02/07/11 15:34
(http://patepis.com/)

Загреб – границата между Балканите и Запада

Днес ще се разходим не много далеч - до столицата на Хърватия – Загреб. Наш водач ще бъде Влади. Приятно четене и , кротко, не се юркайте да тръгвате, че страната ни ще остане без население ;-)

Загреб – границата между Балканите и Запада

За пръв път отидох в Хърватска (в Загреб) през Август 2010г.

Транспортът е или влак или кола

Това е, самолети от/до България няма, в Загреб за low cost за жалост още не знаят..Та пътуването само по себе си е едно страхотно 20 часово преживяване което пожелавам на всички. Особенно интересни са границите ;)  който е ходил, знае, който не е успех! Хубавото е че става само с лична карта- чиста работа! С влак има прекачване в Белград за което ние естествено закъсняхме, но хората ни дадоха безплатен хотел и на другия ден бяхме в Загреб.

Катедралата – Загреб, Хърватия

Още като стъпиш там усещаш, че има нещо нередно. Абе все едно не си на Балканите, всичко е чисто и подредено, винаги съм си мислел какво ли им идва на ум на чужденците стъпили за пръв път на софийската гара ;)

Катедралата – Загреб, Хърватия

Катедралата – Загреб, Хърватия

Та, добре е да си обмените пари

–  навсякъде има менячници което е добър избор няма такси, фалшиви курсове, или някаква друга уловка. Аз естествено като българин не повярвах на съветите и отидох в банка, което пак си е ок.

Транспортът в града е просто чудесен!

Нови трамваи, автобуси, денонощни линии, абе има какво да научим от хърватите. Контрола за един и половина месеца не видях, но понякога купувах билети, колкото да не е без хич (2 лв.)

Площад Йосип Йелачич, Загреб

Градът е разделен на горен-стар и долен- по-нов. Всичко започва и свършва от

Trg bana Josipa Jelačića,

нещо като софийския Поп или Севастопол във Варна. От там се вижда катедралата им която е доста внушителна. От площада тръгва нагоре към

улица Ivana Tkalčića,

където са разположени много ресторанти барове от които препоръчвам Мали Медвед, май се казваше, правят тяхна бира - един път! Цените в заведенията са малко по-скъпи от България, но все пак поносими. Всички пият бира, понеже е по-евтина, а и е добра - Карловачко или Ожуйско нещо като Шуменско/Загорка, пробвайте ги и двете!

Свети Марко – Загреб, Хърватия

Театърът в Загреб, Хърватия

В горния град

се влиза през каменната порта и оттам направо е църквата свети Марко и правителствените им сгради. Архитектурата е стара, добре запазена, улиците са поддържани и с удоволствие може да се поразходите без посока, а и може да намерите нещо интересно като

Museum of broken relationships,

посетете го заслужава си. Също така има и доста други музеи наблизо, има табели които ще ви упътят. Друг музей който посетих беше историческия- не особенно голям, но си имат египетска изложба и мумия (и хубаво кафе в двора).

Парк Ярун – Загреб, Хърватия

Парковете в Загреб са чудесни и Ярун и Максимир са големи и идеално поддържани. Ярун е голямо езеро с околностите му, повече за спорт- има гребен канал, ветроходни сърфове, плаж през лятото, и игрища за какъвто спорт се сетите, а също така и кафенета/клубове покрай езерото. Максимир е до стадиона на Динамо близо до центъра стига се с трамвай номер 12 от главния площад. Има големи езера и зоологическа градина и е приятно място за разходка. Хората са дружелюбни,толерантни, всички говорят англииски и проблем с комуникацията няма. Всички карат колела, има вело алеи в целия град, което ми хареса. Ходих на доста

клубове, повечето алтернативни

места с каквито Загреб е пълен. Мацки с кецове, шантави дрехи абе въобще пълна забава! Пускат доста тяхна си музика, която като понаучиш е хубава-юго рок!

DJ Stross – Загреб, Хърватия

Надявам се скоро пак да се върна в Загреб, града който намери специално място в сърцето ми! Автор: Владислав Ванков Снимки: авторът Още пътеписи от близки места:
  1. Из Австрия и Хърватска с кола (София-Виена-Залцбург-Загреб-София)
  2. Загреб, Хърватска – един спокоен град
  3. Из Австрия и Хърватска с кола — част 3: Залцбург и Загреб
  4. Когато мечтите се сбъдват (1): През Загреб към Венеция
  5. Из Балканите (1): От Бургас до Дубровник с Форд
  6. Из Балканите (2): От Черна гора през Албания към Струга
  7. От Балканите към Грац и Франкфурт
  8. Из Балканите (3): През Македния и Гърция към Турция
Публикувана на 02/07/11 15:34 http://patepis.com/?p=20736
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване