11/01/10 22:11
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Телешки гулаш

Това е една от най-добрите рецепти за телешко месо, на която съм попадала. И понеже всичко хубаво става бавно, точно на този принцип се осланя и тази рецепта. Гледам разни хора как готвят телешко месо с минимална термична обработка, но на мен не винаги ми се получава добре. Факт е, че не се намира лесно хубаво телешко месо, а от това, което се предлага на пазара чувам само отрицателни мнения. Не знам дали попаднах на наистина хубаво месо или бавното къкрене допринесе за добрия резултат, но това е рецепта, която горещо ти препоръчвам.

Интересното в тази рецепта, е че след като се запечата в мазнина, месото се вари със същото количество лук, на много бавен огън за много продължително време. Приготвя се микс от подправки, които се добавят в края на готвенето. По този начин подправките запазват своята интензивност. След продължителното къкрене на бавен огън, месото става много крехко, а лукът се сварява до такава степен, че от него се образува невероятен сос. Отделеното време си заслужава.

Телешки гулаш

Адаптирано от книгата My Bavarian Cookbook

Дозите са за 4 порции.

Продукти:

  • 700 гр. телешка плешка, нарязана на едри кубчета
  • 700 гр. лук, нарязан на полумесеци
  • 2 супени лъжици олио
  • 1 л. телешки или зеленчуков бульон
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 чаена лъжица смлян кимион
  • 1 чаена лъжица суха майорана
  • 1 чаена лъжица настъргана лимонова кора
  • 1/2 чаена лъжица червен пипер
  • сол, черен пипер

Олиото се загрява в тенджера. Месото се запържва от всички страни и се изважда. В същата мазнина се изсипва лукът. Готви се няколко минути докато омекне.

Месото се връща в тенджерата и се добавя бульонът. Месото трябва да бъде напълно покрито с течност. Тенджерата се захлупва с капак и месото се оставя да къкри на много слаб огън (поддържа се ниво, в което течността тъкмо да заври) за 4 часа. След 2 часа и половина, капакът се маха.

Всички подправки без солта и черния пипер се смесват и се добавят към края на варенето. Оставят се за 10 минути да отделят ароматите си и тенджерата се маха от огъня. Накрая телешкото се посолява със сол и черен пипер на вкус.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Телешки гулаш от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 11/01/10 22:11 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/7i3V8VcpAAU/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване