01/13/11 09:02
(http://vasvalch.com/)

Коледни кампании: агенциите

След предния пост реших, че може би ще е най-добре да направя едно обобщение с кампании на агенции в комуникационния бранш, защото се оказа, че те са особено активни в коледния период. И ето, тук съм събрала някои от по-интересните реклами и интерактивни кампании на колеги от къде ли не, които да ни вдъхновяват следколедно.

Църковните рекламисти

Британската асоциация Churchads промотира дейността си по доста “разкрепостен” за консервативната англиканска църква начин. Те ни напомнят, че “Коледа идва с Исус” – нещо, което съвременните хора обикновено забравят (да, вече всички си мислим, че Коледа идва с Coca-Cola!) Интересно е, че организацията е избрала доста добър съвременен начин да предаде посланието – нещо, което със сигурност ще се хареса на публиката, но не знам доколко ще отговори на очакванията на техните “клиенти”, църковните организации. Между другото, асоциацията е направила доста любопитен сайт на коледна и църковна тематика: нашите институции може да се поучат от материали като Nativity with motorbikes: the inside story.

baby-scan-jesus

Повече храна, по-малко спорове с тъщата

Второто предложение в категорията идва от Wieden+Kennedy Amsterdam. Като международно настроени хора, холандците са открили, че вече е необходимо организирането на виртуални коледни вечери: от една страна, не се притесняваш за забавени и отменени полети, а от друга, можеш да си сигурен, че тъщата няма постоянно да опява под заплаха от mute :D Доста практично, ако питате мен. Идеята явно се е харесала на доста хора, защото във Virtual Holiday Dinner са взели участие повече от 150 човека на 6 континента – и това само за някакви си 3 дни! Кампанията се случва лесно с вече повсеместно разпространения Skype, а идеята печели внимание и създава добри емоции. Не на последно място, както и в случая с кампанията Gift a Stranger, това е добър начин W+K да покажат креативност пред потенциални клиенти.

Тихо се сипят коледни туитове…

Още една идея на W+K, но този път от Лондон. Ако си мислите, че на англичаните този сезон и без това им се събра твърде много сняг, помислете пак. Агенцията прави макет на улицата, на която се намира офисът им и го засипва с “twitter-снежинки” – всеки път, когато някой в микроблогинг-платформата спомене думата “snow”, нова снежинка пада върху макета. Всъщност “снежинките” са листче хартия с отпечатан съответен туит – така със сигурност във Вселената на W+K няма да има две еднакви снежинки! :) Можете да видите стрийма с туитове на микро-сайта Tweets of Snow, а повече снимки – тук.

Tweets of Snow

Социално: коледен взрив

На последно място – една социална кампания. От британската организация Ctrl.Alt.Shift са решили да напомнят колко е важно да се вглеждаме в нещата и да търсим по-общата картина. Затова те поставят на пръв поглед безобидни коледни играчки върху коледни дръвчета. Когато се вгледате отблизо обаче, ще видите, че играчките всъщност са малки гранати. Играчките са в продажба от 2009 година (има ги в Amazon, например), но все още привличат внимание – и дори по време на празниците карат хората да мислят малко повече. Взривяващо! :)

grenade-christmas-decorations



Още по темата:

  1. Коледни кампании: Подарък за непознат
  2. Ефективните маркетолози и ефективните кампании

Публикувана на 01/13/11 09:02 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/2Vkq451dwbQ/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване