06/19/10 17:54
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Велоалеи? Да,ама друг път

През 2006 г. бе обявено, че ще бъдат включени схеми за велоалеи в столицата. Днес, освен поизтритите вече жълти линии на няколкото такива алеи, нищо друго не се вижда от обещанието. И тъкмо навреме два репортажа на БНТ ми направиха впечатление. Най-вече защото обръщат внимание на проблем, който ме интересува и мен - велосипедите и ползването им в града, като предпочитано превозно средство.

Липсата на алеи, нахалните шофьори, нетолерантните пешеходци и локвите в дъждовно време са най-често спряганите причини, които спъват ентусиазма на колоездачите в София. Но зад тези спънки се крие мнението, с което много хора не могат да се преборят – че велосипедът е за простолюдието и не отговаря на високото им положение в обществото.

Повече за това, че колелото е по-добрият вариант за придвижване в столицата, следващото видео:

Велосипедите започват да навлизат все по-масово в градския пейзаж на София. Броят им през това настъпващо лято значително е нараснал. Едва ли причината за това е подобряването на инфраструктурата. И все пак карането на велосипед в столицата има редица предимства. Защо все повече хора от различни възрасти се доверяват на колелото като транспорт?

Този въпрос не се пита само Милен Кирилов от БНТ. Същото ми минава през ума, със сигурност и на Марфи, а и на Петя Петрова от  “Велоеволюция„:  - Мечтаем си за София да изглежда като северните градове, като Копенхаген, като Амстердам.

Значи може италианският бизнесмен в центъра на Торино да ходи с колело на работа, но нашият мутряга не? Очевидно е въпрос на манталитет, който бавно, но сигурно отминава с идването на ново поколение.

Надеждата е, че освен сегашните омърлушени линии, очертаващи т.нар. алеи, ще бъдат осигурени места, през които колоездачите да бъдат сигурни, когато преминават. Това е грижа на главния архитект на София, но и на обществото, като цяло. Колелото е един цивилизован начин за придвижване и трябва да се разбере от повече хора. Най-малкото е време това да стане.


Публикувана на 06/19/10 17:54 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/06/19/5516/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване