Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2016/01/14/2685081_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето темите, които БНТ ще следи днес:


Психиатър: Извратено е да гледаш и да снимаш как пребиват някой, без да направиш нищо

http://pik.bg/психиатър-извратено-е-да-гледаш-и-да-снимаш-как-пребиват-някой-без-да-направиш-нищо-news467558.html

Психиатър: Извратено е да гледаш и да снимаш как пребиват някой, без да направиш нищо

Проблемът е, че след няколко месеца хората ще забравят за случая във Враца. Делото ще се проточи. Адвокатите ще натискат свидетелите. Изведнъж ще се окаже, че няма свидетели.

После ще излезе, че двамата братя не са държали Тодор и не са го били. Този филм сме го гледали много пъти. Това каза в сутрешния блок на БНТ анализаторът Тихомир Безлов. В много градове в България се оказа, че да носиш бокс и да се сбиеш е ежедневие.

Всички знаят за това, но дискусия по темата няма. Агресия има по цял свят. Кметът на Враца е прав, че трябва да се положат усилия в училищата, каза още той. Гост в студиото беше и д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрията в Курило. Агресията в дома е най-големия проблем. Всичко започва от там. Агресивните хора не са израснали обградени от любов и в нормални семейства. Извратено е да гледаш и да снимаш как пребиват някой, без да се намесиш. Това са ниски страсти. Аз не мога да приема тезата, че хората ги е било страх. Там е имало и възрастни хора. Аз съм сигурна, че ако се бяха намесили, нямаше да се стигне до смърт, категорична беше тя.

Бъчварова: Аз отговарям за международното сътрудничество

http://frognews.bg/news_105236/Bachvarova-Az-otgovariam-za-mejdunarodnoto-satrudnichestvo/

В случая от Враца се преплитат твърде много особености на нашия живот, ще направим всичко което можем, за да успокоим малко гражданите, заяви по НТВ министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Вярвам колегите, които разследват, да си свършат работата, но утеха за близките едва ли ще има. Агресията и безсилието са най-тревожното, смята тя.

Кредити вкарват българи в психиатрия

http://www.moreto.net/novini.php?n=311050

Българи, които не могат да погасяват кредитите си, изпадат в тежка депресия и влизат за лечение в психиатрия. „Такива пациенти приемаме „на вълни“, през определен период от време, но не минава и седмица поне с 2-3 такива случая“, съобщи вчера за „Труд“ проф.

Д-р Шишков: Опростаченото ни общество има съвсем различно отношение към МВР

http://pik.bg/д-р-шишков-опростаченото-ни-общество-има-съвсем-различно-отношение-към-мвр-news467554.html

Д-р Шишков: Опростаченото ни общество има съвсем различно отношение към МВР

Аз се чувствам заплашен, защото критикувам МВР. Искам полицаят да води разследванията си до край. Некомпетентен е човекът, който управлява МВР, каза депутатът от БСП Красимир Янков в ефира на Канал 3.

Проблемите на МВР се знаят от обществото, надяваме се г-жа Бъчварова да се справи с реформата в сектора. Трябва да се промени начина на заплащане, не е възможно 95% от разходите да се дават за заплати, каза реформаторът д-р Димитър Шишков. Системата на МВР не е отделна част от обществото, опростаченото ни общество вече има друго отношение към полицаите, категоричен е той. Ние като общество сме разделени какво МВР искаме. Много от хората се насъскаха срещу полицаите, когато те протестираха, припомни Росен Петров.

Трябва да си изясним какво МВР искаме – силово или като белия билет, за да се усети полицая сигурен зад него трябва да стои държавата и обществото. Без агентура няма оперативно-издирвателна дейност. МВР трябва да получи обществена и държавна подкрепа, за да може да съществува, категоричен е Петров. Трябва да има повече полиция по проблемните места – там където има струпване на бежанци и гетата. Имаме сериозен проблем с неправителствени организации, които тормозят началниците на полицаите, че даден от тях е заловил престъпник ром, каза Юлиан Ангелов от ПФ.

Франция нанесе удари по цели в иракския Мосул

http://asia.actualno.com/francija-nanese-udari-po-celi-v-irakskija-mosul-news_518241.html

Френските ВВС са нанесли въздушни удари по цели в иракския град Мосул през изминалата нощ, съобщава Reuters, като цитира френския министър на отбраната Жан-Ив ле Дриан. Франция влиза в коалицията от 65 страни, които участват в бомбардировките на позиции на терористичната групировка "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, като в Сирия коалицията действа без разрешението на местните власти. Париж започна по-интензивни бомбардировки в Сирия и изпрати самолетоносач в региона след серията терористични а

Собствениците на казани за ракия учредяват национално сдружение в Пловдив

http://society.actualno.com/sobstvenicite-na-kazani-za-rakija-uchredjavat-nacionalno-sdrujenie-v-plovdiv--news_518244.html

Собственици на лицензирани казани за ракия се събират днес в Пловдив, за да учредят Национално гражданско сдружение с името "Българска домашна ракия". Очаква се да участват над сто души. На учредителното събрание те ще обсъдят регистрацията на структурата с нестопанска цел, която ще изразява общото настроение. Очаква се да бъдат приети и предложения към правителството по повод продължаващите протести на собственици на казани за ракия в цялата страна. Ограничението ракия да се вари само

"Пазачът на фара" – още една смразяваща кръвта история от поредицата за Патрик и Ерика

http://books.actualno.com/pazachyt-na-fara--oshte-edna-smrazjavashta-kryvta-istorija-ot-poredicata-za-patrik-i-erika-news_518245.html

На 18 януари излиза „Пазачът на фара“ – още една смразяваща кръвта история от поредицата за Патрик и Ерика. „Пазачът на фара“ (превод: Любомир Гиздов, 472 стр., цена: 18 лв.) ни връща към тайнствената, антиутопична атмосфера на Фелбака, където инспектор Патрик Хедстрьом и колегите му разследват убийството на Матс Сверин, финансов директор на строителен проект за милиони. Някогашната му приятелка от училище Ани се приютява на наследения от семейството й Призрачен о

САЩ се страхуват, че разпадащата се Европа вече няма да ги подкрепя

http://analysis.actualno.com/sasht-se-strahuvat-che-razpadashtata-se-evropa-veche-njama-da-gi-podkrepja-news_518249.html

Събитията в Кьолн показаха, че Германия не се справя с миграционната криза, тя е претоварена и отслабена. САЩ се страхуват, че вече няма да може да разчита на нея като на пълноценен партньор, смята директорът на Института за съвременни германски изследвания във Вашингтон Джексън Джейнс, цитиран от РИА Новости. В експертните кръгове на САЩ виждат, че канцлерът Ангела Меркел явно е надценила своите сили за мигрантската криза и нейната преумора се отразява на цялата немска политика, отбелязва поли

Какво ще стане, ако пуснем iPhone 6S в течен азот? (ВИДЕО)

http://curious.actualno.com/kakvo-shte-stane-ako-pusnem-iphone-6s-v-techen-azot-video-news_518141.html

Течният азот със своите свойства е неизчерпаем източник за различни експерименти и видеа. Какво ли е са пускали в него. Сега е дошъл редът и на iPhone (странно, че толкова късно). Парадоксално, но дори тук iPhone се представил по-добре от очакваното. Замразен, той се разлетял от удара, но далеч не чак така, както можело да се очаква.  

Бъчварова чувства, че има 100% подкрепа от премиера

http://offnews.bg/news/n_1/n_620370.html

Имам 100-процентова подкрепа от премиера. Аз така го чувствам. Така вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира в интервю за Нова тв поста си. Тя коментира факта, че медии хвалят Бойко Борисов, но атакуват нея. По думите ѝ това не е заради това, че министър-председателят ѝ няма доверие.  "Има внушение, че МВР не работи. Нека за го сменят министърът, има политическа логика. Но това нагнетява напрежение и на престъпниците се казва: Елате. На хората казват, че институциите не работят", обясни Бъчварова. По думите ѝ "след празниците има едно насищане със случаи, които показват проблеми в обществото". В същото време атаките срещу МВР допълнително нагнетяват недоволство и това развързва ръцете на хората, които извършват престъпления. Тя повтори твърдението си от сряда, според което декларацията на КРИБ с искане за оставката ѝ, е нелепа. Причината е, че бизнес организация критикува МВР, а не казва нищо за финансовите престъпления. "Това е свързано с лични особености, които са установени – познанство, близост..", каза още Бъчварова. Тя обясни, че не вярва декларацията да изразява мнението на всички членове на КРИБ, тъй като е писана "на хиляди километри" и едва ли организацията се е събирала, за да обсъди документа.   "Сигурно не ме харесва, не знам. Това е негово право", каза вътрешният министър в отговор защо Кирил Домусчиев иска оставката ѝ. По думите ѝ публикациите в медиите за това кой и кога ще бъде сменен в МВР са ченгеджийски номера. Подобни публикации се диктуват от хора, "които имат една тъпа болка по отношение на МВР". Тя каза, че с Цветан Цветанов, който не я подкрепи, е имала сериозен разговор и той ѝ дал съвет, който тя приела за правилен.  Тя коментира, че разкриваемостта на поръчковите убийства със 70% и обясни, че по последните убийства "имаме големи шансове да стигнем" до край. И допълни, че освен работа, става въпрос и за късмет. Бъчварова каза, че няма да се оплаква от материалната обезпеченост в МВР, но по-добре би било да има повече средства за експертизи и техника. "Но това е положението и се опитваме да се справяме", каза тя. Бъчварова каза още, че предстои реформа в МВР със 7 различни мерки. Тя увери, че интересите на служителите няма да бъдат накърнени. По отношение на охраната на Доган и комисията в НСО, която се събира, за да решава кого да охранява, тя каза, че не иска да бъде вкарвана в сюжет с ДПС. На въпрос за това, че "двете каки" си говорят, че службите са на ДПС, тя отговори: "Това че някой е казал нещо, не означава, че то е вярно."

Местан е ядосан! Плаши със съд медии и политици

http://petel.bg/Mestan-e-yadosan--Plashi-sas-sad-medii-i-polititsi__141237

Снимка: Булфото Лютви Местан заяви, че ще съди всички медии, журналисти, политици и анализатори, които до този момент са го обвинили в...

Ледена епоха: Сковава ни арктически студ до -20 градуса!

http://petel.bg/Ledena-epoha--Skovava-ni-arkticheski-stud-do--20-gradusa-__141238

Снимка: Булфото Арктически студ и дебели преспи ще сковат България през уикенда и следващата седмица, пише "Телеграф", цитиран от Блиц....

Приятелката на убития Тодор: Убиха го от бой за 10 минути

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5231632


"Единият брат го държеше, а другият го биеше. Всичко стана за 10 минути и той си отиде", разказа пред bTV приятелката на Тодор - Грета, която е била очевидец на смъртоносния бой в центъра на Враца. Момичето е разпитано в полицията, час след случката, но не помни какво е разказала там, защото не е била на себе си.

ГЕРБ създава опозиционно крило в партията

http://pik.bg/герб-създава-опозиционно-крило-в-партията-news467552.html

ГЕРБ създава опозиционно крило в партията

„Вчера на изпълнителна комисия се взе решение в ПГ на ГЕРБ да създадем опозиционно крило в партията. Същото, което по идея на г-н Кънев се създава в Реформаторския блок“. Това съобщи в сутрешния блок на бТВ депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев.

„Идеята да се създаде такова нещо е, че трябва да черпим опит. Нашата партия не е с такъв голям опит, както тяхната партия“, поясни той. Тук обаче социалистът Янаки Стоилов, който също беше гост в студиото, се намеси, смеейки се, че лидерът на партията Бойко Борисов няма да е доволен от тази стъпка. „Ние сме в процес на разпадане на държавността. Може ли нещо, което се разпада, да бъде реформирано“, недоумява Стоилов.

Според него, ако реформираме сектори по същия начин, както ги изграждаме, няма как нещата да се оправят. В тази връзка от БСП подготвят вот на недоверие за сектор „Сигурност“, здравеопазването и социалната политика. „Ясно е това, което беше коментирано за българския политически живот, но това с което смятаме да се занимаваме в близките месеци може да се определи с две думи – хляб и сигурност“, отбеляза Янаки Стоилов.

Той обвини, че чрез футбола премиерът Борисов подкрепя хора като Кирил Домусчиев. „Знаете, че г-н Борисов е помагал, както на ЦСКА, така и на Лудогорец, и на Левски“, защити веднага Велчев лидера си.

Р. Бъчварова: Оставете МВР да си върши работата. Големият разговор е за съдебната система

http://www.cross.bg/buchvarova-raboti-ministur-1494531.html

/КРОСС/ В ситуация, в която страната ни е заобиколена от случаи на тероризъм, в която има натиск върху българските граждани и проблеми, да атакуваш институцията, която трябва да гарантира сигурността на гражданите, носи категорично послание. От различни страни има едно преднамерено отношение към мен и ръководството на МВР, което внушава, че МВР не работи. Всички тези атаки развързват ръцете на хората, които извършват престъпления. Затова казах, че това е заплаха за националната сигурност. Това каза в студиото на Нова телевизия вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, ден след като излезе и заяви: „Стига вече! Аз съм министъра!". Репликата й бе част от изказването й по повод поисканата й от КРИБ оставка в случай, че не бъде разкрит убиецът на бизнесмена Александър Антов. Нека го сменят министъра, има политическа логика, каза Бъчварова. Тя обаче бе категорична, че не приема това да се използва, за да се нагнетява атмосферата и да се внушава на хората - вие няма на кого да разчитате, саморазправяйте се. Декларацията на КРИБ аз определих като нелепа и продължавам да мисля така, категорична бе Румяна Бъчварова и допълни: Бизнес организация да критикува МВР за едно убийство, а да не е казала нищо за финансовите престъпления, за данъчните престъпления... Според нея атаката идва и от хора, на които им е мъчно за МВР. Аз бих казала, че те имат една тъпа болка по МВР, каза тя

Жертвите на атентата в Истанбул станаха единайсет

http://www.mediapool.bg/zhertvite-na-atentata-v-istanbul-stanaha-edinaiset-news244191.html

Жертвите на атентата в Истанбул станаха единайсет, след като още един германски турист почина от раните си в болница. Десетки бяха арестувани за връзки с ИДИЛ, сред тях са и трима руснаци. Атентатор самоубиец се взриви във вторник в центъра на Истанбул, близо до църквата "Света София" и Синята джамия. При атаката загинаха десет души – туристи от Германия и Южна Корея. Турските власти обвиниха за атентата "Ислямска държава", която била "посредническа организация", намеквайки, че може да има друга сила, която стои зад нападението.

Бъчварова: Имаме големи шансове да стигнем до поръчителите на убийствата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5231633

„Имаме големи шансове да стигнем до поръчителите на убийствата. Говоря общо, не мога да кажа конкретни случаи“, заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя не пожела да отговори дали става въпрос за напредване в разследването около разстрелите на Александър Антов и Веселин Стоименов.
„Имаме големи шансове да стигнем до поръчителите на убийствата. Говоря общо, не мога да кажа конкретни случаи“, заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя не пожела да отговори дали става въпрос за напредване в разследването около разстрелите на Александър Антов и Веселин Стоименов.

Днес се празнува ромската Нова година, наричана още Василица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543545

Днес се празнува Ромската Нова година - един от най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи у нас. Празникът се нарича още Василица, Васильовден или Банго Василий (куцият Васил).Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите. В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин. Според друга легенда Свети ...

Бъчварова, „СТИГА ВЕЧЕ!“ Отивай си, вредна си за всички!

http://www.bnews.bg/article-146342

Да, Бъчварова, наистина, „СТИГА ВЕЧЕ!“ Отивай си, вредна си за всички освен за себе си!

Васил Иванов изригна: Какви са тези прокурори! Смешници!

http://frognews.bg/news_105248/Vasil-Ivanov-izrigna-Kakvi-sa-tezi-prokurori!-Smeshnitsi!/

Какви са тези прокурори!? Това убийство си е чисто "убийство, извършено по хулигански подбуди". Те не познават ли Наказателня кодекс!? И още утежняващи състави - "по хулигански подбуди, с особена дързост, и по начин показващ незачитане на законовите и обществените норми и представляващи особена обществена заплаха"! Това написа на стената си в социалната мрежа Фейсбук разследващият журналист Васил Иванов. И още:

Бъчварова: Атаките срещу МВР нагнетяват обстановката, нелепа е декларацията на КРИБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5231630


"Декларацията на КРИБ, в която се иска оставката ми, е нелепа.. Всеки знае, че разследването на убийството на Александър Антов е работа на професионалното ръководство, не на министъра. Това каза пред Нова тв вътрешният министър Румяна Бъчварова. Вицепремиерът изказа съболезнования на роднините на загиналия във Враца Тодор, който бе пребит до смърт.

Боян Расате: Нападнаха мен, ударих при самозащита

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/boian-rasate-napadnaha-men-udarih-pri-samozashtita-6048437

Той поясни, че става въпрос за конфликт с негов съсед, който от месеци го тормози и заплашва

Съучениците на убития във Враца Тодор: Няма да спрем протестите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5231623

Тодор беше целият в синини, това не е „лека телесна повреда”, безумие е да се иска минимална присъда от 5 години за убийците. Според тях това е чисто убийство, смъртта не е настъпила заради глътнат език. Това казаха пред Нова телевизия съученици на убития в центъра на Враца 18-годишен Тодор.
Със сълзи на очи негова съученичка отрече появили се
Тодор беше целият в синини, това не е „лека телесна повреда”, безумие е да се иска минимална присъда от 5 години за убийците. Според тях това е чисто убийство, смъртта не е настъпила заради глътнат език. Това казаха пред Нова телевизия съученици на убития в центъра на Враца 18-годишен Тодор. Със сълзи на очи негова съученичка отрече появили се

Варненски роми влизат в общината за Банго Васил

http://www.moreto.net/novini.php?n=311048

Представители на почти всички ромски кланове ще се съберат по традиция в ресторанта на Община Варна днес, за да отбележат Васильовден или циганската Нова година. Това разкри председателят на Федерацията на обединените ромски общности Васил Данев, предаде репортер на Moreto.

Захарова опроверга заявлението на Ушацкас, че се водят преговори за отмяна на санкциите срещу РФ

http://www.cross.bg/sanktziite-rysiya-zaharova-1494529.html

/КРОСС/ Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова опроверга информацията на представителя на ЕС в Русия Вигаудас Ушацкас за провеждането на диалог за отмяна на санкциите срещу РФ. Това тя написа на страницата си във Facebook, предаде ТАСС. По-рано Вигаудас Ушацкас заяви, че санкциите срещу Русия могат да бъдат преразгледани само след изпълняването на Минските споразумения от всички страни, които са го подписали. „Ние постоянно провеждаме мониторинг за изпълняването на санкциите. Когато споразуменията бъдат изпълнени, тогава ще бъде прието решение за снемането им (на санкциите)“. „Как е възможно толкова безпринципно…да се говорят толкова неотговарящи на действителността неща. Какво обсъждане на отмяната на санкциите чрез разни работни групи? По какво Минско споразумение? Тези, които още са в състояние самостоятелно да четат, погледнете текста на Минското споразумение – там няма нито дума за санкциите“, написа Захарова в социалната мрежа. Тя отбеляза, че „е невъзможно във формата на „диалог“ едни да обсъждат снемането на нещо, което е въведено от други под натиска на трети“. Сергей Лавров „нееднократно е заявявал, че обсъждане на условия за снемане на санкциите не се провежда, тъй като не ние сме ги въвели, въвел ги е Евросъюзът под натиска на САЩ и това не е проблем на Русия, а на тези, които са измислили всичко това

14 януари в историята

http://www.cross.bg/yanyari-v-istoriyata-1494530.html

/КРОСС/ 1477 г. - Московският велик княз Иван III завладява Новгород.1539 г. - Испания анексира остров Куба.1690 г. - В Германия е създаден духовият инструмент кларинет.1701 г. - В Русия е създадено първото морско училище.1724 г. - Филипе V абдикира от престола на Испания в полза на сина си Луис I, но седем месеца по-късно се връща на трона, поради смъртта на младия крал от вариола.1762 г. - Със смъртта на императрица Елисавета става възможно прекратяването на седемгодишната Руско-пруска война.1897 г. - За първи път е изкачен най-високият връх в Южна Америка Аконкагуа.1901 г. - В София е пуснат първият електрически трамвай1943 г. - Втората световна война: В Казабланка се провежда среща между Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт за обсъждане на съвместните действия през следващата фаза на войната.1954 г. - Основана е корпорацията Америкън Моторс.1967 г. - Речта на уволнения от Харвард професор Тимоти Лири, изнесена по време на The World's First Human Be-in в Сан Франциско дава начало на световното движение Хипи.1972 г. - Маргрете II става кралица на Дания.1985 г. - Тенисистката Мартина Навратилова печели своя стотен турнир.1993 г. - В Балтийско море потъва полският ферибот Ян Хавелиуш, загиват 55 души екипаж и пътници.1994 г. - България се включва в инициативата на НАТО Партньорство за мир.2004 г. - Грузия възстановява националния си флаг, използван преди 500 години.2005 г

БГ роман се превърна във "Фейсбук" сензация (снимки)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/bg-roman-se-prevyrna-vyv-fejsbuk-senzaciia-snimki-6048424

"Завинаги" е от малко повече от месец на пазара, а вече десетки фотографии на момичета, държейки книгата, се появяват в социалната мрежа

Камикадзета се взривиха в Джакарта, атакуваха шест места

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5231644

Терористи взривиха бомби и влязоха в престрелка с полицията в столицата на Индонезия Джакарта. Поне четири са жертвите. Според ABC News са се самовзривили най-малко три камикадзета.
Според местни медии в града е имало 6 експлозии, като една от тях е станала в кафене на „Старбъкс”. Предполага се, че участват поне 14 въоръжени мъже, предаде Фокус.
Терористи взривиха бомби и влязоха в престрелка с полицията в столицата на Индонезия Джакарта. Поне четири са жертвите. Според ABC News са се самовзривили най-малко три камикадзета. Според местни медии в града е имало 6 експлозии, като една от тях е станала в кафене на „Старбъкс”. Предполага се, че участват поне 14 въоръжени мъже, предаде Фокус.

Някога благосклонните съседи вече връщат сирийски бежанци

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/14/2685140_niakoga_blagosklonnite_susedi_veche_vrushtat_siriiski/?ref=rss


След като прие един милион сирийски бежанци, през последните месеци Ливан тихомълком промени курса и започна да ги принуждава да се върнат в родината си, където са изправени пред риск от преследване или смърт.

Другата им възможност е да останат в Ливан нелегално, уязвими за експлоатация или малтретиране, пише Филип Иса за агенция "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

"Хюман райтс уоч" публикува доклад, в който предупреждава, че новите правила "създават предпоставка за...

Жената, която 5 дни спа между труповете на родителите си: Не знаех към кого да се обърна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5231619


"Като почина майка ми, започнах да я подготвям за погребението. На другия ден почина и баща ми. Няколко дни нямах пари, плаках, без да знам какво да направя". Това заяви пред bTV Мария Дишева, жената от ловешкото село Радювене, която скри смъртта на родителите си. Пет дни тя спяла между труповете, за да се спаси от студа.

Кметът на Враца: Агресията е навсякъде!

http://pik.bg/кметът-на-враца-агресията-е-навсякъде-news467547.html

Кметът на Враца: Агресията е навсякъде!

Враца изглежда тягостно и тъжно заради поредния неприятен инцидент. Това е трагедия не само за града, а и за България. Агресията е навсякъде и повсеместна.

Това каза пред камерите на БНТ кметът на Враца Калин Каменов, който коментира темата за убийството на 18-годишния Тодор. Трябва да се започне работа с децата в училище. Не трябва да се случват такива неща, защото ще се затрием. Психолози трябва да влязат във всички училища и да провокираме децата да не се подават на агресивни поведения.

Проблемът е изключително наболял. Нормално е на хората да им писне, но с мълчалив протест няма да решим проблема, категоричен беше той. Родителите на Тодор трябва да получат подкрепа. Качването на снимки и клипчета от инцидента едва ли ще им помогнат. Медиите трябва да се замислят и да имат капка човечност. Не искам да коментирам темата за моите проблеми с медиите. Предприел съм необходимите мерки. Всички трябва да бъдем активни и да не си мълчим. Трябва да назоваваме проблемите с истинските им имена, призова Каменов.

Путин: Русия е регистрирала лекарство срещу ебола

http://www.cross.bg/ebola-lekarstvo-pytin-1494518.html

/КРОСС/ Русия е регистрирала лекарство срещу ебола, съобщи русият президент Владимир Путин по време на среща с членове на правителството на 13 януари, предаде РИА Новости. По думите на Путин, руската ваксина срещу ебола показва по-висока ефективност в сравнение с другите, предназначени за борба срещу това заболяване. “Имаме добрата новина, че сме регистрирали лекарство срещу ебола, което след съответните проверки показва добра ефективност. Тя е по-висока от тези препарати, които се използват в момента по света”, коментира Путин. През декември директорът на Федералната служба по надзор в сферата на защитата на правата на потребителите и благополучието на човека (Роспотребнадзор) Ана Попова представи документи за регистрация на руската ваксина срещу ебола. По думите на руския заместник-председател на социалната политика Олга Голодец тестовете на руското лекарство срещу ебола при хора са успешни. Първото огнище на ебола, записано през февруари 2014г. в Гвинея се разпространи в съседна Сиера Леоне и Либерия. От началото на епидемията в тези страни са починали повече от 11 хил. души, а повече от 28 000 са били заразени с опасния вирус.

10 малки негърчета около ГЕРБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5230883

Примамката на властта разкъсва всички партии, кръжащи около ГЕРБ, и ги превръща в астероиден пояс от отделни публични лица  В ДСБ има нещо религиозно, което допуска само един пророк и един имам. Чавдар Найденов Прогнозите на наблюдателите, че през тази година няма да има никакви политически кризи, се оказаха както винаги сигурен признак,
Примамката на властта разкъсва всички партии, кръжащи около ГЕРБ, и ги превръща в астероиден пояс от отделни публични лица В ДСБ има нещо религиозно, което допуска само един пророк и един имам. Чавдар Найденов Прогнозите на наблюдателите, че през тази година няма да има никакви политически кризи, се оказаха както винаги сигурен признак,

Шест причини 2016 г. да е тежка за световната икономика

http://www.investor.bg/analizi/91/a/shest-prichini-2016-g-da-e-tejka-za-svetovnata-ikonomika-209409/

Китай, Саудитска Арабия, бежанската криза. Едва две седмици от началото на новата година се очертава, че тя няма да е добра за глобалната икономика

Възобновяват регистрацията на автомобили в столицата

http://pik.bg/възобновяват-регистрацията-на-автомобили-в-столицата-news467546.html

Възобновяват регистрацията на автомобили в столицата

Възобновяват регистрацията на автомобили в столицата. Пунктът в КАТ се очаква да отвори днес.

Не е ясно за колко дни ще стигнат табелите, а договорът с фирмата не е подновен, пише Стандарт.

Припомняме, че доставките на табелите за регистрация бяха спрени за два дни. Очаква се проблем с липсата на номера да има и в други градове.

Собствениците на казани за ракия учредяват национално сдружение в Пловдив

http://pik.bg/собствениците-на-казани-за-ракия-учредяват-национално-сдружение-в-пловдив-news467545.html

Собствениците на казани за ракия учредяват национално сдружение в Пловдив

Собственици на лицензирани казани за ракия се събират днес в Пловдив, за да учредят Национално гражданско сдружение с името "Българска домашна ракия".

Очаква се да участват над сто души. На учредителното събрание те ще обсъдят регистрацията на структурата с нестопанска цел, която ще изразява общото настроение. Очаква се да бъдат приети и предложения към правителството по повод продължаващите протести на собственици на казани за ракия в цялата страна.

Ограничението ракия да се вари само шест месеца в годината - от юли до декември и казаните над 500 л да се лицензират като данъчни складове ще доведат до увеличаване на работещите в сивия сектор и на броя на нелегалните и самоделни казани, категорични са ракиджиите. 

Турция е изнесла телевизионни сериали за 250 млн. долара през 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/01/14/2685390_turciia_e_iznesla_televizionni_seriali_za_250_mln/?ref=rss


В последните години милиони хора в десетки страни по света олицетворят Турция и с произвежданите от нея телевизионни сериали.

"Хиляда и една нощ", "Пепел от рози", "Езел", "Мръсни пари, любов", "Листопад","Забранена любов","Огледален свят", "Моят твой живот" и десетки други заглавия се превърнаха в нарицателни за сектора, предава БТА.

В същото време тв сериали се превърнаха в едно от най-доходните пера на турския износ за чужбина.
През миналата 2015 г. Турция е...

Жена и бебе са сред жертвите на атентата в Диарбекир!

http://www.bnews.bg/article-146345

Силата на взрива е унищожила част от фасадата на полицейския участък. Близките полицейски квартири също били нападнати.

Времето на 14 януари: Предимно слънчево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543413

Ще бъде предимно слънчево, но привечер от запад ще започне увеличение на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 6 и 11 градуса. По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 7 и 10 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Температурата на морската вода ще е 8-9 градуса. Над планините ще бъде предимно слънчево, но привечер над масивите от Западна България облачността ще се увеличи, все ощ...

Пресъздават обичая Сурва в Драговищица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543543

Обичаят „Сурва, весела година" ще бъде пресъздаден в село Драговищица. Организатори на проявата са читалище „Славчо Темкин" и читалище „Зора" Ябълково. На празникът ще гостува сурвакарската група от Ябълково. Пресъздаването на обичая ще се проведе в читалището в Драговищица от 13 часа....

Нов самоубийствен атентат в Турция, сред жертвите са жена и бебе, ранени са 39 души

http://www.moreto.net/novini.php?n=311049

Кюрдските бунтовници от ПКК са взривили кола-бомба в полицейски участък, след което започнали да го обстрелват с гранатомети и огнестрелни оръжия, предаде The Herald, като се позова на турските медии. Кола-бомба се е взривила в югоизточната турска провинция Диарбекир.

Полицейска операция отцепи района на операта в Сидни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5231604

Полицейска операция е започнала в района на операта в Сидни, съобщи говорител на австралийската полиция, но не даде подробности. Според местни медии хора биват евакуирани оттам, предаде Ройтерс.
Заради действията на полицията е отменено движението по фериботна линия от операта, обявиха градските транспортни власти в
Полицейска операция е започнала в района на операта в Сидни, съобщи говорител на австралийската полиция, но не даде подробности. Според местни медии хора биват евакуирани оттам, предаде Ройтерс. Заради действията на полицията е отменено движението по фериботна линия от операта, обявиха градските транспортни власти в "Туитър".

Заради убийството на Тодор от Враца: Цацаров свика спешна оперативка

http://petel.bg/Zaradi-ubiystvoto-na-Todor-ot-Vratsa--TSatsarov-svika-speshna-operativka__141236

Снимка: Булфото Главният прокурор Сотир Цацаров свиква спешна оперативка в прокуратурата заради убийството на Тодор във Враца. На нея...

Атаки с кола бомба и гранатомет срещу полицейски сгради в Турция

http://www.mediapool.bg/ataki-s-kola-bomba-i-granatomet-sreshtu-politseiski-sgradi-v-turtsiya-news244190.html

Полицейски сгради бяха атакувани от атентатори през нощта срещу четвъртък в Турция. При експлозия на кола бомба пред полицейски участък в Чинар, провинция Диарбекир, загинаха най-малко петима и бяха ранени 39 души, съобщава ББС. Сред жертвите е една жена и бебето й. Спасители все още издирват оцелели под руините. Взривът е бил толкова силен, че е разрушил част от стената на участъка. Атакувана е била и близка сграда, обитавана от полицаи. Местните влати обвиниха Кюрдската работническа партия (ПКК) за атентата, но все още никоя групировка не е поела официално отговорност. Междувременно друг полицейски участък, в Мият, провинция Мардин, бе обстрелян с гранатомет. Засега няма информация за загинали при това нападение. Заради подновените сражения между бунтовниците от ПКК и турската армия в Диарбекир и редица други области в югоизточната част на Турция миналата година беше въведен полицейски час. Това стана след бомбена експлозия, при която загинаха 16 войници и засада, при която бяха убити 14 полицаи, припомня ББС. Сраженията между турските власти и кюрдските бунтовницибяха подновени през юли м.г., след края на 2-годишно примирие, нарушено, след като ПКК успя да влезе в парламента на изборите през юни. Тогавашният вот обаче не доведе до съставяне на правителство и така се стигна до извънредни избори през октомври. Турция е част от водената от САЩ коалиция, която извършва въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Въпреки това, Анкара е обвинявана, че най-вече удря цели на ПКК, което разгневи кюрдите, които сами се борят срещу ислямистите в двете държави.

Атентат с кола бомба и атака с гранатомет срещу полицейски сгради в Турция

http://www.mediapool.bg/atentat-s-kola-bomba-i-ataka-s-granatomet-sreshtu-politseiski-sgradi-v-turtsiya-news244190.html

Полицейски сгради бяха атакувани от атентатори през нощта срещу четвъртък в Турция. При експлозия на кола бомба пред полицейски участък в Чинар, провинция Диарбекир, загинаха най-малко петима и бяха ранени 39 души, съобщава ББС. Сред жертвите е една жена и бебето й. Спасители все още издирват оцелели под руините. Взривът е бил толкова силен, че е разрушил част от стената на участъка. Атакувана е била и близка сграда, обитавана от полицаи. Местните влати обвиниха Кюрдската работническа партия (ПКК) за атентата, но все още никоя групировка не е поела официално отговорност. Междувременно друг полицейски участък, в Мият, провинция Мардин, бе обстрелян с гранатомет. Засега няма информация за загинали при това нападение. Заради подновените сражения между бунтовниците от ПКК и турската армия в Диарбекир и редица други области в югоизточната част на Турция миналата година беше въведен полицейски час. Това стана след бомбена експлозия, при която загинаха 16 войници и засада, при която бяха убити 14 полицаи, припомня ББС. Сраженията между турските власти и кюрдските бунтовницибяха подновени през юли м.г., след края на 2-годишно примирие, нарушено, след като ПКК успя да влезе в парламента на изборите през юни. Тогавашният вот обаче не доведе до съставяне на правителство и така се стигна до извънредни избори през октомври. Турция е част от водената от САЩ коалиция, която извършва въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Въпреки това, Анкара е обвинявана, че най-вече удря цели на ПКК, което разгневи кюрдите, които сами се борят срещу ислямистите в двете държави.

Дневен хороскоп за 14.01

http://curious.actualno.com/dneven-horoskop-za-1401-news_518226.html

Днешният ден ще бъде много пъстър и ще ви зареди с много нови сили. Ще се почувствате вдъхновени, а точно от това имате нужда. Опитайте да направите нещо ново или да отидете на място, което не е типично за вас. Човек никога не знае къде точно ще срещне късмета си. ОвенСрещите и запознанствата през този ден могат да изиграят важна роля във Вашия живот. Много от представителите на знака днес ще се сблъскат с романтични увлечения, а някои ще се влюбят съвсем сериозно, и то от пръв поглед. Наистин

Бебе се роди в приюта за бездомни в Бургас

http://burgas.actualno.com/bebe-se-rodi-v-priuta-za-bezdomni-v-burgas-news_518231.html

За пръв път се роди бебе на родители от Приюта за бездомни в Бургас, съобщиха от община Бургас. Бащата е Димитър на 45 г, а майката – Ангелина, на 25 г. И двамата са на улицата, но не са клошари. Всяко лято успяват да си намерят сезонна работа, през зимата обаче е по-трудно. Те са настанени в общинския приют за бездомни в Бургас, където се влюбват. Ангелина забременява и през ноември миналата година ражда хубаво и здраво бебе – Никола. Двамата с Митко излизат на квартира със спестено

KIA оставя дълбока следа в европейската икономика

http://cars.actualno.com/kia-ostavja-dylboka-sleda-v-evropejskata-ikonomika-news_518233.html

Нов доклад публикуван от London Economics, водеща независима консултантска агенция по икономика, разкрива нарасналия принос на Kia Motors Europe за европейската икономика, като само за данъци марката е изплатила на континента 865 млн. евро. Едно от основните заключения от новия доклад, „Икономическите и социални ползи, произтичащи от присъствието на KИА в Европа“, е, че над 153 000 души дължат работата си на бизнес операции на КИА, извършвани пряко или косвено чрез верига за до

Местан ще съди всеки, който го обвинява в шпионаж и национална измяна

http://politics.actualno.com/mestan-shte-sydi-vseki-kojto-go-obvinjava-v-shpionaj-i-nacionalna-izmjana--news_518236.html

Независимият депутат Лютви Местан заяви пред медиите в НС, че неговите адвокати събират конкретна информация за всички юридически и физически лица, включително представители на медии, които заради събитията от края на 2015 г. го упрекват в шпионаж и национална измяна. Според Местан посещението в чуждо посолство не е престъпление. Той обясни отново причините, които са го принудили да остане в турското посолство при предварително уредена среща с посланика, предаде БГНЕС. На въпрос какъв ще бъде

Financial Times: Ердоган пренебрегва заплахата от ИД дори след терористичните актове

http://analysis.actualno.com/financial-times-erdogan-prenebregva-zaplahata-ot-id-dori-sled-teroristichnite-aktove-news_518235.html

Турският президент Реджем Тайип Ердоган продължава да обвинява кюрдите в терористична дейност, независимо че терористичната заплаха от страна на "Ислямска държава" е несравнимо по-висока, за което свидетелстват последните терористични актове, пише Financial Times, цитиран от РИА Новости. След като камикадзе се взриви във вторник в центъра на Истанбул, в резултат на което загината десет немски туристи и почти 20 души бяха ранени, стана ясно, че терористичната заплаха е пряко свързана с войната в

Тяло на мъж изплува на един от плажовете във Варна

http://varna.actualno.com/tjalo-na-myj-izpluva-na-edin-ot-plajovete-vyv-varna-news_518239.html

Тяло на мъж е изплувало от морето на един от плажовете във Варна. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна говорителят на ОД на МВР – Варна Ивана Милева. Тя посочи, че сигналът за плуващо на повърхността на водата човешко тяло е подаден тази сутрин около 7.30 часа в района на т. нар. „Топла вода” на варненския плаж. Тялото е на мъж. Ивана Милевa уточни, че в момента полицията работи по случая, извършват се огледи и процесионално-следствени действия по изясняване

Яне Янев попиля Костов и Рада Дълбоката: Да се види до къде те двамата са обвързани с КТБ!

http://pik.bg/яне-янев-попиля-костов-и-рада-дълбоката-да-се-види-до-къде-те-двамата-са-обвързани-с-ктб-news467539.html

Яне Янев попиля Костов и Рада Дълбоката: Да се види до къде те двамата са обвързани с КТБ!

Лидерът на РЗС Яне Янев коментира по Би Ти Ви скандалите в ДПС и фалита на КТБ.

"Това, което се случи в ДПС, не е случайно и няма да премине само в този политически сезон. След случката в турското посолство стана ясно, че друг фактор, извън България, е имал влияние у нас," заяви Янев.

Той коментира и скандалите около ДСБ. "Нека да се види до каква степен партията на Радан Кънев и на Иван Костов е била обвързана с КТБ. Иван Костов е влизал в тази банка, както си е влизал в Драгалевци в къщата", коментира той.

"Радан Кънев многократно се е опитвал да открадне тезите ни", поясни още бившият депутат.

Има печеливш фиш за джакпот от 1,5 милиарда долара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5231605

Има поне един печеливш фиш в американското тото
Има поне един печеливш фиш в американското тото "Пауърбол", в който се събра световният рекорд за джакпот от 1,5 милиарда долара. Това обявиха от калифорнийския клон на лотарията. В момента вървят проверки в другите щати, защото има огромен брой продадени билети. Печелившият фиш е пуснат в магазин от веригата 7/11 в Чино Хилс, Калифорния.

Кремъл: Путин и Обама обсъдиха ситуацията в Украйна и възможността за разрешаване на сирийската криза

http://www.cross.bg/pytin-sityatziyata-razreshavane-1494517.html

/КРОСС/ Американският президент Барак Обама се е обадил по телефона на руския си колега Владимир Путин, за да обсъдят ситуацията в Украйна, Сирия и на Корейския полуостров, предаде ТАСС. „На 13 януари по инициатива на американската страна се проведе телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и американския му колега Барак Обама. Държавните лидери обсъдиха подробно въпросите за уреждане на конфликта в Украйна, проблемите на Близкия изток с акцент върху търсенето на начини за разрешаване на сирийската криза, и ситуацията на Корейския полуостров“, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. Руският държавен глава е подчертал в частност „необходимостта от пълното и строго спазване от страна на Киев на задълженията му съгласно Минските споразумения, включително и в частта за установяването на пряк диалог с Донбас, съгласуване с него на изготвените промени в конституцията, провеждането на местни избори и встъпването в сила на законите за особения статут и амнистия“. Двамата президенти отбелязали „важността на предстоящите контакти между представителите на двете страни по украинската тема“

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5231348

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Преп. отци, избити в Синай и Раита. Св. Нина

http://www.cross.bg/nina-sinaiiskiya-sina-1494528.html

/КРОСС/ Преподобни отци, избити в Синай и Раита Синайският полуостров, Египет и Йордания, картаНяма точни сведения за времето, когато християнството проникнало на Синайския полуостров, но в началото на ІV век там, на Хорив и в разположената по източния бряг на Червено море Раитска пустиня живеели много отшелници в строго подвижничество. Към 311-313 г. те били нападнати от сарацинско племе и в Синайския манастир били избити всичките четиридесет монаси. Това нападение било описано от знаменития египетски подвижник Амоний. Между загиналите иноци имало бележите подвижници, които проявили удивително мъжество и величаво християнско спокойствие при нападението на тази развилняла се орда, която напразно изтезавала Божиите люде, за да узнае къде са скрили несъществуващите им богатства. Игуменът Павел насърчавал своите събратя: - Ние всеки час се готвим за смъртта. Ако е угодно Богу да ни освободи от живота, нима ще скърбим и ще се плашим? Не трябва ли да благодарим и да се радваме? Манастирът "св. Eкатерина" в Синай (Египет), снимка от "птичи поглед". Източник:touregypt.net.Нил Старши († 426 г.), който в самото начало на V век се подвизавал на Синайския полуостров заедно със сина си Теодул, е описал второ подобно нападение на бедуините, които разрушили в 400 година Синайската обител и предали на смърт много иноци, а други отвлекли в робство. Между пленените бил и Теодул, който бил откупен от епископа на гр. Елуза

"Вашингтон Таймс": Китай може да вземе участие в борбата срещу ИД

http://svetoven.pogled.info/news/70735/Vashington-Taims-Kitai-mozhe-da-vzeme-uchastie-v-borbata-sreshtu-ID

/Поглед.инфо/ САЩ не изключват, че Китай може да вземе участие във военните операции срещу терористичната групировка "Ислямска държава".

Бъчварова: Оставете МВР да си върши работата, имаме успехи

http://frognews.bg/news_105236/Bachvarova-Ostavete-MVR-da-si-varshi-rabotata-imame-uspehi/

В случая от Враца се преплитат твърде много особености на нашия живот, ще направим всичко което можем, за да успокоим малко гражданите, заяви по НТВ министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Вярвам колегите, които разследват, да си свършат работата, но утеха за близките едва ли ще има. Агресията и безсилието са най-тревожното, смята тя.

Яне Янев: Иван Костов е влизал в КТБ, както в къщата си в Драгалевци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5231596


"Това, което се случи в ДПС, не е случайно и няма да премине само в този политически сезон. След случката в турското посолство стана ясно, че друг фактор, извън България, е имал влияние у нас". Това заяви пред bTV председателят на РЗС и бивш депутат Яне Янев. Той коментира и скандалите около ДСБ. "Нека да се види до каква степен партията на Радан

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1494527.html

/КРОСС/ Александър Александров, юрист, член на КЗКАсен Драгнев, композиторВеселин Калановски, актьор Георги Димитров-Джеки, бивш национал по футболМарта Петкова, примабалерина на Софийската операМитко Динев, бизнесмен и поетМитко Марков, актьорНикола Хаджийски, депутат в XLIII НССветла Чамова, ветеринарен лекар, бивш шеф на Асоциацията на месопреработвателитеПроф. Христо Бозуков, председател на Селскостопанската академия

Днес е Банго Василий! Ромите празнуват (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-146344

Всички къщи, в които се празнува Банго Васил, остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът.

Врачани се готвят за още по-масов протест заради убийството на Тодор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543542

След убийството на Тодор врачани се подготвят за нов, още по-масов протест. Той се организира във Фейсбук от близките и съучениците на убитото момче, съобщава Нова телевизия. Очаква се...

Ромите празнуват Нова година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543540

Днес е Ромската Нова година - един от най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи у нас. Празникът се нарича още Василица, Васильовден или Банго Василий /куцият Васил/. Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите. В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин. Според друга легенда Свети Василий с...

Нов срок за подаване на заявления за настаняване в социалните жилища в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543541

Община Дупница продължава набирането на наематели за новоизградените социални жилища в района на бившите казарми. Причината е в отказа на някои от одобрените, част от които са решили, че жилището е по-малко от очакваното, други пък са преценили, че наемната цена е висока. Припомням, че се заплаща по 1,50 лв/кв, като допълнително се плащат и консумативите, като ток и вода. Всички, които искат да подадат документи за настаняване могат да го направят до 5 февруари в деловодството на общинска администрация. Има свободни 12 едностайни, 1 двустаен и ...

Щастливец грабна 1.5 млрд. долара от американска лотария (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_620365.html

Падна рекордният джакпот в американската лотария Пауърбол. 1.5 млрд. долара бяха спечелени при днешното разиграване на лотарията. За сега късметлията не е известен, но според правилата, той може да прибере в брой половината от сумата или ако я иска цялата - ще получава месечни вноски в продължение на 29 години.  Фишът е пуснат в Калифорния. 

Боян Расате обяви, че е ударил мъжа на улицата при самозащита

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/14/2685386_boian_rasate_obiavi_che_e_udaril_muja_na_ulicata_pri/?ref=rss


"Бях нападнат от свой съсед на улицата. Опита се да ми нанесе удар с юмрук в лицето, аз го избегнах и ме удари по ухото. Преди да ме удари втори път, го ударих аз". Така председателят на движение "Гвардия" и бивш лидер на БНС Боян Расате обясни инцидентът, за който МВР, съобщи вчера.

Той поясни, че не става въпрос за конфликт със случаен минувач, а за негов съсед, който от месеци го тормози и заплашва. "Има къща на нашата улица, с две кучета в двора. Като минавам покрай оградата с...

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-zala-sustoi-1494526.html

/КРОСС/ ***София. От 9 ч. започва редовното заседание на Народното събрание.***София. От 9.30 ч. ще се проведе заседание на Висшия съдебен съвет.***София. От 10 ч. ще се проведе заседание на Столичен общински съвет (СОС).***София. От 9.30 ч. 15 състав на СГС ще разгледа делото срещу Любомир Димитров - Гребеца (чл. 115-118 НК)***София. От 10.30 ч. - 24 състав на СГС ще разгледа делото срещу Владимира Янева и Тодор Костадинов (чл. 284 в, ал. 1 НК)***София. От 11 ч. ръководството на ПП АБВ ще даде пресконференция.***София. От 12.30 ч., Комисията за енергийно и водно регулиране ще се състои пресконференция на тема- „Промяната в регулацията на цените и качеството на ВиК услугите - фактор за повишане устойчивостта и ефективността на сектора". Пресконференцията ще се проведе в сградата на Комисията, Заседателна зала - 4 ет.***София. От 10 ч., в Зала 1 на НДК ще се състои тържествена церемония по случай завършването на Випуск 2015 на Медицинския факултет София. 315 лекари ще положат Хипократовата клетва в присъствието на техните близки, ръководството на Медицинския университет, представители на държавните институции и др.***София. От 11 ч. в зала 5 на Министерството на труда и социалната политика деца от ОУ „Васил Левски", с. Караджово, обл. Пловдив, ще представят традиционни песни и танци по повод Василица и ще сурвакат за здраве и благополучие председателя на ДАЗД г-жа Ева Жечева.***София. От 14 ч

Боян Расате: Защитавах се, мъжът ритна кучето ми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5231593

Задържаният вчера бивш председател на Българския национален съюз Боян Расате обясни, че се е защитавал от мъжа, чийто глезен счупи при спречкване в София.
Расате разказа пред Нова телевизия, че разхождал своето куче – питбултериер, когато мъж на около 50-60 години първо започнал да го обижда, а след това му налетял и ритнал домашния му любимец.
Задържаният вчера бивш председател на Българския национален съюз Боян Расате обясни, че се е защитавал от мъжа, чийто глезен счупи при спречкване в София. Расате разказа пред Нова телевизия, че разхождал своето куче – питбултериер, когато мъж на около 50-60 години първо започнал да го обижда, а след това му налетял и ритнал домашния му любимец.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/zhivo-tema-vratza-1494525.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Ексклузивно - вътрешният министър Румяна Бъчварова - кой управлява МВР и кой прави ченгеджийски номераТема: На живо от Враца - още за убийството на 18-годишният ТодорТема: Докога у нас ще важи законът на джунглата? Коментират учителката Емилия Калоянова, която беше пребита от родител на ученик, и психологът Христо МоновТема: Националистът Боян Расате би случаен минувач - защо?Тема: Евгений Дайнов за политическата 2016-а и новата му книга „Историята на прехода"Тема: Смъртоносна мода сред тийнейджърите - селфита на екстремни места взеха поредната си жертваТема: На живо - Румен Бахов, кукери и сурвакари на Сурва в Пернишко БНТ, „Денят започва" Тема: На живо от Враца - как се живее сред агресия и страх? И още: ще има ли адекватно наказание за извършителите на нападението?Тема: Ценови амплитуди - каква е реалната цена на горивата в България?Тема: Турция след атентата. Накъде се движи терорът?Тема: Руши ли Полша свободата на словото? И още за отговорността да бъдеш журналистТема: Премахват паметника „1300 година България"

Депутатите разглеждат промени в закона за ДАНС

http://www.cross.bg/zakona-promeni-danni-1494524.html

/КРОСС/ ДАНС да получава от авиопревозвачите данни за техните пътници и полети. Тази промяна в закона за агенцията се очаква да разгледат депутатите по време на заседанието си в четвъртък. Промяната се прави в европейски мащаб заради борбата с тероризма. В края на септември правителството одобри промени в закона за ДАНС, според които в агенцията се създава специално звено, което ще събира и обработва личните данни на пътуващите със самолет, както и информация за техния маршрут. Агенцията ще има достъп до данните за контакт със съответното лице, датите и маршрута на полета, информацията за начина на плащане, за билета и багажа на пътниците. Информацията ще се обработва само с цел предотвратяване, разкриване и преследване на тежки престъпления, и при спазване на закона за личните данни. В законодателната програма на парламента са и промени, с които се налагат по-строги сакнции за незаконни гонки с автомобили и употреба на алкохол и наркотици зад волана.  

Отбелязват 138 -годишнината от Освобождението на Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543539

Венци и цветя на паметната плоча на опълченците от Дупница, участвали в боевете на Шипка (пред Дом на техниката) ще бъдат поднесени днес. Това ще стане в 10,30 часа. Веднага след това, ще бъдат поднесени венци и цветя и на паметната плоча на майор Орлински. Така ще бъде отбелязана 138-годишнината от Освобождението на Дупница.По стар стил се отбелязва на 2 януари, по нов на 14 януари....

Документи за самоличност по интернет само с електронен подпис

http://www.grreporter.info/dokumenti-za-samolichnost-po-internet-samo-s-elektronen-podpis/18503

Ограничен брой българи, живеещи в чужбина, ще могат да се възползват от възможността за подаване по интернет на заявления за нови лични документи. Освен това, противно на логиката, онлайн услугата ще им струва по-скъпо, отколкото ваденето на документи на гише

прочети повече

Радарите за превишена скорост днес - 14 януари, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=311045

Служители на пътната полиция ще следят днес - 14 януари, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10-09:20 - Южен пътен възел - вход Извън Варна: 09:30ч.-10:30ч. Път ІІ-29 Феришата 09:40-10;45 ГП I-9 с.

Расате за побоя: Съседът ме заплаши с убийство, провокираше ме и ритна кучето ми

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5231590


"Случайният минувач, с който имах разправия е конкретен човек, мой съсед, който от месеци се опитва да ме провокира. Прави ми забележки да не минавам по тротоара пред къщата му с моето куче, защото и той гледа две кучета". Това каза в студиото на Нова телевизия Боян Расате. Той потвърди, че вчера е бил в ареста и не е чел нищо от написаното за

Най-малко четирима души загинаха след серия от експлозии в индонезийската столица Джакарта

http://www.cross.bg/kafene-tzentur-politziyata-1494523.html

/КРОСС/Най-малко четирима души загинаха след серия от експлозии в центъра на индонезийската столица Джакарта. Имало е и престрелка пред кафене, предаде AFP. Взривовете са били най-малко шест и са избухнали в близост до търговски център. Стрелбата пък се е случила пред кафене срещу търговския център. „Това е бомба", заяви говорителят на националната полиция Антон Чарлиян, цитиран от агенция „Фокус". Той предупреди хората да стоят далеч, заявявайки, че полицията се опасява, че може да има още бомби. Засега не е ясно кой стои зад атентатите. След серията от нападения срещу чужденци през последното десетилетие, индонезийските екстремисти насочиха своето насилие срещу вътрешните „врагове на исляма", най-вече срещу полицията през последните години.  

Серия бомбени атентати разтърсиха столицата на Индонезия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/14/2685381_seriia_bombeni_atentati_raztursiha_stolicata_na/?ref=rss


Бунтовници извършиха серия нападения в индонезийската столица Джакарта, при които са загинали най-малко шестима души, съобщи полицията. Нападението последва заплаха от страна на "Ислямска държава", че е взела на прицел страната, напомня "Ройтерс".

Според местни медии за били взривени шест бомби - един от тях е бил в кафене на Starbucks, където по-късно са нахлули силите за сигурност.

Полицията съобщи, че подозира, че атентатор самоубиец е бил отговорен за най-малко един от...

Обявяват конкурс за директор на офиса на НАП в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543389

Предстои обявяването на конкурс за директор на офиса в Кюстендил, към Териториалната дирекция на НАП в София, потвърди за Дарик говорителят на НАП Росен Бъчваров. Дългогодишният директор на приходната агенция в Кюстендил, Венка Василева се пенсионира. Служител от офиса в Кюстендил ще бъде временно изпълняващ длъжността до избора на нов директор, уточни Бъчваров.    ...

Днес - предимно слънчево, максималните температури ще се качат до 11°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5231583

Днес преди обяд все още по-значителна ще е облачността над Източна България, но и тя ще намалее и около и след обяд над страната ще се установи предимно слънчево време. Вечерта от запад ще започне заоблачаване. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са предимно между 6° и 11°,
Днес преди обяд все още по-значителна ще е облачността над Източна България, но и тя ще намалее и около и след обяд над страната ще се установи предимно слънчево време. Вечерта от запад ще започне заоблачаване. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са предимно между 6° и 11°,

Ромите в Пловдив празнуват Нова година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543504

С томбола за петел,песни и кючеци ще започнат празненствата по случай Ромската Нова година, позната още като Василица, Васильовден или Банго Василий (куцият Васил). Това съобщи за Дарик радио председателят на фондация „Рома“ Антон Карагьозов, който е организатор на празненството. То ще започне в 11.30 часа пред офиса на фондацията на ул.“Ландос“ в „Столипиново“. За доброто настроение на присъстващите ще се грижи ...

Атентат с кола-бомба уби майка и бебе в Диарбекир

http://www.cross.bg/provintziya-politzeiiski-diarbekir-1494522.html

/КРОСС/ Най-малко петима души загинаха, а поне 36 бяха ранени след взрив на кола-бомба пред полицейско управление в югоизточната турска провинция Диарбекир. След експлозията нападателите започнали да обстрелват с гранатомети и огнестрелни оръжия, предадоха турските медии. Сред жертвите са жена и нейното бебе. Силата на взрива е унищожила част от фасадата на сградата. Близките полицейски квартири също били нападнати. Самоубийствен атентат в центъра на Истанбул Друг полицейски участък също е бил нападнат с гранатомет в град Мидят, в провинция Мардин. Не се съобщава за жертви. Медиите и властите твърдят, че ПКК е отговорна за атаките, но все още няма официално потвърждение.  

Нагревателна система ще топи лед и сняг по Аспарухов мост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543184

Проектът за основен ремонт на Аспаруховия мост предвижда поставяне в асфалта на нагревателна система за топене на лед и сняг. Това разкри пред Дарик арх. Борислав Игнатов от проектантския колектив, разработил проектa за ремонта. Разработката бе съгласувана на заседание на Експертния съвет по устройство на територията през декември. Поддържането на пътищата чисти и безопасни с подобен метод е често срещата практика в северните държави. Системата може да бъде изградена с помощта на нагревателни кабели, вградени в асфалта. За захранването им мо...

Съученички на убития Тодор: Правосъдието ни удари дъното

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5231578

Правосъдието ни удари дъното – това казаха пред Нова телевизия съученички на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца, който почина след бой, нанесен му от братята Иван и Десислав Дамянови. Децата се бяха събрали в двора на училището „Васил Кънчов“ в града и говориха за обвинението, повдигнато на биячите - причиняване на смърт по непредпазливост.
Правосъдието ни удари дъното – това казаха пред Нова телевизия съученички на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца, който почина след бой, нанесен му от братята Иван и Десислав Дамянови. Децата се бяха събрали в двора на училището „Васил Кънчов“ в града и говориха за обвинението, повдигнато на биячите - причиняване на смърт по непредпазливост.

Белия дом: САЩ са готови да обсъдят с Русия въпроса за ПРО

http://www.cross.bg/rysiya-gotovi-royds-1494519.html

/КРОСС/ САЩ са готови да обсъдят с Русия въпроса за противоракетната отбрана в Европа и да докажат, че тази система не е насочена срещу Москва, каза заместник-съветникът на президента по националната сигурност на САЩ Бен Роудс, цитиран от РИА Новости. „Ключовият момент тук е, че Русия смята, че това (ПРО) я заплашва. Ние сме готови да покажем и технически, и с други средства, че сме сериозно обезпокоени от заплахата, която представляват страни като Иран и Северна Корея“, заяви Роудс. „Отворени сме за дискусия“, добави той.

Делото "Червей" е на финала

http://www.cross.bg/cherveii-iiovchev-yaneva-1494521.html

/КРОСС/ Мегаделото "Червей" е на финала си. По него подсъдими са бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева и бившият директор на дирекция "Вътрешна сигурност" Тодор Костадинов. Очаква се днес да започнат финалните пледоарии. Янева е на съд, защото разрешила в пъти над разрешените законови срокове под контрол да бъде поставен Централният регистър на МВР по време на мандата на Цветлин Йовчев. Това станало без мотиви , а основанието - изфабрикувани, според Прокуратурата, сигнали, послужили за начало на операция "Червей". По делото показания дадоха самият Йовчев, главният секретар по негово време на МВР Светлозар Лазаров, бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев, Атанас Атанасов. Имаше разпит и на настоящи и бивши полицейски началници и агенти на ДАНС, преминали по-скоро експертно. Политика в делото вкараха показанията на първата група свидетели, включително и в контекста на паралелно развиващата се СРС-афера, станала известна като "Яневагейт". Записите отново между Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова всъщност коментират делото "Червей". В това преплитане Йовчев, Лазаров и Писанчев видяха сценарий и опит за дестабилизация, провокирани, според тях, от среди, близки до ДСБ. Пак днес се очаква ВСС да затвори окончателно проверката на записите Янева-Ченалова

Психолог: Обществото ни регресира назад към номадското

http://frognews.bg/news_105246/Psiholog-Obshtestvoto-ni-regresira-nazad-kam-nomadskoto/

Всички случаи на агресия са функция на едно общество с неизградена ценностна система, заяви битата от родител учителка Емилия Калоянова. Всеки се хвали с коефициента си на интелигентност, но емоционалната липсва, смята тя. Непрестанната криза изтощава душевността на българина, обясни учителката.

2 615 заявления за безплатни винетки досега

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543395

2 615 заявления за безплатни винетки са подадени до момента в Областна дирекция "Социално подпомагане"- Кюстендил. От тях 1 610 са подадени в Кюстендил, за Дупница 644, за Бобов дол- 200 и Бобошево 161.От винетна такса са освободени хората със степен на инвалидност 50 и над 50%. Право на безплатна винетка имат и онези, които отглеждат деца до 18 години с трайни увреждания и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. Кандидатите трябва задължително да представят удостоверение от ТЕЛК и копие от лична карта. При п...

Яне Янев: Това, което се случи в ДПС, не е случайно

http://petel.bg/YAne-YAnev--Tova--koeto-se-sluchi-v-DPS--ne-e-sluchayno__141231

Кадър: bTV Това, което се случи в ДПС, не е случайно. Ще има дълъг резонанс и ще се случват още процеси, защото, каквото и да се говори, това е...

Нова трагедия във Варна! Намериха труп на Топлата вода

http://petel.bg/Nova-tragediya-vav-Varna--Nameriha-trup-na-Toplata-voda__141232

Нова трагедия се случи във Варна днес. Труп е намерен днес в басейнчето, известно като Топлата вода между Първа и Втора буна. От...

Терористични атаки и в Джакарта! Има загинали (Видео)

http://petel.bg/Teroristichni-ataki-i-v-Dzhakarta--Ima-zaginali--Video-__141234

14 терористи, сред които и камикадзета, са организирали терористичните атаки в индонезийската столица Джакарта, съобщи ТАСС, цитирана от...

Парламентът решава днес за съвместните патрули с чужди самолети

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/14/2685380_parlamentut_reshava_dnes_za_suvmestnite_patruli_s/?ref=rss


Парламентът ще решава днес дали да позволи охраната на въздушното пространство на страната да се осъществява освен от българската армия и от въоръжени сили на съюзнически държави. Това може да стане факт с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Вчера министърът на отбраната Николай Ненчев уточни, че новите текстове предвиждат самостоятелна охрана от български самолети или чрез съвместни патрули, като няма да има вариант въздушният суверенитет на страната да се пази изцяло...

Преглед на печата - 14 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=311039

Вестник „Аз Буки”, бр. 1, 14 – 20 януари 2016 г. Германски телеком поръчва наш уред С конкретни разработки, готови за реализация в индустрията, се похвалиха на първата година от откриването на Технологичния център на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Секс скандал в Лудогорец

http://bgfootball.actualno.com/seks-skandal-v-ludogorec--news_518151.html

Никой не е застрахован от секс скандал и такъв е на път да се разгори и в изрядния иначе роден клуб Лудогорец. Скандалът не е с играч от първия тим, а с младок от школата на "орлите", който е и национал до 19 години на България. Става дума за защитника Кристиан Джамов. Талантът на разградчани е имал неблагоразумието да праща свои интимни снимки на модел, която, след като се е почувствала предадена от него, е публикувала въпросните фотоси. Сега те обикалят света. Повече подробности, както и сни

Тежка катастрофа между два леки автомобила на АМ "Тракия"

http://plovdiv.actualno.com/tejka-katastrofa-mejdu-dva-leki-avtomobila-na-am-trakija-news_518216.html

Тежка катастрофа между два леки автомобила е станала на АМ “Тракия“, между 16 и 17 км на моста, в посока Пловдив, съобщи агенция Фокус. Няма пострадали при инцидента. Временно е затруднено движението. Движението се осъществява в аварийната лента. Очаква се екип на пътна помощ, който да изтегли двата автомобила, които са катастрофирали. На място има екипи на „Магистрална полиция”, които регулират движението на място. Снимка: архив

Вижте кои райони на София остават без вода днес

http://sofia.actualno.com/vijte-koi-rajoni-na-sofija-ostavat-bez-voda-dnes-news_518230.html

"Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 15 януари, съобщиха от дружеството. Временното прекъсване на водоснабдяването се налага във връзка с подмяна на спирателен кран в района на местност „Домуз дере“ кв. „Горна баня“. Със спряно водоподаване ще бъдатклиентите на „Софийска вода” в следните зони: вилна зона „Беловодски път“ – от 09:30 до 17:30 часа вилна зона „Килиите“ – от

Полицията взе под контрол ситуацията в Джакарта

http://asia.actualno.com/policijata-vze-pod-kontrol-situacijata-v-djakarta-news_518221.html

Четирима бунтовници, организирали атаката в центъра на Джакарта, са унищожени. Ситуацията с безопасността в центъра на индонезийската столица е взета под контрол, съобщил началникът на националната полиция Буди Гунаван, цитиран от ТАСС. "Четирима са убити. Ситуацията е под контрол", заявил той. По-рано ръководителят на местната полиция Антон Чарлиян съобщи, че бунтовниците са се качили на покрива на сградата „Хоризонт“ в центъра на града, известна също като „Джакартския театър

Краят на голямата заблуда

http://features.actualno.com/krajat-na-goljamata-zabluda-news_518223.html

"Още от първия си ден в Германия бежанците трябва да учат немски. И трябва да им бъдат възложени задачи - да чистят приютите си например. Защото безделието е пагубно." - 27 мислители споделят възгледите си за бежанците. "Вече се вижда краят на голямата заблуда, с която живя цяло едно поколение европейци. Аз самият, а и много други живяхме с илюзията, че мъките, на които са изложени ежедневно милиарди хора в страните от Близкия изток, Азия и Африка, могат да бъдат държани на разстояние от

Три дни тържества за ромската Нова година, сурвакат и кичат елхи с пари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1716816

Днес се празнува ромската Нова година - наричана още Василица, Васильовден или Банго Василий - Kуцият Васил.
Според легендите Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите.

Друго поверие твърди, че Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък ...
Днес се празнува ромската Нова година - наричана още Василица, Васильовден или Банго Василий - Kуцият Васил. Според легендите Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите. Друго поверие твърди, че Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък ...

Полицейска операция и евакуация в района на операта в Сидни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543538

Полицейска операция е започнала в района на операта в Сидни, съобщи говорител на австралийската полиция, но не даде подробности. Според местни медии хора биват евакуирани оттам, предаде Ройтерс. Заради действията на полицията е отменено движението по фериботна линия от операта, обявиха градските транспортни власти в "Туитър". Източнвик: БТА...

Откъс от романа "Алексис Зорбас" на Никос Казандзакис

http://www.grreporter.info/otks-ot-romana-aleksis-zorbas-na-nikos-kazandzakis/18502

Никос Казандзакис е може би най-известният гръцки автор в чужбина. Романът му „Алексис Зорбас“ става световен бестселър след филмирането му от Михалис Какоянис - „Зорба Гъркът“.

прочети повече

Терористи атакуваха Джакарта

http://www.vesti.bg/sviat/azia/teroristi-atakuvaha-dzhakarta-6048436

Полицейски участък на централна улица в града е частично разрушен

Шест експлозии окървавиха столицата на Индонезия, подозират "Даеш" (видео + обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5231567

Шест експлозии окървавиха столицата на Индонезия - Джакарта, съобщиха световните агенции.
Първата бомба е избухнала пред най-големия мол в града
Шест експлозии окървавиха столицата на Индонезия - Джакарта, съобщиха световните агенции. Първата бомба е избухнала пред най-големия мол в града "Сиранах". След това са се чули още няколко взрива пред кафенето "Старбъкс" и няколко американски офиси. За момента броят на загиналите е 4, след тях има и един полицай.

Ученици излизат на протест във Враца заради убития младеж

http://offnews.bg/news/n_1/n_620355.html

Съучениците на убития Тодор Йорданов организират протестно шествие по улиците на Враца. Шествието ще мине през мястото, където, след побоя, почина 18-годишният младеж. На 12 януари двамата мъже го пребиха до смърт, след като той им подсвирнал с клаксона на автомобила, докато двамата пресичали.  Шествието ще започне в 19.30 часа от площад "Македония" и ще премине през мястото на трагичния инцидент. Окръжната прокуратура във Враца привлече като обвиняеми братята Иван и Десислав Дамянови, на 32 и на 36 години, за това, че по непредпазливост са причинили смъртта на Тодор Йорданов вследствие на умишлено причинена лека телесна повреда. Двамата са в ареста за 72 часа с прокурорско разпореждане. Предстои внасяне на искане в Окръжния съд за вземане най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". "Това не се случва за първи път в нашия град", разказаха съученици на Тодор. Унищожиха му живота, на него и на приятелите му. Дори и доживот да влязат в затвора, никой няма да ни го върне, каза пред Нова тв съученичка на убитото момче. Според тях няма справедливост и са убедени, че двамата братя ще си платят, за да им намалят присъдата. Те са категорични, че момчето е зверски пребито. "Сега всеки си търси оправдание, за да оправдае онези двамата", каза съученичка на Тодор в коментар на твърдението, че момчето е починало, защото си е глътнало езика.  "Това не може да продължава. Няма значение дали е млад човек или възрастен. Никой не трябва да си отива така от този свят", казаха учениците и казаха, че протестът им е насочен срещу всичко, което позволява такива неща да се случват в страната. В петък е погребението на Тодор. 

Путин призова правителството на Русия да е готово за всяко възможно развитие на икономическата ситуация

http://www.cross.bg/vsyako-razvitie-pytin-1494516.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин призова правителството да следи внимателно развитието на икономическата ситуация в страната и да бъде готово за всяко възможно развитие, предаде ТАСС. „Трябва да сме готови за всяко развитие на ситуацията“, каза руският държавен глава в сряда по време на заседание с членовете на министерския съвет. Путин обърна внимание на това, как се е променила днес ситуацията на пазарите. „Знам, че правителството анализира това, обръщайки внимание на важните въпроси. Ние трябва да сме готови за всяко развитие на ситуацията в пазарите за суровини, на фондовите борси. Трябва да следим внимателно и да имаме сценарий за развитието на руската икономика при всеки вариант“, заяви руският лидер. Путин отбеляза, че работата трябва да се извършва от всички министерства, като подчерта, че „това не означава, че сега трябва да променим нещо рязко“. Според него, въпреки колебанията на световните пазари, руското правителство успява да се „справя професионално“. „За това говори и малкият държавен дефицит – само 2.6%, за миналата година“, посочи той, отбелязвайки, че това е добър макроикономически показател от гледна точка на балансирането на финансите и бюджета. Руският президент също така призова премерено, професионално и своевременно да се реагира на тази проблеми, които ще възникнат в световната и руската икономика през 2016 г

Абонаментната услуга на Electronic Arts става достъпна и за компютри

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/01/14/2684569_abonamentnata_usluga_na_electronic_arts_stava_dostupna/?ref=rss


Абонаментната услуга на компанията за видеоигри Electronic Arts вече става достъпна и за компютри. Досега само притежателите на конзолата Xbox One можеха да се абонират и да получават достъп до безплатни игри и отстъпки за хитови заглавия, отбелязва онлайн изданието Polygon.

Услугата за Xbox One се казва EA Access, докато версията за компютри носи името Origin Access. Тя ще струва по пет долара на месец без опция за годишен абонамент, каквато се предлага за EA Access. Това е...

Спират водата в някои части на столицата

http://pik.bg/спират-водата-в-някои-части-на-столицата-news467528.html

Спират водата в някои части на столицата

"Софийска вода" ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата, съобщават от дружеството.

Във връзка с подмяната на сградно водопроводно отклонение до бл. 60, ж.к. "Студентски град", се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 22.00 ч. в района на бл. 60, вх. Г, бл. 61, вх. А, новострояща се сграда до бл. 61, учебен център до бл. 60. Заради подмяната на сградно водопроводно отклонение на бул. "Янко Сакъзов" в центъра се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 19.00 ч. по бул. "Янко Сакъзов" - от бул. "Васил Левски" до бул. "Христо и Евлоги Георгиеви". Във връзка с диагностиката на водопровод по ул. "Дон", кв. "Горна баня", се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 16.00 ч. в района на ул. "Дон", ул. "Лозище", ул. "Подлозище", местността "Подлозище", ул. "756", ул. "755".

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа, като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. Засегнатите от спирането на водата могат да получат повече информация на телефон 0700 12121.

Грейлинг: Ако ЕС не отстъпи, Великобритания излиза

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/grejling-ako-es-ne-otstypi-velikobritaniia-izliza-6048435

Брюксел върви по неправилен път, който Лондон няма и не е длъжен да следва, обяви британският консерватор

Видео: Григор Димитров отново счупи ракетата си със замах

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/14/2685377_video_grigor_dimitrov_otnovo_schupi_raketata_si_sus/?ref=rss


Grigor Dimitrov absolutely DESTROYS his racket pic.twitter.com/XSmsa1k5pM

— Ricky Dimon (@Dimonator) January 14, 2016
Българският тенисист Григор Димитров показа, че е пренесъл и в 2016 г. умението си да натрошава ракетата си, ако е недоволен от свое отиграване.

И отново го направи на австралийска земя. След зрелищното си "изпълнение" в осминафинала с Анди Мъри от Australian Open преди година, сега счупи ракетата си и срещу Александър Дългополов в Сидни.
...

Общинските съветници отново ще бистрят финансите на градския транспорт

http://pik.bg/общинските-съветници-отново-ще-бистрят-финансите-на-градския-транспорт-news467526.html

Общинските съветници отново ще бистрят финансите на градския транспорт

На първото си заседание след празничните дни Столичният общински съвет ще разгледа предложението на кмета Йорданка Фандъкова за предоставяне на концесия и отдаване под наем на велосипеди и рекламни елементи, разположени върху части от улици, булеварди и площади на столицата.

Освен това общинският съвет ще разгледа и обявяване на конкурс за избор на управител на „Център за психично здраве проф. Н. Шипковенски”. В рамките на редовното заседание са предвидени и седем допълнителни точки, както и четири питания от страна на общински съветници по проблемни въпроси, като оплакване на граждани от кв. “Дружба” за отдаване под наем на площи, които са до езерото в квартала.

Предвидено е и питане за състоянието и разходите на транспортните дружества, както и за сигурността по пътищата. Ще бъде обсъдено и присъждането на Значка на София на Бина Харалампиева, Ириней Константинов и Кирякос Аргиропулос. 

Видео: "Ал Джазира Америка" спира да работи на 30 април

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/01/14/2685370_video_al_djazira_amerika_spira_da_raboti_na_30_april/?ref=rss


 

"Ал Джазира Америка" (AJAM) - новинарският кабелен канал за САЩ на катарската тв мрежа "Ал Джазира" - ще прекрати дейността си в края на април, обяви вчера изпълнителният директор на компанията.

Според шефа на AJAM Ал Ансти този бизнес модел не е издържал на икономическите условия и ще бъде закрит въпреки "огромното разочарование на всички, които са работили неуморно" за осъществяването му.

Телевизията "Ал Джазира Америка", която стартира през октомври 2013...

Важно ли е за кого гласува Ивайло Петев?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5231094

Макар и между последния изигран и първия предстоящ мач на българския национален отбор по футбол да лежат няколко месеца, треньорът му Ивайло Петев намери начин да влезе в новините.
В случая - с вота си за носител на “Златната топка” за 2015 г., а още по-точно, като не постави дори в тройката си вече петкратния носител на трофея за най-добър
Макар и между последния изигран и първия предстоящ мач на българския национален отбор по футбол да лежат няколко месеца, треньорът му Ивайло Петев намери начин да влезе в новините. В случая - с вота си за носител на “Златната топка” за 2015 г., а още по-точно, като не постави дори в тройката си вече петкратния носител на трофея за най-добър

Чилиец спечели най-престижния приз в архитектурата със социално ориентиран дизайн

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/01/14/2685312_chiliec_specheli_nai-prestijniia_priz_v_arhitekturata/?ref=rss


Чилиец, известен със социално ангажираната си архитектура, стана носител на най-престижното отличие в бранша "Прицкер" за 2016 г.. Алехандро Аравена и неговото студио "Елементал" се фокусират върху евтини решения за настаняване на бедни, възстановяване на разрушени от бедствия градове и енергоспестяващи сгради, настроени към климата и нуждите на обитателите си. Той е и тазгодишният куратор на Венецианското архитектурно биенале, пише "Ню Йорк Таймс".


Работата на Аравена "създава...

Най-важното от Варна във вчерашния 13 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=311017

Щабът на ВМС във Варна навърши 117 години С тържествена церемония бе отбелязана 117-годишнината от създаването на Щаба на Военноморските сили. Събитието бе открито от командира на ВМС контрадмирал Митко Петев. Блъснаха жена на пешеходна пътека във Варна 53-годишна шофьорка на рено блъсна снощи жена на пешеходна пътека във Варна, съобщиха от МВР за Moreto.

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/zaglavie-mesta-intervyu-1494564.html

/КРОСС/ "24 часа" предлага репортаж от Враца със заглавие "Враца въстана срещу боя" ден след зверското убийство на ученик. Братята насилници ги чака затвор до 5 години. Цитиран е новия кмет Калин Каменов, който споделя, че проблемите в града се решават с изнудване и насилие и че и той е рекетиран от собственик на сайт. "Je suis Teodor", пише, в коментара си вестник "Земя" след убийството на 18-годишния младеж във Враца. "Монитор" информира, че родители търсят съдебно решение на спорове с учители за бележки на децата им. Информацията е на председателката на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. 2000 педагози са бити или тормозени през 2015 година, добавя тя. "Дума" също извежда темата като водещо заглавие, като се позовава на данни на учителския синдикат към КТ "Подкрепа". Оттам потвърждават цифрата за бити педагози и подчертават, че много случаи нямат публичност, защото или директорите не сигнализират, или пострадалите се страхуват от възмездие. Седмичният вестник "Аз Буки" пише за окончателно приети от ресорната парламентарна комисия промени в Закона за висшето образование. Запазва се редът, според който Министерският съвет определя броя на студентите за държавна поръчка и платено обучение, но отпуснатите места не може да са повече от приетите миналата година

Късметлия удари 1.5 милиарда долара от лотарията в САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5231559

Рекордният джакпот от 1.5 милиарда долара в американската лотарийна игра Powerball падна преди половин час, съобщава ABC7Chicago.
„Печелившият билет е един и е закупен от пункт в предградие на Лос Анджелис, Калифорния“, заявява говорителят на лотарията Алекс Трейвеста. Той припомня и печелившите числа - 4-8-19-27-34 и казва още, че пунктът,
Рекордният джакпот от 1.5 милиарда долара в американската лотарийна игра Powerball падна преди половин час, съобщава ABC7Chicago. „Печелившият билет е един и е закупен от пункт в предградие на Лос Анджелис, Калифорния“, заявява говорителят на лотарията Алекс Трейвеста. Той припомня и печелившите числа - 4-8-19-27-34 и казва още, че пунктът,

Президентът на ЕИСК Георгиос Дасис пристига в София

http://pik.bg/президентът-на-еиск-георгиос-дасис-пристига-в-софия-news467524.html

Президентът на ЕИСК Георгиос Дасис пристига в София

Президентът на Европейския икономически и социален комитет (EИСК) в Брюксел Георгиос Дасис пристига днес на двудневно посещение в България. Визитата на Георгиос Дасис в София е по покана на председателя на българския Икономически и социален съвет (ИСС) проф. д-р Лалко Дулевски.

Това е първото официално посещение на Георгиос Дасис по покана на национален съвет от страна-член на Европейския съюз. Георгиос Дасис бе избран за президент на Европейския икономически и социален комитет през октомври миналата година. Той е начело на Комитета като представител на групата на синдикатите в ЕИСК. В програмата на посещението се предвиждат срещи на президента на ЕИСК с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с вицепремиера по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Предвиждат се още посещения в БНБ и в УНСС. В самото начало на визитата си в София президентът на Европейския икономически и социален комитет ще се срещне с членовете на българския Икономически и социален съвет и ще обсъди 12-годишния опит на ИСС в развитието на гражданския диалог. Икономическият и социален съвет ще връчи на Георгиос Дасис почетния знак на Съвета за принос в развитието на организираното гражданско общество. Георгиос Дасис – президент на ЕИСК;

Синдикален активист в Гърция от 15-годишна възраст; Активист срещу военния режим в Гърция (1967-1974); Постоянен член на националния състав на Общата федерация на труда в Белгия от 1976 до 1980 г.; От 1981г. е представител на Гръцката обща федерация по труда в Европейската конфедерация на профсъюзите, в Международната конфедерация на профсъюзите и Международната организация на труда; От 1982 г. е член на изпълнителния комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите; Член на ЕИСК от 1981 до 1990 г. и от 2002 г.;

Президент на регионалната секция на ЕИСК 1986 до 1990 г.; Член-основател на Института по труда на Общата конфедерация на гръцките работници (1990 г.) и секретар по международните въпроси; Президент на секция ЕСО (Икономически и валутен съюз и икономическо и социално сближаване) на ЕИСК от 2004 до 2008 г.; Президент на Групата на работниците в ЕИСК от 2008 до 2015 г.; Президент на ЕИСК от 2015 до 2018 г.

Ромската Нова година се празнува три дни

http://pik.bg/ромската-нова-година-се-празнува-три-дни-news467522.html

Ромската Нова година се празнува три дни

Банго Васил, Банго Васили, още и Банго Василий (Васильовден), наричан още Василица е най-големият празник на ромите.

Това е ромската Нова година. Празникът се отбелязва на 13, 14 и 15 януари. Василица се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура. Празнуването на Василица е свързано с легенда, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като този мост бил разрушен от Дявола и по този начин ги спасил.

Вечерта на 13-ти срещу 14-ти януари се повтарят християнските ритуали на Бъдни вечер - цялото семейство се събира вкъщи, майката готви птица с ориз или с кисело зеле. Докато я приготвя, мълчи. Във всяка къща се точат баници, баклави, младите жени чистят къщата и лъскат съдовете, всичко трябва да блести от чистота. Правят и сарми. Когато всичко е готово, слагат трапезата на пода в средата на стаята, и нареждат хляба и гозбите.

Запалват свещи, по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Чак тогава сядат около трапезата. Ядат, пият, играят, веселят се. Посред нощ пристига Банго Васил, който е пътувал три дни и се е борил големи трудности по пътя. Затова е ранен, брадясал, уморен. Той е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци. На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и "лек крак" зависят щастието и късметът. На 14 януари за ромите е много важно какъв човек ще влезе пръв в къщата им. Смята се, че така ще бъде и цялата Нова година.

Делото „Червеи” е на финалната права

http://pik.bg/делото-„червеи”-е-на-финалната-права-news467521.html

Делото „Червеи” е на финалната права

Софийският градски съд (СГС) гледа делото „Червеи”, което вече е на финалната права.

Делото е срещу бившия председател на СГС Владимира Янева и бившия началник на дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР Тодор Костадинов. Според прокуратурата, Янева е извършила престъпление по служба, а Тодор Костадинов документно престъпление и компютърно престъпление. В процеса в четвъртък се очаква двамата подсъдими евентуално да дадат обяснения, тъй като те имат право на това, ако поискат.

Досега Янева не се явява на съдебни заседания, тъй като има право на това. В процеса на всяко заседание се явява само Тодор Костадинов. След като подсъдимите дадат обяснения, съдебният процес предвижда страните в процеса да пледират и едва след това съдът да каже каква присъда е отредил. По делото бяха разпитани като свидетели и бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, Атанас Атанасов, бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев.

Припомняме, че на 9 юли Софийската градска прокуратура (СГП) предаде на съд Владимира Янева и Тодор Костадинов. Бившата председателка на СГС е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила специални разузнавателни средства в нарушение на Закона за СРС (ЗСРС).

Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", без тази система да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления. Разрешенията са за използване на всички способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система.

Не са били спазени и изискванията за мотивиране на исканията за използване на СРС, нарушени са и максималните срокове за прилагането им. Янева е с най-леката мярка за неотклонение "подписка". Тодор Костадинов е обвинен в това, че в същия период периода като директор на дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР, при условията на продължавано престъпление на 12.09.2013 г., на 12.11.2013 г., на 28.01.2014 г. и на 25.03.2014 г. е съставил общо 6 официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат използвани пред председателя на Софийски градски съд, като доказателство за тези обстоятелства. На 12.09.2013 г. и на 28.01.2014 г.

Костадинов е съставил две искания за използване на специално разузнавателно средство, а на 12.11.2013 г. и на 25.03.2014 г. - две искания за продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" /АИС"ЦПР"/.

Тодор Костадинов е обвинен и за това, че от служебен компютър е използвал компютърни данни, като се включил в домейна на МВР и с паролата на системния администратор влязъл в тези данни в компютърна система - "Интегрирана регионална полицейска система – Шумен". Той направил справка по ЕГН на човек, без разрешение от Началника на отдел "Информационни системи – Дирекция "КИС"-МВР. Това, според прокуратурата е защитено от Закона за защита на личните данни. Тодор Костадинов е с мярка за неотклонение "парична гаранция" 2000 лв.

Ученици ще сурвакат държавници за Банго Васил

http://pik.bg/ученици-ще-сурвакат-държавници-за-банго-васил-news467518.html

Ученици ще сурвакат държавници за Банго Васил

Институции и посолства ще приемат днес ученици от цялата страна за да посрещнат заедно Василица - Ромската Нова година, съобщиха от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". На 14 януари 2016 г. от 12.00 часа в Министерството на образованието и науката ще гостуват ученици от ОУ ”Св. Иван Рилски”- с.Червенци, област Варна, и от ОУ „Цанко Церковски” - с. Средище, област Силистра, по повод Василица – Ромската Нова година.

Празничното посещение се организира от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, която работи повече от тринадесет години в сферата на образователната интеграция на ромските деца. В сградата на президентството, малките сурвакари от ОУ „Христо Ботев”, с. Каспичан и НУ „М.Куманов”, гр. Пещера, ще поздравят с коледни наричания Вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.

С тях ще бъде и заместник-председателят на Център „Амалипе“ Теодора Крумова. От 11 ч. в зала 5 на Министерството на труда и социалната политика деца от ОУ „Васил Левски“, с. Караджово, обл. Пловдив, ще представят традиционни песни и танци по повод Василица и ще сурвакат за здраве и благополучие председателя на ДАЗД Ева Жечева. ОУ „ Никола Вапцаров”, с. Селановци, обл. Враца ще пресъздадат ритуала Василица пред представители на Министерство на здравеопазването. Агенцията по заетостта ще посрещне ученици от ОУ „ Христо Ботев” гр. Стамболийски, обл. Пловдив.

Агенцията за социално подпомагане ще се наслади на програмата на учениците от ОУ” Райно Попович”, гр. Карлово. Посолството на Кралство Нидерландия ще бъде домакин на сурвакарите от I ОУ „ Св. Паисий Хилендарски”, гр. Гълъбово. Ученици от ОУ” Св.Св. Кирил и Методий”, с. Девене, област Враца ще отправят своите новогодишни пожелания към Посолство на Белгия в София. Народен танц и сурвакарски поздрав ще представят учениците от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, с. Априлово, обл. София пред Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ за България. Учениците от СОУ "Св.Климент Охридски" - Симеоновград ще сурвакат за здраве и берекет Министерство на младежта и спорта.

Посолството на Великобритания ще посрещне учениците от ОУ "Св.Св.Кирил и Методий", с. Стрелци. В Посолството на САЩ учениците от ОУ „Граф Игнатиев“, село Граф Игнатиево ще изнесат кратка програмата и ще сурвакат за здраве и берекет. Така и Посолството на Кралство Норвегия ще бъде орисано с наричания за Василица и песни и танци от сурвакарите на ОУ „Христо Ботев“, село Баница. Днес с традиционен празничен концерт на „Сцена 17” в Министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски”№ 17 ще бъде отбелязана Ромската Нова година – Василица.

Концертът, който ще започне от 17:30 часа в четвъртък, се организира от Министерство на културата, Столична община – дирекция „Култура”, Район „Красна поляна” и инициативен комитет от неправителствени ромски организации по повод честването на етнокултурния празник на ромската общност - Василица. В празничния концерт „Василица 2016” ще участват музиканти от оркестъра към Народно читалище „Стоянка Соколова 1999” в район „Красна поляна”, както и млади ромски изпълнители и таланти.

Очаква се в тазгодишното отбелязване на празника на ромската общност да вземат участие и младите певци Филип Ангелов, Ася Кючукова, Красимира Стамболиева и Мустафа Мустафов. Празникът Василица по традиция се тачи от ромите като начало на Новата година и се отбелязва на 14 януари. На този ден десетки училища и общностни центрове в цялата страна организират тържества, на които децата представят богатството от фолклорните традиции и бит на различните етноси в България. 

Най-малко петима загинаха при атентат в полицейски участък в Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_620351.html

Най-малко петима души са убити, а 39 са ранени при атентат с кола бомба в полицейски участък в град Чинар в турската провинция Диарбекир. Полицейското управление, което се намира в населената предимно с кюрди провинция, е станало тази сутрин. Силата на взрива е унищожила част от фасадата на сградата. Близките полицейски квартири също били нападнати. По данни на агенцията, най-малко 13 души са ранени, но частната Dogan news agency твърди, че броят на пострадалите е 39 души. Сред загиналите са жена и нейното бебе. Спасители търсят оцелели сред останките от взрива. Бомбата е взривена на входа на участъка, пострадали са и съседни жилищни сгради. Друг полицейски участък също е бил нападнат с гранатомет в град Мидят, в провинция Мардин. Не се съобщава за жертви. Медиите и властите твърдят, че ПКК е отговорна за атаките, но все още няма официално потвърждение.

Бомба избухна пред участък в Турция, петима души са загинали

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/14/2685366_bomba_izbuhna_pred_uchastuk_v_turciia_petima_dushi_sa/?ref=rss


Кола-бомба е била взривена пред полицейското управление в югоизточна Турция, убивайки петима души и ранявайки най-малко 39, предаде Би Би Си, цитирайки местни медии и изявление на областния управител.

Една жена и бебе са сред загиналите. Спасителите издирват оцелели в развалините на мястото на инцидента в Чинар, провинция Диарбекир.

Длъжностни лица обвиниха Кюрдската работническа партия (ПКК) за нападението, но нито една група не е поела отговорност за атентата.
...

Нов самоубийствен атентат в Турция, сред жертвите са жена и бебе, ранени са 39 души

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5231553

Кола-бомба се взриви до полицейско управление в югоизточната турска провинция Диарбекир при нов самоубийствен атентат тази нощ. По първоначални данни петима са убити и десетки са ранени.
Сред жертвите са жена и бебе, а най-малко 39 души са ранени, предават турските медии. Смъртоносният взрив е прогърмял в турския град Чинар.
Кола-бомба се взриви до полицейско управление в югоизточната турска провинция Диарбекир при нов самоубийствен атентат тази нощ. По първоначални данни петима са убити и десетки са ранени. Сред жертвите са жена и бебе, а най-малко 39 души са ранени, предават турските медии. Смъртоносният взрив е прогърмял в турския град Чинар.

Притокът на имигранти по гръцките брегове не намалява и през студените месеци

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/01/14/2685134_pritokut_na_imigranti_po_gruckite_bregove_ne_namaliava/?ref=rss


Повече от 1 000 имигранти и бежанци пристигнаха на най-голямото пристанище на Гърция Пирея в сряда, доказвайки, че притокът на хора от конфликтните зони към ЕС не е редуциран през студените месеци, предаде "Ройтерс".

31% от пристигналите до момента през 2016 г. са деца, съобщава организацията "Лекари без граници", която предоставя медицински грижи на пристигащите на гръцките острови.

През 2015 г. повече от 1 млн. души потърсиха убежище в Европа по данни на Агенцията за...

"Воини на Один" патрулират по улиците на Финландия срещу имигранти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/14/2685172_voini_na_odin_patrulirat_po_ulicite_na_finlandiia/?ref=rss


Облечени с черни якета с викингски символи и националния флаг на Финландия, "Воините на Один" са ново, самoопределящо се като патриотично движение, което обикаля улиците, за да защитава местните жители от имигрантите – за ужас на правителството и полицията, разказва "Ройтерс".

За разлика от съседна Швеция Финландия не се слави като гостоприемна към чужденците страна. Но подобно на други европейски страни в момента и тя се бори да овладее огромния приток на търсещи убежище хора,...

Битата преди дни учителка: Агресията е функция на недоизградена морална система

http://petel.bg/Bitata-predi-dni-uchitelka--Agresiyata-e-funktsiya-na-nedoizgradena-moralna-sistema__141230

Кадър: Нова тв „Тези случаи на агресия, които има и на които ставаме свидетели благодарение на медиите, са функция на едно действащо...

УТРЕ - Защо се избиваме помежду си?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5230867

Подзагалавие: Липсата на държава ражда озлобени и оскотели хора

Преди десетина дни мой приятел пресичал на пешеходна пътека, когато джип спрял на сантиметри от него. Отвътре изскочил нискочел здравеняга и освен водопада от вулгаризми насочил срещу него... мачете. В колата на здравенягата на предната седалка се возело дете.
Подзагалавие: Липсата на държава ражда озлобени и оскотели хора Преди десетина дни мой приятел пресичал на пешеходна пътека, когато джип спрял на сантиметри от него. Отвътре изскочил нискочел здравеняга и освен водопада от вулгаризми насочил срещу него... мачете. В колата на здравенягата на предната седалка се возело дете.

Слънцето ще пробива път през облаците, максимални температури от 11 градуса

http://www.bnews.bg/article-146340

Над планините ще бъде предимно слънчево, но вечерта над масивите от Западна България облачността, предимно средна и висока, ще се увеличи.

Повишена опасност от падащи камъни по пътищата в Смолянско

http://smolyan.actualno.com/povishena-opasnost-ot-padashti-kamyni-po-pytishtata-v-smoljansko-news_518213.html

Нормално проходими при зимни условия са пътищата от републиканската пътна мрежа в област Смолян, съобщиха за Радио „Фокус” – Смолян от Областно пътно управление – Смолян. Времето ясно с добра видимост. Пътните настилки са мокри, на места заледени, но обработени от екипи на управлението. През нощта не се получавани сигнали за инциденти, които да затрудняват движението на моторните превозни средства. Няма въведени ограничения, но остава опасността от падащи камъни и свлича

Русия е регистрирала лекарство срещу ебола

http://africa.actualno.com/rusija-e-registrirala-lekarstvo-sreshtu-ebola-news_518214.html

Русия е регистрирала лекарство срещу ебола, съобщи русият президент Владимир Путин по време на среща с членове на правителството на 13 януари, предаде РИА Новости. По думите на Путин, руската ваксина срещу ебола показва по-висока ефективност в сравнение с другите, предназначени за борба срещу това заболяване. “Имаме добрата новина, че сме регистрирали лекарство срещу ебола, което след съответните проверки показва добра ефективност. Тя е по-висока от тези препарати, които се използват в мо

Загубили влияние в МВР са причина за публикациите срещу Бъчварова, според нея

http://society.actualno.com/zagubili-vlijanie-v-mvr-sa-prichina-za-publikaciite-sreshtu-bychvarova-spored-neja-news_518215.html

Всички публикации в определени сайтове по отношение на МВР са ченгеджийските номера. Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която коментира критиките към МВР, че не си върши работата и реформите в системата за сигурност. Според нея атаката е повлияна от хора, които са загубили възможност да влияят в МВР.  "Тълкувам отношението към мене в тези медии, като опит да се покаже, че МВР не работи", каза Бъчварова. Вчера по време на па

Намерили база на извънземни в Украйна? (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5231551

В близост до украинското село Скобичевка (Закарпатска област) извънземните имат своя база, твърдят уфолози. Местните жители снимали наскоро дискообразен летящ обект и съобщили на учените. Над района често можело да се види НЛО. С помощта на специална апаратура Андрей Скабейда и Владимир Гуцар открили мястото,

Убийството на Тодор потресе България! Бяхте Шарли, а сега какво сте?

http://www.bnews.bg/article-146339

Вече е организирана петиция, в която се иска доживотен затвор за убийците на младото момче, което тази година трябваше да бъде абитуриент.

Община Пловдив е спестила над 10 млн.лева от спечелени дела през 2015-та година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543507

Над 10 млн.лева е спестила община Пловдив от заведени срещу нея дела през 2015-та година. Това съобщи директорът на правната дирекция в администрацията Илиян Иванов. Най-голяма сума е спестена от иска на фирма „Градски транспорт“, който беше за близо 7.3 млн.лева. Исковете бяха за забавени плащания от страна на местната администрация в периода от 2009-та до 2011-та година. Според собственика на транспортната фирма Ангел Батаклиев общината трябвало да му плати пари, които са ...

Вандали трошат контейнери за близо 1,5 млн. лв.

http://pik.bg/вандали-трошат-контейнери-за-близо-15-млн-лв-news467515.html

Вандали трошат контейнери за близо 1,5 млн. лв.

Вандали са потрошили и опожарили около 5800 контейнери за смет в цялата страна през 2015 г. Щетите, които нарушителите са нанесли, са на стойност 1 450 000 лв, пише "Монитор".

„През миналата година са били унищожени близо 10% от кофите за смет”, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Двете най-големи фирми за оползотворяване на отпадъците от опаковки у нас потвърждават, че вандали палят всяка десета кофа за боклук. „Имаме 19 000 контейнери в цялата страна. Всяка година щетите, които понасяме, са за около 600 000 лв.“, обясни пред „Монитор“ изпълнителният директор на „Екопак“ Тодор Бургуджиев. Още 10 000 кофи за смет има втората голяма фирма „Екобулпак“, която обслужва 49 общини с над 2 млн. жители.

Подмяната на опожарен контейнер струва на фирмата около 250 лв. От бранша са категорични, че набезите на вандалите са кон центрирани главно в големите градове. В София има 21 821 кофи тип „бобър“, 5676 от които са били подменени миналата година, уточниха от общината. Близо 10 на сто от 85 729 кофи тип „мева“ също са били сменени, заради повреди. За да спрат набезите над кофите за отпадъци от екоминистерството предложиха глоба между 300 лв. и 1000 лв. за всеки, който е повредил съда или изпразва съдържанието му.

„Нашата цел не е да тормозим клошарите, а да защитим обществения интерес с посегателство върху имуществото, което е наше имущество“, заяви още министър Василева пред БТВ. Санкцията идва по предложения на наказания от страната на фирмите за оползотворяване на отпадъци, които търпят загуби не само заради счупените и запалените кофи. „Заради клошарите, които изпразват контейнерите трябва да купуваме смет, за да изпълним целите за рециклиране, заложени в закона“, обясни шефът на „Екобулпак“ Видьо Видев. По думите му едва 10% от клошарите са социално слаби, останалите са част от организирана група. „Те са част от сивата икономика. Вече обикалят с микробуси на всеки час и крадат от кофите“, твърди още Видев.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване