Турция ще забрани пушенето на открито

http://www.cross.bg/erdogan-otkrito-svoboda-1497885.html

/КРОСС/Турция ще разшири обхвата на забраната за пушене и тя вече ще важи не само за затворените помещения, но и за местата на открито, заяви министърът на здравеопазването, цитиран от "Хюриет". Президентът Реджеп Тайип Ердоган отдавна води война срещу вредния навик, припомня изданието. Здравният министър Мехмет Мюезиноглу уточни, че забраната за пушене на открито идва след многократни критики на Ердоган. Според новия закон пушенето извън търговските центрове, в парковете около храмовете и открити пешеходни площи и детски площадки ще бъде забранено. Освен това се задават и нови ограничения за практикуването на вредния навик в затворени пространства. Очаква се забраната да влезе в сила по-късно тази година. Преди дни Ердоган бе домакин на среща в президентския дворец с 250 души, отказали цигарите. Турският президент обясни, че борбата с тютюна е въпрос на личен принцип за него. "Не съществува такова понятие като "свобода на пушенето", както не би могло да има "свобода на самоубийството" и "право на неизлечима болест". Не може да има свобода за практикуване на навици, които водят до такива фатални последствия", аргументира се лидерът на Турция. Ердоган допълни, че като част от кампания на здравното министерство на 141 000 души е предоставена безплатна помощ, за да спрат цигарите, а през горещите телефонни линии за хора, отказали се от навика, са минали 23.5 милиона души

Връщат 50% от ДДС за колите

http://www.moreto.net/novini.php?n=313365

При покупка на автомобил на фирмите ще се връща само 50% от ДДС-то. За да се приложи това правило обаче, първо трябва да получим разрешение от Европейската комисия. България ще поиска изключение от правилата за облагане с ДДС по отношение на пътните превозни средства, а указанието на НАП за прилагането на т.

Миков: Вотът на недоверие е политически. Здравето е ценност, не стока

http://frognews.bg/news_106862/Mikov-Votat-na-nedoverie-e-politicheski-Zdraveto-e-tsennost-ne-stoka/

„Здравето е ценност, а не стока, чиято цена е предмет на печалба. Основните ни аргументи за внесеният днес вот на недоверие в сферата на здравеопазването са политически”.

Започва набирането на проекти за над 20 млн. лв. по Програмата за транснационално сътрудничество "Балкани – Средиземно море" 2014-2020 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263996_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+20+%D0%BC%D0%BB%D

 В София се проведе национален информационен ден по Програмата за транснационално сътрудничество "Балкани – Средиземно море" 2014-2020 г. Форумът беше открит от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

 

Информационният ден беше посветен на първата покана за набиране на проектни предложения по програмата. Поканата е отворена за проектни предложения и по двата тематични приоритета. Разполагаемият бюджет по нея е 20 млн. евро, а крайният срок за подаване на проектните предложения е 15 април 2016 година.

Програмата обхваща територията на пет държави: Гърция, България, Кипър, Македония и Албания и е с общ бюджет от около 39.7 милиона евро. В рамките на програмата ще има възможност да бъдат надградени постигнатите резултати през предходния програмен период, като ще могат да се реализират съвместни проекти, свързани с  увеличаване на иновациите и предприемачеството и опазване и възстановяване на околната среда.

„Силно съм впечатлена от значителния интерес към първия информационен ден по програма „Балкани-Средиземно море“ 2014-2020 г., с регистрирани над 200 участници.“, отбеляза Николова и допълни, че очакванията на ръководните структури са чрез програмата да бъдат създадени трайни и устойчиви партньорства между организации и институции от различните държави-участнички.

„Вярвам, че ще продължим да търсим и намираме ефективни и устойчиви решения на специфичните за нашите региони проблеми, като поддържаме и развиваме успешните партньорства със съседните ни държави“, подчерта заместник-министър Николова.

На срещата присъстваха и представители на Управляващия орган по програмата, който е разположен в Солун, Гърция.

Предвид големия интерес към събитието ще бъде организиран втори информационен ден на 10 март 2016 г. Информация във връзка с мястото на неговото провеждане, както и формуляр за регистрация е публикувана на сайта на МРРБ.

Информационният ден се организира от Управляващия орган на програмата и Главна дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с първата покана за набиране на проектни предложения по програмата.

 

Син на легенда подписа с италиански тим

https://www.24chasa.bg/Article/5295246

Синът на легендарната ни лекоатлетка и световна рекордьорка на 100 м с препятствия Йорданка Донкова - Живко Атанасов, ще продължи кариерата си в Италия.
Защитникът подписа договор за година и половина с третодивизионния “Юве Стабия”. Това е първият чуждестранен клуб в кариерата на 25-годишния футболист.Синът на легендарната ни лекоатлетка и световна рекордьорка на 100 м с препятствия Йорданка Донкова - Живко Атанасов, ще продължи кариерата си в Италия. Защитникът подписа договор за година и половина с третодивизионния “Юве Стабия”. Това е първият чуждестранен клуб в кариерата на 25-годишния футболист.

„РЕФАН БЪЛГАРИЯ“ с ново оръжие срещу бръчките-козметична серия HIMALAYAN GOJI BERY

http://frognews.bg/news_106861/REFAN-BALGARIIA-s-novo-orajie-sreshtu-brachkite-kozmetichna-seriia-HIMALAYAN-GOJI-BERY/

След като нашумя като ефективно средство за отслабване, Годжи бери навлиза и в състава на козметичните продукти, за да разкрие още една от своите суперсили – този път в борбата за младост и красота.

Според експерти здравната карта ще оскъпи лечението ни

http://healthy.actualno.com/spored-eksperti-zdravnata-karta-shte-oskypi-lechenieto-ni-news_523374.html

Националната здравна карта на министър Петър Москов ще оскъпи услугите в болничните заведения, защото ще бъде намалена конкуренцията. Това обяви д-р Стойчо Кацаров, който взе участие заедно с проф. Милан Миланов в предаването „Лице в лице“ по bTV часове, след като от БСП и ДПС внесоха вот на недоверие към правителството на тема „Здравеопазване“. По думите на д-р Кацаров са налице всички основания българските граждани да се страхуват, че ще последват съкращения на болничн

Сирийската армия е убила 23 терористи в провинция Хама

http://asia.actualno.com/sirijskata-armija-e-ubila-23-teroristi-v-provincija-hama-news_523375.html

Сирийската армия и милициите за ден са елиминирали 23 терористи в северната провинция Хама. „През деня армията заедно с опълчението елиминира 23 бунтовници в хода на настъплението срещу крепостите на терористите в три села на границата между провинциите Идлиб и Хама“, разказа източник РИА Новости. Според политическата дирекция на армията, правителствените сили са унищожили няколко огневи позиции и вражески укрепления. От въздуха срещу обектите на терористите са били нанесени възду

Здравната каса плаща за трети болен зъб след септември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5294807

- Досега възрастните имаха право на 2 покрити от НЗОК дентални дейности
- На 60 г. българинът има 17 извадени зъба, каза председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов
НЗОК ще плаща лечението на трети болен зъб на осигурените българи над 18 години след септември т. г. Досега в пакета за възрастните влизаха 2 дентални услуги -
- Досега възрастните имаха право на 2 покрити от НЗОК дентални дейности - На 60 г. българинът има 17 извадени зъба, каза председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов НЗОК ще плаща лечението на трети болен зъб на осигурените българи над 18 години след септември т. г. Досега в пакета за възрастните влизаха 2 дентални услуги -

Чеченският лидер отрича за наличието на чеченски спецчасти в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/71448/CHechenskiyat-lider-otricha-za-nalichieto-na-chechenski-spetschasti-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров никога не е казвал нищо за чеченски спецчасти, които воюват в Сирия, заяви неговият говорител, съобщи в четвъртък (11 февруари) RBTH.

Русия продава комплекс на българското Черноморие

http://www.bnews.bg/article-148061

Ръководителят на Департамента по конкурентна политика на Москва Генадий Дегтев казва, че за пръв път търгът ще се проведе по електронен път

Рисуване с вино - една от атракциите на "Винария 2016" в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5295272

Рисуване с вино е една от новостите и атракциите, които предлага тазгодишното издание на изложението "Винария 2016", което ще се проведе от 24 до 28 февруари в Международния панаир в Пловдив. Посетителите ще се убедят на живо как от смесването на розе, бяло и червено вино се получават необичайни цветове и се създават оригинални картини.
Рисуване с вино е една от новостите и атракциите, които предлага тазгодишното издание на изложението "Винария 2016", което ще се проведе от 24 до 28 февруари в Международния панаир в Пловдив. Посетителите ще се убедят на живо как от смесването на розе, бяло и червено вино се получават необичайни цветове и се създават оригинални картини.

11 са загиналите при влаковата катастрофа в Германия

http://www.cross.bg/katastrofata-zaginalite-dvata-1497884.html

/КРОСС/Полицията в Южна Германия обяви, че броят на загиналите при жп катастрофата в Бавария се увеличи до 11 души, след като мъж почина вследствие на получените преди два дни рани по време на инцидента, цитирана от АП. Властите все още се опитват да установят причините за катастрофата, което може да отнеме повече време заради сложния процес по премахване на отломките от двата влака от мястото на катастрофата. В съобщение от полицията в Бад Айблинг отбелязват, че един от пострадалите е починал днес в болница, с което загиналите стават 11. Не се разкрива името на починалия, а само, че е на 47-годишна възраст от района на Мюнхен. Все още 20 души са в тежко състояние, а други 62 души са с леки наранявания след катастрофата във вторник, която стана на 60 километра югоизточно от Мюнхен. Всички загинали са мъже на възраст между 24 и 60 години. Полицията съобщава, че все още търсят третата „черна кутия", тъй като се надяват да получат повече информация за причините за инцидента. Два огромни крана са разположени на мястото на катастрофата, за да премахнат отломките от коловоза. По-рано днес говорител на силите на реда обясни, че няколко вагона вече са махнати, но е много е трудно отделянето на двата локомотива. Властите се опитват да установят защо редица системи за безопасност не са работили, което е позволило двата влака да се движат по един и същи коловоз и да се блъснат челно

Стрелча продължава да протестира срещу Евстатиев

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/strelcha-prodylzhava-da-protestira-sreshtu-evstatiev-6049900

След прекарания инсулт бившият кмет се възстановява и вече е по-добре. Адекватен е и говори

Двегодишно дете почина от грип в болница в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/11/2703136_dvegodishno_dete_pochina_ot_grip_v_bolnica_v_plovdiv/?ref=rss


Момиченце на 2.5 години е починало от тежък грип в пловдивската болница  "Свети Георги", съобщи БНР.

Детето е прието с висока температура в болничното заведение на 28 януари. На 4 февруари е получило гърч и е починало.

От болницата информират за смъртта на детето сега, след като са излезли пробите, изпратени в София. Те показват усложнения от грип тип Б Виктория, заяви директорът на Дирекция "Надзор над заразните болести" към Регионалната здравна инспекция Моника...

106 300 лева дава държавата за кампанията на Ирина Бокова

https://www.24chasa.bg/Article/5295173


106 300 лв. е приготвила държавата за провеждане на кампанията за избор на шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.
Средствата за кампанията по избора на генерален секретар на ООН са предвидени в бюджета на Министерството на външните работи още в края 2015 г. Те са част от общо 20-те млн. лв. 106 300 лв. е приготвила държавата за провеждане на кампанията за избор на шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Средствата за кампанията по избора на генерален секретар на ООН са предвидени в бюджета на Министерството на външните работи още в края 2015 г. Те са част от общо 20-те млн. лв.

Режисьор от Пловдивския театър сменя гримьорна с общинско жилище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5295261

Режисьорът от Пловдивския драматичен театър "Н.О.Масалитинов" Стайко Мурджев ще смени гримьорната от 8 кв.м в едно от складовите помещения на държавната културна институция, където досега живееше, с общински апартамент в район "Тракия". Той е с площ от 42 кв.м от фонд "Ведомствен" за настаняване на служители от звена на бюджетна издръжка и бе
Режисьорът от Пловдивския драматичен театър "Н.О.Масалитинов" Стайко Мурджев ще смени гримьорната от 8 кв.м в едно от складовите помещения на държавната културна институция, където досега живееше, с общински апартамент в район "Тракия". Той е с площ от 42 кв.м от фонд "Ведомствен" за настаняване на служители от звена на бюджетна издръжка и бе

Русия предлага прекратяване на огъня в Сирия от 1 март

http://svetoven.pogled.info/news/71447/Rusiya-predlaga-prekratyavane-na-oganya-v-Siriya-ot-1-mart

/Поглед.инфо/ Русия предлага прекратяване на огъня в Сирия от 1 март, съобщи в четвъртък (11 февруари) радио „Ехото на Москва”, позовавайки се на Ройтерс.

"Граждани срещу мафията" скочиха заради ски зоната в Банско

http://frognews.bg/news_106860/Grajdani-sreshtu-mafiiata-skochiha-zaradi-ski-zonata-v-Bansko/

Възстановено е движението по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в участъка от Националния стадион към Орлов мост, съобщиха от пресцентъра на Столична община, цитирани от Фокус. По-рано движението в участъка бе блокирано от протестиращи граждани.

„Левски“ твърдо за конгрес на БФС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5295063

Управата на „Левски“ потвърди твърдото си настояване за промени по върховете на БФС след среща на управителния съвет на клуба. Още на 17 декември от „Герена“ поискаха оставката на цялото ръководство на футболния съюз и рокади в неговите основни органи - комисиите и Изпълкома, заради участието в тях на хора, които „от години са в тежки зависимости“.
Управата на „Левски“ потвърди твърдото си настояване за промени по върховете на БФС след среща на управителния съвет на клуба. Още на 17 декември от „Герена“ поискаха оставката на цялото ръководство на футболния съюз и рокади в неговите основни органи - комисиите и Изпълкома, заради участието в тях на хора, които „от години са в тежки зависимости“.

Мъртво пиян и без книжка заловиха по пътя за Каменар

http://www.moreto.net/novini.php?n=313315

Варненската полиция залови мъртво пиян и без книжка зад волана на опел, по пътя за Каменар. Това съобщиха от МВР за Moreto.net. Около 20.10 часа на 9 февруари полицаи спрели за проверка 46-годишният Г.Ч. от Каменар. Първо се оказало, че човекът не притежава шофьорска книжка, а след това дрегерът отчел, че кара колата с 2.

Атакуват в съда идеята за пръстов отпечатък за болници и аптеки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1551001

Пациентска организация атакува в съда идеята да влизаме в болници и аптеки чрез пръстов идентификатор. В своя жалба до Върховния административен съд и до омбудсмана Мая Манолова, от Конфедерация за защита на здравето обявиха, че решението да се сложи край на източването на Здравната каса чрез идентификатор на пръста е незаконно и потъпква гражданските права. Нова наредба може да закрие половината онкологични отделения в страната От организацията питат дали наличието на лични карти с два кода в тях не е достатъчно и...

Всеки българин с държавен имейл

http://petel.bg/Vseki-balgarin-s-darzhaven-imeyl__144804

Булфото, архив Ще се правят заедно с новите лични карти и ще служат за ползване на услугите на правителството в интернет Всеки българи...

Строежът в Морската градина на Варна на прокурор

http://petel.bg/Stroezhat-v-Morskata-gradina-na-Varna-na-prokuror__144806

кадър: Нова тв След репортажите на Нова - кметът на Варна дава на прокуратурата строежа в Морската градина. Разследване на Нова показа, ...

За пряката демокрация и референдума на Слави

http://offnews.bg/news/n_1/n_624025.html

Смисълът на демокрацията е във възможността гражданите да участват в процеса на взимане на решение. Тя е постоянно усилие за максимално участие на гражданите в решаването на въпросите, които уреждат съвместния ни живот. В този смисъл, всеки опит да бъде противопоставяна пряката на представителната демокрация, прикрива страх от гражданското участие. Нещо повече, жизнеспособността на демокрацията зависи от баланса между инструментите н пряката и представителната форма на гражданско участие във властта. Едва ли някой сериозно би се заловил да оспорва кризата на представителната демокрация. Достатъчно е само да бъдат погледнати стойностите на обществено доверие в представителните публични институции и политическите партии, за да се убедим в това. Лесното обяснение за тази криза е в липсата на качествени кандидати, липсата на морал сред политиците и корупцията. Всъщност, това обяснение по-скоро прикрива истинския проблем, отколкото да мобилизира усилия за неговото решаване. Не е вярно, че няма компетентни и почтени хора, които да бъдат ангажирани с решаването на общите ни дела. Проблемът е, че те не са там, където би трябвало да бъдат. А това зависи от самите избиратели. Затова и изглежда толкова лесно да се приеме, че пряката демокрация може подмени представителната. Внесената подписка за предизвикване на референдум от „Шоуто на Слави“ ще окаже влияние върху политическия процес в България. Ако след проверката на събраните подписи стане ясно, че те са повече от 400 000, референдум ще има. На него българските граждани ще бъдат призвани да отговорят на шест въпроса, а отговорите им, според инициаторите на подписката ще започне дългоочакваната промяна на партийната система. Всяка форма на пряк граждански ангажимент по отношение на публичните дела би трябвало да бъде насърчавана. От една страна, това е възможност гражданите да се произнесат пряко относно важни въпроси, а от друга – форма на ангажимент към публичния дневен ред. Инструментите на пряката демокрация позволяват на гражданите пряко да се произнасят по важни теми, когато смятат че значимостта на проблема е толкова съществена, че техните представители не са достатъчна гаранция за изразяване на собствената им воля. Но, има поне две условия. Първото от тях е мнозинството от гражданите да имат отношение към поставения на референдум въпрос и второто е, поставеният въпрос да е в рамките на правомощията на законодателната власт. Формите на пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, могат да бъдат ефективно средство за развитие на демокрацията, само когато тези две условия са налице. Въпросите в референдума, предложен от екипа на Шоуто на Слави следват логиката на предложението за провеждане на референдум по условията за провеждане на избори, направено то Президента Плевнелиев в началото на 2014 година. Първият въпрос е за приложението на мажоритарна избирателна система, с абсолютно мнозинство в два тура, при избирането на народните представители. Във формулировката на въпроса липсва изискването да бъде прилагана само мажоритарна избирателна система, но изглежда очевидно, че това е било желанието на вносителите. Още когато Президентът предложи тази тема за референдум бяха дискутирани всички аргументи „за“ и „против“. Изглежда добре на мястото на анонимните кандидати от партийните листи да бъдат лансирани и избирани личности, които в пряка конкуренция помежду си да печелят доверието на избирателите. Всъщност, резултатът би бил малко по-различен, доколкото избирателите на партиите ще продължат да гласуват за своите кандидати, а конформисткият вот ще се насочи веднага към кандидатите на големите партии. Резултатът ще бъде елиминиране на по-малките политически формации. Вторият въпрос е свързан с отдавнашната идея за намаляване на боря на народните представители от 240 на 120. Популярното обяснение е в това, че така ще бъдат спестени пари и ще бъде намален броя на онези, които държавата издържа. Механичното намаляване на броя на народните представители няма да облекчи бюджета, но съществено ще ограничи представителството на местните общности. Ако днес имаме всички основания да смятаме, че редица региони остават неефективно представени, то при общото намаление на броя на народните представители тази тенденция ще се задълбочи. Третата тема също е от предложенията на Президента. Тава въпрос за задължителното гласуване. Известни са всички аргументи в подкрепа на такава форма за изразяване на гражданската воля, както и основанията за противопоставяне срещу подобна промяна. Важно е да се добави, че задължителното гласуване няма да реши проблемите с купения и контролиран вот, а в същото време, изисква въвеждането и на т.нар. „бяла бюлетина“, с която при задължението за гласуване, гражданите биха могли да гласуват „срещу всички“ Ако тази възможност не бъде въведена, задължителното гласуване ще изгуби значението си, но такова предложение липсва сред въпросите, по които се предлага провеждането на референдум. Четвъртият въпрос е изцяло идентичен с предложението на Президента Плевнелиев и вече получи своя отговор на референдума, проведен през октомври. Няма законово ограничение да бъдат повтаряни въпроси, но след решението на Народното събрание, препотвърждаването на волята на гражданите отчасти губи смисъла си. Петият въпрос отново е съсредоточен върху състоянието на партийната система чрез предложение за промяна в размера на финансиране на политическите партии. Един лев за един глас изглежда справедливо и силно напомня на германския принцип. Но, само ако смятаме, че причината за злоупотребите с партийните субсидии се свежда единствено и само до техния размер. Няма никаква гаранция, че при подобно рязко ограничаване на публичните средства, отделяни за политическите партии, влиянието върху тях ще намалее или те ще започнат да вършат единствено и само политическата си работа. Последният, шести въпрос е свързан с прякото избиране на директорите на областните дирекции на МВР, както и началниците на районните управления, при мажоритарна избирателна система, с абсолютно мнозинство в два тура. Такава практика съществува но там където полицейските служби са организирани по друг начин. В тези други системи, по този начин се избират и съдии. Същественият въпрос е в каква степен гражданите ще имат възможност да направят своя свободен и информиран избор по отношение на евентуалните кандидати, които биха се явили на подобни избори? Част от дискусията по внесените предложения вече започна от гледна точка на допустимостта на някои от формулираните въпроси. Изглежда, че намаляването на броя на народните представители може да бъде определено като въпрос от компетентността на Велико Народно събрание. Подобни аргументи се чуха и по повод на задължителното гласуване на изборите и референдумите. Народното събрание има правото да направи редакционни поправки във формулировките на предложените въпроси и дори и да не приеме някои от тях, както стана ясно по повод на предложения от Президента референдум. Въпросът е в това как българските граждани ще формират своето отношение по поставените въпроси? Досегашната практика показва, че информационната кампания за референдумите преминава изцяло в рамките на партийната позиция по тях. Опитът ни в използването на инструментите на пряката демокрация показва, че практически никой не полага усилие да аргументира „д“ и „не“, да очертае ясна картина на резултатите от гласуването в подкрепа или против предложените въпроси. При липсата на пълноценна аргументация, изглежда по-лесно да се мотивира избирателна активност в рамките на подкрепящите определени тези, отколкото сред онези, които са против тях. Този дебат все още предстои, но след като подписката вече е факт, съдбата на референдума и неговото влияние върху партийната система изцяло ще зависят от това кой, как и с какви средства ще се опита да аргументира онова, което се предлага като избор на българските граждани. Дебатът трябваше да е започнал преди формулирането на въпросите, за да мотивира гражданите да им отговорят. При сегашното положение, рисковете от партизиране на дебата нарастват за сметка на неговата ефективност.

Депутат от ГЕРБ: Забраната за Доган и Пеевски е подкрепа за Местан

http://www.cross.bg/mestan-tyrtziya-podkrepa-1497883.html

/КРОСС/Наложена забрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски за влизане в Турция е "поредната стъпка към подкрепа на Местан". Това смята депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева по повод информацията, че Турция е забранила на Ахмед Доган и на Делян Пеевски да влизат на нейна територия. Според Караянчева Местан трябва да отговори защо търси подкрепа в Турция и турското посолство. "Според информация на мои приятели и колеги от Кърджали, той има такава подкрепа, каквато не е оказвана досега на никой друг. След всички тези неща как ще обясни на българските граждани, че прави една българска партия", обясни още Караянчева. Тя подчерта, че Местан все още не е регистрирал партията си и за да се случи това, трябва да събере 2 500 подписа и да направи учредително събрание. Според нея преди години и Касим Дал е имал подобна подкрепа от Турция, но той не постигнал особени резултати в разбиването на монопола на ДПС. "Не само Лютви Местан има обърнат поглед към Турция. Да не забравяме, че и ДПС години наред също работеха изцяло със Турция. Имаха отношение към нея в рамките на нашите изселници", каза Караянчева. Според нея е проблем, че повечето партии, без ДПС и отцепилите се от нея през годините, не работят в смесените райони. "Например област Кърджали се състои от 7 общини. Кърджали е областният град, но в останалите 6 общини никой няма претенции и не ходи при тези хора, освен ГЕРБ и ДПС", обясни тя

Ердоган в капана на нервите и страха

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5295154

Атаката срещу Доган и Пеевски е част от голям план за дестабилизация на България през новата партия на Местан

Речта на Доган от декември, заради която режимът в Анкара му отказва достъп, го поставя в ролята на защитник на светския характер на Турция, която все още е държава кандидат-член на ЕС.
Неистова радост обхвана родните олигархични кръгове
Атаката срещу Доган и Пеевски е част от голям план за дестабилизация на България през новата партия на Местан Речта на Доган от декември, заради която режимът в Анкара му отказва достъп, го поставя в ролята на защитник на светския характер на Турция, която все още е държава кандидат-член на ЕС. Неистова радост обхвана родните олигархични кръгове

Турция ще забрани пушенето на открито

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/11/2703122_turciia_shte_zabrani_pusheneto_na_otkrito/?ref=rss


Турция ще разшири обхвата на забраната за пушене и тя вече ще важи не само за затворените помещения, но и за местата на открито, заяви министърът на здравеопазването, цитиран от "Хюриет". Президентът Реджеп Тайип Ердоган отдавна води война срещу вредния навик, припомня изданието.

Здравният министър Мехмет Мюезиноглу уточни, че забраната за пушене на открито идва след многократни критики на Ердоган.

Според новия закон пушенето извън търговските центрове, в парковете около...

Ученичка за милиони! Детето чудо от Русия, което покори света на модата (СНИМКИ)

http://www.bnews.bg/article-148047

Московчанката Кристина Пименова е само на десет години. Седем от тях момиченцето работи в бизнеса с модели.

Природозащитници блокираха кръстовище в защита на Пирин

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/11/2703133_prirodozashtitnici_blokiraha_krustovishte_v_zashtita/?ref=rss


Природоцащитници протестираха тази вечер срещу подновяването на плановете за строителство на нови лифтове в национален парк Пирин. 

Те се събраха  край националния стадион "Васил Левски" в София и блокираха за кратко бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". 

Повод за протеста станаха противоречивите информации от заседанието на Съвета за развитие вчера (консултативен орган на партиите, подкрепящи правителството - бел. ред.). На него лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов беше...

Самоубиец скочи в Русенски Лом

https://www.24chasa.bg/Article/5295240



Самоубиец скочи в река Русенски Лом и изчезна, съобщиха от полицията в дунавския град. Тялото на 21-годишния мъж все още се издирва. Вероятно течението на реката ще го отнесе към Дунав, или ще го изхвърли в Промишлената зона на Русе преди устието. Младежът сам се хвърлил в ледените води на река Русенски Лом от мост, Самоубиец скочи в река Русенски Лом и изчезна, съобщиха от полицията в дунавския град. Тялото на 21-годишния мъж все още се издирва. Вероятно течението на реката ще го отнесе към Дунав, или ще го изхвърли в Промишлената зона на Русе преди устието. Младежът сам се хвърлил в ледените води на река Русенски Лом от мост,

Крепостта Фармакида - новата гордост на Приморско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1551000

Крепостта Фармакида е новата археологическа гордост на Приморско, похвалиха се от пресцентъра на общината. Историческият музей в града разполага с нова витрина, на която са подредени артефакти от разкопките на твърдината. Тя се намира в непосредствена близост до Приморско, до три брода на река Ропотамо в южното подножие на Медни рид. До нея е преминавал сухоземен път, отвеждащ до Бизантион (днешен Истанбул). В ограденото пространство са локализирани две жилищни постройки. По всичко личи, че на мястото е имало укрепен дом на местен тракийски ар...

14-годишен с 55% изгаряния след селфи върху влак

https://www.24chasa.bg/Article/5295225

14-годишен пловдивчанин е с 55 % изгаряния, след като си направил селфи върху локомотив, съобщи TNS. bg. Инцидентът е станал вчера следобед на гара 14-годишен пловдивчанин е с 55 % изгаряния, след като си направил селфи върху локомотив, съобщи TNS. bg. Инцидентът е станал вчера следобед на гара "Филипово".  Композицията е била спряла. Пострадалият Добрин не бил на училище, тъй като учебните заведения в цялата област са в грипна ваканция.  Седмокласникът се разхождал със свой приятел в района

Сдружение „Дари Любов“ започна акция за подпомагане на хора в нужда

http://offnews.bg/news/n_1/n_624023.html

Сдружение „Дари Любов“  започна акция за подпомагане на хора в нужда от община Петрич - социално слаби семейства, домове за деца и възрастни, детски градини. Всеки, който желае, може да дари дрехи за малки и големи, детски играчки, стоки за бита, обувки, книги. Сдружението развива своята дейност и в град София, подпомагайки социално слаби семейства и от столицата. Даренията ще се приемат в пункта на „Дари Любов“ в гр. София, кв. "Враждебна", ул. 8-ма, номер 40, всяка събота и неделя от 12:00 до 18:00 часа (от 13.02. до 27. 02.16г.) Сдружението има дарителски пунктове още в Правец и Петрич. За повече информация посетете сайта на "Дари Любов" или се обадете на телефони 0895 334 054 и 0897 56 89 76.

Китай изпревари ЕС в производството на вятърна енергия

http://www.moreto.net/novini.php?n=313279

Китай изпревари ЕС в производството на вятърна енергия, пише британското икономическо издание "Файненшъл таймс". През 2015 г. азиатската държава е инсталирала близо половината от общо 63-те гигавата вятърни мощности в световен мащаб, се казва в нов доклад на Глобалния съвет за вятърна енергия.

Задръстване на Околовръстното в столицата заради верижна катастрофа

http://sofia.actualno.com/zadrystvane-na-okolovrystnoto-v-stolicata-zaradi-verijna-katastrofa-news_523372.html

Верижна катастрофа на Околовръстния път на София е предизвикала задръстване близо до разклона със "Симеоновско шосе". На мястото се е образувало задръстване. Според очевидци линейки и полиция пристигат на мястото на инцидента. Заради тапата е станал и втори инцидент, който е на кръговото на "Драгалевци", информира bTV. Има данни за паднала от виадукта кола. Тя е предизвикала катастрофа на платното под моста в посока ж.к. "Младост".

Медведев: Чуждите сили в Сирия могат да предизвикат нова световна война

http://asia.actualno.com/medvedev-chujdite-sili-v-sirija-mogat-da-predizvikat-nova-svetovna-vojna-news_523373.html

Руският премиер Дмитрий Медведев предупреди, че ако арабските сили влязат в сирийската война, те биха могли да предизвикат "нова световна война". "Американците и нашите арабски партньори трябва да помислят сериозно за това: искат ли перманентна война?", каза Медведев пред германското бизнес издание „Handelsblatt”. „Наистина ли мислят, че ще спечелят такава война толкова бързо”, заяви още той. Руският премиер призова още вместо това всички да прекратят огъня и да седнат

По данни на ООН 98,6 млн. души са засегнати от природни бедствия през 2015 г.

http://europe.actualno.com/po-danni-na-oon-986-mln-dushi-sa-zasegnati-ot-prirodni-bedstvija-prez-2015-g-news_523368.html

От природни бедствия през 2015 г. в света са засегнати над 98,6 млн. души, като в повечето случаи тези катаклизми са последица от глобалното затопляне и природния феномен "Ел Ниньо". Това показва публикуван в Женева доклад на ООН на отдела за намаляване на риска от бедствия. „Ние преживяхме най-горещата година. Природните катаклизми засегнаха над 98,6 млн. души, като „Ел Ниньо” е фактор в 92% от инцидентите”, обясни ръководителят на отдела Робърт Гласър. Най-ясно възде

Протестиращи блокираха столичния булевард „Евлоги и Христо Георгиеви” (Обновена)

https://www.24chasa.bg/Article/5295223

Възстановено е движението по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в участъка от Националния стадион към Орлов мост. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на Столична община. По-рано движението в участъка бе блокирано от протестиращи граждани.   Очаквайте Възстановено е движението по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в участъка от Националния стадион към Орлов мост. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на Столична община. По-рано движението в участъка бе блокирано от протестиращи граждани. Очаквайте

Иранка, приела християнството, се бори да остане законно в България

http://www.cross.bg/iran-shahsvani-bulgariya-1497882.html

/КРОСС/На 2 март Административният съд в Бургас ще разгледа отново жалба на Захра Шахсвани, избягала от Иран и искаща да остане да живее постоянно в България. Захра Шахсвани, която е на 22 години, на 26 ноември 2015 г. прави втори опит да получи разрешение от българските власти да остане в страната. Този път към Регистрационно-приемателен център за бежанци с. Баня, община Нова Загора, защото към този момент тя вече живее в Несебър. За случая "Дневник" научи от съобщение на бургаския съд, който вчера е заседавал по жалбата. В съобщението се казва, че Държавната агенция за бежанците (ДАБ) два пъти е отказала закрила. Мотивът за отказа е, че "чужденката не е посочила никакви факти, обосноваващи основателни опасения от преследване, основани на раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група. Спрямо Ш.З.Х не са налице основанията за предоставяне на хуманитарен статут", се посочва в съобщението на съда. Според справка на дирекция "Международна дейност" към ДАБ за Шахсвани не съществува реална опасност от тежки посегателства по смисъла на Закона за убежището и бежанците. Освен това няма въоръжени конфликти на територията на Иран и решението й да напусне държавата не е продиктувано от тежки заплахи за живота или личността й като цивилно лице. Когато иска закрила, пред служители в центъра в с

Над 130% ръст на продажбите в България отчете SAP България.

http://www.mediapool.bg/nad-130-rast-na-prodazhbite-v-bulgaria-otchete-sap-bulgaria-news245466.html

Лидерът в сектора на бизнес софтуера SAP отчете над 130-процентов ръст на продажбите си в България през 2015 г. От общите приходи на компанията 54 на сто са базирани върху решения, свързани с електронната търговия и omni-channel като SAP Hybris, C4C, GKPOS, каза директорът на дружеството SAP България Румяна Тренчева пред журналисти в четвъртък. 27% от продажбите на SAP в България са в сектора на бързооборотните стоки. 12% от сделките са от облачни абонаменти и услуги. Това предопределя готовността на българския пазар да ползва облачни услуги с темповете на големите западни пазари, допълни тя. "Две са основните тенденции за развитие на бизнеса ни за 2016г.: миграция към S/4HANA и отварянето на HCP платформата към партньорската екосистема на SAP от местни компании-разработчици“, посочи Тренчева. "През последните две години развойният център на SAP в България е в основата на стратегията на компанията на глобално ниво.“, каза Радослав Николов, управител на SAP Labs България. Над 650 професионалисти работят в развойното звено в София, 200 от които разработват HANA Cloud Platform. Компанията BGBS бе отличена като най-добър облачен партньор на SAP в България за 2015 г.

Кална пледоария

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5295172

Кална пледоария се изля от екрана на Би Ти Ви в четвъртък сутринта. Константин Симеонов - адвокат на банкера беглец Цв. Василев, си позволи да говори неистини по адрес на вицепрезидента Маргарита Попова. След което се зае с онова, за което му плащат - защитата на Цветан Василев.
Какво означава на простия език на журналистиката най-голямата
Кална пледоария се изля от екрана на Би Ти Ви в четвъртък сутринта. Константин Симеонов - адвокат на банкера беглец Цв. Василев, си позволи да говори неистини по адрес на вицепрезидента Маргарита Попова. След което се зае с онова, за което му плащат - защитата на Цветан Василев. Какво означава на простия език на журналистиката най-голямата

Федерер подобри рекорда за най-много седмици в световния топ 3

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/11/2703117_federer_podobri_rekorda_za_nai-mnogo_sedmici_v/?ref=rss


Роджър Федерер не е печелил титла от Големия шлем от почти четири години насам, но подобри пореден рекорд.

34-годишният швейцарец регистрира ново постижение, отбеляза американското издание tennisworldusa.org.

Носителят на рекордните 17 титли от Големия шлем стана първият тенисист, който е бил 600 седмици в челната тройка на световната ранглиста.

Доскоро рекордьорът по този показател бе легендарният американец Джими Конърс с 595 седмици. Трети е Иван Лендъл с 499...

Българин е световен шампион при студентите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5295228

Станимир Беломъжев е новият световен шампион по ски ориентиране сред студентите, след като финишира първи в спринта на първенството в Тула (Русия). Той премина дистанцията от 3,3 км за 10:55,4 минути, втори остана Юри Юзуковски (Баларус) с 11:00,9 мин, а трети е финландецът Томас Котрофи (11:15,9 мин). При жените Антоанета Дяксова от СУ „Св.
Станимир Беломъжев е новият световен шампион по ски ориентиране сред студентите, след като финишира първи в спринта на първенството в Тула (Русия). Той премина дистанцията от 3,3 км за 10:55,4 минути, втори остана Юри Юзуковски (Баларус) с 11:00,9 мин, а трети е финландецът Томас Котрофи (11:15,9 мин). При жените Антоанета Дяксова от СУ „Св.

3 години затвор за бургазлия, сгазил момиче на пешеходна пътека

http://offnews.bg/news/n_1/n_624005.html

4 години и половина лишаване от свобода определи Бургаският окръжен съд за Атанас Щерев. Той бе признат за виновен за това, че на 5 януари 2014 г., малко след 18:30 ч., блъска с колата си пресичащата на пешеходна пътека бургазлийка Антоанета Димитрова. 18-годишното момиче получава тежки травми, изпада в мозъчна смърт и пет дни по-късно умира в болницата. Самият Щерев призна вината си и делото се гледа по съкратеното съдебно следствие. Така присъдата бе редуцирана на 3 години затвор. Станимира, сестрата на починалата Антоанета, подчерта, че Щерев така и не ги е потърсил през тези две години за някакво извинение или съчувствие. „ Три експертизи доказаха, че той е виновен. Сестра ми минава по пешеходната пътека, той не я вижда, с несъобразена скорост е, връхлита върху нея. Съответно – тя почина на същия ден. Мозъчната смърт, по нашето законодателство, си е реална смърт ", каза Станимира Димитрова. Едва днес в съдебната зала Щерев се извини на почерненото семейство. Призна, че не е имал смелостта досега да го направи. Въпреки това адвокатите му поискаха условна присъда, като единият от мотивите им е, че той се е опитал да помогне на Антоанета и да й осигури лечение в чужбина. След това поел разноските по погребението. Близките на момичето определиха това като цинично: „ Как ще помогне? Ние отиваме сутринта в 9 ч. в болницата и докторът ни поднася съболезнования. Каза – детето за нас е с мозъчна смърт, дълбока кома “ Прокурорът по делото бе категоричен, че смекчаващите вината обстоятелства не могат да вземат превес и удължаването на досъдебното производство е било по вина на подсъдимия. Семейството на починалото момиче ще обжалва присъдата. 

Звезда от Световната купа кара в Боровец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5295222

Една от най-актуалните звезди на Световната купа по ски алпийски дисциплини при дамите ще кара в двата гигантски слалома в Боровец в петък и събота. Състезанията са за Европейската купа и са от официалния календар на ФИС. За участие е заявена Петра Влъхова, която през декември хвърли бомба с победата си в слалома за Световната купа в Оре
Една от най-актуалните звезди на Световната купа по ски алпийски дисциплини при дамите ще кара в двата гигантски слалома в Боровец в петък и събота. Състезанията са за Европейската купа и са от официалния календар на ФИС. За участие е заявена Петра Влъхова, която през декември хвърли бомба с победата си в слалома за Световната купа в Оре

Мая Манолова обвини Софийския градски съд в схема, председателят му й отговори

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/11/2703092_maia_manolova_obvini_sofiiskiia_gradski_sud_v_shema/?ref=rss


Омбудсманът Мая Манолова обвини Софийския градски съд (СГС), че "участва в схема по издаване на изпълнителни листове на база съмнителни арбитражни решения". Манолова е заявила пред БНТ, че ще проучи тази схема, чрез която по думите й съществуват една голяма част от колекторските фирми (които събират дългове - бел. ред.) и арбитражните съдилища.

По-късно днес председателят на СГС Калоян Топалов отговори на омбудсмана с отворено писмо.

"Изявлението Ви представлява...

"Момичето от Дания" - романът, по който е сниман номиниран за "Оскар" филм, във всички класации

https://www.24chasa.bg/Article/5293294

Много се купува и изключително еротичната Много се купува и изключително еротичната "Под този мъж" - 602 горещи страници пред които "50 нюанса сиво" е четиво за монахини. Търси се "Нишките на съдбата" - по романа върви тв сериал. Все още са хит книжките за оцветяване. "Бягството" на Балдачи продължава да е фаворит. В класацията на "Америка днес" номер 1 е Джеймс Патерсън с "Полиция в Ню

Министерство на земеделието и храните:При преработка на дървопреработващи складове и цехове са съставени пет акта

http://www.bnews.bg/article-148052

На територията на Регионална дирекция по горите – София има регистрирани 570 обекта за съхранение, преработка и търговия с дървесина.

Въпреки жалби за хигиената чистачка на летището вземала поне 1000 лева на месец

http://www.cross.bg/leva-letishteto-rabota-1497880.html

/КРОСС/1500 лева е средното нетно възнаграждение на чистачките на Летище София, каза шефът на аеропорта Христо Щерионов. В тази сума се включва основната им заплата с всички допълнителни бонуси през годината. За хигиената на летището отговарят около 100 души, повечето от които са дългогодишни служители. През декември обаче беше наета частна фирма, която да извършва дейността по почистване на терминалите. Това доведе до протести от страна на досегашните чистачи, които не желаят да започнат работа в новата фирма, а искат да останат служители на държавното летище. Чистачката Евелина Петрова е категорична, че не става дума за пари и че заплатата е 1000 лева. Държавна работа и сигурни високи доходи - такива са условията, предлагани от Летище София, в това число и за почистващия персонал, обясни директорът на аеропорта Христо Щерионов. "За служителите на летището в зависимост от дейността и йерархията средната заплата е около 674 лева", обясни той. Служителите на летището, включително и чистачките, получават бонуси - 350 лева купони, 150 лева карта, коледна и великденска заплата и допълнително материално стимулиране всеки месец съгласно колективния трудов договор, както и се начисляват допълнителни пари за работа по време на празници и 1.1 на сто клас прослужено време. Така нетното средно възнаграждение е 1400-1500 лева. В случая с летището високото заплащане не води и до високо качество, казва Щерионов

Станишев: Доган никога не е позволявал ДПС да се управлява отвън

http://offnews.bg/news/n_1/n_624022.html

Сергей Станишев заяви в "Още от деня" по БНТ, че може да има много критики към Ахмед Доган, но той е български политик и в годините, в които е управлявал ДПС, никога не е позволявал партията да се контролира отвън. Думите му бяха коментар на новината, че Доган и Делян Пеевски са получили забрана да посещават Турция. Социалистът обаче подчерта няколко пъти, че информацията не е била потвърдена от турска страна. Но ако бъде - това ще е много смущаващо действие от страна на Анкара. Според него никой няма правото да се меси в работите на българските партии - нито американското посолство, нито руското, нито турското и т.н.  Станишев бе категоричен, че на Турция трябва да ѝ стане ясно, че така не се градят добросъседски отношения. Само преди 10 години тя е развивала тезата, че е в добри контакти с комшиите си, но в момента почти няма държава, граничеща с Турция, с която отношенията да не са обтегнати или лоши. Депутатът смята, че трябва да браним интересите си със самочувствие на държава, членка на ЕС. Според него действията на Анкара, ако се окажат верни, не е задължително да са имали за цел да подкрепят Лютви Местан и да покажат, че той е човек на Ердоган, но при всички положения изглежда именно така. Местан е имал друга визия за развитието на ДПС, той е искал партията отново да влезе във властта чрез коалиция с ГЕРБ, което не се е харесало на Доган и приближените му.

Папата и московският патриарх се срещат утре след 1000 години схизма

http://petel.bg/Papata-i-moskovskiyat-patriarh-se-sreshhat-utre-sled-1000-godini-shizma__144801

Илюстрация Булфото Двете църковни глави подписват споразумение в Куба Главата на Римокатолическата църква и патриархът на Москва и ц...

Какво се случва със санирането на панелките във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=313305

Година след старта на информационната кампания за саниране, интересът към националната програма във Варна продължава да е нисък. Досега са подадени 37 заявления за финансиране, което е в пъти по-малко от други градове. С 26 сдружения на собственици вече има сключени договори, а в тези сгради е стартирало обследването за енергийна ефективност и предстои да бъдат изготвени технически паспорти.

САЩ бомбардираха Алепо, а обвиниха Русия

http://svetoven.pogled.info/news/71446/SASHT-bombardiraha-Alepo-a-obviniha-Rusiya

/Поглед.инфо/ Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков в четвъртък (11 февруари) заяви, че в сряда два щурмови самолета на САЩ са нанесли въздушни удари по сирийския град Алепо, след което говорител на Пентагона е обвинил Русия, че е извършила тези действия, предаде „Московский комсомолец“.

Пловдив в Топ 3 на класацията "Най-добра европейска дестинация 2016"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5295207

Пловдив завоюва почетното трето място в престижната класация "Най-добра европейска дестинация 2016". Градът под тепетата бе единственият български представител, номиниран за участие в седмото издание на надпреварата за титлата "Best European Destination 2016".
Гласуването започна на 20 януари 2016 г. в 8.
Пловдив завоюва почетното трето място в престижната класация "Най-добра европейска дестинация 2016". Градът под тепетата бе единственият български представител, номиниран за участие в седмото издание на надпреварата за титлата "Best European Destination 2016". Гласуването започна на 20 януари 2016 г. в 8.

Русия и Балканите – една изчезваща дружба

http://svetoven.pogled.info/news/71445/Rusiya-i-Balkanite-edna-izchezvashta-druzhba

/Поглед.инфо/ Историята на Русия е тясно свързана с историята на Балканите, пише интернет списанието „Политическая Россия“ в четвъртък (11 февруари). На балканите живеят сродни на руснаците славянски народи с близка култура и езици. Сърби, българи, черногорци и македонци – всички те са православни.

Цитат на деня: Ние сме партията, която вкара България в ЕС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/11/2703110_citat_na_denia_nie_sme_partiiata_koiato_vkara/?ref=rss


"Ние сме партията, която вкара България в ЕС".

Това заяви бившият лидер на БСП и премиер между 2005 и 2009 г. Сергей Станишев пред БНТ.

След уточняващи въпроси призова "да не се хващаме за думата", увери, че не отрича приноса нито на Иван Костов, нито на Симеон Сакскобургготски, с когото и до днес остава приятел и поддържа много добри отношения. "Но най-тежката част - изпълнението на антажгиментите, се изпълни от моя кабинет. Не знам как сме работили година и половина, за...

Суарес със 111 процента успеваемост

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5294808

Луис Суарес има 111 процента успеваемост този сезон. Уругвайският нападател на "Барселона" е вкарал 41 гола в 37 мача. По процент на успеваемост втори е Карим Бензема от "Реал" - 104 на сто, следва съотборникът му Кристиано Роналдо със 103 процента. Испанската Примера има четирима представители в Топ 10 на най-нападателите с най-голяма успеваемост.
Луис Суарес има 111 процента успеваемост този сезон. Уругвайският нападател на "Барселона" е вкарал 41 гола в 37 мача. По процент на успеваемост втори е Карим Бензема от "Реал" - 104 на сто, следва съотборникът му Кристиано Роналдо със 103 процента. Испанската Примера има четирима представители в Топ 10 на най-нападателите с най-голяма успеваемост.

"168 часа": 65 депутати, 50 министри, 152-ма прокурори, 184 съдии и 72-ма следователи в списъка на КТБ

https://www.24chasa.bg/Article/5294111

Данъчните светкавично обявиха, че започват проверка на доходите на хората от списъка
С влогове в КТБ са 50 министри, заместник-министри и съпрузите им, 65 депутати, 184 съдии, 152-ма прокурори, 72-ма следователи, 132-ма директори от ДАНС, НРС и други изпълнителни органи, 150 кметове и заместник-кметове.Данъчните светкавично обявиха, че започват проверка на доходите на хората от списъка С влогове в КТБ са 50 министри, заместник-министри и съпрузите им, 65 депутати, 184 съдии, 152-ма прокурори, 72-ма следователи, 132-ма директори от ДАНС, НРС и други изпълнителни органи, 150 кметове и заместник-кметове.

Бивш надзирател от "Аушвиц" на 94 години ще бъде съден в Германия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/11/2703028_bivsh_nadziratel_ot_aushvic_na_94_godini_shte_bude/?ref=rss


Деветдесет и четири годишен бивш надзирател от нацисткия концлагер "Аушвиц" бе изправен днес на съд в Германия по обвинение за съучастие в убийството на 170 хиляди души, както и за това, че е служил в концентрационен лагер, когато стотици хиляди унгарски евреи са били отровени с газ, предаде БТА, като цитира "Асошиейтед прес".

Бившият сержант от СС Райнхолд Ханинг поддържа твърдението си, че е служил в част от комплекса на лагера "Аушвиц", където не е имало отравяния с газ....

Сорос: Путин не може да е съюзник в борбата с ИД

http://svetoven.pogled.info/news/71444/Soros-Putin-ne-mozhe-da-e-sayuznik-v-borbata-s-ID

/Поглед.инфо/ Лидерите на САЩ и страните от ЕС правят сериозна грешка, като смятат, че руският президент Владимир Путин е потенциален съюзник в борбата против терористите от „Ислямска държава“. Това пише американският финансист Джордж Сорос в колонка, публикувана от Project-syndicate.org в четвъртък (11 февруари).

Пантев доволен от първата контрола на "Спартак"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550999

„Като за първи мач момчетата се представиха добре. Имаха желание, вложиха се в срещата. Не се получи много качествен двубой с оглед на силния вятър. Важното е, че в общи линии успяхме да се натоварим добре в игрова обстановка. Постепенно в следващите си мачове ще изчистваме игровия си облик, коментира впечатленията си от първата контрола на „Спартак“ срещу „Калиакра“ (1-1) треньорът на варненци Димитър Пантев.   „Четири-пет момчета от новите взеха участие. В следващите мачове ще играят всички. Някои от новите играха повече, други по-малко. Аз з...

Москва продава комплекса "Камчия" за минимум 66 млн. евро

http://www.mediapool.bg/moskva-prodava-kompleksa-kamchiya-za-minimum-66-mln-evro-news245465.html

Москва продава комплекса "Камчия" край Варна. Търгът е насрочен за 19 април, като оферти може да се подават до 12 април. Наддаването ще е електронно и ще тръгне от 6.02 млрд. рубли или 66.5 млн. евро. Очакванията са в надпреварата да се включат руски туроператори и хотелски вериги. Това съобщи официално Департаментът по конкурентна политика на градските власти на Москва, който е ангажиран с продажбата. Продават се 100% от акциите на Едноличното акционерно дружество СОК "Камчия". "Едрите инвеститори получават възможност да придобият уникалния комплекс "Камчия", разположен върху терен от 31 хектара в България", се казва в съобщението на департамента. В документацията за търга е описано, че това са сгради, обособени като отделно курортно градче за целогодишен туризъм с капацитет за настаняване до 2000 гости едновременно. Около 600 стаи за настаняване с обща площ от над 101 000 кв. м са разпределени по хотелския комплекс "Лонгоз", детски здравен лагер "Радуга" и "Черноморский", център за лечение и диагностика "Здравец", вилно селище "Пирин", учебен комплекс с планетариум и др. Ръководителят на Департамента по конкурентна политика на Москва Генадий Дегтев казва, че за пръв път търгът ще се проведе по електронен път като "средство за по-прозрачни и разбираеми механизми за реализиране на имущество от градската хазна". В съобщението за търга е цитирано и мнението на Александър Ошурко – заместник на генералния директор на имотната агенция Praedium. Според него "Камчия" категорично е интересен за купувачите заради разположението и инфраструктурата си. "Комплексът има потенциал да стане пълноценен хотел със спа комплекс или след съответното обновяване - санаториум за семеен отдих". Ошурко смята, че от обекта може да се заинтересуват едри руски туроператори – включително за организирани руски туристи - или международни хотелиерски вериги. Възможно е да се интересуват и инвеститори от Източна и Централна Европа, които по традиция имат интерес към черноморското крайбрежие. Новината съвпадна с началото на Международната туристическа борса "Ваканция & СПА", която се провежда от 11 до 13 февруари в Интер Експо Център - София и на която "Камчия" има щанд, на който представя "нови предложения за детски, семеен и 55 + отдих през Лято'2016, а също и възможности за организиране на фестивали, концерти, изложби, семинари и тийм билдинг, за бизнес и конгресен туризъм. Комплексът "Камчия" беше построен по времето на кмета на Москва Юрий Лужков. В него на летен отдих се пращаха московските деца и ветераните от войната. В комплекса почиваха и руски туристи.

Благотворителният търг на Дарик връчи рекордна сума за децата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550998

Средствата, събрани от благотворителния търг на Дарик, бяха връчени на 11 февруари. Рекордната сума от 45 000 лева за шеста поредна година ще подкрепи две организации - „ Аутизъм днес" и „Нашите недоносени деца". Те си поделиха средствата. Владислава Цолова от Сдружение "Атизъм днес" изрази благодарност за подкрепата на Дарик. "Благодарностите никога не са излишни. Дарик радио продължава да показва, че доброто е възможно", каза тя. Средствата от миналогодишния търг са били използвани за изграждане на център за деца с аутизъм, където се обучават...

Министър Танева: Българският мед е с най-високо качество и се търси на най-претенциозните пазари в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=313310

Българският мед е с най-високо качество и се търси на най-претенциозните пазари в Европа. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на 14-тото Международно изложение - договаряне „Пчеларство - Плевен 2016“.

Зов за помощ: Помогнете да подарим здраве на Таня!

http://www.cross.bg/tanya-podarim-operatziyata-1497879.html

/КРОСС/Казвам се Стойка и съм майка на Таня Дончева, на 22 години от Стара Загора. Моето съкровище се разболя преди по-малко от година. На 27 февруари 2015 година разбрахме, че има тумор в мозъка. Това беше най-ужасният ден в живота ми. На 04 март, сутринта, Таня се влоши, получи хидроцефалия и се наложи да й сложат клапа. Две седмици по-късно й беше направена операция в София. Всичко беше наред след операцията, само че за кратко. На 20 юни състоянието на Таня се влоши и изпадна в кома. На 22 юни беше оперирана в състояние на кома в същата болница в София. Операцията беше успешна и на 23 юни тя излезе от комата. За съжаление, резултатът от хистологичното изследване беше 4 степен мултиформен глиобластом и трябваше да се прави лъчетерапия и химиотерапия. След терапията обаче туморът беше нараснал наново и се наложи трета операция. Тя беше на 17 ноември 2015, отново в същата болница. След операцията обаче имаше поражения. Не можеше да си вдига клепачите (двустранна птоза) и се движеше само с чужда помощ. В момента проължава да е на химиотерапия, но, за съжаление, няма големи подобрения. Последната МРТ показа, че има още от тумора. Предлагат ни лечение в Турция с радиохирургия и казват, че има добри шансове. Затова са ни неободими средства, с които, в следствие на множеството операции, ние вече не разполагаме. Таня е студентка. Следва в УНСС със специалност Международни отношения. Беше последен семестър, когато се разболя

Ще има паметник на Левски със светещи очи!

http://www.bnews.bg/article-148059

Очевидно обаче не само владетелите занимават съзнанието на Хайтов, защото признава, че би искал да извае Левски.

Русия не се кани да воюва с НАТО за Латвия

http://svetoven.pogled.info/news/71443/Rusiya-ne-se-kani-da-voyuva-s-NATO-za-Latviya

/Поглед.инфо/ В псевдо-документалния британски филм „Третата световна война: командният пункт отвътре“ се говори за противопоставяне между НАТО и Русия в резултат на проруско въстание в Латвия, което води до ядрена война. Руските експерти, към които се обърна „Руски дневник“, са скептични: според тях подобно въстание в Прибалтика е невъзможно, а и Русия не би влязла в пряко въоръжено противопоставяне с Алианса.

Данъчните проверяват Пеевски, той не знаел

http://www.mediapool.bg/danachnite-proveryavat-peevski-toi-ne-znael-news245464.html

Националната агенция по приходите проверява фирмите на депутата от ДПС Делян Пеевски. Проверката е свързана с произхода на средствата, с които са финансирани последните негови сделки, казаха в отговор на Mediapool от НАП. От там уточниха, че проверката е започнала скоро и отказаха повече информация, позовавайки се на конфеденциалност. Не ми е известно да има такава проверка, защото нито аз, нито дружествата, в които имам участие, са уведомявани по надлежния ред, заяви Пеевски в интервю за агенция "Фокус". "Освен това аз съм проверяван многократно и подобни действия не ме притесняват, защото както личните ми доходи, така и приходите на дружествата, в които имам участие, са напълно прозрачни и доказани", допълва той. Според него, по-интересен бил въпросът кога НАП със същото усърдие ще провери и бизнесите на Иво Прокопиев, например. Паметта на депутата явно е къса, щом не помни, че през септември 2014 г. Националната агенция по приходите обяви резултати от проверка на бизнеса на Иво Прокопиев от 2007 г. до края на 2012 г., която не е открила нито едно нарушение. Със същото обаче не може да се похвали Пеевски и майка му Ирена Кръстева, за които проверка на данъчните през лятото на 2014 г. установи, че имат задължения към хазната за 300 млн. лв. Според Пеевски "е странно, че проверките на НАП вече се официализират чрез Mediapool". "Това ли е новият говорител на данъчните органи?", допълни той. През последната половин година успелият млад мъж на практика легализира бизнеса си, за който преди това неофициално се твърдеше, че е негова собственост. Придобиванията стават чрез компанията "НСН Инвестмънт", в която Пеевски държи 90% от собствеността, а останалите са на майка му Ирена Кръстева. Чрез това дружеството бяха придобити 5% от "Булгартабак холдинг" и 18% от пловдивската фабрика за цигарени опаковки "Юрий Гагарин". Заявено е и изкупуването на половината от акциите "Техномаркет", като КЗК даде разрешение за сделката при условие, че падне съдебния запор върху акциите на Едуардо Мириолио, наложен от синците, заради фалита на КТБ. В началото на годината стана ясно, че Пеевски купува и врачанският торов завод "Химко", който не работи от години за 11.7 млн. лв. Последната придобивка на Пеевски и майка му е сградата на бТВ за 2.8 млн. евро в столичния квартал "Манастирски ливади". Всички тези сделки станаха без теглене на заеми и кредити. Беше обявено само увеличаване на капитала на "НСН Инвестмънт" с 900 хил. лева. Не е ясно от къде са парите на Пеевски предвид подаваните декларации пред Сметната палата, които показват скромни спестявания. Единствено за покупката на сградата на бТВ стана ясно, че той е продал друг имот в центъра на София, чрез който най-вероятно е финансирал новата придобивка. Данъчните правиха проверка на фирми, свързани с Пеевски и майка му Ирена Кръстева, преди две години. Ефектът от проверката беше плащането на около 300 хил. лв. данъчни задължения, докато е траeла ревизията им, назначена от прокуратурата, по думите на зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Националната агенция по приходите установи тези задължения на семейството в рамките на направената му данъчна проверка по сигнала на "Протестна мрежа" срещу Пеевски, банкера Цветан Василев и лидера на "България без цензура" Николай Бареков. Тогава Ирена Кръстева отрече в отворено писмо до медиите проверяващите да са засичали нейни задължения към бюджета и дори заплаши със съд източниците на тази информация. От НАП пък отказаха да предоставят официалните резултати от ревизията, позовавайки се на изискванията за конфиденциалност. До юни 2015 г. депутатът Пеевски с нищо не показваше някакви материални символи на успех, ако се съди от подадените му данъчни декларации пред Сметната палата. Според тях официално той беше притежател на един стар "Опел", купен за 1000 лв. през 2003 г., три неособено впечатляващи имота в София и сравнително скромен банков влог. Към днешна дата Пеевски вече е преуспяващ бизнесмен. Първо официализира собствеността си в медиите чрез "Балканска медийна група", после тази в "Булгартабак", последва "Юри Гагарин", "Техномаркет", "Химко" и най-вероятно акцията му ще продължи и в още компании. В началото на годината Пеевски се осветли и като собственик на четири чужди компании, за които не е ясно с какво се занимават. По повод наложената от Турция забрана за влизане в страната на Ахмед Доган и Делян Пеевски турски медии отбелязват: "Пипалата на проруския олигарх Пеевски стигат до Турция и може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция". Към момента не е известно дали този казус е в полезрението на българските власти.

Данъчните проверяват новите придобивки на Пеевски

http://www.mediapool.bg/danachnite-proveryavat-novite-pridobivki-na-peevski-news245464.html

Националната агенция по приходите проверява фирмите на депутата от ДПС Делян Пеевски. Проверката е свързана с произхода на средствата, с които са финансирани последните негови сделки, казаха в отговор на Mediapool от НАП. От там уточниха, че проверката е започнала скоро и отказаха повече информация, позовавайки се на конфеденциалност. Не ми е известно да има такава проверка, защото нито аз, нито дружествата, в които имам участие, са уведомявани по надлежния ред, заяви Пеевски в интервю за агенция "Фокус". "Освен това аз съм проверяван многократно и подобни действия не ме притесняват, защото както личните ми доходи, така и приходите на дружествата, в които имам участие, са напълно прозрачни и доказани", допълва той. Според него, по-интересен бил въпросът кога НАП със същото усърдие ще провери и бизнесите на Иво Прокопиев, например. Паметта на депутата явно е къса, щом не помни, че през септември 2014 г. Националната агенция по приходите обяви резултати от проверка на бизнеса на Иво Прокопиев от 2007 г. до края на 2012 г., която не е открила нито едно нарушение. Със същото обаче не може да се похвали Пеевски и майка му Ирена Кръстева, за които проверка на данъчните през лятото на 2014 г. установи, че имат задължения към хазната за 300 млн. лв. Според Пеевски "е странно, че проверките на НАП вече се официализират чрез Mediapool". "Това ли е новият говорител на данъчните органи?", допълни той. През последната половин година успелият млад мъж на практика легализира бизнеса си, за който преди това неофициално се твърдеше, че е негова собственост. Придобиванията стават чрез компанията "НСН Инвестмънт", в която Пеевски държи 90% от собствеността, а останалите са на майка му Ирена Кръстева. Чрез това дружеството бяха придобити 5% от "Булгартабак холдинг" и 18% от пловдивската фабрика за цигарени опаковки "Юрий Гагарин". Заявено е и изкупуването на половината от акциите "Техномаркет", като КЗК даде разрешение за сделката при условие, че падне съдебния запор върху акциите на Едуардо Мириолио, наложен от синците, заради фалита на КТБ. В началото на годината стана ясно, че Пеевски купува и врачанският торов завод "Химко", който не работи от години за 11.7 млн. лв. Последната придобивка на Пеевски и майка му е сградата на бТВ за 2.8 млн. евро в столичния квартал "Манастирски ливади". Всички тези сделки станаха без теглене на заеми и кредити. Беше обявено само увеличаване на капитала на "НСН Инвестмънт" с 900 хил. лева. Не е ясно от къде са парите на Пеевски предвид подаваните декларации пред Сметната палата, които показват скромни спестявания. Единствено за покупката на сградата на бТВ стана ясно, че той е продал друг имот в центъра на София, чрез който най-вероятно е финансирал новата придобивка. Данъчните правиха проверка на фирми, свързани с Пеевски и майка му Ирена Кръстева, преди две години. Ефектът от проверката беше плащането на около 300 хил. лв. данъчни задължения, докато е траeла ревизията им, назначена от прокуратурата, по думите на зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Националната агенция по приходите установи тези задължения на семейството в рамките на направената му данъчна проверка по сигнала на "Протестна мрежа" срещу Пеевски, банкера Цветан Василев и лидера на "България без цензура" Николай Бареков. Тогава Ирена Кръстева отрече в отворено писмо до медиите проверяващите да са засичали нейни задължения към бюджета и дори заплаши със съд източниците на тази информация. От НАП пък отказаха да предоставят официалните резултати от ревизията, позовавайки се на изискванията за конфиденциалност. До юни 2015 г. депутатът Пеевски с нищо не показваше някакви материални символи на успех, ако се съди от подадените му данъчни декларации пред Сметната палата. Според тях официално той беше притежател на един стар "Опел", купен за 1000 лв. през 2003 г., три неособено впечатляващи имота в София и сравнително скромен банков влог. Към днешна дата Пеевски вече е преуспяващ бизнесмен. Първо официализира собствеността си в медиите чрез "Балканска медийна група", после тази в "Булгартабак", последва "Юри Гагарин", "Техномаркет", "Химко" и най-вероятно акцията му ще продължи и в още компании. В началото на годината Пеевски се осветли и като собственик на четири чужди компании, за които не е ясно с какво се занимават. По повод наложената от Турция забрана за влизане в страната на Ахмед Доган и Делян Пеевски турски медии отбелязват: "Пипалата на проруския олигарх Пеевски стигат до Турция и може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция". Към момента не е известно дали този казус е в полезрението на българските власти.

Данъчните проверяват новите придобивки на Делян Пеевски

http://www.mediapool.bg/danachnite-proveryavat-novite-pridobivki-na-delyan-peevski-news245464.html

Националната агенция по приходите проверява фирмите на депутата от ДПС Делян Пеевски. Проверката е свързана с произхода на средствата по последните сделки, казаха в отговор на Mediapool от НАП. От там уточниха, че проверката е започнала скоро и отказаха повече информация, позовавайки се на конфеденциалност. През последната половин година успелият млад мъж на практика легализира бизнеса си, за който преди това неофициално се твърдеше, че е негова собственост. Придобиванията стават чрез компанията "НСН Инвестмънт", в която Пеевски държи 90% от собствеността, а останалите са на майка му Ирена Кръстева. Чрез това дружеството бяха придобити 5% от "Булгартабак холдинг" и 18% от пловдивската фабрика за цигарени опаковки "Юрий Гагарин". Заявено е и изкупуването на половината от акциите "Техномаркет", като КЗК даде разрешение за сделката при условие, че падне съдебния запор върху акциите на Едуардо Мириолио, наложен от синците, заради фалита на КТБ. В началото на годината стана ясно, че Пеевски купува и врачанският торов завод "Химко", който не работи от години за 11.7 млн. лв. Последната придобивка на Пеевски и майка му е сградата на бТВ за 2.8 млн. евро в столичния квартал "Манастирски ливади". Всички тези сделки станаха без теглене на заеми и кредити. Беше обявено само увеличаване на капитала на "НСН Инвестмънт" с 900 хил. лева. Не е ясно от къде са парите на Пеевски предвид подаваните декларации пред Сметната палата, които показват скромни спестявания. Единствено за покупката на сградата на бТВ стана ясно, че той е продал друг имот в центъра на София, чрез който най-вероятно е финансирал новата придобивка. Данъчните правиха проверка на фирми, свързани с Пеевски и майка му Ирена Кръстева, преди две години. Ефектът от проверката беше плащането на около 300 хил. лв. данъчни задължения, докато е траeла ревизията им, назначена от прокуратурата, по думите на зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Националната агенция по приходите установи тези задължения на семейството в рамките на направената му данъчна проверка по сигнала на "Протестна мрежа" срещу Пеевски, банкера Цветан Василев и лидера на "България без цензура" Николай Бареков. Тогава Ирена Кръстева отрече в отворено писмо до медиите проверяващите да са засичали нейни задължения към бюджета и дори заплаши със съд източниците на тази информация. От НАП пък отказаха да предоставят официалните резултати от ревизията, позовавайки се на изискванията за конфиденциалност. До юни 2015 г. депутатът Пеевски с нищо не показваше някакви материални символи на успех, ако се съди от подадените му данъчни декларации пред Сметната палата. Според тях официално той беше притежател на един стар "Опел", купен за 1000 лв. през 2003 г., три неособено впечатляващи имота в София и сравнително скромен банков влог. Към днешна дата Пеевски вече е преуспяващ бизнесмен. Първо официализира собствеността си в медиите чрез "Балканска медийна група", после тази в "Булгартабак", последва "Юри Гагарин", "Техномаркет", "Химко" и най-вероятно акцията му ще продължи и в още компании. В началото на годината Пеевски се осветли и като собственик на четири чужди компании, за които не е ясно с какво се занимават. По повод наложената от Турция забрана за влизане в страната на Ахмед Доган и Делян Пеевски турски медии отбелязват: "Пипалата на проруския олигарх Пеевски стигат до Турция и може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция". Към момента не е известно дали този казус е в полезрението на българските власти.

Луис Енрике би рекорд на Гуардиола в “Барса”

https://www.24chasa.bg/Article/5295178

Въпреки че пусна състав от младоци и резерви в 1/2-финалния реванш от турнира за кралската купа срещу “Валенсия”, треньорът Луис Енрике успя да победи рекорд на колегата си Пеп Гуардиола в “Барселона”.
На “Местая” каталунският гранд завърши 1:1. Енрике си позволи да даде почивка на повечето си титуляри,Въпреки че пусна състав от младоци и резерви в 1/2-финалния реванш от турнира за кралската купа срещу “Валенсия”, треньорът Луис Енрике успя да победи рекорд на колегата си Пеп Гуардиола в “Барселона”. На “Местая” каталунският гранд завърши 1:1. Енрике си позволи да даде почивка на повечето си титуляри,

Д-р Ангел Кунчев: Не вярвайте на слуховете за ваксините, минават през драконовски контрол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5294494

87% от родителите до 45 г. у нас смятат, че има полза от задължителните ваксини, които са в имунизационния календар на България. 6% са на обратното мнение, а останалите 7 на сто нямат еднозначна позиция. Това показват резултатите от национално проучване, представено на старта на кампания на Министерството на здравеопазването за подобряване на
87% от родителите до 45 г. у нас смятат, че има полза от задължителните ваксини, които са в имунизационния календар на България. 6% са на обратното мнение, а останалите 7 на сто нямат еднозначна позиция. Това показват резултатите от национално проучване, представено на старта на кампания на Министерството на здравеопазването за подобряване на

Потвърдиха теорията на Айнщайн - има гравитационни вълни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550996

Американски учени потвърдиха съществуването на гравитационни вълни, засегнато преди близо един век от Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн, предадоха световните информационни агенции. Това бе оповестено на пресконференция на американската Национална фондация за наука. Гравитационни вълни са регистрирани от учени от Американската лазерна обсерватория за гравитационни вълни, които работят над откриването им от около 15 години. "Откритието бележи появата на съвсем нова област в астрофизиката, сравнима с мига, когато Галилей насочил т...

Български алпинист е намерен мъртъв на връх Елбрус

http://asia.actualno.com/bylgarski-alpinist-e-nameren-myrtyv-na-vryh-elbrus--news_523371.html

Алпинист загина при покоряването на връх Елбрус. Най-вероятно става дума за български гражданин. Неговото тяло беше открито по-рано днес от група спортисти, тръгнали да изкачват върха. Загиналият алпинист е открит на около 4900 метра височина в района на скалите Пастухов, информира РИА Новости. На мястото на инцидента бяха изпратени 12 спасители, които свалиха тялото на загиналия и го предадоха на следствените органи, пише още БГНЕС. „По предварителни данни, загиналият е български гражд

Бориса Тютюнджиева напълня драстично след като Андрей Арнаудов я заряза (ВИДЕО)

http://curious.actualno.com/borisa-tutundjieva-napylnja-drastichno-sled-kato-andrej-arnaudov-ja-zarjaza-video-news_523370.html

Какво се случва с тялото и цялостната визия на красивата доскоро Бориса Тютюнджиева?! Този въпрос си задават зрителите на Нова телевизия вече няколко дни, откакто се излъчва поредният сезон на шоуто „Черешката на тортата“. Любезните домакини към днешна дата са именно Бориса Тютюнджиева, Джино Бианкалана, Емануела, Гери Дончева и Вензи. За разлика от всички останали обаче, промяната във визията на Бориса е смайваща – за жалост не в добрия смисъл. Каква беше Бориса Тютюнджиева

Затъващи театри да се превърнат в "отворени сцени" без трупи, обмисля Министерството на културата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/11/2702913_zatuvashti_teatri_da_se_prevurnat_v_otvoreni_sceni_bez/?ref=rss


Държавните музикални, оперни, куклени и драматични театри, които в края на следващата година са отново на загуба, да се превърнат в открити сцени без щатни трупи - такава поредна стъпка на театралната реформа обмисля Министерството на културата. Държавата ще поддържа сградата и минимум помощен персонал, а финансирането на представления ще става с отделна субсидия на проектен принцип.

Тя ще бъде сериозна и ще има стимули и приоритети за спектакли с местни творци, каза зам.-министърът...

Божинов: Малки котета, котаракът се завръща в Белград

https://www.24chasa.bg/Article/5295183



Продължават котешките постове на нападателя на “Партизан” Валери Божинов. Явно развеселен, той реши да покаже, че не му пука от хорските приказки, пускайки ново послание към “малките котета”.
Както е известно, преди няколко дни бе публикуван чат на голмайстора със студентка, нашумял заради репликата на футболиста: “Малко коте, секс има ли? Продължават котешките постове на нападателя на “Партизан” Валери Божинов. Явно развеселен, той реши да покаже, че не му пука от хорските приказки, пускайки ново послание към “малките котета”. Както е известно, преди няколко дни бе публикуван чат на голмайстора със студентка, нашумял заради репликата на футболиста: “Малко коте, секс има ли?

Трафикът на гръцката граница спря изцяло

http://frognews.bg/news_106858/Trafikat-na-gratskata-granitsa-spria-iztsialo/

Трафикът през граничните пунктове „Кулата – Промахон”, „Илинден –Ексохи” и „Капитан Петко войвода – Орменион” е преустановен изцяло.

Вижте какво каза Станишев за забраната на Доган да посещава Турция

http://pik.bg/вижте-какво-каза-станишев-за-забраната-на-доган-да-посещава-турция-news484173.html

Вижте какво каза Станишев за забраната на Доган да посещава Турция

Тази информация ме смущава, както впрочем ме смущават и други неща, свързани с отношенията между турската и българската държава напоследък, като информациите, че е оказван натиск върху български депутати. 

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на ПЕС, бивш министър-председателя и бивш лидер на БСП Сергей Станишев по повод разпространената днес информация от турския вестник "Сабах" и телевизията "Стар", че на почетния председател на ДПС Ахмед Доган е забранено да влизат в Турция.

Българската държава трябва много категорично да заяви на Турция, че това не е начинът да се изграждат добри отношения. Никой няма право да се меси в партийния живот на чужда държава. Това е неприемливо. Тук въпросът опира до национален суверенитет. Трябва да се сложи много ясна граница – това е работа на Външно министерство. Имаме достатъчно лостове в отношенията. В момента ако погледнете, Турция почти няма съседи, с които да не са й влошени отношенията в крайна степен. Влошаване на отношенията и с България не е и в техен интерес, заяви Станишев. 

Винаги съм казвал – може да има много критики към г-н Доган, но той е български политик и никога не е позволявал ДПС да се ръководи отвън, подчерта бившият лидер на БСП. Сергей Станишев каза, че не се е чувал с Лютви Местан след свалянето му от лидерския пост на ДПС. 

На пресконференцията, която даде г-н Местан, стана ясно, че той е имал друга визия за развитието на ДПС – да влезе в управлението чрез коалиция с ГЕРБ – очевидно тази негова сметка се оказа крива, посочи лидерът на ПЕС. 

Той коментира и отношенията в управляващата коалиция. Той заяви, че подкрепя вота на недоверие към кабинета, като го определи като закъснял. Ситуацията в здравеопазването е трагична, каза той.

Засякоха за първи път гравитационни вълни, Айнщайн пак се оказа прав

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5295185

Обявявайки фундаментално откритие за физиката и астрономията, екип от международни учени съобщи вчера, че са засечени гравитационни вълни - т.е. смущения във времето и пространството, чието съществуване Алберт Айнщайн предрича преди век.
Когато две черни дупки се сблъскали преди 1,3 млрд. години, съединяването на огромните им маси изпратило сигнал
Обявявайки фундаментално откритие за физиката и астрономията, екип от международни учени съобщи вчера, че са засечени гравитационни вълни - т.е. смущения във времето и пространството, чието съществуване Алберт Айнщайн предрича преди век. Когато две черни дупки се сблъскали преди 1,3 млрд. години, съединяването на огромните им маси изпратило сигнал

Селфи манията едва не уби 14-годишно момче - качило се върху влак

http://petel.bg/-Selfi-maniyata-edva-ne-ubi-14-godishno-momche---kachilo-se-varhu-vlak__144799

Илюстрация Булфото 14-годишно момче от Пловдив е в болница с тежки изгаряния след опит за екстремно селфи върху влак. Драмата се разиграл...

В духа на Свети Валентин! Двама влюбени се събраха след 70-годишна раздяла

http://petel.bg/V-duha-na-Sveti-Valentin--Dvama-vlyubeni-se-sabraha-sled-70-godishna-razdyala__144798

93-годишният ветеран от Втората Световна война американецът Томас и 88-годишната австралийка Джойс Морис се запознали в Лондон преди 72 год...

Предупреждения за 2016 г. от световен топ астролог: Това е годината, в която най-накрая...

http://petel.bg/Preduprezhdeniya-za-2016-g--ot-svetoven-top-astrolog--Tova-e-godinata--v-koyato-nay-nakraya---__144800

През 2016 г., по думите на Сюзън Милър, един от водещите световни астролози, всеки знак трябва да бъде наясно с някои ключови възможности, пиш...

Турция е на път да отвори границите си за мигрантите

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/71442/Turtsiya-e-na-pat-da-otvori-granitsite-si-za-migrantite

/Поглед.инфо/ Кошмарът на Европа с мигрантите ще стане реалност, защото е напълно възможно да отворим всичките си граници, предупреди говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Юмер Челик на пресконференция днес в Анкара.

Полша въвежда нови детски надбавки за насърчаване на раждаемостта

http://www.bnews.bg/article-148057

Правителството ще започне изплащането на обезщетенията през април за всички втори и следващи деца до 18-годишна възраст.

Облачно и до 13° в петък

https://www.24chasa.bg/Article/5295171

Утре минималните температури ще са между 0°и 5°, максималните - между 8° и 13°.Това съобщи за Фокус дежурният синоптик Евгения Егова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).   Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца – през деня ще остане без съществена промяна,Утре минималните температури ще са между 0°и 5°, максималните - между 8° и 13°.Това съобщи за Фокус дежурният синоптик Евгения Егова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца – през деня ще остане без съществена промяна,

3D маска вместо инжекции против бръчки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5294483

Дерматолозите вече разполагат с 3D козметична маска, която изпъва бръчките, повдига овала на лицето и е алтернатива на инжекционните процедури за подмладяване. „80% от състава на новия продукт, наричан втора кожа, е хиалуронова киселина, но съдържа и нанофибри, обясни за „Труд“ специалистът по кожни болести д-р Сияна Живкова от София.
Дерматолозите вече разполагат с 3D козметична маска, която изпъва бръчките, повдига овала на лицето и е алтернатива на инжекционните процедури за подмладяване. „80% от състава на новия продукт, наричан втора кожа, е хиалуронова киселина, но съдържа и нанофибри, обясни за „Труд“ специалистът по кожни болести д-р Сияна Живкова от София.

"Левски" обяви бюджет до лятото от почти 6,5 млн. лева, целта е титла

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/11/2703102_levski_obiavi_bjudjet_do_liatoto_ot_pochti_65_mln_leva/?ref=rss


Бюджетът на футболния "Левски" за пролетния полусезон, който включва месеците от януари до юни, ще е 6 440 273 лева.

Това обяви председателят на тръст "Синя България" Васил Колев след днешното заседание на управителния съвет на сините.

Той каза, че ръководството на клуба смята, че се надява приходната част от бюджета да достигне 6 133 613 лева, което значи, че ще се получи недостиг от 306 660 лева.

Бюджетът за заплати пък е вдигнат с 50%, защото вече пред тима е...

Варненски съд наложи пробация на крадци на строителни подпори

http://www.moreto.net/novini.php?n=313344

Двама мъже бяха осъдени от Районен съд – Варна за кражба в съучастие на строителни подпори от склад на фирма, съобщиха от съда за Moreto.net. За конкретното деяние съдът наложи на двамата подсъдими наказания „пробация“ за различен срок.

НАТО праща кораби срещу трафика на мигранти от Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5295175

НАТО започва безпрецедентна мисия в Егейско море, за да пречи на трафиканти да прехвърлят мигранти от Турция към гръцки острови, обяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Решението бе взето по искане на Германия, Гърция и Турция.
"НАТО нарежда на постоянна военноморска група да се насочи без забавяне към Егейско море",
НАТО започва безпрецедентна мисия в Егейско море, за да пречи на трафиканти да прехвърлят мигранти от Турция към гръцки острови, обяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Решението бе взето по искане на Германия, Гърция и Турция. "НАТО нарежда на постоянна военноморска група да се насочи без забавяне към Егейско море",

Москва продава комплекса "Камчия"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5295176

Московските власти продават на търг спортно-оздравителния комплекс „Камчия” на черноморското крайбрежие на България, предаде „Интерфакс”, като се позова на департамента по конкурентна политика на руската столица.
Комплексът беше построен по време на предишния кмет Юрий Лужков, като тържественото откриване се състоя през септември 2010 г.
Московските власти продават на търг спортно-оздравителния комплекс „Камчия” на черноморското крайбрежие на България, предаде „Интерфакс”, като се позова на департамента по конкурентна политика на руската столица. Комплексът беше построен по време на предишния кмет Юрий Лужков, като тържественото откриване се състоя през септември 2010 г.

Лечението на онкоболните е осигурено в България, информират от НЗОК

http://www.cross.bg/nzok-onkobolnite-lechenieto-1497877.html

/КРОСС/Във връзка с публикации в електронни медии за това, че след одобряването на проекта за Националната здравна карта и нейното прилагане, в следващите 36 месеца онкоболните пациенти ще трябва да се лекуват в Турция, категорично заявяваме следното: НЗОК е осигурила на онкоболните достъп до съвременно лечение посредством сключени от нея договори с четири лечебни заведения за болнична медицинска помощ по клинични пътеки 258.3 и 258.4 - за радиохирургия и роботизирана радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания. Това съобщи пресцентърът на НЗОК. Комплексното лечение на онкоболните (осигуряване на всяка една отделна част от цялостния процес на лечение) е залегнало в Наредба 11 от 9 декември 2015 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. За осигуряване на комплексността, при условията и реда на предстоящия нов Национален рамков договор за медицинските дейности за 2016 г., касата ще сключва договори с отделни лечебни заведения, които могат да осигурят всеки етап от лечението, или с техни обединения. Именно защото приоритет е лечението на онкоболните, от тази година НЗОК ще осигурява заплащането и на медицинското изделие "постоянен венозен порт", чиято употреба е щадяща за пациента и осигурява комфорт при провеждането на лечението, посочват от НЗОК.

Пътуване в музиката: повече от 300 години назад

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/02/11/2703084_putuvane_v_muzikata_poveche_ot_300_godini_nazad/?ref=rss


Повече от 300 години - толкова време назад в музикалната история ще върнат почитателите си новите "Концерти на възглавници". Този път програмата на популярния формат, който цели да запознае децата с класическата музика, е посветена на епохата на Барока. 

За машина на времето ще послужат  френски композиции, сред които творби на най-известните композитори от този период като Франсоа Купрен и Жан-Филип Рамо.


Те ще бъдат изпълнени от четирима музиканти, които идват...

Момиченце на 2,6 г. почина от грип „Виктория”

http://frognews.bg/news_106859/Momichentse-na-2-6-g-pochina-ot-grip-Viktoriia/

Момиченце на 2 години и 6 месеца от пловдивското село Чешнигирово е било прието в инфекциозната клиника с усложнения, настъпили от вирусното заболяване, информира Нова ТВ.

10-те най-скъпи часовници в света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5295166

Хората, които отделят внимание на външния си вид, отдават сериозно значение на часовниците. Най- скъпи обаче остават тези с колекционерска стойност и тях едва ли ще видим на нечия китка! Ето и най- скорошната класация на десетте най- скъпи часовници в света на Toptensthings!
 10. Brequet pocket watch 1907BA/12 ($ 734,
Хората, които отделят внимание на външния си вид, отдават сериозно значение на часовниците. Най- скъпи обаче остават тези с колекционерска стойност и тях едва ли ще видим на нечия китка! Ето и най- скорошната класация на десетте най- скъпи часовници в света на Toptensthings! 10. Brequet pocket watch 1907BA/12 ($ 734,

Станишев: Има опасност от социален взрив

http://frognews.bg/news_106856/Stanishev-Ima-opasnost-ot-sotsialen-vzriv/

Информацията за Доган и Пеевски ме смущава, както и други неща в българо-турските отношения заради това което четох за огромен натиск от турската държава, заяви по БНТ лидерът на ПЕС Сергей Станишев. България трябва много категорично да заяви, че е не това начинът за изграждане на добри взаимоотношения.

Пловдивски блок пести 83% от сметката за сградна инсталация след преустройство

http://www.mediapool.bg/plovdivski-blok-pesti-83-ot-smetkata-za-sgradna-instalatsiya-sled-preustroistvo-news245463.html

Обитателите на стандартен жилищен блок в Пловдив, чиято сградна инсталация е била подменена от вертикална в хоризонтална за две седмици и срещу цената на среден клас климатик, спестили 83 на сто в януарската си сметка за сградна инсталация спрямо разходите година по-рано. Това съобщиха от "ЕВН Топлофикация", която е преустроила седеметажната сграда по пилотен проект Феникс". Така дружеството, снабдяващо с топлоенергия Пловдив, доказва, че въобще не е сложно и скъпо преустройството на сградната инсталация. Това че в старите централно топлофицираните сгради у нас инсталацията е вертикална се счита за основния проблем при справедливото изчисляване на сметките за парно. Хората, които по финансови причини са спрели радиаторите си вкъщи, плащат високи за стандарта им сметки за разходите на топлоенергия, отдавана през тръбите на преминаващата през домовете им сградна инсталация. Тези суми на свой ред са толкова по-големи, колкото повече потребители се отказват от услугата. При хоризонталната инсталация този разход се елиминира Избраната за преустройството сграда е от масовия тип с вертикална инсталация в Пловдив и в страната. Тя е на ул. "Хан Кубрат“ 8 в Пловдив и е построена през 1975 г. Има 7 етажа с по 4 апартамента на всеки от тях. Ремонтът е отнел общо 15 дни, а в домовете работата е продължила само три дни. За преустройството на общите части на сградната инсталация всеки апартамент е трябвало да плати средно по 377 лв. с ДДС, но тези разходи са били поети от "ЕВН Топлофикация" и от фирмата изпълнител на ремонта "Меком" ООД. Разходите по преустройство вътре в апартаментите са били между 600 и 700 лв. според избрания от клиентите начин на извършване на ремонта и са били платени от потребителите. Така общите разходи на един апартамент за преустройство на общи части и на частите в самите апартаменти са излезли до 1000 лв. на имот, което се равнява на цената на среден клас нов климатик, посочва дружеството. Резултати от преустройството в януарската сметка сочат спад на сметката за сградна инсталация с 83 на сто спрямо година по-рано. За януари 2016 г. средната дължима сума за сградна инсталация е 3.94 лв. с ДДС на имот, докато година по-рано е била 23.37 лв. с ДДС средно на имот. С инсталиране на индивидуални топломери на входа на апартаментите отпада необходимостта от топломери на радиаторите, тъй като топломер на входа на жилището показва точно консумацията на енергията, която влиза в тръбите в апартамента. Така всеки може сам да контролира топлоподаването към своя имот още на входа на жилището и ако го спре, ще плаща само минимални разходи за сградна инсталация. Проектът "Феникс“ показа, че само при обща воля и решение на собствениците на имоти в една сграда, преустройството на вертикална вътрешна отоплителна инсталация в хоризонтална е напълно възможно, и то за кратък срок, минимално неудобство и на разумна цена. Освен самофинансиране за преустройствота съществува и възможността сградата да кандидатства в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, провеждана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Важно е преустройството на вътрешната отоплителна инсталация изрично да бъде включено сред необходимите мерки за изпълнение. Програмата покрива разходи само за преустройство на общите части, без преустройство на инсталациите вътре в апартаментите, припомнят от ЕВН.

Пробация за бивш кмет на Исперих, ремонтирал стари сгради с пари за бедствия

https://www.24chasa.bg/Article/5295143

Върховният касационен съд осъди на пробация бившия кмет на Исперих Адил Решидов за нецелево изразходване на 365 358,86 лв. бюджетни пари.
Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване. С това си решение ВКС потвърждава наказанието, дадено на Решидов от Върненския апелативен съд. С присъда от 13 май 2014 г.Върховният касационен съд осъди на пробация бившия кмет на Исперих Адил Решидов за нецелево изразходване на 365 358,86 лв. бюджетни пари. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване. С това си решение ВКС потвърждава наказанието, дадено на Решидов от Върненския апелативен съд. С присъда от 13 май 2014 г.

Малка част от клиничните пътеки вече са остойностени, но процесът е бавен, заяви Москов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/11/2703083_malka_chast_ot_klinichnite_puteki_veche_sa/?ref=rss


Екипът за остойностяване на клиничните пътеки по медицински дейности и услуги не спира да работи. Засега сме готови само с тези пътеки, които бяха преобразувани в процедури - т.е. тези манипулации, за които преди се лежеше три дни в болница, а сега вече са с престой от един ден, например гастроскопиите и част от очните операции. Новите им стойности ще бъдат въведени от 1 април.

Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на днешното заседание на комисията по...

Спецсъдът остави в ареста граничаря, задържан за подкуп

https://www.24chasa.bg/Article/5295144

Спецсъдът остави в ареста граничния полицай Юлиян Узунов, обвинен в участие в организирана престъпна група и получаване на подкуп, предаде БГНЕС.
Преди два дни спецпрокуратурата повдигна обвинения на петима полицаи от граничния пункт в Елхово за получаване на подкупи от каналджии, нелегално прекарващи чужди граждани от Турция към Западна Европа.Спецсъдът остави в ареста граничния полицай Юлиян Узунов, обвинен в участие в организирана престъпна група и получаване на подкуп, предаде БГНЕС. Преди два дни спецпрокуратурата повдигна обвинения на петима полицаи от граничния пункт в Елхово за получаване на подкупи от каналджии, нелегално прекарващи чужди граждани от Турция към Западна Европа.

Мъж е пострадал леко при пожара във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=313364

75-годишен мъже е откаран в болница от екип на Спешна помощ за преглед, съобщиха от полицията за Moreto.net. По първоначални данни видимо е имал много леки обгаряния (тип опърляне) по част от ръцете и краката. Това е собственикът на вилната постройка, която е изгоряла.

Турското посолство: Нямаме официална позиция за Доган и Пеевски

http://www.cross.bg/posolstvo-stanovishte-tyrskoto-1497876.html

/КРОСС/Нямаме официална позиция. Това заявиха от пресслужбата на турското посолство в София пред журналист на в. "Стандарт" в отговор на въпроса дали появилото се в медиите становище на мисията по повод забраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция е вярно. От час в няколко електронни издания се тиражира информацията: "Във връзка с отправени към Посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски, бихме искали да потвърдим, че забраната е факт". Това съобщение се цитира като официалното изявление на турското посолство. На въпроса можем ли да го получим по официален път на мейла на "Стандарт", отговорът на служителката в пресслужбата на посолството бе: "Нямаме коментар, нямаме официално становище, благодаря". Официално становище по случая няма никъде на сайта на турското посолство. Самият посланик Сюлейман Гьокче не вдигаше телефона си.  

Стартира харченето на 300 милиона лева за е-управление

http://www.moreto.net/novini.php?n=313290

Управляващите стартират ускореното харчене на близо 300 милиона лева за електронно управление. Това става ясно от проекта на Пътна карта за изпълнение на Стратегията за развитие на електронното управление за периода 2015 – 2020 г., която е публикувана за обществено обсъждане, предаде репортер на БГНЕС.

Трето дете стана жертва на грипа у нас

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/treto-dete-stana-zhertva-na-gripa-u-nas-6049898

Детето бързо е развило енцефалит и в продължение на няколко дни лекарите са се борили за живота му

Само в ПИК! Вижте как Би Ти Ви подло манипулира анкетата за втори лифт на Банско (снимка)

http://pik.bg/само-в-пик-вижте-как-би-ти-ви-подло-манипулира-анкетата-за-втори-лифт-на-банско-снимка-news484160.html

Само в ПИК! Вижте как Би Ти Ви подло манипулира анкетата за втори лифт на Банско (снимка)

Ръководената от Павел Станчев Би Ти Ви манипулира анкетата за изграждането на втори кабинков лифт на Банско. За това алармираха зрители в социалните мрежи. Гласуваме в подкрепа на втората кабинка, но резултатите не мърдат. И това се случва от обяд. Докато ако натиснеш, че не подкрепяш, защото това ще навреди на национален парк "Пирин", веднага се покачват процентите.

В момента за втора кабинка са 28%, а противниците с 41%. Докато през деня противниците бяха значително по-малко. "Недопостима е подобна манипулация от Би Ти Ви. Те си мислят, че зрителите сме глупави и не можем да ги заловим", казва възмутена жена. Друг зрител хули телевизията, че се е гушнала с партия "Зелените", които са против втора кабинка. Би Ти Ви не трябва да изразява политически пристрастия, а още повече да манипулира по този долен начин, посочват още в социалните мрежи.

Ето и манипулираната анкета на Би Ти Ви:

Трябва ли да се изгради втори кабинков лифт на Банско?
Да, само един не е достатъчен
Да, но само при положителна екооценка
Не, това ще навреди на Национален парк „Пирин”
Не, Банско и без това е презастроено
Друго (посочете в коментар)

Министерството на културата от години не намира подходящ шеф на Филмовия център

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550995

Седем години Министерството на културата не може да намери подходящ директор на Национален филмов център. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов по време на изслушване пред ресорната парламентарна комисия. Той обясни, че многократно се е допитвал до служителите в Национален филмов център и в Народен театър „Иван Вазов кой ще бъде подходящ директор на институциите, но изборът все се провалял. Национален филмов център е натрупал огромни дефицити през последните години и има реална опасност да обяви настоящата 2016-а година за нулева, каз...

Стоев преди мача с "Лудогорец": Играчите ми дават надежда

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/11/2703087_stoev_predi_macha_s_ludogorec_igrachite_mi_davat/?ref=rss


Старши-треньорът на "Левски" Стойчо Стоев сподели, че е обнадежден от видяното в последната зимна контрола на тима.

Сините победиха с 3:0 третия в първенството Словакия - "Спартак" (Миява), и по този начин останаха непобедени в приятелските си срещи от подготвителния лагер в Анталия. 

Това бе и последната среща на "Левски" преди подновяването на сезона в А група. На старта те ще се изправят срещу шампиона "Лудогорец".

Стоев заяви, че се чувства спокоен за...

Започва 66-ият кинофестивал в Берлин

http://www.mediapool.bg/zapochva-66-iyat-kinofestival-v-berlin-news245462.html

С прожекция на "Аве, Цезаре!" - новия филм за златния век на Холивуд на американските режисьори и сценаристи Джоел и Итън Коен, в четвъртък вечер се открива 66-ият кинофестивал в Берлин. В комедията, която не е в конкурсната програма, участват плеяда звезди - Джордж Клуни, Джош Бролин, Чанинг Тейтъм, Скарлет Йохансон, Тилда Суинтън, Ралф Файнс, Джона Хил.   Повече от 400 филма ще бъдат представени на Берлинале. В конкурсната програма са 18 продукции, като 15 от тях са световни премиери. Сред тях са новите филми на босненеца Данис Танович, швейцареца Венсан Перес, датчанина Томас Винтерберг, британеца Майкъл Грандейдж , американеца Джеф Никълс, филипинеца Лав Диас, германката Ане Цора Берахед, както и два документални филма на италианския режисьор Джанфранко Рози и на американеца Алекс Гибни.   Председател на журито на Берлинале ще е трикратната носителка на награда "Оскар" Мерил Стрийп.   Очаква се по червения килим на Берлинале да преминат Спайк Лий, Колин Фърт, Кирстен Дънст, Александър Скарсгард, Никол Кидман.   Българското участие на кинофестивала е късометражният анимационен филм на аниматора Теодор Ушев "Сляпата Вайша". Филмът е в състезателната програма за късометражни филми Generation.   Берлинале ще продължи до 21 февруари. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 20 февруари.

Екоактивисти протестираха в центъра на София заради парк "Пирин"

http://sofia.actualno.com/ekoaktivisti-protestiraha-v-centyra-na-sofija-zaradi-park-pirin-news_523366.html

Десетки екоактивисти се включиха в поредния протест в защита на Национален парк "Пирин" тази вечер. Природозащитниците тръгнаха от метростанцията при Националния стадион и блокираха кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”. Причина за гнева им е обсъжданата от управляващите концесия на скизона Банско. Според екоактивистите, това всъщност отваря пътя към разширяване на курорта за сметка на дивата природа, информира bTV. „Не искаме държавата да обслужва една малка олига

Международната група за подкрепа на Сирия започна официална среща в Мюнхен

http://europe.actualno.com/mejdunarodnata-grupa-za-podkrepa-na-sirija-zapochna-oficialna-sreshta-v-munhen-news_523367.html

В Мюнхен започна срещата на Международната група за подкрепа на Сирия, на която Русия е представлявана от външния министър Сергей Лавров. След срещата е планирана пресконференция, на която ще присъстват Лавров, американският държавен секретар Джон Кери и специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, посочва ТАСС. Последната среща на групата се проведе на 14 ноемри във Виена. На нея присъстваха делегации от 19 страни, включително Русия, САЩ, Саудитска Арабия, Турция, Ирак, Италия, Еги

Ако на Земята падне астероид…

http://cosmos.actualno.com/ako-na-zemjata-padne-asteroid-news_523266.html

Падането на астероид със средни размери на Земята ще доведе до рязко изменение на климата на планетата. Температурата ще спадне, ще настъпи нова ледена епоха и за няколко години реколтите ще се съкратят поне двойно. Такива са изводите на учени, представени на ежегодната конференция на Американското геофизическо общество. „Ще настъпят неприятни времена“, отбелязва авторът на изследването Чарлз Бардин. След удара на астероид с диаметър един километър в повърхността на един от контине

Пълна блокада на Кулата - Промахон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550994

През ГКПП Кулата - Промахон трафикът е преустановен изцяло, съобщиха от МВР. В 17.30 часа стачкуващи преди гръцкия пункт спряха пропускането и на леки коли и автобуси. Час по-рано беше преустановено преминаването на товарните автомобили. Не се пропускат всички видове превозни средства и през граничните пунктовете Илинден - Ексохи и Капитан Петко войвода - Орменион. През останалите пунктове на българо-гръцката граница засега трафикът е нормален....

Започнаха снимките на „Междузвездни войни 8“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5295138

Започнаха снимките на „Междузвездни войни 8“, съобщиха представители на „Дисни“, цитирани от „Индипендънт”.
Изпълнителният директор на „Дисни” Боб Игер потвърди, че снимките на осмата част, с режисьор Райън Джонсън, са започнали. Филмът ще се появи по кината през декември 2017 г. Повечето от героите от „Силата се пробужда” се завръщат и в новата
Започнаха снимките на „Междузвездни войни 8“, съобщиха представители на „Дисни“, цитирани от „Индипендънт”. Изпълнителният директор на „Дисни” Боб Игер потвърди, че снимките на осмата част, с режисьор Райън Джонсън, са започнали. Филмът ще се появи по кината през декември 2017 г. Повечето от героите от „Силата се пробужда” се завръщат и в новата

"Имена.БГ" ще регистрира интернет имената на кирилица ".бг"

http://www.mediapool.bg/imenabg-shte-registrira-internet-imenata-na-kirilitsa-bg-news245461.html

Дружеството "Имена.БГ" ще регистрира интернет имената на кирилица ".бг". Тя е одобрена от експертна комисия, създадена към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, съобщиха от ведомството. Изборът на регистратор на интернет имената на национален език е финалната фаза на усилията на България да има интернет имена на родната азбука. Очакванията са от следващата година това вече да е факт. "Имена.БГ" получава подкрепа и от интернет общността у нас за създаване и администриране на регистър на домейн от високо ниво на кирилица ".бг". Подкрепата на правителството и на българската интернет общност е необходима за преминаването на кандидата към следващата стъпка от процеса – кандидатстване пред Службата за присвояване на имена и адреси в интернет (IANA). "Това е важна стъпка към запазване на родния ни език и културна идентичност в глобалното цифрово общуване", коментира министър Московски. С възможността за интернет адреси изцяло на кирилица, отпадат пречките пред хората, които не познават латинската азбука, да ползват интернет, допълни той. "Имена.БГ" е избрано в конкуренцията на сдружение Български домейн регистър. Предпочетено е заради по-ниската цена, на която ще продава домейна. Акционери в "Имена.БГ" са Българска библиотечно-информационна асоциация, "Регистър.БГ" ООД, Сдружение за електронни комуникации, "Цифрови системи" ООД, "Цифрови системи лимитид" ООД и фондация "Глобални библиотеки". Дружеството се представлява от Димитър Олегов Хинков и Христо Драгомиров Славов.

Депутат от ГЕРБ: Забраната за Доган и Пеевски е подкрепа за Местан

http://offnews.bg/news/n_1/n_624020.html

Наложена забрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски за влизане в Турция е "поредната стъпка към подкрепа на Местан".  Това смята депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева по повод информацията, че Турция е забранила на Ахмед Доган и на Делян Пеевски да влизат на нейна територия . Според Караянчева Местан трябва да отговори защо търси подкрепа в Турция и турското посолство. "Според информация на мои приятели и колеги от Кърджали, той има такава подкрепа, каквато не е оказвана досега на никой друг. След всички тези неща как ще обясни на българските граждани, че прави една българска партия", обясни още Караянчева. Тя подчерта, че Местан все още не е регистрирал партията си и за да се случи това, трябва да събере 2 500 подписа и да направи учредително събрание. Според нея преди години и Касим Дал е имал подобна подкрепа от Турция, но той не постигнал особени резултати в разбиването на монопола на ДПС. "Не само Лютви Местан има обърнат поглед към Турция. Да не забравяме, че и ДПС години наред също работеха изцяло със Турция. Имаха отношение към нея в рамките на нашите изселници", каза Караянчева. Според нея е проблем, че повечето партии, без ДПС и отцепилите се от нея през годините, не работят в смесените райони. "Например област Кърджали се състои от 7 общини. Кърджали е областният град, но в останалите 6 общини никой няма претенции и не ходи при тези хора, освен ГЕРБ и ДПС", обясни тя. Караянчева каза, че хората в Кърджали са раздвоени между Местан и Доган, защото там се прокарва линията "Турция - с Местан, Русия - с Доган". "Мисля, че на този етап нито ДПС, нито Местан имат представа с каква подкрепа разполагат", обясни тя. Според нея изборите биха показали как стоят нещата, но подчерта, че местният вот е най-голямото изпитание пред една партия, а той е далеч.

Защо Турция направи услуга на ДПС

https://www.24chasa.bg/Article/5295137

Кратък обзор на неоосманистката политика на Ердоган
Седмици преди изборите в Турция на 01.11. миналата година, Меркел отиде на крака при Ердоган. Тя предложи сделка, която всъщност осигури и подкрепата за неговата партия, върнала се на власт след загубата преди година: Турция ще получи пари и ускорено приемане в ЕС, ако задържи бежанците.Кратък обзор на неоосманистката политика на Ердоган Седмици преди изборите в Турция на 01.11. миналата година, Меркел отиде на крака при Ердоган. Тя предложи сделка, която всъщност осигури и подкрепата за неговата партия, върнала се на власт след загубата преди година: Турция ще получи пари и ускорено приемане в ЕС, ако задържи бежанците.

Божинов: Малки котета, котаракът се завръща

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5295073

Чувството за хумор на Валери Божинов в края на зимния лагер на „Партизан“ дефилира в социалните мрежи. Палавият нападател пусна съобщение към почитателките си, което гласи: „Малки котета, котаракът се завръща в Белград...“ Обръщението е придружено със снимка на Божинов и съотборника му Иван Бандаловски от летището,
Чувството за хумор на Валери Божинов в края на зимния лагер на „Партизан“ дефилира в социалните мрежи. Палавият нападател пусна съобщение към почитателките си, което гласи: „Малки котета, котаракът се завръща в Белград...“ Обръщението е придружено със снимка на Божинов и съотборника му Иван Бандаловски от летището,

Пак трагедия в планината! Българин загина на Елбрус

http://petel.bg/Pak-tragediya-v-planinata--Balgarin-zagina-na-Elbrus__144797

Руски алпинисти се натъкнали на вкочаненото тяло на нашенеца Български алпинист намери смъртта си на връх Елбрус. Тялото на загиналия б...

"Литекс" шампион на СОРА Х 2016

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5294759

"Литекс" бе обявен за шампион на турнира СОРА Х 2016, в който участваха 10 отбора. В странния регламент под внимание се вземат само първите три мача. Така "Литекс" събра 9 точки благодарение на победите над "Од" (2:0), "Стрьомгодсет" (1:0) и "Динамо" (Загреб) (3:1). На второ място остана украинският гранд "Шахтьор",
"Литекс" бе обявен за шампион на турнира СОРА Х 2016, в който участваха 10 отбора. В странния регламент под внимание се вземат само първите три мача. Така "Литекс" събра 9 точки благодарение на победите над "Од" (2:0), "Стрьомгодсет" (1:0) и "Динамо" (Загреб) (3:1). На второ място остана украинският гранд "Шахтьор",

Ташева: Забраната срещу Доган е отмъщение за отзования турски консул

http://www.cross.bg/tasheva-tyrtziya-strana-1497875.html

/КРОСС/"Международните отношения се градят на принципа на реципрочност. На 21 януари беше отзован генералният консул на Турция Алпер Акташ и това решение може да се разглежда като ответен удар. Очевидно Анкара е била вбесена въпреки безспорните основания на българската страна да отзове този консул". Така коментира пред OFFNews депутатът от "Атака" Магдалена Ташева новината, че Ахмед Доган и Делян Пеевски са получили забрана от Анкара да посещават Турция. "Консулите на Турция от години се месят недопустимо не само в работата на българското правителство, ами и обикаляйки общинските съвети. Ако си спомняте, "Атака" имаше предложение за превод на български на топонимите, защото какво значи Паша дере например? Трябва да ги разбираме какво означават, някои от тях звучат много грозно и вулгарно на български. Тогава турските консули в Бургас и Пловдив упражниха недопустим натиск и ние настояхме за отзоваването им. Това бе по време на кабинета "Борисов 1", допълни тя. Ташева изтъкна и още една причина за санкцията срещу Доган и Пеевски - южната ни съседка ни разглежда като "своя подмандатна територия". "С това те искат да кажат: "Ето кой е нашият човек в България - той е Лютви Местан". Ако си спомняте, същият консул - Алпер Акташ, заедно с посланик Сюлейман Гьокче бяха на отбелязване на годишнина от Възродителния процес в Кърджали с Местан и неговата група отцепници

Еротични фотосесии на промоция станаха хит за Свети Валентин

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550993

Тази година като хит в подаръците за Свети Валентин се налагат еротичните фотосесии. За сумата между 100 и 150 лева можете да изненадате половинката с оригинални фотоси на приглушена светлина. Колкото повече наближава празникът на влюбените, толкова повече промоции за еротични снимки има. На места цените падат и до 60 лева за едночасова фотосесия. По желание на клиента, снимките могат да бъдат и по-предизвикателни. Бизнесът с еротика обаче носи радост не само на търговците. „Празничното настроение е една добра прелюдия към онова, което ни очакв...

Пътят Варна - Добрич ще бъде ремонтиран с европари

http://www.moreto.net/novini.php?n=313360

Агенция „Пътна инфраструктура” е включила в списъка с пътни отсечки, с който ще кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж”, рехабилитация на участъци от път II-29 Варна-Добрич-Кардам, с обща дължина около 30 километра.

Бившият премиер Жан-Марк Еро е новият външен министър на Франция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/11/2703079_bivshiiat_premier_jan-mark_ero_e_noviiat_vunshen/?ref=rss


Бившият френски премиер Жан-Марк Еро беше назначен днес за министър на външните работи на мястото на Лоран Фабиюс, предаде БТА чрез световните агенции, като цитира съобщение на френското президентство.

В сряда Фабиюс беше номиниран за председател на френския Конституционен съвет, както е известен конституционният съд в страната.

Френският президент Франсоа Оланд беше обявил, че ще извърши днес промени в кабинета. На ключовите постове остават досегашни министри - Манюел...

Иранка, приела християнството, се бори да остане законно в България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/11/2702988_iranka_priela_hristiianstvoto_se_bori_da_ostane/?ref=rss


На 2 март Административният съд в Бургас ще разгледа отново жалба на Захра Шахсвани, избягала от Иран и искаща да остане да живее постоянно в България.

Захра Шахсвани, която е на 22 години, на 26 ноември 2015 г. прави втори опит да получи разрешение от българските власти да остане в страната. Този път към Регистрационно-приемателен център за бежанци с. Баня, община Нова Загора, защото към този момент тя вече живее в Несебър.

За случая "Дневник" научи от съобщение на бургаския съд, който вчера е заседавал по жалбата. В съобщението се казва, че Държавната агенция за бежанците (ДАБ) два пъти е отказала закрила.

Мотивът за отказа е, че "чужденката не е посочила никакви факти, обосноваващи основателни опасения от преследване, основани на раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група. Спрямо Ш.З.Х не са налице основанията за предоставяне на хуманитарен статут", се посочва в съобщението на съда. Според справка на дирекция "Международна дейност" към ДАБ за Шахсвани не съществува реална опасност от тежки посегателства по смисъла на Закона за убежището и бежанците. Освен това няма въоръжени конфликти на територията на Иран и решението й да напусне държавата не е продиктувано от тежки заплахи за живота или личността й като цивилно лице.

Когато иска закрила, пред служители в центъра в с. Баня Захра Шахсвани е заявила, че не може да се завърне в Иран, тъй като се чувства застрашена, поради религията си. Тя е християнка, се вижда от решението на Административния съд в София по първия отказ на ДАБ през 2014 г.

Напуснала е Иран легално през 2012 г., преминала е през Турция и през лятото на 2013 г. нелегално е влязла в България, се разбира още от съдебното решение. 

В прессъобщението на бургаския съд се казва, че делото е отложено за 2 март по искане на защитата на Шахсавани за представяне на допълнителни доказателства. 

"Дневник" разбра, че след делото момичето е напуснало дома си и се страхува да не бъде върнато в Иран.

От агенцията за бежанците отказаха всякакъв коментар, докато съдебното решение не влезе в сила като обясниха, че ако съдът потвърди отказа им и ако Шахсвани не напусне доброволно България, ще бъде предадена на органите на МВР за принудително извеждане. 

Школата по самба "Мангейра" стана шампион на карнавала в Рио де Жанейро

http://www.mediapool.bg/shkolata-po-samba-mangeira-stana-shampion-na-karnavala-v-rio-de-zhaneiro-news245460.html

Школата по самба "Мангейра" беше избрана за победител на парадите на карнавала в Рио де Жанейро, съобщи Франс прес. "Мангейра", която е най-традиционната школа по самба, дефилира на Самбодрома, възхвалявайки Мария Бетания, една от най-популярните бразилски певици, поклонничка на афро-бразилския култ Кандомбле. С решението си, трескаво очаквано от целия град, журито награди за 18-и път в историята на карнавала тази школа с розови и зелени цветове, родена пред 1928 г. в едноименната фавела, разположена близо до футболния стадиона "Маракана". Пликовете на журито с оценките на 12-те съревновавали се школи по самба за титлата "шампион на карнавала" бяха докарани с брониран автомобил на Самбодрома, където живачният стълб надхвърляше 40 градуса по Целзий. При обявяването на победителя привържениците на "Мангейра" избухнаха в радост, а главният певец на парада Сиганерей се разплака от вълнение. Последната победа на "Мангейра" беше през 2002 г., когато школата дефилира с темата за фолклора в североизточна Бразилия. Близо 4300-те танцьорки на "Мангейра" преминаха последни през втората нощ на парадите в понеделник вечерта, а самата Мария Бетания приветстваше зрителите от една от гигантските платформи. Журито от 40 души оцени всички аспекти на шествията, от избраната тема до качеството на алегоричните платформи, избраните песни и изпълненията на перкусионистите от всяка школа.

Започнаха снимките на "Междузвездни войни" 8

http://www.cross.bg/snimkite-disni-poyavi-1497874.html

/КРОСС/Започнаха снимките на „Междузвездни войни" 8. Това съобщиха представители на „Дисни". Вълнението от последния филм от поредицата, „Силата се пробужда", който излезе през декември, още не е стихнало, както и ентусиазма на корпорацията да използва потенциала на придобитата от нея марка. Изпълнителният директор на „Дисни" Боб Игер потвърди, че снимките на осмата част, с режисьор Райън Джонсън, са започнали. Филмът ще се появи по кината през декември 2017 г. Повечето от героите от „Силата се пробужда" се завръщат и в новата част. Интересен потвърден факт е участието на Бенисио Дел Торо в ролята на един от главните злодеи. Новият филм трябваше да се появи през май 2017г., а снимките да започнат този януари, но процеса се отложи заради пренаписвания в сценария. Това не пречи на „Дисни" да обяви и старта на продукцията на по-следващата част. Епизод 9 ще бъде режисиран от Колин Тревороу, познат с работата си по боксофис хита „Джурасик свят". Освен филмите от основната линия, които ще оформят дългоочакваната нова трилогия, компанията на Мики Маус движи и плановете си за странични ленти. Този декември ще излезе филма „Rogue One" - историята на кражбата на плановете на „Звездата на смъртта", която предшества сюжета на първия филм от 1977 г. От страничната поредица през 2018 г. ще се появи и лента, специално посветена на пилота Хан Соло

Природозащитници с протест:"Бойко пада от лифта. Да защитим Пирин"

http://frognews.bg/news_106857/Prirodozashtitnitsi-s-protest-Boiko-pada-ot-lifta-Da-zashtitim-Pirin/

С флашмоб природозащитници прекъснаха кръгла маса за развитието на планинския туризъм, а тази вечер се организира протест под наслов "Бойко пада от лифта. Да защитим Пирин". Причината за протестите е решение да се измени концесията за ски зона Банско.

Обама изрази съжаление за "отровния политически климат" в САЩ

http://www.mediapool.bg/obama-izrazi-sazhalenie-za-otrovniya-politicheski-klimat-v-sasht-news245459.html

Девет години след като обяви, че се включва в надпреварата за Белия дом, президентът на САЩ Барак Обама се върна в Спрингфийлд, Илинойс, откъдето призова за реакция срещу "отровния политически климат" в страната, който според него отблъсква американците от обществения живот, предаде Франс прес. "Откакто дойдох на власт, тонът на политическия дебат не се е подобрил, дори се влоши", заяви той пред депутати от законодателното събрание на северния щат. Президентът на САЩ се върна една към основните теми от кампанията си от 2008 г., която тази година беше подета от различни кандидати, борещи се да го наследят: промяната на начина, по който функционира политическият процес във Вашингтон. В това отношение провалът е очевиден, отбелязва АФП. "Има зееща пропаст между мащаба на предизвикателствата, пред които сме изправени, и дребнавостта на нашата политика", заяви със съжаление Обама. Той отбеляза, че злобата и недоверието се проявяват най-често в отношенията между представители на двете водещи партии - републиканците и демократите. "Ако слушах консервативните коментатори, и аз нямаше да гласувам за себе си", отбеляза иронично Обама, говорейки за разделителните линии в медиите, които според него не помагат на дебата. Станалата легендарна парализа на Конгреса често се превръща в карикатура, например при преговорите за финансиране на федералната администрация в края на годината. Тази седмица доминираните от републиканците Сенат и Камара на представителите заявиха, че дори няма да разгледат в комисии бюджетните предложения на президента за следващата година. Според тях това би било загуба на време. Говорейки за възможните бъдещи посоки, Обама подчерта, че е необходимо да се намали зловредното влияние на парите в американската политика. Трябва да се разработят правила, които да гарантират, че финансирането на изборите няма да се контролира от "една шепа семейства или от скрити интереси". Президентът на САЩ изрази отново несъгласието си с решението на Върховния съд от 21 януари 2010 г., с което се обявява за противоконституционно да се ограничават разходите за политически цели на компаниите, асоциациите и синдикатите. Петимата консервативни членове на ВС сметнаха, че това се равнява на ограничение на правото им на свобода на словото. Четиримата им прогресивни колеги гласуваха против. Организацията "Руутстрайкърс", която се бори за по-добро регулиране на политическото финансиране, обаче изрази съжаление, че Обама не е взел никакви конкретни мерки по този въпрос след встъпването си в длъжност през 2009 година.

Държавата трябва да реагира на намесата на Турция в казуса ДПС, смята Станишев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/11/2703082_durjavata_triabva_da_reagira_na_namesata_na_turciia_v/?ref=rss


Държавата има канали, знае как и трябва да реагира на намесата на Турция по цялата сага около ДПС напоследък. Това мнение изрази пред БНТ евродепутатът и лидер на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, помолен да коментира публикациите в турските медии за това, че Анкара е забранила на  почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски да влизат в страната.

След като на няколко пъти направи уговорката, че коментира темата само по медийни публикации, той заяви,...

Кремират починалото от грип дете, разпръскват праха му над морето

https://www.24chasa.bg/Article/5295049

Малката Дария Божикова от Чешнигирово, която издъхна от грип, ще бъде кремирана. Родителите й ще разпръснат праха й над морето, съобщи кметът на селото Христо Атанасов. От лекари той научил, че момиченцето е развило енцефалит вследствие на усложнение от грипа. Жителите на Чешнигирово са потресени от смъртта на Дария. Тя е само на 2, 6 г.Малката Дария Божикова от Чешнигирово, която издъхна от грип, ще бъде кремирана. Родителите й ще разпръснат праха й над морето, съобщи кметът на селото Христо Атанасов. От лекари той научил, че момиченцето е развило енцефалит вследствие на усложнение от грипа. Жителите на Чешнигирово са потресени от смъртта на Дария. Тя е само на 2, 6 г.

РБ и ГЕРБ продължават спора за изборната преференция

http://www.mediapool.bg/rb-i-gerb-prodalzhavat-spora-za-izbornata-preferentsiya-news245458.html

Дали да бъде увеличен преференциалният праг за преподреждане на кандидатите в листите за различните видове избори. Това се оказва основният спор между ГЕРБ и Реформаторския блок, които вече трета седмица не могат да постигнат съгласие по темата. Това се разбра след поредната среща между партньорите по меморандума за хода на реформите в отделните сектори - със срокове за изпълнение и периодичен отчет. Продължават различията ни по тези въпроси, но се надявам през уикенда да се вземе окончателно политическо решение от двете страни. Обяви след срещата представителят на "Движение България на гражданите" в преговорния екип на Реформаторския блок Даниел Вълчев. По думите на колегата му от ГЕРБ Цвета Караянчева "няма драма, другата седмица предстои подписване". Аргументите на ГЕРБ срещу преференцията в сегашния ѝ вид са, че води до висок процент недействителни бюлетини - по техните изчисления 14% на местните избори, както обяви още в началните преговори заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Освен това прагът на преференцията на вота за общински съветници - 7% от общинската избирателна квота, бил твърде нисък и в някои общини с 30-ина гласа може да бъде избран съветник. От Реформаторския блок не са склонни на големи отстъпки и затова предлагат да се определят различни прагове според броя избиратели в общините, както и да се въведе машинно гласуване, с което да се елиминира възможността за недействителни бюлетини. От ГЕРБ обаче настояват и за увеличаване на преференциалния праг в изборите за народни представители. Официалният мотив са недействителните гласове. Неофициалният обаче е, че нито една от големите партии – ГЕРБ, БСП и ДПС - не желае да бъде размествана партийната ѝ подредба на листите. От РБ се опасяват, че именно БСП и ДПС в крайна сметка ще прокарат с мълчаливата подкрепа на ГЕРБ увеличаване на стъпката за пренареждане на кандидатите, което ще я обезсмисли. "Страхът ни е да не стане като с конституцията", твърдят депутати от блока. Според тях е възможно ГЕРБ да приеме техните условия, но в последния момент с маневри и машинации в пленарна зала да обезсмислят преференцията. В същото време пък в проекта за меморандум се предвижда поправките в Изборния кодекс да са приети до края на май, за да се спази изискването на Венецианската комисия правилата да са ясни 6 месеца преди съответния вот. В документа са записани още реформи в образованието, здравеопазването, икономиката, енергетиката, външната политика, административните реформи. Всички теми, които са в полезрението на обществото и се нуждаят от бързи реформи, са засегнати, каза Караянчева. Ще има и отчет за свършеното за първата година на правителството, като се предвижда на всеки три месеца да се прави оценка на хода на реформите.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване