05/21/10 10:12
(http://www.gorichka.bg/)

“Свободни улици”: проект за недели без коли

Днес ни се случи нещо много хубаво и бързаме да си кажем.

Пратихме към Столична община предложение за затваряне на част от центъра всяка неделя оттук до края на септември от 9.00 до 16.00 ч. (виж отсечките оцветени в червено на картата)

map-car-free-proekt-copy-2

Такива летни недели без коли се случват на много места в света ( в Богота, Колумбия, например, всяка неделя се затварят над 70 мили в центъра на града от 1970 година насам; в Париж улиците покрай Сена през лятото се затварят за коли и се превръщат в “Парижки плажове”).  За няколко часа в свободния ден на всички, когато трафикът в столицата е най-слаб, да можем да караме колело, кънки, скейт и да си пешеходим на воля из центъра.

Идеята ни включва и много събития като вело училище, бира фест, състезания, концерти, пазари за всякакви интересни неща, почистване на Перловска река.

Така изглежда подобен ден в Мексико Сити:

amsterdam_columbus mexico-city-cyclists-on-carfree-street

С други думи, ако стане, има шанс моловете да не са най-посещаваното място през уикенда.  А София да стане много свежо място за прекарване.

Публикувана на 05/21/10 10:12 http://blog.gorichka.bg/?p=1561
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване