Американски разрушител изплаши руска фрегата

http://www.vesti.bg/sviat/amerikanski-razrushitel-izplashi-ruska-fregata-6055615

Москва: „грубо нарушение на международните правила за предотвратяване на сблъсъците в морето“

Позиция на ЕНЕРГО-ПРО Варна във връзка с твърдения на омбудсмана на Република България Мая Манолова

http://www.cross.bg/energo-pro-bulgariya-repyblika-1512869.html

/КРОСС/Във връзка с изявление на омбудсмана на Република България Мая Манолова, направени пред медиите в град Варна, ЕНЕРГО-ПРО категорично заявява, че стриктно спазва действащото законодателство на Република България и прилага законосъобразни практики, които отговарят на обществения интерес и са в услуга на клиентите. Електроразпределителните дружества губят няколко десетки милиона годишно от кражби на ток. През последните години ЕНЕРГО-ПРО успешно противодейства не само на крадците на ток, но и на една група лица, които чрез цесии, представителство на мъртъвци и други порочни схеми, се опитват да източат милиони от дружеството чрез дела за кражби на електроенергия. Готови сме да предоставим на омбудсмана подробна информация по тези случаи, за които са надлежно сезирани и компетентните органи. Като една от най-значимите компании в страната с над 1,1 милиона клиенти, хиляди доставчици и контрагенти и най-голям работодател в Североизточна България, ЕНЕРГО-ПРО е страна по хиляди съдебни спорове за милиони левове в различни съдилища, част от които на територията на град Варна. Разходите за правна защита са съобразени с обема и качеството на правната работа и материалния интерес. ЕНЕРГО-ПРО изцяло съобразява дейността си със закона, включително и при спорове чрез арбитражно производство, при наличие на договорено арбитражно споразумение

Програма на четвъртфиналите на Евро 2016

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bSve1kpATfw/

Европейското първенство по футбол 2016   премина във  фазата на четвъртфиналите. Италия победи Испания с 2:0 и на четвъртфинала ще  се изправи срещу световния шампион Германия, който имаше убедителен успех с 3:0 срещу Словакия на осминафиналите.

В другия двубой домакинът Франция ще се изправи срещу сензацията на първенството Исландия, която победи Англия с 2:1.

Дебютантът Уелс, воден от звездата си Гарет Бейл, ще срещне първата си по-сериозна трудност в лицето на Белгия. “Драконите” победиха  Северна Ирландия в британското дерби от предишната фаза, докато “червените дяволи” показаха добра  форма при най-резултатната победа на турнира – 4:0 срещу изненадата Унгария.

Последният четвъртфинал ще противопостави Полша срещу Португалия. Поляците  в първия си елиминационен мач срещу Швейцария, победиха  след дузпи.  Португалците отстраниха считания за фаворит за титлата отбор на Хърватия с гол в 117-ата минута.

Според статистиката,  най-ефективната атака от всички четвъртфиналисти има Белгия с осем гола, следвана от Германия и Уелс с по седем. Бундестимът има най-стабилната защита и вратар и до момента не е допуснал нито едно попадение във вратата си. На обратния полюс по този показател е Исландия, която е получила по един гол във всичките си четири мача до момента.

За голмайстори спорят  с по три гола  Антоан Гризман, Гарет Бейл и Алваро Мората, но испанецът няма да може да увеличи актива си, след като тимът му отпадна. Има седем футболисти с по две попадения – Кристиано Роналдо, Луиш Нани, Марио Гомес, Ромелу Лукаку, Дмитри Пайе, Якуб Блашиковски и Грациано Пеле.

Програма на четвъртфиналите:

На 30 юни 2016 г. (четвъртък) , от 22.00 ч. Полша – Португалия
На 1 юли 2016 г. (петък) 22.00 ч. Уелс – Белгия
На 2 юли 2016 г. (събота) 22.00 ч. Германия – Италия
3 юли 2016 г. (неделя) 22.00 ч. Франция – Исландия

Архимандрит Дионисий: Смъртта на дядо Кирил не бе естествена

https://www.24chasa.bg/novini/article/5610806

Архимандрит Дионисий: Смъртта на дядо Кирил не бе естественаСпомнете си при възрастта, на която беше Максим, много се говореше кой ще го наследи. Когато се проведе църковният събор, имаше доста изненади. Заместник-председател на Светия синод беше Варненският митрополит Кирил, за чиято смърт виждате, че не се говори. А кой би приел, че една такава смърт е естествена? Много моля!

Борисов: Популизъм и неверни факти обърнаха референдума срещу британците

http://offnews.bg/news/n_1/n_631854.html

Във Великобритания с доста популизъм, с доста неверни факти и подвеждане на хората за една нощ загубиха 20 пъти колкото е вноската им в ЕС за години наред – близо 200 милиарда. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов в Брюксел преди участието си в заседанието на Европейския съвет. „Популизъм с много мощна медийна подкрепа направи така, че този референдум да се обърне срещу хората – за една нощ всички в Англия обедняха, а 7 милиона работещи там изпаднаха в несигурност“, подчерта Борисов. „Това, което предложих на колегите, е да спазваме процедурите по Лисабонския договор такива, каквито са, да бъдем максимално разумни и без емоции. Това го правя преди всичко за българите, които са там, за да може да се намери някаква нормална формула. Трябва да се действа максимално бързо, защото всичко това дава несигурност, дава възможност нови популисти да се изявяват с какви ли не предложения“, каза премиерът. „С цялото си самочувствие на успяла нация ние трябва да си направим извода, че Общността трябва да се защити от такива популистки зависимости. За Великобритания път да се върне назад в Европейското първенство по футбол няма, за другото, мисля, че след като мине първоначалната емоция на всички, може да се намери добро решение. Защото Великобритания е в Европа, тя е част от нашата икономика“, допълни той. По думите му капацитетът на ЕК с добре мотивирани задачи и цели е по-голям, за да се справи в преговорите с Великобритания и добави, че Комисията и председателят й Жан-Клод Юнкер заслужават да бъдат подкрепени в този момент. Според Борисов промени в ЕС са необходими и е добре да бъде намалена бюрокрацията в Брюксел. Отговорът ни срещу популистите е да предложим политики, „трябва да кажем на хората за пет, за 10 години напред какво ще се прави, как ще се прави. Не е толкова страшно да излезеш и да кажеш проблемите – всеки ги вижда и, когато се поставят на дневен ред, се решават“, подчерта премиерът. Борисов обяви, че е изложил пред колегите си от ЕНП тезата, че двойният аршин в ЕС продължава да играе лоши шеги и даде пример с отношението към членството на България и Румъния в Шенген. „Европейският парламент казва „Да“, Европейската комисия казва „Да“, всички са съгласни, че България и Румъния са спазили всички изисквания, институциите са си казали мнението и изведнъж една държава казва „Не“ и години наред това се протака. Това дава основание на много други държави все повече да изявяват претенции и вместо да ставаме по-единни, ставаме по-разединени. Надявам се това да послужи за урок в Европа“, допълни той.

Франсоа Оланд: Европейската история на Великобритания приключи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587610

Британското правителство трябва да уважи решението на своя народ и в най-кратки срокове да подаде молба за излизане от Евросъюза. Това заяви френският президент Франсоа Оланд при пристигането си на срещата на върха на ЕС в Брюксел. „Днес е исторически ден, когато ние трябва да обявим, че една от страните в ЕС напуска общността. Народът е гласувал и в демокрациите е така - резултатите от вота трябва да се спазват. Това е историческо събитие, но също така много болезнено. За Европа историята продължава. За Великобритания нейната европейска истори...

Босненски младоженци прекъснаха сватбата си, за да гледат мач

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587619

Юни е сред най-популярните месеци за сватби в Босна и Херцеговина. За нещастие на двойка младоженци от Западна Херцеговина датата на женитбата им съвпаднала с мача между Хърватия и Португалия на осминафиналите на Европейското първенство в събота, съобщава хърватският портал Индекс.Влюбените не искали да се откажат от голямата си любов към футбола и по време на сватбеното тържество 300 гости гледали мача на голям екран. Младата двойка дори отложила първия си сватбен танц за паузата между полувремената.За съжаление, резултатът на мача не дал пово...

Анкара се отмята да плаща на Русия за сваления Су-24 (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5610724

Анкара се отмята да плаща  на Русия за сваления Су-24 (обзор)Путин звъни на Ердоган в сряда Турция е готова, ако е необходимо, да плати обезщетение на Русия заради свалянето на руския бомбардировач Су-24 на сирийско-турската граница на 24 ноември 2015 г., обяви турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Ройтерс. По-късно в парламента обаче премиерът се отрече от думите си.

Авери на Божо Кравата арестувани с хитрост (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610566

Викнали ги на следствен експеримент и им пратили маскирани ченгета
Разследват групата за рекет, трафик на хора и дрога
Седем души от групата на Божидар Кузманов, по прякор Божо Кравата, бяха задържани вчера, след като ги извикали за следствен експеримент на стрелбата по несебърския бос Митьо Очите в Слънчев бряг.
Викнали ги на следствен експеримент и им пратили маскирани ченгета Разследват групата за рекет, трафик на хора и дрога Седем души от групата на Божидар Кузманов, по прякор Божо Кравата, бяха задържани вчера, след като ги извикали за следствен експеримент на стрелбата по несебърския бос Митьо Очите в Слънчев бряг.

Спешна помощ в столицата има нужда от 100 лекари и 50 сестри

http://www.cross.bg/pomosht-ekipi-vreme-1512868.html

/КРОСС/Центърът за спешна медицинска помощ в София се нуждае от още 100 лекари и 50 сестри, за да работи нормално - заяви днес директорът на центъра д-р Георги Гелев в интервю за БНТ. Въпреки увеличението на заплатите, което е значимо, центърът не успява да привлече достатъчно кадри. И в момента дежурните екипи не достигат и се налага да се пренасочват линейки от адреси към по-спешни случаи. Според директора лятното време на отпуски ще усложни още повече графиците на спешните медици и ще забави реакцията на линейките. "45 трябва да бъдат оптималният брой екипи. Към днешно време за София работят някъде около от 17 до 20. Проблемът ще дойде само след 15-тина дена. При 7-часовият ни работен ден и настъпването на отпускарския сезон трябва да ви кажа, че екипите ще намалеят изключително много", коментира Д-р Георги Гелев, ръководител на център за спешна медицинска помощ.

„Брекзита“ прави недемократично оставането на Шотландия във Великобритания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587601

Излизането на Великобритания от ЕС при наличието на противоположно мнение на шотландското население е недопустимо от гледна точка на демокрацията. Това заяви пред шотландския парламент първият министър на Шотландия Никол Стърджън. „Ако нас ни извадят от ЕС, отчитайки резултатът от гласуването, това ще бъде против волята на нашия народ. И това е недопустимо от гледна точка на демокрацията“, подчерта ръководителката на автономното шотландско правителство. На референдума на 23 юни 51,9% от британците гласуваха за излизането на страната им от ЕС, а...

Митьо Очите е приет за лечение в болница "Софиямед"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/28/2786040_mityo_ochite_e_priet_za_lechenie_v_bolnica_sofiiamed/?ref=rss


Днес около обяд по собствено желание в болница "Софиямед" е приет за лечение Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, съобщиха от лечебното заведение. Той е постъпил от болницата по онкология в София и ще се лекува в "Софиямед" като частен пациент, се уточнява в съобщението.

"Информация за здравословното състояние на Желязков ще бъде публикувана на сайта на болницата след актуални сведения от лекуващия му лекар на по-късен етап", пише в съобщението от "Софиямед".
Митьо...

Два взрива на летище "Ататюрк" в Истанбул, има ранени*

https://www.actualno.com/balkani/dva-vzriva-na-letishte-ataturk-v-istanbul-ima-raneni-news_547754.html

Две експлозии, последвани от стрелба, са станали на международното летище "Ататюрк" в Истанбул съобщават турските медии. Според ТАСС взривът е бил на терминала за международни полети. По първоначална информация на SkyNews ранени са най-малко 40 души. Вътрешното министерство потвърди пред CNN, че са станали две експлозии и има пострадали. На мястото вече има десетки линейки, пожарна и полиция, всички входове на летището са затворени. CNN-Turk съобщава, че изстрелите са били в терминала. Споре

Свързана с властта ВЕЦ пресуши язовир заради грешна преценка на МОСВ

http://www.mediapool.bg/svarzana-s-vlastta-vets-presushi-yazovir-zaradi-greshna-pretsenka-na-mosv-news250997.html

Министерството на околната среда и водите първо разреши източването на язовир "Пчелина" за производството на ток от едноименната водноелектрическа централа (ВЕЦ), а след жалби реши да промени разрешителното за ползване на язовира, който се намира недалеч от Перник. ВЕЦ-ът е собственост на "Пауър Туенти Туенти" ООД, в която акции имат съпругът и братът на бившия зам.-министър на екологията Фатме Илияз от кабинета "Сакскобургготски". Те са купили правата за изграждането на водната централа от друга фирма, която местните хора свързват с депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. "Спазили сме всички законови изисквания и предписания на министерствата на екологията и на земеделието. Няма извършени нарушения. Дори днешната проверка не е открила такива". Това заяви Фатме Илияз пред Mediapool, чийто съпруг Айнур Гошкелов е един от собствениците на "Пауър Туенти Туенти". "Предстои да бъдат предприети необходимите законосъобразни действия за изменение на издаденото разрешително, както и  допълнителни ограничителни условия на водовземането в периода  на маловодие с цел гарантиране опазването на водния обект и екосистемите в района", се казва в съобщението на Министерството на околната среда и водите.   Жалбите Намесата на екоминистерството и поправката на грешката идва чак след призива на олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова, чийто съпруг Свилен Нейков беше министър на спорта в първото правителство на ГЕРБ. "Гледката на язовира е плачевна, водата с всеки изминал ден си заминава. Природата умира. Каквото и да пишем, един прекрасен язовир с история ще изчезне и никой няма да е виновен... Никой не мисли за бъдещето. Важното е, че някой е видял кратка перспектива за своя лична полза, без да оцени загубите на хиляди хора типично по български. Мен лично много ме боли, защото това беше язовир, пряко свързан с моята спортна кариера и на него съм тренирала 25 години и ми е помогнал да печеля своите медали за България, а днес направо ми се плаче от гледката за перспективата на язовира... Надявам се някой да обърне внимание и да си поправи грешката". Това написа Румяна Нейкова във "Фейсбук". Преди това жителите на околните села и кмета на община Ковачевци Васил Станимиров сигнализират екоминистерството за проблема и молят за "спешна заповед за спиране на източването на язовир "Пчелина". Как се стига до тук През юни брегът на язовира постепенно започва да се оголва. Нивото на водата спада рязко. Рибата започва да измира. Оказва се, че МОСВ позволява на ВЕЦ "Пчелина" да ползва 20 млн. кубика вода при обем на язовира от 54.2 млн. кубика. След източването за юни обемът на язовира ще бъде 34.2 млн. кубика, без да се смята колко ще влязат от реките Струма и Светля, и от дъждове, които са основен източник на вода за съоръжението. Водата в съоръжението не трябва да пада под 20 млн. кубика. Годишният лимит на водоползване на ВЕЦ-а е 182.380 млн. кубични метра, разрешени му от МОСВ. Режимът на ползване е 24 часа, а срокът на разрешителното изтича на 15 януари 2017 г., според регистъра на издадените разрешителни за водовземане от повърхностни води на Басейнова дирекция - Благоевград. Промяна на разрешителното Басейнова дирекция "Западнобеломорски район",  Регионалната  инспекция по околна среда и води в Перник и "Напоителни системи" ЕАД правят проверка на язовир "Пчелина" на 28 юни. Това става след постъпил сигнал на "зеления телефон" в министерството за ползване на големи водни количества от язовир "Пчелина" и  жалба от жители и собственици на имоти и туристи в района на язовира, се казва в съобщението на МОСВ. Проверката не открива нарушения, а само "констатира намаляване на нивото в язовира". МОСВ обаче разпорежда незабавно спиране  на водовземането от язовир "Пчелина" с цел производство на електроенергия  от  ВЕЦ "Пчелина".

Холандският парламент отхвърли инициатива за референдум за членство в ЕС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587616

Холандският парламент отхвърли с голямо мнозинство инициатива за референдум за членството на Холандия в ЕС, предаде ДПА.Предложението беше внесено от лидера на дясната популистка Партия на свободата Герт Вилдерс, който обеща референдум по въпроса, ако бъде избран.Вилдерс призова правителството в най-скоро време да свика плебисцит за евентуален "Некзит" (излизане на Холандия от ЕС). В сегашната юридическа ситуация обаче организирането на референдум за членството на страната не е възможно. Междувременно при пристигането си в Брюксел премиерът на ...

Временно задържане на турски гражданин, издирван за терористична дейност

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VQe5EJDDzPo/

Турският гражданин Микаил  Алмис, който беше задържан на летище Бургас на 17 юни,  ще остане под стража за 25 дни, докато Р.Турция предостави доказателства в подкрепа на заповедта за екстрадиция. Това стана ясно след днешното заседание в Апелативен съд- Бургас.

Въззивният състав потвърди определението на Окръжен съд- Бургас спрямо издирвания с червена бюлетина на Интерпол Алмис.

Мъжът е търсен от турските съдебни власти,  за да бъде разследван за участие във въоръжено нападение на турски села през 1995 г., като член на забранената в Р. Турция Кюрдска работническа партия ПКК.

По време на съдебното заседание стана ясно, че Алмис  живее от 1996 г. във Франция , първоначално е бил със статут на политически бежанец, а от 2007 г.  има и френско гражданство. Собственик е на имот във Франция и има постоянна работа. В страната ни е пристигнал по време на отпуската си.

Адвокатът на Микаил Алмис предостави удостоверение, издадено на клиента му за достъп до пистите на френското летище Орли в подкрепа на защитната  теза, че не е налице необходимост от задържане под стража. Защитата се позова на правото на ЕС и поради обстоятелството, че задържаният е френски граждани пледира за мярка „подписка“, която да бъде изпълнена на територията на Франция.

Прокурорът настоя за потвърждаване временното задържане на Алмис, като поиска удължаване срока от 25 на 40 дни. Държавният обвинител посочи и получено писмо от турските власти, които искали  повече време, за да предоставят доказателства в подкрепа на заповедта за екстрадиция.

С определение днес въззивната инстанция отхвърли жалбата на задържания и протеста на прокуратурата. Според съдебния състав налице е реална опасност от укриване.  Престъплението, за което е издирван Алмис, се наказва с доживотен затвор в Турция и  по  българския НК. Тежестта на наказанието е предпоставка за опит за избягване на наказателно преследване. Това е достатъчно обстоятелство за потвърждаване временната мярка за неотклонение, смятат апелативните магистрати.

Турската държава издирва Алмис не само за принадлежност към ПКК, но и за конкретни терористични действия на посочени места и дати. Съдът се позова и на актуализирания през 2015 г. списък  на Съвета на ЕС на организациите, извършващи терористична дейност, към които е причислена и  ПКК.

Искането на прокуратурата за удължаване на задържането от 25 на 40 дни е неоснователно. Според двустранния  договор за правна помощ  между България и Турция, подписан преди 40 години, срокът за тази мярка на процесуална принуда е 18 дни, което е по-кратък период от посочения в определението на ОС-Бургас.

Предвид съвременните комуникационни връзки и развитието на информационните технологии и при положени усилия от страна на Р.Турция  е възможно необходимите документи да бъдат предоставени в срок от 25 дни, е категоричен въззивният състав.

Постановеният съдебен акт е окончателен, съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд- Бургас

Мъри и Серена Уилямс тръгнаха с бързи победи на "Уимбълдън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/28/2786026_muri_i_serena_uiliams_trugnaha_s_burzi_pobedi_na/?ref=rss


Анди Мъри, Стан Вавринка и шампионката Серена Уилямс започнаха с победи участието си в "Уимбълдън". От тримата единствено швейцарецът загуби сет в първия си мач в надпреварата.

Мъри не остави никакви възможности пред Лиъм Броуди в британския дуел от първия кръг. Шотландецът, който е втори в схемата, се наложи с 6:2, 6:3, 6:4 само за 1.45 часа.

Мъри изигра мача силно и направи достатъчно, за да не хаби излишни усилия. Той печелеше много убедително сервис-геймовете си, като...

Виж видео от престрелката между полицията и обирджиите на заложната къща

https://www.24chasa.bg/novini/article/5610760

Виж видео от престрелката между полицията и обирджиите на заложната къщаВъв фейсбук се появи видео от престрелката между полицията и двама въоръжени обирджии на столичния булевард „Възкресение” в ж.к. „Разсадника“. В района е имало много хора по това време. Минути по-рано двама обраха заложна къща на бул. „Ломско шосе“ в ж.к. „Надежда“. Те са нахлули в обекта маскирани и въоръжени.

Среща между външните министри на Русия и Турция вероятно ще се проведе в Сочи

http://www.cross.bg/chavyshogly-ministur-kolega-1512867.html

/КРОС/Турският външен министър Мевлют Чавушоглу ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров в Сочи, пишат ТАСС.По-рано се появи информация, че Чавушоглу ще вземе участие в заседанието на Съвета на външните министри на страните-членки на Организацията по черноморско икономическо сътрудничество, която ще се проведе в Сочи на 1 юли.Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова съобщи на брифинг, че въпросът за срещата на руския министър с неговия турски колега се „разработва".В понеделник турският президент Реджеп Ердоган се извини на президента на Русия Владимир Путин за сваления през ноември 2015 г. руски самолет.

Прекратиха дело срещу граничар, прострелял мигрант (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610696

Граничният полицай, който застреля афганистанец, няма да бъде изправен на съд и досъдебното производство по случая е прекратено, съобщиха от бургаската окръжна прокуратура.
Екшънът се разигра на 15 октомври миналата година под мост в град Средец.
Тогава петдесет и един афганистанци и четирима иракчани били засечени до моста „Рибарска среща“.
Граничният полицай, който застреля афганистанец, няма да бъде изправен на съд и досъдебното производство по случая е прекратено, съобщиха от бургаската окръжна прокуратура. Екшънът се разигра на 15 октомври миналата година под мост в град Средец. Тогава петдесет и един афганистанци и четирима иракчани били засечени до моста „Рибарска среща“.

Eлена Маркова - дамата под чадър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610553

Протеже на Радан Кънев и кръга „Капитал“ управлява Агенцията по вписванията в конфликт на интереси

До края на настоящата парламентарна сесия се очаква Народното събрание да приеме на второ четене измененията в Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ). Основното в него е промяната на регистрационния режим на неправителствените
Протеже на Радан Кънев и кръга „Капитал“ управлява Агенцията по вписванията в конфликт на интереси До края на настоящата парламентарна сесия се очаква Народното събрание да приеме на второ четене измененията в Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ). Основното в него е промяната на регистрационния режим на неправителствените

Британският социален министър се включи в надпреварата за лидер на консерваторите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587614

Британският министър на труда и социалната политика Стивън Краб ще се кандидатира за поста лидер на Консервативната партия след оставката на премиера Дейвид Камерън, съобщава в. „Индипендънт“. Кандидатурата на 43-годишният министър стана ясна след изпратен имейл до депутатите на торите, подписан от трима негови поддръжници – депутатите Саймън Хоари, Мариа Каулфилд и Крейг Уилямс. Камерън ще се оттегли от поста премиер на Великобритания (ВИДЕО) Въпреки съобщеният...

Цитат на деня: С референдум проблеми не се решават

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/28/2786037_citat_na_denia_s_referendum_problemi_ne_se_reshavat/?ref=rss


"Разбира се, че хората трябва да могат да изразят мнението си. Но нека сме наясно – референдум не е начинът за уреждане на проблеми."

Това заяви днес пред френския парламент премирът Манюел Валс, цитиран от "Ройтерс".

Така той отговори на призивите от последните дни на лидера на крайната десница Марин льо Пен и във Франция и други страни от ЕС да се проведат референдуми като този във Великобритания от 23 юни.

Гласуването за Брекзит демонстрира дълбокото...

Американски кораб стресна руска фрегата

https://www.24chasa.bg/novini/article/5610756

Американски кораб стресна руска фрегатаАмерикански разрушител се е приближил опасно близо до руски боен кораб в Средиземно море, съобщиха от ТАСС. Инцидентът станал на 17 юни. Москва обвинява САЩ, че са нарушили международни правила и двустранни споразумения. Американският военен кораб “Грейвли” пресякъл пътя на руската фрегата “Ярослав Мъдри” на опасна дистанция от 180 м.

"Фолксваген" ще изплати 15 млрд. долара компенсации, заради скандала с емисиите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610744

Немската компания „Фолксваген“ изплати съдебни искове на стойност 15 млрд. долара, свързани със скандала за подправяне на данните за емисиите на своите автомобили от септември 2015 г., съобщава Voice of America.
Споразумението обявено във вторник от окръжния съд в Сан Франциско, включва над 10 млрд. долара за изкупуване на 475 хил.
Немската компания „Фолксваген“ изплати съдебни искове на стойност 15 млрд. долара, свързани със скандала за подправяне на данните за емисиите на своите автомобили от септември 2015 г., съобщава Voice of America. Споразумението обявено във вторник от окръжния съд в Сан Франциско, включва над 10 млрд. долара за изкупуване на 475 хил.

Е.Л. Джеймс спечелила 69 млн. долара с поредицата "50 нюанса..."

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587612

Авторката на популярната книга "50 нюанса сиво" Е.Л. Джеймс притежава общо 69 млн. долара от книгите и филмите върху поредицата си. Според британското издание „Дейли Мирър“ компанията на писателката „Fifty Shades Limited“ е спечелила 40 млн. долара само през изминалата година, след като е успяла да продаде правата за книгите си. Критиците "разкъсаха" новия роман от поредицата "50 нюанса сиво" Поредицата за любовната история между Анастейш...

Митьо Очите постъпил за лечение в "София мед" като частен пациент

http://www.mediapool.bg/mityo-ochite-postapil-za-lechenie-v-sofiya-med-kato-chasten-patsient-news250996.html

Простреляният в Слънчев бряг преди около три седмици Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, е постъпил във вторник по обяд за лечение като частен пациент в университетската болница "Софиямед", потвърдиха от здравното заведение след редица информации за приемането там на считания за наркобос Желязков. Той е влязъл по собствено желание в "Софиямед", където е постъпил след лечение в специализираната болница по онколечение в София. От болницата обясниха, че информация за здравословното състояние на Желязков ще бъде публикувана след актуални сведения от лекуващия му лекар на по-късен етап. Митьо Очите бе прострелян с три куршума  в областта на корема, пикочния мехур и единия крак на 8 юни вечерта през заведение в Слънчев бряг в инцидент, описан първоначално от главния секретар на МВР Георги Костов като "битов", но после оправдава тази своя квалификация с натрупана "умора". Премиерът Бойко Борисов пък обясни, че ставало дума за "махленска свада" за паркомясто, но главният прокурор Сотир Цацаров е на мнение, че стрелбата е резултат от "спор за територия, която е източник на доходи от престъпна дейност".

До края на "Троновете" остават 13 епизода, но защо?

http://offnews.bg/news/n_1/n_631851.html

Сценаристите на "Игра на тронове" - Дейвид Бениоф и Д.Б. Вайлс, заявиха в интервю пред сп. "Дедлайн", че до края на сериала остават 13 епизода, 7 за 7-и сезон и 6 за 8-и сезон. Досега всеки един от сезоните имаше по 10 епизода, всеки от които с бюджет от 10 милиона долара. "Говорим за още два сезона. Още в началото си мислехме за нещо от сорта на 70-75 серии, като сега сме се спрели на 73", каза Бениоф, обяснявайки, че се страхуват да не проточат твърде много историята и да писне на публиката. "Наясно сме с края от известно време и вървим към него. Денерис се връща към Вестерос, Джон е крал на Севера, Церсей седи на Железния трон, а знаем, че Кралят на нощта е някъде там, очаквайки всички тях. Всички пешки са на полето", допълва той. Бившият програмен директор на HBO, Майкъл Ломбардо, по-рано тази година обаче заяви, че се надява сценаристите да решат да продължат сериала по-дълго време: "Като телевизионер, като фен аз искам да снимат сериала още 6 години, а не 2. Наистина. Оптимист съм и вярвам, че ще измислим нещо", пише "Индепендънт". Оптимизмът на Ломбардо обаче не е много обоснован, имайки предвид, че Бениоф и Вайс продължават да настояват, че остават още два сезона и край. "Искахме да направим една огромна история, която да не разтягаме с още 10 часа ненужни снимки само защото хората искат още от нея. Искахме да снимаме сериал, който ако се гледа от край до край да има смисъл", смята Бениоф. Джордж Мартин обаче, авторът на "Песен за огън и лед", по която сага се снима поредицата, заяви преди време, че е отворен за още сериали по света на Вестерос . Той изтъкна, че има други книги, които разказват различни истории от същата вселена, които, ако HBO желае, може да заснемат. Засега обаче все още няма коментари в тази насока от телевизията. Ако популярността на "Игра на тронове" обаче не спадне в следващите две години, може би наистина ще видим продължение.

Даниел Вълчев: Допуснахме образованието да се провинциализира

http://www.cross.bg/obrazovanieto-vulchev-vissheto-1512866.html

/КРОСС/Допуснахме образованието да се провинциализира, вече не се измерваме с първите Европа и в света. Това каза бившият образователен министър Даниел Вълчев в предаването "Лице в лице" по БТВ. "Трябва да се измерваме със значително по-големи. Трябва да излезеш от рамките на селото, на общината", смята той. В съвременния свят образованието се схващало като набор от знание, умения и възпитание. Въпросът с висшето образование стоял по по-сложен начин. Очакванията към университетския преподавател били, че той ще създаде наука. Според Вълчев има серия от грешки, които били допуснати във висшето образование. В тази област била допусната победа на количеството над качеството, а студентите били обвързани със субсидиите за тях. Относно кандидатурата на ДСБ за президент, той коментира, че срокът, който партията му си е дала скоро изтича. Всеки от партньорите в Реформаторския блок можел да направи свое предложение "Сядаме и се разбираме. Ако няма да се разберем, няма да е заради имената, а ако някой постави предварителни условия." "Една партия, която иска да стои сериозно на политическия ... няма право да изпуска избори. Дали сме си срок, който почти изтича. Всеки от РБ трябва да направи предложение."  

Взривиха раница пред “Московска” 33

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610745

Сигналът се оказа фалшив
Изоставена черна раница пред Столичната община стресна вчера софиянци. За около половин час по обед сградата на местната управа бе отцепена заради сигнал за бомба. Никой не се допускаше да влиза или излиза. Полицаи и линейка пристигнаха първи на “Московска” 33”, за да подсигурят района.
Сигналът се оказа фалшив Изоставена черна раница пред Столичната община стресна вчера софиянци. За около половин час по обед сградата на местната управа бе отцепена заради сигнал за бомба. Никой не се допускаше да влиза или излиза. Полицаи и линейка пристигнаха първи на “Московска” 33”, за да подсигурят района.

Бог прости на Бъд Спенсър, той не прощаваше на враговете си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5610503

Бог прости на Бъд Спенсър, той не прощаваше на враговете сиНа 86 години почина италианският актьор, известен най-вече от спагети уестърните Актьорът Бъд Спенсър почина в римска клиника късно в поделник (27.6.), съобщиха световните агенции. “Татко си отиде в мир, без да страда. Всички - цялото семейтво, бяхме около него. Последната му дума беше “Благодаря”, съобщи Джузепе, син на Карло Педерсоли.

Федерика Могерини: Европа е силна, когато сме заедно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587603

Европейският съюз не трябва да допусне разпространението на хаос в своите страни-членки заради решението на Великобритания да напусне Евросъюза. Това заяви министърът на външните работи на ЕС Федерика Могерини при пристигането си на срещата на върха в Брюксел. „Ние трябва да гарантираме, че тази неизвестност и този хаос няма да се разпространят върху останалите страни-членки“, каза тя. В тази връзка Могерини ще представи пред европейските лидери глобалната външнополитическа стратегия на Евросъюза. „Има една много ясно нещо: в днешния свят всяка...

Кметът на Община Родопи: „Средната брутна заплата при медицинските сестри е 643,96 лева, а не както твърдят – 496 лева”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587611

Община „Родопи” винаги е подкрепяла медицинските работници, които работят в детските градини, яслите и училищата на нейна територия. Това обяви кметът Пламен Спасов във връзка с утрешния протест на медицински сестри от детските заведения и училищата на територията на Общината, които искат по-високи заплати и повече платен отпуск. За това Дарик вече ви информира. Спасов отбеляза, че в детските и учебни заведения в момента са ангажирани 35 медицински сестри, половината от които са в пенсионна възраст. Коментарът той направи по ...

Как ще ги стигнем исландците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610269

„Как ще ги стигнем америкаците? Ще ги задминем! Кога? Другари, направо се чудя как е възможно това.” Помните ли тази песен от началото на демокрацията на великия Тодор Колев? Разбира се! Един от големите хитове на съвременна България. Колко точно би звучала същата тази песен, ако сменим единствено третата дума – вместо американци да сложим
„Как ще ги стигнем америкаците? Ще ги задминем! Кога? Другари, направо се чудя как е възможно това.” Помните ли тази песен от началото на демокрацията на великия Тодор Колев? Разбира се! Един от големите хитове на съвременна България. Колко точно би звучала същата тази песен, ако сменим единствено третата дума – вместо американци да сложим

Цвети ще бъде изписана за домашно лечение след месец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610723

Във Фен страницата на българската художествена гимнастика във фейсбук споделиха информация:
 "Лекарският екип на "Пирогов" уточни, че Цвети ще е още един месец в болницата, след което ще бъде изписана за домашно лечение до пълното й възстановяване. Можеш, силно момиче! С теб сме, Цветенце
Във Фен страницата на българската художествена гимнастика във фейсбук споделиха информация:  "Лекарският екип на "Пирогов" уточни, че Цвети ще е още един месец в болницата, след което ще бъде изписана за домашно лечение до пълното й възстановяване. Можеш, силно момиче! С теб сме, Цветенце

Мартин Шулц старта на разговорите за „Брекзита“ през септември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587609

Великобритания през септември трябва да започне преговори за излизане от Евросъюза, заяви председателят на Европарламента Мартин Шулц. „Дълго да се чака е невъзможно. Поне през септември трябва поне да започнем преговорите“, изтъкна той при пристигането си на срещата на върха на ЕС. По-рано днес Европарламентът одобри резолюция, призоваваща Лондон веднага да задейства процедурата за излизането на страната от ЕС. Решението на народа на Великобритания да напусне Европейския съюз няма да внесе корекции в стратегията на страните-членки от общността...

Застреляният в София крадец е бивш полицай

http://offnews.bg/news/n_1/n_631850.html

Раненият при престрелка с полицията крадец от заложна къща на бул. "Ломско шосе", който по-късно почина, е бившият полицай Христо Георгиев - Ицо Полицая, съобщи bTV.   Обирът на заложна къща стана около 14.30 часа днес. Двама маскирани и въоръжени нахлуха в обекта и задигнаха 2 кг злато и пари.  Полицията успя да ги настигне около час по-късно. В операцията участва и специализирания отряд „Кобра”. При престрелка беше ранен Христо Георгиев, който по-късно почина от раните си. МВР успя да задържи втория крадец около 17 часа. Той е открит на около 500 метра от мястото на престрелката. Христо Георгиев е работил в 9 РПУ. Той наскоро е излязъл от затвора, където е излежавал присъда за въоръжен грабеж. Той има много регистрации в полицията за различни престъпления. Уличен е в извършването на обир в банков клон във Враца преди години. Смята се, че е свързан с обири в заложни къщи и златарски ателиета в столицата. Темата за престрелката посред бял ден в София коментира по-късно премиерът Бойко Борисов от Брюксел.  „Става дума за едни криминални типове, които се наблюдават от няколко седмици. Запознаха ме миналата седмица с това”, обясни Борисов. По думите му предварително се е знаело, че ще бъде открит огън при операция по задържането им. На въпрос защо предварително не са задържани Борисов заяви, че е трябвало да бъде извършено престъпление, за да се случи това и те да бъдат осъдени. „Действали са така, както е изисквала неизбежната отбрана. Най-острият от тях е загинал, това ми каза главният секретар”, подчерта премиерът, цитиран от "Фокус".

Полицейски училища за деца организира МВР

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610661

Униформени ще разясняват на учениците опасностите от алкохола и наркотиците по лагери и спортни зали.
Мобилни групи психолози работят с децата в малките населени места.
Детски полицейски училища, на които ще се разясняват опасностите от употребата на наркотици и алкохол, както и правилата за пътна безопасност ще се организират съвместно от МОН и
Униформени ще разясняват на учениците опасностите от алкохола и наркотиците по лагери и спортни зали. Мобилни групи психолози работят с децата в малките населени места. Детски полицейски училища, на които ще се разясняват опасностите от употребата на наркотици и алкохол, както и правилата за пътна безопасност ще се организират съвместно от МОН и

И плажовете без концесионер ще имат спасители

https://www.24chasa.bg/novini/article/5610718

И плажовете без концесионер ще имат спасители700 000 лева отпусна правителството. Борисов: Даваме парите, за да гарантираме сигурността 700 000 лв. даде в сряда правителството за спасители на неохраняеми плажове в областите Бургас, Варна и Добрич. За тях областните управители трябва да осигуряват охрана и водно спасяване. “Виждате, в последните дни постоянно се появяват съобщения за

Германия увеличава минималната работна заплата до 8,84 евро на час

http://www.cross.bg/zaplata-germaniya-evro-1512865.html

/КРОСС/Почасовата минимална работна заплата в Германия ще се увеличи с 34 цента до 8,84 евро през 2017 г., в съответствие с повишението на средната работна заплата в публичната администрация, съобщава „Франс прес", позовавайки се на комисията, която отговаря за определянето на ставката. Увеличението е първото, след като най-голямата европейска икономика за първи път въведе минимална заплата на национално равнище в размер на 8,50 евро на 1 януари 2015 г. Канцлерът Ангела Меркел дълго се противопоставяше на въвеждането на минимална заплата, но сложи подписа си върху правителствено решение, защото това беше изискване на младшия партньор в нейната управляваща коалиция - Германската социалдемократическа партия. Синдикатите и работодателите в мощната металообработваща индустрия в Германия се споразумяха за 4,8-процентово увеличение на заплащането през май, задавайки тона за преговори за повишаването на заплатите в повечето други основни сектори на най-голямата европейска икономика.  

Русия е готова да построи „Южен поток“, ако има интерес към него

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587608

Русия е готова да реализира проекта за строителството на газопровода "Южен поток", ако Европа гарантира интереса към него. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за канал "Россия 24". "Нашата позиция е проста, тя беше заявена и преди това, ако България и Европейската комисия официално проявят заинтересованост и гарантират, че ще има търсене за построяването на тръбопровода и създаването на такава капиталоемка инфраструктура, от която има нужда, ние сме готови да обезпечим строителството и доставката на необходимо...

Вратарят им е режисьор, имат и треньор зъболекар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610285

Исландия влезе в историята с класирането си на четвъртфинал на европейско при дебютното си участие на турнира.
Любопитен факт е, че част от главните герои от 330-хилядната страна имат втора професия. Например вратарят Ханес Халдорсон работи като режисьор. Той снима рекламни клипове, дори е правил такъв за „Евровизия“.
Исландия влезе в историята с класирането си на четвъртфинал на европейско при дебютното си участие на турнира. Любопитен факт е, че част от главните герои от 330-хилядната страна имат втора професия. Например вратарят Ханес Халдорсон работи като режисьор. Той снима рекламни клипове, дори е правил такъв за „Евровизия“.

Лекуват Митьо Очите в УМБАЛ "Софиямед"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610713

УМБАЛ „Софиямед“ сподели информация в страницата си, в която потвърждават, че Митьо Очите, по собствено желание, се лекува в болницата. 
"Във връзка с множество запитвания, потвърждаваме, че днес, по собствено желание за болнично лечение бе приет Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите. Той постъпи в болницата от СБАЛ по онкология, София,
УМБАЛ „Софиямед“ сподели информация в страницата си, в която потвърждават, че Митьо Очите, по собствено желание, се лекува в болницата.  "Във връзка с множество запитвания, потвърждаваме, че днес, по собствено желание за болнично лечение бе приет Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите. Той постъпи в болницата от СБАЛ по онкология, София,

ГЕРБ се поддаде на натиска и отложи избора на нов шеф на финансовия регулатор

http://www.mediapool.bg/gerb-se-poddade-na-natiska-i-otlozhi-izbora-na-nov-shef-na-finansoviya-regulator-news250995.html

Изборът на нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН) ще бъде отложен за наесен, когато приключи парламентарната ваканция. Мотивът -  натоварената законодателна програма на Народното събрание през юли и липсата на технологично време за определяне на наследник на сегашния шеф на финансовия регулатор Стоян Мавродиев. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на управляващата ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от вестник "Капитал дейли" във вторник. Изявлението му идва дни, след като депутатът от ГЕРБ Делян Добрев открито заяви в интервю за изданието, че Мавродиев, чийто мандат изтече на 18 юни, не се ползва с подкрепата на управляващите за нов мандат. Народното събрание вече е в нарушение на Закона за КФН, който предвижда, че изборът на нов председател на финансовия надзор трябва да се проведе не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на действащите членове. Цветан Цветанов се оправда с прекомерната натовареност на НС, но завоят в позицията на ГЕРБ изглежда смущаващ, като се има предвид, че депутати като Йордан Цонев от ДПС обявиха истинския мотив - изборът на нов шеф на КФН да се отложи за след приключването на стрес тестовете за състоянието на пенсионните фондове и застрахователните дружества. Проверките трябва да започнат на 15 юли и да оцени дали компаниите от сектора отговарят на условията за финансова стабилност. Това означава, че ГЕРБ се съгласява старият екип на КФН начело с компрометирания му ръководител, чийто мандат бе белязан от редица скандали, да проверява и себе си, тъй като разкритията за евентуални проблеми в сектора няма как да не засягат и надзираващия го орган. "Важен приоритет за ГЕРБ в законодателната програма до ваканцията са приемането на промените в Закона за съдебната власт, антикорупционният законопроект на Меглена Кунева, поправките в Изборния кодекс и евентуално второто четене на Закона за МВР", каза Цветанов. Другата причина, по думите му е предстоящият избор на нов състав на други два регулатора, където изборът е драстично закъснял - Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Националния осигурителен институт (НОИ). Постигнат бил политически консенсус на тези регулатори да се даде приоритет. "Според мен чисто професионално за назначаването на новия състав на КФН трябва да се изчака прегледът на активите, без това да означава някаква позиция "за" или "против" един или друг състав на комисията. Струва ми се рисково нов екип да започне работа при започнал преглед на активите на пенсионните фондове и застрахователните дружества. Ще се получи така, че те няма да бъдат още избрани и ще влязат в работа при започнал преглед", заяви  Йордан Цонев от ДПС. В бранша все по-упорито се говори, че управляващите са се поддали на лобита, които имат интерес стрес тестовете на пенсионните и застрахователните дружества да се извършат при сегашния непълен състав на КФН от четирима членове, двама от които са изтекли мандати. Освен на Мавродиев от две години е изтекъл и мандатът на заместника му Ангел Джалъзов, а комисията няма втори зам.-председател за инвестиционния надзор и е на ръба на законовата и политическата легитимност.  Подозренията са, че решението за отлагане цели прикриване на проблеми с някои от регулираните компании и даване на възможност да ги преодолеят без обществото да научи за това.  Съмненията в тази посока са подхранени от избора на КФН за назначаване на одитори в пенсионните фондове и застрахователните компании. От публикуваните списъци на комисията с проверяващите в стрес тестовете пенсионните компании и застрахователите става ясно, че фирмата "РСМ България" на Изабела Джалъзова е поела одита на активите на 15 застрахователя и 3 пенсионни фонда. Джалъзова отрича да има роднинска връзка със зам.-председателя на КФН Ангел Джалъзов. Тя допусна съпругът й, който е печатар, и надзорника, да имат някаква роднинска връзка, за която не знаела.  Пред "Капитал" тя потвърждава, че се познава с Ангел Джалъзов, но "не семейно, а служебно покрай клиенти - публични компании". На нейното дружество обаче се е паднало да проследи портфейлите на универсалните, професионалните и доброволните фондове на пенсионните компании "Съгласие", "ЦКБ-Сила" и "Алианц България", също така и техните застрахователни дружества, както и застрахователите "Лев инс", "Армеец", "Бул инс", "Евро инс", "Енергия и други. За сравнение одитори, кандидатстващи за участие в стрес тестовете, не получават нито едно дружество в разпределението на КФН.  По сметки на база портфейлите им, при "ЦКБ-Сила" и "Съгласие" за различните типове фондове между 25 и 40% от активите им са инвестирани в свързани лица. Това в голямата си част са компании без директна връзка с групата "Химимпорт", така че да се избегнат ограниченията на Кодекса за социално осигуряване. Много от тях са с нереално високо оценени активи, създадени и с качени за търговия на борсата акции или облигации единствено с цел пенсионни фондове да купуват инструментите им. При активи на ПОК "Съгласие" 1.070 млрд. лв. и на "ЦКБ-Сила" 0.870 млрд. лв. това прави сума от порядъка на 600-700 млн. лв. Освен това в универсалните и професионалните пенсионни  фондове на двете дружества всяка година влизат съответно сумарно над 220 млн. лв. осигурителни вноски, които също се инвестират частично. Повечето застрахователните компании инвестират техническите си резерви изцяло в депозити и държавни ценни книжа. Единствените с концентрация на инвестиции в свързани лица са "Евро инс" и "Армеец", като сумарно става въпрос за сума от под 100 млн. лв. За разлика от пенсионните фондове при тях няма ежемесечен приток на свежи средства и съответно сумата не може да расте с такива темпове. Идеята за проверки в банковия и небанковия сектор възникна след надзорния провал около КТБ, която беше затворена преди две години. Въпреки настояването на Европейската комисия проверките и стрес тестовете да приключат до края на 2015 г. тогава те бяха отложени от управляващите именно с мотива съставът на БНБ да се окомплектова и да бъде избран нов гуверньор на мястото на компрометирания Иван Искров. Водената от Стоян Мавродиев КФН също надзираваше КТБ и свързани с нея лица по редица линии (емитенти, управляващи дружества, посредници и т.н.) и носи отговорност, а освен това и шестгодишният му мандат е белязан с редица скандали и оставката му беше искана от различни посоки, включително и от участващия в управлението Реформаторски блок.

Един Лестър за Англия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610259

Един голям... Лестър зашлеви лицето на Англия. Малкия остров Исландия, държава с площ и население, колкото градът-шампион на Висшата лига, заля със сълзи голямата Великобритания. Ако референдумът за отделяне от ЕС разклати здраво и разедини поданиците на кралицата, то исландските викинги ги посякоха отведнъж.
Един голям... Лестър зашлеви лицето на Англия. Малкия остров Исландия, държава с площ и население, колкото градът-шампион на Висшата лига, заля със сълзи голямата Великобритания. Ако референдумът за отделяне от ЕС разклати здраво и разедини поданиците на кралицата, то исландските викинги ги посякоха отведнъж.

Испания задържа десетки за присвояване на €82 млн.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/28/2785994_ispaniia_zadurja_desetki_za_prisvoiavane_na_82_mln/?ref=rss


Властите в Испания са задържали 14 души по подозрения в измама, свързана с ремонтни дейности по високоскоростната жп връзка между Мадрид и Барселона, предаде "Ройтерс", като се позова на специализираната прокуратура за борба с корупцията.

Директорът на държавната агенция, администрираща високоскоростните линии Adif, е подал оплакване, в което посочва, че за дейностите по три строителни площадки до гара "Ла Сагрера" в Барселона са платени 82 млн.евро, без на практика да са извършени...

Петър Пиронков представя във Варна изложбата си "Живописни светове"

http://www.moreto.net/novini.php?n=324755

На 29 юни (сряда) от 17:30 часа в Градска художествена галерия-Варна се открива самостоятелната изложба на Петър Пиронков "Живописни светове", научи Moreto.net. Изложбата е част от съпътстващата програма на Международен музикален фестивал “Варненско лято” и е под патронажа на г-н Иван Портних - кмет на Община Варна.

Обама за "Брекзит": Стига истерия, няма да има катаклизми

http://www.cross.bg/obama-brekzit-isteriya-1512864.html

/КРОСС/Президентът Барак Обама предупреди да не се изпада във финансова и международна истерия заради "Брекзит". "Смятам, че най-добрият начин да мислим за това е, че на проекта за пълна европейска интеграция някой е натиснал копчето за пауза", каза той пред Националното обществено радио на САЩ. И продължи: "Няма да го преувеличавам. Има малко истерия заради вота, сякаш НАТО си е отишла, трансатлантическият съюз се разпада и всяка страна дърпа към себе си. Не е точно така." Веднага след като стана ясно, че Великобритания ще напусне ЕС, Обама заяви, че уважава избора на нейните граждани. Самият той обаче бе противник на напускането. Според него вотът на Острова е най-вече реакция срещу бързо разширяващия се ЕС, който вероятно се разраства по-бързо и без достатъчно консенсус. "Мисля, че в един момент всички в Европа ще кажат: „Нека си поемем дъх и нека си представим как поддържаме някои от нашите национални идентичности, как запазваме предимствата от интеграцията и как се справяме с някои от разочарованията, които собствените ни гласоподаватели изпитват", каза президентът. Той обаче не очаква "Брекзит" да доведе до катаклизми. "Имайте едно наум, че Норвегия не е член на ЕС, но е един от нашите най-близки съюзници. Почти по всеки въпрос те са заедно с Европа и с нас. Това е страна, която постоянно подкрепя всички международни инициативи, които подкрепяме и ние

Ангелкова разхожда журналисти за 1,6 млн. лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610652

Министерство на туризма обяви обществена поръчка за 1,6 млн. лева без ДДС за организиране на турове из България за чужди журналисти и блогъри. Според поръчката се очаква 420 представители на медиите да се запознаят с условията за туризъм в страната и да го покажат чрез публикациите си. Обособени са 13 позиции според региона,
Министерство на туризма обяви обществена поръчка за 1,6 млн. лева без ДДС за организиране на турове из България за чужди журналисти и блогъри. Според поръчката се очаква 420 представители на медиите да се запознаят с условията за туризъм в страната и да го покажат чрез публикациите си. Обособени са 13 позиции според региона,

Даниъл Радклиф за нов "Хари Потър": Никога не казвай никога

http://offnews.bg/news/n_1/n_631848.html

Британският актьор Даниъл Радклиф коментира уклончиво възможността да участва в бъдещ филм за момчето магьосник, Хари Потър, предаде "Индепендънт". "Зависи от сценария. Никога не казвай никога", така той отвърна на въпроса дали е възможно новата пиеса "Хари Потър и прокълнатото дете" да излезе на големия екран, а той да участва във филма. "Обстоятелствата трябва да са доста необичайни. Но съм сигурен, че Харисън Форд е казвал същото за Хан Соло, а вижте какво стана. Засега казвам "не", но си оставям вратичка за бъдещето", допълва той. Пиесата, която наскоро излезе в Англия, разказва за живота на Потър 19 години след последната книга. Той има син на име Албус, който е в главната роля и се бори със семейното наследство. Самият Хари работи за Министерството на магията. Билетите за пиесата са разпродадени до май 2017 г., а цената им на черно достига до 2200 лири. Последната роля на Радклиф е отново на магьосник, този път на илюзионист във втората част на "Зрителна измама" ("Now See You Me"), който предстои да излезе по кината, включително и у нас.

Тялото на изчезналото момче в р. Марица изплува

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610672

Трупът на 19-годишния Петър Вълчев, който падна в река Марица преди седмица, е открит днес следобяд по течението на реката.
Тялото е било забелязано от рибар, който се е обадил на 112. Акцията по откриването на Петър Вълчев продължи точно една седмица.
Припомняме, че инцидентът е станал малко след 18:00 ч. в района на Гребната база.
Трупът на 19-годишния Петър Вълчев, който падна в река Марица преди седмица, е открит днес следобяд по течението на реката. Тялото е било забелязано от рибар, който се е обадил на 112. Акцията по откриването на Петър Вълчев продължи точно една седмица. Припомняме, че инцидентът е станал малко след 18:00 ч. в района на Гребната база.

Дават на съд подкупна данъчна (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610122

Инспектор Полина Рохлев от НАП-София ще се изправи пред Софийския градски съд за подкуп от 2000 лв. от чуждестранна фирма.
Според прокурорското спецзвено „Антикорупция“ Рохлева поискала рушвет от управителите на гръцката фирма „Юнион Балканс Бизнес“ - Ивелина Церовска и Саввас Карафилидис, за да намали данъчно наказание на дружеството.
Инспектор Полина Рохлев от НАП-София ще се изправи пред Софийския градски съд за подкуп от 2000 лв. от чуждестранна фирма. Според прокурорското спецзвено „Антикорупция“ Рохлева поискала рушвет от управителите на гръцката фирма „Юнион Балканс Бизнес“ - Ивелина Церовска и Саввас Карафилидис, за да намали данъчно наказание на дружеството.

Михаил Миков: Брекзит не е добра новина за Путин

https://www.24chasa.bg/novini/article/5610649

Михаил Миков: Брекзит не е добра новина за ПутинЕдва ли Брекзит е добра новина за Путин, все пак Русия е на европейския пазар, става дума не за санкциите, а за газта. Колкото по-единен е този пазар, толкова повече печели този, който доставя горивата. Това каза бившият лидер на БСП Михаил Миков в предаването "Още от деня". Санкциите били контрапродуктивни, нанасяи вреда на ЕС и Русия,

Американски разрушител е преминал опасно близо до руска фрегата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587602

Руското Министерство на отбраната съобщи, че американски разрушител е преминал опасно близо до руска фрегата в Средиземно море, наричайки инцидента „грубо нарушение“ на международните споразумения. „На 17 юни в източната част на Средиземно море корабът USS „Грейви“ беше опасно близо до руски военен кораб, на 60 до 70 м от лявата му страна, и пресече пътя на фрегата „Ярослав Мъдри“ на опасното разстояние от 180 м от носа“, се казва в изявлението на министерството. По време на инцидента руската фрегата е била в международни води и не е „извършвал...

Плащаме четири дела в Европейския съд по правата на човека

http://www.moreto.net/novini.php?n=324711

Правителството ще изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека по четири жалби срещу България. По делото „Борис Константинов срещу България” ЕСПЧ единодушно намира нарушение на забраната за изтезанията. Жалбоподателят твърди, че е малтретиран от полицията при ареста и задържането му през 2008 г.

Ченгета гръмнаха бивш колега, станал крадец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610679

Обир, престрелка и преследване посред бял ден в София
Бандитът наскоро излязъл от затвора
Ицо Полицая и негов авер окрали злато за над 40 хил. лв. от заложна къща
Полицаи застреляха бандит след преследване с коли през няколко квартала в София. Убитият е Христо Георгиев (44 г.), известен с прякора Ицо Полицая,
Обир, престрелка и преследване посред бял ден в София Бандитът наскоро излязъл от затвора Ицо Полицая и негов авер окрали злато за над 40 хил. лв. от заложна къща Полицаи застреляха бандит след преследване с коли през няколко квартала в София. Убитият е Христо Георгиев (44 г.), известен с прякора Ицо Полицая,

Юнкер към британски евродепутати: Защо сте още тук?

http://offnews.bg/news/n_1/n_631849.html

Извънредното заседание на Европейския парламент започна с целувка между председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британския евродепутат Найджъл Фараж. Малко по-късно обаче Юнкер отправи критики към евроскептичните британски депутати и ги призова да напуснат Европарламента още сега. "Трябва да уважаваме британската демокрация и начина, по който изразява своето мнение", заяви в рамките на речта си Юнкер.  Думите му бяха посрещнати с аплодисменти от британски евродепутати, сред които и лидерът на Партията на независимостта Найджъл Фараж. Това подразни Юнкер, който прекъсна речта си на френски и се обърна на английски към депутатите. "За последен път ръкопляскате в тази зала. И в известна степен наистина съм изненадан, че сте тук. Вие се борехте за излизане. Британският народ гласува против членството в Европейския съюз. Защо сте още тук?", попита Юнкер. В рамките на речта си председателят на ЕК отхвърли слуховете, че смята да подаде оставка.  "Не съм болен и уморен, оставам на мястото си и ще се боря до последен дъх за обединена Европа", подчерта той. Юнкер каза още, че е забранил тайни предварителни преговори с Великобритания за условията за напускане на ЕС, докато не бъде подадено официално заявлението за излизане от Съюза.  "Призовавам британското правителство възможно най-бързо да изясни обстановката, не може да стоим в неяснота. Очаквам отговор не днес и утре, но бързо, категоричен беше Жан-Клод Юнкер. "Европа не е само празник, трябва да признаваме, когато сме тъжни. Натъжен съм от британското решение и не го крия, не съм робот. Не става дума за сантименталност, според мен Великобритания трябваше да остане с нас. Държавите, основали ЕС, нямат повече права от останалите в Общността. Т.н. "нови" държави в ЕС са пълноправни членове на съюза. Европейската мечта ще продължи, ще работим за нея с нова енергия", каза още в речта си Юнкер.  "Великобритания ще бъде ваш приятел, ще търгуваме с вас, ще си сътрудничим с вас, ще бъдем вашият най-добър приятел в света. Но за да го направим позволете ни да си тръгнем и да преследваме нашите световни амбиции и бъдеще. Благодаря ви", пък каза Фараж пред ЕП. 

Борисов: България винаги е имала много ясна политика - „народът ни избра да сме в Европа"

http://www.cross.bg/velikobritaniya-evropa-bulgariya-1512863.html

/КРОСС/Във Великобритания с доста популизъм, с доста неверни факти и подвеждане на хората за една нощ загубиха 20 пъти колкото е вноската им в ЕС за години наред - близо 200 милиарда. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел преди участието си в заседанието на Европейския съвет. „Популизъм с много мощна медийна подкрепа направи така, че този референдум да се обърне срещу хората - за една нощ всички в Англия обедняха, а 7 милиона работещи там изпаднаха в несигурност", посочи той. „Това, което предложих на колегите, е да спазваме процедурите по Лисабонския договор такива, каквито са, да бъдем максимално разумни и без емоции. Това го правя преди всичко за българите, които са там, за да може да се намери някаква нормална формула. Трябва да се действа максимално бързо, защото всичко това дава несигурност, дава възможност нови популисти да се изявяват с какви ли не предложения", каза още премиерът. Той обясни, че е изложил пред колегите си от ЕНП тезата, че „двойният аршин в ЕС продължава да играе лоши шеги" и даде пример с отношението към членството на България и Румъния в Шенген. „Европейският парламент казва „Да", Европейската комисия казва „Да", всички са съгласни, че България и Румъния са спазили всички изисквания, институциите са си казали мнението и изведнъж една държава казва „Не" и години наред това се протака

Порошенко при свои ранени бойци в Хисаря

https://www.24chasa.bg/novini/article/5610670

Порошенко при свои ранени  бойци в ХисаряУкраинският президент Петро Порошенко ще посети свои ранени бойци, които се лекуват във военния санаториум в Хисаря. Те са пострадали от руски атаки в Източна Украйна. Това ще се случи в четвъртък, 30 юни, когато Порошенко пристига на официална еднодневна визита по покана на президента Росен Плевнелиев.

Шотландия мисли как да остане в ЕС след напускането на Великобритания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610653

Никола Стърджън, първият министър на Шотландия, ще се срещне с представители на европейските институции в сряда в Брюксел, за да обсъди възможни начини за оставане на района в Европейския съюз след напускането на Великобритания, предаде Ройтерс.
Никола Стърджън ще разговаря с Мартин Шулц председателя на Европейския парламент.
Никола Стърджън, първият министър на Шотландия, ще се срещне с представители на европейските институции в сряда в Брюксел, за да обсъди възможни начини за оставане на района в Европейския съюз след напускането на Великобритания, предаде Ройтерс. Никола Стърджън ще разговаря с Мартин Шулц председателя на Европейския парламент.

Името на новия британски премиер ще стане известно на 9 септември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587599

Датата за обявяването на името на новия лидер на управляващата във Великобритания Консервативна партия е преместена от 2 на 9 септември. Това съобщи Би Би Си, позовавайки се на партийни източници.Имайки предвид, че торите се на власт, лидерът на партията автоматично ще стане министър-председател. Изборът на нов партиен лидер се наложи, след като министър-председателят Дейвид Камерън подаде оставка на 24 юни, след като претърпя поражение на организирания по негова инициатива референдум за оставането на Великобритания в ЕС.На 23 юни 52% от британ...

Вълчев: Висшето образование в България се провинциализира

https://www.actualno.com/education/vylchev-vissheto-obrazovanie-v-bylgarija-se-provincializira-news_547747.html

Допуснахме висшето образование в страната да се провинциализира. Вече не се сравняваме с водещи университети в света, а с наши. Допуснахме също победа на количеството над качеството. Това заяви в интервю за bTV бившият министър на образованието Даниел Вълчев от Движение "България на гражданите". "Образованието е концептуален въпрос, а не партиен", подчерта той. "Проблемът е в това, какво реално става в сектора и какви нужди имат учителите", отговори той в коментар на въпрос за обявеното же

Новата външнополитическа стратегия на ЕС присъединява Турция

https://www.actualno.com/europe/novata-vynshnopoliticheska-strategija-na-es-prisyedinjava-turcija-news_547751.html

Процесът на влизане на Турция в ЕС ще бъде строг и справедлив. Това се казва в новата външнополитическа стратегия на ЕС, представена от Федерика Могерини на срещата на върха на ЕС в Брюксел. „По този начин ЕС ще продължи процеса на влизане, като се придържа към строги и справедливи изисквания, като същевременно ще проведе диалог относно борбата срещу тероризма, регионалната сигурност и бежанците", се казва в документа, представен от върховната представителка на Европейския съюз по въпроси

Застреляният в София обирджия е бивш полицай, излязъл наскоро от затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/5610656

Застреляният в София обирджия е бивш полицай, излязъл наскоро от затвораЗастреляният при гонитба с полицията в София бандит е Христо Георгиев, известен с прозвището Ицо Полицая. Той е бивш полицай, работил е в девето РПУ, съобщи bTV. Той заедно със съучастник обраха днес около 14:30 ч. заложна къща на бул. „Ломско шосе“ в ж.к. „Надежда“. Двамата са нахлули в обекта маскирани и въоръжени.

Русия се оплака от опасно преминаване на боен кораб на САЩ (видео)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/28/2786012_rusiia_se_oplaka_ot_opasno_preminavane_na_boen_korab/?ref=rss




Руското министерство на отбраната съобщи във вторник, че американски боен кораб е преминал опасно близо на 17 юни до фрегатата "Ярослав Мъдри" в Източно Средиземно море и протестира, че това е "грубо нарушение на правилата за избягване на сблъсък в открито море".

От ведомството разпространиха и запис от контакта с USS Gravely. Министерството в Москва твърди, че в един момент двата кораба са били на 60-70 метра разстояние.

Двата кораба са били в международни...

Ученик стреля с газов пистолет в час по английски

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587598

17-годишен ученик от Професионалната гимназия по електротехника във Варна е стрелял по време на час с пистолет, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. Инцидентът станал тази сутрин около 9,30 часа в сградата на училището. Момчето произвело един изстрел  в класната стая по време на час по английски език. В пистолета имало само един патрон. Няма пострадали. Директорът на професионалната гимназия е уведомил Регионалния инспекторат по образованието във Варна. Разследването продължава....

Наредбата за зелените площи мина, банковият кредит на „Общински пазари“ – не

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587597

Освен докладната за концесията на стадион „Лудогорец Арена“ още две проекторешения бяха на поправителен на сесията на Общински съвет-Разград днес. Докладната на съветника Иво Димитров за даване на разрешение на „Общински пазари“ЕАД да сключи договор с конкретна банка за предоставяне на кредит от 600 000 лева за изграждане на административна сграда на дружеството на втора поредна сесия не бе приета. 12 от съветниците я подкрепиха, 2 бяха против, а 16 се въздържаха. Димитров обаче се зарече отново да внесе докладната на следваща сесия. По-р...

Варненският апелативен съд потвърди арест на двама, обвинени за кражба на чанта с пари

http://www.moreto.net/novini.php?n=324718

Златомир Табаков и Явор Христов, обвиняеми по досъдебно производство за грабеж на мъжка чанта и голяма сума пари ще останат в ареста, след като днес състав на Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Варна, с което спрямо двамата е била определена първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Бойко Борисов и Жозеф Дол обсъдиха последствията от Брекзита

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587596

След референдума във Великобритания, Европа трябва да се съсредоточи върху важните въпроси за бъдещето и най-вече върху сигурността на гражданите. Това заяви министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол. Двамата разговаряха в Брюксел в рамките на Срещата на върха на лидерите от ЕНП.Борисов информира Дол с процеса по изграждането на възспиращите съоръжения по южната ни граница във връзка с бежанската вълна и с мерките, прилагани от МВР по охраната на въ...

Михалков: Крим е неотменима част от Русия, щяха да се леят реки от кръв

http://www.cross.bg/krim-kino-mihalkov-1512862.html

/КРОСС/Крим никога няма да бъде друг освен руски. И това е абсолютна справедливост, заяви в интервю за предаването "12+3" по БНР руският режисьор и продуцент Никита Михалков. „Моят съименик Никита Сергеевич Хрушчов постави Крим от единия джоб на костюма си в другия. Той не го предаде на друга страна. За това Крим, където е пролята безкрайно много руска кръв, не може да бъде друг освен руски. По всички исторически канони Крим е неотменима част от Русия, а в дадения случай трябва да знаете, че Русия нищо не отнема от Украйна, защото Крим никога не е бил част от нея. И ако, не дай си Боже, нещата не се бяха случили така, както станаха преди две години, не можете да си представите какви реки от кръв биха се пролели в Крим, защото противопоставянето там идва не по външна линия като език или политика. Съпротивата е вътрешна. Искаме да живеем своя живот, искаме да бъдем вкъщи. Можете с обида да се отнасяте към това, което казвам, можете да се ядосвате. Но да кажете, върнете и ние отново ще бъдем с вас, това просто е изключено", казва Михалков. И добавя: „Трябва с някои неща да се примирите, какво да се прави." На въпрос за протеста на хората на Майдана Михалков отговори: „Нямам нищо против тези хора. Според мен Янукович е недостоен човек, както и всичко, което беше около него. Това е личното ми мнение, но какво ново получи сега Украйна? Сега можете да се правите, че всичко е наред

Наследникът на Камерън в партията ясен на 9 септември

https://www.24chasa.bg/novini/article/5610643

Наследникът на Камерън в партията ясен на 9 септемвриНаследникът на Дейвид Камерън на председателския пост в Консервативната партия ще бъде обявен на 9 септември, като номинациите трябва да се подадат до този четвъртък, заявиха от партията, съобщи Франс прес. „Бордът на партията препоръчва датата за обявяване на лидера да е 9 септември“, се казва в съобщение на партията.

Китай забрани на Лейди Гага да посещава страната след срещата й с Далай Лама

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610641

Китайските власти забраниха на Лейди Гага да влиза на територията на страната след срещата й с Далай Лама. Певица е добавена към списъка с „враждебни чужди сили“ на Китайската комунистическа партия, след като тя се появи на събитие до тибетския лидер Далай Лама в края на миналата седмица, пише 'Гардиън".
Китайските власти забраниха на Лейди Гага да влиза на територията на страната след срещата й с Далай Лама. Певица е добавена към списъка с „враждебни чужди сили“ на Китайската комунистическа партия, след като тя се появи на събитие до тибетския лидер Далай Лама в края на миналата седмица, пише 'Гардиън".

Росен Райчев става селекционер след световната купа по прескачане на препятствия в Божурище

https://www.24chasa.bg/sport/article/5610576

Росен Райчев става селекционер след световната купа по прескачане на препятствия в БожурищеНай-успешният ни състезател в последните над 10 години Росен Райчев ще бъде избран за селекционер на националния отбор по прескачане на препятствия. Той ще се захване за работа след световната купа по конен спорт в Божурище, която е от 1 до 3 юли. Над 90 коня пристигат за престижната надпревара по прескачане на препятствия в Божурище.

Юнкер спря да говори на английски в Европейския парламент

http://www.moreto.net/novini.php?n=324788

За разлика от неотдавнашни изказвания за бъдещето на Великобритания в Европейския съюз, днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не е говорил на английски в Европейския парламент, докато оплакваше излизането на Великобритания от ЕС, съобщава „Асошиейтед прес”.

Момчета нападнаха мъж в Англия, защото бил "скапан имигрант" (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_631841.html

Полицията издирва група тийнейджъри, които са обиждали с расистки коментари и са нападнали пътник в трамвай в Манчестър. Това е един от многото случаи на престъпления от омраза във Великобритания след провеждането на референдума за излизане от ЕС, съобщи Индипендънт.  Пътникът е помолил момчетата да спрат да псуват и това ги е разгневило и започнали да го обиждат. Пътничка в трамвая е заснела случващото се. Едното момче крещи, че ще ги погуби и на видеото изглежда, че държи бутилка бира: "Не говори глупости, когато не си дори от Англия. Скапан имигрант. Слизай от шибания трамвай и се върни в Африка." Мъжът, по който се сипят обиди, запазва самообладание и ги пита на колко са години: "На колко сте, на 18, на 19? Аз съм тук повече време, отколкото вие сте били. Знаете ли, вие сте изключително невежи и не особено интелигентни." Те заплашват, че ще го погубят преди да се доближат и да хвърлят бутилка бира по него. Бутилката се разлива и намокря него и други пътници, включително жена с бебе.  Други пътници започват да крещят по тях и да им казват да спрат. Много ги наричат "отвратителни". Впоследствие момчетата слизат от трамвая. На видеото се чува, че жертвата казва, че е бил "седем години в армията", докато друг пътник вика по тийнейджърите, че са "абсолютен позор. Позор за Англия." След като момчетата вече не са в трамвая, мъжът бива аплодиран и поздравен, за това, че е отстоял позицията си. Свидетелка на инцидента заяви пред "Вечерните новини на Манчестър", че е слязла от превозното средство обляна в сълзи.  "Бях тъжна и сега ме е страх да отида на работа. Бяха три момчета и не бяха възрастни. Сега ме е страх да пътувам сама. Страх ме е за деца ми. Не мисля, че е безопасно да се возят в трамваи и няма да ги взимам със себе си." Манчестърската полиция заяви, че се разследва "инцидент от омраза" към 7.40 ч. (б. ред. 9.40 бълг. време) тази сутрин в трамвай, пътуващ към центъра на града. "Това е отвратителна демонстрация на насилие, която просто няма място в обществото", заяви главният инспектор Гарет Паркин. Може да видите цялото видео на английски, но предупреждаваме, че има нецензурни думи и насилие. 

Лейбъристите гласуваха вот на недоверие срещу лидера си Джеръми Корбин

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/28/2786007_leiburistite_glasuvaha_vot_na_nedoverie_sreshtu_lidera/?ref=rss


Основната опозиционна партия във Великобритания - тази на лейбъристите - гласува вот на недоверие срещу лидера си броени дни след историческия референдум за членството на страната в ЕС, предадоха "Ройтерс" и "Гардиън".

Вотът на недоверие срещу Джеръми Корбин бе подкрепен от 172 души, а само 40 гласуваха за неговото оставане начело на партията. 13 са се въздържали.

По изчисления на "Гардиън" това означава, че 81% от гласувалите днес не искат Корбин да бъде партиен лидер....

След граждански сигнали, екоминистерството спря вземането на вода от язовир "Пчелина"

http://www.dnevnik.bg/zelen/resursi/2016/06/28/2785996_sled_grajdanski_signali_ekoministerstvoto_spria/?ref=rss


Министерството на екологията е разпоредило незабавно спиране на водовземането от язовир "Пчелина" от новооткрития ВЕЦ със същото име. Това става ясно от съобщение до медиите от ведомството в края на работния ден във вторник. ВЕЦ-ът, който заработи в началото на тази година до пернишкото село Ковачевци , използва големи количества от водата за производство на електроенергия и пресушава с бързи темпове язовира, е установила проверката от днес.

Решението на ведомството идва ден след...

Огнеборци спасяваха лястовица в Шумен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610633

Екип от "Пожарна безопасност и защита на населението" в Шумен спасява лястовица, която се заплела в гнездото си и висяла застрашително от него със заплетен крак. Спасителите били призовани на тел. 112 от съседи на ул."Бели Лом" в града към 17,30 часа в понеделник. Птичката пискала тревожно от фуга между 2-ри и 3-ти жилищен етаж.
Екип от "Пожарна безопасност и защита на населението" в Шумен спасява лястовица, която се заплела в гнездото си и висяла застрашително от него със заплетен крак. Спасителите били призовани на тел. 112 от съседи на ул."Бели Лом" в града към 17,30 часа в понеделник. Птичката пискала тревожно от фуга между 2-ри и 3-ти жилищен етаж.

Москва и Анкара готови да възкресят „Турски поток”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610501

Турция и Русия изразиха готовност за размразяване на проекта “Турски поток” ден след посланието на президента Реджеп Ердоган до руския му колега Владимир Путин. Кремъл съобщи, че в него Ердоган се извинява за свалянето на бомбардировача Су-24 през ноември 2015 г. до турско-сирийската граница. От турското президентство не потвърдиха изрично
Турция и Русия изразиха готовност за размразяване на проекта “Турски поток” ден след посланието на президента Реджеп Ердоган до руския му колега Владимир Путин. Кремъл съобщи, че в него Ердоган се извинява за свалянето на бомбардировача Су-24 през ноември 2015 г. до турско-сирийската граница. От турското президентство не потвърдиха изрично

Апелативният съд потвърди ареста на Микаел Алмис, дирен за тероризъм

https://www.24chasa.bg/region/article/5610554

Апелативният съд потвърди ареста на Микаел Алмис, дирен за тероризъмТурският гражданин Микаил Алмис, който беше задържан на летище Бургас на 17 юни, ще остане под стража за 25 дни, докато Турция предостави доказателства в подкрепа на заповедта за екстрадиция. Това стана ясно след днешното заседание в Бургаския апелативен съд. Мъжът е търсен от турските съдебни власти,

Митьо Очите е приет за лечение в столична болница

https://www.actualno.com/crime/mitio-ochite-e-priet-za-lechenie-v-stolichna-bolnica-news_547743.html

Днес около обяд по собствено желание в болница "Софиямед" е приет за лечение Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, съобщиха от лечебното заведение. Той е постъпил от болницата по онкология в София и ще се лекува в "Софиямед" като частен пациент, се уточнява в съобщението. "Информация за здравословното състояние на Желязков ще бъде публикувана на сайта на болницата след актуални сведения от лекуващия му лекар на по-късен етап", пише в съобщението от "Софиямед". Митьо Очите беше тежко

Вижте видео от престрелката в София!

https://www.actualno.com/crime/vijte-video-ot-prestrelkata-v-sofija-news_547746.html

Потребителят Теофил Симов публикува във Facebook видео от престрелката между полицията и двамата крадци, които днес, 28 юни, обраха заложна къща бул. "Ломско шосе" в столицата. Обирът на заложна къща стана около 14.30 часа днес. Двама маскирани и въоръжени нахлуха в обекта и задигнаха 2 кг злато и пари. Полицията успя да ги настигне около час по-късно на бул. "Възкресение", близо до квартал "Разсадника". В операцията участва и специализирания отряд „Кобра”. При престрелка беше ран

Снимка на деня: Путин и курсантите

http://www.dnevnik.bg/photos/2016/06/28/2786010_snimka_na_denia_putin_i_kursantite/?ref=rss


Руският президент Владимир Путин се снима с възпитанички на висшите военни учебни заведения. Това стана на прием в Големия Кремълски дворец в чест на випуск 2016 за курсантите на министерствата на отбраната, вътрешните работи, извънредните ситуации, контраразузнаването и службата за охрана.

В залата бяха най-отличилите се и от образователните заведения на новосъздадената Федерална служба на войските на нацоналната гвардия (бившите вътрешни войски).

В словото си...

ВМРО сигнализира Бъчварова и Цацаров за цигански тормоз

http://www.cross.bg/aleko-mahala-tziganskata-1512861.html

/КРОСС/Сигнал до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главния прокурор на Сотир Цацаров внесе общинският съветник от ВМРО в София Карлос Контрера. Той е свързан със системни нарушения на обществения ред в село Алеко Константиново, община Пазарджик, извършвани от жителите на циганската махала в селото, съобщиха от пресцентъра на партията. Контрера е получил редица жалби и сигнали от жители на селото, че хора от циганската махала вършат криминални деяния - побой, заплахи, опити за взлом, нарушение на правилата за движение по пътищата, склоняване и принуда към проституция, държане и разпространение на цигари без бандерол. С писмото до МВР и прокуратурата ВМРО иска да се проведе специализирана полицейска операция за възстановяване на обществения ред на територията на село Алеко Константиново. Има и данни, че служебни лица и служители на МВР оказват съдействие и не водят по установения ред процесуално-следствени действия. Карлос Контрера настоява да бъдат изпратени и части на жандармерията, докато бъдат установени лицата, фактите и обстоятелствата по описаните случаи. ДОМИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИГ-ЖА РУМЯНА БЪЧВАРОВАДОГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА Р БЪЛГАРИЯГ-Н СОТИР ЦАЦАРОВ СИГНАЛoт Карлос Арналдо Контрера,член на Организационния съвет на ПП „ВМРО - Българско национално движение",общински съветник в Столичен общински съвет,адрес за кореспонденция: гр. София, ул. Пиротска 5, ет

Гоце Делчев привлича италиански инвеститори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587593

Ръководството на община Гоце Делчев проведе работна среща с ръководството на „Конфиндустрия България“. Това е сдружение на италианското предприемачество в България, което от 16 години обединява италианската индустриална общност и към момента представлява над 300 италиански дружества, решили да развиват своята дейност в България. На срещата присъстваха кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, заместник – кметовете Богдан Боцев и Саид Иброш, председателят на Общински съвет – Гоце Делчев Ангел Гераксиев и заместник – председателите на Общинск...

Борисов в Брюксел: Двойният аршин в ЕС продължава да играе лоши шеги

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610615

"Във Великобритания с доста популизъм, с доста неверни факти и подвеждане на хората за една нощ загубиха 20 пъти колкото е вноската им в ЕС за години наред – близо 200 милиарда", това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел преди участието си в заседанието на Европейския съвет.
"Във Великобритания с доста популизъм, с доста неверни факти и подвеждане на хората за една нощ загубиха 20 пъти колкото е вноската им в ЕС за години наред – близо 200 милиарда", това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел преди участието си в заседанието на Европейския съвет.

Борисов: Бързо излизане на Великобритания, за да не се възползват популистите

http://www.mediapool.bg/borisov-barzo-izlizane-na-velikobritaniya-za-da-ne-se-vazpolzvat-populistite-news250994.html

Премиерът Бойко Борисов се обяви за бързо започване на преговорите с Великобритания за напускане на Европейския съюз. "Предложих да бъдем максимално разумни и без емоции, и максимално бързи. Това го правя преди всичко за българите, които са там, за да може да се намери нормална формула да се разделим така, както са пожелали", заяви Борисов, който пристигна в Брюксел за участие в срещата на върха на ЕС. По думите на премиера бавенето на процедурите би дало възможност за изява на нови популисти. Според него ЕК би се справила по-добре в преговорите с Великобритания, отколкото Съветът на ЕС, защото комисията е по-стегнат орган. "В комисията има екипи, ние сме готови да участваме в този процес. ЕК и Жан-Клод Юнкер заслужават сега да бъдат подкрепени", заяви Борисов по повод гласовете за оставка на председателя на комисията. Лондон все още не е обявил кога официално ще оповести решението си да напусне Европейския съюз и дава непрекъснати сигнали, че възнамерява да бави топката и да се опитва в дълъг процес да издейства възможно най-добри условия за себе си. В същото време в Европа тлее разделение по въпроса кога и как Великобритания трябва да напусне, като германският канцлер Ангела Меркел и във вторник потвърди позицията си, че не трябва да се бърза. "И утре да кажат, и утре ще се справим" Борисов коментира още, че няма никакви притеснения дали България ще се справи с ротационното председателство на ЕС. "С председателство всеки се е справял", заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, попитан дали при възможно изтегляне на графика за председателството на Съвета на ЕС нашата страна може да се справи. Европейският парламент прие резолюция, в която призова заради резултатите от британския референдум британското председателство, насрочено за догодина, да бъде поето от друг. Ако това стане, България вероятно ще трябва да оглави Съвета на ЕС шест месеца по-рано от предвиденото - през първата половина на 2018 година. "И утре да кажат, и утре ще се справим. Какво толкова има - има хотели, зали, ще се наемат коли и ще се направи председателството. Това да ни е проблемът.", коментира премиерът. "Може би един от проблемите на ЕС е тази бюрокрация, администрация, огромни приготовления", посочи още той. "Имаме прекрасни дипломати", заяви Борисов по повод възможността в рамките на българското председателство ЕС да договаря условията за напускането на Великобритания. "Трябва да предложим на хората политики, да им кажем за 5-10 години какво и как ще се прави. Не е толкова страшно да кажеш проблемите, всеки ги вижда. Може, когато се поставят на дневен ред, да се решават. Навремето имаше книги за утопичния социализъм, как всичко ще е хубаво, равно, златно, прекрасно. Само че никъде в света това не можа да се въплъти. Сега с нетърпение очаквам изборите в САЩ, защото може да се окаже, че става още по-интересен светът след това", заяви министър-председателят, цитиран от БТА. Великобритания обедня за една нощ Той коментира, че Великобритания с "доста популизъм и неверни факти, с абсолютни лъжи и подвеждане, за една нощ загуби близо 200 милиарда". По думите му ролята на медиите се е оказала много важна, "когато трябва да се прокарат такива референдуми, които накрая се обърнаха срещу хората". За една нощ всички много обедняха в Англия, коментира Борисов. С цялото си самочувствие на успяла нация трябва да си направим просто извода, че референдумът е нещо, което за много жизненоважна тема трябва да се ползва. Давал съм примера, че ако кажем: "Искате ли да вдигнем двойно заплатите и пенсиите", кой ще каже "Не"? Затова казват реформи и непопулярни решения, защото общността трябва да се защити от популистки залитания, посочи премиерът. Сега е "разединеното кралство", защото много млади хора искат да останат (в ЕС). Път за Великобритания да се върне назад няма в европейското първенство по футбол, за другото мисля, че като мине първоначалната емоция за всички, може да се намери добро решение. Великобритания си е на мястото - тя е в Европа, част от нашата икономика, просто малко повече сега политиците трябва да покажат хладнокръвие, коментира премиерът. Двойният аршин Той съобщи, че отново е поставил пред ЕНП въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген. "Двойният аршин в ЕС продължава да ни играе лоши шеги. Например Шенген - Европейският парламент казва "да", Европейската комисия казва "да". Всички институции казват, че България и Румъния са спазили изискванията. И изведнъж една държава казва "не" и години наред това се протака. Така че, това даде основание и на много други държави, сега виждате, и Полша, и Вишеградска четворка, все повече да изразяват претенции. И аз днес на ЕНП им казах: "Докато не се приемат България и Румъния в Шенген, всичко останало не ме касае", коментира Борисов. Той добави още, че референдумът във Великобритания трябва да послужи за урок в България, Великобритания, Европа. Видяхте, че във Великобритания още на сутринта популистите започнаха да се отмятат от това, което предишния ден говореха, посочи премиерът. Сега се радвам още повече за позицията, която имах за флотилията (в Черно море). Като чувам днес какви сигнали идват от Турция и Русия, някакси преди седмица се говореше едно, сега - друго, след две седмици ще е трето. Но България винаги е имала много ясна политика - ЕС. Били сме на друго място, народът си избра да сме за Европа и мисля, че до този момент България не може да бъде недоволна от членството си в ЕС. Обратно, само хубави неща са ни се случили, заяви премиерът.

МОСВ спира източването на язовир „Пчелина“

http://offnews.bg/news/n_1/n_631846.html

Министерството на околната среда и водите спира източването на язовир "Пчелина" до пернишкото село Ковачевци след жалба на жителите в района, че новооткрит ВЕЦ източва с бързи темпове водата. За опасенията на местните жители OFFNews разказа в понеделник .  Пред OFFNews кметът на Ковачевци Васил Станимиров разказа, че ВЕЦ-ът функционира от началото на годината, а проблемите с източването на водата започнали преди около два месеца. Само за ден нивото на язовира е спаднало с 15-ина сантиметра и има опасност язовирът да се превърне в блато, оплакват се местни жители. Експерти от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, Регионалната инспекция по околна среда и води в Перник и „Напоителни системи“ ЕАД са извършили проверка на язовир „Пчелина“. Проверката е констатирала намаляване на нивото в язовира, затова МОСВ е разпоредило незабавно спиране на водовземането от язовира с цел производство на електроенергия от ВЕЦ „Пчелина”, съобщиха от ведомството. Предстои да бъдат предприети необходимите законосъобразни действия за изменение на издаденото разрешително, както и допълнителни ограничителни условия на водовземането в периода на маловодие с цел гарантиране опазването на водния обект и екосистемите в района, допълниха оттам.

Борисов: Популизмът в Европа се дължи на двойните стандарти в общността (аудио)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/28/2785988_borisov_populizmut_v_evropa_se_dulji_na_dvoinite/?ref=rss


След референдума във Великобритания, Европа трябва да се съсредоточи върху важните въпроси за бъдещето и най-вече върху сигурността на гражданите. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел преди участието си в заседанието на Европейския съвет, съобщи правителственият пресцентър.

Борисов изрази надежда за бързо започване на процедура на преговори с Великобритания за напускане на Европейския съюз. Той изтъкна, че популизмът в Европа се дължи на двойните...

Борисов за стрелбата в София: Полицията е действала при неизбежна самоотбрана

https://www.24chasa.bg/novini/article/5610620

Борисов за стрелбата в София: Полицията е действала при неизбежна самоотбрана"Органите на реда са действали така, както е изисквала неизбежната отбрана. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел преди участието си в заседанието на Европейския съвет във връзка с масирана полицейска операция след въоръжен грабеж, след която един бе застрелян и един бе задържан,

Принцесите на "Дисни" налагат комплекси на момиченцата, сочи проучване

http://offnews.bg/news/n_1/n_631845.html

Проучване на университета в Бригъм Йонг, озаглавено "Красива като принцеса", разглеждащо популярната "култура на принцесата", налагана от марката "Дисни принцеси", излезе със заключението, че анимационните героини имат и негативно влияние върху подрастващите деца, съобщи "Индепендънт". Според учените налаганите образи на приказни героини създават определен стандарт за външен вид и държание сред момиченцата, който често води до оформяне на комплекс за външния им вид и развиване на притеснителност, ако не отговарят на този образ. Освен това "Дисни принцесите" рамкират определени външен вид и държание на малките момичета, които ги ограничават като индивидуалности и личности, водещи до еднакъв модел на държане и мислене. "Знаем, че момичетата често се придържат към определени дамски стереотипи, което води до несигурност в способностите им, що се отнася към някои други сфери на живота. Така например те губят вяра в себе си, че могат да се развият в математиката или науката. Не обичат да се цапат, което пък може да доведе до склонност към по-малко новаторство и експерименталност", коментира една от учените към "Красива като принцеса". Според нея принцесите на "Дисни" са една от първите срещи на децата със "слабия идеал": "Като жени, ние цял живот се сблъскваме с това, но то започва едва когато сме на 3-4 годинки и то с филмите на "Дисни". Анимационната компания създаде своята марка за принцеси през 2000 г., като усилено я налага чрез играчки, игри, кукли, модни аксесоари, филми и т.н. Всичкото това досега е донесло на фирмата повече от 5,5 милиарда долара печалби.

130 варненчета спортуват и танцуват в детска градина

http://www.moreto.net/novini.php?n=324671

130 деца спортуват и танцуват почти всеки ден в ОДЗ 14 "Дружба", под ръководството на музикалния педагог Росица Маджарова, съобщиха от градината за Moreto.net. С всеки ден те стават по-организирани и уверени, по-ритмични и удовлетворени от успеха.

Разследващите все още издирват четирима за стрелбата в Слънчев бряг

http://www.mediapool.bg/razsledvashtite-vse-oshte-izdirvat-chetirima-za-strelbata-v-slanchev-bryag-news250993.html

Властите все още издирват четирима души за престрелката в Слънчев бряг, която се случи на 8 юни вечерта, съобщиха от прокуратурата във вторник. При инцидента бе убит един от гардовете на Димитър Желязков - Митьо Очите. Самият Желязков бе прострелян на пет места и едва оцеля. Сегашното съобщение за издирваните заподозрени опровергава информацията, изнесена от МВР на 10 юни, че всички издирвани са арестувани. От държавното обвинение съобщават, че разследването е поето от Специализираната прокуратура, която се занимава с организираната престъпност. От съобщението се разбира, че покрай стрелбата и убийството се разследват още изнудване, трафик на хора и разпространение на наркотици. Веднага след инцидента в Слънчев бряг главният секретар на МВР Георги Костов обясни, че става дума за битов инцидент, но после се наложи да оправдава изказването си с натрупаната "умора". Премиерът Бойко Борисов обясни тогава, че ставало дума за "махленска свада".

В УЕФА очаквали подвига на Исландия

http://offnews.bg/news/n_1/n_631847.html

Успехите на Исландия на Евро 2016 са били предвидими на базата на предишните им резултати, заяви генералният секретар на организацията Теодор Теодоридис. Той изтъква добрата работа на местната федерация, новата футболна инфраструктура на острова и не на последно място - резултатите от квалификациите, в които Исландия завършва пред Турция и Холандия в група А. Единствено Чехия изпреварва викингите, но за сметка на това отпадна още в групите на европейското. "Разбира се, никой не можеше да предвиди, че ще победят Англия, но като цяло са доста конкурентни в последните години", добавя Теодоридис.

Китай е евентуалният печеливш от раздялата на Великобритания и ЕС

http://www.mediapool.bg/kitai-e-eventualniyat-pechelivsh-ot-razdyalata-na-velikobritaniya-i-es-news250992.html

Китай е евентуалният печеливш, ако след излизането на Великобритания от ЕС Лондон и Брюксел преработят търговските споразумения и търсят инвеститори. Пекин е изправен пред опасността да понесе удар от по-слабото европейско търсене на неговия износ и пред натиск да поддържа юана стабилен в условията на сътресения на валутния пазар. Икономисти и политически анализатори обаче отбелязват, че ако Великобритания и ЕС се разделят, то и двете страни ще търсят китайски компании, разполагащи с налични пари, които се разширяват в чужбина, а евентуален бонус за Пекин ще бъдат по-тесните политически връзки. "Сред ползите, които Китай може да извлече от Брекзита, са по-силните и по-тесни икономически връзки с Великобритания и дори с ЕС", посочва Чжан Лихуа, директор на Центъра за китайско-европейски отношения в университета Цинхуа в Пекин. "И Великобритания, и ЕС се нуждаят от сътрудничество с Китай при сегашните обстоятелства, допълва той. Китайските лидери призовават Великобритания да остане в 28-членния съюз и избягват да споменават за евентуални ползи от раздялата. В понеделник (27 юни) китайският премиер Ли Къцян, който ръководи икономическата политика на страната, заяви, че Пекин иска "обединен и стабилен ЕС" и "стабилна и просперираща Великобритания" - възможна препратка към опасенията, че вотът може да вдъхнови сепаратистки настроения и в други страни членки на ЕС или в части на Обединеното кралство. "Свидетели сме на нарастваща несигурност в световната икономика", каза Ли в реч пред Световния икономически форум в източния китайски град Тянцзин. "Трябва заедно да се справим с предизвикателствата, да засилим доверието и създадем стабилна международна среда", заяви той. Европа е най-големият търговски партньор на Китай и китайските инвеститори вече гледат към региона като по-приветлив от САЩ, където някои придобивания бяха спрени заради опасения, свързани със сигурността. Китайски компании притежават френския Club Med, производителя на автомобилните гуми Pirelli, колите Volvo и зърнените храни Weetabix, както и футболните клубове Интер в Италия и Астън Вила във Великобритания. Лондон е вторият по големина център извън континентален Китай за трансакции, номинирани в юани. Великобритания има технологии, от които Пекин се нуждае, тъй като управляващата Комунистическа партия се опитва да се развие отвъд нискоквалифицираното производство, отбелязва Лу Чжънвей, главен икономист на Industrial Bank в Шанхай. "Китай ще спечели от опита в промишленото развитие на Великобритания. Препоръчвам да се използва възможността за установяване на китайско-британски връзки в свободната търговия, за да се осигури двустранно сътрудничество между тези две страни", отбелязва Лу. По-тесните икономически връзки могат да доведат до затопляне и на политическите отношения, отбелязва Чжан. "Великобритания и ЕС могат да станат по-приятелски настроени към Китай от политическа гледна точка, но не това Китай се опитва да открие", допълва той. Работата поотделно с двете страни освен това може да даде възможност на Пекин да постигне споразумения, които по-рано може да са били блокирани от необходимостта Великобритания и ЕС да постигнат единодушие, казва Лю Юанчун, изпълнителен декан на Националната академия за развитие и стратегия на Китайския народен университет. "Политическата полза за Китай е по-голяма от икономическата", отбелязва той. Китай все пак е изправен пред опасността отделянето на Великобритания да остави другите страни членки на ЕС свободни да предприемат по-твърди мерки по търговски въпроси, включително за стоманата. ЕС и САЩ обвиняват Китай, че изнася стомана на занижени цени, с което нанася щети на чуждестранните конкуренти и застрашава хиляди работни места. Вашингтон наложи антидъмпингови мита, стигащи до 522 %, но британската сдържаност попречи на ЕС да въведе по-високи тарифи. В краткосрочен план европейската несигурност може да свие търсенето на китайски стоки, но за Китай търговията има по-малко значение отколкото преди десетилетие. Китай е най-големият търговец в света, но делът на износа от икономиката се е свил до 22 % миналата година спрямо 33 % през 2007 година. По-сериозният проблем е натискът върху юана на валутните пазари, според икономисти. Британската лира и еврото, използвано от 17-те членки на еврозоната, поевтиняха спрямо долара. Тъй като валутите на други развиващи се страни също отслабват, китайската централна банка ще бъде принудена да реши дали да остави курса на юана да се понижи заедно с тях или да го задържа близо до долара. Миналата година Китайската народна банка похарчи десетки милиарди долари в подкрепа на курса на юана, след като промени в механизма за изчисляването му позволиха той да се понижи. Това подхрани опасенията, че Пекин отслабва валутата си, за да стимулира износа и накара инвеститорите да изтеглят капитал от Китай. Ако доларът поскъпне спрямо юана, "това може да доведе до съживяване на опасенията от обезценяване на юана и засилено изтегляне на капитал", посочват в доклад Джулиън Евънс-Причард и Марк Уилямс от Capital Economics.

Признание на “Квадрат 500”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610604


Националната ни галерия “Квадрат 500” кандидатства за престижната Европейска музейна годишна награда 2017 (EMYA), учредена от Европейския музеен форум (EMF) към Европейския съвет през 1977 г.
Отличието се дава на новооткрити или новопреустроени музеи, които допринасят с уникалната си атмосфера, с богатото въображение,
Националната ни галерия “Квадрат 500” кандидатства за престижната Европейска музейна годишна награда 2017 (EMYA), учредена от Европейския музеен форум (EMF) към Европейския съвет през 1977 г. Отличието се дава на новооткрити или новопреустроени музеи, които допринасят с уникалната си атмосфера, с богатото въображение,

ПСЖ назначи Унай Емери с договор до 2018 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/28/2786001_psj_naznachi_unai_emeri_s_dogovor_do_2018_g/?ref=rss


Унай Емери е новият треньор на ПСЖ. Специалистът, който до преди месец беше начело на "Севиля", подписа договор до 2018 г.

"Горд съм, че съм треньор на ПСЖ. Клубът стана един от най-големите в Европа през последните няколко сезона", заяви той пред сайта на парижани.

Емери посочи, че ще работи за развиването на проекта на ПСЖ. Той идва на мястото на Лоран Блан, който беше уволнен.

Французинът изведе отбора до три титли в Лига 1 и три поредни участия в...

Джамбазки: Наглите чиновници от Брюксел носят главната вина за Брекзита

http://www.cross.bg/evropeiiskiya-dzhambazki-povedenie-1512860.html

/КРОСС/Английската делегация в нашата група беше разделена по отношение на референдума, една част от колегите бяха за излизане, останалите за оставане. Групата проведе свое извънредно заседание преди извънредната сесия, на която дълго и широко обсъждахме бъдещето на самата група, която е третата по големина в Европейския парламент. Общото мнение беше стремежът да се запази групата такава каквато е и да използва резултата от референдума, за да произвежда своята политическа линия за необходимата реформа в ЕС. Основна политическа опора е желанието ЕС да бъде реформиран, променен, да бъде спряно според нас прекалено бързото и неразумното превръщане на ЕС в една федеративна наднационална държава, да бъде прекратено това поведение на неизбраните от никой брюкселски чиновници и бюрократи, които са основните виновници за провеждането на този референдум. Това заяви в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, който е представител на партията на Европейските консерватори и реформисти. Това, което ми направи много силно впечатление днес, е, че именно тези, които управляват Европейския парламент на основата на една неморална сделка, а именно взаимната подкрепа между Европейската народна партия - това са федералистите, социалистите и демократите и либералите, те гласуват помежду си заедно, правят си политически сделки, това са едни и същи хора, които имитират някакви различия

З години затвор за изповядване на нацизъм и комунизъм искат Методи Андреев от ГЕРБ и реформатори

https://www.24chasa.bg/novini/article/5610523

З години затвор за изповядване на нацизъм и комунизъм искат Методи Андреев от ГЕРБ и реформаториНацистката и комунистическата идеологии да запишат в Наказателния кодекс редом до фашистката и радикалния ислям като антидемократични идеологии и изповядването им да се наказва с лишаване от свобода до 3 години или глоба до 5000 лева. Това искат депутатите Методи Андреев от ГЕРБ и Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок с промени в

Караджов: Фалшиви са реформаторите, които подкрепят съдебния закон

https://www.actualno.com/politics/karadjov-falshivi-sa-reformatorite-koito-podkrepjat-sydebnija-zakon-news_547741.html

Фалшиви са реформаторите, които подкрепят предложените промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Това каза депутатът Гроздан Караджов на публична дискусия „За реформата в съдебната система“, организирана от Юридическия клуб към ДСБ-Триадица. В проекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) според депутата са направени няколко мимикрии. Едната е при разписаните срокове прокурорските проверки да продължават 2+1 месеца. „Но някъде да е разписано, че не може да правите колк

Правителството във Венецуела иска разпускането на конгреса

https://www.actualno.com/america/pravitelstvoto-vyv-venecuela-iska-razpuskaneto-na-kongresa-news_547742.html

Правителството във Венецуела обмисля да поиска от Върховния съд да разпусне конгреса в страната, контролиран от опонентите на президента Николас Мадуро, които се опитват да го отстранят от власт. Това е поредната маневра в политическия конфликт в страната, която се бори с една от най-тежките си продоволствени кризи. От страна на Мадуро „са започнали дискусии за искане на консултация с конституционната камара във Върховния съд“ с намерението да се постигне „премахването на Нац

Северна Корея се въоръжава с американски картечници

http://www.moreto.net/novini.php?n=324720

КНДР е започнала да въоръжава своите кораби в Жълто море на границата с Южна Корея с картечници американско производство, съобщи Ройтерс. Забелязано е, че Пхенян започва да заменя на корабите на бреговата охрана остарялото въоръжение с картечници „Гатлинг“, заяви военен източник.

Спешна помощ в столицата има нужда от 100 лекари и 50 сестри

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610575

Центърът за спешна медицинска помощ в София се нуждае от още 100 лекари и 50 сестри, за да работи нормално - заяви днес директорът на центъра д-р Георги Гелев в интервю за БНТ.
Въпреки увеличението на заплатите, което е значимо, центърът не успява да привлече достатъчно кадри. И в момента дежурните екипи не достигат и се налага да се пренасочват
Центърът за спешна медицинска помощ в София се нуждае от още 100 лекари и 50 сестри, за да работи нормално - заяви днес директорът на центъра д-р Георги Гелев в интервю за БНТ. Въпреки увеличението на заплатите, което е значимо, центърът не успява да привлече достатъчно кадри. И в момента дежурните екипи не достигат и се налага да се пренасочват

Борисов: И утре да кажат, и утре ще се справим с председателството на Съвета на ЕС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587592

С председателство всеки се е справял, заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, попитан дали при възможно изтегляне на графика за председателството на Съвета на ЕС нашата страна може да се справи. По-рано днес Европейският парламент прие резолюция, в която призова заради резултатите от британския референдум британското председателство, насрочено за догодина, да бъде поето от друг. Ако това се случи, България вероятно ще трябва да оглави Съвета на ЕС шест месеца по-рано от предвиденото. "И утре да кажат, и утре ще се спр...

US миноносец приближил опасно руски кораб в Средиземно море (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587589

Американският ескадрен миноносец "Грейвли" е приближил опасно на 17 юни руската фрегата "Ярослав Мъдри", като е нарушил международни правила и двустранни споразумения, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. "На 17 юни в Източно Средиземно море американският ескадрен миноносец с управляеми ракети "Грейвли" е допуснал опасно приближаване до руски боен кораб на разстояние 60-70 метра по левия борд и е пресякъл курса на фрегатата "Ярослав Мъдри" на опасна дистанция от 180 м. Руският кораб е плавал в международни...

7 задържани след възстановка на стрелбата срещу Митьо Очите в "Слънчев бряг"

http://offnews.bg/news/n_1/n_631844.html

Седем души арестува полицията след частична възстановка на стрелбата срещу Димитър Желязков - Митьо Очите, в "Слънчев бряг", при която беше убит охранителят Александър Алексиев - Сашо Японеца. В нея бяха възпроизведени действията на групата на Божидар Кузманов - Кравата, която във вечерта на стрелбата е била в заведението - 4YOU.  Минути след началото на възстановката 5 полицейски автомобила блокираха улицата и специални части нахлуха в заведението, което успя да изненада присъстващите, сред които адвокатите на Очите и адвокатът на един от обвинените за опит за убийство Радослав Димитров. Арестуваните при днешната акция вече бяха задържани от полицията веднага след стрелбата на 8 юни и след това бяха освободени.  Издирват се още четирима заподозрени, сред които и собственикът на 4YOU Божидар Георгиев. Задържаните ще останат за 24 часа в ареста, утре ще стане ясно дали ще им бъдат повдигнати обвинения.  В същото време стана ясно, че Митьо Очите е бил преместен от бургаската болница в "Софиямед" в столицата заради тежък урологичен проблем.  Това е станало по искане на неговите близки. 

Наемателят на "4 you": Норвежци описват хората на Очите като маршируващи фашисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/5610331

Наемателят на "4 you": Норвежци описват хората на Очите като маршируващи фашисти"Група норвежци - около 20 човека, които са вечеряли в ресторанта, са описали нахлуването на Митьо Очите и хората му като "група маршируващи фашисти". Това разкри пред "24 часа" добричкият предприемач Данаил Петков, който заедно с арестувания днес Николай Иванов стопанисват заведението "4 you". Петков бе сред задържаните в нощта на престрелката на

Тежка катастрофа до Малко Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587590

Тежка катастрофа е станала преди час на главния път, в близост до Малко Търново. Лек автомобил "Фолксваген Голф" се е забил в платформа на "БулЕлектрик"."Колата е смачкана до неузнаваемост. Шофьорът е в много тежко състояние. Вече е транспортиран в болница в Бургас", обясни за Дарик кметът на община Малко Търново - Илиян Янчев. Автомобилът е бил управляван от 53-годишния бивш военен от Малко Търново, който е сериозно ранен, съобщиха местни жители.  ...

Издирват възрастна жена от София, в неизвестност от 17 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/5610556

Издирват възрастна жена от София, в неизвестност от 17 юниПолицията издирва възрастна жена, която е в неизвестност от 17 юни, съобщи bTV. 84-годишната Йорданка Иванова Котева е видяна за последно по-миналия петък около 10 ч. в кв. „Левски Г”. Тя е вървяла по пътеката от страна а блоковете в посока към Малашевските гробища. Била е облечена с тъмни дрехи – пола и жилетка, носила е черни обувки.

МОСВ спира водовземането от язовир „Пчелина“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587588

Експерти от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, Регионалната инспекция по околна среда и води в Перник и „Напоителни системи“ извършиха днес проверка на язовир „Пчелина“. Проверката е извършена след постъпил сигнал на „зеления телефон“ в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за ползване на големи водни количества от язовир „Пчелина“ и жалба от жители и собственици на имоти и туристи в района на водоема. В жалбата са изразени опасения от последиците от пуснатата в експлоатация водноелектрическа централа и са описани възникна...

Среща между външните министри на Русия и Турция вероятно ще се проведе в Сочи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610538

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров в Сочи, пишат ТАСС.
По-рано се появи информация, че Чавушоглу ще вземе участие в заседанието на Съвета на външните министри на страните-членки на Организацията по черноморско икономическо сътрудничество, която ще се проведе в Сочи на 1 юли.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров в Сочи, пишат ТАСС. По-рано се появи информация, че Чавушоглу ще вземе участие в заседанието на Съвета на външните министри на страните-членки на Организацията по черноморско икономическо сътрудничество, която ще се проведе в Сочи на 1 юли.

Полицаи отцепиха хотел с израелски туристи

http://www.cross.bg/politziyata-bryag-slunchev-1512859.html

/КРОСС/Малка чантичка, забравена на алея до хотел "Хризантема" в Слънчев бряг вдигна на крак полицията днес следобед. Районът веднага е бил отцепен, извикан е спецекип от ДОТИ, съобщи "24 часа". Това са рутинни мерки, които се предприемат в подобни случаи, коментираха от полицията. Хотел "Хризантема" на убития несебърски бизнесмен Димитър Янков е пълен с израелски туристи, които от години го предпочитат за лятната си почивка в Слънчев бряг. Няма данни гостите на хотела да са били евакуирани.  

Проклятието на Пеле застигна Англия и Испания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610289

Проклятието на легендата Пеле застигна Англия и Испания. Бразилецът има репутация на автор на калпави прогнози преди големи първенства.
И този път той не изневери на себе си. Преди старта на Евро 2016 той прогнозира титла за Англия или Испания, но проклятието му застигна двата отбора и те отпаднаха от надпреварата.
Проклятието на легендата Пеле застигна Англия и Испания. Бразилецът има репутация на автор на калпави прогнози преди големи първенства. И този път той не изневери на себе си. Преди старта на Евро 2016 той прогнозира титла за Англия или Испания, но проклятието му застигна двата отбора и те отпаднаха от надпреварата.

Секторите от британската икономика, които първи ще поемат удара от Брекзита

http://www.mediapool.bg/sektorite-ot-britanskata-ikonomika-koito-parvi-shte-poemat-udara-ot-brekzita-news250991.html

Няколко сектора от британската икономика изглеждат много незащитени срещу Брекзита, въпреки многобройните неясноти около процеса на излизане на Великобритания от Европейския съюз, за който бе взето решение на референдума в четвъртък, пише агенция Франс прес. Банките Банките имат много за губене предвид тежестта на Лондон като финансов център, през който минават една пета от финансовите трансакции в света. Изключена от общия пазар, Великобритания, където над един милион души работят във финансовия сектор, няма да бъде повече входна врата за американските или азиатските банки към Европа, и може да бъдат прогнозирани прехвърляния на работни места в посока ЕС. Започва период на несигурност за кадровата рамка, в която банките ще се развиват, по-специално за запазването или не на правото на "европейски паспорт", което осигурява на финансовите компании, базирани във Великобритания, възможността да продават безпрепятствено своите услуги във всички страни от ЕС. На борсата банките, при това не само британските, преживяват от петък истинско слизане в ада. Въздушен транспорт За британските авиокомпании едно излизане от общото европейско въздушно пространство, би било тежък удар, който ще се материализира под формата на допълнителни такси, а оттам и по-високи цени на билетите, и усложнения при откриването на нови линии. Експертите от сектора вече очакват намаляване на броя на пътниците между Великобритания и другите европейски държави и, ако икономиката отслабне, и с останалата част от света. Това се отнася и за обема на превозваните по въздух стоки. Обезценяването на лирата стерлинг ще охлади желанието на британците да пътуват и ще доведе до повишаване на цените на горивата, които се изчисляват в долари. IAG, корпорацията собственик на British Airways, и нискотарифната авиокомпания EasyJet, и двете базирани във Великобритания, вече предупредиха, че Брекзитът ще се отрази на финансовите им резултати за тази година. Ирландската Ryanair прави над една четвърт от своя оборот във Великобритания и също би трябвало да бъде подложена на натиск, очакват анализаторите от Deutsche Bank. Недвижими имоти Секторът на недвижимите имоти, най-вече в Лондон, може да пострада пряко и непряко от прехвърлянето на бизнес дейности в чужбина - както в сегмента на офисите, така и на жилищата - с понижаване на дела на обитаемите пространства и на цените. "Опитът показва, че външните шокове водят до намаляване на оборота с до 20 %" в жилищния сегмент, изтъкна британската компания за анализ на пазара на недвижимо имущество Hometrack. В понеделник мрежата от агенции за недвижими имоти Foxtrons предупреди, че Брекзитът ще даде отражение върху нейните финансови резултати. Ако секторът пострада, това ще навреди и на общественото строителство и благоустройство. Има също така опасения от евентуално намаляване на евтината европейска работна ръка, която се превърна в коз през последните години. Автомобилостроене "Автомобилостроителите и компаниите за оборудване и части, които имат производствени мощности във Великобритания, ще бъдат най-засегнатите", прогнозира Щефан Брацел от центъра за автомобилни изследвания CAM в Германия. Британският пазар на автомобили регистрира сериозен напредък през последните години и "едно забавяне можеше да се очаква при всички положения", отбелязва неговият сънародник Фердинанд Дюденхьофер от института CAR в Дуисбург. В резултат на Брекзита има риск забавянето да бъде "по-голямо и по-бързо". Сред производителите Nissan, Tata (собственик на Jaguar Land Rover), BMW (собственик на Mini и Rolls Royce), Toyota и General Motors (със своята британска марка Vauxhall) са на първата линия. Според анализаторите на британската компания за инвестиционно и частно банкиране Berenberg на британския пазар се пада дял от 2 до 3 % от световните продажби на автомобили, "но поради по-високите цени и продажбата на повече бройки от по-висок клас той може да достигне между 4 и 9 на сто за европейските доставчици на оборудване и части". В средносрочен план прогнозите се различават. Брацел очаква "стремително изтегляне на автомобилната индустрия" от Великобритания. В контраст Дюденхьофер предвижда положителни последици от едно трайно поевтиняване на лирата стерлинг за конкурентоспособността на Jaguar Land Rover, Nissan и Mini (BMW). И за останалите... Секторът на високите технологии е особено разтревожен за набирането на висококвалифицираната и космополитна работна ръка, от която зависи, в случай на затягане на условията за достъпа на чужденци до британския трудов пазар. Още в петък федерацията на германските стартъпи обяви тържествено, че Берлин, съперник на Лондон в тази област, ще е големият победител от Брекзита. Всички циклични сектори, т. е. реагиращи директно на рисковете, свързани с конюнктурата, ще бъдат потенциално засегнати от забавянето на британската икономика. Това се отнася по-конкретно за медиите, туризма и дистрибуторите. От друга страна поевтиняването на британската валута спрямо еврото и долара на теория ще е от полза за износа, но "световното търсене, най-вече за онова, което Великобритания изнася, е в стагнация, и положителният ефект ще е ограничен", прогнозира Ерик Нилсен, главен икономист на UniCredit.

Борисов в Брюксел: Във Великобритания за една нощ загубиха близо 200 милиарда

https://www.24chasa.bg/novini/article/5610563

Борисов в Брюксел: Във Великобритания за една нощ загубиха близо 200 милиардаВъв Великобритания с доста популизъм, с доста неверни факти и подвеждане на хората за една нощ загубиха 20 пъти колкото е вноската им в ЕС за години наред – близо 200 милиарда. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел преди участието си в заседанието на Европейския съвет.

Подпомагат с пари за операция основателя на ръгбито във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=324785

Основателят на клуба по ръгби във Варна Иван Иванов ще получи общинска помощ от 3000 лева за операция. Това реши на заседанието си днес Общинският съвет в морската столица, предаде репортер на Moreto.net. Интервенцията, която струва 4500 лева е за смяна на става.

Задържан е издирваният за въоръжен грабеж в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/28/2785976_zadurjan_e_izdirvaniiat_za_vuorujen_grabej_v_sofiia/?ref=rss


Задържан е вторият заподозрян в извършване на въоръжен грабеж в София, съобщи МВР.

45-годишният мъж е заловен около 17 часа в кв. "Разсадника". Той е заподозрян в извършване на въоръжен грабеж в обект на бул. "Ломско шосе", който стана около 14.30 часа днес. След престрелка с полицията загина единият от нападателите.

Разследването продължава под ръководството на Софийската градска прокуратура, уточняват от полицията.

Лятно работно време на центровете по превенция в Севлиево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587586

От местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Севлиево заявиха, че Центровете по превенция в Детски комплекс „Йовко Йовков” – гр. Севлиево и този в кв. „Балабанца”, (ул. „Светлина” №33), през летния период, 04.07.2016 г. – 31.08.2016 г., ще работят със следното работно време - всеки делничен ден от 08.00 ч. до 12.00 ч. Напомняме на всички деца, младежи и родители, че специалистите, работещи към МКБППМН са готови да подадат ръка на всеки, който има нужда. Специалистите работят напълно бе...

Във ВМЗ-Сопот получиха първи бонуси по новата система за допълнително стимулиране

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610546

Работниците и служителите във ВМЗ-Сопот АД получиха във вторник първите си бонуси по новата система за допълнително материално стимулиране (ДМС). Те им бяха изплатени заедно с трудовите възнаграждения за месец май. "ДМС е обвързано с процентното изпълнение на трудовите норми в двата основни производствени завода - Монтажен и Механичен.
Работниците и служителите във ВМЗ-Сопот АД получиха във вторник първите си бонуси по новата система за допълнително материално стимулиране (ДМС). Те им бяха изплатени заедно с трудовите възнаграждения за месец май. "ДМС е обвързано с процентното изпълнение на трудовите норми в двата основни производствени завода - Монтажен и Механичен.

Общината обяви поръчка за животни, евроазиатски рис и камила населяват новия Зоопарк

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587594

Обществена поръчка за доставка на животни и птици за новия Зоокът обяви Община Пловдив, научи Дарик. Стойността на процедурата без ДДС е 89 500 лева. Със сумата ще се закупят сервал, оцелот, евроазиатски рис, сурикати, фламинго, лама, носато мече, патагонска мара, нанду, камила, коронован жерав, черен лебед и азиатска късоноктеста видра. Припомням, че в ефира на Дарик директорът на Зоокъта Минко Михайлов заяви, че новата зоологическа градина в Пловдив ще отвори вра...

Юнкер към Фараж: Защо още сте в Европарламента?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587584

Британският премиер Дейвид Камерън още днес да задейства процедурата по напускане на Евросъюза. Това поискаха мнозинството евродепутати на извънредна сесия в Брюксел. Според партиите, преди сключването на споразумението за оттегляне не могат да бъдат договаряни каквито и да било нови форми на взаимоотношения между Обединеното кралство и ЕС. Резолюцията настоява още за рестарт и реформа на евроинституциите. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер прекъсна речта си , за да попита Найджъл Фарадж и колегите му от групата „Европа на свободата и пряката д...

Даниел Вълчев: Допуснахме образованието да се провинциализира

https://www.24chasa.bg/novini/article/5610537

Даниел Вълчев: Допуснахме образованието да се провинциализираДопуснахме образованието да се провинциализира, вече не сме измерваме с първите Европа и в света. Това каза бившият образователен министър Даниел Вълчев в предаването "Лице в лице" по БТВ. Трябва да се измерваме със значително по-големи. Трябва да излезеш от рамките на селото, на общината., смята той.

Глобиха 2 нощни заведения в Пловдив заради превишени норми за шум

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610539

Собствениците на две нощни заведения в Пловдив са глобени заради превишени норми за шум, съобщи директорът на Общинския инспекторат Ангел Славов. Той лично е участвал в съвместната акция на служителите на Инспектора, Регионалната здравна инспекция и полицията. За по-прецизното измерване на шума дори временно е било спирано движението по големи
Собствениците на две нощни заведения в Пловдив са глобени заради превишени норми за шум, съобщи директорът на Общинския инспекторат Ангел Славов. Той лично е участвал в съвместната акция на служителите на Инспектора, Регионалната здравна инспекция и полицията. За по-прецизното измерване на шума дори временно е било спирано движението по големи

Грузия премахна наборната военна служба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587585

Грузия премахва наборната военна служба и ще стане една от първите бивши съветски републики, в които от мъжете не се изисква да са служили в армията. От общо 15 бивши съветски републики военната служба е премахната само в Литва и Латвия. Литва обаче я възстанови неотдавна, а Латвия обмисля да направи същото. Заповедта за отмяна на казармата влиза в сила от 2017 г. Заповедта за отмяна на наборната военна служба е подписана от министъра на отбраната на Грузия Тина Хидашели. А новината бе съобщена лично от нея при представянето пред грузински и чу...

Съдийската колегия ще получава всеки месец информация за разследвания срещу съдии

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/28/2785901_sudiiskata_kolegiia_shte_poluchava_vseki_mesec/?ref=rss


С шест гласа "за" и пет "против" съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие решение, според което всеки месец ще получава актуална информация за движението на разследвания срещу съдии. Предложението бе направено от Калин Калпакчиев, Галина Карагьозова, Юлия Ковачева и Соня Найденова.

Съгласно решението дирекция "Дисциплинарна дейност" на ВСС ще внася ежемесечно справка за наказателните производства срещу съдии, което включва всички етапи – от разследването до развоя в съда. То...

Общинският съвет в Разград прие "Лудогорец арена" да се даде на концесия

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/28/2785980_obshtinskiiat_suvet_v_razgrad_prie_ludogorec_arena_da/?ref=rss


Общинският съвет в Разград гласува единодушно да се обяви процедура за отдаване на концесия на стадион "Лудогорец арена". Кметът Валентин Василев, който внесе променената докладна, заяви, че "всичко е добре, когато свършва добре".

По думите му за подготовката на търга ще са необходими поне шест месеца.

В началото на годината се получи напрежение между футболния "Лудогорец" и общинския съвет. От клуба останаха недоволни от предвидения договор за концесията. В него беше...

МЗ ще заплаща закупените медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчен инсулт

http://www.cross.bg/izdeliya-ymbal-zavedeniya-1512858.html

/КРОСС/Министър Москов подписа заповед за утвърждаване на Методика за субсидиране на лечебните заведения. Това на практика означава, че за първи път Министерството на здравеопазването ще заплаща на лечебните заведения закупените медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчен инсулт, съобщават от МЗ. Условията, на които трябва да отговарят болниците, за да получат финансиране са: да имат структура по нервни болести, неврохирургия, образна диагностика, инвазивна кардиология или друго отделение от трето ниво на компетентност; да имат спешно отделение и отделение по рехабилитация. На тези критерии в момента отговарят 4 лечебни заведения в страната, с които МЗ ще сключи договор. Това са УМБАЛ „Св. Анна", УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов", УМБАЛ „Св. Георги" Пловдив и УМБАЛ „Св. Марина" Варна. Очакваните резултати от приложението на методиката са намаляване инвалидизацията и смъртността на пациентите с мозъчен инсулт, напълно възстановяване на работоспособността и максимално запазване качеството на живот. Друга важна промяна е осигуряването на възможност за доплащане на стойността на медицинските изделия (койлове) за интервенционално лечение на мозъчни аневризми и артерио-венозни малформации. В момента НЗОК заплаща за тези изделия до 10 хил. лв. При отделни пациенти с големи или множествени аневризми или малформации обаче, стойността на медицинските изделия може да достигне до 20 - 30 хил. лв

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване