01/14/11 09:03
(http://vasvalch.com/)

Коледни кампании: марките

И за да не изглеждам пристрастна само към агенции и социални идеи, ето още няколко коледни идеи, които имат доста по-сериозна продуктова насоченост, но печелят с оригиналност и забавен подход. И за да не е твърде рязък прехода, започвам оттам, където прекъснах вчера: социалните кампании.

Ангели навсякъде

Една доста мистичка кампания на благотворителната организация Auckland City Mission се опитва да ни убеди, че всеки може да е нечий ангел. Първо ме грабна ambient-каналът: на различни места в града са нарисувани ангелски крила, които да напомнят на хората колко полезни могат да бъдат те за други, които са в нужда. В допълнение към това крилата могат да помогнат и съвсем реално: ако си направиш снимка с тях и я качиш на Facebook-страницата на организацията, спонсор ще дари 5 долара от твое име. За да направят търсенето по-лесно, от организацията са направили интерактивна карта на Оукланд, където е отбелязано местоположението на всички ангелски крила.

auckland-city-mission-angel-seat

auckland-city-mission-angels-map

Кампанията е подкрепена и от телевизионна реклама, но тя далеч не е толкова оригинална, колкото останалите канали.

Кафе-снежинки

Коледните вкусове на Starbucks за мен са синоним с кафе-уют откакто компанията дойде в България. Тазгодишният им коледен спот не е толкова коледен, колкото съм очаквала: няма сняг, камини, топли шарени шалове и мъркащи котараци. Но въпреки че са далеч от стереотипа, Starbucks успяват да предадат истинската същност на Коледа: споделяне и забавление. Учудващо е, че зелената трева може да ми изглежда коледно!

Благословен да е този… билборд?!

Отново си говорим за религия, но този път кампанията има точна комуникационна цел в полза на организация: да покаже прогресивния дух на англиканска църква в Нова Зеландия. Свещеник от St Mathew in the City освети един билборд! Всъщност паното, осветено в църквата, после се превърна в банер на уебсайта на църквата. Така всеки, който не може да присъства на коледната меса, има много лесен начин да компенсира :) Всъщност църквата явно е известна с по-модерното си виждане за нещата и не пропуска повод да провокира дискусия – и явно се справя добре!

blessed-this-billboard

Няма Коледа без Кола

Това го включвам по-скоро от съображения за пълнота :) Както и преди съм казвала, Coca-Cola са успели да брандират един от най-големите световни празници: нещо, което никоя друга марка (освен църквата) не е правила. Тук няма да коментирам, а ще цитирам Александър Крумов: дразнещо добри!

Следколедно: Кучета-аксесоари

И като за последно, една реклама на магазините Harvey Nichols. Просто защото и аз мноооого обичам леопардови щампи и кучета плюшени играчки :D А сериозно: защото брандът успява да се диференцира и пуска интересна забавна реклама в уж най-слабия сезон за всички ритейли. Мисля, че това е добър подход.

harvey-nichols-not-just-for-christmas



Още по темата:

  1. Коледни кампании: агенциите
  2. Коледни кампании: Подарък за непознат
  3. Ефективните маркетолози и ефективните кампании

Публикувана на 01/14/11 09:03 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/qknrej6-NQc/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване