Талин: ЕС може да се свие до 10 държави

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/74873/Talin-ES-mozhe-da-se-svie-do-10-darzhavi

/Поглед.инфо/ Още няколко държави може да последват Великобритания и да напуснат Евросъюза, смята кандидат-президентът на Естония и бивш премиер Сийм Калас.

П. Андронов: Проблемът не са слабостите на ЕС, а разслоението на богати и бедни

http://www.cross.bg/andronov-nesigyrnost-velikobritaniya-1512760.html

/КРОСС/ Светът върви на цикли и когато разслоението на доходите достигне голяма разлика, се заражда дълбока несигурност, която избива в популизъм и национализъм. Проблемът не са слабостите на ЕС, а разслоението между богати и бедни. Няма как икономиките да растат, когата има несигурност. Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. Той е категоричен, че след Brexit ще има несигурност, която се очертава да бъде продължителна. "По-лесно ми е да разгадая числата от тотото, отколкото да позная какво ще се случи след Brexit. Нито еврото, нито паундът имат добри перспективи и не можем да сме позитивни. Хората няма да се успокоят, защото преговорите с Великобритания няма да спрат утре. През цялото време ще се говори за несигурност", коментира експертът. Той увери, че нашата икономика се справя относително добре, като през последните две години имаме "сериозни признаци на съживяване". Не можем да смятаме, че сме част от кризисен сценарий, а банковият сектор в България е стабилен, стана ясно още от думите на Петър Андронов. "Много е трудно да се предвиди дали банките ще излязат от Великобритания. Банковата система няма как изведнъж да изчезне. Самите англичани са много объркани. Дълбокият проблем е много по-далеч от събитията във Великобритания", добави гостът на Bulgaria ON AIR. Петър Андронов е на мнение, че за момента банковият сектор в Европа е относително стабилен

Съветниците обсъждат отчетите на общинските фирми

http://web.barometar.net/85181/

„Градски транспорт“ ЕООД би могъл да отчете над 400 хил.лв печалба, ако не трябваше да плаща 3,850 млн.лв. амортизационни отчисления на безвъзмездно придобитите активи. Това заяви зам.председателят на общинския съвет Тодор Балабанов по време на сесия на съвета, която тече в момента. Думите му бяха свързани с една от точките в дневния ред, свързани с […]

Първо издание на „ВинотоФест” на Флора Бургас с безплатни дегустации и арт програма

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/rd8bzusRQv8/

Много емоции, безплатни дегустации на елитни марки вина и гурме щандове, както и арт събития очакват посетители на 1 и 2 юли във Флора Бургас, когато  първото по рода си събитие „ВинотоФест” ще превърне традиционните винарски изложения в преживяване за всички всички. Фестивалът ще стане естествено продължение на посрещането на лятото Джулай Морнинг.

Изложбата ще събере под един покрив компании лидери от основните браншове, свързани с отглеждането на лозя и производството на вина и спиртни напитки, дистрибутори, както и представители на фирми с еко и био хранителни продукти. Фестът ще бъде и център за обмен на информация. ВинотоФест ще бъде съпътствано с артпрограма – ще участват музикални изпълнители, танцови школи от Бургас, художници, които ще рисуват на място винени акварели, фотографи ще представят тематична експозиция.

ВинотоФест има и кауза. Виното е напитка на боговете, но тези, които я консумират, трябва да носят и социална отговорност – да не шофират пили. Затова фестивалът има и  благотворителна цел, която е да се съберат средства за изграждане на една детска площадка за обучение по безопасност на движението.

Партньор в тази кауза е сдружението „SOS – ПТП“, което ще участва с представянето на Инспектор Хитами, както и с благотворителен търг на детски рисунки, свързани с безопасността на движението. Зад идеята ни застанаха и футболистите от ПФК „Нефтохимик“. Фестът ще се проведе под патронажа на Живко Табаков, съветник на министъра на туризма.

На първи юли от 18.30 часа ще  се открие събитието с DJ – парти, а талантливите Теодора Калчева и Росица Станкова ще покажат как изкуството може да се превърне в удоволствие за всички. Теодора ще представи боди арт на живо, докато Росица ще облече модела с…. хартиени цветя. Младите художници Петра Проданова и Кадрие Ахмед ще покажат своите творения на платната с вино акварели.

На 2 юли след 18.30 часа предстои концерт на талантливите танцьори на ансамбъл „Атанас Манчев”, съвместно с техните сръбски партньори от град Яворжина. Освен типичните нашенски хора, ще видите класически сръбски танци на КУД Каблови с ръководител Оливър Юванович.

Ученичка: Охраната се смя, когато наръгаха Димитър

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/uchenichka-ohranata-se-smia-kogato-narygaha-dimityr-6055577

Експерт по охрана заяви, че половината от момчетата на 14 години не излизат от къщи без нож

България няма да е сама в защитата на интересите си във Великобритания, смята Румяна Коларова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/28/2785322_bulgariia_niama_da_e_sama_v_zashtitata_na_interesite/?ref=rss


България няма да е сама при преговорите с Великобритания при излизането й от ЕС в защита на интересите си. Това обяви в сутрешния блок на Нова телевизия Румяна Коларова, секретар на президента по образование, наука и гражданско общество.

Тя илюстрира тезата си с принципа, по който работи енергийният съюз - в по-добра позиция си, когато всички заедно договарят цените на газа, а не поотделно.

Най-големият плюс на ЕС не е само солидарността, но и предвидимостта. Това, което...

Преследван от полицията шофьор загина при удар в ТИР

http://www.cross.bg/politziyata-presledvan-plovdiv-1512759.html

/КРОСС/ Преследван от полицията 66-годишен мъж загина тази нощ в Пловдив след като се блъсна с автомобила си в ТИР. Колата, която се е движела с много висока скорост, е била засечена от дежурния полицейски екип на входа на Пловдив при надлез „Скобелева майка". Шофьорът не спрял за проверка и се насочил към квартал „Тракия" , където на една от улиците в района преследваната кола се е ударила в паркиран тежкотоварен камион.  

Пробваха да регистрират автомобил, издирван в Испания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587362

В сектор „Пътна полиция" във Враца в понеделник е направен опит да се регистрира товарен автомобил, обявен за издирване в Кралство Испания. Представен за извършване на първоначална регистрация бил товарен автомобил „Форд Транзит" с испански регистрационни табели, внос по документи от Испания. Товарният автомобил е бил обект на престъпление в Испания, уточняват от Областнана дирекция на МВР във Враца.  ...

Фестивалът на пясъчните скулптури в Бургас ще бъде открит на 1 юли с песни на „Уикеда”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5E1hJp8-oM0/

Деветото издание на впечатляващия бургаски Фестивал на пясъчните скулптури ще бъде открито в 18.00 часа на 1 юли – петък. Тогава всеки може да го разгледа безплатно. За доброто настроение на публиката по време на откриването ще се погрижат момчетата от група “Уикеда”. Темата на фестивала тази година е “Кино герои”. Тя вдъхнови 20 творци от 9 държави да изваят от пясък някои от най-популярните и любими персонажи от големия екран. Сред тях са Батман, Тарзан, костенурките нинджа, пингвините от Мадагаскар, Рапунцел, Мечо Пух, Малкият принц, герои от филмите “Междузвездни войни”, “Зоотрополис”, “Хотел Трансилвания”, “Ледена епоха”, “Замръзналото кралство” и др.

За осемте си издания Фестивалът на пясъчните скулптури се превърна в една от визитните картички на Бургас. С всяка изминала година посещаемостта му нараства. Досега е бил разгледан от над 600 хиляди души.

Цените на входните такси тази година са следните: 1,50 лв. за учащи и пенсионери, 2,50 лв. за групово посещение и 3,50 лв. за възрастни. Деца до 7 години и хората с увреждания ще могат да разглеждат пясъчните фигури при вход свободен. Желаещите да посетят фестивала ще могат да закупят билети от мрежата на EVENTIM, както и от касата на място.

Фестивалът ще е отворен за посещение от началото на месец юли до края на месец септември, всеки ден, с работно време от 09:00 до 22:00 часа.

Полицаи унижиха инвалид в Монтана, влачиха го по пода

https://www.24chasa.bg/region/article/5608946

Полицаи унижиха инвалид в Монтана, влачиха го по подаМъж с отрязан крак беше подложен на брутална гавра от полицаи, пристигнали да решат спор между клиент и сервитьорка в Монтана. Инцидентът станал по време на празника на града пред очите на десетки посетители на заведение и е заснет от охранителна камера, съобщи Нова телевизия. Пострадалият Ангел Цеков е баща на една от сервитьорките.

Православна изложба откриват днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=324670

"Вечна вяра: Православието в Светите земи" е името на фотоизложбата, която почитателите на фотографиятамогат да видят от днес във Варна, научи Moreto.net. Варненци първи в страната ще видят тази забележителна експозиция, съставена от 38 художествени фотографии, отразяващи непреходността на православието от зараждането му по Светите земи до днес.

Brexit за Англия на Европейското по футбол

http://www.cross.bg/islandiya-dopysna-chast-1512758.html

/КРОСС/ Отборът на Англия отпадна от Европейското първенство във Франция на 1/8-финалите, след като допусна поражение от Исландия с 2:1. Въпреки че "трите лъва" откриха още преди да бяха изминали и пет минути, до края на първата част "ледените" намериха сили и направиха обрат, който задържаха до края на мача. Във втората част те дори можеха да съжаляват, че не отбелязаха поне още едно попадение. Огромна вина за поражението на англичаните има техният страж Джо Харт, който допусна изключително нелеп гол във вратата си. След тази победа Исландия си гарантира участие на 1/4-финалите, където ги чака домакинът Франция.    

Турция е готова да обезщети Русия за сваления самолет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5608905

"Турция е готова да изплати компенсации на Русия за свалянето на руския самолет Су-24", твърди министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм, предаде РИА Новости. Прессекретарята на президента на Русия съобщи предварително, че Реджеп Ердоган е изпратил послание до Владимир Путин, в което изразява съболезнования за гибелта на руския пилот и се
"Турция е готова да изплати компенсации на Русия за свалянето на руския самолет Су-24", твърди министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм, предаде РИА Новости. Прессекретарята на президента на Русия съобщи предварително, че Реджеп Ердоган е изпратил послание до Владимир Путин, в което изразява съболезнования за гибелта на руския пилот и се

За пръв път от 7 години безработните в Ловешка област са под 8000

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587361

За пръв път от седем години насам броят на регистрираните безработни в бюрата по труда в Ловешка област пада под 8000 души, съобщи Снежана Вълкова, началник-отдел „Услуги по заетостта" в Регионалната служба по заетостта - Ловеч. Такава численост на безработните за последно се отчита в края на април 2009 г. През май в бюрата по труда в областта са регистрирани 7914 безработни - с 300 по-малко от април и с 1041 по-малко, или 11,6%, спрямо май 2015 г.Равнището на безработица в областта е 14,2 на сто при средно за страната 8,7%. Най-ниска е безрабо...

Ултиматум на Джоуи: или аз, или Еванс

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/ultimatum-na-dzhoui-ili-az-ili-evans-6055576

Тази новина в момента се тиражира от The Sun. Сигурно е друго: Top Gear US спира… поне за момента.

Откриха в румънски води тялото на дете от Силистра, което изчезна в Дунав

http://offnews.bg/news/n_1/n_631792.html

Откриха тялото на 14-годишното момиче от Силистра, което изчезна преди почти месец във водите на Дунав.  Тялото на детето е намерено вчера в румънския участък на реката и ще бъде предадено на българските власти, съобщиха от прокуратурата в областния град, цитирани от Дарик. Инцидентът стана на 1 юни, след като момичето плувало с приятели в реката близо до брега. По-късно децата разказали, че момичето опитало да им докаже, че може до доплува до празна бутилка по-навътре в реката. Те видели как приятелката им се опитва да достигне шишето и изведнъж изчезва във водата. Къпането в реката е забранено.

Английският език може да отпадне като официален в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/5608930

Английският език може да отпадне като официален в ЕСВторият най-говорим език в света и основен работен език на европейските институции - английският, може да отпадне от списъка с официалните езици на ЕС след Брекзит, пише "Бизнес инсайдър". "Той може да остане работен език, но запазването му като официален език ще изисква съгласието на всички страни членки", заяви Данута Хюбнер,

ОФК „Поморие” на лагер в Смолян

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9cWAWiXnJ0Q/

С група от 24-ма футболисти, от които двама юноши от школата на ОФК “Поморие”, старши треньорът Малин Орачев и неговите помощници заминаха на 10-дневен тренировъчен лагер от 28.06 до 08.07.2016 г. в гр. Смолян. По време на пребиваването си, те ще изиграят   две контролни срещи на стадиона в гр. Смолян: на 30.06. /четвъртък/ от 18:00 часа с ПФК “Лудогорец 2″ и на 06.07. /сряда/ от 18:00 часа с ПФК “Верея”.

Умно кошче благодари за всеки изхвърлен боклук

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587359

Умно кошче за отпадъци се зарежда от слънцето и благодари за всеки изхвърлен боклук. Изобретението е на група ученици от 11 клас. Над 440 кг боклук изхвърля българинът за година Повече за оригиналното хрумване на младите предприемачи вижте във видеото....

УНИЦЕФ: Неравенството между децата се увеличава драстично

http://www.cross.bg/detzata-detza-miliona-1512757.html

/КРОСС/ Броят на децата, които не ходят на училище, постоянно расте, детските бракове не намаляват от десетилетия и милиони малки деца ще умрат от болести, подлежащи на превенция към 2030 г., ако не се води борба с глобалната бедност, гласи годишният доклад на УНИЦЕФ. При бедните деца вероятността да умрат преди да навършат 5 години е два пъти по-висока от тази при децата на богати семейства, се казва в документа, публикуван днес. Ако не се предприемат действия, 69 милиона деца ще умрат преди да навършат 5 години от предотвратими причини до 2030 г., повечето в Африка южно от Сахара. Девет от десет деца в този район ще живеят в крайна бедност, което означава с по-малко от 1,90 щатски долара дневно. Бедните момичета два пъти по-често биват омъжвани на детска възраст от момичетата на богати семейства. "Някои от големите предизвикателства, пред които сме изправени, като бежанците и мигрантите, са свързани с неравенствата и бедността", заяви заместник изпълнителният директор на УНИЦЕФ Джъстин Форсайт. "Намаляване на неравенствата ще е добро за децата, но също и за предотвратяване на бъдещи кризи", добави той. В доклада, озаглавен "Положението на децата в света", се отправя призив да се разширят усилията за образование на децата. Посочва се, че ако детето ходи на училище, всяка допълнителна година образование му носи средно увеличение от около 10 на сто на доходите, които ще получава като възрастен

Турция е готова да изплати компенсации на Русия за сваления самолет

https://www.24chasa.bg/novini/article/5608929

Турция е готова да изплати компенсации на Русия за сваления самолетАнкара е готова да обезщети Москва за свалянето на руския бомбардировач Су-24, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм. Прес секретарят на руския президент преди това съобщи, че държавният глава на Турция Реджеп Ердоган е изпратил послание до руския лидер Владимир Путин, в което изразява съболезнования за гибелта на руския пилот и се извинява за

Паркингите са най-желан бизнес

https://www.24chasa.bg/novini/article/5608650

Паркингите са най-желан бизнесПаркингите се оказаха най-желани за биднес от родните предприемачи, съобщава в. "Стандарт". Платените площи за паркиране вече са 1625 в цялата страна, което е скок с 47,6% за 2 г. Данните са на НАП, която отчита увеличение с 12,7% на регистрираните касови апарати. Цифрите показват, че все повече хора рискуват със собствен бизнес.

Пакистански мюсюлмански духовници признават транссексуалните бракове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5608899

50 топ пакистански мюсюлмански духовници издадоха декрет според който транссексуалните хора имат пълното право да се женят, да онаследяват и да бъдат погребани според ислямските закони, предаде британското издание "Телеграф".
Документът посочва, че родените като жени транссексуални, които имат "явни признаци,
50 топ пакистански мюсюлмански духовници издадоха декрет според който транссексуалните хора имат пълното право да се женят, да онаследяват и да бъдат погребани според ислямските закони, предаде британското издание "Телеграф". Документът посочва, че родените като жени транссексуални, които имат "явни признаци,

На 86-годишна възраст почина актьорът Бъд Спенсър

http://www.cross.bg/spensur-kariera-vuzrast-1512756.html

/КРОСС/ На 86-годишна възраст в римска болница почина италианският актьор, сценарист и музикант Бъд Спенсър, известен с участието си в множество популярни комедии.При новината за кончината му, многобройните му почитатели изразиха почитта си в социалните мрежи. Италианският премиер Матео Ренци написа в „Туитър" „Сбогом Бъд Спенсър! Ние всички толкова те обичахме!". Министърът на културата Дарио Франческини отдаде почит на „един голям изпълнител от нашето кино, който в своята дълга кариера успяваше да развеселява цели поколения и да завладява публиката си с голям професионализъм". Последната лента, в която актьорът се снима, излезе по кината през 2004 година. През цялата си кариера той е играл в над 40 филма. Освен успешен актьор, Бъд Спенсър, чието истинско име е Карло Педерсоли, също така е сценарист, композитор и музикант. По образование е юрист. Започва своята кариера като спортист и е седемкратен шампион на Италия по плуване, участва в Олимпийски игри, поставя национален рекорд в 100 метра свободен стил. През 70-те години, заедно с друг италианец - Терънс Хил, той участва в забавни комедии, с които двамата стават известни и по света. Пробивът те правят с филма "Наричат ме Светата троица". През 2003-та Спенсър издава албум с композирани и изпълнени от него неаполитански песни.  

Международни гости и публика посрещнаха Zenith Fusion Festival

https://www.actualno.com/scene/mejdunarodni-gosti-i-publika-posreshtnaha-zenith-fusion-festival--news_547602.html

Изпълнители от България, Турция, Сърбия, Мексико, Холандия и Белгия и гости от цял свят посрещнаха изгрева на Zenith Fusion Festival в родопското село Долен. Архитектурният резерват посрещна общо около 500 гости, които имаха шанса да станат част от взаимодействието между културните традиции и новаторството. „За нас беше от изключително значение да осигурим комфорта на гостите и да запазим качеството на фестивала. Целта ни беше да избягаме от масовото изживяване, което предлагат други подоб

ВСС получи 6,9 млн. лв. за поддръжка на сградите на съдебната власт

https://www.actualno.com/politics/vss-poluchi-69-mln-lv-za-poddryjka-na-sgradite-na-sydebnata-vlast-news_547603.html

Министерският съвет прехвърли към бюджета на съдебната власт 6 867 554 лв. за издръжка и ремонти на сградите в правосъдната система за второто полугодие на 2016 г. Средствата бяха предвидени първоначално по бюджета на Министерството на правосъдието, но сега ще се управляват от Висшия съдебен съвет, както предвиждат новите разпоредби в Закона за съдебната власт. С днешното постановление Министерският съвет намалява бюджета на Министерството на правосъдието с посочената сума и я прехвърля към бюд

Пренасочиха 7 млн. лв. за разширението на пътен възел в участък от бул. „Черни връх“

https://www.actualno.com/business/prenasochiha-7-mln-lv-za-razshirenieto-na-pyten-vyzel-v-uchastyk-ot-bul-cherni-vryh-news_547607.html

Министерският съвет одобри промяната в предназначението на средствата за Столична община, предоставени с ПМС 369/2015 г. Средства в размер на 7 млн. лв., предвидени за изместване на транспортен трафик към бул. „Скобелев” във връзка с изграждането на третия метродиаметър, се пренасочват за изграждане на разширение на друг основен пътен възел в столицата – бул. „Черни връх“, в участъка от бул. „Тодор Каблешков“ до ул. „Флора Кънева“. По бюдже

Турция подписа споразумение за нормализиране на отношенията с Израел

https://www.actualno.com/asia/turcija-podpisa-sporazumenie-za-normalizirane-na-otnoshenijata-s-izrael--news_547610.html

Зам.-министърът на външните работи на Турция Феридун Синирлиоглу постави подписа си под споразумението за нормализиране на отношенията с еврейската държава. От израелска страна документът подписа генералният директор на министерството на външните работи Дор Голд. Сега споразумението ще бъде внесено за обсъждане в парламента в Анкара. За влизането му в сила от турска страна са нужни одобрението на законодателите и подпис на президента. След това ще бъде решен въпросът за назначаване на п

Жител на Кувейт бе убит от брат си заради това, че не е спазил постите

http://www.moreto.net/novini.php?n=324674

23-годишен жител на Кувейт е пронизал с нож по-големия си брат, убивайки го, защото го е сметнал за отстъпник на исляма, заради това, че не е постил и молил по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, предаде Emirates 247. Полицията е арестувала мъже, след като открива тялото на брата в двора на къщата им.

Google махна шест подозрителни Android приложения

https://www.24chasa.bg/novini/article/5608921

Google махна шест подозрителни Android приложенияGoogle премахна шест подозрителни Android приложения от своя Play Store по препоръка на руската компания за киберсигурност Dr.Web. Компанията твърди, че те са заразени с опасна форма на троянски вирус, пише "Калдата". Имената на шестте опасни приложения съответно са Battery Booster, Power Booster, Blue Color Puzzle, Blue And White,

Кабинетът заседава ден по-рано

http://www.cross.bg/kabinetut-zasedava-den-po-rano-1512755.html

/КРОСС/ Заради започващия следобед двудневен Европейски съвет, на който ще присъства премиерът Бойко Борисов, правителственото заседание е изместено за днес. Министрите трябва да одобрят годишния отчет за дейността на Държавния фонд „Земеделие" и разплащателната агенция за 2015 г. Ще бъде изнесен и доклад за състоянието на администрацията през изминалата година. Министърът на финансите Владислав Горанов пък ще внесе постановление за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната ни сигурност.  

Brexit отприщи вълна от англичани, искащи ирландски паспорти

http://www.mediapool.bg/brexit-otprishti-valna-ot-anglichani-iskashti-irlandski-pasporti-news250951.html

Британци, желаещи да запазят европейското си гражданство, засипаха посолството на Ирландия в Лондон и пощенските офиси в Северна Ирландия с въпроси как да се сдобият с ирландски паспорт и с искания за формуляри за паспорт, предаде Ройтерс, като цитира ирландското външно министерство. Формулярите, налични в пощите, се изчерпаха, а в посолството бяха получени над 4000 запитвания за паспорт, в сравнение с обичайните по около 200 на ден, съобщава дипломатически източник, цитиран от медията.  Всеки, който е роден в Ирландската република или в британската провинция Северна Ирландия, или който има родител или баба и дядо ирландци, има право на ирландски паспорт. Около шест милиона души, живеещи във Великобритания, имат ирландски паспорт. "След референдума в Обединеното кралство рязко се засили интересът към ирландските паспорти в Северна Ирландия, Великобритания и другаде", каза ирландският външен министър Чарли Фланаган. "Този засилен интерес очевидно се дължи на тревогата на някои притежатели на британски паспорти, че правата, които имат като граждани на Европейския съюз, внезапно ще бъдат отпаднат", добави той. Ирландският премиер Енда Кени е заявил пред парламента, че след Брекзит са необходими преговори с Великобритания за граничния режим, предаде ДПА. Особени притеснения предизвиква потенциалното възвръщане на граничния контрол между Република Ирландия и Северна Ирландия. Контролът беше облекчен постепенно след 1998 г., когато беше подписано мирно споразумение. "И трите администрации имат обща цел и желаят да запазят зоната с облекчен граничен контрол и отворена граница на остров Ирландия", е подчертал Кени. "Ранните двустранни преговори между Дъблин и Лондон за британското решение за излизане от ЕС ще се фокусират върху Северна Ирландия, границите между двете държави и зоната с облекчен граничен контрол между двете държави», е уточнил Кени. "Ще продължим да работим бързо и интензивно с британското правителство и северноирландските власти, за да видим как може заедно да гарантираме, че постигнатото през последните две десетилетия ще бъде запазено, независимо какви споразумения ще бъдат договорени след Брекзита", е уверирил той.

Откриха тялото на момичето, изчезнало в река Дунав

https://www.24chasa.bg/novini/article/5608920

Откриха тялото на момичето, изчезнало в река ДунавОткриха тялото на 14-годишното момиче от Силистра, изчезнало преди близо месец във водите на Дунав, съобщиха от прокуратурата в областния център. Тялото на детето е намерено вчера в румънския участък на реката и ще бъде предадено на българските власти. Инцидентът стана на 1 юни тази година, след като момичето плувало с приятели в реката.

Старозагорски села недоволстват срещу тежкото състояние на улиците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587257

„В старозагорските села състоянието на основната част от уличната мрежа е много лошо. Това предизвиква силно недоволство сред хората в населените места в общината, създава редица неудобства, води до разбити автомобили и обществени превозни средства, затруднява придвижването на специализираните коли, регулярното сметосъбиране и сметоизвозване", това обобщи след проведените приемни за граждани общинският съветник Валентина Бонева - председател на БСП в Стара Загора. „Хората се вълнуват какви средства от общинския бюджет са предоставени за ремонт...

Петьо Костадинов – Полковника идва във Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587356

Среща – разговор  с автора на романа „Орденът „Винчи“ Скиптърът“ организира днес Младежкия дом във Враца. Произведението е съвременна криминална творба за трафик на културни ценности от България и усилието на тайните общества на континента, българските и европейските разузнавателни  служби да предотвратят загубите по посока частни колекции зад Океана.   Срещата с Петьо Костадинов – Полковника ще започне в 18,30 ч. в Синята зала на дома....

Десетки се изгориха в САЩ на семинар за нестинари

https://www.24chasa.bg/novini/article/5608901

Десетки се изгориха в САЩ на семинар за нестинариПоне 40 души получиха изгаряния от ходене по горящи въглени като част от семинар за повишаване на самочувствието, организиран от популярния лектор за лична мотивация Тони Робинс, съобщиха от пожарната в Сан Антонио, щата Тексас. Пред конгресния център "Кей Бейли Хътчисън" в четвъртък късно вечерта е било организирано нестинарско упражнение.

Общината спира временно разрешенията за реклами

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587220

Община Варна временно преустановява приемането на заявления за издаване на разрешения за поставяне на рекламно-информационни елементи. Нареждането е със заповед на кмета и ще бъде в сила до приемане на новата наредба за рекламна дейност. Нормативният акт се подготвя с цел регулиране и ограничаване поставянето на реклами в централната градска част, както и в близост до кръстовища и пътни знаци. Той предвижда завишаване на санкциите за незаконни табели и създаване на унифициран модел за рекламно-информационните елементи във Варна....

Пиронкова излиза срещу Бенчич довечера

http://offnews.bg/news/n_1/n_631791.html

Цветана Пиронкова започва днес участието си в "Уимбълдън". Тя ще се изправи срещу поставената под №7 Белинда Бенчич от Швейцария.  Най-добрата ни тенисистка досега е губила два мача от Бенчич - през януари в Сидни и миналата година при старта на "Уимбълдън". Днес ще е третият сблъсък помежду им, срещата ще се играе след 19 часа. 

След Брекзита, английският може да отпадне като официален език в ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5608880

Вторият най-говорим език в света и основен работен език на европейските институции - английският, може да отпадне от списъка с официалните езици на ЕС след Брекзит, предаде БТВ.
"Той може да остане работен език, но запазването му като официален език ще изисква съгласието на всички страни членки", заяви Данута Хюбнер,
Вторият най-говорим език в света и основен работен език на европейските институции - английският, може да отпадне от списъка с официалните езици на ЕС след Брекзит, предаде БТВ. "Той може да остане работен език, но запазването му като официален език ще изисква съгласието на всички страни членки", заяви Данута Хюбнер,

Почина актьорът Бъд Спенсър

http://www.mediapool.bg/pochina-aktyorat-bad-spensar-news250950.html

На 86-годишна възраст в римска болница почина италианският актьор, сценарист и музикант Бъд Спенсър, известен с участието си в множество популярни комедии, съобщава БНТ. При новината за кончината му, многобройните му почитатели изразиха почитта си в социалните мрежи. Италианският премиер Матео Ренци написа в „Туитър“ „Сбогом Бъд Спенсър! Ние всички толкова те обичахме!“. Министърът на културата Дарио Франческини отдаде почит на „един голям изпълнител от нашето кино, който в своята дълга кариера успяваше да развеселява цели поколения и да завладява публиката си с голям професионализъм“. Последната лента, в която актьорът се снима, излезе по кината през 2004 година. През цялата си кариера той е играл в над 40 филма. Освен успешен актьор, Бъд Спенсър, чието истинско име е Карло Педерсоли, също така е сценарист, композитор и музикант. По образование е юрист. Започва своята кариера като спортист и е седемкратен шампион на Италия по плуване, участва в Олимпийски игри, поставя национален рекорд в 100 метра свободен стил. През 70-те години, заедно с друг италианец - Терънс Хил, той участва в забавни комедии, с които двамата стават известни и по света. Пробивът те правят с филма "Наричат ме Светата троица". През 2003-та Спенсър издава албум с композирани и изпълнени от него неаполитански песни.

Йоско: Искам да ида на санаториум за един-два месеца и после - в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/5608903

Йоско: Искам да ида на санаториум за един-два месеца и после - в затвораЙосиф Йосифов-Йоско, който има 6-годишна присъда за убийството на двама души в катастрофа, проговори за здравословното си състояние и за присъдата си пред bTV. Сливенският бизнесмен със съмнителна репутация обясни, че всички интервенции, за които се съобщава в медиите са му правени. Той дори съблече тениската си, за да покаже белезите.

Мъж загина след гонка с полицията в Пловдив

http://www.mediapool.bg/mazh-zagina-sled-gonka-s-politsiyata-v-plovdiv-news250949.html

Един мъж загина след гонка с полицията в Пловдив, съобщава Нова тв. Инцидентът станал в нощта срещу вторник в пловдивския район "Тракия”. Лек автомобил не се подчинил на сигналите за спиране на полицаите и така преследването започнало. Гонката обаче завършила със смъртта на водача, който самокатастрофирал. Две полицейски коли със сирени подгонили нарушителя от района на Скобелева майка в Пловдив. В продължение на 15 минути той не се подчинявал на сигналите за спиране. С висока скорост на един от правите булеварди в района до училище „Черноризец Храбър”, лекият автомобил се забил в паркиран на пътното платно тир. Екип на Бърза помощ е пристигнал на място, но само е констатирал смъртта на мъжа. За да бъде извадено тялото, се наложило пожарникари да режат ламарините на колата. Според хората от района, най-вероятно водачът е бил пиян и не е спрял на стоп палка. Водачът е починал заради тежка травма на черепа, предизвикана от удара. В колата не е имало други хора.

Мая Манолова изслушва днес жалбите на варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=324669

Омбудсманът Мая Манолова ще изслушва днес проблемите на варненци, научи Moreto.net. Общественият защитник отваря приемната си точно в 9.30 часа в сградата на Областна администрация.

Парашутист от Украйна лети над Огоста

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5608017

Хиляди българи имат желание да се преселят в старата си родина

 Евгени чака наш паспорт, за да се състезава за България

Едър на ръст, с остригана до голо глава, опърлени от слънцето вежди и усмивка, която грейва, щом види приятел, Евгени прилича отвсякъде на българин. Само мекия му на моменти говор издава,
Хиляди българи имат желание да се преселят в старата си родина Евгени чака наш паспорт, за да се състезава за България Едър на ръст, с остригана до голо глава, опърлени от слънцето вежди и усмивка, която грейва, щом види приятел, Евгени прилича отвсякъде на българин. Само мекия му на моменти говор издава,

Пет извода от испанската изборна нощ

http://www.investor.bg/evropa/334/a/pet-izvoda-ot-ispanskata-izborna-nosht-219665/

Вляво Унидос Подемос и социалистите имат общо 156 места, докато вдясно Народната партия и Сиудаданос заедно печелят 169 места

Откриха тялото на момичето, изчезнало в река Дунав

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587354

Откриха тялото на 14-годишното момиче от Силистра, изчезнало преди близо месец във водите на Дунав, съобщиха от прокуратурата в областния център. Тялото на детето е намерено вчера в румънския участък на реката и ще бъде предадено на българските власти. 14-годишно дете е изчезнало във водите на Дунав Инцидентът стана на 1 юни тази година, след като момичето плувало с приятели в реката. Когато всички решили да излязат на брега, то не се появило.

Die Zeit: НАТО е като „старо куче”

http://www.cross.bg/ycheniya-nato-hodzhis-1512732.html

/КРОСС/ НАТО е остарял военен алианс, чиито учения демонстрират, че той само „скърца и стене” и не представлява заплаха за никого, пише в коментар на германския вестник „Die Zeit”. Авторът Йохан Битнер сравнява НАТО с овехтяла структура, което по някаква причина все още не е излязла от строя. Според Битнер е „много любезно” от страна на кремълските военни експерти да наричат “заплаха” военните учения, проведени миналата седмица близо до границите на Русия. „Стонове и скърцане са единствените звуци, които НАТО издаваше по време на мащабните учения „Анаконда” в Полша”, констатира авторът. Той задава въпроса защо този алианс въобще съществува още и се опитва да отговори, след като лично присъствал на ученията и разговарял с американския генерал Бен Ходжис. По-рано ген. Ходжис заяви, че на Русия ще са нужни от 36 до 60 часа, за да завладее балтийските републики. Американският генерал дал да се разбере, че според него, някои държави прекалено на сериозно вземат „руската пропаганда”. Йохан Битнер заключава, че маневрите в Полша не са били нещо повече от зрелище. Той посочва, че ген. Ходжис се утешавал, че все пак това са само учения и в реална ситуация, всичко ще стане „по-бързо и по-решително”

Цветан Недялков представя испанска музика със Софийската филхармония

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5608248

Цветан Недялков представя испанска музика със Софийската филхармонияКонцертът е на 30 юни в зала “България”. Солисти ще бъдат Цветан Недялков на китара и Иван Керековски на пиано. Музикантите от Софийската филхармония ще свирят под диригентската палка на Константин Илиевски. Ще звучат произведения на Хоакин Родриго и Мануел де Файя. До края на сезона билетите за събитията ще бъдат на промоционални цени.

Рой Ходжсън напусна националния отбор на Англия

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/28/2785318_roi_hodjsun_napusna_nacionalniia_otbor_na_angliia/?ref=rss


Рой Ходжсън подаде оставка като селекционер на английския национален отбор по футбол. 68-годишният треньор обяви оттеглянето си веднага след неочакваната загуба от Исландия (1:2) в осминафиналите на европейското първенство.

"Съжалявам, че всичко трябва да свърши по този начин, но тези неща се случват във футбола. Време е някой друг да се заеме с развитието на този изключително талантлив и гладен за успехи състав", заяви Ходжсън, който беше най-скъпоплатеният треньор на Евро 2016....

Дъжд и гръмотевици над цялата страна

http://www.mediapool.bg/dazhd-i-gramotevitsi-nad-tsyalata-strana-news250948.html

Във вторник ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в страната ще има краткотрайни и временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици и усилване на вятъра. Това съобщи агенция "Фокус", като цитира дежурния синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Ще духа слаб до умерен, в Дунавската равнина и по Северното Черноморие временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 25° и 30°. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и ще остане без съществена промяна. Температурата на морската вода е 23°-26°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще духа умерен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 18°, на 2000 метра около 12°.

Първите български пътешественички

http://www.dnevnik.bg/na_put/2016/06/28/2780761_purvite_bulgarski_puteshestvenichki/?ref=rss


Една жена пропътува половината земно кълбо. Не в наши дни. А от 1929 до 1939 г. За онова време в България това не е обичайно. Тя се казва Люба Кутинчева и на нея беше посветена изложбата в Държавната агенция "Архиви" "Мисия пътешественик – Люба Кутинчева (1910 – 1998)".

През 1929 г. тя започва обиколката си от Европа, преминава през Близкия Изток, стига до Индия, Китай, о-в Сахалин и Япония. Среща се както с владетели и кралски особи, така и с личности като Махатма Ганди и...

Димитър Николов: Ще ограничаваме строителството между блоковете

https://www.24chasa.bg/novini/article/5608895

Димитър Николов: Ще ограничаваме строителството между блоковетеЩе въведем драстични мерки, за да ограничим строителството в междублоковите пространства. В момента в града се наблюдава тенденция за презастрояване. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов в ефира на БНТ. Имало нужда от офис площи, а повечето строители се насочвали към жилищните, заради по-бързата печалба.

Пламен Орешарски: Няма нито една положителна новина от Брекзита

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5608877

Няма нито една положителна новина от Брекзита. Той ще доведе до негативни ефекти както за Европейския съюз и за самите британски граждани, така и на нас, смята бившият премиер Пламен Орешарски, предаде БТВ.
Той смята, че няма да има кой знае какъв пряк търговски ефект за България, защото търговският ни обмен не е толкова голям.
Няма нито една положителна новина от Брекзита. Той ще доведе до негативни ефекти както за Европейския съюз и за самите британски граждани, така и на нас, смята бившият премиер Пламен Орешарски, предаде БТВ. Той смята, че няма да има кой знае какъв пряк търговски ефект за България, защото търговският ни обмен не е толкова голям.

Първите български пътешественички

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/06/28/2780761_purvite_bulgarski_puteshestvenichki/?ref=rss


Една жена пропътува половината земно кълбо. Не в наши дни. А от 1929 до 1939 г. За онова време в България това не е обичайно. Тя се казва Люба Кутинчева и на нея беше посветена изложбата в Държавната агенция "Архиви" "Мисия пътешественик – Люба Кутинчева (1910 – 1998)".

През 1929 г. тя започва обиколката си от Европа, преминава през Близкия Изток, стига до Индия, Китай, о-в Сахалин и Япония. Среща се както с владетели и кралски особи, така и с личности като Махатма Ганди и...

И Twitter откри стикерите

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/i-twitter-otkri-stikerite-219723/

Компанията ги е превърнала в нещо като визуални хаштагове, но засега не е ясно как ще печели от тях

Покрай Brexit продажбата на скрап злато у нас нарасна с 40% , а на паунда - с 30 %

http://www.cross.bg/dolara-dostigna-zlato-1512754.html

/КРОСС/ Ситуацията с Великобритания и Европейския съюз предизвика моменти на паника, несигурност и резки икономически движения, както много въпроси и рефлексни действия, и от страна на големи корпорации, и от личните домакинства и гражданите с цел - обезпечаване на финансовата сигурност. България не остана по-назад. Какво се случва у нас? Според посочени данни от Tavex, от края на миналата седмица насам, на базата на средно на брой сделки за ден, се наблюдава 30% повишаване на клиенти, които продават паунди. За този период 40% повече хора продават скрап злато (или златни неинвестиционни изделия, като златни бижута и предмети). Старанието на българите да се освободят от паундите си, е в резултат на страха им, че цената на валутата може да пада още. Британският паунд достигна 31 годишно дъно, като смъкна 11% от стойността си спрямо щатския долар до 1.3229 долара за паунд. Погледнато на годишна база, валутата достигна своите връх и дъно в стойността си в рамките на 48 часа. Обяснението за нарастващия интерес на родните граждани към продажба на златните си бижута и предмети идва от факта, че цената на златото, измерена в щатски долари, се покачи с 8.1% до 1351 долара за тройунция, като достигна най-високата си точка от март 2014 г. насам. Поради същата причина се засили и активността в двете посоки - закупуване и продаване на инвестиционно злато. Завишението е поне с 5 %

4 лв. за достъп до плажа в Силистар, минавало се през частни имоти

https://www.24chasa.bg/novini/article/5608896

4 лв. за достъп до плажа в Силистар, минавало се през частни имотиТуристите, които искат да почиват на плажа в Силистар, трябва да плащат 4 лв. такса за преминаване през частни имоти, разказаха в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. През тях минава единственият път до плажа, обходен нямало как да се изгради. Според собствениците на земите всичко било законно,

Тежко заседание на местния парламент във Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587352

Тридесет и една са докладните, които ще бъдат разгледани на редовното заседание на Общински съвет – Враца, което ще се проведе днес от 10.00 часа. Кметът на община Враца Калин Каменов е вносител на 17 докладни. Сред тях са отчет за изпълнението на бюджета на Община Враца за 2015 година, докладна за продажбата на общински жилища и решение за кандидатстване на Община Враца с проектно предложение „Ремонт и обновяване на концертна зала на Враца, сградата на администрацията на Община Враца и Регионалната библиотека „Хр. Ботев” по Оперативна програма...

Порошенко е убеден, че Ердоган не се е извинил на Русия

http://www.cross.bg/erdogan-poroshenko-pismoto-1512753.html

/КРОСС/ Украинският президент Петро Порошенко заяви, че турският лидер Реджеп Ердоган в писмото си до Владимир Путин не се е извинил за сваления Су-24, предаде УНИАН, цитиран от РИА Новости. Според украинския президент Ердоган има „абсолютно разбираема позиция“, тъй като в писмото става дума само за съчувствие към семейството на загиналия пилот. „Доколкото прочетох това съобщение, то в него става дума за съболезнования към семейството на загиналия и смятам, че това е абсолютно разбираема позиция на турския президент“, каза Порошенко. Той заяви още, че е разговарял с турския лидер по телефона и по време на разговора двете страни са се договорили за продължаване и разширяване на сътрудничеството.

Жител на Кувейт убил брат си, защото не спазвал постите

http://www.mediapool.bg/zhitel-na-kuveit-ubil-brat-si-zashtoto-ne-spazval-postite-news250947.html

23-годишен жител на Кувейт е пронизал с нож по-големия си брат, убивайки го, защото го е сметнал за отстъпник на исляма, заради това, че не е постил и молил по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, предаде Emirates 247, цитиран от Фокус. Полицията е арестувала мъже, след като открива тялото на брата в двора на къщата им. Жертвата е била пронизана два пъти във врата. Братоубиецът е заявил, че е извършил убийството защото е сметнал брат си за вероотстъпник.

Пламен Орешарски: Няма нито една добра новина от брекзита

https://www.24chasa.bg/novini/article/5608890

Пламен Орешарски: Няма нито една добра новина от брекзитаНяма нито една положителна новина от брекзита. Той ще доведе до негативни ефекти както за Европейския съюз и за самите британски граждани, така и на нас. Това каза бившият премиер Пламен Орешарски в предаването „Tази сутрин“ по bTV. По думите му няма да има кой знае какъв пряк търговски ефект за България,

Пак проблем с боклука, този път под автогарата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587350

Отново проблем със сметоизвозването на боклука във Варна. Този път препълнените контейнери са в района под автогарата. Там боклукът не е извозван от дни, оплакаха се пред Дарик потърпевши варненци. За пореден път подобно е положението и в района на "Погребите". Заради неизпълнени ангажименти общината глоби с 800 хил. лв. сметопочистващите фирми. Бяха санкционирани всички фирми, които отговарят за чистотата на петте варненски района. За сметосъбиране и сметоизвозване в бюджета за тази година има предвидени 9.5 млн. лева. Предстои подписване на д...

Чакаме кметът на „Одесос” Георги Недев да се разходи по ул.Марин Дринов

http://web.barometar.net/85177/

Високи треви и храсти избуяха в центъра на Варна, но от кметство „Одесос“ не реагират вече втори месец. Фирмите, които трябва да извършат косенето на междублоковите пространства не си вършат работата, няма и кой да ги накара да я свършат. Точно срещу Руското консулство има детска площадка, около която е избуяла трева, 100 % има […]

За една година МВР е иззело над 39 тона канабис

http://www.mediapool.bg/za-edna-godina-mvr-e-izzelo-nad-39-tona-kanabis-news250946.html

За миналата година МВР е провело над 2 500 специализирани акции в страната и по граничните зони по превенция и противодействие на трафика, производството и разпространението на канабис. Това се разбира от писмен отговор на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова до депутата от Реформаторския блок Настимир Ананиев. В хода на акциите са иззети над 1 100 кг. канабис, а в ниви, дворове и оранжерии са открити и унищожени над 9 800 стръка и около 38 т. зелена маса канабис. При откриване на засети площи с канабис, растенията се унищожават на място, поради което тези количества не се отчитат по отношение на разпространение и употреба на наркотични вещества в страната, обяснява в отговора си Бъчварова. Акциите на МВР срещу притежатели и разпространители на канабис се извършват след информация от различни източници, отбелязва министърът. Такива са сигнали на граждани, оперативни източници, както и ако в хода на други разследвания се установят такива лица. Поради това в тази дейност участват всички полицейски органи, а не само специализираните по тази линия на разследване. По тази причина министърът на вътрешните работи не може да посочи точния брой на участващите в такива акции служители. Бъчварова не сочи и финансовите разчети за провеждането на операции срещу притежатели и разпространители на канабис, защото не могат да се определят с точност, поради невъзможност да се определи броя на участващите служтели и прослуженото от тях време.

Призив на адвокат към адвокатите и депутатите заради Закона за адвокатурата

https://www.actualno.com/viewpoint/priziv-na-advokat-kym-advokatite-i-deputatite-zaradi-zakona-za-advokaturata-news_547475.html

Правната комисия в парламента одобри през миналата седмица на първо четене промените, касаещи Закона за адвокатурата (ЗА). Това доведе до ново разпалване на споровете по проекта, изготвен от Висшия адвокатски съвет (ВАдС). Проектното предложение породи обвинения в лобизъм и изправи пред остра конфронтация нотариуси, частни съдебни изпълнители, счетоводители, юрисконсулти, синдикални и работодателски организации. Депутатите от правната комисия в Народното събрание дадоха да се разбере, че проек

Официално ще сигнализираме Брюксел, че Турция отказва реадмисия

https://www.actualno.com/society/oficialno-shte-signalizirame-bruksel-che-turcija-otkazva-readmisija-news_547596.html

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в редовното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 28 и 29 юни в Брюксел. Страната ни ще бъде представлявана на него от министър-председателя Бойко Борисов. Заседанието на Европейския съвет ще бъде посветено основно на въпроси, свързани с миграцията, работните места, растежа и инвестициите, външните отношения, както и с резултатите от референдума в Обединеното кралство за членство в ЕС. Европейският съвет ще фокусира в

Великобритания на различните, недоволните и мразещите

https://www.actualno.com/actualno/velikobritanija-na-razlichnite-nedovolnite-i-mrazeshtite-news_547600.html

На 23 юни 2016 г. почти 51,9% от британците решиха, че не искат страната ми да остане член на Европейския съюз. Реакциите след референдума във Великобритания не спират и сега, а 48-те процента, които гласуваха оставането в Съюза са изключително разочаровани, разтревожени или гневни. Няма да коментирам дали британците, които поискаха излизането са прости или не за това, че казаха "не" на ЕС. Тук такъв коментар няма значение. Факт е обаче, че във Великобритания от повече от 20 години има антиевро

Поляци са готови със своята суперкола

https://www.actualno.com/cars/poljaci-sa-gotovi-sys-svojata-superkola-news_547359.html

Полската компанията Arrinera завърши разработката на своята първа състезателна суперкола Hussarya GT. Моделът дебютира на изложението Autosport International в Бирмингам по-рано тази година, като вече е преминал всички необходими тестове и производителят приема поръчки за него.Купето е със задно предаване и средно разположение на двигателя. В конструкцията на автомобила са използвани кевлар, карбон и алуминий, като в разработката са участвали професионални състезатели и учени от Полша. Производс

През 2015 г. са изплатени над 1,343 млрд. лв. за развитие на селските райони

https://www.actualno.com/business/prez-2015-g-sa-izplateni-nad-1343-mlrd-lv-za-razvitie-na-selskite-rajoni-news_547597.html

През 2015 г. са изплатени 1 343 315 943 лв. по 22 мерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 година. Това посочва годишният отчет на Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция, приет от Министерския съвет. През миналата година са подписани 1043 договора по седем мерки за подпомагане от Програмата. 501 181 443 лв. са разплатени по мярка 321 „Основни услуги за икономиката и населението в селските райони”. По мярка 322 „Обновяване

Постоянният представител на РФ в ЕС: Евросъюзът няма да се разпадне след Брекзит

http://www.cross.bg/chizhov-brekzit-razpadne-1512734.html

/КРОСС/ Евросъюзът няма да се разпадне след Брекзит и не трябва да очакваме парад от референдуми. Това заяви постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, предаде ТАСС. „Темата Брекзит вече подейства на участниците в срещата на върха на ЕС. Това въздействие се характеризира с думата „шок“, каза Чижов. „Аз участвах в една конференция в деня на Брекзит-а и в аудиторията преобладаващото мнозинство говореше, че, разбира се, Великобритания ще остане в ЕС“, добави той. „Проведоха се десетки, ако не и стотици, проучвания на общественото мнение и данните показваха, че Великобритания ще остане. Сега се търсят виновните, как така се получи, гледа се възрастовия и социален раздел. Получава се, че две трети от възрастните хора са гласували за излизането на страната от съюза“, продължи Чижов. По думите на постоянния представител на Русия в ЕС първият урок от референдума се състои в това, че британското общество е разделено. „Това е сериозно социално-икономическо разделение. Ако говорим за Шотландия, то естествено, сега първата мисъл на всеки шотландец е, че ако сега се проведе повторен референдум за независимостта на страната, то резултатът ще бъде друг“, добави Чижов. „ЕС няма да се разпадне и не трябва да се чака парад от референдуми за излизане от съюза. Днешната ситуация може да подтикне страните към по-голямо обединение

Ремонт на водопровод оставя част от "Аспарухово" без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=324685

Част от "Аспарухово" ще остане днес без вода заради ремонт на водопровод. Това съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. До 15 часа вода няма да имат абонатите в района на улиците "Народни будители", "Костур", "Маркови кули", "Кирил и Методий".

Турция е готова да изплати компенсации на Русия за сваления самолет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587351

Анкара е готова да обезщети Москва за свалянето на руския бомбардировач Су-24, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм. Прес секретарят на руския президент преди това съобщи, че държавният глава на Турция Реджеп Ердоган е изпратил послание до руския лидер Владимир Путин, в което изразява съболезнования за гибелта на руския пилот и се извинява за станалото. Ердоган се извини на Путин за свалянето на руския самолет Руските власти изтъкват, че едно от условията за нормал...

В Брюксел обсъждат кога Великобритания напуска ЕС

http://www.cross.bg/britanskoto-velikobritaniya-bryuksel-1512752.html

/КРОСС/ Европейските лидери се събират днес в Брюксел, за да обсъдят последиците от решението на британските избиратели за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Позицията на България ще представи министър-председателят Бойко Борисов. Резолюция относно британския референдум за излизане ще гласува на извънредна сесия и Европейският парламент. Британският премиер в оставка Дейвид Камерън ще има възможност да обясни намеренията си на официална вечеря с останалите си европейски колеги. Основният спорен въпрос е за началната дата преговорите за напускането на ЕС от Обединеното кралство, както повелява резултатът от референдума.Повечето държави, включително и нашата, искат възможно най-бързо договаряне на условията по раздялата. За да почне отброяването на 2-годишния срок до сключване на сделка обаче, Лондон трябва да прати официално писмо до Брюксел, но британското правителство желае да забави процедурата до есента.Срещу протакането се очаква да се обявят и евродепутатите, които ще гласуват резолюция на извънредна сесия днес на Парламента в Брюксел.Неясният статут на британското членство според повечето европейски дипломати означава продължителна финансова несигурност за цялата европейска икономика, както и блокиране на работата по редица важни общоевропейски политики, защото през цялото време британците ще продължат да имат право на глас

Европейските лидери обсъждат последиците от Брекзит

http://www.cross.bg/britanskoto-evropeiiskite-referendym-1512752.html

/КРОСС/ Европейските лидери се събират днес в Брюксел, за да обсъдят последиците от решението на британските избиратели за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Позицията на България ще представи министър-председателят Бойко Борисов. Резолюция относно британския референдум за излизане ще гласува на извънредна сесия и Европейският парламент. Британският премиер в оставка Дейвид Камерън ще има възможност да обясни намеренията си на официална вечеря с останалите си европейски колеги. Основният спорен въпрос е за началната дата преговорите за напускането на ЕС от Обединеното кралство, както повелява резултатът от референдума.Повечето държави, включително и нашата, искат възможно най-бързо договаряне на условията по раздялата. За да почне отброяването на 2-годишния срок до сключване на сделка обаче, Лондон трябва да прати официално писмо до Брюксел, но британското правителство желае да забави процедурата до есента.Срещу протакането се очаква да се обявят и евродепутатите, които ще гласуват резолюция на извънредна сесия днес на Парламента в Брюксел.Неясният статут на британското членство според повечето европейски дипломати означава продължителна финансова несигурност за цялата европейска икономика, както и блокиране на работата по редица важни общоевропейски политики, защото през цялото време британците ще продължат да имат право на глас

Митьо Очите преместен в столична болница тази нощ

http://offnews.bg/news/n_1/n_631790.html

Димитър Желязков - Очите е транспортиран в София тази нощ. Линейката, придружена от джипове и лимузини с охраната на Митьо Очите, е потеглила от болницата в Бургас към 21.30 ч., съобщи Нова тв.  До решението за транспортирането му най-вероятно се е стигнало заради влошаването му състояние и нуждата от специфична апаратура и експертна лекарска помощ. Димитър Желязков беше прострелян в „Слънчев бряг”. 

Победителят от Брекзит е самият Путин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5608472

Победителят от Брекзит е самият ПутинЛошата новина за украинци, молдовци и грузинци е, че британският референдум твърде много ги отдалечи от входа към ЕС Към печелившите от британското решение спадат не само Найджъл Фараж и останалите евроскептици от ЕС като Геерт Вилдерс в Холандия или Марин льо Пен във Франция. Сред тях се нарежда и руският президент Владимир Путин.

Григор Димитров се класира за втория кръг на „Уимбълдън”

http://www.moreto.net/novini.php?n=324678

Григор Димитров надделя над Бьорн Франтаджело (САЩ) с 6:3, 6:4, 6:2 на старта на "Уимбълдън" и прекъсна черната си серия от 6 поредни загуби във всички турнири. Българинът, който за последно се поздрави с успех на полуфиналите на турнира в Истанбул през април месец, демонстрира силен тенис и не остави съмнение в превъзходството си над поставения под номер 112 в световната ранглиста американец.

Юнкер пред ЕП: Европа тъгува, но Великобритания трябва да напусне възможно най-бързо

http://www.mediapool.bg/yunker-pred-ep-evropa-taguva-no-velikobritaniya-tryabva-da-napusne-vazmozhno-nai-barzo-news250945.html

Великобритания трябва възможно най-бързо да задейства процедурата за напускане на Европейския съюз, а не да играе на котка и мишка и да се крие. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в силно емоционална реч пред Европейския парламент.   "Волята на избирателите е повече от ясна – те искат страната да излезе от ЕС, затова трябва да се предприемат съответните действия", заяви Юнкер.   Той призова премиера Дейвид Камерън бързо да изясни кога Великобритания възнамерява да напусне ЕС и заяви категорично, че не може да има неофициални преговори с Лондон преди официалното подаване на молба за напускане.   "Без оповестяване няма преговори. Не може хората тайно да опитват да започнат преговори. Ние сме тези, които трябва да решат какво се случва, а не само желаещите да напуснат Европейския съюз. Забраних на всички еврокомисари да водят преговори с британски представители - това е абсолютно недопустимо", допълни той.    След речта му с голямо мнозинство Европейският парламент прие резолюция, в която поиска Обединеното кралство незабавно да задейства клаузата за излизане от ЕС.   Четири дни след референдума Лондон все още не е обявил кога официално ще оповести решението си да напусне Европейския съюз и дава непрекъснати сигнали, че възнамерява да бави топката и да се опитва в дълъг процес да издейства възможно най-добри условия за себе си. В същото време в Европа тлее разделение по въпроса кога и как Великобритания трябва да напусне, като германският канцлер Ангела Меркел и във вторник потвърди позицията си, че не трябва да се бърза, но отряза очакванията на Лондон, че може да си издейства преференциални условия извън ЕС.   Вечерта във вторник лидерите на държавите членки в ЕС се събират в Брюксел на двудневна среща на върха, която ще се опита да формира обща позиция. Премиерът на Великобритания в оставка Дейвид Камерън ще участва в срещата и се очаква да запознае останалите правителствени ръководители и държавни глави с политическата обстановка в Обединеното кралство и причините, довели до победа на лагера за Брекзит.    След това разговорите за отделянето на Острова от ЕС ще продължават без присъствието на Камерън.   Преди началото на срещата във вторник председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европейският съюз е готов "още днес да започне процеса на развод с Великобритания, макар и без какъвто и да е ентусиазъм".   ЕС не може да си позволи несигурност    Жан-Клод Юнкер заяви пред евродепутатите, че ЕС не може да си позволи дълъг период на несигурност.   Според Лисабонския договор обаче Великобритания има правото сама да прецени кога да задейства процедурата по напускане, а Камерън вече заяви, че Великобритания няма намерение да действа преди октомври.   Юнкер коментира още, че не очаква "британците да изяснят положението днес или в 9 сутринта, но това трябва да стане бързо”.   "Отношенията ни трябва да бъдат поставени на нова основа и това няма да зависи от преговори при закрити врата", заяви още Юнкер.    Юнкер отхвърли слуховете, че е болен и заяви, че до "последен дъх ще се бори за обединена Европа".    Той иронизира британските евродепутати, като се обърна към тях с въпроса "Вие какво правите тук".    "В известен смисъл, наистина съм изненадан, че сте тук. Нали се борихте за напускане. Тогава какво правите тук?", заяви  Жан-Клод Юнкер и се пошегува, че британските депутати за последен път "аплодират в ЕП".      Европа тъгува    "Европа не е само празник, трябва да признаваме, когато сме тъжни. Натъжен съм от британското решение и не го крия, не съм робот. Не става дума за сантименталност, според мен Великобритания трябваше да остане с нас", заяви още Юнкер.    По думите му държавите, основали ЕС, нямат повече права от останалите в общността. "Т.н. "нови" държави в ЕС са пълноправни членове на съюза. Европейската мечта ще продължи, ще работим за нея с нова енергия", заяви председателят на ЕК.   "Във Великобритания нерядко се твърди, че не съм демократ, че съм технократ, че съм машина, робот. Изненадам съм, че аз съм готов да приема изхода от вота, а самата Великобритания не е готова да го направи", каза още той.   Фараж: Великобритания трябва да напусне бързо и миролюбиво    Лидерът на британската евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж заяви от своя страна, че иска страната му да е добър приятел и търговски партньор с останалите държави от ЕС, след като Великобритания напусне блока, предаде Ройтерс   "Спечелихме войната. Сега трябва да спечелим мира. Искаме да сме добри приятели, добри съседи, добри търговски партньори", каза Фараж.   Той отбеляза, че Великобритания трябва да напусне ЕС възможно най-скоро, но че процесът трябва да протече миролюбиво. Той добави, че поради размерите на икономиката си и близките си връзки с останалата част от ЕС Великобритания трябва да получи добра сделка.   "Ние сме най-големите търговски партньори на еврозоната. Можем да получим много по-добра сделка от Норвегия", заяви Фараж.   Фараж призова за бързо подаване на заявление по чл. 50, но и за запазване на икономическите връзки между Лондон и Общността. По неговите думи ако икономическите отношения на Острова с ЕС бъдат нарушени, от това ще пострада повече Европа, а в обратен случай британците ще бъдат "най-добрите приятели на ЕС на света".   "Дойдох тук преди 17 години и заявих, че искам да поведа кампания за напускане на ЕС. Смяхте ми се, а сега не се смеете. Основната причина за британското решение е това, че налагате на всички политически съюз", заяви Фараж.    Той обаче бе освиркан от евродепутатите, като част от него го нарекоха и лъжец заради твърденията му по време на кампанията.    Ги Верхофстат (АЛДЕ) сравни кампанията на Фараж с нацистка пропаганда.    "Кампанията бе шокираща, а не решението от референдума. Несигурността трябва да бъде пресечена възможно най-скоро. Сега не ни трябва въображение, а памет, за да се върнем към идеите на основателите на ЕС", заяви Верхофстат.   Меркел: Лондон няма да може да избира     Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви от своя страна пред Бундестага, че Германия е твърдо решена да работи за укрепване на ЕС и да запази близките отношения с Великобритания след референдума в Обединеното кралство.   "Разбираме колко важно е всички оставащи 27 страни в ЕС да покажат, че са готови и способни да предприемат правилните стъпки напред", каза Меркел в изказването си пред германския парламент.   Тя приветства всички предложения в помощ на укрепването на ЕС, но заяви, че е изключително важно да се избягват всякакви мерки, които може да насърчат и други страни да напуснат.    Меркел също така предупреди, че Лондон не може да избира какво да запази в отношенията с ЕС при предстоящите преговори за Брекзита.   Обединеното кралство не може да очаква да има същите привилегии, каквито е имало и преди, каза германската канцлерка, цитирана от ДПА.   "Който напусне семейството, не може да очаква същите привилегии, каквито е имал преди, без да има и задължения."    Тя допълни, че достъпът на Обединеното кралство до единния пазар е свързан с приемането на правилото за свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги и така отряза очакванията на британските евроскептици Великобритания все пак да запази достъпа си до общия пазар.    Меркел заяви, че няма да има никакви обсъждания с Великобритания по рамката за напускане на ЕС, нито официални, нито неофициални, докато Лондон не задейства Член 50 - клаузата за излизане на държава членка от ЕС.   "Не трябва големите предизвикателства да остават извън вниманието ни", каза също тя преди двудневната среща на върха на съюза в Брюксел, посветена на решението за Брекзит.    Премиерът на Швеция Стефан Льовен заяви от своя страна, че излизането на страна членка от състава на ЕС не бива да остане без последици за нея, иначе все повече държави ще се насочат към напускане на Евросъюза.   "Ако една страна напусне ЕС, тази стъпка трябва да има последици. В противен случай може "да започне хаос и все повече държави да пожелаят да напуснат Евросъюза", каза той.   Според него Великобритания трябва да излезе от състава на ЕС "възможно най-скоро".    Полски резерви към френско-германския дует   Полската министър-председателка Беата Шидло коментира, че френско-германският дует не може повече да играе решаваща роля в реформите, които трябва да се извършат в Европейския съюз след Брекзита, предаде Франс прес.   "Не мисля, че френско-германският дует е в състояние да направи нещо ново за Европейския съюз", каза Шидло пред новинарската телевизия ТВП Инфо.   "Франция и Германия казват: да задълбочим интеграцията на ЕС. Но ние казваме: не, не можем да продължаваме по този път. Този Европейски съюз вече не съществува. Британците отхвърлиха тази визия за ЕС с референдума", продължи полската министър-председателка.   "Да, Европейският съюз трябва да се промени, той се нуждае от нов договор и ние ще предложим промени. Имаме нужда от нови лица, от нова визия, от нова концепция", каза Шидло, подемайки идеята за нов договор, предложена от водача на управляващата партия Право и справедливост Ярослав Качински.    "Ние сме в ситуация, в която трябва да реконструираме Европейския съюз и да вдъхнем сила на Европа. Ако страните членки оставят ЕС да се разпадне, това само ще зарадва Владимир Путин", продължи Беата Шидло.   Едно от радикалните предложения, които Полша ще представи на днешната европейска среща на върха, е главната роля в ЕС да поеме Европейският съвет.    "Главната и доминираща роля трябва сега да поеме Европейският съвет, а не Европейската комисия", заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски.

Евролидерите се събират на преговори за бъдещето на ЕС

http://www.mediapool.bg/evroliderite-se-sabirat-na-pregovori-za-badeshteto-na-es-news250945.html

Лидерите на държавите членки в ЕС се събират в Брюксел на двудневна среща на върха, която ще бъде доминирана от темата за Брекзит. Още преди провеждането на референдума, датите на срещата бяха изместени, за да не съвпадат с вота във Великобритания.  Според предварителните нагласи, преди да бъдат обявени резултатите от допитването, се очакваше лидерите да обсъждат мерки за справяне с бежанската криза, както и дали да бъдат удължени икономическите санкции срещу Русия във връзка с кризата с Украйна.  Но след обрата във Великобритания, вцентъра на преговорите ще са единството на съюза и неговото бъдеще. Преди началото на срещата Европейският парламент (ЕП) ще има извънредна двучасова сесия (11-13 часа българско време). Очаква се изказвания да направят председателят на Европейския съвет Доналд Туск, лидерът на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, както и партийни лидери, в това число водачът на британските националисти Найджъл Фараж. Премиерът на Великобритания в оставка Дейвид Камерън ще участва в срещата във вторник, като на работна вечеря около 21 часа трябва да запознае останалите правителствени ръководители и държавни глави с политическата обстановка в Обединеното кралство и причините, довели до победа на лагера за Брекзит. Разговорите за отделянето на Острова от ЕС продължават и на работна закуска в сряда, на която обаче Камерън няма да присъства. Най-належащият проблем, който стои в момента пред Лондон и Брюксел, е преодоляването на разногласията кога да бъде задействана процедурата по чл.50 от Лисабонския договор, която урежда излизането на страна членка.  Германия и Франция настояват излизането да се случи бързо и без преговори.  В същото време на този етап Лондон не показва признаци, че това ще се случи преди избирането на нов премиер, което се очаква не по-рано от септември.

Европейските лидери се събират на преговори за бъдещето на ЕС

http://www.mediapool.bg/evropeiskite-lideri-se-sabirat-na-pregovori-za-badeshteto-na-es-news250945.html

Лидерите на държавите членки в ЕС се събират в Брюксел на двудневна среща на върха, която ще бъде доминирана от темата за Брекзит. Още преди провеждането на референдума, датите на срещата бяха изместени, за да не съвпадат с вота във Великобритания.  Според предварителните нагласи, преди да бъдат обявени резултатите от допитването, се очакваше лидерите да обсъждат мерки за справяне с бежанската криза, както и дали да бъдат удължени икономическите санкции срещу Русия във връзка с кризата с Украйна.  Но след обрата във Великобритания, единството на съюза и неговото бъдеще ще са в центъра на преговорите. Преди началото на срещата Европейският парламент (ЕП) ще има извънредна двучасова сесия (11-13 часа българско време). Очаква се изказвания да направят председателят на Европейския съвет Доналд Туск, лидерът на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, както и партийни лидери, в това число водачът на британските националисти Найджъл Фараж. Премиерът на Великобритания в оставка Дейвид Камерън ще участва в срещата във вторник, като на работна вечеря около 21 часа трябва да запознае останалите правителствени ръководители и държавни глави с политическата обстановка в Обединеното кралство и причините, довели до победа на лагера за Брекзит. Разговорите за отделянето на Острова от ЕС продължават и на работна закуска в сряда, на която обаче Камерън няма да присъства. Най-належащият проблем, който стои в момента пред Лондон и Брюксел, са разногласията кога да бъде задействана процедурата по чл.50 от Лисабонския договор, която урежда излизането на страна членка.  Германия и Франция настояват излизането да се случи бързо и без преговори.  В същото време на този етап Лондон не показва признаци, че това ще се случи преди избирането на нов премиер, което се очаква не по-рано от септември.

Ричард Гиър се развежда заради 33-годишната Алехандра Силва

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5608870

Ричард Гиър се развежда заради 33-годишната Алехандра СилваАмериканският актьор Ричард Гиър явно е узрял за кардинални промени в живота си. 66-годишната кинозвезда планира да се ожени за трети път и да има още деца. Заради 33-годишната си избраничка от Испания Алехандра Силва той е готов да зареже Холивуд и да се премести в Европа. Според информатори на National Enquirer,

Президентът на Аржентина се моли на Меси да остане в националния отбор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587347

Президентът на Аржентина Маурисио Макри се обади на футболиста Лионел Меси с призив да остане в състава на националния отбор на страната. По-рано аржентинската футболна легенда Диего Марадона също призова Меси да остане в националния тим. Меси се отказа от националния тим на Аржентина Нападателят на Аржентина Лионел Меси повече няма да носи фланелката на страната си. Той обяви това свое решение веднага след поражението на гаучосите от Чили след изпълнение на дузпи в ...

Кр. Вигенин: БСП ще издигне кандидат, който ще спечели президентските избори

http://www.cross.bg/horata-vigenin-velikobritaniya-1512751.html

/КРОСС/ „Веднага след приключване на общопартийното допитване за начина, по който БСП ще участва в президентските избори, започват заседания на Общинските конференции на БСП, които ще номинират кандидати за президент. Амбицията е до края на юли БСП да определи своя кандидат в президентската надпревара". Това заяви на пресконференция в Благоевград народният представител от БСП - Лява България Кристиан Вигенин."БСП ще издигне кандидат, който ще спечели президентските избори. Ние сме наясно какво очакват хората - един президент, който да стои близо до техните проблеми, да бъде социално ангажиран, да търси обединението на нацията, да има принципно отношение, а не да действа избирателно в зависимост от личния или партийни си интерес. В общи линии обратното на това, на което бяхме свидетели в последните четири години", увери Вигенин и допълни, че във вътрешнопартийното допитване ще гласува в подкрепа на участието в коалиция, но не механичният сбор от партии, а осъзнатата подкрепа на хората ще е решаваща.Вигенин коментира също референдума във Великобритания и съобщи, че следващата седмица в Париж се събират лидерите на партии от ПЕС, за да обсъдят мерките за реформи в Европейския съюз, които левицата ще предложи

Задават се вятър, дъжд и гръмотевици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587274

Във вторник ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни и временно интензивни валежи от дъжд придружени с гръмотевици и усилване на вятъра. Ще духа слаб до умерен, в Дунавската равнина и по Северното Черноморие временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 25 и 30 градуса. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и ще остане без съществена промяна. Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще духа умерен северозападен...

Отчет на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587355

Общо отчетно-изборно събрание на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори /СРХР/ ще се проведе днес в Смолян. На него ще се представи и обсъди отчет за дейността на сдружението през последните години, ще се изберат новите му ръководни органи и ще се набележат задачите пред тях за настоящата година, съобщи председателят на УС на СРХР Георги Пампоров. На форума ще бъде представена и информация от представители на ЕВН–Пловдив за либерализацията на енергийния пазар, възможностите за сключване на колективен трудов договор за постигане на по-нис...

Концесията на „Лудогорец Арена“ - №20 в дневния ред на юнската сесия на Общинския съвет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587346

Гореща сесия и заради времето, и заради темите чака общинските съветници в Разград днес. Те имат да обсъдят общо 23 докладни, от които поне 3 вече са влизали на предишни сесии и са отложени или отхвърлени по различни причини. С най-голямо обществено внимание се чака докладна №20 – концесията на стадион „Лудогорец Арена“. Ще припомним, че през февруари и март първият вариант за докладната за концесията предизвика влошаване на отношенията между местната управа и футболния клуб „Лудогорец“. Част от съветниците предложиха промени в предложението, н...

Преглед на варненския печат - 28 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=324682

„Димитър Карбов: В заключителната фаза сме на строежа на стадион „Варна”, е заглавие от първа страница в днешния брой на варненския ежедневник „Черно море”. На брифинг Димитър Карбов – представител на общината в Общото събрание на акционерите в “Спортен комплекс Варна” АД представи доклада за текущото състояние в дружеството и перспективите за завършването на стадион “Варна”.

Вижте къде няма да има вода

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587345

Част от кв."Аспарухово" - около улиците "Народни будители", "Костур", "Маркови кули" и  "Кирил и Методий", ще остане без вода до около 15:00 часа. Спирането се налага заради ремонт на водопроводи, съобщават от ВиК-Варна....

СК "Торнадо" с отличия от международния турнир "Купа Каварна"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587348

С четири трети места се завърна хасковският СК „Торнадо” от ХІІ Международен турнир „Купа Каварна 2016”.  С бронзови отличия са Вяра Атанасова- индивидуално ката момичета 9-10 г.,  Владимир Петров- индивидуално ката момчета 9-10 г., Петър Димитров- индивидуално кумите момчета 11-12 г. до 35 кг и Станчо Станчев- индивидуално кумите мъже опен категория. В турнира участваха 180 състезатели от 17 клуба в  България и Турция. Преди това в Каварна СК „Торнадо” участва и в 3-дневен лагер-семинар в Каварна със световната шампионка и шампионка от Европей...

Различни версии за нападението с нож край 23 СОУ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5608837

Ден след инцидентът, при който десетокласник прободе с нож свой съученик заради момиче, учениците на столичното 23 СОУ и ръководството на школото имат различни версии за случилото се. Към момента, раната в крака на Димитър не е сериозна, съобщи БТВ.
"Охраната реагира под абсолютно всякаква критика – той просто стоеше отстрани и гледаше със
Ден след инцидентът, при който десетокласник прободе с нож свой съученик заради момиче, учениците на столичното 23 СОУ и ръководството на школото имат различни версии за случилото се. Към момента, раната в крака на Димитър не е сериозна, съобщи БТВ. "Охраната реагира под абсолютно всякаква критика – той просто стоеше отстрани и гледаше със

„Взгляд“: Турция се помири с Израел напук на Русия

http://www.cross.bg/izrael-tyrtziya-rysiya-1512731.html

/КРОСС/ Турция и Израел подписаха споразумение за нормализиране на отношенията след шестгодишен разрив. Възстановяването на съюза е изгодно и за двете страни, като всяка от тях преследва свои стратегически цели и интереси: Израел засилва влиянието си в мюсюлманския свят, а Турция отново показва мускули на Русия, пише „Взгляд“ в анализ по темата, предаде “Руски дневник”. По-рано през деня турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че Турция и Израел са постигнали договореност за нормализиране на отношенията си. По думите му „споразумението е парафирано и ще бъде подписано във вторник (28 юни)“. Израел е информирал Русия, САЩ и съседите си за подготвяното споразумение, съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от изданието. „Разговарях с лидерите на Русия, Египет, Йордания, Гърция и, разбира се, САЩ. Информирал съм ги за всяка крачка, предшестваща подписването на споразумението, заяви Нетаняху в Рим. Според него договорът ще даде възможност на Израел да доставя природен газ на европейския пазар през Турция. За Анкара газовото партньорство с Израел е особено важно след охлаждането на отношенията с Русия, отбелязва „Взгляд“ Връзките между някогашните близки съюзници Турция и Израел рязко се влошиха през 2010 г

Пиронкова излиза за реванш срещу Бенчич на "Уимбълдън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/28/2785300_pironkova_izliza_za_revansh_sreshtu_benchich_na/?ref=rss


Цветана Пиронкова започва днес участие в своя любим турнир - "Уимбълдън".

Единствената българка в основната схема при жените имаше тежък жребий и ще се изправи в първия кръг срещу поставената под №7 Белинда Бенчич от Швейцария.

През 2015 г. двете отново бяха съпернички на старта, а правещата чудесен сезон на трева Бенчич спечели с 3:6, 6:1, 6:3 и впоследствие стигна до осминафиналите на турнира.

Това беше първият мач помежду им, а вторият отново беше спечелен от...

Кметовете на Хасково и Харманли на работно посещение в Брюксел

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587344

Градовете са движеща сила на растежа в Европа, но са изправени пред различни предизвикателства. Такива са например социалното изключване, замърсяването на въздуха и безработицата. Решението на тези проблеми трябва да бъде намерено на регионално, национално и европейско ниво. Пактът от Амстердам от 30 май 2016 г., създал Програмата за градовете на ЕС, поставя въпросите на градоустройството на дневен ред. Негова цел е градовете ни да имат по-добро управление, финансиране и достъп до знание и информация. Радвам се, че България е поела правилната п...

Германски правозащитници искат съд за Ердоган и Давутоглу

https://www.24chasa.bg/novini/article/5608857

Германски правозащитници искат съд за Ердоган и ДавутоглуМеждународната организация за права и демокрация /MAF-DAD/ внесе иск във федералната прокуратура в Карлсруе срещу турския президент Реджеп Ердоган и бившия премиер Ахмед Давутоглу с доказателства за извършените от тях военни престъпления. В днешната си публикация в. „Джумхуриет“ подробно посочва имената на десетките подписали се под изложението в

Орешарски: Брекзит ще ни лиши от пари, а ние сме в дългова спирала

http://offnews.bg/news/n_1/n_631789.html

Няма нито една положителна новина от брекзита. Той ще доведе до негативни ефекти както за Европейския съюз и за самите британски граждани, така и за нас. Това каза бившият премиер Пламен Орешарски по bTV. Той посочи, че хората на Острова, в това число и българите, вече усещат ефекта от референдума – заради срива лирата те вече получават реално по-малки заплати.   По всичко изглежда, че ЕС ще има проблем с бюджетирането, тъй като Великобритания е четвъртият по големина донор. Страхувам се, че ще трябва да се въвеждат рестрикции в бюджета на ЕС, другата алтернатива – останалите членки да довнасят пари, ми се струва по-нереалистична и би довела до нова вълна на евроскептицизъм, посочи Орешарски.  Най-реалистичният вариант е да получим по-малко пари. Другият вариант е да плащаме повече, но и двете възможности не са добри. В последните години българската икономика се утвърди като силно зависима от еврофондовете, така че всяко намаление ще ѝ се отрази неблагоприятно, посочи той.  Ние сме в началото на дългова спирала. Нашият дълг е нисък в сравнение другите страни от ЕС, но за кратко време нарасна от 14% от БВП до 29 на сто, припомни Орешарски.  На въпрос дали брекзит ще се отрази на банките, той отговори, че не бива да виждаме пряка заплаха за нашите банки, но ще има разместване на пластовете и Лондон ще загуби мястото си на финансов център. По думите му би следвало България да направи необходимите мерки, за да защити интересите си, а те са свързани с хората, които работят във Великобритания, студентите, инвестициите. Не очаквам да се върнат всички българи, особено тези с по-висока квалификация. Много може би ще потърсят работа в други европейски страни, добави той.

Кери е повдигнал пред Путин въпроса с тормоза над US дипломати в Москва

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587343

Тормозът и следенето на американски дипломати в Москва са зачестили значително и държавният секретар Джон Кери лично е повдигнал проблема пред руския президент Владимир Путин и пред външния министър Сергей Лавров, заяви Държавният департамент, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес. Кери е говорил за това с Путин на 24 март, каза говорителката на Държавния департамент Елизабет Трюдо пред журналисти. "Тези случаи зачестяват и ние ги приемаме сериозно", добави тя. Путин се пошегува с Джон Кери, че ...

Започват ремонти в Борисовата градина за 1,7 млн. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269766_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B7

 Започват ремонти в Борисовата градина в София на стойност 1,7 млн. лв. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на инвестиционната програма на общината за ремонт на парковете през 2016 г., предаде агенция „Фокус”.

„През тази година ще продължим ремонта на „площадката със слончето”. Проектът предвижда изграждането на нови съоръжения за различни възрасти, с нова омекотена настилка“, каза кметът на София.

Цялата статия от Тук

Кадиров: Надявам се, че турските власти ще накажат виновните за убийството на руския пилот

http://www.cross.bg/kadirov-ryskiya-vinovnite-1512729.html

/КРОСС/ Чеченският лидер Рамзан Кадиров изрази надежда, че властите в Турция ще подведат под отговорност виновните за инцидента със сваления руски Су-24 и ще компенсират нанесените щети, предаде РИА Новости. По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган е изпратил на руския си колега Владимир Путин писмо, в което изразява съчувствие и дълбоки съболезнования на семейството на загиналия пилот на Су-24, и съобщава за готовността си за предприемането на инициатива за „облекчаване на болката и тежестта от нанесената щета“. „Надяваме се, че турската страна ще реализира заявените намерения за готовността си да разреши проблема с компенсирането на щетата и привличането към отговорност на виновните. Убеден съм, че Русия никога не си е поставяла за цел безпричинно да разваля отношенията си с Турция“, пише Кадиров на страницата си в Инстаграм. Чеченският лидер определя признаването на вината за случилото се за първа стъпка „по пътя на връщането на междудържавните връзки в нормалното им състояние“. Освен това Кадиров изрази надежда, че подобряването на отношенията между Русия и Турция ще спомогне за сближаването на позициите по въпросите за съвместната борба с тероризма.

СИРИЗА готви значителни промени в изборните правила в Гърция

http://www.investor.bg/evropa/334/a/siriza-gotvi-znachitelni-promeni-v-izbornite-pravila-v-gyrciia-219711/

Анализатори отбелязват, че плановете на управляващите са да отнемат "чиста" победа за опозицията при следващи избори

Балканските шампиони от КК"Шурикен" на семинар със световни шампиони

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587341

Владимир Назъров и Янислав Миленков от КК "Шурикев", водени от треньор Веселин Димитров са на тренировъчен лагер в Умаг, Хърватска. Лагерът предхожда и Световна Купа по карате, където ще вземат участие в дисциплините ката и кумите. Програмата включва тренировки с петима от най- добрите в карате спорта- световните шампиони по ката Рюка Осами- шито рю, Лука Валдеси - шотокан и световните шампиони по кумите Рафаел Агаев, Дъглас Брос, Давид Бенетело и Предраг Стоядинов.  ...

Британци искат да стават ирландци след Брекзит

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-brekzit/britanci-iskat-da-stavat-irlandci-sled-brekzit-6055571

Ирландия, Северна Ирландия и Шотландия прекроятват картата. Важни срещи днес - евродепутатите и лидерите на страните от ЕС обсъждат Брекзит за първи път

В. Лечева: И в сегашната ситуация е възможно кандидат на левицата да спечели президентските избори

http://www.cross.bg/lecheva-izbori-rukovodstvoto-1512750.html

/КРОСС/ БСП започна вътрешнопартийно допитване в цялата страна за участието на партията в предстоящите президентски избори. Допитването до партийните структури ще продължи до 3-ти юли, а резултатите ще бъдат оповестени на 9-ти. Този път кандидатпрезидентската двойка ще бъде излъчена не от ръководството, а от структурите на партията, отбеляза в студиото на бТВ Весела Лечева, член на НС на БСП, която припомни, че именно заради излъчването на кандидата отгоре, критики търпя както ръководството на Сергей Станишев, така и ръководството на Михаил Миков. Весела Лечева е убедена, че и в сегашната ситуация е възможно кандидат на левицата да спечели президентските избори. Личното убеждение е да бъде създадена една широка коалиция от леви партии. Компромисът при правителството на Пламен Орешарски беше, че коалицията между БСП и ДПС беше създадена без да са ясни никакви договорки между двете партии, не беше ясна програмата, по която ще се управлява. Цялата тази неяснота доведе още от началото до едно ниско доверие към този кабинет, коментира още Весела Лечева. Тя посочи, че новият председател на левицата Корнелия Нинова с първите си действия е заявявила и показала, че БСП ще се управлява по различен начин.  

Почина комедийният актьор Бъд Спенсър

http://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/pochina-komedijniiat-aktior-byd-spensyr-6055572

Италианският актьор дълги години разсмива почитателите си заедно с колегата си Терънс Хил

Докарали Митьо Очите в София в 2 през нощта (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5608848

Докарали Митьо Очите в София в 2 през нощта (Видео)Транспортираха по спешност Димитър Желязков в София. "24 часа" съобщи снощи, че местят Очите от МБАЛ "Бургас". Малко преди 2.00 ч. в полунощ Митьо Очите беше докаран в столична болница с реанимационен автомобил.   Според източници линейката, придружена от джипове и лимузини с охраната на Очите, е потеглила от болницата в Бургас към 21.30 ч.

Шофьор загина след преследване с полицията в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5608846

Мъж загина след преследване с полицията в Пловдив. Инцидентът стана тази нощ в пловдивския район „Тракия”.
Водачът не спрял при сигнал на полицаите, след което започнало преследването. Две полицейски коли със сирени подгонили нарушителя, съобщава кореспондент на "Труд".
С висока скорост на един от правите булеварди в района до училище „Черноризец
Мъж загина след преследване с полицията в Пловдив. Инцидентът стана тази нощ в пловдивския район „Тракия”. Водачът не спрял при сигнал на полицаите, след което започнало преследването. Две полицейски коли със сирени подгонили нарушителя, съобщава кореспондент на "Труд". С висока скорост на един от правите булеварди в района до училище „Черноризец

Спират тролеите в част от трасето

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587353

„Тролейбусен транспорт-Враца“ ЕООД и Община Враца уведомяват, че във връзка с извършването на ремонтни дейности по бул. „Васил Кънчов“, във вторник/28.06.16/ и сряда /29.06.16 г./, няма да се движат тролеи от бензиностанция OMV до „Химко“. От спирката на кв. „Медковец“ до „Химко“ градският транспорт ще се осъществява с автобуси.   Община Враца се извинява за причиненото неудобство. ...

Ръстът на цените на жилищата се е ускорил значително през последните месеци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269765_%D0%A0%D1%8A%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B5+%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%

 Темповете на ръст на цените на жилищата в София са се ускорили значително през последните месеци. От началото на годината досега цените отчитат увеличение колкото през цялата 2015 г., съобщи на пресконференция председателят на Управителния съвет на Националното сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ) Ирена Перфанова.

От около три години насам се наблюдава ръст на сделките на пазара не само в  София, но и в други градове на страната, основно по-големи. През последните две години ръстовете видимо се ускоряват, коментира Перфанова.

През 2015 г. например спрямо 2014 г. за София е отчетено увеличение на сделките от 17%, за Пловдив – 17,5%, а за Благоевград – 15%. За същите градове ръстът на сделките спрямо 2013 г. достига съответно 25%, 22% и 29%.

През миналата година активен пазар е имало и в градове като Плевен, Стара Загора, Велинград и т.н., показват данните на сдружението.

Цялата статия от Тук

Митьо Очите е преместен в болница в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5608847

Димитър Желязков - Очите е преместен в болница в София.
За транспортирането му съобщиха снощи от МБАЛ-Бургас.
Пациентът е преместен по изричното желание на неговите близки, подчертават от болницата. Там той прекара 20 дни в отделението по анестезиология и интензивно лечение (Реанимация).
Превеждането в друго лечебно заведение се налага поради това,
Димитър Желязков - Очите е преместен в болница в София. За транспортирането му съобщиха снощи от МБАЛ-Бургас. Пациентът е преместен по изричното желание на неговите близки, подчертават от болницата. Там той прекара 20 дни в отделението по анестезиология и интензивно лечение (Реанимация). Превеждането в друго лечебно заведение се налага поради това,

Великобритания излиза, за да остане

http://www.cross.bg/evropa-velikobritaniya-ostrova-1512749.html

/КРОСС/ Британците попариха надеждите на брюкселските бюрократи за продължаване поне още няколко години на техния управленски комфорт и административен разврат. Вкараха в сълзлива покруса политиците от т.нар. системни партии в страните от Евросъюза, тежко увредиха рахатлъка на колониалните администрации в бившите соцстрани и особено в милата ни родина. В състояние на генерализирана тревожност изпаднаха в тези страни разнообразните непеошници (членове на неправителствени организации - НПО - б.р.), грантаджии и особено соросоидните сред тях.Излизането на Великобритания от ЕС ще отдалечи Европа от англосаксонците, което означава от САЩ, заяви във „Вашингтон пост" бившият американски посланик в Русия Майкъл Макфол. Разбира се, видният ястреб от политическия истеблишмънт в САЩ лицемерно преувеличава, защото дълго ще трае това отдалечаване. Загрижени за себе си обаче, мнозинството англичани с гласуването в определена степен помагат и на другите европейци да поотхлабят поне примката около врата на ЕС. Ако брюкселската агентура на Вашингтон не успее да ги постави пред свършен факт, като ги набута в Трансатлантическото споразумение (ТПТИ) - нещо, от което бившата Британска империя хитро се изхлузва, минимизирайки евентуалните загуби при запазени възможности за измъкване на редица ползи след самостоятелни договорки.Лондон се изхлузва, тъй като Евросъюзът беше обречен да се разтури поради същността си на американски, а не европейски проект за европейците

Вноските в бюджета на ЕС може да нараснат след Брекзит, смята Пламен Орешарски

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/06/28/2785293_vnoskite_v_bjudjeta_na_es_moje_da_narasnat_sled/?ref=rss


Възможно е да се наложи страните членки да довнасят след напускането на Великобритания и преразпределянето на бюджета на Европейския съюз, прогнозира финансистът Пламен Орешарски, бивш премиер. Това по думите му може да доведе до нова вълна от евроскептицизъм.

Реалистичен вариант е да дойдат по-малко пари, другият е да плащаме повече. И двете възможности са лоши, коментира той.

Няма нито една добра новина след решението на британците да напуснат ЕС. Има негативи за тях,...

Ще има ли Exit вълна в ЕС?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269764_%D0%A9%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+Exit+%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%95%D0%A1%3F

 Франция днес няма нужда от референдум за членството си в Европейският съюз, категоричен е секретарят по европейски въпроси във френското външно министерство Арлем Дезир в интервю за TF1. За него президентските избори, които ще се проведат през май 2017 година, ще бъдат своеобразен вот за членството в общността и призова всички кандидати да заявят своята визия за бъдещето на Франция в ЕС.

Идеята за референдума за "Frexit" (излизане на Франция от ЕС) беше анонсирана от крайнодесния лидер Марин льо Пен. Тя вече заяви, че ако спечели битката за Елисейския дворец, ще насрочи допитване за членството на страната в ЕС.

Подобни настроения всъщност обхващат много държави в общността. В Словакия вече започна петиция с искане за провеждане на референдум за бъдещето на страната в общността. За да успее, петицията трябва да събере 350 хил. подписа. Населението на Словакия е 5,4 млн. души, пише Bloomberg.

Искането за референдум в Словакия е отправено от крайнодясната „Народна партия“ в страната, оглавявана от Мариан Котлеба. Партията спечели 8%, или почти 210 хил. от гласовете, на последните избори, провели се през март 2016 година.

Bloomberg цитира и проучване, провело се преди гласуването във Великобритания, което показа, че 62,1% от словаците желаят да останат част от ЕС.

Намерения за допитване до населението за членството в Евросъюза изразиха още и лидерът на Партията на свободата в Холандия Геерт Вилдерс и Матео Салвини, който е начело на „Северната лига“ в Италия.

В същото време над 3,5 млн. британци се подписаха в петиция, с която настояват за втори референдум за членството на страната в ЕС. Местните медии излъчват репортажи с хора, които съжаляват за вота си и настояват за ново допитване.

Лицата на кампанията за Brexit също обявиха, че не е нужно да се бърза с активирането на чл. 50 от Договора за ЕС, с който реално се дава началото на процедурата за напускане на страна от общността.

По-късно днес лидерите на трите най-големи европейски икономики – Германия, Франция и Италия, ще обсъдят ситуацията след вота на британците. Утре пък ще се проведе Европейски съвет, на който ще участват ръководителите на държавите от ЕС.

В петък председателят на Европейския съвет Доналд Туск изпрати покана до европейските лидери, с която зададе и дневния ред. Главната тема ще бъде Brexit, която ще бъде обсъдена първо с представителите на 28-те държави от ЕС, а след това и без присъствието на британския премиер Дейвид Камерън.

На Европейския съвет ще бъде обсъдена процедурата по разделяне на общността, а след това и бъдещето на ЕС без Великобритания.

Другите теми на двудневната среща ще бъдат посветени на миграционната вълна, насърчаването на развитието на общия пазар и общи действия на ЕС и НАТО. 

Италианският премиер: Не трябва да се губи време за излизането на Великобритания от ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=324673

Според министър-председателя на Италия Матео Ренци решението на британския народ за излизането на страната от ЕС трябва да се уважи, но в прилагането на това решение не трябва да се губи време, като едновременно с това трябва да се действа отговорно, предаде ТАСС.

Десетокласникът, ранил съученик, опитал да намушка още един

http://offnews.bg/news/n_1/n_631788.html

Кристиян, който прободе с нож свой съученик заради момиче в столичното 23 СОУ, опитал да намушка и друго момче. Раната в крака на пострадалия Димитър не е сериозна.  Версиите за инцидента на учениците и ръководството на училището са различни. „Охраната реагира под абсолютно всякаква критика – той просто стоеше отстрани и гледаше със скръстени ръце. Децата му крещяха „Звъннете на полицията!”, учителките също викаха, а той даже попита на кой телефон да се обади”, разказа Любомира от 11 клас в училището пред бТВ. По думите й Кристиян и Димитър се сбили пред очите на много ученици. Преподавателка опитала да ги разтърве, но неуспешно. След като ранил Димитър в крака, Кристиян успял да избяга към гара Подуяне. Там го догонили няколко момчета, които го съборили на земята. Опитал да намушка в корема един от тях, но не успял. „Не можем да назовем с едно изречение виновен в случая”, коментира на свой ред Лазар Додев от МОН. По думите му има разминавания между появилата се в медиите информация, казаното от учителския колектив и прегледаното до момента от камерите на 23 СОУ. „В училището е направено абсолютно всичко за сигурността - камери, видеонаблюдение, но важен е човешкият фактор”, заяви той. Директорът Нина Чанева посочи, че именно записите са показали, че инцидентът не е в рамките на училището, а освен това охранителят е задържал едно от момчетата, което се е освободило и е побегнало навън. През лятото ще се изгражда турникетна система за пропускателен режим.

Франк Реул: Интернет е ключов за хотелиерския бизнес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269763_%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BA+%D0%A0%D0%B5%D1%83%D0%BB%3A+%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82+%D0%B5+%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D

 Франк Реул е регионален мениджър за България, Румъния и Македония на Orbis Hotel Group, която е единствен лицензодател на всички марки на AccorHotels в 16 държави в Централна и Източна Европа. Investor.bg разговаря с него за предизвикателствата и възможностите в туристическия сектор днес и за плановете на групата за България в частност.

- Г-н Реул, живеем в предизвикателни времена за туристическия сектор - терористичните заплахи и съображения за сигурност променят приоритетите и предпочитанията на туристите. По какъв начин това се отразява на вашия бизнеес и на сектора като цяло?

- Вярно е, че някои страни днес са по-засегнати от проблеми със сигурността отпреди, а туристите може би са по-предпазливи при избора на дестинация, особено с цел почивка. Ако обаче разгледаме международния пазар, ще видите, че въпреки това броят на туристите продължава да расте. Според мен днес се наблюдава пренасочване между определени пазари.

- Къде стоят България и регионът в този контекст?

- България се възприема като много безопасна дестинация. Същото може да се каже и за Румъния. Поради усещането за по-нисък риск в Източна Европа делът на международните туристи с цел почивка може би ще нарасне. Това е място, което много хора все още не са открили, и в същото време то предлага много преживявания и изгодни условия. Има много възможности тук в Източна Европа.

Хотелският сектор е тясно свързан с нарастването на БВП и макроикономическата среда и може да се каже, че днес икономиката в България и в съседните страни след кризата се развива много добре. Ръстът на големите икономики в Централна и Източна Европа се очаква да бъде още по-силен с нарастване на чуждите и местните инвестиции, което ще засили търсенето в бизнеса, както и в туризма.

- Друго предизвикателство идва от т. нар. "споделена икономика". Считате ли услуги като Airbnb за важен играч на пазара и как планирате да се конкурирате успешно с тях?

- Определено това оказва влияние върху "традиционния" пазар, но е трудно да се измери. Трябва да спомена обаче, че през миналата година нашите хотели в София се представиха много добре, като повишиха резутатите си спрямо тези от предходната година.

Не би било разумно да се борим срещу споделената икономика. От една страна ние, като водещи хотелски оператори, продължаваме да развиваме марките си, предлаганите продукти и услуги, дигиталните решения, търсим иновации, добавяне на стойност, уникално преживяване и разпознаваемост от гостите.

От друга страна, стратегическият партньор на Orbis - хотелският оператор AccorHotels, обяви наскоро придобиването и инвестициите си в Oasis Collections, Squarebreak и Onefinestay с цел да прегърне новите концепции, оферти и услуги  от сферата на споделената икономика.

- Какви други предизвикателства за туристическия сектор виждате като цяло?

- Човешките ресурси. Поради тази причина имаме добри програми за развитие и обучение, местим хората между хотелите и държавите - защото трябва да сме най-добрите.

Клиентите днес искат по-индивидуален подход. Това е нашето предизвикателство - да направим престоя на всеки гост уникален. Затова и инвестираме много в обучения. Много е важно всеки служител в хотела да е напълно обучен и да осигури добро преживяване на всеки гост.

За България в частност един от ключовите въпроси също е намирането на добри служители и обучението им.

- Много хотели и курорти в България се оплакват от недостиг на квалифицирани служители - как се справяте с тези проблеми? Каква е ситуацията в България в сравнение с други страни в региона?

- Ситуацията в региона е общо взето еднаква. Трябва да обучаваме хората и да им дадем възможност да растат в рамките на компанията. С тази цел ние имаме програми за кариерно развитие в компанията, в които служителите могат лесно да се включат и да се развиват, дори в различни страни.

- Имате два хотела в София (един с марката Novotel и един Ibis). Как се развива Ibis, който отвори преди две години?

- Той е много нишов и зависи изцяло от летището. Хотелът има собствена ниша - пътуващите хора, хора, които работят на летището, пилоти и пр. Расте много добре.

- Orbis планира и нов хотел в София (който ще комбинира марките Novotel и Ibis) и имаинтерес и към големите градове извън столицата - бихте ли предоставили малко повече информация за тези планове?

- Да, подписахме договор за нов хотел в центъра на София. Той ще се намира в началото на бул. "Тодор Александров" на отлична централна локация. Очакваме да отвори през първото тримесечие на 2018 г.

Предвиждаме и други проекти в София, а също и извън нея в градове като Пловдив и Бургас.

- Българските власти и експерти от сектора очакват ръст на броя туристите в България, защото се счита за по-безопасна лятна дестинация в сравнение със страни като Турция и Египет. Бихте ли инвестирали в някой от черноморските или зимните курорти у нас и къде?

- Основният ни бизнес са градските хотели в големите бизнес и туристически дестинации, на втори етап бихме могли да разгледаме и курортите. Намерението ни е да развием мрежата си от хотели основно чрез партньорства с франчайзинг и договори за управление и да станем пазарни лидери в България. След като новите проекти бъдат потвърдени, ще съобщим за тях.

- Бихте ли направили сравнение между България и останалите страни в региона по отношение на хотелска заетост, цени, приходи от налична стая, качество на услугите и пр.?

- Представянето на различните пазари се различава на базата на пазарни специфики, зрялост на пазара, размер на хотелската мрежа и пр.

Първият ни Novotel в София се представя много добре по отношение на разпознаваемост, имидж и оперативни маржове. Това е истински успех, който постигнахме след над три години от отварянето на хотела. Хотелът взе справедлив дял от пазара по-бързо от планираното и миналата година се представи с 30% по-успешно от средното ниво за 5-звездните и 4-звездните брандирани хотели в София по отношение на заетостта.

- Колко важен е интернет за продажбите ви - какъв дял от резервациите се правят онлайн и как очаквате да нарасне?

- Интернет и свързаността са ключови за хотелиерския бизнес, като генерират важна част от бизнеса.

Днес едно от най-големите предизвикателства, пред които сме изправени, е дигитализацията. Партньорът на Orbis - AccorHotels, има глобален план и решения за дигиталните предизвикателства, който въвеждаме и в Източна Европа.

AccorHotels има мощни инструменти, като онлайн платформа за резервации (която генерира по 1 резервация на всеки 2 секунди), едно общо мобилно приложение за резервация във всички хотели в света и програма за лояност Le Club AccorHotels, която има над 24 млн. членове.

- Какви са специфичните рискове и предизвикателства, които срещате в България като цяло?

- Опитната работна ръка определено е предизвикателство. Тя обаче е предизвикателство и в другите държави в Източна Европа.

Няма специфичен за България риск. Това, от което се нуждаем, е политическа стабилност и конкурентна икономическа среда. По време на форума Hotel & Tourism Investment Forum срещнахме министъра на туризма на България, което е важно. Събития като това също са важни.

Най-добре е когато се вижда, че общата икономика е здрава, както е в България.

Русия забрани отглеждането на ГМО продукти

https://www.actualno.com/europe/rusija-zabrani-otglejdaneto-na-gmo-produkti-news_547584.html

Отглеждането и разпространяване на генно-модифицирани животни бе забранено на трето, последно четене от руските депутати, съобщи ТАСС. При това правителството има право да забрани вноса в Русия на ГМО продукция, ако бъде установено нейното вредно въздействие върху човека и околната среда. Приетият закон предвижда административна отговорност за използването на ГМО организми в „нарушение на разрешения начин и условия на ползване“. За подобно нарушение длъжностните лица ще бъдат санкц

На Острова върви петиция за нов мач Англия - Исландия

https://www.actualno.com/football/na-ostrova-vyrvi-peticija-za-nov-mach-anglija---islandija-news_547582.html

Английски футболни фенове стартираха онлайн петиция, настояваща за нов мач срещу Исландия, след като английският тим загуби с 2:1 осминафинала на Евро 2016 г.Петицията вече е подписана от 200 000 английски фенове, които се тревожат как ще изглежда Европейското първенство без Англия."Случва се Англия да прави глупости на терена и извън него. Но смятаме, че е по-добре, ако на Англия й се даде втори шанс. Какво е едно първенство без Англия?", смята футболният фен Дъг Уели.Исландците обаче не прегръ

Бърза крем супа от чушки

https://www.actualno.com/recipes/byrza-krem-supa-ot-chushki--news_547585.html

Необходими продукти: 1 кг червени чушки 4-5 средно големи картофа 200 мл готварска сметана 100 г фета сирене 1 скилидка чесън 30 г джинджифил няколко стръка пресен розмарин вода 50 г масло 2 с.л. зехтин сол, черен пипер   За крутоните: 5-6 филии хляб разтопено масло или зехтин сол, черен пипер розмарин   Начин на приготвяне: Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. След това ги оставете в съд със студена вода. Махнете дръжките на чушките и ги почистете от семкит

Brexit отприщи вълна от англичани, искащи ирландски паспорти

https://www.actualno.com/europe/brexit-otprishti-vylna-ot-anglichani-iskashti-irlandski-pasporti-news_547586.html

Британци, желаещи да запазят европейското си гражданство, засипаха посолството на Ирландия в Лондон и пощенските офиси в Северна Ирландия с въпроси как да се сдобият с ирландски паспорт и с искания за формуляри за паспорт, предаде Ройтерс, като цитира ирландското външно министерство. Формулярите, налични в пощите, се изчерпаха, а в посолството бяха получени над 4000 запитвания за паспорт, в сравнение с обичайните по около 200 на ден, съобщава дипломатически източник, цитиран от медията.&n

Откриват Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/otkrivat-festivala-na-pjasychnite-skulpturi-v-burgas--news_547590.html

Деветото издание на впечатляващия бургаски Фестивал на пясъчните скулптури ще бъде открито в 18.00 часа на 1 юли - петък. Тогава всеки може да го разгледа безплатно. За доброто настроение на публиката по време на откриването ще се погрижат момчетата от група "Уикеда". Темата на фестивала тази година е "Кино герои". Тя вдъхнови 20 творци от 9 държави да изваят от пясък някои от най-популярните и любими персонажи от големия екран. Сред тях са Батман, Тарзан, костенурките нинджа, пингвините от Ма

Две дупнишки училища с отлично представяне на конкурса „Куба - далечна и близка"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587340

Две дупнишки училища се представиха отлично на в Десетия национален конкурс „Куба - далечна и близка". Награждаването се състоя в Националния дворец на децата - гр. София. Както през всичките изминали години учениците от СОУ „Св. Паисий Хилендарски" - гр. Дупница се наредиха сред първенците. Теодора Златарска от IХ б клас получи отличие в раздел „Творби на испански език". В раздел „Поезия" втора и трета награда получиха съответно Цветина Спасова и Мария-Магдалена Стоянова от ХI б. С г...

ДАИ няма право да спира непрофесионалните водачи, няма да се бори срещу "споделените пътувания"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5608834

Предложението да се увеличат правомощията на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) да проверява автомобилите за т.нар. споделени пътувания е нелогично – нелогично е да се преследват хора, които не са си платили помежду си осигуровки, данъци и т.н., за да се придвижат например от София до Бургас. Ако единственият начин на властта да се бори със
Предложението да се увеличат правомощията на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) да проверява автомобилите за т.нар. споделени пътувания е нелогично – нелогично е да се преследват хора, които не са си платили помежду си осигуровки, данъци и т.н., за да се придвижат например от София до Бургас. Ако единственият начин на властта да се бори със

Започва записването на приетите седмокласници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587339

От днес до 30 юни 2016 г. учениците класирани на I-ви етап на класиране за прием след VII клас за учебната 2016/2017 година трябва да се запишат в училището, в което са приети или там да подадат заявление за участие във втори етап на класиране. В заявлението учениците не могат да променят и пренареждат желанията си. Във II-ри етап на класиране тези ученици се класират на мястото си от I-ви етап или по по-предно свое желание. Некласираните на I-ви етап ученици не подават заявление за II-ри етап на класиране, те автоматично участват в това класир...

Разминаване между свидетели и камери за нападението с нож край 23 СОУ

https://www.24chasa.bg/novini/article/5608844

Разминаване между свидетели и камери за нападението с нож край 23 СОУДен, след като десетокласник прободе с нож свой съученик заради момиче, възпитаниците на столичното 23 СОУ и ръководството на школото имат различни версии за случилото се. Към момента добрата новина е, че раната в крака на Димитър не е сериозна, съобщи БТВ. „Охраната реагира под абсолютно всякаква критика – той просто стоеше отстрани и гледаше със

Bulgarian expert Ruslan Stefanov: Brexit sets serious political uncertainty in Europe

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269762_Bulgarian+expert+Ruslan+Stefanov%3A+Brexit+sets+serious+political+uncertainty+in+Europe

 “Brexit should not bear such a strong economic effect but it sets serious political uncertainty.”
This is what Ruslan Stefanov, senior expert with the Centre for the Study of Democracy, said commenting on the results of the UK referendum on leaving the EU, speaking for Radio FOCUS.
According to him, the markets report that the uncertainty in Europe is much bigger than the one in the UK.
“Out of the reaction of the markets and the positions of the commentators, we see that the level of uncertainty has drastically increased because no one knows what the political reactions and the effect on the national elections and the distribution of the powers will be from now on,” Mr Stefanov commented further.
He remarked that UK’s move was a precedent and it was still unclear how long the exit procedure would continue for.
According to the Bulgarian expert, it was possible to witness the domino effect in other countries under the pressure of the citizens.

Руски песни и танци и премиера на книга за таврийските българи в Дните на руската култура в Добрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587263

Концерт на Младежки фолклорен ансамбъл „Кирилица”, танцов ансамбъл „Фантазия” и фолклорен ансамбъл „Вечерка” ще се състои от 17.30 часа на откритата сцена на площад „Свобода” в Добрич. От 18.00 часа в Художествената галерия ще бъде представена книгата на бесарабския българин Василий Митков „Голготата на българите в Таврия: анатомия на репресиите (1920-те – 1940-те години)”.  Авторът е и председател на Запорожското областно общество „Българска култура". Книгата ще представи доц.д-р Александър Йорданов - политик, дипломат, публицист. Културните ...

Google увеличава резолюцията на сателитните снимки в Maps

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/06/28/2785299_google_uvelichava_rezoljuciiata_na_satelitnite_snimki/?ref=rss


Сателитните снимки в Google Maps и Google Earth вече ще са с много по-добро качество. Google съобщи, че увеличи резолюцията на изображенията и ще оптимизира тяхната обработка.

Подобренията идват от новата техника на сателита Landsat 8, който сега се използва от интернет гиганта за заснемане на планетата. Landsat 8 е в орбита от 2013 г., като използва най-новите технологии и може да прави два пъти повече снимки спрямо своя предшественик в рамките на ден, като те са с по-голяма...

Български военни участват в маневри в Украйна

http://www.cross.bg/ychastvat-manevrite-naii-golemite-1512730.html

/КРОСС/ България е сред 13-те страни, чиито военнослужещи участват в най-големите от началото на годината украинско-американски маневри. Става дума за военните учения Rapid Trident-2016, които започнаха вчера в Лвовска област и ще продължат до 8 юли. Според украинското Министерство на отбраната в маневрите участват 1800 военни, които са още от Канада, Великобритания, Литва, Турция, Румъния, Грузия, Молдова, Полша, Норвегия и Швеция. С най-големите контингенти са армейските представители на САЩ и Канада – общо над 400 души. Според американски военен целта на маневрите и отработване на „умиротворителни операции“.

Канибали

http://www.cross.bg/bryuksel-evropa-elit-1512733.html

/КРОСС/ Френско-германската инициатива за “европейска супер държава” премахва всички съмнения: през последните години ЕС се превърна в механизъм за осъществяване на неоколониални амбиции. Оказа се, че старите имперски щения на Париж и неосъществените амбиции на Третия райх са продължили да тлеят в недрата на политическите им елити. Референдумът във Великобритания само разпали опасния огън. Лондон извъртя номера, защото има свои планове в същата посока и няма намерение да дели каквото и да било със старите си исторически противници. Приказките за равнопоставеност на страните членки, за солидарност и други благи намерения са приспивни песни за будали и политически недозрели общества, изпитващи страх от собствената си свобода и независимост. Тези мъничета излъчват продажни правителства, които улесняват процеса на подчинение. Така е удобно за всеки некадърен елит. Дребните предават националния си суверенитет на по-големите и се освобождават от необходимостта да мислят и работят за собствените си държави. Процесът обаче стигна дотам, че и големите предпочетоха лесното. Те започнаха да раздават на парче общоевропейския суверенитет на още по-мощния отвъдокеански властелин. В това покровителство еврокрацията видя спасение за своето благоденствие. Достатъчно беше обаче да удари тревожният звън на лондонския Биг Бен и системата се пропука. Паника обхвана целия европейски елит – от мощния Берлин до “лоялна” и бедна София

ОИК-Хасково проверява трима кметове на села

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587342

Проверка на трима селски кметове в община Хасково по сигнал на ръководителя на „Коалиция за Хасково“ Георги Иванов започва общинската избирателна комисия. Решението е прието на заседание в късния следобед вчера. Сигналът до комисията е подаден на 24 юни и в него е посочено, че за кметовете на селата Корен, Гарваново и Малево са налице отрицателни предпоставки за заемане на изборните длъжности съгласно разпоредбите на чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА. В сигнала Георги Иванов настоява да бъдат проверени и всички останали кметове в община Хасково. След глас...

Президентът на европейската бридж лига пристига в Албена за откриването на 34-я Международен бридж фестивал

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587268

Президентът на европейската бридж лига Ив Обри и неговият заместник Йозеф Харсани от Германия пристигат в Албена и ще бъдат гости на 34-ото издание на престижния международен бридж фестивал във ваканционното селище. Турнирът стартира днес в петзвездния хотел „Фламинго Гранд“. Спортният фест ще продължи 12 дни и ще събере над 300 български бриджори и гости от 15 европейски страни,  от САЩ и Египет. Участниците ще имат възможност да се състезават заедно със завърналите се от приключилото европейско отборно първенство в Будапеща състезатели от б...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване