12/07/10 21:24
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Хляб със заатар

Наскоро имах гост от Израел. Гост, в случая може би ще звучи пресилено, но след като един човек, с когото не се познавамe ме намери, аз приех Роза като повече от посетител. Тя беше помислила за това, с какви подправки да ми представи страната, в която живее и разбира се за комуникацията между нас. Водеше си преводач. Роза пише в блога си на руски език, но от кореспонденцията между нас мисля, че доста добре се справя и с българския. За краткото време, в което се видяхме, с Роза си побъбрихме основно на кулинарна тема и разбрах, че ме е открила заради хляба с квас. Тя сподели, че приготвя у дома такъв хляб, а заради големите жеги в Израел се налага да захранва кваса по 3-4 пъти на ден. Прави си и домашна моцарела, чиято мекота определи като бебешко дупе. :) (Рецепти – тук и тук.) Говорихме си и за подправки, а за подарък ми носеше четири вида подправки от Израел, една от които е заатар.

Заатар се свързва с кухнята на Средния изток и представлява микс от сумак, сусамови семена и билки (най-често мащерка). С тази подправка се поръсват всякакви ястия, както с месо, така и със зеленчуци, хляб и дори хумус. И не е трудно да си приготвиш подправката у дома.

Заатар

Продукти:

  • 2 супени лъжици сумак
  • 2 супени лъжици сусамови семена
  • 2 супени лъжици сушена мащерка
  • 1/2 чаена лъжица сол

Сусамът се запича в сух тиган за няколко минути, като често се разбърква за да не загори. Охлажда се.

Всички продукти се смесват в кухненски робот и се смилат грубо, всъщност докато се смесят добре. Готово!

Подправката се съхранява в плътно затворен буркан.

След посещението на Роза започнах да използвам заатар почти навсякъде. Наличието на любимата ми мащерка в него го прави изключително подходящ за моя вкус. Установих, че мога да заместя шарената сол със заатар, че печените зеленчуци придобиват друг, невероятен вкус, а хлябът поръсен със заатар се превърна в задължителна добавка към вечерята напоследък.

Хляб със заатар

За поръсване на хляба:

  • 4 супени лъжици заатар
  • 3-4 супени лъжици зехтин

Продуктите се смесват и се разбъркват докато се образува каша.

За тестото:

  • 400 гр. бяло брашно + допълнително за омесване и разточване
  • 1 чаена лъжица суха мая за хляб
  • 1 чаена лъжица захар
  • 1 чаена лъжица сол
  • 250 мл. топла вода

Маята и захарта се разтварят във водата. Добавя се солта и по малко от брашното. Замесва се меко тесто. Меси се няколко минути върху набрашнена повърхност, докато престане да лепне и стане гладко и елатично. Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло място за около 1 час или докато удвои обема си.

Втасалото тесто се премесва за кратко и се рзделя на 4 топки. Всяка топка се разточва на плоска пита. (Формата не е от значение. Аз ги направих елипсовидни.)

Междувременно фурната се нагрява на 200°C. Тавата, в която ще се пекат хлябовете, също се нагрява във фурната. Хлебчетата не се оставят за повторно втасване! След като се рзточат се подреждат в тавата върху хартия за печене и се набождат с вилица на няколко места. Намазват се със сместа от заатар и зехтин. Пекат за 20-25 минути докато придобият златист цвят по краищата. Този хляб е най-вкусен докато е топъл.

С това темпо на използване на заатар, количеството, което Роза ми донесе, скоро ще свърши. Хубавото е, че мога и сама да си приготвя подправката, при това необходимите продукти са в наличност и на нашия пазар.

За останалите подправки няма да предлагам рецепта сега, защото едната от тях е израелски кимион, а останалите две отново микс от подправки, в които силно се усеща този, същият кимион. Скрила съм ги от себе си, че все на луканка ми мирише като се доближа до тях. :)





Кулинарно - в кухнята с Йоана Хляб със заатар от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 12/07/10 21:24 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/zH1JYAMcPHM/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване