Арестуваха пияна шофьорка, отказала кръвна проба

http://pik.bg/арестуваха-пияна-шофьорка-отказала-кръвна-проба-news443708.html

Арестуваха пияна шофьорка, отказала кръвна проба

Трима пияни шофьори са засечени по пътищата на Лудогорието в последните дни – съобщават от ОДМВР-Разград.

Първият е хванат на кръстовището между улиците „Сава Катрафилов”, „Св.Климент” и „Антим І” в Разград. Проверката, извършена около 22.35 часа на 27 ноември, установила, че 49-годишният П.С. от Разград шофира „Рено Еспейс” с 1,78 промила алкохол в издишания въздух. Взета е и кръвна проба за изследване. Мъжът е задържан за 24 часа в РУ-Разград.

23-годишна жена от Разград също е установена да шофира след употреба на алкохол. Проверката е извършена около 06.15 часа на 28 ноември по улица „Жеравна”, пред хотел „Разград”. И.Т. управлявала собствения си автомобил „Пежо 206” с 1,59 промила алкохол. Жената отказала кръвна проба. Задържана е за 24 часа.

Третият пиян шофьор е на 54 години от лознишкото село Синя вода. Около 20.30 часа на 28 ноември в село Сейдол е спрян за проверка лек автомобил „Хонда”. Пробата с дрегер на мъжа зад волана отчела 1,45 промила алкохол. На водача е издаден талон за медицинско изследване на кръвта. Той е задържан за 24 часа в РУ-Лозница.

И по трите случая са образувани бързи производства.

В понеделник е Мечкинден! Ето какво се прави за късмет и здраве

http://petel.bg/V-ponedelnik-e-Mechkinden--Eto-kakvo-se-pravi-za-kasmet-i-zdrave-__135719

30 Ноември - Андреевден На този ден имен ден празнуват: Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен,...

Предозиране: Руският "Хор на Турецкий" може да се прекръсти заради Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/29/2658820_predozirane_ruskiiat_hor_na_tureckii_moje_da_se/?ref=rss


Популярната в Русия вокална група "Хорът на Турецкий" може да смени името си заради конфликта между Москва и Анкара заради сваления руския боен самолет.

Това разказа ръководителят Михаил Турецкий пред радиостанция Business FM. Освен това той сподели, че се е замислил и да си смени фамилията, на която е кръстен хорът.

"Трудно е "на пожар" да вземаш подобно решение. Не е лесно да се смени името на групата. Ако си сменя фамилното име, може би ще взема това на жена ми",...

Турция предава тялото на пилота на Русия

http://frognews.bg/news_102789/Turtsiia-predava-tialoto-na-pilota-na-Rusiia/

Тялото на пилота, загинал при свалянето на руския самолет, ще бъде предадено на Русия както поиска Москва. Това съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу. Той заяви, че с действията на различни коалиции в Сирия подобни инциденти не са изключени и в бъдеще. Давутоглу призова за споделяне на информацията и координация в действията на различните държави, които извършват операции в Сирия.

Турция предава на Русия тялото на загиналия пилот от сваления руски самолет

http://www.mediapool.bg/turtsiya-predava-na-rusiya-tyaloto-na-zaginaliya-pilot-ot-svaleniya-ruski-samolet-news242427.html

Тялото на пилота, убит при свалянето на руски самолет от Турция във вторник, е откарано в Турция късно снощи, за да бъде предадено на Русия по искане на Москва, съобщи в неделя турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от Ройтерс. Православни свещеници са извършили необходимите религиозни обреди над тялото, каза Давутоглу на пресконференция в Анкара, преди да замине за Брюксел за среща с лидерите на ЕС по въпросите на миграцията. Давутоглу заяви, че докато в Сирия действат различни коалиции с различни цели, подобни инциденти като свалянето на руския самолет могат да се случват, независимо от размяната на информация и координацията. Говорителят на руското посолство в Анкара Игор Митяков потвърди за ТАСС, че тялото на пилота Олег Пешков ще бъде предадено на руските дипломати. Той каза, че тялото ще бъде превозено със самолет от окръг Хатай в Анкара и ще бъде съпроводено от военния атаеше на посолството. На летището в Анкара тялото ще бъде посрещнато от посланика. Турски изтребител свали във вторник руски бомбардировач Су-24, който според Анкара е нарушил турското въздушно пространство близо до границата със Сирия. Двамата пилоти успяха да катапултират, но единият бе убит с огън от земята. Вторият бе спасен и откаран в базата.

Разбиха склад за контрабандни цигари в Русе

http://www.cross.bg/tzigari-kytii-kontrabandni-1489891.html

/КРОСС/Склад за съхранение и дистрибуция на контрабандни цигари беше разкрит в русенския квартал „Селеметя" при съвместна операция на полицията и митниците. Открити и иззети са общо 3500 кутии (70 000 къса) цигари без акцизен бандерол. Сформираната специално за тази операция мобилна група от гранични полицаи и митнически инспектори е извършила претърсване на всички помещения на адреса, за който са събрани предварително данни, че се използва за съхранение на нелегални акцизни стоки. 1500 кутии с цигари са открити в една от стаите на къщата, а други 2000 кутии са били укрити в гаража към имота. Всички кашони са били допълнително опаковани в черни найлонови чували, за да не се вижда съдържанието им.  

В по-малко фирми ще взимат коледни бонуси

http://frognews.bg/news_102788/V-po-malko-firmi-shte-vzimat-koledni-bonusi/

Спрямо миналата година броят на работодателите, които ще дадат бонус, намалява значително. Хората, работещи в половината от дружествата ще бъдат зарадвани, сочи проучване на Асоциацията на индустриалния капитал, направено за bTV.

Придружител на пациент преби санитарка в болницата в Благоевград

http://www.mediapool.bg/pridruzhitel-na-patsient-prebi-sanitarka-v-bolnitsata-v-blagoevgrad-news242426.html

Санитарка от МБАЛ-Благоевград беше бита тази нощ от придружител на пациент, предаде БГНЕС. Нападателят е успял да избяга и се издирва от полицията. Инцидентът е станал в Спешно приемно отделение към 2.15 часа тази нощ. 51-годишната санитарка е била бита и ритана в асансьора, водещ към отделението по Образна диагностика. По информация на агенцията към 01.30 часа през нощта е получен сигнал за възрастен човек с наранявания след падане. След като е докаран в болницата е установено, че 70-годишният мъж има фрактури на ребрата. По това време пристига 37-годишният му син, който първо удря баща си по главата. След това напада санитарката и й нанася побой. Тя успява да избяга и екипът на болницата вика полицията. Нападателят е избягал, като е взел личната карта на баща си. В момента се издирва от полицията. По неофициални данни побойникът е лежал многократно в психиатрия. Пребитата жена е прегледана и се е прибрала в дома си.

Принц Хари падна от кон по време на мач по поло

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5142832

Британският принц Хари е паднал от кон по време на благотворителен мач по поло в Южноафриканската република, съобщи BBC. Инцидентът се случил, след като принцът изпуснал юздите. Конят се изправил рязко и хвърлил ездача си. Играта е била прекратена. След като се разбрало, че принц Хари не е пострадал мачът е бил продължен.

Малък град в Уелс се превърна в „офшорен рай”

http://www.moreto.net/novini.php?n=307679

Малък град в Южен Уелс регистрира своите дребни независими бизнеси като офшорни компании, за да покаже колко несъвършени са британската и международните данъчни системи – и то с изненадващ успех. Малко градче в Уелс в подножието на Черните планини скоро може да се изключи от администратичното деление на Великобритания, поне според данъчните власти в страната.

Съдят крадци, пребили с бухалка баба за 70 лв.

http://pik.bg/съдят-крадци-пребили-с-бухалка-баба-за-70-лв-news443704.html

Съдят крадци, пребили с бухалка баба за 70 лв.

Дръзки грабители, нападнали старица от великотърновското село Александрово, застават пред Темида. Окръжният съд в старата столица в понеделник ще разгледа делото срещу 19-годишния Васил А. и 25-годишния Фердьо Р. Прокуратурата е повдигнала обвинение на двамата съучастници за извършеното на 4 юли 2013 г злодеяние.

Тогава мъжете се промъкнали в жилището на 72-годишната Ц. Х. Самотноживеещата баба се опитала да прокуди неканените гости, но те се нахвърлили върху нея с бухалка и захванали да я удрят по лицето, след което задигнали 70 лв. При побоя бандитите и причинили фрактура на долната челюст. Заради нанесената средна телесна повреда, възрастната жена в продължение на два месеца имала проблеми с храненето и говора.

Според обвинението на прокуратурата, Васил А. е извършил деянието като непълнолетен, но е разбирал значението на действията си, бил е в състояние да ги ръководи и затова трябва да понесе пълна наказателна отговорност.

Германия изпраща в помощ на Франция 1200 военнослужещи

http://www.cross.bg/germaniya-viker-siriya-1489890.html

/КРОСС/Германия може да изпрати 1200 военнослужещи за подпомагане на бойните операции на Франция в Сирия. Това заявява генералният инспектор на германските въоръжени сили генерал Фолкер Викер в интервю за вестник Bild am Sonntag. „От военна гледна точка, за обезпечаването на функционирането на самолетите и корабите са необходими приблизително 1200 военнослужещи", отбелязва Викер. По данни на изданието правителството на Германия ще се стреми да получи мандат за започване на операцията още тази година. В момента министерството на отбраната на Германия изработва детайли по операцията= „Началото на операцията може да последва веднага след официалното получаване на мандата", твърди генералният инспектор. По негови думи, има възможност военната мисия да бъде продължителна, тъй като военният потенциал на Германия позволява това. ИТАР-ТАСС отбелязва, че ако в Сирия наистина бъдат изпратени 1200 германски войници, това ще стане най-голямата задгранична военна мисия на Бундесвера. Германия смята да изпрати в Сирия разузнавателни самолети „Торнадо", военна фрегата и самолети за презареждане във въздуха като част от мисията. Викер потвърждава, че в момента се водят разговори с Турция и Йордания за това къде да бъдат разположени самолетите „Торнадо" - на базата в Инджирлик или в Аман. На този етап, според Фолкер Викер, участието на военновъздушните сили на Германия в авиоударите в Сирия не е целесъобразно.  

Принц Хари падна от кон по време на мач по поло (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5142817

Британският принц Хари е паднал от кон по време на благотворителен мач по поло в Южноафриканската република, съобщи BBC.
Инцидентът се случил, след като принцът изпуснал юздите. Конят се изправил рязко и хвърлил ездача си. Играта е била прекратена. След като се разбрало, че принц Хари не е пострадал мачът е бил продължен.
Британският принц Хари е паднал от кон по време на благотворителен мач по поло в Южноафриканската република, съобщи BBC. Инцидентът се случил, след като принцът изпуснал юздите. Конят се изправил рязко и хвърлил ездача си. Играта е била прекратена. След като се разбрало, че принц Хари не е пострадал мачът е бил продължен.

Бойко Великов: БСП е идейна и програмна партия и трябва да се води от политиките

http://frognews.bg/news_102787/Boiko-Velikov-BSP-e-ideina-i-programna-partiia-i-triabva-da-se-vodi-ot-politikite/

„Това, което искаме да изработим като политика и действия, конкретни виждания на партията за развитието на страната, трябва е водещо, а не вътрешнопартийно противопоставяне”. Това заяви в ефира на БНР зам.-председателят на НС на БСП Бойко Великов.

Шефката на учителския синдикат подкрепи чистката на директори

http://offnews.bg/news/n_1/n_599270.html

Председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева се включи в защитата на решението за масово пенсиониране на училищни директори и учители. Профсъюзният лидер изтъкна като мотив необходимостта от подмладяване. Пред агенция "Фокус" тя заяви: "Дълбоко съм убедена, че подмладяването на управленските кадри в образованието е крайно наложително. От средата на юли изменението на Кодекса на труда влезе в сила. Септември бяха освободени много учители. Бяха обявени местата на 140 директори, които работеха като временно изпълняващи директори. Останаха около 250-300 учители, които трябва да се пенсионират, но тъй като директорите не могат да намерят учители на тяхно място, ги оставиха. В системата в цяла България има около 500 директори, които трябва да бъдат пенсионирани.В някои региони те се пенсионираха още в началото на септември”, каза тя. „Всички казват, че трябва да влязат млади учители в системата, но ако някои иска да влязат млади кадри в училище директорите не трябва да протестират, защото им е дошло времето. В края на краищата на всички идва това време, за да може да отворят пътя за кариерно развитие на младите хора. Учителят е в системата и работи активно, когато вижда, че има възможно развитие на място, но когато кариерното развитие е запушено, няма как да има такова отношение”, посочи Янка Такева. Пенсионирането на директорите щяло да се отрази добре, тъй като "ще се въведе нов стил на управление". Според нея не ставало дума за чистка, а за изпълнение на Кодекса на труда, който, обаче, в тази му част не налага задължението на работодателя да пенсионира, а само дава тази възможност и работодателят сам преценява. Някои от подчинените на МОН регионални инспекторати са отказали да пенсионират директори с мотива, че те работят много добре. Пример за това е РИО-Варна. Пред в. "Сега" началникът му Венцеслава Генова заяви, че в областта има 7 директори в пенсионна възраст, но засега тя няма да се възползва от правото си да ги пенсионира. "Преценила съм, че те ръководят успешно училищата си и е добре първо да подготвят свои заместници, за да има приемственост, и чак тогава да излязат в заслужен отдих", каза тя. Не такъв е случаят в София, където началник на регионалния инспекторат към МОН беше Ваня Кастрева - сега зам.-министър на образованието. В София училищата, чиито директори ще бъдат пенсионирани, са десетки. Сред тях е и Втора немска езикова гимназия (73 СОУ), която е едно от най-силните училища не само в София, а и в страната. Учителският колектив реагира остро срещу това решение. В отговор на въпрос от OFFNews дали единственият мотив за решението е ЕГН-то и взети ли са предвид резултатите на училището, отговор по същество не получихме. Янка Такева, с която се съгласуват решенията на министерството и която стои редом до министъра и заместничката му Кастрева на публични събития, подкрепи и друга инициатива на зам.-министър Кастрева - проектите за нови учебни планове, които предвиждат драстично намаляване на задължителните часове по първи чужд език в езиковите гимназии - от 4 седмично те стават 2 седмично в гимназиалните класове след подготвителната година. Според новите учебни планове в последните две гимназиални години няма да се учат история и география.

Турция връща на Русия тялото на убития пилот

http://www.bnews.bg/article-144400

Вторият пилот на самолета оцеля и беше спасен от контролираната от бунтовниците територия в Сирия.

Уплътнение за 1 стотинка обезопасява газовите бутилки

http://petel.bg/Uplatnenie-za-1-stotinka-obezopasyava-gazovite-butilki--__135718

кадър: Нова тв Как с по-малко от стотинка може да се избегне тежък инцидент? Всяка година у нас стават между 20 и 30 експлозии с газови...

Хванаха убиеца на 20-годишното момче в Девня

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5142771

Има задържан по случая с убийството в девненския кв. "Повеляново". Това каза за Радио „Фокус” – Варна Свилен Шитов, кмет на Девня.
Припомняме, че в жилищния квартал, рано сутринта вчера бе открито тяло на мъж. Сигнал за криминалното престъпление е постъпил в полицията около 6.25 в събота. Случаят се наблюдава от Окръжна прокуратура-Варна.
Има задържан по случая с убийството в девненския кв. "Повеляново". Това каза за Радио „Фокус” – Варна Свилен Шитов, кмет на Девня. Припомняме, че в жилищния квартал, рано сутринта вчера бе открито тяло на мъж. Сигнал за криминалното престъпление е постъпил в полицията около 6.25 в събота. Случаят се наблюдава от Окръжна прокуратура-Варна.

Т. Петкова: Възможно е поскъпване на тока след либерализацията на енергийния пазар

http://www.moreto.net/novini.php?n=307686

Не са налице никакви основания за притеснения, свързани със снабдяването с газ. Доставките към България вървят абсолютно регулярно както по националната газопреносна мрежа, така и по транзитната газопреносна мрежа. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Неделя 150“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Уроци по кино в Европейския парламент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5141934

Киното е универсален език и генерира идеи и послания, които политическата класа трудно може да артикулира. Седмото изкуство е прекрасен инструмент за дискусия и дипломация и в тази светлина усилията на Европейския парламент в Страсбург да се позиционира в пространството като смислено културно средище изглеждат закономерни и логични.
Киното е универсален език и генерира идеи и послания, които политическата класа трудно може да артикулира. Седмото изкуство е прекрасен инструмент за дискусия и дипломация и в тази светлина усилията на Европейския парламент в Страсбург да се позиционира в пространството като смислено културно средище изглеждат закономерни и логични.

Хванаха убиеца на 20-годишното момче в Девня

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5142766

Има задържан по случая с убийството в девненския кв.
Има задържан по случая с убийството в девненския кв. "Повеляново". Това каза за Радио „Фокус” – Варна Свилен Шитов, кмет на Девня. Припомняме, че в жилищния квартал, рано сутринта вчера бе открито тяло на мъж. Сигнал за криминалното престъпление е постъпил в полицията около 6.25 в събота. Случаят се наблюдава от Окръжна прокуратура-Варна.

"Голдън стейт уориърс" продължава историческата си серия

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/29/2658836_goldun_steit_uoriurs_produljava_istoricheskata_si/?ref=rss


"Голдън стейт уориърс" продължава да пише история в Националната баскетболна асоциация (НБА), след като спечели 18-а поредна победа от началото на сезона. Шампионите разбиха гостуващия "Сакраменто кингс" със 120:101 и удължиха рекордната си серия. 

Стеф Къри и съотборниците му спечелиха 22-а поредна победа в лигата. Toва включва и четирите в последните четири мача на миналия редовен сезон.

"Войните" вече имат третата най-дълга победна серия в историята на НБА. Те се...

Радан Кънев призова Цацаров „да разплете мръсния чорап в съдебната система”

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-prizova-tsatsarov-da-razplete-mrasniya-chorap-v-sadebnata-sistema-news242425.html

"След десетилетие на скандали, ние сме на път да можем да разкрием цялата корупционна мрежа, ядрото на мафията, защото най-важният бастион на мафията е съдебната система", каза в неделя лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Кънев. Той призова главния прокурор Сотир Цацаров да доведе до "разплитането на най-мръсния чорап в съдебната система", като даде права на друг обвинител да разследва аферата "Яневагейт". Пред бТВ Кънев подчерта, че внимание заслужават не толкова изтеклите записи на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и вече уволнената съдия Румяна Ченалова, а последвалите изказвания на Ченалова. По думите му зад този скандал стои най-тежката корупционна схема около Софийски градски съд. „Това е сърцето на октопода”, каза Кънев. Той акцентира и върху поведението на съдия Румяна Ченалова, която след изтичането на записите заговори за това, че Владимира Янева и Сотир Цацаров са й казвали как да решава дела. Радан Кънев припомни че и двете не са обвинени в корупция, а според него трябва да бъдат. „Първо трябва да отговорим на още един въпрос, какво прави Ченалова – брани себе си или мафиотския интерес? Моят отговор е вторият”, каза лидерът на ДСБ. Според него никой не е толкова смел, за да говори подобни неща, без да има гръб зад себе си. Той каза, че не знае кой е въпросният гръб, но "става въпрос за мощни фигури от тези среди, които са й гарантирали безопасност". „Часове наред се смях на версията, че това съм аз. Тук става въпрос за мощни фигури, аз нямам власт”, каза още Кънев. По думите му са "тежка лъжа" медийните публикации, че РБ иска да "бутне" главния прокурор. Целта на скандала не е да бъде отстранен главният прокурор Сотир Цацаров, а да бъде рекетиран „през устата на тази жена, поставена в ъгала като обвиняем”, подчерта Кънев. „ Прави се опит не просто да му бъдат извивани ръцете, а да му бъде припомнено, че е защитник на лобитата в съдебната система – в очите на тези хора той е такъв, и трябва да ги защити като направи и невъзможното, за да не минат промените в конституцията”, допълни той. Това, каза Кънев, не е атака на Реформаторския блок, а атака срещу реформаторите. „Лицата, които осъществяват мениджмънт на корупционната система стоят зад скандала. Това е тежка криминална организация със своите ръководители. Който менажира тази система, той иска да я овладее. Той стои зад това усилие”, смята Радан Кънев. „Трябва да се разчисти максимално съдебната система, активната и положителна роля трябва да е наг-н Сотир Цацаров. Той трябва да очисти своето име, да докаже, че не е играч на задкулисието в съдебната система, да свали чадъра от хора във Висшия съдебен съвет и да обезпечи независимо разплитане на този корупционен чорап”, допълни Кънев. По думите му, ако главният прокурор е отговорен, „ние сме на прага на операция „Чисти ръце”. Според лидера на ДСБ вариантите за реакция на главния прокурор са два. Първият е приемане на предложените конституционни промени за независим главен прокурор, който да има права върху разследвания по „румънски модел”. Вторият вариант е Сотир Цацаров „да делегира на друга личност, на която той и обществото имат достатъчно доверие, пълна независимост при разследването на създаването на самите записи, на данните за подкуп за Янева и Ченалова, на съдържанието на записите, но много повече - на данните за корупция в СГС”. „Аз мисля, че предлагам нещо много сериозно, което може да доведе до процеса на изчистване на системата”, смята Радан Кънев и добави, че е готов да разговаря с главния прокурор за това предложение. „Ако премиерът повярва, че аз и Христо Иванов стоим зад тези записи, опасявам се, че жена ми ще повярва на историята, че имам любовник млад хакер или нещо подобно”, каза Кънев. По думите му той вече е разговарял с премиерът Бойко Борисов и са обсъдили кой може да бъде този човек. „Става въпрос за личност с криминален капацитет”. Попитан какъв е „санитарният минимум за промени в конституцията” и дали Реформаторският блок пак ще заплашва с излизане от властта, ако те не бъдат окончателно приети, Радан Кънев каза, че "ако не бъде приет, няма да заплашваме, а ще излизаме" и допълни, че минимумът е реформите да бъдат гласувани във вида, в който бяха приети на първо четене в парламента.

Стартира ЧЕЗ академия за студенти

http://www.zapernik.com/biznes/startira-chez-akademiya-za-studenti_40742/

Компанията подкрепя младите енергетицинаБългария

ЧЕЗстартира инициатива в подкрепа на младите хора с интереси в областта на енергетиката, инфраструктурата, иновативното и творческо мислене - Академия за студенти. Компанията създава условия, техническа база, реална производствена и офис среда, предоставя енергийна експертиза,менторство и консултантска помощ за студенти и стажанти, насочени към реализация в енергийната професияи start-up компании.

ЧрезЧЕЗ Академия участниците...

Продължава

Убиха Васил Илиев, защото искаше да прави банка, твърди бивш депутат

http://frognews.bg/news_102786/Ubiha-Vasil-Iliev-zashtoto-iskashe-da-pravi-banka-tvardi-bivsh-deputat/

Убиха боса на ВИС Васил Илиев, защото искаше да прави банка, твърди бившият депутат Христо Марков по БТВ. Той беше от Великото народно събрание от СДС.

Великов: БСП е идейна и програмна партия и трябва да се води от политиките

http://www.cross.bg/velikov-partiyata-levitzata-1489889.html

/КРОСС/„Това, което искаме да изработим като политика и действия, конкретни виждания на партията за развитието на страната, трябва е водещо, а не вътрешнопартийно противопоставяне". Това заяви в ефира на БНР зам.-председателят на НС на БСП Бойко Великов. Той обясни, че на заседанието на пленума вчера са разгледани 3 основни въпроса: политиката, която ще изведе левицата в този труден за страната момент; ясна ориентация за провеждане на предстоящия редовен 49 Конгрес и необходими организационни въпроси. Великов подчерта, че това няма да е просто поредния конгрес и поясни, че той ще има решаващо значение за бъдещето на партията и мястото й в политическия живот на страната. „Конгресът трябва да даде важен импулс за преодоляване на кризата, в която се намира БСП и връщането на доверието е нея", категоричен бе той. По думите му БСП трябва да се утвърди като носител на жизненонеобходима лява алтернатива за България на дясното управление с авторитарни тенденции, което е и в противоречие с конституционния модел. Помолен да коментира писмото на дикусионния клуб в Красно село, Великов заяви, че разделението в БСП предизвиква остри реакци. „Подобни действия създават не само вътрешни противоречия, но и пробпеми с възприемането на БСП", каза още той. По думите му ясно е очертана манипулацията, която е направена. Зам.-председателят на левицата обясни, че няколко от участниците в дискусията са се разграничили - Цеков, Междуречки, Таков

Красива сватба с участието на Виктор Калев (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/sveji/krasiva-svatba-s-uchastieto-na-viktor-kalev-video-6046254

Насладете се на сватбения клип на Деница и Добромир, изпълнен с много любов, красота и гост звезди

Тази година американците са похарчили по-малко пари от миналия "черен петък"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/29/2658832_tazi_godina_amerikancite_sa_poharchili_po-malko_pari/?ref=rss


По време на Деня на благодарността и "черния петък" след него американците са похарчили общо 12.1 млрд. долара в магазините, съобщава компанията RetailNext, цитирана от агенция Reuters. Това обаче е с 1.5% по-малко спрямо миналата година.

Компанията ShopperTrak също регистрира спад. Средно всеки потребител е похарчил с 1.4% по-малко от миналата година. Според анализаторите в случая не става дума за проблем в икономиката, а за първи признаци на намаляващата значимост на "черния...

Енергийният министър допусна поскъпване на тока след освобождаването на пазара

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/29/2658834_energiiniiat_ministur_dopusna_poskupvane_na_toka_sled/?ref=rss


Възможно е да има поскъпване на тока след либерализирането на пазара догодина, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНР. Тя допусна възможността, докато говореше за съветите на Световната банка към страната във връзка с "отварянето" на пазара на електроенергия, което трябва да започне от началото на 2016 г.

"Световната банка препоръчва процесът по либерализирането да бъде въведен плавно. Основната причина е, че в България има една голяма част от битовите...

Синът на Алисия ѝ посветил медал от турнир по футбол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5141932



Как бихте се описали с 3 думи?
Позитивна, прецизна и категорична.
На колко години сте?
На 32.
Къде сте родена?
В София.
Какво харесвате у себе си?
Вътрешното ми желание винаги да се развивам.
Чай или кафе?
Капучино. Всяка сутрин след закуска.
Любим ден от седмицата?
Вторник. Защото съм родена във вторник и съм забелязала,
Как бихте се описали с 3 думи? Позитивна, прецизна и категорична. На колко години сте? На 32. Къде сте родена? В София. Какво харесвате у себе си? Вътрешното ми желание винаги да се развивам. Чай или кафе? Капучино. Всяка сутрин след закуска. Любим ден от седмицата? Вторник. Защото съм родена във вторник и съм забелязала,

Откъс от "Милениум. Онова, което не ме убива" на Давид Лагеркранс

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/29/2658373_otkus_ot_milenium_onova_koeto_ne_me_ubiva_na_david/?ref=rss


В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от "Милениум. Онова, което не ме убива" - продължението на трилогията-бестселър "Милениум" след смъртта на автора й Стиг Ларшон, което утре излиза на български език под знака на издателство "Колибри". Преводът е на Росица Цветанова.

Франс Балдер винаги се бе възприемал като безобразен баща.

Макар че Аугуст вече беше на осем години, съвсем доскоро Франс дори не бе правил опити да се нагърби с бащинската роля, а и сега не можеше да се...

Прецедент в Лондонската седмица на модата: Дж. У. Андерсън спечели наградите и за мъжко, и за женско облекло

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5142251

Стига вече мумии. По време на Лондонската седмица на модата в неделя се случи нещо, наподобяващо преврат. Достолепните и добре консервирани мастити световни дизайнери останаха да дишат праха на 31-годишен "младок". Дизайнерът Дж. У. Андерсън, известен с унисекс облеклата си, постави прецедент - за първи път в историята той стана носител на
Стига вече мумии. По време на Лондонската седмица на модата в неделя се случи нещо, наподобяващо преврат. Достолепните и добре консервирани мастити световни дизайнери останаха да дишат праха на 31-годишен "младок". Дизайнерът Дж. У. Андерсън, известен с унисекс облеклата си, постави прецедент - за първи път в историята той стана носител на

Малък град в Уелс се превърна в данъчен рай

http://petel.bg/Malak-grad-v-Uels-se-prevarna-v-danachen-ray-__135715

EkipNews.bg    Малък град в Южен Уелс регистрира своите дребни независими бизнеси като офшорни компании, за да покаже колко несъвършени са...

Пушим все по-малко нелегални цигари

http://petel.bg/Pushim-vse-po-malko-nelegalni-tsigari--__135716

илюстрация: Булфото Ниото на незаконната търговия с цигари е най-ниското в последните осем години. Това е станало ясно на работна среща...

Битата санитарка подаде жалба в полицията, ще съди нападателя си

http://pik.bg/битата-санитарка-подаде-жалба-в-полицията-ще-съди-нападателя-си-news443702.html

Битата санитарка подаде жалба в полицията, ще съди нападателя си

Битата санитарка от Спешното отделение на МБАЛ-Благоевград ще съди нападателя си, дала е показания пред следовател.

Както стана ясно по-рано през деня, Гергина Николова бе бита тази нощ от мъж, придружаващ баща си в лечебното заведение. 79-годишният Йордан С. е настанен в хирургия с две счупени ребра, има съмнения за системно малтретиране от сина си Николай. Мъжът го нападна в асансьора на болницата на път към рентгена, след което се нахвърлил и върху санитарката, тикаща количката с баща му.

„Момчето, нападнало ме в асансьора, не даваше признаци, че нещо такова може да стане. Щом асансьорът тръгна, започна да бие баща си. Крещеше: „всички ще умрете”. Аз нищо не му казах, дръпнах се до вратата, но когато тя се отвори на 4-я етаж, той ме хвана за косата, повали ме на земята и започна да ме рита”, разказа днес битата санитарка Гергина Николова. Тя смята да съди нападателя си. „Ще се върна пак на работа, въпреки нападението, в тия времена без работа си за никъде…”, каза Гергина. Тя се оплаква от болки в кръста, не може да седне, има изтръпване в дясната част на главата си. „Трябва да се вземат някакви мерки, защото все пак ние сме отишли да работим, а не да ни бият”, добави Гергина. „Ако оставим нещата така, всеки ще си го позволява”, каза още нападнатата санитарка по време на нощно дежурство.

„Към 3 часа тази нощ при изпълнение на служебните си задължения санитарката ни бе нападната от придружителя на пациента. 79-годишният мъж е с травма на главата и гърдите, назначени му са изследвания, извикан бе рентгенов лаборант. Санитарката бе нападната в асансьора. Ударена е в лявата лумбална област и дясната част на главата. След като се върна в отделението разтреперана, със силни болки, извикахме полицията, която пристигна след 1-2 минути”, каза дежурният по време на нападението лекар д-р Георги Слаев. Според него нападната колежка ще бъде освидетелствана от съдебен лекар, подала е жалба и обяснения пред следовател от полицията след поредното нападение над дежурните в отделението.

Полицията издирва нападателя. Това е поредна нападение над дежурен в СПО на МБАЛ-Благоевград, обслужващо предимно пияни или дрогирани рискови пациенти наред с нуждаещите се от спешна помощ при инциденти и други застрашаващи живота им заболявания. В СПО са нападани лекари, санитари, фелдшери, медицински сестри. На 31 декември срещу 1 януари т.г. бе бита санитарката Емилия Яновска, на която пациент счупи ръката й. След 3 месеца болнични, ръководството на МБАЛ все още отказва да й изплати обезщетение по трудовата злополука. Обяснението на настоящия директор на МБАЛ д-р Огнян Митев е, че това е станало при предшественика му.

Лидия Широкова, Ресурсен център- Варна: В момента работим с 703 деца и ученици

http://www.moreto.net/novini.php?n=307646

В момента работим с 703 деца и ученици в ресурсния център. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Варна Лидия Широкова, директор на Ресурсен център- Варна. „Центърът отговаря за подпомагането на интегрираното обучение на деца и ученици със специални образователни потребности, който е обслужващо звено към Министерството на образованието и науката.

Порицание по радиото за момче, откраднало вещи от дома на гаджето си в Петрич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5142752

17-годишен младеж, задигнал видеокамера и мобилен телефон от дома на приятелката си в Петрич, получи наказание
17-годишен младеж, задигнал видеокамера и мобилен телефон от дома на приятелката си в Петрич, получи наказание "обществено порицание", чрез прочитане на присъдата по радио в Петрич. За два дни през февруари т.г. Борис Д. успял да открадне камера и телефон от апартамента на гаджето си. Момчето често гостувало там и забелязало вещите.

Министърът на енергетиката: Очаква се поскъпване на тока

http://offnews.bg/news/n_1/n_599269.html

Може да се очаква поскъпване на тока веднага, след като догодина бъде либерализиран пазарът на електроенергия. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНР. Тя не се ангажира с конкретни цифри. "Каква ще бъде цената на електрическата енергия след пълната либерализация на енергийния пазар – едва ли има някой, който да се наеме с категорична прогноза, но това, което показва международната практика е, че след първите месеци след въвеждането на пълна либерализация на енергийния пазар се забелязва тенденция на леко повишаване на цената на електрическата енергия. След което настъпва спад под тези преди либерализацията." Енергийният министър обясни, че пълното освобождаване на пазара на ток у нас ще се случи плавно през следващата година. На 11 декември Българската независима енергийна борса ще започне работа пробно. Няма притеснения, свързани с доставките на газ, увери Петкова. България не е подписвала писмо, свързано с преразглеждане и неодобрение по отношение на Северен поток-2, каза още Петкова: "Имаше подобна инициатива от министъра на енергетиката на Словакия да се инициира пред ЕК един подробен анализ във връзка с това налице ли са противоречия с европейското законодателство по повод този проект. Но за да се присъедини България към подобна позиция е необходимо ние да сме запознати с цялата фактическа обстановка". До средата на декември трябва да има резултат от преговорите с 11-те чужди банки, изразили готовност да отпуснат заем, с който НЕК да се разплати на американските централи от комплекса "Марица Изток": "Вече успяхме с двете американски централи. Проведохме срещи, на които НЕК се уговори, че удължаваме срока на споразумението до 26 февруари 2016 г.".

Осъдиха бежанец от Алжир за пожар край турската граница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5142742

Бежанец от Алжир бе осъден за причиняване на голям пожар край българо-турската граница в района на ямболското с. Лесово. Огнената стихия тръгна на 26 август 2013 г. около 14 ч в м. Чаталова могила. За кратко обхвана над 42 хектара треви, гори и храсти, като в гасенето бяха включени и военни със специализирана техника.
Бежанец от Алжир бе осъден за причиняване на голям пожар край българо-турската граница в района на ямболското с. Лесово. Огнената стихия тръгна на 26 август 2013 г. около 14 ч в м. Чаталова могила. За кратко обхвана над 42 хектара треви, гори и храсти, като в гасенето бяха включени и военни със специализирана техника.

Тузари си паднаха по хляб от лимец

http://frognews.bg/news_102784/Tuzari-si-padnaha-po-hliab-ot-limets/

Новата слабост на богатите българи се оказа хляба от лимец. Наричат го храна на боговете. И не случайно. Те са убедени, че по този начин си гарантират здраво дълголетие.

Проф. Пантев: Тероризмът се роди от различията между бедни и богати

http://www.cross.bg/rysiya-pytin-voiina-1489888.html

/КРОСС/- След атентатите в Париж на 13 ноември за пореден път констатираме: светът вече не е същият. Забравяйки обаче защо и преди колко време сме били казали същото. Защо се стигна дотук и за какво трябва да си посипем главата с пепел, проф. Пантев?  - Светът не е чак толкова различен, след като казваме „отново". Тероризъм като понятие и действие съществува дълго преди да рухнат кулите близнаци в Ню Йорк. Имаше теории, направиха се конференции, взеха се превантивни мерки. Нима не е ясно, че не може със същите средства да бъде предотвратен тероризмът - с изолации, със стени, с рестрикции по граничти пунктове, с паниката да се проверяват и обувките на пътниците. Става дума за нещо съвсем друго - къде са корените на тероризма. Те не са само в абсолютното зло. Колкото и отвратително, отблъскващо и достойно за гняв да беше случилото се в Париж, то свидетелства, че не всеки, който се взривява, смята, че го чакат хубавици и райски песни в отвъдния свят. Става дума, че корените на тероризма лежат в различията между бедни и богати. В такъв случай може да питаме кое най-напред изследваме - причините или следствието. Светът трябва да бъде малко по-справедлив, за да няма хора, които смятат, че да умреш от куршум е по-леко отколкото да умреш от глад. Разбира се далеч не всички тези злодеи са бедни, но те са използвани от идеята, че не може да има толкова големи различия, при които богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни

Санкциите срещу Анкара са заради финансирания от нея тероризъм

http://svetoven.pogled.info/news/69574/Sanktsiite-sreshtu-Ankara-sa-zaradi-finansiraniya-ot-neya-terorizam

/Поглед.инфо/ Председателят на комисията в Държавната дума по сигурност и противодействие на корупцията Ирина Яровая обяви, че санкциите срещу Турция се въвеждат заради финансирания от Анкара тероризъм, съобщи в. „Комсомолская правда”.

Турция ще предаде тялото на загиналия пилот на Су-24 на Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5142734

Тялото на пилота на руския Су-24 е откарано в Турция и ще бъде предадено на Русия, съобщава РИА Новости, позовавайки се на изявление на турския премиер Ахмет Давутоглу.
Във вторник руски самолет Су-24 се разби в Сирия. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че самолетът е свален с ракета „въздух-въздух“ от турски Ф-16 над сирийска теритирия и
Тялото на пилота на руския Су-24 е откарано в Турция и ще бъде предадено на Русия, съобщава РИА Новости, позовавайки се на изявление на турския премиер Ахмет Давутоглу. Във вторник руски самолет Су-24 се разби в Сирия. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че самолетът е свален с ракета „въздух-въздух“ от турски Ф-16 над сирийска теритирия и

Авария на трафопост предизвика огромни задръствания на Кулата

http://www.cross.bg/avtomobili-kylatapromahon-elektrozahranvaneto-1489887.html

/КРОСС/Движението на товарни автомобили на вход и изход на ГКПП Кулата/Промахон е затруднено във връзка с възникнала авария в електрозахранването. Според наличната информация, спирането на електрозахранването е в резултат на аварирал трафопост на гръцка територия. Очаква се да пристигне екип от гръцки специалисти, който да отстрани неизправността.По информация на ГД „Гранична полиция", към 9 часа, на ГКПП Кулата/Промахон се извършват облекчени проверки на преминаващите лица и автомобили, с изключение на товарните автомобили. Към този час натрупването на товарни автомобили е около 1 километър на влизане и още толкова на излизане от страната.

Очаква ли ни нов световен ред на петрола

http://svetoven.pogled.info/news/69573/Ochakva-li-ni-nov-svetoven-red-na-petrola

/Поглед.инфо/ Всички очакват световната икономика да се развива следващата година по-добре от колкото през тази, но има сериозен риск, произтичащ от значителното повишаване на дълга към БВП на развиващите се пазари. В момента той е 195% при 150% през 2009 г. Ако се наложат икономическите цикли и дълговите цикли, това е силен сигнал, че може да възникне криза в развиващите се пазари.

Турция ще предаде тялото на загиналия пилот на Су-24 на Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5142728

Тялото на пилота на руския Су-24 е откарано в Турция и ще бъде предадено на Русия, съобщава РИА Новости, позовавайки се на изявление на турския премиер Ахмет Давутоглу.
Във вторник руски самолет Су-24 се разби в Сирия. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че самолетът е свален с ракета „въздух-въздух“ от турски Ф-16 над сирийска теритирия и
Тялото на пилота на руския Су-24 е откарано в Турция и ще бъде предадено на Русия, съобщава РИА Новости, позовавайки се на изявление на турския премиер Ахмет Давутоглу. Във вторник руски самолет Су-24 се разби в Сирия. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че самолетът е свален с ракета „въздух-въздух“ от турски Ф-16 над сирийска теритирия и

Бъчварова: Борбата с контрабандата с акцизни стоки е сред главните приоритети

http://www.moreto.net/novini.php?n=307685

Противодействието на контрабандата с акцизни стоки е един от главните приоритети на правителството – мотивите за това са както фискални, така и принципни. Това заяви министър Румяна Бъчварова на работната среща с представители на петте водещи тютюневи компании в Министерството на вътрешните работи, на която е представено пазарно проучване на водещите тютюневи компании, съобщават от пресцентъра на МВР.

Кличко: Фюри беше твърде бърз за ръста си

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/29/2658830_klichko_fjuri_beshe_tvurde_burz_za_rusta_si/?ref=rss


Владимир Кличко отчете превъзходството на Тайсън Фюри, след като загуби световните титли в тежка категория. Украинският боксьор, който допусна първа загуба от 11 години, определи бързината на съперника в комбинация с големия обхват на ударите му като ключова за изхода на двубоя. 

"Бях добре подготвен, но той беше твърде бърз за ръста си", каза Кличко, който записа четвърто поражение в 68 мача на професионалния ринг. 39-годишният боксьор обаче няма намерение да прекратява кариерата си...

Атентаторите окървавили Париж с оръжия, произведени в Сърбия

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69572/Atentatorite-okarvavili-Parizh-s-orazhiya-proizvedeni-v-Sarbiya

/Поглед.инфо/ Някои от оръжията, които терористите са използвали при атаките си в Париж на 13 ноември, са били произведени в Сърбия в край на 80-те години, съобщава Би Би Си.

Ангелкова очаква ръст на туристите през зимния сезон с 5-7%

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/29/2658825_angelkova_ochakva_rust_na_turistite_prez_zimniia_sezon/?ref=rss


Успешен зимен сезон и увеличаване на туристите през летния очаква министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Данните показват, че ще имаме един доста добър сезон (зимен - бел. ред.) – между 5 и 7% ръст в сравнение с миналата година", каза Ангелкова пред Нова тв.

По думите й курортите са готови за зимния сезон, а браншът се самодисциплинира и спазва закона и затова и през миналата година е имало по-малко нарушения.

Министърът очаква и ръст на туристите през...

Умна машина принтира селфита върху нокти

http://www.cross.bg/selfita-printira-mashina-1489886.html

/КРОСС/Умна машина, която принтира избраните от смартфона емоджите и селфита върху ноктите на потребителя, набира средства, за да бъде пусната в производство, съобщава в. "Дейли мирър". Прототипът на артикула носи търговската марка Nailbot. Разработката е дело на изобретателката Прий Валиа, която търси финансиране за проекта си в сайта Индигого. Машината използва специална апликация за смартфон. От него се избират селфита или имоджита, които се изпращат по безжичен начин до устройството. В неговата основа нокътят за разкрасяване се поставя в специално отверстие. Новият продукт ще струва 199 долара и ще се продава в комплект със специални лакове и мастило за принтер.  

"Протестна мрежа" иска от депутатите комисия за изслушването на замесените в "Яневагейт"

http://politics.actualno.com/protestna-mreja-iska-ot-deputatite-komisija-za-izslushvaneto-na-zamesenite-v-janevagejt-news_510418.html

Развитието на "Яневагейт" показа наличието на „институционален вакуум“ – няма кой да проведе независимо разследване, след като главният прокурор, премиерът, високопоставени магистрати, представители на ВСС и Делян са замесени в него. Това посочват в своя позиция от "Протестна мрежа". "Междувременно в парламента се разглеждат поправки в Конституцията и има внесени предложения, които могат да запълнят вакуума, но те няма да бъдат приети, защото както разбрахме във всяка парламен

"25" на Адел с рекордни продажби в САЩ и Великобритания

http://showbusiness.actualno.com/25-na-adel-s-rekordni-prodajbi-v-sasht-i-velikobritanija--news_510419.html

Новият албум на британската певица Адел "25" стана най-бързо продаваният в историята на британската и американската музика, обяви в събота вечерта Official Charts Company (ОСС), която редовно публикува данни за продажбите на нови дискове в света, предаде БГНЕС. През първата седмица след излизането на "25" във Великобритания са закупени над 800 000 копия от албума, което е най-добрият резултат в историята. Така Адел успя да счупи предишния рекорд, установен от група Oasis преди 18 години.

Фрауке Петри към Меркел: Подай оставка, това го можеш!

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69571/Frauke-Petri-kam-Merkel-Podai-ostavka-tova-go-mozhesh

/Поглед.инфо/ Лидерът на германската антиимиграционна партия - Алтернатива за Германия, Фрауке Петри призова германският канцлер Ангела Меркел да се оттегли и да подаде оставка поради нейната политика на "отворени врати за имигрантите".

Агенцията по храните да прати наблюдател, предлага наследник на Ботев, задържан заради супа за бедните

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5142712

Агенцията по храните да прати наблюдател-доброволец да гледа как правим супата, предложи по Би Ти Ви Боян Ботьов, прапраплеменик на Христо Ботев.
Той бе задържан от полицията, защото искал да нахрани с топла супа бедни пред Централна баня в София, но нямал разрешение от Агенцията по храните и от общината.
Агенцията по храните да прати наблюдател-доброволец да гледа как правим супата, предложи по Би Ти Ви Боян Ботьов, прапраплеменик на Христо Ботев. Той бе задържан от полицията, защото искал да нахрани с топла супа бедни пред Централна баня в София, но нямал разрешение от Агенцията по храните и от общината.

Чирен и Гърция са двата плана при газова криза

http://frognews.bg/news_102782/CHiren-i-Gartsiia-sa-dvata-plana-pri-gazova-kriza/

Имаме два различни плана, които могат да бъдат въведен в действие, в случай че настъпи промяна в доставките на газ към България. Това каза министър Теменужка Петкова по БНР.

Турция връща тялото на убития пилот в Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_599262.html

Турция обяви, че ще върне на Русия тялото на руския пилот, убит, след като самолетът му беше свален на сирийската граница, съобщи Би Би Си. Тялото на командир Олег Пешков ще бъде върнато на Русия, обяви министър-председателят Ахмет Давутоглу. Турските ВВС свалиха руския бомбардировач с обяснението, че е нарушил въздушното пространство на страната - обвинение, което Русия отрича. Инцидентът провокира изостряне на отношенията между двете страни, а Русия обяви пакет от икономически санкции срещу Турция. Вторият пилот на самолета оцеля и беше спасен от контролираната от бунтовниците територия в Сирия.

Петкова: Имаме два плана, ако настъпи промяна в доставките на газ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5142716

Имаме два различни плана, които могат да бъдат въведен в действие, в случай че настъпи промяна в доставките на газ към България. Това каза министър Теменужка Петкова по повод това възможна ли е нова газова криза в Европа, след като Русия спря газоподаването за Украйна в предаването „Неделя 150” по БНР.
Имаме два различни плана, които могат да бъдат въведен в действие, в случай че настъпи промяна в доставките на газ към България. Това каза министър Теменужка Петкова по повод това възможна ли е нова газова криза в Европа, след като Русия спря газоподаването за Украйна в предаването „Неделя 150” по БНР.

Горнооряховец с церебрална парализа развива благотворителност като Дядо Коледа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5142720

Мъж от Горна Оряховица, който страда от церебрална парализа за втора поредна година ще се преобрази на Дядо Коледа, за да помага на бедни и болни хора. Георги Симеонов споделя, че отново ще влезе в ролята на Добрия Старец, защото обича да вижда повече усмивки на лицата на хората.
"Идеята ми хрумна, когато посетих русенското село Черешово и видях в
Мъж от Горна Оряховица, който страда от церебрална парализа за втора поредна година ще се преобрази на Дядо Коледа, за да помага на бедни и болни хора. Георги Симеонов споделя, че отново ще влезе в ролята на Добрия Старец, защото обича да вижда повече усмивки на лицата на хората. "Идеята ми хрумна, когато посетих русенското село Черешово и видях в

Петкова: Имаме два плана, ако настъпи промяна в доставките на газ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5142710

Имаме два различни плана, които могат да бъдат въведен в действие, в случай че настъпи промяна в доставките на газ към България. Това каза министър Теменужка Петкова по повод това възможна ли е нова газова криза в Европа, след като Русия спря газоподаването за Украйна в предаването „Неделя 150” по БНР.
Имаме два различни плана, които могат да бъдат въведен в действие, в случай че настъпи промяна в доставките на газ към България. Това каза министър Теменужка Петкова по повод това възможна ли е нова газова криза в Европа, след като Русия спря газоподаването за Украйна в предаването „Неделя 150” по БНР.

Турция ще предаде на Русия тялото на убития руски пилот

http://svetoven.pogled.info/news/69570/Turtsiya-shte-predade-na-Rusiya-tyaloto-na-ubitiya-ruski-pilot

/Поглед.инфо/ Тялото на загиналия в Сирия руски пилот Олег Пешков днес ще бъде предадено на руски дипломати в Турция, предаде РИА Новости, като цитира премиера Ахмет Давутоглу.

Турция ще предаде днес на Москва тялото на убития руски пилот

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/29/2658821_turciia_shte_predade_dnes_na_moskva_tialoto_na_ubitiia/?ref=rss


Тялото на убития в инцидента на 24 ноември руски пилот е в Турция и се подготвя предаването му на Русия, съобщи в неделя премиерът Ахмет Давутоглу.

Това ще стане по-късно днес по искане на руската страна, добави той.

На пресконференция преди отпътуването си за срещата ЕС-Турция в Брюксел премиерът добави, че с тялото се отнасят съобразно православните християнски традиции.

От руското посолство в Анкара потвърждават подготовката за предаването на тялото на Олег...

Турският премиер: Искаме да запазим всички канали за връзка с Русия открити

http://petel.bg/Turskiyat-premier--Iskame-da-zapazim-vsichki-kanali-za-vrazka-s-Rusiya-otkriti__135712

Анкара смята за свой приоритет, на фона на кризата в отношенията с Москва, след инцидента със сваления руски Су-24, да запази всички канали...

След атентатите в Париж: Над два пъти скочиха сигналите за бомби у нас

http://petel.bg/Sled-atentatite-v-Parizh--Nad-dva-pati-skochiha-signalite-za-bombi-u-nas__135713

След атентатите в Париж у нас почти два и половина пъти се е увеличил броят на сигналите към телефон 112 за бомби и съмнителни пакети,...

Момче задигна телефон и камера от дома на гаджето си, но получи наказание, което никой не очакваше

http://petel.bg/Momche-zadigna-telefon-i-kamera-ot-doma-na-gadzheto-si--no-poluchi-nakazanie--koeto-nikoy-ne-ochakvashe__135714

Кадър Булфото 17-годишен младеж, задигнал видеокамера и мобилен телефон от дома на приятелката си в Петрич, получи наказание "обществено...

Дядо Коледа открадна хеликоптер

http://frognews.bg/news_102781/Diado-Koleda-otkradna-helikopter/

Дядо Коледа открадна хеликоптер и то месец преди Коледа. Бразилската полиция издирва престъпника, който наел летателната машина късно в петък от фирма за въздушни таксита на летище „Кампо Марте”, под предлог, че й му трябва за „изненада”.

Правителството се похвали с успех срещу контрабандните цигари

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-se-pohvali-s-uspeh-sreshtu-kontrabandnite-tsigari-news242424.html

Противодействието на контрабандата с акцизни стоки е един от главните приоритети на правителството. Това е заявила Румяна Бъчварова, цитирана от пресцентъра на министерството,вицепремиер и министър на вътрешните работи, на работна среща в МВР, на която е представено пазарно проучване на водещите тютюневи компании. Делът на потребление на незаконни цигари към второто тримесечие на тази година е 13.4 на сто. Това е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари за последните 8 години, откакто се провежда проучването в България, са обявили представители на компаниите. Те са отчели резултатите от проявената решителност и политическа воля на правителството, както и от засилените мерки за борба с незаконната търговия с цигари, предприети от началото на тази година. Противодействието на контрабандата с акцизни стоки е един от главните приоритети на правителството - мотивите за това са както фискални, така и принципни, е заявила Бъчварова на работната среща с представители на петте водещи тютюневи компании. Анализът от проучването сочи положителна тенденция и постигнато най-ниско ниво на незаконна търговия с цигари за последните 8 години. Вицепремиерът е посочила, че в изпълнение на заложения от правителството приоритет в ГДБОП бе създаден Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари. В него заедно работят представители на всички институции, които имат отношение към проблема. По думите на главния секретар на МВР Георги Костов благодарение на предприетия съвместен подход и концентрирането на усилията на МВР, Агенция "Митници" и НАП е постигнато значително ограничение на контрабандата с акцизни стоки. Той изтъкнал ролята на Центъра, ситуиран в ГДБОП, за взаимодействието и координацията на екипите, като по този начин е постигнато и ограничаване на организираната контрабанда. Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов е посочил успешната съвместна работа с партньорските служби, в резултат на която при международни операции са разбити 5 нелегални фабрики за производство на цигари на територията на Европа. Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов е подчертал, че заслугата за постигнатите резултати е преди всичко на правителството, което има политическата воля да се работи срещу нелегалното разпространение на цигари. Собствената методика на митническата администрация, разработена на база анализ на приходите от акциз на тютюневи изделия, потвърждава изнесените резултати. През последното тримесечие приходите от акциз на цигари постигат изключителен ръст от 17-19 процента. Във фискално изражение това са 220-230 млн. лева повече приходи от акциз от цигари до момента, като нашата прогноза е те да достигнат 250 млн. лева до края на годината, е казал Танов. Той е заявил, че митниците се подготвят, включително технически, за вдигането на акцизните ставки на цигарите през 2016 г., което ще направи по-привлекателна за организираната престъпност нелегалната търговия с тютюневи изделия. Водят се преговори за рентгенова система за проверка на жп композиции, дал пример той. Такова проучване се осъществява във всяка от последните 8 години от независима изследователска агенция по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 14 големи града на страната. От 2010 г. проучването се извършва два пъти всяка година - през второто и четвъртото тримесечие всяка година. To се възлага от петте тютюневи компании, които са част от "Инициативата за борба с незаконната търговия с цигари" - Бритиш Американ Табако ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД. Значителният спад от 4.7 процента спрямо предходното проучване от четвъртото тримесечие на 2014 г. /18.1 на сто/, се дължи на проявената решителност и политическа воля на правителството и на засилените мерки за борба с незаконната търговия с цигари, предприети от началото на тази година, се посочва в съобщението. Добрите резултати от проучването са в синхрон с публичните данни за увеличени приходи от акцизи през 2015 г. Независимо от постигнатото подобрение, компаниите смятат, че има потенциал за още ограничаване в нивата на незаконна търговия с тютюневи изделия - цигари и незаконно предлаган рязан тютюн за пушене.

Тялото на разстреляния пилот на Су-24 е доставено в Турция

http://www.cross.bg/davytogly-sy-ankara-1489885.html

/КРОСС/Тялото на разстреляния във въздуха командир на сваления руски бомбардировач подполковник Олег Пешков е доставено в Турция късно в събота, съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от Ройтерс. Преди да бъдат предадени на руската страна, тленните останки на пилота ще бъдат подготвени в съотвествие с обрядите на православната църква, обеща Давутоглу. "Потвърдиха ни, че днес от провинция Хатай в Анкара ще бъде докарано тялото на героя на Русия Олег Анатолиевич Пешков. На борда на самолета ще бъде военното аташе на посолството. На летището в Анкара самолетът ще бъде посрещнат от посланик Андрей Карлов и представители на посолството. Датата и часът на отлитането за Русия се уточняват", заяви за ТАСС пресаташето на руската мисия в Анкара Игор Митяков. Руският Су-24 бе свален от турски изтребител Ф-16 във вторник на сирийска територия. Двамата пилоти успяха да катапултират, но командирът - подп. Пешков, бе разстрелян, докато падаше с парашута си, от сирийски тюркменски бунтовници, които воюват с режима на Башар Асад. Щурманът Константин Мурахтин оцеля след скока с парашут и бе спасен след рискована акция на сирийски и руски специални части. Той категорично отрече самолетът им да е нарушавал турското въздушно пространство и че са получавали предупреждения от турските изтребители. Ахмет Давутоглу предупреди, че са възможни нови инциденти, като свалянето на руския Су-24

Ангелкова: Очакваме 1,5 млн. руски туристи през лято 2016

http://www.moreto.net/novini.php?n=307683

България има шанс да посрещне 1,5 милиона руски туристи през следващото лято. Това каза в ефира на „Събуди се” министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирайки думи на председателя на Уралската агенция по туризъм Михаил Малцев. Той направил тази прогноза по време на кръгла маса, в която участвали българските власти и представители на руската Агенция по туризъм и водещи туроператори.

Противодействието на контрабандата е един от главните приоритети на правителството

http://pik.bg/противодействието-на-контрабандата-е-един-от-главните-приоритети-на-правителството-news443682.html

Противодействието на контрабандата е един от главните приоритети на правителството

Противодействието на контрабандата с акцизни стоки е един от главните приоритети на правителството. Това е заявила Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи, на работна среща в МВР, на която е представено пазарно проучване на водещите тютюневи компании, цитирана от пресцентъра на министерството. Делът на потребление на незаконни цигари към второто тримесечие на тази година е 13.4 на сто.

Това е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари за последните 8 години, откакто се провежда проучването в България, са обявили представители на компаниите. Те са отчели резултатите от проявената решителност и политическа воля на правителството, както и от засилените мерки за борба с незаконната търговия с цигари, предприети от началото на тази година.

Противодействието на контрабандата с акцизни стоки е един от главните приоритети на правителството - мотивите за това са както фискални, така и принципни, е заявила Бъчварова на работната среща с представители на петте водещи тютюневи компании. Анализът от проучването сочи положителна тенденция и постигнато най-ниско ниво на незаконна търговия с цигари за последните 8 години.

Вицепремиерът е посочила, че в изпълнение на заложения от правителството приоритет в ГДБОП бе създаден Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари. В него заедно работят представители на всички институции, които имат отношение към проблема.

По думите на главния секретар на МВР Георги Костов благодарение на предприетия съвместен подход и концентрирането на усилията на МВР, Агенция "Митници" и НАП е постигнато значително ограничение на контрабандата с акцизни стоки. Той се изтъкнал ролята на Центъра, ситуиран в ГДБОП, за взаимодействието и координацията на екипите, като по този начин е постигнато и ограничаване на организираната контрабанда.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов е посочил успешната съвместна работа с партньорските служби, в резултат на която при международни операции са разбити 5 нелегални фабрики за производство на цигари на територията на Европа. Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов е подчертал, че заслугата за постигнатите резултати е преди всичко на правителството, което има политическата воля да се работи срещу нелегалното разпространение на цигари.

Собствената методика на митническата администрация, разработена на база анализ на приходите от акциз на тютюневи изделия, потвърждава изнесените резултати. През последното тримесечие приходите от акциз на цигари постигат изключителен ръст от 17-19 процента. Във фискално изражение това са 220-230 млн. лева повече приходи от акциз от цигари до момента, като нашата прогноза е те да достигнат 250 млн. лева до края на годината, е казал Танов. Той е заявил, че митниците се подготвят, включително технически, за вдигането на акцизните ставки на цигарите през 2016 г., което ще направи по-привлекателна за организираната престъпност нелегалната търговия с тютюневи изделия.

Водят се преговори за рентгенова система за проверка на жп композиции, е дал пример той. Такова проучване се осъществява ежегодно за последните 8 години от независима изследователска агенция по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 14 големи града на страната. От 2010 г. проучването се извършва два пъти всяка година - през второто и четвъртото тримесечие всяка година.

To се възлага от петте тютюневи компании, които са част от "Инициативата за борба с незаконната търговия с цигари" - Бритиш Американ Табако ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД.

Значителният спад от 4.7 процента спрямо предходното проучване от четвъртото тримесечие на 2014 г. /18.1 на сто/, се дължи на проявената решителност и политическа воля на правителството и на засилените мерки за борба с незаконната търговия с цигари, предприети от началото на тази година, се посочва в съобщението.

Добрите резултати от проучването са в синхрон с публичните данни за увеличени приходи от акцизи през 2015 г. Независимо от постигнатото подобрение, компаниите смятат, че има потенциал за още ограничаване в нивата на незаконна търговия с тютюневи изделия - цигари и незаконно предлаган рязан тютюн за пушене.

 

Арестуваха опозиционери при безредици в Косово

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/arestuvaha-opozicioneri-pri-bezredici-v-kosovo-6046305

Eдин от водачите на опозиционната партия „Самоопределение“ – Албин Курти е сред задържаните

Проф. Близнашки: Иванов е отроче на бившата комунистическа номенклатура

http://www.cross.bg/bliznashki-sudebnata-ivanov-1489884.html

/КРОСС/Бившият служебен премиер Георги Близнашки коментира актуалните скандали в съдебната система в предаването "Факторът Кошлуков" по Канал 3. "Лозан Панов е един пречупен човек", коментира Близнашки по адрес на новия шеф на ВКС. "Той се уплаши, защото го атакуваха и побърза да се изкара първи реформатор. За мен той е огромно разочарование, защото много бързо се огъна и в момента прокарва най-радикалните идеи на Христо Иванов", каза Близнашки. Според професора по Конституционно право е страшно, когато хора от ранга на Панов се подават на страховете си и се превръщат в маша за чужди интереси. Професор Близнашки обяви, че няма да атакува в лично качество министъра на правосъдието Христо Иванов. Щял да каже всичко след няколко месеца, когато ще е известен резултата от съдебната реформа. За него поведението на Христо Иванов било като на един неуспял човек, отроче на бившата номеклатура, който със зъби и нокти иска да са добере до пост, на който да блесне. "Този човек е много краен в изказванията си. Аз ще кажа, какво мисля за него, когато нещата приключат", каза още Близнашки. "Многократно съм го казвал и пак ще го повторя - онова, което сега се предлага като реформа в съдебната система, ще доведе до фракционни борби, нещо, за което в момента никой не си дава сметка.Причината за всичко това е, че онези, които предлагат реформите сега, не са добре приети сред колегите си

Ексдепутат: Васил Илиев бил убит, защото искал да прави банка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5142693

С Васил Илиев се познавахме още от спортното училище в
С Васил Илиев се познавахме още от спортното училище в "Олимпийски надежди", аз бях щангист, той беше борец, разказа пред Би Ти Ви Христо Марков, който беше депутат във Великото народно събрание от СДС. Марков бил приятел с боса на ВИС-2. Видяхме се с Васил Илиев месец или два преди да го убият. Тогава той ми разказа,

В "черния петък" американците похарчиханад 10 милиарда долара

http://www.mediapool.bg/v-cherniya-petak-amerikantsite-poharchihanad-10-miliarda-dolara-news242423.html

Около 10,4 милиарда долара са похарчили общо американците, решили да пазаруват в деня на най-големите намаления, с който в САЩ започва сезонът на предколедните разпродажби, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки данни на изследователската служба Шопър трак (Shopper Track). Макар че в тази сума не са включени данните от онлайн продажбите и въпреки че тя надхвърли с 1,6 милиарда долара прогнозите за специалистите, все пак е с около 10 процента под данните за миналата година. Тогава жителите на САЩ са оставили в магазините в т.нар. черен петък 11,6 милиарда долара. Смята се, че понижението се дължи на това, че все повече американци пазаруват чрез интернет, където често може да се намерят по-изгодни предложения, отколкото в традиционните търговски обекти. В тазгодишния "черен петък" продажбите на онлайн магазините са се увеличили с 14,3 на сто в сравнение с миналата година и са били около 2,7 милиарда долара. Общо на интернет се падат 40 процента от всички покупки, направени от американците в изминалия първи ден на големите разпродажби. Големите намаления преди празниците по традиция започват в САЩ в петък след Деня на благодарността, който се отбелязва в последния четвъртък на ноември. Много от големите търговски вериги обаче решиха да не чакат петъка и свалиха цените още в четвъртък. Обичаят да се правят разпродажби в петъка след Деня на благодарността се е появил в САЩ още през 19-и век. Названието "черен петък" е измислено от жителите на Филаделфия, щата Пенсилвания, които били много недоволни от ужасните задръствания по пътищата в този ден. По-късно изразът започнал да се употребява само за най-големите разпродажби и така вече се разпространил и в САЩ, и по света.

Валерия Велева: „Медиапул“ стигна дъното в омаскаряването

http://www.cross.bg/bulgariya-mediapyl-prokyror-1489883.html

/КРОСС/Европейската комисия зашлеви звучен шамар на една българска медия. Комисията опроверга, както се очакваше и чрез своя официален представител в България Огнян Златев, клеветническите твърдения на „Медиапул", услужливо подети от групата на „Капитал", че Брюксел „настоява за оставката" на главния прокурор Сотир Цацаров, за да може да се проведе „обективно разследване на сагата „Яневагейт". В писмото на г-н Златев ясно се заявява, че „Ролята на Европейската комисия не е да влиза в дискусии как всяка страна-членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи".Скандалът е огромен. И не бива да си затваряме очите за това. Той засяга не само драсканиците в някакъв си сайт, поддържан с щедрите финансови инжекции от фондация „Америка за България" и затова превърнал се отдавна в обслужващ персонал на чужди интереси. Скандалът не само отразява и грозната картина на медийната среда у нас. Чрез него „Медиапул" се оказа на дъното, до което някои медии вече са стигнали, следвайки парите, а не професионалните норми на журналистиката. Защото да не назовеш официален източник, когато става дума за „оставка на главен прокурор" е или нулев професионализъм, или открит слугинаж

Трима пострадаха тежко в катастрофа край Казанлък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5142695

Трима души пострадаха при тежка катастрофа, станала на пътя между казанлъшките села Розово и Бузовград, съобщи Нова тв. Пътниците са с множество травми. Единият от тях е с опасност за живота. Сблъсъкът станал на последния завой преди Бузвоград. Таксито пътувало от Розово към Казанлък, а другата лека кола - в обратна посока.

Отчетоха спад на незаконната търговия с цигари

http://society.actualno.com/otchetoha-spad-na-nezakonnata-tyrgovija-s-cigari-news_510416.html

На работна среща в Министерството на вътрешните работи беше представено пазарно проучване на водещите тютюневи компании. Делът на потребление на незаконни цигари към второто тримесечие на тази година е 13.4%. „Това е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари за последните 8 години, откакто се провежда проучването в България“, обявиха компаниите и отчетоха резултатите от проявената решителност и политическа воля на правителството, както и от засилените мерки за борба с незаконна

38 години от старта на АЕЦ „Белене“

http://frognews.bg/news_102780/38-godini-ot-starta-na-AETS-Belene/

38 години от старта на АЕЦ „Белене“ се навършват на днешната дата. Тогава мощностите на отамната електроцентрала са включени в енергийната мрежа на България. Тя е първата атомна централа не само в България, но и в Югоизточна Европа.

Трима пострадаха тежко в катастрофа край Казанлък (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5142690

Трима души пострадаха при тежка катастрофа, станала на пътя между казанлъшките села Розово и Бузовград, съобщи Нова тв. Пътниците са с множество травми. Единият от тях е с опасност за живота. Сблъсъкът станал на последния завой преди Бузвоград. Таксито пътувало от Розово към Казанлък, а другата лека кола - в обратна посока.

Атентаторите в Париж със сръбски оръжия

http://www.bnews.bg/article-144397

Купували си автомати по интернет, подигравали се с отворените граници на Европа.

Иран загубил за два месеца в Сирия най-малко 60 убити войници и офицери

http://www.mediapool.bg/iran-zagubil-za-dva-mesetsa-v-siriya-nai-malko-60-ubiti-voinitsi-i-ofitseri-news242422.html

Иран активно участва във военните действия в Сирия на страната на президента Башар Асад и от началото на октомври е загубил там най-малко 67 свои войници и офицери, които са били убити. Тези данни се появиха в иранските медии, които удивиха със своята откритост американските и независимите експерти, съобщи американският вестник "Вашингтон пост". "Потокът от съобщения в официалните и полуофициалните ирански издания за гибелта на военнослужещи, както и за погребенията им, както и траурната реч на върховния лидер на страната аятолах Хаменей за загинал в Сирия ирански генерал, предизвикаха удивление сред анализаторите, които следят иранските медии, намиращи се под строг държавен контрол", отбелязва "Вашингтон пост". Вестникът отбелязва, че Иран оказва подкрепа на настъплението на сухопътните войски на сирийското правителство срещу позициите на бунтовниците, започнало след като Русия предприе там военновъздушна операция. По американски данни в наземните операции на сирийска територия участват между няколко стотин и две хиляди ирански военни.

Т. Петкова: България има два плана за действие при газова криза

http://www.cross.bg/petkova-bulgariya-slychaii-1489882.html

/КРОСС/"Имаме два различни плана, които могат да бъдат въведен в действие, в случай че настъпи промяна в доставките на газ към България." Това каза министър Теменужка Петкова по повод това възможна ли е нова газова криза в Европа, след като Русия спря газоподаването за Украйна в предаването „Неделя 150" по БНР. „Това, което със сигурност мога да кажа към днешна дата е, че не са на лице никакви основания за притеснение, свързани със снабдяването с газ. Доставките към България вървят абсолютно регулярно, както по националната, така и по транзитната газопреносна мрежа", увери министър Петкова. Тя обясни, че налягането в транзитната газопреносна мрежа тази сутрин е било между 45 и 46 бара, при договорено 38 бара, а по националната налягането е 40-42 бара. „Хранилището в Чирен е пълно. Към този момента в него има 444 млн. куб.м. активен газ. Не са на лице основания за притеснения и българските граждани и индустрия трябва да бъдат спокойни", категорична бе Теменужка Петкова. Тя допълни, че са били предприети всички необходими действия и съществуват два различни плана, които могат да бъдат въведен в действие, в случай че настъпи ситуация, при която в доставките има промяна. "Първата мярка в случай на промяна на доставките към наша посока е преминаване в режим на възможно максимален добив от подземното хранилище в Чирен

Т. Петкова: България има два плана за действие при газова криза

http://www.cross.bg/petkova-bulgariya-dostavkite-1489882.html

/КРОСС/"Имаме два различни плана, които могат да бъдат въведен в действие, в случай че настъпи промяна в доставките на газ към България." Това каза министър Теменужка Петкова по повод това възможна ли е нова газова криза в Европа, след като Русия спря газоподаването за Украйна в предаването „Неделя 150" по БНР. „Това, което със сигурност мога да кажа към днешна дата е, че не са на лице никакви основания за притеснение, свързани със снабдяването с газ. Доставките към България вървят абсолютно регулярно, както по националната, така и по транзитната газопреносна мрежа", увери министър Петкова. Тя обясни, че налягането в транзитната газопреносна мрежа тази сутрин е било между 45 и 46 бара, при договорено 38 бара, а по националната налягането е 40-42 бара. „Хранилището в Чирен е пълно. Към този момента в него има 444 млн. куб.м. активен газ. Не са на лице основания за притеснения и българските граждани и индустрия трябва да бъдат спокойни", категорична бе Теменужка Петкова. Тя допълни, че са били предприети всички необходими действия и съществуват два различни плана, които могат да бъдат въведен в действие, в случай че настъпи ситуация, при която в доставките има промяна. "Първата мярка в случай на промяна на доставките към наша посока е преминаване в режим на възможно максимален добив от подземното хранилище в Чирен

Американците хвърлили 10 млрд. долара по магазините в „черния петък"

http://www.moreto.net/novini.php?n=307684

Около 10,4 милиарда долара са похарчили общо американците, решили да пазаруват в деня на най-големите намаления, с който в САЩ започва сезонът на предколедните разпродажби, съобщи ТАСС. Агенцията цитира данни на изследователската служба Шопър трак (Shopper Track).

Съдят грабители, пребили със сопа старица за 70 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5142686

Изправят на съд дръзки грабители, които нападнали беззащитна старица от свищовското село Александрово, пребили я с дървена сопа и задигнали 70 лв.
Пред Окръжния съд във Велико Търново в понеделник застават 19-годишният Васил А. и 25-годишният Фердьо Р. Окръжната прокуратура в старата столица е повдигнала обвинение на двамата съучастници за
Изправят на съд дръзки грабители, които нападнали беззащитна старица от свищовското село Александрово, пребили я с дървена сопа и задигнали 70 лв. Пред Окръжния съд във Велико Търново в понеделник застават 19-годишният Васил А. и 25-годишният Фердьо Р. Окръжната прокуратура в старата столица е повдигнала обвинение на двамата съучастници за

Общинарите в Минерални бани ще работят без пари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5142679

Местните парламентаристи в родопската община Минерални бани няма да получават възнаграждения за участието си в заседания.
Местните парламентаристи в родопската община Минерални бани няма да получават възнаграждения за участието си в заседания. "Проекторешението бе предложено от групата на ДПС, а ГЕРБ го подкрепиха", съобщи шефът на общинарите Мехмед Лятиф. Така Минерални бани става първата община у нас, в която в новия мандат на местното самоуправление съветниците ще

Министър изплю камъчето: Иде скок на тока с либерализацията на цените

http://petel.bg/Ministar-izplyu-kamacheto--Ide-skok-na-toka-s-liberalizatsiyata-na-tsenite__135710

Не са налице никакви основания за притеснения, свързани със снабдяването с газ. Доставките към България вървят абсолютно регулярно както...

Кой какво обещава в навечерието на парижката конференция за климата

http://www.mediapool.bg/koi-kakvo-obeshtava-v-navecherieto-na-parizhkata-konferentsiya-za-klimata-news242421.html

147 държавни ръководители и представители на още 30-ина страни се събират в Париж от днес до 11 декември на дългоочакваната 21-ва конференция за климата под егидата на ООН, на която се очаква постигането на историческо споразумение за борба с глобалното затопляне и ограничаване на емисиите на парникови газове. Конференцията официално се открива в понеделник, 30 ноември, но ООН, която я организира, реши да изтегли началото на дискусиите на преговорните екипи с един ден по-рано, предвид огромната работа, която трябва да се свърши. За утре обаче остава предвидената официалната церемония по откриването на форума. На церемонията ще присъстват държавни и правителствени лидери на редица страни. Към 24 ноември 147 държавни и правителствени ръководители са приели поканата на френските организатори на форума да дойдат в Париж за официалното откриване, посочва сайтът на конференцията www.cop21.gouv.fr. Утре френският външен министър Лоран Фабиюс ще бъде официално избран за председател на конференцията за климата, а след това речи ще произнесат френският президент Франсоа Оланд, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и самият Фабиюс. После лидерите ще си направят обща снимка и след това всеки един от гостуващите 147 държавни и правителствени глави ще произнесе кратко слово. Предвид големия брой на ораторите, тези речи ще се произнасят утре едновременно в две пленарни зали на конферентния център в Бурже, наречени на двете френски реки - Сена и Лоара. Речите ще бъдат прекъснати от официален обяд, даден в чест на лидерите. Вечерта пък френският президент ще даде официална вечеря за лидерите във френското президенство. Конференцията за климата протича при засилени мерки за сигурност, тъй като се провежда две седмици след атентатите в Париж, за които отговорност пое "Ислямска държава". Очаква се на форума да присъстват 25 000 преговарящи, представители на неправителствени организации и журналисти. Официалното наименование на конференцията за климата е Годишна конференция на страните по рамковата конвенция на ООН за климатичните промени. Конвенцията беше приета на срещата на върха в Рио през 1992 г. Оттогава всяка година страните по конвенцията се събират на различни места по света, за да обсъждат как се прилага тя. Конвенцията влезе в сила на 21 март 1994 г. и сега има 196 членки. Съкратено конференциите за климата на страните по конвенцията са наричани конференции COP, което идва от английското Conference of parties. Към СОР се добавя цифра, която отговаря на броя на конференциите. Така че в Париж се провежда COP21, тоест Двадесет и първата годишна конференция на страните по конвенцията за климатичните промени на ООН. Сред по-запомнящите се конференции за климата бяха COP3 в Киото, където беше приет Протоколът от Киото за ограничаване на емисиите на парникови газове, който изтече преди няколко години. На COP15 в Копенхаген не беше постигнато споразумение, което да е приемник на Протокола от Киото, а на COP17 в Дърбан беше създаден така наречения Зелен климатичен фонд за подпомагане на страните да се справят с климатичните промени. Последната конференция за климата беше COP20 в Лима миналата година, на която 15 000 делегати и преговарящи приеха така наречения "Призив от Лима за действия за климата" - документ, поставящ основите на ново глобално споразумение за климата. Международната научна общност от няколко години е постигнала съгласие, че глобалното затопляне трябва да бъде ограничено до покачване на температурите с 2 градуса по Целзий в сравнение с тези от прединдустриалната епоха, за да се избегнат опустошителните последици. За много страни по света обаче дори затопляне с 2 градуса е прекалено голямо. В средата на ноември 43 уязвими страни призоваха участниците в конференцията за климата да постигнат съгласие за още по-нисък праг - увеличение на температурите с 1,5 градуса по Целзий. Според учените при увеличение на температурите от 2 градуса по Целзий до 2100 г. нивото на моретата ще се увеличи с 40 сантиметра, а ако има увеличение от 4-5 градуса по Целзий нивото би се увеличило с 80 сантиметра и градове като Шанхай, Ню Йорк и Мумбай ще бъдат частично залети. В навечерието на конференцията в Париж 170 страни предадоха на ООН своите ангажименти за намаляване на парниковите си емисии до 2025-2030 г. Според специалисти обаче дори тези обещания да бъдат спазени, планетата ще се затопли с 3 градуса по Целзий през 2100 г. в сравнение с прединдустриалната епоха. Така че работата на преговарящите екипи в Париж се очертава трудна. Франс прес представя обобщение на обещанията на 10-те най-големи източници за парникови емисии в света. КИТАЙ - Първият източник на парникови емисии в света поема за първи път някакви ангажименти за намаляването на тези емисии и обещава до 2030 г. да намали въглеродния си интензитет (емисиите на въглероден диоксид съотнесени към растежа на икономиката) с 60-65 процента в сравнение с 2005 г. Китай е първи инвеститор в света във възобновяемите енергии. САЩ - Вторият замърсител в света иска да намали с 26-28 процента емисиите си на парникови газове до 2025 г. в сравнение с 2005 г. ЕС - Още през март блокът обеща да намали най-малко с 40 процента вредните си емисии до 2030 г. в сравнение с 1990 г. ИНДИЯ - Делхи обеща да намали въглеродния си интензитет с 35 процента до 2030 г. в сравнение с 2005 г. РУСИЯ - Петият замърсител в света твърди, че иска да намали емисиите с 25-30 процента до 2030 г. в сравнение с 1990 г. ЯПОНИЯ - Шестият замърсител на света иска да намали емисиите си с 26 процента между 2013 г. и 2030 г., разчитайки на завръщането към ядрената енергетика, до която не прибягва след катастрофата в АЕЦ Фукушима 1. БРАЗИЛИЯ - Бразилия обеща да намали с 43 процента емисиите на парникови газове до 2030 г. в сравнение с 2005 г., като разнообрази енергийните си източници. ИРАН - Техеран пое ангажимента да намали с 4 процента емисиите на парникови газове до 2030 г. Ако получи финансова подкрепа и ако бъда вдигнат всички санкции, които са му наложени, то Иран обещава да намали емисиите с още 8 процента. ИНДОНЕЗИЯ - Страната обяви намерение да намали емисиите с 29 процента до 2030 г. Ако получи финансови помощи дори ще ги намали с 41 процента. КАНАДА - Предишното консервативно канадско правителство обеща да намали емисиите с 30 процента до 2030 г. в сравнение с 2005 г. Новото либерално канадско правителство обаче каза, че ще преразгледа канадския ангажимент. Много от останалите страни обвързват обещанието за намаляване на емисиите с искане за помощ.

Митниците: Нелегалните цигари намаляха драстично

http://frognews.bg/news_102779/Mitnitsite-Nelegalnite-tsigari-namaliaha-drastichno/

Нивото на незаконната търговия с цигари е най-ниското в последните осем години. Това е станало ясно на работна среща в Министерството на вътрешните работи, където е било представено пазарно проучване на водещите тютюневи компании. Потреблението на незаконни цигари към второто тримесечие на тази година е с дял от 13.4%, съобщават от Агенция Митници. Странно е, че въпреки констатацията, роми продължават масово да пробутват нелегални цигари по пазарите.

364 нарушения са констатирали служители на Инспекцията по труда в Шумен

http://pik.bg/364-нарушения-са-констатирали-служители-на-инспекцията-по-труда-в-шумен-news443673.html

364 нарушения са констатирали служители на Инспекцията по труда в Шумен

364 нарушения са констатирали служители на Инспекцията по труда в Шумен от началото на месец ноември. Това съобщи Стела Методиева, директор на дирекция „Инспекция по труда“ – Шумен, предаде "Фокус".

По здравословни и безопасни условия на труд техния брой е 229, а по организацията и управлението на дейността за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд са 135, като преобладават нарушенията по инструктажите- 43 на брой, като е установено, че не е проведен инструктаж в 26 предприятия и фирми. По периодичните прегледи и ремонти на машини и съоръжение нарушенията са 3 на брой, а 4 са нарушенията по оценката на риска. „По вътрешно нормативните актове за здравословни и безопасни условия на труд сме констатирали 9 нарушения“, посочи Стела Методиева.

По безопасност на работното оборудване са установени 59 нарушения. В това число, за неосигурена защита от директен и индиректен допир до електричество ток – 22 броя, а поради липса на предпазни устройства- 2 броя.

Тя каза още, че по отношение на хигиената на труда служителите са установили 35 нарушения.
„За липса на данни на факторите на работната среда сме установили 9 подобни случая“, добави Стела Методиева.

Петима са задържани за убийството на младия мъж в Девня

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/29/2658817_petima_sa_zadurjani_za_ubiistvoto_na_mladiia_muj_v/?ref=rss


Петима души са задържани във връзка с убийството на младия мъж, извършено вчера в Девня, съобщи БНР.

Разследването продължава, като от Окръжната прокуратура във Варна не съобщават подробности по случая. По информацията на държавното радио убитият е криминално проявен и има няколко регистрации в полицията

Младият мъж почина в ранните часове на 28 ноември, след като е бил намушкан с нож близо до детска градина в кв. Повеляново в Девня. Първоначалната информация бе, че на...

Дебелите пуловери станаха на рокли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5141936


Носят се върху рокли или поли от коприна и трико
Независимо дали обичате да носите пуловери, или не, в най-големите студове те са единственият вариант, с който можете да се издокарате.
Класическите модели са доста скучновати, дори когато са от кашмир, пак трудно биха изкушили дамите, предпочитащи да носят екстравагантни тоалети.
Носят се върху рокли или поли от коприна и трико Независимо дали обичате да носите пуловери, или не, в най-големите студове те са единственият вариант, с който можете да се издокарате. Класическите модели са доста скучновати, дори когато са от кашмир, пак трудно биха изкушили дамите, предпочитащи да носят екстравагантни тоалети.

Радан Кънев: Най-важният бастион на мафията е съдебната система

http://offnews.bg/news/n_1/n_599244.html

"Трябва да се анализира какво стои зад тези записи, кой ги е направил, някои интересни факти от тези записи, на които се обръща по-малко внимание, като паричните транзакции, както и цялостното съдържание на записите. Но за да влезем в това, трябва да излезем от повърхността, на която са техните реплики и да се сетим какво са те. Според медийни публикации и обвинения на хора, които са добре запознати със системата. Става дума за хора, които са в ядрото на най-тежката корупционна схема в българската съдебна система, около Софийски градски съд. Мога да потвърдя мнението на професионалната общност, че това е сърцето на паяка, на октопода - тази схема около Софийски градски съд. Това означава, че от момента, в който започна да се говори, през отстраняването и през повдигането на обвинения, ние непрекъснато сме във възможност, дай Боже, в началото на разплитането на най-мръсния чорап на съдебната система. Нишката от Софийски градски съд може да доведе до всякъде. А става дума за най-голямата, най-тежката и най-обществено опасната корупция в държавата - тази в съдебната система. Ние сме изправени пред възможността най-сетне, след десетилетия на тежки корупционни схеми, напълно тайни за обществото, но и напълно ясни, че ги има, които разграждаха тъканта на обществото, ние сме на път да разкрием цялата корупционна мрежа, ядрото на мафията в България, защото най-важната част на мафията, най-важният бастион на мафията е съдебната система." Това заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев коментира пред bTV скандала с изтеклите записи на разговори между бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова. "Какво брани Румяна Ченалова? Себе си или целия този мафиотски интерес, който е зад СГС. Моят отговор е вторият. Никой не е толкова смел да говори такива неща без огромен гръб зад себе си и да атакува по толкова рекетьорски начин", заяви още той. Кънев отрече категорично версията, че той и Реформаторският блок се опитвали да "бутнат" главния прокурор. "Не се опитваме да бутнем главния прокурор. Това е тежка лъжа. Нищо общо с истината. Никой от Реформаторите няма нищо общо с тази схема - нито аз, нито Христо Иванов, нито някой друг, нито общуваме с такъв тип хора (бел. ред. като Румяна Ченалова), но няма опит да се бутне главният прокурор, има опит да се рекетира главният прокурор през устата на тази жена, която е поставена в ъгъла като обвиняем член на корупционна схема в съда. Тя е като луд с картечница, т.е. може да прави каквото си иска." Абсурдно е да се търси реформаторска връзка зад записите, бе категоричен съпредседателят на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев. Активната положителна роля трябва да е на господин Сотир Цацаров трябва да изчисти името си, да докаже, че той не е играчът на задкулисието, да свали чадър от хора от ВСС, които, за разлика от него, са и да осигури независимо разплитане на този чорап, защото то ще доведе до върховни съдии. Това може би е начало на операция "Чисти ръце". По думите му, за да да се случи това или трябва да бъдат приети предлаганите от Реформаторите промени в Конституцията, свързани със създаване на прокуратура по румънски модел, или "г-н Цацаров да делегира на друга личност, на която и той и обществото имат достатъчно доверие, пълно и независимо разследване на създаването на самите записи, на данните за подкуп за Янева и Ченалова, на съдържанието на записите, но много повече - на данните за корупция в СГС". 

60-те страни, с които “Даеш” ще води война. Само да ни намерят на картата!

http://www.cross.bg/allah-mohamed-ahmed-1489881.html

/КРОСС/Или защо ислямистите не включиха България в списъка си с държави мишени "Държавата, това съм аз." Не го е казал Бойко. Но е факт - когато го няма него, няма я и държавата. Или поне никой не може да я намери. Оня ден "Ислямска държава" публикува списък с държавите, които са ѝ врагове и възнамерява да атакува. Сред тях са всички страни, с които граничим, - Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Румъния, по-централни - Чехия и Словакия, и даже недотам приети като отделни държави, какъвто е случаят с Тайван. Абе даже Малта е на картата на ислямистите, само България не е. Ще кажете, ми щото България к'ва държава е! И въпреки това не е честно! Нанесена ни бе кръвна обида. Не стига, че години наред се борехме да ни намерят европейците, все още продължаваме да се борим да ни открият инвеститорите, а сега и на терористите ще трябва да им се стараем. Дано поне те нямат списък с критерии за изпълняване, че аман от тия конкурси. Дотук няма критерий в междудържавен конкурс, който да сме изпълнили като хората. Във всяка класация сме предпредпоследни. Забележете - даже не успяваме и да се провалим като хората и да заемем барем най-последното място, ми все някъде на опашката кретаме. То не беше борба с корупцията, то не беше спиране на организираната престъпност, то не бяха грамотност, щастие или здравеопазване - все сме сред двойкарите

Тайсън Фюри: Започва нова ера в бокса

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/29/2658812_taisun_fjuri_zapochva_nova_era_v_boksa/?ref=rss


Новият световен шампион в тежка категория Тайсън Фюри обяви началото на нова ера в бокса след победата му над Владимир Кличко, който не беше губил мач от 11 години. Британецът отново се закани да бъде съвременният Мохамед Али.

"Всички ме отписваха. Само моят екип и семейството ми вярваха, че ще дойда тук и ще го победя. Така нареченте експерти казаха, че това не може да се случи, но им доказах на всичките, че грешат", каза Фюри след двубоя.

"Toй беше велик шампион, но...

Сърбите „претендират“, че оръжията на атентаторите от Париж са техни

http://frognews.bg/news_102778/Sarbite-pretendirat-che-orajiiata-na-atentatorite-ot-Parij-sa-tehni/

Директорът на завода „Застава Армс" Милойко Бързакович е заявил, че автоматите M70 на терористите от Париж са излезли от този завод. Така се опровергава лансираната в някои издания у нас теза, че автоматоте са български.

Разходиха ковчег с Ердоган из улиците на Москва (видео)

http://www.cross.bg/kovcheg-posolstvo-erdogan-1489880.html

/КРОСС/Вчера московски активисти на младежкото крило на партията „Родина" „Тигри на Родината" проведоха неразрешен протест пред стените на турското посолство в руската столица. Около 15:00 часа в близост до посолство спря автомобил и от него „тигрите" извадиха ковчег с кукла, символизираща Ердоган.След ковчега, в който патриотите бяха сложили отворено писмо до турския посланик, се появиха и траурни венци с ленти. На тях бе написано „За враговете на родината от Тигрите на Родината" и „За марионетките на САЩ от патриотите на Русия". Докато поканените предварително журналисти и блогъри отразяваха събитието, разнообразие в него внесоха органите на реда. Първо полицаите поискаха от организаторите устни обяснения. „Искаме гръмко да заявим на всички, че националната солидарност съществува в Русия не само на думи, а и на дела. Искаме отговор от турските власти относно милитаристичните провокации от тяхна страна. Затова днес ние погребваме надуваемия Ердоган. Тази кукла символизира марионетъчната същност на турската политика", каза лидерът на тигрите Николай Ханин. След това мероприятието приключи с посещение на организаторите в полицейското управление. video:https://www.youtube.com/watch?v=UYZHp1YmsZE

Радан Кънев: Най-важният бастион на мафията е съдебната система

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5142657

Най-важният бастион на мафията е съдебната система. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев в предаването „Тази неделя” по bTV.
„Трябва да сме наясно, че сме на път да можем да разкрием цялата корупционна мрежа, ядрото на мафията в България”, допълни още Кънев за скандалните записи на Владимира Янева и Румяна Ченалова.
Най-важният бастион на мафията е съдебната система. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев в предаването „Тази неделя” по bTV. „Трябва да сме наясно, че сме на път да можем да разкрием цялата корупционна мрежа, ядрото на мафията в България”, допълни още Кънев за скандалните записи на Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Митниците се похвалиха с най-ниско ниво на нелегални цигари от 8 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_599235.html

Делът на нелегалните цигари сега е на най-ниското си ниво за последните 8 години, съобщи агенция "Митници" и се позова на проучване на "водещите тютюневи компании". То е било представено на работна среща в МВР между представители на компаниите и на министерството, включително министър Румяна Бъчварова, главният секретар Георги Костов, директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов, директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов. Според данните делът на потребление на незаконни цигари е 13.4% към второто тримесечие на 2015 г. В същото време, заяви гл. комисар Костов, благодарение на предприетия съвместен подход и концентрирането на усилията на МВР, Агенция „Митници“ и НАП бе постигнато значително ограничение на контрабандата с акцизни стоки. "Заслугата за постигнатите резултати е преди всичко на правителството, което има политическата воля да се работи срещу нелегалното разпространение на цигари. Собствената методика на митническата администрация, разработена на база анализ на приходите от акциз на тютюневи изделия, потвърждава изнесените резултати. През последното тримесечие приходите от акциз на цигари постигат изключителен ръст от 17-19%. Във фискално изражение това са 220-230 млн. лева повече приходи от акциз от цигари до момента, като нашата прогноза е те да достигнат 250 млн. лева до края на годината", каза Танов. Цитираното изследване е възложено от "Бритиш Американ Табако" ЕООД, "Булгартабак Холдинг" АД, "Джапан Табако Интернешънъл България" ЕООД, "Империъл Табако България" ЕООД и "Филип Морис България" ЕООД. То отчита спад с 4.7% спрямо предходното проучване, от четвъртото тримесечие на 2014 г. (18.1%). Все пак потреблението на незаконни цигари оставало високо в: Свиленград (49%), Габрово (45.9%), Благоевград (31.8%), Пазарджик (31.1%), Монтана (29.8%), Пловдив (29.6%), Сливен (25.9%), Кюстендил (25.5%). От компаниите заявиха, че през 2016 г. може да има увеличение на потреблението на контрабандни цигари, заради очакваното повишение на цените вследствие на променения акциз от началото на 2016 г., както и влизането в сила на нови изисквания за опаковките на тютюневите изделия от май 2016 г. поради въвеждането на новата Директива за тютюневите изделия на ЕС.

Как Саудитска Арабия (не) участва в битката срещу "Ислямска държава"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/11/29/2657951_kak_sauditska_arabiia_ne_uchastva_v_bitkata_sreshtu/?ref=rss


Саудитска Арабия планира да екзекутира скоро над 50 души, осъдени за тероризъм. Това съобщават местни медии и това се възприема като предупреждение към всички, които искат да станат войнстващи джихадисти и да атакуват обекти в кралството. Според в."Оказ" 55-ма чакат изпълнение на най-тежкото наказание заради това, че са виновни за смъртта на повече от 100 цивилни и на 71 служители на силите за сигурност. Някои от тях били свързани с "Ал Кайда", други били от Ауамия - шиитски град в богата на...

САЩ спира програмата за телефонно следене на американците

http://frognews.bg/news_102777/SASHT-spira-programata-za-telefonno-sledene-na-amerikantsite/

Агенцията за национална сигурност на САЩ ще прекрати от днес скандалната си програма за събиране на данни за телефонните обаждания на американците, която беше разкрита от бившия сътрудник на агенцията Едуард Сноудън, предаде ТАСС. Това изисква законът, приет от Конгреса и подписан от президента Барак Обама в началото на юни тази година.

Такева: Подмладяването в образованието е крайно наложително

http://education.actualno.com/takeva-podmladjavaneto-v-obrazovanieto-e-krajno-nalojitelno-news_510415.html

Дълбоко съм убедена, че подмладяването на управленските кадри в образованието е крайно наложително. Това каза Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители във връзка промените в Кодекса на труда, които налагат пенсионирането на учители и директори в цялата страна, предаде Фокус. „От средата на юли изменението на Кодекса на труда влезе в сила. Септември бяха освободени много учители. Бяха обявени местата на 140 директори, които работеха като временно изпълняващи директори.

Разбраха как се появява биреното коремче

http://health.actualno.com/razbraha-kak-se-pojavjava-birenoto-koremche-news_510114.html

Известно е, че бирата съдържа много калории, а когато се консумира не може да няма и нещо за хапване. Когато се консумира бира, черният дроб работи на по-бързи обороти, за да обработи алкохола, да направи детоксикация и да изхвърли всички отрови от организма, пише БГЕНС. Ако към бирата се прибави чипс, фъстъци или нещо друго за хапване, налице са още калории. Пивото само по себе си е калорична бомба, именно затова хората го наричат и „течен хляб“. Една бира съдържа 150 калории. &bd

19 катастрофи са регистрирани във Варна през изминалото денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=307680

19 катастрофи са регистрирани във Варна през денонощието. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При два от инцидентите има четирима пострадали, които са само с контузии без опасност за живота. От полицията информираха, че движението във Варна към момента се осъществява нормално.

Things taking place geopolitically is positive for Bulgarian tourism: minister

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261074_Things+taking+place+geopolitically+is+positive+for+Bulgarian+tourism%3A+minister

 “What is taking place geopolitically at present is positive for the Bulgarian tourism,” said Bulgarian Minister of Tourism Nikolina Angelkova, speaking Sunday for Nova TV.

“Both Turkey and Russia are essentially important tourism markets for us. They are among our main markets, so took the respective measures long before the current situation,” Angelkova stated.
 
“We held a roundtable with Russia, with representatives of the Russian national tourism agency, and leading big tour operators. Several others will be held next year; immediately after the roundtable intentions were voiced the number of Russian tourists would increase. The current situation will contribute to the increase being bigger than the initially said [figures],” Angelkova stated.
 
“I yesterday read a statement of Mikhail Maltsev, chair of the Ural Association of Tourism, in which he says Bulgaria stands the chance of welcoming a million and a half Russian tourists,” Minister Angelkova said further.
 
She noted 600,000 to 700,000 Russian tourists had paid annually visits to Bulgaria in the last 5 years, while this number was 450,000 at present.
 
“And he speaks about a million and a half, which is highly important. This is positive signal the next season will indeed be quite good compared to the previous one,” Angelkova commented.
 
“It is a fact we took these measures a lot earlier – a month and a half ago – and what is taking place geopolitically at present is positive for the Bulgarian tourism. It is highly important for us neighbouring countries are stable, we have a good economy, and, most of all, there are no problems […]. Both markets are highly important for us,” Nikolina Angelkova added.

Рецидивист, обрал английско семейство, остава в ареста

http://pik.bg/рецидивист-обрал-английско-семейство-остава-в-ареста-news443669.html

Рецидивист, обрал английско семейство, остава в ареста

Бургаският апелативен съд остави не уважи жалбата и остави в ареста сливналията Георги Георгиев, който е привлечен като обвиняем за въоръжен грабеж на чужди вещи в особено големи размери, съобщиха от съда.

Георгиев е обвинен за това, че на 29 януари тази година в с. Биково, общ.Сливен, при условията на опасен рецидив и в съучастие с още четири лица, отнел чужди движими вещи (колекционерски предмети, златни накити и пари) в особено големи размери (50 719лв.). Вещите са отнети от английско семейство.

За престъплението законът предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна, като съдът може да постанови конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния.

Престъплението е квалифицирано като „тежко умишлено". 40-годишният Георгиев е осъждан многократно. Има трайно установени престъпни навици, като осъжданията са му - 12 самостоятелно влезли в сила присъди.

В Определението си Апелативен съд-Бургас се аргументира, че е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението за което му е предявено обвинение, доказана е и реална опасност да се укрие и да извърши друго престъпление, ако се намира на свобода.

Определението на Апелативен съд -Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване.

Турция доставя оръжия на „Ислямска държава” срещу евтин петрол

http://www.cross.bg/tyrtziya-teroristite-maiihyb-1489879.html

/КРОСС/Сирийските военни обвиниха Турция в подкрепа на „Ислямска държава". Властите на Турция организират доставки на оръжия за терористите, безчинстващи в Сирия. Такова обвинение отправи по адрес на турските власти представителят на Въоръжените сили на Сирия бригаден генерал Али Майхуб, съобщава Интерфакс. „На сирийско-турската граница ситуацията е много сложна. Използвайки това, че границата фактически е контролирана от терористите, турските власти безпрепятствено организират доставките им на оръжие, боеприпаси и други материални средства за водене на престъпна дейност", каза Али Майхуб. По думите ма Майхуб, в замяна на оръжието турската страна получава от терористите „петрол на борсови цени" и други контрабандни стоки. Турция не веднъж е обвинявана в подкрепа за „Ислямска държава". В частност, по данни на медиите, Анкара едва ли не е основният потребител на петрола на ислямистите. Експертите твърдя: Турция отдавна е станал център за вербуване на терористите, и всеки месец турската граница безпрепятствено е пресичана от стотици вербувани от ИД джихадисти.  

Вижте събеседниците на Беновкса по Канал 3 и Радио К2

http://pik.bg/вижте-събеседниците-на-беновкса-по-канал-3-и-радио-к2-news443668.html

Вижте събеседниците на Беновкса по Канал 3 и Радио К2

Илиана Беновска отново ще пита в неделя от 5 часа следобед по Канал 3: Кой и на какво основание иска и може да управлява България?

17:00 – 17:30 Димитър Главчев, заместник-председател на 43 НС от ГЕРБ и председател на Временна комисия по исканията на Главния прокурор на Република България, за даване на разрешения за възбуждане на наказателни преследвания срещу Волен Сидеров и Десислав Чуколов, народни представители в 43-то Народно събрание


17:30 – 18:00 Димитър Абаджиев, генерален консул на България в Шанхай, КНР

18.00 – 18.30 Теменужка Петкова

18.30 – 19.00 Емил Радев,член на ЕП от ПП ГЕРБ

19.00 – 19.30 Таско Ерменков, народен представител на КП БСП –лява България

 

Радан Кънев: Ченалова брани мафиотския интерес в съдебната система

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5142652

Главният прокурор може да започне операция
Главният прокурор може да започне операция "Чисти ръце", смята лидерът на ДСБ Румяна Ченалова брани мафиотски интерес, не е толкова смела да говори тези неща без огромен гръб зад себе си, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев пред bTV. "Смях се на версията, че съм аз този гръб. Тук става дума за криминална фигура, за корупционни среди,

Theft left 100 households in capital Sofia without electricity

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261073_Theft+left+100+households+in+capital+Sofia+without+electricity

 Impudent theft left 100 households without power in Banishora residential district in Sofia on Saturday, the press office of CEZ announced. 

Early this morning, after received signal for power outage, a team of CEZ established the absence of 100 meters of copper cable. After immediate organization by the electricity distributing company the teams have laid new cable, at 3:30 pm. Power supply to the affected customers had been restored. Damage totalled BGN 10,000. 

Bulgaria’s foreign policy is extremely unbalanced and intended to confrontation: BSP leader

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261072_Bulgaria%E2%80%99s+foreign+policy+is+extremely+unbalanced+and+intended+to+confrontation%3A+BSP+leader

 Bulgaria’s foreign policy is extremely unbalanced and oriented towards creation of confrontation and separation. That is what leader of the Bulgarian Socialist Party (BSP) Mihail Mikov said after a sitting of the National Council of party. 
 
“Especially the policy on Russia. All Bulgarian citizens have witnessed, including unnecessary actions that must placard Euro-Atlantic solidarity. This is a deep complex,” Mikov said. 
 
In his words, there are ministers who think that the more loudly they state anti-Russian positions, the greater Europeans they are. 
 
“They do not take into account the interests of Bulgaria,” Mikov commented further.
 
“Relations between Bulgaria and Russia are red hot. There are a number of problems in the EU which hinder the development of partnership and good economic relations. Bulgaria's interests always insist on good economic relations with both Russia and Turkey. BSP has always consistently taken the position that Bulgaria has no right to lose its place as a transit country to transport hydrocarbons from the east to west,” Mikov said.

Глобиха двама младоженци за малки булки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5142648

Двама младоженци бяха глобени по 1000 лв. от районния съд в град Бяла, Русенско, за съжителство с малки булки. М.М.М. живял година и половина с непълнолетната Г.А.С. Макар че тя избягала от него след скандал със свекървата, той убедил родителите й да се съберат у дома им в село Полско Косово.
Е.А.И. пък се събрал в село Екзарх Йосиф с Г.Д.
Двама младоженци бяха глобени по 1000 лв. от районния съд в град Бяла, Русенско, за съжителство с малки булки. М.М.М. живял година и половина с непълнолетната Г.А.С. Макар че тя избягала от него след скандал със свекървата, той убедил родителите й да се съберат у дома им в село Полско Косово. Е.А.И. пък се събрал в село Екзарх Йосиф с Г.Д.

Петкова: Имаме два различни плана, в случай че настъпи промяна в доставките на газ към България

http://pik.bg/петкова-имаме-два-различни-плана-в-случай-че-настъпи-промяна-в-доставките-на-газ-към-бълга-news443667.html

Петкова: Имаме два различни плана, в случай че настъпи промяна в доставките на газ към България

Имаме два различни плана, които могат да бъдат въведен в действие, в случай че настъпи промяна в доставките на газ към България. Това каза министър Теменужка Петкова по повод това възможна ли е нова газова криза в Европа, след като Русия спря газоподаването за Украйна в предаването „Неделя 150” по БНР.

„Това, което със сигурност мога да кажа към днешна дата е, че не са на лице никакви основания за притеснение, свързани със снабдяването с газ. Доставките към България вървят абсолютно регулярно, както по националната, така и по транзитната газопреносна мрежа”, увери министър Петкова. Тя обясни, че налягането в транзитната газопреносна мрежа тази сутрин е било между 45 и 46 бара, при договорено 38 бара, а по националната налягането е 40-42 бара.

„Хранилището в Чирен е пълно. Към този момента в него има 444 млн. куб.м. активен газ. Не са на лице основания за притеснения и българските граждани и индустрия трябва да бъдат спокойни”, категорична бе Теменужка Петкова. Тя допълни, че са били предприети всички необходими действия и съществуват два различни плана, които могат да бъдат въведен в действие, в случай че настъпи ситуация, при която в доставките има промяна.

”Първата мярка в случай на промяна на доставките към наша посока е преминаване в режим на възможно максимален добив от подземното хранилище в Чирен. Наред с това съществува възможност за създаване на условия за значителен пренос на природен газ от Гърция през България, като може да се използва новоизградената технологична връзка между националната ни газопреносна връзка и транзитната газопреносна мрежа при компресорна станция „Ихтиман”.

„Булгаргаз” има сключено споразумение, според което в случай на нужда до часове може да бъде осигурено получаване на доставки от газ от Гърция”,обясни министър Петкова. Тя подчерта, че към това ще се прибегне само в много крайни ситуации.

”Предприели сме всички необходими действия. Има опция и за въвеждане на ограничителен режим с цел осигуряване на защитените потребители на природен газ като болници и училища”, допълни министър Петкова. „Това, което със сигурност мога да кажа е, че към този момент не е налице никаква причина за опасения за сигурността на доставките и транзита на газ към България”, подчерта отново тя. 

Британецът Тайсън Фюри детронира Владимир Кличко

http://www.mediapool.bg/britanetsat-taisan-fyuri-detronira-vladimir-klichko-news242420.html

Британецът Тайсън Фюри свали украинеца Владимир Кличко от върха в професионалния бокс, като пред 65 хиляди зрители на ринга на стадиона в Дюселдорф го победи убедително в 12 рунда с единодушно съдийско решение - 115-112, 115-112, 116-111. Така 39-годишният Кличко загуби титлите си във версии IBF, WBA, WBOи IBO след девет години, 7 месеца и 8 дни без загуба и след като бе успял да ги защити 19 пъти. Още в първия рунд Фюри показа какво ще е основното му оръжие - бързината на своя ляв прав и предимството на дългите си ръце, които често пускаше зад гърба си, провокирайки Кличко да забрави за предпазливостта, както и за да се хареса на публиката. Фюри често сменяше стойката си, което допълнително нарушаваше ориентацията на Кличко. В първите четири рунда двамата боксьори се "опознаваха", а истинската битка започна едва в петия, когато си размениха много сериозни удари, но нито един не беше в състояние да завърши боя, описва хода на мача Спортал.бг. В шестия рунд Кличко с огромни усилия преодоляваше защитата на Фюри, а в паузата преди седмия рунд по-големият от братята Кличко - Виталий, предупреди Владимир, че ако само се защитава накрая ще загуби. С наближаването на края Фюри заигра още по-разкрепостено и смело. В деветия рунд Фюри нанесе силен ляв прав на Владимир, но украинецът оцеля. В десетия Кличко изглеждаше много  неубедителен, докато Фюри кръжеше около него, сякаш току-що е излязъл на ринга. По лицето на Владимир се четеше истинско недоумение - изглежда той сам не вярваше какво му се случва. Кличко се опита да намали изоставането си със закъсняла активност в последния рунд, когато успя да нанесе няколко точни удара на съперника си, но това не промени съотношението в съдийските карти и в крайна сметка победата беше за Фюри. След това той изпълни обещанието си да изпее песен на ринга. Изборът му беше парчето на Аеросмит от кинохита "Армагедон"  „Idon'twannamissathing”. Кличко пък призна превъзходството на съперника си. "Тайсън беше по-бърз и по-добър от мен. Скоростта му ме изненада. Той беше невероятно пъргав, а аз така и не съумях да преодолея защитата му и да нанеса правилния удар", каза той. Двубоят е генерирал приходи от 45 милиона евро. Хонорарът на Кличко е 22,5 милиона, а на Фюри - 7,5 млн.

Масов бунт срещу винетките във Видин

http://www.bnews.bg/article-144396

Шофьорите отказват да плащат по-скъпо за разораните пътища.

Безпрецедентно обединение преди срещата за климата

http://www.vesti.bg/sviat/bezprecedentno-obedinenie-predi-sreshtata-za-klimata-6046303

Десетки хиляди се включиха в протести по цял свят срещу бездействието на световните лидери срещу глобалното затопляне

Стара Загора и Сливен готвят коледната украса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5142642

Подготовката за коледните и новогодишните празници в Стара Загора и Сливен вече върви с пълна сила, и в двата града слагат празничната украса.
В Стара Загора коледните светлини и елхата ще бъдат запалени тържествено на 4 декември, петък, от 17,30 часа. На сцена на площада пред общината артисти от Държавния куклен театър и Държавната опера в града
Подготовката за коледните и новогодишните празници в Стара Загора и Сливен вече върви с пълна сила, и в двата града слагат празничната украса. В Стара Загора коледните светлини и елхата ще бъдат запалени тържествено на 4 декември, петък, от 17,30 часа. На сцена на площада пред общината артисти от Държавния куклен театър и Държавната опера в града

Скечовете с Цецо Мустака в "Шоуто на Слави" вече са мит! Откакто лапа тлъсти пачки, Дългия спря да осмива банкера!

http://www.bnews.bg/article-144395

Трифонов е събрал екипа на оперативка, на която е било наредено името на банкера повече да не се споменава в ефир.

Андрей Делчев: Има двоен стандарт спрямо бензиностанциите

http://www.moreto.net/novini.php?n=307682

Има двоен стандарт към бензиностанциите. Въпреки че законодателството се приближава към това да повишава изискванията и по отношение на някои от ведомствените бензиностанции, тези на земеделците остават с по-лек режим. Освен нормативно, този режим все още не е наложен.

ЕС и Турция сключиха сделка за справяне с миграцията

http://www.mediapool.bg/es-i-turtsiya-sklyuchiha-sdelka-za-spravyane-s-migratsiyata-news242419.html

Турция ще помогне за спиране на потока от мигранти към Европа, в замяна на финансова помощ, визови облекчения  и подновяване на преговорите за присъединяване на страната към ЕС. Това предвижда сключената в неделя вечер сделка, определена от турския премиер като "ново начало", предаде Ройтерс от Брюксел. Лидерите на 28-те държави от Европейския съюз се срещнаха с Ахмет Давутоглу в белгийската столица, за да дадат своята колективна политическа благословия за споразумението, изковано от дипломатите през последните няколко седмици. Още в началото на срещата турският министър-председател Ахмет Давутоглу определи днешния ден като исторически за процеса на присъединяване на Турция към Европейския съюз. Той каза, че е благодарен за новото начало на процеса за интеграция между ЕС и Турция. "Искам да изпратя открито послание от Анкара. Ние сме европейски народ. Съдбата на континента е съдба на всички нас," каза още той."Турция е готова да се изправи не само срещу бежанската криза, но и срещу всички кризи", заяви Давутоглу, като добави, че сега е "точното време за обща позиция". Той съобщи, че ЕС и Турция са решили два пъти в годината да провеждат срещи на високо равнище. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че съвместното изявление е било съгласувано, без да даде каквито и да било подробности. Но агенция Ройтерс разпространи основните моменти в проекта на споразумението. Турция ще получи три милиарда евро за подслонените на нейна земя над 2 милиона бежанци. По-нататък, ако е нужно, тази сума може да бъде увеличена. Планът предвижда ускоряване на преговорите за членство на Турция в ЕС. Европейските лидери и Анкара смятат, че процесът по присъединяване на Турция към ЕС трябва да получи нов тласък, се казва в съвместната декларация. Турция ще отвори нова преговорна глава през декември, а през първото тримесечие на 2016 г. ще бъдат подготвени за преговори нови глави. В проектодекларацията се отбелязва още, че от октомври 2016 г. турските граждани ще могат да пътуват без визи в Европа, но условие за това е прилагането на принципно договорения план за действие за преодоляване на миграционната криза. Основен момент в него е прилагането на споразумението с Турция за обратно приемане на незаконно навлезли от нейна територия в ЕС мигранти, както и връщането на икономическите имигранти към държавите им на произход. Предвиждат се редовни срещи между властите на ЕС и Анкара по въпросите на борбата с тероризма, както и в сферата на международните отношения и политиката за сигурност в по-общ план. Германският канцлер Ангела Меркел заяви преди срещата, че споразумение между ЕС и Турция ще помогне мигрантският поток да бъде поставен в юридическа рамка вместо неконтролируемия наплив сега. "Основна част от този план за действие ЕС-Турция ще бъде как можем да заменим нелегалната миграция с легална миграция, как можем да подобрим положението на бежанците вътре в Турция", каза Меркел. "Само заедно ние ще можем да спрем миграционните потоци. Трябва ни споразумение с Турция", изтъкна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

ЕС е пред сключване на сделка с Турция за справяне с миграцията

http://www.mediapool.bg/es-e-pred-sklyuchvane-na-sdelka-s-turtsiya-za-spravyane-s-migratsiyata-news242419.html

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу определи днешния ден като исторически за процеса на присъединяване на Турция към Европейския съюз, предаде Ройтерс.Давутоглу говори след пристигането си на срещата в Брюксел по въпросите на миграцията, на която лидерите на ЕС се надяват да подпишат споразумение с Турция, което да осигури помощ от турска страна за спиране на притока мигранти към Европа в замяна на финансова помощ от ЕС за Анкара и по-тесни взаимоотношения с блока на 28-те. Турският премиер каза, че е благодарен за новото начало на процеса за интеграция между ЕС и Турция. Срещата на върха ЕС-Турция ще стане "начало на нови двустранни отношения" между Анкара и Брюксел, заяви той. Очаква се на срещата да бъде обсъден съвместният план за действие с Анкара, по който Турция ще получи три милиарда евро за подслонените на нейна земя над 2 милиона бежанци. Планът предвижда също облекчаване на визовия режим за турски граждани и ускоряване на преговорите за членство на Турция в ЕС. Европейският съвет и Турция се очаква да утвърдят свикването на редовни срещи между властите на ЕС и Анкара по въпросите на борбата с тероризма, както и в сферата на международните отношения и политиката за сигурност в по-общ план. Разговорите ще засегнат също прилагането на споразумението с Турция за обратно приемане на незаконно навлезли от нейна територия в ЕС мигранти, както и връщането на икономическите имигранти към държавите им на произход. Европейските лидери и Анкара смятат, че процесът по присъединяване на Турция към ЕС трябва да получи нов тласък, предаде Ройтерс, позовавайки се на проектодекларация, подготвена преди срещата в Брюксел. Турция ще отвори нова преговорна глава през декември, а през първото тримесечие на 2016 г. ще бъдат подготвени за преговори нови глави. В проектодекларацията се отбелязва още, че от октомври 2016 г. турските граждани ще могат да пътуват без визи в Европа, но условие за това е прилагането на принципно договорения план за действие за преодоляване на миграционната криза, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. За бежанците в Турция се предвижда на първи етап на Анкара да бъдат предоставени три милиарда евро, а по-нататък, ако е нужно, тази сума може да бъде увеличена. Приема се и искането за участие на Турция "дори и само веднъж годишно" в срещи на върха на ЕС, посочва телевизията. Европейците и най-вече германският канцлер Ангела Меркел са подложени на силен натиск да се справят с най-големия приток на хора след Втората световна война. Само в Германия се очаква тази година броят на пристигналите да е около 1 милион. Кризата даде шанс на крайни националистически и популистки партии и предизвика сериозни напрежения между страните в ЕС. Предприетите досега от съюза мерки не дават резултат. Зимата може да доведе до временно намаляване на потока от хора. Затварянето на границите на Балканите обаче блокира десетки хиляди мигранти при много тежки условия, което още повече увеличава натиска върху европейските лидери да намерят решение. Сделката с Турция обаче все още не е сигурна и вероятно до последния момент ще е поставена под въпрос. Според представители на ЕС между двете страни остават различия по въпроса какво точно трябва да предприеме Турция, за да предотврати заминаването на имигрантите на територията ѝ към Европа. Съществуват различия и между самите страни в ЕС. Според Ройтерс, която се позовава на дипломати, късно в събота посланиците на страните членки все пак са се договорили за обща оферта с надеждата под нея да бъде осигурен подписът на Давутоглу. "Постигнахме споразумение, което, надявам се, ще бъде прието от всички страни днес," каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск Туск при пристигането си за срещата. Той добави, че никакво споразумение с Турция няма да е достатъчно, за да се справи Европа с най-тежката миграционна криза след Втората световна война, ако блокът не контролира строго външните си граници. "Ще повтарям това отново и отново: без контрол на външните граници Шенген ще стане история", заяви Туск. Германският канцлер Ангела Меркел заяви преди срещата, че споразумение между ЕС и Турция ще помогне мигрантският поток да бъде поставен в юридическа рамка вместо неконтролируемия наплив сега, предаде Ройтерс. "Основна част от този план за действие ЕС-Турция ще бъде как можем да заменим нелегалната миграция с легална миграция, как можем да подобрим положението на бежанците вътре в Турция", каза Меркел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също говори преди срещата, като изтъкна, че ЕС трябва да постигне споразумение с Турция за решаване на миграционната криза. "Само заедно ние ще можем да спрем миграционните потоци. Трябва ни споразумение с Турция", изтъкна Юнкер.

Лидерите на ЕС търсят сделка с Турция за справяне с миграцията

http://www.mediapool.bg/liderite-na-es-tarsyat-sdelka-s-turtsiya-za-spravyane-s-migratsiyata-news242419.html

Държавните и правителствените ръководители от ЕС се събират в неделя в Брюксел за среща с премиера на Турция Ахмет Давутоглу в опит да постигнат сделка, включваща огромна финансова помощ и по-тесни връзки с ЕС в замяна на турска помощ за спиране на потока от мигранти към Европа. Очаква се на срещата да бъде обсъден съвместният план за действие с Анкара, по който Турция ще получи три милиарда евро за подслонените на нейна земя над 2 милиона бежанци. Планът предвижда също облекчаване на визовия режим за турски граждани и ускоряване на преговорите за членство на Турция в ЕС. Европейският съвет и Турция се очаква да утвърдят свикването на редовни срещи между властите на ЕС и Анкара по въпросите на борбата с тероризма, както и в сферата на международните отношения и политиката за сигурност в по-общ план. Разговорите ще засегнат също прилагането на споразумението с Турция за обратно приемане на незаконно навлезли от нейна територия в ЕС мигранти, както и връщането на икономическите имигранти към държавите им на произход. Европейците и най-вече германският канцлер Ангела Меркел са подложени на силен натиск да се справят с най-големия приток на хора след Втората световна война. Само в Германия се очаква тази година броят на пристигналите да е около 1 милион. Кризата даде шанс на крайни националистически и популистки партии и предизвика сериозни напрежения между страните в ЕС. Предприетите досега от съюза мерки не дават резултат. Зимата може да доведе до временно намаляване на потока от хора. Затварянето на границите на Балканите обаче блокира десетки хиляди мигранти при много тежки условия, което още повече увеличава натиска върху европейските лидери да намерят решение. Сделката с Турция обаче все още не е сигурна и вероятно до последния момент ще е поставена под въпрос. Според представители на ЕС между двете страни остават различия по въпроса какво точно трябва да предприеме Турция, за да предотврати заминаването на имигрантите на територията ѝ към Европа. Съществуват различия и между самите страни в ЕС. Според Ройтерс, която се позовава на дипломати, късно в събота посланиците на страните членки все пак са се договорили за обща оферта с надеждата под нея да бъде осигурен подписът на Давутоглу. Оставала обаче висока степен на нервност и несигурност, подсилена от решението на турския президент да не участва лично в неделната среща и да изпрати своя министър-председател. "Турците винаги преговарят до последната секунда", заяви високопоставен дипломат от ЕС, цитиран от Ройтерс. "Защо трябва този път да е различно?" "Все още има неща, които могат да се объркат. Това не са лесни преговори. Сред 28-те държави членки има различни позиции спрямо Турция. Винаги има възможност до споразумение да не се стигне", заявиха европейски представители Ройтерс по-рано тази седмица. От друга страна, дори да се стигне до споразумение, несигурността ще се запази, тай като все още не е ясно от къде ще бъдат осигурени обещаните на Турция пари. Ситуацията се усложнява допълнително след терористичните нападения в Париж и свалянето от Турция на руския самолет на границата със Сирия.

Р. Кънев за разговорите „Янева-Ченалова“: Това е сърцето на Октопода

http://frognews.bg/news_102775/R-Kanev-za-razgovorite-IAneva-CHenalova-Tova-e-sartseto-na-Oktopoda/

Трябва да сме наясно, че сме на път да можем да разкрием цялата корупционна мрежа, ядрото на мафията в България. Това каза лиделът на ДСБ Радан Кънев по БТВ. Относно скандалните записи „Янева-Ченалова“.

Лео Ди Каприо снимал на минус 30 градуса

http://www.cross.bg/kaprio-rezhisyora-alehandro-1489878.html

Леонардо ди Каприо сподели как не успял да отвори очите си, след като при снимките на последния му филм целият екип попаднал сред снежна буря. Лентата "Завръщането" с 41-годишната звезда в главната роля е дело на режисьора Алехандро Гонсалес Иняриту, който пожъна триумф с "Бърдмен". В "Завръщането" той е направил всички снимки на естествена светлина и в по-голямата част - в зимни условия. Така в един момент екипът се оказва насред описаната от Ди Каприо буря. Част от кадрите са били много трудни за заснемане при температури от минус 30 градуса. "Снимахме много емоционална сцена и бурята ни връхлетя. Беше брутално. Стояхме в нея един час и го попитах: "Алехандро, какво по дяволите, правим?", разказа Лео на пресконференция в Ню Йорк. Въпреки ледените условия Иняриту казал на екипа да забрави за климата. "Това е състояние на ума. Времето не съществува", били думите на режисьора. Ди Каприо е особено благодарен, че имало огромна отоплителна машина на сценичната площадка, която нарича "октоподът"."Топъл въздух духаше през осем пипала. Всички се бутахме в тях и топлихме ръцете си", спомня си актьорът. Той е категоричен, че това е най-трудният филм, който всеки от екипа е снимал. В лентата, вдъхновена от истински случай, Ди Каприо влиза в ролята на Хю Глас, който иска да отмъсти на другарите в ловната си дружина, които го оставят да умре, след като е нападнат от мечка

Разбиха склад за контрабандни цигари в ромско гето в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5142611

Склад за контрабандни цигари беше разбит в ромския кв. "Селеметя" при съвместна операция на Митница Русе и Регионална дирекция "Гранична полиция". Иззети са общо 3500 кутии цигари от марката "Gold Mount" без български акцизен бандерол, съобщиха от митницата в крайдунавския град.
Три мастербокса с 1500 кутии цигари са открити в една от стаите на
Склад за контрабандни цигари беше разбит в ромския кв. "Селеметя" при съвместна операция на Митница Русе и Регионална дирекция "Гранична полиция". Иззети са общо 3500 кутии цигари от марката "Gold Mount" без български акцизен бандерол, съобщиха от митницата в крайдунавския град. Три мастербокса с 1500 кутии цигари са открити в една от стаите на

Apple ще използва OLED дисплеи за iPhone през 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261071_Apple+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0+OLED+%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+iPhone+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+2017+%D0%B3.

 Според публикация на Nikkei Asian Review, която се позовава на доставчици на компоненти от Япония, Apple са предупредили производителите на компоненти в страната и в Южна Корея, че през 2017 и 2018 г. възнамеряват да използват OLED технология за дисплеите на новите модели iPhone, и приканват производителите да разширят производството на такива панели.
Целта на Apple е първите iPhone с OLED екрани да се появят през 2017 г., но според източниците на изданието, на американската компания може да й се наложи да отложи плановете си за 2018 г., което ще зависи от наличностите на такива компоненти. Apple все още забавя прехода към OLED заради тези опасения плюс притеснения около живота, яркостта и енергопотреблението на тези компоненти.

Apple е посочила изискванията си по отношение спецификацията на дисплеите и наличностите, които да покрият доставките на iPhone, които се очаква да надхвърлят 200 милиона броя годишно през следващите няколко години. Публикацията посочва, че има три японски компании, които ще се борят за поръчки от Аpple – LG Display, Japan Display (JDI) и JOLED, но те са фокусирани главно върху LCD панели. Все пак JDI и JOLED ще засилят сътрудничеството си в разработката на OLED със създаването на нови изследователски лаборатории догодина с планове за начало на масово производство през 2018 г. Решението на Apple може да има по-големи последици за Sharp, която не инвестира особено в OLED.

Русия налага икономически санкции на Турция

http://econ.bg/Новини/Русия-налага-икономически-санкции-на-Турция_l.a_i.709548_at.1.html

Президентът на Руската федерация Владимир Путин подписа указ за предприемане на специални икономически мерки срещу Турция, с който се въвеждат редица...

Planned Rise in Vignette Stickers’ Price Prompts Protests in Bulgaria

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261070_Planned+Rise+in+Vignette+Stickers%E2%80%99+Price+Prompts+Protests+in+Bulgaria

 Protests against a planned increase in the price of vignette stickers for motor vehicles have been held across Bulgaria on Saturday, local media reported.
 
Protesters in Sofia gathered in front of Parliament building to demand that the government scrapped its decision for a one-off increase of up to 50% of the price from next year. 
 
Others called for a gradual increase in the price over four to five years and introduction of road tolls for motorways in Bulgaria instead of vignette stickers.
 
Protests were also held in Plovdiv, Varna, Blagoevgrad, Ruse and other cities.
 
Motor vehicles travelling on Bulgaria’s motorways and first-class roads must have a vignette sticker attached to the windshield. The current price of the stickers was set in 2008 and hasn’t been changed since.
 
The government decided earlier this month to increase the price, citing a need to raise funds for road maintenance and repairs. Some opponents of the decision say that it will be fairer to raise those funds through increasing the fuel prices, making those who drive more pay more.
 
The price of one-week vignettes for passenger cars is set to rise to BGN 15 from BGN 10 under the government's decision. One-week stickers will cost BGN 30, an increase from BGN 25 now, while one-year vignettes will cost BGN 97 versus BGN 67 now.
 

Санитарка е бита от близък на пациент на болницата в Благоевград

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/29/2658808_sanitarka_e_bita_ot_blizuk_na_pacient_na_bolnicata_v/?ref=rss


Санитарка от спешното отделение на МБАЛ-Благоевград е била нападната и бита от придружител на пациент, съобщава агенция "Фокус". Инцидентът се е случил тази нощ, като нападателят е избягал и все още се издирва от полицията.

51-годишната жена е била нападната от 37-годишен мъж до асансьора, който води към отделението по Образна диагностика. Към 01.30 часа след полунощ линейка на Център за спешна медицинска помощ - Благоевград е привела в Спешно отделение, мъж на около 70 години, който...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване