12/08/10 15:44
(http://ivanbedrov.com/)

Накъде отиват нещата

“Нещата отиват на много зле,” съобщи президентът Георги Първанов. Вярно е. Даже  наистина на много зле отиват, след като трябва да ни го каже точно президентът. Защото това, което казва Първанов, отдавна не е приемано като обективна и авторитетна оценка. Той самият си го направи. В случая обаче президентът заслужава поздравления, защото по народному и простовато  е успял да формулира усещането на все повече българи.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов пържи риба пред сградата на министерството си. В същото време нарича по медиите уволнената бивша шефка на фонд “Земеделие” Калина Илиева луда: “Появиха се хипотези и че е искала да стане министър. Възможно е в лудостта си да е стигала и дотам… Един Бог знае докъде би стигнала.” Театралната параноя на министъра прави младата майка Калина Илиева все по-симпатична. Когато едър мъж с тиган в ръка започне да обвинява симпатична дама в какво ли не, аз лично бих предпочел симпатичната дама. Дори и да няма диплома.

Нервността на министъра прави впечатление. Впрегнатият огромен медиен ресурс в подкрепа на каузата “Калина е виновна за всичко” - също. И въпреки тази медийна атака, представяна за защита, пробойните в тази история стават все повече. Говорител на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ опроверга министъра на земеделието, който от седмица се оплаква от огромния брой изпратени в Брюксел сигнали за нарушения. Неговият брой беше 400, нали помните. Според ОЛАФ обаче сигналите са само 93. И даже не е сигурно дали са от Илиева. Истината е, че се надявах министърът да е прав и сигналите наистина да са толкова много. Няма нужда да обяснявам защо имам повече доверие в ОЛАФ, отколкото в тигана на министъра.

Нежеланието на министъра да бъде проверяван също прави впечатление. Когато някой има съмнение, дори и най-малкото съмнение, че нещо в земеделската администрация не е наред, е длъжен да сигнализира т.нар. компетентни органи. Законът го задължава. Без значение дали е образован, или не е. Без значение дали има истинска или фалшива диплома. Без значение дали се казва Калина или Мирослав. Едрият мъж с тигана намира това за лудост.

Целият този цирк обаче си има дресьор. И той решава дали и как да се намеси. Както той сам реши да назначи симпатичната дъщеря на свой колега от пожарната за шеф на фонд “Земеделие” и както той сам реши в рамките на минути да замени първоначалния си кандидат за министър Десислава Танева с Мирослав Найденов. И двете действия не изглеждаха обмислени. Сега обаче бившият полицай защитава подслушвания министър със същия патос, с който обвинява някои арестувани. Общото е, че и в двата случая не му се чака съдът да прецени кой е виновен и кой не е.

И още веднъж извинявайте, че ще използвам думите на президента, на когото рядко му се удава да е адекватен на политическата ситуация - “Нещата отиват на много зле. Ако не е на зле, поне не е на добре.”

коментар от в.Пари

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване