СГС гледа делото срещу Христо Бисеров

http://offnews.bg/news/n_1/n_599426.html

Софийски градски съд (СГС) ще заседава днес по делото срещу срещу бившия зам.-председател на парламента и ДПС Христо Бисеров.  Бисеров е подсъдим за неплатени данъчни задължения в особено големи размери, нарушаване на Валутния закон и за невярна информация пред Сметната палата.

Главното оръжие на Путин против ЕС са европейските националисти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261130_%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2+%D0%95%D0%A1+%D1%81%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%

 Алан Позенер пише на страниците на Die Welt следното: "Преди две години майданът в Украйна извади страната от рамките на постсъветската империя". "Това бе звезден час за Европа и огромно унижение за Путин и той отвърна на това с максимално насилие - чрез анексията на Крим и войната срещу Украйна, преследвайки целта си да развали ЕС и почти успя в това си начинание", отбелязва журналистът.
По думите на Позенер, главното оръжие на Путин срещу Европа не е армията, а е европейският национализъм и расизъм. Навсякъде, където са активни антиевропейските и ксенофобски движения, има място за симпатия към "авторитарната държава на Путин".

Както пише авторът, британската UKIP и френският "Национален фронт" възпрепятстват действията на Европарламента по осъждането на нарушаването на правата на човека в Русия; президентът на Унгария Виктор Орбан пропагандира "нелиберална демокрация" по руски образец, а участниците в движението "ПЕГИДА" скандират лозунг - "Путин, помогни ни". Даже такива антируски националисти като правителството на Полша помагат на Путин със своята антиевропейска риторика, отбелязва авторът на материала. В Източна Европа се увеличава расизмът и национализмът, някои говорят за "орбанизация" на ЕС. 

По думите на Позенер, само Германия не си позволява такъв "лековат национализъм", защото това би означавало краят на Европа и Ангела Меркел разбира това. 

"Независимо от интересите на немската промишленост и заради източните европейци, Меркел въведе санкции срещу Русия и прие много бежанци от Унгария, въпреки протестите от страна на партията и и неблагодарността на Орбан", завършва авторът. 

Скандално! Здравното министерство иска от пациент да сключи договор с донор, който планира да умира

http://petel.bg/Skandalno--Zdravnoto-ministerstvo-iska-ot-patsient-da-sklyuchi-dogovor-s-donor--koyto-planira-da-umira__135778

Илюстрация: Булфото Държавата поиска от пациент да обяви точна дата за бъдещата си трансплантация още преди да се е появил донор. Иначе...

Жителите на Попово 8 месеца след потопа: Нищо не се е променило, ние сме чакащи жертви

http://petel.bg/ZHitelite-na-Popovo-8-mesetsa-sled-potopa--Nishho-ne-se-e-promenilo--nie-sme-chakashhi-zhertvi__135779

Преди осем месеца село Попово в крайграничната община Болярово бе най-засегнатото селище в Ямболска област след наводнения. Река...

В Швеция няма работни места за мигранти

http://petel.bg/V-SHvetsiya-nyama-rabotni-mesta-za-migranti__135780

Снимка: АФП Интегрирането към пазара на труда в Швеция е дългогодишен проблем в скандинавската държава, но сега се изостря допълнително...

Кр. Станчев: Данък “вредни храни” е най-лошата идея от 1879 г. насам

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261129_%D0%9A%D1%80.+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%94%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D0%BA+%E2%80%9C%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%E2%80%9D+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BB

 “Предлаганият данък “вредни храни” е най-лошата данъчна идея от 1879 г. насам, проверил съм”. Това съобщи доц. Красен Станчев в предаването  “Клуб Инвестор” по телевизия Bloomberg в дискусия “Вреден ли е данък “вредни храни”. Според него се прави опит да се върне данък върху оборота, отменен през 1994 г. с въвеждането на ДДС. “Това прилича на данък “Лукс”, тъй като се облагат малко съставки, които обаче са част от много широк спектър храни, а това прави обхвата на данъка много широк”, обясни доц. Станчев. Той обясни също, че законопроектът широко отваря вратата за корупция. 

Икономистът коментира, че с идеята си здравният министър Петър Москов преследва фискални и други цели, а не здравен ефект.

Като доказателство бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев съобщи, че нито в бюджета на НЗОК, нито в държавния бюджет за 2016 г. има заложени приходи от данъка, който предвижда облагане на хранителни съставки в т.нар. “вредни” храни. Той обясни, че единствено бюджетът на министерството за административни разходи за следващата година е увеличен с 1,7 млн. лв, а парите за профилактика, промоция, диагностика и лечебни дейности са намалени. Доц. Станчев допълни, че приходи от предлагания данък не са предвидени и в тригодишната бюджетна прогноза до 2018 г.

Икономистът пресметна, че на облагане се предвижда да подлежи оборот от около 2 млрд. лв. като част от храните ще се облагат с около 10%, а друга част- с около 48%. “С толкова ще се повишат и цените на тези артикули”, прогнозира Красен Станчев и допълни, че ако данъкът бъде въведен, може да се очаква повишаване на общото равнище на цените.

Според д-р Семерджиев дебатът за въвеждането на данък “вредни храни” ни връща в XIX в. “Тогава във Великобритания, Франция и Германия са си приказвали за данък сол и данък храни. А какво прави светът в 21 век? Миналата седмица Google Life Sciences и американската асоциация по сърдечно съдови заболявания стартираха съвместен изследователски проект за 50 млн. долара, за да търсят механизми за справяне със сърдечно-съдовите заболявания. Това, което Москов  се опитва да прави с данъци. Технологични компании пуснаха в САЩ лещи, които  следят нивото на солта и захарта в сълзите в реално време. Модерните неща, които искаме да постигнем в сферата на здравеопазвето, се правят с помощта на технологиите, гледайки напред в бъдещето. С информационни компании, с режим на етикетирането, на рекламата, а не с данъци”, подчерта бившият министър на здравеопазването.

“Регулиране на поведение чрез данък върху храни е икономически абсурд”, заяви доц. Станчев. Той прогнозира, че хората ще се върнат към икономиката на бурканите от края на 80-те години на миналия век, когато е пикът на потреблението на сол. Компании, които призвеждат у нас, ще затворят заводите си и ще започнат да внасят, тъй като вносът ще поевтинее в следствие въвеждане на данъка.

“Този данък се предлага без да сме имали такава оферта нито от ГЕРБ, нито от РБ, още по-малко от ДСБ преди изборите”, припомни бившият министър на здравеопазването. И допълни, че не е спазена процедурата за предлагане на проекти на нормативни актове, не е спазен Законът за нормативните актове, идеята не е обсъдена във Висшия медицински съвет, не е направена оценка на въздействието, няма съгласуване с министрите на финансите, на икономиката, на земеделието.

Според Красен Станчев претенцията на съставителите на закона е да събират около 200 млн. лв. годишно, но според него това е изчислено от наетата от министерството консултантска компания при идеални условия. “Ако се сметнат загубите - от икономика на бурканите, заместващ внос, съкращаване на хора, за които ще се плащат обезщетения, загубите за държавата от въвеждането на този данък, биха били от 196 млн. лв на година”, илюстрира безсмислието на идеята икономистът.

“Дано да се окажа прав, но мисля, че така, както бяха отхвърлени данък “градини”, данък “уикенд” и други,  ще бъде отхвърлено и това недомислие. Това би било проява на здрав разум”, заключи д-р Семерджиев.

В Турция обсъдиха последиците от руските санкции за страната

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/69589/V-Turtsiya-obsadiha-posleditsite-ot-ruskite-sanktsii-za-stranata

/Поглед.инфо/ По-късно ще бъде подготвен заключителен брифинг за премиера на страната Ахмет Давутоглу, където той ще назове ответните мерки, съобщи в неделя (29 ноември) РИА „Новости“.

Св. ап. Андрей Първозвани (Андреевден)

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/u5dKbCt5s50/

На 30 ноември православните християни отбелязват деня на свети Андрей, брат на свети апостол Петър. Той е наричан още Първозвани, понеже пръв сред дванайсетте апостоли е повикан да тръгне след Исус Христос. Когато апостолите тръгват по света да проповядват словото Божие, Андрей се отправя през Гърция, по нашите брегове на Черно море и стига до Грузия и Скития, като спечелва нови последователи на християнството. Умира в гръцкия град Патра, разпънат на кръст, с формата на буквата Х, наречен по-късно в иконографията “Андреев”. Св. Андрей се счита за апостол на православните християни, защото ръкополага първия епископ в Константинопол – апостол Стахий. През ІV век мощите на свети Андрей са поставени в цариградската църква “Св. Апостоли”. През ХІІІ век обаче кръстоносците ги пренасят в италианския град Амалфи, където почиват и до днес.
В народните обичаи Андреевден символизира началото на зимата. Приготвят се ястия от боб, леща, жито, булгур, царевица или всичко, което се сее на полето. Всички в къщата трябва да опитат от тях, дава се дори и на домашните животни. На утринта част от сварените зърна се хвърлят в комина, за да станат високи посевите.
С Андреевден е свързано и друго едно народно вярване, отново израз на надеждите за кратка зима и пълни хамбари. Според преданието мечка изяла вола, с който свети Андрей обработвал нивата си. Разгневен обаче той уловил звяра и го впрегнал в ралото. Оттогава се вярва, че свети Андрей е повелител на дивите животни и се явява пред хората, яхнал мечка, за да прогони зимата и дългите нощи. В тази връзка, когато се хвърлят зърната в комина, се изричат и думите “на ти, мецо, варен кукуруз, че да не ядеш суровия”. У нас наричат Андреевден още Мечкинден.

Честит имен ден на Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Храбрин, Силен, Силка, Дешо, Дешка!

Всяка втора фирма ще дава коледни бонуси

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261128_%D0%92%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%B0+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D1%83%D1%81%D0%B

 Всяка втора фирма у нас предвижда коледни бонуси за служителите си. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България, направено за bTV.

Спрямо миналата година броят на работодателите, които ще дадат бонус, намалява значително.

Повечето работодатели обвързват стимулите с резултатите на компанията през годината. 2/3 от работодателите, които предвиждат бонуси, ще дадат допълнително до 200 лева за празниците.

В 1/3 от компаниите бонусите няма да се различават от миналогодишните и ще са между 200 и 500 лева, но по-голямата част от работодателите, казват, че стимулите ще са по-малки.

Прогноза за времето - 30 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307688

Днес над Черноморието ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността по-северното крайбрежие. Ще духа умерен и временно силен западен вятър. Максималните температури ще са от 9° и 12°. Температурата на морската вода е около 13°.

Ремонти спират водата на девет места в столицата

http://offnews.bg/news/n_1/n_599142.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес , съобщиха от дружеството. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Латинка“ в жк. „Изток“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района по ул. „Райко Даскалов“ от ул. „Акад. Методи Попов“ до ул. „Фредерик Ж. Кюри“, по ул. „Латинка“ от ул. „Райко Алексиев“ до бул. „Цариградско шосе“.  Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Цар Асен“ в Център се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 12:00 часа по ул. „Гургулят“ от бул. „Витоша“ до ул. „Княз Борис“. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Осогово“ в Център, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа по ул. „Осогово“ от бул. „Александър Стамболийски“ до бул. „Тодор Александров“. Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод по ул. „Чавдар войвода“ с. Световрачене, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на ул. „Софийска“, ул. „Войнешки път“, ул. „Чавдар войвода“, ул. „Лесновска“, ул. „Поляната“, ул. „Миладин Цветков“. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Лозен, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ , ул. „Люляк“, ул. „Гороцвет“, ул. „Велкова воденица“, ул. „Кайгана“.  Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Малина“ в кв. „Драгалевци“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на ул. „Малина“, ул. „Цветарска“.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Теменуга“ във вилна зона „Китката“ на с. Кокаляне, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на ул. „Теменуга“ от №6 до №20.  Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Наука“ в кв. „Военна рампа“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа в Гара „Илиянци“ (жп. блокове), по ул. „Азалия“ от ул. „Джерман“ до Северна скоростна тангента Химснаб, Автотранснаб.  Във връзка с превключване на уличен водопровод на ул. „Папрат“ в кв. „Драгалевци“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на ул. „Еловица“. 

Египет иска за заеме мястото на Турция на руския пазар

http://svetoven.pogled.info/news/69588/Egipet-iska-za-zaeme-myastoto-na-Turtsiya-na-ruskiya-pazar

/Поглед.инфо/ Египет е готов да замени Турция в експорта на плодове и зеленчуци в Русия, както и дрехи и кожени изделия. Това заяви Тарек Кабил, който е министър на търговията и промишлеността на АРЕ (Арабска република Египет). Публикацията е на изданието „Ал Уатан”, цитирано от ТАСС.

Не чакайте паритет долар-евро през 2016 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261127_%D0%9D%D0%B5+%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+2016+%D0%B3.

 През 2016 г. еврото най-вероятно няма да достигне паритет с долара. Това заяви финансистът Бисер Манолов по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която се проведе миналия петък. Манолов уточни, че е направил ревизия на прогнозата си. По думите му ако доларът нараства със същия темп, с който го прави досега, нововъзникващите пазари (държавите от БРИКС) ще се затруднят, а те генерират 25% от глобалния БВП. 

В периода 2010 - 2014 г. не САЩ и Европа, а те бяха държавите, които изкараха глобалната икономика в цикъл на растеж. Еврото на паритет означава някаква деформация, която централните банки няма да допуснат, обясни Манолов. Според него за 2016 г. еврото ще се обменя за около 1,10 долара. Той препоръча да се купува злато и сребро.

ЕС отваря врати за Турция след срещата на върха

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/es-otvaria-vrati-za-turciia-sled-sreshtata-na-vyrha-6046320

Одобрено е финансиране в размер най-малко на 3 милиарда евро, които Брюксел ще преведе на Анкара

Умирате да мразите Азис и Бареков, но ги гледате

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261126_%D0%A3%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%90%D0%B7%D0%B8%D1%81+%D0%B8+%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%2C+%D0%BD%D0%BE+%D0%B3%D0%B8+%D0%B3

 Ето как работи БОМ - Българското Обществено Мнение: Някъде в някой блог, представящ се за информационна агенция, излиза новина, че Европарламентът ще забрани детските приказки, защото са политически некоректни.

И като се почне - коментари, псувни, подигравки, джумбуши, възмущения. Ужасени и шокирани хора крещят с пълна уста какво мразят. Това е най-невинният пример.


Най-добрият пример за феноменална безкритичност са новините за "кейм-трейлс" (помощ, тровят ни от въздуха, не е възможно да не е верно!) и най-новата простотия - че чрез играта "енгри бърдс" американското правителство следи хората по света.
Получава се една взривоопасна верига от идиотски информационни поводи, коментари ругатни и последваща твърда идиотска убеденост на българското обществено съзнание, че знае истината.


А истината, която знаем, е една - ние сме номер едно, всички ни мразят и искат да ни убият (поробят, излъжат, прецакат), но ние няма да се дадем, защото


имаме сланина и ракия и сме номер едно


макар че всички ни мразят и искат да ни убият, поробят, излъжат, прецакат.... И т.н.
Не мога да се разбера как се стигна до тази диагноза на българското обществено мнение - то се превърна в индустрия на омразата, където няма нищо свещено, всички са маскари, а който казва хубаво за някой, лъже и са му платили.
Същото е, а и още по-страшно при публичните образи - цари зловеща омраза към Избираемите. Давам нарочно за пример два страшни образа - Азис и Бареков. Когато Азис е дебел, той търпи върху себе си ужаса на българското публично изразяване - от торба с лайна до расистки отвратителности. Когато Азис отслабне, веднага се появява злорадата идея, че е болен, омагьосан, автоимунен, но какъвто и да е - пак си е гаден циганин.


Патологията на БОМ е, че непрекъснато правим избора си сред хората, с които после не искаме да съжителстваме. Бареков и политиците например днес


са най-руганите хора наоколо заради часовника им


или заради патетиката им. А то тук няма какво да се мрази - или го избирате на избори, или не го избирате тоя и тоя политик. За едни Бареков е ужасен, за други е красавец. Защо аз трябва да водя разговори на темата Бареков и Азис, колко ги мразя или обичам. Единия не го слушам, за другия едва ли ще гласувам, но ще ги каня в студиото си заради съвсем друга причина, не от обич или омраза. Ще ги каня, защото ги гледате. И явно ги гледате, защото ги мразите.


Затова - псувайте си ги вие, ако смятате, че това ще има резултат, ще ви вдигнат заплатата или ще нарушите целостта на нечия аура. Освен това аз виждам откъде се подхвърлят кокалчетата на омразата - има наистина цяла партийна индустрия на писачите по мазета, които образуват българското обществено мнение и ни карат да живеем в среда на излишна киселинност. Ако нацията можеше да мисли... Ех. Истинските вестници щяха да имат огромни тиражи.


Но безкритичното БОМ яде на огромни залъци онова, което снася индустрията на омразата - гадните американци с техните слухтящи енгри бърдс, часовника на Бареков, който със сигурност е краден, и Азис, който е смъртоносно болен.
А нищо не е толкова лайняно, колкото ви се иска. И нищо не е толкова фатално, колкото ви се иска. Фатално е препратка към Алеко.


На призивите да се мисли, когато се чете, публиката отговаря с дюдюкания. На призивите да намалим киселинността на общуването, публиката казва, че това е платена публикация. А приема за достоверна и неплатена публикация, в която се казва, например, че Еврокомисията ще забрани бременните жени.
Безкритичност и свръхкритичност - в този кошмар се върти БОМ. А отстрани с костеливи пръсти някой попива трескавата пот на едно общество, което се отказа от ценностите си преди време, а


сега е на път да се откаже и от институциите си


Защото не просто вече президентът е педераст, а "Институцията Президент е гей, твърди първата дама". Институцията "Университет" е кочина, институцията "Парламент" е кенеф.


Ето такива заглавия томително изтощават и енергията на общуването. А помежду ни възникват едни малки Сирии и Украйни, където ще загубим нашата още по-малка България.


Ще загубим себе си, докато се псуваме на майка, а майките стават все по-малко.


ЕС започва отново да приема Турция

http://svetoven.pogled.info/news/69587/ES-zapochva-otnovo-da-priema-Turtsiya

/Поглед.инфо/ Турция ще получи три милиарда евро и продължаване на преговорите за влизане в ЕС, стана ясно в неделя вечерта.

Как ги настигнахме американците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261125_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B3%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Досега поне нямахме застреляни деца в училище

Наистина ги настигнахме. Стрелбата в училище е най-американското нещо, което се надявахме никога да не се случи.


Простреляна е психоложката на училището, което е ирония - едно време нямаше психолог в училище, но пък не се стреляше.
Едно време имаше доктор. Ама пък на никого не му хрумваше, че той ще лекува огнестрелни рани.
Преди в училище по литература се учеше репликата - "човешко, твърде човешко".
Сега можем само да кажем - американско, твърде американско.
Не произвеждаме "Додж". Но пък се стреляме в училище.
Нямаме армия и самолети. Но пък се стреляме в училище.


Нямаме гордост като американската. Но пък имаме Български хелзинкски комитет, който номинира стрелеца за мъж на годината.
Всъщност ние вземаме всичко най-лошо и от руснаците, и от американците. Пием като руснаци. Стреляме в училище като американци.
Как така стана, че настигнахме американците по най-жалкия начин - никой не знае. Знае се само, че когато се опитваме да бъдем човечни, нормални и българи, някой вика, че това не е модерно и има нови инструкции как да си човечен, нормален и българин.
Да си човечен, като приемаш врага в къщата си.
Да си нормален като - мъжът търси мъж, за да осиновяват дете.
И да си българин, който стреля в училище.
Това никога не се е случвало в България.
Но вие ни го докарахте.
Настигнахме ги.
Получихме най-страшното Божие наказание.
Сбъднаха се мечтите ни. Настигнахме ги.


Турция не може да гарантира спиране на мигрантския поток

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/69586/Turtsiya-ne-mozhe-da-garantira-spirane-na-migrantskiya-potok

/Поглед.инфо/ Турция не може да гарантира на Европейския съюз снижаване на миграционния поток, дори след като получи 3 милиарда евро от ЕС за решаване на проблема с бежанците. Това заяви премиерът Турция Ахмед Давутоглу след извънредната среща на върха ЕС-Турция за миграцията.

Налудно за Живков

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261124_%D0%9D%D0%B0%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2+

 Един въображаем дебат

 
Представете си една хипотеза, изглежда доста налудна, но все пак се опитайте да си я представите.
 
Не сте вчерашни, доста неща преживяхте през последния четвърт век, доста глупости изгазихте, вероятно и за вас истината и лъжата вече са като памук.
Ако срещнете някой, който ви каже, че "Човек звучи гордо" - направо ще му изтръгнете езика, и това ще бъде доста хуманно.
Не знам защо в съзнанието ми в момента изплува книгата на Марк Дюген "Обикновена екзекуция" - игрите на ума са невъобразими. Там има следната фраза, цитирам я по памет: "Но дори когато природата го смазва, човек пак ще надвишава онова, което го убива, защото той съзнава, че умира и че вселената е по-силна от него, докато самата тя няма никаква представа за това".
Винаги настръхвам от тези думи, но не заради тях споменавам книгата. А защото в нея има и една друга фраза, която направо ще ни отведе към налудната хипотеза. Тази фраза пък принадлежи на Виктор Черномидрин, бивш премиер на Русия: "Смятахме да постъпим по възможно най-добрия начин, но в крайна сметка постъпихме както обикновено"
И сега си представете следната хипотеза:
 
Живков се явява на избори, в наши днив 2015 година.
 
Какъв мислите, че ще е резултатът?
Стигнах до тази игра на въображението, след като публикувах в страницата си във фейсбук "Откровенията на Живков" - в случая така озаглавих портрета на Узурпатора, публикуван в книгата ми "Кеворк проговаря" /2008 година/. Публикацията имаше успех, но някои читатели се сопнаха, защо, все пак/все още, се занимавам с Живков.
Защо, защо - хайде тогава да го пратим на избори - умерено честни, с вече утвърдени тарифи, със специално внимание към циганите и всичко останало.
 
Кой ще има най-големи шансове срещу него?
Какъв успех ще имат "десните" с техния измислен, насилен, късно придобит, книжен антикомунизъм - което е тяхното ДДС в днешното им политическо лапацотене?
Само си представете, какво би могъл да им каже Живков: "Абе, ти не си ли син на онази, която беше болшевик и половина, московски кадър и отгоре, все с мавзолея на Ленин ме плашеше - а пък сега си станал цял министър, браво, браво, ха-ха, ха-ха? Ами твоят баща не разнасяше ли папките из коридорите на ЦК, беше плъх и половина, помня го добре!" И пр., и пр. Трудно се печели дебат срещу такъв всезнайко.
 
Ами онези от БСП, които така и не дадоха ясна оценка за десетилетното владичество на Живков - ту такъв, ту инакъв, хем свой, обаче не съвсем. Добре, че електоратът им е прекалено толерантен и доверчив, винаги е смятал, че шефовете на БСП просто не могат да се изразяват добре, макар че някои от тях си бяха просто глупаци.
И какви ще ги дъвчат, когато се изправят срещу Живков? Най-вероятно
просто ще пропуснат изборите
направо ще се скатаят.
 
На ДПС ще му е най-лесно - Живков сбърка с турците, а и московците го подведоха. През 1990 година, когато се срещнах на два пъти с него, едно нещо го тормозеше най-силно: ще го съдят ли турците?
Ами Бойко - той как ще се държи?
Той е единственият, който е хвалил публично Живков - и това му прави чест, помните думите му: Ние и 100 години няма да направим онова, което е направил Живков!"
 
Това беше извънредно предизвикателство, поне така изглеждаше. Обаче, всъщност, не е.
ББ добре знае, че в паметта на публиката Живков вече предизвиква повече симпатии, отколкото ненавист. Умилителното "Тато" дразни късните демократи, и са прави да се дразнят, понеже то се наложи публично след средата на 90-те години, а не по време на онзи режим. Притискаш по всевъзможни начини Узурпатора, искаш да го изчегърташ от Общата Памет - а той се връща и връща, ласкаво обговарян като "Тато". Как да не се спукаш откъм антикомунистическия задник, извинявам се за откровеността.
 
Прост народ, а пък "десните" още по-прости
 
или може би е обратното.
В един от разговорите ни през ноември 1990-а, Живков попита, кой ще става министър-председател - и спомена и името на Костов.
Защо?
 
И ето как се изрази за Луканов: "Между тях - имаше предвид, измежду неговите собствени, добре отгледани предатели - има един, който е страшно алчен и жесток".
БСП не чу и това. Тя и досега не е дала ясна оценка и за Луканов. Наивниците се заплесват по лъготенията на някакви фалшиви типове, че Луканов бил "назначил" 150 души за милионери. Все такива са достоверните свидетелства в българския Преход.
Ами колко души назначи за милионери Костов?
И пак - защо Живков го виждаше като премиер-министър, на какво отгоре?
Автор на няколко мижави статийки, по-скоро на мижави научни усилия - и премиер? Той и стана, разбира се, но през 1997-а хумусът в българската политика беше съвсем изтънял, ако изобщо го имаше.
Представете си един телевизионен дебат Живков срещу Костов!
Или по-добре, не си го представяйте, няма да го понесете.
 
Костов щеше да се опита да изгъгне нещо за дивотиите на комунизма /имаше ги/ - а пък Живков, щеше да го пита, защо толкова е напъвал тогава да става член на комунистическата партия.
Костов щеше да говори за провала на социалистическата икономика - макар че можеше да го каже и преди 1989-а, но и през ум не му минаваше. А пък Живков щеше да се изсмее дрезгаво: "Абе, момче, вярно ли е, че си продал "Кремиковци" за един долар?"
И пр., и пр. Безумен разговор. Само представата за него направо ще ни отведе към Бунището, където е зарита истината не само за Прехода, а и за годините преди 1989-а. Потънали сме в измишльотини, в мръсотии, които трябва да минават за "факти", и пр.
 
Извън всичко друго, Курвата Преход вече е оставило без всякакво достоверно познание поколенията от "новото време". И как се управлява тогава такъв народ?
Само с нови порции лъжи, все по-големи
Има и още един начин, но той ми се струва направо невъзможен: да се посегне, въпреки всичко, към Истината. Малко вероятно е да се случи.
 
Прав е бил Черномирдин, когато казва "Смятахме да постъпим по възможно най-добрия начин, но в крайна сметка постъпихме както обикновено".
Подобно свидетелство срещнах тия дни и в един сборник, озаглавен "Последните дни на диктаторите". Той съдържа очерци от френския "Експрес". Там има едно свидетелство на племенницата на Брежнев.
Веднъж, през 1979 година тя го чува да възкликва: "Реформи ли? Стига глупости! Мен ме е страх дори, ако кихна прекалено силно. Един-едничък камък, не дай си Боже, и всичко ще се сгромоляса. Икономическата свобода ще доведе до хаос. Ще видите, каквото ще видите. Хората ще тръгнат да се избиват помежду си".
Ако не сме наясно с Миналото, изобщо няма да проумеем и Настоящето. Това поне е ясно. За Бъдещето да не говорим.
 
Но сякаш има едно
негласно съгласие да не се проумява Миналото
в този случай Съединението наистина прави Силата. Силата на Забравата.
Историята, която се лансира, обичайно пропуска важните подробности, няма ги дори и под черта.
Да, Костов укрепи банковата система - обаче връчи една от големите банки в ръчичките на личния си сервитьор. Днешните летописци изобщо вече не се интересуват от това.
 
Направи и "приватизацията", наричана от всички "криминална" - и сигурно Радан Кънев ще иска да му направи паметник заради това. Справедливо ще е дори два да му направят - един обезателно в Кремиковци, другият на летище София.
И не е само Костов, повечето са от неговия сой.
 
Например, преди време Плевнелиев, президентът, нарече Живков "лъжец". Е, да, послъгвал е - ами неговите лъжи, скандални и глуповати?
 
Но както приватизираха всичко, което струваше нещо, така
приватизираха и Истината за Миналото
Остана ни да фантазираме дебат с Живков. Който обаче допълнително ще ни натъжи.
 

Проф. Eрве льо Трьо: Не бива да има тайни решения за борбата с климатичните промени

http://www.dnevnik.bg/intervju/2015/11/30/2659073_prof_erve_lyo_tryo_ne_biva_da_ima_taini_resheniia_za/?ref=rss


Проф. Eрве льо Трьо, специалист по климатичните промени, гостува в София като лектор и участник в кръгла маса, част от Френската седмица на иновациите и устойчивото развитие в България. "Иновациите като решение за климатичните промени – сфера на сътрудничество за публичните и частните субекти" бе организирана на 12 ноември във Френския институт в партньорство с Българското училище за политика "Димитър Паница". Форумът бе част от събитията, организирани от института, в навечерието на откриващата...

1850 долара за най-чистата бира

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261123_1850+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0

 Бирата е на челните места сред най-предпочитаните питиета в света. И обикновено се продава на сравнително достъпни цени. Колко обаче струва най-скъпата бира в света? "Antarctic Nail Ale" първоначално се продава за 800 долара, но вече се намира много рядко и заради това хората, които искат да я опитат, трябва да платят 1850 долара за бутилка. Специалното при нея е, че е приготвена с ледена вода от айсберг от Антарктида, а такава чиста вода едва ли може да се намери на друго място, казват от пивоварната, в която се произвежда - Nail Brewing. Освен това скъпото пиво е предназначено за благородна кауза - приходите от продажбите отиват за защита на китовете - към асоциацията Sea Shepherd Conversation Society.

Die Welt: Главното оръжие на Путин против ЕС са европейските националисти

http://petel.bg/Die-Welt--Glavnoto-orazhie-na-Putin-protiv-ES-sa-evropeyskite-natsionalisti__135770

Алан Позенер пише на страниците на Die Welt следното: "Преди две години майданът в Украйна извади страната от рамките на постсъветската...

Емо Чолаков учуди зрителите с думите "Еди ирвмекед"

http://petel.bg/Emo-CHolakov-uchudi-zritelite-s-dumite-Edi-irvmeked__135777

Емо Чолаков за пореден път защити реномето си на нестандартен и различен от другите синоптици. Водещият на прогнозата за времето по btv...

Генерал Майкъл Флин: Грешни действия на САЩ са в основата на създаването на ИД

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/69585/General-Maikal-Flin-Greshni-deistviya-na-SASHT-sa-v-osnovata-na-sazdavaneto-na-ID

/Поглед.инфо/ Ако САЩ не бяха влезли в Ирак, терористичната групировка „Ислямска държава” (ИД) не би възникнала, смята бивш военен разузнавач №1 на САЩ.

Японският метод за успешен бизнес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261122_%D0%AF%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81

 Мотивираните служители са в основната на азиатската философия

Трудно приемаме, че азиатските бизнес модели могат да работят в западните държави. Още по-трудно е да осъзнаем, че те биха били успешни в България. Реално обаче няма никакво значение от къде произлиза даден метод на управление на бизнеса. Важното е дали действа успешно. Наскоро в България се проведе първата по рода си международна LEAN конференция, организирана от консултантска фирма Next Consult. На нея представители на няколко международни компании разказаха на 140 гости защо са избрали LEAN и управленската система "20 Ключа", показаха успеха на методите си в собствените си и чужди компании и доказаха, че понякога това, което ни се струва най-далечно в културен аспект, се оказва най-ползотворно в дългосрочен план.


По същество LEAN е философия, фокусирана върху постоянно подобрение на дейностите и процесите в една компания. Крайната цел е проста: създаване на стойностен продукт за крайния клиент, елиминирайки или поне намалявайки онези процеси и дейности, които не спомагат за това, а само генерират разходи. Човекът - крайният клиент и служителят, са поставени на пиедестал. Стремежът към подобрение и премахване на загубите никога не трябва да бъде на цената на човешкото достойнство. LEAN трансформацията просто означава да правиш все повече и повече с по-малко и по-малко ресурси и в същото време да скъсиш дистанцията между себе си и крайния клиент, създавайки точно това, което той иска, точно когато го поиска. Една LEAN организация е наясно кое е ценното за клиента и фокусира всичките си ключови процеси в тази насока.


LEAN работи особено добре в производствени предприятия. Там философията достига до най-върховната си степен. Отстранявайки ненужното, мениджмънтът трябва да създава процеси, които се нуждаят от по-малко човешки ресурс, пространство, капитал и време за производство. Това води до крайни продукти и услуги, които струват много по-малко и имат по-малко дефекти. Компаниите могат да отговорят на динамично променящите се изисквания на клиентите с голямо разнообразие, високо качество, ниска себестойност, кратко време за производство и лесно управление на информация. Тези принципи могат да се приложат успешно не само в производствени предприятия, но и във всички организации и индустрии.
Философията LEAN стои в основата на управленската система


"20 Ключа"


която цели подобряване на цялостната дейност на една компания. Фокусът е върху 20 ключови аспекта, срещащи се във всеки бизнес, независимо от сферата му на дейност. Сред тях са например "дисциплина на работното място", "елиминиране на загубите" и "бърза смяна на продукти". Целта е подобряване на качеството и ефективността на разходите и оперативната дейност. "20 ключа" е базиран на Кайзен (Kai - "промяна" и Zen - "по-добро") идеологията за трансформация на фирмената култура от най-ниското до най-високото ниво в трудовата йерархия.


Методологията е разработена още през 1982 г. в Япония от д-р Кобаяши. Всеки от 20-те ключа е подход за трансформация и справяне с различни форми на загуба в бизнеса. Те могат да бъдат прилагани по възходящ ред (от ключ 1 към ключ 20); по системен ред, в зависимост от частните нужди на компанията, т.е. комбинация от няколко ключа; или секторно, следвайки 4 основни ключа и прилежащите към тях "допълнителни" такива.


За да успее обаче, методологията на "20 Ключа" се нуждае от общото доброволно участие на всички служители в даването на идеи за подобрения, създаването на възможности за развитие и укрепването на духа и културата в компанията. Енергизираното и мотивираното работно място и доволните служители са в основната на всеки успех. Всички служители прилага "20 Ключа" в своята дейност. Това е и причина компаниите, прилагащи методологията, да са толкова успешни в осъществяването на дейността си, като междувременно са едни от най-желаните работодатели в света.
Днес "20 Ключа" се прилага в


над 700 фирми от 35 страни по целия свят


В държави като Словения и Хърватска самите правителства са подкрепили въвеждането на "20 Ключа", като в следствие се забелязва пряка връзка между вложените средства в оптимизацията на процеси и повишаване на мотивацията на хората, от една страна, и повишаването на БВП от друга. Често обаче се случва местните бизнесмени да отричат напълно японската методология. "Преди десет години, когато започнахме тази програма под надзора на Руската Организация за Качество, чийто изпълнителен директор съм аз, руснаците също казаха "Не, не, не! Това е японска култура. При нас няма да се получи". Получи се, и още как!", казва Юри Самойлов. "Най-важното е да се разбере, че тази програма е за хората. За хората, които са творци, а не роби. Това е нещо фундаментално важно. Робът е враг априори. Сътрудникът, т.е. този, който се труди с теб в един отбор, е този, който разбира за какво работи", допълва той.


Едни от най-големите фирми, заложили на методологията, са Siemens, Mitsubishi Electric, Suzuki, Sanyo и др. А в България системата "20 Ключа" успешно се прилага в компании като "Ролпласт".


Според Йохан Бенади, изпълнителен директор на южноафриканската компания ODI, "20 Ключа" би могла да бъде успешна и в България, защото "културите, езиците и държавите, не са толкова различни. Ментално, всички сме горе-долу еднакви. Заради някои различия в културата, зрелостта на дадената компания, може би ще се наложи да направим някои неща по-бавно или по-бързо, но със сигурност ще проработи и тук". За него "предизвикателството е да завладееш умовете, сърцата и ръцете на хората, и да ги убедиш, че трябва да продължават да подобряват себе си и бизнеса си. Всички хора на света имат една цел. Да имат по-добър живот. Но можеш да го получиш само ако компанията ви е успешна".


Днес е Андреевден, имениците да почетат господаря на мечките

http://offnews.bg/news/n_1/n_272770.html

Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE DefSemiHidden="true" DefQFormat="false" DefPriority="99" LatentStyleCount="267"> UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Normal"/> UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="heading 1"/> UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Title"/> UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtitle"/> UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Strong"/> UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Emphasis"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Table Grid"/> UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="No Spacing"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light List"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 1"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 1"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 1"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 1"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 1"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 1"/> UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="List Paragraph"/> UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Quote"/> UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Quote"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 1"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 1"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 1"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 1"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 1"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 1"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 1"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 1"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 2"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 2"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 2"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 2"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 2"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 2"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 2"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 2"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 2"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 2"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 2"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 2"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 2"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 2"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 3"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 3"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 3"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 3"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 3"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 3"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 3"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 3"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 3"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 3"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 3"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 3"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 3"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 3"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 4"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 4"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 4"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 4"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 4"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 4"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 4"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 4"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 4"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 4"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 4"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 4"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 4"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 4"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 5"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 5"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 5"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 5"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 5"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 5"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 5"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 5"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 5"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 5"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 5"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 5"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 5"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 5"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 6"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 6"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 6"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 6"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 6"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 6"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 6"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 6"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 6"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 6"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 6"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 6"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 6"/> UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 6"/> UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtle Emphasis"/> UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Emphasis"/> UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtle Reference"/> UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Reference"/> UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Book Title"/> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Православната църква почита днес паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани. Имен ден празнуват Андрей, Андрея, Андриян, Андро, Храбър, Храбрин, Силен и Първан. Името Андрей означава „мъжествен, здрав, кален” . В народната традиция този ден е по-известен като Андреевден и се свързва с прехода между есента и зимата.  Апостол Андрей е първият от 12-те апостоли, който Исус повикал, за да тръгне с него. Андрей жадувал за божествената истина още от най-ранна възраст. Когато в Юдея се появил Йоан Кръстител, той станал един от неговите ученици. Един ден Йоан посочил на Андрей минаващият през народа Исус и му казал: “Ето агнеца Божи!”. Когато чул това, Андрей тръгнал след Христос и прекарал с него целия ден.  След това той намерил брат си Симон (Петър) и му съобщил за идването на Спасителя. В народната традиция този ден се нарича още Едрей, Едрин или Мечкин ден.  Народът е вярвал, че Свети Андрей е покровител на мечките. Преданията разказват, че светецът идва, яхнал мечка, и прогонва дългите нощи. Според народното вярване от 30 ноември започва нарастването на деня.  На трапезата се слагат боб, леща, царевица, жито и други зърнени храни, защото те са символ на плодородието. Всеки трябва да хапне от варивото, за да е здрав през годината и да му наедрява късметът като варено зърно. 

На първа инстанция масово местните избори не се касират

http://izbori2015.actualno.com/na-pyrva-instancija-masovo-mestnite-izbori-ne-se-kasirat-news_510486.html

Поголовното обжалване на резултатите от местните избори заради преправяне и манипулации на секционни протоколи и за неотчитане на преференции изглежда масово ще доведе до неуспех, поне на първа инстанция. Окръжните съдилища във Варна, Русе, Добрич, Ямбол вече застанаха на страната на съответните ОИК и дадоха 7-дневен срок на жалващите се да преценят дали да отнесат въпроса и във Върховния административен съд. Все още няма решения за редовността на изборите в София и Пловдив, където има най-мно

Режимът на тока в Крим - засега за неопределено време

http://europe.actualno.com/rejimyt-na-toka-v-krim---zasega-za-neopredeleno-vreme-news_510487.html

Украинската държавна енергийна компания "Укренерго" няма да може да възстанови доставките на електроенергия за Крим по далекопровода „Каховка-Титан”, въпреки извършените ремонтни работи, предаде БГНЕС. „Засега няма да има възстановяване на доставките. Един от фазовите проводници е разкачен върху основата на опорите и ще остане в това състояние до приемането на окончателно решение. Всички останали работи ще бъдат завършени в пълен обем”, написа представител на компанията,

Районите в София без вода днес

http://sofia.actualno.com/rajonite-v-sofija-bez-voda-dnes-news_510494.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 30 ноември, съобщиха от пресцентъра на дружеството . На 30 ноември (понеделник), във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Латинка“ жк. „Изток“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района на: по ул. „Райко Даскалов“ от ул. „Акад. Методи Попов“ до ул.

Пред "Батаклан" Обама почете паметта на загиналите в атентатите на 13 ноември

http://offnews.bg/news/n_1/n_599416.html

Президентът на САЩ Барак Обама нощес се преклони пред концертната зала „Батаклан” в Париж пред паметта на загиналите в атентати на 13 ноември, съобщи в. „Паризиен”. До залата, където терористи избиха 90 от 130-имата паднали в в нападенията, го придружиха френския президент Франсоа Оланд и Ан Идалго, която е кмет на Париж. Обама пристигна за участие в голямата международна среща за климата, която започва днес във френската столица и ще продължи до 11 декември. Пред „Батаклан” той отиде директно от летище Орли при впечатляващи мерки за сигурности, няколко минути след 00.30 ч местно време. Американският президент се поклони „продължително”, уточнява „Паризиен”.

Ципрас: Гръцките пилоти не са нервни като турските

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/69584/TSipras-Gratskite-piloti-ne-sa-nervni-kato-turskite

/Поглед.инфо/ Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че гръцките пилоти, за щастие, не са толкова „нервни” като турските. Това написа той в страницата си в „Туитър”, цитиран от ТАСС. Съобщението си Ципрас адресира до премиера на Турция Ахмет Давутоглу.

Уловките по ипотечния кредит задължително в рекламата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261121_%D0%A3%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%

 

Вече ще отпускат заема само ако наистина можем да го плащаме

Уловките по ипотечния кредит стават задължителна част от рекламата му. Това означава, че когато банка, фирма за бърз кредит или кредитен посредник упоменат дори една цифра в рекламата си за заем за недвижими имоти – било то лихва или друго число, ще трябва да посочат точно какво стои зад нея. А именно - за какъв размер на кредита става въпрос, при какъв годишен процент на разходите (ГПР) са конкретните сметки и за колко години. Както и колко ще плаща клиентът – всеки месец и общо за целия срок на договора. Дори ще трябва да ни предупреждават, ако има валутен риск. Всички задължителни елементи - общо 10 на брой, ще трябва да са показани с абсолютно еднакви букви и цифри.

Това е предвидено в проекта на нов Закон за кредитите за недвижими имоти на потребителите, предложен за обществено обсъждане от Министерството на финансите. В момента част от въпросите, свързани със заемите за имоти, са уредени в Закона за потребителския кредит, който претърпя основен ремонт през 2014 г. От финансовото ведомство обясняват, че създаването на отделен закон се налага, за да се въведат изискванията на европейските директиви. Както и заради разширяването на кръга от лица, които предоставят такива кредити – не само банки, но и други финансови институции и навлизането на кредитните посредници през последните години.

Друг основен момент в проектозакона е свързан с оценката за това дали клиентът ще може да плаща редовно. Предвидено е занапред заемите за недвижимости да се дават само ако получателите им са достатъчно надеждни. В общия случай това се прави сега, като при банките изискването се спазва изключително строго. От финансовото министерство посочват, че идеята е всички кредитори да се насърчат към отговорно поведение и да се предотвратят случаите на свръхзадлъжнялост на клиентите.

Въвежда се и изискване оценката на недвижимия имот да се прави само от лицензирана фирма-оценител, което и сега се прилага от банките.

Както и в сега действащия Закона за потребителския кредит таванът на годишния процент на разходите – ГПР, е закован на 5-кратния размер на законната лихва. Към днешна дата това прави 50%. В закона обаче са дадени подробни правила за неговото изчисляване и информиране на клиентите.

Оставена е възможността за избор на потребителя дали да отговаря за получените пари с цялото си имущество или само до размера на предоставеното обезпечение.

Запазва се забраната за събиране на такси за усвояване и управление на кредита, както и за събиране на няколко такси за едно и също нещо. Ако кредиторът или консултантът ни искат такса за съвет по кредита, то тя ще се плаща само срещу сключен договор с тях.

Занапред той няма да може да ни задължава да ползваме неговия застраховател. Ако по заема трябва да се сключва полица, то ние можем да я направим при коя да е компания с лиценз. Остава правото на потребителя да погаси по всяко време предсрочно получения заем. Ако това стане през първите 12 месеца от договора, се дължи такса от 1% върху погасената сума.

Освен това занапред кредиторът няма да има право да ни пришпорва с подписването на договора. По закон ще имаме 14-дневен срок за размисъл. Той ще тече от момента, в който ни е предоставено т.нар. обвързващо предложение – с конкретните параметри за нашия случай. Преди него трябва да сме запознати с по-общите условия за типа заем, който търсим. Това ще става с много подробна бланка по европейски стандарт.

Предвиден е и текст, с който кредиторите ще са длъжни да уведомяват клиентите си със заеми в чужда валута, ако поради промени в курса й погасителната вноска скочи с над 20%. Такова нещо се получи с кредитите в швейцарски франкове. В периода на кризата франкът поскъпна значително, което направи тези заеми непосилни за изплащане.

Предвижда се законът да влезе в сила на 21 март 2016 г. и да важи за заемите, отпуснати след тази дата. Текстовете за предсрочно погасяване ще важат за всички заеми.

Правосъдният министър атакува двама прокурори

http://bulgarski.pogled.info/news/69583/Pravosadniyat-ministar-atakuva-dvama-prokurori

/Поглед.инфо/ Министърът на правосъдието Христо Иванов е свикал извънредно заседание на Висшия съдебен съвет, което сам е насрочил за 14.00 часа на 30 ноември 2015 г., понеделник. Това става ясно от писмо на министъра, публикувано на интернет-страницата на ВСС.

Преглед на печата от 30 ноември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/30/2659013_pregled_na_pechata_ot_30_noemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Държавата свива почти наполовина леглата в столичните болници
Проектът на здравната карта за София орязва безплатните операции над три пъти от догодина

България опитва да спаси 100 млн. лв. за Западната дъга
Транспортното министерство моли ЕК да прехвърли проекта към новия оперативен перод

Сега

Министрите може да декларират всяка среща извън службата си
Антикорупционният закон ще направи...

$10,4 млрд. изхарчиха янките в „Черния петък”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261120_%2410%2C4+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%E2%80%9E%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8A%D0%

 10,4 млрд. долара са похарчили общо американците само в магазините, решили да пазаруват в деня на най-големите намаления, известен още като Черен петък, съобщи ТАСС. С него в САЩ започва сезонът на предколедните разпродажби. Агенцията цитира данни на изследователската служба Shopper Track.

В тазгодишния Черен петък само продажбите на онлайн магазините са се увеличили с 14,3 на сто в сравнение с миналата година и са достигнали около 2,7 млрд. долара. Общо на Интернет се падат 40 процента от всички покупки, направени от американците в изминалия първи ден на големите разпродажби.

Обичаят да се правят разпродажби в петъка след Деня на благодарността се е появил в САЩ още през 19-и век. Названието Черен петък е измислено от жителите на Филаделфия, щата Пенсилвания, които били много недоволни от ужасните задръствания по пътищата в този ден. По-късно изразът започнал да се употребява само за най-големите разпродажби и така вече се разпространил и в САЩ, и по света.

Тази година най-добре са се представили класическите магазини, които имат и онлайн версия. Те отчитат по-големи продажби от търговците, които са само онлайн, коментират още от Shopper Track.

Български пицар нахранил италиански външен министър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261119_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%80+%D0%BD%D0%B0%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BB+%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%

 „Истинската пица се пече не повече от 3 минути в пещта. Използват се само най-качествени продукти, но в крайна сметка може да я направите и с подръчните в домашния си хладилник!“, категоричен е шестият в света майстор-пицар Радо Кирязов, който показа невероятните си умения по време на втория фестивал „Хлеб и вино“ в Стара Загора. Кулинарът спечелил наскоро призовото място измежду 500 участници в ежегодната надпревара в италианския град Парма.Преди него били само представители на Ботуша.

„В последния момент реших да се вслушам в съветите на съпругата си , която е дегустатор на вина и ...спечелих. Сложихме подбрани меса и сирена, точно на третата минута извадих готовия продукт от пещта, която беше загрята около 380 гладуса по Целзий!“, коментира мъжът, докато топчето тесто се превръщаше във въздуха в истинска ...летяща пица. Кирязов пази в тайна имената на ВИП-клиентите си, но разкрива, че наскоро пръстите си облизал с негова пица „Маргарита“ външният министър на Италия Паоло Джентилони.

Особен интерес предизвика и демонстрацията на Ралица Георгиева от Мрежа „Хлебни къщи", която омеси и изпече спеицална погача със символите на града домакин.

Общо 12 винарски изби и още толкова производители на хляб и хлебни изделия от Старозагорско и страната взеха участие във фестивала, който тази година прегърна и хуманитарната идея да сдобие с електрическа количка 9-годишния Алекс Недков, страдащ от спинална мускулна дистрофия.

Токът може да поскъпне леко след либерализацията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261118_%D0%A2%D0%BE%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%BD%D0%B5+%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BB%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B

 Няма проблем с газовите доставки

 
Може да се очаква поскъпване на тока веднага, след като догодина бъде либерализиран пазарът на електроенергия. Това прогнозира вчера по БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обаче не се ангажира с конкретни цифри. „Каква ще бъде цената на електрическата енергия след пълната либерализация на енергийния пазар – едва ли има някой, който да се наеме с категорична прогноза, но това, което показва международната практика е, че след първите месеци след въвеждането на пълна либерализация на енергийния пазар се забелязва тенденция на леко повишаване на цената на електрическата енергия. След което настъпва спад под нивата преди либерализацията.
Енергийният министър припомни, че пълното освобождаване на пазара на ток у нас ще се случи плавно през следващата година. Първата стъпка е заработването на енергийната борса. Тя ще тръгне тестово на 11-ти декември.
До средата на декември трябва да има резултат от преговорите с 11-те чужди банки, изразили готовност да отпуснат заем, с който НЕК да се разплати на американските централи от комплекса "Марица Изток":
Вече успяхме с двете американски централи. Проведохме срещи, на които НЕК се уговори, че удължаваме срока на споразумението до 26 февруари 2016 г.
„Не са налице никакви основания за притеснения, свързани със снабдяването с газ. Доставките към България вървят абсолютно регулярно както по националната газопреносна мрежа, така и по транзитната газопреносна мрежа“, каза още министър Петкова.
 

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5143064

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Ани Цолова и Виктор Николаев влязоха току-що в нова роля. Ето каква (уникален кадър)

http://petel.bg/Ani-TSolova-i-Viktor-Nikolaev-vlyazoha-toku-shho-v-nova-rolya--Eto-kakva--unikalen-kadar-__135772

Кадри: "Нова телевизия" Току-що водещите на сутрешния блок на "Нова телевизия" Ани Цолова и Виктор Николаев влязоха в нова роля. Те...

Астрологът Преображенски: Има риск от гафове при вземането на важни решения

http://petel.bg/Astrologat-Preobrazhenski--Ima-risk-ot-gafove-pri-vzemaneto-na-vazhni-resheniya__135774

И тази седмица започва с неприятности заради два напрегнати аспекта, а вторник ще е най-хубавият ден заради влиянието на благоприятната...

"Фолксваген" изтегля 2,5 млн. автомобили с дизелов двигател

http://petel.bg/Folksvagen-izteglya-2-5-mln--avtomobili-s-dizelov-dvigatel__135775

Германският концерн „Фолксваген“ изтегля близо 2,5 млн. автомобили с дизелов двигател, пише Deutsche Welle, цитиран от "Фокус". Упълномощени...

Приютът за бедзомни в София се напълни заради студа

http://petel.bg/Priyutat-za-bedzomni-v-Sofiya-se-napalni-zaradi-studa__135776

Кадър: Нова телевизия Приютът за бездомни в София се напълни заради студа. 64 души са са пренощували тази вечер там, а пълният му...

Почина легендарният руски режисьор Елдар Рязанов

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/MGicMa1ecDk/

Руският режисьор Елдар Рязанов почина в московска болница на 88 години, предаде ТАСС. Причината за смъртта на режисьора е остра сърдечна недостатъчност, цитира агенцията думите на член на семейството му. През последната година здравето на Рязанов се бе влошило и той прекара няколко месеца в болница.

Мястото и датата на прощаването с режисьора все още не са определени, уточниха от семейството.

Елдар Рязанов е режисьор на около 30 филма и практически всеки от тях ставаше кинохит, пише Кросс. Най-известните му филми са “Карнавална нощ”, “Хусарска балада”, “Пази се от автомобила”, “Жесток романс”, Служебен роман”, “Гараж”, “Ирония на съдбата”, Гара за двама”.

Антитерористична операция се провежда в Брюксел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261117_%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%

 Белгийската полиция провежда тази вечер поредните обиски в брюкселското емигрантско предградие Моленбек, свързани с разследването на терористичните атаки в Париж, предаде телевизия и радио RTBF, цитирано от "РИА Новости".
Според информацията, операцията се извършва в празна къща и другите къщи около нея, които се намират на една и съща улица в предградието. Мястото е блокирано от органите на реда.

Белгийската полиция редовно провежда акции в Брюксел и други белгийски градове в рамките на разследването на терористичните атентати в Париж на 13 ноември, за които вече са повдигнати обвинения на шестима души, задържани в Белгия. 

Офицер от Пентагона: Война на НАТО с Русия ще продължи 10 дни, но кой ще подпише капитулацията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261116_%D0%9E%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B5%D1%80+%D0%BE%D1%82+%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B0%3A+%D0%92%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D1%81+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%

 В случай, че руския президент Владимир Путин стигне на открита конфронтация с НАТО, тя ще продължи не повече от 10-20 дни, но Русия никога няма да се признае за победена.

Това е прогнозата на офицер от Пентагона – потомък на съветския емигрант Давид Джуберг, съобщава Joinfo.ua.

Постът, който публикува Джуберг на своята страница във Фейсбук, е съпътстван от нагледна илюстрация, която показва какво е съотношението на силите между Руската федерация и НАТО.

"Многократно бях молен да напиша моята прогноза за една евентуална война между Руската федерация и НАТО. Аз се позовавам само на информация, която е известна от официалните източници. В Пентагона, където сега работя, са разработени планове за войни с всички страни по света, но много по-подробни са плановете за войни, които се отнасят до нестабилни и агресивни режими. Те се изготвят внимателно и постоянно се коригират, понякога с моето участие.

Една евентуална война с Русия обаче няма да бъде като войната срещу Ирак през 2003 година. Въпреки, че РФ разполага с приблизително същия размер на армията, както и същото ниво на технологично развитие. Само, че иракската армия беше много дисциплинирана и опитна, но тя не е проядена от пиянство и кражби.

Военното дело направи много мощни крачки в своето развитие през последните 25 години. Войните вече не зависят от войниците, нито от танковете и самолетите. Ето какъв би бил краткият сценарий на една война на Русия без съюзници (Китай вече е конкурент, а не съюзник, б.а.) срещу 28-те страни-членки на НАТО. Това е война на 2% от световния БВП срещу 50% от световния БВП. Годишният военен бюджет от $ 80 милиарда на Руската федерация срещу $ 800 милиарда на НАТО. Пушка срещу лазер.

Дори ако Путин прибегне до ядрена атака (а аз мисля, че той не би посмял, б.а.), дори да използва половината от съветските ракети, те ще срещнат перфектната защитна система на САЩ за противоракетна отбрана. Единственият риск би могъл да създаде руска подводница близо до границата, но аз вярвам, че ще имаме време да се намесим. Обратен ядрен удар няма да има като отмъщение, има много по-хуманен начин бързо да се сложи край на войната.

Първо ще бъдат изстреляни бомбардировачите невидимки, става дума за Стелт (B-2 STEALTH), които ще бомбардират военните обекти и заводите. Ще ги последват новите електромагнитни дронове CHAMR, които ще изключат всички енергийни източници в най-големите градове... Добре дошли в Средновековието. Бандата на Путин бързо ще избяга (в Северна Корея, Иран, Сирия, Венецуела) или като плъхове ще се скрият в бункерите. Цялата война с Русия ще продължи 10-20 дни след първите удари на НАТО. До капитулацията на Русия няма да видите нито един натовски войник. Един въпрос много вълнува Пентагона - кой ще подпише споразумение за поражението на Русия?

След края на войната, НАТО ще назначи офицери (аз може да съм един от тях) в качеството на временни служители и ръководители. Всички стари „слуги“ на народа ще бъдат изправени пред съда или ще има лустрация за тях. Нашето управление ще сложи край на корупцията. Ние ще помогнем на победените руснаци да възродят страната си, медицината, инфраструктурата, технологиите. Ще ги въведем в 21-ия век. След време голяма част от населението на Русия ще успее да се съвземе и след година-две ще им помогнем да организират честни избори.

След изборите, когато бъде избрано легитимно правителство и министър-председател ще оставим, например, около хиляда съветници, които ще им помагат и няма да допуснат до властта някой нов диктатор като Путин или Сталин. Те също така ще спомогнат за развитието на инфраструктурата, армията, полицията, държавните институции. Когато са готови да сами да се самоуправлявате, тогава ще напуснем страната им и в бъдеще ще бъдем съюзници и партньори. Ще направим така, както постъпихме с Италия, Германия, Япония, Корея, Панама и Афганистан. Ирак и Либия се провали. И тогава целият свят ще бъде в приятелски отношения с проспериращата и богата Русия…“, пише в прогнозите си Джуберг.

Volkswagen произведе 43 млн. коли във Волфсбург

http://cars.actualno.com/volkswagen-proizvede-43-mln-koli-vyv-volfsburg-news_510356.html

Концернът разполага с дузина завода по света и произвежда около 300 модела под няколко бранда. Но нищо от това не би било възможно без прословутия завод във Волфсбург. Миналият вторник там бе произведен 43-милионният автомобил! Това бе Pure White Touran, автомобил, който се произвежда там от 2003 г. В момента, в основния завод на VW се произвеждат Golf, Touran и Tiguan. В ход е подготовка за старта на производството на новия Tiguan, което трябва да се случи в началото на 2016 г. Бумът във Вол

Пътници и багаж ще се качват в капсули на самолетите

http://sciencelogy.actualno.com/pytnici-i-bagaj-shte-se-kachvat-v-kapsuli-na-samoletite-news_510425.html

Ведомството по патентите и търговските марки (USPTO) на САЩ е регистрирало патент на концерна Airbus за модулен самолет. Пътническият салон и товарният отсек на лайнера ще бъдат отделяни в универсална сменяема капсула, което ще позволи значително да се съкрати времето на престой на самолетите на летищата. На летището в такива капсули ще бъдат качвани багажът и пътниците, а щом самолетът кацне на летището, кран ще сваля капсулата с пътниците от него и на нейно място ще поставя друга капсула с и

На първа инстанция се гледа делото срещу Бисеров

http://crime.actualno.com/na-pyrva-instancija-se-gleda-deloto-sreshtu-biserov-news_510484.html

На 30 ноември Софийски градски съд (СГС) ще заседава по делото срещу бившия зам-председател на 42-то Народно събрание и председател на Комисията по правни въпроси Христо Бисеров, предаде БГНЕС. През юли тази година, близо година и половина след като през ноември 2013 година, Бисеров напусна ДПС и парламента, Софийска градска прокуратура (СГС) внесе отново обвинителен акт срещу него. Бисеров е предаден на съд за извършени три умишлени престъпления – за избягване установяването и плащането

Криминална хроника от Каблешково

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/J-uZr9BdhPs/

В резултат на полицейските действия на служители от Районно управление – Поморие по отношение увреждането на кафе-автомат, монтиран на автогарата в Каблешково, осъществено на 13.11.т.г., са установени извършителите на деянието. Това са 21- годишният И.А. от с. Градец, общ. Котел и 21- годишният А.А. от Поморие, които направили пълни самопризнания. Работата по случая продължава.
На 27.11.т.г. около 23.05 ч. в Каблешково, служители от Районно управление – Поморие спрели за проверка л.а. «Пежо 309», с бургаска регистрация, управляван от 69- годишния И.Р. от Каблешково, като установили, че същият шофира след употреба на алкохол с концентрация – 1.31 промила. И.Р. е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство

От 4 блъснати пешеходци трима са загинали

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EsDLjobfH6Q/

В дните от 27 до 29 ноември четирима пешеходци са станали жертви на пътни инциденти в Бургаско, от които трима загиват на място: 84-годишна жена е блъсната от неизвестен извършител в Бургас и починала в линейката на път за болницата, 79-годишен мъж от с. Люляково е загинал на място след сблъсъка, 77-годишен мъж от Бургас е с контузия на главата и 56-годишен мъж от Ямбол, който пресичал пешеходната пътека в Сл.бряг , също намерил смъртта си, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Бургас.

На 27.11.т.г. около 17.03 ч. на кръстовището на бургаските улици «Христо Ботев» и «Пробуда», лек автомобил с неустановени към момента марка и водач блъска пешеходката Т.Н., 84- годишна от Бургас, която малко след инцидента починала в линейката на път за МБАЛ – Бургас. От проведените до момента оперативно-издирвателни мероприятия, предприети от полицейските служители от отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас, Базовата научно-техническа лаборатория при ОДМВР – Бургас, сектор «Пътна полиция» при ОДМВР – Бургас и Първо Районно управление – Бургас са локализирани евентуалните маршрути за движение на избягалия от местопроизшествието автомобил, като са иззети видео-записите на охранителните камери, разположени по маршрутите. Установени са водачи на други частни, таксиметрови и автомобили на обществения транспорт, движили се в района по време на възникналото ПТП, като са проведени и беседи «Дом по дом» с оглед установяване на преки очевидци на пътния инцидент. Работата по случая продължава от служители на отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас.

На 27.11.т.г. около 18.00 ч. в с. Люляково, общ. Руен, л.а. «Фолксваген Голф – 2», с бургаска регистрация, управляван от 20- годишния К.И. от с. Люляково по неустановени до момента причини блъска пешеходеца – Х.Х., 79- годишен от същото село, който загива на място. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Руен.

На 28.11.т.г. около 17.30 ч. на кръстовището на бургаските улици «Гладстон» и «Фердинандова», л.а. «Фолксваген Пасат», с бургаска регистрация, управляван от 62- годишния С.К. от Бургас, отнема предимството и блъска пресичащия на пешеходна пътека пешеходец – К.К., 77- годишен от Бургас, който с контузия на главата, без опасност за живота, е настанен за лечение в МБАЛ – Бургас.

На 29.11.т.г. около 17.00 ч. на кръстовището до р-т «Чучура» в Слънчев бряг / по главната алея/, лек автомобил «Ситроен С 3», с бургаска регистрация, управляван от 21- годишния Г.Я. от Несебър, движещ се от Несебър за Свети влас блъска пресичащият на пешеходната пътека пешеходец – Д.Д., 56- годишен от Ямбол, който загива на място. По случая продължава от служители на Районно управление – Несебър.

За да станеш милионер - избягвай тези десет фрази

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261115_%D0%97%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%88+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80+-+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%8F%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D0%B9+%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0

 Много хора гордо проповядват философията си за парите. За съжаление, те страдат от сериозна липса на образованост за личните финанси, казва Даниел Али, автор на книги за предприемачество и международен бизнес експерт, помогнал на много бизнес лидери да създадат свои марки и на автори да напишат и публикуват книгите си. Самият той става милионер на 24 години, без да е наследил богатството си.

Вижте кои са десетте израза, които според Али всеки милионер трябва да избягва!

Работя здраво за парите си

Повечето хора смятат, че трябва да „работят здраво“ за парите си. Това ги кара да работят, дори когато е напълно ненужно. Не трябва да работите здраво за парите си, а да накарате парите да работят за вас. Никога не е трудно да накарате парите да дойдат при вас, трябва само да ги привличате. Вместо това кажете: „Парите идват лесно при мен от всички посоки. Аз винаги успявам.“

Парите не растат по дърветата

С тази реплика човек казва, че вярва, че парите имат само един източник. Много хора имат такова погрешно мислене. Вместо да вярвате, че парите идват от едно определено място или човек, вярвайте, че могат да дойдат отвсякъде и по всяко време. Ако искате да станете милионер, ще имате нужда от много източници на приходи.

Твърде скъпо е/Не можем да си го позволим

Истината е, че цената, която виждате, е точната граница, която трябва да преодолеете и която често дели повечето хора от постигането на техните цели. С други думи, ако цената беше винаги ниска, всеки щеше да я има и никой нямаше да работи за нищо.

Парите стоят в основата на всяко зло

Това е един много погрешен цитат от Библията. Това кара хората да вярват, че богатите хора са зли. По-правилният израз е „любовта към парите е в основата на всяко зло“. Парите нямат самоличност. Следователно не могат да постъпват добре или зле. Ако парите бяха зло, как бихте имали устройството, на което четете този текст в момента? Друг цитат на Марк Твен казва, че „липсата на пари стои в основата на всяко зло“.

Спестявай за трудни времена

 

Когато хората говорят за спестявания, смирено казват: „Нали знаеш, трябва да спестяваме за трудните дни.“ Това, което казват всъщност, е „очаквам някакво нещастие и когато това се случи, спестяванията ми ще намалеят“. Вместо това, спестявайте за добрите дни, които са дни на благополучието – за луксозни ваканции, имоти, големи инвестиции и др.

Съпругът ми управлява финансите

Човек, който казва това, очевидно не носи отговорност за парите на семейството и не заслужава да ги има. Чувал съм и мъж да казва: „Съпругата ми пази всичките ни пари. Аз никога не ги докосвам.“ Винаги знайте какво има в банковата ви сметка, дори да вярвате на съпруга си. Проверявайте сметката си всеки ден.

Парите не те правят щастлив

Винаги се усмихвам, когато получавам пари. Това наистина ме прави щастлив. В крайна сметка, така мога да се погрижа за семейството и да си купя много неща, които правят живота по-лесен. Когато хората казват „парите не купуват щастие“, те имат предвид хората, които виждат в медиите, а не болшинството от реалните милионери, които се радват на щедрия си и щастлив живот. Никога не съм бил щастлив, когато нямам пари.

Не е по джоба ми

 

Много хора са привърженици на идеята, че парите трябва да се харчат стегнато. Подобни фрази отдалечават богатството от вас. Ако затворите портфейла си и си наложите да вярвате, че не можете да си купите даден продукти или услуга, вероятно никога няма да ги купите. Вместо това си задайте въпроса „Как мога да се сдобия с този продукт или услуга?“ или „Какво трябва да направя, за да се случат тези покупки?“.

Не може да имаш пари, ако обичаш Господ

Това е чувствителна тема, но лично аз вярвам, че парите са израз на благоразположението на Господ. Парите могат да бъдат щастливо печелени с честни дела. Ако вярвате, че е честно да бъдете бедни, спомнете си, че цар Соломон е бил най-богатият човек, живял някога.

Парите не са толкова важни

Хората често казват „Не го правя за парите“. Ако наистина е така, защо тогава приемате парите, когато ви ги дадат? Парите са много важни и за тях трябва да се учи вкъщи, на училище, на работа. Онези, които пренебрегват отговорностите на парите, няма да имат никакви пари. Парите реагират на отношението ви към тях. Ако подхождате към тях със смесени чувства, спрете да използвате тези изрази. Пренастройте ума си, като приемете, че сте готови за истинско състояние. Парите идват, когато умът е готов за тях. Светът ще ви ги даде, само когато сте готови за тях.

Ердоган си отива, за да дойде Давутоглу

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261114_%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D1%81%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B9%D0%B4%D0%B5+%D0%94%D0%B0%D0%B2%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D1%83

 Световната общественост стана свидетел на това как САЩ изключително комбинативно въвлякоха Ердоган в собственото му самоотстраняване от власт. И ако цветната революция срещу него, съпортвана от Фетхуллах Гюлен, не успя, то инцидентът с руския свален самолет постави началото на края на Реджеп Ердоган. Военните експерти в Русия открито твърдят в медиите, че освен турците, в атаката срещу руския Су-24 са участвали още САЩ и Саудитска Арабия. И че свалянето на руската машина е предварително планирано. Според руските военни Су-24 е бил внимателно следен, набелязан е за жертва, а информацията за него, придобита от сложна радарна мрежа (в която влиза космическо, въздушно и наземно разузнаване), е умишлено предоставена на турците, за да извършат тази груба провокация. Както забелязахме, веднага след инцидента турците реагираха твърде самонадеяно, но когато се ориентираха, че са виртуозно изиграни, започнаха да се объркват. Турците ту бяха високотонално безкомпромисни, ту много съжаляваха за сваления руски самолет. Всъщност, истината е, че САЩ жертваха своя стратегически съюзник Турция, но Турция в лицето на Ердоган. Ударът е изключително умен: срещу Русия и срещу Ердоган едновременно. Ердоган очакваше подкрепа от САЩ, но получи презрителен отказ. Американският президент Барак Обама се обади на Ердоган и му каза, че ситуацията никак не е добра и не бива да се повтаря в бъдеще. Което говори, че главата на Ердоган е на дръвника, въпреки изборните му резултати. Американците препоръчаха на Турция да регулира инцидента с Русия … самостоятелно. По подобен начин преди време се изненада и Саакашвили, когато се оказа, че сам ще воюва с Русия. Набиват се на очи и още два факта, които подсказват, че САЩ са вдигнали мерника на Ердоган. Първо, „Амнести интернешънъл” обвини Турция, че нарушава международното право по отношение на бежанците като ги депортира от своята територия. И второ, около 50 американски военни влязоха в Сирия и се присъединиха към проамериканските кюрди в северна Сирия. А това означава, че Турция вече не може да ги бомбардира, както до този момент. Това също предполага и намеренията на САЩ най-после да подкрепят не просто автономна република, но самостоятелна и независима държава Кюрдистан. Което ще отключи невероятни сепаратистки проблеми в Турция, тъй като там кюрдите са около 20 милиона. Дори всички кюрди в Иран, Ирак и Сирия общо са по-малко от числото на кюрдите в Турция. В момента тече процес по замяната на Ердоган с Ахмет Давутоглу. Налице са много знаци за това. Той има достатъчен авторитет, за да заеме мястото на Ердоган в ролята му на най-значителна фигура на турската сцена. Вижда се, че докато тече кампания срещу Ердоган, че застрашава националната сигурност на Турция, Ахмет Давутоглу се  усмихва от световните медии като английския „Таймс”, например, и спокойно обяснява, че ще работи и с Русия, и със съюзниците, за да заглади острия конфликт, възникнал след инцидента. Ердоган си отива, за да дойде Давутоглу. Западът няма особен избор. Западът в лицето на САЩ е напълно наясно с доктрината на Давутоглу. Неоосманизмът не е антизападен както радикалния ислям, който излиза от контрол. И по същността си представлява подем на Османските Балкани като център на световната политика. Обърнете внимание на тази теза, която не е за подценяване. Турска буферна зона в Черноморския регион и Балканите, и намаляване на значението на Православието с тенденция към изчезване, е добра стратегия срещу завръщането на Русия в Европа. Америка се опитва да намери подходяща стена, която Русия да срещне в Европа. Стената не може да бъде в центъра на Европа, тя трябва да е на Балканите и при балтийските републики. До няколко години ще забележите симптомите на тези стратегически намерения. Ето какво казва Давутоглу: „Ще превърнем Балканите, Кавказ, Централна Азия, заедно с Турция, в център на световната политика в бъдеще”. Че това е изключително удобна стратегия за въздържане на Русия. Скоро ще се сложи край на ислямистите от онзи вид, прекалено много проблеми създават. Турция е много по-цивилизована, отдавна инфилтрирана, има 50 годишен опит в това да бъде стена за опасността от Изток. Войната в Сирия е само подстъп към много по-важно разпределение на териториите. Не просто в Сирия, а и в Европа, и дори в Азия. Защото преди да може Турция да се превърне в нещо толкова голямо, което да приобщи Балканите и Кавказ, тя трябва да има енергийно осигуряване. Енергийната й сигурност не може да бъде свързана с Русия. В този смисъл тръбопроводите, за които се води битка в Сирия, и които могат да обезпечат Турция да бъде независима от руския газ в бъдеще, имат наистина стратегическо значениеОсманските Балкани на Давутоглу са много умен ход, който не само не засяга Запада, но е твърде удобен за САЩ. България, разбира се, има дълбок комплекс от Турция и предвид турската общност у нас, предпочита да не изговаря подобни хипотези. Само че аз мисля, че трябва да се говори за тези неща, деликатно и уважително. Българските политици би следвало да се замислят, ако могат да мислят изобщо, дали любимото им НАТО, което ще се бори с Русия, не е просто инструмент за геополитическо преразпределение. Могат да бъдат задействани различни сценарии, включително извеждането на Турция от НАТО като й се предоставят фиктивни възможности да действа самостоятелно. В американската преса вече се появиха подобни тези за отстраняването на Турция от НАТО. Всъщност това няма да промени нищо за САЩ. Защото, когато трябва САЩ и НАТО са едно и също. Когато не трябва САЩ и НАТО са нещо различно. Така или иначе НАТО се крепи на американската военна мощ. Не е нужно някъде да има бази на НАТО, достатъчно е да има американски бази. В битката за Европа и въздържането на Русия подобно развитие на нещата не бива да се изключва. В тази битка всичко е позволено.

„Деконструкция”, БНР




Битата в Благоевград санитарка: Страх, не страх - ще продължа да работя. Кой ще дойде за 380 лв.?

http://petel.bg/Bitata-v-Blagoevgrad-sanitarka--Strah--ne-strah---shhe-prodalzha-da-rabotya--Koy-shhe-doyde-za-380-lv--__135769

Кадър: Нова телевизия Санитарката от Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград, която бе бита в събота вечерта от придружител на...

Ани Салич и Виктор Николаев влязоха току-що в нова роля. Ето каква (уникален кадър)

http://petel.bg/Ani-Salich-i-Viktor-Nikolaev-vlyazoha-toku-shho-v-nova-rolya--Eto-kakva--unikalen-kadar-__135772

Кадри: "Нова телевизия" Току-що водещите на сутрешния блок на "Нова телевизия" Ани Салич и Виктор Николаев влязоха в нова роля. Те...

Район във Варна остава без ток

http://petel.bg/Rayon-vav-Varna-ostava-bez-tok-__135773

Снимка: Булфото Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес без...

Германия призова да се създаде съюз срещу „Ислямска държава“ с участието на Русия

http://petel.bg/Germaniya-prizova-da-se-sazdade-sayuz-sreshhu----Islyamska-darzhava----s-uchastieto-na-Rusiya__135771

Снимка: youtube Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен призова за създаването на „временен политически съюз“ против...

Слънчево, но ветровито начало на седмицата

http://society.actualno.com/slynchevo-no-vetrovito-nachalo-na-sedmicata-news_510470.html

Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца. През деня ще бъде предимно слънчево. Ще се задържи ветровито, с умерен, в Северна България и временно силен западен вятър. Сутринта ще е студено, с температури между минус 2° и 3°. През деня ще се затопли и максималните температури ще са между 9° и 14°. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Георги Цеков от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Над Черноморието ще бъд

Днес е Андреевден

http://celebrate.actualno.com/dnes-e-andreevden-news_510480.html

Свети Андрей, Първозваният Христов апостол, син на един евреин, на име Йона, брат на светия първовърховен апостол Петър, бил родом от град ВитсаидаРечник. Презирайки суетата на този свят и предпочитайки девството пред съпружеството, той не пожелал да встъпи в брак, но като чул, че светият Предтеча Йоан проповядва на Йордан покаяние, оставил всичко, тръгнал след него и останал негов ученик. Когато светият Предтеча, посочвайки минаващия оттам Иисус Христос, произнесъл: "ето Агнецът Божий", свети А

Турски военни на съд заради нелегален внос на оръжие в Сирия

http://asia.actualno.com/turski-voenni-na-syd-zaradi-nelegalen-vnos-na-oryjie-v-sirija-news_510482.html

Турската прокуратура повдигна обвинения на трима високопоставени военнослужещи, въвлечени в шумно дело около проверка на товарни камиони, с които вероятно е било доставяно оръжие за опозиционните сили в Сирия, предаде БГНЕС. Според Анадолската агенция, която цитира истанбулски прокурор, генерал Ибрахим Айдън и излезлият в оставка полковник Бурханетин Джихангироглу са обвинени в създаване и ръководство на терористична организация, шпионаж и намерения да извършат държавен преврат. Същите обвинени

Ето кои знаци ще са късметлии през тази седмица

http://curious.actualno.com/eto-koi-znaci-shte-sa-kysmetlii-prez-tazi-sedmica-news_510468.html

Овен През тази седмица на преден план ще излязат организаторските ви способности. Няма да имате равни на себе си в подготвянето на перфектната вечеря и парти. Все пак помнете, че това включва не само даването на напътствия и възлагането на задачи, но и вашето активно участие. Никой не може да ви разбере по-добре от вас самите, така че после не се сърдете, че нещо не е било направено по ваше желание ако не сте били достатъчно ясни. В работата се захващайте единствено с реално изпълними въпроси.

ГЕРБ е готов с предложения за електронното гласуване

http://izbori2015.actualno.com/gerb-e-gotov-s-predlojenija-za-elektronnoto-glasuvane-news_510483.html

Промени в Изборния кодекс, които ще урегулират електронното гласуване, се готви да внесе ГЕРБ в парламента. Това заяви пред в. "Сега" председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Според Кирилов текстовете обединяват идеи от предишни законопроекти. Така сега управляващите се връщат към текст, който ГЕРБ предлагаше и по времето на кабинета "Орешарски", за да може поне българите в чужбина да могат да гласуват чрез интернет. Идеята е избирателят да получава 14-цифрен код за достъп

За една година държавата е платила 426 597 лв. за съветници на Румяна Бъчварова

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261113_%D0%97%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B0+426+597+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B7%

 Общо 426 597 лв. струва на държавния бюджет издръжката на членовете на двата политически кабинета на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Това става ясно от писмен отговор на Бъчварова, предаде репортер на БГНЕС.

Както и при първия си писмен отговор, така и сега вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация и министър на вътрешните работи избягва директния отговор на въпроса кои са членовете на политическия й кабинет, колко от тях са назначени на цял щат в единия и на половин щат във втория политически кабинет, както и какви са конкретните им възнаграждения.

В МВР Бъчварова има трима заместника, 1 началник на кабинета, 1 парламентарен секретар, 1 експерт, 2 съветници, които са на половин щат, както и 2 технически сътрудници - единият работи на половин щат. В МС Бъчварова разполага с кабинет с численост от девет щатни бройки, както следва: 1 началник-кабинет, 6 съветници, като една бройка се изпълнява от двама служители, назначени на 4 часа и 2 експерти.

От втория писмен отговор на вицепремиера и вътрешен министър става ясно, че на членовете в политическия кабинет на МВР за периода 11 март – 20 ноември 2015 г. са изплатени 163 317 лв. А на служителите в политическия кабинет в МС за периода 07 ноември 2014 г. – 20 ноември 2015 г. са изплатени възнаграждения по трудови правоотношения в общ размер на 263 262 лв. Оказва се, че членовете на кабинета на вицепремиера в МС са получавали възнаграждения и от извънтрудови правоотношения в общ размер на 30 600 лв.




Стига абсурди! Заради исляма ще сваляме кръстовете и ще забраняваме свинското!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261112_%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D0%B0%D0%B1%D1%81%D1%83%D1%80%D0%B4%D0%B8%21+%D0%97%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B5+%D

 Продължавам да смятам, че всяко нарушение на държавната граница е престъпление. Армията и полицията трябва да връщат обратно всички мигранти и да не се допускат на наша територия и още по-малко да се настаняват във временни лагери.

Това каза президентът на Чехия Милош Земан за честния телевизионен канал "Прима".

Според него "Европейският съюз е доказал, че не е способен да защити външните си граници в определени държави". "Чехия е по пътя за Германия и ако Австрия и Германия затворят границите си и Берлин започне да връща икономическите мигранти , тогава какво ще стане с нас", попита Милош Земан.

Той не се съгласи с призивите Чехия да не оспорва решенията на Брюксел пред съда относно задължителните квоти за мигранти, както това вече направиха Словения, а по всяка вероятност същото ще направи и Унгария.

Милош Земан повтори за опасността от исляма. "Ислямът е несъвместим с европейската култура", подчерта още президентът. "Стигнахме до абсурдно положение. Ще сваляме кръстовете от стените. Ще забраняваме свинското. Страхът е нещо лошо, но предпазливостта е нещо добро", каза Земан по повод мерките за сигурност, които се въвеждат в Чехия.




Учени оборват версиите на Анкара и Москва за сваления бомбардировач

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261111_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B8+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B

 Учени от католическия университет в Льовен се съмняват в истинността на версиите на Русия и Турция за свалянето на руския бомбардировач Су-24, съобщи агенция Рамблер.

Според астрофизиците Том ван Доорслааре и Джовани Лапента твърденията на Анкара, че руският самолет е бил в турското въздушно пространство 17 секунди не са верни, тъй като при скорост от 980 км/ч той би преминал оттам само за 7 секунди. Като изхождат от това, учените са на мнение също, че е малко вероятно турските власти да са отправили 10 предупреждения към руския бомбардировач, тъй като с тази скорост той може да прелети 80 км за 80 секунди.

„Как биха могли турските Военновъздушни сили да предвидят, че руският самолет ще навлезе в турското въздушно пространство? Бомбардирочвачите са много маневрени и на теория Су-24 може в последния момент да обърне, за да избегне турското въздушно пространство ”, отбелязват астрофизиците.

Том ван Доорслааре и Джовани Лапента се съмняват и в руската версия, макар и в по-малка степен. Москва настоява, че нейният самолет е направил завой на 90 градуса, след като бил ударен. Учените твърдят, че подобна смяна на курса може да се постигне с машина, която е много по-тежка или по-бърза от бомбардировача.




Трябва ли да се съобразяваме с правилото за 2 литра вода на ден

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261110_%D0%A2%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B

 Оказва се, че всичките ни опити да достигнем ежедневната доза от 8 чаши вода са напразни мъки. Поне така смята професорът по педиатрия Аарон Керъл. Според професорът в университета в Индиана човек не трябва да се насилва да пие толкова много вода. В последната си статия по темата в New York Times, цитирана от Elle, той споделя теорията си, която разбива представите ни за пиене на вода на пух и прах.
Според проф. Карол митът с 8-те чаши вода на ден започнал да се разпространява още в средата на миналия век. Тогава организацията Food and Nutrition Board зявява, че за здравословен начин на живот човек трябва да изпива 2 литра и половина чиста вода на ден. Но малко хора в този момент са обърнали внимание, че в доклада се казва, че голяма част от водата се съдържа в храната. Според професора тази вода се съдържа и в плодовете и зеленчуците, дори и в кафето.

Въпреки това лекарят смята, че чистата вода е най-полезна за човешкия организъм. Но не трябва да се насилвате да пиете определено количество вода на ден, тъй като „различният климат, килограми, активност и други особености налагат различни нужди на отделния организъм“. Според проф. Карол засега няма научни доказателства, че хората, които пият по 8 чаши вода на ден са по-здрави от останалите.

Четат ТТИП в тайна стаичка във външно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261109_%D0%A7%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%A2%D0%A2%D0%98%D0%9F+%D0%B2+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%BE

 Европейската комисия ще отвори тайна стаичка в Министерството на външните работи (МВнР), където народни представители и министри ще могат да четат постигнатите договорености по подготвяното търговско споразумение между ЕС и САЩ. Достъпът до документите ще е при максимално ниво на секретност, като четящите ги няма да могат да си водят бележки, да ги снимат или записват. Те ще подписват и клетвен лист за неразгласяване. Новата придобивка ще бъде въведена във всички европейски столици, съобщи търговският еврокомисар Сесилия Малмстрьом. Тайните стаички, наричани читални, ще позволят за първи път на депутатите да видят освен европейските, и американските позиции в преговорите, които досега бяха достъпни само в Брюксел и някои посолства.
Въпросът бе обсъден в събота в Брюксел от министрите на търговията и на външните работи от ЕС, заедно с напредъка на преговорите по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП). На срещата стана ясно, че засега консолидираните текстове са малко, но според Малмстрьом това скоро ще се промени.
От юли 2013 г. досега Брюксел и Вашингтон са провели 11 кръга разговори. Преговорите трябваше да завършат в края на годината, но срокът вече е отложен поне с още една. Изтичането на проекта в пресата през 2014 г. предизвика скандал и протести в Европа, които доведоха до решението да се повдигне завесата.
Идеята на "тайните читални" е да се тушират слуховете и съмненията, че търговското споразумение със САЩ ще намали стандартите за качество и безопасност на продукцията в ЕС и ще ощети правата на работещите.
За първи път в историята си ЕС дава подробности по воденето на търговски преговори. Сега "секретни читални" има само в Европейския парламент и в някои институции на ЕС, както и в някои посолства в европейските столици. Отговорността за информирането на националните депутати беше на правителствата и всеки уреждаше нещата по собствена преценка.

Организаторът на терористичните атаки в Париж купил детонаторите от магазин за фойерверки

http://petel.bg/Organizatorat-na-teroristichnite-ataki-v-Parizh-kupil-detonatorite-ot-magazin-za-foyerverki__135766

Организаторът на терористичните атаки в Париж е купил електрически детонатори от магазин за фойерверки, които може да са били използвани...

Меркел се обяви за съхранение на Шенгенската зона

http://petel.bg/Merkel-se-obyavi-za-sahranenie-na-SHengenskata-zona__135767

Снимка: Уикипедия Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Шенгенската зона е важна част от идеята за Европейския съюз и призовава...

Ципрас: За щастие гръцките военни пилоти не са толкова нервни, колкото турските

http://petel.bg/TSipras--Za-shhastie-gratskite-voenni-piloti-ne-sa-tolkova-nervni--kolkoto-turskite__135768

Снимка: Уикипедия Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че гръцките пилоти, за щастие, не са толкова „нервни“, колкото са турските....

БСП се преброява, стяга се за конгрес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261108_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B0%2C+%D1%81%D1%82%D1%8F%D0%B3%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81

 НС на БСП взе решение за започване на пълен цикъл отчет и избори от 1 февруари до 10 април, като преди това се установи количественият и качественият състав на партийните организации. Гласувано бе удължаване на срока за издаване на електронни членски карти. 49 конгрес на БСП ще е между 11 и 30 април догодина. В средата на януари ще стане ясна точната дата на форума. Предстоящият конгрес е изключително важен за партията, за нейното бъдеще, но и за демократичното развитие на страната и за шанса в България да има социална държава, заяви председателят на БСП Михаил Миков.

"Новото ляво е идея. А идея не се ражда от механичното събиране на формации, които имат биографична близост с БСП. Новото ляво е онова, към което трябва да се стремим, за да върнем доверието на хората." С тези думи Миков отговори на критиките, че партийното ръководство не е изяснило какво представлява новото ляво. "Няма нов социализъм, има социалистически ценности. Има промени в социално-икономическите условия, към които тези ценности следва да се прилагат. Това трябва да става ежедневно и от всеки, защото една промяна в самите ценности не може да е много лява", поясни Миков. По думите му има забравено ляво. Има и ляво, което не е забравено, но е доста неудобно за тези, които предпочитат някакво цинично-прагматично надпартийно бизнес сътрудничество, подчерта той. "Трябва да е ясно, че дискусиите по вътрешнопартийни въпроси следва да се водят преди всичко в уставните органи на партията. Изнасянето им в медиите и другаде може и да обслужва нечий частен интерес, но не допринася за добрия облик на БСП сред хората", категоричен бе Миков. 
Бюджетът за следващата година застрашава вътрешния мир в страната, предупреди Миков. "Той води още бедност, неравенства, социална дезинтеграция и в крайна сметка руши устройството на обществото и държавата. Бюджет 2016 е израз на разбирания за управление, които застрашават и вътрешната сигурност, и етническия мир", категоричен бе Миков. Той припомни, че БСП е направила предложения за изменения преди второто четене в опит за минимизиране на щетите. Няма да подкрепим този бюджет, защото и по принцип, и по философията си той е несъвместим с лявата политика, която предлагаме. Той обслужва тесен кръг от лица и хора, които се опитват да съсредоточат в себе си още повече от публичните ресурси, които поначало би трябвало да са предназначени за провеждане на политики в интерес на хората", коментира Миков.  
Лидерът на БСП призова членовете на БСП да се включат активно в обсъждането на местните политики и да привличат граждани, които активно да участват в дебатите на общинските бюджети. Миков призна, че има тревожни сигнали, че на места избрани с листите на левицата общински съветници са се приобщили към други групи, които изразяват бизнес интереси. Според него това показва, че подборът за листите е направен, без да се отчита политическата лоялност на хората в тях. 
Миков отчете, че се наблюдава процес на съживяване на парламентарната група и това ясно личи в дискусиите по бюджета и по други важни теми. Ако средностатистически групата ни изглежда все по-жива и опозиционна, то тежестта на това не се разпределя равномерно между отделните депутати, уточни Миков. Георги Божинов изрази несъгласие с оценката на парламентарната група и се разграничи от думата "съживяване". Той настоя да бъдат цитирани имената на най-активните депутати от БСП и спомена Светла Бъчварова, Атанас Зафиров, Янаки Стоилов, Валери Жаблянов, Михаил Миков, Румен Гечев, Георги Търновалийски, и се извини на тези, които пропуска. Антон Кутев призова за повече  медийно присъствие на БСП. "Съвременното политическо общество е такова, че за да може то да съществува, само ако е отразено в медиите. В противен случай то съществува, но само за себе си, а не за обществото", предупреди той. Кристиан Вигенин настоя за повече прозрачност на решенията на ИБ. Явор Куюмджиев призова съветите към НС на БСП да се активизират и да има чуваемост на предложенията им.


Конгресът на БСП ще е във втората половина на април
снимка Благовеста Цветкова

 

Донка Михайлова и Николай Иванов са новите членове на ИБ на БСП

Кметът на Троян Донка Михайлова и бившият градоначалник на Враца инж. Николай Иванов са новите членове на ИБ на БСП. Това са хора с биография, оценявани многократно от гражданите, хора с политическа ангажираност и които имат куража в този труден за партията момент да работят за подобряване на състоянието на партията, заяви председателят Михаил Миков. Според него изборите във Враца са били откраднати. Това се случи по начин, по който стана в цялата страна, но и друг път съм казвал, че освен спечелването на изборите има политически идеи, които са по-важни от самата власт, подчерта Миков.
Инж. Николай Георгиев Иванов е инженер по електроника и автоматика. Бил е кмет на общините Криводол и Враца. Донка Михайлова е завършила ВФСИ "Д. А. Ценов" в Свищов, специалност финанси и кредит. Била е депутат в 40-то НС за Ловешки регион. На изминалите избори спечели втори мандат като кмет на Троян.
"Предизвикателство е да станеш член на ИБ месеци преди конгреса, в един труден момент за партията. С Николай Иванов имаме верен поглед за проблемите на хората", заяви Михайлова. Тя обясни, че за хората в общините кметът е властта, човекът, от който чакат отговор на много въпроси, който трябва да въздаде справедливост. "Надявам се, че ние ще бъдем тази трансмисия, която ще пренася тревогите на хората, техните болки, проблеми, както и очакванията им от левицата в ИБ. Това е нашата амбиция - да бъдем полезни и ролята ни в бюрото да бъде смислена", допълни Михайлова.


Миков попълни екипа си с Донка Михайлова и Николай Иванов

 

Организационни съвети ще укрепват структурите в 4 общини

Организационни съвети ще се заемат с укрепването на структурите на БСП във Видин, Хасково, Девин и Долна Баня. Това гласуваха членовете на НС на партията по предложение на Изпълнителното бюро. Решението беше взетo след комплексни оценки за състоянието на организациите в четирите общини.
Сред основните причини за промените са тежкото организационно състояние, противоречията и междуличностните конфликти сред партийните членове, неспазването на демократичните процедури и критериите на НС при издигането на кандидати за кметове и общински съветници. Отчетени бяха слабата организация и липсата на политическа и обществена активност, неспособност за привличане на нови и млади членове и симпатизанти в редиците на БСП. Главната цел на организационните съвети ще бъде да се предприемат стъпки към преучредяване и структуриране на местните партийни организации и връщането на доверието в БСП, заяви зам.-председателят на БСП Бойко Великов. По думите му процесът трябва да доведе и до прекратяване на политически и икономически зависимости на отделни лица, които тежат на партийните структури, и да се възстанови нормалната работа на членовете и активистите на левицата с хората от техните общности.
  Бурни дебати се разгоряха при обсъждането на състоянието на партийната организация в Хасково. Независимо от изключително слабото представяне на местния вот и факта, че БСП в града успя да вкара едва 2 свои представители в общинския съвет, депутатът Чавдар Георгиев, Милко Багдасаров и лидерът на левицата в града Иван Станчев настояха вместо организационен съвет да бъде избрана работна група, която да окаже помощ на партийната организация. Искането им не беше прието и НС гласува предложението на ИБ за организационен съвет с ръководител Станислав Владимиров.
 

Външната ни политика е небалансирана, създава разделения и конфронтация

Външната ни политика е крайно небалансирана и насочена към създаване на разделения и конфронтация, коментира Михаил Миков след заседанието на НС на БСП. По думите му това се отнася особено за политиката по отношение на Русия. "Всички български граждани са свидетели, включително и по отношение на ненужните действия, които трябва да афишират евроатлантическа съпричастност. Това е дълбок комплекс. Има министри, които смятат, че колкото по-кресливо заявяват антируски позиции, толкова по-големи европейци са. Те не държат сметка за интересите на България", подчерта Миков.
Според него температурата на отношенията между България и Русия е доста висока. "Има проблеми в ЕС, които пречат за развитие на партньорски и добри икономически отношения. Интересите на България винаги налагат да има добри икономически отношения както с Русия, така и с Турция. БСП винаги последователно е отстоявала позицията, че България няма право да загуби мястото си на транзитьор на пренос на въглеводороди от изток на запад", обясни Миков. Това, което се случи с "Турски поток", е голямото заобикаляне на България, смята той. Правителство се гордее с това, че прекрати проектите "Бургас-Александруполис" и "Южен поток" и че спря изграждането на АЕЦ "Белене", добави Миков.

 

 

В състава на РСФСР е образувана Чеченската автономна област

http://chronicles.actualno.com/v-systava-na-rsfsr-e-obrazuvana-chechenskata-avtonomna-oblast-news_510152.html

Чеченската република, известна още като Чечения или Чечня, е една от съставните части на Руската федерация, тя е част от Южния федерален окръг и Северокавказкия икономически район. Разположена е в Северен Кавказ, граничи с Грузия на юг, както и с няколко други руски административни единици – Ингушетия и Северна Осетия на запад, Ставрополски край на северозапад и Дагестан на североизток и изток. Общата площ на Чеченската република е 17 500 км2 и население 1 346 438 души (2014). Столица на р

Лесното стана, започва трудното, или как да се ограничат болничните легла

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261107_%D0%9B%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%2C+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE%2C+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BA

 Лесното...

Всички коментатори са единодушни, че за малка България наличните 349 болници и 51 505 болнични легла са много. И че те със самото си съществуване принуждават лекарите да ги запълват. "Разкритото легло е пълно легло" – гласи един популярен афоризъм в болничния мениджмънт. И те се запълниха - с
2 128 762 пациента през 2014 г. Мерките "срещу" тях са два вида: икономически и административни.

Икономическите изискват мощно развитие на системата за доболнична помощ. Лекарите в нея трябва да получат силни стимули за да лекуват пациентите си без да ги насочват към болниците. В тази посока министерството на здравеопазването направи първите стъпки – разработиха се нов тип "пътеки" за амбулаторна помощ, редица "болнични" клинични пътеки (КП) се превърнаха в амбулаторни и пр. Колкото и да са коректни, тези мерки изискват поне няколко години докато се прояви пълният им ефект. Така идва ред на

Административните мерки. Национална здравна карта (НЗК) ще ограничи броя на болничните легла до едно "прилично" средно европейско равнище. Сегашната версия на НЗК препоръчва минимум 33 659 и максимум 45 584 легла – т.е. имаме около 6 000 легла повече от максималния препоръчан брой. Предлага се около 3 000 от тях да се преобразуват в легла за долекуване, а останалите 3 000 да не се финансират от Касата.

Разработена е сложна методика за определяне на необходимите легла в отделните области и започва работа по областните здравни карти.

С всичко до тук е извършена огромна работа. Но така или иначе тя си е чисто административна, кабинетна или дори научна.

Започва трудното или политическото:
как да се определи кои точно да са тези три хиляди легла,
които няма да се финансират от Касата?


 - Може ли да има свободен избор?

"Пазарните" адепти изтъкват, че в условията на пазарна икономика единствено гражданинът трябва свободно да избира в коя болница да се лекува. И съответно държавата (министерството в случая) не трябва да ограничава този избор. Звучи логично – но на пръв поглед. Нормалният гражданин разбира от качеството на зеленчуци на пазаря, някои дори разбират от качествата на смартфони и хибридни леки автомобили, но от медицина не разбира и не трябва да разбира (освен от съветите в списанията за жени и "трета възраст"). Разбират лекарите. Значи само лекарите, като знаят ресурсите и капацитета на колегите си от болниците, могат да ни препоръчат да се лекуваме в тази или онази болница.

Но. Голяма част от лекарите работят и в болниците. За добро или за лошо лекарите са взаимносвързани в професионални и персонални мрежи. Има и лекарска етика ограничаваща взаимната критика. Има и... И - без да ги обиждаме, не можем да разчитаме на абсолютната им безпристрастност. Значи нашият "свободен избор" по определение не може да бъде съвсем свободен. При това положение

- Министерството поема ангажимент да разработи методика за избор

Като намерение логично и добро, но проблемно. Да си представим, че: в тази Методика са обхванати и най-дребните детайли на медицинското обслужване, тя е съобразена с най-добрите световни практики и е разработена от нашите най-големи медицински светила. И че в нея в област Я за лечение по КП 201-211 са препоръчани 20-те легла в отделение А на Болница Х и 15-те в отделение Б в Болница У.

Но - другите еднотипни отделения в останалите 5 болници на областта остават без финансиране от Касата. Каква ще е реакцията на шефовете им е лесно да се предвиди. Упреци по същността на методиката, недоверие в начина на нейното прилагане, обвинения в лични пристрастия (плюс подозрения за политико-икономически интереси). Протести. Стачки на персонала. Демонстрации на недоволни пациенти. Политици, говорещи за убийства и геноцид. Отмяна на Методиката и организиране на ново обсъждане през 2017 или 2020 година. Звучи прекалено познато, нали? Между другото нещичко вече започна.

Има и друго.

Една идеална методика е логично да открои предимство на болниците с по- и най-съвременна апаратура, с висококвалифициран персонал, дори и с по-комфортни "хотелски" условия. Естествено, че такива са университетските и поне някои от областните болници. Може би и някои от частните? Разбираемо част от по-малките общински болници не са такива. Значи – самата идеална методика вероятно ще неглижира значителна част от общинските болници. А те, без финансиране от Касата, ще тръгнат към фалит. За последствията – виж по-горе.

Значи въпросната Методика предварително прилича на обречена.

А дали пък...?

Всъщност в икономически план задачата изглежда така. Според Националната здравна карта в област Я се очаква през година Т да има примерно 2 000 пациента нуждаещи се от лечение по КП 201 – 211. За лечението им Касата е планирала сумата от 1 000 000 лв. (средно по 500 лв. за пациент). Според показателите за качество от бъдещата методика се задава въпросът "коя болница и кое отделение се наема да постигне най-високо равнище на тези показатели?" Или се създава процедура донякъде напомняща на обществена поръчка - инициира се конкуренция за постигане на най-високо качество. А ако се поставят и финансови изисквания – "коя болница/отделение ще предложи най-ниска цена", приликата става по-пълна.

Идеята не е толкова еретична – през деветдесетте години в Англия във финансирането на болниците се прилагаше договорното начало – болниците в конкуренция една с друга сключваха договори с финансиращия орган (там държавен) като договаряха количество, качество и цена на предоставяното лечение. Съвременни варианти на подобни договори там предвиждат много по-голямо ударение на качеството.

Не, че у нас при процедурите тип "обществени поръчки" няма недоволни. И все пак абсолютната прозрачност на условията, публичността на процедурите по оценяване, възможността за съдебен контрол и пр. са някаква гаранция за поне относителна честност.

Дали да не се помисли?

Как Саудитска Арабия (не) участва в битката срещу "Ислямска държава"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261106_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%28%D0%BD%D0%B5%29+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B

 Саудитска Арабия планира да екзекутира скоро над 50 души, осъдени за тероризъм. Това съобщават местни медии и това се възприема като предупреждение към всички, които искат да станат войнстващи джихадисти и да атакуват обекти в кралството. Според в. "Оказ" 55-ма чакат изпълнение на най-тежкото наказание заради това, че са виновни за смъртта на повече от 100 цивилни и на 71 служители на силите за сигурност. Някои от тях били свързани с "Ал Кайда", други били от Ауамия - шиитски град в богата на петрол провинция. През последните няколко години за нападения от 2003 до 2006 г., както и през 2009 г., бяха осъдени десетки, но за 10 години за атаки на "Ал Кайда" със стотици жертви са екзекутирани (по-рано тази година) само двама мъже от Чад.

Покрай възхода на "Ислямска държава" на Запад се появиха много критики към Саудитска Арабия. Докато някои от тях са по-меки и са свързани с обвиненията, че Рияд - един от най-важните регионални съюзници на Запада – не участва достатъчно активно в борбата с терористичната организация, други намират връзка между крайната форма на исляма, изповядвана в Саудитска Арабия – уахабизма – и религиозната мотивация, с която "Ислямска държава" оправдава варварските си деяния.

Многобройните скандали за нарушаването на човешките права в кралството (публични екзекуции, удряне с камшици и др.) допълнително наливат масло в огъня.

В."Уолстрийт джърнъл" предлага кратък систематизиран преглед как Саудитска Арабия участва във войната срещу "Ислямска държава" и виновна ли е за възхода й.

Операциите срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак

Саудитска Арабия има един от най-големите военни бюджети в света, а армията й е сред най-боеспособните в региона. От една година Рияд участва във водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" и бе сред тези, които първи бомбардираха позиции на джихадистите. Преди това Саудитска Арабия работеше заедно със САЩ за военно обучение на сирийски бунтовници.



Според някои анализатори обаче този първоначален ентусиазъм вече се е поизпарил и Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив са се отдръпнали от коалицията на Запада срещу "Ислямска държава". Каква е степента на това оттегляне е трудно да се прецени, тъй като Рияд не дава подробности за участието си в кампанията. Вашингтон също не дават информация за ангажираността на страните от Залива.

Една от възможните причини за това оттегляне е липсата на консенсус между страните от региона за начина на водене на битките срещу "Ислямска държава". Също така обаче специалистите смятат, че кампанията на Саудитска Арабия срещу подкрепяните от Иран бунтовници в Йемен отвлича вниманието ѝ от "Ислямска държава".

Бежанският въпрос

Гражданската война в Сирия и действията на "Ислямска държава" допринесоха за безпрецедентната имигрантска вълна в Европа и в други части на света. По оценки на ООН половината от 23-милионното население на Сирия (данни преди началото на конфликта)  или са я напуснали, или са вътрешно разселени.

В ЕС и САЩ се надигна вълна от гняв срещу Саудитска Арабия и други страни от Залива заради отказа им да приемат по-голям брой бежанци. От Рияд отвръщат, че са дали право на пребиваване на впечатляващите 2.5 милиона сирийски бежанци. Освен това страната е дарила най-малко 90 милиона долара на агенцията за бежанците на ООН през 2015 г.


Причината за това разминаване в мненията вероятно се дължи на факта, че Саудитска Арабия и нейните съседи не са подписали Конвенцията на ООН за бежанците и следователно не изпълняват международно приетата процедура за настаняване на бежанци. Според експерти в страната са влезли много сирийци, но точният им брой не е ясен. Обикновено Рияд не им дава бежански статут. Вместо това повечето влизат в страната с визи за чуждестранни работници.

Финансиране на тероризъм

Теорията, че Саудитска Арабия финансира "Ислямска държава", е широко разпространена. Някои дори твърдят, че Рияд е "създал" терористичната организация.

Доклад на Вашингтонския институт от юни 2014 г,. стига до извода, че са налице голям брой дарения за "Ислямска държава", направени от саудитски граждани в качеството им на частни лица, въпреки че страната се опитва да спре тези дарения. "Донори от страните от Персийския залив – сред които се смята, че саудитците са най-щедри – са пренасочили стотици милиони долари към Сирия в последните години, включително към "Ислямска държава" и други групировки", гласи заключението на доклада.

Вероятно тези пари са изиграли роля в развитието на "Ислямска държава" и други подобни организации. Тези дарения обаче едва ли вече имат толкова фундаментално значение, предвид другите канали, чрез които се финансира терористичната групировка.

По-тревожен факт е броят на гражданите на Саудитска Арабия, заминали за Сирия, за да се включат в редиците на "Ислямска държава". Смята се, че те са най-малко 2500 души, което превръща Рияд в един от основните източници на чуждестранни бойци за групировката.

Допирните точки в идеологията

Макар "Ислямска държава" и Саудитска Арабия да се смятат взаимно за врагове, не може да се отрече, че имат много допирни точки по отношение на религиозните схващания.

Според информация на Дейвид Къркпатрик от "Ню Йорк таймс", когато терористичната организация започна да затваря училищата в завладените територии, тя е принтирала копия на саудитски учебници, достъпни в интернет. Други отбелязват, че някои от най-бруталните наказания на "Ислямска държава" - като например пребиването с камъни до смърт заради изневяра – е често срещано и в Саудитска Арабия.


Властите в Рияд се опитват да се справят с имамите, които проповядват по-крайна версия на исляма. Освен това страната е инвестирала доста в институции, чиято цел е да "превъзпитат" екстремисти и терористи, включително и такива от "Ислямска държава".

Въпреки това редица експерти изтъкват, че макар политическият елит да подкрепя провеждането на реформа, той е тясно свързан с духовниците уахабити, които имат сериозно влияние в страната. Макар Рияд да налага ограничения на имамите, които открито подкрепят "Ислямска държава", такива мерки не се взимат срещу проповедниците, чиито учения подхранват екстремизма.

Най-голямото притеснение е, че Саудитска Арабия просто е насочила усилията си срещу влиянието на шиитски Иран, вместо срещу "Ислямска държава". "Усещането ми е, че колкото и грозно да звучи, в момента "Ислямска държава" е удобен временен съюзник на Саудитска Арабия, доколкото отклонява вниманието към себе си и позволява усилията на Рияд да бъдат насочени срещу Иран и неговите поддръжници", обобщава специалистът по Близкия изток от Великобритания Кристофър Дейвидсън.

10 причини защо трябва да следим климатичната среща в Париж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261105_10+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0

 Защо климатичната конференция (COP21) в Париж, която започва на 30 ноември, трябва да се следи внимателно (за скептиците има бележка накрая)? Ето поне 10 причини за това:

1. Срещата ще приключи със споразумение, което ще има пряко отношение към развитието на българската икономика, енергетика и околна среда. Ако един ден кажем, че някой ни е наложил това споразумение или че то не е достатъчно амбициозно или ясно, ще трябва също да кажем, че ние сме можели да участваме по-активно и по-конструктивно в неговото разработване.

2. България участва пряко (с изказване на президента) и като член на Европейския съюз в срещата и във всичките й подготвителни стъпки.

3. Около 150 държавни глави и ръководители ще вземат участие. Най-малкото това е знак за важността, която правителствата по света отдават на СОР21. (Това поне би трябвало да е аргумент за всички онези, които никак не се вълнуват от съдържанието на срещата.)

4. Климатичните конференции и процесът, от който те са най-публичната част, вече радикално промениха световната енергетика и в голяма степен световната икономика.

5. България се намира в регион, който според повечето климатични модели ще бъде, и вероятно вече е, сред по-сериозно засегнатите от климатичните промени.

6. Смята се, че климатичните промени могат сериозно да се отразят на бежанските вълни, които да подложат европейската и националната ни сигурност на сериозен риск. Според някои коментатори климатичните промени вече имат реално отражение върху конфликти и бежански движения, които ни материално ни засягат. Позицията "няма такова нещо" е крайно повърхностна позиция.

7. Климатичната и енергийната дипломация е вече много сериозен сектор в международните отношения. Независимо каква е националната ни позиция за климата, крайно неразумно е просто да не участваме в този процес или да участваме на принципа "каквото кажат другите".

8. Климатичната сигурност и енергийната сигурност са две тясно свързани теми, които се третират в тясна връзка от научните, политическите и бизнес средите по света. Ние говорим постоянно за енергийна сигурност, но ограничаваме този разговор до няколко газови проекта. Това е все едно да водиш разговор за сигурността и удобствата на своя дом и да сведеш разговора единствено до това дали имаш топла вода или не. Климатичната сигурност е една от основните рамки, в които се водят сериозните разговори за енергийна сигурност.

9. Споразумението в Париж ще се отрази на възможностите на иновационните сектори в България. Българският ИТ сектор например, с чието разрастване с основание се гордееем, ще получи нови възможности за развитие в зависимост от това какви са резултатите и сигналите от парижката конференция. Други сектори също.

10. Това да знаем какво става в Париж, как се стигна дотам и още по важно - какво следва оттук нататък, ще ни направи политически и икономически по-умни. Умното отразяване на процеса СОР ще даде възможност този процес да се демократизира повече, защото повече хора ще могат да следят какво се случва и ще могат да изразят позиция. Нямаме никакво основание да не знаем какво ще се случи в Париж и как случилото се ще се отрази на нашия живот.

Бележка за скептиците: Казаните по-горе неща често предизвикват реакции от типа "няма промени на климата", "това е конспирация на някой си", " хората не са го предизвикали" или "и да са го предизвикали, нищо не могат да направят по този въпрос". Това са несъстоятелни и дълбоко провинциални реакции. Дебатите за климатичните промени са един род въпроси, политическият и икономическият процес са свързани, но са друг тип въпроси. Нека не ги смесваме безразборно и нека не оставаме завинаги извън играта, защото в момента не сме на терена.

Как Русия заобича войната, когато Западът се разочарова от нея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261104_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1

 Кремъл захвърли ценностните и икономически ограничения във външната политика и повярва във военната сила след Грузия, Крим, Донбас и Сирия в момент, когато Западът се разочарова от употребата ѝ в Ирак, Либия и Афганистан.

Това коментира анализаторът Владимир Фролов в статията си "Дипломацията на освобождението" на страниците на московския в."Ведомости".

Той смята, че от началото на 2014 г. Русия води нова външна политика, захвърляйки много от постиженията на постсъветската дипломация.

Партньорството - ненужно и опасно

"Стратегическият курс на тясно партньорство със Запада и интегрирането в западните институции е признат за ненужен и дори опасен. Той създава плацдарм за политическо, правно и ценностно влияние на Запада върху вътрешните процеси в страната и на настроението на гражданите ѝ.", казва Фролов. Той допълва, че от гледната точка на Кремъл това са политически рамки и правни ограничения, пречещи на обитателя му да действа както иска.

През последните години руският елит бе в състояние на психологически дискомфорт заради нуждата да поддържа илюзията за общи ценности със Запада, докато перспективата за интегриране с него се отдалечава, допълва авторът.

Според него да се сложи край на това лицемерие е пречела единствено плашещата неизвестност какво ще се случи при напускане на парадигмата на партньорството и стигане до конфронтация със Запада.

"Присъединяването на Крим е този скок в неизвестността и бързо се изясни, че в тази нова ситуация има не само живот, но и нови интересни перспективи. Приятен бонус се оказа възможността повече да се не преструваш и да живееш в хармония със себе си. В известен смисъл това си беше "освобождение".



Как Кремъл разбира свободата

Владимир Фролов изброява какво съдържа новият курс на Русия – максимално независима политика, свободна от каквито и да е влияния и ограничения, блокиране на всякакво външно въздействие върху вътрешните процеси в страната. Това е курс към абсолютен вътрешен суверенитет като право на властта да прави каквото си ще в Русия, обобщава той.

Що се отнася до разбирането на руските власти за свобода, то е да не спазваш международните правила, уж формирани без участието на Русия (след като тя е изгубила студената война) и насочени да сдържат претенциите на Москва за водеща роля в света, смята Фролов. "Правилата може да се нарушават относително безболезнено – та нали няма да стане по-лошо от това, ние и така сме си в режим на санкции."

Получава се така, че там, където преди руската външна политика е настоявала да се спазват главните принципи на международното право и основите на световния ред – уважение към суверенитета, териториалната цялост, признаването на границите, неупотребата на военна сила, ненамеса във вътрешните работи – днес Москва вижда във всичко това инструменти, които да използва по собствено усмотрение.

"Всички нарушават правилата, говоренето, че те са "свети", е само лицемерие, Русия трябва да има същото правило да нарушава правилата, каквото имат и САЩ. Фактически, както отбелязва Иван Кръстев, днес Русия провежда "реверсивен инженеринг" на външната политика на Запада – копира много от неговите методи, които по-рано решително осъждаше."

Каква е стратегическата цел на "дипломацията на освобождението"?


Отговорът според Фролов е "геополитически паритет със САЩ, разбиран като т.нар. право на Русия да държи втория ключ към повечето глобални и регионални проблеми, задължително да се обсъждат с Москва всички силови действия на САЩ и дори тя да има право на вето върху тях в зоните на жизнено важни руски интереси". Иначе казано, идеалът е завръщане към системата на двустранни консултации от времето на късния Леонид Брежнев – края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ век – по ключови международни проблеми в ситуация на отсъствие на каквато и да е взаимна зависимост.



Доброто ченге

Днес в Сирия се утвърждава новата глобална роля на Русия като балансьор и "добрият световен полицай", сдържащ САЩ от прилагането на сила срещу суверенни държави с цел смяна на режима в тях, защото - според Москва - това винаги води до дестабилизация, анархия и хаос, подкопава държавността и създава недържавни играчи, каквито са терористите. Русия се възприема именно в лагера на "полицаите", а не сред "лошите", защото - както самата тя смята - разполага с различни и по-ефективни методи.

Като повтаря, че Русия се възприема като сила, сдържаща хаоса от "цветните революции", авторът посочва, че за целта Москва събира около себе си международни коалиции срещу този "хаос", но без да обвързва участниците в тях с някакви съюзни ангажименти. Тя не само предполага директно силово противодействие на външната намеса в районите на нейните "привилегировани интереси", (най-вече бившият СССР), но и се стреми да дискредитира и окончателно да обезсмисли ценностния подход при определяне на това дали един режим е легитимен. Русия подменя легитимността с легалност и процедурност и анулира концепцията за суверенитет като отговорност на властта на първо място към сигурността и живота на гражданите.

Непредсказуемостта като сила

Ако преди партньори се печелеха с предсказуемостта на руската външна политика, то днес нейната непредсказуемост се смята за новата ѝ сила. "Когато никой не знае какво да очаква от теб, всички стават предпазливи и дори те уважават. Преднамереното дезинформиране на партньорите стана ефективен дипломатически инструмент, позволяващ увеличаване докрай на ефекта на стратегическата изненада. Отсъствието на ясно разбиране на целите и средствата на Русия ги кара да ѝ правят отстъпки."

По повод пропагандата Фролов обяснява, че от средство за съпровождане на политики тя се превръща в съдържание на политиката, в инструмент за формиране на изгоден наратив, в който по-удобно и ефективно да постигаш собствените си цели. Реалността умишлено се опростява и изкривява до неузнаваемост, за да бъдат ограничени възможностите на "нашите партньори" и да се разширят нашите собствени - например, войната на Башар ал Асад със сирийската опозиция се представя като "борба с тероризма на "Ислямска държава".



"Голямата иновация" - военната сила

Именно тук стигаме и до най-голямата иновация - признаването от съвременна Русия на полезността на военната сила (в дозирани мащаби и в определени райони) като инструмент за бързо постигане на политически цели. В същото време атрофират руските инструменти на т.нар. мека сила - икономическа помощ, търговия, инвестиции, култура.

"Свободата и военната сила като инструмент за външна политика означават и край на контрола над въоръженията. Той си е нечий чужд дневен ред, който ни беше наложен, за да ни отслаби, а и колапсът на СССР започна с Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват от 1987г. Повече няма да допускаме ограничения на свободата ни да създаваме и използваме инструментите на военната сила. НАТО искат да промени Виенския документ, за да понижи още повече прага, отвъд който трябва да има уведомяване за внезапни учения? Не ни интересува - ние си ценим нашата непредсказуемост, включително и военната такава. Никакви нови съкращения на стратегическите нападателни оръжия и никакво нов договор за обикновените оръжия в Европа.

Абсолютният приоритет 

е да се блокира военно-политическото и търговско-икономическото влияние на Запада в бившия СССР като канал за пренасяне на чужди ценности в слабите места на Русия. Отворен остава въпросът за влиянието на Китай в Централна Азия. Разбира се, че е невъзможно блокирането на нов Път на коприната, стига финансовите му ресурси да се използват за развитието на Русия, както и при условия да няма никакво военно присъствие на Китай в района. Прокарването на идеята за общо пространство с ЕС от Лисабон до Владивосток е инструмент за сдържане на двустранното сътрудничество между ЕС и страните от ОНД по пътя на интегрирането към европейските стандарти."

Фролов обръща внимание, че тази "външнополитическа свобода" всъщност намалява акцентирането върху Евразийския съюз. Причината е, че при налагането от Москва на стоковите контрасанкции осъзнаха, че всяка интеграция - дори в евразийската ѝ специфика - ограничава свободата на действие на Русия и поставя ефективността на политиката ѝ в зависимост от интересите на по-малките партньори.

Казано накратко, "веднъж опитали свободата, те вече не могат да се примирят да я ограничава Лукашенко, поради което днес се търсят нови рамки за руското лидерство в бившия СССР, преди всичко в сектора на сигурността, където доминирането на Русия е абсолютно".



Новата формула за Европа

Все още се търси новата формула за отношенията с Европа, но е ясно, че тя трябва да е отделна от тези със САЩ. Засега се смята, че това трябва да е нещо като Хелзинки-2 - разведряване и търговия при пълна ненамеса в делата на Русия и вътрешната политика на бившите съветски републики, както и възлагане на големи надежди на Германия с предстоящото нейно председателство на ОССЕ през 2016 г.

Целта е да се засили самостоятелността на Европа спрямо американското влияние и решаване на всички европейски въпроси по подобие на реда след Виенския конгрес от 1815 г. - във формат "Концерт на великите европейски държави": Русия, Германия, Франция, Италия. Ще има нови проекти за европейска сигурност по примера на инициативата на Дмитрий Медведев от 2008г., насочена към подкопаване военните гаранции в НАТО. Дори "завоят на Изток" засега изглежда повече като инструмент за влияние върху отношенията с ЕС, а не като самостоятелен приоритет.

В заключение

Фролов казва, че е доста популярна представената от него "външна политика на свободата", която се е превърнала в ключов ресурс за вътрешнополитическа подкрепа и легитимност на ръководството на Русия. (По данни от октомври на "Левада център" близо 30% от руснаците казват, че се гордеят от независимата външна политика на страната си.)

"Външната политика стана и елемент на развлекателната индустрия - тя е удобна тема за разговори, защото е лесно да обсъждаш кривините на Запада и "Ислямска държава", но не е безопасно да повдигаш темата за безобразията на някой руски губернатор."

За пъв път в постсъветската история на външната политика на Русия тя е откъсната от икономическите интереси и възможностите на страната. Те са изтласкани на заден план, а някои външнополитически успехи направо нанасят щети на икономиката. Понятно е, че не може да се продължава така безкрайно и предстои пренастройване в полза на икономическите интереси. И тогава ще стане известна реалната цена на "дипломацията на освобождението".

За една нощ компотът от гнилата ябълка се превърна в мафиотска отрова и героите станаха жалки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261103_%D0%97%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D1%89+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%

 

Министър и партиен лидер отказаха изненадващо пресконференция, след като изпиха компота на Ченалова

Животът ни като в приказка ще продължи и през следващите 10 дни, та чак до 9 декември, когато трябва да се гласуват промените в конституцията. Някой спомня ли си вече, че крайната цел беше да се реформира съдебната власт в България?!

 

Последното изречение на миналата седмица е: “Гнилата ябълка” на тази съдебна система заспа като усърдна домакиня, която консервира у дома компромати, събуди се в тога на “протестър”, задряма като “нов вид защитен свидетел” и осъмна като камикадзе на мафията в България.

 

Първото изречение за новата седмица е: Радан Кънев и Христо Иванов се отказаха от пресконференция в понеделник, защото и

 

те вече не знаят в

 

какво точно се

 

забъркаха, след като

 

изпиха компота от

 

гнили ябълки

 

Понеже българите много бързо забравят, ще припомним, че двамата политици поискаха в петък обща позиция по темата “Ченалова” от всички реформатори.

И така замалко, както в събота написа “24 часа”, един съдия, който призна публично, че е правораздавал по поръчка, а не по убеждение, щеше да стане аргумент на цяла политическа сила да формира своята партийна позиция по недостатъците на съдебната система.

Не минаха и 48 часа, и двамата най-говорещи на тема “съдебна система” коренно обърнаха тезите си. Те вече не искат оставка на главния прокурор Сотир Цацаров, те вече смятат, че писмото на “Медиапул” е фалшификат и затова Брюксел го е опровергал. До оня ден министър Христо Иванов беше толкова въодушевен от същото писмо, че го внесе за разглеждане във Висшия съдебен съвет и поиска дебат. Без да знае, че три часа по-късно Брюксел ще опровергае “Медиапул”. На два пъти.

 

Най-измамена в тази приказка е г-жа Ченалова,

 

в чието лице двамата политици вероятно виждаха най-бързото решение на “проблема Цацаров”.

Радан Кънев видя зад “тогатата ѝ на протестър” криминална фигура, която движи “Ченалова” и отново тя се превърна в “гнила ябълка”.

А “протестърите”, които не успяха да проследят бързите въртеливи движения на двамата политици, пожелаха Ченалова в парламента.

Понеже приказките трябва да се повтарят, ви припомняме какво се случи в предишната.

 

Сряда, 25 ноември: “Медиапул” пробва да свали Цацаров с писмо фалшификат

 

В сряда късно вечерта близкият до ДСБ сайт публикува дописка под заглавие “ЕК настоява за обективна проверка на “Яневагейт” и оттегляне на главния прокурор”.

 

Четвъртък, 26 ноември: Тройна атака

“Атентатът” срещу Цацаров прерасна в троен в четвъртък. По това време главният прокурор бе извън България.

Сутринта на редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), правосъдният министър Христо Иванов постави въпроса за публикуваното от “Медиапул” и така легитимира лъжливото съобщение.

Три часа по-късно представителят на Европейската комисия в София Огнян Златев разпространи официално становище, че ЕК не е писала такъв документ, за какъвто твърди “Медиапул” и че ЕК никога не е искала отстраняването на главния обвинител.

Висшият съдебен съвет реши да не се занимава с въпроса.

Съдия №1 Лозан Панов обаче предложи президентът Росен Плевнелиев да инициира комисия, която да разследва съдържанието на разговорите между бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева и отстранената оттам съдийка Румяна Ченалова.

Часове по-късно президентът отказва.

Междувременно етичната комисия на ВСС изслуша близо час Ченалова, която преди срещата обяви пред журналисти, че “без натиск, много елегантно, била получавала указания от Янева как да се решават определени търговски дела”. Сред тях обаче не било това за “Белведере”, предизвикало коментара на френския посланик за “гнилите ябълки” в съда.

Третият фронт срещу Цацаров в четвъртък бе в парламента, където заседаваше комисията по промени в конституцията. Бяха представени всички предложения. 80% от които са на реформаторите, но не всички те ги подкрепят. Идеите са мандатът на главния прокурор да бъде намален от 7 на 5 години, да може да бъде освобождаван предсрочно, ако ВСС и президентът решат, че не се справя с функциите си, да има независим от него зам. главен прокурор за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Предложенията, направени между първо и второ четене на поправките на конституцията, не бяха гласувани от комисията, защото присъстваха само 8 от 15-имата ѝ членове.

Петък, 27 ноември: На тема съдебна система не желая никой да ми казва “Добър ден”, отсече Борисов

В петък скандалът предизвика гневната реакция на завърналия се часове по-рано от визита в Китай премиер Бойко Борисов. По повод поредната, след две неупешни номинации за генерален адвокат в Съда на ЕС в Люксембург премиерът заяви, че не иска повече да го питат за съдебната система, за да не го обвинят, че я подлага на натиск.

Не желая на тема съдебна система никой да ми казва “Добър ден”, отсече Борисов.

И иронично предложи правосъдното министерство да номинира за поста Янева и Ченалова, били идеални, като ги слушал по телевизиите. “Не искам да ги “опраскам”, а да ги издигам”, подчерта премиерът.

Скандалът бе коментиран и от лидера на ДПС Лютви Местан - “крайният прицел на авторите на този сценарий е фигурата на премиера”. “Някой има интерес премиерът да бъде пакетиран с главния прокурор.

И за да е по-пикантна тази манджа, трябва да бъде поръсена с добре познатия лют пипер Делян Пеевски”, каза Местан.

А Брюксел за втори път официално заяви, че не е призовавал главния прокурор да се оттегли.

Второто официално писмо бе от Маргаритис Схинас, ръководител на Службата на говорителите на Еврокомисията.

Събота, 28 ноември: Министър Иванов отрича да иска да свали главния прокурор

В събота правосъдният министър Христо Иванов призна, че заглавието на дописката в “Медиапул” е било абсолютно спекулативно и естествено опровергано. Според него целта на атаката била нещата да продължат постарому и да бъде свален от поста си, защото “имало хора, които го искат”.

Правосъдният министър Христо Иванов отрече да е искал да отстрани от поста му главния прокурор Сотир Цацаров.

“От началото на скандала единственото, което съм искал, е да има ясна проверка на всички факти”, каза той.

Неделя, 29 ноември: Радан Кънев видя в Ченалова инструмент на мафиотски интерес

През уикенда тона още повече смекчи и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

“Румяна Ченалова брани мафиотски интерес - не е толкова смела да говори тези неща без огромен гръб зад себе си. Става дума за криминална фигура, за корупционни среди, които са ѝ гарантирали безопасност”, каза Кънев пред Би Ти Ви.

Той отрече версията, че реформаторите заедно с Ченалова се опитват да бутнат главния прокурор.

“Тук има опит да се рекетира главният прокурор през устата на тази жена. Никой в Реформаторския блок не иска да маха главния прокурор”, подчерта Кънев. Той инфомира, че е разговарял с премиера по въпроса и е готов да обсъди с Цацаров свои идеи за операция “Чисти ръце”.

Така приказката завърши в неделя.

В четвъртък комисията по промените в конституцията ще гласува внесените между първо и второ четене предложения. Най-вероятно идеите за орязване на мандата на главния прокурор няма да минат. Ще бъдат подкрепени текстовете, около които се обединиха всички политически сили на първо четене.

Най-важният от тях е разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска.

Спорните моменти са два - прокурорите да имат превес над парламентарната квота в прокурорската колегия, каквато имат съдиите в съдийската. Другият е дали сегашният ВСС да бъде разпуснат предсрочно или да изкара 5-годишния си мандат до октомри 2017 г., разделен на две колегии. Шефът на парламентарната правна комисия - Данаил Кирилов от ГЕРБ, предпочита втория вариант, другият би намирисвал на реваншизъм.

Може и да се приеме идеята парламентът да избира своите 11 представители във ВСС с поне 160 гласа, а не както досега с обикновено мнозинство. Това е препоръка на Венецианската комисия, така се избират 11-те съдебни инспектори.

След гласуването в комисията промените в конституцията влизат в пленарната зала на 9 декември. После ще следва още трето тяхно гласуване.

А иначе съдебната система трябва да носи справедливост за гражданите. 

"Ислямска държава" с нова военна база извън Ирак и Сирия

http://petel.bg/Islyamska-darzhava-s-nova-voenna-baza-izvan-Irak-i-Siriya__135765

Терористичната групировка „Ислямска държава“ е засилила присъствието си в Либия и е създала нова военна база в град Сирт, на брега на...

Айфеловата кула светна в зелено за срещата за климата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261102_+%D0%90%D0%B9%D1%84%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%

 Сините, бели и червени цветове на френския флаг, които покриваха Айфеловата кула след терористичните нападения от 13 ноември в Париж, вече ги няма. Вместо това, кулата светна в зелено, пише американският вестник The New York Times.
Зелено като дървета, чиито стилизирани, виртуални фигури се прожектират на парижкия символ, в чест на конференцията на Обединените нации за изменението на климата, която ще се проведе във френската столица през следващите две седмици.
Проектът се нарича „Едно сърце – едно дърво“. Той позволява на участниците да добавят едно дърво към инсталацията чрез сайта на проекта или мобилното приложение, като закупят виртуална дърво. Чрез тази покупка се гарантира засаждането на истинско дърво, като част от програмите за залесяване, свързани с проекта, включително в Бразилия, Перу, Сенегал, Кения, Франция, Индия и Австралия.

Богатите страни трябва да дават повече чуждестранна помощ за спиране на климатичните промени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261101_+%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D1%

 Британският премиер Дейвид Камерън настоява богатите страни да дават повече чуждестранна помощ за спиране на климатичните промени и призовава световните лидери да подкрепят правно обвързващи споразумения по време на разговорите Париж, пише британският вестник The Telegraph.
Очаква се премиерът да призове бизнеса да направи повече, за да се справи със замърсяването. Камерън предупреди, че „изменението на климата е твърде голям проблем, за да се справят правителствата самостоятелно“.
Призива идва в навечерието на срещата на 150 световни лидери, които ще се съберат във френската столица в понеделник за началото на дългоочакваните преговори за това как да се справим с глобалното затопляне.
Около 2500 демонстрации се проведоха в целия свят, а протестиращите призоваха политиците да постигнат ефективни споразумения за намаляване на въглеродните емисии и опазването на околната среда.

Барак Обама и Франсоа Оланд отдадоха почит на жертвите на атаките в Париж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261100_%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA+%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B8+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B0+%D0%9E%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4+%D0%BE%D1%82%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%8

 Американският президент Барак Обама се присъедини към френския си колега Франсоа Оланд, който отдаде почит на жертвите от атентатите в Париж в концертната зала „Батаклан“, ден преди официалното откриване на конференцията на ООН за климата, предадеAFP.
Двамата лидери, заедно с кмета на Париж Ан Идалго, поднесоха цветя на мястото, където 90 души бяха убити от въоръжени джихадисти и атентатори самоубийци на 13 ноември. Над тях летяха хеликоптери, а полицията затвори улиците, като част от мерките за сигурност преди срещата на 150 световни лидери, които ще преговарят днес в Париж.

Германия призова да се създаде съюз срещу „Ислямска държава“ с участието на Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261099_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%8

  Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен призова за създаването на „временен политически съюз“ против терористичната групировка „Ислямска държава“, пише руският вестник „Российская газета“.
По нейните думи, трябва да се обединят Германия, Франция, САЩ, Китай, Турция, Иран, арабските страни, както и Русия. „Борбата срещу „Ислямска държава“ трябва да бъде основен приоритет“, каза тя. 
Целта на коалицията е отслабването на групировката, ограничаване на нейното разпространение, унищожаване на терористичните тренировъчни лагери и възвръщането на контрола над окупираните градове. В допълнение, фон дер Лайен призова умерените мюсюлмани в региона да покажат, че „Ислямска държава“ няма нищо общо с исляма.

Руски въздушни удари убиха най-малко 30 души в Северозападна Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261098_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%BD%D0%B8+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE+30+%D0%B4%D1%83%D

 Въздушни удари, за които се смята, че са били извършени от руски самолети, убиха най-малко 30 души в град Ариха, в Северозападна Сирия в неделя, съобщи Reuters. Нападението е част от засилените руски военни действия в близост до границата с Турция.
В отделни въздушни удари близо до границата с Турция, вероятно руски изтребители са ударили депо за камиони, което беше улучено и в четвъртък, унищожавайки 10 ремаркета и убивайки петима души. 
Представители на министерството на отбраната на Русия не бяха открити за коментар. Сирийците в областите на Северозападна Сирия, в близост до турската граница, докладваха за интензивни въздушни удари в дните след като Турция свали руския военен самолет.

Нашествието на дроновете

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261097_%D0%9D%D0%B0%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5

 

Пускат безпилотен самолет и за премиерата на „Междузвездни войни: Епизод 7“

Един милион дрона само в САЩ се очаква да бъдат изкупени за предстоящите коледни празници. Това са поне милион потребители, които ще се юрнат да усвоят управлението на новите си лъскави играчки, за да не ги разбият в някое дърво или електропреносен кабел. Предлаганите видове са най-различни – от хартиени през реактивни или управляващи се с очила за виртуална реалност, до такива които правят селфи или са с размера на човешка длан. Повечето модели предлагат камера с висока резолюция и независимо дали са направени за новобранци или експерти, управлението им не е толкова сложно и различно, въпреки че всеки модел има своите силни и слаби страни.

Сред най-новите попълнения на пазара са двете предложения на DJI Phantom 3 Professional и Phantom 3 Standard. Както може да се предположи от имената, единият е насочен към по-опитните потребители и е оборудван с камера от висок клас, докато другият е насочен към тези, които тепърва навлизат и искат да научат тънкостите на фотографията с безпилотен самолет.

Другите две предложения са от фирмата Parrot – Bepop 2 и 3DR Solo, които са създадени като лесни за употреба дронове. Solo е малко по-различна от другите модели с това, че предлага някои усъвършенствани, автоматизирани режими на полет, но не се предлага с камера, въпреки че има стойка за GoPro. Затова спецификациите на Solo, посочени по-долу, включват най-високия клас камера на GoPro, Hero4 Black която може да бъде прикрепена към дрона.

 

 

Последното предложение е за почитателите на Star Wars – от фирмата Air Hogs, – Millennium Falcon Quad. Това е дрон с размери от 15 см., който е изработен от пяна и има лесно управление, с което бързо ще свикнете и е от официалния мърчандайз на „Дисни“, съпътсващ премиерата на епизод 7. Няма камера, но малките му размери позволяват летенето вкъщи, което е и препоръчително. Този дрон не може да участва в сравнението с останалите, но ако очаквате с нетърпение новия епизод на Star Wars със сигурност ще искате да го притежавате.
Няма да споменаваме всички възможности, които технологиите на дроновете предлагат, като максимална температура на работа, точност на местоположението при зависване и видеопреносни системи. Тук ще се фокусираме върху някои от основните параметри.

 

Време на полет

 

За Phantom 3 Professional максималното време което може да прекара във въздуха е 23 миути, а за Phantom 3 Standard е малко повече – 25 минути.
Parrot сериозно изоставаше от конкурентите с първия модел на Bepop , който можеше да лети в продължение на само 11 минути. Bepop 2 обаче вече може да лети 25 минути, докато 3DR Solo успява да издържи 20 минути.

Да управлявате дрон без пряка видимост е плашещо преживяване. Тези модели предлагат функцията за автоматично връщане, но въпреки това, когато дронът изчезне в далечината няма сигурност, че всичко ще е наред, докато не чуете отново успокояващото бръмчене.
По-опитните водачи може да искат да използват своя безпилотен самолет на голямо разстояние. Имайте предвид, че обсегът варира в зависимост от електронните смущения и други препятствия. Phantom 3 Professional предлага несравнима свобода със своите 5 километра обсег, докато при Phantom 3 Standard може да бъде достигнат само един километър. Дроновете на Parrot също са с по-ограничен обсег, който е 2 километра за Bepop 2 и едва 800 метра за 3DR Solo.

 

Максимална скорост


Освен ако не снимате мотоциклети, леки автомобили или други бързо движещи се обекти, максималната скорост на дрона не е от толкова голямо значение. Всеки един от тези модели е достатъчно пъргав да направи проследяващи снимки на скиори, сноубордисти, сърфисти или други екстремни спортни изяви.

Двата варианта на Phantom 3, както и Bepop 2 имат максимална скорост от 60 км/ч, докато при 3DR Solo тя е значително по-висока - 89 км/ч.

Лекият Bebop 2 сериозно превъзхожда конкурентите със своите 500 грама. Това не е от значение и когато дронът е във въздуха, но дава известно спокойствие, ако се разбие в земята. Теглото е от значение, когато трябва да носите далеч безпилотния самолет. Другото предложение от Parrot е малко по- тежко от конкурентите с теглото си от 1.5 кг. При Phantom 3 то е 1.28 кг. за Professional и 1.22 кг. за Standard.
 

Резолюция на снимане

 

Тук няма много вариации. Повечето висок клас дронове заснемат ясни кадри, въпреки че Bepop 2 има камера с 14 мега пиксела която предлага малко по-висока разделителна способност. Phantom 3 Professional има същата резолюция като на Solo или по- точно на GoPro Hero4, която е 12.4 мега пиксела и 12 мегапиксела за Standard

При максималната видео резолюция пък ясен победител е Phantom 3 Professional със способността си да записва 4.7К видео, въпреки че GoPro Hero4 на Solo също може да снима 4К видео. Hero4 Black може да записва и с качество 1080p при 120 кадъра в секунда, което е полезно, ако искате да направите видео със забавен каданс, което камерите на Phantom 3 не могат. Phantom 3 Standard снима видео с резолюция 2.7К, а „Bepop 2” записва с резолюция1080p.

 

Умни режими на полет


През последната година производителите на безпилотни самолети поставят акцент върху автономните режими на летене, които правят заснемането на великолепни видео кадри по-лесно от всякога. Функцията „Следвай ме“ (Follow Me), позволява на дрона автоматично да проследява даден обект, но 3DR Solo промени всичко с пускането на първия "умен дрон".
В допълнение към Follow Me, Solo има най-широк набор от функции. Една от тях е „Орбита“ (Оrbit), с която може да обикаля около всеки предмет в радиус, определен от пилота. Друга полезна функция е „ Кабелна камера“ (Cable Cam) с която снимате като с камера плъзгаща се по кабел във въздуха между две определени точки. За да останете фокусиран върху кадрите по време на полет и да направите най-впечатляващите снимки помага функцията „Пътни точки“ (Waypoints), която позволява на дрона да лети автономно през предварително определени точки, за което трябва отделно приложение и малко технически знания. Другият модел на Parrot, Bepop 2, не може да се похвали с този набор от функции. При него е налична само функцията „Следвай ме“(Follow Me).


DJI добави набор от интелигентни режими за полет на новите Phantom 3. Това добави функции, като „Пътни точки“ (Waypoints) и „Орбита“ (Оrbit) или, както DJI я нарича Point of Interest, също така и „Следвай ме“ (Follow Me), но все пак Solo ги надминава по отношение на автономната функционалност.

 

Има много показатели, които да се вземат предвид при избора на безпилотен летателен апарат и кой е ще най-подходящ за това, което възнамерявате да снимките. Phantom никога не са били лесни за управление, а най-новите модели са оборудвани с камера и могат да предложат по нещо на пилотите с повече или по-малко опит.
Solo има предимство с големия избор от режими на полет, както и скоростта, но цената му е най-висока заради камерата GoPro. Силата на Parrot – „Bepop 2”, е най-вече теглото му, поради липсата в интелигентни режими на полет и малката резолюция на видеото.

Важна част от новия Airbus A330 neo

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261096_%D0%92%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+Airbus+A330+neo

 Rolls-Royce пусна тази снимка от фабрика си на най-новия турбовитлов самолетен двигател Trent 7000. Това е седмото поколение на модела Trent и е специално създаден за очаквания пътнически самолет Airbus A330 neo.

Airbus A330 neo е наследник на A330 и ще бъде двумоторен реактивен пътнически самолет с широко тяло и се очаква неговите двигатели Trent 7000 да консумират по-малко гориво и да бъдат по-тихи. Можете да видите 285 сантиметровия диаметър и перката на двигателя с 20 остриета.

SpaceX тества стартова система

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261095_SpaceX+%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0

 След две години, SpaceX ще започне да превозва астронавти в орбита. Но преди да може да направи това, компанията за космически полети ще трябва да докаже на НАСА, че това ще бъде безпоасно. Важна част за безопастността е правилното функциониране на системата за задвижване.

Подредени в четири двойки около външната страна на космическия кораб DragonCrew, двигателите на SpaceX, SuperDraco са първата по рода си стартова космическа система. В случай на проблем с двигателя по пътя към орбита, всичките останали двигатели SuperDraco ще се стартират заедно, произвеждайки 55 тона тягата. Това е достатъчно, за да ускори с раздиращ рев DragonCrew от 0 до 160 км/ч за 1.2 секунди, издигайки астронавтите далеч от неприятностите. SpaceX планира да използва системата вместо парашут по време на кацане. Всеки един от двигателите на снимката е тестово стартиран над 300 пъти.

За какво Русия може да е благодарна на Елцин?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261094_%D0%97%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%BB%D1

 Откриването на центъра „Елцин“ в Екатеринбург преди дни предизвика яростна обществена критика в Русия, пише Дмитрий Стешин в статия за „Комсомолская правда“. Медиите не бяха ругали така от времето на първия опит да се изнесе тялото на Ленин от мавзолея.
Повечето участници в тези безплодни интернет спорове проклинат Елцин със страшна сила. Проклинат и самия музеен комплекс на стойност 7 млрд. рубли (над $100 млн.), като смятат на коляно – колко заводи за салам е можело да се построят с тези пари.

Според автора на статията руснаците обаче трябва да бъдат благодарни на Елцин най-малкото, защото е свалил социално-политическата и икономическа конструкция на име СССР без да се пролее нито една капак кръв. Това става най-ясно, ако случилото се се сравни със ситуацията в Косово, Босна, Афганистан, Либия, Сирия и Украйна. В Русия нямаше нищо подобно, се посочва в материала.

„Елцин правеше безконечни отстъпки, огъваше се, без да получава нищо в замяна… Отстрани това изглеждаше като истинско предателство, но в действителност позволи да се запази ядрото на държавата Русия, с пограничен буфер от приятелски страни. Така разбирам аз – неприятелите, чрез проливане на кръв, искаха окончателно да разделят Русия с бившите републики. Но това не се случи. В по-голямата си част те не се превърнаха в наши врагове… Във врагове с ниво на злобата, както между Сърбия и Хърватия. Осъзнавал ли е Елцин това? Или всичко се е случило случайно? Тайната е с него в гроба“, смята Стешин.

Сред личностите, които присъстваха на откриването на центъра „Елцин“, бе и руският президент Владимир Путин. „Смисълът на неговото присъствие бе еднозначен – той искаше да покаже, че Русия не трябва да плюе на миналото си. „Борис Николаевич не може да се изреже от историята“, се посочва в статията. 

Ексклузивно: Бежанци говорят за тероризма (видео)

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/ekskluzivno-bezhanci-govoriat-za-terorizma-video-6046316

Пред камерата на Vesti.bg - бежанци от Ливан, Палестина и Ирак, представители на НПО-та и арабски анализатор

Правосъдният министър атакува двама прокурори

http://pik.bg/правосъдният-министър-атакува-двама-прокурори-news444078.html

Правосъдният министър атакува двама прокурори

Министърът на правосъдието Христо Иванов е свикал извънредно заседание на Висшия съдебен съвет, което сам е насрочил за 14.00 часа на 30 ноември 2015 г., понеделник. Това става ясно от писмо на министъра, публикувано на интернет-страницата на ВСС.

От писмото става ясно, че министърът атакува двама прокурори Боряна Бецова и Христо Динев. Министърът обаче не посочва каква е причината за искането му за образуване на дисциплинарни производства срещу двамата обвинители. Името на Боряна Бецова доби популярност, когато й бе възложена проверка на доходите на активисти на “Протестна мрежа”. Това даде повод за реакция на френския посланик Ксавие дьо Кабан, който в социалните мрежи попита:

“Каква ябълка е Бецова?”. По-рано именно дьо Кабан определи като “гнила ябълка” дисциплинарно уволнената от ВСС преди две седмици съдийка Румяна Ченалова. Опитът за намеса в работата на прокуратура от страна на френския посланик даде повод на главния прокурор да защити своята подчинена. Междувременно при проверката, водена от прокурор Бецова, не бяха открити нарушения на активистите от “Протестна мрежа”.

Макар Христо Динев да е градски прокурор на София, досега срещу него не са отправяни публични обвинения. Искането на Христо Иванов за свикване на извънредно заседание за понеделник е било изпратено в петък. Правосъдният министър аргументира спешността, с която насрочва заседание на ВСС, че давността за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурорите Бецова и Динев изтича на 01 декември 2015 г. ВСС може да отхвърли искането на правосъдния министър за образуване на дисциплинарки срещу държавните обвинители. Решението, обаче, може да бъде обжалвано от министъра пред Върховния административен съд. 

СБЖ се обяви в защита на арестуваните журналисти в Турция

http://pik.bg/сбж-се-обяви-в-защита-на-арестуваните-журналисти-в-турция-news443990.html

СБЖ се обяви в защита на арестуваните журналисти в Турция

УС на СБЖ се обяви за освобождаването на двамата турски журналисти, публикували разследване, изобличаващо специалните служби в Турция (МИТ) в прехвърлянето на оръжие за сирийските бунтавници.

"УС на Съюза на българските журналисти изразява дълбоко възмущение от арестуването на Джан Дюндар, главен редактор на авторитетния опозиционен вестник „Джумхуриет” и Ердем Гюл, журналист от същия вестник", се казва в позиция на съюза. Това е поредно нарушаване на свободата на словото в Република Турция, на което все по-често ставаме свидетели през последните години. Азбучна истина е, че свободния печат е в основата на всички свободи. Журналистите работят в името на истината и в интерес на обществото, те са коректив на властта и горко на тези, които не го разбират. Протестираме против налагането на цензура и посегателствата срещу журналисти, които изпълняват своята мисия да информират обществеността. Свободата на словото не може да бъде арестувана. Свободата на словото е измерител на степента на свободата на всяко общество. Като изразяваме своята солидарност с нашите турски колеги, настояваме за тяхното незабавно освобождаване!", се казва в писмото, разпространено в понеделник.

Главният редактор Джан Дюндар и ръководителят на бюрото в Анкара Ердем Гюл са обвинени от наказателен съд в Истанбул в "шпионаж" и "издаване на държавни тайни" за това, че публикуваха през май разследване за възможни доставки на оръжие от страна турските тайни служби (MIT) в Сирия. Турският президент Реджеп Ердоган подаде през юни наказателен иск срещу турския вестник и Джан Дюндар, след публикуването на снимки, свързани с доставките на оръжие с камиони от Анкара за сирийските ислямисти. В исковата молба турският президент поиска журналистът да бъде наказан с няколко присъди: една утежнена доживотна присъда, една доживотна и 42 години затвор. Още тогава турски журналисти и медийни организации протестираха остро срещу иска на Ердоган. Комитетът за защита на журналистите призова турския президент да спре да упражнява тормоз върху журналистите със съдебни искове и наказания. Според Държавния департамент на САЩ „съдилищата и правоохранителните органи (на Турция) са предприемали и до момента при съмнителни обстоятелства действия срещу турските издания, които критикуват правителството“.

Нелеп инцидент на пътя край Павел Баня завърши със смърт

http://pik.bg/нелеп-инцидент-на-пътя-край-павел-баня-завърши-със-смърт-news443987.html

Нелеп инцидент на пътя край Павел Баня завърши със смърт

Възрастен мъж загина като пешеходец на разклона за Павел Баня. Той оцелява в катастрофа с колата си, но е блъснат след това от лекар. Инцидентът стана около 21:20 в неделя вечерта. Възрастният мъж катастрофира със своята кола, след което вероятно е тръгнал да търси помощ. Точно по това време минава млад лекар, пътуващ от Казанлък за София, който не забелязва пешеходеца. Въпреки усилията да му помогне, възрастният мъж почива. Полицията разследва инцидента.

Почина руският режисьор Елдар Рязанов

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2015/11/30/2659081_pochina_ruskiiat_rejisyor_eldar_riazanov/?ref=rss


Популярният съветски и руски режисьор Елдар Рязанов почина в Москва на 88 години.

Той работи от средата на 50-те години и създаде множество емблематични филми за съветското кино, включително тоталния хит "Ирония на съдбата".

Той е роден на 18 ноември 1927 година в Самара. След Втората световна война учи в Института за кинематография, след което снима документални филми.

От 1955г. той започва да работи за "Мосфилм" и първият му голям филм е "Карнавална нощ" с...

Свиндал и Шифрин спечелиха по две поредни победи в Световната купа

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/30/2659072_svindal_i_shifrin_specheliha_po_dve_poredni_pobedi_v/?ref=rss


Аксел Лунд Свиндал и Микаела Шифрин спечелиха днешните стартове в Световната купа по ски алпийски дисциплини. Норвежецът зае първото място в супергигантския слалом в Лейк Луис, а американката триумфира на родна земя в Аспен. 

И за двамата това бяха вторите победи в рамките на 24 часа, с което те увеличиха аванса си на върха в генералното класиране. Вчера Свиндал спечели спускането в канадския зимен център, а Шифрин победи в първия слалом в Аспен. 

Свиндал, който пропусна...

Израел спира да слуша ЕС за мирния процес

http://petel.bg/Izrael-spira-da-slusha-ES-za-mirniya-protses__135764

Израел замрази ролята на Европейския съюз в мирния процес с палестинците заради специалното обозначаване на стоките, изнасяни от...

"Ювентус" се доближи до лидерите с победа в Палермо

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/30/2659074_juventus_se_dobliji_do_liderite_s_pobeda_v_palermo/?ref=rss


"Ювентус" продължи да скъсява разликата до лидерите в Серия А, след като спечели гостуването на "Палермо" с 3:0.

Шампионите записаха четвърта поредна победа и се изкачиха на пето място във временното класиране. Те събраха 24 точки и се долижиха на шест от лидера "Интер", който утре гостува на втория "Наполи" в дербито на 14-ия кръг. 

През първото полувреме в Сицилия не падна гол. Домакините създадоха първата отлична възможност, но Алберто Джилардино пропусна. 
...

Елена Поптодорова: Нито ООН, нито вътрешна политика са опции за мен

http://pik.bg/елена-поптодорова-нито-оон-нито-вътрешна-политика-са-опции-за-мен-news443967.html

Елена Поптодорова: Нито ООН, нито вътрешна политика са опции за мен

Моето време завърши през 2001 година, сега са ми интересни други неща – интересно ми е да размишлявам за България в нейния надполитически път. Това каза пред Нова телевизия посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова, чийто мандат изтича догодина. Тя изключи вариант да се включи във вътрешната политика на страната. Дипломатът посочи още, че и ООН няма как да е опция за бъдещето. Тези международни организации се самозахранват вътрешно и всеки, който иска да влезе в „кръга на заподозрените” трябва да има минало в тях, трудно става да влезеш вътре в системата, обясни тя. Поптодорова коментира и терористичните атаки в Париж като каза: Това не е втори 11-ти септември за Америка, да, това е първи 11-ти септември за Европа. В САЩ има засилени мерки, но те са такива от 2001 г. и на практика американците са свикнали с тях. Според Елена Поптодорова, Европа ще оцелее, ако запази идентичността си с не най-любезни мерки - вероятно, жертвайки малко идилия, малко романтизъм. Имам предвид укрепване на границите, по-сериозна преценка на бежанците и по-сериозен преглед и интеграция, въпреки че този термин се поизтърка, каза тя. Тя не подмина и темата за свалянето на руския самолет от страна на Турция. Според нея това е продължение на едно старо съперничество. Ако проследим исторически отношенията Русия – Турция, ще видим, че това е едно продължаващо съперничество, което макар и разпадащо се, продължава, коментира Поптодорова.

На 30 ноември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5143371

Проф. д-р Георг Краев, културолог и фолклорист
Димитър Рашков, скулптор
Проф. Елена Кутева, директор на ансамбъл “Филип Кутев”
Ивайло Калоянчев, актьор
Иван Цанев, поет
Иван Христов, продуцент и тв водещ
Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта на София
Проф. д-р Людмил Георгиев, икономист
Николета Лозанова,
Проф. д-р Георг Краев, културолог и фолклорист Димитър Рашков, скулптор Проф. Елена Кутева, директор на ансамбъл “Филип Кутев” Ивайло Калоянчев, актьор Иван Цанев, поет Иван Христов, продуцент и тв водещ Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта на София Проф. д-р Людмил Георгиев, икономист Николета Лозанова,

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5118464

Проф. д-р Георг Краев, културолог, 68 г.
Даниела Фархи, кореспондент на в. "Труд" във Варна.
Димитър Рашков, скулптор, художник, 61 г.
Проф. Елена Кутева, музиковед, директор на Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев".
Ивайло Калоянчев, актьор, 61 г.
Иван Христов, телевизионен продуцент и водещ, 36 г.
Иван Цанев, поет, 74 г.
Проф. д-р Георг Краев, културолог, 68 г. Даниела Фархи, кореспондент на в. "Труд" във Варна. Димитър Рашков, скулптор, художник, 61 г. Проф. Елена Кутева, музиковед, директор на Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". Ивайло Калоянчев, актьор, 61 г. Иван Христов, телевизионен продуцент и водещ, 36 г. Иван Цанев, поет, 74 г.

Орловият нокът е не само красив, но и полезен за здравето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096782

Орловият нокът се отглежда у нас предимно като декоративно растение, което покрива и краси оградите. Но в Китай той е по-популярен с лечебните си свойства. Според традиционната китайска медицина орловият нокът изчиства токсините и охлажда организма, заради което чаят от него е предпочитана напитка в летните жеги.
Орловият нокът се отглежда у нас предимно като декоративно растение, което покрива и краси оградите. Но в Китай той е по-популярен с лечебните си свойства. Според традиционната китайска медицина орловият нокът изчиства токсините и охлажда организма, заради което чаят от него е предпочитана напитка в летните жеги.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване