09/28/11 09:29
(http://www.azcheta.com/)

Мадона и "Ябълките на г-н Пийбоди"

Наскоро установих, че изграденият образ може да подвежда сериозно. Да ни кара да сме почти убедени, че нещо е едно или друго и няма как да се превърне в трето…

Подобна мисловна измама ме сполетя преди време, когато разбрах за писателските щения на Кралицата на попа – Мадона. Тя безспорно е една от любимите ми звезди, но винаги си я представям в онзи сутиен на Жан-Пол Готие, как се мята на сцената в голямо легло и пее за секс. Изградената ми представа е толкова силна, че идеята за детски книги, излезли изпод перото на мис Чиконе, ми прозвуча като някаква шега.

Е, в крайна сметка се сдобих с „Ябълките на г-н Пийбоди” и „Яков и седемте крадци”. Прочетох ги по няколко пъти, опитвайки се да намеря нещичко, за което да се хвана и да оправдая предразсъдъците си, но не успях! Оказа се, че книгите са точно толкова смислени и поучителни, колкото най-малко очаквах Smile

„Ябълките на г-н Пийбоди” разглеждат силата на изречените думи. Какво става, когато лекомислено споделиш компрометираща информация за някого, без да си сигурен в достоверността й? Една голяма каша, разбира се! Това сполетя и г-н Пийбоди, учител по история в малкото градче Хепвил, който организира бейзболни мачове за учениците си през лятото.

Вземайки на два пъти най-хубавите ябълки от магазина без да дава пари, г-н Пийбоди бива нарочен за крадец от своя ученик Томи Титълботъм. Както обикновено става в малките градчета, новините се разпространяват светкавично и от любимец на всички, г-н Пийбоди се превръща в черната овца. Само заради един слух, пуснат от устата на малко момче.

Урокът, който Томи получи, определено си заслужаваше. Някак си очаквах от страна на г-н Пийбоди да избликне ярост, помитаща всичко по пътя си, но и тук очакването ми се разби в скалите. Развоят на събитията ме накара да се почувствам виновна, задето предварително в ума си бях обвинила Мадона, че няма как да става за детска писателка. Защото истината е, че историята си заслужава. Може на нас – възрастните, да ни е позната, дори и да не я следваме и да забравяме каква сила притежават думите. За всяко дете обаче тя носи в себе си прекрасен урок, който може да направи света по-добро и по-хубаво място за живеене. Много е просто и същевременно е много сложно – трябва само да запомним и да не забравяме:

„Помни, че думите ти притежават огромна сила.”

А за „Яков и седемте крадци”? За тях ще ви разкажа скоро!

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване