02/14/11 16:27
(http://ikonomika.org/)

Две потенциално добри новини

Рискова премия в базисни точки (разлика между лихвите по български и немски дългосрочен държавен дълг)



Според последните данни на ЕЦБ отново имаме начало на тенденция на подобрение на рисковата премия на България. Такава тенденция имаше и в началото на мандата на ГЕРБ, но тя беше брутално убита в началото на пролетта на 2010 когато правителството изпусна от контрол бюджетната дисциплина. Дано да са извлечени правилните изводи от тази грешка и тя повече да не се повтаря – за да можем да се върнем на ниските предкризисни нива на рисковите премии.


Чужди инвестиции през декември – първоначални и ревизирани данни, млн.евро за месец



Вероятно вече всички са прочели (лошата) новина, че чуждите инвестиции са спаднали и през 2010 година – този път с 58% спрямо 2009. По първоначални данни и през декември 2010 година чуждите инвестиции са спаднали почти наполовина. Обаче, не всичко е толкова лошо колкото изглежда на пръв поглед.

На горната графика се вижда, че ако сравняваме първоначалните данни (т.е. неревизираните данни от първото прессъобщение за месеца) имаме над 20% увеличение на чуждите инвестиции на годишна база. Рано е да правим някакъв особен извод, но ако и през следващите месеци имаме подобни данни, то това ще е показател за начало на позитивна тенденция.



Блогът за икономика 2011

Публикувана на 02/14/11 16:27 http://ikonomika.org/?p=5242
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване