06/30/10 22:50
(http://komitata.blogspot.com)

24/7 порно-надзор на г-н Миялков

От твоя трезор пусна демон... Нова вяра, Нова библия - Архангел.

„Мидата“, Скопие (снимка)

Собранието на Република Македония прие промените на Закона за електронни комуникации, с които въпреки Устава (Конституцията) се дава възможност постоянно и неконтролирано да се подслушват гражданите. С този акт директно е нарушен член 17, с който се гарантират свободата и тайната на писмата и на всички други видове общуване, освен ако съдът не реши другояче и не издаде заповед.

Това значи, че службите за сигурност могат без съдебна заповед, без разрешение от прокурор, дори без знанието на доставчиците, да следят вашите електронни комуникации неограничено, плюс да пазят всичко за две години назад.

Те ще могат да четат вашите лични писма, разговори, СМС-и, да наблюдават вашия интернет трафик и каквито и да е трансфери на данни от и към вашия компютър.

Професор Ясна Котеска в своя блог, по повод гласуването на този закон, попита между другото: „Питане до 55-те депутати в македонския парламент, които гласуваха за оруелския закон: С коя реплика ще им обясните на вашите щерки, синове, съпрузи, партньори, майки, бащи, роднини, приятели, колеги, съседи... че точно вие сте били тези, които сте дали зелена светлина на този криминален закон, с който, всяко съобщение на вашите най-скъпи, може да бъде прочетена от службите за сигурност, без съдебна заповед, и при това със законно право (законноста сте им я предоставили вие, натискайки копчето ЗА)“?

Котеска по-нататък твърди, че МВР получава легитимно право за още по-злокобна полицейска намеса в личния живот и от комунистическата власт. Само че, не съм уверен, че тази констатация се струва страшна на мнозинството граждани, на интелектуалците, пък и на властта, за които бившата социалистическа държава им е все още репер за здрава и стабилна държава, за ред и сигурност.

По-реално би било, да се очаква мазохистично да се одобри такъв закон с реплики от вида: така трябва, така се прави държава. Но, това не трябва да ни хвърля в отчаяние, в отказване от защита на основните граждански свободи. Канадският писател и журналист Кори Доктороу, на световния портал „Боинг Боинг“ вече уведоми световната общественост. Реалистите ще кажат, че такива закони се приемат навсякъде.

Италия на Берлускони, където подслушването е от особена важност за борба против мафията, наскоро направи промени в закона, които дори отдалеч не приличат на нашите. По същото време в България е допълнен Закона за електронни съобщения, в които се включва и следенето по интернет, но със съдебна заповед. Единствената държава, с която си приличаме в това отношение, е старата, добра Сърбия, страна, в която владеят колебливи демократи като Борис Тадич.

И този път, ако този закон се провали в Уставния (Конституционния) съд, несъмнено ще бъде истинско и правилно решение. Без развитие на свободата на мисълта, а с това и на демокрацията, няма нито творчество, нито развитие, да не говорим че гражданските свободи сериозно се отразяват на щастието на хората.

Във „Фейсбук“ съществува кауза, която е озаглавена като „Повик за защита на приватността на гражданите на РМ“, която досега са я подкрепили 600 души, организирани от една от малкото адекватни НПО-та, Метаморфозис.

Смятам, че хуморът или осмиването в този мрачен момент за македонската демокрация, най-добре ще отразят идеята, че ние сме родени свободни и че нищо не може да ни попречи.

Да си представим едно по-големичко помещение с уреди за подслушване, със сиви и зелени шкафове, апаратурата е поставена на масички, зад които се оплитат хиляди жици. Това е и единственото помещение в сградата, в което може да се пуши, с урна, където могат да се гасят фасове, в която са изпочупени ролетните щори, през които се провират снопове слънчеви лъчи.

Тук е и контейнерът с вестници, наоколо са разхвърляни мазни хартийки от банички. В своя познат костюм „рибена кост“ влиза г-н Миялков (шеф на Македонската служба за сигурност). Още от вратата пита:

- Как е, колеги?

Мърморене отговаря: Ето, работиме, шефе.

- Вие наясно ли сте, че сте на най-важната линия на отбрана на националните интереси?

Никой не реагира, това е един от неговите уводни монолози, на който всеки знае да не се включва, за да не помъти бистротата на неговата мъдра мисъл. Започва да проверява монитор по монитор и застава пред един, наглеждан от мустакат оператор.

- Как върви?

- Следим еден инкриминиран субект. Някакво пишлеме, пее в метъл-бенд, държи антидържавни речи пред Мидата (естрадата в градския парк в Скопие).

- А такаа... Пишлеме викаш. А къде е бил преди 5 години, да критикува?

- Пред 5 години е бил на 16, шефе.

Малка пауза, Миялков се почесва по брадичката.

- А провери ли го татко му? Ако някой не ви изглежда съмнително, проверете баща му. Консултирайте се със старата база данни. Както казва нашият народ: Нова техника внедрявай, на стара агентурна документация не плюй.

Доволен от силната поука, г-н Миялков се заглежда още по-задълбочено в монитора и стреснато извиква:

- Виждаш, че си разменят линкове!!! Защо не им проверяваш страниците?

- Ама, г-н Миялков.

- Няма тука, ама. В тая работа си добър, ако си педантичен.

Операторът отваря страницата и на нея се появява порно видеоклип. Веднага след това шефът повдига вежди и се мръщи, като че ли иска да каже: ето, прав бях. Но, г-н Миялков не си позволява да бъде смутен.

- Айде, мотай, мотай, мотай. Гледай го до край. Откъде знаеш, може би в първите минути е порно, а след това да е включена опасна политическа реч, в която пропагандира подкопаване на конституционния строй или да има гръцка пропаганда. Младите днес хептен ги бива с това, интернета, не ги подценявайте. Не забравяйте, че сте нови в тая работа. От неотдавна сменихте пишещите машини. В другите отдели още тракат по клавишите. Да не искате пак да тракате?

Операторът се оправдава, че страницата е в чужбина и това е невъзможно. Миялков почервенява, готов да пламне и да удари с кроше по масата, когато ситуацията е спасена от неговия заместник, който незабележимо се е промъкнал междувременно :

- Хора, шефът иска да каже, че това е като с тировете. Отпред има наредени кафе или банани, а зад преградите стои чиста дрога.

г. Миялков отправя една усмивка към заместника от типа: „ето, затова си най-умен от всички и си мой заместник“ и промълвява похвала с една дума: Заместник....

След това приближава към друг оператор. Това е операторът Петър Стояновски.

Забелязва, че следи СМС-и, на някаква жена, с фамилия Стояновска. Веднага стопля каква е работата.

- Перо, докато губиш време за следене на жена ти, неприятелят копа, разорява страната ни.

- Но, шефе, не само че и е любовник, ами мисля, че има и сериозен опозиционен и предателски ангажимент.

- А, виждаш ли. Мамка им разсипана. И с омъжени жени ходят. Абе, комуняри, нищо не им е свято.

След това г-н Миялков си гледа часовника и казва:

– Вие последна смяна ли сте за днес? Добрата работа с тая техника е, че не трябва да висиме над нея постоянно. Сама си наблюдава и работи 24/7.

Алекс Букарски, вестник Дневник

Ако не сте чели книгата на Алекс, която излезе в България, можете да я четете онлайн в портала Аз чета

А може и да си я купите, ако ви харесва.

Публикувана на 06/30/10 22:50 http://feedproxy.google.com/~r/komitata/~3/gtmuVmM_230/247.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване