"Дейли Експрес": Юнкер ще принуди България и още 7 страни да приемат еврото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269813_%22%D0%94%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D0%B8+%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%22%3A+%D0%AE%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%B4%D0%B8+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0

 Привърженици на брекзита твърдят, че действията на Европейската комисия след историческия референдум показват, че Великобритания е постигнала истинско "голямо бягство", пише "Дейли Експрес", цитиран от Фокус.

Брюксел подготвя план, съгласно който всички държави-членки на ЕС да приемат единната валута и паричния съюз. Изглежда, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер иска да ускори европейската интеграция, като принуди останалите осем държави да използват еврото. Това са България, Хърватия, Чехия, Дания, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Според германските медии намеренията на Брюксел ще бъдат обявени официално в най-скоро време. Реализацията на плана може да бъде подпомогната след оставката на британския еврокомисар лорд Джонатан Хил, напуснал поста си след резултатите от историческия референдум за британското членство в Общността. Латвиецът Валдис Домбровскис зае неговото място като европейски комисар за финансова стабилност, финансови услуги и капиталови пазари, запазвайки същевременно и досегашния си пост.

Експерт по антитероризъм за взривовете в Истанбул: Това е един мегатерористичен акт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269812_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+

 Това е един мегатерористичен акт. Това коментира експертът по сигурността и антитероризъм Славчо Велков взривовете на летище „Ататюрк” в Истанбул в ефира на bTV.
"Той е включително по-голям от атентатите в Анкара”, посочи той. По думите му няколко неща трябва да се откроят като първопричини. Сред тях са призивът на „Ислямска държава” да се извършват актове в свещения месец Рамазан. Друга е самата дата на взривовете, тъй като преди месец бе обявен халифат и може да атаката да е свързана с датата.

„Един факт, на който не се обръща внимание решението на Ердоган да се размразят отношенията с Русия, която без съмнение е един от най-големите врагове на организацията.”, посочи още Велков.

Що се отнася до избора точно това летище да бъде атакувано, Велков посочи, че то е средище на пътници от цял свят. „Не е учудващо, че повечето жертви са турски граждани, тъй като взривовете не са в транзитните зони”, уточни той.

Експертът коментира и политическия отзвук. По думите му той е доста голям, включително и за кандидатите за президенти в САЩ.
„Президентът Ердоган призова за един световен фронт срещу тероризма. Това е един удар не само срещу туризма, но и демонстрация на „Ислямска държава”, че е съхранена и може да действа.”, коментира той.

„Винаги атентатори от такъв ранг се стремят да стигнат колкото се може по-далече”, заяви още той.
Що се отнася до това, дали България и наше летище може да бъде обект на атака, Велков посочи: „В сравнение с редица европейски летища, българското летище е едно от добре охраняваните. Много по-малко вероятно е да ударят летище София, отколкото летище Истанбул”, посочи той.

Великобритания ще иска реформа в правилата за свободното движение на хора в ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/velikobritaniia-shte-iska-reforma-v-pravilata-za-svobodnoto-dvijenie-na-hora-v-es-219813/

Съюзът няма месеци за медитация по въпроса за излизането на Лондон, коментира председателят на ЕК след заседанието на Съвета на ЕС

Външният дълг нараснал с 3,8% за 4 месеца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5611270



БНБ: На годишна база дългът намалява с 8,7%
До 35,3 млрд. евро достигна сумата в края на април
Дългосрочните задължения на България са 27,8 млрд. евро
С 3,8% (1,2881 млрд. евро) до 35,3791 млрд. евро е нараснал брутният външен дълг на България за четири месеца - от края на 2015 г. до края на април тази година.
БНБ: На годишна база дългът намалява с 8,7% До 35,3 млрд. евро достигна сумата в края на април Дългосрочните задължения на България са 27,8 млрд. евро С 3,8% (1,2881 млрд. евро) до 35,3791 млрд. евро е нараснал брутният външен дълг на България за четири месеца - от края на 2015 г. до края на април тази година.

Американски ескадрен миноносец е преминал опасно близо до руска фрегата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5611256

Американският ескадрен миноносец "Грейвли" е приближил опасно на 17 юни руската фрегата "Ярослав Мъдри", като е нарушил международни правила и двустранни споразумения, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирана от ТАСС. Според информацията при инцидента, станал в Източно Средиземно море,
Американският ескадрен миноносец "Грейвли" е приближил опасно на 17 юни руската фрегата "Ярослав Мъдри", като е нарушил международни правила и двустранни споразумения, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирана от ТАСС. Според информацията при инцидента, станал в Източно Средиземно море,

Чиновник твърди, че нападателите на летището в Истанбул са били четирима

https://www.24chasa.bg/novini/article/5611267

Чиновник твърди, че нападателите на летището в Истанбул са били четиримаТурски чиновник е заявил, че в резултат на взривовете на летището в Истанбул са загинали около 50 души, предава ТАСС, цитирана от Фокус. Според неназования чиновник нападателите са били четирима и всички първоначални признаци показват, че терористичният акт е бил организиран от екстремистката групировка „Ислямска държава“.

Дете се обърна през сълзи към Меси: Не си отивай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5611237

„Не си ходи, защото без теб няма да спечелим нито един мач. Ти си най-добрият в света и не трябва да се пенсионираш поне докато не станеш на 200 години. Моля те, Меси, остани! Всички ние правим грешки!”. С тези думи се обърна аржентинско хлапе към най-добрият футболист Лионел Меси, който след финала на Копа Америка обяви,

Български студенти искали съдействие след атентата в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/5611268

Български студенти искали съдействие след атентата в ИстанбулПолетът София - Истанбул пренасочен към Измир До този момент няма информация за пострадали български граждани при атентата на летището "Ататюрк" в Истанбул, заяви посланикът на България в Турция Надежда Нейнски по Нова телевизия. В кървавата атака загинаха 36 души, а около 150 са ранени. Четирима студенти, които са кацнали с полет в Истанбул,

Днес е светъл християнски празник, имен ден празнуват...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269811_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B5+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D0%BB+%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA%2C+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D

 На този ден църквата чества паметта на двамата Христови апостоли - Петър и Павел. Като ревностни разпространители на християнството те претърпяват много страдания и гонения и са наречени "първовърховни престолници и вселенски учители".
Според народните вярвания Св. Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

Обреди и традиции на Петровден

На този ден се коли „петровско пиле”. Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. На този ден не бива да се върши важна земеделска работа. При суша се прави молебен за дъжд.
В някои краища народът чества Св. Павел на следващия ден 30 юни - Павльовден.

Още за празника: 

По традиция на Петровден на трапезата се нарежда празнично ястие „бял мъж” или „кутмач” (бито прясно сирене, пържено с брашно), петровското пиле, прясна пита, баница с масло и сирене, тиквеник.

Жените отнасят в църквата обреден колак и първите узрели ябълки петровки, за да ги освети свещеникът. После ги раздават за здраве, особено ако в семейството има починали деца. Това вярване е свързано с народните представи за райската градина.
В народните представи Св. Петър е добър старец, облечен в бели дрехи. 

При подялбата на света между светците на него се паднало да държи ключовете от райските двери. В райската градина растяло златно ябълково дърво, около което като мушици и пчелички кръжали душите на починалите деца. Когато майките им раздавали ябълки на Земята, Св. Петър им позволявал да късат плодове от райското дърво. Майките на тези деца не бива да хапват от ябълките. В църквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки, освещават се и се раздават на роднини и съседи. До този ден е забрането да се ядат ябълки.

Имен ден празнуват:

КАМЕН, КРЕМЕНА,ПАВЕЛ, ПАВЛА, ПАВЛИНА, ПАВЛЕТА, ПАВЛЕТИ, ПАВЛИН, ПАНАЙОТ, ПЕЙО, ПЕЙЧО, ПЕЙЧО, ПЕЙЯ, ПЕТРА, ПЕТРАНА, ПЕТРАНКА, ПЕТЪР, ПЕТЬО, ПЕТЯ, ПОЛИМЕН,ПОЛИНА, ПОЛИ

Дупница бе домакин на конференцията „Изобретателство и иновативно предприемачество“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587660

Дупница беше домакин на научно-техническа конференция „Изобретателство и иновативно предприемачество". Част от научната конференция беше посветна на акад. Георги Наджаков, наричан бащата на ксерокса. Той е роден в Дупница и през първите си години е живял в града. Биографичен очерк направи доц. д-р Ганка Камишева, която представи и направеният от нея филм за акад. Наджаков. Камишева е уредник на музея по история на физическите науки. По време на конференцията беше представена и инициативата за построяване на паметник на акад. Георги Наджаков в Д...

Спокойно, Европа, Украйна е готова да заеме мястото на Великобритания след Брекзит

http://www.cross.bg/ykraiina-evropa-velikobritaniya-1512880.html

/КРОСС/ Резултатите от британския референдум, провел се в четвъртък, причиниха вълни на ужас и отказ да се приеме истината в Европа и навсякъде по света. Сега украинските политици се опитват да превърнат случилото се в златна възможност Украйна да заеме мястото на Великобритания в многонационалния съюз, пише Sputnik, цитиран от Фбр.бг. Според окончателните резултати от референдума, 51.9 % от гласувалите или 17.4 милиона души, са подкрепили Брекзит, докато 16,1 милиона британци искат страната да остане член на ЕС. Коментирайки явния политически и идеологически неуспех на Европейския проект, украинските политици се опитват да посрещнат новината смело, като някои дори предлагат Украйна, която се опитва да се присъедини към блока вече 2.5 години, да заеме мястото на Великобритания. Депутатът от Вековната рада Хана Хопко бе най-пряма, размишлявайки на страницата си във Facebook дали „след като Великобритания напуска, Украйна ще се намеси, за да спаси Европа като континент. Берлин трябва да изиграе активна роля: щом е изгубил Великобритания, ЕС може да спечели Украйна.” Хопко също така предупреждава, че евроскептицизмът в Украйна ще нарасне неминуемо ако Брюксел не предостави на Киев дълго обещавания безвизов режим в най-близко бъдеще. „Светът се променя. Ако не се обединим, може да се окажем насред пустошта,” казва тя

Берлускони е продал "Милан", Монтела е новият треньор

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/29/2786148_berluskoni_e_prodal_milan_montela_e_noviiat_trenyor/?ref=rss


Собственикът на "Милан" Силвио Берлускони се е съгласил да продаде клуба на китайски инвеститори, твърди "Република". Според информацията бившият министър-председател на Италия ще 80% от акциите на "росонерите".

Преговорите между двете страни започнаха преди месец и половина.

Новите собственици на "Милан" ще платят 750 млн. евро, като в това число влизат и 240 млн. евро дългове. Берлускони ще продължи да е президент на клуба в следващите три години, а след това китайците...

Марс е бил богат на кислород преди да загуби магнитното си поле

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/06/29/2786140_mars_e_bil_bogat_na_kislorod_predi_da_zagubi/?ref=rss


Според последните анализи на марсохода Curiosity, Червената планета може да е имала атмосфера, която е била силно подобна на тази на Земята. Данните показват, че Марс вероятно е бил богат на кислород, съобщава НАСА.

Curiosity е открил камъни със следи от манганов оксид, за чието формиране е необходим кислород. На Земята такива минерали има от ерата, когато атмосферата е била много по-богата на кислород. "Виждаме манганови оксиди и на Марс и се чудим как са се формирали", коментира...

Потресаващи разкази на очевидци от стрелбата след обира в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269810_%D0%9F%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D1%86%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5

 Очевидци на стрелбата в столичния квартал „Разсадника” разказват, че са се почувствали като в екшън по време на стрелбата и още не могат да осъзнаят какво се е случило. Сред тях е и журналистката от Нова телевизия Ева Стоева.
„Чух около десетина гърмежи, помислих, че са пиратки. После се чу втора серия, дойде патрулка, полицаи слязоха и се разпръснаха. На булеварда успях да говоря с хора от магазините, бяха много уплашени. Момче от автосервиз ми каза, че чул изстрелите и залегнал под нея”, спомня си тя пред Нова телевизия.
 
Ученичката Калина също става свидетел на стрелбите по бандитите, нападнали заложната къща в „Надежда”.
 
„Полицията отцепи престъпниците, те завиха надясно, гумите на колата им бяха спукани. Започна престрелката, скрих се във входа. Приятелката ми видя единия от двамата престъпници. Всичко стана много бързо, останахме в шок след това, изплашихме се много.
Но все пак това е „Разсадника” и не се случва за първи път.
При трупа на единия от престъпниците полицаите търсеха някаква черна, метална кутия”, спомня си Калина.
 
Както БЛИЦ писа, вчера около 15 часа бандити, сред които и бившият служител на 9-то РПУ Христо Георгиев – Ицо Полицая, нападат заложна къща в „Надежда”. Открадват пари и около 3 кг. злато, започва гонка с полицията и се стига до престрелка със служителите на реда в столичния квартал „Разсадника”. Христо Георгиев е убит при неизбежна самоотбрана.

Днес може да опитате от „Белия мъж" на леля Райна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587658

Как се приготвя „Бял мъж”, едно традиционно за Петровден българско ястие? И то, както много други неща, свързани с родния фолклор, изглежда просто, но си иска майсторлък. На 29 юни, сряда, в ЕТЪР – Етнографски музей на открито, Габрово леля Райна ще разкрие някои тънкости около приготвянето на „Бял мъж”. Демонстрацията ще се проведе три пъти: от 11:30, 13:30 и от 15:30 ч. в Самарджийската къща (II етаж) на Чаршията. Входът в музея през целия ден е свободен. „В българската фолклорна традиция има само едно ястие, което се приготвя от...

180 000 лв. стари задължения е погасила Общинската болница в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587659

Общинската болница в Дупница е погасила 180 000 лв. стари задължения, съобщи управителят Росен Тимчев. Той обясни още, че е завършен ремонта в АГ отделението, като предстои да бъдат сменени леглата и закупен съвременен апарат за изследвания, какъвто в Дупница няма, като по този начин ще се улеснят бъдещите майки. Преди около месец беше направен ремонт и в детско отделение, бяха закупени и нови легла за децата, на които се налага престои в болничното заведение.За работата на терапевтичния блок пък е закупен нов ехограф. На пресконференция Росен ...

Ердоган призова света за общ фронт срещу терора след атентата в Истанбул

http://web.barometar.net/85191/

Терористичната атака на летището в Истанбул, която бе насочена към невинни хора, още веднъж показва тъмното лице на терористичните организации. Това заявява в свое изявление президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция. Ердоган остро осъди атаката на летище „Ататюрк”, при която загинаха 36 души, а други близо 150 бяха ранени. Припомняме, че експлозиите отекнаха […]

Недоволство за заплати и отпуски на медицинските сестри от община Родопи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587662

Медицински сестри от детските заведения и училищата на територията на Община Родопи излизат на протест днес следобед пред сградата на общинската администрация. Те искат по-високи заплати и повече платен отпуск. За социалното напрежение между здравните работници и общинската администрация алармира председателят на КНСБ Пловдив Боян Бойкински. Както Дарик вече писа, платен годишен отпуск в размер на 38 дни, заплатите на работещите в бранша да достигнат 520 лева и отпускане на средства за закупуване на работно облекло са сред основните искания на ...

Борисов: Дълбоки съболезнования към семействата на жертвите на летище "Ататюрк"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5611250

Борисов: Дълбоки съболезнования към семействата на жертвите на летище "Ататюрк"Изказвам моите дълбоки съболезнования към семействата на жертвите на летище "Ататюрк" в Истанбул. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук. "Дипломатическите и консулските служби имат указания да помагат на всички български граждани, консулът ни е на летището. Софийското летище приема пренасочените полети",

Славчо Велков: Повод за атентата в Истанбул може да е извинението на Турция към Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5611247

Извинението на Турция към Русия може би е било удобен повод за атентата на летище „Ататюрк“ в Истанбул, при който загинаха 36 души, а над 140 бяха ранени. България обаче е една от страните, които добре охраняват летищата си, в сравнение с други европейски държави. Това каза експертът по антитероризъм Славчо Велков, пред БТВ.
Извинението на Турция към Русия може би е било удобен повод за атентата на летище „Ататюрк“ в Истанбул, при който загинаха 36 души, а над 140 бяха ранени. България обаче е една от страните, които добре охраняват летищата си, в сравнение с други европейски държави. Това каза експертът по антитероризъм Славчо Велков, пред БТВ.

С най- висок бал се влиза в ПМГ, има закрита паралелка с 0 класирани ученици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587523

С най - висок бал от 35.213, в приема след 7 клас в област Кюстендил, са класирани ученици в Профил „Природоматематически", паралелката Математика и информатика в ПМГ „Проф.Ем. Иванов" - гр. Кюстендил и в Гимназия „Христо Ботев" гр. Дупница - Профил „Хуманитарен", паралелката Български език и литература - 34.321, съобщиха за Дарик от Регионалния инспекторат по образованието. За всяка паралелка балът се изчислява по различен начин, като се включват оценките от различни балообразуващи предмети.Броят на некласираните ученици на първи етап за прием...

Андронов: Българските банки няма да се повлияят от Брексит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269809_%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D

 Банковите лихви в България няма да се повлияят от нестабилността на европейските пазари, провокирана от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Това заяви председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов пред журналисти. 

 

 

"За банковия пазар у нас няма да настъпят сериозни промени. Всеки, който има банков кредит, трябва да е спокоен", категоричен е Андронов. Според него на този етап големият въпрос е политически, той стои пред лидерите на Европа и се отнася за бъдещето на Европа. 

 

 

"Съвсем директно няма как да очакваме, че ще има отражение, но все пак има нещо, което е валидно за всички в Европа и не само – решението на Великобритания носи дългосрочна несигурност. Няма как да отречем факта, че икономическите субекти, когато планират своята дейност, няма да имат яснота колко от сегашните правила и отношения са стабилни и за колко дълго време. Има безброй открити въпроси. Няма как неяснотата да е добра за бизнеса. Общо взето притеснението на всички е, че предстои установяването на новите равновесие, отношения и правила. Докато те не се установят, ще властва несигурност“, категоричен бе банкерът.

 

 

"До края на годината банките ще запазят лихвената си политика, а именно - и цената на кредитите, и доходността от депозитите да намаляват", прогнозира Андронов. "Централните банки в Европа трябва да осмислят новата ситуация. Трябва да признаем, че пазарите, които смятаме за мъдри, не успяха да предвидят резултата от референдума и централните банки трябва да работят по плановете, които са разработени. Доколкото ми е известно, в тези планове не се предвижда корекции на лихвените проценти“, каза банкерът. "Ликвидността в еврозоната е достатъчно висока на този етап, тя не е проблем, т.е. няма нужда ЕЦБ да предприема монетарни стъпки“, добави той.

 

 

Банкерът не се нае да прогнозира какъв ще бъде резултатът от оценката на качеството на активите в банковата система и последващите стрес - тестове, но изрази увереност, че дори и да има проблеми в някоя банка, те ще могат да бъдат решени без особени сътресения. 

Жалба може да отложи новия избор на председател на Адвокатска колегия- Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587360

Висшият адвокатски съвет ще решава дали да бъдат проведени избори за органите на управление на Адвокатска колегия- Кюстендил на 15- 16 юли. Той е сигнализиран с жалба от член на колегията. "Избирателната комисия няма как да излезе с решение за кандидатите за председател и другите органи за управление на колегията, преди да има позиция на Висшия адвокатски съвет", каза за Дарик адвокат Росица Борисов, председател на комисията.По информация на Дарик, спорен е въпроса, дали новите избори трябва да се проведат със старите кандидати или с новите, ...

Експерт: Повод за атентата в Истанбул може да е извинението на Турция към Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=324800

Извинението на Турция към Русия може би е било удобен повод за атентата на летище „Ататюрк“ в Истанбул, при който загинаха 36 души, а над 140 бяха ранени. България обаче е една от страните, които добре охраняват летищата си, в сравнение с други европейски държави.

Потайностите на банковото преструктуриране

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269808_%D0%9F%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D

 Ще стигне ли някоя българска банка до преструктуриране? Това е много важен въпрос, но отговорът ще научим едва след като на 13 август БНБ обяви резултата от прегледа на качеството на активите и от стрес-тестовете, проведени на базата на тези резултати. В конкретния случай преструктуриране на практика ще означава оздравяване. Или иначе казано - ако прегледът на качеството на активите покаже, че някоя банка има недостиг на капитал, спрямо нея ще трябва да бъдат предприети мерки този недостиг да бъде попълнен. Това е същността на оздравяването.

 

 

В обществото в момента битува разбирането, че процедурата по това оздравяване съдържа два съществени елемента. Първият е акционерите да попълнят недостига, а ако те не могат - тогава да се намеси държавата, която да влезе в банката като основен акционер.

 

 

Така представени мерките изглеждат ясни и безпроблемни. Но често хората забравят, че самото преструктуриране е обвързано с много на брой и сложни по своя характер законови процедури. А те обикновено трябва да се прилагат бързо - в рамките на няколко дни. На всичко отгоре България ще е може би първата държава в Европейския съюз, където банковото преструктуриране ще става по правилата на Европейската директива, въведени в националната ни правна система от Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

 

 

Важно е да се отбележи, че въпросната директива бе приета през май 2014-а и в мотивите за приемането й пише нещо много интересно. Там се казва: "По време на кризата тези предизвикателства (бел. ред.- липсата на адекватни инструменти за преструктуриране)  бяха основната причина, която принуди държавите членки да спасяват институциите, като използват парите на данъкоплатците. Целта на установяването на надеждна рамка за възстановяване и преструктуриране е да се премахне във възможно най-голяма степен необходимостта от такива действия". Казано накратко, европейските правила въвеждат изискването за минимална намеса на държавата при преструктурирането. На европейците им е лесно да настояват за нови правила на играта, след като наляха стотици милиарди евро държавни средства за спасяването на собствените си банкови системи.

 

 

за съжаление няма финансови пазари, които са развити в сегментите, осигуряващи бързо набиране на акционерен капитал или бърза продажба на пакети от активи или на цели бизнеси - два от основните инструменти за преструктуриране на банки.

 

 

Но да караме подред. Самият Закон за възстановяване и преструктуриране е изключително обемен и сложен. Но дори бегъл поглед върху него оставя впечатлението, че държавната помощ е свързана с много "ако" и "когато". В много от членовете на закона се казва, че държавната помощ може да бъде използвана при преструктурирането на една банка едва след като бъдат приложени всички други инструменти. При това самите инструменти са подредени в определен приоритет.

 

 

На първо място, недостигът от капитал трябва да бъде попълнен от самите акционери на банката. Тук също има много условности, тъй като според Закона за кредитните институции към отделните акционери и към парите, които те биха били готови да инвестират в капитала на банката, има редица строги изисквания. Например капиталът да е от собствени средства, тези средства да са с доказан произход и акционерът да докаже, че разполага с възможност при необходимост да окаже ликвидна подкрепа на банката. Ако коректно разгледаме реалните възможности за капиталова подкрепа на банка у нас, която евентуално би влязла в процедура на преструктуриране, ще видим, че такава помощ може да дойде от страна на старите й акционери или от международни финансови институции като например ЕБВР. Привличането на миноритарно участие на външен частен акционер, който да отговаря на всички надзорни стандарти на БНБ, е подходящо вероятно само за голяма банка. По-малките просто трудно ще заинтересуват финансовия бизнес в ЕС.

 

 

Наред с ангажимента за акционерно попълване на капитала вървят и инструменти като продажба на пакети от банкови активи - различни видове кредити, ценни книжа, имоти и други или на цели бизнеси. За беля обаче поради неразвитите пазари у нас това са мерки, които могат да осигурят ликвидност, но не да допринесат за изчистване на капиталов недостиг. Защото изчистването на капиталов недостиг с продажбата на пакети активи или на цели бизнеси може да се получи само ако се продават проблемни банкови вземания. И то на цена, която е не по-малка от заделените по тях провизии. А това у нас е доста трудно упражнение, особено когато става дума за сделки в големи размери.

 

 

Ако изброените дотук мерки не доведат до попълване на капиталовия недостиг в банката, нуждаеща се от преструктуриране, според закона идва ред на

 

 

подстригването на депозити

 

 

Ето това вече звучи страшно - и на книга, и в действителност. Веднага трябва да уточним, че става дума за "подстригване" не на всички депозити, а само на онези, чийто размер надхвърля гарантирания по закон размер от 196 хил. лева. Средствата на гражданите и фирмите в гарантирания размер в една банка, подлежаща на преструктуриране, остават недосегаеми. Ще рече, че ако едно лице има депозит от 400 хил. лв. и банката попадне в оздравителна процедура, ще има пълна гаранция за само 196 хил. лева. А именно останалите 204 хил. лв. ще бъдат "подстригани". Според Закона за възстановяване и преструктуриране най-малко 8% от тези 204 хил. лв., или около 16.3 хил. лв., подлежат на финансовото коафьорство. Не е казано, че вложителят задължително ще загуби тази сума. Но така или иначе тази част от депозита ще бъде преоформена по такъв начин (например в облигации на банката), че лицето няма да може да получи веднага въпросните пари на каса. В такъв случай то или ще трябва да търси купувач на облигации, който да му ги осребри, като ги купи по някаква цена, която най-вероятно ще е под номинала им. Или ще трябва да чака падежа на тези ценни книги, който ще е след няколко години. Да не говорим, че съществува и вероятност, ако облигациите са конвертируеми, в опциите по тях да е вкаран вариант, в който при определени условия те задължително да се преобразуват в акции на банката. Целият този инструментариум е доста труднообясним, трудно е и да бъде продаден на широката публика и може да предизвика доста негативни коментари по отношение и на банковия сектор, и на БНБ.

 

 

Мостовата банка

 

 

е следващият поред финансов инструмент, който според закона и директивата може да се използва при преструктуриране на кредитни институции. Изрично е постановено да се търси възможност това да стане първо с частен капитал. Казано по друг начин - да бъде намерен инвеститор, който да е банка или да е институция, получила условен банков лиценз от БНБ. И който да придобие всички добри активи от подлежащата на преструктуриране кредитна институция заедно с всичките й задължения. А разликата между добрите и лошите активи се попълва от Фонда за преструктуриране на банки или от Фонда за гарантиране на влогове. В този случай лошата част от активите на подлежащата на преструктуриране банка подлежи на процедура по несъстоятелност. В случай че не бъде намерен частен инвеститор,

 

 

идва ред на държавата да се намеси

 

 

Тогава тя създава мостова банка, а БНБ й издава лиценз по бързата процедура и без да спазва правилата на Закона за кредитните институции. Тя поема добрите активи и всички пасиви на преструктуриращата се банка, а това, което им остане, се осребрява по процедурите за несъстоятелност. Държавата може да се намеси и директно в попълване на капитала на преструктуриращите се банки. Но само след като всички останали инструменти се окажат недостатъчни, за да се осъществи оздравяването.

 

 

В тези случаи на практика старите акционери на банката губят всякакви възможности за контрол върху нея. Управлението й се поема  от извънреден управител. А когато държавата даде средства за преструктурирането на една банка, тя трябва да бъде продадена на частен инвеститор в рамките на две години. Този срок може да бъде удължаван с една година, но при извънредни обстоятелства това удължаване може да става неколкократно. 

 

 

Цялата описана дотук схема с мерките за преструктуриране изглежда като едно доста сложно за изпълнение упражнение заради подреждането на отделните мерки по приоритети, заради кратките срокове, в които те трябва да бъдат приложени, и заради правните спорове, които те най-вероятно ще породят. А при ситуация, когато се налага преструктуриране, практиката е доказала, че

 

 

трябва да се действа в рамките на няколко дни

 

 

Иначе започва хаос, набъбват страховете и се подреждат опашки от разгневени вложители. Ще прибавим тук и безотговорното публично говорене на българските политици.

 

 

В този ред на мисли трябва да се молим прегледът на качеството на активите да не покаже, че някоя банка се нуждае от такова преструктуриране, което не може да стане само със силите на акционерите й и с привличането на нови инвеститори.

 

 

Ще е добре, ако се възприеме политика мерките да се прилагат комплексно. В смисъл - ако се окаже, че капиталовият недостиг не може да бъде попълнен от акционерите или с привличането на инвеститори,  БНБ, която е органът по преструктуриране на банките, заедно с Министерството на финансите, да решат нуждаещата се банка да получи държавна подкрепа и едновременно с това - да започне процедурата по прилагането на останалите инструменти: подстригване на депозити и сметки, продажба на пакети от активи и т.н. Ако тези инструменти се прилагат един след друг и едва след като покажат, че не са достатъчни да се търси държавна подкрепа, ще отнеме време. А и крие опасност да се създаде несигурност сред бизнеса и гражданите. Разбира се, има и друг начин държавата да се присъедини към процедурата по преструктуриране на една банка. Тя може да предостави нужните за това пари на Фонда за преструктуриране, който с тези средства да се включи в попълването на капиталовия недостиг на дадена банка преди подстригването на депозитите и създаването на разни мостови банки. Такава схема обаче е изправена пред опасността подобно финансиране да бъде възприето като индиректна държавна помощ и е въпрос на тълкувание на Европейската комисия дали може да бъде дадена, или не.

Антикорупционният закон на Меглена Кунева отново в НС

http://www.cross.bg/predotvratyavane-suzdade-koryptziyata-1512893.html

/КРОСС/ Антикорупционният закон на Меглена Кунева ще бъде разгледан на първо четене в Народното събрание. Според седмичната програма дебатите ще се състоят в четвъртък. Законопроектът за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество става тема от дневния ред на парламента тази седмица. На първо четене в комисиите проектът получи одобрение, но сега предстои да се гласува от всички народни представители. Най-дискусионен ще бъде текстът, който предвижда възможност за подаване на анонимни сигнали. Основната цел на законопроекта е да създаде работеща система за предотвратяване на корупционно поведение, която да гарантира, че лицата, заемащи висши публични длъжности, изпълнява задълженията си честно и почтено, която да защити интересите на обществото. Ще се създаде и единен антикорупционен орган, Национално бюро за предотвратяване на корупцията. Ще се разшири кръгът на лицата, задължени да подават декларации. Сред новите категории са общинските съветници, главните архитекти на общините, ректорите на държавните висши училища и много други. В началото на пленарното заседание парламентът ще избере и председател, заместник-председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията от квотата на Народното събрание.  

Договорните фондове се готвят за скок след по-слабо първо тримесечие

http://www.investor.bg/evropa/334/a/dogovornite-fondove-se-gotviat-za-skok-sled-po-slabo-pyrvo-trimesechie--219786/

След това последваха добри месеци, особено в края на май, а паричните потоци за последните 5 г. растат с 50%, коментира Явор Ачев от Pioneer Investments

Оставиха баба и самотна майка с две деца в общинско жилище

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587657

Самотна майка с две деца засега остава в общинското жилище в Пазарджик, което обитава с непълнолетната си дъщеря, малолетното си момченце, родено през 2013 година, и майка си. Бабата – С. Петкова, обжалва успешно издадената заповед за освобождаване на гарсониерата от 44 кв. м на първа инстанция. Разпореждането е издадено на 30 юли миналата година. В жалбата си пред Административния съд пазарджиклийката пише, че при издаването на документа не е отчетено, че неплатените наеми са издължени, както и че с двете деца нямат друго жилище. Въпреки това ...

Надежда Нейнски: Няма данни за пострадали българи в Истанбул

http://www.moreto.net/novini.php?n=324799

До този момент няма данни за пострадали българи при атентата на летище „Ататюрк” в Истанбул, не са ни търсили за съдействие през нощта, заяви за Нова телевизия посланикът на България в Турция Надежда Нейнски. 36 са жертви на атаката, а близо 150 са ранени.

Bulgarian expert Mihail Konstantinov: European leaders have too little time to rescue the EU

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269807_Bulgarian+expert+Mihail+Konstantinov%3A+European+leaders+have+too+little+time+to+rescue+the+EU

 “The European leaders have too little time to rescue the EU. The price that will be paid for this failure will be terrifying.”
This is what Professor Mihail Konstantinov, mathematician and expert in elections law, said commenting on UK’s decision to leave the EU, speaking for the morning programme of Radio FOCUS.
In his words, the uncertainty around UK’s exit should be solved as soon as possible. 
“There is a great chance for Scotland to hold an independence referendum,” the expert remarked.
“However, no one mentions the fact that not only the EU is faced with the risk of collapse but also a nuclear country, a member of the UN Security Council. If Scotland leaves the UK, which is very likely to happen, for the first time in world history a nuclear power will collapse but it will be unable to share out the bases. The status of the Clyde base sets a very difficult problem. I hope that the Scots will not rush into holding this referendum. We should also mention Catalonia, which is another painful spot for Spain,” Professor Konstantinov said further. 
In his words, one of the reasons for British people’s decision to leave is the irresponsible behaviour of the world leaders towards the migration crisis. 

Световни музиканти с майсторски класове за маримба и ударни инструменти в Плевен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5610518

Световни музиканти с майсторски класове за маримба и ударни инструменти в ПлевенВиртуози ще се надсвирват на Четвъртия международен фестивал от 1 до 5 юли. Ще има майсторски класове на световноизвестните музиканти Василена Серафимова (на снимката), преподавател в консерваторията в Париж, Майкъл Бърит от САЩ, Андерс Астранд от Швеция, французите Жан-Батист Льоклер, Флориан Кокил, Реми Делангл.

Грушко: Русия няма да допусне подкопаване на стратегическата стабилност заради ПРО на САЩ

http://www.cross.bg/gryshko-nato-diplomatut-1512887.html

/КРОСС/ Москва ще предприеме всички необходими мерки, за да не допусне ПРО на САЩ да подкопае стратегическата стабилност на Русия. Това заяви в интервю за ТАСС постоянният представител на РФ в алианса Александър Грушко. „Не, никакви формални консултации с НАТО за ПРО сега не се водят. Навремето този диалог бе прекратен по простата причина, че ние изчерпахме всички преговорни ресурси за позитивно развитие“, каза дипломатът. „Днес ние виждаме, че въпреки сериозните промени в сферата на сигурността, американските планове за създаване на европейски сегмент от глобалната ПРО се осъществяват последователно, включително и неотдавна въведеният обект в Румъния и предстоящото през 2018 г. откриване на друг обект в Полша“, заяви още Грушко. „САЩ също така завършиха създаването на военноморския компонент. Припомням ви, че четири американски кораба, оборудвани със системата Aegis са причислени към испанската база Рота“, каза дипломатът. По думите му, подобни стъпки продължават, въпреки че иранският ядрен проблем окончателно е снет от дневния ред. „Наличието на ядрена заплаха от страна на Иран бе декларирано като основна причина за създаването на ПРО“, припомни постоянният представител на РФ в НАТО. Към днешна дата „няма никакви признаци за това, че в НАТО са готови да зачетат законните интереси за сигурността на Русия“, подчерта Грушко

Скачат глобите за пияни и дрогирани шофьори, участници в гонки и за превишена скорост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587532

Драстично се увеличават глобите за шофиране след употреба на алкохол или друго упойващо вещество, с готвените промени в Закона за движение по пътищата, коментира пред Дарик депутатът от БДЦ Петър Петров, който е зам.- председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения."Глобите са от 500- 1000 лв. и отнемане на книжка от 6 месеца- 1 г. При повторно нарушение, глоби от 2 000 лв. и отнемане на книжка за 2 години. Санкциите за водач, който организира или участва в т. нар. гонки са отнемане на свидетелството за управление за...

Рокади в комисии към ОС след избора на Михаела Крумова за председател

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587349

Промени в съставите на 3 комисии ще гласува Общински съвет- Кюстендил. Те се налагат след избора на Михаела Крумова за председател на съвета. Общинският съветник Иво Саев отстъпва мястото си в комисията по образование, култура и духовно развитие на бившия председател на ОС Иван Андонов.Иван Андонов става председател на комисията по международно сътрудничество, регионално развитие и проблеми на малките населени места, където заменя на поста Димитър Велинов. Велинов ще ръководи комисията по нормативна дейност, вместо новоизбрания председател на ...

48 възпитателни дела наложени от комисиите за борба с противообществените прояви

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587462

Местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните са образували 48 възпитателни дела през 2015 г. в област Кюстендил. От тях 27 (56.3%) - по предложение на органите на прокуратурата. Решените през годината дела по чл. 21 от ЗБППМН са 48, като 39 са били решени в срок до един месец.През 2015 г. местните комисии в областта са наложили 85 възпитателни мерки в съответствие с чл. 13, ал. 1 от Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните на 72 лица на възраст от 8 до 17 годи...

Американски ескадрен миноносец минал опасно близо до руска фрегата

http://offnews.bg/news/n_1/n_631867.html

Американският ескадрен миноносец "Грейвли" е приближил опасно на 17 юни руската фрегата "Ярослав Мъдри", като е нарушил международни правила и двустранни споразумения, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирана от ТАСС. Според информацията при инцидента, станал в Източно Средиземно море, американският миноносец е допуснал опасно приближаване до руски боен кораб на разстояние 60-70 метра по левия борд. Пентагонът обаче върна обвинението, съобщава БНР. Според ведомството руският кораб е бил този, който се е доближил опасно близо до американския и е действал по небезопасен и непрофесионален начин. "Грейвли" е част от групата, съпровождаща самолетоносача "Труман", чиито самолети нанасят удари по ислямистки цели в Сирия и Ирак. Играта на нерви между руски и американски военни продължава вече близо година, след като бяха регистрирани два случая на опасно ниско прелитане на руски изтребители над американски бойни кораби. 

PM: Provision of lifeguards at beaches should be secured before season’s start, instead of making govt assume expenses for non-provided activities

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269806_PM%3A+Provision+of+lifeguards+at+beaches+should+be+secured+before+season%E2%80%99s+start%2C+instead+of+making+govt+assume+expenses+for+non-provided+activities

 “I am aware that it is highly important to have lifeguards at the beaches but it is good to secure them before the start of the season instead of making the government allocate additional money to constantly cover non-provided activities.”
This is what Prime Minister Boyko Borisov said commenting on today’s decision of the cabinet to allocate BGN 700,000 for water life rescue activities at the non-protected beaches at the seaside during the active summer season, the press office of the Government announced.
“Life and health have no price that is why we allocate the money and thus help for both people’s safety and the tourism. However, when we have so many tourist branches and companies, they could have secured the beaches themselves,” the Prime Minister remarked. 

Няма данни за пострадали българи в Истанбул, студенти са потърсили съдействие

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/29/2786136_niama_danni_za_postradali_bulgari_v_istanbul_studenti/?ref=rss


До този момент няма информация за пострадали български граждани при атентата на летището "Ататюрк" в Истанбул, каза днес по Нова телевизия посланикът на България в Турция Надежда Нейнски. Атаката беше извършена снощи, като по последни данни 36 души са убити, а ранените са 147.

Дипломатът допълни, че късно през нощта, четирима студенти, които са кацнали с полет в Истанбул, са се обадили в Генералното консулство и са потърсили съдействие. "Били са настанени от властите в хотел, който...

Фен клубът "Екзекуторс" подкрепя Гриша Ганчев за ЦСКА

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587656

Фенове на ЦСКА от Хасково заявиха зрелищно подкрепа за проекта на Гриша Ганчев, като разпънаха 20-метрови транспаранти на знакови за града места- Ямача и Оранжевият мост на ул. Кърджалийска. От хасковския фен клуб на ЦСКА „Екзекуторс” днес пътуват за София, за да се включат в насрочения за 19.48 ч. национален митинг. Този час не е случаен- през 1948 година е създаден клубът на армейците. По думите на хасковските фенове се очаква в столицата да се съберат поне 5 000 цесекари от цялата стра...

CEBD deputy chair Tsvetan Tsvetanov: We should suspend practice of university graduates faced with no professional realization

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269805_CEBD+deputy+chair+Tsvetan+Tsvetanov%3A+We+should+suspend+practice+of+university+graduates+faced+with+no+professional+realization

 “We should suspend the practice of having university graduates faced with lack of possibility for professional realisation.”
This is what Tsvetan Tsvetanov, Deputy Chairperson of the Citizens for European Development of Bulgaria (CEDB) party and Chairperson of the CEDB parliamentary group, speaking at the opening of a round-table discussion themed Higher Education and Science in Bulgaria – Quality and Perspective, organised by the CEDB Association, FOCUS News Agency journalist reported.
“In the first place, I would like to thank that today’s meeting was held at the Bulgarian parliament because when we speak about education and science, the business-education-local power ties, everything is up to the legislation and whether it can be improved and serve everyone actively involved in this process,” Mr Tsvetanov explained. 
In his words, it is important that representatives of the parliamentary group of the CEDB, who are members of the parliamentary committee on education, are always very active and aimed at establishing real dialogue.
“What is highly important is that we should always have this connection, which is highly important for the development and prosperity of each country, while it is impossible for a country to develop unless there is a connection between education, science and business. In this sense, I think that the education and science are a priority and major instrument for achieving competitiveness of the Bulgarian economy,” Tsvetan Tsvetanov commented further.

Берлускони продаде "Милан"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5611227

Силвио Берлускони продаде Милан, съобщи "Ла Република",цитиран от "Спортал". Собственикът на "росонерите" е дал окончателно си "ДА" на предложението на Роберт Ли (б.а. основател на китайския гугъл Baidu и четвъртият най-богат мъж в Китай), който в съдружие с огромната китайска фирма "Evergrande Group" взимат 80% от оценявания от тях на стойност
Силвио Берлускони продаде Милан, съобщи "Ла Република",цитиран от "Спортал". Собственикът на "росонерите" е дал окончателно си "ДА" на предложението на Роберт Ли (б.а. основател на китайския гугъл Baidu и четвъртият най-богат мъж в Китай), който в съдружие с огромната китайска фирма "Evergrande Group" взимат 80% от оценявания от тях на стойност

Митов и Ненчев представят позицията на България преди срещата на върха на НАТО във Варшава

http://www.cross.bg/nato-borisov-vatzev-1512892.html

/КРОСС/ Външната комисия и комисията по отбрана ще изслушат двама министри за позицията на България преди срещата на върха на НАТО във Варшава. Министърът на външните работи Даниел Митов и на отбраната Николай Ненчев ще бъдат питани и по въпроса за актуалното състояние на сигурността в Черноморския регион. По повод Срещата на върха на НАТО във Варшава на 8 и 9 юли геополитическият анализатор Валентин Вацев коментира: На Борисов му предстои един ужасен момент, в който няма да може да се скрие под бюрото и ще трябва да отиде във Варшава, където на 8 и 9 юли ще се формира НАТО 2, където ще се доизострят до невъзможност отношенията с Русия.Борисов трябва да отиде във Варшава. Ако прати Плевнелиев, той знае какво ще стане. Там той ще трябва да каже, че идеята да се възстановява НАТО 2 е идея по тиквите и по кратуните, че сега единственият начин да се избегне голямата европейска война е да се успокои топката и да се обясни, че все още действа основополагащият акт Русия - НАТО, което е договор, не просто еднократно действие. На високо официално равнище НАТО е постановил, че Русия не е противник. Ние няма да слушаме българските русофоби, които сутрин и вечер закриват Русия

Гняв и разочарование обхванаха младите британци

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/06/29/2785933_gniav_i_razocharovanie_obhvanaha_mladite_britanci/?ref=rss


Повечето млади британци гласуваха за оставането на страната им в ЕС. Но възрастните избиратели бяха на друго мнение. Техният вот определи в крайна сметка бъдещето, в което ще трябва да живее младото поколение, пише Кристоф Рикинг за "Дойче Веле".

Ранен следобед. Холи МакКарти и Рози Бърд са седнали в едно кафене в близост до Лондонския университет. Миналия четвъртък и двете са гласували за оставането на Великобритания в ЕС. И сега са разочаровани от решението на своите сънародници....

БАБХ: Намаляват нарушенията в заведенията и търговските обекти през летния сезон

https://www.actualno.com/society/babh-namaljavat-narushenijata-v-zavedenijata-i-tyrgovskite-obekti-prez-letnija-sezon-news_547809.html

Намаляват нарушенията в заведенията и търговските обекти през летния сезон. Това каза Райна Иванова, експерт от Дирекция „Контрол на храните“ в БАБХ. Според нея извънредните проверки, които ще продължат до 9-ти септември, имат ефект. До този момент не са констатирани фрапиращи нарушения, а проверки се правят във всички обекти в цялата страна, уточни Иванова. Тя допълни, че се регистрират и подлежат на строг контрол и временните подвижни обекти по плажовете. „Преди да бъде ре

Пореден протест в Лондон срещу Brexit

https://www.actualno.com/europe/poreden-protest-v-london-sreshtu-brexit-news_547811.html

Пореден протест се проведе в Лондон срещу излизането на Великобритания от Европейския съюз. Няколко хиляди души се събраха пред сградата на парламента, като преди това взеха участие в друга мирна демонстрация. Протестиращите скандираха лозунги в подкрепа на Европейския съюз на фона на европейския химн и на легендарната песен Hey Jude на The Beatles. Гневът на демонстрантите беше насочен преди всичко към лидера на кампанията в подкрепа на Brexit Борис Джонсън, съобщава БНТ. В страната продължа

Такева: Трябват поне 4% от БВП, за да се обезпечи просветната реформа

https://www.actualno.com/education/takeva-trjabvat-pone-4-ot-bvp-za-da-se-obezpechi-prosvetnata-reforma-news_547812.html

Да се отделят поне 4% от БВП в бюджета за догодина, за да се обезпечи просветната реформа. За това призова Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Тя поясни, че парите са за нуждите само на средното образование. Според нея целта е да се гарантира прилагането на новия Закон за предучилищното и училищно образование, предаде Фокус. „Тези 4% от БВП са необходими, за да можем да кажем, че сме обезпечили мерките и за отпадащите ученици, и за приобщаващото образование, ме

Майка на депутат от ГЕРБ стана председател на КЗК

https://www.actualno.com/politics/majka-na-deputat-ot-gerb-stana-predsedatel-na-kzk-news_547816.html

Заместник-кметът на София Юлия Ненкова е новият председател на Комисията за защита на конкуренцията. Това решиха депутатите с гласуване на новия състав на антимонополния орган. Решението беше взето с 137 гласа „за”, 1 „против” и 10 „въздържал се”. Ненкова бе предложена за поста от ГЕРБ. Тя работи в общината от 1980 г., била е шеф на правната дирекция, а в момента е зам.-кмет с ресор "Европейска интеграция, законност и обществен ред". Синът ѝ Александър Ненко

Върховният административен съд официално ни призна за роби!

https://www.actualno.com/viewpoint/vyrhovnijat-administrativen-syd-oficialno-ni-prizna-za-robi-news_547815.html

Вредите, причинени на граждани и на юридически лица при или по повод изпълнението / действието/ на подзаконов нормативен акт в периода, преди той да бъде отменен като незаконосъобразен или обявен за нищожен , не подлежат на обезщетяване по чл. 1, ал. 1 на Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ). Леко сложен изказ, с който Върховният административен съд (ВАС) взема едно от най-скандалните си решения. По същество съдът в прав текст казва следното на всички български граждани – нямате п

Преглед на варненския печат - 29 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=324796

„Жители на „Аспарухово” ще купят общински имоти на преференциални цени”, е заглавие от първа страница в днешния брой на варненския вестник „Черно море”. Загубилите къщите си могат да придобият парцелите на стойността на данъчната им оценка, допълва изданието.

Паскал Дъфи: Новото строителство на жилища в София ще се усвои

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269804_%D0%9F%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB+%D0%94%D1%8A%D1%84%D0%B8%3A+%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0

 За тенденциите във високия сегмент от пазара на имоти в София разговаряме с Паскал Дъфи, управляващ директор на една от младите консултантски компании в сектора First Estates.

Паскал Дъфи живее и работи в сектора на имотите и строителството в България вече повече от 10 години. Има опит на пазарите във Варна и София. През 2014 г. основава компанията  First Estates, която се фокусира върху премиум имотите на топ локациите в града.

- Г-н Дъфи, First Estates е сравнително млада компания в бизнеса с имоти. Какво Ви накара да започнете този бизнес в по-високия му сегмент точно в България?

- Компанията е на пазара вече две години и половина. Започнахме този бизнес в София, защото смятам, че поне в момента по-високият сегмент от пазара е концентриран в столицата. Нашият таргет е високият среден сегмент, както и ексклузивните имоти. Отделни сделки в този сегмент се осъществяват и в другите големи градове – Варна, Бургас и Пловдив, но в момента нашият фокус е върху пазара в София. Смятам, че има ниша за развитие. Не са много компаниите, които работят на този пазар и които предоставят достатъчно професионални услуги.

- Колкото и да е ограничен пазарът на по-луксозните жилища в другите градове от страната, планирате ли експанзия в бъдеще, предвид че и сам казахте, че предлагането на качествени услуги в този сегмент от пазара е по-слабо?

- Планираме експанзия в близките 1-2 години. По-вероятно е обаче това за стане чрез франчайз, отколкото чрез развитие на наши офиси. За да потръгне този бизнес, трябва да намерим местни партньори, които познават местните пазари. Не е толкова лесно да се навлезе на нов пазар.

- През последните години се наблюдава доста сериозно раздвижване на предлагането в най-високия сегмент от пазара, особено в София. Смятате ли, че има опасност да се стигне до свръхпредлагане и оттам до натиск в по-високия сегмент от пазара?

- Действително има сериозно раздвижване в последните години. Допреди две години обаче пазарът беше пазар на купувача, защото имаше много хора, които се опитваха да продават, но не и достатъчно купувачи. В момента ситуацията е обратната – пазарът се превърна в пазар на продавачите, защото има силно търсене, но предлагането на достатъчно добри имоти не е достатъчно, за да го задоволи. Трудностите за намиране на подходящ имот за покупка са по-големи.

В същото време има сериозна експанзия при строителството. Да, това ще увеличи предлагането, но мисля, че горната средна класа в София сериозно се разраства, все повече хора искат да живеят в по-добри райони и жилища, така че новото строителство ще бъде усвоено.


Цялото интервю може да прочетете  от Тук

Експулсирането на роми има тежки последици върху хората, предупреди Съветът на Европа

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/06/29/2786128_ekspulsiraneto_na_romi_ima_tejki_posledici_vurhu/?ref=rss


Експулсирането на роми има много тежки последици върху хората, предупредиха няколко международни институции, в това число и Съветът на Европа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По традиция лятната ваканция съвпада с експулсирането на роми и на така наречените пътуващи хора из цяла Европа, което минава почти незабелязано, се казва в съвместна декларация на специалния представител на Съвета на Европа за ромите и на представителите на Агенцията на фундаментални права на ЕС, на ОССЕ и...

Няма данни за пострадали българи на летище „Ататюрк", заяви посланикът ни в Турция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587655

До този момент няма данни за пострадали българи при атентата на летище „Ататюрк" в Истанбул. Това заяви за Нова телевизия посланикът на България в Турция Надежда Нейнски. „Не са ни търсили за съдействие през нощта, 36 са жертви на атаката, а близо 150 са ранени", допълни тя.

Владимир Чуков: Атентатът в Турция е стратегически

http://offnews.bg/news/n_1/n_631866.html

Рано е да се каже с категоричност кой стои зад атентата на летище "Ататюрк" в Истанбул. Това заяви за БНТ арабистът проф. Владимир Чуков по повод 3-те експлозии на летището в Анкара, които убиха 36 души и раниха 147. Според него основен заподозрян за атаките е групировката "Ислямска държава" и "Соколите на Кюрдистан", които не се подчиняват на централното ръководство на Кюрдската работническа партия (ПКК). Това е стратегически атентат, търсено е с възможно най-голям отзвук. Това са по-скоро отпечатъците на "Ислямска държава", заяви Чуков. По думите му е ключово това, което се случи в Северна Сирия, като взаимоотношение между Турция и "Ислямска държава" и ключовото превземане на град Манбидж, с което са отрязани подстъпите на терористите от ИДИЛ към Турция. Турското правителство отвори много фронтове, в Югоизточна Турция си е истинска гражданска война.

Сестрата на Борис Джонсън: О, Борис, ти разплака децата ми!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5610796

Сестрата на Борис Джонсън: О, Борис, ти разплака децата ми! Никой политик не трябва никога да поставя пред обществото въпрос, чийто отговор не знае Ако една седмица е дълго време в политиката, тогава обещавам, че за дълго време това ще е последната ми дума за семейство Джонсън. И каква удивителна, разстройваща, зашеметяваща седмица беше, което ми напомня,

Екип от Свиленград в Норвегия по проект за енергийна ефективност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587654

Екипът на проекта „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на МБАЛ – Свиленград” посети гр.Осло, Кралство Норвегия, за обмяна на опит и споделяне на норвежката практика в управление на енергийната ефективност на общински сгради. Проектът се изпълнява от Община Свиленград и се финансира се от Европейското икономическо пространство. Стойността му е 463 304,65 лева. Посещението беше организирано от партньора на Община Свиленград по проекта- фирма, която показа практиката си в областта на енергийната ефективност и презентира вече реа...

Студенти ще играят за България на европейското по стрийт футбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/29/2786092_studenti_shte_igraiat_za_bulgariia_na_evropeiskoto_po/?ref=rss


Студентите Димитър Митев, Антоний Ангелов и Кристиян Маджуров станаха шампиони в националното първенство по стрийт футбол. С успеха си те заслужиха правото да играят за България на предстоящото европейско първенство в Прора, Германия от 21 до 25 юли.

В отбора е включен и Андрей Павлов. Пловдивчанинът беше избран от селекционера Кирил Кюлев за най-добър играч в надпреварата извън състава на шампионите.

За Митев това ще е второ участие в европейско първенство. Той беше в...

Четирима терористи атакували летището в Истанбул

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5611211

Турски чиновник е заявил, че в при атентата на летището в Истанбул, са загинали около 50 души, предаде ТАСС.
Според него, нападалите са били четирима, и всички първоначални признаци показват, че терористичният акт е бил организиран от екстремистката групировка „Ислямска държава“.
По-рано министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм заяви,
Турски чиновник е заявил, че в при атентата на летището в Истанбул, са загинали около 50 души, предаде ТАСС. Според него, нападалите са били четирима, и всички първоначални признаци показват, че терористичният акт е бил организиран от екстремистката групировка „Ислямска държава“. По-рано министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм заяви,

Ден 2: Кметът на „Одесос“ Георги Недев още не е преминал по ул. Марин Дринов

http://web.barometar.net/85189/

След вчерашната ни публикация за избуялите треви и храсти до детска площадка и междублоково пространство в центъра на Варна, няма реакция от отдел „Екологичен контрол“ в кметство „Одесос“. Живеещите на ул.Марин Дринов нямат късмет и кмета на района инж.Георги Недев да се разходи до Руското консулство и да види високите над 1 метър треви и […]

Евксиноград най-предпочитан за почивка от депутати и министри

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587544

В лятната резиденция на властта Евксиноград свободни места за юли и август вече няма. Това показва справка в сайта travel.government.bg на Министерски съвет. Евксиноград е сред трите представителни бази на властимащите - другите са в Бояна и Шабла. Две пък са почивните бази - в Слънчев бряг и Пампорово. В „Шабла" няма свободни места за юли и първата половина на август, докато в останалите бази все още има места за обикновени граждани. Евксиноград бие по цена на нощувката останалите министерски бази...

Богомил Манчев: 10 млрд. евро ще струва “Белене”, ако се прави

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5610702

Богомил Манчев: 10 млрд. евро ще струва “Белене”, ако се правиИран и Индия може да купят готовите реактори за втората атомна централа, казва председателят на БУЛАТОМ    От самото правене на площадката досега са похарчени 2-2,5 млрд. лв. За държави, които строят реактори по тази технология, е голямо предимство да купят готово оборудване - Г-н Манчев, дали някой е правил сметки колко пари е дала държавата

Св. първовърховни апли Петър и Павел (Петровден)

http://www.cross.bg/petur-apostol-blagodat-1512891.html

/КРОСС/ Светите апостоли Петър и Павел са наречени първовърховни за това, защото най-много са се потрудили при поставяне основите на светата Църква Христова. Св. ап. Петър - икона от иконостаса на Stavronikita Monastery в Св. Гора, www.culture.grСв. апостол Петър заедно с брат си Андрей били първите, които Господ повикал за Свои ученици и последователи. Той се отличавал с чисто сърце и душевна простота. Винаги, когато Спасителят запитвал или изисквал отговор от учениците си, винаги пръв и от името на всички отговарял св. апостол Петър. Така веднъж, когато Христос попитал учениците си за кого Го мислят човеците, те Му отговорили: едни за Йоан Кръстител, едни за Илия, други за Йеремия или един от пророците. Но, когато попитал: "А вие за кого Ме мислите?" Св. ап. Петър бързо казал: "Ти си Христос, Синът на Живия Бог". Тогава Иисус му отговорил: "Блажен си ти, Симоне, син Ионин, защото не плът и кръв ти откри, а Моят Отец, Който е на небесата; и Аз ти казвам: ти си Петър, (на гръцки камък), и на тоя камък ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят (Мат. 16:14-18). Тази е основата, това е камъкът, на който Господ основа Своята църква - твърдата вяра и изповядването, че Иисус е Христос, Син на Живия Бог. Оттогава този апостол носи името Симон-Петър. И по възраст св. ап. Петър е на първо място между апостолите

Резултатът от референдума - протестен вот без ясна програма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610271

 Великобритания трябва да бъде наказана, за да не послужи за пример
 В предстоящия в Европа „парад на референдумите“ България може да предоговори условията за своето членство

Когато давахме мило и драго, за да влезнем в ЕС, не си задавахме въпроса на кариериста: За какво ми е да влизам в клуб, който би приел човек като мен?
 Великобритания трябва да бъде наказана, за да не послужи за пример  В предстоящия в Европа „парад на референдумите“ България може да предоговори условията за своето членство Когато давахме мило и драго, за да влезнем в ЕС, не си задавахме въпроса на кариериста: За какво ми е да влизам в клуб, който би приел човек като мен?

Световните лидери искат да преборят тероризма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5611204

Министър-председателят на Турция Реджеп Тайп Ердоган заяви, че се надява атаката в Истанбул да се превърне в повратна точка за обединена борба срещу тероризма, предаде RT. Той осъди проявеното насилие, като подчерта, че тероризмът не държи на вяра и ценности, щом атаката беше извършена в свещения месец на Рамадан.
Министър-председателят на Турция Реджеп Тайп Ердоган заяви, че се надява атаката в Истанбул да се превърне в повратна точка за обединена борба срещу тероризма, предаде RT. Той осъди проявеното насилие, като подчерта, че тероризмът не държи на вяра и ценности, щом атаката беше извършена в свещения месец на Рамадан.

Община Перник получава недовършени два блока за социални жилища

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269803_%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B2%D0%B0+

 Община Перник получава две шестетажни жилищни сгради в груб строеж, намиращи се в кв. „Тева“ в града. Те ще бъдат използвани за осигуряване на социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението, както и на хора, останали без жилища след земетресението от 22 май 2012 г., реши Министерският съвет на днешното си заседание, съобщават от правителствената пресслужба.

С друго решение Министерският съвет предостави бивш военен имот – публична държавна собственост, на Комисията за защита на личните данни. Имотът се намира в район „Младост“ в София и е с площ 540 кв. м.

Комисията ще го ползва за изграждането на национален център за обучение, за разширяване и подобряване на административните услуги, предоставяни на гражданите, както и ще осигури подходящи условия за съхранение на архива на институцията.

Кабинетът промени от публична в частна държавна собственост статута на шест военни имота с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната и Българската армия. Те се намират в землището на с. Момина църква, община Средец (5,7 дка и четири сгради), землището на с. Габровница, община Монтана (3144 дка и 144 сгради), в кв. „Изток” на Варна (1,5 дка), землището на с. Черенча, община Шумен (8,7 дка и две сгради), землището на с. Средня, община Шумен (4 дка и две сгради), и в землището на с. Широко поле, община Кърджали (1 дка).

Промяната на статута на имотите ще позволи с тях да бъдат извършени разпоредителни действия.

По статията работи: Миглена Иванова

Древен град откриха край с. Сърница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587652

На скален комплекс, който прилича на древен град, попадна съвсем случайно експедиция от журналисти край село Сърница в община Минерални бани. Бяхме тръгнали с двама колеги към Орлови скали за да направим снимки на изсечените човешки профили с дрон, но се объркахме в гората, разказа Паулина Михова. На едно място видяхме да стърчи острия връх на скала и изненадата ни беше пълна, когато дронът на Иван Мануилов ни разкри величествена гледка- цял комплекс, изсечен в скалите. Най-добра видимост към него има единствено от въздуха. Градът има ясно изра...

Отмениха забраната за американски полети до летище "Ататюрк" в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/5611215

Отмениха забраната за американски полети до летище "Ататюрк" в ИстанбулАмериканските въздухоплавателни власти вдигнаха забраната за полети до летище "Ататюрк" в Истанбул, наложена заради тройната самоубийствена атака там. Посолството на Саудитска Арабия в Турция съобщи, че 7 от общо 147-те ранени в нападенията са саудитски граждани. Трима нападатели се взривиха вчера вечерта на летището,

САЩ и Русия си размениха обвинения за приближаване на военни кораби в Средиземно море

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587651

Американският ескадрен миноносец "Грейвли" е приближил опасно на 17 юни руската фрегата "Ярослав Мъдри", като е нарушил международни правила и двустранни споразумения, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирана от ТАСС. "На 17 юни в Източно Средиземно море американският ескадрен миноносец с управляеми ракети "Грейвли" е допуснал опасно приближаване до руски боен кораб на разстояние 60-70 метра по левия борд и е пресякъл курса на фрегатата "Ярослав Мъдри" на опасна дистанция от 180 м. Руският кораб е плавал в международн...

Празнуваме Петровден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587650

На 29 юни Българската православна църква почита паметта на двама от учениците на Христос - Светите апостоли Петър и Павел. В традиционния български бит Петровден е един от най-почитаните празници през летния период. Според поверието празненствата днес са за предпазване от пожари, гръмотевици и градушки. Според Новия завет Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и довел Симон при Исус. Спасителят го нарекъл Петър, което значи "камък". Името на апостол Петър се спомен...

Петровден е

http://offnews.bg/news/n_1/n_631865.html

Християните почитат апостолите св. Петър и Павел, народът празнува Петровден. Според вярванията св. Петър държи ключа за рая. Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е най-почитаният летен празник. Днес не се работи, а на трапезата се слагат първите ябълки петровки, пиле, сирене, баница и обредни хлябове. В Архитектурно-етнографския комплекс „Етър“ ще бъде отпразнуван Петровден, там ще бъде приготвен "Бял мъж" - традиционното ядене се прави от прясно сирене и пшеничено брашно. Празикът винаги се свързва и с първите ябълки петровки и пиле на трапезата. Имен ден празнуват Камен, Камена, Кремена, Павел, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Петър, Преслава. Апостол Петър, брат на ап. Андрей, бил рибар от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Според евангелския разказ Христос повикал двамата братя да тръгнат след него и те го следвали до деня на неговото Възнесение. Еврейското име на апостола било Симон, а името Петър, което означава "камък", му било дадено от Исус Христос. След Възнесението ап. Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатия и Понт. Преданието уверява, че загинал мъченически заради вярата си заедно с ап. Павел. В новозаветния дял на Библията са включени две съборни послания на ап. Петър, отправенип до всички християни. Апостол Павел не е от кръга на Христовите ученици. Роден в Мала Азия, той бил фарисей - член на еврейска секта, която преследвала християните. В книгата Деяния на на св. Апостоли /XIгл./ се разказва, че на път за Дамаск имал необикновено видение, от което загубил зрението си, и чул Божия глас от небето. Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра. Наречен е "апостол на езичниците". Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания. Завършил живота си в Рим на 29 юни 67 г. В Новия завет на Библията са поместени 14 негови послания до новопокръстени във вярата, в които разяснява християнските ценности и правилата на църковния живот. На 29 юни се отбелязва и празникът на българските занаятчии.

Стабилните пазари в Азия - новото убежище за инвеститорите в бизнес имоти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269802_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%90%D0%B7%D0%B8%D1%8F+-+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%83%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%89%D0%

 Пазарът на бизнес имоти в Лондон като че ли се раздели със статута си на убежище, след като британците решиха, че страната им трябва да напусне Европейския съюз (ЕС). Това обаче е добра новина за пазарите в Азиатско-тихоокеанския регион, които предлагат стабилност на инвеститорите, пише Bloomberg.

Сингапур, Хонконг и Австралия, които се изправят пред сериозни насрещни ветрове, включително и свръхпредлагане и високи цени, може да успеят да привлекат инвеститори на фона на нестабилността на пазарите в момента, посочват от консултантската компания CBRE. Япония вероятно също ще се облагодетелства.

“Капиталът ще се насочи към безопасни убежища, към държави, които носят стабилност“, коментира Хенри Чин, който оглавява отдела за проучвания в Азиатско-тихоокеанския регион в компанията. Най-атрактивни, според Чин, ще са зрелите и развити пазари, които предлагат стабилност.
Цялата статия от Тук

ЕК е одобрила сливането на Starwood и Marriott

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269801_%D0%95%D0%9A+%D0%B5+%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+Starwood+%D0%B8+Marriott

 Европейската комисия (ЕК) е одобрила сливането на Starwood Hotels&Resorts и Marriott International за 13,6 млрд. долара, съобщава онлайн изданието property-magazine.eu.

Комисията е решила, че сливането няма да навреди на конкуренцията в хотелиерския бранш в Европа, отбелязва изданието.

Припомняме, че Starwood и Marriott решиха да се слеят в началото на годината, след като Starwood получи няколко подобрени оферти и от Marriott, и от китайската застрахователна компания Anbang Insurance – собственик на хотела Waldorf Astoria в Ню Йорк. Anbang обаче се отказа от надпреварата за Starwood и компанията прие офертата на конкурента си.

Сделката между Starwood и Marriott ще създаде най-голямата хотелска верига в света с 1,1 млн. стаи и повече от 5 500 хотела.

Цялата статия от Тук

Петровден е

http://www.moreto.net/novini.php?n=324792

Днес празнуваме Петровден. Според църковния календар този ден е отреден за Свети Петър и Павел. За традицията на българина обаче братята светии имат два отделни дни за почитане. Петровден на 29 юни, а Павловден на 30 юни. Според житието му, Свети Петър бил обикновен рибар на име Симеон.

Световноизвестен архитект ще промени площад „Света Неделя“ в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269800_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%

 Световноизвестен архитект ще проектира площад „Света Неделя“ в София и експонирането на разположените там археологически находки. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в конференция за развитието на туризма. 

Тя заяви, че още не е избран конкретен архитект. „Ще се обърнем към световни имена. В София ни липсва знаково пространство, както в другите европейски градове. Мисля, че площад „Света Неделя“ може да бъде това място“, заяви тя. Със задачата се е заел новият главен архитект на столицата. 

Цялата статия от Тук

Дневникът на Боян Петров: Зеленина, леко земетресение и липса на въжета

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/29/2785572_dnevnikut_na_boian_petrov_zelenina_leko_zemetresenie_i/?ref=rss


След успешно изкачване на Анапурна и Макалу експедицията на Боян Петров към третия му осемхилядник за тази година Нанга Парбат започна от София на 15 юни, а до дни може да се очаква атака на върха.

Трекингът в Пакистан е преминал безпроблемно, но липсата на достатъчно въжета за прокарване на парапет по маршрута е забавил работата на алпинистите, става ясно от първата част от неговия експедиционен дневник. Иначе той се чувства аклиматизиран и готов да тръгне към върха при благоприятни...

Видео: Атентатът на летището в Истанбул

http://offnews.bg/news/n_1/n_631864.html

Любителски видеа показват моменти от експлозиите на летището в Истанбул от миналата нощ, при които загинаха 36 души, а 147 са ранените. На едното от тях се вижда мъж, който тича след група пътници. Той е повален на земята от полицай, който най-вероятно го прострелва. В следващия момент униформеният побягва без видима причина, но секунди по-късно поваленият на земята терорист се взривява.  До момента се знае, че атентаторите са били трима. Те вероятно са носили колани с експлозиви, а отличителните белези на атентата сочат за поръчител Ислямска държава. Следствието потвърди, че тримата атентатори са дошли на летището с такси.  Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун призова за засилено международно сътрудничество в борбата с подобни терористични актове, съобщава БНТ. От Съединените щати също осъдиха твърдо атентата. На три летища в Ню Йорк и Ню Джърси полицията засили патрулите.  Alleged moment of explosion at Istanbul Ataturk airport via @imgedengemi pic.twitter.com/Z0DDUNPctW — Mutlu Civiroglu (@mutludc) June 28, 2016 This is what @HillaryClinton wants to bring in to USA. Scene of first explosion outside Ataturk airport in #Istanbul pic.twitter.com/wOwWjYGsbk — Trump News & Videos (@Trump_Videos) June 29, 2016

Брекзит и кутията на Пандора

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/06/29/2784863_brekzit_i_kutiiata_na_pandora/?ref=rss


Възходът на националпопулизма в Западния свят —Тръмп, Фараж, Льо Пен — е изключително опасен. Опасен е и за бъдещето на Западния свят. Но трябва да се замислим какви са причините за този възход, който предвещава разпад.

Националпопулистите печелят гласовете на гневните,
разочаровани, ксенофобски настроени бедни хора

На хората, които се страхуват, че чужденците ще им вземат работата за по-малко пари. (Иронично е, че мултимилионерът Тръмп, с неговата ксенофобска...

Георги Димов: Атентаторите в Истанбул най-вероятно са действали с помощта на вътрешен човек в летището

https://www.actualno.com/europe/georgi-dimov-atentatorite-v-istanbul-naj-verojatno-sa-dejstvali-s-pomoshtta-na-vytreshen-chovek-v-letishteto-news_547778.html

Атентаторите в Истанбул най-вероятно са действали с помощта на вътрешен човек в летището. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин, във връзка с терористичната атака в турския град. Той коментира, че на дневен ред излиза въпросът по какъв начин тримата терористи са били допуснати до аерогарата. Според Димов тероризмът в Турция има пресечни точки с външната политика на страната. „Няма

След атаката в Истанбул: Нашите спецслужби ще докладват пред депутати за обстановката

https://www.actualno.com/politics/sled-atakata-v-istanbul-nashite-specslujbi-shte-dokladvat-pred-deputati-za-obstanovkata-news_547804.html

Депутатите от вътрешната комисия ще изслушат днес представители на спецслужбите във връзка с терористичния атентат на летище "Ататюрк" в Истанбул. Това е решено на Председателския съвет на Народното събрание тази сутрин по предложение на шефа на групата на Патриотичния фронт Валери Симеонов, съобщи той пред журналисти. Народното събрание не е извън проблема, взети са необходимите мерки, но не трябва да се дава гласност, обясни Симеонов. От друга страна не е удачно да пуснем по улиците хора с ав

Няма да се спират детските на работещите родители, увери социалното министерство

https://www.actualno.com/politics/njama-da-se-spirat-detskite-na-raboteshtite-roditeli-uveri-socialnoto-ministerstvo-news_547807.html

Не е вярна информацията, че ще бъдат спрени добавките за работещи родители. Регламентът за предоставянето им остава както досега. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). "Във връзка с публикации в медиите ви информираме, че МТСП не планира промяна в Закона за семейните помощи за деца, касаещи т. нар. детски добавки", се посочва още в прессъобщението. От ведомството напомнят също, че от 1 юли границата за достъп до семейни помощи за деца ще се увели

Брекзит все още може да бъде спрян, твърдят британски правни експерти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5611203

Водещи членове на Асоциацията на Великобритания по конституционно право твърдят, че преди да може да има декларация по чл. 50 от Договора от Лисабон, за да започне процесът на напускане на ЕС, депутатите трябва да дадат своето съгласие чрез приемане на акт в парламента, пише Indenendent.
От правна гледна точка това означава,
Водещи членове на Асоциацията на Великобритания по конституционно право твърдят, че преди да може да има декларация по чл. 50 от Договора от Лисабон, за да започне процесът на напускане на ЕС, депутатите трябва да дадат своето съгласие чрез приемане на акт в парламента, пише Indenendent. От правна гледна точка това означава,

Как Brexit ще се отрази на пазара на ваканционни жилища в Европа?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269799_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+Brexit+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0

 Брокерите на имоти в Европа са оптимистично настроени за нагласите и бъдещето на британските купувачи на втори дом, въпреки резултатите от референдума за членството на страната в Европейския съюз (ЕС), в който 52% от британците подкрепиха напускането на блока.

Резултатите от референдума бяха изненадващи за мнозина и доведоха до срив на паунда до нива, невиждани от 1985 г.

Настроението на континенталните пазари на имоти, които посрещат повече британци, обаче се запазва високо. Във Франция например компанията за луксозни и инвестиционни имоти Home Hunts посочва, че не наблюдава спад на запитванията от купувачи от Острова, както и че са планирани доста посещения от британци с идеята да купуват имот.

Само в петък и понеделник компанията е приключила три сделки с клиенти от Великобритания и в момента договаря още две. Никой от клиентите ѝ не се е оттеглил след публикуването на резултатите от референдума въпреки срива на лирата.

Цялата статия от Тук

МО на РФ: Американски миноносец се приближи опасно близо до руски боен кораб в Средиземно море

http://www.cross.bg/greiivli-more-otbranata-1512878.html

/КРОСС/ Американският ескадрен миноносец “Грейвли” е приближил опасно руската фрегата “Ярослав Мъдри”, като е нарушил международни правила и двустранни споразумения, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната, предаде ТАСС. “На 17 юни в Източно Средиземно море американският ескадрен миноносец с управляеми ракети “Грейвли” е допуснал опасно приближаване до руски боен кораб на разстояние 60-70 метра по левия борд и е пресякъл курса на фрегатата “Ярослав Мъдри” на опасна дистанция от 180 метра. При това руският кораб е бил в международни води, следвал е постоянен курс, плавал е с постоянна скорост и не е предприемал никакви опасни маневри към американския кораб”, заяви руското министерство на отбраната. Ведомството посочи, че командирът и екипажът на “Грейвли” са нарушили грубо международните правила за предотвратяване на сблъсквания по море. Министерството смята също, че екипажът на плавателния съд е нарушил руско-американското споразумение от 1972 г. “За предотвратяване на инциденти в открито море и във въздушното пространство над него”. “Следва да отбележим, че в последно време военното ведомство на САЩ със завидно постоянство обвиняваше руските летци и моряци в непрофесионализъм

Истински великите дела нямат нищо общо с гръмките обществени събития

http://www.cross.bg/subitiya-grumkite-obshtestveni-1512890.html

/КРОСС/ Българският поет, белетрист, драматург и преводач Кирил Христгов (1902-1979) за вестниците:„Истински великите дела - ония, върху които се съзижда културната история на народите - нямат никаква обща точка на съприкосновение с гръмките обществени събития, що всяка минута създават и погребват тълпи от жалки герои. Такива събития, които дневната преса моментално прави известни на тълпите по всички краища на света, каквото историческо значение и да имат, се преценят почти изведнъж и после бързо-бързо се забравят или остават като безформени исторически окаменелости - в най-щастлив случай."

Преглед на печата - 29 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=324790

ЕС. "Монитор": Борисов след Brexit: Сигурността трябва да е приоритет След референдума във Великобритания Европа трябва да се съсредоточи върху важните въпроси за бъдещето и най-вече върху сигурността на гражданите.

Разместване на пластовете при веригите за бързооборотни стоки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269798_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B5+

 Залезът на Carrefour и Пикадили и оттеглянето на дискаунтъра Penny от България даде достатъчно възможности на играчите на пазара на бързооборотни стоки да се препозиционират и да разширят пазарния си дял. Billa и Т-Маркет предприеха доста агресивна експанзия, а Lidl – верига, ориентирана основно към собствени, самостоятелни обекти, вече стъпва във втори мол.

Първият магазин на веригата в търговски център беше отворен през миналата година в мол „Галерия“ в Бургас. Магазин на Lidl скоро ще отвори врати и в Sofia Ring Mall на мястото на Пикадили, който затвори преди няколко месеца, съобщават от търговския център. Обектът е с площ 2 200 кв.м.

Освободената ниша от Carrefour “роди“ и нов играч на пазара. Bulgaria Mall вече активно рекламира новия си наемател – АБО Маркет (абревиатура от агро, био органик), който ще предлага български стоки.


Цялата статия от Тук

Албанският премиер е кацнал на летището в Истанбул по време на атентата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5611196

Албанският министър-председател Еди Рама е кацнал на летището в Истанбул по време на атентата, съобщава The Telegraph.
Рама е пристигал в Турция за официална визита. Той и придружаващите го лица са откарани на сигурно място в официална резиденция. Делегацията се е отправила към турската столица по-късно.
Албанският министър-председател Еди Рама е кацнал на летището в Истанбул по време на атентата, съобщава The Telegraph. Рама е пристигал в Турция за официална визита. Той и придружаващите го лица са откарани на сигурно място в официална резиденция. Делегацията се е отправила към турската столица по-късно.

29 юни в годините назад

http://www.cross.bg/koronovan-fytbol-italiya-1512889.html

/КРОСС/ 922 г. - Робер I става гегенкрал на Западното франкско кралство.1128 г. - Конрад III е коронован за лангобардски крал на Италия.1312 г. - Хайнрих VII е коронован за римско-немски император.1613 г. - Театър Глобус в Лондон изгаря до основи, след като сценично оръдие гръмва непредвидено по време на пиеса и подпалва покрива на театъра.1617 г. - Фердинанд II Хабсбург е коронован в Прага за крал на Бохемия.1797 г. - Наполеон Бонапарт прокламира в Северна Италия Цизалпинската република.1850 г. - Цариградската патриаршия предоставя автокефалност на Църквата на Гърция.1880 г. - Франция анексира Таити.1882 г. - Издигнат е Руския паметник в София.1913 г. - Основан е бразилския футболен клуб Ешпорте Клубе Жувентуде.1929 г. - Открита е първата отсечка от Автомагистрала А3 в Италия, свързваща Неапол и Помпей.1931 г. - Съставено е Правителство на България, начело с Александър Малинов.1944 г. - Червената армия превзема Бобруйск, избивайки над 20 000 германски войници.1947 г. - Открита е първата редовна линия за въздушен транспорт София - Бургас от Дирекция въздушни съобщения.1976 г. - Държавата Сейшели става независима от Обединеното кралство.1986 г. - Националният отбор по футбол на Аржентина побеждава Националния отбор по футбол на Германия с 3:2 и спечелва световното първенство по футбол.1995 г. - Програма Мир-Шатъл: Космическата совалка на НАСА Атлантис се скачва с руската орбитална станция Мир за първи път.2007 г. - Открит е Музей на киселото мляко в с. Студен извор.

Фалшивите гръцки книжки водят към затвора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587649

Фалшивата шофьорска книжка, издадена уж в Гърция, да се унищожи, а притежателят й Н. З. К. да внимава с поведението си през следващите три години, постанови тревненският Районен съд, пише вестник 100 вести днес. За да не влезе в затвора за 8 месеца! Това е присъдата на 35-годишен жител на с. Шивачево, Сливенско, който тази февруари се опита да заблуди тревненските катаджии. Хванаха гръцки гражданин с фалшива шофьорска книжка Изданието припомня, че около 09:00 часа на 26 февруари т. г. на ул. „Стара планина“ в Трявна унифор...

Депутатите разглеждат съдебния закон на първо четене

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/29/2786004_deputatite_razglejdat_sudebniia_zakon_na_purvo_chetene/?ref=rss


Вторият пакет с промени в съдебния закон, в който са разписани детайли за оценката и кариерното израстване на магистратите, както и промени в управлението на съда и прокуратурата влиза в парламента за обсъждане на първо четене.

Промените са свързани и с приемането на измененията в Конституцията от края на миналата година, с които Висшият съдебен съвет (ВСС) беше разделен на две колегии. За тяхната работа вече бяха гласувани първите промени в закона. Тогава центърът на дебатите на...

Бойко Борисов изказа съпричастност към близките на загиналите в Истанбул

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5611193

"Изказвам моите дълбоки съболезнования към семействата на жертвите на летище "Ататюрк" в Истанбул. Дипломатическите и консулските служби имат указания да помагат на всички български граждани, консулът ни е на летището. Софийското летище приема пренасочените полети."
Това написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов във връзка с кървавия
"Изказвам моите дълбоки съболезнования към семействата на жертвите на летище "Ататюрк" в Истанбул. Дипломатическите и консулските служби имат указания да помагат на всички български граждани, консулът ни е на летището. Софийското летище приема пренасочените полети." Това написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов във връзка с кървавия

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/zhivo-bulgariya-politziya-1512888.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Сутрешният блок „Здравей, България" в сряда по NOVA задава въпроса как се стигна до престрелка между обирджии и полиция в центъра на СофияТема: Търговия с живот. Карат ли се пациенти в определени болници с цел печалба? След разследването на Генка Шикерова - шефът на Спешна помощ Георги Гелев отговаряТема: Насилие при арест? Защо мъж с протеза на крака твърди, че е влачен по земята от полицаи?Тема: Рокерите на Путин в България - кой е „за" и кой е „против"? В спор: Асен Генов и Страхил АнгеловТема: Българка номинирана за най-престижната награда за архитектура във ВеликобританияТема: „Пълен абсурд" с Румен Бахов: Агне се прави на умряло, за да се спаси от вълк БНТ, „Денят започва" Тема: На живо от Брюксел - сценарии и прогнози за бъдещето на Европейския съюз след Брекзит.Тема: Кога сътресенията в политиката се пренасят и в спорта? Коментар на доктор Здравко Георгиев в ролята на един запален футболен фен!Тема: Един убит след престрелка между полиция и крадци. Какво точно се е случило, гледайте в „Денят започва"Тема: На живо - мамят ли ни в рибарските магазини? Продават ли ни застояла за прясна риба?Тема: Истории за истински шампиони - български деца, преборили диагнозата „рак" заминават за световните „Игри за победители"

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1512886.html

/КРОСС/ Александър Радославов - ексдепутатБистра Попдимитрова - журналисткаИван Вълев - поет, преводачИван Леков - зам.-председател на ДАМСКрасимир Безински - футболистЛеа Коен - музикологЛюцкан Далакчиев - зам.-председател на ДКЕВРНиколай Възелов - футболистПетко Тенев - футболистпроф. Петър Червеняков - хирургЦанко Цанков - волейболист

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/provede-sofiya-zala-1512885.html

/КРОСС/ София. От 09.00 часа в Софийски университет „Св. Климент Охридски" (нова конферентна зала, Северно крило), министърът на образованието и науката Меглена Кунева ще открие конференция на тема „Национално изследване на системата за подготовка на педагогическите кадри във висшите училища и сравнителен анализ на системата за поддържаща квалификация и кариерно развитие в Р България, Европейския съюз и други страни". ***Шумен. От 14.00 часа, в зала 203 на Община Шумен, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът Любомир Христов ще подпишат договор за изграждане на втора фаза на интегрирания воден цикъл на града. ***София. От 09.00 часа ще започне редовното пленарно заседание на Народното събрание. ***София. От 08.00 часа, българи от Босилеград, Сърбия, организират кръводарителска инициатива в Центъра по трансфузионна хематология във Военномедицинска академия. ***София. От 09.00 часа, в зала 2 на Министерството на труда и социалната политика, министър Зорница Русинова ще открие официалната част на заседанието на Съветът на децата към Държавна агенция за закрила на детето. ***София/с. Лозен От 09.30 часа, Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави празнична св. Литургия в девическия манастир „Св. апостоли Петър и Павел" край софийското село Лозен. ***София. От 09

"Дейли Експрес": Юнкер ще принуди България и още 7 страни да приемат еврото

https://www.24chasa.bg/novini/article/5611198

"Дейли Експрес": Юнкер ще принуди България и още 7 страни да приемат евротоПривърженици на брекзита твърдят, че действията на Европейската комисия след историческия референдум показват, че Великобритания е постигнала истинско "голямо бягство", пише "Дейли Експрес", цитиран от Фокус. Брюксел подготвя план, съгласно който всички държави-членки на ЕС да приемат единната валута и паричния съюз.

Комисиите по външна политика и отбрана ще обсъждат сигурността в Черно море

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/29/2785968_komisiite_po_vunshna_politika_i_otbrana_shte_obsujdat/?ref=rss


Комисиите по външна политика и отбрана към парламента ще изслушват днес министрите на отбраната Николай Ненчев и на външните работи Даниел Митов. Те трябва да дадат информация за актуалното състояние на сигурността в Черноморския регион.

Темата е актуална от няколко седмици, покрай дискусиите за формиране на евентуален общ флот в Черно море, в който да участват кораби на България, Румъния и Турция. Идеята беше приписана на румънския президент Клаус Йоханис.

Той обаче...

Удължаваме заема от Световната банка до 2019 г. за изграждането на язовирите "Пловдивци" , "Луда Яна" , "Студена" и пречиствателни станции към тях

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269797_%D0%A3%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%BE

 Строителството на язовирите, "Пловдивци", "Луда Яна" и "Студена", както и пречиствателните станции към тях, налага удължаване на срока на заема от МБВР до 31 декември 2019 г.

Ето защо страната ни изготви проект на писмо до банката, с искане за удължаване на заемното споразумение по Проекта за развитие на общинската инфраструктура, сключено между България и МБВР през 2010 г.
Писмото бе одобрено от Министерски съвет.

Проектът за развитие на общинската инфраструктура включва:
Доизграждане на язовирите "Пловдивци" и "Луда Яна", и свързването им с пречиствателни станции за питейна вода (ПСПВ);

-
яз. Пловдивци
[ПРОИ]

- Строителството на яз. "Пловдивци", разположен край едноименното село, започна през февруари 2015 г. Изграждането му е подновено след 14 –годишно прекъсване.
Съществуващият преди проект е преработен от "Свеко енергопроект".
Изпълнител е "Консорциум Пловдивци", включващ "ГБС Инфраструктурно строителство", испанската Arema и руската "ОАО Зарубежводстрой".
Общата стойност на проекта е 47.4 млн. лв. Целта е да се удвои дебита на водоизточника
до 2.4 млн. литра. Срокът за завършването на язовира и пречиствателната станция към него е края на 2017 г.

-
Яз. Луда Яна
[ПРОИ]

- Строителството на яз. "Луда Яна" трябваше да започне края на 2015-а или в началото на 2016 г.
Изграждането на водоснабдителното съоръжение, разположено на 2 км от Панагюрище, ще струва 52 млн. лева.
Проектът е на гръцката "Г. Каравокирис и партньори инженерни консултанти" ( G. Karavokyris & Patners Consulting Engineer).
Строителството на язовира стартира реално през 1983 г., но е прекратено през 2000 г.
За осъществяване на технически контрол по част "Конструктивна" е избрано дружеството "НТ Консулт".

Рехабилитация на язовир "Студена" и на ПСПВ Студена – Перник,
Рехабилитацията на яз. "Студена", строен през 1953 - 1955 г., трябваше да започне най-късно през пролетта на 2016 г. и да завърши след две години. Обемът му е 25.2 млн. куб.м.
-
Язовир Студена
[ПРОИ]

Оценката на проекта и строителния надзор ще се изпълняват от консорциума между "Мотт Макдоналд" ООД и "Трансконсулт" ООД.
Техническият проект е раработен от "Свеко Енергопроект".
Индикативната стойност на СМР е около 30 млн. лв.

Изготвяне на 51 регионални генерални плана за водоснабдяване и канализация. Тази част от договор вече е изпълнена. Стойността на тази част от водната реформа е 25 млн. лева.
Към момента са изготвени регионалните генерални планове за водоснабдяване и канализация.
За тчуждаване на имоти заради изграждането на язовир "Луда Яна".

Удължаването на крайния срок на проекта е от особена важност за изграждането на тези язовири и обекти, които са с приоритетно значение за питейно водоснабдяване.
Проектът "Развитие на общинската инфраструктура" (ПРОИ) се реализира от Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

Снимка на деня: Лице в лице с мечтания съперник

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/29/2786058_snimka_na_denia_lice_v_lice_s_mechtaniia_supernik/?ref=rss


Белгийският отбор по футбол се подготвя усилено за четвъртфиналите на Евро 2016. Воденият от Марк Вилмотс състав ще играе с Уелс в петък.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/sreshtata-vestnikut-hilyadi-1512884.html

/КРОСС/ ГЕРБ отлага избора на председател на Комисията за финансов надзор, съобщава "Капитал дейли". Законовият срок за това назначение изтече през май, но от ГЕРБ смятат, че преди лятната ваканция на парламента е необходимо да се решат други важни задачи. "Предрешават делото за незаконните винетки", пише "Дума". Странно тълкувателно решение на Върховния административен съд освобождава държавата от отговорността да плаща обезщетение за скъпите стикери, пояснява вестникът. Борисов критикува популистите на острова, пише "Труд" за срещата на върха в Брюксел. "Стандарт" също избира за водеща тема цитат от премиера: "Стига двоен аршин за Шенген", е казал той на колегите си преди срещата в Брюксел. "Гневът на Европарламента се изля върху Фараж", Юнкер недоумява защо британците са още в Страсбург, пише "Новинар".  Началникът на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева казва, в интервю за "Стандарт", че се закриват паралелки по специалности, от които икономиката ни има нужда, като например технология по хомеопатични фитопродукти, технология на подемно-транспортна техника и експлоатация на автомобилния транспорт.  Тя смята, че напливът към определени училища е следствие на остарели обществени нагласи

От Полша искат оставка на Европейската комисия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269796_%D0%9E%D1%82+%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%88%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B

 Външният министър на Полша поиска във вторник оставка на цялата Европейска комисия, защото политиката ѝ не успяла да съхрани единството в Европейския съюз и да предотврати решението на Великобритания да напусне.

Това става след поредните критики от Варшава и към председателя на Европейския съвет Доналд Туск и призиви на полски официални лица за пренаписване на Лисабонския договор, основополагащият документ на ЕС, в полза на по-малко власт за Брюксел и повече за националните столици.

След оттеглянето на Великобритания ще се наруши сериозно балансът на силите в ЕС и Полша смята, че ще изгуби традиционен съюзник в оформянето на политиките в съюза.

Витолд Вашчиковски заяви, че някои от прерогативите на еврокомисията би трябвало да бъдат прехвърлени към Европейския съвет – заседанията на правителствените и държавни ръководители на 28-те страни членки. Според него този форум – един от трите стълба в управлението на ЕС заедно с Европейския парламент – е с далеч по-голяма легитимност, тъй като събира избрани от европейските граждани лидери. Европейската комисия – включително структурата ѝ и кой за какво отговаря - се одобрява от европарламента, но е резултат на договорености между държавите членки и еврокомисарите, посочени от управляващите политици, не се отчитат пред избирателите.

Полша иска да оглави група

На срещата в Прага на външни министри Вашчиковски е заявил, че неговото правителство има желание да оглави група от страни в рамките на ЕС, чиято цел ще бъде обновяване на блока след британския референдум, цитира "Асошиейтед прес". Българският външен министър Даниел Митов каза след срещата в понеделник, цитиран от пресслужбата на министерството, че ЕС трябва да предприеме стъпки към реформиране, като например облекчаването на бюрократичните процедури, завършването и успешното функциониране на единния пазар, както и повишаването на конкурентоспособността на европейската икономика.

Управляващата във Варшава евроскептична консервативна партия "Право и справедливост" спори с Брюксел по въпроси като правомощията на Конституционния съд на Полша, политиката за мигрантите и борбата с предизвикани от човека промени с климата, както и за разрешаването на сеч в последната голяма девствена гора в Европа.

"Питаме се дали това ръководство на Европейската комисия, което преди няколко месеца призоваваше политиците да не се вслушват в избирателите си, има правото да продължи да работи и да ремонтира Европа. Според нашето мнение те нямат такова право", каза Вашчиковски, цитиран от Reuters.

През май председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер каза, че някои държавни ръководители на страните членки слушат изключително какво казват избирателите им и не работят за развиване на "общо европейско чувство".

"Нови политици, нови еврокомисари трябва да се заемат с тази задача и на първо място трябва да дадем нови прерогативи на Европейския съвет, защото той се състои от политици с демократичен мандат", казва сега полският външен министър.

Вашчиковски каза още "Обикновено когато един политически проект се провали, а ние трябва да защитаваме политическия проект на европейското единство, някой или трябва да промени правилата на играта, или да даде на други политици шанс за подобрят този проект."

Критики от Прага

Чехия се включи в призивите от Централна Европа да бъдат ограничени правомощията на еврокомисията.

Премиерът Бохуслав Соботка каза в Брюксел преди събирането на лидерите на 28-те: "Трябва да променим цялостното функциониране на ЕС и мисля, че трябва да променим начина, по който функционира Европейската комисия. Страните членки би трябвало да бъдат двигателят за позитивни промени в ЕС. Много ще се радвам, ако комисията помага повече в намирането на компромиси в съюза."

"Ройтерс" припомня, че в момента Чехия е временният председател на Вишеградската група, в която тя координира външната си политика с Полша, Унгария и Словакия – от 1 юли поемаща ротационното председателство на ЕС.

Но Соботка е по-сдържан от Вашчиковски или от външния министър на Чехия, който каза, че Жан-Клод Юнкер е неподходящият човек за председател на еврокомисията. "Бих искал комисията да уважава повече решенията на съвета. Ако сме се разбрали, че нямаме консенсус, например за задължителното преместване на бежанци, еврокомисията не може да пренебрегва това."

От Полша идват остри критики и срещу председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Отправи ги старият му политически съпeрник в Полша и смятан за най-влиятелен човек в полската политика. "Особено мрачна роля (за Брекзит) изигра Доналд Туск, който проведе преговорите с британците и в действителност с нищо не им помогна", каза Ярослав Качински, лидер на евроскептичната "Право и справедливост". "Поради това той е директно отговорен за Брекзит и просто трябва да изчезне от европейската политика. Но това засяга и цялата Европейска комисия в настоящия ѝ състав", добави той.

През септември в Братислава ще се проведе среща на върха на 27-те държави от ЕС без Великобритания, на която да се обсъди бъдещето на съюза. В сряда в Брюксел ще се проведе първата неформална среща от този тип. Тя ще последва редовната среща на 28-те лидери, започваща във вторник следобед. Туск съобщи за нея малко след като станаха известни резултатите от референдума от 23 юни, на който повечето участвали британци гласуваха да прекратят 43-годишното членство на страната си в ЕС.


Източна Европа ще преговаря решително

Financial Times написа в неделя, че страните членки от Източна Европа се подготвят за тежки преговори с Лондон и в Брюксел, на които ще поддържат твърда до неотстъпчивост позиция най-вече за правата на имигрантите от ЕС във Великобритания. Страни като Полша и Словакия изглеждат най-решителни за защита на гражданите си и е много вероятно да налагат вето на всяко предложение от Великобритания за запазване на търговските привилегии с ЕС, ако в замяна няма пълно запазване правото на свободно движение на хора през британските граници.

Но именно въпросът Лондон да си върне пълния контрол над границите и миграционната политика бе сред основните мотив на мнозинството, избрало Brexit. Смята се, че във Великобритания в момента живеят общо около 1.2 милиона души от четирите централноевропейски държави.

Над 30 станаха убитите при атентата в Истанбул, вероятно зад него стои ИДИЛ

http://offnews.bg/news/n_1/n_631863.html

Поне 36 са загиналите при тройния самоубийствен атентат на истанбулското летище "Ататюрк", съобщават световените агенции. Ранените при снощното нападение са повече от 140.  Трима нападатели откриха снощи огън и след това се самовзривиха на летището в турския град. Първо мъжете открили огън и след това активирали експлозивите. Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че в атаката имало отличителни белези на терористите от "Ислямска държава". "Тези атаки трябва да са повратна точка в борбата с тероризма", заяви турският президент Ердоган.

Две агенции понижиха рейтинга на Великобритания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269795_%D0%94%D0%B2%D0%B5+%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE

 Рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) обяви след края на търговията в понеделник, че понижава с две степени оценката си за Великобритания и предупреди, че може да я свали още надолу, след като в четвъртък над половината участници в референдум гласуваха за прекратяване на 43-годишното членство на страната в ЕС. Агенцията бе останала единствената от трите големи, поддържаща максималния инвестиционен рейтинг от ААА за Обединеното кралство. Новата оценка е АА с негативна перспектива.

Малко по-късно и агенция Fitch постъпи по същия начин и свали рейтинга от АА на АА+ с негативна перспектива, т.е. готовност в рамките на следващите няколко месеца да продължи да влошава оценката си. Brexit ще се отрази отрицателно на икономиката, финансовата система и политическата стабилност, мотивират се от агенцията.

От Sky News добавиха късно във вторник, че и Moody's е уведомила големите британски банки, че в сряда ще понижи на отрицателна перспективата в оценката за рейтинга им. Това автоматично следва от същото решение за националния рейтинг, който агенцията взе в петък веднага след референдума.

Според нас резултатът (от референдума) е значително събитие, което ще доведе до по-малко предвидима, стабилна и ефективна рамка за политики във Великобритания, казват от S&P. "Направихме ревизия на институционалната си оценка за Обединеното кралство и вече не смятаме, че тя е елемент на силно предимство."

"Негативната ни перспектива отразява рисковете за икономическите перспективи, постигането на фискалните и външни цели, ролята на паунда като резервна валута и рисковете за конституционния и икономически интегритет на Великобритания, в случай че в Шотландия се проведе втори референдум за независимост."

Андрю Уокър от Би Би Си коментира, че рисковете, свързани с правителствен дълг или облигации в някакъв смисъл, са се увеличили, но в сравнение с други активи тези си остават стабилни и привличат инвеститори. Това от своя страна намалява разходите за правителството, когато то се обърне за заем от пазарите. Освен това има и увеличен шанс Bank of England да намали още повече лихвите си заради притеснения за икономическите последици от Brexit.

Един от водещите приоритети на финансовия министър Джордж Озбърн при идването му на власт през 2010 г. бе запазването на елитния инвестиционен рейтинг на страната. "Фич" (Fitch) и "Муудис" (Moody's) вече понижиха оценката си и предупредиха за още по-ниски рейтинги.

Новината от S&P дойде в момент, когато паундът отново слезе в понеделник на най-ниското си обменно равнище спрямо долара от 31 години насам, а в първия ден на седмицата борсовите индекси в Лондон продължиха да потъват, завличайки надолу и европейските (с изключение на испанските). На валутните борси вече открито се говори, че паундът може да слезе до 1.20 долара, което е доста под критичните 1.30, за които предупреждаваха преди вота брокери и инвестиционни банки.

Правилата за успех на Бил Гейтс

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587541

Няма нужда да припомняме кой е Бил Гейтс - съосновател и дългогодишен CEO на Microsoft, филантроп, развиващ активна благотворителна дейност, почетен член на British Computer Society от 1994 г., една от 100-те най-влиятелни личности на XX-ти век според сп. Time, рицар на Ордена на Британската Империя през 2005 г. През 2000 г. създава заедно със жена си фондация "Гейтс Бил & Мелинда", която финансира селското стопанство, здравеопазването, образованието и други социални каузи по целия свят. Според Forbes, Гейтс е на 7-мо място в класацията за най-...

Защо да говорим, като можем да се сбием

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5610253

Хиляди родители, които съзнателно възпитават децата си в агресия, поощряват отмъщението или демонстрират сами агресивно поведение
 Евелина Славкова*
Повечето бели стават без конкретна причина. Спомням си, че като ученичка станах свидетел на една безумна случка. Две момчета се сбиха в училище. Причината - единият беше блъснал другия по коридора.
Хиляди родители, които съзнателно възпитават децата си в агресия, поощряват отмъщението или демонстрират сами агресивно поведение Евелина Славкова* Повечето бели стават без конкретна причина. Спомням си, че като ученичка станах свидетел на една безумна случка. Две момчета се сбиха в училище. Причината - единият беше блъснал другия по коридора.

Джейми Оливър: Не позволявайте на Борис Джонсън да стане премиер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269794_%D0%94%D0%B6%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D0%B8+%D0%9E%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D1%80%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81+%D

 Световноизвестния британски готвач Джейми Оливър публикува прочувствена молба в профила си в Instagram, с която призова сънародниците си да не допускат бившият кмет на Лондон Борис Джонсън да стане следващия премиер на страната, пише Guardian. Джонсън бе лидер на кампанията за Brexit и след референдума, с който Великобритания реши да напусне Европейския съюз, а настоящият министър-председател Дейвид Камерън обяви, че до три месеца ще се оттегли от поста, е сочен за фаворит за негов наследник.

Обръщението, озаглавено "Размисъл за Великобритания", е публикувано заедно с видеоклип на развяващия се флаг на ЕС. В него Оливър, който е гласувал за оставането на страната в евросъюза, посочва, че може да приеме решението на британския народ, но не може да преживее мисълта старият приятел на Камерън от колежа в "Итън" да получи ключовете за премиерската резиденция на "Даунинг стрийт" 10.

"Умолявам ви за едно нещо, Великобритания??? Дайте ми Борис шибания Джонсън за наш премиер и съм дотам. Напускам. Вярата ми в нас ще бъде разбита вовеки. Така че говорете, хора – нека спрем да бъдем зрители! Не можем да позволим това да се случи – споделяйте това до дупка!!! #BuggerOffBoris ("Разкарай се, Борис" - бел. ред.)", призовава превърналият се в попкултурна икона кулинар.

До вторник вечерта публикуваното ден по-рано съобщение в Instagram има 362 хил. гледания. Въпреки това Guardian отбелязва, че способността на Оливър да спре Джонсън може да е ограничена. Причината е, че следващият премиер няма да бъде избиран пряко от британците, а от членовете и депутатите от Консервативната партия.

Популярният готвач не демонстрира за пръв път презрението си към Джонсън. Миналата седмица, когато обяви намерението си да гласува за оставането на Великобритания в ЕС, той написа: "Просто нямам вяра или доверие на индивидите, оглавяващи кампанията за напускане, че ще успеят да го реализират. ЕС не е перфектен, но смятам, че сме по-силни заедно."

Макар и да е фаворит на букмейкърите, бившият кмет на Лондон все пак ще трябва да се пребори за лидерската позиция на торите. Според част от поддръжниците на Brexit в партията би било неправдоподобно управлението й да бъде поето от някой, който е подкрепял идеята за оставане на страната в ЕС. Други обаче се опасяват, че избирането на Джонсън би било негативно решение, особено като се имат предвид сложните преговори, пред които Великобритания е изправена в момента. Освен това редица консерватори, гласували за оставането в ЕС, са разгневени от ролята, изиграна от Джонсън по време на ожесточената кампания за референдума. Като най-вероятна алтернатива се сочи името на вътрешния министър Тереза Мей, която изигра по-маловажна роля в лагера на подкрепящите оставането в ЕС, посочва още Guardian.

Днес е Петровден

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5611188

На 29.06 православната църква чества паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел.
Тази сутрин българският патриарх и софийски митрополит Неофит ще оглави празнична света литургия в девическия манастир „Св. апостоли Петър и Павел“ край София.
Петровден е един от най-почитаните празници през летния период.
На 29.06 православната църква чества паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Тази сутрин българският патриарх и софийски митрополит Неофит ще оглави празнична света литургия в девическия манастир „Св. апостоли Петър и Павел“ край София. Петровден е един от най-почитаните празници през летния период.

Най-важното от Варна във вчерашния 28 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=324771

22 специалности във варненските гимназии са закрити Общо 22 паралелки в гимназии във Варна и областта са закрити поради слаб или никакъв интерес от страната на кандидатите за прием след 7 клас. Това каза за Moreto.net шефката на Регионалния инспекторат по образование Венцеслава Генова.

Експлозии и стрелба на летище "Ататюрк" в Истанбул взеха поне 10 жертви

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269793_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D0%B8+%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B1%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5+%22%D0%90%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8E%D1%80%D0%BA%22+%D0%B

 Двама атентатори са се взривили на най-голямото летище в Истанбул тази вечер, убивайки 10 души и ранявайки поне още 20 по първоначална информация, е потвърдил турският министър на правосъдието Бекир Боздаг пред CNN. Турската агенция Anadolu съобщава за над 60 ранени, шестима от които са с тежки наранявания.

По данни на местните медии атаката се е случила на входа на международния терминал на летището. Единият атентатор е открил огън с автоматично оръжие преди да активира експлозивите.

Полицията е стреляла по нападателите преди те да стигнат до проверките за сигурност на терминала за пристигащи пътници, съобщава Reuters.

Заминаващите полети от летището са отменени, а пътниците са транспортирани до хотели в града, са коментирали представители на турските авиолинии, цитирани от Reuters. Полетите към летище "Ататюрк" се пренасочват, а е възможно полети за следващите часове да бъдат отменени.

Следващият полет, който пристига на летище София от Истанбул е насрочен за 9.05ч. утре сутрин, а в 10.00 ч. от София трябва да излети полет към летище "Ататюрк", но все още няма информация дали полетите ще се състоят.

"Ататюрк" е третото най-натоварено летище в Европа след лондонското "Хийтроу" и парижкото "Шарл де Гол".

Експерти: Брекзитът все още може да се блокира

https://www.24chasa.bg/novini/article/5611186

Експерти: Брекзитът все още може да се блокираВодещи членове на Асоциацията на Великобритания по конституционно право твърдят, че преди да може да има декларация по чл. 50 от Договора от Лисабон, за да започне процесът на брекзит, депутатите трябва да дадат своето съгласие чрез приемане на акт в парламента, пише вестник "Индипендънт", цитиран от Фокус.

Връщат майките с високи заплати по-бързо на работа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269792_%D0%92%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B

 "Имам намерение да подготвя промени в Кодекса на труда, които ще стимулират майките с по-високи доходи да се върнат по-рано на работа", съобщи социалният министър Зорница Русинова. Обмисля се също въвеждането на допълнителни форми в трудовото законодателство, които да са в помощ на работещите майки, така че те по-добре да съчетават служебните и семейните си ангажименти. Новите възможности ще се отнася и до бащите, които ползват родителски права. „За мен е изключително важно да подпомогнем работещите, но не считам, че това трябва да става само с парично подпомагане. Помощите оттук нататък ще се насочват към хората, които имат най-голяма нужда”, категорична бе министър Русинова.

През юли общините, областните управи и други публични институции могат да подготвят проекти по „Красива България“, с които да направят детски кътове и занимални за децата на служителите си. „Това ще даде възможност на млади семейства да могат да съвместят по-добре личния с професионалния живот и да се чувстват по-спокойни на работа“, каза министър Русинова.

Социалният министър посети обществена трапезария във Враца. „8000 души получават топъл обяд по Оперативната програма за европейско подпомагане на най-нуждаещите се хора“, съобщи Русинова. Тя обясни, че средногодишно 2,5 млн. лв. са осигурените средства за топъл обяд по европейската програма. Към момента такава услуга предоставят 100 общини, като се очаква броят им да се увеличи.

„По проекта във Враца 120 души от града ще могат да получат целогодишно топъл обяд“, посочи министърът. Тя допълни, че се планира тази програма да се допълни, като се съчетае с други социални дейности на общините.

Министър Русинова увери, че следи с повишено внимание последиците от проведения референдум във Великобритания. „В предстоящия неформален съвет на министрите по заетостта в ЕС ще настоявам да продължат да се спазват европейските правила, за да гарантираме защитата на 60-70 хиляди българи, които работят там“, подчерта министърът.

Жълт код заради силен вятър по крайбрежието

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587551

Жълт код е обявен за северното крайбрежие , предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението за опасно време край брега в сряда е в сила за две от крайморски области - Варна и Добрич. Във вътрешността на страната днес не се очакват опасни явления. Преди обяд в страната ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в Централна и Източна България, ще превали и прегърми. По Черноморието облачността ще е значителна, купеста и купе...

Изкуствена брегова линия ще изчисти Северно море от пластмасата

https://www.actualno.com/europe/izkustvena-bregova-linija-shte-izchisti-severno-more-ot-plastmasata--news_547796.html

Младият холандски изобретател и активист за околната среда Боян Слат е открил начин да изчисти океани от пластмасата, използвайки океанските течения, пише Copenhagen Post. Нидерландското правителство ще похарчи 1,5 млн. крони, за да може организация на Слат The Ocean Cleanup да започне да почиства Северно море от замърсяванията от пластмаса. Наличието на пластмаса в океаните е огромен проблем, а Световният икономически форум е установил, че количеството на пластмасата в световния океан до 2050

БСП иска Борисов да бъде изслушан за това как работят службите

https://www.actualno.com/politics/bsp-iska-borisov-da-byde-izslushan-za-tova-kak-rabotjat-slujbite-news_547797.html

БСП предложи изслушване на премиера Бойко Борисов от Народното събрание. От името на левицата Атанас Мерджанов заяви, че десетките изслушвания на вицепремиера Румяна Бъчварова в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред по темите свързани с битовата престъпност, нелегалните мигранти и тероризма не са довели до резултат. Според Мерджанов, Борисов е имал изпреварваща информация, защото е съобщил, че групата, която обра заложна къща в кв. „Надежда” в столицата е сле

Експерти по конституционно право: Brexit-ът все още може да бъде блокиран

https://www.actualno.com/europe/eksperti-po-konstitucionno-pravo-brexit-yt-vse-oshte-moje-da-byde-blokiran-news_547799.html

Водещи членове на Асоциацията на Великобритания по конституционно право твърдят, че преди да може да има декларация по чл. 50 от Договора от Лисабон, за да започне процесът на Brexit, депутатите трябва да дадат своето съгласие чрез приемане на акт в парламента, пише вестник The Indenendent. От правна гледна точка това означава, че британските депутати може да спрат излизането на Обединеното Кралство от Общността чрез блокиране на гласуването на подобно решение. Липсата му означава също така, че

Редовният полет от София за Истанбул е пренасочен своевременно към Измир

http://www.cross.bg/istanbyl-sofiya-vuzdyshnoto-1512877.html

/КРОСС/ Редовният полет от София за Истанбул е пренасочен своевременно към Измир. Няма опасност за българските граждани, които са били на борда на самолета. Във връзка с атентата в Истанбул, летище София е приело извънредно кацане на самолет на Еър Франс. Командирът на полета е взел решение да се върне в Париж.По заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, при необходимост българските летища в София, Бургас и Варна имат готовност да приемат до 23 машини, в зависимост от типа и категорията самолети. Извънредната ситуация над въздушното ни пространство се ръководи лично от министър Ивайло Московски.Към момента е обявен Рейд Зиро /нулеви въздушни операции/ за въздушното пространство над Истанбул и района.

Подземен тунел свързва Ларгото със Западната порта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269791_%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D1%82%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%BB+%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%9B%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0

 

Укрепват свлачището по столичната улица "Джордж Вашингтон"

Подземен археологически тунел ще свърже Западната порта на Сердика с Ларгото. Така софиянци и гостите на града ще могат да разглеждат забележителностите без да обикалят улиците. Общината ще направи проект за подземната връзка, който да се реализира след време. „Проведени са разговори със собственици на обекти в района за преминаване на археологически пасаж. Идеята е този пасаж да преминава през трасето на една сграда, която е идентифицирана като базилика с много богато украсена мозайка. Тя се датира към периода на Константин Велики”, съобщи зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов.

В момента общината започва консервацията на Западната порта на Сердика. Там ще се направи парк със сцена за концерти и представления.

Археологическият комплекс включва участък от крепостна стена, петоъгълна кула и улица, която е достигала до източната порта. Така пространството ще стане

 

 Още за терени парцели земи имоти Тук

истински музей на открито

 

като входът ще е откъм улица „Княз Борис I“. Разкопаването на Западната порта започва още през 1974 г. във връзка със строежа на „Булбанк”. Тогава е открит терен от 60 метра, като на едно от нивата е разкопана църквата „Свети Спас” от XV век. Останките от храма са експонирани в основата на банката в началото на 90-те години. За проекта са отделени около 1 млн. лева, а парите са по т. нар. Норвежка програма. С тях ще се укрепи и свлачището по улица "Джордж Вашингтон". Технологията е разработена от най-добрите специалисти у нас и гарантира качествено изпълнение.

"Западната порта на вътрешния град е от средата на I век. След това, по времето на управлението на император Марк Аврелий, тя е била укрепена", обясни д-р Чобанов.

Той добави, че съоръжението е било надграждано и подсилвано чак до VI век. Около него вече е разкрит околовръстният път на града. Намерена е

 

предполагаема базилика с парадни входове

и мозайка от времето на император Константин Велики, който е превърнал града във важен център в Римската империя.

„В това голямо вкопаване, което интерпретираме като ров пред крепостните стени, открихме дървена подпора-дървена конструкция, която вероятно е от мост над този ров точно пред крепостните стени”, каза гл. ас. д-р Илияна Борисова - Кацарова от СУ "Св. Климент Охридски". Според археолозите това е изключително откритие, тъй като дървесина в толкова добро състояние много рядко се открива в страните с умерен климат . „Направихме всичко възможно след като документирахме ситуацията да я засипем отново за да я съхраним за бъдещето, евентуално когато има възможност да бъде експонирана и включена в експозиция”, каза още д-р Кацарова.

"Бъди активен" е мотото на Деня на Дунав за 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2016/06/29/2785882_budi_aktiven_e_mototo_na_denia_na_dunav_za_2016_g/?ref=rss


"Бъди активен" е мотото на Деня на река Дунав през 2016 г. Празникът за по-чиста и безопасна река се чества винаги на 29 юни през последните 22 години на международно сътрудничество във всички 14 държави по поречието на реката, а в България – през последните 13 години.

Целта на всички фестивали, събития и образователни игри, организирани през този ден в различните градове и държави по поречието, е една: да насочат общественото внимание към устойчивото използване на водите на Дунав и...

Празнуваме Петровден

https://www.24chasa.bg/novini/article/5611183

Празнуваме ПетровденВ днешния понеделник, 29 юни, православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска.

Цачева в Китай: София е отлично място за инвестиции

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269790_%D0%A6%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%3A+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8

 „София е отлично място за привличане на чуждестранни инвестиции“. Това заяви парламентарната шефка Цецка Цачева на среща с председателя на Постоянния комитет на Пекинския градски народен съвет на Пекинското събрание на народните представители Ду Дъин в рамките на посещението си в Китай. Тя изтъкна, че в България има политическа стабилност, страната има реформирана съдебна система, данъчните условия, които предоставя, са много добри и има отлично подготвени млади специалисти, които биха отговорили на очакванията на инвеститорите.

Ду Дъин подчерта от своя страна, че има потенциал за задълбочаване на двустранните отношения в икономиката, търговията, производството, транспорта, информационните технологии, земеделието и туризма. Той съобщи още, че делегация от представители на ръководството на Пекин ще участва в срещата на кметовете на столиците на страните от Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа (16+1) през септември в София. „Убедена съм, че по време на форума в българската столица ще бъдат набелязани конкретни проекти между София и Пекин, които в последствие ще бъдат осъществени“, подчерта Цачева. И посочи инфраструктурните проекти, метрото, реконструкцията на булеварди като дейности, които биха представлявали инвестиционен интерес за ръководството на Пекин и фирмите.

По-рано парламентарната шефка и водената от нея делегация разговаряха с българската общност в китайската столица.

Отбелязваме Деня на река Дунав

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587645

На 29 юни честваме международния Ден на река Дунав - празник на една от най-големите речни системи в Европа, на хората и дивата природа, които се намират в нейния регион. Мотото на кампанията тази година е "Бъди активен". Нейната цел е да насърчи обществеността в Дунавския басейн активно да се грижи за опазването на реката и притоците й. Опазването на река Дунав и поддържането на корабоплавателния път са обект на редица международни нормативни актове. На 29 юни 1994 г. е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав, която урежда международно...

От съда извършиха оглед на мястото, където през 2015 г. е бил убит 30-годишен мъж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587644

Продължава съдебното следствие по наказателното дело за убийство то, извършено на 20 септември 2015 г. в габровското село Чукили. Подсъдим е К. Г. от Габрово, обвинен от Окръжната прокуратура в това, че "умишлено умъртвил 30-годишен мъж от Габрово като му нанесъл множество удари с юмрук и ритници с крак в главата, като смъртта е причинена по особено мъчителен за убития начин и с особена жестокост". Жестокото убийство в с. Чукили било извършено заради обида В хода на последното съдебно заседание съдът извърши оглед...

Борисов след Brexit: Сигурността трябва да е приоритет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269789_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+Brexit%3A+%D0%A1%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D0%BF%

 След референдума във Великобритания Европа трябва да се съсредоточи върху важните въпроси за бъдещето и най-вече върху сигурността на гражданите. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Джоузеф Дол в Брюксел в рамките на Срещата на върха на лидерите от ЕНП.

По време на разговорите Борисов го информирал за етапа на изграждане на оградата по браздата ни и мерките, прилагани от МВР по охраната на външната граница на ЕС. Премиерът за пореден път повдигнал и въпроса за приемането на България в Шенген, след като страната ни е изпълнила всички изисквания и след като това е констатирано и оценено и от Европейската комисия и от Европейския парламент.

Борисов и Дол се обединили и около извода, че общата цел на десните партии и на отговорните политици в Европа днес е да се изправят с аргументи срещу антиевропейските популисти. Според тях обаче, за да бъде постигнато това е необходимо да се вслушат в конкретните проблеми на хората, които представляват, и да направят всичко по силите си, за да ги разрешат.

Във Великобритания с доста популизъм, с доста неверни факти и подвеждане на хората за една нощ загубиха 20 пъти колкото е вноската им в ЕС за години наред – близо 200 милиарда, заяви по-късно пред журналисти Борисов преди участието си в заседанието на Европейския съвет. „Популизъм с много мощна медийна подкрепа направи така, че този референдум да се обърне срещу хората – за една нощ всички в Англия обедняха, а 7 милиона работещи там изпаднаха в несигурност“, посочи той.

„Това, което предложих на колегите, е да спазваме процедурите по Лисабонския договор такива, каквито са, да бъдем максимално разумни и без емоции. Това го правя преди всичко за българите, които са там, за да може да се намери някаква нормална формула. Трябва да се действа максимално бързо, защото всичко това дава несигурност, дава възможност нови популисти да се изявяват с какви ли не предложения“, каза още премиерът.

Той обясни, че е изложил пред колегите си от ЕНП тезата, че „двойният аршин в ЕС продължава да играе лоши шеги” и даде пример с отношението към членството на България и Румъния в Шенген. „Европейският парламент казва „Да“, Европейската комисия казва „Да“, всички са съгласни, че България и Румъния са спазили всички изисквания, институциите са си казали мнението и изведнъж една държава казва „Не“ и години наред това се протака. Това дава основание на много други държави все повече да изявяват претенции и вместо да ставаме по-единни, ставаме по-разединени. Надявам се това да послужи за урок в Европа“, категоричен бе премиерът.

По думите му България винаги е имала много ясна политика – „народът ни избра да сме в Европа”.

„С цялото си самочувствие на успяла нация ние трябва да си направим извода, че Общността трябва да се защити от такива популистки зависимости. За Великобритания път да се върне назад в Европейското първенство по футбол няма, за другото, мисля, че след като мине първоначалната емоция на всички, може да се намери добро решение. Защото Великобритания е в Европа, тя е част от нашата икономика“, каза министър-председателят.

Според него капацитетът на ЕК с добре мотивирани задачи и цели е по-голям, за да се справи в преговорите с Великобритания и добави, че Комисията и председателят й Жан-Клод Юнкер заслужават да бъдат подкрепени в този момент.

Министър-председателят изрази мнение, че промени в ЕС са необходими и е добре да бъде намалена бюрокрацията в Брюксел. Отговорът ни срещу популистите е да предложим политики, „трябва да кажем на хората за пет, за 10 години напред какво ще се прави, как ще се прави. Не е толкова страшно да излезеш и да кажеш проблемите – всеки ги вижда и, когато се поставят на дневен ред, се решават“, подчерта премиерът.

Днес ще е топло и слънчево, но са възможни дъждове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5611172

Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в Централна и Източна България, ще превали и прегърми.
Ще духа до умерен северозападен, в източните райони - временно и силен вятър от север-северозапад.
Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в Централна и Източна България, ще превали и прегърми. Ще духа до умерен северозападен, в източните райони - временно и силен вятър от север-северозапад.

Пътна обстановка в страната - 29 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=324786

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: до 06.07.2016 г. движението в участъка от км 18+530 до км 23+330 се осъществява двупосочно в платното за София с една лента в посока Бургас и една лента за София поради ремонтно-възстановителни дейности на виадукт; Поради ремонт на пътната настилка от км 1+000 до км 3+000 посока Бургас е ограничено движението в активната лента.

Премиерът: И утре да кажат, поемаме председателството на ЕС, какво толкова

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269788_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82%3A+%D0%98+%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B0%D1%82%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%8

 „С председателството всеки се е справял. И утре да кажат, ще се справим. Какво толкова има - имаме хотели, зали, наемат се на лизинг коли и ще се направи председателството. Това да ни е проблемът.“ Така премиерът Бойко Борисов коментира от Брюксел въпроса с очертаващите се неясноти за периода на българското председателство на ЕС след Brexit. По принцип България трябва да поеме тази функция през втората половина на 2018 година, но излизането на Великобритания може да го изтегли за по-рано. Премиерът подчерта, че няма какво толкова да кипят приготовления, като посочи, че точно това е един от проблемите на ЕС – бюрокрацията и огромната администрация.

„Приготовления, за да похарчим стотици милиони“, направи равносметка Борисов. По думите му няма място за тревоги и ако се наложи точно по време на нашето председателство да се водят преговорите по конкретните параметри за излизането на Великобритания от ЕС. „Имаме прекрасни дипломати, Цанчев къде е, може да води преговорите.“, заяви премиерът по адрес на постоянния представител на България към ЕС.

От дистанцията на отминалите събития Борисов направи положителна равносметка и за реакцията си при офертата от Румъния за повече кораби в Черно море с Турция, Украйна и Грузия. „Много се радвам за позицията си за флотилията, като чувам сега какви сигнали идват от Турция и Русия“, подчерта той затоплянето на отношенията между двете страни. Някак преди една седмица се говореше едно, сега друго, след две седмици сигурно ще е трето, посочи Борисов динамиката в процесите.

Визирайки Brexit, премиерът демонстрира чувство за хумор пред журналистите преди започващото заседание на Европейския съвет с думите: "Отивам, защото може да си помислят, че и ние сме напуснали, ако се забавя още малко...".

Лидерите на ЕС обсъждат бъдещето на общността без Камерън

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/06/29/2786034_liderite_na_es_obsujdat_budeshteto_na_obshtnostta_bez/?ref=rss


Двудневната среща на върха в Брюксел продължава днес с неформална закуска между лидерите на 27-те страни членки и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Британският премиер в оставка Дейвид Камерън няма да присъства на този формат.

Срещата в Брюксел трябваше да реши въпроси като удължаване на санкциите срещу Русия и да роди предложения за справяне с имигрантската криза, но след неочакваните резултати от британския референдум фокусът бе изместен към бъдещето на съюза без...

Украинският президент на визита у нас днес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269787_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D0%B4%D0%B

 Президентът на Украйна Петро Порошенко пристига днес на еднодневно посещение у нас. Визитата му е по покана на държавния глава Росен Плевнелиев, но разговори ще има и с премиера Бойко Борисов.

Темите, които ще бъдат обсъждани с Порошенко, са двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество, регионалната и международната сигурност, както и въпроси от европейския дневен ред, уточниха от „Дондуков“ 2.

В Гербовата зала на президентството Порошенко и Плевнелиев ще присъстват на подписването на редица споразумения в различни сфери, сред които и такова между БАН и Държавната космическа агенция на Украйна (ДКАУ) за сътрудничество в рамките на космическия експеримент „Йонасат микро” на базата на космическия апарат „Микросат-М”.

Порошенко ще открие и паметник в София на националния герой на Украйна Тарас Шевченко, а в Хисаря ще разговаря с украински военнослужещи, настанени за рехабилитация във Военния санаториум „Калероя“.

В близките 10 дни времето ще бъде приятно и по-прохладно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587643

В близките 10 дни не ни чакат големи горещини, времето ще бъде приятно и по-прохладно, на места с валежи. В сряда основно над източните райони и Черноморието е възможно следобедните часове да има валежи. В четвъртък и петък времето ще бъде сравнително стабилно, но на места следобед отново е възможно да превали. Събота и най-вече неделя и понеделник ще има валежи, придружени с гръмотевици в по-голямата част от страната. Дъжд и слънце до края на месеца, юли идва с валежи До края...

Премиерът Йълдъръм обвини "Ислямска държава" за атентата в Истанбул, има 36 убити и 147 ранени

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/29/2786125_premierut_iuldurum_obvini_isliamska_durjava_za/?ref=rss


Тридесет и шест са загиналите в тройната експлозия на атентатори камикадзе на международното летище "Ататюрк" в Истанбул, предаде БТА, като цитира турския премиер Бинали Йълдъръм.

Първите изводи на разследващите насочват отговорността за атентата към "Ислямска държава", каза Йълдъръм.

Ранените са 147, някои от които са в тежко състояние. До момента няма данни за българи сред пострадалите в атентата, съобщи БНТ.

Тази сутрин полетите към летище "Ататюрк" са...

Продадоха риза с кръвта на Джон Ленън

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269786_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D1%81+%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD+%D0%9B%D0%B5%D0%BD%D1%8A%D0%BD

 Бяла риза, опръскана с кръвта на бившия бийтъл Джон Ленън, бе продадена за 31 000 британски лири (40 819 долара) на търг. Ризата била носена от портиера Джей Хейстингс като част от униформата му, докато работел в сградата Дакота в Ню Йорк. Той бил на работа на 8 декември 1980 г., когато Ленън е убит от Марк Чапман. Музикантът и съпругата му Йоко Оно се готвели да се качат в апартамента си в сградата. След като получил два куршума в гърба и други два в рамото, Ленън се строполил на земята, а Хейстинг покрил тялото му със сакото си. Докато се опитвал да помогне на звездата, част от ризата му в областта на гърдите и ръкавите й били опръскани с кръв.

Хейстингс дълго съхранявал ризата, докато наскоро не решил да я продаде на търг. Очакваше се за нея да бъдат платени около 7000 лири (9216 долара) Тя обаче намери купувач за 31 000 лири.

Времето днес ще е предимно слънчево, на места ще превали

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5611173

Времето днес ще е предимно слънчево, на места ще превалиПреди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в Централна и Източна България, ще превали и прегърми. Ще духа до умерен северозападен, в източните райони - временно и силен вятър от север-северозапад.

Амбициозните родители вредят на децата си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269785_%D0%90%D0%BC%D0%B1%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+

 Децата на "настойчиви" родители, които непрестанно се намесват в живота им, за да ги подтикнат да получат по-висок образователен ценз, са по-склонни да станат прекалено самокритични или тревожни и депресирани, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

"Когато родител има натрапчиво присъствие в живота на децата си, за тях това може да е сигнал, че онова, което вършат, никога не е достатъчно добро", заяви ръководителят на изследването, психологът Райън Хонг от Националния университет в Сингапур.
Петгодишното изследване обхванало ученици в начални училища в Сингапур. Резултатите показали, че онези, чиито родители непрестанно се намесват в живота им, имат големи очаквания за техни университетски успехи и реагират остро при тяхна грешка, са с увеличен риск да бъдат прекалено критични към себе си.
Учените освен това установили, че децата, които са много самокритични, са с по-високо ниво на тревожност или повече симптоми на депресия. Изследването все пак не доказва, че родителският натиск предизвиква тревожност или депресия.

36 са вече жертвите на атентатите в Турция, ранените са близо 150

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587646

Тридесет и шест са загиналите в тройната експлозия на атентатори камикадзе на истанбулското летище "Ататюрк", съобщи турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от световните агенции. Сред жертвите може да има и чужденци каза той. Ранените са 147. Някои са в тежко състояние. Десетки жертви след двоен атентат на летище "Ататюрк" в Истанбул (СНИМКИ/ВИДЕО) Йълдъръм съобщи, че според първоначалните данни от разследването тримата атентатори камикадзе първо са стреляли по хората, пр...

Евакуираха театър в Лондон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269782_%D0%95%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B2+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD

 Лондонският театър Gielgud е бил евакуиран по време на представление във вторник вечерта. Все още не е ясно защо стотици зрители е трябвало да напуснат сградата. Потребители заляха социалните мрежи със снимки. На тях се вижда как хората са излезли пред сградата на ул. „Шафтсбъри”, след като били помолени да напуснат, съобщават местни медии.

По-рано през деня подозрителен автомобил затвори Уестминстърския мост в Лондон. Полицията е евакуирала и затворила съоръжението и част от прилежащата му територия, след което е пристъпила към проверка на превозното средство.

Взривове и стрелба на летище "Ататюрк" в Истанбул - поне 36 убити и десетки ранени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269781_%D0%92%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B1%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5+%22%D0%90%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8E%D1%80%D0%BA%22+%D0%B2+%D0%

 Поне 36 души загинаха, а над 140 бяха ранени след троен атентат на международното летище "Ататюрк" в Истанбул съобщиха турските медии. Повечето от загиналите са турски граждани, но има и чужденци.

Според Си Ен Ен Тюрк атаката е станала в залата за посрещащи в зоната за пристигане. Атентаторите са млад мъж и момиче. Малко по-късно бе съобщено и за трети терорист, който се е самовзривил на станцията на метрото на летището. Премиерът на Турция Бинали Йълдърлъм, който пристигна на мястото на атентата, потвърди, че убийците са пристигнали на аерогарата с такси, открили са огън с автомати, а след това са се самовзривили на различни места в терминала.

Според местните власти става дума за атака от страна на двама терористи самоубийци, един от тях открил огън срещу охраната на аерогарата с автомат "Калашников", а след като полицията отвърнала на изстрелите, и двамата активирали шахидски пояси. Таксита транстпортираха ранени към местни болници. Част от полетите за Истанбул бяха пренасочени към други летища.

Засега няма данни за пострадали или загинали българи, съобщиха от пресцентъра на МВнР пред БТА.

Българският посланик в Турция Надежда Нейнски също потвърди пред bTV, че на този етап няма данни за пострадали българи. По думите й турските служби са действали доста адекватно на място и са предотвратили още по-голяма трагедия.

 

 

Според първоначалните коментари за кървавия атентат вероятните нападатели са или от териристичните структури на Кюрдската работническа партия (ПКК), с която турските власти са в повече от конфликтни отношения в последно време, а другата възможна версия е атентат от страна на "Ислямска държава".

Вероятността да става дума за т.нар. "войни на Халифата" е по-голяма, защото те имат склонността да атакуват невинни хора, докато кюрдите нападат предимно турски полицаи и военни.

Празнуваме Петровден

http://bulgarski.pogled.info/news/74901/Praznuvame-Petrovden

/Поглед.инфо/ На 29 юни православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос.

Орлин Горанов и Маргарита Хранова с концерт в кино „Орфей”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587036

Най-известните песни от български филми и своите най-големи хитове ще представят Орлин Горанов и Маргарита Хранова пред публиката в Пловдив. На Петровден от 21 часа в кино „Орфей" двете български поп звезди ще пеят под съпровода на Плевенската филхармония с диригент Левон Манукян. Всички хитове от филми като „Момчето си отива", „Неочаквана ваканция", „Оркестър без име" и много дурги са специално аранжирани за голям филхармоничен оркестър и ще бъдат поднесени с мултимедийни кадри. Билети за концерта на Орлин Горанов и Маргарита Хранова се продав...

Григор Димитров излиза срещу неудобния Жил Симон на "Уимбълдън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/29/2786052_grigor_dimitrov_izliza_sreshtu_neudobniia_jil_simon_na/?ref=rss


Българските тенисисти Григор Димитров и Цветана Пиронкова ще играят днес мачовете си от "Уимбълдън". Полуфиналистът от 2014 г. излиза срещу Жил Симон в среща от втория кръг, а пловдивчанката ще се изправи срещу Белинда Бенчич в отложен двубой от първия.

Димитров е изправен пред големи предизвикателства. От една страна, той среща един от най-неудобните си съперници.

Срещу французина, който е 20-и в света, българинът има една победа от шест мача. Тя беше постигната този...

Няма постигнато споразумение по условията за прекратяване членството на Великобритания в ЕС

http://www.cross.bg/obedinenoto-kralstvo-chlenstvoto-1512894.html

/КРОСС/ Лидерите от ЕС и британският премиер не постигнаха споразумение по условията за прекратяване членството на Обединеното кралство. Началото на преговорите се очаква най-рано през есента. След продължителния снощен разговор с Дейвид Камерън за последствията от референдума, днес 27-те останали ръководители ще обсъдят, на неформална среща, общата си стратегия спрямо Лондон, както и бъдещи мерки за вдъхване на доверие в Евросъюза. Дейвид Камерън заяви, че е срещнал разбиране сред мнозинството от европейските лидери за решението да забави процеса по напускане: Решението за задействането на член 50 от Договора ще бъде на следващия министър-председател и следващия кабинет. Трябва ни известно време, за да подходим правилно. След напускането на ЕС е невъзможно да запазим всички преимущества на членството без да приемем цената за тях. Следващото правителство трябва много сериозно да помисли над това. Не мога да поставя времева рамка, но това е правилният подход, каза британският премиер.  Не разполагаме с месеци за размишления, категоричен беше председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Всички онези, които агитираха за напускане на ЕС, ни казват, че искат още време. Аз си мислех, че щом искаш да излезеш от Съюза, би трябвало да имаш някакъв план, каза той.  Ще продължим Европейския проект и ще преговаряме с Обединеното кралство както с други страни като Норвегия - без реваншизъм и без поощрения, отбеляза испанският министър-председател Мариано Рахой

Народното събрание ще избере нов състав на КЗК

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/06/29/2785978_narodnoto_subranie_shte_izbere_nov_sustav_na_kzk/?ref=rss


Народното събрание днес ще избере нов състав на Комисията за защита на конкуренцията. Точката е първа в дневния ред на депутатите за седмицата.

Издигнатите за антимонополния регулатор кандидати за седемчленната комисия са общо 11. Това са Юлия Ненкова (предложение на ГЕРБ), Георгица Стоянова (ГЕРБ), Красимир Витанов (СДС), Кирил Дойчинов (предложен от независимия Муса Палев), Анна Янева (БСП), Стамен Гърбелов и Красимир Зафиров (предложени от депутати от БДЦ), Николай Илчев (АБВ),...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване