05/28/10 08:24
(http://krokotak.com/)

Да си направим вкаменелост – фосил

Вкаменелостите под земята се образуват в продължение на милиони години. Вие можете да си направите сами модел на вкаменелост вкъщи. Не е трудно!

Ще ви бъдат необходими: пластилин, малко гипс, вода и пластмасова чашка и лъжица. И най-важното – няколко миди, които сте си донесли от морето. Може да използвате празни черупки от охлювите в парка, а още по-добре малки играчки на динозаври.

Намачкайте добре пластилина, за да омекне и притиснете мидата, така че да се получи отпечатък. Извадете мидата внимателно.

Сложете 6 лъжици гипс в чашката. Добавяйте постепенно  около 4 лъжици вода. Гипсът е готов, когато започне да капе от лъжицата. Излейте така забъркания гипс  в отпечатъка от  мидата. Почакайте 10 минути  да се втвърди.
Внимателно отделете пластилина. Ще получите вкаменен отпечатък на мида. С боички оцветете, като се опитате да използвате по-натурални цветове.

Речник: Фосилите (от латински fossilis, fodio „копая“; на български се наричат още вкаменелости) са всички органични останки, следи или отпечатъци на растение или животно, които са били запазени в земната кора от отминали праисторически времена.

Публикувана на 05/28/10 08:24 http://krokotak.com/2010/05/da-si-napravim-vkamenelost-fosil/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване