02/17/11 09:18
(http://vasvalch.com/)

Създаването на реклама като PR

earth-hour-60-plusДа, предполагам, че заглавието звучи малко объркващо. Повод за материала е кампанията Earth Hour с подкрепата на WWF и доста любопитният начин за привличане на внимание около един и без това наистина добър рекламен клип. Оказва се, че с интегрирането на маркетинговите дейности дори снимането на реклама е добър PR метод за ангажиране на аудиторията.

Ако сте я пропуснали, ето и самия спот. Той популяризира идеята, че може да направиш още много добри неща извън самият Час на Земята, в който показно гасиш лампата – затова и заглавието “60+”. Клипът е направен от “живи пиксели”, които формират глобус, колоездач, електрическа крушка и още други тематични фигури. Няма смисъл да го разказвам, просто ще покажа:

Наистина интересната част идва около създаването на спота. Участниците в него са доброволци, набрани чрез онлайн кампания – рекламната агенция създава събитие във Facebook за желаещи да участват и използва това като начин да насочи хората към сайта за регистрация. Единственото условие е да имате свободно време на 20 януари и да сте пълнолетни. Краткото making of видео показва позитивната атмосфера, при която протича целият снимачен ден и много добре запечатва ентусиазма на доброволците.

По този начин организаторите на Earth Hour не просто спестяват разходи за наемане на участници – създават се още по-запалени евангелисти на кампанията (чиято отдаденост на еко-каузата вероятно е била силна и преди, но е подкрепена от това участие). Идеята е свидетелство и за откритостта на Earth Hour, а кампанията лесно може да влезе в медиите с още едно заглавие.

Накратко, при размиването на PR, реклама и управление на общности вече има много нови възможности. Едно подобно “групово изживяване” носи много позитиви за феновете, като ги въвлича още повече и ги кара да се чувстват оценени. Разбира се, много по-лесно е да съберете доброволци, ако сте известно еко-движение или голям познат бранд като IKEA. И все пак забавните предложения обикновено събират аудитория.



Още по темата:

  1. Неделя вечер на свещи
  2. Светло е
  3. Ние не сме като вас!

Публикувана на 02/17/11 09:18 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/uEkMlrTYKBs/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване