Ексклузивно в BNews: Приключи заложническата криза в Мали!

http://www.bnews.bg/article-144034

Хотел „Радисън Блу“ в столицата на Мали е популярен сред чуждестранни бизнесмени и служители на авиокомпании, които често отсядат там.

Агенцията по заетостта набира кандидати за бране на ягоди в Испания

http://www.mediapool.bg/agentsiyata-po-zaetostta-nabira-kandidati-za-brane-na-yagodi-v-ispaniya-news242090.html

Агенцията по заетостта набира кандидати за бране на ягоди в Испания. През периода 16-18 декември 2015 г. в градовете Пловдив, Благоевград и София ще се проведат интервюта за работа. Обявени са 155 свободни работни места. Срокът за кандидатстване е 11 декември 2015 г. Работодателите предлагат нетно възнаграждение в размер на 36.54 € на ден (след внасяне на социални, здравни осигуровки и ДОД). Разходите за път до Испания са за сметка на работодателите, а връщането до България е за сметка на работника. Работното време е 6 ч. и 30 мин. на ден при шестдневна работна седмица, а почивният ден е в зависимост от производителността и климатичните условия. Предвид възможностите за настаняване, кандидатите трябва да са жени на възраст от 18 до 40 г. Трябва да имат опит в селскостопанска работа, да са физически здрави, без заболявания на опорно-двигателния апарат, да нямат проблеми с кръвното налягане, алергии и да са свикнали на тежък физически труд, който се полага ежедневно. Очакваното заминаване на одобрените след интервюто кандидати е през февруари и март 2016 г. Трудовите договори се подписват на място в Испания и съдържат клауза за пробен период от 15 дни. Кандидатите следва да заявят своя интерес в бюрата по труда по местоживеене.  

Обявиха класирането по волейбол за „Купа 8-ми декември“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=307040

Турнирът по волейбол, част от „Купа 8-ми декември“, се проведе в обновената спортна база на Икономически университет във Варна. В класирането при мъжете първи станаха представителите на домакините, следвани от студентите от Технически университет, трети се записаха колегите им от Медицинския университет „Проф.

Край на заложническата драма в Мали, откриха 18 убити в хотела

http://offnews.bg/news/n_1/n_595211.html

Военният щурм в хотел „Радисън“ в Мали приключи. Нападателите обаче не са задържани, съобщиха световните агенции. В хотела са открити телата на 18 души. Един от загиналите е белгийски гражданин.  Рано сутринта джихадисти нахлуха в хотел Радисън, намиращ се в столицата на Мали и взеха заложници. В хотела са се намирали 170 души, сред които 140 гости и 30 души персонал. Сред заложниците имаше американски, френски, индийски, турски и китайски граждани, като нападателите освободиха част от заложниците, успели да цитират Корана.  Вътрешният министър на Мали пък заяви, че около 30 заложници са успели да избягат. Преди няколко часа спецчасти на малийската армия влязоха в хотела в опит да заловят нападателите и да освободят заложниците.  Според властите в хотела са открити поне 18 загинали, като се предполага, че те са на заложници.  Свързаната с "Ал Кайда" организация "Ал Мурабитум" пое отговорност за нападението. "Ал Мурабитум" е група, базирана в северната част на Мали и съставена основно от представители на етноса туарег, както и араби.

Хубавото време свърши, от утре почва да вали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5126080

През нощта увеличението на облачността от север ще продължи. Ще духа слаб, в Източна България и умерен югозападен вятър. Минималните температури ще са предимно между 5° и 10°, по морския бряг и в северозападните райони до 12-13°.
Утре облачността ще е предимно значителна, с по-съществени разкъсвания над Източна България.
През нощта увеличението на облачността от север ще продължи. Ще духа слаб, в Източна България и умерен югозападен вятър. Минималните температури ще са предимно между 5° и 10°, по морския бряг и в северозападните райони до 12-13°. Утре облачността ще е предимно значителна, с по-съществени разкъсвания над Източна България.

Р. Стойчев: България ще бъде домакин на световното по волейбол през 2018 г.

http://www.cross.bg/voleiibol-purvenstvo-stoiichev-1488940.html

/КРОСС/"България ще бъде един от домакините на Световното първенство по волейбол през 2018 година", заяви бившият селекционер на националния отбор и настоящ треньор на Тренто - Радостин Стойчев пред bTV."Личната ми информация неофициално е, че е потвърдено. Така че аз съм напълно убеден, че пъренството ще бъде организирано от Италия и България. И го знам от доста високо ниво, така че не очаквам изненади. Това е хубаво от една страна, защото отново българската публика ще може да гледа волейбол на високо ниво. Както казах и преди Европейското, важно как ще използваме инерцията от това домакинство. За мен това е фундаментално", каза Стойчев.България кандидатства за домакинство заедно с Италия, както на последното Европейско първенство, което завърши преди месец. Финалите на турнира този път ще бъдат на Апенините. Българската федерация е заявила четири града за домакини на мачовете от Мондиала - София, Варна, Пловдив и Русе.Официалното решение трябва да бъде оповестено на 9 декември.

Трафикът в София е натоварен

http://society.actualno.com/trafikyt-v-sofija-e-natovaren--news_508867.html

Движението в столицата в петък вечер е натоварено. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност пред "Фокус" . Трафикът е натоварен в района на „Петте кьошета”, около Софийския университет „Св. Климент Охридски”, по бул. „Цар Освободител”, в района на паметника на Васил Левски и по централната автобусна част. Натоварено е движението и по булевардите. „Сливница” и „Константин Величков”, „Цар Борис III”, както и на друг

ЕС засилва контрола и над паричните преводи

http://europe.actualno.com/es-zasilva-kontrola-i-nad-parichnite-prevodi-news_508868.html

След като днес обяви, че въвежда постоянен контрол по външните си граници, ЕС съобщи, че ще следи изкъсо и паричните преводи, виртуалните валути и предплатените карти. Мярката е опит да попречи на финансирането на тероризма след атентатите в Париж, при които загинаха 130 души, съобщи Reuters. Министрите на правосъдието и на вътрешните работи на ЕС решиха днес в Брюксел да затегнат контрола над начините на разплащане, които могат да се извършват анонимно и може да се използват от терористични ор

Съветниците в Кюстендил определиха състава на постоянните комисии към общинския съвет

http://pik.bg/съветниците-в-кюстендил-определиха-състава-на-постоянните-комисии-към-общинския-съвет-news438808.html

Съветниците в Кюстендил определиха състава на постоянните комисии към общинския съвет

С полагане на клетва от общински съветник и с едноминутно мълчание започна второто заседание на общинския съвет в Кюстендил. Кметът Петър Паунов посочи по време на сесията, че днес са отворени офертите за рефинансиране на облигационния заем.

"Предложените условия са изключителни, това ще е най-евтината емисия в България на община. Облекченията, които са предвидени по настоящата емисия, както са полезни за бюджета на община Кюстендил, така и показват отношението към Кюстендил. Подкрепата на финансовите институции води до една много успешна инвестиционна политика", каза Паунов.

Съветниците в Кюстендил определиха състава на постоянните комисии за установяване на конфликт на интереси, по бюджет, за приватизацията, за образованието, здравеопазването, по ЗУТ, за международното сътрудничество и регионалното развитие и др. Съветниците избраха и местна комисия за уреждане на жилищните въпроси на гражданите с многогодишни жилищноспестовни влогове.

БФБ завърши седмицата с понижения

http://econ.bg/Новини/БФБ-завърши-седмицата-с-понижения_l.a_i.708801_at.1.html

Българската фондова борса (БФБ) завърши седмицата с понижения, като почти всички индекси финишираха на червена територия. Изключение направи...

Затягането на балканския маршрут може да насочи мигрантите към България

http://pik.bg/затягането-на-балканския-маршрут-може-да-насочи-мигрантите-към-българия-news438910.html

Затягането на балканския маршрут може да насочи мигрантите към България

Рестрикциите по границите на държавите от т. нар. балкански маршрут могат да насочат мигрантите към България и Албания, където условията са „много по-тежки“. Това заяви говорителят на Международната организация за миграция (МОМ) Жоел Милман по време на пресконференция. Заради все по-големия брой на мигранти няколко балкански държави обявиха, че въвеждат контрол по своите граници, чиято цел е да филтрира и контролира потока от хора, минаващи през тяхна територия. С предимство при преминаването през границите са идващите от Сирия, Афганистан и Ирак. МОМ, както и агенциите на ООН за бежанците (ВКБООН) и за децата (УНИЦЕФ), представиха съвместно изявление, в което разкритикуваха ограниченията, сред които и „профилиране на хора на базата на тяхната националност“. От ООН предупредиха, че затягането на ограниченията, наложени от страните по т. нар. балкански маршрут, създава все по-неудържима ситуация, тъй като мнозина остават на открито при спадащите температури.

„Това става все по-неудържимо..., най-малкото заради спадането на температурите и рисковете за децата и други хора със специфични нужди“, се казва в текста на трите организации. Според говорителя на Върховния комисариат за бежанците Адриан Едуардс рестрикциите „създават напрежение на границите като домино ефект, оставяйки като в затвор някои бежанци и мигранти, блокирани на различни места по границите“. Според говорителката на УНИЦЕФ Сара Крове децата са най-застрашени от създалата се ситуация. Все още не е ясно колко деца се движат с бежанската вълна, но към момента близо 214 000 деца са подали молба за убежище в страни от Европа по данни на агенцията. В същото време няма изгледи и за забавяне на притока на хора. Според Едуардс на ден близо 4000 души пристигат в Гърция. 

Драконовски мерки за сигурност за детската „Евровизия”

http://petel.bg/Drakonovski-merki-za-sigurnost-za-detskata----Evroviziya---__134715

Снимка: Булфото, архив Драконовоски мерки за сигурност има в София преди детската „Евровизия”, която се провежда, а финалът е утре....

Даниела и Кристиян от село Падеш пили отровния метанол с компот

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5126020

2 г. условно даде съдът в Благоевград за
смърт по непредпазливост на две деца

10 февруари 2013 г. вечерта. 20-годишната Даяна Калайджиева от благоевградското с. Падеш е сама вкъщи и решава да покани на купон приятели от селото - 16-годишния Кристиян Чучков, 19-годишната Даниела Постолова, 18-годишния Милен Лазаровски,
2 г. условно даде съдът в Благоевград за смърт по непредпазливост на две деца 10 февруари 2013 г. вечерта. 20-годишната Даяна Калайджиева от благоевградското с. Падеш е сама вкъщи и решава да покани на купон приятели от селото - 16-годишния Кристиян Чучков, 19-годишната Даниела Постолова, 18-годишния Милен Лазаровски,

Банките ще отчислят над 82 млн. лв. във фонда за преструктуриране за 2015 г.

http://www.mediapool.bg/bankite-shte-otchislyat-nad-82-mln-lv-vav-fonda-za-prestrukturirane-za-2015-g-news242089.html

За 2015 година българските банки и клоновете от трети държави, работещи у нас, ще трябва да внесат 82.17 млн. лв. в новия Фонд за преструктуриране на банки, който бе създаден това лято след фалита на Корпоративна търговска банка, за да може да се реагира бързо в случай на необходимост за оказване на помощ на закъсали финансово институции. Решението за сумата и каква част от нея трябва да внесе всяка банка или клон у нас бе взето от управителния съвет на БНБ в петък. Според законовите текстове банките трябва да внасят в новия фон 2 процента отчисление от размера на гарантираните депозити, направени при тях. Предвидена е и възможност за събиране на извънредни вноски при необходимост. Парите ще се управляват от Фонда за гарантиране на влоговете в България и ще се ползват само след решение на Централната банка. Законът въвежда в българското право европейска директива, която цели създаването на единна рамка за ранно и ефективно справяне с банкови кризи. Според текстовете трябва да бъде създаден и фонд за преструктуриране на инвестиционните посредници, който ще е към Комисията за финансов надзор.

Возняк: Лошите черти на Стив Джобс го направиха велик технически лидер (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_595180.html

"Стив Джобс" ни отвежда зад кулисите на дигиталната революция, изграждайки един много личен портрет на брилянтния лидер от епицентъра на събитията по пускането на пазара на три иконични продукта до разкриването на iMac през 1998. Режисьор е носителят на "Оскар" Дани Бойл, а сценарист – носителят на "Оскар" Арън Соркин. Филмът е базиран на бестселъра на Уолтър Айзъксън. Майкъл Фасбендър влиза в ролята на основателя на "Apple" Стив Джобс. Партнират му носителката на "Оскар" Кейт Уинслет в ролята на Джоана Хофман, бивш маркетинг директор на Макинтош. Съосносователят на "Apple" Стив Возняк е изигран от Сет Роугън, а Джеф Даниелс е бившият главен изпълнителен директор на компанията Джон Скъли. Във филма участват още Катрин Уотърстън като Крисан Бренан, бившата приятелка на Джобс, и Майкъл Стълбарг като Анди Херцфийлд, един от първите членове на екипа разработчици на "Apple Macintosh". Световната му премиера беше на 9-и октомври, а в България се очаква да излезе на 4-и декември 2015 г. Малко преди това ви представяме коментара на Стив Возняк относно филма:

Уникална анимация по Валери Петров - "Пук" на Анри Кулев на "Киномания" в неделя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125880

Препоръчваме
Препоръчваме "Питър Пан" с изумителни илюстрации - може да намерите в литературен клуб "Перото" в НДК, както и в други елитни книжарници Покоряващата история на Питър Пан в ново издание с великолепни илюстрации Вечното момче и шеметните му приключения се завръщат с луксозното издание на "Изток-Запад".

ЕК: Шенген не означава отворени врати и липса на проверки по границите

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-shengen-ne-oznachava-otvoreni-vrati-i-lipsa-na-proverki-po-granicite-206442/

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието в ЕС решиха да въведат задължителен контрол по външните граници на общността

Русия: Ако България иска да има руски туристи, да помисли за визите

http://pik.bg/русия-ако-българия-иска-да-има-руски-туристи-да-помисли-за-визите-news438907.html

Русия: Ако България иска да има руски туристи, да помисли за визите

Ако България е заинтересувана да има руски туристи, може да се обсъди въпросът да се издават туристически визи през лятото безплатно или да се получават визи директно на летището. Това предложи генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук в приветственото си слово във форума „Перспективи в развитието на българо-руските отношения в областта на туризма”, предаде репортер на БГНЕС. Според консула подобни примери за решение на проблема с визите има в Турция. Италия също се е опитала да направи това, като след прилагането на тези решения резултатите веднага са били видими. В ниските сезони - април, май, октомври, богатите руски пенсионери обичат да почиват през това време и според него, за транспортните връзки към страната ни са много важни. Русия се старае да организира регулярни линии, разбира се има и помощ от страна на България, да се увеличат чартърните полети. В момента има разговори, които са към финала си, за пускане на полети от Санкт Петербург, Москва и от нови дестинации като Калининград, който може да стане факт от следващата година. Много запитвания има в консулството по повод липсата на морска връзка за Варна и Бургас от Сочи и Новоросийск, може да се изгради такава, защото разстоянието е сравнително кратко и има възможност за туристически круизи, което пък ще намали транспортните проблеми, а ще решат и проблема с преминаването през Украйна. По думите на Сергей Лукянчук е необходимо да се развиват и крайбрежните инфраструктури, да се развиват и къмпингите и да се оправи пътната мрежа между Варна и Бургас. 

Ангелкова: Нека наблегнем върху партньорството с руските региони

http://www.moreto.net/novini.php?n=307035

Важно е да наблегнем върху партньорските си контакти с руските региони. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на българо-руската кръгла маса на тема „Перспективи в развитието на българо-руските отношения в областта на туризма“, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Свързана с "Ал Кайда" групировка пое отговорност за нападението в Мали

http://www.cross.bg/mali-zalozhnitzite-hotel-1488939.html

/КРОСС/Африканска джихадистка групировка, свързана с „Ал Кайда", обяви в „Туитър", че поема отговорност за атаката срещу хотела в Мали. „Ал Мурабитун" е базирана в Мали и според „Ройтерс" е съставена предимно от туареги и араби. Туарегите населяват Северна Африка - Алжир, Мали, Либия, Буркина Фасо, и Нигер. Те са номадски народ, който векове наред обикаля с камилски кервани из Сахара. Съобщението в „Туитър" опровергава появилата се по-рано в телевизия „Ал Джазира" информация, че групировката „Ансар ал-Дин" (привърженици на религията) държи заложниците в хотел „Радисън Блу". Припомняме, въоръжени атакуваха луксозен хотел в центъра на Бамако и взеха за заложници гостите и персонала на хотели. Малийски войници щурмуваха сградата и освободиха част от заложниците. Съобщава се за трима загинали - двама малийци и един французин.  

Искат задържането на полски гражданин

http://pik.bg/искат-задържането-на-полски-гражданин-news438908.html

Искат задържането на полски гражданин

На 22 ноември (неделя) в Окръжен съд-Бургас от 10.00 ч. предстои да бъде разгледано искането на Окръжна прокуратура - Бургас за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо гражданин Войчех Майевски. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата в Бургас.

Припомняме, че същият е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 19.11.2015 г. е застрашил сигурността на самолет „Еърбъс А320“ на авиокомпания „Смол планет“, осъществяващ полет от гр. Варшава в Република Полша до курортния град Хургада в Египет, чрез съобщаване на лъжлива информация, за това, че на борда на самолета има взривно устройство.

Това е довело до принудителното приземяване на самолета и евакуация на екипажа и пътниците на летище Бургас в гр. Бургас.


Японец свири на гайда в Цар Симеоновата градина в Пловдив

http://pik.bg/японец-свири-на-гайда-в-цар-симеоновата-градина-в-пловдив-news438904.html

Японец свири на гайда в Цар Симеоновата градина в Пловдив

Улични музиканти в Пловдив има доста, но Цар Симеоновата градина не влиза в техния периметър. Там, обаче, днес имаше почти едночасов концерт на гайда, предава кореспондентът на БГНЕС от града под тепетата. Гайдарят, почти скрит зад едно дърво, свири с видима наслада, а наоколо японци. Оказа се, че гайдата надува един от тях - Шейно от Токио. Точно днес си купил родопска каба гайда и нямал търпение да я изпробва. Младежът от десет години свири български фолклор, запалил се при първата си екскурзия тук, а после идвал пак и пак, все по места, където ще чуе автентична народна музика. Сега за четвърти път е в България. Японците, оказва се, нямат дума за гайда - на японски тя си идва с името гайда. Шейно е създал в Токио цял оркестър и е запалил и други японци по нашата музика. Свирят там по ресторанти, имат и концерти. Пловдив е любима дестинация на японски туристи, през цялата година има групи от Страната на изгряващото слънце. Явно някои не само гледат, но и внасят в живота си част от града, част от България. 

Истеричен страх от сирийци в САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5125980

Мераклия за Белия дом се плаши от „бесни кучета“
Двамата водачи в рейтинговите класации на републиканските кандидати за US президент – Доналд Тръмп и Бен Карсън, удариха дъното на популизма със скандални изказвания за сирийските бежанци, които Барак Обама иска да приеме в САЩ.
Милиардерът Тръмп заяви, че щял принудително да записва не само тях,
Мераклия за Белия дом се плаши от „бесни кучета“ Двамата водачи в рейтинговите класации на републиканските кандидати за US президент – Доналд Тръмп и Бен Карсън, удариха дъното на популизма със скандални изказвания за сирийските бежанци, които Барак Обама иска да приеме в САЩ. Милиардерът Тръмп заяви, че щял принудително да записва не само тях,

Наследници на "Ал Кайда" поеха отговорност за атаката в Мали

http://frognews.bg/news_102308/Naslednitsi-na-Al-Kaida-poeha-otgovornost-za-atakata-v-Mali/

Африканска джихадистка групировка, свързана с „Ал Кайда”, пое отговорност за заложническата криза в хотел „Radisson Blue“ в малийската столица Бамако.

Съдят братовчедите опитали да източат тотото

http://pik.bg/съдят-братовчедите-опитали-да-източат-тотото-news438804.html

Съдят братовчедите опитали да източат тотото

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Николай Маринов и Продан Маринов, които през лятото на 2014 г. опитаха да изтеглят с измама джакпота от играта „6 от 49” на стойност над 5 млн. лв., съобщават от прокуратурата.Двамата младежи, които са братовчеди, на 26.06.2014 г. в съучастие манипулираха чрез компютъра на Николай Маринов информационната система на Българския спортен тотализатор. По този начин обвиняемият Николай Маринов променил номерата на печелившия фиш и вместо него в базата данни въвел номерата на закупен от братовчед му фиш. После Продан Маринов се опита да получи печалбата, но бе разкрит и задържан.

На 26 юни м. г. се проведе тегленето на тираж номер 51 на тотото „6 от 49”. Тогава печелившата комбинация бе уцелена от участник в тиража. Подсъдимият Николай Маринов разбрал за това и от компютъра си в град Варна, където живее, успял да проникне в компютърната система на държавния тотализатор. Когато това се получило, той изтрил и подменил номера на печелившия фиш, който фигурирал в системата на БСТ. Вместо него, Маринов въвел номера на купения от братовчед му Продан друг фиш. Чрез тази манипулация в базата данни на тотализатора като печеливш вече фигурирал номерът на техния фиш, а не истинският.

Няколко дни по-късно Продан Маринов отишъл в централата на БСТ в София и подал молба да му се изплати натрупаният джакпот от над 5 млн. лв. Маринов твърдял, че е спечелил голямата сума. Към молбата си обаче приложил само част от квитанцията на притежавания от него фиш, върху която фигурирал неговият номер, който чрез манипулацията си братовчедите въвели като спечелили в системата на БСТ.

Отговорните за изплащането на сумата служители на държавния тотализатор обаче се усъмнили, тъй като Маринов дал само част от фиша, но не и комбинацията от печеливши числа. Извършена била проверка, при която се установило, че е проникнато в компютърната система на БТС, променен е номерът на спечелилия билет и вместо него е въведен номерът на фиша, който подсъдимият Маринов представил. След проверката двамата са задържани.

Информационна кампания за либерализацията на енергийния пазар събра експерти във Велико Търново

http://pik.bg/информационна-кампания-за-либерализацията-на-енергийния-пазар-събра-експерти-във-велико-тъ-news438896.html

Информационна кампания за либерализацията на енергийния пазар събра експерти във Велико Търново

Информационна кампания за либерализацията на енергийния пазар се проведе в сградата на Областна управа в старата столица, предаде "Фокус". Николай Налбантов, директор Дирекция ''Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие’’ в Министерство на енергетиката заяви, че либерализиран пазар на електрическа енергия съществува и е добре развит в повечето европейски страни. В България този процес е в развитие от няколко години. По думите му в нашата страна трябва да намери почва, един добре развит пазар, така, както е в останалите страни. 
При пазарни условия стремежът за извличане на икономически ползи от тези дейности не трябва да възпрепятства или ограничава предоставянето на обществените услуги в енергетиката, каза директорът на Дирекция‘’Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие’’. Пазарът трябва да е от полза за всички участници на пазара- производители, доставчици и потребители, добави той. ‘’Трябва да се постигне прозрачност и почтеност в дейностите по търговия с електрическа енергия, по тази цел има и специални нормативни актове’’, посочи Налбантов. 
Необходимостта от преструктуриране на електроенергийния сектор е породена от няколко фактора, сред които: нови строги екологични изисквания, глобализация на икономическите отношения, повишаване на енергийната ефективност, развитието на интелигентни мрежи. Глобализацията е необходима, за да се постигне най- висока ефективност в предлагането на електроенергия чрез пазарни механизми и конкуренция на цената на енергия, обясни Николай Налбантов. 
По време на информационната кампания бяха посочени и европейските практики. Процесът на либерализация в България започна през 2004г., посочи Налбантов. Със законови промени от 2003 година нашата страна е въвела в съответствие законодателството си с това на Европейския съюз, каза той. С тези законови промени са въведени възможности определени категории потребители, наречени ‘’привилегировани’’ по критерий количество на потребление да могат да излязат на свободен пазар. През 2007г. са влезли в сила нови промени, при които всеки един е получил правото да бъде на свободния пазар. Третият етап от либерализацията на пазара са промените в Закона за енергетиката от 2012 година, когато са въведени изисквания по отношение на независимостта на операторите. Операторите, за да извършват услуги, свързани с ползването на мрежите трябва да са независими от останалите, конкуриращи се на пазара дейности като производство и доставка, за да нямат възможност да поставят определени участници в привилегирована позиция, обясни Налбантов. По време на кампанията стана ясно, че до края на 2015 година е необходимо да се създаде общ пазар на ЕС, в който и България трябва да се интегрира. 

Ходете, 1/2 час на ден намалява с 30% риска от диабет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125994

Лекарите: Поне веднъж в годината си изследвайте кръвната захар
Съвременното схващане за храненето при риск от диабет вече отрича широко препоръчваните в миналото големи количества белтъчини, и то предимно от животински произход
Редовно ходене поне по половин час, но всеки ден намалява риска от развитие на диабет тип 2 с 35-40 процента.
Лекарите: Поне веднъж в годината си изследвайте кръвната захар Съвременното схващане за храненето при риск от диабет вече отрича широко препоръчваните в миналото големи количества белтъчини, и то предимно от животински произход Редовно ходене поне по половин час, но всеки ден намалява риска от развитие на диабет тип 2 с 35-40 процента.

България спечели британски приз за най-привлекателна аутсорсинг дестинация

http://www.moreto.net/novini.php?n=307042

България спечели приз за най-привлекателна аутсорсинг дестинация за бизнес услуги и информационни технологии. Наградата беше връчена от британската Национална аутсорсинг асоциация вчера на официална церемония на годишните награди в Лондон.

Поради огромния интерес пускат две извънредни представления на Балет на лед във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=307027

Изключителен интерес сред варненци предизвика новината за гостуването на неподражаемия Държавен балет на лед на Санкт Петербург. В отговор организаторите пуснаха две допълнителни представления и така публиката в морския град ще може да гледа цели четири представления, научи Moreto.

Общ контрол на границата - да, малък Шенген - не

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125991


РЕДАКЦИОННИ
Общ контрол на границата
- да, малък Шенген - не
Идеята контролът по външните граници на ЕС да бъде поет от общи европейски гранични сили е добра. Европа има нужда от по-ефективен контрол на входа си и това ще стане, ако в него участват всички европейски държави.
Ако организира добре този контрол на входа,
РЕДАКЦИОННИ Общ контрол на границата - да, малък Шенген - не Идеята контролът по външните граници на ЕС да бъде поет от общи европейски гранични сили е добра. Европа има нужда от по-ефективен контрол на входа си и това ще стане, ако в него участват всички европейски държави. Ако организира добре този контрол на входа,

Фиксинг на БНБ, петък, 20 ноември

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-петък-20-ноември_l.a_i.708796_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за петък, 20 ноември, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Шокиращо: Токът скача с 20% от април 2016!

http://www.bnews.bg/article-144030

2 300 000 български граждани живеят с доход на член от семейството по-малък от прага на бедност.

Руският енергиен министър Новак: Не разглеждаме вариант за газов хъб в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5126000

Русия не разглежда вариант за строителството на газов хъб или отклонение от газопровода "Турски поток" на територията на България. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак.
"Не се обсъжда", каза той, отговаряйки на съответния въпрос. "Българската страна трябва да обсъжда тези въпроси с Европейската комисия,
Русия не разглежда вариант за строителството на газов хъб или отклонение от газопровода "Турски поток" на територията на България. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак. "Не се обсъжда", каза той, отговаряйки на съответния въпрос. "Българската страна трябва да обсъжда тези въпроси с Европейската комисия,

Руският енергиен министър: Не разглеждаме вариант за газов хъб в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125989

Русия не разглежда вариант за строителството на газов хъб или отклонение от газопровода
Русия не разглежда вариант за строителството на газов хъб или отклонение от газопровода "Турски поток" на територията на България. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак. "Не се обсъжда", каза той, отговаряйки на съответния въпрос. "Българската страна трябва да обсъжда тези въпроси с Европейската комисия,

Заплатата на премиера става 4 300 лв., на президента - 5 600 лв., а на депутатите - 2 800 лв.

http://frognews.bg/news_102307/Zaplatata-na-premiera-stava-4-300-lv-na-prezidenta---5-600-lv-a-na-deputatite---2-800-lv/

По-високи заплати за властта. С почти 110 лева скачат възнагражденията на депутатите за следващите 3 месеца. Увеличение ще има и за доходите на останалите висши държавници.

Кънев: Когато в Москва кашлят, в София се разболяват

http://www.cross.bg/glava-suyuzi-bulgarskiyat-1488938.html

/КРОСС/Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев направи коментар във Фейсбук по повод интервюто на президента Росен Плевнелиев за вестник „Индипендънт" и реакцията от страна на руската външно министерство на казаното то държавния глава, както и отзивите в страната. „Русия се готви да води „хибридна война" на Балканите, целяща да дестабилизира цяла Европа", заявява българският президент Росен Плевнелиев в интервюто . Той също така отправи обвинения за организирането на кибератаки срещу сайтовете на Министерския съвет, парламента и централната избирателна комисия. Заради интервюто опозицията се закони да стартира процедура по импийчмънт на Плевнелиев. Вчера говорител на руското външно министерство коментира думите на българския държавен глава, като заяви, че казаното от него страда от "дефицит на аргументация". "Хибриден конфликт" е термин, използван в десетки официални документи на НАТО и ЕС. Това са политически съюзи, на които България член. И е съвсем нормално българският държавен глава да използва тази терминология. Просто днешният ни президент има смелостта да го прави", обяснява Кънев. Ето и цялата позиция на съпредседателя на Реформаторския блок: „Прояви се традиционният за руската дипломация имперски подход на публично унизяване на българския суверенитет. Нищо ново - грешка, която Русия прави от век и половина

Не можем да контролираме пътя на българските оръжия, заяви Ненчев

http://society.actualno.com/ne-mojem-da-kontrolirame-pytja-na-bylgarskite-oryjija-zajavi-nenchev-news_508863.html

От наша страна не би могло да контролираме пътя на българските оръжия, защото ние ги изнасяме в една страна, а оттам те къде отиват, за нас понякога не е известно. Това заяви в Русе министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на въпрос как може да се предотврати използването на български оръжия от терористи, предаде БГНЕС. Военният министър заяви, че не би могъл на този етап да коментира нищо, свързано с разпоредената от него проверка дали автоматите "Калашников", използвани при ате

ООН съобщава за най-малко 27 жертви на атентата в Мали

http://africa.actualno.com/oon-syobshtava-za-naj-malko-27-jertvi-na-atentata-v-mali-news_508864.html

Най-малко 27 души са загинали при нападението на въоръжени мъже в луксозен хотел в африканската държава Мали, съобщават източници на ООН, цитирани от AFP и Reuters. Предишните данни бяха за 18 жертви. По време на атаката в сградата е имало над 170 души, голяма част от които чужденци. Бившата френска колония се бори с ислямистки бунтовници на своя територия от няколко години. Засега групировката „Ал Мурабитун“, свързана с „Ал Кайда“, е поела отговорност за нападението. Н

Индексът Dow Jones с ръст от над 150 пункта на Wall Street*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/indeksyt-dow-jones-s-ryst-ot-nad-150-punkta-na-wall-street-206450/

Акциите на американските борси се търгуват с повишение заради доброто представяне на сектора за търговия на дребно

Пълна зала не помогна на волейболистките на Спартак

http://petel.bg/Palna-zala-ne-pomogna-na-voleybolistkite-na-Spartak__134713

Снимка: BGvolleyball.com Женският отбор на Спартак (Варна) загуби като домакин от Казанлък (Казанлък) с 0:3 (14:25, 10:25, 15:25) в мач от третия кръг на...

Един от терористите прекосил цяла Европа, представяйки се за бежанец

http://petel.bg/Edin-ot-teroristite-prekosil-tsyala-Evropa--predstavyayki-se-za-bezhanets__134714

Терористът Ахмад ал Мохамад, който се самовзриви край стадион "Стад дьо Франс" в Париж, е живял два дни в хотел в турския град Измир,...

Болници оспорват в съда възможността НЗОК да ги финансира селективно

http://www.mediapool.bg/bolnitsi-osporvat-v-sada-vazmozhnostta-nzok-da-gi-finansira-selektivno-news242088.html

Болници и пациентски организации обжалват пред Върховния административен съд методиката, по която се изработват областните здравни карти, на базата на които в последствие ще бъде създадена националната здравна карта. Ролята на здравната карта е да определи потребността от болници и лекари в страната и занапред на местата със свръхпредлагане НЗОК няма да финансира всички лечебни заведения, а само част от тях, подбрани по критерии, изработени от здравното министерство. Това е ключова част от реформата, предприета от здравния министър Петър Москов, но сега тя се обжалва в съда от няколко болнични и пациентски организации - Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България, Българска болнична асоциация, Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и федерация "Български пациентски форум". Те обжалват именно възможността за селективно сключване на договори от НЗОК само с някои болници. По този начин, според жалбоподателите, ще бъдат накърнени интересите на пациентите, тъй като ще бъде ограничен техният избор. Методиката не е поставена на обществено обсъждане, се допълва в жалбата и се посочва, че не са взети предвид мненията на заинтересованите лица. В документа се посочват още несъответствия на методиката с различни законови текстове и се твърди, че министърът на здравеопазването Петър Москов е издал незаконосъобразен административен акт. Жалбоподателите искат да се отмени методиката за изработване на областна здравна карта.

Опашки на „Дунав мост“ заради засилен контрол на границата

http://offnews.bg/news/n_1/n_595184.html

Опашки се образуват на "Дунав мост" заради засилени мерки за сигурност на границата. Румъния въведе вчера 100-процентов контрол на граничните си пунктове. Така всеки, който преминава границата, трябва да се регистрира, в това число и гражданите на страни от ЕС. Преминаването на леките автомобили става по-бързо. Шофьорите на камиони обаче чака с часове, за да преминат границата.  От българската страна на границата също има засилен контрол, но той е насочен главно към граждани на Франция и Белгия или постоянно пребиваващи в двете държави.

Братът на Абделхамид Абауд е задържан в Мароко, станал джихадист на 14 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5125970

Източник от мароканските служби съобщи, че местните власти са задържали миналия месец Ясин Абауд, по-малкия брат на Абделхамид Абауд, съобщи Ройтерс.
Арестът бил извършен, след като Ясин Абауд пристигнал със самолет в Агадир, родния град на баща му.
Източникът заяви пред Ройтерс, че оттогава Ясин Абауд е под стража.
Източник от мароканските служби съобщи, че местните власти са задържали миналия месец Ясин Абауд, по-малкия брат на Абделхамид Абауд, съобщи Ройтерс. Арестът бил извършен, след като Ясин Абауд пристигнал със самолет в Агадир, родния град на баща му. Източникът заяви пред Ройтерс, че оттогава Ясин Абауд е под стража.

Държавният дълг нарасна с още 50 млн. евро

http://www.mediapool.bg/darzhavniyat-dalg-narasna-s-oshte-50-mln-evro-news242087.html

Министерството на финансите увеличи държавния дълг с още 50 млн. лв., след като преотвори емисия 20-годишни еврооблигации с падеж 26 март 2035 г. Така общият обем на книжата в обращение достигна 900 млн. евро, съобщиха от ведомството на Владислав Горанов в петък. Операцията е от типа частно пласиране на дълг, което е стандартен инструмент в процеса по управление на държавния дълг и се използва от държавите от Европейския съюз. Дълговата операция e осъществена в съответствие с документацията по ратифицираната Глобална средносрочна програма за емитиране на облигации на международните капиталови пазари и е в рамките на утвърдения в Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. лимит за държавен дълг. Самият характер на сделката не предполага нейното предварително публично анонсиране, a е в следствие на заявен интерес от страна на глобален инвеститор да придобие книжа от облигациите чрез избран от него дилър в условия на конфиденциалност до сетълмента по сделката, обяснават от ведомството. Параметрите на трансакцията се публикуват след нейното приключване на Люксембургската фондова борса, където са регистрирани книжата. Финансовото министерство посочва, че постигнатата доходност по преотварянето, осъществено на 13 ноември 2015 г., е 3.987% и е съпоставима с доходността на емитираните на 29 октомври 2015 г. от Румъния 20-годишни еврооблигации (3,93%), които притежават инвестиционен кредитен рейтинг от Moody’s, Standard & Poor’s и Fitch. Спредът спрямо осреднения лихвен суап е 250 б.т. Присъдените кредитни рейтинги на новоемитираните книжа от агенциите за кредитен рейтинг, с които държавата има договорни отношения, са идентични с тези на държавата - Moody’s Baa2, Standard & Poor’s BB+ и Fitch BBB-.

Специалните части освободиха 80 от заложниците в Мали

http://www.moreto.net/novini.php?n=307029

Около 80 от заложниците в хотел "Радисън" в Бамако бяха освободени, съобщи държавната телевизия на Мали О Ер Те Ем, цитирана от Франс прес. "Нашите сили освободиха 30-ина заложници, а други успяха да се измъкнат сами", каза за АФП министърът на сигурността Салиф Траоре.

Видео: Каспийският флот отново атакува в Сирия с ракети

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/20/2653802_video_kaspiiskiiat_flot_otnovo_atakuva_v_siriia_s/?ref=rss




Русия отново използва корабите от Каспийския флот за нанасяне на удари с крилати ракети по позиции в Сирия, като този път са изстреляни 18 ракети, доложи на президента Владимир Путин министърът на отбраната Сергей Шойгу. Всички цели на терористите са унищожени.

За 4 дни според Шойгу руската армия е изстреляла 101 ракети от кораби в Каспийско и Средиземно море и от ракетоносци на стратегическата авиация.

Само при един от ударите са били унищожени повече от 600...

Брюксел даде 7 млн. евро за опазване на черния лешояд и царския орел в България

http://www.mediapool.bg/bryuksel-dade-7-mln-evro-za-opazvane-na-cherniya-leshoyad-i-tsarskiya-orel-v-bulgaria-news242086.html

Два проекта за опазване на редките защитени видове черен лешояд и царски орел в България получиха 7 млн. евро от Европейската комисия, която в петък одобри инвестиционен пакет от 264.8 млн. евро в подкрепа на околната среда, природата и екологосъобразния растеж в Европа. Инвестициите са за 96 нови проекта в 21 страни от ЕС, финансирани в рамките на програма LIFE за околната среда. Българските проекти са на "Зелени Балкани“ - Стара Загора и Българското дружество за защита на птиците. Първият ще помогне да се създаде гнездова популация на черния лешояд като 48 птици се преместят и освободят на специално приготвени места. В рамките на проекта ще бъдат осигурени местообитания и източници на храна за лешоядите и ще се работи за намаляване на заплахите, като отравяне или сблъсъци с електрически стълбове. Той ще допринесе за изпълнението на Балканския план за опазване на лешоядите. Кратка информация за проекта Вторият проект ще възстанови хранителни местообитания за царския орел във всички зони от екомрежата НАТУРА 2000 у нас. За птиците ще бъдат изградени изкуствени гнезда и ще бъдат подсилени стратегическото планиране и националната законодателна рамка, за да се гарантира дългосрочното опазване на вида. "Парите, инвестирани в проекти за околната среда, са добре похарчени пари", заяви еврокомисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. "Щастлив съм, че нашата програма LIFE ще подкрепи много иновативни проекти и вярвам, че техният принос ще е жизнено важен. Освен опазването и увеличаването на природния капитал, съществуват много обещаващи перспективи в тази област, чрез които Европа ще поеме по пътя към нисковъглеродно, ресурсно ефективно и устойчиво бъдеще. Ще следим внимателно проектите, за да споделяме и възпроизвеждаме техния успех“, каза още той.

Изготвят единен регистър в ЕС на пътниците в самолетите

http://econ.bg/Новини/Изготвят-единен-регистър-в-ЕС-на-пътниците-в-самолетите_l.a_i.708795_at.1.html

До 3 декември ще бъде приет единен регистър на личните данни на всички пътници, които резервират самолетни билети. За това се договориха министрите...

Ева-Мария напусна отбора на Криско в “Х Фактор”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125958


в нощта на елиминациите в четвъртък. Вотът на публиката определи тя да се състезава във вокален двубой с Виктория Георгиева, а след това журито реши Ева-Мария да си тръгне от “Х Фактор”. Така отборът на момичетата, чийто ментор е Криско, нямаля с още един участник. До финала на музикалното предаване остават още 12 концерта,
в нощта на елиминациите в четвъртък. Вотът на публиката определи тя да се състезава във вокален двубой с Виктория Георгиева, а след това журито реши Ева-Мария да си тръгне от “Х Фактор”. Така отборът на момичетата, чийто ментор е Криско, нямаля с още един участник. До финала на музикалното предаване остават още 12 концерта,

МОМ: Мигрантите може да тръгнат към България

http://www.cross.bg/migranti-makedoniya-vulna-1488937.html

/КРОСС/Мигрантите могат да се насочат към България, след като повечето балкански страни въведоха ограничения за тяхното придвижване. Това предупреждава говорителят на Международната организация за миграция (МОМ) Жоел Милман, цитиран от БГНЕС. Заради все по-големия брой на мигранти няколко балкански държави обявиха, че въвеждат контрол по своите граници, чиято цел е да филтрира и намали потока от хора, минаващи през тяхна територия. През последните месеци Европейският съюз се сблъска с невиждана от Втората световна война миграционна вълна, която някои експерти сравняват с Великото преселение на народите. От началото на годината през Средиземно море в ЕС са влезли 840 000 мигранти. Унгария бе първата държава, която взе мерки, за да защити европейците от мигрантската вълна, издигайки ограда по своите граници. Нейният пример бе последван и от други държави. Румъния въведе 100% контрол по границите си. От вчера Македония и Сърбия спряха да пускат мигранти, с изключение на идващите от Сирия, Афганистан и Ирак, т.е. страните, където се водят кръвопролитни войни. Днес на основния граничен пункт между Република Македония и Гърция край град Гевгелия се стигна до известно напрежение, след като македонските гранични власти започнаха да връщат всички мигранти, които идват извън страните с военни действия. Така на гръцка земя останаха няколко хиляди души да чакат, за да преминат границата

Братът на Абделхамид Абауд е задържан в Мароко, станал джихадист на 14 години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125960

Източник от мароканските служби съобщи, че местните власти са задържали миналия месец Ясин Абауд, по-малкия брат на Абделхамид Абауд, съобщи Ройтерс.
Арестът бил извършен, след като Ясин Абауд пристигнал със самолет в Агадир, родния град на баща му.
Източникът заяви пред Ройтерс, че оттогава Ясин Абауд е под стража.
Източник от мароканските служби съобщи, че местните власти са задържали миналия месец Ясин Абауд, по-малкия брат на Абделхамид Абауд, съобщи Ройтерс. Арестът бил извършен, след като Ясин Абауд пристигнал със самолет в Агадир, родния град на баща му. Източникът заяви пред Ройтерс, че оттогава Ясин Абауд е под стража.

"Група град": Нека главен архитект в София да бъдат няколко експерти

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/20/2653658_grupa_grad_neka_glaven_arhitekt_v_sofiia_da_budat/?ref=rss


"Дневник" публикува позицията на неправителствената организация "Група град" за оставката на столичния главен архитект Петър Диков. По-рано тази седмица той се оттегли от поста, който заемаше от 2006 г. Предстои провеждането на конкурс, като до февруари догодина Диков ще продължи да е главен архитект. От "Група град", които критикуваха остро работата му през последните няколко години, дават свое предложение главният архитект да не е една фигура, а да има екип от хора с конкретни задачи.

Русия попари надеждите ни за газов хъб

http://frognews.bg/news_102306/Rusiia-popari-nadejdite-ni-za-gazov-hab/

Русия не разглежда вариант за строителството на газов хъб или отклонение от газопровода "Турски поток" на територията на България. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак. "Не се обсъжда", каза той.

Новият фонд за преструктуриране на банки ще получи 82 млн. лв. тази година

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/11/20/2653675_noviiat_fond_za_prestrukturirane_na_banki_shte_poluchi/?ref=rss


Първата вноска за новия фонд за преструктуриране на банки ще бъде в размер на 82.17 млн. лв. Това реши управителният съвет на БНБ.

Освен за общата сума централната банка има решение и за това коя банка колко трябва да внесе. 

Решението е по силата на разпоредбите на приетия това лято  Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, които дават тримесечен срок на БНБ да обяви сумите. 

Законът въвежда в българското...

Здравеопазването в Сливен ще е по-качествено след модернизацията на болницата

http://pik.bg/здравеопазването-в-сливен-ще-е-по-качествено-след-модернизацията-на-болницата-news438886.html

Здравеопазването в Сливен ще е по-качествено след модернизацията на болницата

Здравеопазването в Сливен минава на качествено по-високо ниво, благодарение на апаратурата и ремонтите, които са направени по проекта "Осигуряване на ефективна здравна инфраструктура и модернизация на МБАЛ "Д-р Иван Селимински", заяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков по време на заключителната пресконференция по проекта.

Основната му цел е да се повиши достъпа до диагностика и лечение на онкологичните заболявания. Общата стойност е 5 745 218, 47 лв. С тях за сливенската болница е закупен висок клас медицинска апаратура - дигитална ехографска система, дигитален скопичен-графичен рентгенов апарат, 16-срезов многодетекторен компютърен томограф, дигитален мамограф, ендоскопска апаратура и система за архивиране и разпространение на образи.

Благодарение на този проект Сливенска област се сдоби с ядреномагнитен резонанс, който беше закупен и монтиран в Отделението по образна диагностика. За по-малко от година с него е извършена диагностика на над 110 души. С част от средствата е направен ремонт на някои от отделенията.

Зам.-министърът съобщи, че през следващата година Министерството на здравеопазването продължава с проекта "Региони в растеж", по отношение на модернизацията на инфраструктурата и оборудването на центровете за спешна медицинска помощ.

Здравното министерство преведе почти 2.8 млн. лева на Фонда за лечение на деца

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/20/2653666_zdravnoto_ministerstvo_prevede_pochti_28_mln_leva_na/?ref=rss


Министерство на здравеопазването е превело сумата от 2.792 млн. лв. на Център "Фонд за лечение на деца". Фондът ще може да оперира със средствата още в понеделник, съобщи пресцентърът на ведомството. 

Във вторник Общественият съвет към институцията, която финансира скъпоструващи лечения за български деца тук и в чужбина, предупреди, че тя е оставена без пари и е натрупала задължения от близо два милиона лева към различни болници. Това според представителите на съвета поставя реална...

Юрки Коскело: ПИБ надхвърли очакванията, изпълни всички критерии на Европейската комисия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125837

Банката има интереси за развитие и извън България, казва независимият член на Надзорния съвет на Първа инвестиционна банка



 - Г-н Коскело, имате голям международен опит в редица страни. Над 20 г. сте работили и в Международната финансова корпорация (IFC) към Световната банка. Как изглежда българската банкова система през очите на един
Банката има интереси за развитие и извън България, казва независимият член на Надзорния съвет на Първа инвестиционна банка - Г-н Коскело, имате голям международен опит в редица страни. Над 20 г. сте работили и в Международната финансова корпорация (IFC) към Световната банка. Как изглежда българската банкова система през очите на един

Политолог: Президентът няма право да формулира външната политика на страната

http://www.cross.bg/marinov-pravomoshtiya-vlasti-1488936.html

/КРОСС/"Президентът говори по начин, който е изключително неадекватен на днешната обстановка. В Европа и света подходът е съвсем различен, това антируско говорене вреди на българските национални интереси." Това каза пред БНР политологът от Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Александър Маринов. "Президентът не за пръв път си позволява да говори и да действа отвъд границите на своите конституционни правомощия. Той няма право да формулира външната политика на страната", заяви доц. Маринов. Според политическия анализатор президентът на България е абсолютно безконтролен и не може да бъде извън всякакъв контрол от страна на обществото и другите власти. "В дадения случай процедурата "импийчмънт" е невъзможна и вероятно е пресилена, но трябва да има някакъв начин, когато президентът надхвърля своите правомощия без това непременно да води до неговото отстраняване, той да бъде озаптяван, защото той не е над останалите власти и българското общество", коментира още доц. Александър Маринов.    

Гласът на Франция беше чут от ЕС на Съвета по правосъдие и вътрешни работи

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/20/2653672_glasut_na_franciia_beshe_chut_ot_es_na_suveta_po/?ref=rss


Три основни приоритета в борбата на ЕС срещу тероризма бяха определени днес на срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи в Брюксел, след като Франция поиска извънредно свикване на Съвета по вътрешни въпроси след кървавите атентати в Париж. Трите основни посоки, в които ще се развива политиката на ЕС за сигурност до края на годината, както изиска Франция, са създаването на единен европейски регистър за данните на пътниците в самолетите в ЕС, затягане на режима за придобиване на...

Мигрантите може да се насочат към България заради затворените граници на Балканите

http://www.mediapool.bg/migrantite-mozhe-da-se-nasochat-kam-bulgaria-zaradi-zatvorenite-granitsi-na-balkanite-news242085.html

Мигрантите могат да се насочат към България, след като повечето балкански страни въведоха ограничения за тяхното придвижване. Това предупреди говорителят на Международната организация за миграция (МОМ) Жоел Милман. Заради все по-големия брой на мигранти няколко балкански държави обявиха, че въвеждат контрол по своите граници, чиято цел е да филтрира и намали потока от хора, минаващи през тяхна територия. В четвъртък Македония и Сърбия спряха да пускат мигранти, с изключение на идващите от Сирия, Афганистан и Ирак. Стотици прекараха студената нощ в граничния район. България не е привлекателна за мигрантите, като нищожен процент от успелите да влязат на територията й остават в страната. В петък на основния граничен пункт между Македония и Гърция край град Гевгелия се стигна до известно напрежение, след като македонските гранични власти започнаха да връщат всички мигранти, които идват извън страните с военни действия. Така на гръцка земя останаха няколко хиляди души да чакат, за да преминат границата, съобщи БГНЕС. През Македония дневно минават по 4000 имигранти от различни държави по пътя си към Западна Европа. В момента ситуацията е спокойна, докато Върховният комисариат на ООН за бежанците решава как да реагира на новата политик През последните месеци Европейският съюз се сблъска с невиждана от Втората световна война миграционна вълна. От началото на годината през Средиземно море в ЕС са влезли 840 000 мигранти. Унгария бе първата държава, която взе мерки, за да защити европейците от мигрантската вълна, издигайки ограда по своите граници. Нейният пример бе последван и от други държави. Гръцките власти твърдят, че от тяхна страна има поне 3000 души, които искат да преминат в Македония, като сред тях са граждани на Мароко, Бангладеш и Конго. Между 3000 и 5000 бежанци пристигат в Гърция с лодки от Турция всеки ден. От гръцката брегова охрана коментираха, че не очакват броят им да намали рязко, освен ако времето не се влоши слилно. Върховният комисариат на ООН за бежанците в Атина каза, че около 50% от пристигащите са от Сирия, 30% от Афганистан и около 10% от Ирак. Останалите са основно от Пакистан, Иран, Йемен, Сомалия и Мароко.

Радарите за превишена скорост утре - 21 ноември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=306984

Служители на пътната полиция ще следят утре - 21 ноември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък радарите: 10:30ч.-12:30ч. Път І-9 – х-л „Света Елена“ 13:30ч.-15:30ч. Път І-9 „Майстор Манол“ Извън Варна: 09:40ч.

Радан Кънев рони сълзи за обезчестения Плевнелиев

http://pik.bg/радан-кънев-рони-сълзи-за-обезчестения-плевнелиев-news438881.html

Радан Кънев рони сълзи за обезчестения Плевнелиев

Радан Кънева защити с коментар във Фейсбук президента Росен Плевнелиев от нападките на напористата говорителка на руското МВнР Мария Захарова. Преди ден тя остро разкритикува българския държавен глава заради негово интервю в "Индипендънт". "Прояви се традиционният за руската дипломация имперски подход на публично унизяване на българския суверенитет. Нищо ново - грешка, която Русия прави от век и половина. И после се чуди, защо активната част от обществото ни изпитва страх и тревога (т.нар. "фобия"...) от руската външна политика", коментира Радан Кънев във Фейсбук.

"Уважаеми говорители на руския национален интерес от Москва и София, "хибриден конфликт" е термин, използван в десетки официални документи на НАТО и ЕС. Това са политически съюзи, на които България член. И е съвсем нормално българският държавен глава да използва тази терминология. Просто днешният ни президент има смелостта да го прави", посочва Кънев.

Той припомня още, че от руска страна, признаването на болезнения факт, че сме част от политически съюзи с различни от руските геостратегически интереси, е първостепенна предпоставка за добри и приятелски отношения.

"От българска страна - който не е съгласен с този факт е свободен да поиска напускане на НАТО и ЕС. Но докато сме участници в тези съюзи, обща задача на българските политици е да браним достойнството на нацията си и смелите позиции на президента си", призовава Радан Кънев.

Преди ден говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че интервюто на Плевнелиев пред "Индипендънт", в което заявява, че Русия готви "хибридна война" на Балканите, целяща да дестабилизира Европа, страда от "дефицит на аргументация" и препоръча да бъдат намерени "компетентни помощници" на държавния ни глава. 

"Това очевидно е дефицит на аргументация. Повтарят се вече използвани тезиси", посочи дипломатката. Тя посъветва "да бъдат намерени компетентни помощници, които биха могли да предпазят българския държавен глава от по-нататъшни груби грешки, а те по-скоро са такива, и да се използват професионални термини за описване на случващото се".

Бихме искали да се надяваме, че президентът (на България) ще се въздържи занапред от такива неоснователни и гръмки, странни изявления", каза Захарова. Според нея "русофобията е тенденция от миналия сезон". "А през новия сезон на мода са прагматизмът и реализмът.

Бихме посъветвали тези, които предпочитат да следват модата, без да имат собствен стил, да следят световните тенденции", отбеляза говорителката на руското МВнР.

БСП и АБВ остро атакуваха президента заради интервюто му и обявиха, че обмисляд започването на процедура по импийчмънт. Премиерът Бойко Борисов заяви от своя страна по адрес на президента, че всеки трябва да си мери думите в изострената международна обстановка.

Радан Кънев обаче скача като Матросов на амбразурата в защита на обезчестения от руската дипломатка Плевнелиев:"Прояви се и традиционният за българската политика слугински оправдателен режим в стил "когато в Москва кашлят, в София се разболяват". Нищо ново - грешка на мнозина (съчетана с предателство на малцина), която кара от век и половина мнозина българи да не разбират, че руските и българските национални интереси на Балканите са естествено често различни и дори конфликтни. Грешка, допринесла в най-голяма степен за трагедията от 1912-18г. ...". Бичувайки феновете на Кремъл обаче Радан Кънев свенливо премълчава откровения слугинаж на ДСБ и на гравитиращите около него протестърски сателити към отвъдокеанските им спонсори. 

Претърсват изоставени селски къщи за бежанци

http://www.cross.bg/bezhantzi-politzaite-selo-1488935.html

/КРОСС/Арабски бежанци се промъкват в изоставени къщи в селата в пазарджишко, като по последна, макар и неофициална информация, група непознати мъже са били забелязани и в землището на село Цар Асен, пише 'Монитор". Сигналът се проверява в момента, след като кметът на село Росен Васил Рангелов се натъкна на мигранти в запустяла жилищна постройка и когато повика полицаите, се установи, че пришълците са от Сирия, на възраст от 15 до 24 години. 24-мата бежанци се били настанили в порутената селска къща, закупена преди време от някой си Иван от село Гелеменово и най-вероятно той е свръзката за чужденците, предполагат запознати. Когато нашите униформени нахлули в къщата, за да установят бегълците, се натъкнали на кости от кокошки-най-вероятно неканените гости са се хранили с птиците, задигнати от селските курници. Нито един от бежанците не знаел английски и се наложило полицаите да доведат преводач от арабски, за да се разберат с мигрантите. Предполага се, че „новодомците" са се промъкнали в селото поне 3-4 дни по-рано, тъй като на местни им направило впечатление, че някакви коли били спрели пред въпросната къща. В двора пък тревата била утъпкана. Проверява се и версията, че непознатите иностранци са имали свой човек-ятак от района, тъй като до входната врата на къщата са били намерени пликове с печени пилета и пакети с надписи "арабски хляб", вероятно от някоя дюнерджийница в Пазарджик или Панагюрище

Bugatti Chiron ще ускорява до 100 км/ч за 2,3 сек, до 300 – за 15

http://cars.actualno.com/bugatti-chiron-shte-uskorjava-do-100-kmch-za-23-sek-do-300--za-15-news_508861.html

Без съмнение наследникът на Veyron ще бъде най-голямата бомба през 2016 г., която ще бъде хвърлена на салона в Женева в началото на март. Димка ли е, истинско разкритие ли е, но двама неназовани източници, цитирани от Autogespot.nl, разкриват, че Chiron ще разчита на еволюция на познатия W16 8,0-литров двигател с четири турбини. Той ще генерира колосалните 1500 к.с. и 1500 Нм. Тази информация те са успели да научат по време на предварително събитие, организирано в Дубай, в х-л St. Regis. Двига

Шефът на Сметната палата: Няма нарушения в усвояването на еврофондове

http://business.actualno.com/shefyt-na-smetnata-palata-njama-narushenija-v-usvojavaneto-na-evrofondove-news_508862.html

Не е вярно, че има големи нарушения в усвояването на еврофондовете в България. Това заяви шефът на Сметната палата Цветан Цветков. „Имахме срещи вчера с председателя на европейската Сметна палата г-н Калдера, имахме срещи и с български представител в Европейската сметна палата г-жа Илияна Иванова. Днес пред ръководството на Сметната палата беше представен този годишен доклад, който стана повод за едни неточни заключения и интерпретации. Истината е, че България в последните две години е п

Заложническата криза в Мали приключи с най-малко 27 загинали (обновена)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/20/2653647_zalojnicheskata_kriza_v_mali_prikljuchi_s_nai-malko_27/?ref=rss


Заложническата драма в Мали приключи, след като спецчастите щурмуваха хотела, в който ислямисти взеха 170 души за заложници.

Най-малко 27 души са загинали в хотел Radisson Blu в столицата Бамако, съобщи "Ройтерс". Агенцията се позова на свои източници сред мироопазващите сили на ООН, които са видели телата.

Ислямистката групировка "Ал Морабитун" пое отговорност за атаката, като заяви, че тя е била организирана съвместно с "Ал Кайда в ислямския Магреб". Групировката "Ал Морабитун" е водена от алжирския терорист Мохтар Белмохтар, за когото се смяташе, че е бил убит при американски въздушни удари през юни, съобщава "Ройтерс" . "Ал Кайда в ислямския Магреб" обаче опроверга информацията, че Белмохтар е мъртъв.

Американски и френски войници се включиха в операцията за спасяване на заложниците. Френският министър на отбраната съобщи, че на този етап при атаката на хотела не са загинали френски граждани.
 
"Малък екип от командването на САЩ в Африка участва в усилията за спасяване на заложниците", съобщи в "Туитър" USAFRICOM.

По-рано министерството на отбраната на Франция съобщи, че е изпратило свои спецсили в хотела, където в следобедните часове все още имаше 125 гости и 13 служители.
 USAFRICOM closely watching the situation in #Mali. Small team of U.S. Special Operations Forces assisting with hostage rescue efforts.

— US AFRICOM (@USAfricaCommand) November 20, 2015
"Всички останали заложници са освободени", съобщи министерският съветник Амаду Сангу пред френската телевизия BMFTV.

По-рано днес малийската държавна телевизия, цитирана от агенция "Ройтерс", съобщи, че 80 души са били спасени, но управата на хотела опроверга тази информация. Трима заложници са загинали, но още не са идентифицирани.

Не е ясно и колко на брой са нападателите. Отговорност за атаката пое групировката "Ал Мурабитун" - свързана с "Ал Кайда" ислямистка организация, базирана в северната част на Мали и съставена главно от туареги и араби, писа агенция "Ройтерс".

Първоначално в хотела бяха пленени 170 души – 140 гости и 30 служители. Преди офанзивата нападателите са освободили 15 души, твърди телевизия "Франс 24", а източник на агенция "Ройтерс" разказва, че хората са били пуснати, след като са успели да цитират сури от Корана.

Засега са освободени 20 индийци, 12 французи, 7 алжирци, 6 американци, 6 турци, 4 китайци, 2 германци и един гвинеец, писа в. "Гардиън".

Вече няма заложници в Мали, сражението продължава (обновена)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/20/2653647_veche_niama_zalojnici_v_mali_srajenieto_produljava/?ref=rss


Поне 27 души са загинали в хотела в Мали, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на свои източници сред мироопазващите сили на ООН, които са видели телата. Не е ясно дали някои от нападателите са загинали, спецчастите опитват да изкарат нападателите от горните етажи на хотела.

Американски и френски войници се включиха в операцията за спасяване на заложниците в хотел Radisson Blu в столицата на Мали – Бамако.
 
"Малък екип от командването на САЩ в Африка участва в усилията за спасяване на заложниците", съобщи в "Туитър" USAFRICOM.

Министерството на отбраната на Франция, цитирано от агенция "Франс прес", съобщи, че изпратените преди няколко часа спецсили вече са в хотела, където 125 гости и 13 служители още са пленени от нападателите, нахлули в него рано тази сутрин.

USAFRICOM closely watching the situation in #Mali. Small team of U.S. Special Operations Forces assisting with hostage rescue efforts.

— US AFRICOM (@USAfricaCommand) November 20, 2015
"Всички останали заложници са освободени", съобщи министерският съветник Амаду Сангу пред френската телевизия BMFTV.

По-рано днес малийската държавна телевизия, цитирана от агенция "Ройтерс", съобщи, че 80 души са били спасени, но управата на хотела опроверга тази информация. Трима заложници са загинали, но още не са идентифицирани.

Не е ясно и колко на брой са нападателите. Отговорност за атаката пое групировката "Ал Мурабитун" - свързана с "Ал Кайда" ислямистка организация, базирана в северната част на Мали и съставена главно от туареги и араби, писа агенция "Ройтерс".

Първоначално в хотела бяха пленени 170 души – 140 гости и 30 служители. Преди офанзивата нападателите са освободили 15 души, твърди телевизия "Франс 24", а източник на агенция "Ройтерс" разказва, че хората са били пуснати, след като са успели да цитират сури от Корана.

Засега са освободени 20 индийци, 12 французи, 7 алжирци, 6 американци, 6 турци, 4 китайци, 2 германци и един гвинеец, писа в. "Гардиън".

Командоси от САЩ и Франция атакуват ислямистите в хотела в Мали

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/20/2653647_komandosi_ot_sasht_i_franciia_atakuvat_isliamistite_v/?ref=rss


Американски и френски войници се включиха в операцията за спасяване на заложниците в хотел Radisson Blu в столицата на Мали – Бамако.
 
"Малък екип от командването на САЩ в Африка участва в усилията за спасяване на заложниците", съобщи в "Туитър" USAFRICOM.

Министерството на отбраната на Франция, цитирано от агенция "Франс прес", съобщи, че изпратените преди няколко часа спецсили вече са в хотела, където 125 гости и 13 служители още са пленени от нападателите, нахлули в...

Моуриньо: Абрамович ми вярва, а аз вярвам на играчите

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/20/2653660_mourinyo_abramovich_mi_viarva_a_az_viarvam_na_igrachite/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Жозе Моуриньо отново заяви, че усеща подкрепата на собственика Роман Абрамович и борда на директорите. Шампионите се намират в сериозна криза от началото на сезона, като загубиха седем пъти в първите 12 кръга на Висшата лига и се намират на три точки от зоната на изпадащите.

"Никой не дава четиригодишен договор на мениджъра, ако не му вярва. Никой не подписва нови договори с играчите си, както ние направихме през последните седмици, ако не им вярва. В клуба има...

Еврокомисията поиска поименни списъци с пътниците в самолетите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125898

ЕК ще предложи до края на годината шенгенските договори да бъдат преразгледани, заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов след среща на вътрешните министри в Брюксел, цитиран от BFMTV.
Преразглеждането на правилата на Шенген ще позволи въвеждането на системни проверки по външните граници на ЕС,
ЕК ще предложи до края на годината шенгенските договори да бъдат преразгледани, заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов след среща на вътрешните министри в Брюксел, цитиран от BFMTV. Преразглеждането на правилата на Шенген ще позволи въвеждането на системни проверки по външните граници на ЕС,

Преразглеждат шенгенските договори, въвеждат поименни списъци с пътниците в самолетите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5125919

ЕК ще предложи до края на годината шенгенските договори да бъдат преразгледани, заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов след среща на вътрешните министри в Брюксел, цитиран от BFMTV.
Преразглеждането на правилата на Шенген ще позволи въвеждането на системни проверки по външните граници на ЕС,
ЕК ще предложи до края на годината шенгенските договори да бъдат преразгледани, заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов след среща на вътрешните министри в Брюксел, цитиран от BFMTV. Преразглеждането на правилата на Шенген ще позволи въвеждането на системни проверки по външните граници на ЕС,

МФ преотвори тайно емисия на 20-годишни облигации

http://econ.bg/Новини/МФ-преотвори-тайно-емисия-на-20-годишни-облигации_l.a_i.708792_at.1.html

Министерството на финансите (МФ) в петък преотвори емисия на 20-годишни облигации, падежиращи на 26 март 2035 г. Номиналната стойност на емисията е...

Карта на НАСА показва горещите точки на въглеродни емисии

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/11/20/2653642_karta_na_nasa_pokazva_goreshtite_tochki_na_vuglerodni/?ref=rss


НАСА изготви карта, която показва как капацитетът на океаните, горите и екосистемите на сушата да поглъщат парниковия газ може рязко да намалее, пише в. Индипендънт, цитиран от БТА.
Картата е изготвена заради непрекъснатото покачване на въглеродните нива в атмосферата.

Планетата ни все още "диша" - горите, джунглите и океаните поглъщат въглероден двуокис, като количеството е около половината от изпускания от човешка дейност парников газ. Нивата на тези вредни емисии обаче се...

МФ преотвори тайно емисия на 20-годишни облигации

http://econ.bg/Новини/МФ-преотвори-емисия-на-20-годишни-облигации_l.a_i.708792_at.1.html

Министерството на финансите (МФ) в петък преотвори емисия на 20-годишни облигации, падежиращи на 26 март 2035 г. Номиналната стойност на емисията е...

Край! Всички заложници в Мали са освободени (Видео)

http://petel.bg/Kray--Vsichki-zalozhnitsi-v-Mali-sa-osvobodeni--Video-__134712

Всички заложници в Мали са освободени, но има и много загинали. Това съобщава френският телевизионен канал France 2, като се позова на думи на...

Опашки заради засилен контрол на "Дунав мост"

http://pik.bg/опашки-заради-засилен-контрол-на-дунав-мост-news438800.html

Опашки заради засилен контрол на "Дунав мост"

Опашки се образуваха на "Дунав мост" заради засилените мерки за сигурност. От вчера по обед румънската страна е въвела 100-процентов контрол на граничните си пунктове, което налага регистрирането на всеки, който преминава границата, съобщава Би Ти Ви.

В информационната система на граничните власти се регистрират гражданите от всички държави, включително и от страните от ЕС. Шофьорите на камиони разказват, че чакат с часове, докато преминат границата. За разлика от тировете леките автомобили минават безпроблемно.

Въпреки опашките водачите смятат, че трябва да има засилен контрол.


Красотата на България през обектива на смартфон (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/sveji/krasotata-na-bylgariia-prez-obektiva-na-smartfon-video-6045849

Вижте красивата ни страна, заснета с камерата на смартфон, която улавя магията, цветовете, атмосферата на България

"Детска Евровизия 2015" "Отблизо" часове преди началото

http://www.cross.bg/mira-razberat-evropa-1488934.html

/КРОСС/ Тази събота (21-ви ноември) специални гости в предаването „Отблизо с Мира" са телевизионният водещ Драго Драганов и поп певицата Йоанна Драгнева, докоснали се до магията на „Детска Евровизия 2015". От тях зрителите на БНТ ще разберат какви са трепетите и вълненията на участниците в песенния конкурс малко преди самото му начало. Кадри от репетициите на младите таланти и чисто новата сцена, часове преди спектакъла, са само част от изненадите в съботното издание. Специално видео ще покаже как протича един музикален урок на Крисия Тодорова- славейчето, което прослави България в Малта и я постави на музикалната карта на Европа. Водещата Мира Добрева е поканила в студиото и директора на Националното музикално училище „Любомир Пипков" Милка Митева, за да разбере кой възпитава музикалната култура у детето и през какво трябва да мине то, за да развие таланта си. В неделното издание на предаването зрителите ще разберат какви са новите реалности в Европа след атентата в Париж, в специален разговор от Брюксел със заместник-председателя на Комисията по външни работи на Европейския парламент - д-р Андрей Ковачев. Гледайте „Отблизо с Мира" тази събота и неделя (21-ви и 22-ри ноември) от 11:00 часа по БНТ1!  

Едно от девет деца по света живее в конфликтна зона

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/11/20/2653646_edno_ot_devet_deca_po_sveta_jivee_v_konfliktna_zona/?ref=rss


Близо 250 милиона деца живеят в страни, разкъсвани от конфликти, като над 200 хиляди са сред бежанците, търсещи убежище в чужда държава. Децата съставляват половината от най-бедните хора в света. 

Такава е равносметката от новия доклад на УНИЦЕФ по повод 26-ата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето на днешния ден - 20 ноември. 
Опасността от смърт до петата година при децата от най-бедните домакинства е два пъти по-голяма, отколкото при децата от...

ЕК поиска България да върне 316 957 евро от фондовете за селското стопанство

http://www.moreto.net/novini.php?n=307022

Европейската комисия поиска днес от България и още 17 държави от ЕС да върнат общо 276 милиона евро от фондовете за селското стопанство. Нашата страна следва да възстанови 316 957,85 евро, изразходвани неправилно. Решението е поместено в Официалния вестник на ЕС и в него се посочва, че периодът, обхванат от проверките, водещи до искането за възстановяването на средства, е между 2010 и 2014 година.

„Барса“ с Везенков громи в Евролигата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5125881

Барселона“ с Александър Везенков в състава си разгроми турския шампион „Пинар Кършияка“ - 107:70 в среща от баскетболната Евролига. Така испанският гранд взе реванш за загубата от същия тим в първия кръг. Българинът остана на терена около 5 минути и не успя да отбележи точка. „Барса“ е начело в групата с 5 победи и 1 загуба и си осигури участие в
Барселона“ с Александър Везенков в състава си разгроми турския шампион „Пинар Кършияка“ - 107:70 в среща от баскетболната Евролига. Така испанският гранд взе реванш за загубата от същия тим в първия кръг. Българинът остана на терена около 5 минути и не успя да отбележи точка. „Барса“ е начело в групата с 5 победи и 1 загуба и си осигури участие в

България е най-привлекателна аутсорсинг дестинация

http://pik.bg/българия-е-най-привлекателна-аутсорсинг-дестинация-news438798.html

България е най-привлекателна аутсорсинг дестинация

България спечели приз за най-привлекателна аутсорсинг дестинация за бизнес услуги и информационни технологии. Наградата беше връчена от британската Национална аутсорсинг асоциация вчера на официална церемония на годишните награди в Лондон. Призът беше получен от ръководителя на Службата за търговско икономически въпроси на България в британската столица Тоня Койчева, съобщиха от Министерство на икономиката.България спечели приза в конкуренция със Словакия, Южна Африка и Шри Ланка. Страната ни е номинирана за трета поредна година, като привлекателна дестинация за реализиране на инвестиционни проекти в областта на информационните технологии и бизнес услугите. Присъждането на наградата е резултат от съвместните дългогодишни усилия на Българската аутсорсинг асоциация, Българска агенция за инвестиции (БАИ), български компании, Службата за търговско-икономически въпроси в Лондон и др. Българската фирма „Скейл фокус“ също получи приз в категорията „Доставчик на годината“.

Британската Национална аутсорсинг асоциация е създадена преди 28 години с цел оказване на съдействие за развитие на индустрията и максимизиране ефективността от аутсорсинга. В организацията членуват 300 водещи мултинационални компании и 18 000 индивидуални членове. През октомври България беше наградена и от Европейската аутсорсинг асоциация и обявена за водеща дестинация за 2015 г

Набират кандидати за бране на ягоди в Испания

http://offnews.bg/news/n_1/n_595168.html

През периода 16-18 декември 2015 г. в градовете Пловдив, Благоевград и София ще се проведат интервюта за работа в Испания. Обявени са 155 свободни работни места в селското стопанство за бране на ягоди, съобщиха от Агенцията по заетостта. Срокът за кандидатстване е 11 декември 2015 г. Работодателите предлагат нетно възнаграждение в размер на 36,54 евро на ден (след внасяне на социални, здравни осигуровки и ДОД). Разходите за път до Испания са за сметка на работодателите, а връщането до България е за сметка на работника. Работното време е 6 ч. и 30 мин. на ден при шестдневна работна  седмица, а почивният ден е в зависимост от производителността и климатичните условия. Предвид възможностите за настаняване, кандидатите трябва да са жени на възраст от 18 до 40 г. Трябва да имат опит в селскостопанска работа, да са физически здрави, без заболявания на опорно-двигателния апарат, да нямат проблеми с кръвното налягане, алергии и да са свикнали на тежък физически труд, който се полага ежедневно. Очакваното заминаване на одобрените след интервюто кандидати е през февруари и март 2016 г. Трудовите договори се подписват на място в Испания и съдържат клауза за пробен период от 15 дни. Кандидатите следва да заявят своя интерес в бюрата по труда по местоживеене.

До 3 декември въвеждат единен регистър в ЕС на пътниците в самолетите

http://frognews.bg/news_102305/Do-3-dekemvri-vavejdat-edinen-registar-v-ES-na-patnitsite-v-samoletite/

Министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС обещаха до 3 декември да приемат единен регистър на личните данни на всички пътници, които резервират самолетни полети. На извънредната си среща в Брюксел министрите поискаха от Европейския парламент бързо да одобри законодателните промени, обясни представителят на Франция Бернар Казньов.

Зад кулисите на спектакъла „Детска Евровизия 2015“

http://www.cross.bg/spetzialnoto-noemvri-vi-1488933.html

/КРОСС/ Тази събота (21-ви ноември) от 14:00 часа зрителите на БНТ ще могат да усетят предстартовата треска и магията на „Детска Евровизия 2015", чрез специалното студио „Децата на България са супер", посветено на песенния конкурс. Живото предаване с водещи Драго Драганов и Йоанна Драгнева ще покаже последните приготовления за концерта в зала „Арена Аремеец". В специалното издание ще участват нашите музикални таланти - Крисия, Хасан, Ибрахим, Габи и Иван, които ще споделят за своите сценични вълнения и емоции. Зрителите ще могат да видят и още много талантливи деца от цяла България.Гледайте „Децата на България са супер" тази събота (21-ви ноември) от 14:00 часа само по БНТ1!  

Русия не разглежда вариант за газов хъб в България

http://www.cross.bg/bulgariya-gazov-potok-1488932.html

/КРОСС/Русия не разглежда вариант за строителството на газов хъб или отклонение от газопровода "Турски поток" на територията на България. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак. "Не се обсъжда", каза той, отговаряйки на съответния въпрос. "Българската страна трябва да обсъжда тези въпроси с Европейската комисия, защото те заедно с ЕК не дадоха да се осъществи проекта "Южен поток". В по-голяма степен ЕК, а не България - България не можа да защити своята позиция", добави министърът. България още през лятото предложи да се построи газов хъб от "Турски поток" на своята територия. На 17 ноември по време на посещението си в Москва българската делегация от министерството на енергетиката потвърди, че има интерес от строителството на газов хъб. В момента неговото изграждане се предвижда да стане на турско-гръцката граница.  

Радостин Стойчев: България ще бъде домакин на световното по волейбол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125864


"България ще бъде един от домакините на Световното първенство по волейбол през 2018 година", заяви бившият селекционер на националния отбор и настоящ треньор на Тренто - Радостин Стойчев пред bTV. "Личната ми информация неофициално е, че е потвърдено. Така че аз съм напълно убеден, че пъренството ще бъде организирано от Италия и България.

Радостин Стойчев: България ще бъде домакин на световното по волейбол през 2018 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5125884

"България ще бъде един от домакините на Световното първенство по волейбол през 2018 година", заяви бившият селекционер на националния отбор и настоящ треньор на Тренто - Радостин Стойчев пред bTV.
"Личната ми информация неофициално е, че е потвърдено. Така че аз съм напълно убеден, че пъренството ще бъде организирано от Италия и България.
"България ще бъде един от домакините на Световното първенство по волейбол през 2018 година", заяви бившият селекционер на националния отбор и настоящ треньор на Тренто - Радостин Стойчев пред bTV. "Личната ми информация неофициално е, че е потвърдено. Така че аз съм напълно убеден, че пъренството ще бъде организирано от Италия и България.

7-те най-добри сайта с изгодни оферти за Черния петък

http://econ.bg/Новини/7-те-най-добри-сайта-с-изгодни-оферти-за-Черния-петък_l.a_i.708791_at.1.html

Пазаруването по време на големи намаления, независимо от сезона, е най-добрият начин да се спестят пари. Но когато става дума за Черния петък, имаме...

Прокуратурата предаде на съд братовчедите, пробвали да ограбят тотото

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-predade-na-sad-bratovchedite-probvali-da-ograbyat-tototo-news242084.html

Софийската градска прокуратура предаде в петък на съд братовчедите Николай Маринов и Продан Маринов, които пробваха да оберат спортния тотализатор чрез измама.   Те бяха арестувани на 8 август във Варна, когато стана ясно, че са опитали да спечелят джакпота в 51-вия тираж на играта 6 от 49, изтеглен на 26 юни 2014 година. Според разследващите, след като пробил системата на тотото с парола на служител, Николай Маринов нанесъл печелившите числа в електронен фиш в системата и върнал часовника с час назад, за да е валиден фишът.   Данните обаче се записвали на три отделни носителя и това издало двамата обвиняеми. Продан пък представил в тотото скъсан фиш и обяснил, че се скарал с приятел за печалбата и така го увредили. Серийният номер обаче съвпадал с фиша, попълнен от Николай в системата.   На двамата са повдигнати обвинения за опит за измама в големи размери.

Министерството на финансите преотвори емисия 20-годишни еврооблигации

http://www.cross.bg/evroobligatzii-godishni-dulg-1488931.html

/КРОСС/Министерството на финансите преотвори емисия 20-годишни еврооблигации с падеж 26 март 2035 година в обем от 50 млн. евро. Сетълментът на трансакцията е на 20 ноември 2015 г. с което общият обем на книжата в обращение достигна 900 млн. евро.Операцията по преотварянето е от типа частно пласиране на дълг, което е стандартен инструмент в процеса по управление на държавния дълг и се използва от държавите от Европейския съюз. Дълговата операция e осъществена в съответствие с документацията по ратифицираната Глобална средносрочна програма за емитиране на облигации на международните капиталови пазари и е в рамките на утвърдения в Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. лимит за държавен дълг. Самият характер на сделката не предполага нейното предварително публично анонсиране, a е в следствие на заявен интерес от страна на глобален инвеститор да придобие книжа от облигациите чрез избран от него дилър в условия на конфиденциалност до сетълмента по сделката. Параметрите на трансакцията се публикуват след нейното приключване на Люксембургската фондова борса, където са регистрирани книжата.Доходността по преотварянето, осъществено на 13 ноември 2015 г., е в размер на 3,987% и е съпоставима с доходността на емитираните на 29.10.2015 г. от Република Румъния 20-годишни еврооблигации (3,93%), които притежават инвестиционен кредитен рейтинг от Moody's, Standard & Poor's и Fitch. Спредът спрямо осреднения лихвен суап е 250 б.т

Разбиха служебна кола на Горското в Струмяни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125855

Тази нощ неизвестни са разбили служебния автомобил на мобилното контролно звено към
Тази нощ неизвестни са разбили служебния автомобил на мобилното контролно звено към "Държавно горско стопанство Струмяни", сигнализира директорът на стопанството. Колата, която е със специален режим на движение, е била паркирана в двора на къщата на горския служител в с. Илинденци, където домува. Рано сутринта той намира автобила отворен,

Осъдиха 21-годишен наркозависим рецидивист, обрал жилище във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=307023

Осъдителна присъда постанови Районен съд – Варна по отношение на 21-годишен младеж, извършил при опасен рецидив кражба на вещи от жилище на свой познат. Делото срещу 21-годишният Х. Дончев бе разгледано в процедура на съкратено съдебно следствие.

Джихадистката от Сен Дени замесена с наркотици

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-parizh-okyrvaven/dzhihadistkata-ot-sen-deni-zamesena-s-narkotici-6045850

Тя определено не е спазвала законите на Шериата, консумирала е алкохол, рядко е посещавала джамии

Ново 20: МВР, ДАНС и ГДПОБ ще следят банковите ни сметки

http://pik.bg/ново-20-мвр-данс-и-гдпоб-ще-следят-банковите-ни-сметки-news438860.html

Ново 20: МВР, ДАНС и ГДПОБ ще следят банковите ни сметки

Банковите ни сметки ще влязат в електронен регистър. Това решиха депутатите, които гласуваха на второ четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Информационната система ще бъде създадена и поддържана от Българската народна банка.

В нея ще бъдат включени номерата на банковите сметки, имената на техните титуляри, както и онези хора, които са упълномощени да се разпореждат с парите. В регистъра ще се включат и лицата, които имат наети банкови сейфове.

Е-регистърът трябва да заработи от януари 2017 година. Банките пък трябва всеки месец да подават актуални данни за сметките към БНБ. Достъп до системата ще имат Националната агенция по приходите (НАП), Министерството на вътрешните работи (МВР), ДАНС, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), Главна дирекция "Национална полиция", както и органите на съдебната власт. Същото ще важи за Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, съобщава „Новинар”.

Целта на промените е да се ограничат зачестилите трансгранични случаи на данъчни измами и опити за укриване на данъци. Всъщност с част от промените в Данъчно-осигурителния кодекс се прилага на практика евродиректива за автоматичния обмен на финансова информация между евроинституциите.

Идеята за създаването на електронния регистър бе на финансовия министър Владислав Горанов, който още през февруари се закани да облече тази идея в закон. Тогава той обясни, че родните служби могат да изпращат запитване до всички български банки. Процесът тече с месеци и дотогава информацията може да е безполезна, особено що се отнася за разследване на случаи на "пране на пари"

Доц. Маринов: Президентът няма право да формулира външната политика на страната

http://frognews.bg/news_102304/Dots-Marinov-Prezidentat-niama-pravo-da-formulira-vanshnata-politika-na-stranata/

Президентът говори по начин, който е изключително неадекватен на днешната обстановка. В Европа и света подходът е съвсем различен, това антируско говорене вреди на българските национални интереси. Това каза пред БНР политологът доц. Александър Маринов от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Обвиниха официално четиримата даяджии от Хасково за подкуп

http://www.cross.bg/podkyp-ofitzialno-haskovo-1488929.html

/КРОСС/Подозираните в рекет четирима служители на Държавната автомобилана администрация - Хасково бяха официално обвинени. Даниел Христов, Вихър Василев, Константин Въжарски и Димитър Михайлов са привлечени за обвиняеми по досъдебно производство по чл. 301 от НК за искане и получаване на подкуп, съобщи Пловдивската апелативна прокуратура. Както вече писахме, двете смени на пътния проверяващ орган на аутобана Марица бяха задържани при спецоперация в сряда вечерта. При обиските у тях баха намерени големи суми левове и валута, бижута и документи. Държавното обвинение подозира, че те системно са изнудвали с по 20 евро "такса спокойствие" шофьори на чужди тирове, за да не започнат срещу тях проверки.  

Манфред Вебер: ЕНП и Германия ще продължат да подкрепят България и Бойко Борисов

http://www.cross.bg/tzvetanov-bulgariya-dvamata-1488930.html

/КРОСС/Европейската народна партия (ЕНП) и Германия ще продължим още по-активно да подкрепяме България и правителството на Бойко Борисов. Това ще бъде още по-голям наш приоритет заради нестабилността, която се създава в региона на Балканите. Това заяви председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер по време на среща с председателя на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. Двамата разговаряха в рамките на конгреса на германския Християнсоциален съюз (ХСС) в Мюнхен, където Цветанов е специален гост.Цветан Цветанов и Манфред Вебер обсъдиха и последните информации около терористични нападения в Париж и Мали, както и срещу сваления руски самолет. Двамата се обединиха около извода, че няма страна в Европа, която да е застрахована от появата на радикализация на нейна територия и затова трябва да се подобри взаимодействието на службите за сигурност в цяла Европа. В рамките на конгреса на ХСС в Мюнхен Цветан Цветанов се срещна и с депутата от германския Бундестаг и председател на работната група по въпросите на вътрешната сигурност към фракцията на управляващата десница ХДС/ХСС Ханс-Петер Ул. Двамата обсъдиха развитието на законодателните процеси в сферата на сигурността в България и Германия в контекста на процесите в Европа.В Мюнхен Цветан Цветанов се срещна и с ръководителя на държавната администрация на Бавария Каролина Гернбауер. Двамата оцениха високо двустранните отношение между Бавария и България

Непълнолетните с придружител на "Пирин" - "Левски"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125831

Непълнолетните зрители на мача
Непълнолетните зрители на мача "Пирин" - "Левски" , който ще се играе в неделя от 16,30 ч, ще бъдат допускани на стадион "Хр. Ботев" само с придружител. Това съобщиха от ОД на МВР-Благоевград. От всички посетители ще се изисква представянето на документ за самоличност, допълниха от

Стартът на сезона в ски скоковете под въпро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5125827

Владимир Зографски е заявен за първия старт от световната купа по ски скоковете за сезона в Клингентал (Германия) в неделя. Българинът вече е там и тренира, но надпреварата е под въпрос заради лоши метеорологични условия. Силният дъжд и вятър направиха невъзможно използването на голяма шанца и квалификациите бяха отложени.
Владимир Зографски е заявен за първия старт от световната купа по ски скоковете за сезона в Клингентал (Германия) в неделя. Българинът вече е там и тренира, но надпреварата е под въпрос заради лоши метеорологични условия. Силният дъжд и вятър направиха невъзможно използването на голяма шанца и квалификациите бяха отложени.

И Разград на протест срещу скъпите винетки

http://www.cross.bg/razgrad-vinetkite-tzenata-1488928.html

И Разград се включва в националния протест срещу повишаване на цените на винетките. Организатор на събитието в Разград е компютърният специалист Деян Пейчев. Той вече е подготвил официалното уведомление до кмета на общината, както изисква Законът за събранията, митингите и манифестациите. Протестът ще е на 28 ноември, следващата събота, от 13,00 ч. пред сградата на община Разград. Основното искане, което ще бъде изразено чрез речи и плакати, е за преразглеждане на цената на винетките - съобщи Пейчев. По думите му цената не отговаря на реалността, а възрастен човек от село недалеч от Разград не би следвало да плаща същата цена за ползване на пътна инфраструктура, каквато плаща и човек с 4-тонен бус, изминаващ стотици хиляди километри на година. Ще припомним, че националните протести бяха провокирани от правителствено решение цената на винетките да скочи с 30 лв. и стане 97 лв.    

Новият албум на Адел - само по "ретро" начина, с продажби

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/20/2653608_noviiat_album_na_adel_-_samo_po_retro_nachina_s/?ref=rss


Дългоочакваният нов албум на британската певица Адел "25" е на пазара от днес, но не и там, където милиони фенове го очакват - в стрийминг платформите Spotify, Deezer и Apple Music. Той може да бъде закупен единствено по "старомодния" начин - на компактдиск или в магазина на iTunes онлайн, пише "Ройтерс".

Новината съобщиха самите стрийминг компании, като от Spotify казаха в обръщение към Адел, че се надяват тя да даде възможност на своите 24 млн. фена в услугата скоро да се...

Балканска оперна мрежа създават в Стара Загора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125821

Балканска оперна мрежа ще бъде създадена в Стара Загора по време на 46-ия поред Фестивал на оперното и балетното изкуство, който започва на 23 ноември, понеделник. Това съобщи днес директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов. Поканени са представители на оперни театри в Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Румъния,
Балканска оперна мрежа ще бъде създадена в Стара Загора по време на 46-ия поред Фестивал на оперното и балетното изкуство, който започва на 23 ноември, понеделник. Това съобщи днес директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов. Поканени са представители на оперни театри в Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Румъния,

Паметникът на връх Шипка пак заплашен да остане без полицейска охрана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125812

Паметникът на свободата на връх Шипка може да остане без сегашната си полицейска охрана, ако бъдат приети от парламена внесените от правителството предложения за изменения на Закона за МВР. Вносителят предлага охраната, която сега е за сметка на вътрешното министерство, да отпадне. Същото се отнася и за Националния исторически музей в София.
Паметникът на свободата на връх Шипка може да остане без сегашната си полицейска охрана, ако бъдат приети от парламена внесените от правителството предложения за изменения на Закона за МВР. Вносителят предлага охраната, която сега е за сметка на вътрешното министерство, да отпадне. Същото се отнася и за Националния исторически музей в София.

Д-р Ценка Местанска, психолог: Как се лекуват разбити сърца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5116849

“Темата за любовното разочарование и как да се справим с него напоследък е доста актуална. 80% от хората, които се обръщат към мен за помощ, идват точно с такъв проблем. Много мъка и много болка таят жените. Много е писано за любовта и това си остава вечна тема. Когато човек е влюбен, сякаш вижда света по друг начин.
“Темата за любовното разочарование и как да се справим с него напоследък е доста актуална. 80% от хората, които се обръщат към мен за помощ, идват точно с такъв проблем. Много мъка и много болка таят жените. Много е писано за любовта и това си остава вечна тема. Когато човек е влюбен, сякаш вижда света по друг начин.

Русия ще инвестира 750 млрд. рубли в трите си космодрума

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/rusiia-shte-investira-750-mlrd-rubli-v-trite-si-kosmodruma-206441/

Значителна част от средствата са за новия Източен космодрум, който ще бъде построен в Амурска област

Японски атлет с нов рекорд в бягането на 4 крака

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5125809

Японският атлет Кеничи Ито продължава да бъде №1 в „маймунския спринт”, след като подобри досегашното си постижение в дисциплина, съобщава "Индипендънт".
Ито измина 100 метра на 4 крака за 15,71 секунди. Миналата година японецът спря хронометрите на 15,86 секунди и влезе за пореден път в Книгата с световните рекорди на Гинес.
Японският атлет Кеничи Ито продължава да бъде №1 в „маймунския спринт”, след като подобри досегашното си постижение в дисциплина, съобщава "Индипендънт". Ито измина 100 метра на 4 крака за 15,71 секунди. Миналата година японецът спря хронометрите на 15,86 секунди и влезе за пореден път в Книгата с световните рекорди на Гинес.

Бъчварова: Няма радикализация сред българските мюсюлмани

http://society.actualno.com/bychvarova-njama-radikalizacija-sred-bylgarskite-musulmani-news_508857.html

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на правосъдието Христо Иванов увериха, че сред българските мюсюлмани и в българските затвори не се наблюдава радикализация. По въпроса за радикализацията на мюсюлманското население вицепремиерът отбеляза пред български журналисти в Брюксел, че това е процес и риск, който се следи много внимателно. Имаме стратегия и план за действие. В момента не можем да говорим за реални рискове, но наш ангажимент и отговорност е да не

Македония поиска помощ от ЕС заради бежанския поток

http://balkani.actualno.com/makedonija-poiska-pomosht-ot-es-zaradi-bejanskija-potok-news_508858.html

Македония, която е една от страните, през която преминават транзитно мигранти, поиска днес съдействие от Европейския съюз, за да се справи с наплива, след като започна да филтрира навлизането на мигранти на своя територия, предаде AFP. "Македония не иска да става буферна зона между Гърция и другите страни от ЕС. Опасяваме се, че мигрантите, които не бъдат приети в Западна Европа не останат блокирани у нас. Ние не можем да се справим с това сами, имаме нужда от съдействието на ЕС", заяви премиер

Александър Манолев става зам.-министър на туризма

http://politics.actualno.com/aleksandyr-manolev-stava-zam-ministyr-na-turizma-news_508859.html

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на длъжността заместник-министър на туризма е назначен Александър Манолев, съобщиха от правителствената информационна служба. Манолев е завършил висшето си икономическо образование във Великобритания, специализирал е в Будапеща и Лондон в сферата на инвестициите и управлението на европейски проекти. Има дългогодишен професионален опит в областта на маркетинга. Към момента работи в международна финансова институция. Припомняме, че премиерът Бо

Братът на терориста Абаауд е бил арестуван

http://africa.actualno.com/bratyt-na-terorista-abaaud-e-bil-arestuvan-news_508860.html

Миналият месец мароканските власти са арестували по-малкия брат на сочения за организатор на атентатите в Париж Абделхамид Абаауд (на снимката), съобщава Reuters. Според марокански източници от силите за сигурност Ясин Абаауд е бил арестуван близо месец след като е пристигнал в родния град на баща си Агадир и оттогава насам той е държан в ареста. Все още не е ясно защо Ясин е пътувал за Мароко и дали е имал връзка с ислямистката европейска клетка, част то която е бил и брат му. По-рано днес с

Тревога! Децата вече започват да пушат от 5-ти клас

http://petel.bg/Trevoga--Detsata-veche-zapochvat-da-pushat-ot-5-ti-klas__134710

Снимка: Булфото, архив Спада долната граница на пушачите и децата вече започват да употребяват цигари от 5 клас. Това каза пред „Фокус”...

Край на топлите дни! Ето от кога се разваля времето

http://petel.bg/Kray-na-toplite-dni--Eto-ot-koga-se-razvalya-vremeto-__134711

Снимка: Булфото, архив През нощта увеличението на облачността от север ще продължи. Ще духа слаб, в Източна България и умерен югозападен...

Мигрантите от Македония, Сърбия и Румъния тръгват към България

http://frognews.bg/news_102303/Migrantite-ot-Makedoniia-Sarbiia-i-Rumaniia-tragvat-kam-Balgariia/

Мигрантите могат да се насочат към България, след като повечето балкански страни въведоха ограничения за тяхното придвижване. Това предупреждава говорителят на Международната организация за миграция (МОМ) Жоел Милман.

Прокуратурата пак поиска ареста на Сидеров и Чуколов - имали трайно изградени престъпни навици

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/20/2653607_prokuraturata_pak_poiska_aresta_na_siderov_i_chukolov/?ref=rss


Софийската градска прокуратура (СГП) протестира решението на съда да освободи лидера на "Атака" Волен Сидеров и депутата Десислав Чуколов срещу гаранция в размер на по 6 хил. лева, съобщиха от прокуратурата.

Според СГП решението на Софийския градски съд е незаконосъобразно. Обвинението настоява на двамата да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", като в съобщението на прокуратурата се казва, че са налице всички предпоставки за това.
...

Японски атлет с нов рекорд в бягането на 4 крака (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125767

Японският атлет Кеничи Ито продължава да бъде №1 в „маймунския спринт”, след като подобри досегашното си постижение в дисциплина, съобщава
Японският атлет Кеничи Ито продължава да бъде №1 в „маймунския спринт”, след като подобри досегашното си постижение в дисциплина, съобщава "Индипендънт". Ито измина 100 метра на 4 крака за 15,71 секунди. Миналата година японецът спря хронометрите на 15,86 секунди и влезе за пореден път в Книгата с световните рекорди на Гинес.

Хр. Иванов: България подкрепя бързи мерки срещу тероризма и радикализацията

http://www.cross.bg/radikalizatziyata-merki-deiistviya-1488927.html

/КРОСС/Българската държава подкрепя заключенията на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи за необходимостта от предприемане на незабавни действия по въвеждане на допълнителни мерки за борба с тероризма, включително и чрез използване на мултидисциплинарен подход за превенция на радикализацията. Засилената работа срещу радикализацията в затворите е безусловно необходима.Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов днес по време на извънредното заседание на съвета по ПВР, посветено на спешните последващи действия, които трябва да бъдат предприети след терористичните атаки в Париж. Съветът изразява солидарност с народа на Франция и отбелязва, че терористичните актове в Париж на 13 ноември са посегателство срещу европейските ценности на свобода, демокрация, права на човека и върховенство на закона. В този контекст Съветът подчертава важността на ускоряването на предприемане на конкретни мерки по засилване на контрола на външните граници, безопасността на полетите, обмена на информация, приемането на общ стандарт за огнестрелните оръжия, сътрудничество в областта на наказателното правосъдие и др.Общият мотив в изказванията по време на заседанието бе необходимостта бързо да се приложат на практика заключенията на съвета.

Прокуратурата: Сидеров и Чуколов са опасни, трябва да са в ареста

http://offnews.bg/news/n_1/n_595149.html

Софийска градска прокуратура протестира решението на съда, с което искането за задържане под стража на Волен Сидеров и Десислав Чуколов не беше уважено. Двамата депутати от "Атака" със свален имунитет прекараха едва 12 часа в ареста, след като им повдигнаха обвинения за нахлуването в НАТФИЗ, и бяха пуснати на свобода срещу парична гаранция от по 6000 лева с мотива, че задържането им е незаконно. От прокуратурата обаче считат определението на Софийски градски съд за незаконосъобразно и настояват спрямо Сидеров и Чуколов да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, тъй като са налице всички предпоставки за това, пише в официално съобщение. Държавното обвинение се мотивира с това, че събраните в хода на разследването множество доказателства сочат категорично за наличие на обосновано предположение, че двамата обвиняеми са извършили престъпленията, за които са привлечени към наказателна отговорност. За тях е предвидено наказание лишаване от свобода. "Доказана е не хипотетична, а реална опасност Сидеров и Чуколов да извършат друго престъпление, ако не са в ареста. Тя се се извежда от водените срещу тя досъдебни производства за извършени престъпления през непродължителен период от време - в рамките на 15 дни, а срещу Сидеров и неприключилото дело за инцидента на летище Варна".  Обвиняемите са лица със завишена степен на обществена опасност в сравнение с другите граждани, заявяват още от прокуратурата. „След като народен представител не е успял и не успява да формира поведението си съобразно закона , нещо което е длъжен да прави много по-добре от останалите граждани, то неговата обществена опасност е изключително висока . Двамата обвиняеми демонстрират усещане за безнаказаност, като се опитват да омаловажат извършените от тях деяния и се представят като жертви на политически натиск", пише в протеста. Според обвинението поведението на Сидеров и Чуколов като цяло е груба демонстрация на власт и привилегии, като общоизвестна е страстта им към използване на служебни карти и изискване към органите на реда да им се представят, да им осигуряват съдействие и да посочват имената на ръководителите им, както и непреодолимо желание да извършват проверки в качеството си на органи какъвто не са. "В тяхното поведение и действия се наблюдава градация, която преминава от хулиганство към деяния срещу личността, като същите стават все по-неудържими. При анализ на изложеното е налице постоянство, говорещо не за инцидентна проява, а за трайно изградени престъпни навици“, подчертават от държавното обвинение. Протестът на Софийска градска прокуратура ще бъде разгледан на 24 ноември.

Христо Иванов: България подкрепя бързи мерки срещу тероризма и радикализацията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5125794

Българската държава подкрепя заключенията на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи за необходимостта от предприемане на незабавни действия по въвеждане на допълнителни мерки за борба с тероризма, включително и чрез използване на мултидисциплинарен подход за превенция на радикализацията. Засилената работа срещу радикализацията в затворите е
Българската държава подкрепя заключенията на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи за необходимостта от предприемане на незабавни действия по въвеждане на допълнителни мерки за борба с тероризма, включително и чрез използване на мултидисциплинарен подход за превенция на радикализацията. Засилената работа срещу радикализацията в затворите е

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване