12/26/10 23:02
(http://e-vestnik.bg/)

Д-р Николай Згурев: Лошото отношение към лекаря започва от времето на Живков

Д-р Николай Сгурев. Снимка: авторката

Николай Згурев е гастроентеролог от 1981 година. Той управител ДКЦ “Св. Анна”, председател, член на УС на Добрoволно здравно-осигурително дружество ДЗИ-АД. Бил е народен представител от СДС в 38-то Народно Събрание.

- Обществото разбра ли истината за причината за протестите на лекарите?

- Някои медии се опитаха да обяснят, че лекарите не протестират толкова за своите заплати, а повече заради пациентите. Защото липсата на пари, наличието на така наречените делегирани бюджети, осъжда пациентите на липса на качествено, на всякакъв вид медицинско обслужване.

- Това ли бяха исканията?

- Основно исканията бяха за едно регулярно финансиране от здравната каса и министерството. Защото, заради забавянето например на закупуването на медикаменти за онкоболни, липсата на извънболнична помощ, намаляването на направленията, както и на изследвания, страдат пациентите. Поради делегирания бюджет болницата има лимит за приемане на пациенти. Давам пример с нашата болница, на която в момента касата няма да плати близо 500 хиляди лева, защото е надхвърлен делегираният бюджет. А зад тези похарчени пари стоят петстотин и няколко пациенти…

- А как ще се справи болницата?

- Ами как… де факто се взема от заплатите на лекарите. Вместо тези средства да се изплатят като заплати, те отиват за запълване на дупката. От друга страна болниците задлъжняват към доставчиците….И се получава един порочен кръг.

- Какво стана след протестите?

- Не знам дали е резултат от протеста или от друго, но касата отпусна допълнително направления и средства за изследване… Все пак обаче на практика това става всяка година, декември… Тогава касата отпуска налични средства, и тъй като за десет дни не може да се усвоят всички средства от отсрещната страна, част от тях се връщат.

- Това като че ли е една вечно продължаваща здравна реформа? Накъде отиват все пак нещата?

- Много ми е трудно да кажа. Сигналите са изключително разнопосочни и хаотични. Аз не виждам министър, който да стои повече от половин година на поста си. За това време той нищо не може да направи…
Една здравна реформа не е еднократен акт, тя продължава десетилетия и се прави стъпка по стъпка. Ако се направи рязко, ще бъде изключително болезнена и за лекари, и за пациенти. Здравната реформа започна реално през 1999 година. Тогава се създаде здравно-осигурителната каса. Отдавам дължимото на Мими Виткова, която се опита да разчупи, естествено през нейния мироглед, системата. Тя направи някакви опити, и за съжаление беше спряна. Когато започна здравната реформа, всички бяха доволни – лекари и пациенти. Нямаше го стагнирането на направленията. Големият проблем настъпи през 2001 година. Вече беше поставена основата със здравно-осигурителната каса. Беше предвидено след няколко години да се финансират и болниците. Трябваше да се осигури и здравно-осигурителна вноска. А какво направиха НДСВ? При изразходване на парите, предвидени за извънболнична помощ, те включиха и болниците. За мен това е най-големият удар, който беше нанесен на здравеопазването.

- Какво смятате за това, че ръководството на НЗОК ще се назначава от правителството и НЗОК ще стане държавна структура?

- За мен това е незаконен акт. Здравната каса е публична институция и това не може да се отменя с лека ръка. Ръководството трябва да бъде избираемо.

- Какви ще са последиците от това?

- Това прехвърляне на публични средства, вноските към държавен бюджет, към министерството, противоречи на закони. Това е просто, не знам как да се изразя….Данъкът си е данък, бюджетът се храни от данъците. Докато здравно-осигурителните и осигурителните вноски - те са мои, ваши, на всички, които ги плащаме. И тези средства, не може да решава министър-председател, здравен министър, как да се разполага с тях.

- Кое е най-важното, което трябва да се разбере за здравната реформа?

- Трябва един път завинаги да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване