Иззеха стоки ментета за над 110 000 лв. на Златни пясъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=324870

Стоки за около 112 050 лв. бяха иззети при специализирана операция на територията на к.к. Златни пясъци, съобщиха от полицията за Moreto.net. Служители на "Икономическа полиция" са установили престъпления против интелектуалната собственост при операция, извършена на 28 юни.

Брюксел ще ни подкрепи за АЕЦ „Белене“ и газов хъб

http://econ.bg/Новини/Брюксел-ще-ни-подкрепи-за-АЕЦ-Белене-и-газов-хъб_l.a_i.725241_at.1.html

Брюксел ще окаже подкрепа на България по отношение на разрешаването на казуса с АЕЦ "Белене” след решението на арбитражния съд, както и за...

Каква ще е съдбата на българите във Великобритания след "Брекзит"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5612741

Каква ще е съдбата на българите във Великобритания след "Брекзит"Излезе така чаканата и важна позиция за съдбата на българите във Великобритания след като стана ясно, че страната ще излезе от Европейския съюз. Отговорът беше публикуван на фейсбук страницата и официалната страница на посолството на република България в Лондон. Ето и пълния текст: Във връзка с резултатите от проведения референдум за излизане на

Изгоря старата хижа „Бъндерица” над Банско

http://www.cross.bg/bansko-hizha-starata-1512991.html

/КРОСС/ Пожар е изпепелил старата сграда на хижа "Бъндерица" над Банско. Сигналът за горящата постройка е подаден малко преди четири часа сутринта. Два пожарни екипа от Банско са тръгнали незабавно към планината, съобщи БНР. Старата сграда на хижата е от гредоред и е изгоряла напълно. Тя е в непосредствена близост до новата хижа, но за щастие пожарникарите не са допуснали да пламнат нито новата хижа, нито дърветата в гората. Причините за пожара са в процес на изясняване. Предположенията са за късо съединение в електрическата инсталация, но не се изключва и версията за умишлен палеж. Хижите над Банско се захранват с ток от динамо, като напрежението е твърде променливо, което е дългогодишен нерешен проблем.  

Джип блъсна дете на колело пред полицията в Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/5612738

Джип блъсна дете на колело пред полицията в БлагоевградДжип, управляван от жена, блъсна дете с велосипед на ул. "Владо Черноземски" пред полицията в Благоевград, за щастие 11-годишното момче не е пострадало, съобщи БГНЕС. Пътният инцидент стана към 15 часа днес на пешеходната пътека, пресичаща ул. „Владо Черноземски”, за да се премине на тротоара между полицията и Трето основно училище.

Бари Гиб обяви първия си самостоятелен албум след 32-годишна пауза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5612669

Певецът от легендарната група "Би Джийс" Бари Гиб оповести, че тази година ще издаде първия си самостоятелен албум от 32 години, съoбщи Yahoo.
Новината идва, след като 69-годишният Гиб се присъедини на сцена "Пирамидата" към "Колдплей", които преди броени дни закриха фестивала Гластънбъри във Великобритания.
Певецът от легендарната група "Би Джийс" Бари Гиб оповести, че тази година ще издаде първия си самостоятелен албум от 32 години, съoбщи Yahoo. Новината идва, след като 69-годишният Гиб се присъедини на сцена "Пирамидата" към "Колдплей", които преди броени дни закриха фестивала Гластънбъри във Великобритания.

Треньорът на Исландия: Искаме да бъдем като "Лестър" на Евро 2016

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/29/2786742_trenyorut_na_islandiia_iskame_da_budem_kato_lestur_na/?ref=rss


Исландия се надява да пренапише приказката на "Лестър" и да спечели европейското първенство във Франция. Това заяви селекционерът на островитяните Хеймир Халгримсон, който води отбора съвместно с опитния Ларс Лагербак.

"Бих искал всичко да завърши така, както завърши за "Лестър". Те разчитаха на своите силни страни, ние се опитваме да правим същото. И в двата отбора има същия отборен дух. Както те, така и ние работим здраво един за друг", коментира Халгримсон.

"Лестър"...

Румяна Бъчварова: Няма конкретна заплаха за България, но не сме застраховани

http://www.moreto.net/novini.php?n=324877

Гарантираме най-високата степен на сигурност. Не мога да кажа, че има конкретна заплаха, но не мога да кажа, че сме и застраховани от такова едно събитие”. Това обяви на извънреден брифинг на летище София министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Две нови проверки в Центъра за градска мобилност

http://www.cross.bg/proverki-sofiya-spirkite-1512990.html

/КРОСС/Две нови проверки ще бъдат извършени в софийския Център за градска мобилност. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. И двете проверки са инспирирани от станалата скандална поръчка за ремонт на спирки, която бе поета от фирмата, близка до депутата от ГЕРБ Ирена Коцева. Скандалът доведе до оставката както на Коцева, така и на зам.-кмета на столична община Любомир Христов. В края на април месец цялото ръководство на Центъра подаде оставка, след като обществеността настръхна с увеличената цена на билетчето за пътуване в София. Техническата проверка е показала, че има сериозни пропуски при ремонта на спирките, обясни новите проверки Фандъкова. Поискано е да се прекрати договорът с изпълнителя и да се възстанови цялата платена сума. Центърът за градска мобилност трябва да поеме поддръжката на навесите на спирките на градския транспорт. Кметът на София е поискала е да бъде освободен председателя на комисията, която е приела спирките. Столична община очаква резултатите от външните проверки на Сметната палата и от финансовата инспекция.  

Стилиян Петров вече се присъедини към "Астън Вила"

https://www.24chasa.bg/sport/article/5612695

Стилиян Петров вече се присъедини към "Астън Вила"Стилиян Петров вече е при съотборниците си от "Астън Вила", съобщи bTV. 36-годишният полузащитник, за когото преди няколко дни стана ясно, че се завръща в професионалния футбол, се присъедини към бирмингамския тим за старта на подготовката за предстоящия сезон в Чемпиъншип. Всички футболисти преминаха медицински прегледи на клубната база "Бодимор

Перископ в Тбилиси от Фуксас

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5612708

Перископ в Тбилиси от ФуксасФутуристичен културен център, проектиран от италианското студио „Фуксас“, скоро ще отвори врати в столицата на Грузия Тбилиси. Сградата е меко казано странна и напомня на двоен перископ, в случая полегнал на земята, който гледа към река Кура. Културният център се намира в старата част на града в парк Райке и архитектурата му не се приема

Телефонният разговор между Путин и Ердоган - позитивен и води до предстояща лична среща

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5612661

Владимир Путин и Реджеп Ердоган провдедоха телефонен разговор и изразиха готовност да съживят двустранните отношения между страните и да се борят заедно срещу тероризма, пишат световните агенции. 
Разговорът е "преминал много позитивно", съобщава и Haberturk. Съобщава се, че двамата лидери са се съгласили за лична среща.
Владимир Путин и Реджеп Ердоган провдедоха телефонен разговор и изразиха готовност да съживят двустранните отношения между страните и да се борят заедно срещу тероризма, пишат световните агенции.  Разговорът е "преминал много позитивно", съобщава и Haberturk. Съобщава се, че двамата лидери са се съгласили за лична среща.

Правителството на Израел одобри споразумението за помирение с Турция

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-na-izrael-odobri-sporazumenieto-za-pomirenie-s-turtsiya-news251046.html

След неочаквано продължителни дебати, правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху гласува в подкрепа на споразумението за възстановяване на дипломатическите отношения с Турция, които бяха прекъснати от 2010 г., предаде ДПА. Повечето от членовете на кабинета на Нетаняху гласуваха "за" споразумението, но трима министри от крайната десница от "Еврейски дом" (Байт Йехуди) и от партията "Израел Бейтену" (Нашият дом Израел) гласуваха против, съобщи израелското радио. Няколко роднини на израелци, убити при нападения, подадоха петиция във Върховния съд на Израел срещу споразумението, с настояване първо Турция да прогони всички високопоставени членове на ислямисткото палестинско движение Хамас от своя територия. Висши служители на външните министерства на двете страни подписаха споразумението вчера съответно в Анкара и в Ерусалим, след като предишния ден то бе огласено от израелския премиер и турския му колега. Споразумението сега трябва да бъде одобрено от турския парламент. Отношенията между някогашните близки съюзници Турция и Израел рухнаха преди шест години, когато при израелски щурм бяха убити десетима турци на борда на кораб, превозващ хуманитарна помощ за ивицата Газа. Страните изтеглиха посланиците си, прекъснаха до голяма степен контактите в сферата на сигурността и оттогава поддържаха най-ниско ниво на дипломатически отношения, припомня АП. Споразумението предвижда Израел и Турция да възстановят напълно дипломатическите си отношения, Израел да плати 20 милиона долара компенсации на семействата на хората, пострадали при рейда, и да позволи на Турция да доставя хуманитарна помощ на Газа през израелско пристанище. Израел също ще позволи на Турция да осъществи няколко проекта за развитие в ивицата, най-вече в сферата на снабдяването с питейна вода и електроенергия. В замяна Турция ще оттегли съдебните искове срещу израелски войници заради щурма и ще предотвратява всякакви военни действия или набиране на средства в Турция, съобщи в понеделник израелският премиер Бенямин Нетаняху, очевидно имайки предвид палестинската групировка Хамас.

Старата Бъндерица изгоря до основи (ВИДЕО)

http://offnews.bg/news/n_1/n_631917.html

Старата хижа Бъндерица над Банско изгоря до основи. Сградата е била изпепелена от пожар тази сутрин. Причините от какво е започнал огънят все още са неизвестни. Сигналът за горящата постройка е подаден малко преди четири часа тази сутрин. Два екипа от Пожарната в Банско са потушили пламъците и предотвратили разпространението на огъня. Старата сграда на хижата е от гредоред и е изгоряла напълно. Тя е в непосредствена близост до новата хижа, но пожарникарите са овладели огъня и новата хижа и дърветата в района са били спасени. Пострадали хора няма.

30 младежи започват работа като озеленители по проект на Агробизнесцентър Кубрат

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587896

35 млади безработни от Кубрат ще преминат обучение за озеленители и цветари по проект, реализиран от Агробизнесцентър Кубрат в партньорство с община Кубрат, сдружение „Зорница“ и Център за професионално обучение „Бейском“ООД. 30 от курсистите ще бъдат назначени на работа за 6 месеца. Това стана ясно днес на началната пресконференция по проекта „Активни младежи – устойчиво бъдеще за община Кубрат“. Проектът се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 – 2020 г.. Общият бюджет на проекта е 214 476,70 лева, а срокът за ...

Подолски призова: Молете се за Истанбул

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5612691

Германският национал Лукас Подолски е шокиран от бомбените атентати в Истанбул. Нападателят, който от 2015 г. играе за турския гранд „Галатасарай“, осъди терористичните атаки и изрази своята подкрепа към близките на починалите и ранените от тройната експлозия на атентаторите камикадзе на истанбулското летище „Ататюрк“.
Германският национал Лукас Подолски е шокиран от бомбените атентати в Истанбул. Нападателят, който от 2015 г. играе за турския гранд „Галатасарай“, осъди терористичните атаки и изрази своята подкрепа към близките на починалите и ранените от тройната експлозия на атентаторите камикадзе на истанбулското летище „Ататюрк“.

Михаил Паев & STELLko отново са тук! Чуйте новия летен хит!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587895

След успеха на парчето „Къде Си Ти” на STELLko & Ven и Михаил Паев /II-ро място в интернет конкурса БГ Таланти/, Михаил Паев и STELLko пускат нов, летен хит със заглавие „Отново Сме Тук”. Текстът и музиката са на Мишо Паев, а аранжиментът - на Алекс Нушев. Всички изпявания в песента са поверени на вокалиста Стелиян Донев - STELLko. „Отново сме тук” носи свеж летен бриз и горещо настроение. Провокиран от преживяванията и незабравимите спомени, оставащи след една лятна ваканция на море с приятели, Михаил Паев се вдъхновява и създава едноиме...

Брезкзитът заплашва да подкопае специалните отношения между САЩ и Великобритания

http://www.mediapool.bg/brezkzitat-zaplashva-da-podkopae-spetsialnite-otnosheniya-mezhdu-sasht-i-velikobritaniya-news251045.html

Решението на Великобритания да напусне ЕС може да навреди на солидните "специални отношения" между Обединеното кралство и САЩ, като поражда въпроси за готовността и възможностите на Лондон да подкрепя различни действия под егидата на Вашингтон за решаване на глобални кризи от Близкия изток до Украйна. Загубата на най-силния проамерикански глас в 28-членния блок в резултат на референдума заплашва да отслаби американското влияние над политическите решения на Европа и да насърчи руския президент Владимир Путин да отправи още по-голямо предизвикателство към Запада, заявиха анализатори и бивши дипломати. Резултатът от референдума, за който мнозина смятат, че се дължи на все по-националистически настроеното и затворено британско общество, крие и риск от разпадане на самото Обединено кралство, което от своя страна ще редуцира още повече ролята и статута му в световните дела. Британското излизане от съюза - което няма да се осъществи в близко време и трябва да бъде договорено с ЕС - е възможно да изправи следващия президент на САЩ пред дилемата дали да погледне към други ключови европейски партньори като Германия и Франция и така по същество да понижи статута на специалната американско-британска връзка, датираща от времето на Втората световна война. Иво Даалдер, бивш постоянен представител на САЩ в НАТО и председател на неправителствената организация Чикагски съвет за външна политика, заяви, че Великобритания ще загуби възможностите си да прокарва своите гледни точки и политически предпочитания сред европейските своите съюзници, както и в рамките на Северноатлантическия пакт, където оказваше сериозна политическа подкрепа на Вашингтон. "Очевидно е, че имаме доста по-слаба Великобритания, чието влияние намаля в резултат на референдума", каза той. При това положение вероятно ще се наложи САЩ да положат повече усилия за запазване на трансатлантическото и европейско единство. Всичко, което разединява Европа, добави той, "е победа за Русия, защото това беше политика на Путин и Русия". Пожелал анонимност представител на американското разузнаване заяви: "Това със сигурност ще насърчи руснаците да продължат, а може би и да засилят кампанията си в подкрепа на крайнодесните националистически движения в Западна и Източна Европа с цел в крайна сметка да неутрализират НАТО". Филип Гордън, бивш високопоставен външнополитически съветник на Обама, изрази безпокойство, че Европа ще се втренчи в себе си заради Брекзита и движенията за независимост на континента, което ще принуди САЩ да се нагърбят с още по-голяма международна роля. "Колкото повече време губи в този процес, колкото повече ресурси харчи за справяне с последиците от него, с толкова по-малко време и пари, и политически капитал ще разполага (Европа), за да ни помага в глобалните предизвикателства", каза той. Правителството на президента Барак Обама се стресна от смайващия развой на събитията, включително хаоса на световните финансови пазари и последвалата оставка на британския премиер Дейвид Камерън. Британски официални представители опитаха да уверят американските си колеги, че Брекзитът не предвещава оттегляне от световните дела, каза официален източник от САЩ. Някои от тези официални представители може и да не оцелеят на постовете си след промените във властта или евентуални по-нататъшни политически вълнения, които биха могли да бъдат предизвикани от референдума. Въпреки че Обама подчерта в петък, че Великобритания ще продължи да бъде "незаменим партньор", решението за Брекзит се оказа и явно отрицание на действията на американския президент, който при посещението си в Лондон през април предприе необичайна намеса в британската политика, като призова британците да останат част от ЕС. Референдумът заплашва не само глобалната политика на Обама в сферата на сигурността, но и американския икономически растеж и дневния ред в областта на международната търговия, който той иска да прокара в последните седем месеца от управлението си. Сходна смесица от популистки гняв сред американската общественост и антиелитарни нагласи издигнаха Доналд Тръмп до вероятното му номиниране от Републиканската партия за неин кандидат на президентските избори в САЩ през ноември. "Двигателите на Брекзита са същите като на националистическите движения в Западна Европа и САЩ", заяви пред Ройтерс Клифърд Йънг, президент на американския филиал на компанията за социологически изследвания "Ипсос пъблик афеърс". Камерън имаше тясно сътрудничество с Обама в сферата на сигурността. Великобритания беше важен военен играч в оглавените от САЩ коалиции срещу бойците на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, активен съюзник на терена в Афганистан, както и силен поддръжник на санкциите срещу Русия заради ролята й в сепаратисткия конфликт в Украйна. Хедър Конли, директор на Европейската програма към Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, каза, че раздялата на Великобритания с ЕС, която може да продължи до две години, ще се превърне във "всепоглъщащ процес", отклоняващ вниманието на Обединеното кралство от участие в подобни усилия. "Просто няма да се отделя голямо внимание на изработването на политически мерки, като се има предвид миграционната криза, борбата с ИДИЛ и фокусирането върху постоянните нарушения на примирието в Украйна и поддържането на санкциите в Русия", заяви тя. "Когато Обединеното кралство и неговото ръководство ни потрябват в Съвета за сигурност на ООН или НАТО, вниманието им ще бъде насочено към вътрешните работи", каза Конли. Ричард Хаас, председателят на организацията Съвет за външна политика, нарече британското излизане от ЕС - което е най-големият удар по европейския проект за единство след Втората световна война - "обезсърчително събитие". "Не казвам, че ще се върнем към времената на конфликтите в Европа", заяви той. "Но подозирам, че това ще намали благоденствието и стабилността." Въпреки че американско-британският разузнавателен обмен - един от най-големите по-рода си в света - се очаква да издържи на политическия хаос, някои експерти смятат, че сътрудничеството с европейските партньори в борбата с тероризма може да пострада във времена на нападения на "Ислямска държава" срещу европейските столици. "Това ще затрудни сътрудничеството в Европа в борбата с тероризма, както предрекоха повечето от бившите шефове на британските служби преди референдума", каза Брус Ридъл, бивш служител на ЦРУ, а в момента сътрудник на аналитичния център Институт "Брукингс" във Вашингтон. Но Майкъл Морел, бивш и.д. директор на ЦРУ, не е съгласен с това мнение, като заяви, че сътрудничеството в борбата с тероризма "е прекалено важно, за да се допусне каквато и да било политика да му се отрази". Към тревогите на САЩ се добавя и заплахата от това шотландските националисти да организират нов референдум за независимост в Шотландия, където две трети от избирателите гласуваха за оставане в ЕС. А и заместник първият министър на Северна Ирландия Мартин Макгинес призова за референдум за обединение с Република Ирландия. Евентуалното разпадане на Обединеното кралство ще породи въпроси дали то следва да запази правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, където до голяма степен беше надежден поддръжник на американските инициативи. По БТА

Прокуратурата: Възможно е да има още обвиняеми за стрелбата в Слънчев бряг

https://www.24chasa.bg/novini/article/5612680

Прокуратурата: Възможно е да има още обвиняеми за стрелбата в Слънчев брягСпециализираната прокуратура продължава да събира доказателства за стрелбата в Слънчев бряг, така че е възможно да има и още обвиняеми. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг, свързан с разследването на Специализирана прокуратура в Слънчев бряг, предаде „Фокус“.

Шумен спаси и продължава забавен воден проект

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5612674

Кметът на Шумен Любомир Христов подписа договор с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева за довършване на проекта "Интегриран воден цикъл". Той е на стойност 13 млн. лв. и касае завършването на пречиствателната станция за отпадни води и канално-помпена станция, чийто строеж не успя да приключи в предишния програмен период.
Кметът на Шумен Любомир Христов подписа договор с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева за довършване на проекта "Интегриран воден цикъл". Той е на стойност 13 млн. лв. и касае завършването на пречиствателната станция за отпадни води и канално-помпена станция, чийто строеж не успя да приключи в предишния програмен период.

МВР прозря, че "махленската свада" в Слънчев бряг е била между наркобанди

http://www.mediapool.bg/mvr-prozrya-che-mahlenskata-svada-v-slanchev-bryag-e-bila-mezhdu-narkobandi-news251044.html

Три седмици, след като несебърският наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите бе тежко ранен, а негов гард убит при стрелба в заведение в Слънчев бряг, ръководството на МВР най-накрая се отказа от първоначално тиражираната версия за "битов инцидент" и "махленска свада", признавайки, че всъщност става въпрос за конфликт в организираната престъпност.   Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на прокуратурата и вътрешното министерство с участието на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, ръководителя на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова и главния секретар Георги Костов.   На нея разследващите уточниха, че вече се води разследване за организирана престъпна група с ръководител Божидар Кузманов-Козела, чийто хора стреляха по групата на Очите на 8 юни вечерта. По думите на Попова въпросната банда действа от май 2013 г. досега и се занимава, освен с разпространение на дрога, и с изнудване, побои, палежи, унищожаване на чужда собственост и др.   Седем души бяха задържани преди ден по време на следствен експеримент в заведението, където стана престрелката, а други трима все още се издирват, сред които е и Божо Козела. Той и приближеният му Иван Терзийски ще отговарят още и за изнудване на туроператор, когото принуждавали да води клиентите си само студиото за татуиране на Терзийски.   Така, кръгът на обвиняемите след стрелбата в Слънчев бряг ще набъбне до 13 човека, след като трима вече бяха привлечени към наказателна отговорност за убийството на гарда на Желязков и за опит за убийството му. Хората от обкръжението на Митьо Очите обаче засега остават просто "жертви" за прокуратурата и "не са предмет на настоящето производство", обясни още Попова.   Запитан дали отчита като грешка неколкократно лансираната от него версия за "битов инцидент", главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че в първите си изявления е говорел за "конкретния повод", който не подлежа; на коментар.   "Конфликтите са като войните, г-не, има причини, има и поводи", обобщи дълбокомислено ситуацията професионалният ръководител на силовото ведомство, репликиран, че очевидно само това е докладвал на премиера Бойко Борисов, който описа престрелката като "махленска свада".   "Една махленска свада на кандидат-зет на бивш затворник – за паркомясто пореден инцидент", бяха думите на министър-председателят на сутринта след престрелката, като тази версия не бе променена до 17 юни, когато главният прокурор я опроверга напълно.   "Някои обявиха, че стрелбата срещу Димитър Желязков е била за паркомясто, а медиите сполучливо я определиха като борба за наркомясто. За мен стрелбата от 8 юни в курорта е спор за територия, която е източник на доходи от престъпна дейност", коментира тогава ръководителят на държавното обвинение, след като направи специално посещение в Бургас заедно с екип от прокурори, който анализира доказателствата по случая.   Именно този "цялостен анализ" на всички преписки, свързани с Божо Козела и хората му, доведоха и до пращането на делото за престрелката от Окръжната прокуратура в Бургас на специализираното обвинение.   Попитани дали подобен анализ не би довел и до извод, че сподвижниците на Митьо Очите също са организирани в престъпна група под негово ръководство, разследващите не пожелаха да коментират в сряда.   "Не считам, че има какъвто и да е чадър над Димитър Желязков", бе лакочничният отговор на Георги Костов, който преди това благодари на бургаските му подчинени за това, че "успяха да дадат всичко от себе си, за да се документира дейността на тази организирана престъпна група (на Божидар Кузманов – бел.ред.).   Запитан дали все пак няма и забележки към бургаската полиция, която очевидно не успя сама да стигне до заключението, че в Слънчев бряг има конфликт между две банди, а го направи едва след намесата на прокурори от София, главсекът отбеляза, че местната дирекция на МВР "стои добре" и работата й по случая е "въпрос на прочит".   Освен лидера на бандата Божидар Кузманов, разследващите издирват още Данаил Петков и Марчо Марков. По делото са иззети множество оръжия, разпитани са свидетели и е открито устройството, на което се записват кадрите от охранителните камери на заведението. Те обаче са били изтрити, което според прокурор Попова не обслужва защитната теза на обвиняемите, че са стреляли по хората на Митьо Очите при самозащита.

Спипаха 18-годишен да кара без книжка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=324875

18-годишен варненец е хванат да кара без книжка при полицейска проверка на ул. „Милин камък“ този понеделник. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ОД на МВР-Варна. Униформените установили, че свидетелството за правоуправление е отнето на водача заради същото нарушение.

Шумен спаси и продължава забавен воден проект

https://www.24chasa.bg/region/article/5612673

Шумен спаси и продължава забавен воден проектКметът на Шумен Любомир Христов подписа договор с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева за довършване на проекта "Интегриран воден цикъл". Той е на стойност 13 млн.лв. и касае завършването на пречиствателната станция за отпадни води и канално-помпена станция, чийто строеж не успя да приключи в предишния програмен период.

Германия ще се противопостави на плана за спасяване на италианските банки

http://www.investor.bg/evropa/334/a/germaniia-shte-se-protivopostavi-na-plana-za-spasiavane-na-italianskite-banki-219872/

Според източник на Bloomberg Берлин иска правилата на ЕС за управление на затруднени банки да важат при всеки опит за спасяване

Следователи са иззели около 220 тона тръби от Чернобилската АЕЦ

http://www.cross.bg/chernobilskata-dokymenti-izzeli-1512987.html

/КРОСС/Следователи от Националната полиция на Украйна са обискирали помещенията на Чернобилската АЕЦ в град Славутич и в забранената зона, съобщи Интерфакс, позовавайки се на пресинформация от държавното предприятие. "Най-голям интерес на следователите са предизвикали проведените от ГСП "Чернобыльская АЭС" процедури за покупки по демонтаж, преработка, освобождаване от регулиращ контрол (в т.ч. деактивиране) на оборудване и конструкция от Чернобилската АЕЦ и последващата им продажба... По време на обиска следователите са били в складово помещение и са иззели около 220 тона демонтирани тръби от сплав МНЗ, която принадлежи на предприятието", се казва в съобщението. В ГСП заявяват, че сътрудниците на полицията са действали с груби нарушения на Наказателния кодекс, а обискиращите "повече са напомняли на бойци при действие със заложници". По данни на пресслужбата на предприятието и на 9 юни са били иззети документи, но тогава от следователи на Държавната фискална служба. Това са били документи, които засягат изпълнението на договора по демонтаж на вентилационната тръба на втория етап на Чернобилската АЕЦ.  

БФС допусна нов „ЦСКА-София“ в елита

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5612675

Новият отбор „ЦСКА-София“ получи лиценз за новосформираната Първа лига. Това стана ясно, след като Правната комисия към БФС излезе със становище за промените в наименованието и седалището на дружеството от „ПФК Литекс“-Ловеч АД на „ПФК ЦСКА-София“ ЕАД. Според футболния съюз те са направени по установения ред,
Новият отбор „ЦСКА-София“ получи лиценз за новосформираната Първа лига. Това стана ясно, след като Правната комисия към БФС излезе със становище за промените в наименованието и седалището на дружеството от „ПФК Литекс“-Ловеч АД на „ПФК ЦСКА-София“ ЕАД. Според футболния съюз те са направени по установения ред,

Ксенофобия по британски: "Ние спечелихме! Сега ги върнете обратно!"

http://www.mediapool.bg/ksenofobiya-po-britanski-nie-spechelihme-sega-gi-varnete-obratno-news251043.html

Източноевропейско семейство в Ръгби намира кучешки изпражнения, натъпкани в пощенската му кутия. Лондончанка за малко не се сбива заради пиянски обиди, отправени в препълнен вагон на метрото. Полско момиче в Глочестършир е тормозено в своята гимназия със заплахи за депортиране. Това са част от конкретните случаи за наблюдаващите се след гласуването за напускане на Европейския съюз миналия четвъртък във Великобритания прояви на ксенофобия, описани в репортаж на агенция Асошиейтед прес. Става дума за подигравки, заплахи и по-лоши неща. За много хора, родени в чужбина или в страната, Великобритания изведнъж се превръща в доста по-опасно място, отбелязва агенцията. "Преди петък живеехме в толерантно общество", казва прад АП 32-годишната румънка Оана Горчя, която живее във Великобритания от момиче. "Тук съм вече 13 години, но никога не съм се чувствала така, сякаш трябва да крия откъде идвам. Но от петък нещата напълно се промениха." Горчя, която работи за многонационална компания в Ръгби, на около 85 мили (135 километра) северозападно от Лондон, каза, че по улицата й патрулират "английски отряди, които обикалят и се опитват да сплашат хората, които не са бели и не са англичани". Целият квартал говореше за кучешките изпражнения, които местно имигрантско семейство намерило в пощенската си кутия. Историята на Горчя и други като нея намират отглас в социалните медии през последните дни. Източноевропейци, мюсюлмани - дори американци и германци - съобщават за прояви на сплашване и тормоз. Жертвите казват, че гласуването в четвъртък е насърчило гневните изблици на крайни възгледи; новото отношение, изглежда, беше обобщено от надписа на тениска на мъж на парад в Деня на въоръжените сили в работническия лондонски квартал Хевъринг в края на седмицата: "ДА! НИЕ СПЕЧЕЛИХМЕ ! СЕГА ГИ ВЪРНЕТЕ ОБРАТНО." Британските репортери в страната виждат отблизо и лично изпитват засилването на расизма. Водещият от британската телевизия "Скай нюз" Адам Боултън написа съобщение в Туитър, в което заяви, че той и семейството му са станали свидетели на три отделни случая на малтретиране в стил "кога ще си ходите у дома" срещу европейци в края на седмицата. Киърън Дженкинс от "Ченъл фор" каза, че в рамките на пет минути в северния английски град Барнзли трима души крещяли "Пратете ги у дома!". Репортерката на Би Би Си Сайма Котеча каза, че била "напълно потресена", след като, прибирайки се вкъщи в южния английски град Бейзингстоук, била обидена със злостна расова забележка, която не била чувала "от 80-те години". Полицията разследва вандалска проява в полски културен център в Западен Лондон и случаи в Кембриджшър, при които на полски жители са били дадени карти, на които те са били наречени "вредители" и им е било наредено да напуснат страната. Националният съвет на полицейските началници заяви, че през последните четири дни жалбите за престъпления от омраза са се увеличили с 57 процента в сравнение със същия период на миналия месец. Многобройната мюсюлманска общност във Великобритания също се оказва засегната от враждебната реакция срещу имигрантите. Помощник-генералният секретар на Мюсюлманския съвет на Великобритания Микдад Верси каза, че в страната има съобщения за "стотици престъпления от омраза". "Използваният език като "връщайте се във вашата страна", "ние гласувахме така, сега вие трябва да си ходите" - този тип език показва, че има някаква връзка" с референдума, смята той. Тези, които поддържаха кампанията за излизане на Великобритания от ЕС, осъждат нападенията. "Никога, ама никога не съм насърчавал или оправдавал подобно поведение и никога, ама никога не бих го направил", каза лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж, след което добави, че "истинският предразсъдък е предразсъдъкът, който съществува от десетилетие и повече срещу всеки, който дръзне да се изправи срещу върхушката, всеки, който дръзне да каже, че ние не би трябвало да сме част от ЕС". Други политици не са съгласни с това. "Водачите на кампанията за Брекзит създават обстановка, при която някои хора смятат, че вече е настъпил подходящият момент за расизъм и ксенофобия", каза депутатката Хариет Харман, която беше лидер на опозиционната Лейбъристка партия. За жертвите е ясна връзката между референдума и малтретирането. Имиграцията беше ключов въпрос в кампанията, а Фараж позираше пред голям, поставен на камион плакат, на който имаше снимка на стотици мургави мигранти с надпис "Точка на пречупване". Много избиратели, подкрепящи "напускането", изтъкнаха притока на чужденци като главна тревога. "Само заради един референдум . . . всичко гнило излиза наяве", каза френско-германската гражданка Жули Сотер Дауд, която е прекарала във Великобритания по-голямата част от живота си. В неделя тя лично се сблъскала с ксенофобията, когато двама мъже застигнали колата й и изкрещели "Върви си у дома, германка (обидна дума)". По думите й нападението, което станало, докато тя карала по улица в жилищен район в северния английски град Шефилд, я потресло толкова силно, че дори се страхувала да говори на френски на най-малкото си дете в супермаркета. "Това е отвратително", каза тя в интервю по телефона. "Никога не съм преживявала подобно нещо. Никога." Тя спря за миг. "Навярно обаче няма да е за последно." Историята на 44-годишната жена е една от стотиците, с които е пълна група във Фейсбук, наречена "Тревожни признаци", събираща доказателства за засилването на нетърпимостта напоследък. Но в понеделник вечерта сайтът беше задръстен с разкази и снимки със зловещи графити и дори счупени прозорци. Полско-британската гражданка Наталия Никълс написа на сайта, че 14-годишната й сестра била тормозена в своята гимназия в Котсуолдс от момчета, които се хвалели, че "сега можем да се отървем от поляците и чернилките". 24-годишната Корин Ейбрахамс каза, че се връщала от музикален фестивал, когато за малко да се сбие с пиян мъж, който крещял обиди срещу чужденците в лондонското метро. Американка каза, че наскоро била заговорена на паркинг по агресивен начин от хора, които я нарекли "янки (обидна дума)". Гневната вълна предизвиква смут в британската политическа класа, която вече е в безпорядък след гласуването за Брекзит. В първата си поява пред депутатите след гласуването министър-председателят Дейвид Камерън се опита да успокои европейците и другите етнически малцинства, които живеят във Великобритания, че ще бъдат защитени. "Нека си припомним, че тези хора идват тук и дават чудесен принос за нашата страна", каза той. "Няма да толерираме престъпления от омраза и подобни нападения. Те трябва да бъдат изкоренени." По БТА

Morgan Stanley: Британия може да напусне Евросъюза към 2019 г.

http://www.cross.bg/izlizane-morgan-stanley-1512988.html

/КРОСС/ Великобритания може да напусне Евросъюза към 2019 г., предполагат анализаторите на Morgan Stanley в своя отчет. Сега главният въпрос са преговорите за непосредственото излизане на страната от общността. „Като практическо ръководство в бързо променящата се обстановка ние изложихме своите мисли за вероятната временна скала на Brexit: ново правителство през септември 2016 г., начало на преговорите за излизане от ЕС в последното тримесечие на тази година, излизане от ЕС към 2019 г.", се казва в съобщението на Morgan Stanley. Снощи шефът на Евросъвета Доналд Туск съобщи, че на Евросъюза се налага да изчака, ако на властите в Лондон им трябва повече време до подаването на формалното заявление за излизане от ЕС и начало на преговорите по член 50 на Лисабонския договор за условията за напускане на съюза. С други юридически възможности ЕС не разполага, отбелязал той. На свой ред шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер напомни, че лидерите на европейските институти още в петък заявиха, че официалното уведомление за желанието да бъде напуснат ЕС трябва да бъде направено възможно най-бързо.  

Общинските съветници в Търново ще гласуват с таблети, излъчват сесиите на живо в интернет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5612667

От утрешното редовно заседание на местния парламент търновските общински съветници вече ще гласуват с таблети. Днес част от тях се включиха в планираната проба на системата. За да разберат повече за новия начин на гласуване в залата на местния парламент се събраха съветниците от ГЕРБ, Реформаторския блок, БДО, АБВ, ВМРО.
От утрешното редовно заседание на местния парламент търновските общински съветници вече ще гласуват с таблети. Днес част от тях се включиха в планираната проба на системата. За да разберат повече за новия начин на гласуване в залата на местния парламент се събраха съветниците от ГЕРБ, Реформаторския блок, БДО, АБВ, ВМРО.

През септември Синодът решава дали да се съобрази с решенията на Великия православен събор

https://www.actualno.com/society/prez-septemvri-sinodyt-reshava-dali-da-se-syobrazi-s-reshenijata-na-velikija-pravoslaven-sybor-news_547955.html

Според Българския патриарх Неофит единствено Светият Синод може да реши ще се съобразява ли църквата ни с решенията и посланията на Светия и Велик събор на остров Крит. Патриарх Неофит коментира днес ситуацията с неприсъствието на Българската православна църква на Събора на остров Крит като призна, че това е труден момент за нашата църква. "Дали ще се съобразяваме ли с решенията, които бяха взети там на Великия и Свят събор ще реши Светия Синод, ако се касае до Българската православна църква

От 1 юли започва подаването на молбите за помощи за отопление

https://www.actualno.com/society/ot-1-uli-zapochva-podavaneto-na-molbite-za-pomoshti-za-otoplenie-news_547958.html

От 1 юли започва приемът на молби декларации за отпускане на помощ за отопление за предстоящия зимен сезон. Заявленията се подават в дирекциите "Социално подпомагане" по постоянен адрес. Крайният срок е 31 октомври. Индексацията на пенсиите от 1 юли няма да извади бедните възрастни от защитната система. Социалният министър предлага увеличаване на коефициента за достъп, за да може пeнсионерите, получили помощ през миналия отоплителен сезон,. да попаднат в системата и за предстоящия. От Агенц

Цацаров: Трябва бързо да се приеме Законът за противодействие на тероризма

https://www.actualno.com/politics/cacarov-trjabva-byrzo-da-se-prieme-zakonyt-za-protivodejstvie-na-terorizma--news_547961.html

Няма сигнали за терористични заплахи към България, всяка информация за евентуална атака у нас се проверява от МВР и ДАНС, дори и да е с ниска степен на достоверност. Трябва е бързо да се придвижи Законът за противодействие на тероризма Това заяви пред бТВ главният прокурор Сотир Цацаров. Ситуацията в Истанбул наистина е тревожна и тази ситуация е такава, че може да се случи на практика навсякъде, уточни той. Според него това, което трябва да се случи у нас бързо, „не е свързано с н

Обама се включва в предизборната кампания на Клинтън

https://www.actualno.com/america/obama-se-vkluchva-v-predizbornata-kampanija-na-klintyn--news_547963.html

Американският президент Барак Обама за първи път ще вземе участие в предизборната кампания на своя бивш държавен секретар Хилари Клинтън. От нейния щаб съобщиха, че държавният глава ще вземе участие в събитие на Клинтън следващия вторник в Северна Каролина. „В Шарлота президентът Обама и Хилари Клинтън ще обсъдят засилването на прогреса, който постигнахме и тяхната споделена визия за Америка, която е по-силна обединена“, посочиха от кампанията на Клинтън в изявление, предаде

Как капитализмът сам ще се погребе

http://offnews.bg/news/n_1/n_631911.html

След дълго и продължително боледуване пациентът се спомина ... И така може да започне разказът на британския икономически журналист за края на една система, господстваща в света вече повече от столетие. Авторът не се колебае да обяви, че капитализмът се намира на смъртния одър, а всички терапии за изцеление – от строгия курс на икономии на Волфганг Шойбле та до политиката на свръхевтините пари на Марио Драги - междувременно са се провалили. "Дългосрочната перспектива за капитализма е лоша", пише 56-годишният лондончанин, който дълги години е работил за БиБиСи и "Channel 4". Наблюдавайки смъртника, Мейсън отчита сегашното му положение като твърде критично и привежда данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, според които прирастът в развитите страни ще остане слаб през идните 50 години, а неравенството в света ще се увеличи с 40%. Авторът на книгата очаква да се сбъднат най-песимистичните прогнози за капитализма - тази система вече няма да е в състояние да осигурява благосъстоянието дори на развитите страни; битките за преразпределение на благата и политическият екстремизъм ще се усилят, а автоматизацията ще унищожи милиони работни места. Всеки опит на сегашния елит, представящ се като социалнолиберален, да поддържа на изкуствено дишане живота на този обществен ред все някога ще прерасне в диктатура, убеден е Мейсън. Има алтернатива? Британският икономически журналист има идея как да бъде спасен светът: "Като начало трябва да спасим глобализацията, отстранявайки неолиберализма. А после трябва да спасим и света, преодолявайки капитализма - това ще ни спести всевъзможни неравенства и катаклизми”, пише той. Според Мейсън, капитализмът се е превърнал в гробокопач на самия себе си: модерните информационни технологии, създадени от капитализма, ще изпълнят собствения му реквием, твърди авторът. Новите движения като Open-Source, Open-Access или Open-Content, които революционизираха интернет, скоро ще направят съвсем излишно правото на собственост, гласи друга от прогнозите на Мейсън. Новите информационни технологии, според него, ще осигурят безплатен или почти безплатен достъп и до редица други неща от ежедневието – затова вече няма да е нужно да броим огромни суми, за да си купим нова къща или нов автомобил, след като в бъдеще ще можем да си ги „отпечатваме” с 3D-принтер. "Най-същественото вътрешно противоречие на модерния капитализъм е противоречието между възможността да се произвеждат в изобилие и почти безплатно стоки за масово потребление и съществуващата система на монополи, банки и правителства, опитващи се да запазят контрола си над властта и информацията. Води се война между мрежата и йерархията", пише авторът. Тези исторически промени ще бъдат осъществени обаче не от работническата класа, както твърдяха левите през 20-тия век, а от "образования човек в мрежата (информационното общество) в ерата на компютрите". Плановата икономика и пазарите са на изживяване, настъпва ерата на интелигентните мрежови структури, твърди авторът. Възможността да получаваме неизчерпаеми безплатни блага ще подкопае сегашната господстваща икономическа система и ще я замени с нова, по-прогресивна, убеден е Мейсън, самоопределящ се като "радикален социалдемократ". Той смята, че във все по-голяма степен хората ще се свързват помежду си в някакъв вид мрежи, за да си помагат. В този смисъл той говори за кооперативни форми за производство и размяна на услуги, които окончателно ще променят характера на световната икономика. В една система, в която полагането на наемен труд ще се окаже почти излишно, хората ще се препитават от един гарантиран за всички основен доход, уверява авторът. Идеите на Мейсън излъчват голяма доза оптимизъм, но не звучат особено убедително. И най-вече заради това, че голяма част от твърденията му почиват на съмнителни предположения. Например това, че принципите на тъй наречената шеъринг-икономика ще заменят изцяло сегашното материално производство, казва един от експертите на Дойчландфунк - Гюнтер Кайндълсторфер. Не на последно място тезите на автора не звучат убедително, защото той допуска, че хората, които имат най-голяма полза от сегашния икономически ред в света, няма да се съпротивляват на тези революционни промени. А това би бил първият случай в човешката история, когато господстващата класа с благосклонна пасивност наблюдава как я обезглавяват, пише Кайндълсторфер. Дойче веле

Засилени мерки за сигурност на автогарата в Хасково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587892

Засилени са мерките за сигурност на хасковската автогара след снощните атентати на летище “Ататюрк” в Истанбул. Полицаи днес проверяват щателно документите и багажа на пътниците за съмнителни пакети. Няма отлив на пътници заради атентатите и линиите Хасково-Истанбул се изпълняват нормално, съобщават от автогарата. Почти празни по техни данни са пристигащите от Истанбул автобуси, а тези, които отпътуват са пълни с хора. До ранния следобед за Истанбул от автогарата в Хасково са тръгнали 3 а...

Цитат на деня: Като имат нов премиер, британците ще си оберат ягодите, аспержите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2016/06/29/2786737_citat_na_denia_kato_imat_nov_premier_britancite_shte/?ref=rss


"Проявихме разбиране да изчакаме до септември, когато те (британците - бел.ред.) ще имат избори, ще имат и нов премиер... тогава ще си оберат ягодите, аспержите, ще вземат необходимите мерки, защото изведнъж се озоваха в ситуация, в която не е само лошо да си в ЕС - има и хубави неща."

Коментарът е на премиера Бойко Бойко в Брюксел, попитан за резултатите от заседанието на Европейския съвет, което приключва днес.

"Ние за пореден път показахме, че сме изключително...

Съдът оправда бившия депутат Димитър Аврамов за подкуп

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/29/2786720_sudut_opravda_bivshiia_deputat_dimitur_avramov_za/?ref=rss


Софийският градски съд (СГС) призна бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов за невиновен по обвинение за подкуп. С присъдата е оправдан и бившият общински съветник от Плевен Методи Петков, подсъдим заради помагачество, информира "Правен свят".

Аврамов бе арестуван на 17 юли 2012 г. и обвинен, че поискал на два пъти общо 100 хил. лв. и 3 хил. дка земя от бизнесмена Светослав Илчовски в Монтанско, за да упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция "Земеделие" във връзка...

Половината изравнителни сметки за парно в София по-ниски или равни на миналогодишните

http://www.mediapool.bg/polovinata-izravnitelni-smetki-za-parno-v-sofiya-po-niski-ili-ravni-na-minalogodishnite-news251042.html

Абонатите на столичната топлофикация, чиито изравнителни сметки се изготвят от фирмата за дялово разпределение "Нелбо", ще си получат крайните фактури в периода от 2 до 5 юли, съобщиха от дружеството във вторник. След преизчисленията на платената и реално консумирана топлоенергия, тази година 45% от клиентите на "Нелбо" имат да вземат пари заради фактурирани по-високи суми, 47% от софиянци ще имат да доплащат, а 8% са платили потребеното. 14% ще доплащат между 10 и 50 лв., 9% - между 51 и 100 лв. и 5% - между 101 и 150 лв. "Тенденцията в изминалия сезон е ръст на интереса към месечен отчет сред жителите на София", заяви Боряна Колева, изпълнителен директор на "Нелбо" ЕАД. Наблюдава се спад на абонатите, които не са отворили на отчетниците спрямо предходната година, като т.г. те са под 2%. Те ще получат сметки на пълна мощност, като съгласно последните промени в наредбата, им е начислена топла вода до 280 л. на денонощие на обитател. Подобни начисления се правят и на хора, чиито водомери не са изрядни (стари/без пломба/с повреда и т.н.). Между 240 лв. (за едностаен) и 324 лв. (за тристаен апарт.) е била средната сметка в София за ползване на топла вода за изравнителния годишен период (12 месеца), според предварителния резултат на изчисляване на сметките. В периода 5 юли до 5 август, когато тече и законовия едномесечен срок за рекламации, офисът на Нелбо на бул. Дондуков 82 в София ще работи с удължено работно време – от 8:30 до 18:30 ч. През август топлинният счетоводител ще фактурира сумите от изравнението към абонатите. До края на септември 2016 г. столичните абонати имат право да поискат индивидуален отчет срещу заплащане, ако не са отчетени до момента. С тази дата изтичат всички срокове за рекламации по изготвените изравнителни сметки за периода май 2015 - април 2016 и компанията няма право да извършва корекции по тях.

Кражба на трансформаторно масло остави клиенти на ЧЕЗ без ток в столичния квартал Враждебна

https://www.24chasa.bg/region/article/5612668

Кражба на трансформаторно масло остави клиенти на ЧЕЗ без ток в столичния квартал ВраждебнаСтроителна фирма скъса кабел на ЧЕЗ в кв. Лозенец и прекъсна електрозахранването на 1500 потребители 160 клиенти на ЧЕЗ са без ток в столичния квартал Враждебна вследствие на кражба на масло от трансформатор на компанията. След източване на маслото трансформаторите аварират и се налага подмяната им с нови.

Съдебният закон мина на първо четене в очакване на изненади при втория вот

http://www.mediapool.bg/sadebniyat-zakon-mina-na-parvo-chetene-v-ochakvane-na-iznenadi-pri-vtoriya-vot-news251041.html

Народното събрание прие на първо четене мащабния проект за промени в Закона за съдебната власт, който създава реално съдийско самоуправление и частично ограничава безконтролността на главния прокурор. Текстовете минаха със 116 гласа "за", 5 – "против" и 10 – "въздържал се". Засега единствено БСП и ДПС се обявяват открито срещу продължаването на съдебната реформа в тази посока. Часът на истината обаче е второто четене на проекта, когато е възможно гласовете срещу децентрализацията на държавното обвинение да се умножат и към коалицията "Цацаров" да се присъединят Патриотичният фронт, БДЦ и АБВ. Миналата година всички тези партии, заедно с ГЕРБ, зачертаха "историческия компромис" за конституционните промени (както е известен компромисният вариант на първоначалната съдебната реформа) и запазиха пълната власт на главния прокурор върху прокурорска колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС). Това се случи за сметка на независимостта на съда и въпреки препоръките на Венецианската комисия. По време на парламентарния дебат в сряда правосъдният министър Екатерина Захариева каза, че сегашният проект за съдебен закон предлага най-мащабната реформа за последните 25 години. Тя подчерта, че приемането й пряко ще се отрази на бързината и качеството на съдебния процес. "Освен реформата в съда и прокуратурата, основна част на промените са и кариерното развитие, оценката на магистратите и тяхната отговорност. Дават се допълнителни гаранции за независимост на съдиите, прокурорите и следователите", отбеляза министърът. БСП се обяви срещу промените, без да предложи никакви аргументи по същество. Бе повторена старата теза, че промените няма да решат проблемите на системата, а ще ги задълбочат. "За жалост и съдебната реформа е като другите ви реформи - неясна, безцелна, с неясен ефект", каза социалистът Чавдар Георгиев. Четин Казак от ДПС пък повтори тезата си срещу въвеждането на съдийско самоуправление. Според него реформата ще обезличи шефовете в съдебната система и ще ги направи зависими. По време на дебата в правната комисия той каза, че в проекта самоуправлението е доведено до крайност и създава "риск от анархия". Правосъдното министерство обаче се аргументира, че въвличането на редовите магистрати в управлението на системата ще засили тяхната лична отговорност и ангажираност към реформата. Очаквано, лидерът на ДСБ Радан Кънев изрази недоволството от твърде формалното децентрализиране на прокуратурата, предвидено в проектозакона. "Безспорно проектът е добър в частта на съдийското самоуправление и слаб в преодоляване на недъзите на прокуратурата", коментира Кънев. Ключовите политически въпроси в законопроекта са три и засега изглежда, че по никой от тях засега не се събира убедително мнозинство в парламента. По отношение абсолютната власт на главния прокурор се предлага премахване на формулата, че прокуратурата е единна и централизирана под контрола на един човек. В същото време обвинител №1 би запазил правомощията си да заповядва в писмен вид на всеки прокурор през неговия пряк шеф. За сметка на това има съществени предложения за въвеждане на реален парламентарен контрол върху безотчетния шеф на държавното обвинение. Вторият ключов въпрос в проекта за съдебен закон е за въвеждане на т.нар. съдийското самоуправление. Предлага се общите събрания на съдиите да могат да вземат редица решения, които сега са в ръцете само на техните шефове. Редовите съдии ще могат да издигат и свои колеги за началници, а ВСС няма да има право да игнорира предложенията им. Това би променило сериозно играта за съдебната номенклатура и лобитата, които владеят системата от нейното конструиране през 1991 година. Третият голям политически въпрос е за това как точно съдебния инспекторат ще извършва възложените му с конституцията имуществени и етични проверки на магистратите. Засега единствена сериозна опозиция по тази част идва от самия съдебен инспекторат, който смята, че някои от дефинициите биха засегнати съдийската независимост, а за други има съмнения за противоконституционност.

Кражба на трансформаторно масло остави без ток столичния квартал „Враждебна”

https://www.24chasa.bg/novini/article/5612666

Кражба на трансформаторно масло остави без ток столичния квартал „Враждебна”160 абонати на ЧЕЗ са без ток в столичния квартал "Враждебна" вследствие на кражба на масло от трансформатор на компанията. След източване на маслото трансформаторите аварират и се налага подмяната им с нови. Екипите на ЧЕЗ работят усилено за полагането на ново съоръжение и ще възстановят електрозахранването по най-бързия възможен начин.

Миглена Тачева е новият директор на Националния институт на правосъдието

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587889

Миглена Тачева бе избрана за директор на Националния институт на правосъдието (НИП). Днес тя бе избрана с 5 на 2 гласа в нейна подкрепа.Това бе втори опит да бъде избран директор на института. Освен Тачева кандидат бе и бившият правосъден министър Драгомир Йорданов.Миглена Тачева в концепцията си посочва, че поддържане на дейността на Института в параметрите на действие до 2015 г. ще задържи неговото развитие на институционално ниво и ще постави на изпитания ключовата му роля като публичен ресурсен център на съдебната система. Според нея е необ...

Джип блъсна дете с колело пред полицията в Благоевград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587888

Джип, управляван от жена, блъсна дете с велосипед на ул. "Владо Черноземски" пред полицията в Благоевград, за щастие 11-годишното момче не е пострадало.Пътният инцидент стана към 15.00 ч. днес на пешеходната пътека, пресичаща ул. „Владо Черноземски”, за да се премине на тротоара между полицията и Трето основно училище.При сблъсъка велосипедът на момчето попада под гумите на джипа. Транспортирано до Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград без травми, но в стрес.Водачката на джипа е жена на около 45 години, пробата с полевия тест не е отчела...

Дейвид Камерън: Трудни времена чакат Великобритания

http://www.moreto.net/novini.php?n=324876

Великобритания се изправя пред трудни икономически времена, предупреди британският премиер Дейвид Камерън в реч пред парламента. Миналата седмица 52% от гласувалите на референдума за бъдещето на отношенията между Лондон и ЕС се обявиха за напускане на съюза.

Карадайъ: ЕС регулира бананите, но не успя с миграцията

http://offnews.bg/news/n_1/n_631914.html

ЕС даде на европейските граждани регулации за ъгъла на изкривяване на бананите, но не им даде решения на въпроса за тяхната сигурност и миграцията. Това обяви лидерът на ДПС пред Висшия либерален форум, където тема на срещата беше „Пътят към развитието: как да съживим икономиката на ЕС”. По време на дебата председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че стабилизирането и растежът на европейската икономика минават през задължително реформиране на онова, което европейските граждани не харесват. А то е достатъчно ясно дефинирано от самите тях – повече политическа интеграция, по–малко икономическа регулация. Според Движението за права и свободи от сегашната криза ще се излезе, ако се намали бюрокрацията, увеличи се конкуренцията и се намали регулацията. Срещата на либералните лидери в Европа и обсъдената от тях тема се състоя с оглед установяване на обща позиция преди предстоящото заседание на Съвета на ЕС на 28 и 29 юни, на която европейските държавни глави ще разгледат темите за бъдещето на Европа след Брекзит, подсилването на единния европейски пазар и сигурността на ЕС.

Непоказвани експонати от Царство България по случай 100-годишнината на Военноисторическия музей

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/06/29/2786569_nepokazvani_eksponati_ot_carstvo_bulgariia_po_sluchai/?ref=rss


Разходка из фондохранилищата и ателиетата за реставрация, официалният жезъл на цар Борис III, най-високото отличие на Царство България и други непоказвани досега експонати ще са част от специална еднодневна изложба по повод 100-годишнината на Военноисторическия музей на 5 юни.

В този ден вратите ще бъдат отворени по-дълго от обичайното, съобщават от музея, а Гвардейският представителен духов оркестър ще поздрави посетителите в 18 ч. Юбилейната експозиция "Първите 100" събира уникални...

Toyota изтегля 1,43 млн. автомобила

http://econ.bg/Новини/Toyota-изтегля-1-43-млн-автомобила_l.a_i.725239_at.1.html

1,43 млн. автомобила ще изтегли от пазара японският концерн Toyota Motor заради дефектни въздушни възглавници, информира The Wall Street Journal. ...

Търновските общински съветници ще гласуват с таблети, излъчват сесиите на живо в интернет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587887

От утрешното редовно заседание на местния парламент търновските общински съветници вече ще гласуват с таблети. Днес част от тях се включиха в планираната проба на системата. За да разберат повече за новия начин на гласуване в залата на местния парламент се събраха съветниците от ГЕРБ, Реформаторския блок, БДО, АБВ, ВМРО. Също от утре гражданите на Велико Търново ще могат да се възползват от нова възможност- да гледат заседанията на избраниците си на живо в интернет сайта на Общинския съвет. Председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов...

Холивудската звезда Денис Куейд се развежда след 12 години брак

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587886

Кимбърли Бъфингтън, съпругата на Денис Куейд, е подала молба за развод с актьора за втори път, съобщи Контактмюзик. Бъфингтън и Куейд са семейство от 2004 г. През март 2012 г. Кимбърли подаде молба за развод за първи път. Няколко месеца по-късно съпрузите се помириха и тя оттегли иска си, припомня изданието. На 28 юни Кимбърли Бъфингтън отново е подала молба за разтрогване на брака в Лос Анджелис, докато Денис Куейд е във Ванкувър, Канада, покрай ангажимент...

Правната комисия отхвърли предложения от Веселин Марешки референдум

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587890

Парламентарната правна комисия отхвърли предложения от бизнесмена Веселин Марешки референдум. 397 000 гласа са действителните, подписали се под референдума, което означава, че парламентът ще реши дали той да се проведе. Веселин Марешки настоява за референдум по пет въпроса (СНИМКИ) Допитването е с пет въпроса, засягащи регулация на пазара на горивата, либерализиране на законодателството за аптеките, отпадане на държавната субсидия за партии, намаляване на броя на депутатите на 120, ...

Цялото командване на Балтийския флот на Русия е уволнено

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/29/2786727_cialoto_komandvane_na_baltiiskiia_flot_na_rusiia_e/?ref=rss


Командващият Виктор Кравчук и началникът на Генщаба на Балтийския флот на Русия Сергей Попов са отстранени от постовете им след инспекция, показала тежки пропуски, съобщи агенция "Интерфакс".

Балтийско море е едно от местата, където от две години насам расте напрежението между Русия и НАТО, а тук минава и единствената свободна връзка на континентална Русия с ексклава Калининград.

"След резултатите от проверката и обсъждане с колегията командващият Балтийския флот, началник...

Кражба на трансформаторно масло остави клиенти на ЧЕЗ без ток в столичния квартал Враждебна

http://www.cross.bg/klienti-elektrozahranvaneto-izkopni-1512986.html

/КРОСС/160 клиенти на ЧЕЗ са без ток в столичния квартал Враждебна вследствие на кражба на масло от трансформатор на компанията. След източване на маслото трансформаторите аварират и се налага подмяната им с нови. Екипите на ЧЕЗ работят усилено за полагането на ново съоръжение и ще възстановят електрозахранването по най-бързия възможен начин. Междувременно за повече от два часа с прекъснато електроподаване останаха 1500 клиенти на компанията в квартал Лозенец в София след несъобразени изкопни работи на строителна фирма. Екипи на ЧЕЗ подмениха скъсания кабел и възстановиха електрозахранването. „Голямата част от прекъсванията се дължат на намеса на трети страни. Кражбите от съоръжения стават все повече и все по-мащабни, а същевременно през летния период се извършват активни строителни и изкопни дейности, които често водят до нарушаване целостта на кабели. В резултат електрозахранването на хората прекъсва и се нарушават спокойствието им и нормалният им ритъм на живот. За отстраняване на щетите се пренасочват ресурси, които в противен случай биха могли да се вложат в подобряване на услугите", каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България. За 2015 г. 919 000 домакинства останаха без електрозахранване за общо 1274 часа в резултат на несъобразени изкопни дейности на строителни фирми. Вследствие на посегателства над мрежата на ЧЕЗ токът прекъсна 183 пъти за общо 224 780 клиенти за сумарното време от 560 часа

Путин вдигна забраната руски туристи да пътуват в Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_631909.html

Руският президент Владимир Путин премахна ограниченията за пътуване на руски туристи до Турция. Решението беше взето след телефонен разговор с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган по-рано днес, по време на който двамата се уговориха и за лична среща.  Разговорът между двамата е продължил около 40 минути и е бил "продуктивен и положителен", обявиха от пресслужбата на Ердоган.  Путин пък коментира разговора си с турския президент по време на правителственото заседание в Москва.  "Искам да започна с въпроса за туризма… вдигаме административните ограничения в тази област“, заявил Путин.  Той подчерта, че по думите на Ердоган "турското правителство ще направи всичко, което зависи от него, за да осигури безопасността на нашите граждани на територията на Турската република“. Телефонният разговор между Путин и Ердоган е поредната стъпка в посока на нормализиране на отношенията между двете страни.  В понеделник Реджеп Ердоган изпрати на Путин писмо, в което изрази съжалението си за сваления руски самолет, а ден по-късно „Газпром“ обяви, че е готова за подновяване на диалога с Турция за реализирането на проекта „Турски поток“. Особено доволни от подновяването на сътрудничеството между двете страни са туристическите компании, които се надяват в най-скоро време руски туристи да започнат да пътуват отново към Турция. Руските санкции и отливът на руски туристи нанесоха сериозен удар по турската икономика. Руските туристи са най-голямата група чуждестранни посетители на Турция, а след ограниченията за пътуване посещенията на руски туристи намаляха с до 90%. 

Изнесени приемни в три общини на областта проведе ОИЦ - Добрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587884

Изнесени приемни в общините Тервел, Крушари и Шабла проведе екипът на Областния информационен център. По време на срещите експертите от центъра са информирали и консултирали проявилите интерес граждани относно възможностите за финансиране на проекти с европейски средства по Оперативните програми. Разяснявани са били двете актуални процедури по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ – „Енергийна ефективност за МСП“ и „Развитие на управленския капацитет и растеж за МСП“. По програмата за развитие на селските райони вниманието е бил...

Паев & STELLko отново са тук с нов летен хит!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587893

След успеха на парчето „Къде Си Ти” на STELLko & Ven и Михаил Паев /II-ро място в интернет конкурса БГ Таланти/, Михаил Паев и STELLko пускат нов летен хит със заглавие „Отново Сме Тук”. Текстът и музиката са на Мишо Паев, а аранжиментът - на Алекс Нушев. Всички вокали в песента са поверени на Стелиян Донев - STELL...

2-годишно дете паднало в съд с гореща мазнина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5612639

2-годишно момченце е паднало в съд с гореща мазнина и е получило към 10% изгаряния по гръбчето и лявата страна на телцето. Мъничето, което е пострадало някъде в горите в района на община Омуртаг, е откарано в клиниката по изгаряния на Военноморската болница във Варна към 4 часа в сряда. Състоянието на детето е добро,
2-годишно момченце е паднало в съд с гореща мазнина и е получило към 10% изгаряния по гръбчето и лявата страна на телцето. Мъничето, което е пострадало някъде в горите в района на община Омуртаг, е откарано в клиниката по изгаряния на Военноморската болница във Варна към 4 часа в сряда. Състоянието на детето е добро,

Румяна Бъчварова: Не сме застраховани от заплахи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5612597

След атентата на летище „Ататюрк” в Истанбул вчера има извънредни мерки за сигурност на летището в София. 
Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова уточни, че има допълнителни патрули с цел да успокоят гражданите, които пътуват.
„Гарантираме най-високата степен на сигурност. Не мога да кажа, че има конкретна заплаха, не мога да кажа,
След атентата на летище „Ататюрк” в Истанбул вчера има извънредни мерки за сигурност на летището в София.  Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова уточни, че има допълнителни патрули с цел да успокоят гражданите, които пътуват. „Гарантираме най-високата степен на сигурност. Не мога да кажа, че има конкретна заплаха, не мога да кажа,

След завръщането си в елита: ЦСКА благодари на премиера Борисов

https://www.24chasa.bg/sport/article/5612650

След завръщането си в елита: ЦСКА благодари на премиера БорисовРъковоството на ЦСКА публикува на официалния сайт на клуба обръщение към многобройните фенове на червените, в което се изказва благодарност за завръщането в елита на премиера Бойко Борисов и министъра на спорта Красен Кралев. В него се казва:   Армейци, Дойде моментът, в който футболният съюз ни съобщи най-важната и чакана новина – нашият любим

Съдът оправда бившия шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев за неизгодна сделка

http://offnews.bg/news/n_1/n_631913.html

Съдът оправда бившия изпълнителен директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев за неизгодна за Столична община сделка от 20 февруари 2002 година. Решението на 4-и състав на Софийски градски съд, наказателно отделение, е от 28 юни. Според обвинението Добрев съзнателно е сключил неизгоден договор между ЕТ "Надежда 2 - Надежда Михайлова Георгиева" (купувач) и "Софийски имоти" (продавач) за продажбата на 2425 акции на смесеното дружество "Астрима" за 126 000 лева, когато пазарната им стойност към същата дата е била 166 379.25 лева. Така Добрев е причинил щети за Софийски имоти в размер на 40 379.25 лева. Ако Добрев беше осъден, той можеше да получи присъда до 10 години лишаване от свобода. Бившият директор на "Софийски имоти" е оправдан на основание чл. 304 от НПК, който гласи: "Съдът признава подсъдимия за невинен, когато не се установи, че деянието е извършено, че е извършено от подсъдимия или че е извършено от него виновно, както и когато деянието не съставлява престъпление".

Мобилно приложение утешава разбити от Брекзита сърца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5612431

Във Великобритания предстои да бъде разработена специална апликация за запознанства, която да свързва само двойки с евроинтеграционно мислене и противопоставящи се на Брекзита, съобщава "Дейли мейл".
Приложението е предназначено за онези 16 141 241 поданици на Нейно Величество, които гласуваха на референдума за оставането на страната в Европейския
Във Великобритания предстои да бъде разработена специална апликация за запознанства, която да свързва само двойки с евроинтеграционно мислене и противопоставящи се на Брекзита, съобщава "Дейли мейл". Приложението е предназначено за онези 16 141 241 поданици на Нейно Величество, които гласуваха на референдума за оставането на страната в Европейския

Нова ограда с герба на Търново подобрява безопасността на движението по ул. „Магистрална”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5612633

Нова ограда с герба на Велико Търново подобрява безопасността на движението по улица „Магистрална”.
Предпазните съоръжения са монтирани в частта от пресечката до Търговски парк до елипсовидното кръстовище към пътен възел „Качица”. Оградата разделя двете платна, всяко от които – с по две ленти за движение и ограничава възможността за пресичане на
Нова ограда с герба на Велико Търново подобрява безопасността на движението по улица „Магистрална”. Предпазните съоръжения са монтирани в частта от пресечката до Търговски парк до елипсовидното кръстовище към пътен възел „Качица”. Оградата разделя двете платна, всяко от които – с по две ленти за движение и ограничава възможността за пресичане на

Палийски: До 20 август ще има осветление на Коматево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587894

Председателят на Съвета на директорите в Ботев Пд Ангел Палийски обяви, че до 20 август на базата в Коматево ще бъде поставено осветление, за да може тимът да играе мачовете си от елита на България именно там. От клуба ще направят промени и в сектора за гости, където досега се допускаха само правостоящи. „Както знаете, нашето желание винаги е било да играем на Коматево, и през последния месец полагаме неимоверни усилия това да се случи. Основното, от което се водехме, предвид изискванията за осветлението, беше това, че трябваше да нарушим целос...

Станишев: Англия да стартира процедурата по излизане от ЕС възможно най-скоро

http://offnews.bg/news/n_1/n_631912.html

Отлагане на процеса по напускане на ЕС от страна на Великобритания не трябва да бъде допускано. Около това се обединиха левите премиери и лидерите на партиите от семейството на ПЕС на координационната си среща, инициирана от президента на партията Сергей Станишев в Брюксел.   Призовавайки Великобритания и ЕС да действат спокойно и отговорно, лидерите се споразумяха, че след оставката на Камерън новият премиер трябва да бъде избран възможно най-скоро, така че процесът на преговори да стартира възможно най-рано.   „23 юни ще остане в историята като политическо земетресение в  ЕС, но ние трябва да гледаме напред. Наша отговорност като прогресивно политическо семейство е да поемем лидерството в този исторически за Европа момент и да предложим дневен ред за ЕС. Трябва да покажем, че нашите политики, ориентирани към хората, са по-актуални от когато и да било и, че ние сме ангажирани да водим Европа към промяна, точно сега“, заяви Станишев.   Процесът на утвърждаване на нов дневен ред за ЕС вече стартира със Срещата на високо равнище на ПЕС в Париж и ще продължи със следващите срещи на държавните и правителствени ръководители. ПЕС подготви предложение за социалдемократическа Пътна карта за Европа, която ще бъде представена на следващата среща на лидерите в  Париж на 7 юли.

20 заплати при пенсиониране само за полицаи с над 25 години стаж, предлага ГЕРБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=324853

ГЕРБ внесоха предложения между първо и второ четене на Закона за МВР. На брифинг в Народното събрание Цветан Цветанов подчерта постигнатия консенсус с ръководството на силовото ведомство. Увеличават се правомощията на ГДБОП. Специализираната куриерска служба минава към Държавна комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).

Бившият шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев е оправдан за неизгодна сделка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/29/2786719_bivshiiat_shef_na_sofiiski_imoti_toshko_dobrev_e/?ref=rss


Софийският градски съд (СГС) призна бившия изпълнителен директор на общинското дружество "Софийски имоти" за невиновен по обвинение за сключена неизгодна сделка. Оправдателната присъда е от вчера, за нея се разбира днес от съобщение на пресцентъра на съда.

Според обвинението на 20 февруари 2002 г. в качеството си на длъжностно лице, Добрев съзнателно е слючил неизгоден договор за продажба между ЕТ с инициали "Н. 2 – Н. М. Г." като купувач и "Софийски имоти" като продавач. Предметът...

Посетителите в ЕМО „Етър” ядоха традиционното за Петровден ястие „Бял мъж”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587882

На Петровден посетителите в Етнографски музей на открито „Етър" ядоха традиционното за този период от годината ястие „Бял мъж". Старите хора и днес разказват легендата как Св. Петър се явил на жътварите и те се смутили, че няма с какво да го гостят. Баба Райна, която сготви ястието на огнището в Самарджийската къща разказа на посетителите в музея, че жътварите отворили торбите, за да извадят от там поне малко сирене, но се оказало, че то се е стопило от високите температури. Тогава Св. Петър стрил жито и го смесил със сиренето, сложил малко мас...

Лиса Мари Пресли подаде молба за развод

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587881

Певицата Лиса Мари Пресли - единствената дъщеря на покойния Крал на рока Елвис Пресли, е подала молба за развод със съпруга си, китариста Майкъл Локууд, след продължил малко над 10 години брак, предаде Асошиейтед прес. В бракоразводните документи, заведени в съд в Лос Анджелис, 48-годишната Лиса Мари Пресли посочва като причина за разтрогване на брака й непреодолимите различия със съпруга си. От иска става ясно, че Пресли и Локууд са се разделили на 13 юни. Лиса Мари Пресли и Майкъл Локууд сключиха брак пре...

Потребителските кредити формират 12.7% от българския БВП

http://www.mediapool.bg/potrebitelskite-krediti-formirat-127-ot-balgarskiya-bvp-news251040.html

Тегленето на потребителски заеми продължава да доминира българския банков пазар като новите тенденции в кредитирането са вземането на такъв тип финансиране не само за текущи нужди и покупки на стоки, а повече за погасяване на стари задължения или за доплащане на имот, както и кандидатстването на заеми онлайн и през алтернативни канали. Това сочи анализ на дружеството за потребителско кредитиране "УниКредит Кънсюмър Файненсинг". Отпуснатите към момента потребителски кредити в България представляват 12.7 % от БВП на страната, докато при повечето от останалите източно-европейски страни този процент е между 7 и 10 процента. За 2016 г. 86% от пазара на потребителски кредити в България е концентриран в седем банки. В същото време продължава да расте броят на регистрираните в БНБ финансови институции и към юни 2016 г. те са над 170. Според анализа, от 2006 г. до днес основните причини за взимане на потребителски кредити остават без промяна. Най-често българските потребители използват изтеглените средства за ремонт на жилището и обзавеждане, за покупка на автомобил втора употреба или рефинансиране на текущо задължение. Нова тенденция на пазара обаче е предлагането на все повече продукти за рефинансиране на текущи задължения чрез обединяването им и да плащат една вместо няколко месечни вноски (често пъти в различни банки или финансови институции). Интересът на клиентите е сериозен, тъй като получават по-добри финансови условия. През 2015 г. над 50% от всички кредити имат за цел частично или цялостно погасяване на задължения. Раздвижването на пазара на имоти в последната година често провокира търсенете на потребителски кредит за доплащане към собствените средства при покупка на жилище или ремонти. Това става възможно с вдигането на тавана на потребителските заеми до 50 хил. лв. Така се избягват и нотариалните такси при ипотечни кредити и и се избягва опасността от раздяла с имота при евентуални проблеми с погасяването на вноските. От кредитното дружество отчитат, че заради разцвета на финансовите услуги, достъпни през интернет, телефон и мобилни приложения, в момента всеки десети потребителски кредит преминава през алтернативни канали. Развитието на онлайн бизнеса и нарастването на броя търговци, които го предлагат, провокира и предлагането на онлайн финансиране за покупки на стоки на изплащане. За 2016 г. те представляват над 7% от стоковите кредити, отпуснати от "УниКредит Кънсюмър Файненсинг". След пика на кредитиране през 2007 и 2008 г. последва много сериозен спад от 66%. През 2009 г. пазарът едва надхвърли 1.7 млрд. лева. За сравнение, през 2008 г. новоотпуснатите потребителски кредити са били на стойност над 5 млрд. лева. Пазарът обаче започва плавно да се възстановява, смятат анализаторите на дружеството. Другата тенденция на пазара е практиката да се застраховат кредитите, за да получат клиентите защита при нетрудоспособност, безработица или смърт, включително и защита на закупените стоки от кражба или увреждане. Отчита се също така стабилен ежегоден ръст на стоковите кредити, чиято средна продължителност на изплащането не се е променила съществено през последните десет години. До 2011 г. тя е средно 15 месеца, а от 2012 г. е 13 месеца. Няма голяма промяна и в средния размер на кредита – за последните пет години той не е надвишавал 750 лв. Друга оформена тенденция при стоковите кредити е масовото предлагане на нулева лихва за купените на лизинг предмети, ако част от сумата бъде платена веднага. Това е една от най-предпочитаните възможности за покупка на стоки на изплащане , през 2015 г. и настоящата 2016 г. всеки десети кредит е отпуснат с 0% лихва.

Великобритания да пусне имигрантите, ако иска пазари

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-brekzit/velikobritaniia-da-pusne-imigrantite-ako-iska-pazari-6055659

Това заявиха днес председателят на Съвета на Европа Доналд Туск и германският канцлер Ангела Меркел

И правната комисия отхвърли референдума на Марешки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/29/2786722_i_pravnata_komisiia_othvurli_referenduma_na_mareshki/?ref=rss


Очаквано и комисията по правни въпроси предложи на Народното събрание да не приеме предложения от Веселин Марешки референдум по пет въпроса. Преди седмица комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите също го отхвърли.

Само 2644 подписа не достигнаха на инициативния комитет начело с Веселин Марешки да задължи парламента да проведе предложеното допитване. Тъй като събраните подписи са над 200 000, Народното събрание ще трябва да обсъди въпросите...

Правната комисия отложи гледането на референдума на Марешки

http://www.cross.bg/mareshki-podkrepyate-referendyma-1512984.html

/КРОСС/Бизнесменът Веселин Марешки напусна заседанието на Комисията по правни въпроси. Той си тръгна видимо ядосан, след като депутатите гласуваха промени в дневния си ред. Така в началото на заседанието вместо да бъдат разгледани въпросите за референдума, иницииран от Марешки, депутатите решиха да се занимаят със Закона за концесиите. Процедурното предложение за промяна в дневния ред направи патриотът Емил Димитров. Това ядоса бъдещия кандидат президент Веселин Марешки, който поиска думата, за да обяви пред депутатите, че напуска заседанието. В реплика към председателя на правната комисия Данаил Кирилов, Марешки изтъкна, че е бил поканен за точка първа от дневния ред и изтъкна, че явно депутатите не се интересуват от гласовете на 500 хиляди граждани. Припомняме, парламентарната Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите на свое заседание отхвърли предложения от варненския бизнесмен референдум. Становището на комисията е парламентът да отхвърли предлаганите в референдума въпроси. Въпросите за референдума на Марешки гласят: 1. Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?2. Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?3

Ердоган слага край на разрива с Израел и Русия, за да засили икономиката

http://www.mediapool.bg/erdogan-slaga-krai-na-razriva-s-izrael-i-rusiya-za-da-zasili-ikonomikata-news251039.html

Президентът Турция Реджеп Ердоган сложи край на шестгодишния разрив с Израел и неочаквано се зае да оправя отношенията с Русия, в опит да загърби дипломатическата конфронтация, която подкопа турската икономика и остави страната все по-изолирана в региона. Ердоган изпрати писмо на руския си колега Владимир Путин, в което изрази съжаление за свалянето на руския боен самолет през ноември – събитие, което предизвика остра криза между двете страни. Новината за предприетия опит за помирение дойде часове след като в понеделник Турция и Израел се съгласиха да възстановят отношенията си, влошени след кръвопролитно морско стълкновение през 2010 г. между израелски командоси и про-палестински турски активисти. Турция и Израел подписаха официално споразумение във вторник. Конфликтите, които Турция затвори, са взаимно преплетени. Преговорите с богатия на газ Израел набраха темпо, след като Турция свали руския самолет и започна да търси начини да намали зависимостта си от руски енергийни суровини. В допълнение към икономическите изгоди, възобновяването на добрите отношения с двете страни може да засили позициите на турското правителство, което се оказва все по-изолирано в опита си да сложи край на регионалните конфликти, по-специално в Сирия, където Москва сега е доминиращ международен играч. Предприемаме стъпки да сложим край на кризата и икономическото сътрудничество ще последва, каза в понеделник турският премиер Бинали Йълдъръм. Ще се правим, че последните шест месеца никога не са се случили и ще продължим напред, допълни той. В сряда Ердоган проведе телефонен разговор с Путин, който отмени забраната си за посещения на руски туристи в Турция. Инвеститорите приветстваха и двата помирителни хода на Анкара, които отварят пътя за внос на израелски газ и отмяна на руските икономически санкции, които нанесоха сериозни щети на туристическата индустрия в Турция. Броят на руските туристи, посещаващи Турция, падна с 92% през май, в сравнение с предишната година, според официални данни, публикувани във вторник. Новината за официалното възобновяване на отношенията между Турция и Израел повиши акциите на енергийните компании от двете страни. Два големи външнополитически пробива бяха реализирани в един ден, коментира Оздем Санбек, бивш посланик в Лондон и Брюксел, настоящ президент на Организацията за международни стратегически проучвания. По думите му, Турция е имала един и същи стимул и в двата случая: не иска вече да бъде сама. Твърдият подход на Ердоган към Израел след конфликта през 2010 г. му спечели овации в голяма част от мюсюлманския свят. От Египет до Алжир, турският ръководител бе посрещан като герой, независимо къде пътуваше, но тези дни отдавна отминаха. Неговият близък съюзник Мохамед Мурси загуби властта в Египет през 2013 г. Ердоган вижда, че външната му политика удря на камък в Сирия, където президентът Башар Асад с руска военна подкрепа постепенно взима надмощие в гражданската война, докато подкрепяните от Турция бунтовнически групи минават в отстъпление. Турция е готова да развива икономически отношения с Египет, независимо от съпротивата й срещу отстраняването на Мурси, каза Йълдъръм. Турция освен това води безпощадна битка с борещите се за автономия кюрдски сепаратисти. В същото време в страната пристигнаха около 3 милиона бежанци, бягащи от насилието в Ирак и Сирия. Търговията между Турция и Русия, която бе достигнала 30 млрд. долара годишно, се срина след свалянето на руския самолет. Путин определи случилото се като "удар в гърба от съучастници на терористи" срещу руските сили, бомбардиращи "Ислямска държава", и настоя за извинение. Двете държави се разминаха в интерпретацията на писмото на Ердоган до Путин. "Турският държавен глава изразява своето съчувствие и дълбоки съболезнования на семейството на руския пилот, които бе убит, и много съжалява", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в понеделник. В изявлението от кабинета на турския президент не се споменава за извинение, но се казва, че Турция и Русия са се съгласили без отлагане да предприемат необходимите стъпки за подобряване на двустранните отношения. Цитирани бяха думите на Ердоган към семейството на руския пилот: "Споделям тяхната болка и изразявам своите съболезнования. Нека ни простят". "Извинение или не, Турция изрази своето съжаление, а Русия го взе за извинение. Стъпка, която се очакваше от Русия", коментира Санберк. "Първото нещо, което Русия ще очаква от Турция, е промяна на сирийската й политика. Русия иска да бъде основен играч в Близкия Изток заедно със САЩ. Турско-руските отношения ще се подобрят до степен Турция да не стои на пътя на руските искания", поясни той, цитиран от Блумбърг. Турция навремето бе един от най-близките мюсюлмански съюзници на Израел. Партньорството им се основаваше на силни военни и икономически връзки. Отношенията започнаха да се влошават след като Ердоган дойде на власт в Турция през 2003 г. като премиер на ислямиски ориентирано правителство. Неговите злостни критики към израелското нахлуване в ивицата Газа през 2008 г. провокираха сериозно напрягане на отношенията, които се влошиха оконачетлно след конфронтацията през 2010 г. тогава при израелски щурм бяха убити десетима турци на борда на кораб, превозващ хуманитарна помощ за ивицата Газа.

Трифон Иванов посмъртно бе обявен за почетен гражданин на Павликени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5612623

Трима са новите почетни граждани на Павликени. Званието получават посмъртно футболната легенда и капитан на националния отбор по футбол Трифон Иванов, дъгогодишният учител Пенка Стоянова и строителният инженер, общественик и спортен деятел инж. Александър Манолов - посмъртно. С едностранен плакет бяха удостоени още три изявени личности от
Трима са новите почетни граждани на Павликени. Званието получават посмъртно футболната легенда и капитан на националния отбор по футбол Трифон Иванов, дъгогодишният учител Пенка Стоянова и строителният инженер, общественик и спортен деятел инж. Александър Манолов - посмъртно. С едностранен плакет бяха удостоени още три изявени личности от

Тръмп обещава да изтегли САЩ от търговски споразумения с други държави

http://www.cross.bg/trump-amerikanskite-protzenta-1512985.html

/КРОСС/ Кандидатът за президентската номинация на американските републиканци Доналд Тръмп каза, че ако бъде избран за президент ще постави началото на нова икономическа ера в САЩ, предадоха световните агенции. Той се зарече да възстанови милиони закрити работни места в американски заводи и да отмени споразуменията с други страни, които ще подкопаят позицията на страната като доминантен играч в глобалната икономика. Тръмп заплаши да изтегли САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (между САЩ, Канада и Мексико) и от споразумението за Транстихоокеанско партньорство (между 12 страни от Тихоокеанския регион). Тръмп обвини Китай за много от американските икономически неволи и обеща да постави тази страна в категорията на манипулаторите на валутните курсове, както и да наложи нови мита на водещия американски източник на внос - решение, което може да увеличи драстично цената на стоките за потребление. Същевременно ново допитване на агенция ИПСОС и Ройтерс показва, че 45,3 процента от американските гласоподаватели подкрепят Клинтън, а за Тръмп биха гласували 34,1 процента. Това означава, че Клинтън води пред Тръмп с 14-процентна преднина. 20,5 процента от анкетираните обаче казват, че не подкрепят никого от двамата.

Издирват 24 ученици, загубили се в Брекън Бийкънс, Южен Уелс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5612564

24 ученици са се загубили в района на Брекън Бийкънс в Южен Уелс, предаде Би Би Си.
Полицейски служители и три планински спасителни екипи са в момента на мястото, които участват в търсенето. Спасителните екипи са в прекъсващ контакт по телефона с четирите групи от по шест деца, които не разполагат с нито един възрастен при тях.
24 ученици са се загубили в района на Брекън Бийкънс в Южен Уелс, предаде Би Би Си. Полицейски служители и три планински спасителни екипи са в момента на мястото, които участват в търсенето. Спасителните екипи са в прекъсващ контакт по телефона с четирите групи от по шест деца, които не разполагат с нито един възрастен при тях.

Общинските данъчни проверяват имоти в Хасково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587880

Регулярна проверка на имотите провеждат служителите на общинската данъчна дирекция, съобщи на пресконференция днес директорът на ОДД Румен Тинчев. До момента са проверени над 70 обекта и са установени 6 недекларирани имота. Проверките вече са минали в кварталите „Хисаря“, „Каменни“ и „Младежки хълм“. Предстоят в квартал „Хисаря“. До два месеца след придобиването на имота или въвеждането му в експлоатация той трябва да бъде деклариран, припомнят от общинската данъчна дирекция. Установени са и случаи, при които имотът няма Акт 16, но се обитава ...

Китайка и германец са ранените на пътя Омуртаг-Котел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5612620

Китайка и германец са по-тежко пострадалите чужденци при катастрофата, която стана в сряда на пътя Омуртаг-Котел.
Жената е с тежка черепно-мозъчна травма и кръвоизлив. Има опасност за живота й.
Спътникът й е с фрактури на рамо и крак.
Трети е с различни наранявания, но без опасност за живота, съобщи директорът на болницата в Търговище д-р Иван
Китайка и германец са по-тежко пострадалите чужденци при катастрофата, която стана в сряда на пътя Омуртаг-Котел. Жената е с тежка черепно-мозъчна травма и кръвоизлив. Има опасност за живота й. Спътникът й е с фрактури на рамо и крак. Трети е с различни наранявания, но без опасност за живота, съобщи директорът на болницата в Търговище д-р Иван

Тя е в списъка с враждебни външни сили на Китай

http://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/tia-e-v-spisyka-s-vrazhdebni-vynshni-sili-na-kitaj-6055655

Вероятно властите в континентален Китай ще забранят целия музикален репертоар на тази поп изпълнителка за публично излъчване

Само за 4 месеца: 10 загинали и 215 ранени при катастрофи във Варненско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587879

През първите 4 месеца на тази година във Варненска област са регистрирани 186 катастрофи с пострадали, като броят на загиналите е 10, а броят на ранените 215. Това отчитат от варненската полиция. Сред пострадалите на пътя от януари до април 23 са деца и юноши до 17-годишна възраст, като сред тях няма загинали, а само ранени. Сред ранените преобладават пътниците в автомобил, пешеходците и водачите на превозно средство, най-често велосипед. Статистиката показва, че през делничните дни нещастните случаи са повече от тези през почивните дни. Тогава...

Вижте какво знае Google за вас

https://www.actualno.com/sciencelogy/vijte-kakvo-znae-google-za-vas-news_547952.html

Търсачката Google наскоро добави възможност да проверите на едно място всичко, което й е известно за вас. Хронология на уеб браузъра Chrome, посетени места в Google Карти, история на търсенията в "YouTube", гласова и аудиоактивност, информация за вашите устройства и може би най-любопитното и притеснително за всички - активността в мрежата и приложенията, предаде Mediapool. За да проверите какво знае Google за Вас, единственото, което трябва да направите е да влезете със свой профил (ако имате

Правната комисия отхвърли референдума на Марешки

https://www.actualno.com/politics/pravnata-komisija-othvyrli-referenduma-na-mareshki-news_547954.html

Парламентарната правна комисия отхвърли предложения от бизнесмена Веселин Марешки референдум. 397 000 гласа са действителните, подписали се под референдума, което означава, че парламентът ще реши дали той да се проведе, предаде Дарик. Бизнесменът Марешки напусна заседанието на Комисията по правни въпроси видимо ядосан, след като депутатите гласуваха промени в дневния си ред. Така в началото на заседанието вместо да бъдат разгледани въпросите за референдума, иницииран от Марешки, депутатите

Миглена Тачева е новият шеф на Нацоналния институт на правосъдието

http://www.cross.bg/pravosudieto-miglena-suvet-1512983.html

/КРОСС/Бившият министър на правосъдието Миглена Тачева е новият директор на Националния институт на правосъдието Тя получи необходимата подкрепа от Управителния съвет на института. За нея гласуваха председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, членовете на Висшия съдебен съвет Светла Петкова и Мария Кузманова, която отсъства, но бе упълномощила Петкова и деканът на Юридическия факултет на Су "Св. Климент Охридски" проф. Сашо Пенов. Досегашният директор на НИП Драгомир Йорданов, който беше конкурент за поста, беше подкрепен само от министъра на правосъдието Екатерина Захариева и от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.  

Фармацевти с предложения за законодателни промени срещу неетични практики

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587878

Българският фармацевтичен съюз се обяви против предлагането на фармацевтични продукти срещу маркетингови стимули и облаги. От съсловната организация смятат тази практика за неетична и порочна и уточняват, че на собственици на аптеки се предлагат различни награди, включително и екскурзии, като по този начин производителите на лекарства се отблагодаряват за реализирани обороти от определен медикамент. В свое съобщение от съюза уточняват, че подобни стимули се прилагат основно при търговията с хранителни добавки, козметични продукти и лекарства бе...

Над 50 са свободните места за учители във варненски училища

http://www.moreto.net/novini.php?n=324858

Повече от 50 са свободните места за учители във варненски училища. Сред най-търсените са преподаватели по БЕЛ, езици, математика и биология. Това показа справка на Moreto.net в сайта на Регионалния инспекторат на образованието. Сред школата, които се нуждаят от попълване на свободни бройки след края на учебната година, са както основни училища, така и профилирани и професионални гимназии.

Биопроизводството бележи значителен ръст в България

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2016/06/29/2786718_bioproizvodstvoto_beleji_znachitelen_rust_v_bulgariia/?ref=rss


Биологичното производство у нас бележи значителен ръст през последните години. Все повече земеделски производители се насочват към него, нараства и търсенето от потребителите на здравословна и незамърсена от изкуствени торове храна.

Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров на семинар "Перспективи за развитие на биологичното земеделие в страните от Югоизточна Европа" в София.

Димитров цитира данни, според които към края на 2014 г. в...

Биопроизводството бележи значителен ръст в Бъглария

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2016/06/29/2786718_bioproizvodstvoto_beleji_znachitelen_rust_v_buglariia/?ref=rss


Биологичното производство у нас бележи значителен ръст през последните години. Все повече земеделски производители се насочват към него, нараства и търсенето от потребителите на здравословна и не замърсена от изкуствени торове храна.

Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров на семинар "Перспективи за развитие на биологичното земеделие в страните от Югоизточна Европа" в София.

Димитров цитира данни, според които към края на 2014 г. в...

Даниел Митов: Русия продължава да води политика на конфронтация

https://www.24chasa.bg/novini/article/5612622

Даниел Митов: Русия продължава да води политика на конфронтация"Понастоящем Русия продължава да води политика с конфронтационен характер. Това, заедно със модернизирания военен потенциал на Руската федерация и нейната готовност да използва сила, представлява основно предизвикателство за НАТО със сериозни политически и военни последици, изискващи адекватен отговор от страна на Алианса".

Тероризъм по време на концерт? Застрахователите вече мислят за това

http://www.investor.bg/novini/346/a/terorizym-po-vreme-na-koncert-zastrahovatelite-veche-misliat-za-tova-219865/

Застрахователна компания вече включва в предложенията си и покритие в случай на терористично нападение по време на концерт

3-дневна джаз фиеста в сърцето на София

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/3-dnevna-dzhaz-fiesta-v-syrceto-na-sofiia-6055657

Броени часове ни делят от срещата с американските джаз величия NIK WEST, DIANNE REEVES, квартетa на BRANFORD MARSALIS и KURT ELLING

Гръцко-българско сдружение ще гради мост между двете култури

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5612530

"Благодарение на вас сега разбрах, че Славейков освен площад е и голям поет." Признанието е на един грък, живеещ в България, а заслугата - на новосъздаденото сдружение „Аристотел - културен мост”, което българи и гърци основаха в София, предаде БНР.
На първото им събиране звучи, разбира се, много музика,
"Благодарение на вас сега разбрах, че Славейков освен площад е и голям поет." Признанието е на един грък, живеещ в България, а заслугата - на новосъздаденото сдружение „Аристотел - културен мост”, което българи и гърци основаха в София, предаде БНР. На първото им събиране звучи, разбира се, много музика,

Глушков защити увеличаването на броя на чужденците в българския баскетбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/29/2786691_glushkov_zashtiti_uvelichavaneto_na_broia_na/?ref=rss


Президентът на Българската федерация по баскетбол (БФБ) Георги Глушков защити увеличаването на броя на чужденците. Управителният съвет прие, че вместо досегашните четирима чужденци, всеки отбор вече може да записва в състава си петима.

Според Глушков е необходимо най-напред да се изгради поколение от млади баскетболисти, които да могат да играят на ниво. По думите му той от много години се бори това да се случи и твърди, че федерацията е създала условия.

"За да ограничим...

Инфлацията в Германия се ускорява през юни

http://www.investor.bg/novini/130/a/inflaciiata-v-germaniia-se-uskoriava-prez-iuni-219869/

Финалните резултати за потребителските цени през юни в най-голямата европейска икономика ще бъдат публикувани на 12 юли

Как живяхме през комунизма: Бит, лукс и мода в Чехословакия (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_631898.html

В галерията Tančící dům (Dancing House Gallery) в Прага беше открита изложбата "RETRO 70. a 80. let", която показва начина на живот на обикновените хора в последните две десетилетия на Чехословашката социалистическа република. Изложбата е изключително реалистична, защото посетителите могат да влязат в стая и магазин от 70-те, или да се потопят в атмосферата на типичната соц ваканция. В експозицията са включени кухня, хол и баня, обзаведени в характерния за ЧССР стил. Също така посетителите имат възможност да влязат и в класна стая - с нейните евтино изглеждащи столове и чинове, да видят раниците и униформите на децата, както и задължителната за всяко пионерче червена връзка. В комунистическия магазин има изложени два салама, сирене, кашкавал и консерви - и в ЧССР, и в НРБ асортиментът не беше особено богат. Опаковките са автентични и въпреки че представените стоки са жалка картинка, много от посетителите си ги спомнят и чувстват носталгия по любимия сладкиш, например. Никола Льоринчова, организатор на изложбата, коментира пред радио Český rozhlas, че експозицията определено ще е по-интересна за по-възрастните и за тези, които помнят ЧССР. Те несъмнено ще изпитат носталгия към нещата, които някога са били част от живота им.

Посланикът на САЩ на среща с Нинова

http://www.cross.bg/poslanikut-na-sasht-na-sreshta-s-ninova-1512981.html

/КРОСС/Посланикът на САЩ Ерик Рубин е на "Позитано" 20 за среща с лидера на БСП Корнелия Нинова, видя репортер на "24 часа". Темите на разговор между двамата обаче остават тайна, тъй като от соццентралата отказват информация. Предполага се, че срещата е част от международните совалки на Нинова, която само преди ден се завърна от Москва, където бе гост на конгреса на "Единна Русия". Само за месец след избирането й на лидерския пост Нинова показа дипломатическа активност от Изток до Запад. Тя имаше работна закуска с всички европейски посланици, срещна се и с еврокомисаря по регионално развитие Корина Крецу. На 6 и 7 юли Нинова ще бъде пък в Париж на среща на лидерите на ПЕС, където ще изрази позицията на БСП за Брекзит.  

ЕС възнамерява да провери евентуална сделка между Bayer и Monsanto

http://www.investor.bg/evropa/334/a/es-vyznameriava-da-proveri-eventualna-sdelka-mejdu-bayer-i-monsanto-219863/

Производителят на семена Monsanto два пъти отхвърли неофициалната оферта на Bayer за 122 долара на акция, което доведе преговорите до задънена улица

Обучиха бургазлии в оказване на първа помощ

http://offnews.bg/news/n_1/n_631908.html

Експерти към фондация „ОФФ Медия” обучиха 45 души от бургаския квартал „Победа” да оказват първа помощ при инциденти. Обучението продължи девет дни - от 20 до 28 юни. То е част от „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи“, финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Фондацията е един от партньорите в този проект. Учим ги от това как се спира силно кръвотечение до това как да се реагира при остра криза на инфаркти и инсулти, поясни Александър Манушев. „И деята е първата помощ да бъде представена на хората по лесно разбираем начин и техниките да могат да се усвоят от всеки – независимо от възраст и образование. Дори едно 12–годишно дете може лесно да усвои всички техники", казва Александър. Обучението е повече практика и по-малко теория. Обучаваните трябва да се справят при симулирани инциденти - те правят превръзки, учат се да реагират бързо и адекватно. Един от групата е 14-годишният Веселин, който упражнява наученото с помощта на братовчед си, който симулира получена травма на ръката. Важно е човек да знае как да спре кръвотечение, как и с какво да промие раната, как да направи превръзка. Това са все уроци, преподадени от експертите на фондацията. Те разясняват и как се разпознават основните симптоми при инфаркт и инсулт и как трябва да се реагира през първите минути до пристигането на линейка. Обучения като това предстоят в Средец и Малко Търново. По план те трябва да обхванат повече от 100 души. Това е първата част от проекта, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Във втората част, в началото на есента, са предвидени и състезания по първа помощ, в които родители и деца да покажат какво са научили на практика. Целият проект на община Бургас е на обща стойност 2 613 544 лв. По него се предвижда още изграждането на сграда за предучилищно и начално училищно образование в кв. „Победа”, ремонт на детската градина в с. Звездец, изграждане на Център за развитие на общността в Средец и др. „Интегрираният проект за социално включване на роми и други уязвими групи“ е по Програмата за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи“, част от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.

Движението в тунела „Витиня” е ограничено

http://www.cross.bg/ogranicheno-dvizhenieto-tynela-1512982.html

/КРОСС/ Движението в тунела „Витиня" на АМ „Хемус" е ограничено поради аварирал тежкотоварен автомобил, съобщава пресцентърът на АПИ. Обходен маршрут - по път I-1 София-Ботевград.

Нова ограда с герба на В. Търново подобрява безопасността на движението по ул. „Магистрална”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587876

Нова ограда с герба на Велико Търново подобрява безопасността на движението по улица „Магистрална”, съобщиха от кметската администрация. Предпазните съоръжения са монтирани в частта от пресечката до Търговски парк до елипсовидното кръстовище към пътен възел „Качица”. Оградата разделя двете платна, всяко от които – с по две ленти за движение и ограничава възможността за пресичане на улицата на място, различно от пешеходната пътека тип ”Зебра”. 33 пилона са монтирани в централната разделителна ивица на ул. „Магистрална”, в участъка между кръстови...

Само 8.5% от потребителите по света имат широколентов интернет

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/06/29/2786227_samo_85_ot_potrebitelite_po_sveta_imat_shirokolentov/?ref=rss


Само 8.5% от всички интернет потребители по света използват широколентова интернет връзка със скорост над 25 Mbps. Това показват данните на редовния доклад на компанията Akamai за първото тримесечие на тази година.

Добрата новина е, че техният брой се покачва, макар и плавно. Общо средната скорост на интернет връзките по света се е увеличила с 23% и вече е 6.3 Mbps.

Повишение на интернет скоростта има в 138 държави. Най-слабият ръст е 0.5% в Суринам, а най-големият е 298%...

Само 8.5% от интернет потребителите по света имат широколентова връзка

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/06/29/2786227_samo_85_ot_internet_potrebitelite_po_sveta_imat/?ref=rss


Само 8.5% от всички интернет потребители по света използват широколентова интернет връзка със скорост над 25 Mbps. Това показват данните на редовния доклад на компанията Akamai за първото тримесечие на тази година.

Добрата новина е, че техният брой се покачва, макар и плавно. Общо средната скорост на интернет връзките по света се е увеличила с 23% и вече е 6.3 Mbps.

Повишение на интернет скоростта има в 138 държави. Най-слабият ръст е 0.5% в Суринам, а най-големият е 298%...

Броят 1.6 млн. лева за рекламни турове на чуждестранни журналисти у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=324841

Над 1.6 млн. лева ще вложи Министерството на туризма в провеждането на рекламни опознавателни турове на чуждестранни журналисти и блогъри в България, става ясно от обявената обществена поръчка. Целта е гостите от над 50 държави да се запознаят с условията за туризъм в страната и да ги покажат чрез публикациите си, научи Moreto.

За първи път шампионат по акробатика в Благоевград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587875

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов ще даде старт на Държавен индивидуален шампионат по акробатика, на който Благоевград е домакин за първи път. В състезанието, което започва в 11:00 часа на 30 юни в зала „Скаптопара", ще вземат участие над 350 спортисти от 20 клуба от цялата страна. Това стана ясно по време на пресконференция, в която взеха участие генералният секретар на БФСА Николина Христова, националният треньор Драгомир Драганов, председателят на съдийска комисия при БФСА Николай Иванов и управителят на БД „Спортни имоти" Ва...

Жена загина при тежка катастрофа в Стражишко

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5612596

Жена загина при тежка катастрофа в Стражишко, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Инцидентът временно затвори главния път София- Варна в района на село Балканци.
Сигнал за произшествието е получен в полицията в 13:43 часа. По първоначална информация лек автомобил „Фиат”, движещ се в посока от Варна към Велико Търново се е ударил
Жена загина при тежка катастрофа в Стражишко, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Инцидентът временно затвори главния път София- Варна в района на село Балканци. Сигнал за произшествието е получен в полицията в 13:43 часа. По първоначална информация лек автомобил „Фиат”, движещ се в посока от Варна към Велико Търново се е ударил

Георги Костов: Който знае за политически чадър над Очите, да свидетелства

http://www.cross.bg/chadur-grypa-kostov-1512980.html

/КРОСС/Ако някой има данни за политически чадър над Димитър Желязков, да бъде така добър да свидетелства, а не да говори в публичното пространство. Това призова главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов по време на брифинг, свързан с разследването на Специализирана прокуратура в Слънчев бряг, съобщи „Фокус". „Касае се за група, извършваща силови дейности, която е въоръжена. Когато се престъпва към реализация на такава група се взима решение това да стане, така че да няма никаква опасност както за служителите, които ще осъществят задържането, така и за потенциални трети застрашени лица. Такъв беше и вчерашният случай и мисля, че нямаше излишна демонстрация. Колегите го извършиха изключително бързо и професионално, без излишна демонстрация на сила. Той изказа благодарност на служителите на ОДМВР-Бургас. „Моето лично убеждение е че колегите в ОДМВР-Бургас са мотивирани и се справят с предизвикателствата", коментира главният секретар. „Когато се говори за организирана престъпна група трябва да се има в предвид, че много от данните, които се събират в досъдебните производства са свързани с преки свидетелски показания, каквито до момента на инцидента нямаше", допълни той

Павликени празнува, трима са новите почетни граждани

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587874

Трима са новите почетни граждани на Павликени. Званието получават посмъртно футболната легенда и капитан на националния отбор по футбол Трифон Иванов, дъгогодишният учител Пенка Стоянова и строителният инженер, общественик и спортен деятел инж. Александър Манолов - посмъртно. С едностранен плакет бяха удостоени още три изявени личности от Павликени- учителят Розинка Пенчева, бившият ръководител на Районен съд – Павликени Евелина Карагенова и бившият директор на Държавното строително предприятие в Павликени инж. Стоян Станчев Официалната церемон...

Бран Старк разкри какво казва Лиана на Нед

http://offnews.bg/news/n_1/n_631906.html

Десетият епизод на 6-и сезон на "Игра на тронове" най-сетне ни предостави поглед в Кулата на радостта, където Бран Старк се върна назад във времето, за да стане свидетел на раждането на детето на Лиана Старк, неговата леля и сестра на Нед Старк, пише "Индепендънт". Сцената разкри, че Лиана ражда живо момченце, като кара брат си да обещае да го пази и закриля. Очевидно това дете е Джон, който се оказва, че не е копеле на Нед, а е негов племенник. Пред "Холивуд рипортър" актьорът Исак Хемпстед Райт, който играе Бран, коментира сцената: "Можеш да видиш обезверения поглед на лицето на Нед. Не чуваме много от това, което сестра му му казва, но то е нещо от сорта на: "Ако Робърт разбере, ще го убие". Все още обаче не е ясно кой е бащата", казва той. Широко разпространено вярване е, че бащата всъщност е Регар Таргариен, наследникът на Железния трон, което, ако се окаже вярно, ще значи, че Джон има всички претенции не само за Севера, но и за цял Вестерос. И изглежда логично - защо иначе Робърт ще иска да убие детето на Лиана освен ако то не е наследник на трона, на който Баратеон сяда? "Според мен Бран ще тръгне на юг към Зимен хребет, поне аз така бих сторил. После - ура! Той се натъква на Санса и Джон, но не знам дали ще разкрие видяното на Джон. Те не са се виждали от години, представяте ли си: "Ей, Джон, между другото, вече съм дървесен магьосник, а татко не е твоят татко". А той ще отвърне: "Твърде много време си прекарал в онази пещера, брат". Остава и въпросът как ще докаже, че Джон е Таргариен - Бран няма доказателства освен видението си, всички останали свидетели са мъртви. Със сигурност обаче това ще е основна сюжетна нишка в следващия сезон. Кой знае, може Сняг и Денерис да се залюбят (да не забравяме, че са роднини) или пък разкритието да обърне вълната на политическите кавги във Вестерос.

Жена загина при тежка катастрофа в Стражишко

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587871

Жена загина при тежка катастрофа в Стражишко, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Инцидентът временно затвори главния път София- Варна в района на село Балканци.Сигнал за произшествието е получен в полицията в 13:43 часа. По първоначална информация лек автомобил „Фиат”, движещ се в посока от Варна към Велико Търново се е ударил челно в колона от товарни автомобили, движещи се в насрещната лента. В резултат на това на място е загинала пътничка от лекия автомобил, а водачът в тежко състояние е транспортиран във великотърновскат...

Министърка на Станишев оглави Националния институт на правосъдието

http://www.mediapool.bg/ministarka-na-stanishev-oglavi-natsionalniya-institut-na-pravosadieto-news251038.html

Бившият правосъден министър от времето на Тройната коалиция Миглена Тачева е новият директор на Националния институт на правосъдието (НИП). В сряда тя получи необходимата подкрепа от Управителния съвет. За нея гласуваха главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, членовете на Висшия съдебен съвет Светла Петкова и Мария Кузманова и деканът на Юридическия факултет на Су "Св. Климент Охридски" проф. Сашо Пенов. Досегашният директор на НИП Драгомир Йорданов, който ѝ беше конкурент за поста, бе подкрепен от министъра на правосъдието Екатерина Захариева и от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Миглена Тачева беше избрана от тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС) за правосъден министър на мястото на Георги Петканов. Тя заемаше поста малко над една година. От 2010 година тя бе назначена за изпълнителен директор на "Феста холдинг" на Петя Славова. Националният институт на правосъдието е една от най-важните институции в правосъдната система. Той организира задължителните първоначални обучения на младшите магистрати, което може да предопредели кариерата на всеки млад съдия, прокурор или следовател. Очаквайте подробности.

Варненци задигнаха алкохол от външен бар на „Златните”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587870

Двама 20-годишни варненци са установени като извършители на кражба от външен бар в двора на хотел в курорта „Златни пясъци", съобщиха от полицията. Кражбата е била извършена вчера. Задигнати били бутилки с различен вид алкохол и безалкохолни напитки. Извършителите са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувана преписка, уведомена е Районна прокуратура....

Министърка на Станишев оглави Националния институт по правосъдие

http://www.mediapool.bg/ministarka-na-stanishev-oglavi-natsionalniya-institut-po-pravosadie-news251038.html

Бившият правосъден министър от времето на Тройната коалиция Миглена Тачева е новият директор на Националния институт на правосъдието (НИП). В сряда тя получи необходимата подкрепа от Управителния съвет. За нея гласуваха главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, членовете на Висшия съдебен съвет Светла Петкова и Мария Кузманова и деканът на Юридическия факултет на Су "Св. Климент Охридски" проф. Сашо Пенов. Досегашният директор на НИП Драгомир Йорданов, който ѝ беше конкурент за поста, бе подкрепен от министъра на правосъдието Екатерина Захариева и от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Миглена Тачева беше избрана от тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС) за правосъден министър на мястото на Георги Петканов. Тя заемаше поста малко над една година. От 2010 година тя бе назначена за изпълнителен директор на "Феста холдинг" на Петя Славова. Националният институт на правосъдието е една от най-важните институции в правосъдната система. Той организира задължителните първоначални обучения на младшите магистрати, което може да предопредели кариерата на всеки млад съдия, прокурор или следовател. Очаквайте подробности.

Борисов: ЕС да плати парите за "Белене", да позволи да строим или да продадем реакторите

http://offnews.bg/news/n_1/n_631904.html

"Искам Европейската Комисия и Европейският съюз да бъдат солидарни с нас след това, което България направи като лоялен член. Дали ще платят парите, ще ни позволят ли да строим или да продадем реактори? Дали ще ни позволят да строим Южен поток като частен проект? Дали Гърция и Турция, бидейки в Турски поток, ще получат същите санкции, каквито България, за да може да не се обиколи Украйна"? Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел за решението на Арбитражния съд в Женева, според което НЕК трябва да плати на Русия 550 млн. евро за поръчано оборудване от спрения проект АЕЦ "Белене". "Това ще им го напишем и писмено, за да може да се спрат спекулациите и опонентите ни да спрат да ни атакуват. Така, както сме лоялен член на НАТО, искам и ЕС, и Комисията да знаят какви пари трябва да заплати България. Не може това да е само български проблем - когато се спира, да е общ, а когато се плаща, да е само български“, подчерта Борисов. „Ние винаги сме твърдели, че България може да работи по големи енергийни проекти свързани с Русия, но по европейски правила. Видяхте как опити на предишни правителства в обратното бяха тежко санкционирани. Не можем да допуснем процедура за собствеността на тръбите и компесаторните станции", каза още премиерът. На въпрос за това дали има развитие по въпроса за напускането на ЕС от страна на Великобритания Борисов отговори: „Не мога да говоря от името на другите лидери, но така, както предполагахме всички в България, че след едно политическо пиянство, махмурлукът е много по-тежък. Сега, когато британците всеки ден виждат какво се случва с борсите им, с парите им, с имотите им, как се местят структуроопределящи за тяхната икономика отрасли, мисля, че си дават сметка какво са направили. Чак сега те са почнали да се интересуват в Гугъл за Европейския съюз“. „Ние за пореден път показахме, че сме изключително толерантни и към Дейвид, и към избора на Великобритания. Не е така лесно да се вземат крайни решения, когато става дума за 5-тата икономика в света. Затова проявихме разбиране да изчакаме до септември месец, когато ще има избори и нов премиер във Великобритания“, допълни Борисов. Премиерът коментира и атентата в Истанбул, при който загинаха 41 души.  "Свидетели сме на пореден атентат в Турция. Това е голям удар за тях и за региона, за туризма им и по принцип. Още снощи изразих съжалението си за случващото се, а днес публично на ръководството на турската държава и на всички пострадали граждани", каза той. Борисов посочи, че в момента в България се взимат всички мерки, като е възложил на министрите на транспорта и на вътрешните работи да предприемат необходимите действия за проверка на сигурността по летищата. Той добави, че сме осигурили възможността „да приемаме самолети и да помогнем на въздушното пространство като трафик“. „Винаги съм казвал, че докато се водят тези войни и се поставят хората под бомбардировки, настоящето ще е такова. Надявам се това да е пореден урок към политиците, че с войни мир не се прави“, подчерта Бойко Борисов. 

Борисов: Британците чак сега си дават сметка какво са направили

https://www.24chasa.bg/novini/article/5612454

Борисов: Британците чак сега си дават сметка какво са направилиРешението за председателство на ЕС се отлага за септември . Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, съобщи „Фокус”. „Нито съм упълномощен, нито мога да говоря от името на другите лидери. Както и предполагахме всички в България, че след едно политическо пиянство, махмурлукът е много по-тежък.

Каталуния поиска да се ускори излизането на автономията от Испания

http://www.mediapool.bg/kataluniya-poiska-da-se-uskori-izlizaneto-na-avtonomiyata-ot-ispaniya-news251037.html

Председателят на правителството на Каталуния Карлес Пучдемон призова да бъде ускорен процесът на излизането на автономната област от състава на Испания, съобщи БТА.    Той разкритикува и решението да бъде изправен пред съд бившият каталунски лидер Артур Мас за това, че е организирал допитването до населението за независимост, проведено на 9 ноември 2014 г.   Пучдемон нарече също огромен скандал разговорите на и.д. вътрешния министър на Испания Хорхе Фернандес Диас с шефа на отдела за борба с измамите на Каталуния Даниел де Алфонсо.    Записи от тези разговори бяха публикувани преди дни в испански медии. В тях се чува как събеседниците обсъждат събирането на компромати спрямо две главни сепаратистки партии в Каталуния.    "Какво можем да направим? Да излезем от Испания колкото се може по-рано,защото ако останем в състава на такава държава няма да издържим дълго", отбеляза Пучдемон. 

Тераклийският университет в Молдова може да стане филиал на български ВУЗ

https://www.actualno.com/education/teraklijskijat-universitet-v-moldova-moje-da-stane-filial-na-bylgarski-vuz-news_547949.html

Тераклийският държавен университет "Григорий Цамблак" в Молдова, в който учи основно българската диаспора там, може да стане филиал на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" или Русенския университет "Ангел Кънчев". Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, в рамките на изслушване в парламентарната комисия за българите в чужбина, предаде БГНЕС. Кунева заяви, че са необходими общи действия за спасява

Русия удължи до края на 2017 г. ембаргото на западни храни

https://www.actualno.com/asia/rusija-udylji-do-kraja-na-2017-g-embargoto-na-zapadni-hrani--news_547950.html

Руският президент Владимир Путин удължи до края на 2017 г. ембаргото на западни хранителни стоки, което беше въведено в отговор на санкциите заради украинската криза. Според официалния документ с решението забраната за покупка на млечни продукти, месо и други храни се удължава до 31 декември 2017 г. От август 2014 г. Русия забрани вноса на редица хранителни стоки от ЕС и други страни, сред които САЩ, които наложиха санкции срещу Москва заради анексирането на Крим през 2014 г. и подкрепа

Борисов за Брекзит: След политическото пиянство махмурлукът е много тежък

http://www.mediapool.bg/borisov-za-brekzit-sled-politicheskoto-piyanstvo-mahmurlukat-e-mnogo-tezhak-news251036.html

След политическо пиянство махмурлукът е много по-тежък. Така пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов коментира в сряда решението на Великобритания да напусне ЕС. Сега, когато британците виждат всеки ден какво се случва с борсите, парите и имотите им, как се местят цели структуроопределящи за тяхната икономика и финанси отрасли, мисля че си дават сметка какво са направили. Чак сега са започнали да се интересуват в Гугъл за какво става въпрос в ЕС, отбеляза Борисов, цитиран от БТА. Моите тревоги са повече, че пак предизборната им кампания ще мине под знака на това кой ще намери повече кусури на ЕС - това са моите страхове. Иначе ние за пореден път казахме, че сме изключително толерантни и към премиера Дейвид Камерън, и към избора на британците, макар всички да знаят, че в другите страни народите също очакват да се грижим не само за британците, но и за тях, продължи разсъжденията си премиерът. Великобритания е петата икономика в света, не е лесно да се взимат крайни решения. Затова с доста разбиране и толерантност нещата се отложиха за септември, когато евентуално те ще имат избори и нов премиер. Този процес се отдалечава доста във времето, дотогава ще си берат ягодите, аспержите, ще си вземат необходимите мерки, защото изведнъж се озоваха в ситуация, в която не е само лошо да си в ЕС, има и хубави неща, коментира премиерът в кулоарите на Европейския съвет. Той изрази надеждата с Камерън да останат приятели и британският премиер, вече като депутат, да съумее да защити ЕС, както го е правил в кампанията за референдума, но с повече аргументи.

Борисов за Брекзит-а: След политическото пиянство махмурлукът е много тежък

http://www.mediapool.bg/borisov-za-brekzit-a-sled-politicheskoto-piyanstvo-mahmurlukat-e-mnogo-tezhak-news251036.html

След политическо пиянство махмурлукът е много по-тежък. Така пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов коментира в сряда решението на Великобритания да напусне ЕС. Сега, когато британците виждат всеки ден какво се случва с борсите, парите и имотите им, как се местят цели структуроопределящи за тяхната икономика и финанси отрасли, мисля че си дават сметка какво са направили. Чак сега са започнали да се интересуват в Гугъл за какво става въпрос в ЕС, отбеляза Борисов, цитиран от БТА. Моите тревоги са повече, че пак предизборната им кампания ще мине под знака на това кой ще намери повече кусури на ЕС - това са моите страхове. Иначе ние за пореден път казахме, че сме изключително толерантни и към премиера Дейвид Камерън, и към избора на британците, макар всички да знаят, че в другите страни народите също очакват да се грижим не само за британците, но и за тях, продължи разсъжденията си премиерът. Великобритания е петата икономика в света, не е лесно да се взимат крайни решения. Затова с доста разбиране и толерантност нещата се отложиха за септември, когато евентуално те ще имат избори и нов премиер. Този процес се отдалечава доста във времето, дотогава ще си берат ягодите, аспержите, ще си вземат необходимите мерки, защото изведнъж се озоваха в ситуация, в която не е само лошо да си в ЕС, има и хубави неща, коментира премиерът в кулоарите на Европейския съвет. Той изрази надеждата с Камерън да останат приятели и британският премиер, вече като депутат, да съумее да защити ЕС, както го е правил в кампанията за референдума, но с повече аргументи.

Борисов за Брекзит: След политическо пиянство махмурлукът е много по-тежък (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/29/2786641_borisov_za_brekzit_sled_politichesko_piianstvo/?ref=rss


Не мога да говоря от името на другите лидери, но е така, както предполагахме всички в България, че след едно политическо пиянство махмурлукът е много по-тежък. С тази метафора премиерът Бойко Борисов отговори в Брюксел на въпрос дали има развитие по Брекзит след заседанието на Европейския съвет, което приключва днес, съобщи правителственият пресцентър.

"Сега, когато британците всеки ден виждат какво се случва с борсите им, с парите им, с имотите им, как се местят структуроопределящи...

Борисов за Брекзит: След едно политическо пиянство махмурлукът е много по-тежък (аудио)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/29/2786641_borisov_za_brekzit_sled_edno_politichesko_piianstvo/?ref=rss


Не мога да говоря от името на другите лидери, но е така, както предполагахме всички в България, че след едно политическо пиянство, махмурлукът е много по-тежък. С тази метафора премиерът Бойко Борисов отговори в Брюксел на въпрос дали има развитие по Брекзит след заседанието на Европейския съвет, което приключва днес, съобщи правителственият пресцентър.

"Сега, когато британците всеки ден виждат какво се случва с борсите им, с парите им, с имотите им, как се местят структуроопределящи...

Джамбазки сигнализира ЕК за дискриминационен френски закон

http://www.cross.bg/vlasti-bulgarskite-prevozvachi-1512979.html

/КРОСС/Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия относно дискриминационен френски закон, засягащ правата и поминъка на хиляди български граждани. Той е изпратил въпрос до ЕК с искане за писмен отговор. Тревожната ситуация е породена от френски декрет, регулиращ командированите работници в сферата на транспорта. Новите мерки се отнасят до транспортните фирми, установени извън Франция, но извършващи превозваческа дейност на територията на страната и регулира нужните документи относно командироването на служители по време на контролна проверка. Промените са силно дискриминационни. Насочени са срещу интересите на българските предприемачи и нарушават основните права, върху които на теория се крепи ЕС. Права, които по дефиниция трябва да се пазят от Европейската комисия, коментира българският евродепутат. Промените са дискриминационни спрямо нашите превозвачи, защото пречат на свободната конкуренция и по този начин се стремят да изтласкат българските превозвачи от този пазар. Това е втори пореден опит за увреждане на интересите на българските предприемачи в сферата на превоза и спедицията. Миналата година същото предложение бе направено в германския Бундестаг. Тогава, отново по сигнал на Ангел Джамбазки и с обединените усилия на европейски представители от други засегнати държави, основно Полша и Унгария, бе оказан натиск над немските власти за изтегляне на това предложение и защита на интересите на българските превозвачи

Над 100 часа телевизия месечно с план от VIVACOM

https://www.24chasa.bg/novini/article/5612457

Над 100 часа телевизия месечно с план от VIVACOMНад 100 часа телевизия могат да гледат на максимална скорост абонатите на VIVACOM с един най-популярните тарифни планове за 4G. В него са включени 16 000МВ на максимална скорост и 45 канала от TV GO. Месечният абонамент е 23,99 лв., има и неограничени минути за разговори към всички оператори, В магазините на оператора тарифният план може да вземе

Румяна Арнаудова: Няма пострадали лица след преследването и срелбата в Силистра, освен нанесени щети по полицейския автомобил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5612446

"След преследване и стрелба полицията в Силистра е успяла да задържи избягал престъпник, който е отвлякъл таксиметров шофьор", това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг.
Тя уточни, че инцидентът е от преди час. „Става дума за лицето Димитър Братанов, който е изтърпявал поредната си присъда за извършено
"След преследване и стрелба полицията в Силистра е успяла да задържи избягал престъпник, който е отвлякъл таксиметров шофьор", това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг. Тя уточни, че инцидентът е от преди час. „Става дума за лицето Димитър Братанов, който е изтърпявал поредната си присъда за извършено

Слънчево, но ветровито ще е времето по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=324856

През нощта валежите ще спрат, а облачността над по-голямата част от страната ще намалее. Над Черноморието също ще бъде слънчево, но доста ветровито. Ще духа умерен до силен север-северозападен вятър, който вечерта ще отслабне. В следобедните часове ще има незначителна облачност.

Туристка падна от скала в бургаско село, загина

https://www.24chasa.bg/region/article/5612447

Туристка падна от скала в бургаско село, загина65-годишна жена е загинала, падайки от скала, съобщиха от полицията. На 12 юли около 13.40 ч. в Районно управление – Руен е получено съобщение за инцидент в землището на с. Топчийско /местността "Кьоклюк"/, съобщава trud.bg. Нещастният случай е станал по време на разходка. 65-годишната жена от Бургас и 72-годишен мъж се разхождали в района.

Вижте Ицо Полицая, който загина в 6-ия си въоръжен обир, не дочака присъдата за петия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5612433

Вижте Ицо Полицая, който загина в 6-ия си въоръжен обир, не дочака присъдата за петияБившето ченге Христо Георгиев загина от полицейски куршум два дни преди да чуе присъдата си за петия пореден въоръжен грабеж, в който участва. Фатален се оказа шестия грабеж за преминалия от другата страна 45-годишен мъж, по-известен както Ицо Полицая. След обира на столична заложна къща във вторник възмездието го застигна преди правосъдието да се

Станишев: Великобритания трябва да стартира процедурата по излизане от ЕС възможно най-скоро

http://svetoven.pogled.info/pes/news/74915/Stanishev-Velikobritaniya-tryabva-da-startira-protsedurata-po-izlizane-ot-ES-vazmozhno-nai-skoro

/Поглед.инфо/ Отлагане на процеса по напускане на ЕС от страна на Великобритания не трябва да бъде допускано. Около това се обединиха левите премиери и лидерите на партиите от семейството на ПЕС на координационната си среща, инициирана от президента на партията Сергей Станишев в Брюксел.

Премиерът смята, че България трябва да поеме председателството на ЕС по-рано

http://www.mediapool.bg/premierat-smyata-che-bulgaria-tryabva-da-poeme-predsedatelstvoto-na-es-po-rano-news251035.html

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че на насрочената извънредна среща на европейските лидери през септември в Братислава ще бъде коментиран графика за председателството на Съвета на ЕС, който вероятно трябва да се промени заради напускането на Великобритания. Засега е предвидено Лондон да заеме позицията през първата половина на 2018-та. Борисов е на мнение, че графикът трябва да се изтегли напред и България да поеме председателството шест месеца по-рано, от 1 януари 2018 година. Струва ми се нелогично, нямам подготовка и възможност да обясня на българските граждани, че тези, които са пожелали да напуснат ЕС, точно когато ще бъдат преговорите по напускането на Великобритания, да председателстват Съвета на ЕС. Не се наемам да мога да го обясня, посочи той.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване