11/15/10 06:59
(http://www.kenanoff.com/blog/)

Колко порастна Apple

И като си говорим за това как iPod възроди музиката по улиците и замени Уокмена, ето какво направи първо той, после и iPhone (а вероятно сега iPad ще продължи) с Apple. Първо възраждане, после позиции, които ябълковата компания (а и никоя компания, произвеждаща потребителски продукти) никога не е имала.

В момента Apple е 8 пъти по-голяма компания от Sony, 4 пъти по-голяма от Disney и Coca-Cola и с 25% по-голяма от  Miscrosoft. Само в брой Apple има толкова пари (51 млрд долара!), че може да си купи повечето от тези компании без даже да вземе заем.

Но не винаги е било така. Apple задминава Sony по размер през 2005-та -4 години след старта на iPod.

След това нещата вече се развиват лавинообразно:

2006 – задминати са Oracle и Disney (където пък Стив Джобс е най-големият индивидуален акционер), 2007 – компанията е по-голяма от IBM, 2009 – Microsoft вече е по-малката компания – последната от големите конкуренти от 80-те.
Всъщност само Exxon е по-голяма компания от Apple в момента  с света (през септември беше задмината и PetroChina)! През 2001 г. Apple не е даже сред първите 100 компании в САЩ.

Конкурентите на пазара на телефони и компютри изобщо няма какво да ги коментираме – Nokia е 13% от размера на Apple, Dell e 9%, Google e 68% и т.н.

Всъщност разбира се пазарната капитализация не е толкова важна (особено ако питате днес някой от Майкрософт). Но тя е функция на печалбите и на перспективите за бъдещето. И в двете Apple просто размазва конкуренцията в момента. Нарастване на приходите на годишна база от 40%? За 30-годишна компания, не за стартираща? Невероятно? Не – Apple. Кратко и ясно.

И преди някой да коментира, че Apple е балон, нека да поясня два основни индикатора при инвестиране – Price/Earnings multiple и Price/Earnings/Growth multiple. Според тях всъщност в момента надценена е не Apple, a Microsoft.

Информацията и графиките са от прекрасната WolframAlpha

| | Все още няма коментари, така че можете да сте първи!

| | Абонирайте се за нашите публикации по RSS или email

Публикувана на 11/15/10 06:59 http://feedproxy.google.com/~r/kenanoff/~3/fkik9s4SIlI/1753
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване