06/25/16 05:48
(http://www.klassa.bg/)

5 наши храни кандидатстват в ЕС за защитено наименование

 До края на годината за 5 български храни ще бъди поискано да започне процедура за регистриране по европейски схеми за качество. Това стана известно по време на форум, посветен на възможностите родните земеделци да произвеждат уникални продукти, организирана от евродепутата Момчил Еков. Според него това е един от начините да се запазят родните традиции и да се даде възможност за оцеляване на дребните земеделски стопанства.

„Най-близо до изработване на заявление за кандидатстване за защитено наименование за произход са еленският бут, месото от източно-балканска свиня, куртовският розов домат, солта от Атанасовското езеро, смилянският фасул и странджанският чай, каза за „Монитор” доц. Десислава Димитрова, председател на Фондация от Slow foot. „Амбицията ни е до края на тази година да бъдат подадени заявленията на национално ниво”, добави тя и уточни, че след време ще кандидатстват още и водният лук от Реселец, фъстъците от Садово, кус-куса от Брезница и меурче от Разлог.

Елка Божинова, началник отдел в земеделското министерство обясни, че в момента документите за говеждата българска пастърма се разглеждат на европейско ниво. „Продуктът кандидатства за статут на храна с традиционно специфичен характер”, уточни тя. „В рамките на националната процедура има подадени документи за искане на защитено наименование за произход за Странджанския манов мед”, каза още Божинова и добави, че нещата за този продукт са още в началото.

Най-много регистрирани продукти със защитено наименование за произход има в Италия - над 300, а във Франция те са повече от 200. Испания, Португалия и Гърция също имат много регистрации, също така и страна като Германия с развито индустриално земеделие. Засега само 2 наши продукта - Горнооряховският суджук и розовото масло имат защитени наименования.

Според Десислава Димитрова трябва държавна политика и целево финансиране на проучването и съхраняването на традициите в земеделието и храните , защото те дават възможност за отваряне на повече работни места в селата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване