Посрещнаха Дядо Коледа, готвят концерт на талантите на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=307779

Най-нетърпеливите варненчета вече посрещната Дядо Коледа в Grand Mall. Добрият старец пристигна с лакомства за всички на финала на музикално-танцовата приказка „Тайната на Grand Коледа” в неделя. Танцовото шоу се въртя около стрийт денсърите от най-голямото училище за съвременни хип-хоп танци в България - The Center във Варна и около пеещите елфи от група Бон-Бон.

Реформите в сектор "Сигурност" отпадат от Бюджет 2016

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/reformite-v-sektor-sigurnost-otpadat-ot-biudjet-2016-206950/

Бюджетната комисия прие буфер в случай на обявяване на банки в несъстоятелност, както и постъпленията от бъдещата концесия на Летище София да се насочат към БДЖ

Турция сама свалила руския самолет, не била уведомила НАТО и САЩ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5145124

Турция самостоятелно е взела решението да свали руския бомбардировач Су-24. Тя не е уведомила нито НАТО, нито САЩ. Това съобщи постоянният представител на САЩ в Алианса Дъглас Лют.
Турция самостоятелно е взела решението да свали руския бомбардировач Су-24. Тя не е уведомила нито НАТО, нито САЩ. Това съобщи постоянният представител на САЩ в Алианса Дъглас Лют. "Не е имало никаква координация или съвместни решения за всичко, което касае инцидента. Това беше суверенно решение на Турция", заяви Лют, цитиран от РИА Новости.

Турция самостоятелно взела решението да свали руския самолет, не била уведомила нито НАТО, нито САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5145133

Турция самостоятелно е взела решението да свали руския бомбардировач Су-24. Тя не е уведомила нито НАТО, нито САЩ. Това съобщи постоянният представител на САЩ в Алианса Дъглас Лют.
"Не е имало никаква координация или съвместни решения за всичко, което касае инцидента. Това беше суверенно решение на Турция", заяви Лют, цитиран от РИА Новости.
Турция самостоятелно е взела решението да свали руския бомбардировач Су-24. Тя не е уведомила нито НАТО, нито САЩ. Това съобщи постоянният представител на САЩ в Алианса Дъглас Лют. "Не е имало никаква координация или съвместни решения за всичко, което касае инцидента. Това беше суверенно решение на Турция", заяви Лют, цитиран от РИА Новости.

Намериха труповете на баща и син в ез. Мандра

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uKHo15n21K8/

Труповете на баща и син от Бургас, които мистериозно изчезнаха във вторник, бяха открити в ез. Мандра край с. Димчево. 44-годишният Танчо Петков и 15-годишният Йорам бяха обявени за издирване след като на 25 ноември излязоха за риболов и лодката им бе намерена празна.

Телата били открити при акция на полицията с помощта на водолазни екипи. Труповете са предадени за аутопсия в Съдебна медицина, а по случая в 4 РПУ-Бургас е образувано досъдебно производство,съобщиха от ОД на МВР.

Мери-Кейт Олсън вече е Саркози

http://www.cross.bg/sarkozi-meri-keiit-olivie-1490053.html

/КРОСС/ Актрисата и моден дизайнер Мери-Кейт Олсън и годеникът й Оливие Саркози са сключили брак в тесен кръг в Ню Йорк, съобщава Contactmusic. Сватбената церемония е била в Манхатън, а тържеството - в частен дом. Поканени са били около 50 гости. Мери-Кейт и Оливие Саркози - брат на бившия френски президент Никола Саркози, са близки от три години. Те се сгодиха през март 2014 г., когато 46-годишният Оливие Саркози предложи за втори път брак на 29-годишната звезда. Той й подари 4-каратов диамантен пръстен „Картие".

Стефан Марков, РБ: Необходими са повече публични обсъждания на бюджета на столицата

http://www.cross.bg/markov-byudzheta-obsuzhdane-1490052.html

/КРОСС/Заместник-кметът отдели 90 минути за бюджет от над 1 млрд. лева - това ли е политиката на прозрачност на администрацията, попита най-младият реформатор в СОС. Необходими са повече публични обсъждания на бюджета на столицата. Заместник-кметът по бюджета днес отдели 90 минути за бюджет от над 1 млрд лева и отклони въпроси на хората сякаш те са просто платежен инструмент. Това ли е политиката на прозрачност? Това заяви след публичното обсъждане на проектобюджета за 2016 г. общинският съветник от "Движение България на гражданите" от РБ Стефан Марков. Той допълни, че следва да бъде удължен и срокът за становища и предложения по бюджета поне седмица след последното публично обсъждане, за да не се превръща процедурата във формалност, а действително да се чува гласът на гражданите. Марков подчерта, че при днешното публично обсъждане въпросите на гражданите са били отклонявани, което е в разрез на разбирането на РБ за прозрачност и публичност на дейността на администрацията. Марков каза още, че настоява да бъде представен детайлен списък на имуществото, което се предвижда да бъде обявено за продажба. В прогнозата се вижда двойно увеличение на очакваните приходи от продажби в сравнение с 2015 г. - от досегашните 13 млн. за 2015 г. на 26,4 млн. за 2016 г. Апелирам към повече от едното обществено обсъждане на важни теми като бюджета и за по-подробна разбивка на разходите, която да се представя пред гражданите и да ги информира за бъдещите политики

"Левски" преподписа с Роман Прохазка за още 2.5 години

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/30/2659830_levski_prepodpisa_s_roman_prohazka_za_oshte_25_godini/?ref=rss


Ръководството на "Левски" и Роман Прохазка подписаха новия договор на словака, съобщи официалният сайт на клуба.

Контрактът бе парафиран в офисите на клуба в присъствието на спортния директор Георги Иванов, а неговият срок е 2.5 години.

Прохазка сподели, че не е имал колебания относно решението си и се надява да постигне много успехи с тима от "Герена".

Халфът се превърна в един от любимците на феновете и лидерите на тима в последната година и половина.
...

Тайната на щастливия брак е мъжът да повтаря: "Да, скъпа"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/tajnata-na-shtastliviia-brak-e-myzhyt-da-povtaria-da-skypa-6046365

80-годишният Бил отдавна е разкрил формулата на семейното щастие и спокойствие и може да се похвали със стабилен брак вече 60 години

Пейчо Пейчев: Бюджетът на Община Варна е реалистичен, няма да се променят местните данъци и такси

http://web.barometar.net/82774/

Публично обсъждане на проектобюджета на Община Варна за 2016 г. и на годишния отчет за изпълнението на бюджета за предходната година бе проведено днес в зала „Пленарна“ на Община Варна. Макрорамката за следващата година възлиза на 221,7 млн. лв., като приходите за делегирани от държавата дейности са – 98,4 млн. лв., а местните приходи – […]

"Мис България": Не съм гола, короната ще си е при мен

http://www.cross.bg/marina-voiikova-sveta-1490051.html

/КРОСС/Забраната за "Мис България 2015" Марина Войкова е категорична, че короната ще остане при нея, защото снимките, заради които християнско сдружение иска да й я отнемат, не са голи. Войкова настоя, че не вижда нищо скандално в тях и че те са обичайни за света на модата. "Снимките не са голи, аз не съм чисто гола", коментира тя пред TV7. На кадрите Войкова е по бельо или ръцете й прикриват гърдите й. "Това не е табу, не е нещо лошо. Снимките са в официалния сайт на моята агенция. Това е моето портфолио, това съм аз, когато представям себе си пред света", обясни тя. Марина пожела да каже на всички, които не я харесват, че това по никакъв начин не може да я "бутне". "Аз знам коя съм, най-важните хора за мен знаят коя съм", каза тя и допълни, че приема и критика, и чете, но не и абсурдните неща. 21-годишната красавица от Елин Пелин сподели, че още не може да осмисли какво се случва и за това трябва да изгледа видеото от конкурса. Всяка свободна минута след победата прекарвала с близките си. В Елин Пелин пък хората непрекъснато поздравявали родителите й за успеха й. "Чувала съм го и преди", каза най-красивата българка за приликата си с Анджелина Джоли. Актрисата била неин идол, не само защото е красива, но и защото е отдадена на семейството и на добродетели, които според Марина липсват на доста жени в днешно време.    

Ричард Рамирез – ловецът на хора

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/richard-ramirez-lovecyt-na-hora-6046372

На 2 годинки е ударен от падащ шкаф,само три години по-късно пък го удря люлка, отново по главата

Обама: Виновни сме за климата. Путин: Ще го спасим

http://www.vesti.bg/sviat/obama-vinovni-sme-za-klimata.-putin-shte-go-spasim-6046371

Двамата президенти разговаряха при закрити врата в продължение на половин час по време на срещата за климата на ООН в Париж

Обама: Виновни сме климата. Путин: Ще го спасим

http://www.vesti.bg/sviat/obama-vinovni-sme-klimata.-putin-shte-go-spasim-6046371

Двамата президенти разговаряха при закрити врата в продължение на половин час по време на срещата за климата на ООН в Париж

В Балчик се укрепва застрашен участък

http://pik.bg/в-балчик-се-укрепва-застрашен-участък-news444451.html

В Балчик се укрепва застрашен участък

Аварийни дейности по укрепването на застрашен срутищен участък от "Ак баир" се извършват в Балчик, съобщиха от общината.

С цел недопускане на инциденти по време на работата е въведена поетапна забрана за движение по една от лентите на улица "Георги Бенковски" в града. Променено е и разписанието на една от автобусните линии на градския транспорт.

Извършва се подготовка за строително-ремонтните дейности, които трябва да започнат в началото на декември, съобщи зам.-кметът на Балчик Стилиян Железов. Според последното геодезическо заснемане на "Ак баир" за динамиката на свлачищните процеси, е установено изтичане на води по склона и пукнатини по настилката на близката улица "Георги Бенковски".

В застрашения участък ще се положи високоякостна анкерирана мрежа-завеса. Тя ще бъде захваната за ската и по този начин ще се образуват "джобове". Ще бъдат направени и четири хоризонтални дренажа.

Финансирането на обекта е по фонд "Солидарност", от където са осигурени 250 000 лева, а общинското съфинансиране е около 80 000 лева.

183 от 195 държави поеха ангажимент да намалят въглеродните емисии след 2020 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=307780

183 от 195 държави са предоставили на ООН климатичните си планове за намаляване на парниковите емисии след 2020 година. Според „Гардиън” това е безпрецедентно, тъй като далеч повече страни участват в сравнение с тези, които се обвързаха до 2020 година след срещата на върха за климата в Копенхаген през 2009 година.

Цацаров: Това, което се случва, е политическа поръчка. Сценаристите са в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5145105

Това, което се случва в последните дни е политическа поръчка. Сценаристите са тук в България. Това заяви преди началото на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров.
"Този сценарий е задействан и ще продължи да действа докато траят всички процедури, свързани с измененията на Конституцията. Сценарият има политически отзвук, той цели да изкара на бял свят,
Това, което се случва в последните дни е политическа поръчка. Сценаристите са тук в България. Това заяви преди началото на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров. "Този сценарий е задействан и ще продължи да действа докато траят всички процедури, свързани с измененията на Конституцията. Сценарият има политически отзвук, той цели да изкара на бял свят,

На четири очи: Обама призова Путин да намали напрежението с Турция

http://www.mediapool.bg/na-chetiri-ochi-obama-prizova-putin-da-namali-naprezhenieto-s-turtsiya-news242473.html

Президентът на САЩ Барак Обама призова руския президент Владимир Путин да намали напрежението с Турция, възникнало след свалянето на руския самолет от турските сили, предаде Асошиейтед прес. Обама и Путин имаха кратка среща в кулоарите на световния климатичен форум край Париж. Белият дом съобщи, че Обама е изразил съжаление във връзка със смъртта на руския пилот и на член на екипажа на руски хеликоптер при този инцидент. Обама е казал на Путин, че сирийският президент Башар Асад трябва да се оттегли от властта в преходния период, за да спре сирийската гражданска война. Обама е призовал също така Русия да фокусира въздушните си удари в Сирия срещу бойците на "Ислямска държава", а не срещу бунтовниците, воюващи с Асад. Кремъл съобщи, че на 30-минутната си среща двамата лидери са подчертали спешната необходимост от политическо уреждане на кризата в Сирия и че са обсъдили и спазването на примирието в Украйна. Срещата не бе предварително подготвена от страните, но двамата лидери решиха да се възползват от възможността, която им дава международната конференция, и да обсъдят актуални въпроси в двустранен формат. САЩ се отнасяха с предпазлив оптимизъм към въпроса за евентуално по-тясно сътрудничество с Русия в борбата с групировката "Ислямска държава", но надеждите им бяха попарени, след като техният съюзник Турция свали руски военен самолет, който според нея навлязъл във въздушното й пространство, отбелязва Асошиейтед прес. Предишната подобна среща между Обама и Путин се състоя преди две седмици в Анталия, където те разговаряха два пъти по време на форума на високо равнище на Г-20. И тогава разговорите им не бяха официални, а се състояха в почивките между заседанията. Последните пълноценни преговори между президентите на САЩ и Русия бяха в края на септември в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Путин и Обама разговаряха около половин час в Париж

http://www.mediapool.bg/putin-i-obama-razgovaryaha-okolo-polovin-chas-v-parizh-news242473.html

Руският президент Владимир Путин и американският му колега Барак Обама се срещнаха в кулоарите на климатичния форум в Париж. Разговорът им продължи около половин час и премина при закрити врата, без присъствие на журналисти, съобщиха информационните агенции. Срещата не бе предварително подготвена от страните, но двамата лидери решиха да се възползват от възможността, която им дава международната конференция, и да обсъдят актуални въпроси в двустранен формат. САЩ се отнасяха с предпазлив оптимизъм към въпроса за евентуално по-тясно сътрудничество с Русия в борбата с групировката "Ислямска държава", но надеждите им бяха попарени, след като техният съюзник Турция свали руски военен самолет, който според нея навлязъл във въздушното й пространство, отбелязва Асошиейтед прес. Предишната подобна среща между Обама и Путин се състоя преди две седмици в Анталия, където те разговаряха два пъти по време на форума на високо равнище на Г-20. И тогава разговорите им не бяха официални, а се състояха в почивките между заседанията. Последните пълноценни преговори между президентите на САЩ и Русия бяха в края на септември в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Плевнелиев: България преизпълни целите на ЕС за ВЕИ и намали парниковите емисии с 20%

http://society.actualno.com/plevneliev-bylgarija-preizpylni-celite-na-es-za-vei-i-namali-parnikovite-emisii-s-20-news_510686.html

Борбата с климатичните промени не е само морално задължение, а налага да бъдат преосмислени подходите за постигане на икономически растеж. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва на срещата на върха в Париж в рамките на 21-вата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Целта на световния форум е постигането на глобално, правно обвързващо споразумение, което да обедини усилията на отделните

Само 159 от 160 000 бежанци са разпределени от Италия и Гърция по квотната система

http://europe.actualno.com/samo-159-ot-160-000-bejanci-sa-razpredeleni-ot-italija-i-gyrcija-po-kvotnata-sistema--news_510687.html

По-малко от един на 1 000 бежанци в Италия и Гърция e преместен по квотната система. Към днешна дата едва 159 от общо 160 000 бежанци в Италия и Гърция са преместени по новата система за разпределение чрез задължителни квоти сред държавите в ЕС. Това сочат актуализирани данни на Европейската комисия, информира БНР. Само 5 страни-членки са приели хора до момента – Германия, Финландия, Франция, Испания и Швеция.  Двете схеми за релокация съответно на 40 000 и на 120 000 бежанци о

Араби си направиха пясъчна джипка за забавление

http://cars.actualno.com/arabi-si-napraviha-pjasychna-djipka-za-zabavlenie-news_510430.html

Компанията Zarooq от Обединените Арабски Емирства разпространи подробности за първата си разработка – състезателния всъдеход Sand Racer, който ще бъде сертифициран и за движение по обществената пътна мрежа. Той ще може да развива до 200 км/ч. Дебютът на този модел се състоя вчера, неделя, по време на GP на Абу Даби, последен кръг във Формула 1. Моделът е със задвижване на задните колела и ще използва шаси, разработено от карбон и стъклопласт. За разработването му са отговаряли състезателн

Познава ли Оланд поуките от Ирак

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/11/30/2659537_poznava_li_oland_poukite_ot_irak/?ref=rss


Може ли една "коалиция от нежелаещи" да победи един необикновен противник като "Ислямска държава"? Франсоа Оланд е длъжен да покаже, че познава поуките от войните в Ирак и Афганистан, коментира Бернд Ригерт в "Дойче веле".

Вътрешнополитически Франсоа Оланд досега беше смятан за слаб президент. Терористичните атентати в Париж преди две седмици неволно му наложиха нова роля. Сега той трябва да демонстрира сила, да докаже, че е президент, който е готов да защити французите, влизайки във...

Напливът на имигранти увеличи търсенето на охранители в Германия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/30/2659741_naplivut_na_imigranti_uvelichi_turseneto_na_ohraniteli/?ref=rss


Рекордният наплив от имигранти е увеличил рязко търсенето на охранители, става ясно от оповестени в понеделник данни на федералната агенция по заетостта, предаде "Ройтерс".

"Това увеличение в частност може да се дължи на необходимостта от служители, които да помагат в овладяването на бежанската криза", коментира службата.

От началото на годината в Германия са регистрирани повече от 690 палежи и друг вид нападения срещу центровете за настаняване на бежанци. Прогнозите на...

С ескорт от изтребители самолетът с тялото на убития руски пилот кацна в Подмосковието

http://petel.bg/S-eskort-ot-iztrebiteli-samoletat-s-tyaloto-na-ubitiya-ruski-pilot-katsna-v-Podmoskovieto__135890

Самолетът с тялото на убития при свалянето на Су-24 от Турция руски пилот Олег Пешков кацна на летище „Чакаловско” в Подмосковието,...

Ексклузивно за войната: За първи път Су-34 излетя на бойна задача, зареден и с ракети "въздух-въздух"!

http://petel.bg/Ekskluzivno-za-voynata--Za-parvi-pat-Su-34-izletya-na-boyna-zadacha--zareden-i-s-raketi-vazduh-vazduh-__135891

Руските бомбардировачи Су-34 за първи път излетяха за бойна задача в Сирия не само с бомби, но и с ракети "въздух-въздух" с малък и среден...

Депутати предвиждат скачане на цените на тока с 35%

http://petel.bg/Deputati-predvizhdat-skachane-na-tsenite-na-toka-s-35-__135892

Кадър: bTV След либерализирането на пазара на електричеството ще има повишаване на цените на тока е допуснала министър Теменужка...

Трима останаха в борбата за "Златната топка" - Меси, Роналдо и Неймар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5145091

ФИФА обяви официално тримата претенденти за „Златната топка” през 2015 година. Наградата се връчва от Световната централа и френското списание „Франс Футбол” на най-добрия футболист за годината, а към обичайните фаворити за приза Лионел Меси (Барселона) и Кристиано Роналдо (Реал Мадрид) тази година се присъединява и бразилският национал Неймар
ФИФА обяви официално тримата претенденти за „Златната топка” през 2015 година. Наградата се връчва от Световната централа и френското списание „Франс Футбол” на най-добрия футболист за годината, а към обичайните фаворити за приза Лионел Меси (Барселона) и Кристиано Роналдо (Реал Мадрид) тази година се присъединява и бразилският национал Неймар

Деми Ловато с яке на Галена на Американските музикални награди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5143336

Певицата беше облякла велурената черна връхна дреха върху кътаут PVC рокля
Яке от модната линия на Галена беше част от тоалета на американската певица Деми Ловато по време на нейно изпълнение на сцената на Американските музикални награди. Събитието се състоя преди седмица в “Майкрософт тиатър” в Лос Анджелис, Калифорния.
Певицата беше облякла велурената черна връхна дреха върху кътаут PVC рокля Яке от модната линия на Галена беше част от тоалета на американската певица Деми Ловато по време на нейно изпълнение на сцената на Американските музикални награди. Събитието се състоя преди седмица в “Майкрософт тиатър” в Лос Анджелис, Калифорния.

Михаела Лашова: Азиатски инвеститори влизат на имотния пазар у нас - от Китай, Корея, Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5144537

Михаела Лашова е изпълнителен директор на Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония. Forton е част от AG Capital, водеща група от компании в сектор недвижими имоти. Лашова се присъединява към компанията през 2008 г., когато оглавява отдел „Инвестиционно консултиране и оценки
Михаела Лашова е изпълнителен директор на Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония. Forton е част от AG Capital, водеща група от компании в сектор недвижими имоти. Лашова се присъединява към компанията през 2008 г., когато оглавява отдел „Инвестиционно консултиране и оценки".

Печка запали апартамент във „Владиславово“

http://www.moreto.net/novini.php?n=307776

Стая на апартамент във „Владиславово“ е пламнала заради неправилно боравене с отоплителни уреди. Инцидентът е регистриран около 23.30 часа в петък. Няма пострадали хора, нанесени са единствено материални щети, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Варна за Moreto.

Холандски проект спечели конкурса за нова сграда на библиотеката във Варна

http://www.cross.bg/varna-sgrada-proekt-1490050.html

/КРОСС/ Холандски е проектът, спечелил първото място в конкурса за изграждане на нова сграда на Регионалната библиотека във Варна. Предложението, преборило се с останалите 369 идеи от цял свят, е дело на 5-членен екип с ръководител Марина Коунави от студио Architects for Urbanity в Ротердам. Това стана ясно по време на официалното отваряне на пликовете с имената на призьорите в общинската зала „Варна", съобщава Moreto.net. Проектът, избран единодушно от международното жури, е на 4-етажна сграда с височина под 20 м на паркинга до Общината. На покрива са разположени открити паркови зони. Има заложени 330 паркоместа. Разгърнатата застроена площ е 17 500 кв.метра.„Обединихме се около проект, който да се впише в околното пространство, да не е натрапчив и да не доминира над околните жилищни сгради и тази на Община Варна. Материалите в заданието са близки до обкръжаващата среда-видим бетон, който няма да контрастира с общината, окачени структурни фасади и двойна фасада известна като двойна кожа от неръждаема мрежа. Отвореното пространство през всички нива на сградата чрез дълги рампи предразполага към провеждането на мероприятия с голям брой хора. Има предвиден аудиториум. Хората могат дори без да посещават читалнята да преминат през зданието по време на разходката си в парка

Меркел в Париж: Стремим се към амбициозен, всеобхватен и честен договор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5145075

Договорът за консолидацията на международните усилия по намаляване на натоварването върху климата трябва безпрекословно да се спазва от всички страни, заяви германският канцлер Ангела Меркел на световната конференция на ООН по въпросите за промените в климата, провеждана в Париж, съобщи ТАСС.
Меркел напомни,
Договорът за консолидацията на международните усилия по намаляване на натоварването върху климата трябва безпрекословно да се спазва от всички страни, заяви германският канцлер Ангела Меркел на световната конференция на ООН по въпросите за промените в климата, провеждана в Париж, съобщи ТАСС. Меркел напомни,

Родители подписват декларации за наркотестове в училище

http://www.cross.bg/roditelite-deklaratzii-ychilishtata-1490049.html

/КРОСС/Родители на бургаски ученици ще подписват декларации, че са съгласни децата им да бъдат тествани за наркотици, обясниха от община Бургас. Идеята за това даде преди няколко месеца кметът Димитър Николов. Градоначалникът предложи по училищата да започнат масови проверки за дрога, като част от общата превенция сред подрастващите. На този етап обаче това може да се случи само с изричното разрешение от страна на родителите. "Първо трябва да попитаме родители за тестовете, защото това е част от програмата за сигурността в училищата. Децата са непълнолетни и нямаме право без разрешение на родителите им да правим това", заяви зам.-кметът по образование и култура в Община Бургас Йорданка Ананиева. Тя предлага с родителските декларации да се заеме Регионален инспекторат по образование. След като родителите дадат съгласие децата да се тестват за наркотици, може да се премине към внезапните проверки по школата. Община Бургас вече работи по програма "антидрога", но процедурата е доста тромава. Очаква се декларациите да бъдат готови до края на тази година, а от началото на следващата година да стартират и тестовете по училищата. Зам.-кметът Ананиева припомни, че тази инициатива има превантивен характер. "Нашата цел е ако има деца, тръгнали по лош път, да бъдат обхванати и с тях да се работи навреме. Освен това търсим съдействието и на родителите

Сотир Цацаров посъветва Радан Кънев да се концентрира върху себе си (Обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5145019

Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за изтеклите записи между бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева и отстранената оттам съдийка Румяна Ченалова. Обвинителите ще проверяват не само дали записите са законни или не, но и съдържанието им.
Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров преди извънредното
Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за изтеклите записи между бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева и отстранената оттам съдийка Румяна Ченалова. Обвинителите ще проверяват не само дали записите са законни или не, но и съдържанието им. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров преди извънредното

Търсят се доброволци, които обичат електронната музика

http://offnews.bg/news/n_1/n_599784.html

Ивелина Тодорова е PR мениджър на Vibes Radio Station България – онлайн радио за електронна музика, и на сайта djvibes.org, който всекидневно публикува новини за българската и световна електронна сцена. Каза ни, че търсите доброволци, за какво става дума? Djvibes.org е създаден през 2008 г., като идеята беше да помогнем на българската електронна сцена и на хората в страната, които искат да правят музика и да я ремиксират. Тъй като с моите колеги Емил и Иван сме изключително вдъхновени от хаус музиката, търсим човек, който споделя нашите идеи - да ни помогне с писането на материали за това, което се случва на електронната сцена, да търси информация за нови артисти. Тоест има много новини, които не могат да бъдат написани, защото няма хора? Да, няма хора. Има толкова много наистина известни и талантливи артисти, които посещават страната ни, много събития, които се провеждат, но когато няма достатъчно информация за тях, някои от хората, които се интересуват, няма да могат да отидат, защото няма информация за тях. Сайтът ни е платформа, която позволява на хората да се информират къде какво се случва. Не всеки артист е световно известен и не всяка медиа би отразила неговото участие. Смятаме, че можем да помогнем за развиването на музикалната индустрия в България и да помогнем на хора, които са наистина талантливи да се реализират. В момента се нуждаем от доброволци журналисти. Аз и моите колеги се грижим за селекцията от музикални постове. Там за момента се справяме сами, но имаме нужда от хора, които могат да отидат на едно парти, да вземат интервю от въпросния DJ. Няма да ограничаваме доброволците как и колко да пишат, важното е да им харесва да пишат за това. Разкажи ни за твоето шоу в американския радиоефир? Аз съм хост на седмично шоу в Chicago House FM. Със собствениците на радиото сме приятели от много дълго време, още от самото начало на проекта. Всеки вторник от 10 до 11 ч. вечерта наше време в моето предаване „Music is my life” се старая да показвам забравени вече класики на доста познати артисти. Идеята ми е да представя част от себе си и какво ме вдъхновява. Защо смяташ, че електронната музика е ценна и трябва да бъде популяризирана? Не й ли е мина времето? Не съм съгласна. Вярно е, че музиката се промени много в последните години, особено от 2013 г. Имам чувството, че има едно смесване на стиловете, но смятам, че има грешни впечатления у хората за тази музика и най-вече за слушателите й. Електронната музика има различни поджанрове, в които всеки може да намери себе си, без значение, че това е музика направена на базата на 2-3 акорда. Могат да бъдат намерени много творчество и музикалност в нея. За контакт с Ивелина и Djvibes.org: pr@djvibes.org; www.facebook.com/VibesRadioStation

Вижте как Христо Иванов шикалкави на въпроса за оставката (видео)

http://pik.bg/вижте-как-христо-иванов-шикалкави-на-въпроса-за-оставката-видео-news444474.html

Вижте как Христо Иванов шикалкави на въпроса за оставката (видео)

Днес протестърът-министър се оправда след поредния скандал с неговото име. 

"Не виждам причина да си подавам оставката. Няма откъде да съм знаел, че ще излезе подобен материал в "Медиапул". Така протестърът Христо Иванов отговори на въпроса на ПИК - ще се оттегли ли от правителството заради участието си в сценарий за дискредитирането на премиера и главния прокурор.

Той обаче излъга, тъй като развя публикацията в кафявия сайт не къде да е, а на заседание на ВСС, с което искаше да предизвика суматоха.

"Не виждам защо да подавам оставка. С премиера сме в много добри отношения", йезуитски подходи Иванов.

Медията ни много точно предвиди, че той ще каже публично колко уважава Борисов и как му мисли само доброто.

Ето и как шикалкави Христо Иванов за поредния резил, който сътвори: 



Меркел в Париж: Стремим се към амбициозен, всеобхватен и честен договор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5145017

Договорът за консолидацията на международните усилия по намаляване на натоварването върху климата трябва безпрекословно да се спазва от всички страни, заяви германският канцлер Ангела Меркел на световната конференция на ООН по въпросите за промените в климата, провеждана в Париж, съобщи ТАСС.
Меркел напомни,
Договорът за консолидацията на международните усилия по намаляване на натоварването върху климата трябва безпрекословно да се спазва от всички страни, заяви германският канцлер Ангела Меркел на световната конференция на ООН по въпросите за промените в климата, провеждана в Париж, съобщи ТАСС. Меркел напомни,

"Българска пролет": Европа капут пред Турция

http://frognews.bg/news_102845/Balgarska-prolet-Evropa-kaput-pred-Turtsiia/

Заради 2 милиона сирийски бежанци на турска територия, с които Турция рекетира европейците, Евросъюзът е готов да приеме като пълноправни членове 70 милиона турци и да се раздели с християнските ценности, заявява партия „Движение за радикална промяна „Българската пролет" в декларация по повод споразумението между Европейския съюз и Турция за решаване на бежанския проблем.

Путин закъсня, пропусна речи на форума в Париж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5145020

На срещата за климата руският лидер няма да говори с Ердоган, но веднага се видя с Обама
Владимир Путин не се класира за началото на форума на върха за климата в парижкото предградие
На срещата за климата руският лидер няма да говори с Ердоган, но веднага се видя с Обама Владимир Путин не се класира за началото на форума на върха за климата в парижкото предградие "Бурже" в понеделник. Президентът на Русия пристигна с голямо закъснение и пропусна церемонията по откриването, фотосесията на лидерите,

Време е за шал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5144104

Не е нужно да сме французойки, за да не сваляме шала от врата си. Този аксесоар не само топли и създава уют, но може да замени бижутата и да освежи всеки един тоалет.
Кашмир Шаловете от тази материя имат универсално приложение – могат да се носят във ветровити летни нощи и студени зимни дни, както и за официални и неофициални поводи.
Не е нужно да сме французойки, за да не сваляме шала от врата си. Този аксесоар не само топли и създава уют, но може да замени бижутата и да освежи всеки един тоалет. Кашмир Шаловете от тази материя имат универсално приложение – могат да се носят във ветровити летни нощи и студени зимни дни, както и за официални и неофициални поводи.

И Лондон може да бъде ударен като Париж

http://www.moreto.net/novini.php?n=307734

И Лондон може да бъде ударен като Париж. От това се опасява военният министър на Великобритания Майкъл Фалън. Според него случилото се в Париж лесно може да се повтори в Лондон. „Опасността за Великобритания е изключително опасна.

Танев: Махаме учителите пенсиоинери с право на пенсия

http://frognews.bg/news_102844/Tanev-Mahame-uchitelite-pensioineri-s-pravo-na-pensiia/

Директорите и учителите, които са навършили пенсионна възраст по време на учебната година, ще бъдат пенсионирани след приключването й, за да не се разстрои учебният процес. Това потвърди министърът на образованието Тодор Танев по БНР.

Днес е финалът на конкурса „Mr. & Mrs. Икономика“ 2015

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5145012

На 30 ноември 2015 г. в хотел "Маринела" ще се проведе тазгодишното издание на конкурса "Мистър и Мисис Икономика" 2015, организиран от най-голямата работодателска и бизнес организация в България – „Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България“ (КРИБ) и екипа на Списание Икономика, съобщиха от пресцентъра на организацията.
На 30 ноември 2015 г. в хотел "Маринела" ще се проведе тазгодишното издание на конкурса "Мистър и Мисис Икономика" 2015, организиран от най-голямата работодателска и бизнес организация в България – „Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България“ (КРИБ) и екипа на Списание Икономика, съобщиха от пресцентъра на организацията.

София попадна в топ 10 на най-добрите места за започване на стартъпи

http://econ.bg/Новини/София-попадна-в-топ-10-на-най-добрите-места-за-започване-на-стартъпи_l.a_i.709661_at.1.html

София попадна в класацията на 10-те най-добри места на света за започване на стартъп бизнес през 2015 г., изготвена от Ричард Мадисън, анализатор в...

"Брандализъм": 600 фалшиви реклами отправят климатични предупреждения в Париж

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/30/2659413_brandalizum_600_falshivi_reklami_otpraviat_klimatichni/?ref=rss


В навечерието на срещата в Париж активисти се обърнаха към традиционната медиа на своите бизнес опоненти - рекламата, за да говорят за спешната нужда от грижа за околната среда. Над 600 рекламни пространства в Париж бяха "завзети" през уикенда от най-голямата "антирекламна кампания" засега, дело на движението Brandalism (игра с думите "бранд" и "вандализъм"). С изкуство вместо реклама и фалшиви постери на спонсорите на климатичната среща известни улични артисти протестират срещу "корпоративния...

Борисов призова кметовете си да вдигат данъците! На Европа й трябват пари!

http://www.bnews.bg/article-144460

"Трябва да спрете да бъдете добри, чрез местните данъци и такси може да си връзвате бюджета", заяви премиерът.

Срутището край Крушунските водопади е било непредвидимо и неизбежно

http://society.actualno.com/srutishteto-kraj-krushunskite-vodopadi-e-bilo-nepredvidimo-i-neizbejno-news_510676.html

Срутването на земна и скална маса край Крушунските водопади на 6 ноември, при което загинаха 45-годишната Катя Павлова и лондончанина Иън Джонсън, на 57 год., е било непредвидимо и нейзбежно. Това е заключението на научноизследователска група, начело с доц. Невен Георгиев към катедрата по палеонтология и изкопаеми горива при Софийския университет, извършила проучване на района. Заключенията от него бяха представени пред обществеността и медиите днес, пише "24 часа". "Бигорът е доста напукан, м

Коалиците и инициативните комитети се мотаят с отчетите за местния вот

http://izbori2015.actualno.com/koalicite-i-iniciativnite-komiteti-se-motajat-s-otchetite-za-mestnija-vot--news_510682.html

На 1 декември изтича срокът за подаване в Сметната палата на отчети за направените разходи на партиите и коалициите, участвали на местните избори. По отношение на контрола на похарченото за националния референдум, одитният орган няма правомощия, предаде БГНЕС. От 71 партии, които участваха на местните избори, 56 вече са подали отчети, включително и парламентарно представените, съобщи председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Трите коалиции, които участваха на местния вот са подали своите

Мечките още не спят, заради топлото време и богатата реколта от жълъди

http://pik.bg/мечките-още-не-спят-заради-топлото-време-и-богатата-реколта-от-жълъди-news444460.html

Мечките още не спят, заради топлото време и богатата реколта от жълъди

Мечките още не са заспали зимен сън, разказа  Александър Дуцов, председател на Управителния съвет на Сдружение за дива природа "Балкани", предаде БТА. Това показват данните от GPS-нашийника, с който е маркирана една от мечките в Природен парк "Витоша". Животното е женско и се нарича Велика, тъй като природозащитниците са успели да поставят предавателното му устройство около Великден.

Според поверията на днешния Андреевден мечките заспиват. Едно от имената на днешния църковен празник е Мечкин ден. Той е свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата. Вярва се, че Свети Андрей е покровител на мечката и неин заповедник, като в много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.

Топлото време и богатата хранителна база са причина мечките още да будуват, разказа Александър Дуцов. По думите му тази година реколтата от дъбови жълъди и значително по-голяма от миналогодишната, което кара животните да продължават да търсят и да поемат храна.

Добрата "вечеря" преди заспиване кара специалистите да мислят, че ще има и по-малко щети в края на годината, предизвикани от животните. Естествената хранителна алтернатива и ситостта им предполагат, че няма да слизат към населените места, да посягат на оставени в планината домашни животни или на хамбари с жито в населени места в по-високопланински райони.

В най-студения сезон мечките изпадат в летаргия и според поверията се събуждат чак по Благовец - 25 март. Цяла зима те спят, поради липса на храна, като преживяват от натрупаните запаси и до пролетта губят до 50 на сто от теглото си. Едва с пролетното затопляне, когато се появява и растителната храна в природата, започват да усещат глад, събуждат се и търсят начини да възстановят подкожните си запаси.

Днес е финалът на конкурса „Mr. & Mrs. Икономика“ 2015

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5144992

На 30 ноември 2015 г. в хотел
На 30 ноември 2015 г. в хотел "Маринела" ще се проведе тазгодишното издание на конкурса "Мистър и Мисис Икономика" 2015, организиран от най-голямата работодателска и бизнес организация в България – „Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България“ (КРИБ) и екипа на Списание Икономика, съобщиха от пресцентъра на организацията.

ПИК TV: Цветан Цветанов: Трябва да правим политики към хората

http://pik.bg/пик-tv-цветан-цветанов-трябва-да-правим-политики-към-хората-news444446.html

ПИК TV: Цветан Цветанов: Трябва да правим политики към хората

Цветан Цветанов заяви, че партията е спечелила изключително много кметове, което засилва предизвикателството за отговорността пред всички тях. „Трябва да правим политики към хората, а не само да се фокусираме към партия ГЕРБ. Затова поканихме и областни кметове, които не са от ГЕРБ. Развитието на една област минава през призмата на областния център”, каза той. „По този начин ще покажем, че за нас е изключително важно развитието на регионите и това да мине през кметовете на общините. Пред кметовете на ГЕРБ стои предизвикателство да надградят постигнатия резултат и да разширят общественото доверие”, добави Цветанов.

Жена се самозапали близо до язовир „Пасарел”

http://www.cross.bg/zhena-samozapali-yazovir-1490048.html

/КРОСС/ Жена се самозапали и почина. Полицията още не може да изясни самоличността й.  Инцидентът е станал в неделя край заведение, намиращо се близо до язовир „Пасарел". Първоначалният сигнал е бил за горяща шума. До тялото на жената е открита бутилка със запалителна течност. Разследващите предполагат, че е възможно тя да е жител на някой от близките квартали.

Цацаров към Христо Иванов: Засрамете се! Искате дисциплинарно производство по медийни публикации!

http://petel.bg/TSatsarov-kam-Hristo-Ivanov--Zasramete-se--Iskate-distsiplinarno-proizvodstvo-po-mediyni-publikatsii-__135888

Висшият съдебен съвет бламира Христо Иванов, а правосъдният министър окончателно вбеси главния прокурор Сотир Цацаров. Магистратите...

Съдят счетоводителка, завлякла Съюза на архитектите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5144978

68-годишна счетоводителка отива на съд за длъжностно присвояване, съобщиха от Варненската районна прокуратура. Оттам са внесли в съда обвинителен акт срещу Иванка Иванова, която присвоила 9542 лв. от местния клон на Съюза на архитектите.
Пенсионерката била назначена там на граждански договор. Тя имала достъп до банковата сметка на дружеството и
68-годишна счетоводителка отива на съд за длъжностно присвояване, съобщиха от Варненската районна прокуратура. Оттам са внесли в съда обвинителен акт срещу Иванка Иванова, която присвоила 9542 лв. от местния клон на Съюза на архитектите. Пенсионерката била назначена там на граждански договор. Тя имала достъп до банковата сметка на дружеството и

По селската програма са изплатени 236 млн. лева през ноември

http://www.mediapool.bg/po-selskata-programa-sa-izplateni-236-mln-leva-prez-noemvri-news242472.html

През ноември изплатените субсидии по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. са 236 млн. лева, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". В последната седмица на месеца от институцията са разплатили 89.8 млн. лева за 397 проекта. Средствата са насочени към мерките за създаване на стопанства на млади фермери, за професионално обучение и модернизацията на земеделски стопанства. Субсидии са получили още и стопани, работили за първоначално залесяване на неземеделски земи и други схеми, финансирани по селската програма. По-рано през месеца финансиране за почти 64 млн. лева получиха 291 проекта на млади фермери и за насърчаване на туристическите дейности. През ноември бяха разпределени и 110 млн. лева за купуване на техника.

Ексклузивно в ПИК! Лекарите скочиха на Москов! Всички с бели престилки излизат на протест след като бюджетът на НЗОК беше приет

http://pik.bg/ексклузивно-в-пик-лекарите-скочиха-на-москов-всички-с-бели-престилки-излизат-на-протест-сл-news444424.html

Ексклузивно в ПИК! Лекарите скочиха на Москов! Всички с бели престилки излизат на протест след като бюджетът на НЗОК беше приет

Без представител на здравното министерство комисията по бюджет и финанси прие бюджета на НЗОК за 2016 година. На заседанието на комисията присъства омбудсманът Мая Манолова, която критикува лимитите в регулативните стандарти, като заяви, че те са сеч за сектора. Според Манолова, ако те се изпълнят през следващата година само 900 лекари в София са предвидени за доболнична помощ. Джипитата пък ще са едва 800. Шефката на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова обаче заяви, че регулативните стандарти съществуват от 10 години.

Манолова обаче продължи да критикува лимитите в болничната и извънболничната система. ”Случва се нещо още по-ощетяващо правата на гражданите по отношение на лимитите в болничната и извънболничата помощ. Освен лимит като общи разходи вече се въвеждат и допълнителни лимити по видове дейности”, каза тя и продължи: ”Една болница може да не е използвала своя лимит, но ако е изчерпала лимита за обем дейности по дадено лечение, например брой хернии, трябва да върне болния и да го изпрати да си търси друго болнично заведение”.

Омбудсманът не пропусна да отчете и пропуските на здравният министър Петър Москов. ”Противно на своите обещания министър Москов е заложил лимити и в основния пакет, което сериозно ощетява правата на българските граждани. Също така се дават извънредни правомощия на районните здравни каси сами да решават от кои болници да купуват здравни дейности и от кои не”, аргументира се Манолова.

Шефът на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев от своя страна заяви, че лекарите ще излязат на протест при положение, ако не могат да се договорят с НЗОК относно обемите и определянето им от директорите на регионалните каси. ”Ако постигнем споразумение за сключване на договор на базата на годишни обеми и стойности по тях, най-вероятно там нещата ще изглеждат по коренно различен начин, но ако РЗОК започват да закупуват, както е записано - дейности в рамките на техните правомощия, то тогава отиваме на варианта от 2013 година с закупуване едва ли не на диагнози”, коментира Грозев.

 

Радост в "Левски" - Роман Прохазка преподписа за 2,5 години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5144971

Eдин от лидерите на
Eдин от лидерите на "Левски", полузащитникът Роман Прохазка, подписа нов договор с клуба за срок от 2,5 години, информира официалният сайт на „сините“. Контрактът бе парафиран в офисите на клуба в присъствието на спортния директор Георги Иванов. След като сложи подписа си под договора, словакът сподели,

Роман Прохазка преподписа с "Левски" за 2,5 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5144994

Eдин от лидерите на "Левски", полузащитникът Роман Прохазка, подписа нов договор с клуба за срок от 2,5 години, информира официалният сайт на „сините“.
Контрактът бе парафиран в офисите на клуба в присъствието на спортния директор Георги Иванов.
След като сложи подписа си под договора, словакът сподели,
Eдин от лидерите на "Левски", полузащитникът Роман Прохазка, подписа нов договор с клуба за срок от 2,5 години, информира официалният сайт на „сините“. Контрактът бе парафиран в офисите на клуба в присъствието на спортния директор Георги Иванов. След като сложи подписа си под договора, словакът сподели,

Новият албум на Адел – рекордьор по продажби

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/noviiat-album-na-adel-rekordior-po-prodazhbi-6046369

Във „Вечерното шоу на Джими Фалън“ по телевизия Ен Би Си Адел пък изпя хита си Hello в акомпанимента на детски музикални инструменти

Утре по Черноморието ще бъде с разкъсана облачност

http://www.moreto.net/novini.php?n=307756

Тази нощ над страната облачността ще започне да се увеличава. Минималните температури ще са между 2° и 7°. По морския бряг утре ще бъде с разкъсана облачност, след обяд намаляваща до слънчево. Ще духа до умерен югозападен вятър. Максималните температури ще са между 10° и 14°.

Неймар се присъедини към Меси и Роналдо в спора за "Златната топка"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/30/2659730_neimar_se_prisuedini_kum_mesi_i_ronaldo_v_spora_za/?ref=rss


Бразилският нападател на "Барселона" Неймар се присъедини към фаворитите Лионел Меси и Кристиано Роналдо в спора за "Златната топка". Тримата бяха определени за финалисти за индивидуалната награда.

През последните седем години индивидуалната награда неизменно се печели от Роналдо и Меси. В тяхно присъствие се очакваше обявяването на третия финалист, като освен Неймар се споменаваха съотборникът му в "Барселона" Луис Суарес, Златан Ибрахимович и Роберт Левандовски.

При...

Прокуратурата иска 4 години затвор за Христо Бисеров

http://offnews.bg/news/n_1/n_599794.html

Прокуратурата поиска 4 години затвор за Христо Бисеров, който е подсъдим за данъчни и валутни престъпления. Делото срещу бившия депутат от ДПС и зам.-председател на 42 Народно събрание стартира днес и е на път да приключи. Държавното обвинение се отказа от разпита на част от свидетелите. Съпругата на Бисеров Мария отказа да свидетелства. Същото направи и доведеният му син Ивайло Главинков. Прокуратурата поиска при определяне на наказанието съдът да отчете високата длъжност, която Бисеров е заемал. Заседанието продължава с пледоарията на защитата. Разбирам за какво ме обвиняват, но не разбирам защо, заяви пред съда Бисеров, който запази мълчание пред медиите. Съдът ще се произнесе по искането утре в 11.00 часа. Наблюдаващ прокурор по делото е Боряна Бецова, за която правосъдният министър Христо Иванов поиска образуване на дисциплинарно производство. Тя стана известна с отказа си да разследва депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнала на "Протестна мрежа".

Синята зона в Пловдив поскъпва с 50% от юни 2016 г.

http://www.cross.bg/kilovata-plovdiv-leva-1490046.html

/КРОСС/Таксата за паркиране в синята зона на Пловдив, като и глобите за неправилно паркиране се увеличават през следващата година, съобщи пред журналисти кметът на града Иван Тотев. От началото на 2016 година глобата за поставена скоба на автомобил ще бъде увеличена от 20 на 30 лева, а през май синята зона в Пловдив ще премине на шестдневен режим на работа и гражданите вече ще плащат за паркиране и в събота. Досега спирането в центъра бе безплатно през почивните и празничните дни. От юни таксата за един час престой в синята зона ще бъде увеличена с 50% и ще стане 1.50 лева вместо лев, както досега. В същото време данъкът на средните класове автомобили в Пловдив ще бъде намален. С девет на сто по-нисък данък ще плащат собствениците на коли до 55 киловата, за автомобилите от 55 до 74 киловата данъкът ще бъде намален с 10%, а за леките превозни средства от 74 до 110 киловата данъкът ще е с близо 13 на сто по-малък. "В цифрово изражение това прави около 685 хиляди лева по-малко приходи в общинския бюджет", каза кметът и добави, че намалението на данъците за тежкотоварните автомобили за всички класове ще е 12%, или 161 332 лева. Общо от намаляването на данъка на моторните превозни средства в Пловдив около 850 хиляди лева по-малко ще постъпят в бюджета на града. Непроменени остават ставките за данъците на най-ниския клас автомобили до 37 киловата и за най-високия клас над 110 киловата

Т. Танев: Учителите и директорите, навършили пенсионна възраст, ще работят до края на учебната година

http://www.cross.bg/vuzrast-sudurzhanie-tanev-1490047.html

/КРОСС/ Учителите и директорите, навършили пенсионна възраст по време на учебната година, ще бъдат пенсионирани след приключването й, за да не се разстрои учебният процес, каза министърът на образованието Тодор Танев. Той коментира факта, че около 5 хиляди директори и учители са достигнали пенсионна възраст към 15 септември: „Никой не е вдигнал някаква война срещу тези, които толкова години ни помагат, напротив, опитваме се да направим всичко възможно, даже между сроковете, да не се случи това пенсиониране, а към края на учебната година". Заместник-министър Ваня Кастрева обясни какво ще се случи в малките населени места, където няма толкова кандидати за учители: „Ако не се явят, естествено, млади колеги, ние нямаме ограничение възрастово кой може да кандидатства, съответно, за работа и ако един колега е на такава възраст, че не може да се справи с тази задача, при желание на учителя, може да бъде прекратено неговото правоотношение в момента, но то пак е въпрос на договаряне, това е двустранен процес. Но ако в крайна сметка директорът прецени, че може да прекрати правоотношението, аз винаги препоръчвам това да се случва във време, в което да не се нарушава учебният процес". Задължение на директорите е след овакантяването на съответното място, то да бъде обявено в бюрата по труда и регионалните инспекторати, каза Ваня Кастрева. До една седмица ще бъде подписано учебното съдържание за IV и V клас, каза председателят на СБУ Янка Такева

Поискаха 4 години затвор за Христо Бисеров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5144966

4 години затвор поиска софийската градска прокуратура за председателя на 42-рото народно събрание Христо Бисеров, който е подсъдим за данъчни и валутни престъпления.
След две отлагания делото тръгна в Софийския градски съд (СГС). И приключи за по-малко от един работен ден.
Прокуратурата се отказа от част от своите свидетели,
4 години затвор поиска софийската градска прокуратура за председателя на 42-рото народно събрание Христо Бисеров, който е подсъдим за данъчни и валутни престъпления. След две отлагания делото тръгна в Софийския градски съд (СГС). И приключи за по-малко от един работен ден. Прокуратурата се отказа от част от своите свидетели,

"Академика" е загубило делото за неизгодно отдаден плаж в Равда

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/30/2659660_akademika_e_zagubilo_deloto_za_neizgodno_otdaden_plaj/?ref=rss


Държавното дружество за управление на спортни имоти "Академика 2011" загуби на първа инстанция делото за отдаден под наем плаж в Равда. Това предизвика недоволството на спортния министър Красен Кралев, който изрази учудване от решението на съдията по делото.

Само дни преди да бъде сменен от Евгения Раданова, назначеният от Мариана Георгиева мениджмънт предостави част от най-апетитните имоти на "Академика" на странна фирма с всички белези на "приятелска".

Настоящият спортен...

Борисов възмутен: Ходят с порше на протест за винетки

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-vyzmuten-hodiat-s-porshe-na-protest-za-vinetki-6046368

"100 км в Китай струват 10 лв., сиреч от тук до Бургас - 80 лв. Тука за 8 лв. увеличение на винетка на месец се правят протести, а сме направили 300 км нови магистрали”, заяви премиерът

Земята е едно по-необитаемо и топло място от последното климатично споразумение

http://www.mediapool.bg/zemyata-e-edno-po-neobitaemo-i-toplo-myasto-ot-poslednoto-klimatichno-sporazumenie-news242471.html

Последният път, когато страните на планетата сключиха обвързващо споразумение за борба с глобалното затопляне, бе през 1997 г. в Киото. Днес, когато лидери от цял сват се събират на конференция в Париж в опит да направят нещо повече, е ясно, че нещата са се променили драстично през последните 18 години. Някои разлики могат да се измерят: градуси на термометъра, трилиони тонове топящ се лед, покачване на нивото на световния океан с няколко инча. Епични природни бедствия, включително изтощителни суши, убийствени горещи вълни и чудовищни бури обхванаха Земята. В резултат промените в климата се възприемат като по-неотложен и конкретен проблем в сравнение с миналия път. "По времето на Киото, ако някой заговореше за климатични изменения, той говореше за нещо абстрактно в бъдещето", каза Марсия Макнът, бивш директор на Геоложкия институт на САЩ, която понастоящем оглавява Националната академия на науките. "Сега говорим за променящ се климат, нещо, което се случва в момента. Човек може да посочи събитие след събитие, което се случва тук и сега и е пряк резултат от променящия се климат". Други нефизически промени след 1997 г. карат много експерти да бъдат по-оптимистични, отколкото при предишни преговори по климата. Според един от тях подобрените технологии правят възможен един свят без изкопаемите горива, които отделят парникови газове. Бизнесът и държавите имат по-сериозни намерения да направят нещо на фона на доказателствата, че някои от най-лошите научни прогнози са на път да се сбъднат. "Аз съм много шокиран колко се е променила Земята след 1997 г.", написа в имейл Бил Андериг от Принстънския университет. "В много случаи (например изчезването на арктическите ледове, загиването на гори заради суша), скоростта на климатичните промени е е дори по-голяма, отколкото си мислехме, че ще бъде преди две десетилетия". Някои смразяващи данни за глобалното затопляне след 1997 г.: - Ледените покривки в Западна Антарктида и Гренландия са загубили 5,5 трилиона тона лед според Андрю Шепърд от Лийдския университет, който се позовава на данни на НАСА и европейски сателити. - Средната световна температура на петгодишна база от януари до октомври се е увеличила с близо 0,36 градуса по Целзий между 1993-97 и 2011-15 г. според американското Национално управление за изследване на океаните и атмосферата. 1997 г. постави рекорд за най-гореща година на Земята, но той не трая дълго. Подобрен бе през 1998, 2005, 2010 и 2014 година. Сигурно е, че рекордът ще бъде подобрен пак тази година, щом станат ясни годишните резултати, посочва управлението. - Ледниците са загубили средно около 12 метра от дебелината си от 1997 г., казва Самуел Нусбаумер от швейцарската Служба за наблюдение на ледниците. - С 1,2 милиарда по-голямо население в света, емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива се е повишило с близо 50 процента от 1997 до 2013 г., посочва министерството на енергетиката на САЩ. Светът сега бълва над 100 милиона тома въглероден диоксид на ден. - Моретата са се покачили средно с близо 6,2 см от 1997 г. според изчисления на Колорадския университет. - През лятото арктическата ледена шапка е средно с 820 000 кв.км по-малка, отколкото преди 18 години според Националния център за данни за снега и леда. Това е загуба, равна по площ на Тексас, Калифорния, Монтана, Ню Мексико и Аризона взети заедно. - Петте най-смъртоносни горещи вълни през последния век - в Европа през 2003 г., в Русия през 2010 г., в Индия и Пакистан тази година, в Западна Европа през 2006 г. и в Южна Азия през 1998 г. - бяха регистрирани през последните 18 години по данни на Международната база данни за бедствията на белгийския Център за изследвания на епидемиологията на бедствията. Преди 18 години дебатът бе много повече за средните температури, отколкото за необикновените крайности. Сега учени и други осъзнават как хората изпитват на гърба си климатичните промени именно заради все по-честите крайности. За това свидетелстват "пороите, наводненията, калните свлачища, по-силните и трайни засушавания, увеличаващите се нива на моретата от топенето на ледовете, горските пожари", каза за АП бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор, който помогна в преговорите за споразумението от 1997 година. Вечерните телевизионни емисии новини приличат на поход от (последната книга от Новия завет) "Откровение на св. ап. Йоан Богослов" Научни изследвания показват, че причинените от човека климатични промени са допринесли за много от природните бедствия в последно време. Специалисти по климата изтъкват като най-значими сред тях: горещата вълна в Европа през 2003 г., която отне живота на 70 000 души - най-смъртоносното подобно бедствие за последния век; урагана Санди, подпомогнат от покачването на морското равнище, който причини щети за над 67 милиарда долара и отне 159 живота; руската гореща вълна през 2010 г., причинила смъртта на повече от 55 000 души; сушата, която още мъчи Калифорния; тайфуна Хайян, който уби повече от 6000 души във Филипините през 2013 г. "Въпреки че Земята е много по-опасна от една страна, технологиите са много по-добри, отколкото бяха", каза Джефри Сакс, директор на Института за Земята към Калифорнийския университет. Цената на вятърната и слънчевата енергия падна значително, толкова много, че едно предприятие за комунални услуги в Тексас доставя безплатно електричество от вятърни турбини нощно време. Друга голяма промяна е Китай. В Киото от Китай и развиващите се страни не се искаше да намалят емисиите си. Смяташе се, че глобалното затопляне е проблем, който трябва да бъде решен от САЩ и други богати страни. Сега обаче Китай - безспорно най-големият замърсител с парникови емисии - постигна споразумение със САЩ да забави емисиите си и стана лидер в производството на слънчева енергия. "В преговорите вече няма бедни и богати", каза Гор. "Има голям брой страни, които са средни, развиващи се икономики, и за щастие някои от тях предприеха действия, с които да поемат част от отговорността". Изпълнителният секретар на Раковата конвенция на ООН за промените в климата Кристиана Фигерес заяви, че този път има много по-малко протакане в преговорите: "Нито една страна не е казала, че не желае добро споразумение в Париж". Фигерес заяви, че докато споразумението от Киото е нареждало на отделните страни коя колко да съкрати, договореното в Париж ще се основава на това какво трябва да направят всички над 150 участници. Това ще проработи по-добре, каза тя. Трябва да стане, заяви Фигерес. "Неотложността е много по-ясна, отколкото бе преди". По БТА.

ФИФА обяви финалистите за най-красив гол на годината (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/30/2659683_fifa_obiavi_finalistite_za_nai-krasiv_gol_na_godinata/?ref=rss


ФИФА обяви тримата финалисти, които ще спорят за наградата "Ференц Пушкаш", присъждана за най-красив гол на годината.

Това са Алесандро Флоренци от "Рома", Уендел Лира от "Гоянезия" и фаворитът за "Златната топка" Лионел Меси от "Барселона".

Финалистите бяха избрани от десет предложения на футболната централа чрез онлайн гласуване на официалния й сайт.

Флоренци вкара невероятно попадение почти от центъра в мача между римските "вълци" и "Барселона" в Шампионската...

До средата на декември се приемат предложения за бюджета на София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/30/2659662_do_sredata_na_dekemvri_se_priemat_predlojeniia_za/?ref=rss


До средата на декември Столичната община приема предложения от граждани и организации относно проектобюджета на София за 2016 г. Крайният срок беше на 27 ноември, но и след това никое предложение няма да бъде върнато, съобщи БТА, като се позовава на зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов.

Днес се състоя общественото обсъждане на проектобюджета за 2016 г., в което участваха граждани, неправителствени организации и общински съветници. Барбалов посочи, че бюджетът на Столичната община за 2016 г. е 1.18 млрд. лв. Капиталовата програма е 366 млн. лв. По европейски програми за догодина са предвидени 195 млн. лв.

Основният проект за 2016 г. е третият лъч на метрото, за който ще бъдат отделени 180 млн. лв. европейски средства и 20 млн. лв. от бюджета на общината. За образование средствата са 35.6 млн. лв., с 1.2 млн. лв. повече спрямо 2015 г.; за здравеопазване - 13.7 млн. лв., с 522 хил. лв. повече от миналата година; за социални дейности - 15.2 млн. лв., със 730 хил. лв. повече. Увеличават се и средствата за почистване на града с 16 млн. лв. и така сумата става 113.8 млн. лв. За озеленяване парите са 22 млн. лв., със 7.4 млн. лв. повече от 2015 г., каза зам.-кметът.

В дискусията за бюджета на столицата се включиха представители на "Граждани за София", "За земята", фондация "Форум", "София филм фест", граждани. Присъстваха и участваха общински съветници от почти всички политически сили в общинския съвет. Най-важните въпроси, които те поставиха, бяха разширението на метрото, бъдещото изграждане за инсталацията за производство на гориво от отпадъци, градският транспорт, бездомните кучета.

Bloomberg: Евтиният петрол е най-голямата запалаха за руската икономика

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/bloomberg-evtiniiat-petrol-e-nai-goliamata-zapalaha-za-ruskata-ikonomika-206932/

Ако суровината поевтинее до 30 долара за барел през 2016 г., това може да застраши финансовата система в Русия, смятат икономисти

Поискаха 4 години затвор за Христо Бисеров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5144944

4 години затвор поиска софийската градска прокуратура за председателя на 42-рото народно събрание Христо Бисеров, който е подсъдим за данъчни и валутни престъпления.
След две отлагания делото тръгна в Софийския градски съд (СГС). И приключи за по-малко от един работен ден.
Прокуратурата се отказа от част от своите свидетели,
4 години затвор поиска софийската градска прокуратура за председателя на 42-рото народно събрание Христо Бисеров, който е подсъдим за данъчни и валутни престъпления. След две отлагания делото тръгна в Софийския градски съд (СГС). И приключи за по-малко от един работен ден. Прокуратурата се отказа от част от своите свидетели,

Как се роди средната класа в САЩ - виж снимки в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5144884

Как се роди средната класа в САЩ - ако искате да разберете, вижте самостоятелната изложба на Бил Оуенс “SUBURBIA, now and then” на 30 ноември 2015 от 18.30 часа във VIVACOM Art Hall, ул. Гурко 4, София.
Изложбата ще продължи до 10 януари 2016.
Куратор на изложбата е Клаудиа Занфи “Bill Owens Archive Milano”.
Как се роди средната класа в САЩ - ако искате да разберете, вижте самостоятелната изложба на Бил Оуенс “SUBURBIA, now and then” на 30 ноември 2015 от 18.30 часа във VIVACOM Art Hall, ул. Гурко 4, София. Изложбата ще продължи до 10 януари 2016. Куратор на изложбата е Клаудиа Занфи “Bill Owens Archive Milano”.

Дървопреработваща компания вдига нова фабрика за над 75 млн.лв в Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5144941

Инвестиция в размер на 150 млн.лв ще бъде реализирана от дървообработващото предприятие "Кроношпан България" ЕООД. Половината от сумата в размер на около 75 млн.лв ще бъде вложена в производствената база на дружеството във Велико Търново.Намерението е на 7 юли 2016 г., когато старата столица ще чества 139 г от Освобождението,
Инвестиция в размер на 150 млн.лв ще бъде реализирана от дървообработващото предприятие "Кроношпан България" ЕООД. Половината от сумата в размер на около 75 млн.лв ще бъде вложена в производствената база на дружеството във Велико Търново.Намерението е на 7 юли 2016 г., когато старата столица ще чества 139 г от Освобождението,

Търсят надомни телефонисти и шефове за производство на коктейлни черешки във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=307758

Фирма търси да наеме 10 човека от Варна за работа в контактен център. Специфичното в офертата е, че дейността се извършва от дома със специализиран софтуер, сочи справка на Бюрото по труда в морската столица, съобщиха за Moreto.net от учреждението.

"Семейни войни" се завръща в ефира на Нова ТВ

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/semejni-vojni-se-zavryshta-v-efira-na-nova-tv-6046367

Кастингът за участници започна, търсят се семейства с бързи реакции, боен дух и завидно чувство за хумор

Срещата на затворниците

http://www.investor.bg/analizi/91/a/sreshtata-na-zatvornicite-206942/

Всяка държава има стимул да се възползва от намаленията на вредните емисии на другите страни, но прави възможно най-малко от своя страна

Коледно селище като в Австрия оживява във великотърновски парк

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5144846

Ежегодният Коледен базар във Велико Търново отваря врати на 1 декември 2015 г. в парк
Ежегодният Коледен базар във Велико Търново отваря врати на 1 декември 2015 г. в парк "Марно поле" с дуджета, коледна поща и греяно вино, съобщиха от общинската агенция по туризъм. Паркът е с празнична украса и атрактивно осветление, а на централната алея са разположени 25 къщички за търговска дейност и детски атракцион.

Енчев иска свикване на референдум за членството на Турция в ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_599767.html

Независимият депутат Велизар Енчев настоява Народното събрание да разгледа подписката на 250 000 български граждани за свикване на референдум за членството на Турция в Европейския съюз, която беше организирана преди 3 години. Той разпространи декларация от името на партията си "Българската пролет", в която заявява, че тогава подписката е била укрита от тогавашния и настоящ председател на парламента Цецка Цачева. "Ние се обръщаме към организаторите на подписката - НФСБ и ВМРО, които сега са част от управляващата коалиция, и ги призоваваме да изискат от председателя на парламента да внесе подписката за обсъждане и гласуване в Народното събрание", пише Енчев в декларацията си.  Той смята, че ако от Патриотичния фронт не поискат подписката да бъде обсъдена, то "тези две партии имитират патриотизъм в медиите и парламентарните кулоари,а с гласуването си в пленарната зала подкрепят правителството на Бойко Борисов, което води протурска политика". Ето какво пише Велизар Енчев в декларацията си: "Споразумението между Европейския съюз и Турция за решаване на бежанския проблем е позорна капитулация на европейците пред неоосманисткия режим на турския президент Ердоган. Заради 2 милиона сирийски бежанци на турска територия, с които Турция рекетира европейците, Евросъюзът е готов да приеме като пълноправни членове 70 милиона турци и да се раздели с християнските ценности. Предоставяне на безвизов режим за всички турски граждани и ускоряване на преговорите за еврочленството на Турция в ЕС са две съдбоносни грешки, които ще ускорят ислямизацията на Стария континент и ще укрепят репресивното управление на Партията на справедливостта и развитието. Турция е сред главните виновници за кръвопролитната война в Сирия, открито воюваща с легитимното ръководство на сирийския президент Башар Асад и подкрепяща Ислямска държава, изкупувайки добивания на черно нефт в окупираните от ислямистите територии в Сирия и Ирак. Нещо повече – Турция атакува по въздуха кюрдите в Сирия и Ирак, обявявайки това за борба с ислямския тероризъм. На този фон решението на ЕС е цинично, защото награждава Турция за агресивната й политика в Близкия изток, вместо да я порицае и подложи на икономически санкции, както това направи Руската федерация след свалянето на нейния самолет в сирийското въздушно пространство. „Българската пролет“ настоява Народното събрание да разгледа организираната преди три години подписка на 250 000 български граждани за свикване на референдум за членството на Турция в Европейския съюз, която в нарушение на правилника на НС бе укрита от Цецка Цачева. Ние се обръщаме към организаторите на подписката– НФСБ и ВМРО, които сега са част от управляващата коалиция, и ги призоваваме да изискат от председателя на парламента да внесе подписката за обсъждане и гласуване в Народното събрание.  В противен случай ще смятаме, че тези две партии имитират патриотизъм в медиите и парламентарните кулоари, а с гласуването си в пленарната зала подкрепят правителството на Бойко Борисов, което води протурска политика. Велизар Енчев Председател на ПП „Движение за радикална промяна „Българската пролет“

Видео: Феновете на "Бийтълс" в Мексико се опитаха да счупят рекорда за имитатори

http://www.dnevnik.bg/video/2015/11/30/2659658_video_fenovete_na_biituls_v_meksiko_se_opitaha_da/?ref=rss




Фенове на британската група "Бийтълс" се събраха в Мексико сити в опит да счупят световния рекорд за най-голям брой хора, преоблечени като бандата от Ливърпул.

294 души участваха в събитието, като костюмите отразяваха различни епохи в историята на групата.

Фенклубът на "Бийтълс" в Мексико е един от най-големите в света.

Предишният рекорд, изглежда, е надминат, защото досега са се събирали най-много 250 имитатори на едно място. Сега организаторите...

Бюджетната комисия прие част от приходите за осигуровки да отиват за заплати в НОИ

http://business.actualno.com/budjetnata-komisija-prie-chast-ot-prihodite-za-osigurovki-da-otivat-za-zaplati-v-noi-news_510678.html

Близо шест часа продължи заседанието на бюджетната парламентарна комисия, на което бе обсъдена финансовата рамка за следващата година. Бяха приети разчетите за Закона за държавното обществено осигуряване, както и парите за здраве за 2016 година. Новото - по предложение на ДПС, депутатите приеха 2 млн. лв. от приходите за осигуровки да отиват за заплати на служителите на НОИ. Народните представители гласуваха и 10 млн. лева допълнително за култура. Парите ще бъдат разпределени между Минис

20% ръст на битовите пожари заради проблемни уреди

http://society.actualno.com/20-ryst-na-bitovite-pojari-zaradi-problemni-uredi-news_510673.html

В разгара на отоплителния сезон всяка година расте и броят на битовите пожари. Тази година проблемът е изключително сериозен, тъй като от МВР отчитат 20% ръст на тези инциденти. Най-често причина за пламъците е неправилното използване на традиционните уреди за отопление. Отоплителният сезон вече взе жертви, предаде Нова тв. Експерт по превантивната дейност обобщава честа грешка, която хората допускат масово по невнимание. "Често използваните кабел и разклонител не са предвидени за такъв ампер

Учени могат да "изключват" болести чрез модификация на ДНК

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/30/2659303_ucheni_mogat_da_izkljuchvat_bolesti_chrez_modifikaciia/?ref=rss


Учени са разработили нова технология, която позволява "редактиране" на ДНК структури, "изключване" на болести и подмяна на гени. Технологията се казва CRISPR (Clusters of Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) и на теория може да позволи не просто лечение на някои болести, но пълното им елиминиране като възможност да се проявят, съобщава онлайн изданието Huffington Post.

CRISPR позволява редакция на човешкия геном, като наскоро е изпробвана за лечение и премахване на форма...

Еврокомисията позволи картелирането на производители на зехтин, говеждо и полски култури

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2015/11/30/2659655_evrokomisiiata_pozvoli_karteliraneto_na_proizvoditeli/?ref=rss


Европейските фермери при определени условия могат да си сътрудничат при съвместната продажба на зехтин, говеждо и телешко месо и обработваеми култури, спазвайки определени условия, без да нарушават правилата за конкуренцията в ЕС, обяви Европейската комисия (ЕК).

Производителите на тези стоки ще могат заедно да продават и да определят цени, количества и други условия, ако:

- това прави фермерите по ефективни, като им осигурява подкрепа, различна от продажби, като съхранение, транспорт и дистрибуция;
- количествата не превишават определени прагове (20% от съответния пазар за зехтин и 15% от националния пазар за говеждо и телешко месо и обработваеми култури).

Определените земеделски продукти ще бъдат изключени от европейските антитръстови правила, като по този начин производителите им ще могат да създават картели, "за да се осигури, че европейските фермери могат заедно да останат конкурентоспособни и да спечелят от пазарната си сила пред купувачите", заяви европейският комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер.

По данни на Европейската комисия пазарът на тези продукти в Европа е на стойност около 80 млрд. евро годишно.

"Новите правила са за засилване на колективната позиция на фермерите във веригата на предлагането на хранителни стоки. Посочват се ясни и практични правила. Те ще помогнат на фермерите да се справят с ефекта от растящата концентрация в етапите на преработката и търговията на дребно. Това е важна стъпка за създаване на поносими условия при конкуренцията в земеделските пазари и пълноценното използване на наличните инструменти в новата Обща селскостопанска политика", коментира европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган.

Стандартните европейски правила забраняват споразуменията, с които се определят цени и други търговски условия, освен ако споразуменията не подобряват продукцията и разпространението на стоките.

Подробните указания на Европейската комисия са налични на този линк.

След 40 години няма да ходим на първа среща

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5144889

„Към 2040 година приблизително 70 на сто от двойките ще се свързват онлайн, като технологиите ще направят истинска революция в начина на намиране на партньор и на изграждането на любовна връзка”, показва проучване на лондонски колеж, цитирано от "Метро".
Изследването сочи, че с развитието на виртуалната реалност бъдещите партньори ще могат да се
„Към 2040 година приблизително 70 на сто от двойките ще се свързват онлайн, като технологиите ще направят истинска революция в начина на намиране на партньор и на изграждането на любовна връзка”, показва проучване на лондонски колеж, цитирано от "Метро". Изследването сочи, че с развитието на виртуалната реалност бъдещите партньори ще могат да се

Идва сух и топъл декември! Най-високите температури ще са между 11 и 16 градуса

http://petel.bg/Idva-suh-i-topal-dekemvri--Nay-visokite-temperaturi-shhe-sa-mezhdu-11-i-16-gradusa__135886

Снимка: Булфото, архив Очаква ни сух и топъл декември. Не е изключено да посрещнем Коледа и Нова година без сняг, сочи прогнозата на...

Живакът скача до 15 градуса във вторник (прогноза за времето)

http://petel.bg/ZHivakat-skacha-do-15-gradusa-vav-vtornik--prognoza-za-vremeto-__135887

През нощта над страната облачността ще започне да се увеличава. Минималните температури ще са между 2° и 7°. Утре ще бъде с разкъсана,...

Путин удря къч* на Ердоган в Париж

http://frognews.bg/news_102843/Putin-udria-kach*-na-Erdogan-v-Parij/

Руският президент Владимир Путин няма да проведе среща с турския си колега Реджеп Ердоган в кулоарите на конференцията за климата в Париж. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който подчерта, че подобен разговор не фигурира и в по-нататъшния график на Путин, съобщи ТАСС.

А. Давутоглу: Турция е отворена за диалог с Русия

http://www.cross.bg/rysiya-tyrtziya-ryskiya-1490045.html

/КРОСС/ „Турция съжалява за инцидента с руския Су-24 и е отворена за всякакъв диалог с Руската федерация", заяви турският премиер Ахмет Давутоглу на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. video:https://www.youtube.com/watch?v=PzMHaZoPmOo&feature=youtu.be „Съжаляваме за инцидента с руския самолет, но както казахме и преди това, имаме право да защитаваме границите си. Няма нужда да ни обвиняват, че сме защитили въздушното си пространство", каза турският премиер и добави, че страната му е отворена за диалог с Русия.Давутоглу подчерта, че Турция не възнамерява да отговори на ограниченията, наложени от Москва след инцидента със свалянето на бомбардировача.„Турция, както и Русия, винаги е била против едностранните санкции, както пролича от позицията ни относно Украйна. Затова сме разочаровани, че Русия смени посоката. Ние не възнамеряваме да отговаряме със санкции срещу руския народ. Надяваме се, че руските граждани ще продължат да идват като туристи в Турция, където те се чувстват като у дома си", каза Давутоглу.Той обаче повтори, че Анкара няма да се извини, за което призова руската страна.Генералният секретар на НАТО отново заяви, че руският самолет е нарушил въздушното пространство на Турция.„Ние сме длъжни да помогнем да се установи контакт между Турция и Русия, за да се избегне влошаване на ситуацията", заяви Столтенберг.

Един "изключително елементарен случай"

http://www.mediapool.bg/edin-izklyuchitelno-elementaren-sluchai-news242470.html

Този случай е "изключително елементарен", ни увериха преди две години, когато с гръм и трясък започна прокурорското обвинение срещу бизнесмена Богомил Манчев. Сега стана ясно, че случаят тихомълком е приключил. Защо ли? Покрай напеченото до краен предел международно положение и медийната истерия около задаваща се „трета световна война” една новина, която е твърде показателна за битките на вътрешно-политическия терен, остана почти незабелязана. През миналата седмица се разбра, че едно от най-шумно и зрелищно повдигнатите от прокуратурата обвинения е било оттеглено без въобще да стигне до съда. Този пореден прокурорски балон, надут до пръсване преди две години, се е спихнал съвсем тихичко, така че никой да не разбере. Схемата е позната и банална. С бронирани коли и автомати срещу "енергийната мафия" Годината е 2013-та. Годината, в чието начало бяха протестите за цените на тока, довели до падането на тогавашното правителство. След което пък прокуратурата се сети да поднови две следствия срещу падналия премиер (впоследствие повторно прекратени, когато стана ясно, че той отново ще е на власт) и да започне няколко дела срещу заместника му (впоследствие претърпели пълно фиаско). Това е и годината на Костинбродската афера за „грандиозна фалшификация на изборите” (пак надута от прокуратурата и спихнала се безславно впоследствие). Годината на протестите срещу модела "Кой”, олицетворяващ срастването между политическа, икономическа и съдебна власт. Та през тази година, докато протестите продължаваха, в едно хубаво септемврийско утро тежко въоръжени с бронирани коли и автомати служители на реда нахлуха едновременно в общо 17 обекта из цялата страна, свързани с един от най-големите бизнесмени в българската енергетика, ангажиран и с проекта АЕЦ "Белене”. В съответствие с показността на акцията, на бизнесмена бе повдигнато обвинение за многомилионни злоупотреби. И за да не избяга, му бе наложена рекордната за България парична гаранция от 1 милион лева. Обвиненият обяви, че срещу него се води политическа акция, организирана от този, „който управлява държавата". "Политическият интерес е тези, които стоят на улицата вече сто и няколко дни, да бъдат нахранени с информация. А частният интерес е да ме махнат мен и да се даде работата на друг. Той си има лице, висок е към 1.90", каза бизнесменът, без да отговори на въпроса "Кой”. В отговор заместник-главен прокурор категорично увери, че "случаят е изключително елементарен", поради което е "убеден, че наказателното производство ще приключи доста скоро". Две години по-късно Е, наистина приключи. Но не "доста скоро”, а цели две години по-късно. Макар и "изключително елементарен”, на 1 октомври тази година прокуратурата е прекратила случая "поради липса на доказателства”. Естествено, без никакви съобщения и обяснения. Така че информацията бе разкрита кажи-речи случайно цели два месеца по-късно. Такава най-вероятно ще е съдбата и на останалите от купа някога шумно рекламирани, а после забравени дела срещу „енергийната мафия”. По същия сценарий протичат и десетки други "мегадела” - с гръм и трясък в началото, тихомълком и без никакви последствия накрая. Днес обвиненият енергиен бизнесмен обжалва в съда основанието за прекратяване на делото - вместо "поради липса на доказателства” да бъде "поради липса на извършено престъпление”. Но при този стил и при тази ефективност на правораздаването въпросът за престъплението в края на краищата губи значение. Защото възможните варианти са ясни, а схемата, при която "производства” има, но наказания не, е „изключително елементарна”. Ако има престъпление, то или не може да бъде доказано (поради некадърност), или е умишлено прикривано. Ако пък няма, това означава, че прокуратурата самостоятелно, по поръчка на силните на деня или в съдружие с тях играе някакви игри в политико-икономическата конюнктура, които нямат нищо общо с правото. Реформата - нужна, но невъзможна Което и да е вярно в един или друг конкретен случай, изводът е един и същ - устроената и все още съществуваща по съветски модел българска прокуратура се нуждае от реформа. Тази реформа обаче изглежда все така нежелана и невъзможна. Свидетелство за това е и битката около промените в конституцията, които са само началото на законодателната реформа на цялата съдебна система. Показаха го и събития от изтеклата седмица. От една страна се прави всичко възможно извън обхвата на законопроекта за промени в конституцията да останат всички направени между първо и второ четене предложения, засягащи прокуратурата. Като например идеите за ограничаване на недосегаемостта, безконтролността и безотчетността на главния прокурор. От друга страна се подготвя отстъпление от прословутия "исторически компромис” по конституционните промени и от приетите на първо четене текстове, като се обезсмисли разделянето на Висшия съдебен съвет и обезсили утвърждаването на независимостта на съда. Партия, формално причисляваща се към управляващото мнозинство, внесе съответните предложения. Същевременно не спират атаките срещу всички, които се обявяват за реформа на прокуратурата. Както се изрази член на Висшия съдебен съвет от непробиваемото лоби на главния прокурор, "има единен център, който умишлено клати държавата, докато Европа гори". Няма да е никаква изненада, ако в следващите седмици, "докато Европа гори” и се задава "трета световна война”, вътрешно-политическата битка за съдебна реформа отново бъде загубена в Народното събрание. Защото прокуратурата си има партии, а някои от партиите си имат прокуратура.

100 съединения крият опасност за здравето в домашната ракия менте

http://www.bnews.bg/article-144459

При плодовите ракии сред най-токсичните съставки е циановодородната киселина, която в миналото е използвана за химическо оръжие, тъй като блокира клетъчното дишане.

България и Румъния подписаха споразумение за взаимно сътрудничество в сектор „Рибарство“

http://www.moreto.net/novini.php?n=307735

Управлението, опазването и устойчивата експлоатация на рибните ресурси в Черно море е основно предизвикателство към крайбрежните държави. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янев, който заедно с румънския си колега Мариян Чирик подписаха споразумение за взаимно сътрудничество.

След 40 години няма да ходим на първа среща

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5144781

„Към 2040 година приблизително 70 на сто от двойките ще се свързват онлайн, като технологиите ще направят истинска революция в начина на намиране на партньор и на изграждането на любовна връзка”, показва проучване на лондонски колеж, цитирано от
„Към 2040 година приблизително 70 на сто от двойките ще се свързват онлайн, като технологиите ще направят истинска революция в начина на намиране на партньор и на изграждането на любовна връзка”, показва проучване на лондонски колеж, цитирано от "Метро". Изследването сочи, че с развитието на виртуалната реалност бъдещите партньори ще могат да се

Заляха с жалби зам.шеф на парламента и депутат от Велико Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5144857

Десетки граждани потърсиха съдействие от зам. председателя на Народното събрание и депутат от Великотърновския регион Иван Иванов по време на приемната му в понеделник в старата столица. Поставени са лични и институционални проблеми.
Директорката на Дома за медико-социални грижи в Дебелец потърсила помощ за осигуряване на транспорт на деца с
Десетки граждани потърсиха съдействие от зам. председателя на Народното събрание и депутат от Великотърновския регион Иван Иванов по време на приемната му в понеделник в старата столица. Поставени са лични и институционални проблеми. Директорката на Дома за медико-социални грижи в Дебелец потърсила помощ за осигуряване на транспорт на деца с

Стойнев: Бедна България каза „да” за големи количества руска газ за богатия европейски север

http://frognews.bg/news_102842/Stoinev-Bedna-Balgariia-kaza-da-za-golemi-kolichestva-ruska-gaz-za-bogatiia-evropeiski-sever/

„Премиерът Борисов подкрепи изграждането на „Север поток-2” преди срещата на върха ЕС-Турция. Както се казва – в Рим като римляните, в Брюксел – по брюкселски. Иначе, в София - за „забравянето” на проекта за руска газ през България към Европа, сигурен съм, виновни ще бъдат други”. Това се казва в позиция на народния представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев.

Фермерите получиха 90 млн. лв. само за седмица

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2015/11/30/2659617_fermerite_poluchiha_90_mln_lv_samo_za_sedmica/?ref=rss


През миналата седмица държавен фонд "Земеделие" е изплатил субсидии по 397 проекта на стойност 89.884 млн. лв. по изтичащата в края на тази година Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., съобщиха от фонда.

Плащанията за целия ноември са на обща стойност 236 млн. лв.

През миналата седмица са дадени пари за проекти по общо 15 мерки, между които за млади фермери, за обучение, за модернизация, за залесяване, възстановяване на горския потенциал,...

Турция с отговор на руските санкции

http://www.cross.bg/tyrtziya-strana-rysiya-1490044.html

/КРОСС/ В Турция е създадена специална комисия начело с вицепремиера Мехмет Шимшек, която подготви план за действие в отговор на икономическите санкции, които Русия наложи на Турция заради сваления самолет, а също и ще координира дейността между отделните министерства, съобщава кореспондентът на БНР в Истанбул. Мерките обхващат икономиката и енергетиката - приоритетните сфери в сътрудничеството между Турция и Русия.Турската страна смята, че Москва няма да спре износа на природен газ, което е главният й коз, понеже ще бъде в ущърб на самата Русия. Но въпреки това турското енергийно министерство е подготвило и резервен, т.нар. план „Б", който предвижда внос на газ от Северен Ирак, Азербайджан и Иран, както и на втечнен газ от Катар, Алжир и Нигерия.Засега остава открит въпросът за атомната централа „Аккую", която ще се строи по руски проект на стойност 20 млрд. долара и за която има междуправителствено споразумение. Турция ще изчака действията на руската страна, която е вложила 3 млрд. долара. Но същевременно Анкара има готовност за преговори с други страни, притежаващи ядрени технологии, ако Русия се откаже от „Аккую".Турция намери временно разрешение на проблема за транзита на тировете, пренасящи товари за средноазиатските държави, които руските власти не пускат от границата с Грузия. Азербайджан разреши коридор и тировете ще ползват т. нар. Каспийски маршрут

Синята зона в Пловдив поскъпва с 50% от юни 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/30/2659578_siniata_zona_v_plovdiv_poskupva_s_50_ot_juni_2016_g/?ref=rss


Таксата за паркиране в синята зона на Пловдив, като и глобите за неправилно паркиране се увеличават през следващата година, съобщи пред журналисти кметът на града Иван Тотев, цитиран от БТА.
 
От началото на 2016 година глобата за поставена скоба на автомобил ще бъде увеличена от 20 на 30 лева, а през май синята зона в Пловдив ще премине на шестдневен режим на работа и гражданите вече ще плащат за паркиране и в събота. Досега спирането в центъра бе безплатно през почивните и...

Първите договори по „Иновации и конкуренттоспособност“ ще бъдат сключени до Коледа

http://offnews.bg/news/n_1/n_599691.html

Първите 202 договора за финансиране по новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014-2020 ще бъдат сключени до Коледа, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски на пресконференция днес. На брифинга бяха представени резултатите от оценката на проектните предложения, постъпили в рамките на първия краен срок на процедурата „Подобряване на производствения капацитет в Малките и средни предприятия“ по ОПИК. Министър Лукарски подчерта, че процедурата е преминала при огромен интерес, изключително прозрачно и при ясни критерии. В рамките на първия краен срок са набрани 844 проектни предложения с икономическа дейност в секторите на ниско-технологичните и средно ниско-технологичните производства. Размерът на заявената безвъзмездна помощ е над 435 млн. лева - това надхвърля приблизително 4 пъти предвидения ресурс по първия краен срок. От подадените проектни предложения се предлага да бъдат финансирани 202 проекта на стойност 116,5 млн. лева. Броят на проектните предложения, които са преминали успешно техническа и финансова оценка, но за които не достига финансов ресурс, е 498, съобщи министър Лукарски, допълвайки, че са поставени в списъка с резервни предложения, за които ще се търси възможност за увеличаване на бюджета на процедурата с приблизително 100 милиона лева. В категорията „Микро предприятия“ попадат 38 проекта, с обща сума на безвъзмездна помощ на одобрените за финансиране проектни предложения - 11 571 488,90 млн.лв. В категория „Малко предприятие“ са одобрени 77 проекта, с обща сума - 40 708 080,23 лв. В категория „Средно предприятие“ са избрани 87 проекта, с обща сума на безвъзмездна помощ - 64 158 678,59 лв. Беше отчетено, че е изпълнена една от основните насоки на програмата за целенасочена подкрепа на Северозападния район - постъпилите проектни предложения, свързани с него, са 152. Лукарски допълни, че са внесени 280 проекта по втория краен срок и 203 по третия. "Проектните предложения за предприятията на високо технологичните и средно високо технологичните промишлени производства подадени по втория краен срок ще приключи през декември 2015 година, а сключването на договорите с одобрените за финансиране ще се извърши през януари 2016 година", обясни той.

Премиерът: С поршета протестират срещу винетките

http://frognews.bg/news_102841/Premierat-S-porsheta-protestirat-sreshtu-vinetkite/

Премиерът Бойко Борисов разкритикува остро протестите срещу поскъпването на винетките. Акции срещу поскъпването на годишните стикери от 67 лева на 97 лева от догодина имаше в цялата страна в събота. Премиерът обясни на журналистите, които го очакваха на конференцията "Перспективите пред местната власт и новия програмен период" в София, че дори в "комунистически Китай", таксите били по-високи и че всичко се плащало.

Известният комик Дилън Моран идва в България (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_599748.html

Един от най-добрите британски комици  Дилън Моран ще посети България на 4 февруари с шоуто си "Off The Hook" .  Това ще стане от 20:00 часа в театър "Сълза и смях" в столицата, където ирландският мизантроп ще ни даде урок по комедия с първото си турне от 4 години насам. Датите му в Европа и Великобритания вече са разпродадени, а билети за шоуто му у нас може да намерите в Eventim на цени от 50 и 60 лв.  Определяният като Оскар Уайлд на комедията ще представи своите възгледи за любовта, политиката, бедността и ежедневните абсурди на живота - и всичкото това поднесено с поетичен замах. Шоуто на стендъп комедианта ще бъде на английски език. Организатор на събитието е Comedy.bg, 

Скука за "Златната топка": Меси, Неймар или Кристиано

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5144832

ФИФА обяви финалистите за
ФИФА обяви финалистите за "Златната топка" за 2015 година. Без изненади това са Лионел Меси, Неймар и Кристиано Роналдо. Вече е ясно, че аржентинецът печели анкетата. Меси е номириран и за наградата "Пушкаш" за най-красив гол през годината. Там той спори с Вендел Лира и Алесандро Флоренци. Церемонията по награждаването е на 11 януари.

След Рада Дълбоката и Венелин Петков зарони крокодилски сълзи, не бил гей

http://www.bnews.bg/article-144457

Фолкпевецът Раян разкри в интервю за в. ШОУ, че е имал гей среща с Венелин Петков. В отговор на това шефът на новините на bTV отрече да е гей, подобно на Радан Кънев, за когото свидетели потвърдиха обратната му сексуална ориентация.

Александрина Пендачанска открива Новогодишния музикален фестивал

http://www.cross.bg/bulgariya-aleksandrina-festival-1490039.html

/КРОСС/ С концерт на Александрина Пендачанска на 2 декември официално се открива Новогодишният музикален фестивал. Известната българка ще изпълни арии, предназначени за сопран и мецосопран. Аз не съм единствената, която има подобен тембров обхват. Не искам и да покажа, че гласът ми се е променил - аз съм сопран. Но мецосопрановите арии, които ще изпълня, също са част от репертоара ми и затова реших да ги включа в първата част на концерта - сподели Александрина. Дни преди събитието тя отпътува за Пловдив, за да репетира програмата за предстоящия концерт, заедно с оркестъра на Държавната опера в града. Диригент на продукцията е Сперанца Скапучи, която е за пръв път в България. Това е и първата й съвместна изява със световноизвестната оперна певица. Сперанца е завършила Джулиард скуул, където се е запознала с много български музиканти. Мога да кажа, че отдавна имам контакт с България, много преди да дойда тук. Радвам се, че имам тази възможност. Александрина е голям артист, невероятен интерпретатор. За мен е чест да съм на една сцена с нея - казва младата италианка пред Радио България. Тя ще дирижира откъси от „Милосърдието на Тит" и „Дон Жуан" на Моцарт, „Севилският бръснар" и „Семирамида" на Росини, „Дон Карлос" и „Силата на съдбата" на Верди и др

Давутоглу: Никой не може да иска извинение, че си пазим границите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/30/2659585_davutoglu_nikoi_ne_moje_da_iska_izvinenie_che_si_pazim/?ref=rss


Турският премиер Ахмет Давутоглу отхвърли в понеделник каквато и да е възможност страната му да поднесе извинения за свалянето на руския боен самолет миналия вторник. При посещение в централата на НАТО в Брюксел той получи подкрепата на всички страни членки за правото на Турция да се защитава, съобщи "Ройтерс". Анкара и Москва отказват да смекчат тона помежду си, допълва агенцията.

Руският президент каза в четвъртък, че би искал да чуе "подобаващи извинения", да получи компенсации за...

Коледен базар по немски образец се открива във Варна в петък

http://www.moreto.net/novini.php?n=307770

Коледно-Новогодишения базар във Варна ще бъде открит на 4 декември петък от 17 часа, съобщиха организаторите за Moreto.net. Проливните дъждове забавиха откриването, което трябваше да се състои миналата седмица. От 18 часа в петък за всички гости ще свирят оркестър Камчия.

Социологически проучвания във Франция: Скача популярността на Националния фронт

http://offnews.bg/news/n_1/n_599758.html

Националният фронт - антиимигрантската и антиевропейска партия във Франция би могла да спечели два региона в изборите идния месец и да получи толкова гласове, колкото републиканците на експрезидента Никола Саркози и центристите взети заедно, съобщава агенция Блумбърг. В национален мащаб в първия кръг на тези избори – на 6 декември, партията на Марин льо Пен би могла да събере 28% от гласовете. Това сочат публикуваните вчера прогнозни данни от социологическо проучвания на ИФОП, най-стария и най-авторитетни институт в тази сфера. А за Френската социалистическа партия, издигнала президента Франсоа Оланд, се очаква да гласуват 22% от онези, които ще участват във вота. Ще се въздържат до 54% от избирателите според същите данни. Регионите са най-голямата единица в тристепенната административно-териториална система във Франция (делят се на департаменти и общини). 13 са регионите в европейската територия на Франция – 12 на континента плюс Корсика. (Отделно бившата колониална сила има отвъдморски департаменти и територии.) В отделно проучване частната агенция BVA показва, че Националния фронт може да постигне мнозинство в два регионални съвети – в Провенс-Алпи-Лазурен бряг, както и в Нор – Па дьо Кале – Пикардия. В 4 региона – включително Парижкия (Ил дьо Франс) ще надделеят консерваторите, а социалистите ще удържат три. На останалите места нищо не е сигурно. Във Франция често се коментира, че регионалните избори не са толкова съществени за хората, колкото общинските. Но случая политическото им значение сега ще е голямо – като тест за управлението на Франсоа Оланд след погубилите 130 души терористични нападения на 13 ноември в Париж. Още в първите дни след трагедията коментатори предвидиха, че бързо ще скочи популярността на Националния фронт. Идната неделя ще се разбере ясно дали и доколко са познали.

Борисов: С поршета протестират срещу винетките. Който иска да живее на жълтите павета и да се вози с метро - да плаща

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5144824

Местните данъци и такси са инструмент, с който вие можете да оправите бюджетите си, обърна се премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов към кметовете, които участват в конференцията "Перспективите пред местната власт и новия програмен период" в София, организирана от Сдружение "Граждани за европейско развитие на България" и фондация "Ханс Зайдел".
Местните данъци и такси са инструмент, с който вие можете да оправите бюджетите си, обърна се премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов към кметовете, които участват в конференцията "Перспективите пред местната власт и новия програмен период" в София, организирана от Сдружение "Граждани за европейско развитие на България" и фондация "Ханс Зайдел".

Петте най-нискокалорични храни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5144097

Вечният въпрос, особено за дамите, е кои храни да сложат на трапезата, че да съдържат по-малко калории. И разбира се, да не пълнеят, а пък ако може - и добре да утолят глада.
„Енергийната стойност на храните се определя от химичния им състав. Става дума за съдържанието на мазнини, белтъчини и въглехидрати,
Вечният въпрос, особено за дамите, е кои храни да сложат на трапезата, че да съдържат по-малко калории. И разбира се, да не пълнеят, а пък ако може - и добре да утолят глада. „Енергийната стойност на храните се определя от химичния им състав. Става дума за съдържанието на мазнини, белтъчини и въглехидрати,

Прокуратурата разследва по същество "Яневагейт" с изходна теза, че Цацаров не е "замесен"

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-razsledva-po-sashtestvo-yanevageit-s-izhodna-teza-che-tsatsarov-ne-e-zamesen-news242469.html

Прокуратурата разследва по същество съдържанието на разговорите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдията от същия съд Румяна Ченалова, съобщи ръководителят на държавното обвинение Сотир Цацаров, който изрично подчерта, че той не се смята за замесен, а "споменат" в аферата, проверявана от неговите подчинени. "Нека имаме предвид, че в материалите по досъдебното производство може да са налице и данни, които общо взето обясняват поведението на някои от участниците в този разговор", посочи Цацаров, с което намекна в каква посока очаква да приключи зависимото от него разследване. Съобщението той направи в понеделник, след като контролираните от депутата Делян Пеевски медии три дни тръбят за "преврат" срещу главния прокурор, премиера и държавните институции заради публикуваното от Mediapool становище на официален представител на Европейската комисия за необходимостта от разследване на записите, чиято независимост може да се гарантира, само ако замесените в тях не участват в процеса. Тъй като в България само прокуратурата може да разследва, а всички прокурори са еднолично подчинени на главния, от позицията следва, че Сотир Цацаров би следвало временно да се оттегли. Именно този извод на Mediapool "взриви" главния прокурор, който на 26 ноември поиска незабавно отговор от ЕК и оттам му отговориха, че не са искали неговото оттегляне и че ЕК "не влиза в дискусии как всяка страна членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи". Очевидно Цацаров е схванал посланието за независимо разследване на изнесените факти в разговорите, а не само кой ги е направил, каквато бе първоначалната му позиция. Досъдебното производство е образувано от Софийска градска прокуратура и освен съдържанието на разговорите между Янева и Ченалова, ще се проверяват изявленията на последната за това, че елегантно получавала указания от шефката си и Цацаров по важни търговски дела. Той отрече да е давал указания как да се реши едно дело, в което, според Ченалова, бил намесен посланик. Главният прокурор декларира също, че не се чувства застрашен от правосъдния министър Христо Иванов. "Не съм толкова страхлив", каза той. В "Яневагейт" няма замесени, има споменати В аферата "Яневагейт" няма замесени. Има хора, които са споменати в разговор между две лица, каза Цацаров и отговори с тройно "не" на въпрос дали смята да се оттегли временно, за да гарантира безпристрастната проверка на фактите в разговорите. Все още няма отговор на въпроса как ще се гарантира независимост на проверката, при положение, че главният прокурор може да указва на всички свои подчинени как и какво да разследват. "Замесени означава, когато си замесен с действие, а споменат си, посочен си, когато фигурираш в нечий диалог. Това може да се случи на битово или на институционално ниво на всеки един от нас, на всеки един от вас (журналистите). Аз съм замесван ежедневно в сума разговори", обясни Цацаров. После пита един от журналистите дали би се оттеглил от работа, ако някой го спомене в разговор, че е взел пари. Цацаров повтори още веднъж, че премиерът Бойко Борисов няма никакво отношение към повдигането на обвинение по делото "Червей" – т.нар. нареждане на премиера Янева да бъде "опраскана" от Цацаров. По отношение на споменаването на името "Делян" в записите и обяснението на Ченалова пред медиите, че става дума за Пеевски, главният прокурор заяви: "Независимо дали е Добрев или Пеевски, по никакъв начин не е провеждал някакъв разговор в резултат, на който е било въздействано една от двете дами да не бъде обвиняема. Такъв досег аз лично съм нямал. Всеки отговаря сам за себе си." Какъв е сценарият За разлика от медиите на Пеевски, които говорят за "преврат" (зам.-председателят на парламента Димитър Главчев от ГЕРБ дори поиска ДАНС да разследва Mediapool за поисканото мнение на ЕК -бел.ред.), Цацаров изрази мнение, че става дума за сценарий. От обясненията му се разбра, че сценарият той вижда в това сайтът "Биволъ" да публикува записите "Яневагайт" точно преди окончателното гласуване на конституционните промени и внесените от депутати от РБ предложения за въвеждане на някаква форма на отчетност върху институцията на главния прокурор. Без да посочи директно Радан Кънев и партията му ДСБ, той показа ясно, че говори за тях. "Записите са атака срещу много други неща, сред които и аз. Това обаче не е атака пряко и само срещу мен. Не съм привърженик на конспиративни теории, но за мен действието е действие по сценарий. Сценаристите не са в Париж или Франция, или където и да се намира местонахождението на списващите "Биволъ". Сценаристите са тук. Те са в София. Понеже смятам, че това е сценарий, той е задействан и ще продължи да действа, докато продължат да действат, докато преминат всички процедури около конституцията. Сценарият има политически отзвук. Той цели да изкара на бял свят, да вдигне високо едно знаме, което знаме да легитимира определена част от политическия спектър като истински, безупречни, непогрешими и единствени носители на единствената правда", обясни Цацаров. Той още веднъж каза, че с Владимира Янева е разговарял само в качеството й на председател на Софийския градски съд. Без да твърди друго, Румяна Ченалова каза, че Сотир Цацаров е говорил с бившата шефка на съда по висящо търговско дело, което е било гледано от самата Ченалова. В понеделник Цацаров отрече нейните твърдения лаконично: "Естествено, че няма такова нещо". Не се разбра кое е естествено, че няма такова нещо или че е естествено да се отрече. "Не се чувствам замесен, а (се чувствам) като човек, чието име съвсем съзнателно е положено в целия този сценарий. Целият този сценарий има още една цел и това е обезвреждането на конституционните промени. Има политическа сила, която има пълен интерес този шум да продължи. Тази политическа сила се упражнява от близо две години вече върху българската прокуратура. Аз не съм чувствам жертва. Лидерът на тази политическа сила не е човекът, който ще ме призовава да си изчистя името, защото аз няма от какво да се срамувам, нито лидерът на тази политическа сила е човекът, който мен ще ме определи за жертва. Бих го посъветвал да се концентрира върху себе си", обясни Цацаров. Очаквайте подробности

Цацаров: Не съм замесен в "Яневагейт", а само споменат

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-ne-sam-zamesen-v-yanevageit-a-samo-spomenat-news242469.html

В аферата "Яневагейт" няма замесени, тук има хора, които са споменати в разговор между две лица, обяви в понеделник главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Той каза три пъти "не" в отговор на въпрос дали смята да се оттегли временно, за да гарантира безпристрастната проверка на съдържанието на разговорите между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. В същото време главният прокурор обяви, че проверката за аферата "Яневагейт" вече е прераснала в досъдебно производство, която ще проверява и разговорите по същество. Все още няма отговор на въпроса как ще се гарантира нейната безпристрастно при положение, че главният прокурор може да указва на всички свои подчинени как и какво да разследват. Цацаров даде и пълна дефиниция на тезата си защо не се смята за замесен: "Замесени означава, когато си замесен с действие, а споменат си, посочен си, когато фигурираш в нечий диалог. Това може да се случи на битово или на институционално ниво на всеки един от нас, на всеки един от вас (журналистите). Аз съм замесван ежедневно в сума разговори", обясни Цацаров. После пита един от журналистите дали би се оттеглил от работа, ако някой го спомене в разговор, че е взел пари. Цацаров повтори още веднъж, че премиерът Бойко Борисов няма никакво отношение към повдигането на обвинение по делото "Червей" – т.нар. нареждане на премиера Янева да бъде "опраскана" от Цацаров. Главният прокурор отрече да е говорил с Делян Добрев или Делян Пеевски по темата "Янева", както се твърди в записите. Главният прокурор обаче даде пространно обяснение кой "сценарист" на аферата. Без да посочи директно Радан Кънев и ДСБ, той показа ясно, че говори за тях. "Записите са атака срещу много други неща, сред които и аз. Това обаче не е атака пряко и само срещу мен. Не съм привърженик на конспиративни теории, но за мен действието е действие по сценарий. Сценаристите не са в Париж или Франция, или където и да се намира местонахождението на списващите "Биволъ". Сценаристите са тук. Те са в София. Понеже смятам, че това е сценарий, той е задействан и ще продължи да действа, докато продължат да действат, докато преминат всички процедури около конституцията. Сценарият има политически отзвук. Той цели да изкара на бял свят, да вдигне високо едно знаме, което знаме да легитимира определена част от политическия спектър като истински, безупречни, непогрешими и единствени носители на единствената правда", обясни Цацаров. Той още веднъж каза, че с Владимира Янева е разговарял само в качеството й на председател на Софийския градски съд. Без да твърди друго, Румяна Ченалова каза, че Сотир Цацаров е говорил с бившата шефка на съда по висящо търговско дело, което е било гледано от самата Ченалова. В понеделник Цацаров отрече нейните твърдения лаконично: "Естествено, че няма такова нещо". Не се разбра кое е естествено, че няма такова нещо или че е естествено да се отрече. "Не се чувствам замесен, а (се чувствам) като човек, чието име съвсем съзнателно е положено в целия този сценарий. Целият този сценарий има още една цел и това е обезвреждането на конституционните промени. Има политическа сила, която има пълен интерес този шум да продължи. Тази политическа сила се упражнява от близо две години вече върху българската прокуратура. Аз не съм чувствам жертва. Лидерът на тази политическа сила не е човекът, който ще ме призовава да си изчистя името, защото аз няма от какво да се срамувам, нито лидерът на тази политическа сила е човекът, който мен ще ме определи за жертва. Бих го посъветвал да се концентрира върху себе си", обясни Цацаров. Главният прокурор обясни още, че новото искане за сваляне на имунитета на Волен Сидеров е следствие от разпоредена от него проверка на всички действия на прокуратурата срещу народни представители. Той одобри исканията на прокурор за задържането на Сидеров в ареста. "Ако един български гражданин бе извършил всичко това, вие щяхте да ме питате – ама защо още не е задържан. Аз съм на мнение, че прокуратурата си свърши работа. Ползвам случая, че тук има камери и микрофони, за да благодаря на колегите си прокурори за начина, по който работиха по тия дела и за начина, по който ще работят по тези дела. Ползвам микрофоните, за да кажа едно огромно "Благодаря" и на полицейските служители, както на улицата, така и в управленията, които имаха търпението да изпълнят безупречно задълженията", каза Цацаров. Очаквайте подробности.

"Ърст енд Янг": Всяка четвърта банка в България планира продажба на активи

http://www.mediapool.bg/arst-end-yang-vsyaka-chetvarta-banka-v-bulgaria-planira-prodazhba-na-aktivi-news242468.html

Под знака на консолидация на банковия сектор у нас се очаква да премине 2016 г. Почти всяка четвърта банка в България планира да се раздели с активи, а всяка десета планира да придобие. Предстоящите стрестестове пък ще повишат доверието в банковата ни система и ще доведат до по-добро управление на риска. Това показват резултатите от годишното проучване на "Ърст енд Янг" – "Барометър на банките в България". То показва как висшият банков мениджмънт у нас вижда отражението на възстановяващата се икономика върху бизнес климата в страната и върху банките и банковата система. Банкерите прогнозират още по-либерални политики при отпускане на кредитите за малки и средни предприятия, в сектора на информационните технологии и на услугите. Те са умерено оптимистични за икономиката на страната и за финансовото си представяне през следващата година. "Стабилността на банките, добрата ликвидност и капиталова адекватност, в комбинация с подобряващата се икономическа среда са предпоставка за по-либерални и изгодни условия за кредитиране на бизнеса, което неизбежно ще доведе до повече търсене и потребление, повече бизнес и завъртане на колелото на българската икономиката на по-бързи обороти", коментира управляващият съдружник на офиса на "Ърст енд Янг" за България, Македония, Албания и Косово Николай Гърнев. "Ако сравним резултатите от барометъра с тези в Европа, виждаме, че българските банки са доста по-оптимистични в очакванията си за перспективите на местната икономика за следващите 12 месеца. Резултатите на Барометъра в България са близки до тези в Румъния, където 68% от банкерите очакват подобрение на перспективите на местната икономика", каза Милка Начева, съдружник одит услуги в офиса на "Ърнс енд Янг" за България, Македония, Албания и Косово. Повишаване на доверието в банковата ни система Предстоящият преглед ще бъде полезен за банките в България, смятат 90 на сто от банковите мениджъри у нас, сочи проучването. Според 80% от запитаните прегледът на активите ще доведе до допълнителни загуби от обезценка, но при всички случаи ще донесе и позитиви. Прегледът на активите да доведе до по-добро управление на риска в банковия сектор е мнението на 70% от банкерите. Половината от запитаните са на мнение, че това неминуемо ще доведе до повишаване на доверието в банковата система. Предизвикателствата Наред с позитивите има е предизвикателства, през които ще бъдат изправени българските банки по време на предстоящия стрес тест. Те са основно в областта на възможностите на информационните системи да генерират детайлна информация, както и в човешкия ресурс, необходим за подготовката и подпомагането на прегледа на активите. "Оценката на перспективите пред банките, както и умерените очаквания за резултатите от предстоящия преглед на активите ни дава увереност, че професионалистите от банковата система добре разбират предизвикателствата пред тях и индикират доверие в цялостната стабилност на банковата система", коментира Милка Начева. Консолидация на банковия сектор Всички участници са единодушни, че през следващите три години ще има средно големи и големи консолидации в банковия сектор у нас. Такива са очакванията на 91% от банковите мениджъри. Процесът ще започне още през следващата година, но предимно с малки по обем консолидации. Близо две трети от запитаните (62%) смятат, че банките няма да предприемат съществени промени в бизнес стратегиите си в краткосрочен план. Почти всяка четвърта банка у нас (23%) планира продажба на активи през следващите 12 месеца, а 8% са заложили придобивания на портфейли или други дружества. Банките виждат растеж в традиционните услуги Корпоративно банкиране, банкиране на дребно и привличане на публични средства - са посочени като услугите с най-добри перспективи за развитие в следващите 12 месеца. Така смятат 80% от анкетираните. Най-малко перспективните за растеж, според 70% от участниците, както и досега, остават услугите по емитиране на дългови и капиталови инструменти, ценни книги и управление на активи. Динамика на банковите кредити Като цяло резултатите от анкетата на "Ърст енд Янг" показват, че участниците не очакват големи промени в политиките на банките за отпускане на кредити в краткосрочен план. Голяма част от запитаните прогнозират по-либерални политики при отпускане на кредитите за малки и средни предприятия (55%), за компаниите в сектора на информационните технологии (50%) и сектора на услугите (42%). Без промяна ще останат политиките по отпускане на заеми за секторите на здравеопазването, медиите и енергетиката. Единствено в сектора на строителството и недвижимите имоти половината от банкерите очакват по-консервативно кредитиране. Умерен оптимизъм за икономиката на България Банките са умерено оптимистични за икономиката на България и за финансовото си представяне през следващите 12 месеца. Близо две трети от анкетираните (64%) очакват слабо подобрение на икономиката ни през следващата година, а 72% са уверени, че финансовото представяне на банките ще се подобри. Едновременно с това повече от половината банкови мениджъри имат очаквания размерът на загубите от обезценка на предоставени кредити да нарасне, сочи проучването.

Поетът с камера Паоло Сорентино

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5144539

Легендарните актьори Харви Кайтел и Майкъл Кейн се завърнаха в голямото кино с главни роли в изключително успешната европейска драма“Младост”, където играят двама артистични бохеми към залеза на живота си, които преоткриват красотата на съществуването. “Младост” бе едно от бижутата в програмата на столичния филмов форум “Киномания”,
Легендарните актьори Харви Кайтел и Майкъл Кейн се завърнаха в голямото кино с главни роли в изключително успешната европейска драма“Младост”, където играят двама артистични бохеми към залеза на живота си, които преоткриват красотата на съществуването. “Младост” бе едно от бижутата в програмата на столичния филмов форум “Киномания”,

Ясни са и номинациите за най-красив гол на сезона (Видео)

http://football.actualno.com/jasni-sa-i-nominaciite-za-naj-krasiv-gol-na-sezona-video-news_510670.html

Голове на Лионел Меси, Алесандро Флоренци и Вендел Лира са номинираните за приза за най-красив гол на годината, носещ името на известния унгарски футболист Ференц Пушкаш, предаде БГНЕС. Меси е номиниран с попадението си на финала за Купата на Испания, когато пробяга с топката от центъра на терена до наказателното поле на съперниците, като преодоля по пътя си четирима играчи и вкара с удар с левия крак в близкия ъгъл. Флоренци е сред тримата номинирани с гола си в груповата фаза на Шампионска

Фронтовете на Меркел

http://analysis.actualno.com/frontovete-na-merkel-news_510666.html

През новата работна седмица германският канцлер Ангела Меркел ще трябва да воюва на няколко решаващи фронта. Бежанската криза, преговорите на Европейския съюз с Турция, сирийската гражданска война, участието на Бундесвера в коалицията срещу „Ислямска държава“, и, да, дори нарастващо недоволство в редиците на собствения й Съюз, с който управлява в Берлин. Кризата и войната в Близкия Изток имат пряко въздействие върху Германия – и вероятно върху нейния канцлер. Рядко външ

Гърция създаде специално звено за борба с банкови хакери

http://sciencelogy.actualno.com/gyrcija-syzdade-specialno-zveno-za-borba-s-bankovi-hakeri-news_510675.html

Гръцките власти създадоха специално звено за защита на местните банки от хакерски атаки. Причината е заплаха от група киберпрестъпници да атакува няколко кредитни институции, ако последните не платят откуп, съобщава вестник „Катимерини”, цитиран от БГНЕС. По данни на изданието, групата наречена „Armada Collective” e заплашила да осъществи специфична компютърна DDoS атака (бел. ред. - известна още като "отказ от услуга". При нея се претоварва сървъра на сайта-жертва с пов

Борисов: В комунистически Китай всичко се плаща, а тук с поршета на протест за винетките

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5144721


"В комунистически Китай - там няма нещо, което да не се плаща. 100 км да се движиш по магистрала в Китай струва 10 лв. Там да отидеш до Бургас и да се върнеш са ти 80 лв. А тук за 8 лв. увеличение на винетките на месец се правят протести. Направили сме 300 км нови магистрали. С поршета на протест! Само да го запалиш поршето,

Правосъдният министър няма да попаде оставка заради фалшификата на "Медиапул"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5144734


"Няма причини да подам оставка, защото бях първият, който опроверга заглавието на статията, че Европейската комисия е поискала отстраняването на Цацаров. Така Христо Иванов отговори на въпроса, ще се оттегли ли от правителството заради замесването му в сценарий за дискредитирането на премиера и главния прокурор.

Русия е решена да отстоява пазарния си дял в петролната война с ОПЕК

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/30/2659542_rusiia_e_reshena_da_otstoiava_pazarniia_si_dial_v/?ref=rss


Руските петролни фирми продължават да увеличават добива си, което показва, че най-големият производител на суров петрол в света е готов за продължителна борба за пазарния си дял с ОПЕК, като страната се надява, че индустрията ще издържи дори ако цената падне до 35 долара на барел, коментира "Ройтерс".

Докато ОПЕК се подготвя за срещата в петък във Виена, Русия изпраща малка делегация за разговорите, на които е много малко вероятно да се стигне до някаква сделка.

Петролните...

Банкери срещу матраци

http://www.mediapool.bg/bankeri-sreshtu-matratsi-news242467.html

През юни миналата година Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи водещата си лихва, срещу която отпуска кредити на търговските банки до 0,15%, а лихвата по депозитите, по която плаща на банките за техните резерви - до -0,1%. За централна банка, която някога се пазеше от неконвенционални мерки, фиксирането на отрицателен лихвен процент бе смел ход. ЕЦБ на практика взима такса от търговските банки за това, че си държат излишните депозити при нея, с надеждата, че това ще доведе до по-общо понижаване на цените на кредитите.   Три месеца по-късно тя отново намали лихвата по депозитите - до -0,2%. Когато ЕЦБ се събере на следващото си заседание по паричната политика, на 3 декември, масовите очаквания са тя да понижи тази лихва още повече, както и да одобри по-нататъшно количествено облекчаване (печатане на пари за купуване на облигации). В произнесена неотдавна реч президентът на Европейската централна банка Марио Драги изяви претенции, че нейните неконвенционални политики през последните 18 месеца са били основният фактор за стимулирането на икономиката на еврозоната и за предотвратяването на дефлацията. Отпускането на кредити от банките бавно се съживява. Дори при това положение, намекна Драги, недостатъчната инфлация и тлеещите безпокойства за силата на икономическото възстановяване оправдават по-нататъшни действия.   Не чак толкова отдавна се приемаше, че най-ниският възможен лихвен процент е нула. Влагането на парите в банките винаги има налична алтернатива: да бъдат държани в брой. Матраците не взимат хонорар за съхраняване на банкноти. Вложителите може и да се съгласят на ниски такси, за да избегнат цената и неудобствата на алтернативните варианти. Повечето обаче дадоха да се разбере, че толерантността им ще е ограничена. "Сега сме в долния край", заяви Драги след поредното понижение. Сега изглежда, че той преосмисля своята позиция - колко ниско обаче може да отиде ЕЦБ?   ЕЦБ не е сама в изпробването на долните граници на лихвените проценти. Водещата лихва на датската е под нулата през голяма част от последните три години с цел отблъскване на притока на капитали, който заплаши връзването на националната валута, кроната, към еврото. През януари Швейцарската национална банка (ШНБ) изостави опитите си да спре поскъпването на франка спрямо еврото, печатайки и продавайки пари в огромни количества; вместо това тя прибягна до отрицателните лихвени проценти, за да разубеди инвеститорите да купуват франкове. Шведската централна банка, Riksbank, понижи водещата си лихва под нулата през февруари, за да отслаби кроната, да направи вноса по-скъп и така да тласне инфлацията по-близо до целевото равнище от 2%.   За всички тези страни курсът на еврото е най-важен. За да девалвират техните национални валути централните им банки предлагат лихви, които отиват по-надолу от нулата в сравнение с лихвите на ЕЦБ. Лихвите по депозитите в Дания и Швейцария са минус 0,75%. В Швеция те са минус 1,1%.   Това не накара търговските банки да разменят своите резерви в централната банка срещу пари, както би трябвало да стане според теорията. Причината е, че операцията сама по себе си би струвала скъпо. За да извършват плащанията, банките трябва да прехвърлят огромни суми пари помежду си всеки ден. Цената на преброяването, съхраняването, прехвърлянето и застраховането на транспортирането на банкнотите с автомобили очевидно надвишава миниатюрните такси, които централните банки в Европа събират, за да държат електронни депозити. Другата възможна употреба на банковите резерви е да бъдат отпускани под формата на кредити на други банки. Те обаче са залети с пари от прекомерната ликвидност, създадена от количественото облекчаване.   Лихвата по депозитите на централните банки определя по общо най-ниското равнище на еднодневните кредити. Ето защо краткосрочните лихви на пазарите за пари също паднаха под нулата. На практика отрицателните лихвени проценти и създаването на пари посредством купуването от централните банки на облигации и чуждестранни валути изпрати доходността на суверенните облигации надолу в цяла Европа. Това пък понижи лихвите, искани от банките за нови кредити.   Банките прехвърлиха част от цената на отрицателните лихвени проценти на своите корпоративни клиенти. За тях също цената на прехвърлянето и съхраняването на големи количества пари в брой би била много висока; очевидната алтернатива - купуването на сигурни и ликвидни облигации - също си има цена заради негативните лихви.   Преди броени дни Alternative Bank Scweiz - малка швейцарска банка - заяви, че ще бъде принудена да въведе отрицателни лихвени проценти по личните сметки от януари. Повечето банки обаче пощадиха клиентите на дребно от такива такси, приемайки, че те ще прехвърлят своите вложения на друго място. В резултат банковите депозити като цяло са стабилни. Банките просто поеха цената на влоговете в централната банка, което намали техните печалби. Едно ново понижаване на лихвата на ЕЦБ по депозитите с 0,2% ще изсмуче още 6% от чистата печалба на европейските банки, според Autonomous Research.   В момент, когато лихвените проценти продължават да навлизат все по-навътре в червената зона, рецептите, предписвани от икономистите, стават по-смели. В реч от септември Анди Холдейн, главният икономист на Bank of England, нахвърли в общи линии редица варианти, за да може лихвите да отидат още по-надолу. Най-радикалният ще бъде матраците да бъдат изключени от сметката, като парите в брой изобщо бъдат премахнати. Кен Рогоф от Harvard University изчисли, че има 4000 долара в обращение на всеки човек в САЩ. Голяма част от тези пари са използвани за скриване на трансакции от данъчните власти или от полицията. Премахването на парите в брой ще ограничи тези дейности и ще помогне на централните банки.   Възможно е обаче вложителите все пак да намерят начини да запазят своите спестявания. Купуването на чуждестранна валута или скъпоценни метали би било очевиден вариант. Както изтъкват Кенет Гарбейд и Джейми Макандрюс от нюйоркския клон на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, данъкоплатците може да погасяват своите задължения към хазната предсрочно и след това да си ги изискват обратно. Вложителите - да изтеглят средства с платежно нареждане (т. нар. гарантирани чекове) с цел съхраняване на стойност.   Възможно е тези ордери дори да се превърнат в своеобразна паралелна валута, тъй като са прехвърляеми. Всяка форма на предплатена карта, като пропуски за градския транспорт, ваучери за подаръци или СИМ карти за мобилни телефони, може да се превърне в актив с нулева възвръщаемост. Ако лихвените проценти потънат дълбоко надолу на отрицателна територия, това ще обърне бизнес практиките с главата надолу. Компаниите ще се стремят да правят плащания бързо и да си получават парите бавно. Техните запаси могат да нараснат.   На практика банките в еврозоната са на предна линия що се отнася до отрицателните лихви. Това предизвиква безпокойства, че ако лихвените проценти станат прекалено ниски, те може да навредят на икономиката. Банките, които са неспокойни за стабилността на своите депозити, е по-малко вероятно да отпускат кредити, казва Хув ван Стенис от Morgan Stanley, инвестиционна банка. По-нататъшното потъване на лихвите освен това вероятно ще отслаби още повече еврото спрямо долара, особено в момент, когато изглежда, че УФР е на път да повиши водещия си лихвен процент на 16 декември. Възможно е дори това да е основният мотив на ЕЦБ - така както девалвирането на собствените им валути е явно изразената цел на другите членове на клуба на отрицателните лихвени проценти.   По БТА

Москва започва със земеделско ембарго и нови ограничения срещу Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/30/2659083_moskva_zapochva_sus_zemedelsko_embargo_i_novi/?ref=rss


Руското правителство ще забрани засега вноса само на турски плодове и зеленчуци и ще се въздържи от ембарго за индустриалните стоки, съобщи първият вицепремиер Игор Шувалов, който отговаря за санкциите.

Спират се и чартърните полети между двете страни. Редовните въздушни съобщения се запазват, но ще са подложени на особен контрол за сигурност. Чартърни полети ще има за извеждане на руските туристи, които в момента са в Турция, но след това "като цяло чартърите се забраняват", допълни...

Няколко източноевропейски страни се обявиха против "Северен поток -2"

http://www.cross.bg/severen-strani-ykraiina-1490043.html

/КРОСС/Девет страни от Централна и Източна Европа - по инициатива на Полша и Словакия, обявиха желанието си да бъде спряно строителството на газопровода "Северен поток - 2", което според тях подкопава енергийната сигурност на ЕС, пише в."Файненшъл таймс". Позицията им е изложена в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, до което изданието е имало достъп. "Северен поток - 2", който трябва да бъде с годишен капацитет 55 млрд. кубични метра газ и свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море, според авторите на документа ще засили зависимостта на ЕС от "Газпром", избягвайки преминаване през Украйна и Словакия. Освен това според тях проектът противоречи на енергийната политика на съюза за диверсификация на енергийните източници, а поддържащите го водещи страни в ЕС, поставят собствените си енергийни ползи над енергийната сигурност, отбелязва в."Файненшъл таймс". Според изданието инициаторите на писмото настояват въпросът да бъде обсъден на предстоящата през декември среща на върха на ЕС. На 4 септември 2015 г. "Газпром" и компаниите БАСФ, ЕОН, "Енджи", О Ем Ви и "Шел" подписаха споразумение на акционерите за създаване на газопроводна система "Северен поток-2". Газът ще бъде пренасян през Балтийско море направо до Германия, Великобритания, Холандия, Франция, Дания и други страни, като ще заобиколи Украйна

Трагедия! След 6 дни намериха телата на 15-годишния Йорко и баща му в езерото Мандра

http://petel.bg/Tragediya--Sled-6-dni-nameriha-telata-na-15-godishniya-Yorko-i-bashha-mu-v-ezeroto-Mandra__135879

Обявените за издирване от полицията в Бургас Танчо Петков и 15-годишният му син Йорам са намерени мъртви във водите на езерото Мандра”, в...

FAZ: Кремъл окачи табела - "Забранено е да се посяга на Русия"

http://petel.bg/FAZ--Kremal-okachi-tabela---Zabraneno-e-da-se-posyaga-na-Rusiya__135880

Говорителят на Кремъл направо окачи забранителна табелка: „Забранено е да се посяга на Русия”. Който наруши тази забрана, веднага ще...

Русия избра: Ето кои държави са големите победители от ембаргото на Турция! Ще спечелят милиарди

http://petel.bg/Rusiya-izbra--Eto-koi-darzhavi-sa-golemite-pobediteli-ot-embargoto-na-Turtsiya--SHHe-spechelyat-miliardi__135881

Правителството на Русия подготви постановлението с икономическите мерки срещу Турция. Новината съобщи премиерът Дмитрий Медведев, пише...

Внимание! Алкохолът по празниците може да бъде смъртоносен

http://petel.bg/Vnimanie--Alkoholat-po-praznitsite-mozhe-da-bade-smartonosen__135883

Ръководителят на Изпитвателната лаборатория към Националния институт за изследване на вино и спортни напитки, г-жа Галя Михайлова,...

Зодиите, които ще имат късмет през тази седмица! Зодията тотален победител ще бъде...

http://petel.bg/Zodiite--koito-shhe-imat-kasmet-prez-tazi-sedmitsa--Zodiyata-totalen-pobeditel-shhe-bade---__135884

Овен През тази седмица на преден план ще излязат организаторските ви способности. Няма да имате равни на себе си в подготвянето на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване