хайлукс" и джипове "Ленд крузър". Както се отбелязва, тази терористична групировка наскоро е получила стотици нови автомобили на корпорацията.   Тойота твърди, че от 2012 г. е прекратила дейностите си в Сирия. Но видеокадри от паради на "Ислямска държава" на сирийска територия показват, че повече от две трети от автомобилите на групировката са произведени от Тойота. Същевременно говорителката на корпорацията, заяви, че нейната компания няма възможност да проследява пътя на доставка на автомобили, които са били откраднати или препродадени.

Нахалство! Парламентът приключи работа час по-рано

http://pik.bg/нахалство-парламентът-приключи-работа-час-по-рано-news413303.html

Нахалство! Парламентът приключи работа час по-рано

Депутатите приключиха работния си ден час по-рано. "Ами няма какво да гласуваме. Изчерпахме дневния ред", обясниха народни представители пред ПИК.

Както ПИК вече писа, депутатите започнаха да напускат парламента още по време на гласуването на законопроектите за ратификации. Утре е последният им работен ден преди предизборната ваканция и те нямат време да излязат в отпуск. И 50-те депутати, които стоически останаха до края, хукнаха презглава, още веднага, след като Цецка Цачева обяви край на заседанието. 

Прохазка: Когато всичко в клуба е наред, играчите мислят само за футбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/08/2624260_prohazka_kogato_vsichko_v_kluba_e_nared_igrachite/?ref=rss


Роман Прохазка заяви, че когато всичко в "Левски" на ръководно ниво върви нормално, за футболистите остава да мислят само за футбол и това дава резултат на терена. 

Словашкият футболист на сините бе избран за играч на последния кръг в А група, в който той отбеляза победното попадение за 2:1 при гостуването на "Литекс".

След успеха тимът се изкачи на първо място във временното класиране, а в следващия мач му предстои домакинство на шампиона "Лудогорец".

"Литекс"...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване