01/01/11 01:55
(http://ruslantrad.com/)

Египет осъмна с атентат навръх Нова година [updated]

Нова година започна в Египет с атентат.

На улица в Александрия, кола бомба се взривява близо до коптска църква, срещу която има и джамия. Според египетския вестинк “Египет днес”, убитите са 11 души християни и мюсюлмани, били в храмовете по време на експлозията. Говорителят на ислямския институт Ал-Азхар осъди остро атаката.

Атентатът е срещу правителството в Египет. Отговорност за атаката засега носи салафитското движение в Египет, членове на което са влезли в сблъсъци с полицията [update]. Според блогъри от Египет, атаката възнамерява да изостри отношенията между религиозните общности.

…the country is on the verge of explosion , seriously and they are intending to provoke us… [link]

В страната цари силно напрежение, което охарактеризира политическата криза в кабинета на президента Мубарак. Атентат, като този, на връх Нова година, може да внесе допълнителни искри в обществеността в Египет и малко хора се съмняват в това.

Update: Al Jazeera съобщава, че групи християни са нападнали полицейски постове в Александрия.

Снимка от Facebook, показваща щети в близката джамия след взрива:

Свидетелство за напрежение е опита на християни да запалят близката джамия, която също пострада. Салафитската група, която най-вероятно е осъществила атентата се е целила именно в болното място на Египет – вечните спорове между коптските християни и мюсюлманите.

За да покажат, че няма място за тези спорове, във Facebook активисти сложиха тази картинка за профилна:

В същото време, след атентата, в Египет напрежението ескалира, особено по улиците на Александрия. Тази снимка е буквално от преди минути (1.1.2011, 3:40 ч.):

Започна ли са (1.1.2011, 3:54ч.) сблъсъци с полицията, заради недоволството, че има липса на охрана и правителството е виновно за случващото се:

Random Posts

Публикувана на 01/01/11 01:55 http://ruslantrad.com/?p=7174
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване