Индонезия е обявила извънредно положение в цялата страна

http://asia.actualno.com/indonezija-e-objavila-izvynredno-polojenie-v-cjalata-strana-news_518407.html

Индонезийските власти днес въведоха по цялата територия на страната най-високата степен на готовност след серията терористични актове в столицата Джакарта. „Започвайки се от 17:00 в четвъртък (12:00 българско време), на цялата територия на Индонезия се въвежда най-висока степен на готовност“, предаде прес-секретарят на националната полиция Антон Чарлиян. "Ние не можем да предвидим къде са се скрили извършителите на терористичните актове“, добави той. Според него това действие

Миков: България умира, ще искаме вот на недоверие към правителството

http://offnews.bg/news/n_1/n_620829.html

„България умира с темпове, с които нито една европейска или африканска страна го прави. Гражданите трудно успяват да живеят нормално с дясната политика на правителството. Хората искат да се промени сегашното състояние на държавата. Те вече трудно свързват двата края.” Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в предаването „Още от деня” по БНТ. Той каза, че левицата още утре започва преговори с две от парламентарните групи – ДПС и БДЦ, за искане на вот на недоверие към правителството, като писмо е изпратено и на ПГ на ПП "Атака". Миков обясни, че една от темите за искането на този вот ще бъде вътрешната сигурност. „Тема, която сериозно притеснява българските граждани - с многобройните убийства и агресията по улицата, която не среща респекта на службите”, посочи лидерът на социалистите. Той бе категоричен, че работещите в системата на вътрешанта сигурност са демотиварани. „Реформата, която бе направена в сектора през бюджета, е реформа на орязване”, каза Миков и подчерта, че видимите резултати са налице. Той посочи като други теми за искания вот на недоверие проблемите в здравеопазването и демографската криза.  „В България дори да си плащаш здравното осигуряване, пак ще трябва или да си доплатиш за здравна помощ или да чакаш за такава. Това е резултатът от реформите на управляващите и министъра на здравеопазването”, категоричен бе Михаил Миков. Миков каза още, че БСП категорично подкрепя кандидатурата на Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН. „Опасявам се, че дребните вътрешнополитически боричкания могат да провалят този голям шанс за България Бокова да заеме този важен пост. Тя се ползва с изключителна подкрепа и популярност не само в страната, но и в световен мащаб”, каза още той.

Ясен Тодоров: Аз също имам изпратени смс-и

http://www.cross.bg/todorov-sudebnata-yasen-1494650.html

/КРОСС/Аз лично не съм участвал в създаването на напрежение в съдебната система. На моя айпад също имам изпратени смс-и, но ще ги запазя в тайна. Те са свързани с работата на някои магистрати, които искат да се изкарат чисти и да минат през труповете на някои свои колеги, за да станат политици. Това каза Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия към ВСС в предаването „Още от деня" по БНТ. Премиерът каза, че смс-а не е получен от член на ВСС, посочи Тодоров. Той призовава да не приключва проверката по "Яневагейт". "Днес се запознах с експертизата. Също така разбрах, че ще се изслушват само лица, които са свързани с правосъдието, но не и лица от изпълнителната власт. Ясно е, че този смс беше провокация". "Моето мнение като гражданин е, че има организация за клатене на държавата за война срещу легитимните държавни органи и това се прави с цел някой друг да поеме ръководството на държавата. Призовавам, който иска да прави политика да бъде политик. Правят се много тежки внушения в българското общество", смята Ясен Тодоров. По думите му реформата в съдебната система реално се е случила. "От днес ВСС гласува явно. Аз не разбрах кое е подмененото в съдебната реформа. Това беше просто повод, за да има протести, които да разклатят държавата".    

С призиви и запалени свещи врачани протестираха срещу насилието

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5233542

Стотици разгневени от ширещото се насилие и агресия срещу младите хора врачани се събраха тази вечер на митинг на пл.
Стотици разгневени от ширещото се насилие и агресия срещу младите хора врачани се събраха тази вечер на митинг на пл. "Македония". Подкрепени от съучениците на пребитото до смърт момче Тодор Йорданов недоволните заявиха, че въпреки вече предявеното по-тежко обвинение от прокуратурата на братята убийци Десислав и Иван Дамянови,

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2016/01/14/2685952_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите в следобедната емисия:

Повдигнато е ново обвинение за убийството на 18-годишния Тодор във Враца - умишлено убийство по хулигански подбуди.

АБВ с ултиматум към правителството заради номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Такса придружител в болниците ще отпадне в края на януари.

Властите...

Заловиха крадец на козметика във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=311121

Полицията задържа крадец на козметика, съобщиха от МВР-Варна за Moreto.net. Сигнал за кражбата е подаден вчера. Мъжът влязъл в магазина на булевард "Сливница", взел стока от стелажите, но не платил. След издирване полицаите задържали 57-годишният Н.

Министър Павлова и заместник-председателят на Кабинета на министрите на Туркменистан Шамухаммет Дурдылыев се запознаха с възможностите за производство на елементи за строителството

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262825_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%

 Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, заместник-председателят на Кабинета на министрите на Туркменистан, отговарящ за строителството, Шамухаммет Дурдылыев и водената от него делегация посетиха днес производствена база да плоски бордюри, тротоарни плочки и други строителни елементи. Там те се запознаха с техническите възможности за производство на такъв тип суровини и материали, необходими за реализацията на инфраструктурни проекти.

 

Пред участниците в делегацията бяха демонстрирани и възможностите за използване на безизкопни технологии за подмяна на тръби.

По-късно представителите на Туркменистан проведоха работна среща с Камарата на строителите в България. Те обмениха идеи за сътрудничество между български строителни фири с държавния концерн „Туркменавтоеллары“.

Заместник-председателят на Кабинета на министрите на Туркменистан Шамухамет Дурдилиев и водената от него делегация са на тридневно посещение в България по покана на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

По-рано през деня те обсъдиха развитието на инфраструктурата и възможностите за сътрудничество в тази сфера по време на среща с министър-председателя Бойко Борисов и представители на правителството на България. Членовете на делегацията от Туркменистан посетиха и инфраструктурни обекти, хранителни, спортни и исторически обекти.

Екатерина Захариева на работна визита в Брюксел

http://pik.bg/екатерина-захариева-на-работна-визита-в-брюксел-news467924.html

Екатерина Захариева на работна визита в Брюксел

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева заминава днес на работно посещение в Брюксел.

В рамките на утрешния ден правосъдният министър ще се срещне със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, еврокомисаря по правосъдие и равнопоставеност на половете Вера Юрова и с генералния секретар на Европейската комисия Александер Италианер, съобщиха от МП.

Участие в срещите ще вземе и заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева. 

Община Поморие организира разяснителна кампания за безплатното саниране на малките блокове

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/o4ikYy17eDo/

Във връзка с разширяването на обхвата на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и възможността в нея да участват и блокове с по-малко от 36 апартамента, Община Поморие организира информационна и разяснителна кампания за собствениците на всички допустими за участие сгради в Поморие.
От 25 януари до 03 февруари 2016 г., кметът Иван Алексиев и експерти от администрацията, ще обясняват за направените промени в програмата, ще разясняват стъпките за кандидатстване, мерките, които ще се финансират и ще отговорят на всички въпроси, поставени от представителите на етажната собственост.
В програмата за безплатно саниране вече може да се включат блокове с по-малко от 36 жилища и тухлени сгради, в които поне 60% от разгънатата застроена площ са апартаменти. За да отговарят на условията, тези кооперации трябва да са проектирани преди 26 април 1999 г.
Условията за участие не са променени. Необходимо е да бъде учредено Сдружение на собствениците по ЗУЕС и подаване на заявление по образец до Община Поморие. Всички образци са качени на официалния сайт на Община Поморие – Виж тук
Поради състезателния принцип на програмата за саниране, се надяваме на вашия интерес и присъствие на срещите. Молим да потвърдите участие на тел: 059622004, 0882420086 или на e-mail:eu_projects@pomorie.org – Георги Петков, началник Отдел „Управление на проекти”. В случай, че няма предварителни заявки за присъствие, срещата със собствениците на съответните сгради, ще се отлага

1

На 69: Почина Алън Рикман

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5233384

За по-малко от 5 дни втора британска икона след Дейвид Бауи, почина на 69 години. Актьорът Алън Рикман, иконичният злодей, издъхна вчера след кратка борба с рака, съобщи семейството му. Професор Сивиръс Снейп от „Хари Потър“ е поел последния си дъх в болница в Лондон, обграден от семейството си. Болестта се развила толкова бързо,
За по-малко от 5 дни втора британска икона след Дейвид Бауи, почина на 69 години. Актьорът Алън Рикман, иконичният злодей, издъхна вчера след кратка борба с рака, съобщи семейството му. Професор Сивиръс Снейп от „Хари Потър“ е поел последния си дъх в болница в Лондон, обграден от семейството си. Болестта се развила толкова бързо,

Не пипайте рекорда на Стефка Костадинова!

http://petel.bg/Ne-pipayte-rekorda-na-Stefka-Kostadinova--__141316

Световната рекордьорка в скока на височина и председател на БОК Стефка Костадинова изрази недоумението си и определи като несериозна...

Прокуратурата поиска наказание под средното за Владимира Янева по "Червеи"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/14/2686053_prokuraturata_poiska_nakazanie_pod_srednoto_za/?ref=rss


Прокуратурата поиска наказания под средния предвиден в закона размер по делото "Червеи", съобщи "Правен свят". Подсъдими са бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и бившият директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Днес в съдебната зала първо адвокатите на Янева и Костадинов, а след това и прокурорите Димитър Петров и Даниела Димитрова, произнесоха защитните си речи. Подсъдимите отказаха да дават обяснения. Владимира Янева и днес не дойде...

Михаил Миков: България умира, затова ще искаме вот на недоверие към правителството

http://www.cross.bg/mikov-bulgariya-mihail-1494649.html

/КРОСС/„България умира с темпове, с които нито една европейска или африканска страна го прави. Гражданите трудно успяват да живеят нормално с дясната политика на правителството. Хората искат да се промени сегашното състояние на държавата. Те вече трудно свързват двата края." Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в предаването „Още от деня" по БНТ. Той каза, че левицата още утре започва преговори с две от парламентарните групи - ДПС и БДЦ за искане на вот на недоверие към правителството, като писмо е изпратено и на ПГ на ПП Атака. Миков обясни, че една от темите за искането на този вот ще бъде вътрешната сигурност. „Тема, която сериозно притеснява българските граждани - с многобройните убийства и агресията по улицата, която не среща респекта на службите", посочи лидерът на социалистите. Той бе категоричен, че работещите в системата на вътрешанта сигурност са демотиварани. „Реформата, която бе направена в сектора през бюджета, е реформа на орязване", каза Миков и подчерта, че видимите резултати са налице.Председателят на БСП посочи като други теми за искания вот на недоверие проблемите в здравеопазването и демографската криза. „В България дори да си плащаш здравното осигуряване, пак ще трябва или да си доплатиш за здравна помощ или да чакаш за такава. Това е резултатът от реформите на управляващите и министъра на здравеопазването", категоричен бе Михаил Миков

Борисов осъди за 50 хил. лева депутата Чуколов, обидил го

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5233480

Апелативният съд увеличи
двойно обезщетението

Депутатът от “Атака” Десислав Чуколов е осъден да плати 50 хил. лв. на премиера Бойко Борисов за обида.
Решението на Софийския апелативен съд (САС) е от 7 януари. То може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд (ВКС).
С решението САС е увеличил санкцията на Чуколов от 25 хил. лв.
Апелативният съд увеличи двойно обезщетението Депутатът от “Атака” Десислав Чуколов е осъден да плати 50 хил. лв. на премиера Бойко Борисов за обида. Решението на Софийския апелативен съд (САС) е от 7 януари. То може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд (ВКС). С решението САС е увеличил санкцията на Чуколов от 25 хил. лв.

ПЪРВО в ПИК! Борисов скочи на Панов: Никога не съм се бъркал в неговата работа! Неуместно е член на ВСС да се намесва в политиката (видео)

http://pik.bg/първо-в-пик-борисов-скочи-на-панов-никога-не-съм-се-бъркал-в-неговата-работа-неуместно-е-ч-news468003.html

ПЪРВО в ПИК! Борисов скочи на Панов: Никога не съм се бъркал в неговата работа! Неуместно е член на ВСС да се намесва в политиката (видео)

Към г-н Панов изпитвам само уважение и той самият може да потвърди, че никога не съм се намесвал в неговата работа или в работата на когото и да е било. Но считам, че е също толкова неуместно член на ВСС да се намесва в политиката. 

Това написа премиерът Борисов в личния си профил във Фейсбук.

„Никого не съм посочил досега за политическо изказване, но с цялото ми уважение към г-н Панов, той ме критикува за моята работа, за решенията на парламентарната група и защо не са се случили промените в Конституцията. Държа да припомня, че когато направихме това правителство въобще за конституционни промени не се говореше. Направихме доста срещи с бившия съдебен министър Христо Иванов и други експерти и намерихме 180 гласа, с цялата ми воля. ГЕРБ и РБ имаме над 120 гласа - Конституцията не се променя с толкова”, пише Борисов.

„Демокрацията това е измислила. Едни политици го разбират по един начин, други по трети, но затова има парламент, в който се решава дали е правилно да се промени Конституцията или не. Не събрахме гласовете, не се промени. Впоследствие разбрахме, че и г-н Радан Кънев иска да си прави нов политически проект и да се кандидатира за президент, което обяснява много от нещата. Нещо повече, от медиите многократно научавах, че е имало желание да бъда поканен , за да бъда изслушан от Етичната комисия по случая "Янева". Аз съм готов да се явя и винаги да бъда изслушан, но не ми се струва нормално да бъда публично подканян по този начин. Въпреки това днес отидох, за да приключим един път завинаги този казус. Аз считам, че е пагубно да съществува подобно напрежение между двете институции и затова беше редно да изясним казуса. Обясних на цялото ВСС, че нямам общо със случая "Янева" и този незаконен запис”, заяви още премиерът през социалната мрежа.

Направете “дрифт” в снега, полезно е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5233578

Падна първият сняг и както обикновено, не само изненада хората, които са отговорни да се чистят пътищата, но и мнозинството шофьори и шофьорки.
Преди 30 години, още като ученик, карах близо 3 месеца шофьорски курс с една раздрънкана зелена жигула, а изпитът ми бе в разгара на лютата и с много сняг зима.
Падна първият сняг и както обикновено, не само изненада хората, които са отговорни да се чистят пътищата, но и мнозинството шофьори и шофьорки. Преди 30 години, още като ученик, карах близо 3 месеца шофьорски курс с една раздрънкана зелена жигула, а изпитът ми бе в разгара на лютата и с много сняг зима.

Протести във Враца и София заради смъртта на Тодор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5233570

Десетки граждански са взели участие в протест пред Съдебната палата в столицата заради случаят с 18-годишния Тодор от Враца, съобщи Нова телевизия. Мирните протестиращи са дошли да подкрепят семейството на убитото преди дни момче. Те търсят справедливост и изискват институциите да си свършат работата по случая.
Десетки граждански са взели участие в протест пред Съдебната палата в столицата заради случаят с 18-годишния Тодор от Враца, съобщи Нова телевизия. Мирните протестиращи са дошли да подкрепят семейството на убитото преди дни момче. Те търсят справедливост и изискват институциите да си свършат работата по случая.

Гърция се примири с ролята на МВФ в спасителната си програма

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gyrciia-se-primiri-s-roliata-na-mvf-v-spasitelnata-si-programa-209504/

Плановете за пенсионната реформа са сериозно предложение, но все още системата зависи от бюджета, смята председателят на Еврогрупата

Брутално! Жена меси хляб с квас от… вагинален секрет (СНИМКИ)

http://www.bnews.bg/article-146376

Всичко започва, пише тя, с "фатална комбинация" на леко извратено чувство за хумор, и научно любопитство.

Изповедта на родителите на пребития до смърт Тодор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543787

Родителите на убития Тодор се заклеват в паметта на сина си да се борят докрай за справедливост и за това той да е последното убито дете. За Емил и Цецка утеха няма. Казват, че болката няма да отмине - ще се научат да живеят с нея, допълва

Борисов е от друга държава, не ходи по земята

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/01/14/2686005_borisov_e_ot_druga_durjava_ne_hodi_po_zemiata/?ref=rss


Оттук нататък забравете за съдебна реформа.

Докато Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъжда предложението на етичната комисия за прекратяване на проверката по записите "Яневагейт", някой от съвета изпраща смс на премиера: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме по записа с двете каки. Не го приехме."

(Оставяме настрана, че съобщението до Борисов не отразява истината - Панов не е предложил да викат премиера, а попита в хода на обсъждането дали етичната комисия е направила опит...

Видео: "Ел Ниньо" заля рибарски селища в Перу

http://www.dnevnik.bg/video/2016/01/14/2686079_video_el_ninyo_zalia_ribarski_selishta_v_peru/?ref=rss





Необичайно големи вълни край северното крайбрежие на Перу, предизвикани от явлението "Ел Ниньо", повдигнаха въпроса дали страната не трябва да се подготви за извънредна ситуация, разказва "Ройтерс".

Много от местните жители разказват, че никога не са виждали такива приливи. Според неправителствените организации властите не са направили достатъчно, за да отговарят адекватно на природния феномен.

Високите вълни заляха рибарски селища като Пиура. Много от...

Румен Гайтански-Вълка спечели концесията на летището в Горна Оряховица

http://frognews.bg/news_105308/Rumen-Gaitanski-Valka-specheli-kontsesiiata-na-letishteto-v-Gorna-Oriahovitsa/

Министерството на транспорта излъчи победител в конкурса за концесия на летището в Горна Оряховица фирма на Румен Гайтански, известен с прякора Вълка, който години наред беше монополист в почистването на София.

Експерт: Цената на хляба не е променяна от 25 години заради свития пазар

http://www.moreto.net/novini.php?n=311089

Цената на хляба не е променяна в последните 25 години, но не защото няма реални възможности, а защото българските хлебопроизводители се съобразяват със свития пазар и с това, че хлябът е основната здравословна храна на най-бедното и средно българско население.

Екскурзоводката на германските туристи в Истанбул се превърна в героиня

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/14/2686010_ekskurzovodkata_na_germanskite_turisti_v_istanbul_se/?ref=rss


Екскурзоводка, чиято бдителност предотврати по-голяма трагедия при атентата в Истанбул във вторник, се превръща в медийна звезда в Турция, предаде БТА.

Името на Сибел Шатъроглу присъства в турското медийно пространство в последните дни, откакто стана ясно, че жената е забелязала съмнителното поведение на атентатора самоубиец и се развикала "Бягайте", с което попречила броят на жертвите да бъде по-голям.

Шатъроглу, която водела група германски туристи в района, видяла...

Македонският премиер Никола Груевски заяви, че подава оставка

http://balkani.actualno.com/makedonskijat-premier-nikola-gruevski-zajavi-che-podava-ostavka-news_518405.html

"Утре ще изпратя писмо до председателя на парламента с моята оставка като премиер на Македония. Тя ще бъде валидна 100 дни до провеждането на парламентарните избори, когато й да се състоят те". Това каза македонският премиер Никола Груевски в специално обръщение тази вечер. По този начин Груевски си запазва правото да остане на поста премиер, ако изборите не се състоят на 24 април, съгласно споразумението от Пържино, което беше постигнато от 4-та политически лидери. По неофициална информация сл

Бербатов прати ПАОК на 1/4-финал за купата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5233567

АОК се измъкна от голям резил, като се класира на 1/4-финалите за купата на Гърция. В реванш от 1/8-финалите тимът на Димитър Бербатов победи с 3:0 един от аутсайдерите в първенството “Калони” пред собствена публика, след като бе паднал с 1:2 при гостуването си на остров Лесбос.
Бербатов отново бе резерва и се появи на терена в 58-ата минута,
АОК се измъкна от голям резил, като се класира на 1/4-финалите за купата на Гърция. В реванш от 1/8-финалите тимът на Димитър Бербатов победи с 3:0 един от аутсайдерите в първенството “Калони” пред собствена публика, след като бе паднал с 1:2 при гостуването си на остров Лесбос. Бербатов отново бе резерва и се появи на терена в 58-ата минута,

Незаконният добив на инертни и строителни материали у нас стига 70%

http://www.mediapool.bg/nezakonniyat-dobiv-na-inertni-i-stroitelni-materiali-u-nas-stiga-70-news244234.html

България има сериозен проблем с незаконния добив на полезни изкопаеми, който при скално-облицовъчните, инертните и строителните материали достига 70%, заявиха от Българската минно-геоложка камара в четвъртък. Преките икономически щети за държавата и за общините са неплащане на данъци, такси, осигуровки, ДДС, концесионни възнаграждения, които според експерти в бранша са на стойност десетки милиони лева. Сред тях могат да се причислят и вредите, които незаконно-добиващите нанасят на природата, като с нерегламентираната си дейност и при липса на екологична оценка за нея нанасят щети на ландшафта, водите и са сред причините за изгубено биоразнообразие, ерозия на почвата и повишаване на риска от наводнения, свлачища и др. бедствия, посочва се в становище на организацията. Тя допълва, че към непреките вреди са икономическите измерители на трудовите злополуки, водещи до загуба на трудоспособност, смърт, болнични обезщетения и др., които натоварват социалното перо на държавния бюджет. Незаконният добив води до корупционни практики, влошаване на пазара включително и дъмпингови цени. Камарата припомня, че енергийното министерство е поело ангажимент за внясане на законови поправки, с които незаконния добив на подземни богатства да се обяви за криминално деяния, но все още нищо не е направено по въпроса. Бизнесът посочва още, че е изправен пред предизвикателствата на намаляващите цени на металите, които са спаднали с около 30 процента само през миналата година. Затова българските фирми трябва да предприемат мерки за ефективност на производството, за да запазят пазарните си дялове и стратегическите отношения с клиенти и доставчици.

Кино "Люмиер" отвори врати за ежедневни прожекции (програма)

http://offnews.bg/news/n_1/n_620825.html

В Деня на българското кино – 13 януари, емблематичното кино “Люмиер” официално отвори врати за всекидневни прожекции.  За тържественото откриване беше избрана премиерата на родния филм “София 100 години столица на българското кино” по сценарий и режисура на Явор Веселинов. Показването на филма е и първият акт на съвместно сътрудничество между Националния дворец на културата и Националния филмов център, които сключиха меморандум за партньорство по-рано същия ден. „София 100 години столица на българското кино” е по сценарий и режисура на Явор Веселинов, а идеята е на Жана Караиванова. Оператор е Росен Даскалов – Тичъра, художник е Тита Димова, композитор на музиката е Емилиян Гацов – Елби. Продуценти са Галина Тонева и Кирил Кирилов. В ролите се превъплъщават Борис Георгиев и Явор Веселинов. Продукцията е игрална хроника, разходка из емблематични български филми, документирали различните образи на столицата през времето. Едно осемгодишно момче попада в запуснат, но приказен и мистериозен киносалон. Гледайки филм след филм, то започва да си представя, че е герой в тях – вижда апокалиптична София от “А бяхме млади” и “Дневникът на един луд”, размирна София от “Тютюн”, “Немирната птица любов”...Пред очите му се открива стара София от “Любимец 13”, “Анкета”, “Бялата стая” и София такава, каквато я познаваме сега – “Цветът на хамелеона”, “Източни пиеси”, “Тилт”... Цялата програма на кино „Люмиер” може да видите тук , а ето какво предстои да гледаме от 15 до 21 януари: - 15 януари, петък, 19:00 часа: Ирмена Чичикова в първия български филм, селектиран за конкурса на фестивала „Сънданс” - "Виктория"  на Майя Виткова – 155’; - 16 януари, събота, 18:15 часа: Майкъл Фасбендър и Марион Котийар в "Макбет" , 113’; и от 20:30 часа: Хоакин Финикс и Ема Стоун в "Почти нормален" на Уди Алън, 96’; - 18 януари, понеделник, 19:00 часа: Никол Кидман и Джулия Робъртс в "Тайната е в техните очи"  – 111’; - 20 януари, сряда, 19:00 часа: Хоакин Финикс и Ема Стоун в "Почти нормален"  на Уди Алън, 96’; - 21 януари, четвъртък, 19:00 часа: Майкъл Кейн, Харви Кайтел и Джейн Фонда във филма на Паоло Сорентино "Младост" – 118’. Кино “Люмиер” е част от мрежата киносалони “Europa Cinemas” и занапред приоритет в програмата му ще продължат да бъдат българските и европейските филми. Техниката е закупена специално за салона на кино “Люмиер” – нейните параметри са съобразени с голямото прожекционно разстояние и гарантират максимално качествено изображение. Досега прожекциите се осъществяваха с техника под наем. Предварителната продажба на билети се осъществява на касите на Билетен център – НДК, а един час преди съответната прожекция - и от касата на кино “Люмиер”.

Я. Тодоров призова да не приключва проверката "Яневагейт"

http://frognews.bg/news_105307/IA-Todorov-prizova-da-ne-prikliuchva-proverkata-IAnevageit/

Аз лично не съм участвал в създаването на напрежение в съдебната система. На моя айпад също имам изпратени смс-и, но ще ги запазя в тайна. Те са свързани с работата на някои магистрати, които искат да се изкарат чисти и да минат през труповете на някои свои колеги, за да станат политици. Това каза Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия към ВСС в предаването „Още от деня“ по БНТ.

40 софиянци на протест в памет на Тодор от Враца

http://offnews.bg/news/n_1/n_620820.html

Около 40 души се събраха днес в 18:30 часа пред Съдебната палата в София на протест заради убийството на 18-годишния Тодор от Враца, който умря, след като двама братя го пребиха след скандал за неправилно пресичане. По време на събирането присъстващите паднаха на колене за минута мълчание в памет на момчето. Полицейското присъствие беше слабо, нямаше никакви вълнения, скандирания или други по-особено действия. Софийският протест беше паралелен с провеждащия се във Враца такъв, който вчера събра 500 души на улицата.

Лютви Местан спестил 47 108 лв., премиерът и една трета от министрите му - нищо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5233552

Сметната палата публикува имотните декларации на хората, заемащи висши държавни и други длъжности. Те са подадени за периода от 9 юни до 30 декември 2015 г. Финалните декларации са 421, а встъпителните – 455. Декларации в законоустановените срокове не са подали общо 26 от длъжните да подадат. В случаите на неподаване Сметната палата уведомява НАП
Сметната палата публикува имотните декларации на хората, заемащи висши държавни и други длъжности. Те са подадени за периода от 9 юни до 30 декември 2015 г. Финалните декларации са 421, а встъпителните – 455. Декларации в законоустановените срокове не са подали общо 26 от длъжните да подадат. В случаите на неподаване Сметната палата уведомява НАП

Депутат от ДПС: Охраната на Местан не е сваляна

http://www.cross.bg/mestan-yankov-tyrtziya-1494648.html

/КРОСС/Не става въпрос за дилемата "Доган-Местан", а дали да има ДПС или да няма. Това, което беше тръгнало да се случва, може би щеше да доведе до изключително сериозни проблеми в партията. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от ДПС Янко Янков. Словото на Доган на тържеството на ДПС беше доста критично, тъй като имахме проблеми от организационен характер, както и такива, свързани с определени зависимости, които ясно и тенденциозно бяха започнали да се проявяват. На другия ден очаквахме Местан да ни събере и да ни разясни проблемите, поставени от почетния председател. Такова събиране нямаше, а още на следващия ден са започнали обаждания от консулството на Турция, че областните управители от ДПС трябва да се съберат там. Имало е и сериозни заплахи - който е против Местан, край с политиката, край с бизнеса, заяви Янков. Това ескалира в крайна степен и с посещението на Местан в турското посолство. Не е нормално да търсиш защита от Турция, имаме български служби. За да търсиш убежище някъде, трябва да чувстваш заплаха и вина. Спешно беше свикан Централен съвет и очаквахме Местан да дойде там. Той беше поканен от Рушен Риза. Но видяхме, че се отиде в Кърджали, даде се пресконференция с колеги, за които не знаехме, че са там. Това спонтанно дистанциране от партията показва, че има нещо, които ние не знаем - влияние, несъвместимо с българския национален интерес

Премиерът във Фейсбук: Не съм се намесвал в работата на Лозан Панов и ВСС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5233569

Бойко Борисов написа статус в профила си във Фейсбук преди минути, където коментира скандала, който се разрази днес във Висшия съдебен съвет и за който „Труд” съобщи. Премиерът приложи и видео с изслушването му през ВСС днес. Към г-н Панов изпитвам само уважение и той самият може да потвърди, че никога не съм се намесвал в неговата работа или в

Звездите на “Левски” дебютират в неделя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5233059

Очакваният с интерес първи мач за годината на волейболния “Левски” бе отложен с един ден. “Сините” трябваше да приемат “Добруджа 07” в събота от 18 ч в зала “Христо Ботев”. По организационни причини обаче срещата ще се състои в неделя по същото време.
“Сините” направиха звездна селекция с привличането на Андрей Жеков, Боян Йорданов,
Очакваният с интерес първи мач за годината на волейболния “Левски” бе отложен с един ден. “Сините” трябваше да приемат “Добруджа 07” в събота от 18 ч в зала “Христо Ботев”. По организационни причини обаче срещата ще се състои в неделя по същото време. “Сините” направиха звездна селекция с привличането на Андрей Жеков, Боян Йорданов,

Родителите на Тодор: С всяко отваряне на вратата очакваме, че той ще влезе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5233528

С всяко отваряне на вратата, мислим че той ще влезе през нея. Това разказаха през сълзи пред Нова телевизия родителите на пребития до смърт 18-годишен Тодор. В момента стотици хора във Враца протестират под надслов „НЕ на агресията“. Мирни шествия се провеждат и пред Съдебната палата в София.
Днес прокуратурата размисли и промени обвиненията на
С всяко отваряне на вратата, мислим че той ще влезе през нея. Това разказаха през сълзи пред Нова телевизия родителите на пребития до смърт 18-годишен Тодор. В момента стотици хора във Враца протестират под надслов „НЕ на агресията“. Мирни шествия се провеждат и пред Съдебната палата в София. Днес прокуратурата размисли и промени обвиненията на

Фандъкова не прие идеята на БСП-София за зам.-кмет по сигурността

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/14/2686041_fandukova_ne_prie_ideiata_na_bsp-sofiia_za_zam-kmet_po/?ref=rss


Кметът на София Йорданка Фандъкова не прие искането на общинските съветници от БСП за назначаването на заместник-кмет с ресор сигурност. В момента тези функции изпълнява самата Фандъкова съвместно с дирекция "Сигурност", което за момента според нея било достатъчно.

"За броени дни София се превърна в декор за криминални екшъни – две показни убийства, зрелищен банков обир, меле-касапница на мигранти в центъра на града и напражение в кварталите, в които се намират центровете за...

Родителите на пребитото във Враца момче: Искаме Тодор да бъде последното убито дете

http://pik.bg/родителите-на-пребитото-във-враца-момче-искаме-тодор-да-бъде-последното-убито-дете-news467998.html

Родителите на пребитото във Враца момче: Искаме Тодор да бъде последното убито дете

Протестите след бруталното убийство във Враца стигнаха и до София.

В същото време прокуратурата размисли и промени обвиненията на двамата братя, пребили до смърт 18-годишния Тодор. Те вече са с най-тежките обвинения. Десислав и Иван Дамянови, по-известни като Поничките, ще отговарят за умишлено убийство, което се наказва със затвор от 15 години до живот.

Въпреки промяната обаче, и днес Враца излиза на протест. Хората се събраха на площад „Македония” и тръгнаха към лобното място на Тодор. Шествието ще завърши до паметника на Христо Ботев в града. Посланието и на днешния протест е „НЕ на агресията”.

Същото казаха и родителите на убитото момче пред Нова тв В първата си телевизионна изповед те се заклеват в паметта на сина си да се борят той да е последното убито дете.

За Емил и Цецка утеха няма. Казват, че болката няма да отмине - ще се научат да живеят с нея.

„С всяко отваряне на вратата си мислим, че той ще влезе през нея”, споделя майката.

Три дни почернените родители чакат да погребат детето си.

До новото обвинение на братят-биячи се стигна, след като Враца въстана. Градът се разгневи, защото вчера обвиненията бяха за причиняване на смърт по непредпазливост.

А местният окръжен прокурор се оплака, че общественото мнение оказва натиск на разследването. Пред местни медии Десислав Начков коментира, че когато общественото мнение влезе в съдебната зала, законът излиза.

Майката и бащата на Тодор обаче искат само справедливост.

Приятелката му пък и днес се върна към страшните минути на инцидента отпреди два дни, поднасяйки цветя на лобното място на Тодор и целувайки снимката му.

Днес стана ясно, че във фаталния ден Тодор е носел бокс – такива показания е дала приятелката му и други свидетели.

От София във Враца пък пристигна екип от Военно-медицинска академия, който ще извърши втора аутопсия на тялото на Тодор. Прокурори от Върховната касационна прокуратура също бяха командировани от столицата, за да помагат за разследването.

Граждани от София се събраха пред сградата на Съдебната палата в центъра на града, за да поискат справедливо наказание за смъртта на Тодор.

Четвърта вечер на "Късо кино в ДНК"

http://offnews.bg/news/n_1/n_620814.html

На 20 януари (сряда) от 19:30 часа ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, ще е домакин на четвъртата вечер от проекта "Късо кино в ДНК" - платформа за премиери и представяне на български късометражни филми. Там ще бъдат представени премиерно късометражни експериментални филми на екип BKKB Films . Филмите са със субтитри на английски език. Bkkb са инициалите на артистите - Биляна Кирилова (Billy Noir) и Борис Кънчев (Bob Psillo). Те работят в областта на киното, видеото, концептуалната фотография и колаж, пърформанс. Имат над 20 късометражни филма, заснети на територията на България и чужбина. Повечето са отличени с различни награди, включително за режисура и най-добър филм, и на чуждестранни фестивали. Били са селекционери на английския фестивал за късометражни филми - Watersprite Film Festival 2015 и част от младежкото жури (като носители на награда за най-добър филм на фестивала - Cinemadamare 2014) за късометражната секция на Venice Film Festival 2014. Биляна Кирилова и Борис Кънчев са автори и модели на няколко концептуални фотосесии, както и актьори в късометражните филми/клипове на свои колеги от България и чужбина. Билети за “Късо кино в ДНК” на цена 6 лв. може да се закупят на касите на Билетен център-НДК и на място половин час преди началото на събитието (вход срещу фонтаните в подлеза на НДК). Програма: Първата част от селекцията е черно-бяла - "Недоразумението" (00:11:14). Филм по едноименната пиеса на Албер Камю. Иронична версия на класическата тема за разпознаването на брата, залегнала в мита за Електра и в библейския сюжет за завръщането на блудния син; - "The Dreams" (experimental) (00:08:09), премиера. Сториборд на клaсически кошмар, по записи на Делия Дербишир; - "Don't Ever Part With Ones Who Need You" (fiction) (00:04:39), премиера. Изповед, признание, клетва... за любов, дори и отвъд смъртта. Филм по поемата на Ал.Кочетков - "Балада за одименото купе"; - "Made In Europe" (documentary) (00:04:34), премиера. Това е репортаж. Европа се пълни с плъхове. Втората част от селекцията е цветна - "Fiore Del Male" (fiction) (00:10:03), премиера. “Сърцето ми е изгубено, звярът го изяде”. Филм за процеса срещу книгата на Шарл Бодлер - “Цветя на злото”, базиран на записки по случая и поеми от книгата; - "Buenas Noches Che Bandoneon" (fiction) (00:04:16). “Музика! Меланхолична храна за нас, които живеем от любов”. Една жена на среща с Любовта, по едноименната поема на Хулио Кортасар; - "Имало едно време" (experimental fairytale) (00:05:48), премиера. Имало едно време риба, гущер, октопод и момче. Октоподът завъртял се в чиния, риба плува в чемшир, а гущерът оказал се плешив. Приказка без поука, за деца на всякакви възрасти; - "Сълзи от небосвода" (animation) (00:03:26). Филм за важните наща в живота, за майка, която губи сина си по пътя към успеха; - "Валс на картали" (experimental) (00:07:06), премиера. Филм за вещите и маниите на момиче и момче. По стихове на Мария Македонска.

Миков: Започваме преговори с 2 групи за вот на недоверие

http://frognews.bg/news_105306/Mikov-Zapochvame-pregovori-s-2-grupi-za-vot-na-nedoverie/

Утре започваме преговори с две от групите в парламента за искане на вот на недоверие. Предлагаме три теми, разговорите, са тези които ще очертаят конкретната тема - вътрешна сигурност и престъпността, здравеопазнваето и демографията. България умира, каза Михаил Миков. Това коментира лидерът на БСП Михаил Миков по БНТ.

Баба реститутка подлуди полицията, инсценира грабеж

http://pik.bg/баба-реститутка-подлуди-полицията-инсценира-грабеж-news467994.html

Баба реститутка подлуди полицията, инсценира грабеж

71- годишната пловдивчанка Величка К. потроши сума  време и пари на пловдивската полиция, като излъга че е жертва на грабеж. На 9 декември млада жена се обадила на тел. 112 и съобщила , че на ул. "Петко Каравелов" зад сградата на БНБ  е намерила възрастна дама, която лежи на тротоара и плаче, че е ограбена, предаде TNS.bg. На място веднага пристигнали няколко патрула и криминалисти.  

Пенсионерката казала, че на улицата я пресрещнал мъж на възраст около 30 години, висок над 1,70, който я блъснал на земята и издърпал кожената й чанта, в която имало 1 400 лева. Тя описала и дрехите на нападателя - кафяво горнище и червено долнище на анцуг. 

Сигналът за нападението веднага бил подаден до всички районни управления в града заедно с описанието на нападателя. По тревога били вдигнати всички дежурни полицейски патрули. Криминалистите започнали разследване и събрали записите от охранителните камери, монтирани на фасадите на близките сгради по маршрута на Величка. Още в началото обаче започнали да се натъкват на несъответствия между разказът на жената и действителността. Един от записите действително показал мъж, който отговарял на описанието, но той спокойно си вървял по улицата, без да посяга на когото и да било. Друга камера показала, как жената влиза в жилищен блок с въпросната чанта и излиза без нея. В последствие тя сяда на земята и изчаква да момичето да се приближи и влиза в роля. 

В последствие полицаите са претърсили блока, в която е влязла жената и открили чантата с парите. На този етап не са ясни причините, които са накарали Велика да режисира този криминален сюжет. Жената не е имала финансови проблеми, била наследница на няколко реституирани имота и не й липсвали пари. близките й също били много изненадани.

Факт е обаче, че разследването на фалшивият сигнал струва сериозна сума на полицията, респективно на данъкоплатците. И тя далеч не е единствения случай.  От началото на годината само във Второ районно има регистрирани още три подобни сигнала. Но лъжата на тези, които са ги подали е била разкрита доста по-бързо.

"За съжаление, докато отделяме ресурс за работа по един такъв неистински сигнал, се случват други престъпления и потърпевшите се нуждаят от нашата помощ. Хората, решили да излъжат полицията, трябва го имат в предвид" заяви зам.- началникът на Второ районно Кузман Мартинов. 

РИО–Варна: Няма сигнали за упражнено вербално или физическо насилие към учители

http://www.moreto.net/novini.php?n=311127

В Регионалния инспекторат по образованието във Варна през миналата година не са постъпвали жалби или сигнали за упражнено вербално или физическо насилие от родител или ученик към учител. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалния инспекторат по образование във Варна.

Работна група започва преглед на регламентите за продажба на горива

http://www.mediapool.bg/rabotna-grupa-zapochva-pregled-na-reglamentite-za-prodazhba-na-goriva-news244233.html

Всички контролни органи ще обединят усилията си в борбата срещу незаконната продажба на горива, съобщиха от Националната агенция за приходите. Данъчните са организирали среща с участието на представители на митниците, пожарната и други контролни институции, както и от Българската петролна и газова асоциация. Решено е да се свика междуведомствена група, която да направи преглед на законодателството, засягащо продажбата на течни горива, предаде БНР. Отчетено е, че в момента има случаи, при които една институция не може да установи незаконни практики, защото не са в нейния ресор. Например, монтирана цистерна с фискален апарат и нивомер, която отговаря на всички изисквания на данъчното законодателство, е в нарушение на разпоредбите в областта на проектирането и строителството.

Кънев: Борисов можеше да се отърси от слугинажа, но избра Пеевски и СМС-ите

http://www.cross.bg/borisov-purvanov-kunev-1494647.html

/КРОСС/Борисов можеше да избере да се отърси от слугинажа, който му пише СМС, и от политическата зависимост от Първанов и Пеевски. Той обаче реши да върви с тях и да получава СМС-и. Така лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира във фейсбук страницата си информацията, че председателят на ВКС Лозан Панов е получил СМС от премиера, от което става ясно, че ВСС информира Борисов за развитието на дебатите по "Яневагейт". Според синия лидер изборът на премиера си е лично негов. "Да не ми го прехвърля. Негов си е. Вярвам, че е голям човек и решава сам, не аз вместо него", категоричен е Кънев. Според него днешното развитие е показало тежестта на направения избор. Публикуваме пълното изказване на Радан Кънев без редакторска намеса: По повод днешните изказвания на г-н Борисов пред "независимия" ВСС, който се отчита с SMS ... Аз бях подчинил всяка амбиция и лични планове на тази конституционна промяна. Заради нея поддържах власт, която не го заслужаваше, заради отмятането от постигнатия компромис напуснах властта. И останах верен и на подписа си, и на принципите си. Всеки прави избори, в живота и политиката. Господин Борисов можеше да избере да се отърси от слугинажа, който му пише SMS, и от политическата зависимост от Първанов и Пеевски. С Христо му дадохме тази възможност на тепсия. Той направи избор да върви с Първанов и Цацаров и Пеевски, да си получава SMS-ите. Да не ми го прехвърля. Негов си е

Ето как различните зодии борят стреса - Овен: с почивен ден, Телец ...

http://petel.bg/Eto-kak-razlichnite-zodii-boryat-stresa---Oven--s-pochiven-den--Telets----__141315

За никого не е непозната идеята, че зодиакалният ни знак играе решаваща роля в нашите предпочитания в различни сфери от живота ни. От...

Фандъкова още смята, че няма нужда от зам.-кмет по сигурността

http://www.mediapool.bg/fandakova-oshte-smyata-che-nyama-nuzhda-ot-zam-kmet-po-sigurnostta-news244232.html

БСП и групата на "Патриотите", в която влизат ВМРО и "Атака" продължават да настояват София да има заместник-кмет по сигурността основно заради бежанците. Двете групи съветници в Столичния общински съвет (СОС) поставиха този въпрос веднага след местните избори. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обаче продължава да смята, че на този етап такъв зам.-кмет не е необходим и ще продължи да наблюдава лично ресорът. "За броени дни София се превърна в декор за криминални екшъни – две показни убийства, зрелищен банков обир, меле-касапница на мигранти в центъра на града и напрежение в кварталите, в които се намират центровете за настаняване на мигранти. Нивата на битовата престъпност – обири на домове и офиси, кражби на коли, и тяхната неразкриваемост остават устойчиво високи. Степента на несигурност в столицата нараства." Това се казва в декларацията на БСП, с която беше аргументирано искането за зам.-кмет по сигурността в София. БСП настояват и за изграждане на системата за видеонаблюдение и видеоконтрол в училищата, кварталите и жилищните комплекси. Според тях така ще се гарантира по-висока сигурност на гражданите. Фандъкова отговори, че е предприела мерки по отношение на сигурността в столицата. Засилено е полицейското присъствие в квартал "Овча купел" и около Женския пазар и Лъвов мост, където има засилено присъствие на бежанци. В следобедните и вечерните часове допълнително има и патрул на Общинска полиция в тези райони, каза Фандъкова. Тя съобщи, че е имала среща с директора на СДВР, на която са обсъдили мерките, които се предприемат от тях за повишаване на сигурността. Имам уверението им, че районното полицейско управление следи ситуацията, каза Фандъкова. Освен тези мерки тя е възложила на районните кметове на "Овча купел" и на "Възраждане" да се ангажират с постоянни разговори и проверки на място по отношение на осветлението и почистването. По инициатива на кмета на "Овча купел" Христина Семерджиева ще се състои среща на граждани с ръководители от Агенцията за бежанците и СДВР за сигурността в района. Темата ще бъде обсъдена и в общинската постоянна комисия по Обществен ред и сигурност с представители на Агенцията на бежанците, информира столичният кмет. Тя припомни, че още при откриването на центровете за бежанци преди три години, е изразила ясна позиция, че в столицата не е добре да се съсредоточават такива места за настаняване на мигранти. Фандъкова информира, че представителите на Агенцията за бежанците са я уверили, че капацитетът на центровете се намалява постоянно. Важно е да имаме обединени усилия в тази посока, отбеляза още кметът.

Янко Янков: От турското посолство привикваха хора от ДПС, нареждаха им какво да правят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5233513

Депутатът от ДПС Янко Янков разкри, че от турското посолство са звънели на определени хора от ДПС и са им казвали, че който не е с Местан, е против Турция и край с бизнеса му.
Той обяви, че след новогодишното тържество на ДПС, на което Доган и Местан държали речи, се е взело решение на другия ден Местан да представи свои предложения за подобряване
Депутатът от ДПС Янко Янков разкри, че от турското посолство са звънели на определени хора от ДПС и са им казвали, че който не е с Местан, е против Турция и край с бизнеса му. Той обяви, че след новогодишното тържество на ДПС, на което Доган и Местан държали речи, се е взело решение на другия ден Местан да представи свои предложения за подобряване

Порошенко поиска помощ от ЕС и САЩ за Крим

http://svetoven.pogled.info/news/70746/Poroshenko-poiska-pomosht-ot-ES-i-SASHT-za-Krim

/Поглед.инфо/ Украинският президент Петро Порошенко поиска помощта на ЕС и САЩ за осигуряването на връщането на полуостров Крим към Украйна.

Външният министър на Армения Едвард Налбандян идва на посещение у нас

http://pik.bg/външният-министър-на-армения-едвард-налбандян-идва-на-посещение-у-нас-news467914.html

Външният министър на Армения Едвард Налбандян идва на посещение у нас

По покана на министъра на външните работи Даниел Митов на 15 януари на официално посещение в нашата страна ще бъде министърът на външните работи на Република Армения Едвард Налбандян, съобщиха от МВнР.

Двамата външни министри ще обсъдят състоянието на двустранните отношения и възможностите за тяхното задълбочаване, регионалното сътрудничеството, диалога на Република Армения с ЕС и развитието на транспортната инфраструктура.

В 13.30 ч. двамата министри ще дадат съвместен брифинг в Министерството на външните работи. Акредитираните към МВнР представители на медиите са поканени да отразят събитието. В рамките на посещението си у нас арменският гост ще бъде приет от президента Росен Плевнелиев и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. 

Държавата на Поничките

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/01/14/2685401_durjavata_na_ponichkite/?ref=rss


Докато братята Иван и Десислав (Поничките) пребивали във Враца 18-годишният Тодор, наоколо се събрали зяпачи. Снимали с телефоните си, но не събрали кураж да ги спрат. Линейката закъсняла, а полицията пристигнала, за да прибере веществените доказателства. Сред тях имало и метален бокс. С него Тодор слязъл от колата си, за да отмъсти за това, че бил напсуван, защото свирил с клаксона си, докато Поничките пресичали.

В обобщен вид това е масовата представа за случилото се по обяд на 12...

Мораес мечтае за мач ЦСКА - „Динамо“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5233178

Жуниор Мораес се размечта да играе в мач между ЦСКА и „Динамо“ (Киев). Бразилският нападател стана звезда при „червените“, а от този сезон защитава цветовете на най-големия украински клуб.
Във фейсбук Мораес публикува програма от двубоя ЦСКА - „Динамо“ за КНК през 1974 г. и написа: „Попадайки на нея,
Жуниор Мораес се размечта да играе в мач между ЦСКА и „Динамо“ (Киев). Бразилският нападател стана звезда при „червените“, а от този сезон защитава цветовете на най-големия украински клуб. Във фейсбук Мораес публикува програма от двубоя ЦСКА - „Динамо“ за КНК през 1974 г. и написа: „Попадайки на нея,

Какво влияние имат медиите върху изборите?

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/70745/Kakvo-vliyanie-imat-mediite-varhu-izborite

/Поглед.инфо/ Независимо дали предпочитаният от вас кандидат е популярен или не, винаги може да обвините медиите, че имат пръст в тази работа. Това е особено видимо в рамките на протичащата дискусия защо Тръмп води в допитванията, а Сандърс не.

Вход свободен на София Филм Фест за учащи от 18 януари

http://offnews.bg/news/n_1/n_620806.html

Големият 20-и София Филм Фест през март 2016 наближава, а подрявкате за него ще бъде „Дискусионния клуб за българско и европейско кино СФФ за учащи” . Прожекциите са всеки понеделник от 18 януари до 29 февруари и – както е обичайно – са придружени от срещи с екипите на българските филми и специално подготвени разговори с двамата лектори – директорът на БНФ Антония Ковачева и големият български режисьор проф. Георги Дюлгеров. Входът е свободен ексклузивно за ученици и студенти! Ето и седемте филма, които организаторите са избрали: Стартът на новата програма ще бъде даден на 18 януари от 18:00 с филма „Рапсодия в бяло” на режисьора и сценарист Теди Москов, който заедно с актрисата Мая Новоселска ще бъдат гости на специалното откриване и ще се срещнат с младежката публика. „В работата си ще се стремя да реабилитирам комедията, да се смея над неща, които натъжават, и да докажа, че хумор и интелигентност са едно и също нещо. Искам комедията и трагедията да вървят в една крачка. Това ще е филм за борбата със страшния непобедим враг – баналността на живота. Ще се прокрадва Чеховска провинциална безнадеждност, разчупена от резки обрати на Чаплиновски хумор. Един поклон пред нямото кино и Чехов.” - Теди Москов  71-годишният шведски режисьор Рой Андершон поднася поредния си абсурден, суров и чувствителен филм за човешкото битие. „Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието” , спечелил „Златен лъв” във Венеция ’14, е последна част от трилогията му за човешките състояния в нашата съвременност и представлява сюрреалистично откровение за смисъла на живота. Учащите ще могат да го видят на 25 януари от 18:00. Първите три прожекции през месец февруари са посветени на темата за любовта: Турското кино без съмнение има традиция в създаването на шедьоври - на 1 февруари в 17:30 часа, е времето за „Зимен сън” . Носител на „Златната палма” на фестивала в Кан през 2014, „Зимен сън” е най-новият филм на Нури Билге Джейлан („Имало едно време в Анадола”), който си спечели репутацията на един от най-иновативните и талантливи творци от началото на ХХI век. Филмът е дълбока и съзерцателна камерна драма за хотелиер в малко градче, чиито културни претенции и самодоволство са сринати през една паметна зима. Един по-различен поглед към любовта ще предостави документалният „Любов и инженерство” на режисьора Тонислав Христов. Прожекцията е на 8 февруари от 17:30 часа. Филмът ще ни разкаже за правилата на привличането, секса и любовта през погледа на IT-специалистите. Атанас е български компютърен инженер, който твърди, че е хакнал любовта, но може ли да помогне на неговите самотни и срамежливи колеги да намерят истинската любов и щастие? Уди Алън е може би един от обичаните режисьори сред публиката на София Филм Фест за учащи. На 15 февруари от 18:30 часа ще гледаме най-новия му филм „Почти нормален” , разказващ за професора по философия Ейб Лукас. Скоро след като пристига да преподава в колежа на малък град, Ейб се обвързва с две жени: самотната професорка Рита Ричардс, която се надява той да я спаси от нещастния й брак, и най-добрата си студентка Джил Полард, която става и най-близката му приятелка. Главните роли са поверени на Хоакин Финикс и Ема Стоун. „Доброто побеждава - поне за кратко, в българския филм „Джулай” , убеден е режисьорът и сценарист Кирил Станков. В главните роли са Параскева Джукелова, Касиел Ноа Ашер и Яна Титова. Участват още Ованес Торосян, Филип Аврамов, Ицхак Финци, Стефан Щерев. Оператор е Рали Ралчев, а музиката е на Васко Кръпката, който дебютира като автор на филмова музика. Всички тях ще поканим специално на 22 февруари от 18:30 на среща с младите ни зрители. Финалът на селекцията на зимния семестър на 29 февруари от 17:30 часа също ще е грандиозен - с прожекцията на румънско-българско-чешката копродукция „Аферим!” на режисьора Раду Жуде, спечелил „Сребърна мечка” за режисура на фестивала в Берлин. Филмът е носител и на почетен диплом в Балканския конкурс на София Филм Фест 2015, на Голямата на града на „IndieLisboa” в Лисабон и наградата „Golden Bayard” за операторско майсторство от френския филмов форум в Namur.

Ето какво точно каза Бойко Борисов пред ВСС (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5233508

Към г-н Панов изпитвам само уважение и той самият може да потвърди, че никога не съм се намесвал в неговата работа или в работата на когото и да е било. Но считам, че е също толкова неуместно член на ВСС да се намесва в политиката. Това написа преди минути премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук.

Свински грип взе 25 жертви в Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=311129

Двайсет и пет души са починали от свински грип в Украйна от началото на грипния сезон, заяви директорката на държавния грипен център Тетяна Дихановска, цитирана от Ройтерс. Тя не каза кога точно е започнал грипният сезон. Здравният министър Александър Квиташвили заяви вчера, че разпространението на грипа не е толкова голямо, че да бъде определено за епидемия.

Изследване: Бедните мъже харесват големи гърди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5233498

Бедните мъже харесват жени с по-големи бюстове, докато по-състоятелните си падат по дами с по-скромни гърди, установи малаизийско изследване, цитирано от в.
Бедните мъже харесват жени с по-големи бюстове, докато по-състоятелните си падат по дами с по-скромни гърди, установи малаизийско изследване, цитирано от в. "Метро". Проучването е дело на психолозите Вирен Суами и Мартин Тове. Те проучили връзката между достъпа до ресурси от страна на мъжете и бюстовите им предпочитания.

АЕЦ "Козлодуй" разполага с 9 месеца за нов лиценз

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5233375

С 9 месеца разполага ядрената централа в Козлодуй, за да подаде искане за удължаване на лиценза на работа на пети блок с 10 години. Това съобщи вчера председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов, който отчете свършеното от ведомството през 2015 г.
Настоящите лицензии за работа на 5-и и 6-и блок в АЕЦ изтичат през 2017 и
С 9 месеца разполага ядрената централа в Козлодуй, за да подаде искане за удължаване на лиценза на работа на пети блок с 10 години. Това съобщи вчера председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов, който отчете свършеното от ведомството през 2015 г. Настоящите лицензии за работа на 5-и и 6-и блок в АЕЦ изтичат през 2017 и

Президентът спестил 10 000 лв, вицепрезидентът - 216 000, премиерът - нищо

http://www.cross.bg/zaplata-deklariral-dluzhnost-1494646.html

/КРОСС/Сметната палата публикува имуществените декларации на висшите държавници, подадени за периода от 9 юни до 30 декември 2015 г. От списъка става ясно, че 26 души не са подали декларации в законовия срок. Имената им ще бъдат изпратени на Националната агенция по приходите и на ДАНС. Първият в списъка, президентът Росен Плевнелиев, е декларирал 10 040 лв. банков влог от заплата, 18 583 лв. увеличение на стойност на ценни книги и 6 003 лв. доход от дивидент. В декларацията на вицепрезидента Маргарита Попова са записани 216 096 лв. банкови влогове от заплата и обезщетения по Закона за съдебната власт, предаде БНТ Премиерът Бойко Борисов е дал уведомление, че за последната година няма промяна в имотното му състояние. Същото са направили и министрите Ивайло Калфин, Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Петър Москов, Ивелина Василева. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е декларирала 30 340 лв. депозити от заплата, продажба на имоти и наеми. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е декларирал 59 516 лв. доходи извън тези за заеманата длъжност, получени през предходната календарна година. В същата графа "доходи извън тези на заеманата длъжност" съпредседателят на ПГ "Реформаторски блок" Радан Кънев е декларирал 40 000 лв. + 13 500 лв. Другият съпредседател на ПГ на "Реформаторски блок" Найден Зеленогорски е вписал в декларацията си 4 000 лв., спестени от заплати

Подарък за балерините – огледала

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543784

Следновогодишен подарък получиха малките балерини  от  Балетната школа към читалище „Развитие 1869“. Възпитаничките на Мария Керчева, Милена Милева и Виолета Желязкова репетират в стая от административната сграда  на читалището, която поетапно със средства на читалището е приспособена за танцови занимания. Най-новата придобивка на стаята, която вече наистина е зала, е дарение от двама разградски бизнесмени. И двамата са почитатели на балетното изкуство, Мартин Нешев е баща на балерина, а Стефан Томов – дядо. Те са осигурили както две големи огл...

С Нюланд в София ще се обсъжда идея за нов критерий за отпадане на визите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/14/2685921_s_njuland_v_sofiia_shte_se_obsujda_ideia_za_nov/?ref=rss


Положителни стъпки към разрешаване на визовия режим със САЩ очакват дипломати в коментар за предстоящата визита в София следващата седмица на помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд. По тяхна информация американски конгресмени и сенатори са подготвили проект за промяна на правилата за отпадане на визовия режим.

Сега критерият е в съответната държава отрицателният отговор от консулските служби на молби за визи да паднат под 3%. Новата идея, лансирана във Вашингтон, била...

74-годишен японец се бори за историческо участие на игрите в Рио

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/14/2686052_74-godishen_iaponec_se_bori_za_istorichesko_uchastie/?ref=rss


Японският състезател по конен спорт Хироши Хокецу ще опита да стане най-възрастният участник в историята на олимпийските игри. 74-годишният мъж подаде заявка за квалификациите в индивидуалния дресаж. Пресявките ще излъчат четирима представители на Япония в тази дисциплина. 

Ако спечели квота за игрите в Рио де Жанейро, Хокецу ще запише четвърто олимпийско частие. Японецът беше най-възрастният състезател в Пекин през 2008 г. и в Лондон през 2012 г. Той прави олимпийския си дебют през...

Украйна иска да си върне Крим през 2016-а

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543785

"Украйна има за цел да си върне още през тази година контрола над проруските сепаратистки територии в източната си част и иска да се създаде международен механизъм с участието на ЕС и САЩ, за да си върне анексирания от Русия Крим", заяви президентът Петро Порошенко, цитиран от Франс прес. Крим остана без ток, далекопроводите са взривени "През 2016 г. украинският суверенитет трябва да се възстанови в окупираните територии на Донецка и Луганска област", където въоръженият конфликт е взел над 9000 жертви от април 2014 г. досе...

Енергийни гиганти са спрели проекти за 400 млрд. долара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5233492

Големите енергийни компании са прекратили работата по нови петролни и газови проекти на стойност почти 400 млрд. долара заради срива в цените. Това показва анализ на консултантската фирма Wood Mackenzie, пише
Големите енергийни компании са прекратили работата по нови петролни и газови проекти на стойност почти 400 млрд. долара заради срива в цените. Това показва анализ на консултантската фирма Wood Mackenzie, пише "Капитал". По този начин ще се отнеме значителна част от бъдещия ръст на производството в много региони, включително Мексиканския залив,

Български туристи осигуриха лек ръст на нощувките през ноември

http://www.mediapool.bg/balgarski-turisti-osiguriha-lek-rast-na-noshtuvkite-prez-noemvri-news244231.html

Приходите от нощувки през ноември 2015 г. са нараснали с 0.8 процента до 29.2 млн. лв. през ноември спрямо същия месец на предходната година, като увеличението се дължи основно на български туристи. Техните харчове за отсядане в хотели и други места за настаняване са нараснали с 3.8 процента, докато приходите от чужди туристи са спаднали с 3.2 процента, сочат данни на Националния статистически институт, обявени в четвъртък  Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през ноември 2015 г., е 582.6 хил., или с 2.2% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо намаление на нощувките (със 7.9%) се наблюдава в местата за настаняване с 1 и 2 звезди. В хотели с 4 и 5 звезди са реализирани 65% от общия брой нощувки на чужди граждани и 32.1% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 31.8% от нощувките на български граждани и 24.8% - на чужденци, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 36.1 и 10.2%. Пренощувалите лица в местата за настаняване през ноември 2015 г. се увеличават с 3.1% в сравнение със същия месец на предходната година. и достигат 314.9 хиляди. От всички пренощували лица 74.2% са българи, като по-голямата част от тях (65.5%) са нощували в места за настаняване с 1 и 2 или 3 звезди и са реализирали средно по 1.9 нощувки. Пренощувалите чужденци са 81.4 хил., като 67.7% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 1.9 нощувки. Общата заетост на леглата в местата за настаняване през ноември 2015 г. е 18.5%, като намалява с 0.7 процентни пункта в сравнение с ноември 2014 година. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди - 25.5%, следвани от местата за настаняване с 3 звезди - 18.3%, и с 1 и 2 звезди - 13.4%.

Христо Иванов: Съдебна реформа ще има, когато властите спрат да си пращат есемеси

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/14/2686049_hristo_ivanov_sudebna_reforma_shte_ima_kogato_vlastite/?ref=rss


Като "много тежък срив" на демократичния и правовия ред в България – така доскорошният правосъден министър Христо Иванов определи днешния развой на събитията във Висшия съдебен съвет (ВСС). На заседанието, което завърши с прекратяване на проверката по скандала "Яневагейт", се разбра, че премиерът Бойко Борисов е препратил на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов есемес, с който малко по-рано някой от ВСС го е уведомил какво разискват кадровиците. Иванов коментира пред Би Ти Ви, че случаят повдига въпроса за натиск и за намеса на властите, които по Конституция би трябвало да са независими една от друга.

"Съдебната реформа ще се случи тогава, когато на никой във ВСС не му хрумва да пише есемеси на премиера. Когато на премиера не му хрумва да пише есемес на председателя на ВКС", заяви Иванов. Той посочи, че според Конституцията съдебната и изпълнителната власт би трябвало да са независими една от друга, а ние с един есемес го изхвърляме това през прозореца."

"Абсолютно е недопустимо в една държава, която претендира да е демократична и европейска, да не става ясно кой е подателя на есемеса. Това може да бъде проверено. Борисов не може да си мълчи", заяви Христо Иванов. Според него човекът, уведомил с есемеса министър-председателя какво решават кадровиците на съдебната власт, трябва да напусне ВСС, независимо дали той е член на съвета или човек от администрацията. Бившият министър повдигна и въпроса за недоверието към институциите, които могат да проверят случая. Според него това може да стори и парламентът, но въпросът е "ние вярваме ли му".

"Аз не виждам коя институция може да отговори на тези въпроси в България. Остава ни да гледаме или към гражданите, или към Европейския съюз", заяви Иванов и даде пример със случващото се в Полша.

"ВСС замете по изключително позорен начин скандала "Яневагейт", каза още Иванов. По думите му прекратената проверка поставя много тежък въпрос кой би могъл да провери фактологията, за да върне общественото доверие и да изясни случващото се в съдебната система в последната година. "Това, което се случва днес, е краят на това, което започна с проверките срещу Ченалова (по скандала с "гнилите ябълки" в съдебната система – бел.ред.), с много тежките въпроси за корупционни практики", посочи Иванов.

Той определи "Яневагейт" като "съдебния аналог на аферата КТБ – една много тежка корупционна пирамида". По думите му се е наблюдавало огромно нежелание на ВСС и главния прокурор за сериозна порверка и "днес видяхме края на замитането". По думите му проверката не е била достатъчно сериозна, не са разпитани всички замесени, разговорите не са били задълбочени. Изтъкна, че експертизата, която казва, че в записите е имало намеса, не казва, че думите не са изречени и се потвърждава, че гласовете са на Ченалова, която признава за разговорите, и Янева, която не ги отрича.

"Ние имаме сега огромен шанс, ако ние, като общество, не позволим тези неща да бъдат заметени", смята още Иванов.

Опасно явление за първи път от 1938 г. - ураган се формира през януари в Атлантическия океан

http://petel.bg/Opasno-yavlenie-za-parvi-pat-ot-1938-g----uragan-se-formira-prez-yanuari-v-Atlanticheskiya-okean__141314

За първи път от 1938 г. ураган се формира през януари в Атлантическия океан   Край Азорските острови в Атлантическия океан се формира...

Във Варна заловиха непълнолетен, заплашвал с газов пистолет

http://www.moreto.net/novini.php?n=311117

Непълнолетно момче бе задържано от полицията заради отправяни заплахи с газов пистолет, съобщиха от МВР за Moreto.net. На 7 януари младежът извадил газов пистолет в игрална зала на улица "Дубровник" и се опитал да я обере.

Мъжът, който почина над багажника на колата си, е бивш зам.-кмет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5233487

Мъжът, който бе открит мъртъв провесен от багажника на автомобила си, е бившият заместник-кмет на Сапарева баня Костадин Пейчов, съобщи struma.bg.
67-годишният Костадин Пейчов спукал гума на лекия си автомобил в кв. „Гюргево”, докато пътувал за дома си в село Сапарево. В момента, в който отворил багажника и се пресегнал да извади резервната гума,
Мъжът, който бе открит мъртъв провесен от багажника на автомобила си, е бившият заместник-кмет на Сапарева баня Костадин Пейчов, съобщи struma.bg. 67-годишният Костадин Пейчов спукал гума на лекия си автомобил в кв. „Гюргево”, докато пътувал за дома си в село Сапарево. В момента, в който отворил багажника и се пресегнал да извади резервната гума,

"Берое" подписа с Георги Сърмов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543783

Георги Сърмов стана първото ново попълнение на "Берое" за годината, след като днес подписа своя договор с клуба. Халфът е привлечен като свободен агент. Той веднага се включи в подготовката на отбора и вече тренира със своите нови съотборници. За последно Сърмов бе част от отбора на румънския "Поли Тимишоара". Георги Сърмов е роден на 7 септември 1985 г. в Бургас. Играе като полузащитник и е висок 180 см.Сърмов е юноша на "Нефтохимик", където и започва своята професионална кариера през 2004 г. За бургаския тим той записва участие в 43 мача и ре...

Русия е основен играч в Сирия. Когато тя говори, Вашингтон трябва да слуша

http://svetoven.pogled.info/news/70743/Rusiya-e-osnoven-igrach-v-Siriya-Kogato-tya-govori-Vashington-tryabva-da-slusha

/Поглед.инфо/ Foreign Policy Journal обвинява САЩ за създаването на ситуация на хаос в Близкия изток, и се надява, че намесата на Русия ще помогне да се ускори решаването на кризата в Сирия. /Рус.ез./

Подновиха регистрациите на коли в София

http://www.cross.bg/problem-tehnicheski-tvurdyat-1494645.html

/КРОСС/Столичния отдел на "Пътна полиция" вече регистрира автомобили, съобщи МВР. На 12-и и 13 януари тази услуга беше временно спряна заради липса на табели с обяснението, че фирмата, която ги произвежда, има технически проблем. От консорциума "Плейт Продакшън-ЕАП" отрекоха това пред "24 часа" още във вторник. Обясниха, че вече са доставили над 8 хил. табели, въпреки че договорът със СДВР предвижда при поръчка от 2 хил. те да бъдат доставяни в 20 дневен срок, и предположиха, че от "Пътна полиция" не са направили правилно разчетите си. От дружеството казаха, че ще доставят останалите количества до 15 януари, но са го направили ден преди това. От МВР обаче продължават да твърдят, че консорциумът изпълнява малка поръчка и за други градове, където също има проблем. В отворено писмо до медиите от четвъртък "Плейт Продакшън" твърдят, че от МВР са уронили престижа им с твърдението, че имат технически проблем.  

Протести в София и Враца заради Тодор

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/protesti-v-sofiia-i-vraca-zaradi-todor-6048478

Случаят потресе цялата страна и разгневи мнозина, които излязоха на протест, за да изразят възмущението си

Британец е баща на 800 деца, продава спермата си във Фейсбук

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5233471

41-годишният Саймън Уотсън е баща на над 800 деца. Британецът дарява сперма от 16 години и става баща всяка седмица. За всяко даряване получава по 50 паунда, съобщава „Дейли мейл“.
Сега той продава ценния материал и във Facebook, като до момента е получил над 40 хиляди паунда за това. Интересът към Уотсън обаче не стихва.
41-годишният Саймън Уотсън е баща на над 800 деца. Британецът дарява сперма от 16 години и става баща всяка седмица. За всяко даряване получава по 50 паунда, съобщава „Дейли мейл“. Сега той продава ценния материал и във Facebook, като до момента е получил над 40 хиляди паунда за това. Интересът към Уотсън обаче не стихва.

В четири града от страната ДАНС, МВР и прокуратурата пресякоха пране на пари

http://crime.actualno.com/v-chetiri-grada-ot-stranata-dans-mvr-i-prokuraturata-presjakoha-prane-na-pari-news_518400.html

При операция на ДАНС, МВР и прокуратурата на територията на София, Севлиево, Ловеч и Троян е пресечена престъпна дейност по пране на пари и нарушаване на данъчните закони. На 12.01.2016 г. на територията на София, Севлиево, Ловеч и Троян служители на Държавна агенция „Национална сигурност” съвместно с органи на МВР и под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура-Ловеч проведоха специализирана операция за пресичане на престъпна дейност, свързана с пране на пари и данъчни нарушен

Враца извика: "Събуди се, България!"

http://vraza.actualno.com/vraca-izvika-sybudi-se-bylgarija-news_518404.html

Стотици граждани на Враца преминаха в протестно шествие по централните улици на града. Поне 350 приятели, познати, съученици и учители на убития Тодор протестираха и почетоха паметта му. Интересен факт е, че липсваше полиция. Повечето младежи отказаха да говорят. Тези, които го направиха, заявиха, че искат доживотни присъди за двамата братя, за други това е поредният случай, когато в страната ни стават нелепи убийства, причинени заради нечия жестокост. По време на целия протест се споделяха и

Румен Гайтански-Вълка спечели концесията на летището в Горна Оряховица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5233464

Министерството на транспорта излъчи победител в конкурса за концесия на летището в Горна Оряховица фирма на Румен Гайтански, известен с прякора Вълка, който години наред беше монополист в почистването на София.
Решението в момента се съгласува с всички заинтересовани и след това ще бъде гласувано от Министерския съвет, съобщава
Министерството на транспорта излъчи победител в конкурса за концесия на летището в Горна Оряховица фирма на Румен Гайтански, известен с прякора Вълка, който години наред беше монополист в почистването на София. Решението в момента се съгласува с всички заинтересовани и след това ще бъде гласувано от Министерския съвет, съобщава "Капитал".

Ако Шенген се разпадне, отива си и Европейският съюз

http://www.moreto.net/novini.php?n=311130

"Ако Шенген се разпадне, отива си и Европейският съюз", заяви Джани Питела, председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП. Той обяви запазването на целостта на Шенгенското пространство като основен приоритет в работата на парламентарната група през предстоящата година.

Крило си тръгна от “Ботев” (Пд) след компромис заради феновете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5233455

Крилото Даниел Генов напусна пловдивския “Ботев”. Договорът на бронзовия медалист с “Локо” (Сф) от миналия сезон бе прекратен по взаимно съгласи след разговори между футболиста, агента му адвокат Михаил Михайлов и ръководството на “жълто-черните”.
“Пожелавам успех на “Ботев”. Пътищата ни се разделят, но искам специално да благодаря на феновете,
Крилото Даниел Генов напусна пловдивския “Ботев”. Договорът на бронзовия медалист с “Локо” (Сф) от миналия сезон бе прекратен по взаимно съгласи след разговори между футболиста, агента му адвокат Михаил Михайлов и ръководството на “жълто-черните”. “Пожелавам успех на “Ботев”. Пътищата ни се разделят, но искам специално да благодаря на феновете,

Живот на ръба: Банкови длъжници пълнят психиатрията!

http://www.bnews.bg/article-146338

Много от депресираните заради кредити стигали до състояние на безпомощност.

Н. Марков пред Фрог: Може да има обвинения, свързани с изключването на Местан

http://frognews.bg/news_105305/N-Markov-pred-Frog-Moje-da-ima-obvineniia-svarzani-s-izkliuchvaneto-na-Mestan/

Тепърва ще станем свидетели на отговора на българските специални служби по въпроса с изключването на Лютви Местан от ДПС. Не си мислете, че с политическия акт на изключването свършва всичко. Вероятно ще има повдигнати обвинения срещу други лица, на по-ниско ниво в системата. Това предвиди пред Фрог нюз експертът по сигурност Николай Марков. Ето какво още обясни той:

Илияна Йотова: Искаме програма за развитие на планинските региони в Европа

http://european-parliament.pogled.info/news/70742/Iliyana-Iotova-Iskame-programa-za-razvitie-na-planinskite-regioni-v-Evropa

/Поглед.инфо/ "Амбицията ни е да направим обща програма за развитието на планинските региони, а не за всеки поотделно, каквато е досегашната политика" – заяви Илияна Йотова на днешното заседание на комисията по регионално развитие на Европейския парламент.

Нов главен архитект на София ще има най-рано през март

http://www.cross.bg/arhitekt-glaven-fandukova-1494644.html

/КРОСС/До десет дни кметът на София Йорданка Фандъкова ще обяви конкурс за избор на нов главен архитект на града, след като в края на миналата година досегашният заемащ поста Петър Диков подаде оставка. Пред журналисти днес тя уточни, че очаква най-рано в началото на март да има избран претендент. Фандъкова вече е провела срещи с представители на Съюза на българските архитекти и Камарата на българските архитекти, които след поправки в Закона за устройство на територията ще заемат една трета от журито за избор на главен архитект. Тя заяви още, че предстои среща с инициативен комитет от неправителствени организации и експерти, които вече изпратиха писмени предложения за реформа на управляваното от главния архитект направление "Архитектура и градоустройство". Те настояват главният архитект да бъде подчинен на заместник-кмет. "До края на месец декември експертите от "Човешки ресурси" подготвяха процедурата за избор на главен архитект на София", каза Фандъкова и добави, че в журито за избор ще покани представители на общинския съвет, на гражданските организации, на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, хора от администрацията и от нейния екип. "Все още не съм решила кой ще бъде председател на комисията, но със сигурност ще бъде човек от моя екип" посочи Фандъкова и добави, че докато бъде избран главен архитект на София, ще има такъв временно изпълняващ длъжността. Диков ще заема поста до 9 февруари.  

Германското правителство пусна ново мобилно приложение за мигранти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/14/2686034_germanskoto_pravitelstvo_pusna_novo_mobilno_prilojenie/?ref=rss


Германското правителство представи ново приложение за смартфони, което има за цел да дава базисна информация на хилядите новопристигащи мигранти как да се справят с живота и ежедневието в страната, предаде БТА, като цитира ДПА.

Приложението се нарича "Анкомен" - немската дума за "пристигам", и е разработено от властите в координация с института "Гьоте" и общественото радио "Байерише рундфунк", и ще служи като гид на новодошлите през първите им седмици в страната.
...

Регистърът БУЛСТАТ става електронен от 1 май

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5233433


Регистърът БУЛСТАТ става изцяло електронен. Това реши окончателно Народното събрание.
От първи май регистърът ще бъде централизирана, публично достъпна и безплатна база данни, която съдържа подлежащите на вписване обстоятелства за всички регистрирани.
Отпадат изискванията за издаване на идентификационни карти на регистрираните лица.
Регистърът БУЛСТАТ става изцяло електронен. Това реши окончателно Народното събрание. От първи май регистърът ще бъде централизирана, публично достъпна и безплатна база данни, която съдържа подлежащите на вписване обстоятелства за всички регистрирани. Отпадат изискванията за издаване на идентификационни карти на регистрираните лица.

С тълкувателно решение на ВКС: Лозан Панов подари амнистия за престъпниците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5233372


Протестиращите „за реформа” съдии: Грабители, изнасилвачи, хулигани, автоджигити и други престъпници - с административни наказания, вместо да бъдат съдени по Наказателния кодекс. А може би „амнистията“ цели оправдаването на конкретни лица?
Калоян Стоев* Безпрецедентно по своите негативни за обществото последици тълкувателно решение на Общото
Протестиращите „за реформа” съдии: Грабители, изнасилвачи, хулигани, автоджигити и други престъпници - с административни наказания, вместо да бъдат съдени по Наказателния кодекс. А може би „амнистията“ цели оправдаването на конкретни лица? Калоян Стоев* Безпрецедентно по своите негативни за обществото последици тълкувателно решение на Общото

Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с концерт в памет на маестро Методи Матакиев

http://pik.bg/симфоничният-оркестър-и-смесеният-хор-на-бнр-с-концерт-в-памет-на-маестро-методи-матакиев-news467906.html

Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с концерт в памет на маестро Методи Матакиев

Незабравимият маестро Методи Матакиев ще бъде почетен от Симфоничния оркестър и Смесения хор на Българското национално радио с концерт от любими арии, дуети и хорове из опери на 15 януари 2016 г. от 19 ч. в столичната зала „България“. Диригент на симфониците е Григор Паликаров, а на хора Румен Райчев. Солисти ще са доказалите се на световните сцени сопраното Цветелина Василева и баритонът Кирил Манолов, съобщиха от БНР. 
В програмата ще прозвучат части от оперите „Макбет“, „Набуко“, „Трубадур“ и „Аида“ от Джузепе Верди, от „Кармен“ на Жорж Бизе, от „Адриана Лекуврьор“ на Франческо Чилеа, от „Мантията“ на Джакомо Пучини, от „Хованщина“ на Модест Мусоргски, от „Иван Сусанин“ на Михаил Глинка, от „Момчил“ на Любомир Пипков, от „Ла Вали“ на Алфредо Каталани, от „Тоска“ на Джакомо Пучини. 
Концертът е посветен на диригента (1949-2010 г.), с голям принос в 53-годишната история на Смесения хор на БНР. За всички, които познаваха Методи Матакиев, маестрото остава в сърцата на хората като чудесен, отзивчив и талантлив български музикант, отличен познавач на човешкия глас и неговите възможности.
Многобройни са записите му в музикалния фонд на БНР. Репертоарът му включва 25 опери, кантати, оратории и симфонии. Записите включват „Лоенгрин“, „Тоска“, „Набуко“, „Реквием“ на Моцарт, изпълнения на певците Дарина Такова, Никола Гюзелев, Калуди Калудов и др., арии и ансамбли, „Девета симфония“ на Бетовен, хорове из опери и акапелни творби.
„Казват, че Господ прибира рано при себе си любимите си хора. Е, и с теб така се случи! Тръгна нагоре, приятелю, когато най-много можеше и искаше да работиш. Толкова много музика имаше в теб, толкова много талант! Липсваш ми, но се надявам, че успешно дирижираш небесния оркестър! Никога и никой няма да те забрави!“, каза композиторът Стефан Димитров за приятеля си Методи Матакиев, с когото са били съхористи от хор „Бодра смяна“ и съученици в ДМУ и БДК.

Първият модернизиран IL-76 прави първия си полет през февруари

http://petel.bg/Parviyat-moderniziran-IL-76-pravi-parviya-si-polet-prez-fevruari__141312

Фото: Минобороны РФ Първият самолет IL-76, последната модернизация на предприятия за авиационния комплекс Илюшин, планира първия си полет...

Сбогом на плажа "Корал"! Лиляна Павлова го даде за бетониране

http://offnews.bg/news/n_1/n_620697.html

Шумно анонсираната още през миналата година идея плажът „Корал“ да стане първият у нас екоплаж все още не може да се реализира. Анонсът за екоплаж беше обявен през миналата година, след като на 28 април с решение на Министерския съвет бе открита процедурата по концесия. 20 дни по-рано обаче министърът на регионалното министерство е открил и процедура за отдаване под наем за срок от 5 години на същия плаж. В съобщение на МРРБ се уточнява, че наемът се прекратява, ако концесията влезе в сила. Цялата история с екоконцесията мирише на корупция и то на ниво служителки в министерството, твърди Атанас Русев от сдружението „Да запазим Корал“, което участва в търга. Той пояснява, че в процедурата за концесия участват, освен представители на сдружението, и „Комерс проект“, свързана с бизнесмена Сава Чоролеев и бившият наемател „Райд екстрийм“ . Конкурсът се печели от „Комерс проект“, за което е имало мълва още в началото, твърди Русев. Процедурата обаче се прекратява от Лиляна Павлова. Причината – не добре обосновани финансови модели от участниците. „ Министерството по никакъв начин не иска това да е екоплаж и екоконцесия. Самият факт, че в месец април, в продължение на 15 дни първо се обявява процедура за наем на плажа за 5 г. и след 15 дни се обявява процедура за концесия за 15 години, може да ви каже дали министерството знае какво прави и как го прави. Това прекратяване на процедурата за концесия е абсолютно незаконно. В министерството са видели, че победителите в тази процедура са „Да запазим Корал“ , казва Атанас Русев. Той подчертава, че тяхната финансова обосновка е изготвена от Кирил Петков, възпитаник на „Харвард“. Междувременно на 5 ноември МРРБ обявява, че „Клио холидейс“, отново свързвана със Сава Чоролеев, печели търга за петгодишен наем на плаж „Корал“. Самият Чоролеев казва, че не се интересува „чак толкова“ от самия плаж. „ Това, което виждам в момента е, че той е едно бунище. Няколко пъти съм ходил там, виждам, че е сборище на наркомани. Виждам, че върху него се разполагат много на брой съоръжения, каравани, палатки, с цел да къмпингуват диво “, казва Сава Чоролеев. Интересът на еколозите е чисто финансов, казва Чоролеев и добавя, че зад спирането на процедурата стои „рекет от страна на мнимите еколози“. Решението за прекратяване на концесията е обжалвано пред КЗК от "Комерс проект". Комисията е оставила жалбата без уважение, но нейното решение пък се обжалва след това във Върховния административен съд, като делото е насрочено за 15 март. Магистратите ще трябва да се произнасят и по процедурата за наем. В нея делото във ВАС е насрочено за 3 май 2016 г., уточняват още от МРРБ. Там решението, с което "Клио Холидейс" е спечелила търга, се обжалва от "Прайм Пропърти БГ" АДСИЦ, също свързвана със Сава Чоролеев. Нова процедура за концесия на "Корал" пък не може да бъде обявена, докато спирането на старата не влезе в сила. Любопитен факт е, че името на Сава Чоролеев е намесено и в концесията на северния плаж в „Слънчев бряг“, който през лятото бе посочен от Лиляна Павлова като нарушител по всички показатели. Тогава тя заплаши, че договорът ще бъде прекратен през октомври. Въпреки това, бе даден срок до юни, тази година, нарушенията да бъдат отстранени. За утре, 15 януари, Атанас Русев и сдружението „Да запазим Корал“ организират протест пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Протестът е с начален час 13:00. Протестираме против незаконното спиране на еко-концесията за плаж Корал, корупцията в МРРБ, предоставянето без критерии под наем на плажа за 5 години, обявиха от „Да запазим Корал“.

Радарите за превишена скорост утре - 15 януари, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=311105

Служители на пътната полиция ще следят утре - 15 януари, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10-09:20 - южен пътен възел - вход 09:30-10:30 - северен пътен възел на Аспаруховия мост 15:00-16:00 - южен пътен възел, ръкав качване на Аспаруховия мост Извън Варна: 09:40-10;45 ГП I-9 с.

Организаторът на атентатите в Париж се е свързал с адвокат

http://frognews.bg/news_105304/Organizatorat-na-atentatite-v-Parij-se-e-svarzal-s-advokat/

Предполагаемият организатор на терористичните атаки в Париж на 13 декември Салах Абдеслам се е свързал с адвокат, съобщи БТА, позовавайки се на белгийски медии.

Братът на Тодор от Враца избухна във фейсбук: Гневен съм, мразя страхливците!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5233401

Братът на починалия след побой Тодор Йорданов от Враца написа емоционално писмо във фейсбук, провокирано от заключенията на разследващите.
Ето и обръщението му в социалната мрежа без редакторска намеса:
Читателю, ти деца имаш ли? А братя и сестри имаш ли? Аз деца нямам, вече и брат нямам... Гневен съм, мразя страхливците!
Братът на починалия след побой Тодор Йорданов от Враца написа емоционално писмо във фейсбук, провокирано от заключенията на разследващите. Ето и обръщението му в социалната мрежа без редакторска намеса: Читателю, ти деца имаш ли? А братя и сестри имаш ли? Аз деца нямам, вече и брат нямам... Гневен съм, мразя страхливците!

Първанов - с два ултиматума към Борисов, иначе излиза в опозиция

http://www.bnews.bg/article-146393

"Езикът може и да загрубее, това не бива да звучи като заплаха, а просто като реална преценка"

Затварянето на Шенген би довело до край на европейския проект

http://www.cross.bg/avramopylos-proekt-evropeiiskiya-1494643.html

/КРОСС/Спирането на свободното движение на хора в Шенгенското пространство би довело до край на европейския проект, предупреди европейският комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от Франс. Повод за повдигане на този въпрос е кризата с нелегалните имигранти, които прииждат в Европа. "Ако Шенген се разпадне, това ще е началото на края на европейския проект", заяви Аврамопулос. За него свободното движение на хора е най-голямото постижение на европейската интеграция. "Без единство на Евросъюза рискуваме Европа да се върне "в мрачното си минало", заяви Аврамопулос пред евродепутатите в Брюксел и изрази съжаление от твърде бавното прилагане на плана за разпределяне на бежанци от Италия и Гърция в останалите държави от съюза. До момента от 160 000 бежанци за преразпределяне само 272 действително са пренастанени. Държавите от ЕС са съобщили за само 4237 свободни места. Еврокомисарят по въпросите на миграцията Аврамопулос бе поканен от комисията по граждански права на Европейския парламент да обобщи европейският отговор на необичайно високия мигрантски поток на континента.  

Президентът на IAAF бил готов да си продаде гласа в МОК

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/14/2686029_prezidentut_na_iaaf_bil_gotov_da_si_prodade_glasa_v_mok/?ref=rss


Докладът на Световната антидопингова агенция (WADA) за проблемите с допинга в леката атлетика дават сигнал, че бившият президент на IAAF Ламин Диак е бил готов да продаде гласа си като член на Международния олимпийски комитет.

Според разкритията на комисията сенегалецът е бил готов да размени гласа си за домакин на олимпийските игри през 2020 г. срещу спонсорство на събития на леката атлетика.

Обвинението, което е споменато под линия в доклада, било разкрито, когато турски...

Аэрофлот е готова за приватизация

http://www.investor.bg/evropa/334/a/aeroflot-e-gotova-za-privatizaciia-209498/

Няма да е целесъобразно да се пристъпи към раздържавяване на авиокомпанията през 2016 г., смятат от ръководството й

Подновиха регистрациите на коли в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5233388


Столичния отдел на “Пътна полиция” вече регистрира автомобили, съобщи МВР. На 12-и и 13 януари тази услуга беше временно спряна заради липса на табели с обяснението, че фирмата, която ги произвежда, има технически проблем. От консорциума “Плейт Продакшън-ЕАП” отрекоха това пред
Столичния отдел на “Пътна полиция” вече регистрира автомобили, съобщи МВР. На 12-и и 13 януари тази услуга беше временно спряна заради липса на табели с обяснението, че фирмата, която ги произвежда, има технически проблем. От консорциума “Плейт Продакшън-ЕАП” отрекоха това пред "24 часа" още във вторник. Обясниха, че вече са доставили над 8 хил.

Срив на финансова институция е риск №1 за България според форума в Давос

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/14/2686012_sriv_na_finansova_instituciia_e_risk_1_za_bulgariia/?ref=rss


Срив на финансов механизъм или финансова институция, сериозна нестабилност в обществото и шок от цените на енергията – така изглежда Топ-3 на рисковете за правене на бизнес в България през 2016г. според годишната анкета сред 750 специалисти, една трета от които са от Европа.

Допитването е дело на Световния икономически форум (WEF), и е разпространено в навечерието на годишната среща на организацията в Давос между 20 и 23 януари.

Авторите са помолили участниците да си...

Проверяват за безопасност ски пистите в зимните ни курорти

http://www.moreto.net/novini.php?n=311100

Пистите в Пампорово отговарят на изискванията по Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в България, която действа за първи път през настоящия зимен сезон. По степен на сложност в курорта са определени 2 зелени писти, 2 – сини, 4 – червени и 2 – черни.

От 15 години до доживотен затвор очакват убийците на Тодор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5233379

Двамата братя Иван и Десислав Дамянови вече са обвинени за извършване на умишлено убийство по хулигански подбуди на 18-годишния Тодор във Враца. Това каза пред журналисти Румяна Арнаудова, прокурор във Върховна касационна прокуратура и говорител на главния прокурор.
Тя посочи, че механизмът на причиняване на този резултат е нанасяне на множество
Двамата братя Иван и Десислав Дамянови вече са обвинени за извършване на умишлено убийство по хулигански подбуди на 18-годишния Тодор във Враца. Това каза пред журналисти Румяна Арнаудова, прокурор във Върховна касационна прокуратура и говорител на главния прокурор. Тя посочи, че механизмът на причиняване на този резултат е нанасяне на множество

ЕИБ "замрази" всички нови кредити за Volkswagen

http://www.investor.bg/novini/444/a/eib-zamrazi-vsichki-novi-krediti-za-volkswagen-209501/

Банката се опасява, че нейни средства са намесени в скандала с манипулирането на вредните емисии

Депутат твърди, че от турското посолство заплашвали хора от ДПС

http://frognews.bg/news_105303/Deputat-tvardi-che-ot-turskoto-posolstvo-zaplashvali-hora-ot-DPS/

От турското посолство са звънели на определени хора от ДПС и са им казвали, че който не е с Местан, е против Турция и край с бизнеса му! Това заяви в "Лице в лице" по BTV депутатът от ДПС Янко Янков.

Гангстерски войни: Ликвидаторът на ВИС-2 Веселин Стоименов гръмнат като отмъщение за смъртта на друг член на мафиотската организация

http://pik.bg/гангстерски-войни-ликвидаторът-на-вис-2-веселин-стоименов-гръмнат-като-отмъщение-за-смъртт-news467968.html

Гангстерски войни: Ликвидаторът на ВИС-2 Веселин Стоименов гръмнат като отмъщение за смъртта на друг член на мафиотската организация

Ликвидаторът на ВИС-2 Веселин Стоименов, известен и като Весо Дебелия е убит като отмъщение за смъртта на друг член на мафиотската организация - Борис Борисов, известен като Боби Белята.

В дъното на конфликта между двамата стои невърнат заем от 1 милион лева, става ясно от постъпила по оперативен път в МВР информация. Затова версията за отмъщението е основна за разследващите.

Парите са дадени от Стоименов на Боби в началото на 2014 година като заем. Уговорката е била, парите да бъдат върнати до края на годината. Белята искал парите, за да стартира нов бизнес с автомобили.

След изтичането на срока, парите така и не били върнати. Нещо повече, длъжникът директно казал на Весо Дебелия, че ще трябва да почака за парите си. Стоименов обаче знаел, че ако из ъндърграунда тръгне слух, че някой не му връща заем, репутацията му на лихвар ще пострада сериозно.

Затова взима и решението за убийство. На 27 февруари 2015 година той вика Белята на среща, но не отива на нея, а изпраща двама приятели със задача или да вземат парите, или да ликвидират длъжника.

Мястото на срещата е в столичния квартал „Казичене”, близо до затвора. След като се разбрало, че пари няма, проехтяли и 13 изстрела, с които жизнения път на Борис Борисов приключва.

Самият Стоименов перял парите на всички останали живи големи босове на ВИС и през офшорните му фирми преминавали милиони със съмнителен произход. Той прибирал по 10% от всяка сделка, а отделно удържал и по 20% за прането. Това усъмнило босовете, че ги лъже и за него отиват много повече от 10-те процента и те си поискали обратно сума от порядъка на 5 милиона лева.

Това също би могло да стане мотив за убийството му, но засега е на второ място след версията за отмъщение на приятели на Боби Белята, застрелян по негова поръчка.

Нов главен архитект на София ще има най-рано през март

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/14/2686008_nov_glaven_arhitekt_na_sofiia_shte_ima_nai-rano_prez/?ref=rss


До десет дни кметът на София Йорданка Фандъкова ще обяви конкурс за избор на нов главен архитект на града, след като в края на миналата година досегашният заемащ поста Петър Диков подаде оставка. Пред журналисти днес тя уточни, че очаква най-рано в началото на март да има избран претендент.

Фандъкова вече е провела срещи с представители на Съюза на българските архитекти и Камарата на българските архитекти, които след поправки в Закона за устройство на територията ще заемат една трета...

Лукин ще взима 250 хил. евро на година в "Левски", твърдят в Румъния

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/14/2686026_lukin_shte_vzima_250_hil_evro_na_godina_v_levski/?ref=rss


Новото попълнение на "Левски" Сърджан Лукин ще получава годишна заплата от 250 хиляди евро, твърдят медиите в Румъния.

Вчера защитникът подписа със сините за година и половина. Той пристигна на "Герена" със свободен трансфер от "Поли" (Тимишоара). 

"Дойдох в "Левски" като свободен агент, защото имахме споразумение с "Поли" да прекратим договора ми при изгодна оферта от чужбина. Заплатата ми ще бъде близка на тази, която получавах преди това в "Стяуа", заяви Лукин пред...

Кънев: Борисов избра Първанов, Цацаров и Пеевски, да си получава есемесите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/14/2686017_kunev_borisov_izbra_purvanov_cacarov_i_peevski_da_si/?ref=rss


"Всеки прави избори, в живота и политиката. Господин Борисов можеше да избере да се отърси от слугинажа, който му пише SMS, и от политическата зависимост от Първанов и Пеевски. С Христо (бившият правосъден министър Христо Иванов – бел. ред.) му дадохме тази възможност на тепсия. Той направи избор да върви с Първанов и Цацаров, и Пеевски, да си получава SMS-ите. Да не ми го прехвърля. Негов си е. Вярвам, че е голям човек и решава сам, не аз вместо него."

Това написа във "Фейсбук"...

Възможно е ново забавяне на демонтажа на паметника пред НДК

http://www.cross.bg/pametnika-suyuza-obshtinski-1494642.html

/КРОСС/Столичната община ще обяви конкурс за избор на фирма, която да демонтира паметника пред Националния дворец на културата (НДК), съобщи пред журналисти Йорданка Фандъкова в кулоарите на днешното заседание на Столичния общински съвет. Това означава, че участник в него би могъл да обжалва резултата от избора на изпълнител и това да доведе до ново забавяне на изпълнението на решението на общинарите от края на 2014 г. за демонтаж на "1300 години България" и възстановяване на мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк. По-рано тази седмица Върховният административен съд реши окончателно, че няма пречка пред демонтажа на паметника. Преди конкурса експерти ще изготвят техническото задание по какъв начин да се събори монументът, така че да се запази максимално околното пространство, плочките около него и бронзовите пластики на автора на творбата - проф. Валентин Старчев, каза още днес кметът Фандъкова. Решението на Столичния общински съвет предвижда фигурите от паметника пред НДК да бъдат преместени в Музея на София, а на негово място ще бъдат възстановени мемориалните плочи на първи и шести полк. Столичният общински съвет взе това решение в края на 2014 г. след дългогодишно отлагане

Гергов и чужди фирми с интерес към велоконцесията в София

http://www.mediapool.bg/gergov-i-chuzhdi-firmi-s-interes-kam-velokontsesiyata-v-sofiya-news244229.html

Рекламният бос Красимир Гергов и чужди инвеститори са заявили интерес към концесията за отдаване под наем на велосипеди и рекламни елементи в София. Това стана ясно при обсъждането на въпроса в Столичния общински съвет (СОС), който одобри концесионната процедура. Това е крачка напред в реализирането на зелените политики на София, нещо което столичани чакат отдавна да се случи, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е вносител на предложението. То получи подкрепата на всички общински съветници. Единствено БСП и АБВ се въздържаха. За левицата това е елегантен начин да се узаконят незаконните реклами в София, каза Калоян Паргов, председател на групата на БСП в СОС. Фандъкова отхвърли обвиненията и заяви, че незаконните реклами се премахват, а рекламните площи в концесията са намалени от 300 на 150 броя. Кандидатите Така както са заложени критериите в надпреварата ще участват "Красимир Гергов и неговите сателити, никой друг няма да играе", коментира доц. Стоян Александров от "Движение 21" по време на дебата. Той предложи идеи за подобряване на финансово-икономическите условия и изисквания, така че концесията да е интересна и за други кандидати и най-важното да има гаранции, че този модел ще проработи и то успешно. БСП и АБВ също поискаха гаранции, че колелата ще се ползват от столичани, а няма да сме свидетели на "узаконяване" на рекламни площи. Фандъкова съобщи, че при нея са пристигнали поне три инвестиционни намерения към концесията за колелата, без да конкретизира имената на компаниите. "Ако условията на концесията са направени така, че да предизвикат интерес, ще участвам. Но ако са направени така, че да спечели някой и след година колелата да не се ползват, няма да участвам", коментира Красимир Гергов пред Mediapool. Той отбеляза, че от години работи с френската компания "Джей Си Деко" (JC Decaux), която е измислила рекламните колелета и те се ползват във всички европейски градове. У нас компанията оперира, чрез дружеството "Джей Си Деко България", като под шапката й са още дружествата "Агенция Прима", "Маркани Лайн", "Изи Док", "А Тийм" и регистрираната в Кипър офшорка Granton Enterprises Ltd. За 2014 г. оборотът й е бил над 5 млн. лв., което е ръст от 17% спрямо година по-рано, сочи последният публикуван финансов отчет в търговския регистър. Печалбата на компанията е била над 240 хил. лв. Параметрите на концесията На концесия се дават 33 велогардероба, като във всеки един от тях ще има по 20 колелета. Те трябва да бъдат пуснати до половин година след подписването на концесионния договор, като през този период няма да се дължи концесионна такса. Велостоянките ще са в широкия център на София по улици и булеварди, както и на станциите на метрото при ЦУМ, НДК, СУ "Свети Климент Охридски". Първият половин час ще е безплатен, а следващия час – на цената на билета в градския транспорт. Колелото ще бъде с уникален дизайн, ще има вграден джипиес, а информационна система ще показва колко са наличните велосипеди в отделните пунктове. Ще има и мобилно приложение за ползването на велосипедите, за да могат хората да са наясно в кой момент и къде има налични. Концесионерът ще се издържа от рекламата върху велосипедите и велогардеробите. Той ще може да разположи 150 т.нар. "ситилайта". Общината ще получава от това минимум 93 хил. лв Ако има интерес към обществените колелета, концесионерът ще може да изгради и още 15 допълнителни стоянки. Тяхното място не е фиксирано. Идеята е те да са в по-отдалечени райони към които вече има изградени велоалеи, като например по бул."Цар Борис ІІІ" и към кварталите "Надежда", "Младост" и "Люлин". Нужната инвестиция се оценява на над 800 хил. евро, а оборотът при 50% заетост на билбордовете на около половин милион лева.

„Умното” оръжие на бъдещето създадоха в Крим (видео)

http://petel.bg/---Umnoto----orazhie-na-badeshheto-sazdadoha-v-Krim--video-__141308

В Крим създадоха оръжие на бъдещето, които преди можеше да се види само в научно-фантастичен трилър. Автоматичните оръжейни системи са...

Новините от деня, четвъртък, 14 януари

http://econ.bg/Новини/Новините-от-деня-четвъртък-14-януари_l.a_i.712011_at.1.html

Бизнесът отново може да излезе на протести Българският бизнес отново може да излезе на протест. За това предупреди председателят на Асоциацията...

Четвъртокласници дариха плодове на децата от ЦНСТ с увреждания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543779

Учениците от IV“а“ клас на ОУ„Иван Сергеевич Тургенев“, заедно със своя възпитател г-жа Илияна Хинова, зарадваха децата от Центъра за настаняване от семеен тип с увреждания в Разград, като им дариха плодове. Средствата за закупуването им те събраха от продажбата на коледни картички, изработени от самите тях – съобщават от училищното ръководство. Инициативата за коледен благотворителен базар, в навечерието на празниците е едно от добрите дела на учениците от ОУ„Ив.С. Тургенев в „Годината на доброто“. ...

Установена е самоличността на мъжа, който беше открит мъртъв тази сутрин на варненския плаж

http://pik.bg/установена-е-самоличността-на-мъжа-който-беше-открит-мъртъв-тази-сутрин-на-варненския-плаж-news467899.html

Установена е самоличността на мъжа, който беше открит мъртъв тази сутрин на варненския плаж

Установена е самоличността на мъжа, който беше открит мъртъв тази сутрин в района на Топлата вода на варненския плаж. Това съобщиха пред „Фокус” от пресцентъра на ОД на МВР – Варна. 

Починалият е 19-годишен младеж от Варна. 

Очаква се заключението на съдебните медици, но към този момент категорично не са установени до този момент данни за извършено спрямо него криминално престъпление, допълниха от полицията.

ДСБ напуска Реформаторския блок

http://frognews.bg/news_105301/DSB-napuska-Reformatorskiia-blok/

Новият десен проект на Радан Кънев включва пълна реорганизация на структурата на ДСБ и напускането й на Реформаторския блок.Депутатите остават в групата.

12-годишно момче се натрови с алкохол във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=311107

12-годишно дете от ромски произход се натрови с алкохолен коктейл, направен в домашни условия във Варна. Тийнейджърът си забъркал питие със спиртни напитки и сок, след което погълнал коктейла на екс. Часове по-късно бил откаран в Клиниката по токсикология към Военноморската болница с тежка алкохолна интоксикация.

Дисциплинарно наказание за лекар във Виена, отказал да лекува бежанци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543778

Съсловната камара на лекарите във Виена започна дисциплинарна процедура срещу австрийски лекар, отказал да лекува бежанци, предаде Асошиейтед прес. Д-р Томас Унден сложил на вратата на кабинета си табела, че бежанци са нежелани. Той каза пред австрийското радио, че отказва да лекува хора, "чиито имена и произход аз не зная". Според виенската камара на лекарите позицията на местното джипи е неприемлива. Източник: БТА...

София търси концесионер за система за обществени колела

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/14/2685962_sofiia_tursi_koncesioner_za_sistema_za_obshtestveni/?ref=rss


Столичната община търси концесионер за система за отдаване под наем на велосипеди в центъра на София с 33 стоянки за 400 колела. Днес Столичният общински съвет прие предложението на кмета на града Йорданка Фандъкова с 42 гласа "за" от ГЕРБ, Реформаторския блок и група "5" ("Движение 21", "Глас народен" и "Зелените") и 14 гласа "въздържал се" от БСП и "Патриоти за София" (ВМРО и "Атака").

Предложението е първи етап, като занапред се предвижда поетапно да се обхванат и кварталите и...

София откри процедура за концесионер за система за обществени колела

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/14/2685962_sofiia_otkri_procedura_za_koncesioner_za_sistema_za/?ref=rss


Столичната община търси концесионер за система за отдаване под наем на велосипеди в центъра на София с 33 стоянки за 400 колела. Днес Столичният общински съвет прие предложението на кмета на града Йорданка Фандъкова с 42 гласа "за" от ГЕРБ, Реформаторския блок и група "5" ("Движение 21", "Глас народен" и "Зелените") и 14 гласа "въздържал се" от БСП и "Патриоти за София" (ВМРО и "Атака").

Предложението е първи етап, като занапред се предвижда поетапно да се обхванат и кварталите и...

Радан Кънев: Борисов направи избор да върви с Първанов, Цацаров и Пеевски

http://politics.actualno.com/radan-kynev-borisov-napravi-izbor-da-vyrvi-s-pyrvanov-cacarov-i-peevski-news_518395.html

"Аз бях подчинил всяка амбиция и лични планове на тази конституционна промяна. Заради нея поддържах власт, която не го заслужаваше, заради отмятането от постигнатия компромис напуснах властта. И останах верен и на подписа си, и на принципите си", заявява в своя профил във Фейсбук Радан Кънев. Той пише още: "Всеки прави избори, в живота и политиката. Господин Борисов можеше да избере да се отърси от слугинажа, който му пише SMS, и от политическата зависимост от Първанов и Пеевски. С Христо (Хрис

Украинският президент поиска помощ от САЩ и ЕС за Крим

http://europe.actualno.com/ukrainskijat-prezident-poiska-pomosht-ot-sasht-i-es-za-krim-news_518399.html

Украинският президент Петро Порошенко поиска помощта на ЕС и САЩ за осигуряването на връщането на полуостров Крим към Украйна. Той обаче не даде подробности около това как възнамерява да си върне полуострова, който беше присъединен от Русия седмици след свалянето на проруския украински президент Виктор Янукович от власт през 2014 г. В изказване на пресконференция настоящият държавен глава заяви, че Киев ще стартира „международен процес“, чиято цел ще бъде възстановяване на оригинал

Кризата при суровините достига и България

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/krizata-pri-surovinite-dostiga-i-bylgariia-209495/

Добивни компании у нас отлагат инвестициите си, след като цените на основните метали паднаха с около 30% за последната година

Гаврят се с Шакира заради Пике

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5233328

Войната „Еспаньол“ - „Барселона“ продължи и на реванша от 1/8-финалите за купата. Еврошампионите спечелиха с 2:0 навън след 4:1 на „Камп ноу“. След първия мач Жерар Пике от „Барса“ засегна „синьо-белите“, които реагираха с плакат за половинката му - „Шакира е за всички“. Текстът е реплика на каталунския транспарант „Всички сме Пике“ от миналата
Войната „Еспаньол“ - „Барселона“ продължи и на реванша от 1/8-финалите за купата. Еврошампионите спечелиха с 2:0 навън след 4:1 на „Камп ноу“. След първия мач Жерар Пике от „Барса“ засегна „синьо-белите“, които реагираха с плакат за половинката му - „Шакира е за всички“. Текстът е реплика на каталунския транспарант „Всички сме Пике“ от миналата

Съдът върна на работа полицай, шамаросал ромка

http://pik.bg/съдът-върна-на-работа-полицай-шамаросал-ромка-news467898.html

Съдът върна на работа полицай, шамаросал ромка

Полицаят от управлението в Бобов дол Йордан Д. е бил уволнен за ударен шамар на ромка при пътен инцидент отпреди година - административният съд в Кюстендил обаче отменя наказанието му като незаконосъобразно, съобщи на сайта си правораздавателното ведомство.

Ченгето, без да е на дежурство, се движел с автомобила на баща си по дупнишка улица. Колата угаснала и помолил непознати хора да го блъснат да запали. По това време по платното минали 5-6 жени ромки, които пречели на движението. Станало спречкване, при което полицаят ударил едната циганка.

"Служителят е отправил по отношение на тези лица обидни изрази и закани за саморазправа, като е нанесъл и удар по лицето на А., при което й е причинил контузия - оток и зачервяване на дясна буза и разкъсно-контузна рана на горната устна. Деянието е извършено виновно, доколкото служителят е познавал Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР и е бил длъжен и е могъл да съблюдава разпоредбите му. Същият е могъл да предприеме адекватни мерки за предотвратяване на инцидента и самоовладяване", пише в материалите по делото. Нарушил е т.19-21 от Раздел "Поведение и облик на държавния служител в обществото" и т.31 от Раздел II "Отношение към гражданите" от Етичния кодекс.

Няма нарушение по Закона за МВР обаче. Освет това свидетели казали, че шамарът върху едната от ромките е "резултат от опит за защита срещу агресията на трите жени, а не израз на преднамерено нападение върху една от тях". Т.е. полицаят е действал в самозащита - циганките го нападнали, дори искали да скъсат якето му.

Заради несъбрани доказателства заповедта за уволнение на ченгето, издадена от шефа на областната дирекция на полицията в Кюстендил, е отменена. Дирекцията ще плати и 310 лева разноски по делото. Решението може да се обжалва пред ВАС.

Кънев: Борисов можеше да се отърси от слугинажа, но избра Пеевски и СМС-ите

http://offnews.bg/news/n_1/n_620728.html

Борисов можеше да избере да се отърси от слугинажа, който му пише СМС, и от политическата зависимост от Първанов и Пеевски. Той обаче реши да върви с тях и да получава СМС-и. Така лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира във фейсбук страницата си информацията, че председателят на ВКС Лозан Панов е получил СМС от премиера, от което става ясно, че ВСС информира Борисов за развитието на дебатите по "Яневагейт". Според синия лидер изборът на премиера си е лично негов. "Да не ми го прехвърля. Негов си е. Вярвам, че е голям човек и решава сам, не аз вместо него", категоричен е Кънев. Според него днешното развитие е показало тежестта на направения избор. Публикуваме пълното изказване на Радан Кънев без редакторска намеса : По повод днешните изказвания на г-н Борисов пред "независимия" ВСС, който се отчита с SMS ... Аз бях подчинил всяка амбиция и лични планове на тази конституционна промяна. Заради нея поддържах власт, която не го заслужаваше, заради отмятането от постигнатия компромис напуснах властта. И останах верен и на подписа си, и на принципите си. Всеки прави избори, в живота и политиката. Господин Борисов можеше да избере да се отърси от слугинажа, който му пише SMS, и от политическата зависимост от Първанов и Пеевски. С Христо му дадохме тази възможност на тепсия. Той направи избор да върви с Първанов и Цацаров и Пеевски, да си получава SMS-ите. Да не ми го прехвърля. Негов си е. Вярвам, че е голям човек и решава сам, не аз вместо него. Днешното развитие показа тежестта на направения избор. В един ден, властта понесе отговорността за мафията в съдебната власт и покриването на кадровите скандали. Защото за хората, които ти се отчитат, ти отговаряш. И в същия ден получи наглото изнудване от Първанов в сферата на външната политика. На 9 декември, г-н Борисов избра да отвори врата, която сам не може да затвори обратно. И няма съюзници, които да искат да я затворят.

Христо Иванов: Есемесът на Борисов не е скандал, а конституционна криза

http://www.mediapool.bg/hristo-ivanov-esemesat-na-borisov-ne-e-skandal-a-konstitutsionna-kriza-news244228.html

"Това не е скандал. Това е конституционна криза", написа бившият министър на правосъдието Христо Иванов във Фейсбук по повод скандала с изпратения от премиера Бойко Борисов есемес до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. "Докато ВСС и прокуратурата се опитват да замажат проверките по "Чаналова-Янева", днешният случай доказа напълно съдържанието на разговорите. В България разделението на властите и върховенството на правото се отменят с смс-и, дори не със закони като в Полша", написа още Христо Иванов, който подаде оставка на 9 декември, след като гласовете на ГЕРБ парламентът бламира ключов текст от конституционните промени, свързани със съдебната реформа. По-рано председателят на ВКС Лозан Панов показа пред членовете на ВСС и пред журналистите получено съобщение премиера Борисов, което гласи: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме". Очевидно става дума за донос, изпратен от член на ВСС до премиера в реално време, докато съдебният съвет обсъжда проверката на аферата "Яневагейт". Борисов след това препараща съобщението до Лозан Панов. Кънев: Борисов отвори врата, която сам не може да затвори обратно По-късно в четвъртък и лидерът на ДСБ Радан Кънев изложи коментара си "по повод днешните изказвания на г-н Борисов пред "независимия" ВСС, който се отчита с SMS..." Кънев, който оттегли подкрепата си за управлението, обяснява, че е подчинил всяка амбиция и лични планове на неуспешната конституционна промяна."Заради нея поддържах власт, която не го заслужаваше, заради отмятането от постигнатия компромис напуснах властта. И останах верен и на подписа си, и на принципите си", пише Кънев. "Всеки прави избори, в живота и политиката. Господин Борисов можеше да избере да се отърси от слугинажа, който му пише SMS, и от политическата зависимост от Първанов и Пеевски. С Христо му дадохме тази възможност на тепсия. Той направи избор да върви с Първанов и Цацаров и Пеевски, да си получава SMS-ите. Да не ми го прехвърля. Негов си е. Вярвам, че е голям човек и решава сам, не аз вместо него", продължава той. По думите му днешното развитие показа тежестта на направения избор. "В един ден, властта понесе отговорността за мафията в съдебната власт и покриването на кадровите скандали. Защото за хората, които ти се отчитат, ти отговаряш. И в същия ден получи наглото изнудване от Първанов в сферата на външната политика.", казва лидерът на ДСБ и завършва с думите, че "на 9 декември, г-н Борисов избра да отвори врата, която сам не може да затвори обратно. И няма съюзници, които да искат да я затворят".

Рони О'Съливан стигна полуфиналите на "Мастърс" с блестяща победа над Селби

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/14/2685858_roni_osulivan_stigna_polufinalite_na_masturs_s/?ref=rss


Рони О'Съливан победи лидера в световната ранглиста Марк Селби с 6:3 фрейма и се класира за полуфиналите на "Мастърс".

Ракетата изигра много силен мач, в който направи седем серии над 50 точки и блестящ девети фрейм, който спечели след изоставане от 0:70.

Въпреки липсата на състезателна практика, петкратният световен шампион показа страхотна ефективност при ударите от далечна дистанция, а освен това беше стабилен в сейфти играта. 

О'Съливан започна двубоя с...

В последната година от мандата си Плевнелиев ще посети Бразилия и Аржентина

http://www.cross.bg/glava-plevneliev-braziliya-1494641.html

/КРОСС/От 30 януари до 7 февруари президентът Росен Плевнелиев ще бъде на посещение в двете най-бързо развиващи се икономики в Латинска Америка - Бразилия и Аржентина. Визитата в Бразилия на Плевнелиев ще бъде в труден за Дилма Русеф момент, заради нелеката ситуация от гледна точка на икономическото развитие и заради вътрешнополитическата нестабилност заради скандали за корупция, тръгващи от най-голямата държавна петролна компания. Президентът ще бъде там и като представител на Европейския съюз и това ще е знак за подкрепа лично към нея, коментираха от екипа на държавния глава. Той ще бъде придружаван от бизнес делегация, в която ще бъдат представени фирми за биотехнологии, електроника, лекарства. Предвидено подписване на междудържавни споразумения за сътрудничество, както и между Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и местните търговски камари. Предвидени са и три бизнес форума - в столицата Бразилия, в Сао Паоло, където е и най-голямата българска общност, както и в столицата Буенос Айрес. Международната програма на Плевнелиев през последната година от мандата му предвижда още и работно посещение в Украйна в края на март, където ще получи академична награда за личност на годината. Предвидени са и разговори с политическото ръководство на страната. В края на януари държавният глава ще говори в Страсбург пред Комитета на министрите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), който в момента се председателства от България

Турското посолство е заплашвало областните управители на ДПС

http://offnews.bg/news/n_1/n_620730.html

От турското посолство в България са позвънили на всеки един от областните управители на ДПС в страната и ги е заплашило, че който се обяви против Лютви Местан в конфликта с Ахмед Доган, ще прекрати бизнес отношенията си с него, ще спре пътуванията му до Турция и т.н. Това стана ясно от изказването на депутата от ДПС Янко Янков пред bTV. Натискът на посолството срещу членовете на българската партия е станал в разгара на сблъсъка между бившия вече лидер на "Движението за права и свободи" и почетния му председател. Нито един от областните управители обаче не се е поддал на натиска и малко след това Местан е отишъл в турското посолство със съпругата и багажа си. Според Янков подобни действия се предприемат само ако смяташ да търсиш убежище и си заплашен от нещо. Спонтанното раздалечаване на Местан и други депутати от ДПС от партията им показва, че има нещо, което обществеността не знае, и че явно са намесени интереси, които са противни на българските. Янков също така каза, че доколкото знае, охраната на Местан никога не е сваляна, докато е бил лидер на партията, което значи, че той е излъгал, че НСО са оттеглили служителите си, които са го пазили. Според него зам.-председателят на "Движението за права и свободи" се е обадил лично на Местан, за да му каже, че ще има съвет на партията в Банкя, но вместо това бившият му колега е предпочел да иде в Кърджали да агитира с турския посланик, като в момента лъже, че не е бил уведомен. Накрая Янков подчерта, че ДПС никога не е била против нито Русия, нито Турция, както и не е поставяла интересите на тези две държави над българските.

МВР декларира сериозен успех! Престъпността е намаляла с 5,4 %

http://frognews.bg/news_105300/MVR-deklarira-seriozen-uspeh!-Prestapnostta-e-namaliala-s-5-4-procenta/

На фона на показните разстрели, грабежи и пребити възрастни хора по селата, от МВР отчетоха серозни успехи в борбата с престъпността. Ведомството изкара статистика, с която да обори усещането на хората, че резултатът от работа на ведомството не е особено осезаем. За да се убедите, че всичко в страната е под контрол и сигурността е налице, предлагаме на вниманието ви съобщението на МВР. В него се казва:

Разпити и във Велинградско заради ракията-убиец от Якоруда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5233353

Няколко мъже от велинградското с. Кръстава са били разпитани във връзка с трагедията с натровените шестима от метилов алкохол в Якоруда, разбра наш репортер. Само за няколко дни, в края на миналата година, от натравяне с метанол починаха петима души. Всички са пили от
Няколко мъже от велинградското с. Кръстава са били разпитани във връзка с трагедията с натровените шестима от метилов алкохол в Якоруда, разбра наш репортер. Само за няколко дни, в края на миналата година, от натравяне с метанол починаха петима души. Всички са пили от "ракията", която им дал Тайфи Мекльов.

Британски министър: ЕС е пагубен за страната ни

http://www.bnews.bg/article-146373

Изказването му се смята за първи знак, че министърът се готви да защитава кампания за напускане на ЕС в референдума във Великобритания.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване