06/14/10 12:20
(http://komitata.blogspot.com)

Защо нашият туризъм го изруча жабчето?

Едно от нещата, които харесвам на икономическите закони, е, че са като законите на физиката – каквото и да правиш, не можеш да ги нарушиш.

В България, откакто се помня, основно средство за правене на политика е хитруването. Бай Тодор го умееше на своето си ниво, очевидно напълно достатъчно за нивото на страната. Малка вметка – мои роднини са виждали с очите си резолюции на Т.Ж. върху техни доклади със стряскащи правописни грешки. За съжаление, не това беше причината да се срути социализъма.

Българската политика в областта на туризма също е в царството на хитруванията – то не бяха парцели за крайно нуждаещи се на първа линия (вероятно да им даде възможност да заработят нещичко и от риболов), то не бяха еластични граници на защитени територии или пък свободно тълкуване на параметрите на строителните разрешения или пък небрежно разсейване на властите, когато се говори за инфраструктура, чистота и сигурност.

В днешния материал в скопския вестник Дневник се казва:

„Автомобилот е најевтиното превозно средство, барем кога станува збор за семејство, а Грција, Албанија, Црна Гора и Хрватска се најчестите дестинации на нашите граѓани. Србија повеќе се користи само како транзит-зона, а Бугарија е помалку атрактивна поради не толку убавото море, но и поради многуте чести кражби на возила.“ (целият материал)

По-нататък се говори за силно съкратения път по албанското крайбрежие, поради построената магистрала Вльора – Саранда от 130 километра, която съкращава пътя до морето от 7 до 2 часа (познато да звучи?), плюс опциите да се мине транзит за Черна Гора и Хърватско, например. Т.е. албанската инфраструктура се подобрява, а за българската или хубаво или нищо.

Разбира се, ще има читатели, които ще провидят „антибългарска кампания“ или нечия пиар кампания (на Албания?) в този текст. Но да си кажем истината – българският туристически продукт не може вече да заинтригува дори гражданите на Македония, които имат най-ниска културна и езикова бариера, плюс сравнителната близост, плюс скромни финансови възможности, за да се възползват от него.

В момента масовият туристически продукт в България е за непретенциозни и не много богати семейни туристи. Откъде ще се появят обаче, за да се върнат инвестициите, след като изключваме най-логичната дестинация? 

И така - защо го ручахме жабчето?

 Синеморец, май 2008г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване