01/15/11 00:09
(http://ruslantrad.com/)

Исторически ден,носещ със себе си много въпроси

Следяхте ли какво се случва в Тунис? Ако не сте, изпуснали сте много. Защото там се случва историческа стъпка, едно движение, което събужда младежите и арабското общество към стремежи за по-добър живот. Забравете сега за ливанското правителство, за Южен Судан, дори за Египет, защото днес денят принадлежи на тунизийците.

В момента, дори сега, когато пиша този постинг, хиляди са все още по улиците на Тунис. Идва най-страшният момент – да се запази редът в страната, след като по-рано през деня (14 януари) Бен Али напусна страната и предаде поста на своя първи министър – Мохамед Гануши. Който е също така нежелан от обществото. Също толкова омразен, защото е във връзка с режима на Бен Али. И каква ирония – събитията се случват на бул. “Бургиба”, името на президента, който Бен Али сваля от власт преди 23 години. Това още повече трябва да ни напомня колко преходна може да е една властническа позиция, когато народът иска своето.

Тунизийското общество не се даде на триковете на Бен Али. Не прие шантажа му с лъжливи обещания за подобрение на живота, не прие и наследника му, изпълняваш временно президентските функции. Защото вече не има вярват. Сега, десетките загинали, трябва да бъдат отмъстени – да има цена за тяхната жертва и това може да бъде единствено свободен от потиснически режим Тунис.

След излитането на самолета на Бен Али от летището в столицата Тунис, обществото ликуваше. Но това не продължи дълго, защото полицията и армията решиха, че трябва да въдворят ред според техните разбирания. А това означава още убийства, вечерен час, удар по протестиращите и среднощна стрелба без цели – просто населението трябва да бъде изплашено. Което доведе до още по-големи сблъсъци, дори в момента. Опасността сега е да не се въвлече Тунис в едно военно управление, което да преследва протестиралите срещу президента.

Днес всички арабски лидери гледат към Тунис с притеснение, боящи се, че може да ги сполети същото. Вълната от недоволство вече се прехвърли в Алжир, Египет, Йордания. Самолетът на Бен Али не бе приет в Малта, Франция и Дубай и кацна в С.Арабия. Явно лидерите съзнават какво би означавало да приемат на своя територия човек, осъден от своя народ. През същото време някои от членовете на семейството на жена му, бяха арестувани в Тунис. Тяхната съдба не е ясно все още.

Всъщност в Тунис има много въпроси след излитането на Бен Али. Бягайки, той постъпи безотговорно към народа си, избяга без чест и достойнство, оставяйки Тунис в ръцете на военните. Чуват се вече въпроси дали Бен Али няма да бъде съден от международната общност за престъпления срещу тунизийския народ – десетки загинали от ръцете на полицията.

Това, което се случва в Тунис плаши всеки един управляващ в арабските страни. Вчера имаше протест в Аман, Йордания. Преди няколко дни в Алжир. Докато новините се изреждаха по Al Jazeera, биваха показвани СМС-и от зрители, повечето, от които гласяха “народът на Египет е с Тунис”, “Сирийците са с вас,приятели” и други. Именно за тази вълна, домино-ефект в общественото недоволство, ще наблюдаваме тепърва. Случващото се в Тунис не е регионално от седмици наред. То е предвестник на събития, което тепърва ще се случат.

Enhanced by Zemanta
Публикувана на 01/15/11 00:09 http://ruslantrad.com/?p=7408
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване