01/06/11 08:00
(http://ruslantrad.com/)

Нубия-неизиграната политическа карта в Египет

Режимът на Хосни Мубарак не просто вреди на египтяните, но с всяка следваща година уронва името на арабите пред останалия свят.

Проблемите, които се откриват пред властта в Кайро идват един след друг, като всеки един е по-голямо предизвикателство от предишния. В атмосферата на конфликт между религиите след атентата в Александрия в навечерието на 2011 г., един забравен от управлението проблем се показва отново и към него насочи опозиционерът Мохамед Ел Барадей. Това е проблемът с наследството на Нубия.

Миналият ден Ел Барадей прие в дома си делегация на нубийското население в Египет. Днес 1 700 000 души говорят нубийски език, останал като останка от последното Нубийско царство, чиито последен колапс бил през 1900 г. Днес разлика между араби и нуби (както се наричат те самите) се вижда главно в танците, дрехите и музиката. Нубийците имат редица искания към властта, които не датират просто от няколко години. В миналото Нубия е била силна държава, воюваща с Древен Египет. Историческата област Нубия се простира между град Хартум и Асуан. Днес, след английската колонизация, нубийските земи са поделени между Судан и Египет. На срещата с делегацията, Ел Барадей потвърди, че ще отнесе проблема с нубийските земи до международната общност.

Проблемът започва след изграждането на язовирната стена в Асуан. Властта тогава използва труда на нубийци, още повече, че земята принадлежи на нубийското наследство, респективно на неговите носители. За съжаление, къде поради политически причини, къде поради друго, обезщетения не са изплатени от три последователни правителства.

Днес този проблем се използва често, за да се обвини Египет в потисничество на малцинствата и народите в Египет, а атентатът в Александрия още повече подсили критиките и възможностите на противниците на Египет да злословят.

Настоящият режим, който е от 28 години на власт, не е направил нищо за нубийците, въпреки многото обещания в речите на Мубарак. Решението на проблема е много просто, всъщност. Трябва да се разпределят частите земя около Асуан и подпомагане на семействата, за да вдигнат те поне малко жизнения си стандарт. Втората част от решението е по-трудна, тъй като селата в Египет навсякъде са еднакво засегнати.

Между другото има някои интересни факти, които превръщат Асуан в много желано място и може би още една причини да се смята, че там за замесени много интереси. Района има потенциал за развитие в туристическия бранш и няколко фирми в Египет участват в изграждането на хотели. Като например Amer Group, които ще изградят Porto Aswan, към чиито строеж еколозите се отнасят много отрицателно. OHD са наети за изграждането на Amoun Island Resort и огромен хотел от веригата Taj. Също така фирмата OHD има проект до язовир Асуан, именно върху земите на нубийските селяни.

Разбира се, че няма нищо лошо в това да се инвестира в туризъм в райони, които са далеч от морските курорти на Египет, но нуждите на хората са по-важни. Особено техните права. Да, проектите ще осигурят работни места, но много жители не искат това, а да им върнат земите, които да култивират отново. Населението на Нубия е много интересно и важна част от египетската културна мозайка и това трябва да се запази.

Впрочем нубийският проблем има отношение и към друг въпрос. Има едва мълва, която се носи в Египет от известно време, покрай атентата в Александрия, тя се засили. Провокатори наляха огън, като разпространяват идеята, че Египет трябвало да бъде разделен на четири части и се извършвали дейности за постигането й – Синай за палестинците, от Делтата до Бани Сауиф за мюсюлманите, Горен Египет за християните и отделна държава за нубийците. Явно хората ги е страх от подобен сценарии, иначе нямаше да се случват тези събития, които сега тресат из основи Египет на Мубарак.

Публикувана на 01/06/11 08:00 http://ruslantrad.com/?p=7265
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване