08/12/10 21:13
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Интервю със Сирус Фаривар-за работата в Deutsche Welle и журналистиката

Cyrus Farivar

سیروس فریور

English: [suh-ROOS FAR-ih-var]
Persian: [see-ROOS-eh fàr-ee-VÀR]

Това не е урок по фарси. Определено няма да ходим и в Иран. Това е името на един интересен гост в Интидар – Сирус Фаривар.

Преди няколко месеца той ми прати съобщение в Twitter и оттам се започна всичко. Причината за запознанството ни са публикациите ми в Global Voices, откъдето се свързахме. След това някак забравихме да говорим. До преди няколко дни, когато си дадох сметка, че той е много интересен човек, с голям опит. И така реших да го попитам някои въпроси, главно засягащи работата и живота му.

Роден в САЩ, той е живял в много страни – Оукланд, Лион, Ню Йорк, Сейнт-Люис, Мелбърн, Бъркли, Женева. Днес е в Бон, но никой не знае след колко време ще потегли отново на път.

Като журналист има голям опит и вие ще прочетете няколко от големите заглавия, за които е работил. Неговата страст е техниката и именно за нея говори в „Дойче веле“.

Предаването му се излъчва всеки вторник от 17:30. Самият той разказва, че това е една от най-приятните работи, които е имал. Още един плюс- работното му място е на 20 минути с колело покрай река Рейн! В личния си блог той е пуснал записи на първите две предавания на Spectrum, което тръгва през юли 2010. Книгата му, The Internet of Elsewhere, посветена на ефектът от интернет и приемането му в различни страни, като Сенегал, Южна Корея и Естония, обещава да е едно от интересните четива, написани от блогъри.

Няколко въпроса, които му зададох и ги предавам на вас. Отговорите му хвърлят светлина върху личността и работата му.

-

Къде си роден? Знам, че си живял на много места…

В момента съм на 28 години и работя като журналист в Бон, Германия. Роден съм и израснал в Санта Моника, Калифорния в смесено семейство- майка ми е американка, а баща ми иранец. Бил съм само един път в Иран, при посещението ми през 2008 г. Говоря френски далеч по-добре, отколкото фарси. Живял съм в Швейцария, Австралия, Сенегал, Франция и сега в Германия – но сърцето ми винаги ще остане на брега на Сан Франциско.

Върху какво работиш сега? Какъв опит имаш в журналистиката?

В момента работя като редактор на секцията „Наука и технология“ в английската редакция на „Дойче веле“. Също така водя радио предаване всяка седмица, чието име е „Спектър“ (линк)- специализирана програма за технологиите в Германия и Европа. Журналист съм на свободна практика, работил съм за National Public Radio, Canadian Broadcasting Corporation, The Economist, Wired, The New York Times, Slate, Foreign Policy и други.

Скоро ще публикувам книгата си The Internet of Elsewhere, благодарение на Rutgers University Press през април 2011 г. В нея описвам в подробности историята и влиянието на Интернет в четири страни: Сенегал, Южна Корея, Иран и Естония. Очаквам с нетърпение реакциите от книгата през следващата година.

Твоите бъдещи планове?

Моите планове за бъдещето? Може би да напиша друга книга или в дългосрочен план да работя над проект за радио или документален филм. Все още ми харесва да живея в Европа, но след няколко години аз и жена ми планираме да се върнем в Калифорния и се надявам да си намеря работа сред американските радио станции. В момента работя над сайта californiatacotrucks.com и се надявам да се развие добре!

Когато го питам какви проблеми има сега, оптимистично ми отговаря:

Най-големият проблем сега е изучаването на немски език! Моята работа не е най-лесният начин за изучаване на езици. Аз водя предаването на английски език, което означава, че не практикувам много немски език.

Какви проблеми само! Пожелавам му да има само подобни проблеми. Неговите проекти са наистина добри и вярвам, че ще развият добре. Ако искате да се свържете със Сирус, пишете му на cfarivar[at]cfarivar[dot]org.


Публикувана на 08/12/10 21:13 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/08/13/5814/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване