01/18/11 01:34
(http://semkiibonbonki.blogspot.com/)

Възраждането - мит или какво?

Хич не ми пука за политическа коректност, патриотизъм и прочие абстракции. Говоря за конкретни факти.

Българи като нация има някъде от първата трета на 19 век. Христофор Павлович, когото споменават във всички възрожденски ала-бала, има например следната фраза "моето отечество Силистра". Да го изтълкувам за семантично неизкушените - понятия като "отечество", "родина", "народ" са по-късно творение. (Кога и как - е много интересен, но доста дълъг - следователно обект на отделен размисъл - въпрос).

Мога да дам доста подобни цитати от възвеличани от вечно конюнктурните историци-националисти исторически личности, които сочат, че докъм края на първата трета на 19 век, т.е. до към края на 30-те години на 19-век, не е съществувал какъвто и да е български елит, споделящ идеята за български народ, камо ли за българска нация.

А същевременно не само в училищата, но и в университетите се преподава нелепицата, че Стойко Владиславов, популяризиран от нашите националисто-историци като Софроний Врачански, бил последовател на Паисий Хилендарски. Дрън-дрън! Няма ни пряко (в писанията на Софроний, а те са доста подробни), ни друго косвено доказателство, че той е чувал, виждал или чел Паисиевата история. Ми няма! Какъв последовател му е тогава?

И в цялата възрожденска история, която ни набиват в главите от детската градина през училище и университета, чрез филми, книги и медии е пълно с подобни "МИ НЯМА!" Талантливият роман "Време разделно" има толкова общо с историята колкото аз с Наоми Кембъл. Авторът е използвал като основа на наистина великолепното си творение известната хроника на поп Методи Драгинков, за която съвременните историци безспорно доказаха, че е фалшификат, сиреч писана много по-късно - очевидно с идеологически цели.

Връщам се по-назад - Христофор Жефарович, изрисуван от нашите историци като едва ли не първият автор на българския символ и герб. Да, бе! Има и такава картинка сред многото други, само дето той изобщо не се е смятал за българин, а и по произход и местоживеене си е тъй. И да добавя, че сред картинките му има такива на - меко казано - спорни народности.

А друг път ще разкажа, че българи са зверствали над българи и в Батак, и другаде, а османското правителство е изпращало редовни войски да ги усмиряват и да прекратяват масовите кръвопролития. Някой да ви е казвал такова такова нещо в уроците по история?

To be continued
Публикувана на 01/18/11 01:34 http://semkiibonbonki.blogspot.com/2011/01/blog-post_18.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване